Dampovn test 2019 – Se de bedste dampovne her – Testvinder Guide

4

Dampovne har været brugt af professionelle kokke i snart mange år, fordi det ganske enkelt giver et bedre resultat. Det ser vi lidt nærmere på sidst i artiklen, hvor vi også har et par gode råd om valget af ovn.

En dampovn sikrer, at maden ikke tørrer ud i ovnen, ligesom maden bedre bevarer farve og tekstur. Samtidig kan du tilberede flere forskellige typer madvarer samtidig – også dem hvor en ovn ikke er det naturlige førstevalg.
– Med udgangspunkt i blandt andet testresultater fra det danske forbrugermagasin Tænk.dk og Sveriges største forbrugermagasin Råd & Rön, får du her et overblik over hvilket dampovne der er bedst i test netop nu.

Denne dampovn test gennemgår:

🔸 Gennemgang testvindere dampovne
🔸
Hvor det er billigst at købe hver enkelt dampovn
🔸
Gennemgang af de tests vi har gennemgået finder du sidst i artiklen. Her kan du se links til de originale kilder

Bemærk venligst, Forbrugsguiden tester ikke selv produkter, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.


Siemens CD634GBS1/01

Testvinder hos svenske Råd og Rön
Testvinder hos Tænk.dk

Siemens CD634GBS1/01

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
6.959,00 Kr. 0,00 Kr. 6.959,00 Kr. Læs mere
7.329,00 Kr. 0,00 Kr. 7.329,00 Kr. Læs mere

 

Selv om Siemens CD634GBS1/01 var den næst-billigste model, da Tænk.dk testede 10 forskellige populære dampovne, blev den alligevel en suveræn testvinder. Samme mønster viste sig, da det svenske forbrugermagasin Råd & Rön testede dampovne: Også her var modellen blandt de billigste, men vandt alligevel suverænt testen.

Denne dampovn har ét speciale: Damptilberedning

Mange dampovne er udført som kombiovne, som både kan bruges som dampovn og almindelig ovn. Det giver dog typisk en meget høj pris på produktet, og er heller ikke altid hensigtsmæssigt. Siemens har med denne model CD634GBS1/01 valgt at designe specifikt til damptilberedning, og det er nok en af årsagerne til, at ovnen er så god til netop dette.

Siemens CD634GBS1/01 er ikke helt så stor som en almindelig ovn, men det er som regel heller ikke nødvendigt ved damptilberedning. Også rent mekanisk er modellen rigtig god. Både det danske og det svenske testpanel bemærker, og ovndøren er nem at åbne og lukke, og driften er relativt lydsvag. Det er også let at håndtere og efterfylde vandtanken, og indstilling og programmering er både brugervenlig og intuitiv.
Den får gode karakterer på alle de parametre den er testet på, og absolut topkarakterer til blandt andet damptilberedningen, funktionerne og tilbehøret. Ovnen får også ros for at have skabt en meget overskuelig manual, som gør det nemt at komme i gang med madlavningen.

De største fordele ved Siemens CD634GBS1/01

🔵 Specialdesignet til damptilberedning
🔵 Særdeles attraktiv pris
🔵 Lavt støjniveau
🔵 Brugervenlig, både med ovnlåge intuitiv programmering
🔵 Særdeles god manual


AEG KS8404721M

 Populær dampovn blandt brugerne

AEG KS8404721M dampovn

AEG er kendte for at lave gode kvalitets dampovne, hvilket denne model også er et bevis på.
Hvis man vælger at investerer i denne model, så skal man være forberedt på at prisen ligger i den høje ende, sammenlignet med mange af de andre dampovne.
Man får til gengæld en ovn der er blandt markedets bedste og som er udstyret med en masse nyttige funktioner, som giver rigtig gode muligheder for at lave lækker mad i ovnen. Samtidig er den også er yderst nem at rengøre.

Grunden til at denne dampovn er speciel nem at holde ren indvendig, er takket være den integreret damprengøringsfunktion. Denne funktion rengør den indvendige del af ovnen med vanddamp, der produceres fra en vandfyldt bradepande. Dampen løsner snavs, madrester og fedt fra ovnens inderside. Dermed er det bagefter nemt at gøre rent med en klud, når alt snavs er løsnet.

AEG KS8404721M har et ovnrum på 43 liter, hvilket gør den optimal for en hustand på 2 – 3 personer.

Mange muligheder for at tilberede maden
AEG har udviklet en funktion som de kalder for ProCombi Plus, som indeholder en indbygget fugtighedssensor der kontrollerer de nøjagtige fugtighedsniveauer under tilberedningen. Du har også mulighed for at tilberede maden via forskellige kombinationer af damp og traditionel ovnvarme.

Du finder en video længere nede i beskrivelsen, som viser hvordan ProCombi fungerer.

ThermiC° er en anden nyttig funktion. Dette er et luftstrømssystem som fordeler varmen jævnt under tilberedelsen, hvilket giver en mærkbar forskel af det endelige resultat.

Intelligente funktioner gør det nemmere
Denne model er udstyret med automatiske vægtprogrammer, som gør at den ved bestemte typer madvarer, selv kan udregne den optimale tilberedningstid. Det fungerer således at man indtaster typen af mad man ønsker at tilberede, samt vægten. Derefter forslår ovnen den optimale temperatur og tilberedningstid.

Denne dampovn har også indbygget opskrifter. På ovnens display kan man vælge hvad man ønsker at tilberede. Derefter foreslår displayet et færdigt program med tilberedningstid, temperatur, passende ovnfunktion, samt der gives instrukser omkring hvor i ovnen maden skal placeres for optimal tilberedning.

Ovnen har desuden en række nyttige sikkerhedsfunktioner, som eksempelvis Isofront Plus. Denne funktion gør at ovnlågen forbliver forholdsvis kølig når ovnen er i brug, samt den holder de elektroniske komponenter nedkølet til en lavere temperatur, hvilket gør ovnen mere sikker for dig og dine omgivelser.

Den er desuden udstyret med en restvarmeindikator, så du altid kan se hvor varm ovnen er. Der er naturligvis også børnesikring indbygget i modellen, som gør at den ikke kan tændes af små børn.

Udvalgte fordele ved AEG KS8404721M

🔵 ThermiC° sikrer jævn varme
🔵 Fuldautomatisk drift og brugervenlig indstilling
🔵 Børnesikring på flere områder
🔵 ProCombi Plus giver optimale kombinationsmuligheder
🔵 Nem rengøring med damp pyrolyse-funktioner
🔵 Automatisk forslag til tilberedning af de forskellige madvarer

I denne video kan du se hvordan ProCombi systemet fungerer:

https://www.youtube.com/watch?v=a4Ckp-5WXnk

VOSS IED6902RF

 Forbrugerfavorit

voss-ied6902rf

Denne ovn fra VOSS er så ny, at den endnu ikke har indgået i nogle tests. Vi har dog valgt at fremhæve den alligevel, da VOSS er et veletableret mærke der er kendt for kvalitet og fordi, at ovnen har udmærket sig blandt forbrugerne selv, som fremhæver ovnens dampfunktion som intet mindre end fantastisk.

Ovnen er en multifunktions ovn, der både er konstrueret som en dampovn og en almindelig ovn. Det vil sige, at ovnen kombinerer damp og varmluft og at du derfor kan tilberede maden med enten 100% damp, kun varmluft eller en kombination af de to, som kaldes kombidamp. Kombidamp-funktionen er ifølge VOSS særligt velegnet til stegning og bagning. Ovnrummet er på 71 liter og dermed det største blandt de ovne der bliver gennemgået her på siden.

Kompromisløs topmodel
VOSS kalder selv ovnen for kompromisløs og ser på man antallet af muligheder der er i ovnen, så forstår man hvorfor. Eksempelvis har ovnen en indbygget kogebog kaldet VarioGuide, hvor man ved hjælp af displayet i ovnen vælger hvad der skal bages eller steges. Derefter viser displayet et færdigt program med temperatur, tilberedningstid, ovnfunktion samt hvor i ovnen, at maden bør placeres. Ovnen har også indbygget temperaturstyring, som overvåger tilberedningen fra midten af din ret og når retten er færdig, så slukker ovnen af sig selv. Ovnens stegetermometer er ifølge Voss både avanceret, særdeles brugervenligt og velegnet til både bagning og stegning og så sørger det for, at ovnen slukker af sig selv når kernetemperaturen er nået.

Betjeningen af ovnen sker via et touch-display og en nem og intuitiv betjeningsknap, der sørger for let og overskuelig adgang til alle ovnens funktioner. Ovnen kan også børnesikres, både så den ikke kan tændes eller en valgt ovnfunktion ikke kan ændres, ligesom også ovnlågen kan låses. Hvis man glemmer at slukke for ovnen, så vil den efter en forudbestemt tid slukke af sig selv.

De største fordele ved VOSS IED6902RF

🔵 Slukker automatisk når maden er færdig
🔵 Integreret stegetermometer med autosluk og resttid
🔵 Rengøringsvenligt ydre og indvendigt damprenseprogram
🔵 Stort ovnrum på 71 liter
🔵 Booster-funktion så ovnen bliver varm på rekordtid
🔵 Elektronisk temperaturstyring


Electrolux EOB8841WOX

Testvinder hos svenske Råd og Rön
 Vurderet som “Godt Køb” hos Tænk.dk

Electrolux EOB8841WOX

Bemærk, Electrolux EOB8841WOX er blevet erstattet med Electrolux EOB740X, da førstnævnte model er udgået af produktion.

Hvis du foretrækker en kombi-ovn, som både kan tilberede med damp og har traditionelle ovnfunktioner, er Electrolux EOB8841WOX et rigtig godt bud.
Her får du to komplette ovn-systemer i ét, hvilket dog ikke overraskende giver en lidt højere pris.

Forbrugerrådet Tænk.dk bemærker, at modellen kan være lidt svær at finde i almindelige butikker. Måske kan det hænge sammen med, at det er en halvprofessionel ovn. I hvert fald får den rigtig flotte karakterer hos danske Tænk.dk, og endda prædikatet ”Bedst i test” hos svenske Råd & Rön.

Derfor anbefales Electrolux EOB8841WOX

Electrolux EOB8841WOX er udført som en kombiovn og har samme størrelse som en almindelig ovn, så den kan gå direkte ind og erstatte din nuværende almindelige ovn. Et af de eneste kritikpunkter, der dukker op i testresultaterne er et energiforbrug, der ligger lidt over middel. Men i praksis har det ikke den store betydning, eftersom ovnen ikke bruges så længe ad gangen. Til gengæld bemærker de forskellige tests, at den er hurtig til at varme op, og holder også den indstillede temperatur meget stabilt.

Testpanelerne hæfter sig desuden ved, at Electrolux EOB8841WOX er utrolig brugervenlig og intuitiv at indstille. Der er ligefrem opskrifter direkte i displayet. Det bemærkes også, at driften er meget lydsvag, og der er endvidere ros til indretningen, som gør ovnen let at rengøre.
Ovnen bidrager da også selv til rengøringen med forskellige funktioner som dampkredsløbsrensning, afkalkning, damprengøring og damprengøring plus. Derfor kan det heller ikke overraske, at denne model scorer absolutte topkarakterer på funktioner og brugervenlighed.

De største fordele ved Electrolux EOB8841WOX

🔵 Komplet kombisystem i standard-dimensioner
🔵 Intuitiv og brugervenlig betjening
🔵 Opskrifter direkte i displayet
🔵 Støjsvag drift
🔵 Nem rengøring, både manuelt og automatisk


Hvorfor bruge dampovn, og hvilken model skal man vælge?

En af de store fordele ved at tilberede maden med damp er, at den bedre holder på saft og kraft. Temperaturen er lavere og mere skånsom, og det er på alle måder bedre. Dels bibeholdes smagen bedre, men også langt flere vitaminer og mineraler forbliver intakte i maden.

Videnskabelige undersøgelser viser eksempelvis, at der er op til 50 % flere vitaminer i dampede grøntsager, frem for kogte. Også til bagværk er dampen optimal. Her bliver skorpen lettere gylden og sprød – netop de egenskaber, som de fleste af os sætter ekstra pris på, men som kan være meget svære at opnå i en almindelig ovn.

Uanset hvilken model du vælger, går du ikke helt galt i byen, hvis du vælger en af de modeller, vi har fremhævet i denne artikel. Men der er ret store forskelle. Hvis du køber dampovnen som ekstra-ovn eller føler dig klar til at gå 100 % ind for damp, kan du vælge en dampovn, der kun er beregnet til at dampe. Det er isoleret set den både billigste og bedste løsning. Mange vælger dog en kombi-ovn, der gør det muligt at kombinere damp og traditionel tilberedning i en og samme enhed. Det fylder mindre i køkkenindretningen.

Vigtige parametre for valget af dampovn er blandt andet:
🔵 Ovnstørrelse,
🔵 Kombinationsmuligheder,
🔵 Rengøringsvenlighed,
🔵 Brugervenlighed og
🔵 Specialfunktioner.

Du kan som regel ikke få alle fordelene i én løsning. Overvej derfor, hvilke parametre der er de vigtigste, og foretag det endelige valg på baggrund af, hvilken model der bedst muligt opfylder dine behov.
Tænk.dk har lavet en guide med “3 gode grunde til hvorfor du skal købe en dampovn”. Du kan læse den her. Bemærk at den kræver betalt abonnement for at få adgang til artiklen.

Ekstra Bladet har også lavet en artikel om dampovne, som de kalder “Ovnen du ikke aner, du mangler“. Her kigger avisen nærmere på dampovnens funktioner. Den omtalte ovn i artiklen forhandles dog ikke længere på det danske marked.


Dampovn Test – Disse kilder har vi gennemgået:

I artiklen har vi samlet de vigtigste informationer og gjort det nemt for dig. Vi har hentet ekspertvurderinger og analyser fra forskellige kilder, og de er listet herunder, så du eventuelt selv kan grave dybere:

Tænk 🇩🇰
De fleste danskere kender forbrugermagasinet Tænk, som gennem årene har været en god kilde til upartiske tests af forbrugsgoder i alle afskygninger. Tænk har nære relationer til Forbrugerstyrelsen, og det bidrager naturligvis til troværdigheden. Magasinet citeres da også flittigt i både dansk og udenlandsk presse. En god anmeldelse betragtes også af mange som en blåstempling af varen, og bruges derfor ofte i markedsføringen af både producenter og forhandlere.

I denne artikel har vi blandt andet kigget på Tænks test fra sommeren 2015, hvor 10 forskellige populære dampovne blev testet. Ovnene er testet på en lang række parametre, og det munder ud i en samlet karaktergivning og rangering. I tilknytning til de enkelte modeller kommer Tænk desuden med relevante kommentarer og betragtninger.

Testen er præsenteret i et interaktivt skema, hvor du kan sortere efter priser, funktioner og andre parametre. Du kan se hele testen her, hvis du er abonnement hos Tænk. Ellers er det muligt at købe særskilt adgang til denne test for et mindre beløb.

Råd & Rön 🇸🇪
I sommeren 2015 testede forbrugermagasinet Råd & Rön 7 populære modeller af dampovne. Råd & Rön er den svenske pendant til Tænk, og anses ligeledes som et upartisk serviceorgan, som styrer forbrugerne sikkert gennem junglen af gode og mindre gode produkter.

I modsætning til Tænk kommer Råd & Rön ikke med subjektive vurderinger og kommentarer i deres tests, men lader i stedet testresultaterne tale for sig selv. Produkterne testes på en lang række parametre, og listen med parametre og karakterer kan ses for hvert produkt.

Alle karaktererne samles og rangeres desuden i et interaktivt skema, hvor du kan sortere og filtrere efter forskellige parametre. Du kan se hele testen her, men det kræver dog abonnement på Råd & Rön.

Forbrugeranmeldelser ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
De forskellige testlaboratorier foretager meget grundige og videnskabeligt funderede test, som er meget værdifulde for os som forbrugere. Men testmiljøet og omstændighederne vil sjældent være helt realistiske i et laboratorium. Eksempelvis foregår testen kun over en kort tidsperiode, og typisk er det også kun et enkelt apparat, der testes på (som måske kan være enten bedre eller ringere end gennemsnittet).

Derfor har vi naturligvis også skævet til, hvad forbrugerne selv oplever med produkterne ude i det virkelige liv – gennemsnitligt betragtet. På hvidevareportalen whiteaway.com og mange andre steder, kan forbrugerne selv indtaste karakterer og kommentarer, og det er ligeledes værdifuld information, når man skal vælge model. Disse er medtaget i det omfang, det har været naturligt og der, hvor en given model endnu ikke er blevet testet af et uafhængigt organ.

Hvis du ønsker at læse en mere generel test af ovne, så kan vi anbefale vores ovn test, hvor vi gennemgår en lang række testvindende almindelige ovne.

Hvis du specifikt er på udkig efter en indbygningsovn, så bør du også læse vores test om denne type ovn. Her har vi ligeledes samlet alle de bedste indbygningsovne på markedet, baseret på eksterne eksperters testresultater.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Her kan du skrive en kommentar til artiklen

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse