Havetraktor guide - Vores bud på de bedste havetraktorere

Ifølge vores research & analyse Vi har udvalgt produkter, der scorer højt på de parametre, vi vurderer dem på, men ikke en udtømmende liste over alle produkter på markedet

SENESTE ÆNDRING: februar 28, 2024.
ANNONCER
Anonns

Artiklen er baseret på research, men indeholder sponsorerede elementer herunder annoncelinks, hvorfor artiklen skal betragtes som en annonce.

Havetraktor guide - Vores bud på de bedste havetraktorere

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund af analyser og research..., men artiklen inkluderer kun produkter, der udbydes af vores kommercielle partnere. Artiklen er derfor en annonce. Læs her hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker rækkefølgen af vores produkter. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Læs mere

En flot grøn græsplæne er for mange en central del af den danske have. Men en stor græsplæne er ensbetydende med mange timers arbejde med plæneklipperen hver eneste uge. Med en havetraktor kan du heldigvis effektivisere arbejdet, så der bliver masser af tid til andre gøremål også. Læs med, og bliv guidet til de havetraktorer, der giver dig mest valuta for pengene.

I denne guide har vi fundet frem til en række af de bedste køb lige nu, uanset om du har en ekstra stor regulær ”fodboldbane” eller en stor have med bede og andre finesser. Det viser sig, at du generelt får mest for pengene ved at gå uden om de helt billige og de helt dyre modeller. De modeller, vi har fundet frem til i guiden, lander nemlig alle i mellempris-området og giver masser af havetraktor for pengene.

I denne havetraktor guide får du:

  • En grundig gennemgang af de bedste havetraktorer på markedet lige nu
  • Gode råd og vigtige overvejelser til dit valg af havetraktor
test-guiden

En test-guide, som denne, er en artikel, der analyserer produkter via en gennemgang af bl.a. anmeldelser og tests.

De 3 bedste ride on lawn mower i test-guiden 2024:

Sådan vurderer og udvælger vi produkter

Vi sammenligner en række anerkendte produkter og brands. Vi har partnerskaber med mange store forhandlere, og selvom det kan have indflydelse på udvalget af produkter til artiklen, beror vores anbefalinger på redaktionens professionelle vurdering af de bedste produkter.

Vores research-team vurderer produkterne på parametre som:

    1
  • Produkttests fra ekspertkilder og forbrugermagasiner
  • 2
  • Kundeanmeldelser af produktet
  • 3
  • Produktets egenskaber og specifikationer
  • 4
  • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
  • 5
  • Viden og data på, hvad vores læsere foretrækker

Ovenstående bliver holdt op imod pris og kvalitet. Det er vigtigt at nævne, at rækkefølgen ikke repræsenterer en rangering af produkter, men nærmere en gennemgang af nogle af de bedste produkter til forskellige behov.

Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Bemærk, vi har ikke kunne finde uvildige tests i dette emne og har derfor primært analyseret på kundens egen "test" af produktet i form af alle de kundeanmeldelser, vi har kunne finde om de pågældende produkter, som efterfølgende er blevet sammenlignet med produktdata og pris.

MTD Optima Lg - Effektiv havemaskine med flere funktioner

Dagens bedste priser og tilbud på MTD Optima Lg:

Denne havetraktor kommer med alt det nødvendige udstyr for at kunne levere en effektiv ydeevne, hvilket gør denne maskine perfekt til større græsarealer. Den kan klare hele 10000 kvadratmeter plæneareal, hvilket gør den til en af de maskiner med størst plænekapacitet.

Derudover kommer dem med flere forskellige anvendelsesmetoder, som gør den alsidig. Det er perfekt til dig som gerne vil have en havetraktor, hvor du kan indstille den forskelligt alt efter plænen. Maskinen kommer med høj førervenlighed som sikrer høj sikkerhed, når man bruger havetraktoren. Den er nem at styre, hvilket især er vigtigt for dig med en mere kompleks have.

Anmeldelse: Produktanalyse af MTD Optima Lg

De vigtigste parametre for MTD Optima Lg

  • Anbefalet plænestørrelse: Op til 10000m2
  • Klipning: Sideudkast eller mulching
  • Klippebredde: 107 cm
  • Klippehøjde: 30-95 mm fordelt på 5 niveauer
  • Udstyr: Batteri charger og mulching

Kan bruges på 2 måder

Denne havetraktor kommer med en kraftfuld motor som sikrer dig en høj ydeevne. Den har den kraftfulde MTD ThorX 679 cc twin cylinder motor med hele 679 cc cubic kapacitet. Denne motor er kendt for sin lange levetid og lave vibrationer. Derudover er den mere stille end andre kraftulde motorer og udleder generelt mindre. Dette betyder også, at den bruger mindre motorolie, hvilket gør den billigere i brug end andre motormodeller. De lave vibrationsmønstre gør det mulig at bruge maskinen i længere tid uden ubehag, hvilket er en vigtig kvalitet for mange, når de leder efter en ny havetraktor.

Denne havetraktor er lavet, så den er så alsidig som muligt. Når du bruger maskinen, kan du bruge 2 forskellige metoder, når du klipper græsset. Du kan bruge det klassiske sideudkast, hvor det klippede græs bliver skudt ud af siden på maskinen på græsplænen. Dette er det anbefalede system for dem som skal klippe større arealer ad gangen, hvor de ikke behøver at skulle fjerne græsresterne. Dette er også den funktion, som du bliver nødt til at bruge, hvis græsset er for højt til at kunne bruge mulching.

Mulching er den anden metode, som du kan bruge på denne havetraktor. Her bliver græsset samlet i en dump bagger collection og efterladt på græsplænen. Her bliver græsset mast sammen så fint, at det ikke kan ses, når det efterlades på græsset. Her giver det efterladte græs også mere næring til plænen, hvilket er en fordel for mange, da det er naturlig gødning. Her slipper du for at skulle samle alt det ekstra græs op manuelt, hvilket både sparer dig tid og muskelkræfter. Når du gerne vil bruge mulching, så skal du blot placere dit mulching kit direkte på side-udkastet.

Derfor er MTD Optima Lg med i guiden

Denne havetraktor er med i guiden, da du får en effektiv havemaskine til en overkommelig pris. Havetraktoren kommer en kraftig motor, som gør denne maskine effektiv i brug. Derudover har du mulighed for at skifte mellem side-udkast og mulching alt efter, hvad der er nemmest for dig. Maskinens høje pris og effektivitet har været med til at lande denne havetraktor hele 4,8/5 stjerne hos den britiske forhandler agrieuro.co.uk i brugeranmeldelser.

MTD SMART RF 125 - god, prisvenlig havetraktor med skarp venderadius

Dagens bedste priser og tilbud på MTD SMART RF 125:

Til den halvstore plæne på op til 2.500 m2 er MTD SMART RF 125 et oplagt valg, hvis prisen også har en vis betydning. Prismæssigt hører denne model nemlig til i den billige ende af de modeller, vi har taget med her i guiden.

Alligevel får du en solid havetraktor, hvor der hverken er sparet på ydelsen eller udstyret. Du kan se frem til en komfortabel tur med justerbart sæde, ergonomiske betjeningshåndtag og kopholder til kaffen.

Anmeldelse: Produktanalyse af MTD SMART RF 125

De vigtigste parametre for MTD SMART RF 125

  • Anbefalet plænestørrelse: Op til 2.500 m2
  • Venderadius: 46 cm
  • Klipning: Sideudkast monteret som standard, BioKlip kit og opsamler fås som ekstraudstyr
  • Klippebredde: 96 cm
  • Klippehøjde: 30 – 95 mm, indstilbar i 5 trin
  • Bremse: Manuel håndbremse
  • Udstyr bl.a.: Kopholder, forlygter, justerbart sæde, ergonomisk designede betjeningshåndtag

Robust maskine med overraskende skarp venderadius

Med MTD SMART RF 125 får du en havetraktor, som i det store og hele er et godt og velvalgt gennemsnit af havetraktorerne i de danske haver. Det indebærer blandt andet en passende motorstørrelse på 8,4 hk, en udmærket klippebredde på 96 centimeter, samt naturligvis mulighed for at justere klippehøjden og kørehastigheden.

På et enkelt punkt adskiller MTD-modellerne sig dog ud fra de fleste andre havetraktorer.

Det handler om venderadiussen, der for denne model er blot 46 centimeter. Det er overraskende lidt, og det kan være en stor fordel, hvis du eksempelvis har mange blomsterbede og andre ”forhindringer”, som kan kræve lidt finesse under arbejdet.

Derfor er MTD SMART RF 125 med i guiden

MTD SMART RF 125 har fået en sikker plads i denne guide, fordi den er gunstigt prissat og i øvrigt giver dig rigtig meget havetraktor for pengene. Du får en god kapacitet, en god komfort og en stor manøvredygtighed med denne model.

MTD Minirider 76 SDHE - let og fleksibel havetraktor til den mindre have

Dagens bedste priser og tilbud på MTD Minirider 76 SDHE:

MTD Minirider 76 SDHE skiller sig markant ud fra den traditionelle opfattelse af havetraktorer. Den er nemlig lille, let og kompakt, og dermed perfekt til den mindre have op til 1.500 m2. Er du gangbesværet eller måske bare lidt mageligt anlagt, er denne model også et udmærket valg til selv mindre græsplæner.

Den lette konstruktion gør nemlig, at maskinen ikke virker malplaceret her, som det ofte er tilfældet med de lidt mere robuste og tunge modeller. En skarp venderadius på blot 46 centimeter sikrer dig også, at du på elegant vis kan komme rundt overalt.

Du skal dog ikke lade dig narre af udseendet, for det dækker faktisk over en ganske kraftig motor på 8,5 hk og en overraskende stor benzintank på 4,9 liter, der sikrer dig lang tids uforstyrret plæneklipning, før der skal fyldes benzin på igen.

Anmeldelse: Produktanalyse af MTD Minirider 76 SDHE

De vigtigste parametre for MTD Minirider 76 SDHE

  • Anbefalet plænestørrelse: Op til 1.500 m2
  • Venderadius: 46 cm
  • Klipning: Sideudkast og BioKlip kit monteret som standard, opsamler fås som ekstraudstyr
  • Klippebredde: 76 cm
  • Klippehøjde: 30 – 95 mm, justerbart i 5 trin
  • Bremse: Manuel håndbremse
  • Udstyr bl.a.: Justerbart sæde, ergonomisk designede betjeningshåndtag

Letvægtsmodel med bekvem indstigning

Med en vægt på blot 127 kilo er MTD Minirider 76 SDHE den suverænt letteste havetraktor i denne guide. Den lave vægt gør det noget lettere at rulle den på plads i garage eller udhus efter endt arbejde. I den situation får du også glæde af de små dimensioner, idet maskinen optager mindre plads end den gængse havetraktor.

Selve ramme-konstruktionen er udformet som ”Step Through”, forstået på den måde, at det er let at stige ind og ud. Al betjening kan også foretages fra din siddeplads på det justerbare sæde, og de ergonomisk udformede håndtag gør arbejdet til en generel behagelig og bekvem oplevelse.

Derfor er MTD Minirider 76 SDHE med i guiden

MTD Minirider 76 SDHE rammer lige ind i et relativt udækket behov i de situationer, hvor du er i tvivl om, hvorvidt det vil være ”passende” at anskaffe en havetraktor. Prisen er forholdsvis lav, og modellen er så manøvredygtig, at den i de fleste tilfælde uden videre vil kunne gå ind og erstatte den almindelige plæneklipper.

Alt i alt en perfekt løsning for rigtig mange haveejere med de lidt mindre plænearealer. Med i prisen får du desuden den populære bio-klip funktion, som ofte ellers er ekstraudstyr på havetraktorer i denne prisklasse.

FAQ

Hvad skal man se efter, når man vælger ny havetraktor?
Det er anbefalet, at du startet med at se på plænens størrelse, udformning og eventuelle svære områder. Dernæst bør du lede efter en havetraktor med en passende klippekapacitet. Er der skråninger eller lignede på plænen, bør du vælge en model med en god motorkraft.
Hvornår på året skal man slå græsplænen første gang?
Som tommelfingerregel må man begynde at slå græsset i maj – april, når græsset begynder at vokse igen. Det hele afhænger af jordtemperaturen, der skal være på 7-8 grader.
Hvordan undgår man mos i plænen?
De fleste kender til problemer med mos i plænen. Et godt råd er ikke at klippe græsset for kort, da dette giver mosset gode betingelser. Hen på efteråret kan man også lade græsset gro, så det er langt, inden vinteren sætter ind, da dette gør det sværere for mosset at brede sig.

Gode råd og vigtige overvejelser til dit valg af havetraktor

Der kan være mange faktorer, der spiller ind, når havetraktoren skal indkøbes. Nogle faktorer er saglige og objektive, mens personlige præferencer også kan spille ind, når der for eksempel skal tages stilling til mærke, finish, design og ikke mindst pris. I det følgende lister vi nogle enkelte faktorer, som du bør tænke ind i dine overvejelser, når du skal købe havetraktor.

Plænens størrelse og havetraktorens klippekapacitet

Plænens størrelse vil som regel være en ret afgørende faktor, når der skal vælges plæneklipper. Har du kun et lille ”frimærke” af en græsplæne, er den gode gamle håndskubber oplagt for de fleste. Den mindre villahave kan ofte fint vedligeholdes med elektrisk plæneklipper, hvorimod mange foretrækker en kraftigere benzindreven model, hvis haven når en vis størrelse. Kommer plænearealet imidlertid op omkring 1.000 kvadratmeter eller mere, er det naturligt at overveje havetraktoren som et effektivt og tidsbesparende alternativ.

Akkurat som med almindelige plæneklippere er der stor forskel på havetraktorernes kapacitet og ydelse, så det er ikke ligegyldigt, hvad du vælger. I gennemgangen ovenfor har vi ved hver enkelt model anført en anbefalet plænestørrelse. Anbefalingen er kun vejledende, for ligesom en stor villaplæne ”sagtens” kan klippes med en håndskubber, kan en 3000 kvadratmeter stor plæne godt klippes med en lille havetraktor. Det er mest af alt et spørgsmål om tidsforbrug.

Det er først og fremmest klippebredden, du skal lægge mærke til i denne sammenhæng. Desto større klippebredde havetraktoren har, desto færre baner behøver du at tilbagelægge, og desto hurtigere bliver arbejdet dermed gjort.

Græssets længde og plænens beskaffenhed

Hører du til dem, der er dygtige til at få plænen klippet tæt og ofte sæsonen igennem, er opgaven lidt lettere for din havetraktor, og dermed er behovet for motorkraft lidt mindre. Er græsset blevet lidt langt, kan en ekstra stor motor dog være god at have.

Det gælder også, hvis din græsplæne er forholdsvis ujævn eller skråner. Desto flere udfordringer maskinen skal overkomme på én gang, desto større er behovet for overskud på motor-siden. Det slider en del på motoren, hvis den kun med nød og næppe kan holde omdrejningstallet oppe.

Husk i øvrigt på at de færreste havetraktorer har en motor uden oliefilter. Derfor er det ekstra vigtigt, at få overholdt de intervaller, som brugsanvisningen angiver for olieskift.

Venderadius har stor betydning for manøvredygtigeden

Hvis din græsplæne er stor og meget regulær, behøver du ikke have så stor fokus på havetraktorens venderadius. En regulær plæne giver mulighed for mange lige baner, og det betyder ikke så meget, hvor skarpt, du kan dreje med havetraktoren. Helt anderledes forholder det sig selvfølgelig, hvis du har en have, der bugter sig og indbefatter mange blomsterbede, stenopsatser og andre forhindringer, som kræver manøvrering.

Vælger du en havetraktor med lille venderadius – dvs. med mulighed for at dreje skarpt – vil du ofte kunne klare forhindringerne på elegant vis. En stor venderadius kan omvendt betyde, at du ofte bliver nødt til at bakke og ”angribe” de mere ufremkommelige områder fra flere vinkler. Det kan hurtigt blive et irritationsmoment, og alt andet lige tager det længere tid.

Sideudkast, bioklip eller opsamling?

De fleste havetraktorer kører med almindelig sideudkast. Det er den billigste løsning, og kan i mange tilfælde også være en udmærket løsning. Får græsset imidlertid lov til at vokse sig for langt, fungerer sideudkast ikke altid optimalt.

Det afklippede græs samler sig typisk i klumper og striber, og får de lov til at ligge, kvæler de græsset neden under. Kønt er det naturligvis heller ikke. Her kan det være nødvendigt at rive en del af det sammen og fjerne det. Bliver plænen brugt til ophold og leg, kan det afklippede græs også på irriterende vis sætte sig i hår og tøj.

Bioklip er et forholdsvis nyt begreb. Det handler grundlæggende om at få græsset klippet i meget mindre stykker. Ideen er, at det afklippede græs lettere falder ned mellem de eksisterende græsstrå. Det har en række fordele:

Først og fremmest fremmer det den biologiske nedbrydning – heraf navnet. Desto mere findelt det afklippede græs er, desto hurtige kan det nedbrydes af mikroorganismer, orme og insekter. Det fremmer også nedbrydningen, at det afklippede græs falder helt ned til jordoverfladen.

Ved bioklip får biomassen også lov at blive, hvor den kom fra, og det mindsker behovet for gødskning af plænen. Nogle havetraktorer har bioklip inkluderet i prisen, mens det for andre er en tilvalgsmulighed, der koster ekstra.

De fleste kan dog nok være enige om, at den flotteste og lækreste plæne opnås, hvis det afklippede græs fjernes. Det kræver dog, at havetraktoren er udstyret med en græsopsamler. Også her er der forskel på, hvorvidt opsamling er en del af grundpakken, eller om det skal tilkøbes. Vær opmærksom på, at behovet for gødskning af græsplænen øges, når det afklippede græs fjernes.

Er det nødvendigt med lygter?

Det er ikke så afgørende, om den havetraktor du påtænker at købe, har lygter, hvis du først og fremmest skal bruge den til græsslåning om sommeren. En havetraktor kan dog også bruges til andre ting. Alt efter type og model kan der typisk tilkøbes forskelligt udstyr. Skal du bruge havetraktoren til snerydning eller andre opgaver i den mørke del af året, kan lygterne til gengæld være til stor hjælp.

Mærker og prisniveau

Havetraktorer fås i alle prislag, men som det også gælder for mange andre typer af produkter, betaler det sig sjældent at ”gå til yderligheder”. De helt billige havetraktorer kan eksempelvis sjældent leve op til behovene på den lange bane. Omvendt betaler du ofte en overpris for de små detaljer, hvis du vælger de helt dyre modeller. I hvert fald er rådet herfra at fokusere på havetraktorerne i mellempris-området. Det er ganske enkelt her, du får mest valuta for pengene, og det er da også her vi har sat fokus i denne guide.

Der findes et hav af både gode og mindre gode mærker og modeller inden for havetraktorer. I denne lille guide er vi endt med, at blot to mærker er repræsenteret. Der er ikke tale om favorisering, men det er ganske enkelt de produkter vi er endt med at kunne anbefale som de bedste til prisen.

At det lige er blevet MTD og McCulloch er dog nok ikke helt tilfældigt. I modsætning til mange andre mærker, har begge disse producenter nemlig den helt primære fokus på netop motoriserede havemaskiner i den lidt tungere kaliber.

Husk høreværn

Desværre er støjniveauet på en havetraktor ret højt. Typisk ligger det omkring 90 dB(A), hvilket betyder, at du altid bør køre med høreværn. Her bør du overveje at købe en model, der har indbygget radio eller bluetooth-forbindelse. Så kan du høre radio, podcasts, lydbøger eller musik mens du kører og slår græs. Det gør tiden på havetraktoren lidt sjovere eller lærerigt, alt efter hvad du vælger at lytte til.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme