Artiklen indeholder annoncelinks, og er dermed sponsoreret. Læs mere

Rygeovn test-guide: Vores vurdering af 5 af de bedste rygeovne baseret på eksperter og kundernes feedback

Ifølge vores research & analyse Vi har udvalgt produkter, der scorer højt på de parametre, vi vurderer dem på, men ikke en udtømmende liste over alle produkter på markedet

SENESTE ÆNDRING maj 21, 2024.

Rygeovn test-guide: Vores vurdering af 5 af de bedste rygeovne baseret på eksperter og kundernes feedback

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund research..., men vi afgrænser os primært til produkter tilgængelige på prisportaler eller annonceplatforme. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Oplistningen er ikke et udtryk for en rangering af produkter, og annonceaftaler kan påvirke placeringen og udvælgelsen af vores produkter – læs mere her. Læs mere

Røgning af mad er en ældgammel teknik, der har fået en renæssance i det moderne køkken. Men med et væld af rygeovne på markedet, kan det være svært at finde den helt rette til dine behov.

Vi har kigget nærmere på brugeranmeldelser og udvalgt nogle af de bedst vurderede modeller. Du får også tips og tricks til brug af din rygeovn samt opskrifter, der kan inspirere dig til at komme i gang med røgning af mad.

OBS: Vores artikel fremhæver i øjeblikket kun 2 produkter, da tidligere udvalgte produkter enten ikke er tilgængelige længere eller er udsolgte. Vi er opmærksomme på problemet og er i fuld gang med at lave ny research, så du kan få et overblik over de bedste produkter på markedet inden længe - de er lige om hjørnet.

Seneste ændring:

I dag har vi overført denne artikel til vores nye design for at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside. I tråd med ændringen har vi dertil revideret, optimeret og suppleret vores produktanmeldelser for yderligere at forbedre din oplevelse, så du lettere kan finde lige præcis det, du har brug for.

test-guiden

En test-guide, som denne, er en artikel, der analyserer produkter via en gennemgang af bl.a. anmeldelser og tests.

De 2 bedste rygeovne i test-guiden 2024:

Sådan vurderer og udvælger vi produkter

Vi sammenligner en række anerkendte produkter og brands. Vi har partnerskaber med mange store forhandlere, og selvom det kan have indflydelse på udvalget af produkter til artiklen, beror vores anbefalinger på redaktionens professionelle vurdering af de bedste produkter.

Vores research-team vurderer produkterne på parametre som:

    1
  • Produkttests fra ekspertkilder og forbrugermagasiner
  • 2
  • Kundeanmeldelser af produktet
  • 3
  • Produktets egenskaber og specifikationer
  • 4
  • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
  • 5
  • Viden og data på, hvad vores læsere foretrækker

Ovenstående bliver holdt op imod pris og kvalitet. Det er vigtigt at nævne, at rækkefølgen ikke repræsenterer en rangering af produkter, men nærmere en gennemgang af nogle af de bedste produkter til forskellige behov.

Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Dagens bedste priser og tilbud på Weber Smokey Mountain Cooker:

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Fordele

  • Stort grill område, design i høj kvalitet
  • Indbygget termometer
  • Håndtagene på låget er fremstillet i forstærket nylon
  • Tre stærke og stabile ben

Ulemper

  • Små problemer med låget

Weber Smokey Mountain Cooker er blevet testet og anmeldt af de to ekspertkilder Amazingribs.com og Kingofthecoals.com samt af forbrugere hos Amazon.com. Både eksperter og forbrugere er begejstrede for rygeovnen, som har fået henholdsvis en anbefaling, 9,2 ud af 10 point samt 4,8 ud af 5 stjerner. 

Mens brugerne især er vilde med, at Weber Smokey Mountain Cooker er nem at komme i gang med, er eksperterne glade for ovnens høje kvalitet og brugervenlighed. Hverken forbrugerne eller eksperterne finder mange ulemper ved rygeovnen. Dog nævner de, at der kan opstå småproblemer med låget.

Anmeldelse: Produktanalyse af Weber Smokey Mountain Cooker

En af de bedste rygeovne til nybegyndere, ifølge eksperter og forbrugere

Ifølge ekspertkilderne og forbrugerne er Weber Smokey Mountain Cooker en rygeovn i høj kvalitet. Eksempelvis skriver eksperterne fra Amazingribs.com, at rygeovnen er lavet med en ”smuk og solid finish”, samt at ”Weber virkelig ved, hvordan man laver et holdbart produkt”.

Dette er eksperterne fra Kingofthecoals.com enige i og hæfter sig ydermere ved, at ovnen er meget nem i brug. De forklarer endda, at dette er ”en af de bedste rygeovne til nybegyndere til rådighed i dag”, hvorfor man ”får meget for pengene”.

En af de ting, som brugerne på Amazon.com fremhæver, er, at ovnen holder den samme temperatur, så tilberedningen foregår lige, som den skal. Både eksperter og forbrugere nævner dog, at lågets størrelse ikke er helt optimalt, da det gerne måtte være bredere.

Funktionel rygeovn

Med Weber Smokey Mountain Cooker får man en rygeovn, der er specielt designet til at tilføre en røgsmag til madvarer. Rygeovnen er fremstillet med en porcelænsemaljeret bund, et låg, en høj midtersektion, et kulkammer samt et integreret vandkar. Alle disse egenskaber bidrager til, at råvarerne opnår en røget smag.

Derudover kommer rygeovnen med fire rustbestandige aluminiumsspjæld, der regulerer luftstrømmen i røgkammeret, mens det indbyggede termometer holder øje med temperaturen. Er temperaturen ikke korrekt, er der mulighed for at regulere den.

Ovnens håndtag er lavet i forstærket nylon, så man ikke brænder sig, når man skal se til maden. Desuden er der mulighed for at påfylde mere brændsel til ovnen via frontlågen.

Stort grillområde

Da Weber Smokey Mountain Cooker er forsynet med to grillriste med en diameter på 47 centimeter i grillkammeret, er der nok plads til at tilberede en stor mængde mad i form af pulled pork, spareribs, fisk eller lignende. Man kan derfor ryge en del madvarer på samme tid.

I røgkammerets bund kan man se de glødende briketter eller det varme kul, som er placeret på en kulrist af kraftigt stål. Disse tremmer sidder meget tæt, så hverken kul eller briketter falder igennem.

Sidst men ikke mindst står Weber Smokey Mountain Cooker på tre stærke ben af rustbestandigt aluminium, så rygeovnen er stabil og kan placeres på stort set alle overflader.

Weber Smokey Mountain Cooker måler 104,2 x 48,3 x 53,4 centimeter (h x b x d).

Se YouTube videoen herunder for at få et visuelt indblik:

Orange County Smokers Rygeovn, 4-lags - stilren el rygeovn med integreret termometer

Dagens bedste priser og tilbud på Orange County Smokers Rygeovn, 4-lags:

Fordele

  • Indbygget termometer
  • Varme element på op til 1600 Watt
  • Isoleret dør med magnetisk lukning
  • Rygeovn med fire rygelag
  • Stilrigtigt design

Ulemper

  • Ligger i den højere prisklasse

Orange County Smokers Rygeovn, 4-lags er ikke medtaget i nogle officielle eksperttests. Dog har vi stadig taget denne rygeovn med i vores artikel, da dette giver et mere nuanceret overblik af, hvad der er af forskellige modeller på markedet.

Anmeldelse: Produktanalyse af Orange County Smokers Rygeovn, 4-lags

Stilren rygeovn med fire lag

Ved køb af Orange County Smokers Rygeovn, 4-lags får man en rygeovn på el med fire rygelag. Da ovnen kører på el, kan man nemt og hurtigt tænde og slukke for den før og efter brug.

Rygeovnen er fremstillet i et enkelt og stilrent design, så den vil passe ind i de fleste haver. Kabinen er lavet af 0,6 millimeter stål med en mat finish og kommer med en isoleret dør med magnetlukning, så den er sikker og tæt. Derudover har kabinen en luftventil på bagsiden.

Tilberedning af mange madvarer

Orange County Smokers Rygeovn, 4-lags kan bruges til tilberedning af mange forskellige madvarer heriblandt fjerkræ, spareribs, grøntsager, fisk, pølser og meget mere. Man kan herved ryge netop det, man ønsker.

Rygeoverfladen er 40 x 22,5 centimeter, så man kan tilberede en del råvarer på samme tid, hvis man har brug for det. Samtidigt er der mulighed for at placere flere riste og hængekroge i ovnen.

Integreret termometer

Takket være rygeovnens integrerede termometer er der mulighed for at tilberede mad i kort tid ved meget høj varme eller ved middel varme i længere tid. Man kan herved altid følge med i madens tilberedning.

Sidst men ikke mindst har Orange County Smokers Rygeovn, 4-lags et varmeelement med en effekt på 1600 Watt, hvilket sikrer en optimal tilberedning af de forskellige madvarer.

Orange County Smokers Rygeovn, 4-lags måler 60 x 44,5 x 29 centimeter (h x b x d).

Se YouTube videoen herunder for at få et visuelt indblik:

Test og anmeldelser af rygeovne anvendt i artiklen

OBS: Selvom følgende kilder har været anvendt i forbindelse med artiklen siden publicering, kan der som følge af udgåede/slettede produkter være kilder, der ikke længere anvendes. Det skyldes tekniske problemer, og vi arbejder lige nu på at forbinde alle henvisninger til kilder med reference, samt slette gamle kilder (April 2024).

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder. I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

Ekspert- og testkilder

Amazingribs.com

Amazingribs.com er et grillmagasin, der skriver om alt, hvad der har med grill at gøre. De leverer artikler, guides, opskrifter samt meget mere. Derudover tester og anmelder de grillprodukter. Her har de testet rygeovnen Weber Smokey Mountain Cooker, som de har givet en anbefaling. Du kan læse hele anmeldelsen her.

Kingofthecoals.com

Det britiske online grillmagasin Kingofthecoals.com er en side, der beskæftiger sig med grill og alt inden for dette område. På siden kan man finde alt lige fra madlavningstips til opskrifter, købeguides og anmeldelser. I denne omgang har eksperterne testet og anmeldt Weber Smokey Mountain Cooker, som de har givet 9,2 ud af 10 point. Ønsker du at læse hele anmeldelsen, kan du klikke ind her.

Andre relevante tests og artikler

Er du endnu ikke overbevist om, at en rygeovn er det rette valg for dig, har vi her på Forbrugsguiden også en række andre artikler, du måske vil finde interessante.

Er du på udkig efter at kunne påføre fødevare en røget smag, uden det store besvær med en rygeovn, kan du passende læse vores røgpistol test. Med en røgpistol kan man nemlig tilføre alt fra rullesteg til tequila en røget smag på få minutter.

Skulle du være til udendørs madlavning, kan vi også være behjælpelige med gode artikler om dette. Her kan du læse vores Everdure gasgrill test og vores Kamado grill test, der begge indeholder testvindende modeller.

Ønsker du at være sikret et perfekt resultat, hver gang du griller, kan du passende kombinere din grilning med en sous vide. Ved at langtidstilberede kødet før du griller det, er du næsten altid sikret, at det bliver mørt og lækkert. Læs også vores dybdegående tests af de populære modeller Anova sous vide og Steba SV50.

Når man benytter sig af sous vide metoden, skal man først vakuumpakke fødevarende, inden de placeres i vandbadet. For at finde den bedste vakuumpakker til opgaven, kan du her læse vores store vakuumpakker test.

Et andet stadigt mere populært udendørs madlavningsredskab, er de smarte pizzaovne. Her kan du læse vores store pizzaovn test, der indeholder en lang række af markedets bedst anmeldte modeller.

Kundeanmeldelser

Forbrugeranmeldelser

Denne Rygeovn test er baseret på anmeldelser fra både eksperter og forbrugere. Ved flere rygeovne har vi gjort brug af brugeranmeldelser for at se, hvilke ovne der er forbrugernes favoritter, samt hvad forbrugerne mener, der er af fordele og ulemper ved disse modeller.Vi har anvendt sider med brugeranmeldelser som for eksempel Amazon.com. Hvis man ønsker at læse brugeranmeldelserne af de forskellige rygeovne, kan finde produkterne på Amazon og læse de forskellige brugeranmeldelser.

FAQ

Hvilken rygeovn er bedst til nybegyndere?
En af de bedste rygeovne til nybegyndere er modellen Weber Smokey Maountain Cooker. Ovnen er blevet anbefalet er flere eksperter, som mener at ovnens egenskaber og brugervenlighed gør den velegnet til personer, som ikke har prøvet at have en rygeovn før.
Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg skal købe en rygeovn?
Når du skal købe en rygeovn, skal du være opmærksom på blandt andet, hvor god isolationen på ovnen er. Det har en stor indflydelse på, hvorvidt ovnen er i stand til at holde en lav og konstant temperatur, når den ryger dine madvarer.
Er en rygeovn bedre end en grill?
Om en rygeovn er bedre end en grill, er en smagssag. De egner dig hver især bedst til forskellige formål. Hvis du elsker madvarer, som har en lækker og tydelig smag af røg, vil en rygeovn være det bedste redskab til at opnå smagsnuancerne.
Er elektrisk eller kul rygeovn bedst?
Det er en smagssag, om du foretrækker en elektrisk eller kul rygeovn. Hvis du værdsætter nemhed, vil en elektrisk rygeovn være det rette valg for dig. Hvis du derimod i højere grad værdsætter en dybere og mere gennemgående røgsmag, er det en kul rygeovn, du bør vælge.

Rygeovn købsguide: Sådan vælger du en rygeovn til dine behov

Er du på udkig efter en rygeovn, men har du brug for hjælp til at finde frem til den bedste til dine behov? Her i vores købsguide får du hjælp til at vælge den rette rygeovn. Vi har samlet de faktorer, du skal overveje, hvis du overvejer at investere i sådan en type ovn.

Overvejer du disse faktorer, er der større chance for, at du ender med en model, som du bliver glad for i mange år frem i tiden.

Til at starte med er det vigtigt, at udgangspunktet er dine egne ønsker og behov ved valg af en rygeovn. Her skal du spørge dig selv:

  • Hvilke råvarer ønsker du at ryge på en rygeovn?
  • Er der nogle madvarer, du primært vil ryge frem for andre?
  • Vil du benytte dig af varmrøgning eller koldrøgning?
  • Hvor meget plads skal din rygeovn have?
  • Skal madvarerne placeres på en hylde eller en rist?
  • Vil du have en ovn, hvor du selv skal tænde op og gå og holde øje med temperaturen?
  • Eller foretrækker du en model, der er mere selvkørende, hvor du blot skal regulere på effekten eller fylde lidt ekstra smuld på sommetider?
  • Måske er det bedst med en automatisk rygeovn, der selv klarer det hele, når du har tændt den og valgt temperatur samt rygetid?

Når du har overvejet disse spørgsmål, er det nemmere at finde frem til den helt rigtige rygeovn. På den måde vælger du nemlig en model med udgangspunkt i lige præcis, hvad du ønsker at bruge ovnen til.

Desuden skal du også fokusere på, hvad du ønsker, når det kommer til rygeovnens design, samt hvor højt eller lavt dit budget er.

Hvor meget vil du overhovedet bruge rygeovnen, og skal den stå fremme, eller vil du gerne pakke den en smule væk efter brug? Dette har meget at sige i forhold til, hvad du beslutter, når det kommer til designet og budgettet.

Når du finder ud af, hvad dit budget skal være, skal du huske, at kvalitet og pris ofte går hånd i hånd. Du finder rygeovne i mange forskellige prisklasser, så det er vigtigt, at du ikke vælger den helt billige model, hvis du gerne vil bruge ovnen meget eller til halvprofessionel brug.

Samtidigt er der ingen grund til at købe den dyreste model, hvis du blot ønsker at eksperimentere med at ryge diverse madvarer fra tid til anden. Du skal derfor grundigt overveje dine egne behov, så du hverken bruger for mange eller for få penge på din nye rygeovn.

Tips og tricks til din rygeovn

Har du aldrig brugt en rygeovn før, eller er du interesseret i at forbedre dine evne, finder du her tips og tricks til din rygeovn.

Lær dit kød at kende

Det er vigtigt at vide visse ting om kød, så du kan begynde at lære, hvordan du bringer den rette smag frem i kødet, uden at det mister sin saftighed. Når du vælger kød til rygning, bør du kende:

  • Sammensætningen (fedt-, muskel-, knogle- og bruskindholdet)
  • Farven (hvid, mørk, en blanding af disse to)
  • Teksturen

Forskellige former for kød skal behandles på forskellige måder. Magre typer kød, såsom et kyllingebryst, bliver hurtigt tørt, hvis du eksempelvis ryger det på samme måde som et stykke kød med meget mere fedt. Jo bedre du kender dit kød, jo nemmere vil det være for dig at ryge det på den mest optimale måde.

Vælg det rette træ

Træ er et andet vigtigt element, når det kommer til rygning. Der findes forskellige former for træ, som du kan bruge:

  • Bøg
  • Rødel
  • Kirsebær
  • Løvtræ
  • Og mange flere

Der er mulighed for at bruge mange typer af træ, når du gør brug af din rygeovn. Det er dog typisk mest normalt at anvende enten bøge- eller løvtræ. Men mange er også vilde med at bruge kirsebær og rødel. Der er stor forskel på både udseende og smag på dine madvarer efter rygning alt efter, hvad for en træsort du vælger at benytte dig af.

Bøg er velegnet til de fleste former for madvarer, da den ikke er særlig skarp i smagen i forhold til andre træsorter. Samtidigt giver bøg en rigtig fin røget farve til ingredienserne.

Derimod er rødel rigtig god til rygning af eksempelvis skaldyr og fisk, da smagen er kraftigere sammenlignet med bøg. Du skal derfor vælge den træsort, der passer bedst til både din smag samt til de specifikke madvarer. Du kan læse mere om valg af materiale til rygning hos Morsoe.com her.

Vend ikke kødet

”Low & Slow” er en tilberedningsmetode, hvor maden ryges over en længere periode ved en lav temperatur (typisk lidt over 100 grader). Når du ryger maden ved en lavere temperatur, vil kødet holde på sin saft og smag, mens fibrene herefter bliver nedbrudt langsomt.

Dette er en optimal metode til dig, der elsker røget kød. Gør du brug af denne metode, skal du ikke vende dit kød. Det betyder nemlig, at du bliver nødt til at åbne låget, hvilket generelt ikke anbefales.

Da tilberedningen foregår ved lave temperaturer, kan du miste den varme, du har opbygget, meget hurtigt, hvilket kan forårsage store udsving i temperaturen. Så længe du holder øje med temperaturen, bør der ikke være nogen grund til at åbne ovnens låg.

Tilbered maden med et termometer, ikke et ur

Dit kød, især hvis du tilbereder fjerkræ eller svinekød, er ikke færdigt, indtil det når en bestemt temperatur. Alt andet kan være farligt for dig og dine gæster. Det betyder ikke noget, at du har røget dit kød i 10 timer, hvis det ikke har nået en bestemt indre temperatur.

Tiden kan variere meget fra råvare til råvare. Alt fra det træ, du bruger til grillen, de udvendige temperaturer, den mængde kød, du ryger osv. påvirker tilberedningstiden. Hvis din rygeovn ikke kommer med et indbygget termometer, anbefales det, at du investerer i et godt digitalt stegetermometer og putter det i midten af den tykkeste del af kødet.

Gør altid brug af låget, når du ryger dine råvarer

Når du ryger madvarer, er låget essentielt. Selve afstanden mellem låget og varmekilden samt rygeovnens størrelse sørger for, at varmen altid bliver tilført til råvarerne på den helt korrekte måde. Varmekilden bliver herved også tilført på en kontrolleret måde, så cirkulationen er optimal.

Samtidigt sikrer låget, at hverken kulde eller regn kommer ind i rygeovnen, mens varmen holdes inde i ovnen. På rygeovnen vil der ligeledes ofte kunne findes nogle luftspjæld, så du kan regulere og indstille varmen.

Når låget er lukket, og når luftspjældene er åbne, bliver råvarerne røget på en mere intens måde, så tilberedningen foregår jævnt og ensartet. Det er derfor en god idé altid at gøre brug af låget, når du ryger dine madvarer.

Skal jeg benytte mig af koldrøgning eller varmrøgning?

Om du skal benytte dig af koldrøgning eller varmrøgning kommer helt an på dine ønsker og behov samt madvarer. Varmrøgning er nok den mest populære metode, da det samtidigt også er den nemmeste. Her ryger du enten fisk, kød eller noget helt tredje ved en høj temperatur i en kort periode.

Koldrøgning af madvarer er kendt for at være en mere kompliceret proces. Her skal temperaturen nemlig være en del lavere, da den skal være nede på omkring 15 til 25 grader (helst under 25 grader). Koldrøgning er derfor også en mere længerevarende proces, end hvis du benytter dig af varmrøgning.

Det kan tage en del timer og sommetider op til et par dage. Det betyder, at smagen vil være mere kompleks, og maden kan ligeledes holde sig i en del længere tid end ved varmrøgning.

Opbevaring af røget mad

Hvis du har valgt at benytte dig af varmrøgning, skal du helst spise madvarerne med det samme efter tilberedning. Dog er det muligt at opbevare maden til senere på dagen, hvis du ønsker at spise det koldt i eksempelvis en salat eller lignende.

Du kan også altid putte varmrøget mad i en fryser eller vakuumpakke det. Du skal være opmærksom på, at det ikke anbefales at fryse varmrøget fisk ned, da teksturen forandres, så den ikke længere er lige så god.

Vælger du i stedet at benytte dig af koldrøgning, er der nogle lidt andre tommelfingerregler, som gælder, når det kommer til opbevaringen. Koldrøget mad holder sig nemlig bedre frem for varmrøget mad.

Du kan derfor sagtens putte koldrøget mad i dit køleskab i flere uger uden, at det tager skade. En røget skinke kan for eksempel sagtens holde sig i køleskabet i et par uger uden problemer.

Øvelse gør mester

Når det kommer til rygning, skal du være opmærksom på flere faktorer. Der er nemlig flere ting, som kan gå galt afhængig af, hvor meget du kender til selve processen. Derfor er det en god idé, hvis du eksperimenterer med rygning samt prøver at lære så meget som muligt.

Du kan eksempelvis opleve, at røgsmagen kun er på kødets overflade, men ikke indvendigt. Her har du sandsynligvis røget madvaren i for kort tid samt ved en for høj temperatur.

Hvis du ryger større madvarer, såsom en stor steg, skal den typisk tilberedes ved en lavere temperatur i længere tid, førend røgsmagen vil gennemsyre det store stykke kød. Det bedste du kan gøre er derfor at prøve dig frem hver gang, hvorefter du til sidst vil ende med at mestre din rygeovn.

Ønsker du at finde flere gode råd til rygning af dine madvarer, kan du klikke ind her og læse denne artikel fra DR.dk eller denne artikel fra Weber.com.

Sådan bruger du en rygeovn

Rygning kan give dine råvarer en helt ny smag. Det kræver ikke meget af dig, så længe du ved, hvordan du bruger en rygeovn. Hvis du følger disse trin, er du godt på vej til at hygge dig med din rygeovn:

1. Vælg den råvare, du gerne vil ryge (du kan ryge alt lige fra kød til fjerkræ, fisk samt diverse oste, frugter og grøntsager m.m.).

2. Find en opskrift, du gerne vil afprøve.

3. Vælg det røgtræ, du gerne vil bruge. Her er det vigtigt, at du prøver dig frem og herefter tilpasser styrken i forhold til den specifikke råvare.

4. Find en rygeovn, der passer til dine ønsker og behov.

5. Sørg for at din rygeovn klargøres til rygning. Hvordan skal maden tilberedes? Du kan tilberede maden enten ved en lav temperatur i længere tid eller ved en højere temperatur i kortere tid.

6. Nu skal du placere råvarerne på rygeovnens rist og tilberede den enten ved indirekte eller direkte varme.

Som du kan se, er det forholdsvis lige til, når først du har fået styr på de forskellige trin. Du skal ikke mindst have styr på dit udstyr og dine råvarer, men du skal også vælge den helt rigtige tilberedningsmetode for at opnå det perfekte måltid.

Samtidigt er det vigtigt, at du finder frem til den rette tilberedningstid samt, at maden ender med den rigtige kernetemperatur.

Her finder du nogle retningslinjer i forhold til, hvor længe specifikke råvarer skal tilberedes:

  • En hel kylling: 50 til 60 minutter ved 180 grader.
  • En hel kalkun: 3 til 4 timer ved 170 grader.
  • Kyllingeburgere: 10 til 12 minutter ved 180 til 200 grader.
  • T-bone-steak: 10 til 12 minutter ved 200 til 220 grader.
  • Hamburger: 10 til 12 minutter ved 180 til 200 grader.
  • Spareribs: 4 til 5 timer ved 130 grader.
  • Store pølser: 15 til 20 minutter ved 180 grader.
  • Små pølser: 10 til 15 minutter ved 180 grader.
  • Fiskefilet: 6 til 8 minutter ved 170 grader.
  • Laksebøf: 8 til 10 minutter ved 160 grader.
  • Lammekotelet: 10 til 12 minutter ved 180 grader.
  • Lammeribs: 75 til 90 minutter ved 140 til 150 grader.
  • Grøntsagsspyd: 8 til 10 minutter ved 150 til 160 grader.
  • Kartofler i skiver: 12 til 15 minutter ved 150 til 160 grader.
  • Tomater i halve skiver: 6 til 8 minutter ved 150 til 160 grader.
  • Ananas: 6 til 10 minutter ved 160 til 180 grader.
  • Jordbær i halve skiver: 4 minutter ved 160 til 180 grader.
  • Halverede bananer: 6 til 8 minutter ved 160 til 180 grader.

Du skal være opmærksom på, at dette blot er generelle retningslinjer, når det kommer til tilberedningstiden. Selve tilberedningstiden afhænger nemlig af en del forskellige faktorer, så det er vigtigt, at du holder øje med dine råvarer ved rygning. Ønsker du at se tilberedningstider på andre råvarer, kan du klikke ind her på Weber.com.

Når du gør brug af dine rygeovn, skal du ligeledes holde rigtig godt øje med råvarernes kernetemperatur. På den måde kan du være sikker på, at din kylling er gennemstegt, at din flæskesteg stadig er saftig, eller at din bøf er mør. Kernetemperaturen er nemlig i sidste ende det, der afgør, om dine råvarer er færdige og klar til servering. Læs mere om kernetemperaturen hos Weber.com.

Husk at tage dine foranstaltninger, når du bruger en rygeovn

Inden du går i gang med at benytte dig af din rygeovn, skal du sørge for, at hele processen foregår på en sikker måde. Derfor skal du altid starte med at læse den medfølgende instruktionsmanual grundigt.

Herefter er det en fordel at placere din rygeovn på en flad og fast overflade, der ikke er antændelig. Du skal undgå at sætte ovnen et sted, hvor der ikke er meget plads, samt hvor der er rigtig meget aktivitet.

Desuden skal du sikre, at hverken børn eller dyr kan komme i nærheden af ovnen, når den er i brug. En rygeovn skal heller ikke anvendes i lukkede rum såsom i en garage eller i en udestue. Du kan dog godt bruge den under et halvtag, hvis nu det eksempelvis regner eller er dårligt vejr.

Selvom mange rygeovne i dag er lavet på en måde, hvor håndtaget ikke bliver varmt, er det en god idé at beskytte dine hænder og dine arme på den meste optimale måde. Det kan du eksempelvis gøre ved at tage grillhandsker på eller bruge grillredskaber.

Du skal også tænke over, hvad for noget tøj, du har på, da det helst ikke skal være lavet af letantændelige materialer. Du kan eventuelt gøre brug af et forklæde, der er beregnet til grill og rygning. Sidst men ikke mindst skal du aldrig slukke ilden med hjælp fra vand.

Vil du gerne vide mere om, hvordan du bruger din rygeovn, kan du klikke ind her og læse denne artikel fra Epicurious.com.

3 gode opskrifter til din rygeovn

Varmrøget laks

Ingredienser
1 ½ kilo lakseside
75 gram salt
85 gram rørsukker
Røgesmuld (helst bøg eller rødel)

Sådan gør du
1.
Først skal du skylle laksen i koldt vand. Dup herefter laksen, så den er helt tør med et viskestykke eller noget køkkenrulle.

2. Bland rørsukker og salt i en skål.

3. Put laksen i et fad og fordel blandingen med sukker og salt ovenpå laksen.

4. Pak laksen godt ind i folie (den kan også vakuumpakkes).

5. Put laksen i køleskabet og lad den trække i omkring seks til syv timer. Herefter skal du grundigt skylle laksen i koldt vand.

6. Tør laksen og sæt den i køleskabet igen i omkring to timer (den skal ikke pakkes ind).

7. Nu er det tid til at ryge laksen i din rygeovn. Den skal ryges ved omkring 75 til 80 grader i omkring tre til fire timer.

8. Placer laksen på risten og sørg for at holde øje med den.

9. Når laksen er færdig, kan du servere den direkte fra din rygeovn. Du kan også bruge laksen til en anden madret.

Hjemmelavet røget bacon

Ingredienser
En hel ribbensteg på omkring 2 kilo (den skal være udbenet)

Ingredienser til lagen
3 liter vand
250 gram salt
250 gram nitritsalt
70 gram sukker
Tre laurbærblade
Peberkorn
2 spsk. rosmarin

Sådan gør du
1.
Start med at blande alle ingredienser til lagen sammen i en gryde. Giv blandingen et hurtigt opkog.

2. Nu skal lagen køle af i et køleskab. Sørg for, at den bliver helt kold.

3. Find ribbenstegen frem og skyl den under koldt vand.

4. Kom ribbenstegen i lagen og put den i køleskabet i cirka et døgn.

5. Når ribbenstegen har været i køleskabet i 24 timer, så tag den ud og skyl den under koldt vand igen. Herefter skal du duppe stegen med et viskestykke eller med køkkenrulle, så den bliver helt tør.

6. Put igen stegen i køleskabet i omkring et døgn. Den skal ikke tildækkes.

7. Nu er det tid til at ryge stegen. Bacon skal gerne ryges ved en temperatur på omkring 40 grader i syv til ni timer (dette afhænger af, hvor kraftig den røgede smag skal være).

8. Vil du gerne benytte dig af koldrøgning, skal du bruge en temperatur, der er under 25 grader. Her skal baconen først ryges i 12 timer, hvorefter den skal på køl i 12 timer. Til sidst skal den ryges i 12 timer igen.

9. Når du er færdig med at tilberede baconen, skal den trække i køleskabet i et par dage.

10. Nu er baconen klar til at blive spist eller til at komme i fryseren til brug på et andet tidspunkt.

Røget svinemørbrad

Ingredienser
Svinemørbrad
0,5 liter vand
80 gram salt
30 gram sukker
Laurbærblade
Peberkorn (efter smag)

Sådan gør du
1. Start med at lave lagen til mørbraden. Her skal du blande ¾ salt og ¼ sukker sammen med laurbærblade og peberkorn.

2. Kog lagen op i en gryde ved medium varme. Sluk for varmen, når både salt og sukker er opløst. Lad lagen køle af i et par timer ved stuetemperatur.

3. Nu kan du gøre mørbraden klar. Sørg for at fjerne alle sener, fedt og brusk. Placer herefter mørbraden i en skål og put lagen over hele mørbraden.

4. Mørbraden skal stå og trække i omkring 24 til 48 timer alt efter, hvor saltet den skal være.

5. Når du har ladet mørbraden trække i den ønskede tid, skal den skylles fri for al overskydende salt.

6. Nu er det tid til at tørmodne kødet. Det anbefales, at kødet tørmodnes i to til syv dage afhængig af, hvor kødet kommer fra (altså hvilket dyr), samt hvor fast du ønsker, at kødets struktur skal være. Når mørbraden er tørmodnet, skal du beslutte, om den skal tilberedes ved varmrøgning eller koldrøgning.

Sådan gør du: Koldrøgning af svinemørbrad
1. Skal svinemørbraden koldrøges, skal det foregå ved en temperatur på under 25 grader. Her skal kødet ryges i cirka fem til 10 timer alt efter, hvor røget en smag kødet skal have.

Sådan gør du: Varmrøgning af svinemørbrad
1. Skal din svinemørbrad tilberedes ved varmrøgning, skal din rygeovn op på en temperatur på mellem 60 og 65 grader. Her skal kødet ryges i omkring to til tre timer.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme