Havetraktor guide – Find den bedste havetraktor her

Senest opdateret den 2

En flot grøn græsplæne er for mange en central del af den danske have. Men en stor græsplæne er ensbetydende med mange timers arbejde med plæneklipperen hver eneste uge. Med en havetraktor kan du heldigvis effektivisere arbejdet, så der bliver masser af tid til andre gøremål også. Læs med, og bliv guidet til de havetraktorer, der giver dig mest valuta for pengene.

I denne guide har vi fundet frem til en række af de bedste køb lige nu, uanset om du har en ekstra stor regulær ”fodboldbane” eller en stor have med bede og andre finesser. Det viser sig, at du generelt får mest for pengene ved at gå uden om de helt billige og de helt dyre modeller. De modeller, vi har fundet frem til i guiden, lander nemlig alle i mellempris-området og giver masser af havetraktor for pengene.

I denne havetraktor guide får du:
🔸 En grundig gennemgang af de bedste havetraktorer på markedet lige nu
🔸 Gode råd og vigtige overvejelser til dit valg af havetraktor

Havetraktor guide – Her er de 4 bedste havetraktorer 

I nedenstående sektion får du et overblik over 4 imponerende havetraktorer. Hos Forbrugsguiden har vi analyseret markedet, og samlet de mest imponerende modeller lige her. Du finder også en prissammenligning under de forskellige modeller, så du nemt og hurtigt kan danne dig et overblik over, hvor du får din nye havetraktor til den bedste pris.


Stiga Tornado 2098 H – En havetraktor bygget i høj kvalitet

Stiga Tornado 2098 H

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
13.995,00 13.995,00 Læs mere

Denne havetraktor fra Stiga kommer lavet i høj kvalitet, som gør den perfekt til dig som leder efter en robust havetraktor, som du kan bruge i mange år endnu. Udover selve maskinen er kraftig, så er designet også lavet, så der er så høj kørerkomfort som muligt. Dette er især vigtigt for dig som bruger din havetraktor meget. Alt dette får du til en mellemklasse pris.

De vigtigste parametre for Stiga Tornado 2098 H

🔵 Anbefalet plænestørrelse: Op til 8000m2
🔵 Venderadius: 140 cm
🔵 Klipning: Sideudkast eller mulching
🔵 Klippebredde: 98 cm
🔵 Klippehøjde: 25-80 mm fordelt på 7 niveauer
🔵 Bremse: Manual
🔵 Udstyr: Kopholder, side-discharge, forlygter mm.

Alsidig model

Denne havetraktor er udstyret med en kraftig Stiga 7050 Motor som er en effektiv four-stroke-air-cooled motor som kan give hele 8,7hv. Teknologien som er blevet brugt i Stiga motoren sikrer, at havetraktoren er billig i benzin. Den er også lavet, så motoren udleder så lidt udstødning som muligt. Dette er især godt til jer som ikke vil ende med at forurene jeres plæne, når I bruger havemaskinen til at klippe den.

Når du bruger maskinen, så er der 2 typer klipninger, som du kan bruge. Du kan bruge den klassiske side-udkast, hvor klipningerne kastes ud fra siden af maskinen, men du kan også bruges mulching, hvor det presses sammen. Side-udkast er perfekt til, når du ikke har noget imod, at der er græsrester på plænen, men hvis du gerne vil have det hele væk, så er mulching nemmest at fjerne helt. Undersiden af traktoren er lavet, så det er nemt at fjerne eventuelle græsrester, så maskinen ikke stopper til under brug. Dette sikrer også, at havetraktoren er nem at vedligeholde, så den holder så længe som muligt.

For at gøre maskinen så behaglig som mulig under brug, er den udstyret med et ergonomisk førersæde med en behagelig vinkel. Det er nemt at kunne nå de forskellige indstillinger fra førersædet, hvilket er vigtigt, hvis du gerne vil justere på klippehøjden undervejs.

Havetraktoren er udstyret med hele 6 gear. Her får du et klassisk bakgear og hele 5 forskellige hastigheder. Det gør, at maskinen kan køre i en passende hastighed uanset plænen.

Derudover er havetraktoren udstyret med brede dæk som sikrer optimal balance og sikkerhed, når du bruger havetraktoren.

Stiga Tornado 2098 H’s øvrige tekniske specifikationer

🔵 Motor: Benzin 7050 Series OHV
🔵 Antal roterende knive: Twin
🔵 Transmission: Manualt – 5 forward / 1 reverse
🔵 Dækstørrelse for/ bag: 15×6,00-6/18×8,50-8
🔵 Tankkapacitet: 6 L
🔵 Dimensioner: 110 cm x 120 cm x 173 cm
🔵 Vægt: 160 kg

Derfor er Stiga Tornado 2098H med i guiden

Denne havetraktor har landet sit sted i denne guide med dens brugervenlige design som sikrer, at du får en maskine som er effektiv i brug. Den kraftige motor og stort plæneareal gør denne havetraktor perfekt til større plæner, hvor mange andre modeller ikke kan være med. Traktoren er udstyret med en kraftig motor og skarpe knive som gør den effektiv i brug. Derudover kommer den også i et design som sikrer optimal komfort og sikkerhed for føreren, hvilket er en vigtig funktion for mange, når de leder efter en ny havetraktor. Dette har landet denne havetraktor hele 4,8/5 stjerner i brugeranmeldelser hos den britiske forhandler Mowdirect.co.uk.


MTD Optima Lg – Effektiv havemaskine med flere funktioner

MTD Optima Lg

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
19.995,00 19.995,00 Læs mere

Denne havetraktor kommer med alt det nødvendige udstyr for at kunne levere en effektiv ydeevne, hvilket gør denne maskine perfekt til større græsarealer. Den kan klare hele 10000 kvadratmeter plæneareal, hvilket gør den til en af de maskiner med størst plænekapacitet. Derudover kommer dem med flere forskellige anvendelsesmetoder, som gør den alsidig. Det er perfekt til dig som gerne vil have en havetraktor, hvor du kan indstille den forskelligt alt efter plænen. Maskinen kommer med høj førervenlighed som sikrer høj sikkerhed, når man bruger havetraktoren. Den er nem at styre, hvilket især er vigtigt for dig med en mere kompleks have.

De vigtigste parametre for MTD Optima Lg

🔵 Anbefalet plænestørrelse: Op til 10000m2
🔵 Klipning: Sideudkast eller mulching
🔵 Klippebredde: 107 cm
🔵 Klippehøjde: 30-95 mm fordelt på 5 niveauer
🔵 Udstyr: Batteri charger og mulching

Kan bruges på 2 måder

Denne havetraktor kommer med en kraftfuld motor som sikrer dig en høj ydeevne. Den har den kraftfulde MTD ThorX 679 cc twin cylinder motor med hele 679 cc cubic kapacitet. Denne motor er kendt for sin lange levetid og lave vibrationer. Derudover er den mere stille end andre kraftulde motorer og udleder generelt mindre. Dette betyder også, at den bruger mindre motorolie, hvilket gør den billigere i brug end andre motormodeller. De lave vibrationsmønstre gør det mulig at bruge maskinen i længere tid uden ubehag, hvilket er en vigtig kvalitet for mange, når de leder efter en ny havetraktor.

Denne havetraktor er lavet, så den er så alsidig som muligt. Når du bruger maskinen, kan du bruge 2 forskellige metoder, når du klipper græsset. Du kan bruge det klassiske sideudkast, hvor det klippede græs bliver skudt ud af siden på maskinen på græsplænen. Dette er det anbefalede system for dem som skal klippe større arealer ad gangen, hvor de ikke behøver at skulle fjerne græsresterne. Dette er også den funktion, som du bliver nødt til at bruge, hvis græsset er for højt til at kunne bruge mulching.

Mulching er den anden metode, som du kan bruge på denne havetraktor. Her bliver græsset samlet i en dump bagger collection og efterladt på græsplænen. Her bliver græsset mast sammen så fint, at det ikke kan ses, når det efterlades på græsset. Her giver det efterladte græs også mere næring til plænen, hvilket er en fordel for mange, da det er naturlig gødning. Her slipper du for at skulle samle alt det ekstra græs op manuelt, hvilket både sparer dig tid og muskelkræfter. Når du gerne vil bruge mulching, så skal du blot placere dit mulching kit direkte på side-udkastet.

Optima Lg’s øvrige tekniske specifikationer

🔵 Motor: 4 stroke MTD ThorX 679
🔵 Antal roterende knive: 2
🔵 Transmission: hydrostatisk, Unlimited
🔵 Dækstørrelse: 20×8,00
🔵 Dimensioner: 170cm x 115 cm x 100 cm
🔵 Vægt: 175 kg

Derfor er MTD Optima Lg med i guiden

Denne havetraktor er med i guiden, da du får en effektiv havemaskine til en overkommelig pris. Havetraktoren kommer en kraftig motor, som gør denne maskine effektiv i brug. Derudover har du mulighed for at skifte mellem side-udkast og mulching alt efter, hvad der er nemmest for dig. Maskinens høje pris og effektivitet har været med til at lande denne havetraktor hele 4,8/5 stjerne hos den britiske forhandler agrieuro.co.uk i brugeranmeldelser.


MTD Smart Rg – Kompakt havetraktor med 2 klippesystemer

MTD Smart Rg

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
13.995,00 13.995,00 Læs mere

Denne MTD Smart Rg havetraktor kommer med alle de mest basale funktioner som gør den perfekt til dig som leder efter din første havetraktor. Den kan klare et plæneareal på 3000 kvadratmeter, hvilket er mere end rigeligt for mange. Hvis du ikke har en større plæne, er der ingen grund til at bruge ekstra penge på en maskine med højere kapacitet. Denne havetraktor kommer med en kraftig motor som sikrer, at den er effektiv i brug. Denne havetraktor giver et grundigt resultat uden arealer, hvor kniven ikke kunne nå, hvilket især gør denne model attraktiv.

De vigtigste parametre for MTD Smart Rg

🔵 Anbefalet plænestørrelse: Op til 3000m2
🔵 Klipning: Sideudkast eller mulching
🔵 Klippebredde: 107 cm
🔵 Klippehøjde: 30-95 mm fordelt på 5 niveauer
🔵 Udstyr: Batteri charger.

Perfekt til halvstore græsarealer

Denne havetraktor kommer med en Briggs & Stratton motor som sikrer, at du får en effektiv motor med masser af kraft i din maskine. Denne motor er en Power Built 4-145 series, som er den oplagte motor til high power jobs. Det er en single cylinder motor med en cubic capacity på hele 500 cc. Det er en motor som er bygget med henblik på høj kvalitet, så du får en pålidelig motor som kan holde mange år endnu. Motoren er lavet i USA og har en Net power på hele 12,2 HP.

Der er stor forskel på, hvordan plæner bedst bliver klippet. Denne havetraktor kommer med 2 forskellige klippesystemer, som du nemt kan skifte mellem ved at montere eller afmontere et mulching plug på side-udkastet.

Havetraktoren kommer med det klassiske side-udkast. Dette er perfekt til dig som skal klippe et stort areal på én gang. Her bliver græsudskæringer skudt ud ad siden på maskinen, hvor de bliver placeret i lange baner. Her kan man selv vælge, om de skal blive liggende, eller om man vil fjerne dem ved brug af håndkræft. Dette er især en god metode, hvis græsset er for langt til mulching. Dette er det perfekte system til dig som ikke klipper græs særlig tit.

Det andet system, som du kan bruge, er mulching. Her skal du dog tilkøbe mulching kittet. Her bliver græsudklippene presset sammen og fordelt mellem græsset. Her er det ikke synligt, hvilket gør det oplagt til dig, som ikke har tiden eller muskelkræften til at fjerne græsset manuelt. Her giver det maste græs ekstra gødning til resten af græsset, så din plæne bliver grønnere og flottere.

Denne havetraktor er udstyret med den nye transmatiske transmission. Her kan du vælge mellem forward speed, neutral speed og bak. Du har 6 forskellige hastighedspositioner.

Maskinen er udstyre med en klippebredde på hele 107 cm, hvilket giver dig en hurtig og effektiv klipning af dit græs, når du bruger denne maskine. Du kan bruge håndtaget til at justere knivene under maskinen. Det gør det nemt for dig at veksle mellem engaged blade og disengaged blade. Derudover kommer maskinen med en masse ekstra kontroltyper, som gør det nemt for dig at styre maskinen. Det kommer med et hastighedshåndtag, som gør det nemt for dig at styre hastigheden. For at sænke hastigheden igen, skal du blot trykke ned på bremsepedalen.

 MTD Smart Rg’s øvrige tekniske specifikationer

🔵 Motor: Benzin 4-145 series
🔵 Antal roterende knive: 2
🔵 Transmission: Automatisk
🔵 Dækstørrelse: 20 x 8 cm
🔵 Dimensioner: 115 cm x 170 cm x 100 cm
🔵 Vægt: 175 kg

Derfor er MTD Smart Rg med i guiden

Denne havetraktor er med i guiden, da den er lavet med høj førerbevægelighed, så den er nem at styre. Det både vigtigt for at få et ordentligt resultat og øge sikkerheden mest muligt. Derudover kommer traktoren med en kraftig motor, som gør maskinen effektiv i brug. Dette har sikret denne maskine hele 4,5/5 stjerner i brugeranmeldelser hos agrieuro.co.uk.


MTD Minirider 76 SDHE – let og fleksibel havetraktor til den mindre have

MTD Minirider 76 SDHE havetraktor

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
9.995,00 9.995,00 Læs mere

.
MTD Minirider 76 SDHE skiller sig markant ud fra den traditionelle opfattelse af havetraktorer. Den er nemlig lille, let og kompakt, og dermed perfekt til den mindre have op til 1.500 m2. Er du gangbesværet eller måske bare lidt mageligt anlagt, er denne model også et udmærket valg til selv mindre græsplæner.

Den lette konstruktion gør nemlig, at maskinen ikke virker malplaceret her, som det ofte er tilfældet med de lidt mere robuste og tunge modeller. En skarp venderadius på blot 46 centimeter sikrer dig også, at du på elegant vis kan komme rundt overalt.

Du skal dog ikke lade dig narre af udseendet, for det dækker faktisk over en ganske kraftig motor på 8,5 hk og en overraskende stor benzintank på 4,9 liter, der sikrer dig lang tids uforstyrret plæneklipning, før der skal fyldes benzin på igen.

De vigtigste parametre for MTD Minirider 76 SDHE

🔵 Anbefalet plænestørrelse: Op til 1.500 m2
🔵 Venderadius: 46 cm
🔵 Klipning: Sideudkast og BioKlip kit monteret som standard, opsamler fås som ekstraudstyr
🔵 Klippebredde: 76 cm
🔵 Klippehøjde: 30 – 95 mm, justerbart i 5 trin
🔵 Bremse: Manuel håndbremse
🔵 Udstyr bl.a.: Justerbart sæde, ergonomisk designede betjeningshåndtag

Letvægtsmodel med bekvem indstigning

Med en vægt på blot 127 kilo er MTD Minirider 76 SDHE den suverænt letteste havetraktor i denne guide. Den lave vægt gør det noget lettere at rulle den på plads i garage eller udhus efter endt arbejde. I den situation får du også glæde af de små dimensioner, idet maskinen optager mindre plads end den gængse havetraktor.

Selve ramme-konstruktionen er udformet som ”Step Through”, forstået på den måde, at det er let at stige ind og ud. Al betjening kan også foretages fra din siddeplads på det justerbare sæde, og de ergonomisk udformede håndtag gør arbejdet til en generel behagelig og bekvem oplevelse.

MTD Minirider 76’s øvrige tekniske specifikationer

🔵 Motor: 1 cylinder MDT, 8,5 hk, 382 cm3, elektrisk starter
🔵 Antal roterende knive: 1
🔵 Transmission: 6 gear, Transmatic
🔵 Dækstørrelse for / bag: 13,5 x 5 tommer / 16 x 6,5 tommer – luftgummihjul
🔵 Tankkapacitet: 4,9 liter benzin
🔵 Dimensioner: 157 x 85 x 112 cm (længde x bredde x højde)
🔵 Vægt: 127 kg
🔵 Rammetype: Step Through

Derfor er MTD Minirider 76 SDHE med i guiden

MTD Minirider 76 SDHE rammer lige ind i et relativt udækket behov i de situationer, hvor du er i tvivl om, hvorvidt det vil være ”passende” at anskaffe en havetraktor. Prisen er forholdsvis lav, og modellen er så manøvredygtig, at den i de fleste tilfælde uden videre vil kunne gå ind og erstatte den almindelige plæneklipper.

Alt i alt en perfekt løsning for rigtig mange haveejere med de lidt mindre plænearealer. Med i prisen får du desuden den populære bio-klip funktion, som ofte ellers er ekstraudstyr på havetraktorer i denne prisklasse.


MTD SMART RF 125 – god havetraktor i mellemklassen

MTD SMART RF 125 havetraktor

.
Til den halvstore plæne på op til 2.500 m2 er MTD SMART RF 125 et oplagt valg, hvis prisen også har en vis betydning. Prismæssigt hører denne model nemlig til i den billige ende af de modeller, vi har taget med her i guiden.

Alligevel får du en solid havetraktor, hvor der hverken er sparet på ydelsen eller udstyret. Du kan se frem til en komfortabel tur med justerbart sæde, ergonomiske betjeningshåndtag og kopholder til kaffen.

De vigtigste parametre for MTD SMART RF 125

🔵 Anbefalet plænestørrelse: Op til 2.500 m2
🔵 Venderadius: 46 cm
🔵 Klipning: Sideudkast monteret som standard, BioKlip kit og opsamler fås som ekstraudstyr
🔵 Klippebredde: 96 cm
🔵 Klippehøjde: 30 – 95 mm, indstilbar i 5 trin
🔵 Bremse: Manuel håndbremse
🔵 Udstyr bl.a.: Kopholder, forlygter, justerbart sæde, ergonomisk designede betjeningshåndtag

Robust maskine med overraskende skarp venderadius

Med MTD SMART RF 125 får du en havetraktor, som i det store og hele er et godt og velvalgt gennemsnit af havetraktorerne i de danske haver. Det indebærer blandt andet en passende motorstørrelse på 8,4 hk, en udmærket klippebredde på 96 centimeter, samt naturligvis mulighed for at justere klippehøjden og kørehastigheden.

På et enkelt punkt adskiller MTD-modellerne sig dog ud fra de fleste andre havetraktorer. Det handler om venderadiussen, der for denne model er blot 46 centimeter. Det er overraskende lidt, og det kan være en stor fordel, hvis du eksempelvis har mange blomsterbede og andre ”forhindringer”, som kan kræve lidt finesse under arbejdet.

MTD SMART RF 125’s øvrige tekniske specifikationer

🔵 Motor: 1 cylinder MDT ThorX, 8,4 hk, 344 cm3, elektrisk starter
🔵 Antal roterende knive: 1
🔵 Transmission: 6 gear, Transmatic
🔵 Dækstørrelse for / bag: 13,5 x 5 tommer / 16 x 6,5 tommer – luftgummihjul
🔵 Tankkapacitet: 3,8 liter benzin
🔵 Dimensioner: 170 x 107 x 100 cm (længde x bredde x højde)
🔵 Vægt: 150 kg
🔵 Rammetype: Step Through

Derfor er MTD SMART RF 125 med i guiden

MTD SMART RF 125 har fået en sikker plads i denne guide, fordi den er gunstigt prissat og i øvrigt giver dig rigtig meget havetraktor for pengene. Du får en god kapacitet, en god komfort og en stor manøvredygtighed med denne model.


MTD OPTIMA LG 165 H – stor fleksibel havetraktor

.
Målt på rå motorkraft er MTD OPTIMA LG 165 H den kraftigste maskine i denne guide. Den 500 kubik store Briggs & Stratton motor yder hele 12,9 hk. Dette skal ikke mindst ses i lyset af, at denne havetraktor er overraskende let for sin klasse med en totalvægt omkring 175 kilo. Der er med andre ord masser af overskud – også til ujævne og skrånende arealer.

Modellen kan også prale af at have guidens største luftgummihjul, idet baghjulene måler hele 20 tommer. Det giver flere fordele: Et stort hjul har lettere ved at få at godt greb i underlaget, og giver også generelt en mere komfortabel kørsel for føreren.

De vigtigste parametre for MTD OPTIMA LG 165 H

🔵 Anbefalet plænestørrelse: Op til 3.000 m2
🔵 Venderadius: 46 cm
🔵 Klipning: Sideudkast og BioKlip kit monteret som standard, opsamler fås som ekstraudstyr
🔵 Klippebredde: 107 cm
🔵 Klippehøjde: 30 – 95 mm, indstilbar i 5 trin
🔵 Bremse: Manuel håndbremse
🔵 Udstyr bl.a.: Justerbart sæde, kofanger, forlygter

Bioklip inkluderet, og overraskende manøvredygtig

MTD OPTIMA LG 165 H leveres som standard med sideudkast og bioklip-funktion, der findeler det afklippede græs. Det er lidt en smagssag, om du foretrækker bioklip eller opsamling. Vælger du sidstnævnte, kan en opsamlingsbeholder fås som tilbehør.

Som regel falder manøvredygtigheden i omvendt takt med havetraktorens størrelse. Desto større maskine, desto dårligere manøvredygtighed. Her overrasker MTD OPTIMA LG 165 H dog positivt, for den brillerer med en venderadius på bare 46 centimeter. I praksis er denne model altså både velegnet til de store regulære græsarealer (op til 3.000 m2), men klarer også snildt mere kringlede områder med blomsterbede og andre forhindringer.

MTD OPTIMA LG 165 Hs øvrige tekniske specifikationer

🔵 Motor: 1 cylinder Briggs & Stratton, 12,9 hk, 500 cm3, elektrisk starter
🔵 Antal roterende knive: 1
🔵 Transmission: Trinløs hydrostatisk med håndbetjening
🔵 Dækstørrelse for / bag: 15 x 6 tommer / 20 x 8 tommer – luftgummihjul
🔵 Tankkapacitet: 3,8 liter benzin
🔵 Dimensioner: 170 x 115 x 100 cm (længde x bredde x højde)
🔵 Vægt: 175 kg
🔵 Rammetype: Step Through

Derfor er MTD OPTIMA LG 165 H med i guiden

Som kun ganske få havetraktorer i denne prisklasse kombinerer MTD OPTIMA LG 165 H høj ydeevne og kapacitet med knivskarp præcision og manøvredygtighed, og er derfor selvskreven til en plads i denne guide. Modellen byder også på en lang række fordele som ekstra store hjul, trinløs hastighedsregulering og meget mere. Alt i alt en havetraktor, som i sjælden grad skiller sig positivt ud fra mængden.


McCulloch M145-97T – robust havetraktor til den mellemstore have

McCulloch M145-97T

Har du et større regulært græsareal på op til 2.500 m2, der skal holdes pænt, er McCulloch M145-97T et rigtig godt valg. Til trods for den særdeles fornuftige prissætning får du med denne model rigtig mange lækre funktioner.

Eksempelvis er der monteret Bio-Klip kit som standard. Med hjælp fra to separate roterende knive findeles det afklippede græs, så det falder ned mellem de eksisterende græsstrå og formuldes hurtigt. Det er både bæredygtigt og praktisk.

Efter endt arbejde kan du også nyde godt af den indbyggede rengøringsfunktion. Tilslut haveslangen til den monterede studs, tænd for vandet og start motoren. Efter et øjeblik har havetraktoren rengjort sig selv på den indvendige side af skjoldet, og du kan nøjes med at spule efter på dæk og overflader.

De vigtigste parametre for McCulloch M145-97T

🔵 Anbefalet plænestørrelse: Op til 2.500 m2
🔵 Venderadius: 137 cm
🔵 Klipning: Sideudkast og BioKlip kit monteret som standard, opsamler fås som ekstraudstyr
🔵 Klippebredde: 97 cm
🔵 Klippehøjde: 38 – 102 mm, indstilbar i 5 trin
🔵 Bremse: Automatisk
🔵 Udstyr bl.a.: Justerbart sæde, vaskesystem, kopholder, forlygter

Masser af luksus til prisen

Det er let at komme ombord i McCulloch M145-97T, da den er konstrueret med Step Through indstigning/udstigning uden forhindringer. Her kan du glæde dig over et justerbart sæde, kopholder og naturligvis elektrisk tænding af den store 11,6 hk Briggs & Stratton motor. Kørslen er jævn og behagelig, ikke mindst takket være de ekstra store luftgummihjul. Baghjulene er på hele 18 tommer, hvilket er noget over middel.

Det mest bemærkelsesværdige er dog måske transmissionssystemet, der byder på ekstra komfort. Hastigheden kan nemlig styres trinløst med en pedal, akkurat som du kender det fra en almindelig bil. Håndbremsen skal du heller ikke bekymre dig om, for det trinløse CVT-system er også udstyret med automatisk bremse.

McCulloch M145-97T’s øvrige tekniske specifikationer

🔵 Motor: 1 cylinder Briggs & Stratton, 11,6 hk, 500 cm3, elektrisk starter
🔵 Antal roterende knive: 2
🔵 Transmission: Trinløst CVT-system, der betjenes via pedal
🔵 Dækstørrelse for / bag: 15 x 6 tommer / 18 x 8,5 tommer – luftgummihjul
🔵 Tankkapacitet: 5,7 liter benzin
🔵 Dimensioner: Bredde 103 cm med hævet udkasttud
🔵 Vægt: 182 kg
🔵 Rammetype: Step Through

Derfor er McCulloch M145-97T med i guiden

Prisen for McCulloch M145-97T sniger sig ganske vist en smule over de billigste modeller, men det er ikke meget, og du får mange ekstrafunktioner for den beskedne merpris. Det handler blandt andet om stor motorkraft med trinløs transmission, to separate knive, stor tankkapacitet og meget mere. Uden tvivl et af de bedste køb, du kan gøre, hvis græsplænen holder sig under de 2500 m2.


Gode råd og vigtige overvejelser til dit valg af havetraktor

Der kan være mange faktorer, der spiller ind, når havetraktoren skal indkøbes. Nogle faktorer er saglige og objektive, mens personlige præferencer også kan spille ind, når der for eksempel skal tages stilling til mærke, finish, design og ikke mindst pris. I det følgende lister vi nogle enkelte faktorer, som du bør tænke ind i dine overvejelser, når du skal købe havetraktor.

Plænens størrelse og havetraktorens klippekapacitet
Plænens størrelse vil som regel være en ret afgørende faktor, når der skal vælges plæneklipper. Har du kun et lille ”frimærke” af en græsplæne, er den gode gamle håndskubber oplagt for de fleste. Den mindre villahave kan ofte fint vedligeholdes med elektrisk plæneklipper, hvorimod mange foretrækker en kraftigere benzindreven model, hvis haven når en vis størrelse. Kommer plænearealet imidlertid op omkring 1.000 kvadratmeter eller mere, er det naturligt at overveje havetraktoren som et effektivt og tidsbesparende alternativ.

Akkurat som med almindelige plæneklippere er der stor forskel på havetraktorernes kapacitet og ydelse, så det er ikke ligegyldigt, hvad du vælger. I gennemgangen ovenfor har vi ved hver enkelt model anført en anbefalet plænestørrelse. Anbefalingen er kun vejledende, for ligesom en stor villaplæne ”sagtens” kan klippes med en håndskubber, kan en 3000 kvadratmeter stor plæne godt klippes med en lille havetraktor. Det er mest af alt et spørgsmål om tidsforbrug.

Det er først og fremmest klippebredden, du skal lægge mærke til i denne sammenhæng. Desto større klippebredde havetraktoren har, desto færre baner behøver du at tilbagelægge, og desto hurtigere bliver arbejdet dermed gjort.

Græssets længde og plænens beskaffenhed
Hører du til dem, der er dygtige til at få plænen klippet tæt og ofte sæsonen igennem, er opgaven lidt lettere for din havetraktor, og dermed er behovet for motorkraft lidt mindre. Er græsset blevet lidt langt, kan en ekstra stor motor dog være god at have.

Det gælder også, hvis din græsplæne er forholdsvis ujævn eller skråner. Desto flere udfordringer maskinen skal overkomme på én gang, desto større er behovet for overskud på motor-siden. Det slider en del på motoren, hvis den kun med nød og næppe kan holde omdrejningstallet oppe.

Husk i øvrigt på at de færreste havetraktorer har en motor uden oliefilter. Derfor er det ekstra vigtigt, at få overholdt de intervaller, som brugsanvisningen angiver for olieskift.

Venderadius har stor betydning for manøvredygtigeden
Hvis din græsplæne er stor og meget regulær, behøver du ikke have så stor fokus på havetraktorens venderadius. En regulær plæne giver mulighed for mange lige baner, og det betyder ikke så meget, hvor skarpt, du kan dreje med havetraktoren. Helt anderledes forholder det sig selvfølgelig, hvis du har en have, der bugter sig og indbefatter mange blomsterbede, stenopsatser og andre forhindringer, som kræver manøvrering.

Vælger du en havetraktor med lille venderadius – dvs. med mulighed for at dreje skarpt – vil du ofte kunne klare forhindringerne på elegant vis. En stor venderadius kan omvendt betyde, at du ofte bliver nødt til at bakke og ”angribe” de mere ufremkommelige områder fra flere vinkler. Det kan hurtigt blive et irritationsmoment, og alt andet lige tager det længere tid.

Sideudkast, bioklip eller opsamling?
De fleste havetraktorer kører med almindelig sideudkast. Det er den billigste løsning, og kan i mange tilfælde også være en udmærket løsning. Får græsset imidlertid lov til at vokse sig for langt, fungerer sideudkast ikke altid optimalt.

Det afklippede græs samler sig typisk i klumper og striber, og får de lov til at ligge, kvæler de græsset neden under. Kønt er det naturligvis heller ikke. Her kan det være nødvendigt at rive en del af det sammen og fjerne det. Bliver plænen brugt til ophold og leg, kan det afklippede græs også på irriterende vis sætte sig i hår og tøj.

Bioklip er et forholdsvis nyt begreb. Det handler grundlæggende om at få græsset klippet i meget mindre stykker. Ideen er, at det afklippede græs lettere falder ned mellem de eksisterende græsstrå. Det har en række fordele:

Først og fremmest fremmer det den biologiske nedbrydning – heraf navnet. Desto mere findelt det afklippede græs er, desto hurtige kan det nedbrydes af mikroorganismer, orme og insekter. Det fremmer også nedbrydningen, at det afklippede græs falder helt ned til jordoverfladen.

Ved bioklip får biomassen også lov at blive, hvor den kom fra, og det mindsker behovet for gødskning af plænen. Nogle havetraktorer har bioklip inkluderet i prisen, mens det for andre er en tilvalgsmulighed, der koster ekstra.

De fleste kan dog nok være enige om, at den flotteste og lækreste plæne opnås, hvis det afklippede græs fjernes. Det kræver dog, at havetraktoren er udstyret med en græsopsamler. Også her er der forskel på, hvorvidt opsamling er en del af grundpakken, eller om det skal tilkøbes. Vær opmærksom på, at behovet for gødskning af græsplænen øges, når det afklippede græs fjernes.

Er det nødvendigt med lygter?
Det er ikke så afgørende, om den havetraktor du påtænker at købe, har lygter, hvis du først og fremmest skal bruge den til græsslåning om sommeren. En havetraktor kan dog også bruges til andre ting. Alt efter type og model kan der typisk tilkøbes forskelligt udstyr. Skal du bruge havetraktoren til snerydning eller andre opgaver i den mørke del af året, kan lygterne til gengæld være til stor hjælp.

Mærker og prisniveau
Havetraktorer fås i alle prislag, men som det også gælder for mange andre typer af produkter, betaler det sig sjældent at ”gå til yderligheder”. De helt billige havetraktorer kan eksempelvis sjældent leve op til behovene på den lange bane. Omvendt betaler du ofte en overpris for de små detaljer, hvis du vælger de helt dyre modeller. I hvert fald er rådet herfra at fokusere på havetraktorerne i mellempris-området. Det er ganske enkelt her, du får mest valuta for pengene, og det er da også her vi har sat fokus i denne guide.

Der findes et hav af både gode og mindre gode mærker og modeller inden for havetraktorer. I denne lille guide er vi endt med, at blot to mærker er repræsenteret. Der er ikke tale om favorisering, men det er ganske enkelt de produkter vi er endt med at kunne anbefale som de bedste til prisen.

At det lige er blevet MTD og McCulloch er dog nok ikke helt tilfældigt. I modsætning til mange andre mærker, har begge disse producenter nemlig den helt primære fokus på netop motoriserede havemaskiner i den lidt tungere kaliber.

Husk høreværn
Desværre er støjniveauet på en havetraktor ret højt. Typisk ligger det omkring 90 dB(A), hvilket betyder, at du altid bør køre med høreværn. Her bør du overveje at købe en model, der har indbygget radio eller bluetooth-forbindelse. Så kan du høre radio, podcasts, lydbøger eller musik mens du kører og slår græs. Det gør tiden på havetraktoren lidt sjovere eller lærerigt, alt efter hvad du vælger at lytte til.


FAQ – Ofte stillede spørgsmål

🤩 Hvad skal man se efter, når man vælger ny havetraktor?

Det er anbefalet, at du startet med at se på plænens størrelse, udformning og eventuelle svære områder. Dernæst bør du lede efter en havetraktor med en passende klippekapacitet. Er der skråninger eller lignede på plænen, bør du vælge en model med en god motorkraft.

🧐 Hvornår på året skal man slå græsplænen første gang?

Som tommelfingerregel må man begynde at slå græsset i maj – april, når græsset begynder at vokse igen. Det hele afhænger af jordtemperaturen, der skal være på 7-8 grader.

🤔 Hvordan undgår man mos i plænen?

De fleste kender til problemer med mos i plænen. Et godt råd er ikke at klippe græsset for kort, da dette giver mosset gode betingelser. Hen på efteråret kan man også lade græsset gro, så det er langt, inden vinteren sætter ind, da dette gør det sværere for mosset at brede sig.


Andre relevante tests

I nogle tilfælde, hvis du har en mindre græsplæne vil du kunne slippe afsted med at købe en almindelig græsslåmaskine, som ofte vil være betydeligt billigere. Hvis du overvejer valget mellem en havetraktor og en traditionel græsslåmaskine, så anbefaler vi du læser Forbrugsguidens græsslåmaskine test, hvilket burde give dig bedre mulighed for at vurderer de to alternativer.

En anden mulighed er at investerer i en robotplæneklipper, hvis du ønsker helt at slippe for at skulle bekymre dig om at slå græsset. Der er dog en del ting som du bør overveje, før du investerer i en robotplæneklipper. I vores robotplæneklipper test kan du læse alt om hvad du bør overveje, samt se alle de modeller der er blevet bedst bedømt i tests af forskellige eksperter. I artiklen finder du også prissammenligning af de forskellige produkter, så du nemt kan danne dig et overblik over hvilke forhandlere der er billigst i Danmark.