Uanset om du først lige har hørt om apparatet trykkoger, eller du allerede er garvet inden for feltet, så kan det være svært at finde lige præcis den model, der passer bedst til det, du har brug for. Derfor guider vi her til de elementer, du bør vide, før du vælger din nye variant.
Hvad er en trykkoger?
I korte træk er en trykkoger et køkkenredskab i enten et gryde- eller boksformat, hvor du putter dine ingredienser ned i. Så bliver de tilberedt under tryk, hvorved fibrene hurtigere bliver påvirket og møre.
Det gør, at du vil have maden klar på langt kortere tid end normalt. Det kan være en gryderet på under 20 minutter, eller kød, ris og kartofler på fem minutter.
Selve designet minder en del om slow-cookeren og crock-potten, men der er tilberedningsmetoden bare omvendt. Her drejer det sig i stedet om langtidstilberedning, hvor maden bliver bearbejdet ved lavere temperaturer over længere tid.
Hvad kan jeg bruge den til?
Hvad kan du så bruge dine trykkoger til? Det afhænger en smule af, hvor nymodens den er.
De simple kan som udgangspunkt tilberede kød og grøntsager, mens de mere fashionable har specialprogrammer til for eksempel gryderetter, ris, kartofler, risotto, sautering, opvarmning, holde varm plus også slow cooking.
Valget er dit, og her i vores trykkoger test-overblik har vi både inkluderet simple og mere avancerede enheder.
Type
Generelt set kan du vælge imellem to grundtyper – en til brug på kogeplader og en elektrisk trykkoger.
Den til kogepladerne ligner lidt en almindelig gryde med et langt håndtag, og den bliver anvendt direkte på dine kogeplader. Det varierer, om produkterne er kompatible med alle varmekilder, så har du for eksempel induktion, bør du læse grundigt efter.
Den anden type – elektrisk trykkoger – fungerer lidt som en elkedel. Den sætter du til strøm i stikkontakten ligesom en slow cooker, og den kommer med en individuel effekt i watt. Ligger den omkring de 1000 watt, vil den være meget stærk. Typen her har derfor ikke brug for kogeplader og bliver anset for at være mere sikker. Der er ikke samme behov for at holde øje med den hele tiden. Vi anbefaler dog ikke, at du efterlader den uden opsyn.
En elektrisk trykkoger er gerne noget mere avanceret end den til kogepladerne – det betyder, at den ofte også er noget dyrere, da den kommer med display, kontrolpanel og diverse indstillinger og programmer. Har du ikke budgettet, kan du lede efter et godt trykkoger tilbud. Hos Forbrugsguiden kan du ved hvert produkt se, hvad prisen er hos de forskellige forhandlere.
Kapacitet
Modellerne varierer i rummelighed, og kapaciteten i klassen her ligger mellem fire og syv liter.
De fire liter passer til den mindre husholdning, mens de syv liter passer til den lidt større eller til hjemmet, hvor der ofte kommer gæster.
Du kan også få en trykkoger 15 liter eller en trykkoger 20 liter, hvis du virkelig skal lave meget mad.
Størrelse og vægt
Størrelse hænger især sammen med type og kapacitet. En elektrisk trykkoger fylder gerne noget mere end den til kogepladerne i grydeformat, og jo højere kapaciteten er, jo større er det fysiske omfang gerne.
Overvej om du har plads nok, før du køber. På køkkenbordet såvel som i skabet.
Vægten varierer også. En elektrisk trykkoger kan veje op mod de ti kilo eller mere, men du kan få maskiner, der kun vejer omkring de tre kilo. Skal du flytte meget rundt på den, kan en tung vægt være et problem. En høj vægt giver på den anden side en højere stabilitet, så der er fordele og ulemper ved begge.
Sikkerhed
Når der bliver arbejdet under tryk, er sikkerheden vigtig. Både for dig, dine omgivelser og for apparatet.
Vælg gerne en model med en sikkerhedsventil, men det har næsten alle. Et fastlåsningssystem af låget øger tillige sikkerheden, så trykket ikke får låget til at springe uventet op.
Funktioner
Et display kan give en lettere betjening og overblik. Dem finder du dog kun på de elektriske. Her kan det også være en god ide med en enhed, der kommer med forudindstillede indstillinger og specialprogrammer. Det kan hjælpe dig til at få den mest optimale kokkerering i forhold til typer af fødevarer og retter samt temperaturer og tid.
Rengøring
Nogle tåler maskinopvask, og andre gør ikke. Det er en smagssag, hvad du foretrækker.
Grydeformaterne tåler gerne maskinopvask (ofte ikke låget), mens de elektriske ikke gør. Dog kan der være undtagelser for tilbehøret.
Der er forskellige måder, du kan rengøre indersiden på, når det gælder den manuelle rengøring. Du kan for eksempel fylde den med vand og tilsætte to deciliter eddike (eventuelt også en skefuld bagepulver), som opløser snavset. Lad blandingen stå natten over. Vask og tør den grundigt næste morgen.
Pris
Prisen er forskellig fra produkt til produkt. De enkle er billigere, hvor de avancerede koster mere. Du kan sagtens få en prisvenlig model, der er velfungerende, mens en høj pris ikke altid er lig med høj kvalitet. Her kan du med fordel konsultere eksperternes kommentarer for at se, om pris og kvalitet hænger sammen. Du kan finde links til alle undersøgelserne nederst i artiklen her.
Fordele – kort fortalt
En trykkoger har i korte træk følgende fordele.
- Fantastisk hurtig tilberedning af maden
- Trykkogning er mindre energikrævende end traditionel madlavning
- Bevarer flere vitaminer og mineraler, da behovet for tilsætning af vand/fedtstof er mindre og kogetiden kortere.
- De høje temperaturer, hurtige kokkerering og forseglede miljø hjælper til at koncentrere smagsnuancerne
Ulemper – kort fortalt
En trykkoger har i korte træk følgende ulemper.
- Prisen er højere sammenlignet med almindelige gryder og pander
- Rengøring kan være mere besværligt, end du er vant til
- Du skal skifte forseglingen, når den bliver slap. Ellers kan du ikke tilberede under tryk
Du kan læse mere om valg af din bedste trykkoger hos Allrecipes.com og Hippressurecooking.com.
Synes du også, at trykkogning lyder lidt som en proces, der skal foregå i fysiklokalet og ikke i køkkenet derhjemme? Så er du ikke den eneste.
Men der er hverken noget farligt eller svært ved at tilberede under tryk. Tværtimod er der masser af fordele at hente ved typen af kokkerering her. Er du lidt i tvivl om, hvordan det egentlig fungerer, så kan du blive klogere her.
Hurtig tilberedning under tryk
Trykkogning fungerer ved, at du putter fødevarer og vand ned i gryden/boksen. Intet vand – ingen damp. Så lægger du låget på, som forsegler åbningen. Sæt temperaturen helt op, så du hurtigere kan komme i gang. Hak gerne dine ingredienser i lige store stykker, for så bliver de ligeligt tilberedt. Så slipper du for under- eller overtilberedte mad-stykker.
Som tommelfingerregel tager kød længere tid at få mørt end grøntsager og fisk.
Når vandet koger, kan dampen ikke komme ud, og det skaber et øget tryk og temperatur, som du ellers ikke opnår.
Husk kun at fylde gryden/boksen to tredjedele op – gerne kun halvt op, når du har med vandige retter at gøre. Så undgår du svineri og et over-pres. Tilbereder du fødevarer, der vokser som ris og pasta, bør du kun fylde gryden en tredjedel op.
Tryk og temperatur påvirker fødevarernes fibre, som hurtigere bliver møre. Derfor kan du i de fleste tilfælde få et færdiglavet måltid, der kun tager omkring en tredjedel af, hvad den traditionelle tilberedning gør.
Når maden er færdig, skal du lette trykket. Det kan du gøre på flere måder. Enten kan du tage gryden fra varmen og lade trykket falde af sig selv. Det tager lidt tid. Du kan også trykke på ventilen med ovnhandskerne på, hvorved presset forsvinder ud, eller du kan afkøle gryden under den kolde vandhane.
Det bedste er at bruge ventilen. Du må aldrig forcere forseglingen og tvinge gryden op. Så kan forseglingen gå i stykker, og du vil ikke længere kunne trykkoge.
Væsken i gryden vil aldrig blive til tyk sauce, så har du brug for det, må du hælde væden over i en stegepande eller kasserolle og jævne den her.
Servér maden med det samme og lad den ikke stå for længe i trykkogeren – med mindre det er på holde varm funktionen. Gør den hurtigst muligt ren, så den er klar til brug igen.
Du kan læse mere om brugen hos Samvirke.dk og Bbcgoodfood.com.
Tilberedning i trykkoger kan være lidt svært uden en decideret trykkoger-opskrift, hvis du kun har den traditionelle opskrift at gå ud fra.
Derfor har vi samlet tre gode og brugbare opskrifter, der er skræddersyet til brug i en trykkoger. Du kan både bruge en elektrisk trykkoger og den til kogepladerne.
Pikant gullasch
Ingredienser
-800 gram småkød, enten flæsk, okse eller en blanding af begge
-500 gram løg, hakket
-1 dåse champignoner plus champignon-vandet
-3 tomater
-1 grøn paprika, i tern
-1 spiseskefuld mel
-2 spiseskefulde margarine
-2,5 deciliter vand
-En halv kop sur fløde
-Salt
-Peber
-Rosenpaprika
-Karry
Merian
-Muskat
-Stødt kommen
Sådan gør du
- Skær kødet i tern, der er to-tre centimeter store.
- Brun kødet i fedtstoffet – enten i gryden uden låg eller på en almindelig stegepande
- Tilsæt de hakkede løg og svits dem. Drys melet over og spæd til med vand efter behov.
- Tilsæt krydderierne, den grønne paprika i tern, champignoner plus vandet fra dåsen og tomater.
- Hæld over i trykkogeren eller sæt låget på.
- Sæt varmen højt op og kog sammen i 15 minutter.
- Smag eventuelt til med sur fløde og servér med det samme.
Du kan se hele opskriften hos DK-Kogebogen.dk.
Lækker steg – på den lette måde
Ingredienser
-1,5-2 kilo roastbeef i skiver
-1 teskefuld salt
-½ teskefuld peber
-1 teskefuld paprika
-1 løg, hakket
-4 fed hvidløg, pressede
-10 deciliter bouillon/fond
Sådan gør du
- Skær eventuelt fedt fra kødet
- Saml salt, paprika og peber i en skål. Bland sammen og gnid det ind i kødet.
- Put kød, løg, hvidløg og bouillon/fond ned i trykkogeren og tænd for den.
- Lad kødet tilberede i 50 minutter.
- Fjern låget og lad kødet trække i fem til ti minutter.
- I mellemtiden kan du lave sauce ud af væden fra tilberedningen. Hæld det over i en pande eller gryde og jævn med jævner.
- Servér med det samme.
Du kan se hele opskriften hos Thespruceeats.com.
Spaghetti-sauce
Ingredienser
-250 gram oksekød
-150 gram italiensk pølse i skiver
-1 dåse flåede tomater
-1 dåse tomatpasta
-4 deciliter friske champignoner i skiver
-1 løg, hakket
-2 selleri-stilke, hakkede
-1 deciliter persille, friskhakket
-3 fed hvidløg, pressede
-1 teskefuld sukker
-1 teskefuld tørret oregano
-2 laurbærblade
-Salt
-Peber
-Spaghetti
-Parmesanost
Sådan gør du
- Tilbered oksekød og pølse i trykkogeren i fem minutter.
- Fjern kød og pølser med en ske og dræn kogeren for fedt.
- Kom kødet og pølserne tilbage i gryden og tilsæt flåede tomater, tomatpasta, champignoner, løg, selleri, hvidløg, persille, sukker, oregano og laurbærblade. Bland dem sammen.
- Sæt låget på og lad koge i ti minutter.
- Kog spaghetti imens.
- Tag låget af trykkogeren og fjern laurbærbladene. Smag til med salt og peber.
- Servér saucen over spaghettien. Riv eventuelt parmesanost over.
Du kan se hele opskriften hos Thespruceeats.com.