Artiklen indeholder annoncelinks, og er dermed sponsoreret. Læs mere

Mini Fryser test-oversigt: En analyse af de bedste minifrysere baseret på tests og anmeldelser

Ifølge vores research & analyse Vi har udvalgt produkter, der scorer højt på de parametre, vi vurderer dem på, men ikke en udtømmende liste over alle produkter på markedet

SENESTE ÆNDRING maj 30, 2024.

Mini Fryser test-oversigt: En analyse af de bedste minifrysere baseret på tests og anmeldelser

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund research..., men vi afgrænser os primært til produkter tilgængelige på prisportaler eller annonceplatforme. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Oplistningen er ikke et udtryk for en rangering af produkter, og annonceaftaler kan påvirke placeringen og udvælgelsen af vores produkter – læs mere her. Læs mere

At have en fryser er essentielt i ethvert hjem, men hvad nu hvis pladsen er begrænset? Her kommer mini-fryseren ind i billedet. Selvom de fylder mindre, leverer de fleste stadig den frysekapacitet, du har brug for.

Nedenfor præsenterer vi vores bud på de 2 bedste minifrysere på markedet – alle nøje udvalgt og anbefalet af både eksperter og forbrugere. For dem med mere plads til rådighed, vil vi også give links til vores andre anmeldelser af forskellige, større frysere.

OBS: Vores artikel fremhæver i øjeblikket kun 2 produkter, da tidligere udvalgte produkter enten ikke er tilgængelige længere eller er udsolgte. Vi er opmærksomme på problemet og er i fuld gang med at lave ny research, så du kan få et overblik over de bedste produkter på markedet inden længe - de er lige om hjørnet.

Seneste ændring:

“Vi har lavet dybdegående research og analyseret produkternes specifikationer og funktioner for at kunne lave en detaljeret sammenligning. Det har resulteret i, at vi i vores artikel har fået en stor sammenligningstabel, der giver et grundigt overblik over de vigtigste produktegenskaber, specifikationer og bruger- og ekspertanmeldelser. Tabellen har til formål at give dig en bedre forståelse af minifrysere , så din beslutning i højere grad træffes ud fra et informeret grundlag.”

Tidligere ændringer:

6. december 2023

I dag har vi overført denne artikel til vores nye design for at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside. I tråd med ændringen har vi dertil revideret, optimeret og suppleret vores produktanmeldelser for yderligere at forbedre din oplevelse, så du lettere kan finde lige præcis det, du har brug for.

test-guiden

En test-guide, som denne, er en artikel, der analyserer produkter via en gennemgang af bl.a. anmeldelser og tests.

De 2 bedste minifrysere i test-guiden 2024:

Sådan vurderer og udvælger vi produkter

Vi sammenligner en række anerkendte produkter og brands. Vi har partnerskaber med mange store forhandlere, og selvom det kan have indflydelse på udvalget af produkter til artiklen, beror vores anbefalinger på redaktionens professionelle vurdering af de bedste produkter.

Vores research-team vurderer produkterne på parametre som:

  1
 • Produkttests fra ekspertkilder og forbrugermagasiner
 • 2
 • Kundeanmeldelser af produktet
 • 3
 • Produktets egenskaber og specifikationer
 • 4
 • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
 • 5
 • Viden og data på, hvad vores læsere foretrækker

Ovenstående bliver holdt op imod pris og kvalitet. Det er vigtigt at nævne, at rækkefølgen ikke repræsenterer en rangering af produkter, men nærmere en gennemgang af nogle af de bedste produkter til forskellige behov.

Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Overblik: Stor sammenligning af de udvalgte minifrysere

Bemærk, vi har ikke kunne finde uvildige tests i dette emne og har derfor primært analyseret på kundens egen "test" af produktet i form af alle de kundeanmeldelser, vi har kunne finde om de pågældende produkter, som efterfølgende er blevet sammenlignet med produktdata og pris.

LIEBHERR GP 1213-21 057 - smal fryser i høj kvalitet

Premiumvalg

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

test-guiden

Dagens bedste priser og tilbud på LIEBHERR GP 1213-21 057:

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.
 • Flytbare hylder til personlig placering af maden
 • Energibesparende indfrysning med Superfrost-funktion
 • Kompakt design med praktisk kapacitet på 97 liter

Forbrugsguidens vurdering

LIEBHERR GP 1213-21 057 er designet til dig, der ønsker moderne teknologi og funktionalitet i en lille fryser. Med sin generøse kapacitet på 97 liter overgår den sine konkurrenter med hensyn til størrelse, selvom det dog ikke er den mindste løsning, der findes. Den har desuden nyttige funktioner som f.eks. Low Frost, der effektivt minimerer ophobning af frost, hvilket reducerer behovet for manuel afrimning. Desuden er der et moderne elektronisk display, som gør det nemmere at styre fryseren. På trods af sin størrelse er det imponerende, at den kun bruger 170 kWh energi om året, hvilket gør den til et energieffektivt valg blandt minifrysere.

Selvom den ligger i en højere prisklasse og mangler en isbakke, mener vi, at dens moderne funktioner, alsidige design og praktiske egenskaber inden for dens kompakte form gør den til et overbevisende valg for dig, der prioriterer moderne funktioner frem for budgethensyn.

Fordele

 • Aftagelige hylder og skuffer
 • Low Frost-funktion
 • Meget stillegående
 • Vendbar dør
 • Børnesikringsfunktion

Ulemper

 • Ingen is-bakke
 • I den højere prisklasse

LIEBHERR GP 1213-21 057 er den bedste minifryser til dig, der ikke har noget imod at betale mere for lidt ekstra luksus.

På trods af, at modellen ikke er blevet vurderet i en mini-fryser test hos eksperterne, høster den dog utrolig høj ros hos brugerne. Den er den klare brugerfavorit blandt både køberne fra Whiteaway.com og Google, hvor den begge steder scorer 4,7 ud af 5 stjerner i gennemsnit.

Brugerne hos Whiteaway.com vurderer produkterne på fire forskellige parametre – kvalitet, kapacitet, evne til at opretholde temperaturen og en samlet vurdering. På de tre første aspekter modtager den 5 ud af 5 stjerner, så tilfredsheden er høj. Brugerne hos Whiteaway.com såvel som Google noterer sig især den lille og praktiske størrelse, som passer perfekt til en eller to personer. En bruger skriver: ”Flyttede tilbage til Danmark og så manglede jeg en lille fryser. Den passer perfekt til min hyggelige lejlighed med skråvægge. Størrelsen med de 3 skuffer er lige til en enlig ældre dame”.

Mere om LIEBHERR GP 1213-21 057

Specifikationer

 • Kapacitet: 98 l
 • Energiklasse: E
 • Lydniveau: 39 dB
 • Dimensioner: 85,1 x 55,3 x 62,4 cm
 • Hurtig frys
 • Automatisk afrimning
 • Vægt: 36 kg

Luksus-valget

Leder du efter en lille fryser, der kommer med moderne teknologi og indstillinger, så vil LIEBHERR GP 1213-21 057 være lige noget for dig.

Størrelserne på markedet spænder gerne fra omkring 20 liter til over 100 liter. Med en kapacitet på 97 liter ligger varianten derfor klart i den høje ende, hvad angår kapacitet. Det betyder også, at det ikke er et helt lille apparat. Højden er på 85 centimeter, og det er næsten dobbelt så højt som de mindste konkurrenter. Derfor er her ikke tale om den mindste kummefryser.

Du får flere af de samme moderne funktioner, som du kender fra den almindelige fryser, og det inkluderer for eksempel Low Frost. Low Frost er en funktion, der gør, at der ikke bliver dannet frost og is på hverken de indpakkede fødevarer eller siderne. For dig betyder det sjælden manuel afrimning af din fryser. Du får tillige et moderne elektronisk display, som giver dig det fulde overblik over dine frostvarer.

Den fine kapacitet og de moderne funktioner betyder dog også, at i sammenligning med konkurrenterne ligger prisen klart i den højere ende. Men ønsker du lidt mere luksus i din lille fryser, så er pengene godt givet ud.

Alsidigt, støjsvagt og med høj indfrysningskapacitet

LIEBHERR GP 1213-21 057 kommer med flere fordele, som for eksempel den vendbare dør. En vendbar dør betyder nemlig, at du selv kan bestemme hvilken vej, døren åbner ud. Du vil derudover opleve en dejlig stillegående enhed, der ikke gør meget væsen af sig, når det kommer til lyd. Støjniveauet er på 39 dB, hvilket helt klart er i den lave ende af skalaen.

Der er en stor alsidighed at finde hos modellen, for der er mange anvendelsesmuligheder. Du kan for eksempel bruge den som en ekstra fryser i hjemmet, hvis du allerede har en fryser, i sommerhuset eller som fryser i en lille lejlighed. Men en kapacitet på 97 liter er der tre skuffer, og det vil typisk være nok til en mindre husholdning. Derfor er den heller ikke så velegnet til at tage med på camping. Vægten på 41 kilo gør den nemlig svær bare lige at flytte.

Indfrysningskapaciteten er høj på 11 kilo om dagen, og den er fuldt funktionel i rumtemperaturer mellem ti og 43 grader celsius. Du får desuden et årligt energiforbrug på 170 kWh – og det er ikke så dårligt endda. De små frysere er generelt ikke kendt for at være energibesparende, så med LIEBHERR GP 1213-21 057 er du i den heldigere kategori.

Alt i alt den bedste mini-fryser til dig, der ikke har noget imod at betale ekstra for funktioner, kapacitet og kvalitet.

MOBICOOL MB40 Hybrid - én køleboks med to teknologier

Bedste alternativ til midlertidig køling

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

test-guiden

Dagens bedste priser og tilbud på MOBICOOL MB40 Hybrid:

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.
 • Hurtig afkølingsfunktion
 • Alsidig hybridkøling
 • 40-liters kapacitet

Forbrugsguidens vurdering

MOBICOOL MB40 Hybrid skiller sig ud på vores liste for dig, der søger en alsidig køleløsning til midlertidige behov, såsom ferier eller campingture. På trods af dens potentielle støjniveau og pris gør dens unikke funktioner og rummelige design den til en overbevisende mulighed for køling på farten.

En funktion, vi sætter særligt pris på, er dens dobbelte funktionalitet. Den fungerer via et 12 V Thermo-elektrisk drev i bilen og en 230 V-kompressor, når du har adgang til strøm. Hybridsystemet sikrer en imponerende køleydelse, herunder en Quick Cool-funktion og evnen til at nå temperaturer helt ned til minus 15 grader Celsius. Den er derfor velegnet til hurtig nedkøling af drikkevarer på en varm dag og kan endda klare nogle fryseopgaver – men langvarig frysning anbefales dog ikke.

Fordele

 • Køling og frysning fra +10 °C til -15 °C
 • Rejsevenligt design med indbygget håndtag
 • Robust stålhus
 • Låg med omløbende gummitætning og magnetlås

Ulemper

 • Kan være lidt støjende

MOBICOOL MB40 Hybrid er den bedste minifryser til dig, der i højere grad vil have en fryseboks end en regulær lille fryser.

Modellen er ikke blevet testet i en mini-fryser test hos eksperterne, men eftersom brugerne er vilde med den, har vi alligevel valgt at tage den med. Køberne hos Amazon tildeler den i gennemsnit 4,7 stjerner, mens den hos Google får 4,6 stjerner. Det er rigtig højt.

Brugerne har meget ros tilovers for produktet, og især kommer flere ind på, at den er superpraktisk og sjov at have med at gøre. Den er enkel, men fungerer som den skal, bliver det noteret, og den er velbygget og giver god valuta for pengene. En bruger forklarer: ”This is a well made portable cooler and freezer and good value for money, so I would recommend this”. En anden opsummerer oplevelsen med ordene: “Excellent product”.

Mere om MOBICOOL MB40 Hybrid

Specifikationer

 • Kapacitet: 40 l
 • Energiklasse: A++
 • Lydniveau: 46 dB
 • Dimensioner: 51 x 45 x 52 cm
 • Vægt: 21 kg
 • Hurtig frys

Smart valg i boks-format

MOBICOOL MB40 Hybrid er ikke en mini-fryser eller mini-kummefryser som sådan. Den er i stedet udformet som en kølende boks – perfekt til at tage med på camping eller til ferien. Og derfor mindre velegnet som permanent fryser til hjemmet.

Modellen er en fryserboks, som dog alligevel har en lidt højere kapacitet end for eksempel en helt lille mini-fryser på 20 liter. Kapaciteten er nemlig på 40 liter, hvilket faktisk er en del. Den ligner lidt en større og flottere køletaske, hvor du lægger låg på. Den er med sine 21 kilo flytbar uden at være decideret nem at bugsere rundt med alene.

Hurtig nedkøling 

MOBICOOL MB40 Hybrid fungerer på to forskellige måder – på farten via 12v Thermo elektrisk drift i bilen og via en 230v kompressor, når I er fremme og har strøm.

Du vil opleve en imponerede køle-egenskab for den lille boks, for den har både en Hurtig Køl-funktion samt en kraftfuld nedkøling ned til hele minus 15 grader. Hurtig Køl gør, at for eksempel dine dåser eller flasker hurtigt bliver kolde på en varm sommerdag, mens den kraftfulde nedkøling også giver dig fryseegenskaber. Med minus 15 grader bør du dog ikke opbevare frostvarer mere end en uges tid for at undgå bakterievækst og fordærvelse.

Læg mærke til at prisen er i den noget høje ende sammenlignet med konkurrenterne, men mange vil nok også anse produktet for værende mere en smart og funktionel gadget end en egentlig mini-fryser. En anden ulempe er bagsiden, der kan blive meget varm.

Alt i alt den bedste mini-fryser til dig, der leder efter en smart løsning til midlertidig nedkøling. For eksempel til ferien eller campingturen.

5 ting du skal overveje, før du køber minifryser

 • Kapacitet

  Det er vigtigt at vælge den rigtige kapacitet til din minifryser for at sikre, at den opfylder dine specifikke behov uden at optage unødvendig plads eller energi:

  • 20-30 liter: Ideel til enkeltpersoner eller par, der ønsker at opbevare nogle få frosne nødvendigheder som is, frossen frugt og et par færdiglavede måltider. Den er også god som en ekstra fryser til drikkevarer.
  • 50-70 liter: Velegnet til små familier eller dig, der har brug for lidt mere plads til de ugentlige indkøb. Du kan opbevare en række forskellige ting, herunder kød, grøntsager og færdigretter.
  • 100-150 liter: Bedst til større familier eller enkeltpersoner med omfattende frysebehov. En fryser i den her størrelse kan nemlig rumme storindkøb og større frosne varer eller rester.
  • 200 liter og derover: Bruges typisk i kommercielle sammenhænge eller af personer med meget store frysebehov, såsom restauranter, cateringfirmaer eller store husholdninger.

  Husk, at det altid er bedre at have lidt ekstra plads end at overfylde en minifryser, da overfyldning kan reducere fryserens effektivitet. Tag hensyn til dine unikke omstændigheder, den plads, du har til rådighed, og dine specifikke behov for at træffe det bedste valg med hensyn til din minifryserkapacitet.

 • Energieffektivitet

  I marts 2021 indførte EU et revideret energimærkningssystem for husholdningsapparater for at forbedre gennemsigtigheden og nøjagtigheden i informationen om energieffektivitet. Det opdaterede system erstattede det tidligere, som brugte klassificeringer fra A+++ til D. Den nye mærkningstilgang forenkler tingene ved at bruge en skala, der spænder fra A (højeste effektivitet) til G (laveste effektivitet). Den væsentligste ændring for potentielle købere af frysere er, at det, der tidligere blev betegnet som de mest effektive frysere (A+++), nu får en D-vurdering under det nye system. Faktisk vil størstedelen af de populære frysere falde i kategorierne E og F, som stadig er i overensstemmelse med de nye mærkningsstandarder for fin energieffektivitet.

 • Yderligere egenskaber og funktioner

  I lighed med andre husholdningsapparater øger det enhedens generelle anvendelighed at vælge en model, der har nogle ekstra funktioner. For at give dig et indblik i de funktioner, der er tilgængelige på markedet i dag, vil vi skitsere dem, vi mener, er værd at overveje, da de er designet til at imødekomme kravene i en typisk husholdning:

  • Hurtig indfrysning: Funktionen er ofte inkluderet i minifrysere og giver dig mulighed for at nedkøle mad hurtigt ved midlertidigt at sænke fryserens temperatur. Det er nyttigt til hurtig nedfrysning af friske madvarer eller til at bevare kvaliteten af nyligt tilføjede varer.
  • Frostfri/automatisk afrimning/ingen frost: Mange minifrysere er udstyret med automatisk afrimning eller frostfri teknologi. Funktionen forhindrer ophobning af is og frost inde i fryseren og eliminerer derfor behovet for manuel afrimning. Det hjælper med at opretholde ensartede temperaturniveauer og holder dine frosne varer frostfri.
  • Indvendig organisering: Minifrysere har ofte justerbare hylder, opbevaringsbakker og skuffer, som giver fleksibilitet i organiseringen af dine frostvarer. Separate rum kan også være inkluderet for at hjælpe dig med at kategorisere og få nem adgang til ofte brugte varer.

  Yderligere funktioner, som du kan finde i nogle minifrysere, men ikke nødvendigvis i alle, inkluderer:

  • Digitalt display: Nogle modeller har et digitalt display, som giver dig mulighed for at overvåge og justere fryserens temperatur og indstillinger med præcision.
  • Temperaturadvarsel: Visse frysere er udstyret med temperaturadvarselsindikatorer eller alarmer, der advarer dig, hvis temperaturen inde i fryseren stiger over et sikkert niveau. Det kan hjælpe dig med at forhindre madspild i tilfælde af en funktionsfejl.
  • Ekstra hylder: Mere rummelige modeller har typisk ekstra hylder, hvilket giver dig flere muligheder for at organisere og opbevare frosne varer.
  • Andre automatiske funktioner: Afhængigt af mærke og model kan minifrysere leveres med forskellige automatiske funktioner som døralarmer, energibesparende tilstande eller endda Wi-Fi-forbindelse til fjernovervågning af din fryser.
 • Pris

  Minifrysere koster typisk fra under 1.000 kr. for basismodeller med mindre kapacitet og færre funktioner til mellem 1.000 kr. og 2.500 kr. for mellemklassemodeller med større kapacitet, funktioner som automatisk afrimning og justerbare hylder og bedre energieffektivitet. I den høje prisklasse, over 2.500 kr, finder du større kapacitet, avancerede funktioner som digitale displays og temperaturalarmer og premium-mærker, der er kendt for god kvalitet og innovation. Dit valg bør afhænge af dine specifikke behov og dit budget, og energieffektivitetsmærkerne hjælper med at vurdere den langsigtede omkostningseffektivitet.

 • Bruger- og ekspertanmeldelser

  Vi anbefaler at læse anmeldelser fra tidligere købere, når du er på udkig efter en ny fryser. For at sikre den højeste kvalitet bør du gå efter modeller med vurderinger over 4,0. Også eksperters evalueringer af frysere, kan være brugbare, da de tager højde for forskellige faktorer som frysehastighed, energiforbrug, temperaturstabilitet, brugervenlighed og rengøring, støjniveau og meget mere. De vurderer typisk flere modeller, identificerer testvindere og tilbyder omfattende information, der kan hjælpe dig med at vælge en model, der passer til netop dine behov.

  Før vi præsenterer dig for vores anbefalede modeller i artiklen, har vi grundigt overvejet både professionelle anmeldelser og brugeranmeldelser for at sikre, at vi giver dig de mest nøjagtige og aktuelle oplysninger, så du lettere kan vælge den model, der passer bedst til dine behov og forventninger.

arrow-more

Test og anmeldelser af minifrysere anvendt i artiklen

OBS: Selvom følgende kilder har været anvendt i forbindelse med artiklen siden publicering, kan der som følge af udgåede/slettede produkter være kilder, der ikke længere anvendes. Det skyldes tekniske problemer, og vi arbejder lige nu på at forbinde alle henvisninger til kilder med reference, samt slette gamle kilder (April 2024).

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os både op ad officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af danske såvel som internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.

I vores arbejde har vi anvendt følgende brugeranmeldelser:

Kundeanmeldelser

Google

Google er en af verdens mest brugte søgemaskiner, der løbende har føjet andre tjenester og services til, som brugerne kan benytte sig af. Det gælder for eksempel Google Shopping, hvor potentielle købere kan se information og anmeldelser af et givent produkt, før de vælger, om de vil købe det. Her drejer det sig om følgende mini-frysere, som brugerne har skrevet anmeldelser af:

Anmeldelserne af LIEBHERR GP 1213-21 057 blev fundet: Juli 2021

Du kan se anmeldelserne her

Anmeldelserne af Matsui MUF48W19E blev fundet: Juli 2021

Du kan se anmeldelserne her

Anmeldelserne af Whirlpool WHS1021 blev fundet: Juli 2021

Du kan se anmeldelserne her

Anmeldelserne af MOBICOOL MB40 Hybrid blev fundet: Juli 2021

Du kan se anmeldelserne her

Anmeldelserne af Dometic DCFX335 blev fundet: Juli 2021

Du kan se anmeldelserne her

Amazon

Amazon er en international markedsplads for handel, hvor du kan finde alt fra film og musik til haveredskaber, bøger, tøj, smykker og køkkenredskaber. Hos Amazon kan køberne efterlade bedømmelser af de varer, de har købt, og bedømmelserne kan komme andre potentielle købere til gode. Her gælder det brugeranmeldelser af modellen MOBICOOL MB40 Hybrid, som blandt andet er blevet vurderet ud fra størrelse, kapacitet, funktioner og støj.

Anmeldelserne blev fundet: Juli 2021

Du kan se anmeldelserne her

FAQ

Hvad er en minifryser?
En minifryser er en lille fryser, normalt på størrelse med et minikøleskab, som er designet til at passe ind i mindre rum.
Hvor kan man købe en minifryser?
Minifrysere kan købes i forskellige butikker, såsom elektronikbutikker, supermarkeder og online. Det er vigtigt at undersøge og sammenligne forskellige produkter og priser, før du køber. Du kan se nogle af de bedste minifrysere på markedet i vores artikel.
Hvad er forskellen på en minifryser og en almindelig fryser?
En minifryser er mindre end en almindelig fryser, og den har normalt mindre kapacitet, men den er også mere pladsbesparende og let at flytte rundt.

Købsguide: Gode råd til valg af mini fryser

Det er stort set umuligt at leve uden en fryser i hjemmet. Er husstanden lille, kan du måske nøjes med en lille fryser eller en mini-kummefryser. Men hvad skal du være opmærksom på, når du vælger? Det guider vi til her.

Hvad kan jeg bruge fryseren til?

En fryser er et apparat, hvor klimaet er koldere end luften. Når temperaturen er under nul grader, begynder fødevarerne at fryse, hvorved bakterievækst stopper.

For at have en forsvarlig nedfrysning af fødevarer over længere tid skal der være minus 18 grader i fryseren. Det er den temperatur, hvor al bakterievæksten standser, og du kan være sikker på, at maden ikke bliver fordærvet.

Forskellige fødevarer har forskellig holdbarhed på frost. Som tommelfingerregel skal der meget til, før en frostvare bliver decideret dårlig, hvis den bliver opbevaret korrekt, så holdbarhederne er vejledende. Du bør dog ikke have nedfrosne ingredienser liggende i mere end et halvt år – ikke fordi de bliver dårlige, men fordi kvaliteten bliver forringet med tiden. Jo federe en fødevare, jo kortere tid bør den ligge på frost.

Både kød, de fleste grøntsager, brød og bagværk ned blive nedfrosset.

Typer

Når du ser på udvalget, er der flere typer at vælge imellem. Det gælder også, når det kommer til den lille fryser.

De små varianter kommer gerne enten som små skabsfrysere, mini-kummefryser eller køle/fryseboks.

Den lille skabsfryser er en miniature version af den store skabsfryser, der, som navnet antyder, fungerer som et skab. Der er en dør, du åbner udad, og så er der hylder eller skuffer til fødevarerne. Den lille model er mellem en halv og en hel meter høj men har gerne samme bredde og dybde som storebroren.

Skufferne/hylderne giver dig et godt overblik, og du vil let kunne sortere i typerne af fødevarer.

En mini kummefryser er ligeledes en miniature version af den store kummefryser. Den er kendetegnet ved at skulle åbnes opad, og kapaciteten er høj. Alle centimeter bliver udnyttet til fulde, men det er på bekostning af overskueligheden. Der er ikke skuffer i en kummefryser – dog er der ofte en kurv til de små fødevarer, så de ikke bliver væk. En kummefryser er ikke så pæn at se på som en skabsfryser.

Endelig er der boksen. Boksene kommer i forskellige versioner, men fælles er, at de er flytbare og ligner en stor kasse. Boksen vil ikke være en permanent løsning, men den er god som mini-fryser camping, til ferien eller den længere udflugt. Nogle bokse køler kun ned, mens andre kan fryse. Enkelte kan begge dele.

Kapacitet

Kapaciteten varierer også en del fra produkt til produkt. Du kan finde små rummeligheder som mini-fryser 20 liter, og i den anden grøft kan du få op til 100 liter.

Overvej hvad du har brug for, og hvad enheden skal blive anvendt til – er det som primær frostkilde i hjemmet, eller er det i sommerhuset, hvor du kun af og til opholder dig? Er det som supplement i hjemmet, eller er det til ferierne og udflugterne?

Er det til primær drift i hjemmet, bør du vælge ud fra, hvor stor din husholdning er. Er det kun til én person, eller er det til fire? En eller to personer vil ofte kunne nøjes med omkring 50 liter, mens en hel familie har brug for mere.

Overvej også hvordan du vil bruge den – køber du større partier ind ad gangen, eller køber du bare nye frostvarer, når de gamle er blevet brugt? Ved større partier har du brug for mere plads.

Fysisk størrelse

Kapacitet og fysisk størrelse hænger sammen – jo højere en rummelighed, jo større vil det fysiske omfang tillige være.

Frem med målebåndet og tjek hvad du har plads til, før du køber.

Indretning

Den indvendige indretning hænger sammen med kapaciteten. På nogle modeller er hver en centimeter udnyttet, hvor andre har en ringere udnyttelse af pladsen. Skuffer kan optage en del af pladsen i skabsfryseren, hvor der er mere frit spil i kummefryseren. Se derfor helst indretningen på et billede, inden du vælger din bedste mini-fryser.

Skuffer giver dig en bedre overskuelighed, hvor det er muligt at klassificere fødevarerne, mens en mini-fryser uden skuffer er mere kaotisk – med mindre du har dit eget system.

Energimærke

Energimærket siger noget om, hvor meget energi produktet forbruger, og hvad det årlige energiforbrug er. Det kan variere en del, så der kan være penge at spare ved at gå efter det grønnere valg. Vi skal gøre opmærksom på, at mini-frysere generelt ikke ligger i den bedste ende sammenlignet med de større versioner.

Ved hvert apparat er der angivet et bogstav og en farve, når der er tale om en elektrisk variant. For fryseres vedkommende er der nye og gamle skalaer, der enten går fra A+++ til D eller fra A til G. Enhederne i vores mini-fryser test-artikel her anvender den sidstnævnte.

A er den mest energibesparende, hvor G er den dårligste. Mini’erne ligger gerne omkring C-F.

Funktioner

Moderne frysere kan mere end blot køle ned. De kommer med nye og revolutionerende teknologier, der kan fremme frost-forholdene. Nogle mini’er er også født med moderne teknologi.

En meget brugbar funktion vil være No Frost eller Low Frost. Den sikrer, at der ikke bliver dannet de velkendte isklumper indvendigt, hvor regelmæssig manuel afrimning vil være nødvendigt. I stedet sørger funktionerne selv løbende for afrimningen, så du ikke selv skal gøre noget. Low Frost er ikke helt så effektiv som No Frost, men der vil kun være tale om meget sjælden afrimning.

Hurtig-nedfrysning som Fast Freeze er en anden brugbar funktion. Den fungerer ved, at når du lægger ferske fødevarer ind, så kan du trykke på en knap. Når du trykker, så sænker termostaten temperaturen omkring ti grader, så de ferske fødevarer hurtigere bliver nedfrosset. Det betyder tillige, at de allerede frosne madvarer ikke bliver negativt påvirket. Supersmart hvis du nedfryser større mængder ad gangen.

Læg dog mærke til at alle frysere har en maksimal indfrysningskapacitet per døgn. Den kan variere fra et par kilo til omkring ti eller mere.

Andre funktioner som døralarm, temperaturalarm og indvendig belysning er også brugbare og funktionelle.

Temperaturer

En ”rigtig” traditionel mini-fryser – den der skal stå permanent i sommerhuset eller hjemmet – skal kunne fryse ned til minus 18 grader eller koldere. En sådan vil kun kunne fryse og ikke køle. Det vil sige kun temperaturer under frysepunktet.

Det forholder sig imidlertid anderledes med boksen. Den kommer som nævnt i flere versioner. Du kan få nogle, der kan fryse ned til minus 20 grader eller mere såvel som nogle, der kun kan køle og være over frysepunktet.

Vælg som udgangspunkt det, du har brug for. Læg mærke til at frostbokse ikke vil være et permanent valg, da de ikke kan holde de minus 18 grader længe nok.

Design

Mini’erne er generelt ikke de smukkeste at se på, men udseende varierer fra mærke til mærke.

Går du meget op i design, kan du vælge en af de mest stilfulde. Generelt vil skabs-versionerne være pænere, hvor en mini-kummefryser gerne vil virke en smule mere klodset.

Støj

En fryser vil altid give lidt lyd fra sig af og til, når kompressoren arbejder. Det er individuelt, om du bliver generet af det. Her har placeringen også betydning. Sætter du fryseren tæt op ad soveværelset, kan det give lydgener, mens du stort set ikke vil lægge mærke til det, hvis den står i dit bryggers.

På de små apparater ligger støjniveauet omkring 40 dB. Til sammenligning ”larmer” en hvisken 30 dB, mens en normal samtale ”larmer” 60 dB.

Frysere med et støjniveau under 42 dB bliver betragtet som støjsvage.

Pris

Også prisen varierer en del fra model til model, og den er ofte påvirket af mærke, kapacitet, type og funktioner. De billigste koster nogle hundrede kroner, hvor de dyreste koster flere tusinde.

De smarte bokse er tit de dyreste på grund af den innovative teknologi.

Vær dog opmærksom på at pris og kvalitet ikke nødvendigvis behøver at hænge sammen.

Du kan læse mere om gode råd til valg af en lille fryser hos Consumerreports.org og Hometips.com.

Sådan afrimer du din fryser

Kort fortalt – har du en mini-fryser med No Frost-funktionen, så behøver du ikke selv fjerne rimfrosten. Det klarer den selv.

Er du ikke så heldig, så skal du manuelt fjerne den irriterende is, der uundgåeligt ophober sig indvendigt med tiden. Det skal du gøre 1-2 gange årligt.

Her guider vi til, hvordan du gør.

Afrimning af fryser

Start med at læse brugsanvisningen. Der kan være særregler for din model. Ellers kan du følge nedenstående.

 1. Vælg et tidspunkt til afrimning, hvor du ikke har så meget i fryseren.
 2. Sluk for strømmen.
 3. Fjern alle fødevarer og læg dem i enten en frostboks, en køletaske eller i køleskabet sammen med is.
 4. Fjern skuffer, hylder og kurve.
 5. Hold døren/lågen åben under afrimning.
 6. Fjern prop/afløbsstuds, så rimvandet kan løbe fra.
 7. Sæt en balje under fryseren eller læg håndklæder under, så der ikke opstår oversvømmelse.
 8. Læg viskestykker eller håndklæder i bunden af fryseren til at opsamle smeltevand. Vrid dem, når de er fyldte.
 9. Fjern de største klumper af is så snart du kan. Det kan du gøre med hænderne.
 10. Fyld en skål med varmt vand og sæt den i fryseren. Det fremskynder processen.
 11. Når laget af is er blevet løsere, kan du fjerne det med en træspatel. Lad være med at hakke for hårdt, da det kan skade fryseren.
 12. Når is og rim er væk, kan du eventuelt rengøre fladerne, hvis det er nødvendigt. Brug varmt vand med opvaskemiddel eller universalrengøringsmiddel, men ikke noget skrappere.
 13. Tør den helt af, for ellers opstår der bare ny rim med det samme.
 14. Tænd for den igen og lad den arbejde.
 15. Læg frostvarerne tilbage, når fryseren har nået minus-temperaturer. Er nogle af varerne blevet tøet op, så bør du ikke lægge dem på frost igen. Spis dem eller smid dem ud.

Hvorfor skal jeg afrime min fryser?

Det er vigtigt at fjerne den ekstra is af flere grunde. For det første optager isen plads, og så bruger modellen mere energi på den ekstra is.

Som en ekstra ulempe kan isen gøre det svært for køleelementerne at køle ordentligt ned og nå den korrekte temperatur på minus 18 grader. Så risikerer du, at dine madvarer bliver fordærvede.

Som en tommelfingerregel forklarer eksperterne, at sidder der to millimeter is på sider og køleelementer, så falder energiklassen et bogstav. For eksempel fra A+++ til A++ eller fra A til B. Det kan give et forhøjet energiforbrug med 20 procent.

Hvorfor kommer der rim i min mini-fryser?

Når du åbner lågen, kommer der varm luft ind i fryseren. Den varme luft indeholder fugt, og når den fryser, bliver den til den velkendte is.

Du kan derfor ikke undgå rim, men du kan sørge for at mindske mængderne ved kun at have døren/lågen åben så kort tid som muligt.

Meget rim i fryseren kan tillige være på grund af en utæt gummiliste. En utæt gummiliste gør, at der langsomt siver lidt luft ind. Du bør få den skiftet – også fordi energiforbruget vil stige og koste dig flere penge, da køleelementerne skal bruge ekstra kræfter på at køle den varme luft ned.

Hvor ofte skal jeg afrime min fryser?

Som tommelfingerregel bør du afrime to gange om året – eller hvis der er kommet et mere end fem millimeter tykt lag rim.

Hvor lang tid tager det at afrime en fryser?

Afrimningstiden afhænger af flere faktorer – hvor meget rim/is, der sidder på indersiden, og hvor stor en kapacitet din lille fryser har.

Er rimlaget over tre millimeter tykt og fryseren medium stor, vil det tage et par timer.

Læs mere om behandling af rimfrost i fryseren hos Bolius.dk og Yellowpages.ca.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme