Udvælgelsen af produkter sker på baggrund af research..., men vi afgrænser os primært til produkter tilgængelige på prisportaler eller annonceplatforme. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Oplistningen er ikke et udtryk for en rangering af produkter, og annonceaftaler kan påvirke placeringen og udvælgelsen af vores produkter – læs mere her. Læs mere
3D Printer Test-Guide: anbefalede 3D printere baseret på test og forbrugerfeedback
Er du på udkig efter den bedste 3D printer? Det kan være en udfordring at finde den rette model, men frygt ikke, vi har gjort det tunge arbejde for dig.
Vi har analyseret flere 3D printere, der alle har fået gode bedømmelser i forskellige eksterne tests. Vi dykker ned i hver maskines funktioner og brug, så du let kan danne dig et overblik over plusser og minusser ved hver model. Med input fra teknologieksperter fra Cnet.com, Techradar.com og Pcmag.com bliver dit valg lettere. Læs videre for at finde din næste 3D printer.
En test-guide, som denne, er en artikel, der analyserer produkter via en gennemgang af bl.a. anmeldelser og tests.
De bedste 3d printere i test-guiden 2024:
Vores fremgangsmåde
Sådan vurderer og udvælger vi produkter
Vi sammenligner en række anerkendte produkter og brands. Vi har partnerskaber med mange store forhandlere, og selvom det kan have indflydelse på udvalget af produkter til artiklen, beror vores anbefalinger på redaktionens professionelle vurdering af de bedste produkter.
Vores research-team vurderer produkterne på parametre som:
- Produkttests fra ekspertkilder og forbrugermagasiner
- Kundeanmeldelser af produktet
- Produktets egenskaber og specifikationer
- Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
- Viden og data på, hvad vores læsere foretrækker
Ovenstående bliver holdt op imod pris og kvalitet. Det er vigtigt at nævne, at rækkefølgen ikke repræsenterer en rangering af produkter, men nærmere en gennemgang af nogle af de bedste produkter til forskellige behov.
Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.
Læs om vores tilgangAnmeldelser
-
XYZ Printing da Vinci Jr. 2.0 Mix » 4.267 Kr. hos happii.dk lige nu (samarbejde med Pricerunner)
anbefalet begynder 3d printer med to-farve print
Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.Forbrugsguidens vurdering
Vi anbefaler XYZ Printing da Vinci Jr. 2.0 Mix til dig, der er på udkig efter en prisvenlig 3D-printer, især hvis du gerne vil eksperimentere med to-farve print. Printeren leverer imponerende detaljer og stor pålidelighed, og muligheden for at blande farver giver dig en helt unik løsning. Dog kræver printeren proprietært filament og har en stejl læringskurve. Men alt i alt er den et stærkt valg, hvad enten du er hobbyist eller semi-professionel.
Fordele
- Er en billig two-color 3D printer
- Laver print i en god kvalitet
- Laver ingen fejlprint
- Kan printe via USB og WiFi eller fra SD-kort
Ulemper
- Den dårlige brugervejledning gør det sværere at lære at bruge maskinen end nødvendigt
- Kræver brug af proprietær filament
Den britiske version af det internationale teknologimagasin Pcmag.com, Uk.pcmag.com, har foretaget en stor 3D printer-test, hvor 10 forskellige maskiner er blevet testet. XYZ Printing da Vinci Jr. 2.0 Mix er med i denne test, og alle modellerne er blevet undersøgt på samme kriterier, der blandt andet tæller printer-teknologi, brugervenlighed, funktioner og resultat af print.
Eksperterne er generelt begejstrede for XYZ Printing da Vinci Jr. 2.0 Mix, som de giver en vurdering som anbefalingsværdig.
Anmeldelse: Produktanalyse af XYZ Printing da Vinci Jr. 2.0 Mix
Til den eksperimenterende
XYZ Printing da Vinci Jr. 2.0 Mix er skabt til den forbruger, der ønsker at eksperimentere og prøve sig frem med 3D print. Denne model kommer nemlig derfor blandt andet med muligheden for at kunne blande to filamenter af forskellige farve sammen i printet. Det giver et sjovt og unikt resultat og øger brugsmulighederne.
XYZ Printing da Vinci Jr. 2.0 Mix kommer med fine skærings-værktøjer for et så fint og detaljeorienteret resultat som muligt, og den medfølgende software guider og hjælper til bedre resultater.
Her kan man eksperimentere yderligere med farver, og når 2 farver blandes, så kan man her printe 3D modeller ud med farver, der gradvis toner over i hinanden. Modellen kan tilsluttes via Wi-Fi, og så er det kompatible filament skabt af naturlige materialer, således at printingen foregår sikkert uden toksiner.
God valuta for pengene, ifølge eksperterne
XYZ Printing da Vinci Jr. 2.0 Mix har været med i en større test af forskellige 3D printere, som teknologimagasinet Pcmag.com har stået for. Eksperterne er generelt begejstrede for denne model, og selv om den ikke vinder testen, så anbefales den klart – især til personer, der har 3D print som hobby, men også personer der vil anvende maskinen en smule mere professionelt.
Noget af det, som imponerer eksperterne, er dette produkts mulighed for at kunne blande 2 farver af filament – det er nemlig ikke engang alle de avancerede maskiner, der kan det. Og eksperterne skriver direkte, at her er tale om en lav pris, når det gælder en 3D printer, der kan printe med 2 farver.
God kvalitet, ifølge eksperterne
Pcmag.com har flere positive kommentarer til XYZ Printing da Vinci Jr. 2.0 Mix, og de forklarer her, at den generelle kvalitet af 3D printningen bliver rigtig god, og der findes meget få fejl i udprintningen – det er et klart plus. Herudover er det muligt både at tilslutte printeren via Wi-Fi eller USB, men også via et SD kort. Det gør det mere tilgængeligt, når man anvender produktet i hverdagen.
Pcmag.com forklarer yderligere, at her er tale om en relativt stille 3D printer, der ikke larmer særlig meget, og så anbefales den hovedsageligt til almindelige forbrugere, der heller ikke har det største budget, men som stadig gerne vil have en god 3D printer (og kunne printe i 2 farver).
Modellen har også nogle minusser, og her hæfter eksperterne sig især ved, at læringskurven ved denne maskine er noget længere, end den burde være, for den er ikke så brugervenlig som flere af de konkurrerende printere.
Alt hvad du skal vide om 3D printere
Her har vi samlet den fornødne viden om 3D printere, så forbrugeren bedre kan få en ide om, hvad 3D printere kan, og hvordan de fungerer. Guiden er baseret på ekspertviden fra 3dprinthuset.dk, 3dprinterinfo.dk, 3dprinting.com og Pcmag.com.
Hvad er en 3D printer?
En 3D printer er en printer, der kan printe i 3D. Det er modsat en normal printer, der kun kan printe tekst på et stykke papir og dermed ikke har flere dimensioner. I stedet for kun at printe ”flad” tekst, kan en 3D printer derimod printe i lag, så der kan printes i højden også. 3D printeren bygger dermed en form for model eller objekt, som bygges op fra bunden, lag for lag.
Lag på lag
3D printning kaldes på fagsprog ”en additiv produktionsmetode”, idet metoden kan tilføre flere lag under print. Man starter med at have en 3D-model, som man selv kan skabe via diverse 3D-programmer til computeren. Disse programmer kan dog være dyre.
Eksperterne forklarer, at man bedst kan illustrere skabelsesprocessen ved at sammenligne med for eksempel en limpistol – den lægger ét lag lim ad gangen, og når det øverste lag er tørt, så lægges der endnu et ovenpå. Herefter tilpasses lagene ved tilskæring, hvorved der til sidst dannes en figur eller objekt. I modsætning til limpistolens få lag, foretages der flere tusinde eller hundredetusinde lag for at skabe 3D-figurerne.
Flere typer af materialer
I stedet for lim anvendes dog andre materialer, hvoraf plast er det mest hyppige. Eksperterne forklarer, at der findes forskellige typer af materialer, som man kan foretage 3D print med, og ud over plast inkluderer de blandt andet metal, gips, cement, keramik og papir. Der findes sågar også spiselige materialer såsom chokolade!
Det betyder, at 3D print faktisk kan foretages i langt de fleste materialer, og det øger alsidigheden.
Forskellige teknikker
Der findes desuden forskellige metoder og teknikker bag 3D print. Mange printere benytter sig af det såkaldte filament til at danne figurerne, og dette er også den mest anvendte metode til 3D print til hjemmebrug.
Flere af de nyere printere er derimod de såkaldte resin-printere, som anvender en mere avanceret teknik af andre materialer, hvor der kræves UV-lys for at færdiggøre processen. Denne arbejdsproces er noget mere krævende, men til gengæld burde den også give glattere resultater med bedre detaljer.
Hvad kan man bruge 3D print til?
Tidligere var 3D printere så dyre, at de stort set var umulige at eje for både private og virksomheder, men nu er de blevet langt mere tilgængelige – også til den almindelige forbruger.
Som almindelig forbruger kan man anvende 3D printeren til at fremstille forskellige ting til hjemmet såsom lamper, vaser, køkkenredskaber og holdere. Det vil sige småting, der gør dagligdagen lettere, men også sjove gadgets og kunstprojekter.
3D print i industrien
Hos virksomheder, industri og erhverv bliver 3D printere i dag brugt til mange ting, for eksempel:
- reservedele til køretøjer
- proteser til manglende lemmer
- tandproteser
- briller
- sko
- arkitekt-modeller
- film-rekvisitter
- design af lamper, møbler med mere
- rekonstruktion af fossiler
- rekonstruktion af arkæologiske fund
- rekonstruktion af knogler og kropsdele
- rekonstruktion af beviser fra gerningssteder
3D printere er dog ikke en ny opfindelse, for virksomheder har anvendt 3D i årevis til at fremstille design på prototyper af produkter. Det har længe været en billig måde at skabe prototyper på, og så er de hurtige at fremstille. Der kræves heller ikke nær så meget arbejde eller værktøjer, når man anvender 3D print til disse formål.
3D print til køretøjer
Virksomheder som fly- og bilproducenter har også længe anvendt 3D print til at fremstille reservedele. En af fordelene her er efterspørgslen, for så kan man fremstille delene efter behov og behøver ikke en nær så stor lagerplads.
Værksteder, der for eksempel restaurerer veteranbiler, vil af og til have svært ved at fremskaffe reservedele til de gamle biler, og her er 3D print en smart både at skaffe disse svært tilgængelige reservedele på.
3D print kan bygge hele huse
Eksperterne vurderer, at 3D print vil blive langt mere udbredt i fremtiden – også når det gælder bygningskonstruktioner, idet det faktisk allerede nu er muligt at fremstille både vægge, døre, etager og hele huse via 3D print.
Større tekstilvirksomheder anvender desuden allerede 3D print, når det gælder fremstillingen af deres produkter. Eksperterne forklarer, at giganten Adidas anvender 3D print til fremstilling af dele af deres sko, idet flere af midter-sålene fremstilles via denne metode.
Også brille-industrien er begyndt at anvende 3D print i fremstillingen af deres briller og solbriller, og det skyldes især, at det gør det lettere at tilpasse brillerne til kundens personlige mål og form. Udviklingen har gjort, at det faktisk også allerede er muligt at fremstille kontaktlinser via 3D print.
3D print effektivt på hospitaler
Især hospitalsvæsenet har længe haft glæde af muligheden for at anvende 3D print til fremstilling af proteser. Flere hundredetusinde kunstige hofter er allerede blevet fremstillet via 3D print, og denne fremstilling gør, at den kunstige knoglestruktur bliver så præcis og individuel som muligt.
Også høreapparater bliver i dag bredt produceret via 3D print, og det samme gør tandproteser. Fordelene ved 3D print i forhold til tandproteser er, at det så er meget lettere at skabe en protese, der passer til den individuelle patients mund.
Hvad skal jeg overveje, inden jeg køber en 3D printer?
Der er forskellige ting, man bør overveje, hvis man gerne vil prøve kræfter med en 3D printer i hjemmet. Her guider eksperterne til hvilke:
Hvad vil man vide?
Eksperterne forklarer, at når man skal købe sin første 3D printer, så skal man først overveje, hvor meget man vil sætte sig ind i teknikken bag. Vil man vide mere om den tilhørende hardware, eller vil man hellere fokusere på resultatet, nemlig at skabe modeller og objekter? Brugervenligheden og enkeltheden er dermed i centrum her.
Hvorfor vil du have en 3D printer?
Overvej også hvorfor du ønsker at kaste dig ud i 3D print? Er man almindelig forbruger, der synes, det kunne være sjovt at skabe legetøj eller genstande til husholdningen? Er man teknologinørd, der elsker at vise de nyeste gadgets frem til vennerne? Eller er man for eksempel kunstnerisk interesseret og ønsker at kunne forny sine kunstformer?
De forskellige 3D printere vil passe til de forskellige formål, idet nogle matcher ens simple krav (til for eksempel den gængse forbruger), hvor andre er mere avancerede og passer til for eksempel kunstnerens behov.
Opløsning er vigtigt
Man bør også se nærmere på 3D printernes print-opløsning, der måles i ”microns” (en micron er 0,001 millimeter). Jo lavere nummer, jo højere opløsning. Dog skal man vide, at det ikke nødvendigvis betyder, at en højere opløsning altid giver et bedre resultat, når det kommer til 3D print (selv om det ofte hjælper). Tallet bør gerne ligge på 200 microns eller mindre, og det vil de fleste modeller kunne klare i dag.
En eller flere farver
Hvis du godt kan lide fest og farver, kan det være, at du har brug for en 3D printer, der kan printe i mere end én farve, idet der godt kan bruges mere end én farve filament ad gangen. Nogle modeller kan nemlig printe i 2 eller flere farver, hvilket kan give et sjovt, mere varieret og eksperimenterende resultat.
Forbindelse mellem computer og 3D printer
Det er desuden en god ide at undersøge, hvordan man tilkobler printeren til computeren. De fleste anvender USB, men det er også muligt at finde 3D printere, der kan fungere via Wi-Fi, SD-kort eller Ethernet.
Kan 3D printeren anvendes til din computer?
Husk at tjekke, om din valgte 3D printer er kompatibel med din computer, afhængig af om den kører på Windows, Mac OS eller Linux.
Hvilke modeller findes der?
Man bør overveje, hvilke 3D printere der findes på markedet, og hvad de hver især kan. Se efter hvor mange forskellige materialer, de kan printe med (kun plast eller også andre), og hvor brugervenlige de er (især hvis man er nybegynder). Det er også en god ide at læse eksperternes vurderinger af de forskellige 3D printere, for de har allerede en del erfaring med produkterne og ved, hvad der fungerer. Du kan finde links til alle undersøgelserne af de inkluderede 3D printere i denne artikel, nederst på siden.
15 ting, du ikke vidste om 3D printere
3D print er stadig en forholdsvis ny ting for de fleste forbrugere, og baseret på ekspertviden fra Alux.com kommer vi her med 15 facts, du nok ikke vidste på forhånd om 3D print:
1. Man kan printe meget dyre dele ud
2. Alle fly vil snart have 3D printede dele
3. Den svenske luksus-sportsbil Koenigsegg har 3D printede komponenter i bilen
4. Medicinindustrien vil på langt sigt få de fleste fordele ved 3D print
5. 3D print er nu en industri på 7 milliarder dollars, og udviklingen er stigende
6. Man kan fremstille pistoler via 3D print, og alle kan anvende dem
7. Der arbejder langt flere mænd end kvinder i 3D print-industrien
8. 3D print vil på langt sigt overtage flere jobs, som i dag udføres af mennesker
9. Modeindustrien har allerede omfavnet 3D print-teknologien
10. Verdens dyreste 3D printer koster 2,5 millioner dollars
11. 3D print kan være svaret på at komme plastic-spild til livs
12. Det koster omkring 100.000 dollars at starte en 3D print-virksomhed
13. Du bør tage patent på de design, du foretager til 3D print
14. Der findes 3D printede koralrev i Maldiverne
15. 4D print er allerede på vej
Fremtiden er her nu – 3D printernes muligheder
Som nævnt er 3D print allerede en integreret del af mange industriers hverdag. Her forklarer vi, hvad man især kan forvente af 3D print nu og i fremtiden:
Husbygning med 3D print
Businessinsider.com har skrevet en artikel om et amerikansk 3D-firma, der har skabt en teknologi til at bygge langt billigere huse end normalt. Teknologien gør nemlig, at det er muligt at tage beton og komme det i printeren, og derefter kommer der et hus ud i den anden ende. For at kunne få det design man ønsker, er det muligt at uploade en designplan af ens ønsker for husets udseende, og så printes det ønskede design.
Det forklares, at antallet af huse, som forbrugerne har råd til at købe i USA, er faldende, og med den traditionelle byggeform vil der ikke være mange steder at sætte omkostningerne ned.
Det amerikanske firma har derfor undersøgt, hvad det ville koste at bygge et hus op fra grunden ved at benytte sig af 3D print-teknologien, samt hvor lang tid det ville tage. De første undersøgelser viser, at via denne teknologi vil det kun tage få dage at bygge et normalt hus.
Ifølge eksperterne koster det nu omkring 300.000 dollars at bygge et nyt hus fra bunden på traditionel vis, men det vurderes, at omkostningerne via den nye 3D print-byggeform vil kunne falde med mellem 30 og 50 procent i fremtiden.
Firmaet har allerede bygget deres første hus, som er beboeligt, og det kostede 40.000 dollars at få færdigt. Huset benyttes nu som kontor.
Husene vil i fremtiden ikke blive bygget på fabrikker og derefter transporteret ud til deres grunde – i stedet vil 3D print-teknologien tages med ud på byggepladsen, så huset kan blive bygget direkte på grunden. Og her vil der heller ikke være brug for nær så mange håndværkere som normalt, hvilket vil spare en del arbejdsløn.
3D print kan også bygge både
Futurism.com forklarer, at universitetet i amerikanske Maine netop har slået flere verdensrekorder ved at fremstille en stor båd via 3D print. Verdens største 3D printer blev anvendt til formålet med at bygge verdens største 3D-printede båd – hele processen tog 3 dage, og det færdige resultat blev en sejlklar båd, der kunne rumme over 10 personer.
Universitetets 3D printer er i faktisk i stand til at printe endnu større objekter ud og har indgået en aftale med den amerikanske hær om at producere shelter-systemer til soldaterne.
Med 3D print til månen
Det ligger godt nok lidt ude i fremtiden, men Space.com skriver i en artikel, at 3D print kan være vejen frem for flere måneekspeditioner.
Artiklen skriver, at 3D print også kan være en mulighed i fremtiden, hvis der skal bygges mere permanente baser på Månen eller måske Mars på et tidspunkt. Det kræver nemlig mange materialer at konstruere bygninger, og det kan være svært at få dem transporteret derop, som situationen ser ud nu.
Her kommer ideen med 3D print ind, idet teknologien vil gøre det muligt for astronauterne at bygge kolonier direkte fra stedets egne råmaterialer, og så er der ikke behov for nær så meget menneskelig arbejdskraft til processen. I teorien vil man kunne sætte en 3D printer op og lade den bygge bygningerne mere eller mindre selv uden astronauternes hjælp.
Dog ligger ideen stadig i teorien, for man ved ikke, hvordan en 3D printer vil fungere i andre temperaturer og luftlag.
3D print til produktion af hud
3D print anvendes som nævnt en del i hospitals- og medicinalindustrien og kommer mange patienter til gode. Som tidligere omtalt bliver 3D print allerede anvendt til rekonstruktioner af kunstige hofter, men lægerne håber på at kunne gå videre med teknologien.
Forskere i industrien fra Toronto har nemlig opfundet en maskine, der i fremtiden vil kunne printe en substans, der minder om hud til forveksling. Denne kunstige hud vil kunne anvendes til for eksempel patienter med alvorlige brandsår eller hudsygdomme.
3D print til rekonstruktion af kropsdele - bioprint
Engineering.com skriver, at medicinalindustrien allerede er kommet langt angående fremstillingen af kropsdele og proteser via 3D print – også kaldet bio-print. Eksperterne forklarer, at det smarte ved denne proces er, at man så er i stand til at lave en protese, der passer 100 procent til patientens krop og form, og det inkluderer også de mere vitale dele af kroppen.
Ud over hofter og knæ er de første proteser til rygsøjlen desuden blev anvendt i praksis på patienter.
I fremtiden fokuseres der på at kunne fremstille vitale organer, således at patienterne slipper for ventelister og donorer, og så slipper patienterne også for chancen for, at organet ikke er kompatibelt med den nye krop, hvilket faktisk sker ofte. Eksperterne regner med, at det vil tage 5-10 år, før teorien for alvor bliver til praksis, men der er stor optimisme i branchen.
Allerede nu kan man fremstille simpelt kropsvæv via 3D print med succes, og forskerne på University of Minnesota ser desuden nærmere på muligheden for at fremstille øjne kunstigt via 3D print.
FAQ
Hvilken 3D printer skal jeg købe?
Hvordan vælger jeg en 3D printer?
Hvor meget koster en 3D printer?
Er det pengene værd at købe en 3D printer?
Test og anmeldelser af 3d printere anvendt i artiklen
OBS: Selvom følgende kilder har været anvendt i forbindelse med artiklen siden publicering, kan der som følge af udgåede/slettede produkter være kilder, der ikke længere anvendes. Det skyldes tekniske problemer, og vi arbejder lige nu på at forbinde alle henvisninger til kilder med reference, samt slette gamle kilder (April 2024).
Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder. I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:
Ekspert- og testkilder
Cnet.com
Cnet.com er et amerikansk teknologimagasin, som beskæftiger sig med en bred vifte af aspekter inden for den teknologiske verden. Her er både tale om nyheder, guides, artikler, tests, forums og videoer. Her har Cnet.com foretaget en test af flere3D printere, hvor modellen Anycubic Photon indgår. Ønsker du at læse mere om testen, kan du klikke på dette link.
Pcmag.com
Pcmag.com er et teknologi- og computermagasin, som skriver om alt, hvad der rører sig inden for teknologiens og computernes verden. Det gælder både nyheder, trends, gadgets, udviklinger, konsoller og spil, og hertil udføres blandt andet guides og tests af forskellige produkter. Her har den britiske version af Pcmag.com, Uk.pcmag.com, foretaget en test, hvor både Dremel DigiLab 3D 45 og XYZ Printing da Vinci Jr. 2.0 Mix indgår. Du kan læse hele testen hos Pcmag.com.
Techradar.com
Techradar.com er en international teknologi-webside, der drejer sig om udviklingen i den teknologiske verden. Techradar.com skriver om nyheder, trends, guides og tests af forskellige elektroniske produkter. Her har Techradar.com testet flere 3D printere inklusiv modellen XYZ Printing da Vinci Mini. Hele testen kan læses hos Techradar.com.
Alternative tests og artikler
Er du endnu ikke overbevist om, at en 3D printer er det rette valg for dig, eller er du blot interesseret i high-tech, har vi her på Forbrugsguiden en række andre artikler, der kunne være interessante for dig.
Når man arbejder med teknik, om det er professionelt eller på hobbyplan, er det som grundregel vigtigt at have en god internetforbindelse. I vores generelle router test, får du et overblik over markedets bedst anmeldte routere, der sikre dig din optimale internethastighed. Du kan også læse vores WiFi-forstærker test, der kan hjælpe dig med at opnå den bedst mulige dækning i hele hjemmet.
Har du spørgsmål?
Står du og har spørgsmål til noget i vores artikel er du meget velkommen til at skrive til os på kontakt@obsidianmedia.dk