Vi er partnerfinansieret. Udvælgelsen af produkter sker på baggrund af analyser og research..., men artiklen inkluderer kun produkter, der udbydes af vores partnere. Artiklen er derfor sponsoreret. Læs her hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker rækkefølgen af vores produkter. Bemærk, artiklens årstal er, hvornår artiklen er opdateret, og ikke nødvendigvis et udtryk for, hvornår produkterne er testet. Læs mere

DJI Phantom 4 Pro test-oversigt: De bedste droner på markedet

Senest opdateret den Vi er partnerfinansieret. Sponsoreret indhold.

Forbrugsguiden.dk er finansieret af vores partnere, og artiklerne anses dermed som sponsoreret indhold.

0

I denne DJI Phantom 4 test, ser vi først nærmere på de tekniske specifikationer og kigger derefter nærmere på en række aktuelle anmeldelser og tests fra forskellige fagmagasiner på nettet. Under hver anmeldelse og test linker vi til kilde-artiklen, så du eventuelt selv kan gå i dybden med detaljerne. Afslutningsvis ridser vi kort reglerne op for flyvning med droner i Danmark.

Bemærk venligst, Forbrugsguiden tester ikke selv produkter, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.


Phantom 4 – ny referencemodel fra DJI

DJI er blevet kendt som et af de bedste mærker inden for droner til konsum-markedet, og Phantom 4 er nyeste skud på stammen. Den kommer blot et års tid efter den meget roste Phantom 3. Alligevel er der blevet plads til rigtig mange forbedringer på stort set alle fronter. Eksperterne vurderer derfor, at denne model er noget af det bedste på markedet i øjeblikket, hvis du da ikke vil investere mangedobbelt på en erhvervsrettet drone af professionel kvalitet.

Du kan se den officielle video-præsentation af Phantom 4 her: 


Klassisk dronedesign i robust kvalitet

Ligesom forgængeren er Phantom 4 opbygget i et klassisk drone-design med 4 propeller og et kamera monteret underneden. En af nyhederne med 4’eren er dog, at den er konstrueret i et mere robust materiale og generelt er mere robust opbygget. Det koster lidt ekstra vægt (1380 gram inklusive batteri). Men alt i alt giver kraftigere motorer og større batterikapacitet en øget batteritid på op til 28 minutter og en tophastighed på hele 70 kilometer i timen.


Indbygget forhindringssensor og pause- og trackingfunktion

En af de nye funktioner, der især er blevet bemærket, er en indbygget forhindringscensor, som får dronen til at bremse op, hvis den nærmer sig en mur, et træ eller anden forhindring. Når funktionen er slået til, er den relativt kostbare drone godt beskyttet mod uheld.

En anden ny funktion er pause-funktionen, der få dronen til at stå stille og svæve på stedet. Mest bemærkelsesværdig er måske tracking-funktionen: Med et enkelt tryk på din mobilenhed kan du udpege et objekt, som dronen herefter følger automatisk.

Modellen udmærker sig også ved en lang række andre smarte funktioner, men det vil føre for vidt at komme ind på dem alle. De mange funktioner gennemgås dog i detaljer i de forskellige tests nedenfor.

Du kan her se en video hvor tracking funktionen bliver afprøvet i de franske alper:


Perfekt til filmoptagelser

Selv om der er stor underholdningsværdi i at flyve med Phantom 4, er den først og fremmest udviklet med henblik på at kunne optage film og tage billeder, og det gør den særdeles overbevisende. De mange automatiske funktioner gør, at dronen nærmest selv kan tage sig af selve flyvningen, så du kan koncentrere dig om billed-siden. Her har du et 12,4 megapixel 4K kamera til rådighed, som er fuldt på højde med de bedste smartphonekameraer på markedet. Der er gjort meget ud af objektiv og linser, så billeder og videoer fremstår knivskarpe. Kameraet er monteret på en velfungerende 3-akset gimbal, der sammen med dronens høje stabilitet sikrer flydende billeder og panorering helt uden rystelser.

Du kan montere en smartphone eller tablet direkte på fjernkontrollen og modtage en livestreaming af alt, hvad kameraet ser. På den måde kan du manøvrere og positionere dronen til de mest perfekte optagelser hver gang. Streamingkvaliteten er på hele 720 pixels HD.

Den kendte youtuber sawyerhartman har lavet en video der viser videokvaliteten fra hans ferie på Hawaii: 


Det siger medierne: 

Stuff.tv – 5 ud af 5 stjerner

”Ikke bare en opgradering, men et kæmpeskridt fremad i drone-verdenen, der åbner dørene for enhver”, skriver magasinet Stuff.tv om DJI Phantom 4, og tøver ikke med at give topkarakterer til dronen. Magasinet skriver artikler og nyheder om blandt andet computere, gadgets og elektronisk udstyr, og bragte i marts 2016 en gennemarbejdet artikel om DJI Phantom 4. Artiklen giver dig masser af billeder, og de mange funktioner testes og beskrives. Artiklen er baseret på en uges intensiv test i områderne omkring det sydlige London.

En af de ting, der især imponerer testpiloten Tom Morgan, er dronens intelligens og evne til at klare tingene selv. ”Den kunne såmænd have klaret testen selv, hvis jeg ikke var dukket op”, vurderer han med et glimt i øjet. Han fremhæver blandt andet den smarte forhindrings-detektor og vurderer, at det er den letteste drone at styre til dato – selv med høj hastighed. Kameraet døjer lidt med perfekte optagelser i skumringsbelysning. Men bortset fra det vurderer han, at det er et fantastisk kamera, assisteret af en endnu mere fantastisk gimbal.


Techradar.com – 4,5 ud af 5 stjerner

Magasinet Techradar beskæftiger sig med at anmelde tekniske produkter og rådgive læseren, og magasinets test af DJI Phantom 4 fra maj 2016 er et udmærket eksempel. Her får du både fordele og ulemper grundigt belyst. Magasinet finder dog ikke meget negativt at kommentere på ved den nye drone, som da også høster 4,5 ud af 5 mulige stjerner. Dog havde Techradar.com gerne set, at den nye model var kompatibel med batterierne fra de tidligere modeller.

Redaktionen er dog ikke i tvivl om, at DJI Phantom 4 er ”den mest komplette kamera-drone på markedet”. Det fantastisk gode 4K-kamera imponerer med knivskarpe billeder og video og masser af både automatiske og manuelle indstillingsmuligheder. Redaktionen fremhæver blandt andet den høje byggekvalitet og den hurtige klargøring, når dronen skal ud at flyve.


Theverge.com – 9 ud af 10 stjerner

Prisen er lidt høj, og der følger kun et enkelt batteri med. Sådan opsummerer magasinet Theverge.com ulemperne ved Phantom 4 fra DJI, og giver derfor ”kun” 9 stjerner. Ellers er der stort set kun positive ting at sige om dronen, ifølge testpiloten Ben Popper. Han er forfatter til den grundige test, der blev bragt i magasinet i marts 2016. Også her er det blandt andet kameraet, der imponerer.

Ben Popper er også meget imponeret af, hvor let dronen styres. Han havde blandt andet sin treårige søn til at flyve en tur rundt med det dyre udstyr, og konklusionen er, at DJI Phantom 4 både er velegnet til nybegyndere og professionelle.

Især er modellen egnet til nybegyndere på grund af de mange selvstyrende- og autokorrigerende funktioner, og til professionelle på grund af den høje ydeevne og ultimative kamera-performance.


Wired.co.uk – 9 ud af 10 stjerner

Det engelske magasin Wired.co.uk fik i marts 2016 mesteren i freestyle drone racing, Dan Waring, til at teste den nye Phantom 4 fra DJI. ”Dronen har meget bløde bevægelser og føles hurtigere end 3’eren”, vurderer Dan Waring, der dog ikke mener det er en fuldblods racing-drone. Han foretrækker at se den som et flyvende kamera, og her er den virkelig imponerende, vurderer han. Hele testen kan læses her, hvor han også afprøver de mange nye specifikationer.

En kameradrone skal først og fremmest bedømmes på de optagelser, den leverer, og her består DJI Phantom 4 ”med kryds og slange”, vurderer drone-spcialisten. Alt leveres i skarp opløsning, og der er mange roser til den intuitive og selvkorrigerende kontrol, der giver mulighed for fuld koncentration i forbindelse med at få de bedst mulige optagelser i hus.


PCmag.com – 5 ud af 5 stjerner

”Den bedste drone på markedet for almindelige forbrugere”, vurderer PCmag.com i en test fra marts 2016. Magasinet tester og anmelder blandt andet avanceret elektronisk udstyr, og eksperterne tøver ikke med at kåre Phantom 4 fra DJI som ”Editors’ Choise” og tildele modellen topkarakter. Eneste ulempe er den lidt høje pris, som magasinet dog ikke finder urimelig, hvis du har tænkt dig at bruge meget tid med droneflyvning.

Der er topkarakterer til de fleste af dronens avancerede funktioner, men magasinet hæfter sig også ved den medfølgende kompakte transportkuffert, der ud over plads til selve dronen giver mulighed for at have ekstra batterier og tilbehør med sig. Lang flyvetid og indbygget forhindrings-detektor gør denne drone til et godt køb, og magasinet vurderer, at det ikke fås bedre, med mindre man investerer det tredobbelte eller mere i en decideret professionel drone.


PCwelt.de – klar anbefaling

Det tyske magasin PCwelt.de beskæftiger sig med tips, test og anmeldelser af computere og andre avancerede elektroniske produkter. I juni 2016 var GJI Phantom 4 på testbænken, og dronens kamera imponerer fra første færd. Med 12 Megapixels leveres både billeder og video i knivskarp kvalitet, og der er også roser til de mange indstillingsmuligheder af blandt andet ISO-værdier og belysningstid.

Testpanelet hos PCwelt er også ganske imponerede af dronens rækkevidde, som teoretisk set kan nå helt op på 5 kilometer. Modellen er udstyret med mange begyndervenlige funktioner, og det vurderes, at de faktisk fungerer rigtig godt i praksis.


Maclife.de – klar anbefaling

”Sjældent har vi på redaktionen været så begejstrede og haft det så sjovt”, skriver det tyske magasin Maclife i sin test fra april 2016. Her vurderer man, at DJI Phantom 4 bør betragtes som den nye reference inden for forbrugerrettede droner. Magasinet finder, at prisen er lidt i den høje ende, men ellers er der roser til modellen med hensyn til både kamera og flyvefærdigheder.

Det er især dronens alsidighed, der imponerer testpanelet hos Maclife.de. Med en tophastighed på 70 kilometer i timen og muligheden for at frakoble de automatiske stabiliseringsfunktioner, er der udfordringer til selv de dygtigste og mest erfarne. På den anden side udmærker modellen sig ved mange brugervenlige funktioner, så selv nybegyndere uden problemer kan flyve med dronen.


Dinside.no – 6 ud af 6 stjerner

”Slet og ret ekstremt god”, mener det norske magasin Dinside.no, efter at have testet den nye Phantom 4 fra DJI. Her vurderer testpanelet, at denne model måske er noget af det bedste på markedet til en blot nogenlunde overkommelig pris. Læs eventuelt hele testen her.

Hos Dinside.no har man angiveligt aldrig før testet et så underholdende produkt som Phantom 4, og det bliver da også til 6 sikre stjerner ud af 6 mulige. Alt, lige fra udpakning til klargøring og brug vurderes som værende utrolig let, og der er også roser til den brugervenlige software og funktionaliteten generelt. Hos magasinet er man også imponeret af både rækkevidden på 5 kilometer og tophastigheden på hele 70 kilometer i timen.


Tek.no – klar anbefaling

”Nu begynder det at ligne noget”, skriver norske Tek.no i sin artikel fra september 2016. Hos Tek.no har man ellers tidligere affærdiget droner som sjovt men ubrugeligt legetøj. Men den holdning er man parat til at revurdere efter at have testet Phantom 4 fra DJI. Vurderingen er, at de øvrige forbruger-produkter på markedet mest af alt minder om prototyper i sammenligning med det nye flyende fantom.

Især stabiliteten og manøvredygtigheden imponerer testpanelet hos Tek.no, der også finder auto-track funktionen særdeles nyttig. Billedkvaliteten er bestemt også godkendt, og der er roser til den indbyggede nybegynder-modus, der gør det let og sikkert at komme i gang med flyvningen. Alt i alt bliver det til en klar anbefaling med 9 ud af 10 stjerner og prædikatet ”imponerende”.


Regler for droneflyvning

Før du flyver med din nye drone, er det vigtigt at have styr på reglerne, som blandt andet skal sikre, at den almindelige lufttrafik og omgivelserne ikke belastes af droneflyvningen. Der er bødestraf for at overtræde reglerne, men under alle omstændigheder bør du som dronepilot agere forsvarligt og med rimeligt hensyn til omgivelserne, så hobbyen fortsat kan have et godt omdømme.

Reglerne er forskellige fra land til land, så du bør undersøge de regler, der gælder i netop din situation. Som regel vil der være begrænsninger for, hvor højt du må flyve, ligesom der typisk også skal opretholdes en vis afstand til flyvepladser, større veje og tættere bebyggelser.

Derudover er den almindelige lovgivning naturligvis også altid gældende. Du må eksempelvis ikke krænke privatlivets fred og filme på private områder, og din flyvning må ikke være til fare for hverken mennesker, dyr eller ejendom.

Bruger du dronen erhvervsmæssigt eller i forbindelse med tests eller forskning, kan der gælde lidt andre regler, og der kan desuden i visse tilfælde være mulighed for at få dispensation i forhold til nogle af bestemmelserne. Du kan læse mere om de gældende regler her. Det er i det hele taget vigtigt at holde sig opdateret med reglerne for brug af droner, da disse kan blive ændret med kort varsel.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme