Højstol test-guide: Vores bud på de bedste højstole ifølge anmeldelser og test

Ifølge vores research & analyse Vi har udvalgt produkter, der scorer højt på de parametre, vi vurderer dem på, men ikke en udtømmende liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Artiklen er baseret på research, men indeholder sponsorerede elementer herunder annoncelinks, hvorfor artiklen skal betragtes som en annonce.

 

Hvert år ender hundredvis af børn på skadestuen efter ulykker forbundet med højstole. Ulykkerne sker som regel ved at barnet rejser sig op og falder ud af stolen eller ved at stolen vælter. Det er derfor ikke ligegyldigt, hvilken stol man vælger. Der er en hel del højstole på markedet, men det er ikke altid nemt at gennemskue hvilke, der lever op til de krav et livligt og nysgerrigt barn sætter i hverdagen.

Forbrugsguiden gennemgår i denne artikel en række højstole, der alle udmærker sig i tests, så det bliver nemmere for dig at vælge den rette stol for dig og dit barn. Vi har i denne artikel nøje udvalgt en række højstole, der har fået særligt høje karakterer inden for sikkerhed, komfort, design og holdbarhed.

I denne højstol test-guide får du:
🔸 En grundig gennemgang af de bedste og mest testvindende højstole på markedet lige nu
🔸 Gode råd og vigtige overvejelser til dit valg af højstol
🔸 En gennemgang af de kilder og tests vi har brugt til at udarbejde artiklen

Bemærk venligst, Forbrugsguiden tester ikke selv produkterne, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.

De bedste højstole ifølge eksperterne

I nedenstående sektion finder du en oversigt over de bedste højstole på markedet, baseret på analyse af en lang række forskellige tests. Vi har samlet testresultaterne her, så du nemt og hurtigt kan få et overblik over de bedste modeller på markedet.

Sådan vurderer og udvælger vi produkter

Vi sammenligner en række anerkendte produkter og brands. Vi har partnerskaber med mange store forhandlere, og selvom det kan have indflydelse på udvalget af produkter til artiklen, beror vores anbefalinger på redaktionens professionelle vurdering af de bedste produkter.

Vores research-team vurderer produkterne på parametre som:

  1
 • Produkttests fra ekspertkilder og forbrugermagasiner
 • 2
 • Kundeanmeldelser af produktet
 • 3
 • Produktets egenskaber og specifikationer
 • 4
 • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
 • 5
 • Viden og data på, hvad vores læsere foretrækker

Ovenstående bliver holdt op imod pris og kvalitet. Det er vigtigt at nævne, at rækkefølgen ikke repræsenterer en rangering af produkter, men nærmere en gennemgang af nogle af de bedste produkter til forskellige behov.


Evomove Nomi

Testvinder i magasinet “Vores børn” højstoletest – 5 år i træk
Testvinder hos det tyske testmagasin Stiftung Warentest
Testvinder hos det tyske magasin Allesbeste.de
Product Safty Award EU kommisionen og dens 28 sikerhedsstyrelser

Evomove Nomi

.
Evomove fra Nomi er et godt bud på den perfekte højstol til dit barn. Nomi produceres i EU af det danske firma Evomove og er designet af Peter Opsvik, som også er manden bag Trip Trapp stolen fra Stokke.

Evomove adskiller sig fra andre højstole ved at være ergonomisk gennemtænkt og man behøver ikke at finde værktøj frem, når stolen skal justeres, da stolen kommer med integreret værktøj.

En anden stor fordel ved stolen er, at den er meget let, den vejer knap 5 kilo, og at den har hjul på de bagerste ben, hvilket både betyder, at den er nem at flytte rundt i hjemmet samt beskytter mod at barnet kan vælte stolen, hvis det skubber til et bord med fødderne. Hjulene sørger for at stolen skubbes bagud i stedet for at vælte og ifølge tests, så fungerer det rigtig godt.

Stolen kan bruges fra spædbarnsalderen, hvis man tilkøber af Nomi Baby og Nomi Mini, der er en bøjle, der kan klikkes fast til stolen. Da stolen derefter kan justeres og vokse med barnet, kan den bruges helt op til barnet er 12 til 15 år gammelt.

Sædet og forpladen på en Nomi højstol kan justeres ved hjælp af to håndtag, så man behøver ikke at bøvle med alt muligt værktøj, hver gang stolen skal justeres.

Alt i alt er Evomove højstolen en kvalitetshøjstol der kan bruges i mange år, den er brugervenlig, designet er flot og den er gennemtestet og godkendt efter tre forskellige europæiske landes sikkerhedsstandarder.

Eksperterne fra Vores børn: Kærlighed ved første blik med denne stol

Evomove Nomi er også blevet testet af det danske magasin Vores børn i en test sammen med flere andre højstole.

Her modtager modellen en flot placering som testvinder, og eksperterne skriver, at Evomove Nomi først og fremmest har et rigtig flot design, hvor der virkelig er lagt håndværk i detaljerne.

Pasformen på modellen er ifølge Vores børn stort set perfekt, og så er det rigtig let at justere både sædet og fodpladen.

Rengøring er et andet aspekt, som vægtes højt hos de danske eksperter, idet små børn sviner en del, men også her klarer modellen sig rigtig godt. Det er nemlig rigtig let at tørre både madrester og andet griseri af med en våd klud.

Vores børn har ikke mange anker angående denne model, og der findes kun ting i småtingsafdelingen. Dog er Evomove Nomi noget dyr ifølge de danske eksperter, men de mener også, at modellen er alle pengene værd.

Specifikationer:
🔴 Vægt 5 kg
🔴 Kan bruges fra 0 til 15 år
🔴 Hjul på de bagerste ben, der gør at stolen ikke kan vælte bagover
🔴 Ekstratilbehør kan købes så stolen kan bruges fra spædbarnsalder
🔴 Max. vægt 150 kilo (certificeret af Teknologisk institut)

Derfor er Evomove Nomi et godt valg:
Topscorer hos diverse testorganisationer inden for sikkerhed
Ergonomisk udformning så dit barn sidder godt, uanset alder
Nem at justere ved hjælp af håndtag, værktøj behøves ikke
Holdbar og fremstillet af kemikaliefrie materialer


Stokke Tripp Trapp

 Anbefalet hos det norske Forbrukerrådet
✅ Testvinder hos Stiftung Warentest
✅ Topscorer hos Søndagsavisen
✅ Topscorer hos Vores Børn
✅ Topscorer hos Testfakta 

Stokke Tripp Trapp

.
Stokke Tripp Trapp er en klassiker inden for højstole, som altid ligger i toppen af feltet og flere gange er blevet kåret som bedste højstol i test.

Tripp Trapp-højstolen er godkendt efter de europæiske standarder og får generelt høje karakterer inden for alle områder. Sikkerhedsmæssigt ligger den dog ikke helt i top, da højstolen ikke er 100% stabil ved pludselig skub med fødderne og den kan derfor vælte. Sikkerheden kan dog øges ved at købe nogle forlængerskinner, der kan monteres på stolen, og dermed forhindre at barnet kan tippe bagover.

Stokke Tripp Trapp får høje karakter inden for design, den ergonomiske udformning og de mange indstillingsmuligheder for både sæde og fodstøtte, hvilket betyder at stolen kan vokse med dit barn og blive brugt i mange år.

Ifølge de mange tests er stolen nem at gøre ren, den har et tidløst, smukt design, der passer ind i ethvert hjem, og den er utrolig holdbar og solid hvilket betyder at du kan bruge den i mange år. Stokke Tripp Trapp kan fås i forskellige træsorter og farver, så du kan vælge den stol, der passer bedst til dit hjem. Alle materialer der er brugt til stolen er garanteret giftfrie.

Der kan købes forskelligt ekstraudstyr til stolen, for eksempel det såkaldte Newborn-sæt, som er en slags polstret stol, du kan sætte i højstolen så den kan bruges fra barnet er nyfødt og indtil det er 6 måneder gammelt. Stokke Tripp Trapp er ikke billig, men det er en kvalitetsstol du og dit barn vil have glæde af i mange år.

Specifikationer:
🔴 Vægt 6,7 kilo
🔴 Kan bruges fra nyfødt baby til voksen
🔴 Stort udvalg af ekstraudstyr, der kan forhøje sikkerhedsniveauet og øge brugbarheden af højstolen
🔴 Max. vægt 130 kilo

Derfor er Stokke Tripp Trapp et godt valg:
Tidløst og klassisk design, hvor du kan vælge mellem flere træsorter og farver
Nem at rengøre
Kan vokse med dit barn og kan derfor bruges i mange år
Højt sikkerhedsniveau ved brug af sele og forlængerskinner
Mange forskellige indstillingsmuligheder for sæde og fodstøtte


Stokke Steps

✅ Bedst i test hos Pricerunner.dk
Anbefalet af det danske testmagasin Testfamilien.dk 

 Anbefalet af den britiske livsstilsblog Maisymeow.com 
 God bedømmelse hos Storbritanniens største testmagasin Which.co.uk 
4,5 ud af 5 stjerner hos det britiske magasin Motherandbaby.co.uk 

Stokke Steps

 

Stokke Steps er blevet testet af 5 hold eksperter, der stort set alle er rigtig godt tilfredse med denne model. Det gælder bedømmelser fra testmagasinerne Testfamilien.dk og Which.co.uk, forældremagasinet Motherandbaby.co.uk samt livsstilsbloggene Maisymeow.com og Mommygearest.com.

I testene er der blandt andet blevet set nærmere på kvalitet, muligheder, rengøring, design og pris, og det vurderes af eksperterne, at her er tale om et rigtig godt produkt.

Flot højstol i egetræ

Stokke Steps er en moderne klassiker, når det kommer til højstole til børn. Produktet er ikke mindst meget elegant og minimalistisk i stilen, hvilket vil tiltale den forældre, der sætter pris på æstetik.

Den er udformet i en blanding af egetræ og plastik, hvilket giver et godt og robust fundament, så barnet ikke kommer til skade.

Det skal i den forbindelse nævnes, at denne model ikke hører til blandt de billigste på markedet, men for pengene får man en variant, der emmer af kvalitet og holdbarhed.

Stokke Steps er skabt til børn i alle aldre – det vil sige lige fra barnet kan sidde op til omkring 10-års alderen.

Stolen kan naturligvis følge med barnets alder, således at den løbende kan justeres til at passe til barnets størrelse.

Der findes en smart regulerbar fodstøtte også, og ønsker man mere tilbehør, kan det tilkøbes. For at sikre en høj hygiejne og let rengøring er der en såkaldt Wipe Clean-overflade, der gør det nemt hurtigt at få bugt med spildt mad og drikke.

Veldesignet højstol i premium-kvalitet, ifølge eksperterne

Stokke Steps er blevet testet af flere forskellige hold eksperter, der blandt andet inkluderer de to testmagasiner Testfamilien.dk og Which.co.uk.

Danske Testfamilien.dk anbefaler den til deres læsere og er meget begejstrede fra første færd – blandt andet over, at den kommer i så mange varianter, og at den kan følge barnet i mange år.

Derudover bemærker de, at rengøringen er utrolig let, og at designet er flot – den ser slet ikke ”baby-agtig” ud, kommenteres det. Afslutningsvis forklares det, at Stokke Steps er blevet vurderet ud fra 5 aspekter – kvalitet, pris, holdbarhed, nytteværdi og legeværdi. På alle aspekterne undtagen pris modtager den en absolut topscore, og det noteres, at prisen ikke føles uoverkommelig, men der er dog billigere alternativer på markedet.

Det britiske testmagasin Which.co.uk kalder produktet for en ”veldesignet premium-højstol” og er dermed meget imponerede. Det forklares, at designet er virkelig attraktivt at se på, og byggekvaliteten er meget høj.

Yderligere er den let at samle og justere i forhold til barnets størrelse og behov, og dertil er den alsidig og intuitiv at benytte sig af.

På den negative side skriver Which.co.uk, at prisen er meget høj, hvilket trækker lidt ned, og så kan den ikke foldes sammen. Der findes også nogle revner og sprækker, som gør rengøringen til en udfordring.

Ideel til den moderne forælder, ifølge eksperterne

Forældremagasinet Motherandbaby.co.uk kalder Stokke Steps for en moderne forælders drøm, for den er multifunktionel, meget effektiv og virkelig stilfuld.

Det forklares, at der tilbydes god og komfortabel støtte til barnet, og så er det en klar fordel, at stolen kan vokse med barnet. Bakken er stor med god plads til mad og leg, og så er selve designet meget moderne.

Dog savnes det, at den kan foldes sammen, og det kommenteres, at legetøjshylden føles lidt usikker, og stropperne er akavet placeret.

Bloggen Maisymeow.com giver også Stokke Steps en god anmeldelse og skriver, at dette produkt er virkelig flot og moderne i designet.

Bygningskvaliteten er meget høj, og så er det fantastisk, hvor let rengøringen er – selv når barnet sviner rigtig meget. 

Specifikationer – Stokke Steps:
🔴 Type: Højstol
🔴 Producent: Stokke
🔴 Materiale: Egetræ og plastik
🔴 Alder: Til børn op til 10 år
🔴 Højde: 61 centimeter
🔴 Bredde: 43 centimeter
🔴 Dybde: 71 centimeter
🔴 Vægt: 5,1 kilo 

Fordele ved Stokke Steps:
Flot design
Høj kvalitet i egetræ
Vokser med barnet
Kan anvendes fra barnet kan sidde selv til 10-års alderen
Wipe Clean-overflade

Her kan du se en præsentationsvideo af Stokke Steps. Videoen er produceret af Stokke: 


Stokke Clikk

Red Dot vinder 2020

Stokke Clikk

 

Norske Stokke har længe været en vigtig aktør på markedet for højstole, ikke mindst takket være deres Tripp Trapp-stol, der blev lanceret tilbage i 1972. Stokke har dog også andre populære højstole i sortimentet, bl.a. Stokke Clikk. Denne højstol i FSC®-certificeret europæisk bøgetræ udmærker sig i særlig grad via den smarte klikmekanisme, der gør det muligt at samle stolen på lige under 1 minut. Benene skal blot klikkes i sædets beslag – “1-2-3 Clikk”. Stolen har endvidere vundet Red Dot-prisen 2020 og kommer med et både stilrent og smart design, hvor man kan vælge mellem de fire farver Clover Green, Sunny Coral, White og Cloud Grey. 

Højstolen er designet til at give barnet et godt bevægelsesmønster takket være de forskellige siddeindstillinger samt den justerbare fodstøtte i plastic. Dette er en stol, der kan anvendes fra 6-måneders alderen og op til 3 år. Den maksimale brugervægt er 15 kg. Der medfølger både en bakke, der tåler maskinopvask, samt en 5-punkts sele. Til gengæld skal hynden købes separat, og i Pricerunners forbrugertest fremhæves det blandt andet, at hynden glider lidt for nemt af stolen. Til gengæld er der udelukkende plusser i forhold til det rengøringsvenlige design og de mange praktiske funktioner. Stolen er eksempelvis uden riller, så den er nem at tørre af efter familiemåltidet. 

Stokke Clikk har opnået flere certificeringer, herunder en JPMA- og Intertek GS-certificering. Der er desuden udelukkende anvendt solide skandinaviske materialer uden skadelige stoffer og ftalater. 

Stokke Clikk modtager 4 ud af 5 stjerner fra eksperterne hos Pricerunner. De siger således om stolen: ”Let og praktisk højstol, der er nem at skille og har et stilrent design”.

Stokke Clikk vs. markedet

Stokke Clikk er et af de mere prisvenlige valg i Stokke-sortimentet, men det er stadig en gedigen stol, der især er blevet hædret for sit stilrene design, bl.a. med Red Dot-prisen 2020. Stolen hører til i den lidt dyrere afdeling, når man kigger på højstole i al almindelighed. I Pricerunners test har man bl.a. sammenlignet den med den noget billigere højstol Antilop fra Ikea. Dog skal man tænke på, at man med Stokke Clikk får flere finesser, og den leveres med både bakke og sele, dog uden en hynde.

Specifikationer:
🔴 Vægt: 3,75 kg
🔴 Mål i cm: 82,5 (H) x 56 (B) x 69 (D)
🔴 Kan bruges fra 6 mdr. til 3 år
🔴 Fodstøtte, 2 indstillinger
🔴 Optimal siddestilling, 3 konfigurationer

Derfor er Stokke Clikk et godt valg:
 Smart kliksystem – kan samles på 1 minut!
 Lav vægt – nem at flytte rundt
 Prisbelønnet design – smarte farver
 Med bakke og sele
 Stor bevægelsesfrihed


Joie Mimzy Snacker

Joie Mimzy Snacker

 

Højstolen Joie Mimzy Snacker er en yderst prisvenlig stol, der i Pricerunners test er blevet klassificeret som både praktisk og behagelig. Den fås i varianterne Twinkle Linen, Alphabeat, Alphabeat Soup og Logan. Der er ikke tale om den store designstjerne i kategorien for højstole, hvilket også bemærkes i testen på Pricerunner.dk. Det er især de lidt klodsede ben samt plasticmaterialet, der trækker ned i bedømmelsen. Samtidig er stolens betræk ikke aftageligt, hvilket vil være et stort minus for mange børnefamilier. Det er til gengæld nemt at tørre af. Der er dog flere årsager til, at Joie Mimzy Snacker er taget med på listen over bedst i test-højstole. 

Den har blandt andet den fordel, at sædet er bredt, og bakken og midterstøtten kan fjernes, så barnet får adgang til en både bred, høj og åben stol. Samtidig virker stolen robust, ligesom den praktiske opbevaringskurv er et stort plus. Her kan du passende opbevare de ting, der kan holde barnet beskæftiget under måltidet. Bakken er nem at klikke af og på, og den kan endda opbevares bag på stolen, hvis den ikke er i brug. Højstolen er desuden super nem at klappe sammen, når der er behov for det. Det hele kan ske med én hånd, så du ikke behøver hjælp fra andre i familien. 

Stolen er forsynet med en 5-punkts sele, så barnet kan føle sig ganske tryg ved bordet. Det høje sæde gør, at barnet nemt kan følge med i alle de forskellige oplevelser rundt om bordet.

Pricerunner har også valgt at fremhæve funktionen med det justerbare ryglæn, der kan vinkles i 3 forskellige positioner – perfekt, hvis det bliver til en lille lur midt i maden.

Joie Mimzy Snacker vs markedet

Dette er et godt valg til dig, der vil have en billig stol uden alt for mange designfinesser. Den er stabil og har en lang række praktiske indstillinger, såsom fodstøtte og justerbart ryglæn. Den gør kort sagt, hvad den skal og er et ideelt valg til dig, der søger komfort over design. Vil du dog have en designstol med et elegant look, bør du måske kigge i en lidt anden retning. 

Specifikationer:
🔴 Vægt: 6,1 kg
🔴 Mål udfoldet: 90,2 x 59,5 x 102,5
🔴 Kan bruges fra 6 mdr. til 15 kg
🔴 Justerbart ryglæn
🔴 Fodstøtte, opbevaringskurv og bakke

Derfor er Joie Mimzy Snacker et godt valg:
 Prisvenlig stol
 God højde
 Bredt sæde
 Kan klappes sammen med én hånd
 Stabilt design


Leander Højstol

Leander Hoejstol

.
Leander højstol er en elegant, dansk højstol, der har klaret sig godt i både danske og internationale tests. Stolen er fremstillet i et tidløst, nordisk design og den kan fås i både sort, hvid samt fire forskellige slags nuancer af træ. Dermed er det let at vælge den stil, der passer bedst til dit hjem.

Leander er skabt i et let og slankt design af formspændt bøg, der gør at stolen kan rokke sig frem og tilbage med barnets bevægelser, hvilket er helt bevist, da dette beroliger børn og lærer dem at blive mere bevidste om deres motorik.

Der kan købes en masse ekstratilbehør til stolen, såsom bakke, hynder og bøjle. Der kan dog ikke købes spædbarnsindsats. Stolen kan derfor bruges fra barnet er omkring 6 måneder og frem til voksenalderen.

Stolen er, ifølge tests, nem at montere og fodstøtte og ryglæn kan tilpasses til enhver alder. Noget af det bedste ved stolen er stolebenene, der gradvis formindskes til de nærmest går i et med gulvet hvilket mindsker risikoen for at støde tæerne en hel del.

Hvis man er på udkig efter en klassisk, elegant højstol, der samtidig er sikker, stabil og nem at rengøre, så er Leander et rigtig godt valg. Den er ikke billig og alt tilbehør skal købes ved siden af, men det er en stol, der kan bruges i rigtig mange år.

Specifikationer:
🔴 Vægt 5,1 kilo
🔴 Kan bruges fra 6 måneder til voksen
🔴 Max vægt 125 kilo
🔴 Ekstratilbehør som bøjle, hynder, bakke og meget andet kan tilkøbes

Derfor er Leander et godt valg:
Klassisk nordisk design
Stabil og sikker
Nem at rengøre
Justerbar så den kan bruges helt op til voksenalderen


BabyDan Danchair

4,5 ud af 5 stjerner hos det amerikanske magasin Madeformums.com

BabyDan Danchair

.
BabyDan Danchair er blevet testet og anmeldt af det amerikanske magasin Madeformums.com. Her er eksperterne så begejstrede for modellen, at de giver den 4,5 ud af 5 stjerner.

Højstolen får denne score, da eksperterne mener, at den er nem at rengøre, kommer i et flot design samt vokser sammen med barnet, så den kan bruges i en del tid, inden man skal finde en ny.

Eksperterne fra Madeformums.com finder ikke mange ulemper ved BabyDan Danchair. De nævner dog, at det er en smule besværligt at få babyen ind og ud af stolen, da man lige skal finde den rette teknik samt, at stolens ”store fødder” sommetider er i vejen.

Højstol til flere aldre

Med BabyDan Danchair får man en klassisk højstol, der er designet til flere aldre. Det vil sige, at stolen både kan anvendes af ens barn, når det er begyndt at sidde selv, af en 2-årig samt af et skolebarn, der har behov for en behagelig og sikker højstol ved bordet.

Derudover er BabyDan Danchair en sikker højstol, der er produceret efter stærkt kontrollerede produktionsformer. Stolen skal anvendes med bøjle fra barnet er 6 måneder, og indtil barnet er 2 år. Herefter kan stolen anvendes uden bøjle.

Man kan købe højstolen i seks forskellige farver afhængig af, hvad man ønsker til hjemmet. Desuden har man mulighed for at vælge stolehynder som tilbehør i flere design med smudsafvisende overflader, så de er nemme at rengøre. Disse skal dog købes separat.

Regulerbar fodstøtte og sæde

Barnet sidder optimalt i BabyDan Danchair, da stolen er forsynet med en støtte for både fødder og ryg. Selve fodstøtten og sædet kan yderligere reguleres, så det passer optimalt til det enkelte barn.

Stolens ekstra lange fødder betyder, at stolen er stabil, hvorfor der skal meget til, før den vælter. Den er herved også sikker ved klatring, da støttefødderne sikrer, at stolen ikke tilter til den ene side.

Ved køb af BabyDan Danchair så medfølger strop, sele og bøjle. Derudover kan bøjlen nemt tages af og på uden brug af værktøj takket være den praktiske Quick release bøjle, hvis man har behov for dette.

Sikker højstol

Med højstolen BabyDan Danchair kan man trygt stole på, at designet og sikkerheden er optimal. Desuden er stolen også produceret til at kunne holde i mange år frem i tiden. BabyDan Danchair overholder den europæiske sikkerhedsstandard, når sele og bøjle anvendes og er desuden godkendt af Dansk Varefakta Nævn.

Hvis man køber en højstol som er mærket med Varefakta, så kan man være sikker på, at den opfylder alle sikkerhedskrav samt har gennemgået grundige tests i forhold til stabilitet, slid, konstruktion m.m. I og med dette er tilfældet med BabyDan Danchair, så får man en sikker højstol, der kan bruges i mange år, indtil barnet vokser ud af den.

Stolen kan bære op til 15 kilo, hvilket man skal være opmærksom på dette i forhold til, om ens barn er blevet for stor til at gøre brug af stolen.

Specifikationer ved BabyDan Danchair:
🔴 Højde: 83 centimeter
🔴 Bredde: 49 centimeter
🔴 Dybde: 57 centimeter
🔴 Vægt: 7,5 kilo

Udvalgte fordele ved BabyDan Danchair:
Kan anvendes af børn i mange aldre
Regulerbar fodstøtte og sæde
Sikker højstol godkendt af Dansk Varefakta Nævn
Bøjlen kan nemt og hurtigt tages af og på
Ekstra stabil med store fødder

Her kan du se en kort videopræsentation af BabyDan Danchair. Videoen er lavet af Pixizoo.dk:


Gode råd og vigtige overvejelser til dit valg af højstol

En højstol er et møbel dit barn vil bruge i mange år og derfor er det vigtigt at finde en stol, der lever op til de krav et aktivt barn stiller. Dette betyder at stolen skal være stabil, sikker og komfortabel og at den skal kunne justeres så den passer til barnets højde og vægt. Nedenfor har vi lavet en liste over de vigtigste ting man skal vide, før man køber en højstol.

Barnet skal kunne sidde selv før højstolen kan tages i brug
Du kan først bruge en højstol når barnet er stærkt nok til at kunne sidde oprejst selv og selv da må barnet ikke sidde i stolen for længe ad gangen. Du kan bruge højstolen tidligere hvis du køber et spædbarnsindlæg, dette sælges som ekstratilbehør for de fleste af de højstole vi har beskrevet oven over. Det anbefales ikke at et barn under 6 måneder sidder i en højstol uden spædbarnsindlæg, og indtil barnet er cirka et år, bør det kun sidde i stolen i kort tid af gangen og gerne med en pude, der gør det lettere for barnet at sidde behageligt.

Rygstøtten skal sikre at barnet sidder naturligt og har god støtte
Indtil barnet er omkring 9 måneder er det meget vigtigt, at rygstøtten er behagelig og holder barnet i den rigtige position, så barnet ikke sidder tilbagelænet. En hynde kan hjælpe så barnet sidder komfortabelt. Rygstøtten bør være mindst 25 centimeter høj.

Sædet bør være vandret og have de rigtige mål
Sædet bør være vandret og omkring 24-30 centimeter bredt og 20-26 centimeter dybt for at give en god siddestilling til barnet. Det er ikke en god ide at sædet er skålformet, da dette forhindrer barnet i at røre sig og gør, at blodgennemstrømningen til benene forringes.

Siddehøjde og afstand til bord
Siddehøjden til et almindeligt spisebord skal være mellem 52 og 57 centimeter. Afstanden mellem sæde og bordplade bør være mellem 15 og 20 centimeter.

Børn foretrækker at være tæt ved bordet og resten af familien, så hvis højstolen kommer med en spisebakke, er det en stor fordel hvis den kan fjernes når barnet spiser med ved bordet. Spisebakken kan bruges når barnet sidder alene og vil spise, tegne eller lignende, som regel når barnet er lidt ældre.

Sikkerhed
Det vigtigste ved en højstol er selvfølgelig sikkerheden. Især i de første år er det vigtigt, at stolen er udstyret med en mavebøjle og en skridtstrop så barnet ikke glider ud af stolen. Mavebøjle og skridtstrop bør være monteret ude på forkanten af sædet for maximal sikkerhed.

Hvis stolen har hjul bør disse kunne låses, så barnet ikke kan skubbe stolen bagud med fødderne. Sørg for, at der ikke er små åbninger og huller og at der ikke er nogle skarpe kanter, hjørner og beslag barnet kan skære sig på. Dette er et krav til alle sikkerhedsgodkendte højstole, så derfor er det en god ide, at sikre sig at den stol man vælger er testet og godkendt.

Fodstøtten bør kunne justeres efter barnets højde og være plan
Da barnet vokser hurtigt, er det vigtigt at fodstøtten kan justeres til barnets højde. Den bør kunne justeres til at have en afstand på mellem 15 og 33 centimeter fra sædet. Barnet skal kunne hvile benene og bevæge dem, så blodgennemstrømningen ikke forhindres og fodstøtten skal være stor nok til barnets fødder, så det kan sidde behageligt.

Stolen skal være stabil
I takt med at dit barn vokser vil det være mere og mere aktivt og klatre ind og ud af stolen, og derfor er det vigtigt at stolen har en vis vægt og er stabil, så den ikke vælter når barnet leger akrobat.

Vælg en stol, der er sikkerhedsgodkendt og læg et godt underlag under stolen, så den ikke glider rundt. En gummimåtte er ideel, da den både forhindrer at stolen glider samt er nem at gøre ren efter at barnet har spist og, muligvis, leget med sin mad.

Der skal være plads til at barnet kan bevæge sig og løftes op af stolen
Børn er skabt til at bevæge sig og bliver også frustrerede hvis de føler sig fastlåst, så der skal være lidt plads til, at barnet kan røre sig. Stolen må heller ikke være så snæver, at det er svært at sætte barnet i stolen eller løfte det op. Seler og bøjle må dog heller ikke være så løse at barnet kan kravle ud af stolen, så det er vigtigt at justere det hele så det passer til barnets højde og vægt. En god regel er at tjekke om stolen er justeret korrekt hver måned, især i starten hvor barnet vokser hurtigt.

Materiale og polstring
En hynde er altid en god ide, da det ikke er rart at sidde på hårdt træ i længere tid ad gangen. Hvis stolen er lavet er plastik er det ubehageligt for barnet hvis det har bare ben, da huden nemt klæber til stolen. Især når barnet er helt lille, er en hynde nærmest uundværlig. Vælg en stol af godt, holdbart materiale og så et par hynder, der kan vaskes med jævne mellemrum, så barnet kan sidde godt i stolen. Også her er det en god ide at gå efter kvalitet, så hynderne ikke bliver misformet i vaskemaskinen eller mister farverne, første gang du vasker dem.

Fordelen ved at vælge en højstol, der er blevet grundigt testet og har bestået diverse sikkerhedsprøver er, at du ikke behøver at bekymre dig om at dit barn kommer til skade ved at skære sig på skarpe kanter eller ved at stolen kan vælte.

Pris og kvalitet følges som regel ad, men det er ikke altid, at den dyreste stol er den bedste. Du kan se mere om de kilder vi har brugt og de forskellige tests vi har omtalt, i afsnittet nedenfor.

Udover købet af en højstol, så bør du også overveje at investere i din babys søvn. Slyngevugger er vundet frem, da de er særligt effektive til at berolige børn og derved få dem til at sove bedre. Vi har lavet en analyse, hvor vi har fundet et udpluk af de bedste slyngevugger på markedet


Højstol test – Disse kilder har vi gennemgået: 

Vores Børn 🇩🇰
Vores Børn er et månedligt magasin, der skriver om alt vedrørende børn. De har foretaget en test af seks forskellige højstole, hvor stolene blev gennemgået af en mødregruppe. Højstolene blev testet med hensyn til sikkerhed, komfort, brugervenlighed, hvor nemme de er at gøre rent, justerbarhed og design. Du kan læse hele testen her.

ndagsavisen.dk 🇩🇰
Søndagsavisen.dk har foretaget en test af otte forskellige højstole og har i testen især lagt vægt på sikkerheden. Alle stolene er testet for hvor stabile de er, hvor svært det er at vælte stolen, om barnet kan rejse sig og om stolen kan bruges uden sele. Stolene er derefter blevet bedømt på en skala fra et til fem, hvor fem er den højeste karakter. Du kan læse hele testen her.

Forbrukerradet.no 🇳🇴
Det norske forbrugerråd har beskrevet en test af 8 forskellige højstole, der alle er gået igennem en lang række tests hos forskningsinstituttet SP. Alle højstolene er blevet testet for skarpe kanter, løse smådele, farlige åbninger og byggekvalitet. Desuden blev der blandt andet foretaget tests med kollisionsdukker, for at teste hvorvidt et barn kan falde ud af stolen, om stolen kan vælte, ved at barnet skubber med fødderne og en lang række andre situationer man kommer ud for som forældre til et aktivt, nysgerrigt barn. Du kan se hele testen her.

Testfakta.se 🇸🇪
Det svenske Testfakta.se har testet 10 stole for børn op til 3 år. De har også især lagt vægt på sikkerhed, konstruktion, funktionalitet og stabilitet. Testfakta.se skriver også et langt afsnit om hvilke standardkrav de har til højstolene, der er værd at læse, for at forhindre ulykker forbundet med højstole. Stolene er bedømt på en skala fra 1 til 5 hvor 5 er den højeste karakter. Testresultaterne er ført ind i et skema, så du nemt kan sammenligne de forskellige stole og se hvordan de har klaret de forskellige tests. Du kan læse hele artiklen og testen her.

Expressen.se 🇸🇪
Expressen.se har også skrevet en god artikel hvor højstole er blevet testet. Her er 10 forskellige højstole beskrevet. Ifølge artiklen var der 4 stole, der ikke levede op til sikkerhedskravene, og du kan læse begrundelserne i artiklen.

Expressens test lægger vægt på hvor mange år stolen skal bruges, hvor meget plads stolene optager, fordele og ulemper ved spisebakker, hvor nemme stolene er at samle og justere samt selvfølgelig hvor sikre stolene er og om de lever op til standardkravene. De testede også stole, der allerede var godkendt for at se om der virkelig ikke var nogen mulighed for at barnet kunne rejse sig og falde ud. Du kan læse hele artiklen og se testen her.

Stiftung Warentest 🇩🇪
Stiftung Warentest er en tysk forbrugerorganisation, der tester forskellige slags produkter til hjemmet. Organisationen testede 14 forskellige højstole inden for kategorierne sikkerhed, brugervenlighed, holdbarhed, stabilitet, indhold af kemikalier og kvalitet. Artiklen er skrevet på tysk men hvis du kan læse tysk, er det en god artikel, der giver et godt overblik over hvilke højstole man bør vælge og hvilke stole man bør holde sig langt væk fra. Du kan læse hele artiklen og se testen i et skema ved at klikke på linket her.

Alt for damerne 🇩🇰
Dansk magasin stilet mod kvinder, der både beskæftiger sig med livsstil, mode, reportager, forbrugerliv med mere. Her er der foretaget en test af flere forskellige højstole. Læs mere her.

Madeformums.com 🇺🇸
Det amerikanske magasin Madeformums.com skriver om alt, hvad der har med forældre, børn, babyudstyr og fødsler at gøre. Det er en webside, hvor man kan finde masser af information, hvis man snart skal være forældre eller lige er blevet det. Udover at levere artikler, information og guides, så anmelder og tester Madeformums.com også produkter. De har blandt andet testet og anmeldt højstolen BabyDan Danchair, som de har givet 4,5 ud af 5 stjerner. Du kan læse hele anmeldelsen her.

Motherandbaby.com 🇬🇧
Det britiske magasin Motherandbaby.com leverer information om alt, der handler om forældre og børn. Man kan finde tips og tricks, hvis man er gravid, hvis man prøver at få en baby, eller hvis man allerede har børn. Det er desuden muligt at finde anmeldelser af forskellige babyprodukter såsom højstolen Stokke Steps Chair & Bouncer. Du kan læse hele anmeldelsen her.

Mother & Baby har også testet højstolen Stokke Steps – læs den i sin helhed her.

Babybrainmemoirs.com 🇬🇧
Babybrainmemoirs.com er en personlig livsstilsblog, der blandt andet handler om livet med børn og babyer. Bloggeren foretager i den anledning også tests af forskellige forbrugerprodukter, og her er højstolen Safety 1st Timba blevet afprøvet. Læs mere om testen hos Babybrainmemoirs.com.

Maisymeow.com 🇬🇧
Maisymeow.com er en personlig britisk blog, der handler om indehaverens private liv. Det inkluderer også fokus på rollen som mor og livet med børn, og i den forbindelse har bloggeren testet og vurderet højstolen Stokke Steps. Du kan læse mere om testen hos Maisymeow.com.

Mommygearest.com 🇨🇦
Mommygearest.com er en personlig livsstilsblog fra Canada, der har fokus på indehaverens private liv. Bloggen har fokus på rejser, livsstil og livet med småbørn, hvor bloggeren blandt andet giver gode tips og tricks. Derfor testes forskellige forbrugerprodukter også, og disse tests er tilgængelige for læserne og følgerne. Her gælder det for eksempel en bedømmelse af højstolen Stokke Steps. Læs testen i fuld længde hos Mommygearest.com.

Testfamilien.dk 🇩🇰
Testfamilien.dk er et dansk online-magasin for forbrugerliv og livsstil, som også udfører tests af forskellige forbrugerprodukter. Her har Testfamilien.dk testet Stokke Steps. Du kan læse testen i sin helhed hos Testfamilien.dk.

Which.co.uk 🇬🇧
Which.co.uk er Storbritanniens største forbruger/testmagasin med over en halv million abonnenter. Which.co.uk tester løbende et stort udvalg af forbrugerprodukter, og her gælder det tests af forskellige højstole:

Her kan du læse mere om testen af Stokke Steps.

Her kan du læse mere om testen af Safety 1st Timba.

Fuld adgang til alle tests kræver abonnement.

Pricerunner 🇩🇰

Pricerunner er en sammenligningsportal, hvor du kan sammenligne priser fra forskellige butikker. Pricerunner udfører også tests og anmeldelser af produkter.

Pricerunner har testet Stokke Clikk og Joie Mimzy Snacker. Du kan se testen her.


Tidligere anmeldte produkter – nu udgået

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.


Safety 1st Timba

 64 ud af 100 point hos Storbritanniens største testmagasin Which.co.uk 
 Anbefalet af livsstilsblog Babybrainmemoirs.com

Safety 1st Timba

 

Safety 1st Timba er blevet testet af 2 forskellige ekspertkilder – det drejer sig om Storbritanniens største testmagasin Which.co.uk samt den personlige blog om livsstil og især livet med børn, Babybrainmemoirs.com.

Eksperterne har set nærmere på modellens kvalitet, muligheder, levetid, rengøring, design og pris, og hos begge kilder hersker der generelt tilfredse miner. Derfor modtager stolen fine anmeldelser fra både magasin og blog. 

Mange års levetid

Safety 1st Timba vil være et godt valg for den forbruger, der ønsker en højstol til barnet, som kan anvendes i mange år – og som ikke er alt for dyr.

Varianten kan nemlig vokse sammen med barnet, og den kan anvendes fra barnet er omkring 6 måneder. Som barnet bliver større, kan man justere både højde og fodskammel efter behov.

I højden findes 4 indstillinger og i fodskamlen 8. Det vurderes, at den kan anvendes, til barnet er omkring 10 år.

Modellen er bygget i solidt træ for at kunne holde i mange år, og den kommer i flere forskellige farver. Træet giver et robust og moderne udtryk i en enkel stil – dermed vil den passe ind i alle typer af hjem.

Der findes en aftagelig bakke foran, som barnet kan anvende til at spise eller lege på, men man kan også vælge at fjerne bakken og lade barnet sidde rigtig med til bords.

For en god sikkerhed er produktet udstyret med en 3-points-sele, som holder det lille barn godt på plads. Komforten er skabt til at være høj, så barnet sidder trygt, ergonomisk og behageligt.

Robust højstol i træ, ifølge eksperterne

Safety 1st Timba er blevet testet af 2 hold eksperter – det inkluderer blandt andet det britiske testmagasin Which.co.uk, som giver 64 ud af 100 point. Det er en pæn score uden at være prangende. Derfor har eksperterne både fundet fordele og ulemper.

Af fordele nævnes blandt andet, at modellen føles meget robust, og så er den simpel og gør, hvad den skal. Sikkerheden er høj, hvilket bør være en af forbrugerens førsteprioriteter, og der medfølger en smart aftagelig bakke.

Derudover roses produktet også for at kunne justeres i højden og passe ind under de fleste borde.

Which.co.uk har tillige nogle kritikpunkter, som blandt andet går på, at stolen er noget simpel, og at man derfor ikke kan forvente en luksus-model.

Der findes ingen puder i sædet, man kan ikke justere bakkens position, og så er den ret tung.

Dertil kommer, at eksperterne savner muligheden for at kunne folde den sammen. Er man dog indstillet på disse aspekter, vil Safety 1st Timba højstol være et godt valg.

Minimalistisk design og let rengøring, ifølge eksperterne

Livsstilsbloggen Babybrainmemoirs.com har tillige vurderet modellen, og efter en prøveperiode anbefaler blog-indehaveren den bestemt til følgerne.

Det forklares, at produktet er virkelig flot at se på i et minimalistisk design, som også har en praktisk funktion: At det gør rengøringen lettere. Dertil kommer, at den ligner en rigtig stol mere end flere af konkurrenterne.

Bloggeren tilføjer, at det er meget let at samle den, at sikkerhedsselen er velfungerende, og at bakken er brugbar.

Som en ekstra bonus føles den slank og let i konstruktionen, hvilket gør, at den nemt kan anvendes ved alle typer af borde – så kan barnet føles sig inkluderet omkring middagsbordet i en højere grad end før. 

Specifikationer – Safety 1st Timba:
🔴 Type: Højstol
🔴 Producent: Timba
🔴 Materiale: Træ
🔴 Alder: Til børn op til 30 kilo / 9-10 år
🔴 Højde: 88 centimeter
🔴 Bredde: 44 centimeter
🔴 Dybde: 47 centimeter
🔴 Vægt: 7,45 kilo 

Fordele ved Safety 1st Timba:
Overkommelig pris
Kan anvendes til barnet er 10 år
Justerbare dele
Aftagelig bakke
Høj komfort

Her kan du se en video om, hvordan man bruger Safety 1st Timba. Videoen er produceret af Safety 1st: 


Cybex Lemo

Red Dot vinder 2018

Cybex Lemo

Tyske Cybex står bag den revolutionerende højstol Cybex Lemo, der tilbage i 2018 løb med en Red Dot Award og blev kåret til ”Best of the Best”. Cybex er et brand, der har indtaget markedet med slagord som ”uovertruffen sikkerhed”, ”gennemtænkte funktioner” og et ”enestående design”.

Cybex Lemo er fremstillet af plastic og aluminium, og stolen bygger på et såkaldt 4 i 1-siddesystem, der gør, at den kan justeres via de forskellige tilbehørsdele og kan bruges gennem hele livet. Skråstolen er f.eks. designet til den nyfødte, mens babysædet følger det lidt større barn (fra 6 mdr. og op til 9 kg). Både højde og dybde kan justeres, så du helt smidigt kan gå fra børne- til voksenhøjde. Alle dybdeindstillinger sikrer den optimale siddekomfort, uanset alder. Smart!

Højstolen er løbet med masser af opmærksomhed og er blevet testet i adskillige forbrugertest, eksempelvis hos Pricerunner.dk. Her er det generelle indtryk yderst positivt. Pasformen, siddekomforten – der næsten gør selen overflødig – og den nemme montering med blot 4 skruer er nogle af de elementer, der tæller op i bedømmelsen. Der er dog også visse kritikpunkter, der blandt andet går på babysædet. Det er ganske enkelt for svært at tage af. Et andet kritikpunkt er, at stolen med dens silikonefødder fortil og hjul bagpå kan være en anelse svær at skubbe ind til bordet. Silikonefødderne kan fjernes, men så mister man netop den gode gulvbeskyttelse.

Cybex Lemo fås i en række farver – blå, gul, grøn, sort, hvid og grå – og der er derfor rig mulighed for at vælge yndlingsfarven på stolen, der muligvis følger barnet hele livet.

Cybex Lemo vs. markedet

Cybex Lemo er et ideelt valg til dig, der søger en langtidsholdbar løsning. Her får man en stol, der nok ligger i den dyrere prisklasse, men så til gengæld kan følge en hele livet. Til gengæld skal man så også ud at investere i forskelligt tilbehør, som man måske kun bruger i en overgangsfase. Der er dog ingen tvivl om, at dette er et klasseprodukt inden for højstole.

Specifikationer:
🔴 Vægt: 8,3 kg
🔴 Mål: 82 x 53 x 56 cm
🔴 Kan bruges hele livet – max. brugervægt 95 kg
🔴 Med hjul bagpå og fodstøtte
🔴 Tilbehør: Skråstol, babysæde, bord/hynde til højstol

Derfor er Cybex Lemo et godt valg:
 4 i 1-koncept – prisbelønnet design
 Mulighed for at tilpasse stolen alt efter alder
 Kan justeres med én hånd
 Nem at montere
 Optimal siddekomfort


FAQ

Hvilke højstole kan bruges til nyfødte?
Der findes flere modeller af højstole på markedet, som er designet til at blive brugt til nyfødte. En af de flotteste og bedste modeller er Cobyx Lemo, som er blevet kåret som testvinder i Forbrugsguidens oversigt over højstole. Stolen er en skråstol, som giver nyfødte den optimale støtte.
Hvordan vælger jeg en højtstol?
Når du skal vælge en højstol, så bør du gå efter en robust model, som formår at give dit barn den rigtige form for støtte. F.eks. er det vigtigt, at barnets fødder støttes. Dertil bør højstolen være lavet til eller kan modificeres, så den passer til dit barns alder.
Kan et 4 måneder gammelt barn sidde i en højstol?
Hvorvidt du kan sætte et 4 måneder gammelt barn i en højstol, det afhænger af, om barnet er klar til at sidde op. De fleste børn er klar til det, når de er omkring 4-6 måneder gamle, men det er en vurderingssag, da børn udvikler sig i forskellige hastigheder.
Er det nødvendigt at have en højstol?
Det kan være enormt praktisk at have en højstol af flere årsager. For eksempel kan højstolen være et trykt sted, hvor dit barn kan få lov til at eksperimentere med at spise, men det det kan også gøre det muligt for jeres baby at sidde med ved bordet.

 

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme