Induktionskomfur test 2019 – Se de bedste modeller – Testvinder Guide

2

Induktionskomfurer er populære som aldrig før, og det har bragt prisen ned i et leje, hvor alle kan være med. Der er flere grunde til den store popularitet, men de primære årsager er nok den effektive og hurtige opvarmning, samt den strømbesparende teknologi. Vi har i denne induktionskomfur test undersøgt markedet og fundet frem til de bedste modeller netop nu. Læs med, og find din favorit.

Først gennemgår vi de udvalgte modeller hver for sig, og sidst i artiklen følger vi op med lidt uddybende information om induktionskomfurer. Derudover bringer en række gode kilder til mere information og links til de tests, der danner udgangspunktet for denne artikel.

Bemærk venligst, Forbrugsguiden tester ikke selv produkter, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.


Gram EKI 12654-90

 Anbefalet hos Madmaskiner.dk
✅ Kan bringe 1 liter vand i kog på 90 sekunder

Gram EKI 12654-90

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
7.191,00 Kr. 0,00 Kr. 7.191,00 Kr. Læs mere
7.191,00 Kr. 0,00 Kr. 7.191,00 Kr. Læs mere
7.291,00 Kr. 0,00 Kr. 7.291,00 Kr. Læs mere
7.291,00 Kr. 0,00 Kr. 7.291,00 Kr. Læs mere

 

Med Gram EKI 12654-90 får du et komfur i traditionelle dimensioner med en ovnvolumen på 66 liter. Bortset fra dimensionerne er der dog ikke meget traditionelt over denne model, som byder på et hav af forskellige praktiske funktioner og detaljer.

Sikkerheden er i top. Eksempelvis er ovnlågen udstyret med hele tre lag glas, som sikrer, at ovnen ikke bliver særlig varm udvendig. Er der børn i huset, er sikkerheden øget med Gram EKI 12654-90, der har indbyggede elektroniske børnesikringsfunktioner. Disse kan kobles fra, når børnene bliver lidt større.

Lynhurtig opvarmning med induktion

Gram EKI 12654-90 er både stærk på ovnfunktionerne, som vi kommer tilbage til om lidt, og når det kommer til håndtering af sovs og kartofler. De fire potente kogezoner yder op til 3000 Watt pr. zone, og fungerer ved induktion. Det giver en både hurtig og strømbesparende opvarmning, og modellen får da også en flot A-klassificering på energimærket.

Kogezonerne har desuden en indbygget booster-funktion, der om nødvendigt kan give opvarmningen ekstra turbo. En liter vand kan med denne funktion komme i kog på 90 sekunder, og her kan de færreste elkedler følge med.

Masser af funktionalitet og programmer

Ovnen kan alt, hvad du næsten kan drømme om, og ud over selvfølgeligheder som for eksempel varmluft og grill, får du også en række specialprogrammer til rådighed med Gram EKI 12654-90: Pizzafunktion, Turbogrill, ECO-funktion og flere andre. Alt styres med behagelige drejeknapper, der kan skubbes ind, når de ikke skal betjenes, så slipper du for at skulle tørre dem af for stegeos og eventuelle stænk fra madlavningen.

Selve ovnrummet er oplyst med halogen-belysning, så det er let at se, hvor langt maden er i processen. Der medfølger bageplader og bradepande med EasySlip-belægning, som letter rengøringen betydeligt. Det er også værd at bemærke, at den medfølgende bradepande er ekstra dyb i forhold til traditionel standard.

Til ovnen hører også et sæt flytbare teleskopudtræk, som gør det let at tjekke stegen i bradepanden, uden at risiko for at den vipper og den skoldhede væde løber ud. Modellen byder desuden også på indbygget stegetermometer, og selvrensefunktionen med damp sørger for, at den efterfølgende rengøring går noget lettere end på traditionelle komfurer.

Fordele ved Gram EKI 12654-90:

🔵Drejeknapper, der kan skubbes ind
🔵Fire kogezoner med boost-funktion
🔵3-lags glas sikrer mod brændvarm yderside på ovnen
🔵Flytbart teleskopudtræk og ekstra dyb bradepande
🔵Indbygget stegetermometer
🔵Børnesikring, der kan kobles fra


Electrolux EKI6051EOW

Stor ovn med selvrens
✅ Billig kvalitets ovn

electrolux-eki6051eow

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
4.499,00 Kr. 0,00 Kr. 4.499,00 Kr. Læs mere
4.599,00 Kr. 0,00 Kr. 4.599,00 Kr. Læs mere
4.599,00 Kr. 0,00 Kr. 4.599,00 Kr. Læs mere
4.857,00 Kr. 0,00 Kr. 4.857,00 Kr. Læs mere

 

Selv om Electrolux EKI6051EOW hører til blandt de billigste modeller vi gennemgår her i artiklen, er der tale om en ekstra stor ovn på hele 72 liter. Det giver plads til en større juleand eller flæskesteg, og det er praktisk, hvis familien er stor.

Med denne model får du ikke det helt store arsenal af specialfunktioner og finesser, og designet er ret traditionelt. Du betaler til gengæld heller ikke for disse ting, så prisen er ret attraktiv. Ikke desto mindre får du kogezoner med strømbesparende induktion, der placerer modellen på A-niveau ved energimærkningen. Du får også et gedigent komfur, som betjeningsmæssigt er næsten selvforklarende. Det fungerer som et komfur plejer, og det er et stort plus for mange.

Populær og gennemprøvet model

Modellen har været på markedet i nogen tid, og derfor er der rigtig mange forbrugere, der har haft lejlighed til at teste den grundigt af i virkeligheden. Og det har været en udsøgt fornøjelse, hvis man skal tro forbrugernes egen karaktergivning. Her scorer Electrolux EKI6051EOW nemlig gennemsnitligt 4,6 ud af 5 mulige stjerner i produktanmeldelserne på diverse webshops, hvilket er meget overbevisende.

En af de helt store forcer ved denne Electrolux-model, er den velfungerende selvrensefunktion. Så snart temperaturen i ovnen kommer over de 200 grader, påbegyndes en pyrolyseproces, som nedbryder stænk og madrester. Det gør den løbende rengøring særdeles overkommelig. En yderligere fordel i den sammenhæng er, at selve ovnlågen om nødvendigt kan adskilles helt – og det helt uden brug af værktøj.

Fordele ved Electrolux EKI6051EOW:

🔵Ekstra stort ovnrum på 72 liter
🔵Meget komfur for pengene
🔵Energisparende kogezoner med induktion
🔵Nem og selvforklarende betjening
🔵Effektiv selvrensefunktion
🔵Mulighed for at adskille ovnlågen uden værktøj


Electrolux EKI6763AOX

 Forbruger favorit 
✅ Ovnkapacitet på 111 liter

Electrolux EKI6763AOX

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
10.197,00 Kr. 0,00 Kr. 10.197,00 Kr. Læs mere
10.197,00 Kr. 0,00 Kr. 10.197,00 Kr. Læs mere
12.995,00 Kr. 0,00 Kr. 12.995,00 Kr. Læs mere
12.995,00 Kr. 0,00 Kr. 12.995,00 Kr. Læs mere
14.361,00 Kr. 0,00 Kr. 14.361,00 Kr. Læs mere

 

Komfuret fra Electrolux har endnu ikke indgået i nogle officielle tests, men til gengæld, så har modellen modtaget topkarakterer fra forbrugerne hos blandt andet forhandlerne Whiteaway og Skousen, hvor komfuret har fået tæt på 5 stjerner ud af 5 mulige. Markedet for komfurer er stort, så det er kun udvalgte modeller, der kommer med i de forskellige tests. Det betyder ikke, at de modeller der ikke er testede er ringere – de er blot ikke blevet testet endnu.

Som det kan ses på billedet, så adskiller denne model sig væsentligt fra de fleste andre modeller af induktionskomfurer. Komfuret har nemlig hele to ovne og naturligvis også induktionskogeplader.

Induktionskogepladerne på komfuret leverer hurtig opvarmning og stor præcision til madlavningen, hvilket gør det hele lidt nemmere og hurtigere. Der er fire kogefelter og varmen styres nemt via touch-knapper i bunden af kogepladen, hvor der er et display med alle nødvendige indstillinger til både kogeplader og ovn. Der er også et indbygget æggeur i betjeningspanelet, som kan tilknyttes en specifik kogeplade, som så slukker af sig selv, når tiden er gået. Det er også muligt at vælge en booster-funktion til kogepladerne, hvis opvarmningen skal gå ekstra hurtigt.

Eftersom betjeningspanelet er indlejret i kogepladen, så er rengøring af kogepladerne ekstra nem, da glasoverfladen er fuldstændig glat og helt uden knapper eller andre kanter.

Stor ovnkapacitet og god brugervenlighed

Ovnrummene har en samlet kapacitet på hele 111 liter, hvilket er utroligt meget for et komfur til privat brug. Den øverste ovn har en kapacitet på 39 liter og er ideel til mindre fade og mindre mængder generelt. Ovnen har traditionel over/undervarme, grill og forskellige kombinationer af de forskellige funktioner.

Den nederste ovn, som er hovedovnen i komfuret, har en kapacitet på 72 liter. Ovnlågen er sidehængt, så ovnrummet er nemt at komme til, selvom det sidder lidt lavere end normalt. Derudover er der også teleskopudtræk, hvilket yderligere letter brugen af ovnen. Det er muligt selv at tilpasse teleskopudtrækket til det niveau man foretrækker. Lyset tænder automatisk når ovnlågen åbnes og slukker igen af sig selv når den lukkes, hvilket især er en fordel under rengøring. Ved rengøring kan ovnlågen også taget helt af.

Der er i det hele taget lagt stor vægt på brugervenlighed og betjening af ovnen. Den har et indbygget universal stegetermometer med autosluk, hvilket vil sige, at ovnen selv slukker når den forudindstillede kernetemperatur er nået. Ovnen har også start/stop-automatik, hvor det er muligt at indstille ovnen til at køre i et bestemt antal minutter.

Hovedovnen har en lang række af programmer, herunder grill i flere forskellige styrker, et pizza-program og et program til tørring af frugt og grønt. Blæseren til varmluft er desuden ekstra stor, hvilket sikrer, at maden tilberedes ensartet lige meget hvor i ovnen den står, da blæseren sørger for en rigtig god temperaturpræcision og stabilitet.

Begge ovne i komfuret er udstyret med katalytisk selvrens. Det vil sige, at alle sider på nær bunden er belagt med en katalytiske emalje, som sørger for at nedbryde fedtpartikler og madrester, så længe ovnen er tændt på mere end 200°C. Ovnen er derved delvist selvrensende.

Ovnlågerne holdes kølige ved hjælp af et aktivt kølesystem, som automatisk starter når ovnen er tændt. Kølesystemet sørger for, at ovnen ikke bliver varm at røre ved og de elektroniske komponenter holdes kolde. Der er desuden også en børnesikring, som kan aktiveres efter behov.

Der medfølger 2 non-stick bradepander, 2 almindelige bradepander og 1 grillrist til komfuret. Som nævnt ovenfor medfølger der også et teleskopudtræk og det er muligt at tilkøbe flere, hvis man ønsker udtræk til alle niveauer.

Ovnen måler 914 centimeter i højden, så til trods for de to ovnrum, så er ovnen ikke meget højere end de fleste andre modeller af komfurer, som ofte måler omkring 900 centimeter.

Fordele ved Electrolux EKI6763AOX

🔵 Katalytisk selvrens
🔵 To ovnrum
🔵 Ovnkapacitet på 111 liter
🔵 Indbygget stegetermometer
🔵 Start/stop-automatik
🔵 Aktivt kølesystem så ovnen ikke bliver varm


Siemens HA748230U

Populært induktionskomfur
✅ Induktionsfelter og 8 ovnfunktioner

siemens-ha748230u

Model HA748230U er et af de rigtig gode bud fra Siemens, hvis du er på jagt efter et nyt komfur med induktions-kogezoner. Ser man på brugernes erfaringer gennem de mange anmeldelser på nettet, er der da heller ingen tvivl om, at denne model hører til blandt de absolutte favoritter: Den gennemsnitlige bedømmelse ligger på hele 4,9 ud af 5 mulige stjerner!

Dette komfur byder også på alt hvad man kan forvente i det moderne køkken. Designet er lækket med cylindriske drejeknapper, der kan skubbes ind, når de ikke er i brug, kombineret med et tydeligt display i fronten. Betjeningen af selve kogezonerne sker via et touchpanel på selve kogepladen. Det gør det nemt at betjene, selv om man står over gryderne.

Stærk ovn-del med mange funktioner

Komfurets Universal PLUS bageovn byder på en række praktiske funktioner som QuickStart og Lynopvarmning, og der er næsten ubegrænsede muligheder for både bagning og stegning. Ud over de gængse funktioner med over/under-varme, varmluft med videre, får du også optøningsfunktion, 3D varmluft plus, pizzafunktion og forskellige grill-funktioner.

Bagvæggen i Siemens HA748230U er med ecoClean-overflade, og indersiden af ovndøren er med fuldt glas. Det medvirker alt sammen til at lette rengøringen. I det daglige vil du desuden komme til at sætte pris på den dæmpede ovnlåge, der sikrer en glidende og luksuriøs åbning og lukning. Lågen bliver i øvrigt maksimalt 40 grader varm takket være en indbygget køleblæser.

Kogesektion med god sikkerhed

Kogesektionen er udstyret med fire kogezoner med intelligent induktion, der automatisk registrerer, om der er gryde eller pande på den tændte zone. Er det ikke tilfældet, afbrydes induktionen. Med hele 17 effekttrin til hver zone er det også let at finde den helt rigtige indstilling, hvad enten maden skal bulderkoge, simre eller blot holdes varm. Skal du hurtigt i gang, er der mulighed for at benytte en boost-funktion, der for eksempel kan bringe en liter vand i kog på blot 90 sekunder.

Der er indbygget børnesikring i touchpanelet, så en kogezone ikke bliver tændt ved et uheld, og efter endt madlavning advarer restvarmeindikatorer om, at kogefladen stadig er varm. Det er den dog kun kort tid, eftersom induktions-princippet kun opvarmer selve gryden eller panden.

Fordele ved Siemens HA748230U: 

🔵 Flot design med display og touchpanel
🔵 Meget stor brugertilfredshed
🔵 Ovn med mange specialfunktioner
🔵 Dæmpet ovnlåge med fuldt glas på bagsiden
🔵 Fire kogezoner med 17 effekttrin og booster-funktion
🔵 Børnesikring og restvarmeindikatorer


Her er principperne bag induktions-varme

I denne artikel beskæftiger vi os med komplette komfurer, som både har den almindelige ovn-del, kombineret med induktions-kogeplader. Selv om de gennemgåede modeller har ganske avancerede ovne, fungerer de dog i store træk som ovne i traditionel forstand, og den teknologi er de fleste efterhånden fortrolige med.

Lidt mere anderledes og spændende er dog principperne bag induktionskogepladerne, som netop er det, der adskiller disse komfurer fra de mere traditionelle modeller. Går man langt nok tilbage i historien, var komfuret brænde-baseret, men ellers var gas i mange år den primære opvarmningskilde. Mange gastronomer og professionelle kokke foretrækker stadig gas, da varmen er meget hurtig at regulere op og ned.

Gas-opvarmningen har dog den ulempe, at en forholdsvis stor mængde varme går til spilde, fordi den varme luft slipper ud under gryden eller panden. Rent sikkerhedsmæssigt er åben ild heller ikke optimalt. Derfor har el-kogeplader gennem mange år været fremherskende i den traditionelle husholdning. Her er varmespildet reduceret, men der bruges stadig en del varme til at opvarme selve kogezonerne, og er kogegrejet ikke helt plant i bunden, forringes varmeoverførslen betydeligt.

Gennem en årrække er udviklingen derfor gået i retning af glaskeramiske kogeplader med infrarød strålevarme, som kastes op mod kogegrejet. Dette er et lidt mere effektivt princip, men der går stadig en del af varmen tabt til blandt andet opvarmning af selve kogezonen. Et problem med både el-kogeplader og infrarøde systemer er dog, at gryden skal dække hele den opvarmede del. Ellers går en stor del af varmen til spilde.

Elektromagnetiske svingninger genererer varmen

Alle disse problemer er dog løst med induktionsvarme, som fungerer efter et helt andet princip. Her er det nemlig elektromagnetiske svingninger, der genererer varmen i selve gryden. Det er med andre ord i princippet kun gryden, der bliver varm, og dermed er problemet med spildvarme stort set elimineret. Gryden afgiver dog lidt varme til underlaget, men det er ubetydeligt i sammenligning med de øvrige teknikker, og derfor er et induktionskomfur langt mere energivenligt – og sikkert i øvrigt.

Når det kun er gryden, der skal varmes op, går det også langt hurtigere at få eksempelvis en gryde i kog. En liter vand kan med en induktionskogeplade typisk bringes i kog på omkring 90 sekunder, hvilket faktisk er hurtigere end en gængs elkedel.

Et induktionskomfur er en smule dyrere i indkøb end et almindeligt komfur, men prisforskellen tjener sig hjem over tid i form af sparet strøm. Dertil kommer en langt højere komfort under madlavningen, hvilket også har en værdi for de fleste.

Hvis du vil vide lidt mere om teknikken, har Illustreret Videnskab bragt en kort og letforståelig artikel om principperne. Du kan eventuelt også læse meget mere om fysikken og sammenligning mellem de forskellige opvarmningsmetoder via dette dybdegående brevkassesvar på Niels Bohr Instituttets hjemmeside.

Et induktionskomfur kræver specielle gryder

Når du vælger at investere i et induktionskomfur, skal du være forberedt på også at skulle udskifte gryder og pander. For at induktionen skal kunne virke, skal der nemlig være magnetisk materiale i bunden af kogegrejet, og det er typisk ikke tilfældet for almindelige gryder og pander.

Dette specielle kogegrej er lidt dyrere end de traditionelle udgaver. Når det er sagt, er det dog vigtigt at være opmærksom på, at pris og kvalitet ikke nødvendigvis følges ad ved disse produkter. Det kan du læse mere om hos magasinet Idenyt.dk, der i 2015 bragte en glimrende artikel om kogegrej til induktion. Her kan du også læse mere om, hvordan du placerer kogegrejet optimalt på kogezonerne.


Induktionskomfur Test – Disse kilder har vi anvendt

For at finde frem til de bedste induktionskomfurer på markedet netop nu, har vi støttet os til tests hos blandt andet det danske specialmagasin Madmaskiner og ikke mindst det anerkendte svenske forbrugermagasin Råd & Rön, der i sommeren 2016 testede en række induktionskomfurer. Du kan eventuelt selv læse testen og detaljerne ved at følge dette link, men fuld adgang kræver dog, at der oprettes abonnement.

Vi har også kigget nærmere på brugernes egne erfaringer fra køkkenet. Når alt kommer til alt, er det måske en af de bedste kilder, når et produkt skal vurderes. Nogle af de gennemgåede modeller er endnu så nye, at det ikke har været muligt at finde officielle og upartiske forbrugeranmeldelser, men de øvrige får rigtig flotte brugervurderinger, hvis man tjekker op på webshops som forhandler produkterne.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Her kan du skrive en kommentar til artiklen

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse