Hvis man hører til den gruppe, der ikke helt er sikre på, om man bør anskaffe sig en pastamaskine, så er det måske fordi, man ikke helt ved, hvad den egentlig kan. En pastamaskine kan nemlig bruges på mange forskellige måder og til mange typer af pasta, hvilket kan gøre, at man let taber overblikket.
Herunder har vi samlet nogle video-guides, som hver især viser, hvordan man anvender pastamaskinen til forskellige formål:
Pasta er ikke bare pasta, for der findes rigtig mange forskellige typer. Nogle typer kender de fleste – som fettuccine, penne og tortellini – men der findes flere hundrede former for pasta, der kommer i både forskellige farver og former. Pastaen stammer fra Italien, og de 20 forskellige italienske regioner har alle forskellige køkkener med bestemte præg – det gælder også for pastaen.
Baseret på ekspertviden fra den britiske Bbcgoodfood.com guider vi her til hvilke former for pasta, som du bør kende:
Bigoli
Bigoli-pasta stammer fra det nordlige Italien og kendetegnes ved at være tykke og nudel-agtige spaghettier. Bigoli fremstilles ofte af fuldkorns-hvede, smør og æg fra ænder. Denne type pasta serveres bedst sammen med lette saucer, der er baseret på fisk eller skaldyr og fløde/oliebaserede saucer – det samme gør sig gældende for de fleste pastatyper, der er lange og forholdsvist tynde.
Chitarra
Chitarra stammer fra Abruzzo-regionen i det centrale Italien og kendetegnes ved at være lange og tynde spaghettier. Navnet Chitarra betyder på dansk ”guitar”, og de henviser til fremstillingsmetoden. Denne foregår nemlig ved, at Chitarra-pastaen skæres ved hjælp af et harpe-lignende værktøj, der minder om guitarstrenge, så den bliver lang og tynd. Chitarra serveres bedst til de helt bløde saucer, der enten er baseret på olie eller fløde.
Farfalle
rfalle-pastaen kaldes også for buttefly-pasta på grund af deres form, men oversat fra italiensk, betyder farfalle faktisk ”sommerfugl”. Farfalle er ofte børnenes favorit på grund af formen, og de serveres bedst med de tykkere saucer (som for eksempel tomatsauce) eller som hovedingrediens i kold pastasalat.
Fettuccine
Fettuccine kaldes også bånd-pasta på grund af formen, som er bredere og fladere end for eksempel spaghetti. Fettuccine er en af de mest udbredte pastatyper og er meget frisk i konsistensen. Fettuccine serveres bedst med fisk og skaldyr eller sammen med en tyk og cremet sauce.
Fusilli
Fusilli har en spiralform, ligner lidt en proptrækker, og kommer i en kort form. Fusilli fungerer særdeles godt i retter med kraftige stykker grøntsager eller de tykkere kødsaucer, idet kødet eller grøntsagerne let sætter sig fast i ”proptrækkeren”, og dermed bliver de lettere at indtage.
Gigli
Gigli-pasta stammer fra regionen Toscana i det mere centrale Italien og betyder på dansk ”liljer”. Gigli kendetegnes ved at være små og snoede i en drejet form og stammer oftest fra Firenze, der har en lilje som emblem.
Linguine
Linguine betyder direkte oversat ”lille tunge” og minder en del om fettuccine. Linguine er nemlig ligeledes en flad pastatype, men denne er tillige længere og smallere i formen. Serveres bedst sammen med de lettere saucer eller blot alene sammen med olivenolie eller pesto. Linguine er også velfungerende sammen med skaldyr som rejer.
Orecchiette
Orecchiette kommer fra det sydlige Italien og har en lille, rund og udhulet form – ligesom et ”lille øre”, som Orecchiette også kaldes. Orecchiette serveres bedst med retter med broccoli, ansjoser, chili og hvidløg.
Penne
Penne er en af de pasta-typer, som de fleste kender. Penne stammer fra Syditalien og karakteriseres ved at være små og korte med skrå afskæringer. Penne betyder oversat til dansk ”pen” eller ”fyldepen”, og navnet henviser dermed til den skrå afskæring. Penne serveres bedst sammen med rige tomat- eller kødsaucer.
Ravioli
Ravioli er pasta, der enten er fyldt med kød, ost eller grøntsager (eller alle sammen på én gang), så Ravioli er en hel ret i sig selv. Serveres bedst med de simplere og enklere saucer, frisk spinat og oliven.
Strozzapreti
Strozzapreti-pastaen stammer fra det nordlige Italien og kendetegnes ved at være små, korte og sammensnoede. Navnet betyder oversat til dansk ”præste-kvæler” og er inspireret af historier om, at grådige præster fik serveret Strozzapreti af borgerne, hvorefter de blev kvalt af den spøjse form. Strozzapreti serveres bedst med lette og bløde saucer, som kan sætte sig fast i formen. Kan også med fordel serveres sammen med pesto.
Tortellini
Tortellini minder meget om ravioli, idet her også er tale om en fyldt pastatype. Tortellini er små bidder i sig selv og fyldt med for eksempel kød eller ost. Deres unikke form og robuste konstruktion gør tortellini velegnet til supper eller salater.
Trofie
Trofie-pasta stammer også fra det nordlige Italien og kendetegnes ved at have en snoet form. Dog er trofie længere og tyndere i formen også. Trofie serveres bedst sammen med pesto og kartofler.
I det ovenstående har vi gennemgået nogle af de mest kendte pastatyper. I det følgende vil vi gennemgå flere forskellige pastatyper baseret på formen for at give et bedre overblik over de mange typer af pasta:
De lange og tynde pasta-typer
Spaghetti
– Linguine
– Fusilli lunghi
– Vermicelli
– Capellini
– Spaghettini
– Bucatini
De lange båndpasta-typer
– Tagliatelle
– Pappardelle
– Fettuccine
– Mafaldine
– Stringozzi
– Trenette
Pasta i skal-former
– Conchiglie
– Lumache
– Lumaconi
De spiralformede pastatyper
– Fusilli
– Trofie
– Strozzapreti
– Caserecce
– Gemelli
– Rotini
De rørformede pastatyper
– Penne
– Rigatoni
– Macaroni
– Paccheri
– Tortiglioni
– Trenne
– Manicotti
– Ditalini
– Cannelloni
Mini-formede pastatyper
– Orzo
– Fregola
– Canestrini
– Stelline
– Risi
– Quadrettini
– Anelli
Fyldte pastatyper
– Ravioli
– Tortellini
– Cappelletti
– Agnolotti
Tip til pastatyper – hold øje med endelserne
Som regel er de pastatyper, der ender på ”ini”, en mindre version af den originale type, hvor pastatyper, der ender på ”oni”, ofte er en længere version.
Som eksempel kan nævnes fusilli og dens familiemedlemmer ”fusillini” (en mindre version af fusilli) og ”fusillioni” (en længere version af fusillien).