Induktionskomfur test 2019 – Se de bedste modeller – Testvinder Guide

2

Induktionskomfurer er populære som aldrig før, og det har bragt prisen ned i et leje, hvor alle kan være med. Der er flere grunde til den store popularitet, men de primære årsager er nok den effektive og hurtige opvarmning, samt den strømbesparende teknologi. Vi har i denne induktionskomfur test undersøgt markedet og fundet frem til de bedste modeller netop nu. Læs med, og find din favorit.

Først gennemgår vi de udvalgte modeller hver for sig, og sidst i artiklen følger vi op med lidt uddybende information om induktionskomfurer. Derudover bringer en række gode kilder til mere information og links til de tests, der danner udgangspunktet for denne artikel.

Bemærk venligst, Forbrugsguiden tester ikke selv produkter, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.

Induktionskomfur test 2019 – Her er de bedste modeller

I nedenstående sektion finder du en oversigt over gode induktionskomfurer. Denne artikel er baseret på relevante brugeranmeldelser, da vi ved, forbrugerne upartisk deler ud af hverdagens positive og negative oplevelser med produkteterne. Under hvert produkt finder du også en prissammenligning, så du nemt og hurtigt kan finde den billigste forhandler.


Gram EKI 12654-90

Populær blandt brugerne

Gram EKI 12654-90

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
6.579,00 Kr. 0,00 Kr. 6.579,00 Kr. Læs mere
6.929,00 Kr. 0,00 Kr. 6.929,00 Kr. Læs mere
6.929,00 Kr. 0,00 Kr. 6.929,00 Kr. Læs mere
7.029,00 Kr. 0,00 Kr. 7.029,00 Kr. Læs mere

 

Gram EKI12654-90 er ikke medtaget i nogle nyere eksperttests, men er til gengæld en model, der er populær blandt brugerne.

Induktionskomfuret kommer med et ovnrum, der har en kapacitet på 66 liter, hvorfor der er rigeligt med plads til at give sig i kast med de fleste madlavningsopgaver. Udover et stort ovnrum, så kommer Gram EKI12654-90 også med flere praktiske funktioner.

Eksempelvis er Gram EKI12654-90 forsynet med flere sikkerhedsfunktioner. En af disse sikkerhedsfunktioner er ovnlågen, der har 3 lag glas, der sørger for, at man ikke kan brænde sig på ydersiden af ovnen. En anden sikkerhedsfunktion er de flere indbyggede elektroniske børnesikringer, der kan kobles til og fra, som man har lyst.

Model med induktion og hurtig opvarmning

Gram EKI12654-90 kommer med 4 kogezoner, der yder op til 3000 Watt pr. zone. Disse kogezoner fungerer desuden ved induktion. Dette giver ikke mindst en hurtig opvarmning, men det er også strømbesparende. Modellen er også placeret i energiklasse A, hvilket er en fordel for forbrugeren, da det herved er en forholdsvis energivenlig ovn.

Endvidere kommer modellens kogezoner med en indbygget booster-funktion. Dette sørger for, at opvarmningen går ekstra hurtig. Eksempelvis kan 1 liter vand blive sat i kog på blot halvandet minut.

Gram EKI12654-90 byder desuden også på et flytbart teleskopudtræk samt et indbygget stegetermometer.

Flere praktiske programmer og funktioner

Med Gram EKI12654-90 får man et induktionskomfur med flere programmer og funktioner udover de normale funktioner såsom varmluft og grill. Modellen kommer nemlig med flere specialprogrammer såsom ECO-funktion, pizzafunktion og turbogrill.

Alle programmer betjenes med drejeknapper, der kan skubbes ind, når de ikke bliver brugt. På den måde slipper man for at tørre dem af efter madlavningen.

Ovnrummet bliver oplyst med halogenbelysning, så man har mulighed for at følge med i tilberedningen af maden.

Ved køb af Gram EKI12654-90 medfølger der bageplader samt bradepander med EasySlip-belægning. Udover EasySlip-belægning så har modellen også en selvrensefunktion med damp, der sørger for en nemmere rengøring.

Fordele ved Gram EKI 12654-90:

🔵 3-lags glas
🔵 Fire kogezoner med boost-funktion
🔵 Drejeknapper, der kan skubbes ind og ud
🔵 Flytbart teleskopudtræk
🔵 Stegetermometer
🔵 Selvrensefunktion med damp


Electrolux EKI6051EOW

Stor ovn med selvrens
✅ Billig kvalitets ovn

electrolux-eki6051eow

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
5.099,00 Kr. 0,00 Kr. 5.099,00 Kr. Læs mere
5.999,00 Kr. 0,00 Kr. 5.999,00 Kr. Læs mere
6.099,00 Kr. 0,00 Kr. 6.099,00 Kr. Læs mere
7.035,00 Kr. 0,00 Kr. 7.035,00 Kr. Læs mere

 

Selv om Electrolux EKI6051EOW hører til blandt de billigste modeller vi gennemgår her i artiklen, er der tale om en ekstra stor ovn på hele 72 liter. Det giver plads til en større juleand eller flæskesteg, og det er praktisk, hvis familien er stor.

Med denne model får du ikke det helt store arsenal af specialfunktioner og finesser, og designet er ret traditionelt. Du betaler til gengæld heller ikke for disse ting, så prisen er ret attraktiv. Ikke desto mindre får du kogezoner med strømbesparende induktion, der placerer modellen på A-niveau ved energimærkningen. Du får også et gedigent komfur, som betjeningsmæssigt er næsten selvforklarende. Det fungerer som et komfur plejer, og det er et stort plus for mange.

Populær og gennemprøvet model

Modellen har været på markedet i nogen tid, og derfor er der rigtig mange forbrugere, der har haft lejlighed til at teste den grundigt af i virkeligheden. Og det har været en udsøgt fornøjelse, hvis man skal tro forbrugernes egen karaktergivning. Her scorer Electrolux EKI6051EOW nemlig gennemsnitligt 4,6 ud af 5 mulige stjerner i produktanmeldelserne på diverse webshops, hvilket er meget overbevisende.

En af de helt store forcer ved denne Electrolux-model, er den velfungerende selvrensefunktion. Så snart temperaturen i ovnen kommer over de 200 grader, påbegyndes en pyrolyseproces, som nedbryder stænk og madrester. Det gør den løbende rengøring særdeles overkommelig. En yderligere fordel i den sammenhæng er, at selve ovnlågen om nødvendigt kan adskilles helt – og det helt uden brug af værktøj.

Fordele ved Electrolux EKI6051EOW:

🔵Ekstra stort ovnrum på 72 liter
🔵Meget komfur for pengene
🔵Energisparende kogezoner med induktion
🔵Nem og selvforklarende betjening
🔵Effektiv selvrensefunktion
🔵Mulighed for at adskille ovnlågen uden værktøj


Electrolux EKI6763AOX

 Forbruger favorit 
✅ Ovnkapacitet på 111 liter

Electrolux EKI6763AOX

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
14.460,00 Kr. 0,00 Kr. 14.460,00 Kr. Læs mere
14.460,00 Kr. 0,00 Kr. 14.460,00 Kr. Læs mere
14.560,00 Kr. 0,00 Kr. 14.560,00 Kr. Læs mere

 

Komfuret fra Electrolux har endnu ikke indgået i nogle officielle tests, men til gengæld, så har modellen modtaget topkarakterer fra forbrugerne hos blandt andet forhandlerne Whiteaway og Skousen, hvor komfuret har fået tæt på 5 stjerner ud af 5 mulige. Markedet for komfurer er stort, så det er kun udvalgte modeller, der kommer med i de forskellige tests. Det betyder ikke, at de modeller der ikke er testede er ringere – de er blot ikke blevet testet endnu.

Som det kan ses på billedet, så adskiller denne model sig væsentligt fra de fleste andre modeller af induktionskomfurer. Komfuret har nemlig hele to ovne og naturligvis også induktionskogeplader.

Induktionskogepladerne på komfuret leverer hurtig opvarmning og stor præcision til madlavningen, hvilket gør det hele lidt nemmere og hurtigere. Der er fire kogefelter og varmen styres nemt via touch-knapper i bunden af kogepladen, hvor der er et display med alle nødvendige indstillinger til både kogeplader og ovn. Der er også et indbygget æggeur i betjeningspanelet, som kan tilknyttes en specifik kogeplade, som så slukker af sig selv, når tiden er gået. Det er også muligt at vælge en booster-funktion til kogepladerne, hvis opvarmningen skal gå ekstra hurtigt.

Eftersom betjeningspanelet er indlejret i kogepladen, så er rengøring af kogepladerne ekstra nem, da glasoverfladen er fuldstændig glat og helt uden knapper eller andre kanter.

Stor ovnkapacitet og god brugervenlighed

Ovnrummene har en samlet kapacitet på hele 111 liter, hvilket er utroligt meget for et komfur til privat brug. Den øverste ovn har en kapacitet på 39 liter og er ideel til mindre fade og mindre mængder generelt. Ovnen har traditionel over/undervarme, grill og forskellige kombinationer af de forskellige funktioner.

Den nederste ovn, som er hovedovnen i komfuret, har en kapacitet på 72 liter. Ovnlågen er sidehængt, så ovnrummet er nemt at komme til, selvom det sidder lidt lavere end normalt. Derudover er der også teleskopudtræk, hvilket yderligere letter brugen af ovnen. Det er muligt selv at tilpasse teleskopudtrækket til det niveau man foretrækker. Lyset tænder automatisk når ovnlågen åbnes og slukker igen af sig selv når den lukkes, hvilket især er en fordel under rengøring. Ved rengøring kan ovnlågen også taget helt af.

Der er i det hele taget lagt stor vægt på brugervenlighed og betjening af ovnen. Den har et indbygget universal stegetermometer med autosluk, hvilket vil sige, at ovnen selv slukker når den forudindstillede kernetemperatur er nået. Ovnen har også start/stop-automatik, hvor det er muligt at indstille ovnen til at køre i et bestemt antal minutter.

Hovedovnen har en lang række af programmer, herunder grill i flere forskellige styrker, et pizza-program og et program til tørring af frugt og grønt. Blæseren til varmluft er desuden ekstra stor, hvilket sikrer, at maden tilberedes ensartet lige meget hvor i ovnen den står, da blæseren sørger for en rigtig god temperaturpræcision og stabilitet.

Begge ovne i komfuret er udstyret med katalytisk selvrens. Det vil sige, at alle sider på nær bunden er belagt med en katalytiske emalje, som sørger for at nedbryde fedtpartikler og madrester, så længe ovnen er tændt på mere end 200°C. Ovnen er derved delvist selvrensende.

Ovnlågerne holdes kølige ved hjælp af et aktivt kølesystem, som automatisk starter når ovnen er tændt. Kølesystemet sørger for, at ovnen ikke bliver varm at røre ved og de elektroniske komponenter holdes kolde. Der er desuden også en børnesikring, som kan aktiveres efter behov.

Der medfølger 2 non-stick bradepander, 2 almindelige bradepander og 1 grillrist til komfuret. Som nævnt ovenfor medfølger der også et teleskopudtræk og det er muligt at tilkøbe flere, hvis man ønsker udtræk til alle niveauer.

Ovnen måler 914 centimeter i højden, så til trods for de to ovnrum, så er ovnen ikke meget højere end de fleste andre modeller af komfurer, som ofte måler omkring 900 centimeter.

Fordele ved Electrolux EKI6763AOX

🔵 Katalytisk selvrens
🔵 To ovnrum
🔵 Ovnkapacitet på 111 liter
🔵 Indbygget stegetermometer
🔵 Start/stop-automatik
🔵 Aktivt kølesystem så ovnen ikke bliver varm


Siemens HA748230U

Populært induktionskomfur
✅ Induktionsfelter og 8 ovnfunktioner

siemens-ha748230u

Model HA748230U er et af de rigtig gode bud fra Siemens, hvis du er på jagt efter et nyt komfur med induktions-kogezoner. Ser man på brugernes erfaringer gennem de mange anmeldelser på nettet, er der da heller ingen tvivl om, at denne model hører til blandt de absolutte favoritter: Den gennemsnitlige bedømmelse ligger på hele 4,9 ud af 5 mulige stjerner!

Dette komfur byder også på alt hvad man kan forvente i det moderne køkken. Designet er lækket med cylindriske drejeknapper, der kan skubbes ind, når de ikke er i brug, kombineret med et tydeligt display i fronten. Betjeningen af selve kogezonerne sker via et touchpanel på selve kogepladen. Det gør det nemt at betjene, selv om man står over gryderne.

Stærk ovn-del med mange funktioner

Komfurets Universal PLUS bageovn byder på en række praktiske funktioner som QuickStart og Lynopvarmning, og der er næsten ubegrænsede muligheder for både bagning og stegning. Ud over de gængse funktioner med over/under-varme, varmluft med videre, får du også optøningsfunktion, 3D varmluft plus, pizzafunktion og forskellige grill-funktioner.

Bagvæggen i Siemens HA748230U er med ecoClean-overflade, og indersiden af ovndøren er med fuldt glas. Det medvirker alt sammen til at lette rengøringen. I det daglige vil du desuden komme til at sætte pris på den dæmpede ovnlåge, der sikrer en glidende og luksuriøs åbning og lukning. Lågen bliver i øvrigt maksimalt 40 grader varm takket være en indbygget køleblæser.

Kogesektion med god sikkerhed

Kogesektionen er udstyret med fire kogezoner med intelligent induktion, der automatisk registrerer, om der er gryde eller pande på den tændte zone. Er det ikke tilfældet, afbrydes induktionen. Med hele 17 effekttrin til hver zone er det også let at finde den helt rigtige indstilling, hvad enten maden skal bulderkoge, simre eller blot holdes varm. Skal du hurtigt i gang, er der mulighed for at benytte en boost-funktion, der for eksempel kan bringe en liter vand i kog på blot 90 sekunder.

Der er indbygget børnesikring i touchpanelet, så en kogezone ikke bliver tændt ved et uheld, og efter endt madlavning advarer restvarmeindikatorer om, at kogefladen stadig er varm. Det er den dog kun kort tid, eftersom induktions-princippet kun opvarmer selve gryden eller panden.

Fordele ved Siemens HA748230U: 

🔵 Flot design med display og touchpanel
🔵 Meget stor brugertilfredshed
🔵 Ovn med mange specialfunktioner
🔵 Dæmpet ovnlåge med fuldt glas på bagsiden
🔵 Fire kogezoner med 17 effekttrin og booster-funktion
🔵 Børnesikring og restvarmeindikatorer


Voss ELI23240HV

SteamBake induktionskomfur

Voss ELI23240HV

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
5.499,00 Kr. 0,00 Kr. 5.499,00 Kr. Læs mere
7.299,00 Kr. 0,00 Kr. 7.299,00 Kr. Læs mere
7.399,00 Kr. 0,00 Kr. 7.399,00 Kr. Læs mere

 

Voss ELI23240HV er et induktionskomfur i hvid, der ikke er medtaget i nogle nyere eksperttests. Dog er Voss ELI23240HV stadig en attraktiv model, da den kommer med funktioner såsom katalytisk selvrens og SteamBake.

Induktionskomfuret er yderligere et energibesparende komfur, da det er placeret i energiklasse A. Det betyder ikke mindst, at det er en fordel for forbrugerens pengepung, det er også en fordel for miljøet.

Voss ELI23240HV er desuden forsynet med et 73 liters ovnrum, hvorfor det egner sig til en større familie eller til forbrugere, der blot ønsker et komfur med et større ovnrum. Ovnen er også udstyret med pop-ud knapper, som man kan trykke ind, hvis det ønskes.

Katalytisk selvrens og SteamBake

Induktionskomfurer såsom Voss ELI23240HV er især kendt for at varme hurtigt op. Derudover kommer komfuret med 4 kogefelter, hvorfor man har mulighed for at klare de fleste former for madlavningsopgaver på samme tid.

Voss ELI23240HV er ydermere udstyret med funktionerne SteamBake og katalytisk selvrens. Den katalytiske belægning på indersiden af ovnen sørger for at nedbryde både fedt og snavs, når den er tændt på mere end 200 grader. Det betyder, at man nemt og hurtigt kan rengøre ovnen. Det er ligeledes nemt at rengøre kogepladen, da den har en glat glasoverflade.

Med SteamBake-funktionen bliver der tilført damp ind i ovnrummet ved tilberedning af mad. Ved bagning i ovnen opnår man derfor optimale resultater med en minimal indsats. SteamBake er lavet til, at man får et optimalt bagningsresultat hver eneste gang.

Man har desuden mulighed for at låse ovnlågen, så den ikke kan åbnes under brug, hvis man anvender børnesikringen.

Brugervenligt induktionskomfur med MaxiSense-kogezoner

Voss ELI23240HV er et brugervenligt induktionskomfur med flere praktiske funktioner. En af disse er MaxiSense-kogezoner. Dette giver forbrugeren en fleksibilitet til at placere kogegrejet, hvor man har lyst, da zonerne tilpasses automatisk på kogesektionen.

Udover MaxiSense-kogezoner så kommer Voss ELI23240HV yderligere med et teleskopudtræk og en XL-bageplade.

Mens teleskopudtrækket sørger for, at man har nemt ved at tage maden ind og ud af ovnen, så sikrer XL-bagepladen, at man kan lave endnu større portioner. Bagepladen er nemlig 20 % større end almindelige bageplader. Endvidere er der en magasinskuffe, hvor man kan opbevare alle bageplader samt andet tilbehør.

Sidst men ikke mindst kommer Voss ELI23240HV med et display, hvor man kan indstille ovnen til at være tændt i en bestemt tid. Ovnen har desuden en start-stop automatik, hvorfor man har fuld kontrol over madens tilberedningstid.

Fordele ved Voss ELI23240HV:

🔵 SteamBake-funktion
🔵 Katalytisk selvrens
🔵 XL-bageplade
🔵 Teleskopudtræk
🔵 MaxiSense-kogezoner
🔵 Børnesikring


Beko FSM89301GWS

Varmluft og kæmpe ovnrum

Beko FSM89301GWS

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere

 

Beko FSM89301GWS er ikke medtaget i nogle nyere eksperttests, men til gengæld er det en ovn med et stort ovnrum.

Ovnrummet er nemlig forsynet med en kapacitet på 67 liter, hvorfor der er rigeligt med plads til en større familie eller til forbrugere, der blot ønsker muligheden for at tilberede store portioner på en gang.

Derudover er Beko FSM89301GWS placeret i energiklasse A, hvorfor det er en forholdsvis energibesparende ovn. Det vil sige, at den ikke forbruger en masse energi på et år.

Damprengøring og 3D-cooking

Beko FSM89301GWS er et induktionskomfur, hvor man har mulighed for at opvarme sin mad meget hurtigt. Der er i alt 4 kogeplader, hvorfor modellen er velegnet til de fleste madlavningsopgaver.

Det er desuden også nemt at rengøre kogepladen, da den kommer i en glat overflade.
Udover den glatte overflade, så har Beko FSM89301GWS også damprengøring. Damprengøringen bruger vand i en bradepande til at løse madrester fra indersiden af ovnen. Man skal derfor blot tænde for damprengøringsprogrammet, hvorefter rengøringen af ovnen bliver en del nemmere.

Endvidere kommer Beko FSM89301GWS med funktionen 3D-cooking. 3D-cooking sørger for, at man med dets avancerede system kan tilberede tre forskellige madretter på samme tid uden problemer med, at smagen m.m. fra alle retterne blander sig sammen.

Ovn med varmluft og grill

Beko FSM89301GWS er designet i et enkelt og stilrent design, der gør, at induktionskomfuret vil passe ind i de fleste hjem.

Ovnen er både hvid og sort med en ovnlåge, der er lavet af glas. På den måde kan man altid holde øje med de retter, der bliver tilberedt i ovnen. For at justere på de forskellige indstillinger skal man bruge knapperne, der er placeret på fronten af modellen.

Yderligere kommer Beko FSM89301GWS med flere ovnfunktioner. Der er nemlig mulighed for både at gøre brug af funktioner såsom varmluft og grill, hvis man ønsker dette.

Fordele ved Beko FSM89301GWS:

🔵 Damprengøring
🔵 3D-cooking
🔵 Ovnfunktioner såsom grill og varmluft
🔵 Stort ovnrum
🔵 Ovnlåge lavet af glas
🔵 4 kogeplader


Alternativ: Kogeplade med induktion


Siemens EH651FEB1E

Testvinder hos Forbrugerrådet Tænk

Siemens EH651FEB1E

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
2.978,00 Kr. 0,00 Kr. 2.978,00 Kr. Læs mere
2.979,00 Kr. 0,00 Kr. 2.979,00 Kr. Læs mere
2.979,00 Kr. 0,00 Kr. 2.979,00 Kr. Læs mere
3.079,00 Kr. 0,00 Kr. 3.079,00 Kr. Læs mere

 

Siemens EH651FEB1E er blevet testet og anmeldt af det danske forbrugerråd Tænk, der har kåret modellen som testvinder. Den blev kåret som testvinder især på baggrund af dens temperaturstabilitet, hurtige opvarmning og effektivitet.

Modellen er en induktionskogeplade, der kommer med 4 kogezoner. Alle kogezoner har 17 forskellige effekttrin, der kan vælges via Siemens’ touchslider-funktion. Denne funktion betyder, at man hurtigt kan indstille kogezonernes temperaturer ved blot at bevæge ens finger enten op eller ned i selve temperaturfeltet.

Induktionskogeplade med PowerBoost og QuickStart

Med Siemens EH651FEB1E får man en induktionskogeplade, der anvender elektrisk induktion. Det vil sige, at varmen kun er i bunden af panden eller gryden, mens overfladen på kogepladen holder sig kølig. Dette er ikke mindst en fordel, da man ikke kan brænde sig, men det er også energibesparende.

Derudover kommer Siemens EH651FEB1E med funktionen PowerBoost og QuickStart. Med PowerBoost opnår man en hurtig opvarmning på ingen tid, mens funktionen QuickStart sørger for, at kogepladen automatisk genkender den kogezone, som gryden eller panden er placeret på. Takket være det keramiske HighSpeed-glas vil kogepladen hurtigt varme både pander og gryder.

Automatisk gryderegistrering og ReStart-funktion

Siemens EH651FEB1E har automatisk gryderegistrering, hvilket betyder, at kogezonen ikke tænder før, man har placeret en pande eller gryde på den. Når man fjerner redskabet, vil kogezonen igen deaktiveres pr. automatik.

Endvidere har Siemens EH651FEB1E en ReStart-funktion. Hvis man holder Start-knappen nede i et par sekunder, så vil kogepladen automatisk huske de sidste indstillinger. Dette er en fordel, hvis man skal lave præcis den samme mad dagen efter.

Alle kogezoner har desuden en timerfunktion, som man kan indstille til at slukke på et specifikt tidspunkt. Modellen kommer yderligere med et indbygget minutur samt en børnesikring.

Fordele ved Siemens EH651FEB1E:

🔵 Automatisk gryderegistrering
🔵 PowerBoost-funktion
🔵 QuickStart-funktion
🔵 Indbygget timerfunktion og minutur
🔵 17 forskellige effekttrin
🔵 Touchslider-funktion


Her er principperne bag induktions-varme

I denne artikel beskæftiger vi os med komplette komfurer, som både har den almindelige ovn-del, kombineret med induktions-kogeplader. Selv om de gennemgåede modeller har ganske avancerede ovne, fungerer de dog i store træk som ovne i traditionel forstand, og den teknologi er de fleste efterhånden fortrolige med.

Lidt mere anderledes og spændende er dog principperne bag induktionskogepladerne, som netop er det, der adskiller disse komfurer fra de mere traditionelle modeller. Går man langt nok tilbage i historien, var komfuret brænde-baseret, men ellers var gas i mange år den primære opvarmningskilde. Mange gastronomer og professionelle kokke foretrækker stadig gas, da varmen er meget hurtig at regulere op og ned.

Gas-opvarmningen har dog den ulempe, at en forholdsvis stor mængde varme går til spilde, fordi den varme luft slipper ud under gryden eller panden. Rent sikkerhedsmæssigt er åben ild heller ikke optimalt. Derfor har el-kogeplader gennem mange år været fremherskende i den traditionelle husholdning. Her er varmespildet reduceret, men der bruges stadig en del varme til at opvarme selve kogezonerne, og er kogegrejet ikke helt plant i bunden, forringes varmeoverførslen betydeligt.

Gennem en årrække er udviklingen derfor gået i retning af glaskeramiske kogeplader med infrarød strålevarme, som kastes op mod kogegrejet. Dette er et lidt mere effektivt princip, men der går stadig en del af varmen tabt til blandt andet opvarmning af selve kogezonen. Et problem med både el-kogeplader og infrarøde systemer er dog, at gryden skal dække hele den opvarmede del. Ellers går en stor del af varmen til spilde.

Elektromagnetiske svingninger genererer varmen

Alle disse problemer er dog løst med induktionsvarme, som fungerer efter et helt andet princip. Her er det nemlig elektromagnetiske svingninger, der genererer varmen i selve gryden. Det er med andre ord i princippet kun gryden, der bliver varm, og dermed er problemet med spildvarme stort set elimineret. Gryden afgiver dog lidt varme til underlaget, men det er ubetydeligt i sammenligning med de øvrige teknikker, og derfor er et induktionskomfur langt mere energivenligt – og sikkert i øvrigt.

Når det kun er gryden, der skal varmes op, går det også langt hurtigere at få eksempelvis en gryde i kog. En liter vand kan med en induktionskogeplade typisk bringes i kog på omkring 90 sekunder, hvilket faktisk er hurtigere end en gængs elkedel.

Et induktionskomfur er en smule dyrere i indkøb end et almindeligt komfur, men prisforskellen tjener sig hjem over tid i form af sparet strøm. Dertil kommer en langt højere komfort under madlavningen, hvilket også har en værdi for de fleste.

Hvis du vil vide lidt mere om teknikken, har Illustreret Videnskab bragt en kort og letforståelig artikel om principperne. Du kan eventuelt også læse meget mere om fysikken og sammenligning mellem de forskellige opvarmningsmetoder via dette dybdegående brevkassesvar på Niels Bohr Instituttets hjemmeside.

Et induktionskomfur kræver specielle gryder

Når du vælger at investere i et induktionskomfur, skal du være forberedt på også at skulle udskifte gryder og pander. For at induktionen skal kunne virke, skal der nemlig være magnetisk materiale i bunden af kogegrejet, og det er typisk ikke tilfældet for almindelige gryder og pander.

Dette specielle kogegrej er lidt dyrere end de traditionelle udgaver. Når det er sagt, er det dog vigtigt at være opmærksom på, at pris og kvalitet ikke nødvendigvis følges ad ved disse produkter. Det kan du læse mere om hos magasinet Idenyt.dk, der i 2015 bragte en glimrende artikel om kogegrej til induktion. Her kan du også læse mere om, hvordan du placerer kogegrejet optimalt på kogezonerne.


Induktionskomfur Test – Disse kilder har vi anvendt

For at finde frem til de bedste induktionskomfurer på markedet netop nu, har vi støttet os til tests hos blandt andet det danske specialmagasin Madmaskiner og ikke mindst det anerkendte svenske forbrugermagasin Råd & Rön, der i sommeren 2016 testede en række induktionskomfurer. Du kan eventuelt selv læse testen og detaljerne ved at følge dette link, men fuld adgang kræver dog, at der oprettes abonnement.

Vi har også kigget nærmere på brugernes egne erfaringer fra køkkenet. Når alt kommer til alt, er det måske en af de bedste kilder, når et produkt skal vurderes. Nogle af de gennemgåede modeller er endnu så nye, at det ikke har været muligt at finde officielle og upartiske forbrugeranmeldelser, men de øvrige får rigtig flotte brugervurderinger, hvis man tjekker op på webshops som forhandler produkterne.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Her kan du skrive en kommentar til artiklen

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse