Forbrugsguiden.dk

Bedste Seng 2018 – Alt hvad du skal overveje før du køber ny seng

Det kan ofte være svært at gennemskue hvilken seng der er det bedste køb. Markedet for senge er en stor jungle, hvor der findes tusindvis af forskellige senge, hvilket ikke ligefrem gør det nemmere at vælge. I denne guide vil vi komme ind på nogle af de ting du bør overveje, før du køber ny seng.

Vi kommer også med en række bud på, hvad vi anser som rigtig gode senge.

Samlet set bruger vi i gennemsnit 26 år af vores liv i sengen. Derfor er det vigtigt, at du vælger den rigtige seng, for kvaliteten af din søvn påvirker dit liv på rigtigt mange måder. Hvis du sover dårligt om natten, går det ud over hele din dag. Du vil være mindre veloplagt i dagtimerne og føle dig konstant træt. Sover du til gengæld godt om natten, vil du opleve at du er fyldt med energi i hverdagen, hvilket vil forbedre din livskvalitet.

Sammen med Bedrenætter giver vi dig en række gode råd, som forhåbentligt kan give dig den viden du har brug for, før du køber ny seng.

Denne senge guide indeholder:
🔸 Gennemgang af hvad man skal overveje når man køber ny seng
🔸 Gennemgang af en række gode senge
🔸 Guide med tips og tricks til en bedre nattesøvn

Bemærk: Vi har i denne artikel forsøgt at samle nogle af de bedste senge på markedet, som samtidigt er på tilbud med store besparelser. Det er ikke alle sengene i artiklen der er nedsat, men vi har alt hvad vi kunne for at finde de bedste tilbud på markedet lige nu.


Hvilken type seng skal jeg vælge?  

Det er vigtigt at forstå at der ikke findes én seng, der er bedst for alle. Den bedste seng for dig, kommer an på hvilken kropstype du har og hvilken krav  og du har til din seng.

Alle kroppe er forskellige og har forskellige behov, hvilket der skal tages højde for, når man skal vælge sin nye seng.
Vi vil nu gennemgå nogle af de ting du bør være opmærksom på inden du køber din nye seng. Vi håber at vores råd kan hjælpe dig med at vælge den seng som er bedst for dig.

Hvis du er lille og rund, vil du typisk have behov for en hårdere madras, sammenlignet med hvis du er høj og slank, hvor du i stedet kunne drage nytte af en blødere madras.

Politiken.dk har interviewet kiropraktor Michael Randsøe fra Herlev Kiropraktor Center, som har mange års erfaring med rådgivning af køb af ny seng.
Han giver her et par gode råd omkring nogle af de vigtigste ting du skal være opmærksom på. Vi har her kigget lidt nærmere på nogle af de råd han giver.


Zoner er vigtige:
Hvis man har former, såsom en fyldig bagdel eller brede hofter, så anbefales det, at man køber en madras med indbygget zoneinddeling.

Årsagen til, at det er vigtigt med zoneinddeling er, at rygsøjlen skal kunne ligge vandret når du sover, da dette kan hjælpe dig med at afværge fremtidige rygproblemer.
Ved at eksempelvis dine hofter kan synke lidt ned i madrassen, sammenlignet med resten af kroppen, så bevirker det at din rygsøjle vil ligge i vandret position natten igennem.

Her kan det anbefales at købe en topmadras lavet i memory skum, da de former sig efter kroppens former og dermed giver god aflastning.


Vælg den rette topmadras:
Det er ikke nok kun at have fokus på at finde den rette madras, det er mindste ligeså vigtigt at finde en passende topmadras. Det er topmadrassen som ligger øverst i sengen og dermed også den din krop vil have kontakt med natten igennem. Derfor er det meget vigtigt, at du vælger en topmadras som passer til din kropstype.

Forbrugsguiden.dk anbefaler to forskellige materialer indenfor topmadrasser:

1: Latex, er udviklet af gummitræer og skaber en type topmadras med en god fasthed. Ved at vælge latex får du en topmadras, der optimale forhold for en god nattesøvn. Du får en god støtte, da den er todimensionel, og samtidig er madrassen også meget trykaflastende.

Latex har samtidig den fordel, at det er både allergi-venlig og meget åndbart, hvilket betyder at materialet ikke bliver påvirket af din kropsvarme. Dette gør, at en latex topmadras er meget behagelig at sove på, også om sommeren.

2: Memory Skum justerer sig efter kroppens vægt og former sig efter kroppens facon, ved hjælp af kroppens egen varme. Memory skum bliver blødere når den bliver varmet op af kroppen, hvilket tillader at din krop synker lidt ned i madrassen i de områder hvor der er ekstra belastning, såsom ved hofte og skuldre.
Det gør, at man ligger i en mere fastlåst position, hvilket giver en rigtig god søvnkomfort for mange mennesker. Det anbefales, at folk med rygproblemer benytter sig af en memory skum topmadras.

Med memory skum får du altså en trykaflastende topmadras som skaber trykaflastning ved hjælp af din kropsvarme, da den former sig efter kroppen. Når du synker ned i madrassen ligger du mere roligt om natten og bevæger dig mindre. Topmadrassen tilpasser sig dermed din kropsstilling.


En forkert seng kan forværre din rygproblemer:
Politiken skriver at omkring hver 5. af os danskere sover i senge, som rent faktisk forværre vores rygproblemer.

Selvom vi ca 26 år af vores liv i sengen, så tænker vi alligevel for lidt over, hvor vigtigt sengen rent faktisk er for vores velbefindende. Det kan gå ud over nattesøvn og især vores ryg, hvis vi ikke er opmærksomme på at vælge en seng, som passer til os.
Tom Bendix, som er professor og leder af forskningsenheden ved Videnscenter for Reumatologi og Rygsygdomme på Glostrup Hospital, udtaler til politiken omkring vigtigheden i at vælge en god seng:

Det har en vis betydning, og det taler forskellige undersøgelser også for, selv om man skal være forsigtig med at komme med firkantede budskaber, når det kommer til rygproblemer

Han udtaler endvidere til politiken:
»Det er klart, at en almindelig springmadras ikke holder for evigt, og selv om det kan være svært at sige noget definitivt om, hvorvidt en slidt madras har en betydning for folk med rygproblemer, uden at man har lavet en større undersøgelse, så er der noget, der taler for, at den kan forværre en dårlig ryg«

Kiropraktor Michael Randsøe udtaler til politiken:
»Sengen er det møbel, du bør stille størst krav til i hjemmet. Skal du til at stifte hjem, så prioriter sengen og sid på ølkasser i stuen. Det er ikke så skadeligt at sidde på en gammel, slidt ølkasse, som det er at sove i en billig, dårlig seng«,

Dermed er der ingen tvivl om at sengen faktisk spiller en stor rolle i vores liv. Med den rigtige seng kan du være med til at mindske risikoen for rygsmerter og du vil opleve en hverdag, hvor du føler dig frisk og veludvilet.


Der skal være nok plads i sengen:
TV2 har på deres hjemmeside lavet et interview med fysioteaupeut Mark Abildhauge, som fortæller, at det også er meget vigtigt, at ens seng ikke er for lille. Du sover bedre hvis du har rigeligt med plads. Din seng skal være mindst 90 cm bred og med 20-30 cm luft i hver ende, så du kan ligge udstrakt.


Hvilken senge anbefales?

I denne sektion gennemgår vi en række af de bedste senge på markedet, fra nogle af de førende sengeproducenter.

Vi har inddelt sengene således:
1: Kontinentalsenge

2: Elevationssenge
3: Almindelige boksmadras senge


Venus Luna – Luksus kontinentalseng på slagtilbud

Bemærk: Senses Luna kontinentalsengen er i øjeblikket på tilbud hos forhandleren, hvor den er nedsat med 59%. Deres 180 x 200 seng er nedsat fra 24.999 kr. til 9.999 kr. – De andre størrelser i serien er også nedsat.

Ved køb af Venus Luna får man en kvalitets kontinentalseng, da sengen er produceret i Danmark. Det er en opgradering af kontinentalsengen med navnet Venus, hvorfor der blandt andet kan findes et forbedret komfortlag og pocketfjedre i to af Venus Lunas lag. Disse forbedringer sikrer en mere omhyggelig og fast aflastning og støtte.

Venus Luna kontinentalseng kommer med hele 7 komfortzoner og hybridskum, der omkranser fjedrene.

Disse komponenter sørger for en personlig og individuel aflastning og støtte, der tilpasser sig efter kroppens konturer. Man vil derfor opleve en støtte lige der, hvor kroppen har allermest brug for at blive aflastet.

220 pocketfjedre pr. kvadratmeter med åndbart hybridskum

Kontinentalsengen Venus Luna er udstyret med 3 madraslag, hvoraf boxmadrassen er det nederste. Boxmadrassen består blandt andet af pocketfjedre. Venus Luna kontinentalseng er udstyret med i alt 220 pocketfjedre pr. kvadratmeter.

Ligesom boxmadrassen er Venus Lunas’ springmadras også udstyret med pocketfjedre, der tilpasser sig efter kroppens konturer.

Selve hybridskummet omkranser pocketfjedrene, hvorfor sengen vil opleves at være både åndbar og ventilerende. Man vil derfor opleve et behageligt sengeklima hele natten.

Sengens springmadras er udstyret med to madras-kerner, der er samlet i det samme sengebetræk. Dette i kombination med de 7 komfortzoner sikrer en personlig og individuel støtte, så kroppen opnår den korrekte aflastning ved de dele, der har mest brug for det.


6 centimeter topmadras-kerne og aftageligt betræk

Med Venus Luna kontinentalseng får man en topmadras med i købet. Der er mulighed for at vælge mellem en topmadras med en latexkerne eller en memoryskum topmadras. Som regel er latex topmadrasser en fordel for brugere, der ofte får det for varmt om natten, mens en memoryskum topmadras er for brugere, der oplever at have det for koldt.

Uanset om man vælger en latex topmadras eller en memoryskum topmadras, vil topmadrassen have en kernetykkelse på i alt 6 centimeter. Dette er en god kernetykkelse sammenlignet med de gængse 4 centimeter.

Venus Luna kommer med et aftageligt sengebetræk, der tåler at komme i vaskemaskinen. På denne måde kan man hurtigt tage det af, hvis det trænger til at komme til vask. Desuden har sengen en robust træramme, der er på hele 14 centimeter.

Fordele ved Venus Luna kontinentalseng:
🔹 Valgfri topmadras på 6 centimeter
🔹 Ventilerende og åndbart hybridskum omkring pocketfjedrene
🔹 220 pocketfjedre pr. kvadratmeter
🔹 7 komfortzoner
🔹 Produceret i Danmark

Venus Luna findes i følgende størrelser:
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210
210 x 210

Du kan læse mere om Venus Luna kontinentalseng her.


Vasa Mayan – Allergivenlig seng i topkvalitet (100 % organisk naturlatex)

De seneste par år er allergivenlige senge blevet mere attraktive for forbrugerne. Vasa Mayan er en allergivenlig kontinentalseng, hvor der er valgt de bedste materialer og komponenter.

Modellen er blandt andet udstyret med topmadrassen Mayan Green. Denne topmadras er valgt, fordi det er den eneste på markedet, der består af 100 % naturlatex. Hvis man er på udkig efter en allergivenlig kontinentalseng, så er modellen Vasa Mayan et godt bud.

Kontinentalseng med tre madraslag med en omfattende støtte

Vasa Mayan består af tre forskellige madraslag. Dette sikrer en omfattende komfort og støtte. Denne model er også højere sammenlignet med andre kontinentalsenge på markedet, hvorfor det er en seng for forbrugere, der ønsker at komme nemt ind og ud af sengen.

Springmadrassen har en polstring af latex på 4 centimeter. Dette betyder, at springmadrassen er både holdbar og slidstærk, hvilket også sikrer, at madrassen er behagelig.

300 pocketfjedre pr. kvadratmeter og 5 komfortzoner

Når man leder efter en ny seng, så er produkter af høj kvalitet en nødvendighed. Alle materialer og produkter, der er brugt til at fremstille sengen Vasa Mayan, er anvendt med henblik på at skabe en seng med en omfattende støtte og komfort. Der er blandt andet anvendt latex mellem springmadrassens fjedre, hvilket sørger for en god åndbarhed og ventilation.

Sengen er udstyret med 300 pocketfjedre pr. kvadratmeter og 5 komfortzoner, hvorfor man er sikret en seng med en omfattende støtte uanset liggeposition og bevægelser.

De 5 komfortzoner sørger for at støtte kroppens dele på en individuel måde, da hele kroppen ikke har brug for nøjagtig den samme støtte. Det vil sige, at alle kroppens dele får lige præcis den støtte og aflastning, som der er brug for.

Allergivenlig topmadras

Vasa Mayan er kendt for at være en allergivenlig kontinentalseng. Dette går igen, når det kommer til sengens topmadras.

Topmadrassen hedder Mayan Green og er fremstillet af 100 % organisk naturlatex. Denne topmadras kan bruges af alle mennesker, men er især fordelagtig, hvis man er astmatiker eller allergiker.

Topmadrassens betræk er også allergivenlig, da det er et såkaldt Tencel-sengebetræk med naturlige træfibre. Topmadrassen har en kernetykkelse på 5 centimeter, og derudover er den åndbar. Det vil sige, at både sved og fugt bliver afledt nemt og hurtigt.

Fordele ved Vasa Mayan sengen:
🔹 300 pocketfjedre pr. kvadratmeter
🔹 5 komfortzoner
🔹 Allergivenlig topmadras
🔹 Latexpolstring
🔹 Topmadras med en kernetykkelse på 6 centimeter

Vasa Mayan findes i følgende størrelser:
160 x 200 
180 x 200
180 x 210


Anatomic – Den ultimative kontinentalseng for livsnyderen

Bemærk: Anatomic kontinentalsengen er i øjeblikket på tilbud hos forhandleren, hvor den er nedsat med 49%. Deres 180 x 200 seng er nedsat fra 39.299 kr. til 19.299 kr. – De andre størrelser i serien er også nedsat.

Kontinentalsengen Anatomic er et populært valg, der betegnes som værende en ’luksusseng’. For at sove godt om natten kræver det, at man sover i en seng, der tilpasser sig efter kroppens konturer og yder en støtte der, hvor kroppen har mest brug for det.

Anatomic kontinentalseng er en seng, der sikrer, at kroppen får den støtte, der er brug for, da aflastningen bliver tilpasset efter behov. Det betyder, at sengens madras svøber sig om kroppen, så man vil opleve en både individuel og personlig støtte og aflastning.

Anatomic kontinentalseng sikrer en unik og fast støtte, der ikke kan findes hos mange andre sammenlignelige modeller på markedet.

Optimal støtte og komfort med ventilerende egenskaber

Den intelligente kontinentalseng Anatomic er udviklet i samarbejde med ortopædiske specialister og fysioterapeuter, der har haft fokus på at producere en seng med en optimal og komfortabel støtte. På grund af dette samarbejde har det ligeledes været muligt at udvikle en seng, der tager hensyn til at give en optimal komfort og aflastning til alles behov.

Anatomic kontinentalseng kommer med flere madraslag, der arbejder sammen om at sikre en mere behagelig hvileposition.

Endvidere er kontinentalsengen Anatomic udstyret med ventilerende egenskaber, hvorfor man vil opleve, at sengen har et behageligt sengeklima hele natten, uanset om man ofte oplever at have det for varmt eller koldt hver nat. Der er nemlig lagt et lag i to forskellige dele både under og over pocketfjedrene, der sikrer en konstant ventilation og åndbarhed i sengen.

Kontinentalseng med 7 komfortzoner og 500 Anatomic-pocketfjedre

Med Anatomic kontinentalseng er man sikret en seng, hvor der er lagt vægt på både støtte og aflastning af kroppen på den rette måde. Sengens fundament er boxmadrassen, der har en højde på 24 centimeter, hvilket er højere end andre sammenlignelige modeller. Boxmadrassen er højere end andre boxmadrasser, da der er anvendt fjedre i stedet for skum.

Ved udskiftningen af skum med fjedre vil støtten, komforten og aflastningen være mere solid og omhyggelig.

Anatomic kontinentalseng er udstyret med hele 500 Anatomic-pocketfjedre, hvilket sørger for en dobbelt fjedring. Anatomic-pocketfjedre findes kun i denne kollektion af senge, og bliver betegnet som værende en ’revolutionerede fjederteknologi’.

Desuden er kontinentalsengen Anatomic forsynet med 7 komfortzoner, der giver en støtte til de dele af kroppen, der har mest brug for det. Komfortzonerne sørger for en personlig og individuel støtte til blandt andet hofter, lænd, nakke og skuldre, da alle kroppens dele ikke har brug for præcis den samme støtte.

Ventilerende og kølende latextopmadras

Ved køb af Anatomic kontinentalseng får man en latex topmadras med gelperler. Gelperlerne køler sengen, hvorfor man altid vil opleve et komfortabelt soveklima.

Denne topmadras bliver betegnet som værende en gelpulse topmadras, der ikke mindst har en kølende effekt, men også en elastisk støtte. I og med topmadrassen er produceret af latex vil den aflede både sved, varme og fugt, hvorfor den også vil kunne bruges i en del flere år.

Topmadrassens kernetykkelse er på 5 centimeter, hvilket hjælper med at støtte og aflaste kroppen sammen med sengens andre madrasser.

Fordele ved Anatomic sengen:
🔹 
500 Anatomic-pocketfjedre pr. kvadratmeter
🔹 Kølende topmadras med latex og gelperler
🔹 7 komfortzoner
🔹 Topmadras med 5 centimeter kernetykkelse
🔹 Fremstillet med viden fra ortopædiske specialister og fysioterapeuter

Anatomic kontinentalseng findes i følgende størrelser:
160 x 200
180 x 200
180 x 210 

Du kan læse mere om Anatomic kontinentalseng her.


Vigtigheden af god søvn: Se denne video og bliv klogere på din søvn


Hästens Auroria

Hästens Auroria kan købes fra 118.990 kr. i størrelsen 180 x 200.

Modellen Auroria fra Hästens er en luksusseng, der ikke ligger i den lave ende af prisskalaen. Denne kontinentalseng er skam også produceret af svenske sengespecialister, der har mere end 160 års erfaring, hvorfor den er lavet med alle de funktioner og materialer, som man har brug for. Hästens Auroria består af naturmaterialer og er en kontinentalseng, der kan opfylde næsten alle forbrugeres behov, når det kommer til en omfattende støtte og ydeevne.

Med Hästens Auroria kan man ’udforme’ sin helt egen seng, da der er mulighed for at justere og tilpasse sengen, når man køber den. Man kan nemlig vælge lige præcis den form for fasthed, som man har brug for til sin springmadras, men man har også et par valgmuligheder, når det kommer til selve topmadrassen.

Holdbar boxmadras og springmadras med naturmaterialer

Hästens Auroria bliver betegnet som en form for ’møbel’, der vil blive centrum af ens soveværelse, da den er designet med elegance og kvalitet for øje. Bunden af denne seng består af en boxmadras, der er lavet, så den kan holde til de fleste ting. Det er derfor en robust og holdbar boxmadras, som kan holde i mange år frem. Dette betyder også, at boxmadrassen yder en omfattende støtte og komfort, da den er lavet i så høj en kvalitet.

Hästens Auroria er også udstyret med en springmadras, der består af et væld af pocketfjedre. Pocketfjedre er med til at sørge for en høj komfort og støtte uanset liggeposition. Alle pocketfjedre går nemlig ind og støtter kroppen lige præcis der, hvor kroppen har mest brug for det.

Derudover er disse pocketfjedre små, hvorfor de justerer sig efter den individuelle krop og bevægelser. Springmadrassen består af både hør og bomuld, som begge er naturmaterialer. Hästens er kendt for at bruge hestehår i deres senge, hvilket især er fordelagtigt for sengemiljøet. Dette er også blevet brugt, når det kommer til Hästens Auroria.

Valgmuligheder og topmadrasser

Ved køb af Hästens Auroria er der mulighed for at vælge en seng, der er tilpasset til ens egne behov og ønsker. Der er nemlig mulighed for at vælge den topmadras, der passer bedst til ens præferencer. Dette gælder også, når det kommer til sengens springmadras, hvor der er mulighed for at vælge mellem forskellige fastheder.

Ved valg af topmadras kan man vælge en madras, der består af forskellige naturmaterialer. Derudover er der også mulighed for at vælge en topmadras i diverse prisklasser. Man kan vælge mellem følgende topmadrasser fra Hästens: BJ, BV, BJX, BJX Luxury.


5 gode råd til at falde nemmere i søvn: I denne video kan lære mere om hvordan du hjælper din krop til at bedre slappe af, så du nemmere falder i søvn…


Bergen Plus – Rigtig god komfort på tilbud

Bemærk: Bergen Plus er i øjeblikket på tilbud hos forhandleren, hvor den er nedsat med 57%. Deres 180 x 200 seng er nedsat fra 32.999 kr. til 13.999 kr. – De andre størrelser i serien er også nedsat.

Bergen Plus kontinentalseng er en del af Bedre Nætters egen serie ’Bergen By Bedre Nætter’. Bedre Nætter har fremstillet denne seng på baggrund af feedback og forespørgsler, hvorfor den er lavet med fokus på kvalitet.

Bergen Plus kontinentalseng kommer med et par justeringer i forhold til forgængeren Bergen. Det vil sige, at Bergen Plus blandt andet er forsynet med en Temprakon Advance topmadras, der er kendt for at have en optimal temperaturregulerende funktion, hvorfor soveklimaet altid vil føles behageligt.

Desuden yder den også en omhyggelig støtte og aflastning. Bergen Plus kontinentalseng er også forsynet med endnu en ventilerende og åndbar egenskab i form af et latexkomfortlag, der omkranser fjedrene. Det betyder, at uanset om man har det for varmt eller koldt om natten, vil søvnen ikke blive forstyrret med disse egenskaber.

Tre madraslag, 5 komfortzoner og pocketfjedre

Bergen Plus kontinentalseng er forsynet med i alt tre forskellige madraslag. Boxmadrassen er sengens nederste lag, der i stedet for skum er forsynet med et fjedrelag, hvilket sørger for en forbedring af både støtte og aflastning. Det betyder, at både fjedre og fjedrelagene i boxmadrassen og i springmadrassen arbejder sammen om at skabe en optimal støtte og aflastning.

I Bergen Plus kontinentalseng kan der findes 300 pocketfjedre pr. kvadratmeter. Dette er mere end, hvad man finder hos gennemsnitlige kontinentalsenge.

De 300 pocketfjedre pr. kvadratmeter sikrer en personlig og individuel støtte, hvor alle kroppens dele vil blive aflastet på den mest omhyggelige måde. Desuden er Bergen Plus forsynet med i alt 5 komfortzoner, der alle støtter kroppens forskellige dele på lige præcis den måde, som de har brug for.

Topmadras med Waterlilly skum

Ved køb af kontinentalsengen Bergen Plus medfølger der en topmadras ved navn ’Temprakon Advance’. Denne topmadras har en kernetykkelse på 4 centimeter og består af Waterlilly skum. Med Waterlilly skum vil topmadrassen omkranse sig rundt om kroppens konturer, hvilket sørger for at fordele kropsvægten, så kroppens forskellige dele opnår den mest korrekte støtte.

Topmadrassen er temperaturregulerende, hvorfor soveklimaet vil være komfortabelt hele natten igennem.

Desuden er Bergen Plus kontinentalseng forsynet med en 8 centimeters træramme, der er fremstillet af svensk massivt fyrretræ.

Fordele ved Bergen Plus kontinentalseng:
🔹 Topmadras produceret med Waterlilly skum
🔹 300 pocketfjedre pr. kvadratmeter
🔹 5 komfortzoner
🔹 Latexkomfortlag
🔹 Topmadras med temperaturregulerende egenskaber

Bergen Plus kontinentalseng findes i følgende størrelser:
180 x 200
180 x 210

Du kan læse mere om Bergen Plus kontinentalseng her.


Hästens Luxuria

Hästens Luxuria er en markedet absolut bedste kontinentalsenge. Vejledende udsalgspris for 180 x 200 modellen er 73.780 kr.

Når det kommer til kontinentalsenge, så er modellen Luxuria fra Hästens en kontinentalseng, der er præget af luksus. Denne model er ikke en billig seng, men til gengæld får man en seng med en optimal ydeevne, der sørger for en god støtte og komfort. Derudover er sengen produceret af naturmaterialer. Prisen varierer afhængig af størrelsen, men fordelen ved Hästens Luxuria er, at der er mulighed for at købe en seng efter ens egne behov.

Hästens Luxuria er en luksusseng, hvor der har været fokus på at fremstille en seng, der lever op til dens navn. Denne seng er skam også produceret af svenske sengespecialister, der har mere end 160 års erfaring med at fremstille de bedste senge på markedet.

To boxmadrasser, springmadras og naturmaterialer

Boxmadrassen er bunden af denne kontinentalseng, der herved også starter med at skabe fundamentet for de forskellige lag. Hästens Luxuria er udstyret med to boxmadrasser, hvorfor disse madrasser udgør et godt og støttende fundament. Sengen bliver herved også holdt både jævn og stabil, da de to boxmadrasser er produceret i holdbare materialer.

Hästens Luxuria er produceret af ren og skær naturmaterialer. Springmadrassen er derfor lavet af de bedste naturmaterialer på markedet såsom bomuld, hør og hestehår, som især Hästens er kendt for at bruge til deres senge.

Disse naturmaterialer er både åndbare og ventilerende, hvorfor kroppen kan ånde hele natten lang, og sengen bliver heller ikke fugtig. Sengens hestehår sørger for, at husstøvmider ikke kan ”bo” sammen med hårene, hvilket især er smart, hvis man er allergiker. Springmadrassen kan vælges i tre forskellige fastheder, hvorfor man kan vælge den, der passer til ens vægt.

Valgmuligheder og topmadrasser

Den øverste del af Hästens Luxuria er topmadrassen. Der medfølger også en topmadras ved køb af denne model. Dog er der mulighed for at vælge mellem flere forskellige topmadrasser.

Disse varierer i pris alt efter modellen, hvorfor man både kan finde nogle lidt billigere og nogle lidt dyrere topmadrasser, hvor de dyrere er udstyret med materialer såsom hestehår, vat og uld. Man kan blandt andet vælge mellem topmadrasserne BV, BJ, BJX og BJX Luxury.


Hästens 2000T Kontinental

Med Hästens 2000T får du markeds absolut bedste kontinentalseng. Prisen for en 180 x 200 model ligger på 229.990 kr.

Hästens 2000T Kontinental er en kontinentalseng, der er fremstillet af svenske håndværkere og sengespecialister med mange års erfaring. Denne seng består derfor kun af bæredygtige ressourcer og naturmaterialer, hvor man blandt andet kan finde materialer såsom hør, bomuld, svensk fyrretræ, krølhår, uld og hestehår.

Hvis man har brug for en af de mest behagelige senge på markedet, der lever op til en omfattende komfort og støtte, så kan Hästens 2000T Kontinental være et muligt valg. Sengen består nemlig ikke kun af nogle af de bedste naturmaterialer på markedet. Det er skam også en seng, der er designet i et eksklusivt og elegant udtryk, der vil passe ind i de fleste danske soveværelser.

Lag af pocketfjedre og masser af hestehår

Hästens 2000T Kontinental er lavet af et lag af pocketfjedre, masser af bomuld og hør og rigtig meget hestehår. Rent faktisk er der brugt hele 14 kilo hestehår blot til denne seng, hvilket sørger for en omfattende støtte og komfort uanset liggeposition og bevægelser. Dette er en tredelt seng, der har en fjedrende underdel med pocketfjedre, en robust springmadras samt en topmadras, der sørger for at give sengen en endnu bedre støtte og komfort. Med Hästens 2000T Kontinental bliver det beskrevet som at ligge på en ’luftpude’, der altid er behagelig at ligge på lige meget, hvordan man ligger eller bevæger sig.

Derudover er der også blevet brugt en unik lagdelingsmetode ved udvikling af Hästens 2000T Kontinental. Der er blevet brugt både uld, bomuld og krølhår, som bevæger sig helt uafhængigt af hinanden, hvorfor sengens overflade både er blød og fleksibel.

Flere fastheder og valg af topmadras

Ved køb af Hästens 2000T Kontinental er der mulighed for at vælge mellem flere forskellige fastheder. Fastheder skal vælges afhængig af ens vægt, da dette sørger for den mest optimale støtte og komfort. Derudover er der også mulighed for selv at vælge den topmadras, man gerne vil have, sengen har som sit øverste lag. Der er mulighed for at vælge topmadrasser i forskellige prisklasser samt med forskellige materialer. Man kan vælge mellem følgende topmadrasser: BJ, BV, BJX og BJX Luxury.


Norland Eksklusiv kontinentalseng

Bemærk: Vi har fundet Norland sengen til nedsat pris. Den er i øjeblikket nedsat med 58%, hvilket betyder at du eksempel kan få 180 x 200 cm modellen for 10.495 kr. – nedsat fra 25.495 kr. De andre størrelser i serien er også nedsat lige nu.

Norland Eksklusiv kontinentalseng er som navnet antyder en eksklusiv seng, der er opbygget som en velkendt kontinentalseng i flere lag. Kontinentalsengen er produceret i Danmark, hvorfor man kan være sikker på, at der kun er anvendt de bedste materialer til denne seng. Ved valg af en seng, skal man vælge en model, der kan opfylde alle ens ønsker og behov.

Med Norland Eksklusiv kontinentalseng har der været fokus på at udvikle en seng med fokus på både eksklusivitet samt almindelige funktioner. Man vil derfor opleve en seng med en optimal støtte, der sikrer en omhyggelig liggekomfort.

Kontinentalseng med flere lag og cooltex skum

Kontinentalsengen Norland Eksklusiv er opbygget i flere lag. Det nederste lag er boxmadrassen, der er fremstillet af langtidsmodnet svensk fyrretræ. Ovenpå selve boxmadrassen kan man finde en springmadras, der er vendbar.

Desuden er den fremstillet med 5-zoners pocketfjedre/multipocketfjedre med op til 504 fjedre pr. kvadratmeter. Pocketfjedrene er belagt med et 12 millimeter cooltex skum, der sørger for endnu et komfortlag, hvilket bidrager til en omhyggelig aflastning og støtte.

På grund af disse mange lag har Norland Eksklusiv en god højde, der gør det nemmere at komme ind og ud af sengen. Både fjedre- og sengeramme kommer med en 25 års garanti.

Topmadras med 10 centimeter kernetykkelse

Ved køb af Norland Eksklusiv kontinentalseng medfølger der en topmadras med en 10 centimeter kernetykkelse. Topmadrassen er i mærket ’NORLAND’ og har navnet ’NORLAND EKSKLUSIV’. Denne topmadras er et niveau over andre almindelige topmadrasser.

Desuden er der mulighed for at vælge en topmadras i både latex og Wonderpur. Hvis man ofte sveder om natten, så vil en latex topmadras være en fordel, hvorimod en Wonderpur topmadras vil være en fordel, hvis man ofte fryser.

Begge topmadrasser er designet, så de bidrager til en optimal støtte og komfort sammen med sengens andre lag. Både topmadrassen med latex og topmadrassen med Wonderpur har en sommer- og en vinterside.

Danskproduceret kontinentalseng i nordisk kvalitet


Norland Eksklusiv er en danskproduceret kontinentalseng. Selve sengens og alle dens materialer er fremstillet på en fabrik i Jylland af danske håndværkere, hvorfor man trygt kan stole på, at alle anvendte materialer er af høj kvalitet.

Sengen er fremstillet med henblik på nordisk kvalitet, hvilket tydeligt skinner igennem materialerne, der alle er slidstærke og holdbare.

Fordele ved Norland Eksklusiv kontinentalseng:
🔹 Valgfri topmadras med 10 centimeter kernetykkelse
🔹 Danskproduceret kontinentalseng
🔹 Flere komfortlag
🔹 12 millimeter cooltex skum
🔹 Pocketfjedre

Norland Eksklusiv kontinentalseng findes i følgende størrelser:
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210
210 x 210

Du kan læse mere om Norland Eksklusiv kontinentalseng her.


Senses Nova – Elevationsseng i absolut topklasse

Bemærk: Senses Nova elevationssengen er i øjeblikket på tilbud hos forhandleren, hvor den er nedsat med 52%. Deres 180 x 200 seng er nedsat fra 42.299 kr. til 19.999 kr. – De andre størrelser i serien er også nedsat.

Senses Nova er produceret i Danmark og er en elevationsseng i høj kvalitet med en omfattende støtte og komfort.

Derfor er prisen også højere end andre elevationssenge på markedet, da den er fremstillet med henblik på at være en af de bedste elevationssenge.

Denne model har både et dobbelt fjedrelag, en motor fra danske Linak og hele 7 komfortzoner.

7 komfortzoner og pocketfjedre

For at kunne yde en omfattende støtte og komfort til enhver krop, så er Senses Nova elevationsseng udstyret med 7 komfortzoner. Dette betyder, at hver enkelt del af kroppen får lige nøjagtig den støtte, som den har brug for.

Eksempelvis har ens hofter og arme ikke brug for den samme støtte, hvorfor komfortzonerne yder en personaliseret og individualiseret støtte og aflastning til de forskellige dele på kroppen.

Zonerne sørger for aflastning af kroppens dele på forskellige måder, så der bliver aflastet der, hvor der er mest brug for det. Derudover er sengen Senses Nova udstyret med pocketfjedre, der sammen med sengens andre funktioner samarbejder om at yde en optimal støtte og aflastning.

Senses Nova har en hybridpolstring med et dobbelt fjedrelag, der lige giver det sidste angående sengens aflastning og komfort.

Justerbar seng med dansk motor

Senses Nova er en justerbar seng, hvor der er mulighed for at hæve og sænke både forende og hovedgærde efter behov.

Sengens ender kan justeres og indstilles ved hjælp fra fjernbetjeningen. Motoren er danskproduceret og er fra Linak, der er kendt for at producere slidstærke kvalitetsmotorer.

Senses Nova kan også anvendes til andet end blot at sove i, da justerbarheden giver mulighed for at læse en god bog i sengen, drikke en kop kaffe eller se lidt fjernsyn.


Tre forskellige madraslag

Modellen Senses Nova er udstyret med tre forskellige madraslag, der består af en topmadras, en springmadras og en boxmadras. Boxmadrassen er udstyret med pocketfjedre samt elevationsmotoren.

Springmadrassen er placeret over boxmadrassen, der også er udstyret med pocketfjedre. Dette sørger for en ergonomisk hvileposition, der ligeledes bidrager til en omfattende støtte og aflastning.

Rundt om fjedrene kan der findes åndbart hybridskum. Ved køb af Senses Nova er der mulighed for at vælge mellem to forskellige topmadrasser. Der kan enten vælges en topmadras, der består af memoryskum eller en topmadras, der består af latex.

Fordele ved Senses Nova sengen:
🔹 7 komfortzoner
🔹 Boxmadras og springmadras udstyret med pocketfjedre
🔹 Valgfri topmadras
🔹 Dansk motor fra Linak
🔹 Elevationsseng produceret af danske sengehåndværkere

Senses Nova findes i følgende størrelser:
180 x 200
180 x 210

Du kan læse mere om Senses Nova modellen her.


Anatomic elevationsseng – Når kun det bedste er godt nok

Bemærk: Anatomic modellen er lige nedsat med 44%. Dermed kan du eksempelvis få 180 x 200 modellen for 29.999 kr. nedsat fra 54.299 kr.

Anatomic er en luksusseng, hvilket også kan ses på prisen. Det er nemlig en elevationsseng i den højere ende af prisskalaen, men til gengæld får man en holdbar og slidstærk seng med mange gode funktioner samt materialer i høj kvalitet.

Anatomic er produceret i Belgien, og er fremstillet med henblik på høj kvalitet, robusthed samt en omfattende komfort og støtte.

Justerbar seng med en personlig og omfattende støtte

Anatomic elevationsseng er produceret med øje for en personlig og omfattende støtte, der tilpasser sig kroppens konturer. Dette er der sørget for med sengens 500 Anatomic-pocketfjedre pr. kvadratmeter og hele 7 komfortzoner.

Fjedre og zoner arbejder sammen om at skabe en unik personaliseret og individualiseret støtte og komfort, der aflaster lige præcis der, hvor der er mest brug for det.

Anatomic bliver beskrevet som værende en ”intelligent elevationsseng”, og er lavet i samarbejde med fysioterapeuter og ortopædiske specialister.

Dette er en fordel, da der herved er fokus på kroppens anatomi, hvor sengen kan justeres og tilpasses alt efter liggeposition og bevægelser.

Elevationsfunktioner og ventilerende effekter

Anatomic elevationsseng er ikke kun kendt for sin personlige og unikke støtte. Sengen er nemlig også udstyret med kvalitets elevationsfunktioner samt ventilerende effekter.

Sengen har et åndbart lag, der sørger for, at både varme og fugt hurtigt og nemt bliver afledt og derfor ikke bliver i sengen. Dette er en fordel, når det kommer til nattesøvnen, da temperaturen altid vil forblive behagelig.

Denne model er udstyret med en massiv træramme, der er selve sengens fundament. Denne træramme er produceret, så det er muligt at justere og indstille sengens position, så den passer til både bevægelser og liggeposition.

Topmadras i latex

Anatomic har en topmadras, der er fremstillet i latex, hvilket er en fordel for dem, der oplever, at de har det en smule varmt om natten.

Topmadrassen bliver kaldt for Gelpulse, da madrassen består af kølende gelperler. Det betyder, at sengens temperatur altid vil være komfortabel og behagelig.

Derudover er topmadrassen også allergivenlig, hvorfor den egner sig til både allergikere og astmatikere. Dog kan forbrugere, der hverken lider af astma eller allergi, også sagtens gøre brug af denne topmadras.

Fordele ved Anatomic sengen:
🔹 7 komfortzoner
🔹 500 Anatomic-pocketfjedre pr. kvadratmeter
🔹 Latextopmadras med gelperler
🔹 Ventilerende effekter
🔹 Massiv træramme

Anatomic findes i følgende størrelser:
90 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan læse mere om Anatomic sengen her.


Norland Luksus elevationsseng

Bemærk: Vi har fundet Norland sengen til nedsat pris. Den er i øjeblikket nedsat med 58%, hvilket betyder at du eksempel kan få 180 x 200 cm modellen for 13.995 kr. – nedsat fra 33.495 kr. De andre størrelser i serien er også nedsat lige nu.

Norland Luksus elevationsseng er en af de mest populære elevationssenge på markedet. Dette er den blandt andet på grund af, at den er produceret i Danmark, hvilket er lig med materialer i høj kvalitet. Med denne seng bliver der udelukkende anvendt kvalitetsmaterialer, der er fremstillet på en dansk fabrik af danske håndværkere.

Desuden er Norland Luksus elevationsseng udstyret med en springmadras med cooltex polstring samt en motor fra danske Linak. På grund af sengens kvalitetsmaterialer kan man være sikker på, at man vil opleve en uovertruffen støtte, aflastning og komfort med mulighed for at indstille og justere sengen, der passer til ens ønsker og præferencer.

Solid og funktionel elevationsseng

Med Norland Luksus elevationsseng får man en solid og funktionel seng, der tilbyder både mobilitet og fleksibilitet.

Denne elevationsseng er udviklet med fokus på at imødekomme brugernes behov for elevationssenge, hvor der er mulighed for at lave andet end blot at sove. Derfor er der mulighed for både at læse en bog, se en film eller spise aftensmad i Norland Luksus elevationsseng.

Man kan nemlig både hæve og sænke sengens hoved- og fodende alt efter, hvad der føles mest komfortabelt og behageligt, uanset om man skal slappe af eller sove. Ved indstilling og justering af sengens hoved- og fodende vil man opleve en individuel og personlig støtte og aflastning.

Motor fra danske Linak

I og med der kun bliver brugt de bedste materialer til Norland Luksus elevationsseng, er den naturligvis også udstyret med en dansk motor fra Linak. Motoren fra Linak er både effektiv, driftssikker og støjsvag, hvorfor den ikke vil opleves som værende et forstyrrende element.

Desuden bruger motoren ikke meget strøm, og man har mulighed for at justere sengen op og ned med hjælp fra den trådløse fjernbetjening. Der er også mulighed for at indstille sengen med memory via applikationen. Der medfølger en 5 års garanti på sengens motor.

Multipocketfjedre, 5 komfortzoner og cooltex polstring

Elevationssengen Norland Luksus er en seng, hvor alle komponenter spiller sammen om at give den mest omhyggelige og korrekte støtte til brugeren. Sengen er nemlig forsynet med både multipocketfjedre, komfortzoner og en cooltex polstring. Med Norland Luksus elevationsseng får man 504 multipocketfjedre pr. kvadratmeter samt 5 komfortzoner.

Multipocketfjedrene og komfortzonerne sikrer, at man vil opnå en optimal aflastning og støtte alle de steder, hvor kroppen har allermest brug for det. Desuden sørger komfortzonerne for, at der er en trykaflastning de steder, hvor kroppen skal bruge mest støtte såsom ved lænd, nakke og skuldre.

Ovenpå selve fjedrene kan der findes et lag af cooltex polstring på 25 millimeter, der yderligere bidrager til en behagelig liggekomfort. Under madrassen har Norland Luksus elevationsseng en 20 centimeter træramme, der sørger for et solidt og robust fundament. Trærammen kommer med en 25 års garanti, hvilket fjedrene også gør.

Latex topmadras og betræk med 3D bambusstof

Ved køb af Norland Luksus elevationsseng medfølger der en topmadras i enten Wonderpur eller latex skum. Uanset hvad man vælger, så vil topmadrassen have en kernetykkelse på i alt 10 centimeter. Hvis man ofte har det varmt om natten, så vil latex topmadrassen som regel være et oplagt valg, hvorimod hvis man ofte har det koldt om natten, så vil Wonderpur topmadrassen være en fordel.

Sengen bliver toppet med et aftageligt og vaskbart betræk i 3D bambusstof. Dette betræk er yderst ventilerende og åndbart, hvorfor det blot bidrager til at skabe et mere behageligt og komfortabelt soveklima for alle.

Fordele ved Norland Luksus elevationsseng:
🔹 Topmadras med 10 centimeter kernetykkelse
🔹 Cooltex polstring på 25 millimeter
🔹 Motor fra danske Linak
🔹 504 multipocketfjedre pr. kvadratmeter
🔹 5 komfortzoner

Norland Luksus elevationsseng findes i følgende størrelser:
90 x 210
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210
210 x 200
210 x 210

Du kan læse mere om Norland Luksus elevationsseng her.


Senses Lux boxmadras – Lavpris boxmadras i god kvalitet

Senses Lux er en boxmadras, der er produceret i Danmark af danske sengehåndværkere. Det er derfor en seng, hvor man kan være sikker på, at materialerne og kvaliteten er i høj kvalitet.

Denne seng er udstyret med en dobbeltfjedret boxmadras, hybridpolstring og 7 komfortzoner, der alle samarbejder om at yde den bedste støtte og aflastning alt efter kroppens konturer.

254 pocketfjedre pr. kvadratmeter og 7 komfortzoner

Boxmadrassen Senses Lux har et elastisk hybridskum imellem fjedrene, der yder en behagelig og kølende aflastning og støtte. Boxmadrassen har i alt 7 forskellige komfortzoner, der alle tilpasser sig efter kroppens konturer og former. Mange af de billigere boxmadrasser har normalt kun 5 komfortzoner, men Senses Lux fået en opgradering med 7 komfortzoner.

Senses Lux er også udstyret med 254 moderne pocketfjedre pr. kvadratmeter, der sammen med komfortzonerne sørger for en slidstærk og holdbar seng, der kan yde en optimal støtte mange år frem i tiden.

Med boxmadrassens dobbeltfjedrede kerne samt polstringen med åndbart hybridskum bliver al fugt og varme afledt væk fra sengen, så temperaturen altid vil være behagelig. Sovemiljøet vil derfor være komfortabelt hele natten lang.

Forskellige topmadrasser med en kernetykkelse på 6 centimeter

Ved køb af Senses Lux er der mulighed for at vælge mellem flere forskellige topmadrasser. Der er mulighed for at vælge mellem en topmadras med en latexkerne eller en Celcius-topmadras med en kerne af cooltex.

Denne topmadras består af memoryskum samt indbyggede gelkugler, der virker kølende samt er med til at aflede sved og varme væk fra kroppen. Topmadrasserne har en kernetykkelse på 6 centimeter, hvilket sikrer en optimal ydeevne, når det kommer til både støtte og aflastning.


Solidt og robust fundament

En boxmadras har brug for et solidt og robust fundament, hvilket man får med boxmadrassen Senses Lux. Denne boxmadras har nemlig et fundament, der består af en solid træramme, der sørger for en god stabilitet.

Trærammen er fremstillet af massivt svensk fyrretræ og har en kernetykkelse på 14 centimeter. Denne træramme er både solid og robust og kan derfor holde til det meste. Hvis uheldet skulle være ude og der sker noget med trærammen, så er der en garanti på hele 25 år. Garantien gælder både, når det kommer til ramme- eller fjedrebrud.

Fordele ved Senses Lux sengen:
🔹 7 komfortzoner
🔹 Valgfri topmadras
🔹 254 moderne pocketfjedre pr. kvadratmeter
🔹 Ventilerende effekter
🔹 Dobbeltfjedret boxmadras

Senses Lux findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200


Ideel Komfort boxmadras

Bemærk: Ideel Komfort boksmadrassen er i øjeblikket på tilbud. Den er lige nu nedsat med 50%. Størrelsen 180 x 200 koster 9.999 kr. nedsat fra 19.999 kr. De andre størrelser i modellen er også nedsat.

Ideel Komfort boxmadras fås her i en unik dobbeltsengskombination med fælles topmadras. Derved undgår I problemer med revnen mellem sengen. Tilmed kan du frit vælge mellem en topmadras med en kerne af latex eller Celsius-skum på hele 60 mm tykkelse.

Selve boksmadrassen anvender et dobbelt fjedrelag med 220 pocketfjedre pr. kvadratmeter i hvert fjedrelag. Derudover anvender boxmadrassen 7 i stedet for de normale 5 komfortzoner.

De to ekstra zoner sidder på hver side af lænden og skulle give færre problemer med blodomløbet. Samtidig tillader de, at du kan ligge længere tid i samme sovestilling. Det giver en dybere og mere udhvilende søvn.

De ekstra 19 cm høje ben på boxmadrasserne gør den muligt at opbevare både sammenklappede fitnessmaskiner, støvsugeren og ekstra store bedrollers under sengen. Som dobbeltseng giver det ekstra meget opbevaringsplads.

Der gives 25 års garanti mod ramme- og fjedrebrud og 30 dages ombytning på fastheden i boxmadrasserne. Alt i alt en rigtig god dobbeltsengsløsning i et flot design til en god pris.

Ideel Komfort boxmadrassen findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Klik her for at læse meget mere om Ideel Komfort boxmadrassen.


Ideel Harmoni boxmadras

Bemærk: Ideel Harmoni boksmadrassen er i øjeblikket på tilbud. Den er lige nu nedsat med 53%. Størrelsen 180 x 200 koster 5.999 kr. nedsat fra 12.999 kr. De andre størrelser i modellen er også nedsat.

Ideel Harmoni fås også i en boxmadrasversion med en ekstrem kompakt boxmadras holdt i et helt rent og meget minimalistisk design. Det gør vedligehold og rengøring til en leg, ligesom sengen nemt kan passes ind overalt.

På trods af de kompakte og forholdsvis tynde boxmadrasser, har sengen en god ind- og udstigningshøjde. Det skyldes dels de høje ben på hele 19 cm, som giver god opbevaringsplads under sengen, samt topmadrassen i fuld bredde med en kerne på 40 mm af enten latex eller Celsius-skum.

Kernen på topmadrassen kan – udover at forbedre liggekomforten – også bruges til at regulere temperaturen i sengen med. Ønsker du en varm seng, bør du vælge en Celsius-kerne, mens du med en latexkerne får en mere kølig og ensartet temperatur i sengen.

Du kan vælge individuel fasthed på boxmadrassen i hver side, ligesom du kan få Ideel Harmoni boxmadras i en +95-version til dig, som vejer mere end 95 kg. Der gives 30 dages ombytningsret på fastheden af boxmadrassen mod gebyr og 20 års garanti på ramme- og fjedrebrud.

Ideel Harmoni boxmadrassen findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Klik her for at læse meget mere om Ideel Harmoni boxmadrassen.


Sådan indretter du dit soveværelse til en bedre søvn

Eksperterne er enige om, at søvnen er noget af det vigtigste for helbredet. Uden søvn bliver man uoplagt, uskarp, dårligere til arbejdet og i værste fald syg af et svækket immunforsvar. Læs med her i artiklen, hvor vi guider til nogle af de ting, du selv kan gøre i dit soveværelse for at få en bedre nattesøvn.                         

Der er en grund til, at det værelse, hvor man hviler sig og restituerer, hedder soveværelset. Det gør det, fordi det er meningen, at man skal sove i dette rum og dermed kun bruge værelset til søvnens formål.

En god nattesøvn er vigtig for at kunne fungere ideelt i hverdagen, og der er rigtig mange faktorer, der spiller ind, når det gælder om at få sovet optimalt. Udover ens egen sindstilstand og søvnrytme, har de fysiske rammer for soveværelset også en stor vigtighed for at opnå en optimal søvn.

I denne sektion ser vi først nærmere på, hvorfor søvn er så vigtigt, og derefter behandler vi netop forskellige fysiske rammer, der kan have betydning for, hvor godt man sover. Vi kommer ind på faktorer som luftkvalitet, lys, støj, temperaturer, senge og madrasser.

Vi sætter også fokus på de forskellige hvilepositioners effekt på kroppen, for der er forskel på, om man sover på siden, ryggen eller maven.

Manglede søvn kan gøre dig syg

8 timers søvn hver nat er et råd, de fleste kender. Det er selvfølgelig individuelt, hvor mange timer man har brug for, men forskerne er nået frem til de 8 timer som det optimale antal timer. Det betyder faktisk, at mennesket sover en tredjedel af livet.

Når man sover, får kroppen hvile til at restituere og genopbygge sig selv. Den kobler bevidstheden fra og danner nye celler og energi, som skal bruges næste dag.

Giftstoffer i hjerne og krop bliver også nedbrudt, mens man sover, og sover man ikke længe og godt nok, forbliver disse giftstoffer i kroppen. Får man ikke en god nattesøvn over en længere periode, tærer det således på immunforsvaret, som ikke når at blive genopladt igennem søvnen. Det kan få store konsekvenser, og udover almindelig uoplagthed og træthed er der større risiko for at udvikle blandt andet stress, depression, diabetes, hjerte-kar-sygdomme og overvægt. Desuden påvirkes indlæringsevne og hukommelse.

Blot få timers mindre søvn hver nat kan have en stor effekt på effektiviteten og årvågenheden om dagen. Søvnforsøg fra USA, hvor forsøgspersoner fik to timers mindre søvn hver nat over en periode på 14 dage, viste, at forsøgspersonernes effektivitet var så nedsat, at deres funktionsevne svarede til, at de havde været vågne i 48 timer i træk.

Søvnløshed er ved at blive en folkesygdom i Danmark, for op mod en halv million danskere – det svarer til cirka hver 11. dansker – har så store problemer med nattesøvnen, at det går udover deres hverdag. Heraf lider omkring 300.000 af kroniske søvnproblemer i en sådan grad, at deres livskvalitet er markant forringet.

Gør soveværelset søvn-venligt

Det er vigtigt at gå til ro uden et virvar af tanker og stress i hovedet. Når hjernen arbejder på højtryk, kan den ikke hvile og falde i søvn.

Udover ens egen sindstilstand påvirker de fysiske forhold i soveværelset søvnen rigtig meget. Det er nemlig ikke ligegyldigt hvilke omgivelser, man sover i. Her guider vi til nogle af de faktorer, du skal være opmærksom på i soveværelset baseret på undersøgelser fra DTU og Vidensråd for Forebyggelse.

God luftkvalitet giver bedre søvn

Klimaforskning handler ikke kun om det eksterne miljø, Jorden befinder sig i. Det handler også om indeklima i huse og rum, for luftkvaliteten er vigtig for menneskets velbefindende – og ikke kun hvis man er allergiker.

Rengøringen har en stor påvirkning på indeklimaet, og for at sikre det bedst mulige indeklima er det en god ide at lufte ud dagligt – uanset årstid – og støvsuge ofte. Mange udvikler nemlig allergi over for husstøvmider, som lever i støvet, men en effektiv støvsuger kan fjerne støvet og forbedre forholdene, og gennemtræk i 5-10 minutter får renset luften yderligere.

Er det pollensæson, er det dog bedst at lufte ud sent på aftenen, hvor pollentallet er lavere end om dagen. Man behøver dog ikke være allergiker for at nyde godt af en god luftkvalitet, for et dårligt indeklima kan let give gener som hovedpine eller træthed.

Det er dog forholdsvist nyt at forske i luftkvalitetens påvirkning af søvn og indlæring. Forskere fra Danmarks Tekniske Universitet har dog allerede fundet ud af, at der er en klar sammenhæng mellem indeklima og søvn og dermed indirekte også mellem indeklima, søvn og præstationsevner.

I et forsøg blev forsøgspersonerne udstyret med en måler, og herefter blev de udsat for forskellige luftkvaliteter natten over. Den efterfølgende morgen blev de bedt om at udfylde spørgerskemaer og tests, der testede de logiske evner. Resultaterne var meget klare, for de personer, der sov med den bedste luftkvalitet, præsterede bedre end de personer, der sov under dårligere luftforhold.

Lyset driller hjernen

De fleste med normal skolegang og dagsarbejde står op sammen med morgenlyset, og de går i seng, når mørket og natten falder på. Menneskets hjerne er meget følsom over for påvirkningen af lys, og lyset fortæller groft set hjernen, hvornår den skal sove.

Den mængde lys, mennesker udsættes for på daglig basis, er ikke konstant året rundt. Mængden afhænger både af sommer og vinter og af hvilken breddegrad, man bor på. Det er også en af grundene til, at mange danskere udvikler vinterdepression i de kolde måneder, hvor sol og lys er meget fraværende.

Lys påvirker dog mere end humøret: det har også påvirkning på menneskets søvn og søvnrytme, idet lyset påvirker døgnrytmen. Mange danskere mærker lys-forskellen om vinteren, hvor de oplever, at det kan være svært at komme op om morgenen. Det bliver først lyst henimod kl. 8, men mange står tidligere op, mens det stadig er mørkt.

Ændres døgnrytmen, ændres søvnen også. Døgnrytmen reguleres af nerveceller i mellemhjernen, og denne samling af nerveceller kaldes ”hjernens indre ur”. Kommer kroppen i ubalance, så hjernens indre ur ikke følger søvnrytmen, kan man have meget svært ved at falde i søvn. Om vinteren, når det er meget mørkt, er chancen for at blive ramt af denne de-synkronisering større.

Problemet kan dog behandles, hvis den ramte bliver eksponeret for en times lys om morgenen. Dette lys kan sagtens være kunstigt, og særligt det blå lys er effektivt mod det irregulære søvnbehov og påvirker personens vågenhed. Det blå lys kan nemlig regulere vågenhedsniveauet og ændre hjernens elektriske signaler.

Har man problemer med søvnrytmen – især når det er vinter – kan det derfor være en mulig løsning at investere i en lysterapi-lampe, som har indbygget ”wake-me-up” funktion, der simulerer solens rytme og langsomt og gradvist lyser soveværelset op.

Har man derimod svært ved at sove i sommermånederne, hvor de lyse sommernætter sørger for, at det aldrig rigtig bliver mørkt, kan man installere mørklægningsgardiner i soveværelset.

Har man skifteholdsarbejde, så man hele tiden skifter rundt på sin døgnrytme, skal man være særlig opmærksom på sin søvnrytme. Arbejder man aften/nat, udsættes man nemlig for en masse lys sent på dagen/tidligt på natten, hvilket kan give problemer med at sove, for lyset fortæller hjernen, at den skal være vågen nu.

Computerskærmens blålige toner

Som nævnt tror hjernen, det er dag, og den skal være vågen, når den udsættes for lys, mens mørke fortæller den, at det er tid til at gå til ro. Kunstigt lys kan manipulere med den til et godt formål, men kunstigt lys fra fjernsyn og smartphones og især computere kan også have en negativ effekt på hjernens opfattelse af dag og nat.

Mange bruger computer og internet i deres daglige lønarbejde, men i fritiden er forbruget af computer-, tablet- og telefonskærme også højt – ikke mindst for den yngre generation. Der findes ikke belæg for, at brugen af computere i dagtimerne påvirker søvnen, men anderledes forholder det sig, når man sidder med skærme senere på aftenen og hen mod sengetid.

De moderne skærme lyses nu op af transistorstyrede, flydende krystaller kaldet LCD (liquid crystal display), og hos LCD-skærme findes en høj koncentration af det blå lys med en meget stærk lysintensitet. Det gør, at lyset fra en skærm påvirker menneskets døgnrytmesystem, og koncentrationen af stoffet melatonin i kroppen falder. Når melatonin-niveauet i kroppen falder, øges fornemmelsen af vågenhed, og hjerterytmen og kropstemperaturen stiger.

Vil man gerne undgå, at computerskærmen holder en vågen, så luk ned for skærmen en times tid inden sengetid. Er det nødvendigt at bruge computeren sent om aftenen, så tjek om du kan ændre på lysintensiteten på skærmen eller installer software, der kan regulere lysmængden.

Selv svag støj kan genere

Uanset om det er en summende myg eller naboen, der holder fest, kan støj hurtigt blive en grund til, at man ikke kan sove. For at opnå de optimale vilkår for en tilfredsstillende søvn er det vigtigt, at krop og hjerne kan slappe af. Det kan de ikke, hvis der er støj tilstede. Og så er det ligegyldigt, om det er støj fra en samtale eller baggrundstøj fra trafikken. Hjernen skelner nemlig ikke imellem lyde og støj.

Det anbefales, at niveauet for baggrundsstøj ikke overstiger 30 dB om natten, da søvnen ellers vil kunne blive forstyrret og forringet. Til sammenligning larmer en almindelig samtale mellem mennesker omkring 60-65 dB. Selv sagte tale vil kunne være et problem for folk, der er meget sensitive over for støj. Der er nemlig forskel på, hvor påvirkede mennesker bliver af støj, men i stressede perioder vil man typisk være mere følsom over for selv lave lyde.

Især i bysamfund udgør søvnproblemer et stadigt stigende problem på grund af bylarm og trafik. Bor man tæt på jernbaner, lufthavne eller andre meget trafikerede transportcentre, kan problemet være særlig stort.

I EU er cirka 40 procent af befolkningen udsat for så kraftig en trafikstøj, at lydniveauet kommer over 55 dB om dagen, og 10 procent udsættes for samme niveau om natten. Og det er et langt stykke over de anbefalede 30 dB. I nærheden af meget kraftigt befærdede veje kan lydtrykket komme helt op på 75-80 dB.

Bor man i støjgenerende omgivelser, kan man afhjælpe støjgenerne ved at udbedre boligens isolering, og her er det især vigtigt at investere i gode kvalitets-vinduer. Ved den rette isolering af facader kan niveauet reduceres med omkring 7 dB, mens flerlags-glas i vinduer kan reducere 10 dB. Er generne meget svære, kan man investere i special-vinduer, der kan skære helt op til 25 dB af støjen.

Sov i den rigtige temperatur

Ikke for varmt og ikke for koldt. Sådan lyder rådet kort sagt, når det gælder om at finde den bedste soveværelsestemperatur til nattesøvnen. Geografien har stor betydning, når det gælder temperaturer. I de varme klimaer har mange huse installeret aircondition, der kan regulere varme/kulde og dermed reducere den høje varme. I de nordiske lande bliver temperaturen kun sjældent høj, og det er derfor de færreste huse, der har aircondition.

Et par varme sommernætter kan dog alligevel godt forekomme, og de kan beskadige søvnen, hvis varmen er for høj. En for høj temperatur kan medføre både nattesved og en øget vågenhed samt påvirke søvnstadierne på en sådan måde, at mængden af den vigtige dybe søvn nedsættes.

Vintrene i norden kan være kolde, og her er det vigtigt med den rette temperaturregulering. Når kulden falder, er det fristende at skrue op for varmeapparaterne indendørs, så temperaturen indendørs kommer op over de 25 grader. Men der gælder andre regler for soveværelset, for her skal der ikke være for varmt. Selv om nogle sover godt i et køligt rum helt ned til 13 grader, skal man dog alligevel passe på ikke at skrue for langt ned for temperaturen i soveværelset. En for kølig luft kan nemlig medføre, at luftvejene nedkøles, og det kan medføre et øget blodtryk. Desuden kan kroppen blive nedkølet, så immunforsvarets værn over for sygdomme svækkes.

Det konkluderes, at både et for koldt og for varmt soveværelse påvirker søvnkvaliteten, og det anbefales, at der er mellem 18-21 grader i soveværelset.

Husk også at regulere temperaturen med tøj og dyner eller tæpper. Til kolde nætter kan man beskytte kroppen mod kulde med tykt nattøj og en varm dyne, mens man om sommeren kan skifte til tyndere nattøj og måske kun sove med et lagen.

Find den bedste seng og madras

En seng er ikke bare en seng. Vi spenderer rundt regnet en tredjedel af vores liv på at sove, og på årsbasis er det 2.920 timer, hvilket svarer til over 121 døgn. Derfor er det vigtigt at vælge den rigtige type af både seng og madras.

Der findes mange senge på markedet, og der findes især to typer, man skal holde øje med:
Kontinentalsenge og elevationssenge. Forbrugsguiden har lavet guides til begge, så vil du vide mere, kan du blive klogere på sengetyperne på ovenstående links.

En kontinentalseng er en seng, der består af tre lag: En boksmadras, en springmadras og en topmadras, hvor en ”normal” seng ofte kun består af en enkelt madras.

Kontinentalsengens boksmadras udgør bunden og fundamentet, springmadrassen midten og ”kroppen” og topmadrassen giver den sidste komfort, ofte i form af memory foam, der tilpasser sig efter din unikke krop. Der er ikke en egentlig sengeramme, men sengen er lidt højere end normalt. Det er især godt for ældre eller folk med rygproblemer, da sengen så er lettere at komme ned i og op af.

De tre lag sikrer ultimativ komfort, som gør nattesøvnen bedre. Husk dog at afprøve alle tre lag inden køb, og husk grundigt at overveje madrassens blødhed. Det er nemlig fristende at vælge den bløde madras, fordi den umiddelbart føles så rar i butikken, når man prøver den.

Men en for blød madras kan påvirke både ryg, vejrtrækning og blodomløb, da man risikerer at falde for langt ned i sengen, når man sover. Det er især springmadrassen, der afgør blød-/hårdheden og ikke topmadrassen, selv om det kan føles sådan ved første berøring. Husk også at din vægt er en afgørende faktor for, hvor fast din madras skal være. Jo højere vægt, des større fasthed skal du gå efter.

Topmadrassen er dog ikke uden betydning. Det er særligt materialet, der er vigtigt: Vælg en af skumgummi eller purskum, hvis du vil sove varmt, og hvis du foretrækker et køligere klima, så er en topmadras med en kerne af latex bedre. Du kan her læse mere information om kontinentalsenge.

Elevationssenge er et godt alternativ til kontinentalsenge, og det smarte ved en elevationsseng er, at den er bevægelig og har mange funktioner og kan justeres efter kropsform og –type. Elevationssengen kan også justeres efter ønsket brug, så du både kan sidde op eller ligge ned i sengen.

Ved køb af en elevationseng er det vigtigt at undersøge, om motoren er solid, og om lamellerne under madrassen er i god kvalitet. Det er dem, der skal bære både vægt og bevægelse, og de er med til at afgøre, om man ligger godt. Se også gerne efter, om sengen har en madrasbremse i sengebunden, som sikrer, at madrassen bliver liggende, hvor den skal.

Madrassen er selvfølgelig også vigtig. Vælg en springmadras af god kvalitet, som passer i hård-/blødhed. Affjedringen på madrassen er også et vigtigt kriterium for god søvn, så kig gerne en ekstra gang på fjedrene. Pocketfjedre eller multipocketfjedre er gode valg, for her er der tale om mange, små fjedre i stedet for få store, som understøtter kroppens vægt og form og justerer sig efter den. Det anbefales at vælge multipocketfjedre, hvis man vejer over 95 kg.

Du kan læse mere om denne type seng hos forbrugsguidens elevationsseng guide.

Andre vigtige faktorer

Udover de ovennævnte faktorer for en optimal nattesøvn kan soveværelsets orden også spille ind. Er der rod med store tøjbunker og anden uorden, så skaber værelsets rod også mentalt rod, og det kan gøre det sværere at falde i søvn. Farverne i rummet er desuden en faktor. Gå gerne efter mørke og ensfarvede farver, som er kendt for at gøre hjernen rolig. Desuden er sengetøjet også vigtigt for komforten. Skift sengetøj ofte og gå efter materialer, du selv finder mest behagelige. Der er stor forskel på for eksempel bomuld og silke.

Lig rigtigt i sengen

Udover de fysiske rammer i soveværelset og valget af en god seng, der giver den bedst mulige komfort, så har ens hvileposition mere betydning, end man skulle tro. Det er nemlig ikke ligegyldigt, om man ligger på venstre side, højre side, på maven eller ryggen.

National Geographic har undersøgt, hvordan hvilepositionen har indvirkning på søvnen og kroppen. I et forsøg med mus har eksperter fundet ud af, at musene reagerer forskelligt på forskellige hvilepositioner. Konklusionen er, at de mus, der sov på siden, var bedre til at huske det, de havde lært i løbet af dagen, og dertil fungerede udskillelsesprocessen af affaldsstoffer i hjernen langt bedre. Desuden giver denne position god støtte til ryg og nakke.

Dog er der også forskel på, hvilken side man sover på, og det er bedst at sove på venstre side, selv om det kan trykke på både lever, lunger og mave. Søvn på højre side kan ifølge forskerne give mere håndgribelige problemer som halsbrand og tilbageløb af mavesyre fra mavesækken, da maven i så fald kommer til at ligge over spiserørets indgang til mavesækken. Husk også på ikke at lade armene ligge ned langs siden, for det øger risikoen for, at de begynder at sove. Bøj dem i stedet ud mod siden.

At sove på ryggen eller maven har også sine bivirkninger. Sover man ofte på ryggen, kan man udvikle en tendens til snorken og søvnapnø, hvorved luftvejene lukkes, og vejrtrækningen under søvn bliver besværlig. Det giver for lidt ilt til hjernen, hvorved man oftere vågner op. Søvnapnø kan på længere sigt føre til Alzheimers og Parkinsons.

Der kan også opstå flere komplikationer, hvis det er ens foretrukne sovestilling at sove på maven. Nakken belastes meget, og det er nødvendigt at dreje hovedet til en af siderne for luft. Når hovedet drejes mod puden, strækkes nakkemusklerne og leddene uhensigtsmæssigt, mens ryg og lænd får for lidt støtte.

Illustreret Videnskab bemærker dog, at der også er fordele ved at sove på ryggen, idet denne position giver god støtte til rygsøjle og nakke. Vægtfordelingen er også rigtig god, så smerter i led, skuldre og hofter undgås. Her er det bedst at sove med armene ned langs siden.

Der er tillige fordele ved at sove på maven, for selv om denne stilling er den mindst hensigtsmæssige sovestilling, så er denne position god for fordøjelsen.

{{ reviewsOverall }} / 5   (0 Vurderinger)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Her kan du skrive en kommentar til artiklen

Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse