Bagemaskine test – Find de bedste bagemaskiner

1

I denne bagemaskine test ser vi nærmere på nogle af de bedste bagemaskiner på markedet, både i den billige og dyre ende, så der er muligheder for ethvert budget.

Du får en gennemgang af en række forskellige prisvindende bagemaskiner. Vi har gennemgået en lang række tests, og giver dig her en samlet oversigt over de bedste maskiner.

Efter at have gennemgået modellerne, kommer vi med lidt mere generel information om bagemaskiner, og slutter af med en kilde-liste, så du eventuelt selv kan grave dybere.

I denne artikel får du:
1) Gennemgang af testvindende bagemaskiner
2) Tips og tricks til hvordan du får mest ud af de bagemaskine
3) Gennemgang af de forskellige tests vi har undersøgt

Bemærk venligst, Forbrugsguiden tester ikke selv produkter, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.


Morphy Richards 48319 

Testvinder hos Familiejournal.dk

morphy-richards-48319

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
1.395,00 Kr. 0,00 Kr. 1.395,00 Kr. Læs mere

 

I Familie Journalens store test af bagemaskiner, blev Morphy Richards 48319 testvinder i et felt på syv forskellige modeller. De testede maskiner blev bedømt på baggrund af resultaterne ved bagning af ciabattabrød, grahamsbrød, franskbrød og rugbrød samt kage.

Selve testen blev udført af husholdningslærer Susi Toft Pedersen, som konstaterer, at kagebagning ikke er favoritdisciplinen for bagemaskiner. Ingen af de testede maskiner imponerede ved kagebagningen, og heller ikke Morphy Richards 48319 leverer et optimalt resultat, idet kagen bliver lidt for blød. Men det er også nærmest det eneste negative, der dukkede op i testen af denne model. Morphy Richards 48319 når det gælder bagning af brød. I testen skrives der at den både blander og bager perfekt, og der er store roser til brødets kvalitet.

Lydsvag maskine med mange programmer

Morphy Richards 48319 imponerer blandt andet ved en ret støjsvag drift og stor fleksibilitet i bagningen. Der er nemlig hele 19 forskellige bageprogrammer at vælge imellem, samt tre brødstørrelser: 450, 680 og 900 gram. Det er også muligt at indstille den ønskede brødskorpe til enten lys og blød, almindelig eller mørk og sprød. Med denne model får du også en smart dispenser til rådighed, som kan assistere ved doseringen af nødder, frugt og lignende, hvis brødet skal være ekstra spændende.

Morphy Richards 48319 bruger kun 650 Watt, og kan bage et brød på blot 70 minutter. Elforbruget til bagningen er dermed meget begrænset.
Hører du til dem, der sætter pris på helt friskbagt brød til morgenmaden, er denne bagemaskine desuden udstyret med tidsforsinkelse på op til 12 timer. På den måde kan du putte ingredienserne i maskinen om aftenen, og stå op til duften af nybagt friskt brød.

Fordele ved Morphy Richards 48319:

🍞 Gedigen byggekvalitet
🍞 Både lyst og mørkt brød bages perfekt
🍞 19 bageprogrammer og 3 brødstørrelser
🍞 Mulighed for valg af skorpe-sprødhed
🍞 Lavt strømforbrug og hurtig bagning
🍞 Indbygget tidsforsinkelse

Du kan her se en video, hvor der vises en lille gennemgang af hvordan man laver brød med maskinen: 


OBH-6544

 “Bedste valg” hos Familiejournal.dk
✅ Testvinder hos Ekstra Bladet

obh-6544-bagemaskine

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
569,00 Kr. 0,00 Kr. 569,00 Kr. Læs mere
667,00 Kr. 0,00 Kr. 667,00 Kr. Læs mere
667,00 Kr. 0,00 Kr. 667,00 Kr. Læs mere
711,00 Kr. 0,00 Kr. 711,00 Kr. Læs mere
849,00 Kr. 0,00 Kr. 849,00 Kr. Læs mere

 

Bagemaskinen OBH-6544 hører prismæssigt til i mellemområdet, men du får alligevel en rigtig god maskine. Da Ekstra Bladet for nogen tid siden testede fem modeller i dette prisleje, blev OBH-6544 en klar testvinder. I en relativ ny test hos Familie Journal kommer denne bagemaskine også ind på en flot andenplads, kun marginalt overhalet af en model til en langt højere pris. Familie Journal tøver derfor heller ikke med at kåre OBH-6544 som ”Bedste valg”, prisen taget i betragtning.

Både ekstra Bladet og Familie Journal er enige om, at maskinen er nem og praktisk at bruge. Blandt andet fremhæves den nemme rengøring af den udtagelige brødform og den generelle komfort ved ikke at skulle have dej og mel på køkkenbordet og hænderne, idet OBH-6544 både ælter, hæver og bage fuldautomatisk efter tilsætning af ingredienserne. Maskinen er også let at flytte rundt på, takket ved et integreret bærehåndtag.

Fleksibel programmering og gode opskrifter

Sammen med OBH-6544 følger en omfattende instruktionsmanual, målebæger og gode opskrifter og tips til forskellige brødtyper, herunder også glutenfrit brød.

Med 12 forskellige bageprogrammer kan du både bage lyst brød og rugbrød i forskellige varianter. De to tests viser, at maskinen bager disse brødtyper til perfektion, og du kan frit vælge din foretrukne bruningsgrad af skorpen. Selv om OBH-6544 har et ret kompakt design, klarer den alligevel selv store brød på op til 900 gram.

Skulle du få lyst til at stå op til duften af nybagt brød, kan du benytte udskudt bagning (op til 13 timer), hvor du så blot fylder ingredienserne i maskinen aftenen forinden. Modellen har desuden en indbygget varmholdningsfunktion, så brødet kan bibeholde den friske lune tilstand i op til en time efter bagningen, hvis det er lidt svært at komme ud af sengen i weekenden.

Fordele ved OBH-6544:

🍞 God kvalitetsmaskine til en billig pris
🍞 Nem og komfortabel brødbagning
🍞 Integreret bærehåndtag
🍞 Målebæger og opskriftsmateriale medfølger
🍞 12 bageprogrammer og indstilbar skorpebruning
🍞 Mulighed for forskudt bagning og varmholdning


Panasonic SD ZB2512

Testvinder det tyske testmagasin Haus & Garten
✅ 5 ud af 5 stjerner hos engelske Expertreviews.co.uk

panasonic-sd-zb2512

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
1.314,00 Kr. 0,00 Kr. 1.314,00 Kr. Læs mere

 

Topmodellen SD ZB2512 fra Panasonic skiller sig ud fra de øvrige bagemaskiner i denne gennemgang, når det handler om prisen. Den er nemlig i den dyrere ende af skalaen, men ifølge Expertreviews.co.uk får man også en maskine, der ”leverer konsistente og perfekte brød”.
Denne model er samtidig også langt mere avanceret og fleksibel end de andre testvindere, og kan eksempelvis bage surdejsbrød, lave marmelade og bage vellykkede kager.

Normalt skal man fylde alle ingredienser i en bagemaskine før bagningen påbegyndes, og det giver ikke altid et optimalt resultat. Eksempelvis bliver brødet bedre, hvis gæren tilsættes på et rigtige tidspunkt osv. Panasonic SD ZB2512 udmærker sig ved at have specialbeholdere til blandt andet tørgær og frugt/rosiner, så disse ting automatisk kan blandes i dejen på det optimale tidspunkt. Og et er faktisk direkte registrerbart i brødkvaliteten, vurderer testpanelet hos Expertreviews.co.uk. Specielt maskinens evne til at lave luftigt og velhævet brød beskrives som en ren ”åbenbaring”

Solid kompakt maskine med udvidet funktionalitet

Vægten på elektriske produkter er som regel en god målestok for kvaliteten, og også med den målestok er Panasonic SD ZB2512 et kvalitetsprodukt. Vægten på hele 7,6 kilo sikrer samtidig, at bagemaskinen står sikkert og solidt på bordet. Ikke desto mindre er testpanelerne begejstrede for det meget kompakte design, som faktisk optager mindre plads på køkkenbordet end mange billigere modeller.

Til prisen kan det ikke overraske, at funktionaliteten er meget fleksibel. Du får hele 33 automatiske bageprogrammer til rådighed samt avancerede funktioner som for eksempel en temperaturføler, der måler omgivelsestemperaturen i køkkenet og optimerer bagningen efter det. Panasonic SD ZB2512 er virkelig topmodellen indenfor bagemaskiner, og den kan ting som stort set ingen andre maskiner kan.
Alligevel beskrives betjeningspanelet som let, brugervenligt og overskueligt at bruge.

Fordele ved Panasonic SD ZB2512:

🍞 Vellykkede og ensartede brød hver gang
🍞 Mere luftige brød med styring af gær tilsætning
🍞 Solid kompakt kvalitetsmaskine
🍞 33 bageprogrammer og et utal af funktioner
🍞 Brugervenlig og overskuelig betjening

Du kan se en lille video om bagemaskinen her: 


Kenwood BM450

4,5 ud af 5 stjerner hos bagesiden Breadmakersreview.co.uk
✅ 4 ud af 5 stjerner hos Expertreviews.co.uk

kenwood-bm450

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
1.076,00 Kr. 0,00 Kr. 1.076,00 Kr. Læs mere
1.129,00 Kr. 0,00 Kr. 1.129,00 Kr. Læs mere
1.129,00 Kr. 0,00 Kr. 1.129,00 Kr. Læs mere
1.392,00 Kr. 0,00 Kr. 1.392,00 Kr. Læs mere

 

Kenwood er verdenskendt god kvalitet i sine køkkenmaskiner, og et skinner da også igennem i de tests, vi har set på bagemaskinen Kenwood BM450, hvor der er flotte karakterer over hele linjen. Eksempelvis er der 4,5 ud af 5 mulige stjerner fra Breadmakersreview.co.uk. Her står maskinen faktisk til at få topkarakterer for både brødkvalitet og funktionalitet, men prisen trækker en halv stjerne ned. Modellen er nemlig ikke helt billig, sammenlignet med det gennemsnitlige niveau for bagemaskiner på markedet.

På den anden side er prisen ikke særligt afskrækkende, når man ser nærmere på modellen. Der er gjort meget ud af et lækkert design, og der er trods alt også tale om et mærkevareprodukt. En af de ting, der blandt andet imponerer testpanelet er små lækre detaljer som lys i bagerummet, så man let kan se, hvordan det går med brødet. Også detaljer som rengøringsvenligt touch-panel og tydeligt oplyst display trækker op.

Mulighed for at programmere egne bageprogrammer

Kenwood BM450 kommer med 15 automatiske programmer til både bagning, syltetøjsfremstilling med videre, men noget ret unikt er desuden muligheden for at sammensætte egne programmer. Har du lyst til at eksperimentere og optimere, kan du med denne model selv indstille hævetider, temperaturer og meget andet, og gemme hele sekvensen som dit helt eget bageprogram. Du kan have op til 5 egne unikke programmer.

Generelt får du med Kenwood BM450 stort set al den funktionalitet der næsten findes på almindelige bagemaskiner, såsom forsinket bagning og hold varm-funktion, og derudover en del flere smarte features. Som de fleste andre bagemaskiner byder denne model også på et quick-bageprogram, og her er testpanelerne imponerede. På knap en time kan Kenwood BM450 have et nybagt brød klar – hvilket gør den til den måske hurtigste bagemaskine på markedet.

Fordele ved Kenwood BM450:

🍞 Flot og gennemtænkt design
🍞 Indbygget lys i bagerummet
🍞 Hygiejnisk touchpanel
🍞 15 standardprogrammer og 5 brugerdefinerede programmer
🍞 Utrolig hurtigt quick-program

Du kan her se en video hvor bagemaskinen bliver præsenteret: 


Hvorfor bruge bagemaskine frem for ovn?

Der er flere grunde til at foretrække en bagemaskine frem for traditionel brødbagning i ovnen, og en af dem er strømforbruget. De fleste bagemaskiner bruger omkring 5-700 Watt, hvorimod en almindelig ovn bruger flere gange så meget. Det hænger blandt andet sammen med, at ovnen skal varme et stort ovnrum op, og desuden har et større varmetab under bagningen.

bedste-bagemaskineEn anden fordel ved bagemaskinen er, at der hverken opstår snavs eller rod i køkkenet. Alle ingredienser kommes direkte i maskinen, og du slipper på den måde for mel på bordet, dej på hænderne og måske røremaskine og redskaber, der skal gøres rene. Alle bagemaskiner kommer med en slip-let brødform, som normalt blot skal tørres af. Så er der kun en mini-dejkrog eller to, der skal klikkes af og lægges i blød efter endt bagning. Meget lettere og hurtigere bliver det ikke.
Mange er også rigtig glade for timer-funktionen, der er indbygget i de fleste bagemaskiner, således at selve bagningen kan tidsforskydes. Det betyder eksempelvis, at man kan stå op til helt nybagt brød, eller have det klar, når man kommer hjem fra arbejde. Mange af de bedre modeller kan også holde brødet varmt, hvis man ikke lige er klar til at spise på det tidspunkt, man oprindeligt havde planlagt.

Her kan du se en engelsk video, hvor der gives et eksempel på hvordan man lave brød med en bagemaskine:

Tips og tricks til køb og brug af bagemaskine

Bagemaskiner fås i alle prisklasser, og alt afhængigt af dine behov, kan en billig maskine sagtens være en udmærket løsning. I den billige ende af skalaen vil du ikke kunne regne med, at den dyreste maskine nødvendigvis er den bedste. Det oplevede man for eksempel hos Politiken under en test af bagemaskiner, hvor den dyreste maskine blev vurderet som værende den ringeste. På den anden side er der ingen tvivl om, at de billige maskiner ikke kan hamle op med topmodeller som eksempelvis de Panasonic- og Kenwood-modeller, vi har gennemgået her i artiklen. Her får du ganske enkelt mere driftsikkerhed og flere muligheder, men prisen følger naturligvis med opefter.

Hvis du hører til dem, der generes meget af støj, kan du med fordel undersøge denne parameter, før du vælger din maskine. Der er nemlig stor forskel på, hvor meget maskinerne støjer, mens de ælter dejen. Strømforbruget er til gengæld ikke en parameter, du behøver tage hensyn til. De fleste bagemaskiner ligger i området 5-700 Watt, og forskellen spiller ingen praktisk rolle for elregningen.

En del bagemaskiner tilbyder en quick-funktion, som gør det muligt at bage brød på helt ned til en time. Det er en praktisk funktion i nødstilfælde, men generelt må det anbefales at bruge den normale bagefunktion. Den tager ganske vist noget længere tid – ofte 3-4 timer – men brødet bliver til gengæld mere ensartet og får typisk en bedre konsistens.

For at brødet kan hæve korrekt, skal der som ved al anden bagning tilsættes gær, og her er det bedst at bruge tørgær, som fås i små poser. Almindeligt gær kan også bruges, men det kan give en lidt mere gæret smag i det færdige brød. Tørgær er lidt mere robust i brug end almindeligt gær, men skal stadig behandles korrekt. Det betyder blandt andet, at det helst ikke må komme i kontakt med hverken salt eller vand, før selve bagningen er i gang. Benytter du en billig maskine, kan du eksempelvis lave en bunke af de tørre ingredienser i den ene ende af bageformen, og her lave et lille beskyttende hul til tørgæren. Vælger du en af de lidt dyrere og mere avancerede modeller, kan de have en særlig beholder til gæren, og så behøver du ikke spekulere på den detalje.

Selv om bagemaskinerne kan bruges til både marmeladefremstilling og kagebagning, er funktionen optimeret til bagning af brød. Bagning af kage kan for eksempel være lidt vanskelig, og kræver nok i hvert fald lidt eksperimenter, før de rette indtillinger kommer helt på plads.

Ved brug af bagemaskine er det i øvrigt ekstra vigtigt at følge opskriften, særligt i forhold til mængden af gær. Bagningen foregår jo i et lukket rum, og derfor går det ikke, at brødet hæver i ekstrem grad. Så risikerer du nemlig, at de kommer helt op og klistrer fast til indersiden af låget. Læs mere om dette og flere andre tips i en glimrende artikel om emnet hos Danmarks Radio.


Opskrifter til bagemaskinen

Du kan bage i din bagemaskine efter en opskrift, du har i forvejen, eller du kan købe et brød- eller kagepulver og komme i maskinen og følge anvisningen på emballagen.

Men du kan også bruge andre opskrifter eller skabe dine helt egne. Her får du lidt inspiration at komme i gang med. Alle de opskrifter du får her, er udviklet til og gennemprøvet i en bagemaskine.

Hvedebrød

Dette hvedebrød kan spises med ost på til morgenmaden eller med rejer til frokosten. Det er et alsidigt brød, der passer godt til mange ting. Det bliver let og luftigt.hvedeboerd-i-bagemaskine

Ingredienser

2½ dl vand
25 g honning
½ dl olie
440 g hvedemel
3 g tørgær
2 tsk. salt

Det er vigtigt, at ingredienserne hældes i formen i den rækkefølge, der opgivet herover, hvis du bager med tidsforskydning, da gæringsprocessen ellers vil gå i gang for tidligt. Bager du brødet med det samme, betyder rækkefølgen ikke noget.

Læs i brugermanualen til din bagemaskine, hvilket program brødet skal bages på. Det bliver perfekt bagt på et program, der varer 3 timer og 40 minutter.

Vil du gerne have et lidt grovere brød, kan du erstatte 200 g af hvedemelet med grahamsmel. Det er også hvedemel, men her er skaller og kim ikke sorteret fra, så grahamsmel har flere fibre og dermed en grovere tekstur end hvedemel.


Rugbrød

Det er synd, hvis du kun bruger din bagemaskine til at bage hvidt brød i. Maskinen er nemlig også glimrende at bage eksempelvis rugbrød i. Så her får du en opskrift til rugbrød i bagemaskine.rugbroed lavet i en bagemaskine

Ingredienser

100 g rugkerner
1,7 dl vand
2 tsk. mørk sirup
1½ spsk. olivenolie
200 g rugmel
1½ tsk. salt
150 g sigtemel

Sæt rugkerner i blød i ca. 2 dl vand i et halv døgns tid, og lad dem herefter dryppe af i en sigte. Kom alle ingredienserne i maskinen i nævnte rækkefølge – i hvert fald hvis du ikke bager med det samme, men bager med tidsforskydning.

Tjek manualen for bageprogram. Kan f.eks. bages på et program, der hedder ’groft hvedemel’, 900 g med mørk skorpe. Programmet tager ca. 3½ time.


Madbrød

Brødet du får ud af denne opskrift egner sig godt til at spise til supper og lignende.

Ingredienser

50 g pepperoni
2 forårsløg
12 g tørgær
500 g hvedemel
2 tsk. sukker
1 tsk. salt
1½ tsk. tørret oregano
180 g hytteost
2 dl vand
1½ spsk. olivenolie

Skær pepperonien i tern på ½ x ½ cm, og hak forårsløget fint. Kom først de tørre ingredienser i bageformen og dernæst de våde samt pepperoni og forårsløg. Tjek manualen til din bagemaskine for at finde et passende program på ca. 3½ time.


Chokoladekage

Selvom bagemaskinen primært er fremstillet til brødbagning, så kan du som tidligere nævnt også bage kager og lave syltetøj i den. Herunder får du en opskrift på en lækker chokoladekage. Syltetøjet vender vi tilbage til senere.chokoladekage bagt i bagemaskine

Ingredienser

50 g hasselnøddekerner
75 g mørk chokolade
1 dl vand
20 g blødt smør
150 g sukker
2 æg
2 spsk. kakaopulver
175 g hvedemel
25 g bagepulver

Hak hasselnøddekernerne og chokoladen. Kom vand i bageformen og derefter smør, sukker, æg, kakaopulver og mel i den rækkefølge. Lav en fordybning i melet, og kom bagepulveret i den. Vælg et program til hurtigt brød og brødstørrelse 1 kg.

Efter bagning skal kagen køle af i formen i 15-20 minutter, ellers smuldrer den. Pynt evt. med chokolade- eller hvid glasur.


Banankage

Banankagen her skal bages på et program med en varighed af ca. 1 time og 40 minutter.banankage

Ingredienser

1 dl mælk
100 g flydende margarine
2 bananer
2 æg
175 g sukker
50 g brun farin
250 g hvedemel
2 tsk. bagepulver
1 tsk. vaniljesukker

Mos bananerne med en gaffel, og kom alle ingredienserne i bageformen i den rækkefølge, der står angivet i ingredienslisten. Smør evt. kagen med glasur inden servering. Eksempelvis en tyk chokoladeglasur.


Jordbærsyltetøj

Så er det tid til syltetøjet. Prøv evt. selv at eksperimentere med andre frugter end jordbær.

Ingredienser

400 g jordbær – evt. frosne
1 æble
2½ dl sukker
2 spsk. citronsaft
1 spsk. vand

Bruger du frosne bær, så lad dem tø næsten op, inden du kommer dem i bageformen. Skræl æblet, fjern kernehuset, og skær æblekødet i tern på ca. 1 x 1 cm, og kom dem i ned til jordbærrene. Tilsæt sukker, citronsaft og vand. Sæt maskinen på syltetøjsprogrammet.


Risengrød

Du kan også lave risengrød i din bagemaskine. Så svider den ikke på.

Ingredienser

135 g grødris
1 liter sødmælk
Lidt salt

Kom ingredienserne i, og indstil maskinen til syltetøj.


Bagemaskine test – Disse kilder har vi anvendt:

I gennemgangen af bagemaskiner har vi støttet os til uafhængige tests fra både ind- og udland. Kilderne er listet herunder, hvor du også finder direkte links, hvis du selv vil grave dybere.

Familie Journal 🇩🇰
Familie Journalen udførte i efteråret 2015 en test af syv bagemaskiner i samarbejde med husholdningslærer Susi Toft Pedersen. Her gennemgår de fordele og ulemper ved de forskellige bagemaskiner i testen. Du kan se testen her.

Ekstra Bladet 🇩🇰
Avisen Ekstra Bladet behøver nok ikke nogen nærmere præsentation. Bladet beskæftiger sig med alt mellem himmel og jord, og således også forbrugerstof. Her fandt vi en test af fem bagemaskiner. Testen er af lidt ældre dato, men dog stadig interessant. Hele testen kan læses online via dette link.

Haus & Garten 🇩🇪
Magasinet Haus & Garten er et populært forbrugermagasin i Tyskland. Det udkommer i en trykt udgave, men dele af det kan også læses online. Magasinet beskæftiger sig mest med forbrugerstof, herunder nyheder, anmeldelser og test. Et eksempel på sidstnævnte er magasinets test af fire bagemaskiner som du kan læse her. Linket giver gratis adgang til de overordnede konklusioner. For et mindre beløb er det dog muligt at købe adgang til det underliggende testmateriale, der også inkluderer tips og tricks til de enkelte maskiner.

Expertreviews.co.uk 🇬🇧
Det britiske onlinemagasin Expertreviews.co.uk beskæftiger sig primært med nyheder, tests og anmeldelser af forbrugerelektronik, og magasinet udmærker sig ved at være gå i dybden og behandle emnet grundigt. Det gælder også deres anmeldelser og tests af bagemaskiner. Relevant i denne sammenhæng er deres tests af topmaskinerne Panasonic SD ZB2512 og Kenwood BM450.

Breadmakersreview.co.uk 🇬🇧
Som navnet indikerer, er Breadmakersreview.co.uk et magasin, der har specialiseret sig i bagemaskiner. Her fandt vi blandt andet en grundig gennemgang af Kenwood BM450, men du kan også finde en del information om en række andre mærker og modeller.