Sådan sikrer du dig økonomisk, hvis du mister dit arbejde

Ifølge vores research & analyse Vi har udvalgt produkter, der scorer højt på de parametre, vi vurderer dem på, men ikke en udtømmende liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Artiklen er baseret på research, men indeholder sponsorerede elementer herunder annoncelinks, hvorfor artiklen skal betragtes som en annonce.

Forestil dig dette scenarie: Corona-pandemien har været så hård ved din branche, at der ikke længere er råd til at have dig ansat. Du bliver fyret og står nu i en situation, hvor du skal ud at finde nyt job. Men i ansøgningsprocessen oplever du, at der er hård kamp om stillingerne, fordi der er rigtig mange mennesker, der ligesom dig har mistet deres arbejde. Dette er desværre ikke kun et tænkt eksempel, men virkeligheden for mange lønmodtagere i denne tid. 

Hvad stiller du op økonomisk, hvis du bliver arbejdsløs og har svært ved at finde job? 

  • Du sørger for at være medlem af en a-kasse, så du kan søge om dagpenge. Dagpenge er en økonomisk håndsrækning til at hjælpe dig gennem din ledighedsperiode, selvfølgelig mod at du aktivt søger job og overholder dine aftaler med jobcenter, a-kasse eller anden aktør. En a-kasse er en forsikring, som de færreste håber at gøre brug af, men som til gengæld er rigtig god at have ved hånden, hvis uheldet er ude. Som medlem af en a-kasse betaler du et månedligt kontingent (typisk omkring 500 kr.) og kan derved søge om dagpenge fra den dag, man bliver ledig.
  • Du søger kontanthjælp. Det skal dog understreges, at kontanthjælp først og fremmest er tiltænkt de borgere, der ikke har mulighed for at forsørge sig selv og familien. Derfor vil du først skulle opbruge en evt. formue, før du kan få kontanthjælp. Formue består af kontanter, opsparing, kostbart indbo, friværdi, bil, sommerhus eller værdipapirer. Du må maksimalt have en formue på 10.000 kr. Får du tilkendt kontanthjælp, skal du stå til rådighed for arbejdsmarkedet og deltage i forskellige tilbud og aktiviteter tilrettelagt af kommunen. 

Din a-kasse kender din branche og kan hjælpe dig i job

Der er flere fordele ved at være medlem af en a-kasse end blot retten til at søge dagpenge. Du får uvurderlig indsigt i og viden om dine jobmuligheder på arbejdsmarkedet med en a-kasse, der kender din uddannelse og din branche. En a-kasse er nemlig ikke kun sat i verden for at administrere dagpenge, men også til at få dig hurtigt i job igen. Der findes en række a-kasser, der kun optager medlemmer med specifikke uddannelsesbaggrunde, og som til gengæld kan bidrage med en særlig indsigt i medlemmernes arbejdsfelt, kompetencer og jobmuligheder. MA A-kasse har for eksempel speciale i højtuddannede inden for humaniora, naturvidenskab, samfundsvidenskab, it, kommunikation, sundhed, psykologi og pædagogik. A-kassen giver sine medlemmer sparring og rådgivning samt tilbyder alt fra karrieresamtaler, netværk, online kurser og feedback på jobansøgninger og CV. 

    • Gratis for studerende
    • 13.489 kr. i dagpenge
    • Rabat på kulturoplevelser

 

 

Snart færdiguddannet? Meld dig ind i en a-kasse

Mange nyuddannede kommer i en økonomisk klemme, fordi de står uden job på hånden og ikke har meldt sig ind i en a-kasse i rette tid. Hvis du har været medlem af en a-kasse i mindst ét år inden uddannelsens afslutning, kan du undgå karenstid og få dagpenge fra første ledige dag efter endt uddannelse. Alternativt skal du melde dig ind i en a-kasse senest 14 dage efter din uddannelses afslutning. Det sikrer dig dagpenge efter en måneds ledighed uden indkomst. Hvis du ikke overholder fristen på de 14 dage, skal du være medlem et helt år og kunne opfylde indkomstkravet på minimum 243.996 kr. (2021) inden for de sidste 3 år. 

Lønsikring sikrer dig op til 90 % af din løn

Som et ekstra sikkerhedsnet kan du hos nogle a-kasser tegne en lønsikring, der sikrer dig op til 90 % af din nuværende løn. Du betaler derved en procentsats (typisk omkring 3 %) af det beløb, du er forsikret for. Det kan du hos MA A-kasse, der som den eneste a-kasse har en ordning, der også giver midlertidigt ansatte mulighed for at tegne en lønsikring. 

 

Freelancere og selvstændige kan også få dagpenge

Arbejder du som freelancer, kan du få supplerende dagpenge i en periode på 30 uger. De timer, du arbejder som freelancer, modregnes i dine dagpenge. Du skal stadig stå til rådighed for arbejdsmarkedet og søge jobs under perioden med supplerende dagpenge. 

Som selvstændig erhvervsdrivende kan du også benytte dig af det sikkerhedsnet, der hedder dagpenge, hvis du beslutter dig for at lukke eller overdrage din virksomhed. 

I sidste ende er det dig alene, der skal tage beslutningen om medlemskab i en a-kasse. Spørgsmålet er, om du vil stå alene eller være en del af fagligt fællesskab, hvis du skulle være uheldig at miste dit job.

 

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme