Køleskab Test 2019 – Her er de bedste køleskabe ifølge eksperterne

2

Køleskab Testvinder Guide 2019: – I denne køleskabs testvinder guide kigger vi nærmere på nogle af de mest populære køleskabsmodeller. Vi tager udgangspunkt i offentliggjorte tests og omtaler i diverse online magasiner samt forbrugernes egne oplevelser af produkterne.

Sidst i artiklen linker vi til de vigtigste kilder, så du selv har mulighed for at undersøge kilderne nærmere, hvis du ønsker det.

Denne køleskab test er altså baseret på at samle en række testvindere fra eksterne kilder. Vi har gennemgået tests fra hele Skandinavien.

I denne artikel får du:
🔸 En grundig gennemgang af de bedste og mest testvindende køleskabe på markedet lige nu
🔸 Generelle tips til indkøb og brug af køleskab
🔸 Sådan vedligeholder du dit køleskab
🔸 En gennemgang af de kilder og tests vi har brugt til at udarbejde artiklen

Bemærk venligst, Forbrugsguiden tester ikke selv produkter, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.

Køleskab Test – Her er de bedste køleskabe

Her følger en gennemgang af de køleskabe på markedet, der har fået de bedste karakterer i forskellige anerkendte tests. Lige under produktnavnene i de grønne bokse, kan du se hvilke tests produkterne er blevet bedømt i. Ved at læse denne test, vil du kunne danne dig et overblik over hvilket køleskab der passer bedst til dine behov.


Electrolux ERF4114AOX

Testvinder hos det danske forbrugerråd Tænk

kylskap-electrolux-erf4114aox

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
4.989,00 Kr. 0,00 Kr. 4.989,00 Kr. Læs mere
5.089,00 Kr. 0,00 Kr. 5.089,00 Kr. Læs mere
5.089,00 Kr. 0,00 Kr. 5.089,00 Kr. Læs mere
5.249,00 Kr. 0,00 Kr. 5.249,00 Kr. Læs mere

 

Electrolux ERF4114AOX har været testet hos de danske eksperter hos forbrugerrådet Tænk i en omfattende test af køleskabe. Modeller fra forskellige mærker og prisklasser har været medtaget i testen, men Electrolux ERF4114AOX skiller sig positivt ud fra mængden og udmærker sig specielt.

Derfor kårer Tænk Electrolux ERF4114AOX til testvinder. Læg mærke til at Electrolux ERF4114AOX blev testet i en ældre test fra 2015 hos Tænk, som ikke er tilgængelig længere.

Dette køleskab hører til blandt de rummelige køleskabe på markedet, for modellen har en kapacitet på 387 liter, hvilket er passende til en stor familie på omkring 5-6 personer. For at udnytte pladsen maksimalt findes der 5 hylder samt flaskehylde, så der altid er styr på de bevægelige flasker. De fleste af hylderne er justerbare, og dertil kommer også skuffer til opbevaring.

Derfor er denne model testvinder

Electrolux ERF4114AOX har mange gode egenskaber, og udover den fleksible indretning så er modellen meget temperaturstabil samt har flere gode funktioner, som sikrer en optimal temperatur for fødevarerne. Det inkluderer blandt andet ventileret køl med FreeStore, som betyder, at der sikres en ensartet temperatur i hele køleskabet samt funktionen SuperKøl, som man kan aktivere for at sænke temperaturen i en periode, hvis man lige har sat nye fødevarer ind, som ikke er kolde.

Electrolux ERF4114AOX er dertil også et selvafrimende køleskab, plus det har en ferie-funktion, som sætter modellen i hvile under ferien, så man slipper for eventuel mug samtidig med, at langtidsholdbare fødevarer som grøntsager stadig kan holdes friskes.

Electrolux ERF4114AOX er dertil også et miljøvenligt køleskab i energiklasse A++, som er i den absolutte top.

Electrolux ERF4114AOX er lavet i rustfrit stål.


Electrolux ERF4114AOW

✅ Testvinder hos Råd & Rön
✅ Testvinder hos Tænk.dk

Electrolux ERF4114AOW

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
3.799,00 Kr. 0,00 Kr. 3.799,00 Kr. Læs mere
3.899,00 Kr. 0,00 Kr. 3.899,00 Kr. Læs mere
3.899,00 Kr. 0,00 Kr. 3.899,00 Kr. Læs mere

 

Køleskabsmodellen Electrolux ERF4114AOW har været testet hos forbrugermagasinet Tænk, hvor den blev testvinder i en stor test hvor 20 forskellige køleskabe blev gennemtestet. På omtrent samme tidspunkt gennemførte det svenske forbrugermagasin Råd & Rön også en test, hvor modellen indgik, og også her blev den testvinder i et felt på 10 udvalgte køleskabe.

På trods af det flotte resultat, er der ikke tale om et dyrt køleskab. Electrolux ERF4114AOW befinder sig i begge tests i midterområdet rent prismæssigt. Begge testpaneler er meget enige i bedømmelsen af køleskabets egenskaber, hvor det klarer sig rigtig godt på stort set alle målte og bedømte parametre.

Derfor er Electrolux ERF4114AOW en testvinder

Dette køleskab får topkarakterer for dens brugervenlighed samt en meget støjsvag drift. Modellen udmærker sig også ved lavt strømforbrug, som det også fremgår af A++ mærkningen.

En stor fordel ved Electrolux ERF4114AOW er desuden kapaciteten på hele 395 liter, som ligger noget over gennemsnittet for tilsvarende køleskabe i prisklassen. På trods af stor rummelighed og lavt støjniveau, køler modellen meget effektivt.

De eneste minus som de forskellige tests nævner ved denne model er indstilling af temperaturen, der foregår indvendigt i køleskabet. Her får køleskabet middelkarakter, hvilket trods alt stadig er godkendt, når man sammenligner med andre køleskabe på markedet.


Bosch KSV36BW30

✅ Topscorer hos Råd & Rön
✅ Topscorer hos Tænk.dk

Bosch KSV36BW30

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
6.044,00 Kr. 0,00 Kr. 6.044,00 Kr. Læs mere

 

I oktober 2015 gennemførte både det svenske forbrugermagasin Råd & Rön og det danske forbrugerråd Tænk en test af køleskabe, hvor henholdsvis 10 og 20 af de mest populære modeller blev testet op imod hinanden. I begge tests kvalificerede Bosch KSV36BW30 sig til en andenplads, hvor kun meget små marginaler adskiller den fra vinderen.

Det er et meget flot resultat i betragtning af, at køleskabet prismæssigt ligger ret billigt, sammenlignet med mange af de andre testede modeller. Modellen bedømmes som ”god” eller ”meget god” på stort set alle testede parametre. Den eneste detalje, der trækker en smule ned er temperaturen i grøntsagsskuffen, som vurderes at være en anelse for høj.

Dette sikrede Bosch KSV36BW30 den flotte placering

Både Tænk og Råd & Rön vurderer, at brugervenligheden er helt i top for denne model – og det er ifølge Tænk den mest brugervenlige model blandt de 20 testede køleskabe. Betjening og aflæsning foregår via et panel på fronten af køleskabsdøren. Det bemærkes også, at det indbyggede termometer er meget præcist.

Testpanelerne hæfter sig også ved det generelle kvalitetsindtryk af modellen. Her får Bosch KSV36BW30 topkarakterer hos både de danske og de svenske fagfolk.


Liebherr SK 4260

Topscorer hos det danske forbrugerråd Tænk

Liebherr SK 4260 køleskab

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
7.689,00 Kr. 0,00 Kr. 7.689,00 Kr. Læs mere
7.789,00 Kr. 0,00 Kr. 7.789,00 Kr. Læs mere
7.789,00 Kr. 0,00 Kr. 7.789,00 Kr. Læs mere
7.942,00 Kr. 0,00 Kr. 7.942,00 Kr. Læs mere
8.206,00 Kr. 0,00 Kr. 8.206,00 Kr. Læs mere

 

Liebherr SK 4260 har været med i det danske forbrugerråd Tænks omfattende test af køleskabe, hvor hver enkel model er blevet vurderet og afprøvet på forskellige parametre. Også Liebherr SK 4260 er blevet gennemtestet, og eksperterne er begejstrede for modellen, som får en rigtig flot placering som topscorer i testen.

Dette køleskab fra Liebherr har flere aspekter, hvor modellen udmærker sig. Først og fremmest er her tale om et stort køleskab med en rummelig kapacitet, der ligger på 381 liter. Det vil passe til en større husholdning på 5-6 personer. Selv om køleskabet har en rummelig kapacitet, så er indretningen stadig fleksibel og overskuelig, så al plads kan udnyttes. Her findes både hylder og skuffer, således at der er plads til alle typer af madvarer.

Derfor er denne model topscorer

Udover Liebherr SK 4260’s store rummelighed og gode indretning så har modellen også en god LED-belysning, som fremmer overskueligheden yderligere. Liebherr SK 4260 er endvidere et miljøvenligt køleskab i energiklasse A++, som er en af de bedste miljøklasser på markedet. Både forbruger og miljøet vil derfor kunne drage fordel af dette køleskab.

Eftersom her er tale om et rummeligt køleskab, vil man som forbruger måske benytte det til at købe ind til flere dage ad gangen. Derfor er det vigtigt med en jævn og velfungerende temperatur, og til det formål har Liebherr SK 4260 en ventileret køling, som sikrer, at temperaturen er ens på alle hylder. Temperaturstyringen er elektronisk, hvilket giver mulighed for at indstille en helt nøjagtig temperatur.

Liebherr SK 4260 er udformet i en flot hvid farve.


Scandomestic SKS 450

Topscorer hos det danske forbrugerråd Tænk

Scandomestic SKS 450 køleskab test

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
4.229,00 Kr. 0,00 Kr. 4.229,00 Kr. Læs mere

 

Scandomestic SKS 450 har været inkluderet i en stor test af køleskabe udført af det danske forbrugerråd Tænk, hvor forskellige køleskabe er blevet vurderet på en lang række parametre. Scandomestic SKS 450 får stor ros af de danske eksperter og får en fornem topplacering i testen.

Denne model vil være et godt valg for den store familie på omkring 5 medlemmer, da modellen har en kapacitet på 360 liter. Dermed er der plads til rigtig mange madvarer, og den gode indretning sørger for, at der både er ideelle pladser til små og store madvarer. Dertil findes der 5 sikkerhedsglashylder, som er justerbare samt 2 gennemsigtige skuffer til opbevaring af for eksempel grøntsager.

Derfor får denne model så god en bedømmelse

Scandomestic SKS 450 er et køleskab i rigtig god kvalitet, og modellen er både rummelig og godt indrettet med både hylder og skuffer. Dertil kommer, at Scandomestic SKS 450 er et meget miljøvenligt køleskab, som både sparer på energien og samtidig er et plus for forbrugerens økonomi. Dette køleskab findes nemlig i energiklasse A++, som klart er en af de bedste overhovedet på markedet.

Scandomestic SKS 450 er yderligere et køleskab, som ikke giver så meget lyd fra sig. Scandomestic SKS 450 har et lydniveau på 40 dB, så selv om man opholder sig i nærheden af modellen – for eksempel i et samtalekøkken – så vil man ikke blive forstyrret af brummen og larm. Scandomestic SKS 450 har yderligere en vendbar dør, som betyder, at selv om modellen oprindeligt er højrehængt, så kan dette justeres.

Scandomestic SKS 450 kommer i hvid farve.


Scandomestic SKS 450 SS

Topscorer hos det danske forbrugerråd Tænk

Scandomestic SKS 450 SS

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
5.999,00 Kr. 0,00 Kr. 5.999,00 Kr. Læs mere

 

Scandomestic SKS 450 SS har været inkluderet i en køleskabs-test udført af det danske forbrugerråd Tænk, og modellen får en flot topplacering af det danske ekspertpanel. Scandomestic er måske ikke det mest velkendte mærke, men med denne model får man et godt og solidt køleskab, som tillige både er rummeligt og energivenligt.

En af de helt store fordele ved Scandomestic SKS 450 SS er modellens store rummelighed, som gør, at dette køleskab vil passe godt til den lidt større familie. Dette køleskab har nemlig en kølekapacitet på 360 liter, som er højt og passende til en husstand med omkring 5 medlemmer.

Herudover er køleskabets indre udformet til at gøre opbevaringen af madvarer så fleksibel som mulig. Til dette formål findes 5 sikkerhedsglashylder, som alle er justerbare for at give muligheden for at tilpasse indretningen til typerne af madvarer. Hertil kommer også 2 skuffer, som er transparente, således at man kan se igennem dem. Det højner overskueligheden – især når man har travlt.

De største fordele ved Scandomestic SKS 450 SS

Scandomestic SKS 450 SS har således mange fordele. For det første er modellen meget rummelig samt overskueligt indrettet, og hertil kommer, at overskueligheden yderligere øges ved hjælp af displayet, som viser køleskabets status.

Scandomestic SKS 450 SS vil også falde i den miljøbevidste forbrugers smag, idet modellen er skabt i energiklasse A++. Herved sparer man både på miljøet og økonomien. Det årlige energiforbrug er på 131 kWh, hvilket er mod den lave ende.

Denne model fra Scandomestic er ydermere et støjsvagt køleskab med et lydniveau på 40 dB, hvilket betyder, at man dårligt nok kan høre køleskabet brumme. Et støjsvagt køleskab er især en fordel i hjem, hvor man ofte opholder sig tæt på køleskabet – for eksempel i mindre lejligheder eller i samtalekøkkener.

Scandomestic SKS 450 SS har desuden en vendbar dør, så modellen kan bruges i alle hjem med alle udformninger.

Scandomestic SKS 450 SS er i rustfrit stål.


Bosch KGE36BW40

 ✅ Testvinder hos det svenske testmagasin Test.se

Bosch KGE36BW40

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
4.595,00 Kr. 0,00 Kr. 4.595,00 Kr. Læs mere
4.612,00 Kr. 0,00 Kr. 4.612,00 Kr. Læs mere
4.612,00 Kr. 0,00 Kr. 4.612,00 Kr. Læs mere
4.922,00 Kr. 0,00 Kr. 4.922,00 Kr. Læs mere

 

Det svenske testmagasin Test.se har sammenholdt en række ekspert-tests fra anerkendte kilder, og på den baggrund har de kåret Bosch KGE36BW40 som vinder i kategorien køle/fryse-skabe, hvor du altså både får køleskab og fryser i én enhed.

Derfor anbefales Bosch KGE36BW40

Test.se fremhæver blandt andet den nemme og overskuelige betjening af køle/fryse-skabet, der foregår digitalt fra et panel på fronten af køleskabsdøren. Her kan man både aflæse skabets temperaturer, og foretage digital indstilling.

Køleskabsdelen har både CrisperBox (en særlig grøntsagsskuffe hvor temperaturen ligger lidt højere end køleskabets gennemsnitstemperatur), samt en særlig ChillerBox (skuffe til kød og fisk, hvor temperaturen ligger lavere end køleskabets gennemsnitstemperatur).

Fryserdelen har ekstra sikkerhed, idet der blandt andet gives akustisk alarm, hvis fryserdøren er åben. Fryseren giver også både akustisk og optisk alarm, hvis der registreres driftsforstyrrelser i fryserummet.


Siemens KS36VAI41

 Favorit blandt brugerne

Siemens KS36VAI41

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
5.800,00 Kr. 0,00 Kr. 5.800,00 Kr. Læs mere
6.583,00 Kr. 0,00 Kr. 6.583,00 Kr. Læs mere

 

Det forholdsvis nye Siemens KS36VAI41 har endnu ikke været testet af de forskellige anerkendte testpaneler, men skal man tro forbrugernes mange positive tilbagemeldinger på de webshops, der sælger denne model, er køleskabet et godt valg. Siemens KS36VAI41 får fem stjerner ud af fem mulige fra langt størstedelen af forbrugerne.

Prismæssigt befinder Siemens KS36VAI41 sig i mellemlejet, og det er billigt i forhold til dets mange moderne features. Kapaciteten på hele 346 liter giver rigelig plads til madvarerne, selv i større familier med børn. Selv om køleskabet byder på syv hylder af sikkerhedsglas, er der også blevet plads til to store grøntsagsskuffer, hvor både frugt og grønt holder sig væsentlig længere i kraft af dæmpet køling og regulering af luftfugtigheden.

Den har elektronisk og touch-styret betjening, som gør den meget nem og overskuelig at betjene.

De største fordele ved Siemens KS36VAI41

Strømforbruget for Siemens KS36VAI41 ligger på 75 kWh årligt, svarende til en beskeden strømregning i størrelsesorden 150 kroner på årsbasis. Der er med andre ord tale om et særdeles energivenligt køleskab med den højst opnåelige A+++ mærkning.

Alligevel får du med denne model dynamisk køling med ventilatorer, der hele tiden fordeler kulden, så temperaturen er konstant i hele skabet. Modellen byder også på en særlig nedkølingsfunktion, der kan aktiveres, når du sætter friske madvarer ind. Det sikrer hurtig nedkøling og beskytter de eksisterende madvarer mod opvarmning. Funktionen slår selv fra efter nogle timer.


Generelle tips til indkøb og brug af køleskab

Der kan være mange parametre, der spiller ind, når køleskabet skal vælges. Har du specifikke krav til udformning, størrelse, farver og lignende, kan det indsnævre mulighederne gevaldigt. Det er klart, at designet skal matche resten af køkkenet, og det valgte køleskab skal selvfølgelig også helst kunne være det ønskede sted. Her er det primært højden, der er afgørende, idet de fleste køleskabe holder sig til standardbredden på 60 centimeter.

Hvis du vil have mest muligt køleskab for pengene, betaler det sig dog at indtage en fleksibel holdning i forhold til design og udformning. Selvfølgelig kan der være særlige krav og præferencer, der helst skal opfyldes, og det er en god ide at notere sig disse – eventuelt i prioriteret rækkefølge – allerede inden søgningen efter nyt køleskab påbegyndes.

Vælg et køleskab i passende størrelse
Desto større køleskabet er, desto mere strøm bruger det. Det betaler sig derfor at vælge en størrelse, der passer til behovet. Et køleskab på 150-200 liter passer som regel til normalt brug for en familie på 3-4 personer. Er du alene i husstanden, kan du med fordel vælge et mindre køleskab, hvorimod større familier let får brug for 2-400 liter. I denne artikel har vi primært kigget på de lidt større modeller.

Undgå en indelukket og varm placering af køleskabet
Køleskabet er altid forsynet med køleribber på bagsiden, hvor overskudvarmen ledes væk. Det er vigtigt, at der er et minimum af luftgennemstrømning omkring køleribberne, da køleskabet ellers skal bruge ekstra strøm på at køle.
Der skal således helst være en smule afstand til væggen, ligesom en sprække over køleskabet vil kunne hjælpe den varme luft til at komme ud. Hvis køleskabet placeres tæt op ad en radiator, i meget direkte sol eller på anden vis placeres i ekstraordinært varme omgivelser, vil dette også medføre højere strømforbrug.

Afvej behovet for ekstern indstilling og aflæsning
Mange nyere køleskabe er forsynet med display og betjening i et panel på ydersiden af køleskabsdøren. Dette er meget bekvemt, men i den daglige brug spiller det for de fleste ikke en afgørende rolle. Problemet er, at du betaler en del ekstra for denne feature. Ønsker du således mest mulig køleskab for pengene, kan du vælge at nedprioritere denne ekstra komfort.

Hold køleskabet lukket og benyt en eventuel ekstra kølefunktion
Særligt i børnefamilier kan der være en tendens til, at køleskabet står åbent i længere tid, og det modvirker selvfølgelig formålet. Et køleskab varmes meget hurtigt op, når døren er åben, og det går både ud over de nedkølede fødevarer og strømforbruget. Flere af de testede køleskabe kan afgive akustisk alarm ved åben dør, og det kan være en smart reminder-feature, hvis den åbne køleskabsdør er et problem i familien.

Hvis du sætter varm mad eller større mængder uafkølede madvarer ind i køleskabet, virker det på samme måde som den åbentstående dør. De nye madvarer køles kun langsomt ned, og temperaturen i køleskabet stiger i en længere periode.

Hvis det ofte er aktuelt, kan du vælge et køleskab med en ekstra super-kølefunktion, der midlertidigt kan kobles til. Producenterne har lidt forskelige navne til denne feature, men det vil normalt være tydeligt, hvad der menes.

Vælg et strømbesparende køleskab ud fra energimærkningen
I dag er der krav om, at alle køleskabe skal være energimærkede. De mest strømbesparende køleskabe har energimærke A++ eller A+++, og langt de fleste nyere køleskabe befinder sig i dette område. Som en meget grov tommelfingerregel kan du regne med, at der ved brug af et stort køleskab kan spares 30-50 kroner om året pr. energitrin på skalaen. Et stort A+++ køleskab giver altså en årlig besparelse på elregningen i størrelsesorden 100-150 kroner, sammenlignet med et A-mærket køleskab, eller endnu mere, hvis du skifter fra et køleskab af ældre dato.

På den anden side spiller det ikke en afgørende rolle, om A’et har 2 eller tre plustegn efter sig. Forskellen på 30-50 kroner om året retfærdiggør ikke en stor merinvestering. Så her kan du eventuelt lade andre faktorer afgøre det endelige valg af køleskab.

Maden har bedst af kolde temperaturer
Mange har køleskabet indstillet til en temperatur på 6-8 grader, og det er ifølge eksperterne alt for højt. Vanen relaterer måske til tidligere tiders køleskabe, hvor strømforbruget var meget afhængigt af den indstillede temperatur. Det betyder imidlertid mindre med et nyere køleskab, så du kan roligt justere ned til 3-4 grader. Det giver en bedre holdbarhed for maden, og det koster ikke nævneværdigt på elregningen.

Nogle af de testede køleskabe udmærker sig ved meget præcise indbyggede termometre, men ikke alle køleskabe er lige gode til dette. Hvis du vil have en præcis måling af madens reelle temperatur, kan du stille et glas vand midt i køleskabet, og måle vandets temperatur efter nogle timer.


Undgå bakterier i dit køleskab

For at opretholde en god fødevarehygiejne i køleskabet, så er det rigtigt vigtigt, at man både holder sit køleskab rent og sørger for, at der også er den helt rette temperatur. Hvor i køleskabet at du placerer dine madvarer har også betydning.

Rengøringen er især vigtig, da der er mange gemmesteder for bakterier i dit køleskab. Gemmesteder, som er nemme at overse, selv når man gør rent i køleskabet. Bakterierne stortrives især i køleskabets afløbsrende og afløbshul, som sidder bagerst i køleskabet. Her er der nemlig både væske og madrester og det giver gunstige vilkår for bakterierne, som nemt vokser under disse forhold.

Placerer du madvarer bagerst i køleskabet, op ad afløbsrenden, så kan bakterierne nemt overføres til dem. Ifølge flere test, så kan afløbsrenden i køleskabet endda være et af de mest beskidte steder i dit hjem netop fordi, at den er så nem at overse og glemme og fordi mange ikke gør den ren. Ikke desto mindre, så er det vigtigt, at du husker netop at gøre den ren, da bakterier stortrives i rendens fugtige miljø.

Slækker du på rengøringen i dit køleskab, så kan der i yderste tilfælde dannes grobund for skimmelsvamp. Skimmelsvamp ses ofte i små sprækker eller lister, som eksempelvis afløbsrenden, så kig godt efter og vær grundig med rengøringen. Er køleskabet angrebet af skimmelsvamp, så ses det ofte ved grå og sorte belægninger, er disse belægninger synlige, så er det vigtigt med en grundig rengøring af hele køleskabet – ikke kun der hvor du kan se skimmelsvampen.

Bakterier i dine madvarer
Jord på grøntsager er en stor kilde til bakterier i køleskabet. Bakterier fra jordrester kan nemlig nemt overføres til andre madvarer i køleskabet, så det er vigtigt, at eventuelle jordrester vaskes af grøntsager, inden de lægges i køleskabet. Derudover er det også vigtigt, at grøntsager opbevares adskilt fra kød, så de to typer af madvarer ikke kommer i berøring med hinanden.

Råt kød og frisk fisk skal også håndteres med omhu og skal pakkes ind i lukkede beholdere. Begge dele er nemlig et godt ynglested for bakterier og bør derfor beskyttes bedst muligt. Frisk kød og fisk bør derfor opbevares separat fra andre madvarer i køleskabet og på det koldeste sted i køleskabet. Alt afhængig af hvilken model af køleskab man har, så er dette ofte i bunden af køleskabet – dog ikke i grøntsagsskuffen.

Det er heller ikke ligegyldigt, hvor i køleskabet du placerer mælken. Mælk er nemlig meget følsom over for temperaturudsving og selv om den passer perfekt i køleskabslågen, så er dette faktisk ikke den bedste placering for den. Mælken bør opbevares det koldeste sted i køleskabet og på grund af de store temperaturudsving der kan være i lågen, så er det bedst at placere mælken i bunden af køleskabet på en hylde.

Udover en stor følsomhed overfor temperaturer, så bør man også holde mælk adskilt fra stærkt lugtende madvarer såsom løg, porrer og selleri. Deres lugt kan nemlig smitte af, så mælken får en mærkelig smag – også selvom den ikke er åbnet endnu. Mælkekartoner er nemlig væsketætte, men ikke lufttætte.

Man kan i det hele taget opnå meget, hvis man sorterer sine madvarer i køleskabet og holde forskellige typer af fødevarer adskilte. Derved kan bakterier og lugt ikke flytte sig fra en type fødevare til en anden og man vil ofte opleve, at madvarerne holder bedre og længere.

Hold øje med temperaturen
Det er også særligt vigtigt, at du sørger for, at temperaturen i dit køleskab er rigtig. Nogle fødevarer er særligt temperaturfølsomme, såsom frisk fisk og kød. Hvert år sendes flere mennesker på sygehuset med madforgiftning og ifølge undersøgelser, så skyldes forgiftningerne ofte, at maden er blevet opbevaret for varmt i ens eget køleskab eller ikke er blevet kølet hurtigt nok ned.

Som tommelfingerregel, så bør der ifølge det danske Forbrugerråd Tænk højst være 5°C de steder i køleskabet, hvor du opbevarer letfordærvelige fødevarer såsom fisk, kød og mælk. Kommer temperaturen over de 5°C, så skal der ikke meget til, forend at madvarerne i køleskabet kan tage skade. Allerede mellem 7°C og 8°C begynder bakterier at vokse og danne af toksiner. Ved 10°C, kan stafylokokker begynde at producere toksiner i blød ost, ligesom også Salmonella bakterier trives i temperaturer over 5°C. Du kan læse mere om, hvilke bakterier der findes i hvilke fødevarer og hvilke temperaturer de højest må opbevares ved hos den danske Fødevarestyrelse.

Vil du gemme rester fra aftensmaden, så er det vigtigt, at maden kommer hurtigt i køleskabet. Bakterier stortrives nemlig mellem 20°C og 40°C og i løbet af kun tre timer, der kan én bakterie blive til tusind.


Sådan vedligeholder du dit køleskab

Passer du godt på dit køleskab, så bliver strømregningen mindre og levetiden længere.
Dårligt vedligehold af hårde hvidevarer, som eksempelvis køleskabe, kan ifølge danske Bolius, Boligejernes Videncenter, give et energiforbrug som er 20 procent højere, end det ellers ville have været ved regelmæssigt vedligehold.

Husker du eksempelvis at støve ribberne på bagsiden af køleskabet af en gang om året, så slider du mindre på kondensatoren i køleskabet. Ribberne hjælper nemlig køleskabet med at komme af med varmen og er de støvede, så er det unødigt svært for køleskabet at komme af med varmen, hvilket betyder, at kondensatoren arbejder unødigt meget og at din elregning ligeledes vil blive unødigt høj.

Ifølge danske Samvirke, så bør du rengøre ribberne mindst én gang om året og derved både sænke slitagen på køleskabet kondensator og sænke din elregning.

Sørger du for at holde dit køleskab pænt og rent indvendigt, så vil dette også have betydning for køleskabets levetid og energiforbrug. Sørger du eksempelvis for at smide game madvarer ud, så vil dette både komme hygiejnen og strømforbruget til gavn. Jo flere madvarer du har i køleskabet, desto mere energi skal køleskabet selvsagt bruge på at køle, ligesom madvarer der er for gamle også kan risikere at fordærve dine friske varer.

Sådan holder dit køleskab længere
Vil du forlænge levetiden på dit køleskab, så er det bedste du kan gøre at sørge for, at ribberne på bagsiden af køleskabet bliver støvet af. For den mest effektive rengøring anbefales det, at du først støvsuger ribberne og derefter tørrer dem af med varmt vand og sæbe. Bolius har tre konkrete anbefalinger, som dit køleskab og dets levetid vil nyde godt af:

1) Afstøv køleribber og kompressoren, hvis den er tilgængelig
2) Rengør tætningslisten med jævne mellemrum og tjek, om den er tæt
3) Sørge for at holde afløbsrenden og afløbshullet rent, så fugt kan løbe ud

Som udgangspunkt bør du rengøre dit køleskab hver anden måned eller ved behov. Behandler du dit køleskab godt og sørger for jævnlig vedligeholdelse, så sikrer dette også dine rettigheder i reklamationsperioden.  Det er derfor en god idé altid at læse den brugsanvisnings, som følger med køleskabet, da der ofte her er råd til, hvordan du bedst vedligeholder pågældende køleskab.


Køleskab test – Disse kilder har vi anvendt i artiklen:

I denne artikel har vi gennemgået en række tests fra både danske og udenlandske testlaboratorier, set på forskellige medieomtaler og også ladet forbrugerne selv komme til orde via anmeldelser og kommentarer på anerkendte webshops. Nedenfor kan du se en kort oversigt over de anvendte kilder:

Tænk.dk 🇩🇰
Forbrugermagasinet Tænk har tætte relationer til Forbrugerstyrelsen, og derfor er det en meget velanskrevet kilde, som dels bruges af private forbrugere, men også er meget citeret i både danske og udenlandske medier.

I denne artikel refererer vi til Tænk’s omfattende køleskabstest fra oktober 2015, hvor hele 20 køleskabe er testet. Testen er inddelt i områderne Funktion, Energiforbrug, Brugervenlighed, Støj og Kvalitetsindtryk, og de fleste af områderne har målt på flere forskellige underparametre.

Testen munder ud i en samlet karakter og en lidt mere subjektiv sammenfatning, og det er endvidere muligt at tilgå en komplet liste med specifikationer for hver enkelt model. Du kan selv læse køleskabs-testen her, men fuld adgang kræver dog abonnement. Alternativt er det muligt at købe særskilt adgang til den specifikke test.
 

Råd & Rön 🇸🇪
Råd & Rön er Sveriges måske mest ansete forbrugermagasin, og her testede man i oktober 2015 ti af de mest populære køleskabe. Ligesom testen hos Tænk, er også Råd & Rön’s test inddelt i hovedområderne Funktion, Energiforbrug, Brugervenlighed, Støj og Kvalitetsindtryk med passende underpunkter.

Råd & Rön giver en konkret karakter på hvert af de punkter, der er undersøgt, og summerer dette til en samlet karakter for hver model. Resultaterne er praktisk opstillet i en interaktiv tabel, hvor du kan filtrere og sortere efter ønske. Forbrugermagasinet har dog undladt at fortolke resultaterne og vurdere produkterne subjektivt. Så her må du selv drage konklusionerne. Testen er tilgængelig online her, men fuld adgang kræver abonnement.

Test.se 🇸🇪
Den svenske forbrugerportal Test.se har specialiseret sig i at indsamle og sammenholde offentliggjorte tests fra svenske ekspertpaneler. Portalen fortolker resultaterne, og drager herudfra konklusioner og anbefalinger. Der gives normalt én specifik anbefaling i hver produktkategori, og det er primært dette produkt, der er omtalt. Portalen har offentliggjort sin vurdering af køleskabe i maj 2016, og vurderingen er frit tilgængelig her.

24.no 🇳🇴
Den norske shoppingportal 24.no er en del af Mediehuset Nettavisen A/S, som beskæftiger sig med alle former for shopping. I sektionen for hvidevarer gives der en specifik anbefaling til hver type af hvidevare. Artiklen om hvidevarer er fra oktober 2014, og du kan frit læse den her

Forbrugeranmeldelser ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Officielle og uafhængige testresultater er udmærkede, men problemet kan i nogle tilfælde være, at produkterne testes i et kunstigt miljø og over en relativ kort tidsperiode. Derfor er forbrugernes egne anmeldelser også et særdeles brugbart supplement i vurderingen af køleskabe.

De fleste større netbutikker tillader, at forbrugerne frit kan udtrykke tilfredshed og/eller utilfredshed med produkterne. Som regel vil ikke alle forbrugere være enige, men hvis der er mange anmeldelser, vil et gennemsnit som regel være et godt fingerpeg. Vi har blandt andet kigget på forbrugeranmeldelser hos whiteaway.com og skousen.dk.

Andre relevante tests 🔎
Ud over denne generelle købeskab test, så har du også mulighed for at læse en række andre relateret tests som måske kan være nyttig, når du leder efter nyt køleskab.

Vi har udarbejdet en række artikler som fokuserer specifikt på køleskabe af forskellige populære mærker. I disse artikler har vi samlet de testvindende købeskabe fra de forskellige mærker, samt vi har samlet en række alternative testvindende køleskabe fra andre anerkendte mærker. Du kan eksempelvis læse vores Electrolux køleskab test, hvor vi har samlet de bedste køleskabe fra Electrolux.
Ligeledes har vi udarbejdet en test af Liebherr køleskabe, hvor du også finder en stor samling af testvindende køleskabe. Du finder naturligvis også prissammenligning af de forskellige modeller.

Har du mindre plads i dit hus eller din lejlighed, eller leder du blot efter et mindre køleskab til eksempelvis dit sommerhus, så kan du med fordele læse vores mini køleskab test, hvor vi har samlet de bedste minikøleskabe på markedet. Vi har samlet testvindere fra blandt andet Forbrugerrådet Tænk og den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön.

Hvis du modsat er på jagt efter et større køleskab, så kan du med fordel læse vores amerikaner køleskab test.

Hvis du er på udkig efter at køle dine vine, så kan du læse meget mere om vinkøleskabe i vores store vinkøleskab test. I denne artikel finder du også gode råd omkring den ideelle temperatur til dine vine, hvordan du bedst dekanterer din vin og meget mere.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Her kan du skrive en kommentar til artiklen

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse