Gode råd til valg af brødrister
Duften af ristet brød fylder køkkenet, og morgenbordet byder dig velkommen med nyristet brød og bagels. En brødrister er uundværlig i køkkenet, og den udgør et godt og let alternativ til ovnen, når morgenbrødet skal forvandles fra blødt til sprødt. På kun få minutter kan du nemt få dejligt sprødt brød, og ofte kan du toaste brødet direkte fra frost.
Nogle bruger kun sjældent brødristeren, mens andre bruger den hver dag. Der er mange modeller på markedet, og bruger du den ofte, så kan det være en god ide at overveje forskellige faktorer, når du står overfor at skulle købe en ny. Her er en guide til de ting, du skal være opmærksom på, når du skal købe ny brødrister.
Først skal du overveje type af brødrister og dernæst hvilke funktioner, du har brug for.
Typer af brødristere
Liggende brødrister: Dette er den simple udgave, som er helt enkel at benytte: En flad udgave, hvor brødet lægges ovenpå risteren. Der er ofte plads til omkring fire stykker, hvilket er mere end den stående brødrister, der ofte kun kan klare to stykker ad gangen. Alt man skal gøre er at lægge brødet på risteren, indstille timeren, og herefter slukker den afsig selv, når tiden er gået. Du skal selv vende brødet.
Stående brødrister: Her lægges brødet ned fra oven i risterens huller. Herefter ristes brødet på begge sider på én gang, og skriverne bliver automatisk skubbet op, når de er færdige. Typisk er der plads til to skiver, men nogle modeller kan dog rumme fire. Den er hurtigere end den liggende brødrister.
Funktioner
Optøningsfunktion: Sørger for at frossent brød nemt og hurtigt bliver optøet, så det opnår samme sprødhed og gyldne farve som de ferske stykker.
Genopvarmningsfunktion: Kan opvarme brødet efter det allerede er blevet ristet. Praktisk hvis brødet har ligget på tallerkenen og er blevet koldt.
Indstilling af ristningsgrad: Her kan man selv indstille varmen, og dermed hvor hårdt brødet ristes.
Det gør din brødrister ved brødet
Vi ser kun det ferske eller frosne brød blive omdannet til knasende sprødt brød med en himmelsk duft, når brødristeren startes. Imens sker der processer ned i brødet, som vi ikke kan se – både på godt og ondt. Coop.dk forklarer her, hvad der sker:
Positiv påvirkning af brødet
Den gode påvirkning, brødristeren har på dit brød, er en form for foryngelsesproces. Det daggamle brød, der allerede er blevet halvtørt, bliver igen frisk, da brødristeren modvirker brødets aldring. Det betyder, at brødet bliver både blødere og mindre tørt indenunder skorpen. Denne proces sker ved, at den tilførte varme ændrer den kemiske struktur af brødets stivelse fra hård til blød, og det er også derfor, at nybagt brød føles helt svampet indeni efter bagningen i ovnen.
Negativ påvirkning af brødet
Den dårlige nyhed er, at brændt brød kan være kræftfremkaldende. Akrylamid findes især i brød, chips, pommes frites og kaffe, og især kaffe og kartoffelprodukter kan indeholde meget høje værdier af det skadelige stof. Koger man sin mad, er der ingen fare på færde, for akrylamid dannes ikke ved kogning.
Opskrifter til din brødrister
En brødrister kan sagtens indgå som en del af de køkkenredskaber, der bruges til at tilberede både aftensmad og frokost. Herunder er to opskrifter på pitabrød, hvor det er brødristerens opgave at sørge for, at pitabrødene bliver både lune og sprøde uden at knække af tørhed.
Ristet fuldkornspitabrød med hytteost fra Coop.dk
Ingredienser (4 pers):
2 store blommer
8 spsk. hytteost
4 spsk. sesamfrø
1 citron
4 stk. fuldkornspitabrød
Salt
Peber
Sådan gør du:
- Læg sesamfrø på en kold sauterpande
- Tænd for blusset og rist frøene
- Skyl, rens og fjern stenene på blommerne og skær dem i tern
- Bland hytteost med blommerne i tern, saft af citronen, salt, peber og ristede sesamfrø
- Del portionen i fire
- Læg pitabrødene på brødristeren og rist på begge sider
- Del de varmede pitabrød i kvarte
- Server en portion dip og fire kvarte stykker pitabrød til hver person
- Dyp pitabrødet i dippen og drik gerne et glas mælk til
Pitabrød med nuggets, sprødt grønt og limedressing fra Aarstiderne.dk
Ingredienser (2 pers):
1 pakke kyllingenuggets
½ pose gulerødder i stave
½ bundt forårsløg fint snittet
2 avocadoer i tern
1 stk. hjertesalat i grove stykker
1 agurk i skiver
1 pakke pitabrød skåret i halv
1 bæger cremefraiche 18 %
1 lime
Persille finthakket
Olivenolie
Salt
Peber
Sådan gør du:
- Skyl grøntsagerne og dryp dem fri for vand. Hak og skær dem derefter efter anvisningerne
- Steg kyllingenuggets i olivenolie på panden i 5-6 minutter på hver side ved middelvarme til de er gyldne, sprøde og gennem varmede
- Læg gulerødder, forårsløg, avocado, hjertesalat og agurk på et fad
- Lun pitabrødene på en brødrister
- Imens pitabrødene varmes, rør da cremefraiche med salt, peber, persille og lidt limesaft
- Serveres samtidig og fyld de lune pitabrød med både grønt, kyllingenuggets og cremefraiche
10 lækre opskrifter med ristet brød
Ristet brød behøver ikke være en kedelig morgenmad kun beklædt med smør – faktisk kan det anvendes som fundament for mange typer af lækre sandwich. Her kommer vi med 10 opskrifter, hvor sprødt brød indgår. Man kan læse opskrifterne i fuld version hos Self.com.
Ristet brød med avocado og granatæble-kerner
Ingredienser:
Ristet brød
Avocado i skiver
Kerner fra granatæble
Smørelse til brødet
Fremgangsmetode
Skræl en avocado og hak den i skiver. Fjern kernerne fra et granatæble. Rist en skive brød, smør den med din foretrukne smørelse, og læg avocado og granatæblekerne ovenpå.
Ristet brød med jordbær, avocado og cheddarost
Ingredienser:
Ristet brød
Most avocado
Jordbær i skiver
Cheddarost
Honning
Fremgangsmetode
Skræl en avocado og mos den til en cremet masse. Skyld jordbær og skær dem i skiver. Rist en skive brød og smør den med den mosede avocado. Læg de halverede jordbær ovenpå sammen med stykker af cheddarost. Hæld eventuelt en smule honning over.
Ristet brød med æg
Ingredienser:
Ristet brød
Hårdkogte æg i skiver
Krydderurter
Fremgangsmetode
Kog et æg til det er hårdkogt. Skær ægget i skiver og rist en skive brød. Læg det skiveskårede æg ovenpå det ristede brød og pynt med dine foretrukne urter.
Ristet brød med æble, skinke og gedeost
Ingredienser:
Ristet brød
Æble i skiver
Italiensk skinke
Gedeost
Fremgangsmetode
Skyl og skær et æble i skiver. Rist et stykke brød, og læg gedeost og skinke ovenpå brødet. Pynt med æble.
Ristet brød med røræg og asparges
Ingredienser:
Ristet brød
Røræg
Asparges, grønne
Baconstykker
Fremgangsmetode
Lav en gang røræg på stegepanden og skyl et bundt grønne asparges. Rist et stykke brød, og læg røræg ovenpå brødet. Pynt med friske asparges og eventuelt stykker af bacon.
Ristet brød med hytteost, avocado og tomat
Ingredienser:
Ristet brød
Avocado i skiver
Tomat i skiver
Hytteost
Fremgangsmetode
Skræl en avocado og skær den i skiver. Vask en tomat og skær den i skiver. Rist et stykke brød og kom et tykt lag hytteost på brødet. Pynt med skiver af tomat og avocado.
Ristet brød med ricotta og figner
Ingredienser:
Ristet brød
Figner i skiver
Ricotta
Nødder
Fremgangsmetode
Rens og skær figner i skiver. Hak eventuelt nogle nødder. Rist en skive brød og smør ricotta ud på brødet – eventuel smagt til med honning og citron. Læg de skiveskårne figner ovenpå og pynt eventuelt med nødder, for eksempel pistacienødder.
Ristet brød med laks
Ingredienser:
Ristet brød
Laks
Avocado i skiver
Ringe af rødløg
Cream cheese til brødet
Kapers
Fremgangsmetode
Rist et stykke brød. Kom cream cheese på brødet og læg avocado i skiver på brødet. Kom tynde laksestykker ovenpå og pynt med ringe af rødløg og kapers.
Ristet brød med ricotta og pære
Ingredienser:
Ristet brød
Ricotta
Pære i skiver
Honning
Nødder
Fremgangsmetode
Vask og skær pæren i skiver. Rist et stykke brød og smør ricotta på brødet. Pynt med skiver af pære, honning og eventuelt nødder efter egen smag.
Ristet brød peanutbutter og hindbær
Ingredienser:
Ristet brød
Peanutbutter
Hindbær
Fremgangsmetode
Rens og skyl hindbærrene. Rist et stykke brød og smør det med peanutbutter. Pynt herefter med bærrene.
Alternativ til brødrister
Et alternativ til traditionelle brødristere er en panini grill. En panini grill gør det nemt og hurtigt at grille, toaste og varme mad. I de senere år er denne type blevet stadig mere populær blandt danskerne, især fordi at det giver mulighed for at lave bedre sandwich, sammenlignet med en traditionel brødriser.
Du kan læse hele vores panini grill test, hvis du ønsker at få et overblik over hvilke modeller der klarer sig bedst i test, og hos hvilke forhandlere de kan købes billigst.
Hvad siger eksperterne om Smeg TSF01 Brødrister?
Smeg TSF01 Brødrister er blevet testet af det internationale teknologimagasin T3.com, og her kommenterer eksperterne, at modellen især imponerer med flere smarte funktioner plus muligheden for at få modellen i mange, flotte farver.
Designet kan både være en fordel og en ulempe, ifølge eksperterne, idet de mener, at modellen ikke vil falde i alle forbrugeres smag med vintage-udseendet. Selv synes de dog, at denne brødristers design er virkelig flot.
Eksperterne roser også Smeg TSF01 Brødrister for at være meget stabil, og den står helt fast på alle typer af underlag. Modellen har også brede lommer til brødet, og brødet bliver meget jævnt og flot ristet.
Smeg TSF01 Brødrister er desuden blevet testet af de britiske eksperter fra avisen The Telegraph, og her får modellen en god anmeldelse.
Ifølge eksperterne findes der både plusser og minusser ved modellen, og plusserne går især på designet, som er rigtig flot i 1950’er-stilen. Det forklares yderligere, at både genopvarmningsfunktionen og optøningsfunktionen fungerer fint, og ristning af brødet er generelt også fint og jævnt.
Især ristning af bagels er velfungerende på modellen, men krummebakken er lidt uhåndterbar, og så kan det være svært at få nogle stykker brød til at hoppe op efter endt ristning.
Modellen genererer ifølge eksperterne også en del mere varme end de øvrige modeller.