Forbrugsguiden.dk

Elevationsseng Guide 2018: Find den bedste elevationsseng til dine behov

Med cirka 8 timers søvn hver nat tilbringer du i gennemsnit 227,468 timer i din seng gennem hele livet. Det svarer til, at du samlet set bruger 26 år af dit liv på at sove. At du får nok søvn har en stor betydning for din livskvalitet. Derfor er det også vigtigt at du sørger for at få en god og dyb nattesøvn og det kræver en god seng og de rigtige forhold at sove under.

Forbrugsguiden.dk kigger i denne guide nærmere på elevationssenge. Dette er en sengetype som rigtig mange vælger, fordi den rummer mange smarte funktioner. De fleste oplever således, at de får en bedre nattesøvn, når de skifter over til en elevationsseng.

Vi ser nærmere på en række elevationssenge, hvor du får rigtig god kvalitet for pengene. Vi giver dig også en guide til, hvad du skal være opmærksom på når du køber ny elevationsseng og kommer ind på, hvordan du får den bedste nattesøvn, samt hvad søvn gør af gode ting for din krop.

Vi har gjort alt hvad vi kan, for at vise dig nogle af de bedste elevationssenge på markedet i denne guide, som samtidig er på tilbud hos forhandleren. Det er ikke alle sengene der er nedsat, men du vil finde nogle rigtig fornuftige tilbud i blandt sengene i denne guide. Eksempelvis kan du på nogle af modellerne spare op til 57%.

Denne elevationsseng guide indeholder:

🔸 Hvad du skal overveje, når du køber en ny elevationsseng
🔸 Gennemgang af hvordan en elevationsseng virker
🔸 Gennemgang af en række elevationssenge
🔸 Søvn guide: Hvorfor er din søvn så vigtigt?
🔸 Gode råd til en bedre nattesøvn


Hvad er vigtigt når jeg køber ny elevationsseng?  

Når du skal købe en ny elevationsseng, er det vigtigt at du er opmærksom på en række forskellige ting:

Vælg en god og stabil motor fra en kendt producent:
Det er blandt andet vigtigt at du sørger for, at sengen indeholder en god og stabil motor med en motor fra en velkendt producent.

Danske Linak og tyske Okin, er to af de motorer, som er kendt for deres høje kvalitet og stabilitet. Disse motorer er generelt kendetegnet ved at de er støjsvage og og meget pålidelige.

Det er vigtigt ikke at gå på kompromis med en god motor, da de billige “Kina-motorer” kan have en tendens til lettere at gå i stykker, samt ofte har et meget højere støjniveau.

Elevationsbunden
En anden fordel er, hvis sengebunden indeholder en madrasbremse, der sikrer, at madrassen ikke glider ud af position. Ved at have madrasbremse, bliver madrassen automatisk holdt i den rigtige position.

En anden ting du skal være opmærksom på i elevationsbunden, er kvaliteten af lamellerne. Samtidig er det vigtigt, at du vælger lameller som er justerbare. Det gør, at du kan finjustere sengen i både hovedgærdet og fodenden.

Valg af fjedre
Der findes en række forskellige fjedre på markedet. Vi anbefaler at du kigger efter en seng med enten posefjedre, pocket fjedre eller multipocket fjedre. De leverer en rigtig god støtte, hvilket er yderst gavnligt for en god nattesøvn.

Hvis du vejer mere end 95 kg. anbefaler vi altid, at du køber en seng med multipocket fjedre, da den indeholder flere fjedre pr. kvadratmeter og dermed bedre kan understøtte sin vægt. Du kan læse en guide til de forskellige madras typer her.


Elevationsseng Guide: Hvilken senge anbefales?

Vi har her valgt at fremhæve 4 forskellige elevationssenge, som vi kan anbefale på grund af deres høje kvalitet og gode pris. Det er kort sagt senge, som vi anser for at være billige, sammenlignet med deres kvalitet.

Vælger du en af disse 4 senge, er du sikret en af markedets absolut bedste elevationssenge. Alle de præsenterede senge indeholder kvalitets motorer samt rigtige gode elevationsbunde, hvilket er vigtigt for dig, hvis du skal have en god seng, som du bliver ved med at være glad for i længden. Alle senge er dansk produceret.


Ideel Komfort elevationsseng

Bemærk: Ideel Komfort elevationssengen er i øjeblikket på tilbud hos forhandleren, hvor den er nedsat med 56%. Deres 180 x 200 seng er nedsat fra 31.999 kr. til 13.999 kr. – De andre størrelser i serien er også nedsat.

Ideel Komfort Elevationsseng anvender en helt ny type springmadras med hele 7 komfortzoner med dobbelt lag af pocketfjedre. Fjedreantallet ligger på 220 pr. kvadratmeter pr. lag.

7 komfortzoner, dobbelt fjederlag og hybridskum i springmadrassen

Normalt har springmadrasser 5 komfortzoner, men ved at tilføje 2 ekstra komfortzoner, er det blevet muligt at optimere sovekomforten yderligere. Hver enkelt komfortzone støtter enten ekstra op om de dele af din krop, der normalt ligger højt, når du ligger i sengen. Det gælder især lænden og den nederste del af ryggen, samt halshvirvler og ben.

Tilsvarende tillader andre komfortzoner i springmadrassen, at skuldre og bækkenparti kan synke længere ned i madrassen. Derved sikres det, at du altid ligger med helt lige rygsøjle og hals, lige meget om du ligger på en af siderne eller på ryggen.

Udover det dobbelte fjedrelag og 2 ekstra komfortzoner, er springmadrassen udstyret med hybridskum, der giver ekstra støtte og en bedre temperaturkontrol for kroppen. Det forhindrer, at du bliver for varm, når du ligger i sengen. Skumlaget rundt om det dobbelte pocketfjederlag giver samtidig et sundere miljø i sengen.

Holistisk sengedesign

Udover et gennemtænkt design af springmadrasserne, er der også tænkt over sengens udformning og stof- og farvevalg.

Det er gjort for at sikre, at sengen fremstår som rolig, behagelig og komfortabel, når den står i dit soveværelse. Derved kommer der mere harmoni og ro omkring dig, når du skal sove. Sengen er således rippet for alt overflødigt indhold og designmæssige finurligheder, der ikke har nogen umiddelbar brugsværdi.

Men det betyder ikke, at Ideal Komfort ikke skiller sig ud fra andre komfortsenge. Sengerammen er således væsentlig smallere end almindelige elevationssenge. Derfor fylder sengen mindre og er ikke væsentligt højere end andre elevationssenge, selv om der er dobbelt fjedrelag i springmadrassen.

Det er værd at bemærke at denne elevationsseng benytter den virkelig solide og holdbare Linak TD4-motor til at styre elevationsbunden i sengen med. Linak er en danskproduceret elevationsseng-motor, som hører til blandt verdens absolut bedste sengemotorer.

25 års garanti og 30 dages ombytning af fasthed på springmadrasserne

Som på alle andre af Bedre Nætters topmodeller, tilbydes der 25 års garanti mod brud på ramme og fjedre. Samtidig gives der 5 års garanti på den kraftige Linak TD4-motor, der ellers kun anvendes i hospitalssenge.

Også helt som vanligt tilbyder Bedre Nætter 30 dages ombytningsret på springmadrassernes fasthed. Så har du fået valgt en forkert fasthed, kan du få byttet madrassen mod et mindre gebyr, der dækker forsendelsesomkostninger og håndtering.

Ideel Komfort findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan se de forskellige modeller i Ideel Komfort serien her.


Senses Nova – Elevationsseng i absolut topklasse

Bemærk: Senses Nova elevationssengen er i øjeblikket på tilbud hos forhandleren, hvor den er nedsat med 52%. Deres 180 x 200 seng er nedsat fra 42.299 kr. til 19.999 kr. – De andre størrelser i serien er også nedsat.

Senses Nova er en danskproduceret elevationsseng, som er i den absolutte topklasse. Det kan også ses på prisen, men ønsker man noget af det bedste på markedet, så vil Senses Nova være et godt valg. Her er tale om en seng af virkelig høj kvalitet, som er fremstillet af de bedste materialer.

Syv komfortzoner

For virkelig at kunne yde en god støtte til kroppen, som derved sikre en bedre søvn og mere hverdagskvalitet, så er Senses Nova udstyret med hele syv komfortzoner. Disse komfortzoner er steder på madrassen, hvor der gives en specialstøtte, som passer til hver kropsdel.

Zonerne aflaster kroppens forskellige dele på forskellige måder, således at skuldre og nakke – hvor der er behov for mest støtte – får en anden type støtte end lænd eller ben. Senses Nova er herudover også udstyret med en hybridpolstring med dobbelt fjedrelag for ultimativ komfort.

Individuel seng

Senses Nova er en elevationsseng, og via fjernbetjeningen kan man dermed selv indstille sengens udformning, som man ønsker. Her er tale om en teknologi fra Linak, som også er dansk. Linak-motoren sørger for stor driftssikkerhed og en mulighed for stor individualisering, når det kommer til sengens udformning. Via denne motor kan man nemlig selv bestemme, hvordan sengen skal indstilles, således at den passer til egne præferencer, når det kommer til liggepositioner og støtte.

Man kan også køre sengen helt op, så man kan sidde op i sengen, hvis man for eksempel ønsker at læse, se fjernsyn eller drikke en kop morgenkaffe.

Tre madrasser

Senses Nova er skabt af tre forskellige madrasser – en boksmadras, en springmadras og en topmadras. Boksmadrassen har pocket-fjedre, og her findes motoren også, og her er tale om en meget solid og robust komponent. Over boksmadrassen findes springmadrassen, som også har pocket-fjedre. Dette sikrer en ergonomisk liggeposition, der giver god komfort og støtte, og fjedrene er omkranset af åndbart hybridskum.

Sammen med de syv komfortzoner er man derfor sikret en rigtig god komfort. Øverst findes topmadrassen med en højde på seks centimeter. Det er denne madras, som kroppen er i direkte kontakt med, og man kan vælge mellem to forskellige typer topmadrasser – enten typen med memory-skum eller typen af latex.

Fordele ved Senses Nova:
🔹 Meget høj kvalitet
🔹 Syv komfortzoner
🔹 Linak-motor og -teknologi
🔹 Boksmadras og springmadras med pocket-fjedre
🔹 Vælg mellem to forskellige topmadrasser

Senses Nova elevationssengen findes i følgende størrelser:
180 x 200
180 x 210

Du kan læse mere om de forskellige Senses Nova senge her.


Venus No. 1 – En elevationsseng i absolut topklasse

Venus er også en dansk produceret elevationsseng, produceret af European House of Beds i Hedensted. Venus må anses for at være en elevationsseng i luksusklassen, og er samtidig et rigtigt godt køb, hvis du ønsker maksimal søvnkomfort. I forhold til Jupiter-serien, får du en seng i lidt

højere kvalitet ved at vælge en Venus model. Så vælger du en Venus elevationsseng, får du en af markeds absolut bedste senge.

Motoren
Motoren er i denne seng er også produceret af sønderjyske Linak, som producerer nogle af verdens bedste motorer til elevationssenge. Specielt til denne motor har de udviklet en app, du kan bruge til at kontrollere og finjustere indstillingerne af sengebunden med.

Madrassen
Som madras får du en multipocket madras, der giver en helt utrolig komfort. Den giver en fantastisk støtte til kroppen, der sikrer, at du har de optimale muligheder for at få en god nattesøvn.

En særlig finesse ved madrassen i Venus-sengen er, at den anvender latex polstring omkring fjedrene. Det giver sengen længere levetid, og sikrer dig en betydelig bedre søvnkomfort.

Topmadrassen
Til Venus No. 1 kan du vælge mellem en Celcius memoryskum eller latex topmadras med 60 cm kerne. Mod et lille tillæg fås topmadrassen som individuel topmadras til hver side af sengen. Det giver jer de bedste muligheder for at justere sengen til hver jeres individuelle behov.

Venus elevationsseng findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan læse mere om de forskellige Venus elevationssenge her.


Anatomic elevationsseng – Luksus udgaven indenfor elevationssenge

Hvis man er på udkig efter en elevationsseng i fremragende kvalitet, så vil Anatomic være et passende valg. Med denne model får man nemlig en elevationsseng i luksusklassen, der sørger for en perfekt støtte og aflastning af hele kroppen. Anatomic er ikke en af de billigste elevationssenge på markedet, men til gengæld er man sikret en luksuskvalitet, der er udover det sædvanlige. Selve senge er utrolig robust, hvilket blot øger komforten, støtten og aflastningen.

Individualiseret og personlig støtte

Anatomic er helt igennem en optimal seng med dens personlige støtte, der tilpasser sig ens krops konturer med de 500 Anatomic pocketfjedre pr. kvadratmeter og 7 komfortzoner. Dette giver en individualiseret og personlig støtte, da sengen sørger for aflastning lige præcis der, hvor ens krop har brug for det. Dette er unikt for sengen Anatomic, der også bliver kaldt for en ”intelligent elevationsseng”. Den er lavet i samarbejde mellem fysioterapeuter og ortopædiske specialister, hvilket er en fordel for

forbrugeren, da der her er lagt vægt på kroppens anatomi. Sengen justerer sig efter ens præcise liggeposition. Hermed er man sikret, at komforten er helt i top. Der er mulighed for at vælge tre forskellige fastheder på Anatomic – Medium, Fast og Xtra Fast, der skal vælges ud fra ens egen vægt.

Udover den personlige og individualiserede støtte, er Anatomic også kendt for sine ventilerende effekter. Dens åndbare lag sørger for, at ventilationen stryger gennem sengen, hvorfor både varme og fugt ikke vil blive i sengen. Dette er optimalt for ens nattesøvn, da temperaturen således altid vil være behagelig.

Kvalitetselevationskomponenter hele vejen igennem

Elevationssengens vigtigste dele er selvfølgelig elevationskomponenterne. Anatomic er helt i top, når det kommer til disse. Sengen har nemlig alt lige fra en massiv træramme til et ergonomisk mønster inddelt i 7 forskellige komfortzoner. Anatomic giver også forbrugeren mulighed for, at elevere både hovedenden og fodenden, hvorfor sengen kan indstilles præcis, hvad der føles mest behagelig for en selv.

Allergivenlig latextopmadras

En topmadras er altid vigtigt, da det er denne, som man ligger direkte ovenpå. Anatomics topmadras hedder Gelpulse og er lavet af naturmaterialet latex, hvilket kun er en fordel. Den er allergivenlig og yder en komfortabel støtte, der er behagelig for alle, der prøver sengen.

Topmadrassen har kølende gelperler indeni, hvorfor sengens temperatur altid vil være perfekt. Sved og fugt vil ikke være at finde ved denne topmadras, da den er hurtig til at lede det væk. Gelpulse topmadrassen er derfor en holdbar topmadras, der kan holde mange år frem i tiden.

Fordele ved Anatomic:
🔹 Utrolig høj kvalitet
🔹 Syv komfortzoner
🔹 500 Anatomic pocketfjedre pr. kvadratmeter
🔹 Topmadras med gelperler
🔹 Mulighed for at vælge mellem tre forskellige fastheder

Anatomic elevationssengen findes i følgende størrelser:
90 x 200
180 x 200
180 x 210


Vigtigheden af god søvn: Se denne video og lær mere om hvad god søvn betyder for din krop.


5 gode råd til at falde nemmere i søvn: I denne video kan lære mere om hvordan du hjælper din krop til at bedre slappe af, så du nemmere falder i søvn…


Hästens Novoria elevationssengen

Med Hästens Novoria får du noget nær den bedst tænkelige elevationsseng. Prisen for en 180 x 200 model ligger på 113.990 kr, så det kræver et vist budget at anskaffe sig denne model.

Med Hästens Novoria er her tale om en luksusseng, der også koster mere end de fleste andre senge på markedet. Hos Hästens bliver sengene produceret af svenske sengespecialister, der har mere end 160 års erfaring.

Modellen Hästens Novoria består af de bedste og mest bløde materialer, der er en fordel for alle, der ønsker en god nattesøvn.

Med Hästens Novoria får man nemlig en seng med tykke lag af åndbart og naturligt bomuld samt uld, krølhår og hør. Derudover er Hästens også kendt for at bruge hestehår i deres senge, som der også er at finde i denne model.

Flot design, justerbar seng og naturlige materialer
I og med Hästens Novoria koster en del, så er det ikke blot en seng, som sørger for en middelmådig søvn. Det er en seng, der kan sørge for en god nattesøvn uden for mange opvågninger. Kombinationen af det flotte design, justerbarheden og de naturlige materialer gør det til en seng, der vil passe ind i de fleste danske soveværelser. Sengen kan nærmest betegnes som et møbel, der udstråler elegance, kvalitet og stabilitet.

Der er mulighed for at justere Hästens Novoria, hvorfor man kan indstille den præcis, som man har brug for. Dette sørger for en ekstra god komfort og optimal støtte, da sengen herved kan tilpasses efter ens liggeposition. Derudover er denne model udstyret med et væld af forskellige naturlige materialer, der alle arbejder sammen om at sørge for åndbarhed samt minimere statisk elektricitet.

Sengen Hästens Novoria har to fjedersystemer, der sørger for at støtte kroppen, hvad enten man ligger ned eller sidder op. Sengen justeres ved hjælp fra en trådløs fjernbetjening, hvilket betyder, at man ikke skal døje med irriterende ledninger.

Madrassen er vendbar, hvorfor der er mulighed for at vende den om. Dette kan være en god idé at gøre jævnligt, da dette sørger for at bevare madrassens holdbarhed.

Miljøvenlig motor og forskellige fastheder

Hästens Novoria-modellen er udstyret med en motor, der er certificeret i henhold til direktivet om miljøvenligt design. Derudover bruger motoren også kun en halv watt, når den er på standby. På grund af modellens naturmaterialer bliver sengens motor ikke særligt nemt belastet, hvorfor motoren kan holde i mange år frem.

Når man køber en seng, så køber man den som regel sammen med en partner. Med Hästens Novoria er der mulighed for at imødekomme både din og din partners behov, da der kan vælges to forskellige fastheder til madrassen. Dette betyder, at hvis man ikke har de samme behov, så kan man stadig få hver sin madras, der yder den optimale komfort og støtte.

Ved køb af Hästens Novoria er der mulighed for at vælge mellem flere forskellige topmadrasser, hvorfor man kan tilpasse sengen efter sine behov og præferencer. Man kan vælge mellem BJX Luxury, BJX, BJ eller BV. Disse topmadrasser bør vælges efter, hvad man mener vil støtte ens krop bedst muligt. Der er mulighed for at vælge en topmadras med både Mohair-uld og hestehår.

Hästens Novoria findes i følgende størrelser:
90 x 200
90 x 210
105 x 200
105 x 210
120 x 200
120 x 210
140 x 200
140 x 210
180 x 200
180 x 210
210 x 200
210 x 200

Du kan læse mere om Hästen Novoria her.


Ideel Harmoni elevationsseng

Bemærk: Ideel Harmoni elevationssengen er i øjeblikket på tilbud hos forhandleren, hvor den er nedsat med 54%. Deres 180 x 200 seng er nedsat fra 21.999 kr. til 9.999 kr. – De andre størrelser i serien er også nedsat.

Ideel Harmoni er en elevationsseng fra Bedre Nætter, der giver dig en rigtig god kvalitet til en rigtig fornuftig pris. Her er ikke gået på kompromis med hverken kvalitet og design. Det betyder, at du ikke alene får en elevationsseng med en god sovekomfort, men også et flot og stilrent møbel til dit soveværelse.

10 cm træramme og 19 cm høje ben

Elevationsrammen i Ideel Harmoni er 10 cm tyk og bygget i træ. Samtidig giver de 19 cm høje ben en behagelig i- og udstigningshøjde af sengen – også selv om du har kørt elevationsrammen helt i bund.

På trods af det kraftige rammedesign og de forholdsvis høje ben, gør det stilrene, minimalistiske design af Ideel Harmoni, at sengen fylder mindre end andre elevationssenge.

3 lags elevationsseng

Sengens liggelag består udover sengerammen af springmadrassen og en topmadras. Springmadrassen er udstyret med 250 posefjedre pr. kvadratmeter, og er opdelt i 5 komfortzoner, som sikrer, at din ryg og hals altid ligger helt lige.

Som topmadras kan du vælge mellem en latex- eller Celcius skummadras – begge med en kerne på 40 mm. Her giver latex-madrassen et køligere soveklima, da den er bedre til at lede varmen væk fra din krop og bedre tillader kroppen af ånde. Så har du tit problemer med varmen om natten, skal du vælge latex-udgaven. Men hvis du omvendt tit ligger og fryser i sengen, skal du vælge den varmere Celcius skummadras til overlaget i sengen.

For et beskedent ekstragebyr kan du få en smart topmadras, der går hen over begge madrasser. Men for at du kan udnytte elevationsfunktionen, er der skåret en slids i midten øverst i topmadrassen, så I kan indstille hver side i sengen individuelt.

Derved kan du f.eks. indstille din side af sengen, så kan sidde op og læse i en god bog, mens din partner kan lægge sig til at sove, uden at I får problemer på grund af den fælles topmadras. Når begge sengebunde er lagt ned, får I en dejlig plan overflade på sengen næsten uden den irriterende revne i midten. Den er ellers altid et irritationsmoment i dobbelte elevationssenge.

15 års garanti og ombytning af fasthed i op til 30 dage

At der er tale om kvalitet hele vejen igennem, understreges af, at producenten giver 15 års garanti mod brud på sengeramme og posefjedre i madrassen. Samtidig gives der 5 års garanti på elevationsmotoren i sengen.

Endelig har du mulighed for at ombytte en eller begge madrasser i sengen, hvis du har fået valgt en forkert fasthed. Det koster kun et gebyr, der dækker forsendelse og håndtering.

Ideel Harmoni findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan se de forskellige modeller i Ideel Harmoni serien her.


Hästens Lenoria

Hästens Lenoria er en elevationsseng i absolut verdensklasse. Prisen for en 90 x 210 model ligger på 93.695 kr.

Hästens Lenoria er en eksklusiv seng med specielle funktioner og egenskaber udviklet af Hästens sengespecialister med mange års erfaring. Med Hästens Lenoria er der ikke blot mulighed for at nyde en god nattesøvn; den kan også anvendes til andre afslapningsmuligheder på grund af sengens justerbarhed.

Denne eksklusive seng er bygget i hånden af dygtige håndværkere, der kun bruger de bedste naturlige materialer til sengen. Modellen Hästens Lenoria er derfor kun udstyret med naturlige materialer såsom uld, hør, krølhår, hestehår og bomuld. Dette sørger for en blød og komfortabel madras samt sørger for, at sengen ikke bevæger sig meget, når man eksempelvis skifter liggeposition.

Sengens materialer er også både åndbare og ventilerende, hvorfor der altid vil være et passende klima og en passende temperatur hele natten. Sengen er udviklet med en speciel glidende sidelæns bevægelse, hvilket sørger for en god afstand mellem væg og seng, hvorfor det er muligt at have et bord eller lignende lige ved siden af sengen.

Justerbar seng med Bluetooth-forbindelse

Hästens Lenoria er en justerbar seng, hvorfor det er muligt at indstille både fodende og hovedgærde, så det passer til ens individuelle behov og liggeposition. Der er også mulighed for at indstille sengen, hvis man gerne vil sidde og læse en bog, se tv eller noget helt tredje.

Det er muligt at justere sengen ved hjælp af en håndkontrol. Dog kan man også vælge at forbinde dette til ens telefon via Bluetooth, da denne model er udstyret med en Bluetooth-forbindelse. Dette muliggør, at man kan indstille sengen på lang afstand, så den er klar til, at man skal i seng.

Sengens motorer er certificeret af direktivet om et miljøvenligt design og bruger ikke andet end en halv watt, når den er på standby. Derudover er motorerne lydsvage, hvorfor de ikke vil genere, hvis man indstiller sengen, hvis ens partner allerede er gået i seng.

Individuelle tilpasningsmuligheder og garanti

Med denne model er der mulighed for at skræddersy og tilpasse sengen efter ens egne behov og præferencer uden, at det går på kompromis med sengens ydeevne. Der er nemlig mulighed for at vælge en todelt seng med forskellige fastheder og støtteniveauer, så sengen kan tilpasses efter begges individuelle behov.

Derudover er der også mulighed for at vælge den topmadras, som man mener passer bedst til både sengen og ens krop. Der kan vælges topmadrasser såsom en BJX Luxury, BJX, BJ eller BV. Disse topmadrasser differentierer i forhold til materialer med mere, hvorfor der også er forskel på priserne.

Ved køb af en seng fra Hästens får man en 25 års garanti på ramme- og fjedrebrud samt en 5 års garanti på motoren. Der er derfor mulighed for at få udskiftet noget af sengen, hvis dette går i stykker, inden garantiperioden er udløbet.

Hästens Lenoria findes i følgende størrelser:
90 x 200
90 x 210
105 x 200
105 x 210
120 x 200
120 x 210
140 x 200
140 x 210
180 x 200
180 x 210
210 x 200
210 x 210

Du kan læse mere om Hästen Lenoria her.


Sådan virker en elevationsseng

En elevationsseng er en avanceret teknisk konstruktion, der gør det muligt at tilpasse sengen helt præcist til din krop og de behov, du har for at få understøttet kroppen under søvnen.

Elevationssengen er opbygget som en traditionel seng med en tredelt sengebund:

🌀 Et hovedgærde, der kan vippes op og ned, så overkrop, nakke og hoved kan ligge i den vinkel, der giver dig den mest komfortable søvn.

🌀 Et midterstykke omkring lænden, der ikke kan justeres.

🌀 En benende, der kan vippes op og ned, så benene kan lægges i den stilling, som passer bedst til dig

Til at drive de forskellige indstillingsmuligheder anvendes en motor, der dels gør det muligt at justere vinklen på hoved- og benende, og dels gør det muligt at hæve og sænke hele sengebunden. Derudover kan sengebunden være udstyret med forskellige anordninger, der eksempelvis gør det muligt at hæve den øverste del af hovedgærdet lidt ekstra.

Sørg for at motoren er af en ordentlig kvalitet

Da motoren er den mest centrale komponent, er det naturligvis vigtigt at vælge en elevationsseng med en motor af høj kvalitet. Den koster naturligvis mere, men sikrer også, at du kan have glæde af sengen i mange år og dermed undgår at skulle skifte motoren en eller flere gange i sengens levetid. Derved undgår du også, at sengen må kasseres, fordi det ikke længere er muligt at få reservedele eller en ny motor af samme type til sengen, hvis motoren først går i stykker efter flere år.

Det kan anbefales at vælge en elevationsseng med en motor fra danske Linak i Sønderjylland, da det er en utrolig driftssikker og lydsvag motor. Kvaliteten understøttes af, at Linak leverer elevationsmotorer til rigtig mange af de elevationssenge, som findes på både danske og udenlandske hospitaler. Her udsættes elevationssenge generelt for meget mere end den seng, du har stående derhjemme. Så når Linak-motoren kan holde til hospitalsbrug, kan den også sagtens holde i mange år i hjemmet.

Hvorfor skal jeg justere højden på hovedgærdet?

Hovedgærdet på sengen kan løftes op eller ned, så din overkrop ligger i den mest komfortable vinkel. Mange elevationssenge kan også rejse hovedgærdet op i en næsten ret vinkel, så du kan sidde op i sengen og eksempelvis læse, spise morgenmad eller se fjernsyn.

Ved at løfte hovedgærdet i en passende vinkel sørger du for, at dit hoved og din overkrop ligger en lille smule højere end resten af kroppen, hvilket hjælper dig til en bedre vejrtrækning i løbet af natten. Ligger du ofte på ryggen og sover, og snorker du også, så kan en elevationsseng og en sovestilling, hvor hovedet hviler højere end din krop, i nogle tilfælde hjælpe betragteligt på dette.

Det er især en fordel for din sengepartner og ligeledes også, hvis du lider af søvnapnø. Her kan drøbel og svælg lukke helt af for lufttilførslen, så du ikke trækker vejret i op til flere minutter ad gangen. Derfor bliver man ofte vækket op til flere gange i løbet af natten, fordi man ikke kan få luft. Det giver en meget dårlig nattesøvn.

Ved at løfte hovedgærdet i den rette vinkel kan du også undgå at få ryg- og nakkeproblemer, hvis du har tendens til at ligge med ryg og nakke i en uheldig vinkel, når du sover på ryggen.

Ligger du mest på siden, kan en tilpas vinkling af hovedgærdet på sengen, hjælpe dig med at holde rygsøjle og nakkehvirvler lige. Her er der tit brug for et lille ekstra svaj i den øverste del af hovedgærdet, så nakkehvirvlerne kan ligge helt lige. Det vil du oftest klare med en ekstra tyk eller flere hovedpuder.

På nogle elevationssenge sidder der en ekstra lille klap under den øverste ende af madrassen. Den kan vippes op manuelt, så du får den helt rigtige vinkel på nakken. Derved slipper du for besværet med flere hovedpuder om natten eller for at have en stor og uformelig hovedpude, der måske er meget tykkere end din sengepartners.

Hvorfor er det smart at justere højden på fodenden?

Tilsvarende kan du justere vinklen på fodenden – både opad og nedad. Det giver først og fremmest mulighed for at finde en god vinkel på fodenden, så du undgår smerter i lænden og knæene af at ligge i sengen.

Men selv en lettere forøgelse af højden på benenden kan også sikre dig mod at vågne om natten, fordi dine ben sover. Det hjælper også at hæve benenden, hvis du har dårligt blodomløb i benene eller lider af gigt eller andre problemer i bevægeapparatet.

Hvad får jeg ud af at justere højden på sengen?

Ligesom motoren i elevationsengen gør det muligt at justere hoved- og benende, gør den det også muligt at hæve og sænke højden på hele sengebunden. Det giver mulighed for, at du kan tilpasse sengens højde over gulvet, så den bliver nemmere at lægge sig i og komme op af.

Her bør du altid gå efter en lidt større højde på sengen, end hvad du selv føler naturligt. Det er altid nemmere at komme ud af en seng, der er højere, end det er at skulle op af en lav seng. Så udnyt tyngdekraften, hvis du har problemer med at komme ud af sengen om morgenen.

Tilsvarende er det også nemmere at sætte dig op i sengen, når du skal i seng, end det er, at skulle ned i en lav seng. Især hvis du har problemer med lænden eller knæene. Derved belastes led og muskulatur meget mindre end hvis du skal bøje dig sammen og sætte dig på en seng, der er lavere end dine bens højde målt fra gulvet og op til knæleddet.

Så generelt er det smartest, altid at indstille højden på sengebunden, så dine ben lige præcis ikke kan nå gulvet, når du sidder på sengen med benene ud over siden.

Få den bedste nattesøvn med en elevationsseng

Fordi elevationssengen kan tilpasse i selve sengebunden og løftes op og ned i højden, får du en meget bedre nattesøvn. Du undgår nemlig en række af de gener, som kan være svære at afværge i en traditionel seng eller en kontinentalseng.

Samtidig får du meget lettere ved at kunne komme i og ud af sengen, ligesom sengen bedre kan anvendes til at nyde f.eks. morgenmaden i en søndag morgen, eller til at sidde at se fjernsyn i om aftenen.

Så lider du af gigt, kredsløbsproblemer, ryg- eller problemer i bevægeapparatet eller vil du bare have en seng med størst muligt fleksibilitet, er det en elevationsseng, du skal vælge.


Derfor er en god nattesøvn så vigtig

Vi bruger rigtig meget tid i vores seng. Faktisk bruger vi omkring 1/3 del af hele vores liv på at sove. Og tid vi bruger på at sove, har en afgørende betydning for vores livskvalitet i den tid, hvor vi er vågne. Får du for lidt søvn eller er kvaliteten af din søvn for dårlig, går det kraftigt ud over vores livskvalitet, koncentrationsevne og generelle humør i hverdagen.

Faktisk skal du kun have sovet dårligt i to nætter, før det får indflydelse på din reaktionsevne. Det kan have katastrofale følger for din kørsel, da det har lige så stor indflydelse på kørslen, som hvis du kørte promillekørsel!

Af andre dårlige effekter ved manglende nattesøvn er ringere indlæringsevne og større risiko for at få Alzheimer, udvikle depressioner og øge af vægten.

Hvor meget søvn har vi brug for?

Forskere fra University of Pennsylvania og Washington State University foretog søvneksperiment, som måske kan komme os nærmere et svar.

I forsøget deltog 48 raske kvinder og mænd, som alle sov mellem syv og otte timer hver nat til hverdag.

Forskerne ønskede at ændre mængden af søvn de fik hver nat, hen over en periode, for at se om der ville være ændringer i deres adfærd.

Derfor opdelte forskerne deltagerne i forskellige grupper, som de næste 14 dage skulle ændre deres søvnmønster:

Gruppe 1: Fik fire timers søvn per nat
Gruppe 2: Fik seks timers søvn per nat
Gruppe 3: Fik otte timers søvn per nat

De personer som fik lov at sove otte timer per nat, viste i undersøgelsen ingen tegn på forringelse af deres koncentrationsevner, kognitive evner eller motoriske evner. Deres kroppe forsatte med at fungere optimalt hen over hele forsøget.

Som at have været vågne i 48 timer i træk:

Anderledes stod det til for de to andre forsøgsgrupper, der begge var påvirket af at få mindre søvn end de plejede. Eksempelvis var 25 % af de forsøgspersoner, der kun sov seks timer per nat, ved at falde i søvn på tilfældige tidspunkter i løbet af dagen. De havde altså svært ved at holde sig vågne, og det selvom de faktisk kun fik mellem 1 og 2 timers mindre søvn end de plejer.

Endnu mere opsigtsvækkende var det, at forskerne fandt frem til, at efter 14 dage havde forsøgspersonerne som sov seks timer per nat, samme ydeevne i hverdagen som hvis de havde været vågne 48 timer i træk.

Forsøget viste altså, at hvis du sover seks timer per nat i en længere periode (14 dage i dette tilfælde), så begynder din krop at yde mindre, både fysisk og mentalt

Gruppen der sov 4 timer per nat, viste allerede stærke tegn på både psykisk og fysisk udmattelse allerede efter første dage, og de havde alle meget svært ved at holde sig vågne i løbet af dagen. De viste alle stærke tegn på både fysisk og psykisk udmattelse allerede efter første dag, og deres kognitive og motoriske evner forblev stærkt svækket henover hele perioden. Du kan læse mere om undersøgelsen her.

Du kan også sove for meget:

Men du kan også sove for meget. Sover du som voksen 9 timer eller mere hver nat, kan du opleve nogle af de samme negative effekter i hverdagen, som hvis du sover for lidt. Samtidig er du lige så udsat for at udvikle Alzheimers og Parkinsons, få depressioner og vægtforøgelse, som hvis du sov 6 timer og derunder hver nat.

Deraf kan det konkluderes, at du skal sørge for at få mellem 7 til 8 timers søvn hver nat, hvis du skal være sikker på, at du ikke får uheldige bivirkninger af din søvn.


Derfor livsvigtigt for vores hjerner at sove:

Videnskab.dk skrev tilbage i 2014 en spændende artikel, hvor de kiggende nærmere på, hvorfor at søvn er så vigtigt for os. De tog udgangspunkt i hjerneforskeren Jeffrey Iliffs TED-talk, hvor han forklarer vigtigheden af søvn.

Han forklarer, at især vores hjerner er dybt afhængige af at få nok søvn. Dette skyldes at der er en afgørende forskel på vores hjerne, sammenlignet med alle andre organer i kroppen.

Vores organers opgave er at holde os i live, hvilket gøres ved at skaffe næring til dens celler.
Det kan de fleste organer gøre gennem det lymfatiske system. Det er et netværk af blodårer, som sender affaldsstofferne fra organerne og ud i blodårerne, så de kan komme ud af kroppen.

Men vores hjerne er ikke forbundet til det lymfatiske system, da vores hjerne er beskyttet af et kompakt kranie, hvor der ikke er plads nok til det ekstra sæt blodårer, som det lymfatiske system er.

Men i stedet for det lymfatiske system, bruger hjernen søvn til at fjerne affaldsstoffer.
Hjernen “rengør” sig selv ved hjælp af cerebrospinalvæske, som fungerer ved at glide ind i hjernen langs vores blodårer, hvor den suger affaldsstofferne ud af hjernecellerne. Derved transporteres de ud af hjernen og ud i vores blodbaner. Samtidig har cerebrospinalvæsken også en anden vigtig funktion, den tilfører nemlig også livsvigtig næring til vores hjerneceller.

Det er kaliumkoncentrationen, der får os til at sove:

Denne udrensning sker kun, når vi sover. Det skyldes, at vores hjerneceller skrumper en lille smule, så snart vi falder i søvn. Derved bliver der plads til, at væsken kan trænge ind i hjernen. Her spiller kaliumkoncentrationen i hjernen en vigtig rolle.
Det er nemlig den, der bestemme, hvornår vi falder i søvn og som får hjernecellerne til at krympe.

Er kaliumkoncentrationen høj, er vi vågne. Men så snart kaliumkoncentrationen falder til et bestemt niveau, falder vi i søvn. Det påviste den danske hjerneprofessor Maiken Nedergaard for et par år siden ved hjælp af et studie på mus.

Her sprøjtede hun en væske med lav kaliumkoncentration ind i et lille hulrum, som musene har under lillehjernen. Så snart hun gjorde det, faldt musene i søvn. Sprøjtede hun tilsvarende en væske ind med høj koncentration af kalium, fik det musene til at vågne på stedet.

Det samme gælder for den menneskelige hjerne. Så når du begynder at blive søvnig, betyder det, at kaliumkoncentrationen i hjernevæsken er ved at nærme sig det koncentrationsniveau, hvor du falder i søvn.

Hvad er det for stoffer, der renses ud under søvnen?

I en anden artikel forklarer Videnskab.dk, hvordan forskere fra Boston Universitet har fundet frem til et af de vigtige giftstoffer, som hjernen nedbryder i løbet af natten, når vi sover. Dette hedder adenosin, og er et stof som samler sig i vores hjerne i løbet af dagen. Det er med til at få os til at føle os trætte.

Når du sover, sænkes niveauet af adenosin, fordi cerebrospinalvæsken hjælper med at rense det ud af hjernen. Det er med til at få dig til at føle dig frisk og klar til en ny dag, når du vågner efter en god nats søvn.

Søvn er vigtigt for hukommelsen og indlæringen:

En anden vigtig gevinst ved en god nat søvn er, at hjernen får mulighed for at bearbejde og lagre dagens oplevelser og indtryk i langtidshukommelsen. Samtidig uddrages og lagres den læring, oplevelserne har givet dig. Nyere dansk forskning af Maiken Nedergaard påviser også, at vi samtidig sorterer unødig og ligegyldig information fra, så det ikke fylder op i vores langtidshukommelse.

Det skyldes et studie af mus, der blev udført af forskere ved New York University. Her målte de på musenes hjerner, både når de lærte noget nyt om dagen og når de sov om natten. Så snart musen nåede til den såkaldte REM-søvn, der er opkaldt efter de hurtige øjenbevægelser (Rapid Eye Movements), der kan observeres under dette søvnstadie, lyste de samme centre i hjernen om, som var aktive, når musene lærte noget nyt om dagen.

Vækkede forskerne i stedet musene, hver gang de var ved at gå i REM-søvn, blev de pågældende centre ikke aktivere. De mus der ikke fik deres REM-søvn havde væsentlig sværere ved at tilegne sig det lærte end de mus, der fik lov til at sove igennem.

Hvad sker der i resten af kroppen?

I resten af kroppen
øges den udrenselsesproces, som der også sker i vågen tilstand. Samtidig genopbygges kroppens væv. Derved nedbringes det slid, som dagens aktivitet har givet organer og muskler. Samtidig får kroppens celler et pusterum på grund af det lavere energiniveau. Det anvendes også til at rense ud og bygge op, så hele kroppen er klar til en ny dags udfordringer.

Immunforsvaret styrkes også under søvnen. Således dannes der ekstra meget Interleukin-6. Det er et vigtigt protein, der er med til at bekæmpe infektioner i kroppen og som også menes at spille en vigtig rolle i kroppens bekæmpelse af kræftceller.

Søvnen sørger også for at holde blodkarrene i form, så de nemmere kan udvide sig og trække sig sammen igen, alt efter hvad der er behov for. Sover du for lidt, bliver blodkarrene mere stive. Derved bliver det nemmere for forkalkning og fedt at sætte sig i blodbanerne.

Endelig sænker søvnen niveauet af det såkaldte stresshormon kortisol, der er med til at styre vores appetit. Sover du ikke nok, bliver niveauet ikke sænket nok og du begynder at spise mere. Men sover du omkring 7,7 timer hver nat, viser amerikanske studier, at du får sænket kortisol-niveauet nok til, at du kan holde den slanke linje.


Derfor er din liggeposition vigtig:

En anden overraskende opdagelse er, at det ikke er ligegyldigt, hvilke måde vi ligger på i sengen. Det gælder ikke kun for ryggen, nakken og andre dele af kroppen. Det har nemlig også indflydelse på, hvor godt renselsesprocessen i hjernen forløber.

Umiddelbart er det mest sundt for kroppens knogler og især for din ryg og nakke, at sove på ryggen. Til gengæld giver det dig større risiko for at snorke og få problemer med søvnapnø. Søvnapnø skyldes oftest overvægt, men kan også udvikle sig med alderen.

Rent fysisk er årsagen til søvnapnø slappe muskler eller indsnævringer i svælget, men kan også forårsages af en for stor drøbel. Uanset årsagen lukker det af for ilttilførelsen, så du får svært ved at trække vejret og ikke får luft nok til hjernen under søvnen. Derved øges risikoen for Alzheimers, Parkinsons og andre demensformer.

Sover du omvendt på maven, er det godt for fordøjelsen, men ikke specielt heldigt for ryggen og især din nakke. For skal du kunne få vejret, er du tvunget til at ligge med hovedet til en af siderne og det øger risikoen for at få nakkegener af din søvn.

Det er sundest at sove på siden

Både de uheldige følger af at sove på ryggen og på maven, undgår du, hvis du sover på en af siderne. Dog skal du undgå at ligge i fosterstilling, da det belaster ryg og nakke unødigt.

Med en god madras kan du sagtens sove på siden, uden at belaste rygsøjlen og nakken unødigt. Har du valgt den rigtige hårdhed på madrassen og med hjælp fra madrassens komfortzoner, tillader madrassen af de fremstående områder som skulder og hofte synker ned i madrassen, samtidig med at den støtter op om lænden. Derved kommer ryggen til at ligge helt lige og med det rigtige valg af hovedpude, kan denne position også føres videre til nakken.

Årsagen til, at det også er sundt at sove på en af siderne, skyldes ifølge den nyeste forskning på området, at din hjerne og dine muskler bedre kan udskille affaldsstoffer, når du ligger på siden. Det giver dig en større chance for at vågne udhvilet og frisk, samtidig med at du får mindre risiko for at udvikle demenssygdomme som Alzheimers og Parkinsons.

Der er dog lidt forskel på, om du sover på højre eller venstre side. Ligger du således på højre side, er der en øget risiko for, at du oplever halsbrand eller tilbageløb af mavesyre. Det skyldes, at maven kommer til at ligge over indgangen til mavesækken. På venstre side oplever du ikke disse gener, men øger så til gengæld trykket på lever, lunge og mave.


Sov rigtigt og undgå rygproblemer


Som sagt er din liggeposition også vigtig for din krops knogler og her især ryggen og nakken. Det stiller nogle særlige krav til selve sengen og madrassen, så den kan understøtte din liggeposition bedst muligt. Sundhedsguiden.dk har udgivet en artikel, hvor de kiggere nærmere på sammenhængen mellem god søvn og det at undgå rygproblemer.

Sundhedsguiden.dk anbefaler, at du bruger flere penge på din seng og især din madras, sammenlignet med hvad du ellers bruger dine penge til. Dette giver god mening, hvis du udregner prisen for en god seng pr. år og den effekt, det har på både din fysiske og din mentale sundhed.

En typisk elevationsseng i topklasse koster fra omkring 20.000 kr, og holder ofte i mindst 20 år. Det vil sige at du kan øge sin søvnkvalitet betragteligt for 1000 kroner om året. Som vi allerede har set, så er god søvn altafgørende for, hvordan du fungerer i hverdagen, og derfor kan det godt undre, at du vælger at spare lige netop på din seng og din madras.

Sengen
Hvis du lider af dårlig ryg, hofte eller knæ, så er det vigtigt at du vælger den rette seng, da den kan have afgørende betydning for dig. Her er det først og fremmest vigtigt at selve sengen er stabil.

Her anbefaler Sundhedsguiden at sengen mindst bør være 90 cm bred, og den mindst skal være 20 cm længere end dig. Hvis du lider af problemer med hofte, knæ eller ryggen, så er det også specielt vigtigt at din seng er høj nok. Det gør den lettere at rede, ligesom det bliver nemmere for dig at komme i og ud af sengen.

Madrassen
Det er en gammel skrøne, at du bør ligge så hårdt som muligt. I stedet anbefaler Sundhedsguiden, at du skal kunne presse en hånd ind under lænden, når du ligger på ryggen på madrassen. Samtidig skal du kunne mærke et jævnt tryk på hele bagsiden af kroppen. Men hvis dine hæle og bagdel synker ned i madrassen, så er det et tegn på, at den er for blød.

Sovestilling
Som vi allerede har fastslået, så er det sundest at sove på siden. Her anbefaler Sundhedsguiden, at du ligger med begge ben bøjede. For ikke at belaste knæene unødigt meget, anbefales det, at du ligger med det ene knæ lidt mere bøjet end det andet, eller ligger med en dyne eller en pude til at adskille knæene.


Få en bedre søvn ved at gøre soveværelset søvnvenligt

Soveværelset er mere end blot et rum med en seng. Selvfølgelig er sengen vigtig, og hvis man er i tvivl om, hvilken slags seng man skal vælge, kan man med fordel læse Forbrugsguidens artikel om de bedste kontinentalsenge.

Et soveværelse skal helst kun anvendes til at sove i, hvis det er muligt. Det er det rum, som både din hjerne og du selv bør forbinde med søvn og afslapning. Har man problemer med at sove, kan det derfor være en god ide at overveje, om ens soveværelse er søvnvenligt eller blot bidrager til at holde hjernen vågen. Baseret på undersøgelser fra DTU, Vidensråd for Forebyggelse og Politiken ser vi her nærmere på nogle af de faktorer, som man bør lægge mærke til angående soveværelset.

Luftkvalitet 💨

Man trækker vejret dybt og inderligt, når man sover, og det er ikke ligegyldigt hvilken luftkvalitet, man indånder. Udover at der også er sundhedsmæssige faktorer indblandet, så giver en god luftkvalitet en bedre søvn. Man skal så at sige opretholde et godt indeklima i soveværelset, og det gælder ikke kun, hvis man har allergi.

For at sikre sig en god luftkvalitet, så er det først og fremmest vigtigt at være omhyggelig med sin rengøring og få luftet godt ud. Det er de færreste, der lufter ud i soveværelset hver dag, men faktisk bør man lufte ud hele to gange dagligt – både forår, sommer, efterår og vinter. Det behøver kun være i 5-10 minutter ad gangen, og hvis det er muligt, må man gerne skabe gennemtræk ved at åbne to vinduer. Er det pollensæson (den er højest maj-juni), så bør man ikke lufte ud i dagtimerne, hvor pollentallet er højest – gør det derfor morgen og aften.

Udover udluftning er støvsugningen meget vigtig. Man bør gerne støvsuge et par gange om ugen efter behov og også gerne med vinduerne åbne – her er gennemtræk efter støvsugning en rigtig god måde at få de ophvirvlede støvpartikler ud af soveværelset. Husk også at tørre støv af overflader og paneler, og gør helst dette inden støvsugningen, da man uundgåeligt vil komme til at spilde lidt støv ned på gulvet, og så skal man bare støvsuge endnu en gang. Har man kæledyr med pels, kan det være nødvendigt at støvsuge endnu oftere.

Grunden til, at det er så vigtigt at få bugt med støv, er, at mange mennesker udvikler allergi over for husstøvmider, som lever i støvet. Man skal være opmærksom på, at man derfor også bør ryste puder og dyner udenfor og helst skifte sengetøj hver fjortende dag, for man kan ikke undgå, at husstøvmiderne bosætter sig i sengetøjet. Mange mennesker tænker, at de måske ikke behøver at være så omhyggelige med rengøringen, hvis de ikke lider af allergi, men alle har godt af et godt indeklima – og især i soveværelset hvor man gerne tilbringer en tredjedel af dagen – da et dårligt indeklima meget let kan give irriterende gener som øget træthed, uoplagthed og hovedpine.

For at vise hvor meget luftkvaliteten faktisk betyder for det almene velbefindende, har forskere fra DTU lavet et studie for at se nærmere på, om der findes en sammenhæng mellem søvn og indeklima. Forskerne placerede forskellige forsøgspersoner i henholdsvis soveværelser med god udluftning og soveværelser med dårlig udluftning. Her skulle forsøgspersonerne sove natten over, og næste morgen blev de testet inden for deres logiske evner, samt de skulle udfylde et spørgeskema. Resultaterne af de logiske test blev meget klare, for de viste tydeligt, at de personer, der havde sovet i god luftkvalitet, præsterede meget bedre end de personer, der havde sovet under ringere klimaforhold.

Støj 📢

For at kunne falde i søvn og opretholde en stabil søvn skal krop og hjerne kunne slappe af. Mennesket er meget følsomt over for lyde, hvilket for urmennesket gav god mening, idet det var udsat for mange farer. Nogle mennesker sover også meget let, hvor andre sover utrolig tungt og kan sove fra stort set hvad som helst.

Hører man til dem, som er følsomme over for lyde, skal der ikke meget til, før man ikke kan sove, og jo mere man bliver irriteret over lyden og støjen, jo mere fokuserer hjernen på den.
Og her skelner hjernen ikke mellem menneskelig støj som samtaler eller larmende trafik. Gennemsnitligt set anbefales det, at støjniveauet ikke overstiger 30 dB om natten, for højere værdier kan forringe søvnkvaliteten. Og 30 dB er ikke ret meget, idet en normal samtale mellem to mennesker har et lydniveau på omkring 60 dB, og derfor kan selv mindre lyde være et problem.

Støjniveauet afhænger i høj graf af, hvor man bor. Bor man inde i de større byer, vil der være trafik og larm døgnet rundt. Her kan også være jernbaner, motorveje eller lufthavne i nærheden. Bor man i nærheden af meget trafikerede veje, kan lydniveauet være på helt op til 75 dB, som er markant mere end de anbefalede 30 dB. I mindre byer og på landet vil der ofte ikke være de store problemer med udefrakommende lyde.

Hvis man oplever, at støj er en af grundene til, at man ikke kan falde i søvn og sove ordentligt, kan man se nærmere på ens vinduer og boligens isolering. En god isolering kan reducere støjen med omkring 7 dB, og især vinduerne kan afhjælpe problemet markant. Vinduer med flere lag glas kan reducere støjen med omkring 10 dB, og endelig kan man få specialdesignede vinduer, som kan reducere støjen med helt op til 25 dB.

Nogle mennesker vælger også en lettere vej til mere støjfri søvn – nemlig ørepropper. Der findes forskellige slags, men ikke alle vil finde dem lige behagelige.

Temperatur 🌡

Det korte råd angående at opretholde en god temperatur i soveværelset lyder: Ikke for varmt og ikke for koldt. Det lyder let, men kan være svært i praksis. En for høj temperatur i soveværelset gør, at man kan have svært ved at falde i søvn, idet varme gør kroppen mere vågen, og falder man i søvn, kan man vågne med nattesved og føle sig svedig og eventuelt have hovedpine. Er temperaturen for lav, vil man også have svært ved at falde i søvn, og hvis man falder i søvn i et for koldt klima, så kan luftvejene og kroppen blive nedkølet, hvilket svækker immunforsvaret, og man vil have lettere ved at blive syg.

Temperaturen indendørs afhænger meget af, hvor man bor rent geografisk. Bor man sydpå, vil temperaturen generelt være højere, hvor den er lavere i de nordiske lande.

Vi tager udgangspunkt i de nordiske lande, hvor vi sjældent oplever meget varme temperaturer. Meteorologerne kalder det en tropenat, når nattetemperaturen ikke kommer under 20 grader, og det er endda kun sjældent, at det sker.


Den rigtig nattetemperatur er meget individuel, men generelt bør temperaturen i soveværelset være køligere end resten af hjemmet. Derfor anbefales det at holde soveværelsestemperaturen mellem 18 og 21 grader, hvilket vil passe til de fleste og vil skabe den bedste søvnkvalitet. Nogle vil dog foretrække en lidt lavere temperatur.

Sørg derfor for ikke at skrue for højt op for radiatorerne, når det er vinter, for så bliver soveværelset også opvarmet – man kan eventuel sætte termostaten på et lavere niveau i soveværelset eller holde døren lukket om dagen.

Man kan også regulere temperaturen med påklædning og sengetøj. Om sommeren kan man skifte dynen ud med en lettere variant eller kun sove med et lagen, og man kan eventuelt sove med vinduet åbent, hvis der ikke kommer for meget larm og insekter ind. Om vinteren kan man sove med en tyk dyne eller iføre sig varmere nattøj.

Lys💡

Lys og mørke har en meget større indflydelse på det menneskelige sind og søvnrytme, end vi går og tror. Mennesket er nemlig skabt til at være vågent, når det er lyst, og sove når det er mørkt, og dette stammer helt tilbage fra urmennesket og overlevelsen.

De fleste mennesker følger også denne rytme, idet de står op om morgenen sammen med solen og går i skole eller på arbejde og går i seng om aftenen, når mørket er faldet på. Det føles naturligt, og det er fordi, at kroppen er indstillet til at opretholde denne rytme. Groft set så fortæller lyset hjernen, hvornår den skal sove, og på mange tider af døgnet vil soveværelset ”passe sig selv” med hensyn til lyset.

Dog kan der være problemer både sommer og vinter, for lyset er ikke konstant hele året.
Om vinteren er det mørkt meget af dagen, og det vil ofte være meget mørkt, når det er morgen. Derfor kan mange udvikle en tendens til at have svært ved at komme op om morgenen, og eftersom det er mørkt meget af døgnet, så udvikler mange også en vinterdepression, idet lyset er med til at give kroppen vigtige D-vitaminer. Det, man kan gøre i soveværelset for at skabe en lysere atmosfære, er at anskaffe sig en lysterapi-lampe med opvågningsfunktion. Den simulerer solens rytme, og gradvist lyser den soveværelset op – ligesom solen gør de andre årstider.

Om sommeren er problemet dog omvendt, idet det bliver meget tidligt lyst, og allerede ved 3-tiden om natten begynder det at lysne. Eftersom lyset påvirker hjernen og får den til at tro, at det er dag, så kan det være svært at sove i de lyse måneder. Man kan dog komme problemet relativt let til livs ved at installere meget mørke gardiner i soveværelset – eller rigtige mørklægningsgardiner. Man kan også anvende en sovemaske til øjnene, som holder lyset ude.

Især folk med skifteholdsarbejde er særligt udsatte for at opleve søvnproblemer, da deres døgnrytme konstant skifter rundt.

Computerskærmen 🖥

Det er efterhånden blevet en vane for mange mennesker lige at tage computeren med ind i seng og tjekke de sidste nyheder eller mails. Det er en rigtig dårlig ide, idet det kunstige lys fra computeren (også fra telefon eller tablet) kan manipulere hjernen til at tro, at den skal være vågen og dermed påvirke hjernens opfattelse af nat og dag.

Brugen af skærmen i dagligdagen påvirker ikke nattesøvnen, men det gør brugen om aftenen og specielt de sidste par timer, før man skal sove. De moderne skærme har en meget høj koncentration af blåt lys, som har en meget stærk intensitet. Denne intensitet påvirker hjerne og krop og får mængden af stoffet melatonin i kroppen til at falde. Melatonin er kroppens naturlige søvn-stof, men hvis det falder, så øges vågenheden, og hjerterytmen stiger.

Derfor anbefales det at lægge skærmene væk de sidste par timer inden sengetid og lad være med at tage computer eller tablet med i seng. Hvis det er nødvendigt alligevel at anvende dem, så skru ned for lyset på skærmen. Man kan også anskaffe sig software, som kan regulere mængden af lys.


Find den rigtige dyne og hovedpude 💤

En dyne er ikke bare en dyne, og en hovedpude er ikke bare en hovedpude. Når man investerer i sin liggekomfort med en elevationsseng, så ville det være synd ikke også at sørge for at have de bedste dyner og hovedpuder.

Den danske sengeekspert Sengespecialisten skriver, at det er meget vigtigt at vælge dyne og pude med omhu. Baseret på deres råd kommer her en guide til at finde de helt rigtige varianter:

Dynen

Sengespecialisten skriver, at der er mange forhold, man skal lægge mærke til, når man vælger dyne. En god dyne skal holde personen tilpas varm hver nat og have en god pasform og fyld. Fyldet er det første, man skal se efter, for dyner er fyldt med meget forskeligt fyld. Fiberdyner er de billigste, og de er lette at vaske. Herudover er de allergivenlige, idet dun og fjer kan skabe problemer for allergikere. Fiberdyner kan på den negative side være mindre isolerende og åndbare.

Man kan også købe dyner med fyld af dun. Dundyner koster mere end fiberdynerne, og det kan være besværligt at vaske dem. Dundynen er en meget let variant, hvilket kan have en positiv indvirkning på søvnen, og så holder den rigtig godt på varmen – derfor er en dundyne særlig god om vinteren.
Der er også forskel på dundyner, for kun få dundyner er fyldt med udelukkende dun – her vil ofte også være en blanding af større og mindre fjer. Man skal også være opmærksom på, at nogle dun er bedre end andre og har en højere kvalitet.

Inden for dyneverdenen er der tale om dynernes bæreevne. Det betyder i praksis, hvor godt de varmer. Dette vurderes på en skala fra 2-16, og en høj bæreevne er lig med en god varme, og at dunene ikke klumper sammen.

En dyne med høj bæreevne vil være let, luftig og isolerende, og dyner med flere dun end fjer vil altid have en højere bæreevne. Hvis man ønsker en dyne, der er helt i top af skalaen for bæreevne, så skal man investere i en ren edderdunsdyne, men prisen er også herefter. Sengespecialisten anbefaler, at man går efter en dyne, der har en bæreevne på ti eller derover.

Man bør også være opmærksom på noget så lavpraktisk som dynens længde. Tommelfingerregelen lyder, at dynen altid skal være 30 centimeter længere end ens egen højde. Mange standard-dyner er på 200 centimeter i længden og 140 centimeter i bredden, så hvis man er i nærheden af de 180 cm eller højere, så vil en standard-dyne ikke altid være et godt valg. Der findes en del dyner med en længde på 220 centimeter, som man i så fald bør overveje.

Hovedpude

De fleste kender problemerne ved at finde sig til rette på en pude, når man endelig ankommer til hotelværelset efter en lang rejse. Det er netop fordi, at de fleste har brug for en meget bestemt type hovedpude for at sove ordentligt.

Sengespecialisten anbefaler, at man bør gå efter en høj pude, hvis man overvejende sover på siden. Det gør, at nakken ikke belastes så meget, og jo mere bredskuldret man er, jo højere pude har man også behov for – derfor vil mænd generelt have brug for højere puder end kvinder.

Sover man mest på ryggen, bør man have en lavere pude. En lav pude giver nemlig mest støtte til nakken, hvis man ligger på ryggen. Man kan derfor lettere slappe af, og rygsøjlen vil blive naturligt udstrakt.

Sover man på maven, skal man også gå efter en lav pude, der ikke har for meget fyld. Det giver en mere behagelig og naturlig komfort for nakken og forhindrer en unaturlig krumning. Dog anbefaler Sengespecialisten ikke, at man sover på maven, for det er ikke anatomisk korrekt og belaster både nakke og ryg.


Søvn og træning 💤💪🏼🏃🏻‍♀️

Der findes en direkte sammenhæng mellem søvn og træning, og sammenhængen går begge veje. På den ene side er træningen med til at bruge kroppens energi og dermed gøre den naturlig træt, og på den anden side skal der hvile og restitution til efter en omgang motion. En af fordelene ved en elevationsseng, hvis man ofte er fysisk aktiv og træner meget, er at man kan justere sin liggeposition. Dette gør at man kan tilpasse sengen, så man ligger bedste muligt, hvis man eksempelvis har ømme muskler efter træning.

Det er også altid en god at investerer i en dobbeltseng, selvom man bor alene. En dobbeltseng giver plads til at du kan slappe af i hele kroppen og opnå de liggepositioner der passer bedste til en restituerende krop, uden at du vil opleve pladsbegrænsninger i sengen. Det vil typisk kunne blive et problem i en enkeltmandsseng, hvilket kan give disse pladsbegrænsninger.

Forskere har lavet utallige undersøgelser, der alle har meget den samme konklusion, og blandt andet har et hold forskere fra universitetet Stanford lavet en undersøgelse blandt ældre, der klagede over søvnproblemer. Alle disse personer bevægede sig ikke ret meget, og derfor udviklede forskerne træningsprogrammer til den enkelte person, som skulle holde dem moderat aktive mindst en halv time hver dag. Forskerne fulgte de ældre over længere tid, og hurtigt rapporterede de ældre, at deres søvnkvalitet var blevet markant forbedret. Også deres generelle velvære og velbefindende var blevet bedre.

Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor også, at alle voksne får minimum en halv times motion om dagen.

Når man træner meget, er hvile også meget vigtig. Det er den, idet det er under søvnen, at muskelmassen genopbygges efter træningens belastning, og cellerne fornys også. Og det er altså her at en elevationsseng for mange kan være nyttig, så du altid kan justere din liggeposition, så den passer bedste til dine ømme muskler i kroppen. Læg dog også mærke til, at man ikke bør træne eller være meget fysisk aktiv i timerne op til sengetid. Det får kroppen op i gear i stedet for at køre kroppen træt, og derfor vil man få sværere ved at falde i søvn.


Tips til bedre nattesøvn – det skal du gøre, og det skal du undgå inden sengetid

Baseret på information fra Vidensråd for Forebyggelse samt National Geographic giver vi her nogle generelle råd til at få en bedre nattesøvn. Vi kommer ind på, hvad man bør gøre, og hvad man ikke bør gøre umiddelbart inden sengetid.

Dette bør du gøre umiddelbart inden sengetid 👍🏼

Luft ud både morgen og også lige inden sengetid, for så er luften helt frisk.

Yoga eller mindfulness hvis kroppen er i balance og u-afspændt vil den bedre kunne sove – prøv yoga, mindfulness, vejrtrækningsøvelser eller afspændingsteknikker.

Forbered kroppen på søvn forsøg at være rolig og afslappet en halv til en hel time før sengetid. Sluk for elektronikken og find roen. Man kan også sætte sig i rolige omgivelser og læse dagens avis eller en bog, der ikke er alt for spændende. For eksempel kan intense krimier holde en vågen i stedet. 

Mærk efter om du er træt man kan ikke sove, hvis man ikke er træt. Selv om det kan virke frustrerende, hvis man skal op tidligt næste dag, så lad være med at forcere søvnen, for det virker ikke. Læs i stedet i en avis eller en bog men lad mobiltelefonen være. Elektroniske apparater øger kun vågenheden med det blå lys.

Te nogle personer har glæde af at drikke en kop te sent om aftenen. Man kan eventuelt brygge te med beroligende urter. Alene duften af dem vil gøre kroppen mere afslappet.

Lad tankerne hvile man kan ikke sove, hvis tankerne hvirvler rundt inde i hovedet. Skriv alle tanker ned på en blok og lad dem overnatte der.

Et varmt bad et rart og uforstyrret bad (gerne i et badekar) kan få kroppen til at slappe mere af.

Professionel hjælp hvis man har vedvarende og meget forstyrrende søvnproblemer, kan man opsøge læge eller anden professionel hjælp.

Dette bør du ikke gøre inden sengetid ⛔️

Drikke kaffe kroppen bliver meget påvirket af koffein, som stimulerer kroppen og giver den et energi-boost.

Drikke alkohol alkohol kan både sløve kroppen og give den energi, men den kan give en urolig søvn.

Spise mad en tom og larmende mave vil holde dig vågen. Spis en lille smule – for eksempel knækbrød – hvis du er glubende sulten. Ellers så hold indtagelsen af mad nede inden sengetid, for mad giver ny energi til kroppen. Især fedt og sukker holder kroppen vågen.

Motion motion er sundt for kroppen, for en træt krop sover bedre. Men ikke inden sengetid, for fysisk aktivitet får kroppen til at vågne op. Bevæg dig i stedet i løbet af dagen, så kroppen bliver naturligt, fysisk træt og udmattet.

Sovepiller undgå sovepiller så vidt muligt og anvend dem kun, hvis det er strengt nødvendigt. Sovepiller gør søvnen unaturlig og sætter kroppens renselsesprocesser ud af balance. 

Computer eller telefondet kunstige lys fra skærmen påvirker hjernens opfattelse af nat og dag og får koncentrationen af stoffet melatonin i kroppen til at falde. Dermed kommer man til at føle sig mere vågen.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Her kan du skrive en kommentar til artiklen

Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse