Hvorfor bruge en bagemaskine frem for en ovn?
Der er flere grunde til at foretrække en bagemaskine frem for traditionel brødbagning i ovnen, og en af dem er strømforbruget. De fleste bagemaskiner bruger omkring 5-700 Watt, hvorimod en almindelig ovn bruger flere gange så meget. Det hænger blandt andet sammen med, at ovnen skal varme et stort ovnrum op, og desuden har et større varmetab under bagningen.
En anden fordel ved bagemaskinen er, at der hverken opstår snavs eller rod i køkkenet. Alle ingredienser kommes direkte i maskinen, og du slipper på den måde for mel på bordet, dej på hænderne og måske røremaskine og redskaber, der skal gøres rene. Alle bagemaskiner kommer med en slip-let brødform, som normalt blot skal tørres af. Så er der kun en mini-dejkrog eller to, der skal klikkes af og lægges i blød efter endt bagning. Meget lettere og hurtigere bliver det ikke.
Mange er også rigtig glade for timer-funktionen, der er indbygget i de fleste bagemaskiner, så selve bagningen kan tidsforskydes. Det betyder eksempelvis, at du kan stå op til helt nybagt brød, eller have det klar, når du kommer hjem fra arbejde. Mange af de bedre modeller kan også holde brødet varmt, hvis du ikke lige er klar til at spise på det tidspunkt, duoprindeligt havde planlagt.
Tips og tricks til køb og brug af bagemaskine
Bagemaskiner fås i alle prisklasser, og alt afhængigt af dine behov, kan en billig maskine sagtens være en udmærket løsning. I den billige ende af skalaen vil du ikke kunne regne med, at den dyreste maskine nødvendigvis er den bedste. Det oplevede man for eksempel hos Politiken under en test af bagemaskiner, hvor den dyreste maskine blev vurderet som værende den ringeste. På den anden side er der ingen tvivl om, at de billige maskiner ikke kan hamle op med topmodeller som eksempelvis de Panasonic- og Kenwood-modeller, vi har gennemgået her i artiklen. Her får du ganske enkelt mere driftsikkerhed og flere muligheder, men prisen følger naturligvis med opefter.
Hvis du hører til dem, der generes meget af støj, kan du med fordel undersøge denne parameter, før du vælger din maskine. Der er nemlig stor forskel på, hvor meget maskinerne støjer, mens de ælter dejen. Strømforbruget er til gengæld ikke en parameter, du behøver tage hensyn til. De fleste bagemaskiner ligger i området 5-700 Watt, og forskellen spiller ingen praktisk rolle for elregningen.
En del bagemaskiner tilbyder en quick-funktion, som gør det muligt at bage brød på helt ned til en time. Det er en praktisk funktion i nødstilfælde, men generelt må det anbefales at bruge den normale bagefunktion. Den tager ganske vist noget længere tid – ofte 3-4 timer – men brødet bliver til gengæld mere ensartet og får typisk en bedre konsistens.
For at brødet kan hæve korrekt, skal der som ved al anden bagning tilsættes gær, og her er det bedst at bruge tørgær, som fås i små poser. Almindeligt gær kan også bruges, men det kan give en lidt mere gæret smag i det færdige brød. Tørgær er lidt mere robust i brug end almindeligt gær, men skal stadig behandles korrekt. Det betyder blandt andet, at det helst ikke må komme i kontakt med hverken salt eller vand, før selve bagningen er i gang. Benytter du en billig maskine, kan du eksempelvis lave en bunke af de tørre ingredienser i den ene ende af bageformen, og her lave et lille beskyttende hul til tørgæren. Vælger du en af de lidt dyrere og mere avancerede modeller, kan de have en særlig beholder til gæren, og så behøver du ikke spekulere på den detalje.
Selv om bagemaskinerne kan bruges til både marmeladefremstilling og kagebagning, er funktionen optimeret til bagning af brød. Bagning af kage kan for eksempel være lidt vanskelig, og kræver nok i hvert fald lidt eksperimenter, før de rette indtillinger kommer helt på plads.
Ved brug af bagemaskine er det i øvrigt ekstra vigtigt at følge opskriften, særligt i forhold til mængden af gær. Bagningen foregår jo i et lukket rum, og derfor går det ikke, at brødet hæver i ekstrem grad. Så risikerer du nemlig, at de kommer helt op og klistrer fast til indersiden af låget. Læs mere om dette og flere andre tips i en glimrende artikel om emnet hos Danmarks Radio.
Opskrifter til bagemaskinen
Du kan bage i din bagemaskine efter en opskrift, du har i forvejen, eller du kan købe et brød- eller kagepulver og komme i maskinen og følge anvisningen på emballagen.
Men du kan også bruge andre opskrifter eller skabe dine helt egne. Her får du lidt inspiration at komme i gang med. Alle de opskrifter du får her, er udviklet til og gennemprøvet i en bagemaskine.
Hvedebrød
Dette hvedebrød kan spises med ost på til morgenmaden eller med rejer til frokosten. Det er et alsidigt brød, der passer godt til mange ting. Det bliver let og luftigt.hvedeboerd-i-bagemaskine
Ingredienser
2½ dl vand
25 g honning
½ dl olie
440 g hvedemel
3 g tørgær
2 tsk. salt
Det er vigtigt, at ingredienserne hældes i formen i den rækkefølge, der opgivet herover, hvis du bager med tidsforskydning, da gæringsprocessen ellers vil gå i gang for tidligt. Bager du brødet med det samme, betyder rækkefølgen ikke noget.
Læs i brugermanualen til din bagemaskine, hvilket program brødet skal bages på. Det bliver perfekt bagt på et program, der varer 3 timer og 40 minutter.
Vil du gerne have et lidt grovere brød, kan du erstatte 200 g af hvedemelet med grahamsmel. Det er også hvedemel, men her er skaller og kim ikke sorteret fra, så grahamsmel har flere fibre og dermed en grovere tekstur end hvedemel.
Rugbrød
Det er synd, hvis du kun bruger din bagemaskine til at bage hvidt brød i. Maskinen er nemlig også glimrende at bage eksempelvis rugbrød i. Så her får du en opskrift til rugbrød i bagemaskine.rugbroed lavet i en bagemaskine
Ingredienser
- 100 g rugkerner
- 1,7 dl vand
- 2 tsk. mørk sirup
- 1½ spsk. olivenolie
- 200 g rugmel
- 1½ tsk. salt
- 150 g sigtemel
Sæt rugkerner i blød i ca. 2 dl vand i et halv døgns tid, og lad dem herefter dryppe af i en sigte. Kom alle ingredienserne i maskinen i nævnte rækkefølge – i hvert fald hvis du ikke bager med det samme, men bager med tidsforskydning.
Tjek manualen for bageprogram. Kan f.eks. bages på et program, der hedder ’groft hvedemel’, 900 g med mørk
Madbrød
Brødet du får ud af denne opskrift egner sig godt til at spise til supper og lignende.
Ingredienser
- 50 g pepperoni
- 2 forårsløg
- 12 g tørgær
- 500 g hvedemel
- 2 tsk. sukker
- 1 tsk. salt
- 1½ tsk. tørret oregano
- 180 g hytteost
- 2 dl vand
- 1½ spsk. olivenolie
Skær pepperonien i tern på ½ x ½ cm, og hak forårsløget fint. Kom først de tørre ingredienser i bageformen og dernæst de våde samt pepperoni og forårsløg. Tjek manualen til din bagemaskine for at finde et passende program på ca. 3½ time.
Chokoladekage
Selvom bagemaskinen primært er fremstillet til brødbagning, så kan du som tidligere nævnt også bage kager og lave syltetøj i den. Herunder får du en opskrift på en lækker chokoladekage. Syltetøjet vender vi tilbage til senere.
Ingredienser
- 50 g hasselnøddekerner
- 75 g mørk chokolade
- 1 dl vand
- 20 g blødt smør
- 150 g sukker
- 2 æg
- 2 spsk. kakaopulver
- 175 g hvedemel
- 25 g bagepulver
Hak hasselnøddekernerne og chokoladen. Kom vand i bageformen og derefter smør, sukker, æg, kakaopulver og mel i den rækkefølge. Lav en fordybning i melet, og kom bagepulveret i den. Vælg et program til hurtigt brød og brødstørrelse 1 kg.
Efter bagning skal kagen køle af i formen i 15-20 minutter, ellers smuldrer den. Pynt evt. med chokolade- eller hvid glasur.
Banankage
Banankagen her skal bages på et program med en varighed af ca. 1 time og 40 minutter.
Ingredienser
- 1 dl mælk
- 100 g flydende margarine
- 2 bananer
- 2 æg
- 175 g sukker
- 50 g brun farin
- 250 g hvedemel
- 2 tsk. bagepulver
- 1 tsk. vaniljesukker
Mos bananerne med en gaffel, og kom alle ingredienserne i bageformen i den rækkefølge, der står angivet i ingredienslisten. Smør evt. kagen med glasur inden servering. Eksempelvis en tyk chokoladeglasur.
Risengrød
Du kan også lave risengrød i din bagemaskine. Så svider den ikke på.
Ingredienser
- 135 g grødris
- 1 liter sødmælk
- Lidt salt
Kom ingredienserne i, og indstil maskinen til syltetøj.
Er en brødbagemaskine den bedste løsning til hjemmebag?
Hvis du nogensinde har overvejet hvordan en brødbagemaskine kan forenkle hjemmebagningen, så er du ikke alene. En bagemaskine gør det nemt at lave friskbagt brød med minimal indsats. Med indstillinger for forskellige brødtyper, bagetider og skorpetykkelser kan du tilpasse dine opskrifter præcis efter dine præferencer. Mange bagemaskiner har også programmer til at lave dej til pizza, kager eller endda marmelade, hvilket gør dem til et alsidigt køkkenredskab. Men hvordan sammenligner en bagemaskine sig med traditionelle bageteknikker, og hvad skal du vide for at få mest muligt ud af den? Uanset om du er nybegynder eller erfaren bagermester, kan du finde nyttige tips i vores guide, som hjælper dig med at mestre kunsten at bruge en brødbagemaskine.
Hvad siger brugere om Unold 68525?
Vi har bemærket en stor kundetilfredshed blandt Unold 68525 bagemaskinens brugere, der især roser dens pålidelighed og gode funktioner. En kunde udtaler for eksempel: “Selvom vi har haft flere bagemaskiner tidligere, er Unold nok den bedste, vi nogensinde har haft. Især evnen til at kunne bage 1 kg brød er vigtig for os, da vores brød ofte skal kunne holde i flere dage.”
Mange kunder er især glade for bagemaskinens brugervenlighed, kvalitet og støjsvage drift. De er enige om, at maskinens fordelagtige kombination af egenskaber og pris gør den yderst attraktiv, og flere er kommet med kommentarer som “den er virkelig pengene værd” og “den lever fuldt ud op til forventningerne”.