Indbygningsovn test – Find de bedste indbygningsovne

1

Denne artikel handler om tests af indbygningsovne. Artiklen er baseret på en række eksterne test af indbygningsovne. Vi kigger i denne artikel nærmere på hvilke modeller der er blevet kåret til testvindere og gennemgår indbygningsovnene en for en for at finde frem til, hvad der gør hver enkelt ovn til et godt køb.

Vi gennemgår de forskellige tests for at kunne guide dig til at finde den ovn, der passer bedst til dine behov. Vi har set nærmere på indbygningsovn tests fra anerkendte testmagasiner og forbrugerråd. Desuden ser vi også på brugeranmeldelser af produkterne, for at undersøge hvad forbrugerne selv siger om de forskellige ovne.

Denne indbygningsovn test indeholder:

🔸 Overblik over de bedste indbygningsovne
🔸 Information om pyrolyse-funktion
🔸 Tips til hvad man skal være opmærksom på, når man køber ny ovn
🔸 Guide til hvordan man gør ovnen ren manuelt
🔸 Gennemgang af diverse tests, som vi har undersøgt og analyseret

Bemærk venligst, at Forbrugsguiden ikke selv tester produkter, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.


Electrolux EOB100X

Kåret til “Godt køb” hos forbrugerrådet Tænk
Testvinder hos det svenske forbrugerråd Råd & Rön

 Electrolux EOB100X indbygningsovn

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
2.369,00 Kr. 0,00 Kr. 2.369,00 Kr. Læs mere
2.491,00 Kr. 0,00 Kr. 2.491,00 Kr. Læs mere
2.591,00 Kr. 0,00 Kr. 2.591,00 Kr. Læs mere
2.591,00 Kr. 0,00 Kr. 2.591,00 Kr. Læs mere
3.351,00 Kr. 0,00 Kr. 3.351,00 Kr. Læs mere

 

Med Electrolux EOB100X får du flere gode og brugbare funktioner og indstillinger. Blandt andet har ovnen et effektivt varmluftssystem, som sørger en stabil og ensartet temperatur i hele ovnen. Modellen har også over- og undervarme, lavtemperaturstegning, intervalgrill og grillfunktion. Der er også et indbygget kølesystem som sørger for, at ovnen ikke bliver for varm.

Præcis temperatur
For at få de bedste resultater i køkkenet er temperaturen i ovnen vigtig. Hvis temperaturen ikke er præcis og stabil, kan man ikke være sikker på at opnå de ønskede resultater. Er temperaturen ikke stabil – hvis man for eksempel sætter ovnen på 80 grader, og temperaturen så svinger både op på 95 og ned på 65 – så bliver varmen ikke jævn, og det vil kunne påvirke madens kvalitet efter endt tilberedningstid.

Hvis ovnen ikke har en præcis temperatur – for eksempel hvis den reelt kun er på 60 grader, når man sætter den på 80, eller 100 når man sætter den til 125 grader, så vil retten ikke blive færdig til tiden, og dermed må man vente længere, før maden er færdigbagt.

Derfor er temperaturen meget vigtig og ifølge Electrolux selv, så er ovnen blandt de bedste på markedet, når det gælder temperaturstabilitet- og præcision.

Omtanke for miljø og forbruger
Electrolux EOB100X er en stor model med en kapacitet på 72 liter, hvilket vil være nok til en stor familie med 5 plus medlemmer, eller når der kommer gæster. Den er miljøvenlig med et lavt energiforbrug og energimærket A, og så er den meget brugervenlig, når det kommer til ovne.
Den medfølgende manual er veludført og let at forstå, det er let at indstille ovnen, og den larmer ikke ret meget. Sikkerheden er også god, og selv ved høje temperaturer i ovnrummet, bliver ydersiden ikke varm. Der er mange muligheder for at lave mad med både over/undervarme, undervarme, overvarme, varmluft og stor og lille grill. Der medfølger to flade og én dyb bageplade samt en rist.

Som en ekstra bonus er Electrolux EOB100X også en prisvenlig model, sammenlignet med mange af de lignende modeller på markedet.

Oven har følgende mål:
🔵 Højde: 594 mm.
🔵 Bredde 594 mm.
🔵 Dybde 569 mm.

Udvalgte fordele ved Electrolux EOB100X:
🔵 God til både mad og bagning
🔵 Temperaturpræcis
🔵 Miljøvenlig ovn
🔵 Mange ovnfunktioner giver mange tilberednings-muligheder
🔵 Prisvenlig model

Du kan her se en gennemgang af Electrolux EOB100X. Videoen er udarbejdet af forhandleren Whiteaway:


Bosch HBA63B152S

Testvinder hos forbrugerrådet Tænk

Bosch HBA63B152S

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
3.725,00 Kr. 0,00 Kr. 3.725,00 Kr. Læs mere

 

Bosch HBA63B152S har indbygget pyrolyse-rengørings-funktion, hvilket gør rengøring af ovnen meget nem. Pyrolysen fungerer ved at varme ovnen op til 500 grader, hvilket gør at fedt og mindre madrester forvandles til aske, som bagefter nemt kan tørres væk med en våd klud. Dermed slipper man også for at bruge kemikalier, når man rengøre sin ovn.

En anden fordel ved denne Bosch ovn er, at den er mærket med energimærkningen A-30%, hvilket gør det til en strømbesparende ovn.

Funktioner
En velfungerende ovn formår at holde en konstant temperatur uden udsving, og fungerer dette, så bliver mad og kager bagt jævnt og konstant, hvilket giver det bedste og mest smagfulde resultat. For at imødekomme dette, så tilbyder ovnen 6 forskellige ovnfunktioner. Du kan vælge mellem overvarme, undervarme, varmluft/impulsgril, øko varmluft, almindelige varmluft, og stor VARIO grill. Den har også automatisk lynopvarmning som gør, at ovnen bliver opvarmet meget hurtigt. Temperaturen kan let reguleres fra 50 til 300 °C.

Stabil og præcis
Bosch HBA63B152S er desuden en temperaturstabil og præcis model, som er hurtig til at varme op og nå den ønskede temperatur. Ovnen er produceret i rustfrit stål og har en ovnkapacitet på 63 liter, hvilket betyder, at du har mulighed for at også at bruge den til større ting. Den passer godt i størrelsen til en familie på 4 personer.

Pyrolyse rengør ovnen
Som tidligere nævnt, så er Bosch HBA63B152S skabt med omtanke for brugervenligheden, og især pyrolyse-rengøringsfunktionen er smart. Normalt kan det tage både tid og kræfter at skulle rense en ovn manuelt, men med pyrolyse-funktionen gør ovnen sig selv ren. Det gør den ved at starte et program, der tager et par timer, hvor temperaturen i ovnen kommer op omkring 500 grader. Under processen omdannes alt skidt og snavs til aske, og når programmet er slut, kan man let fjerne asken med en klud. Husk at ovnen godt kan komme til at lugte og eventuelt ryge lidt under processen, så luft gerne ud imens og efter.

Der er også fokus på sikkerheden hos denne model og eksempelvis så aktiveres dørlåsen automatisk ved pyrolyserengøring, hvilket er vigtigt da ovnen varmens op til næsten 500 °C når den rengøres med pyrolyse. Den har naturligvis også børnesikring, som fungerer via en nøglefunktion, samt mekanisk dørlås og sikkerhedsafbryder.

Oven har følgende mål:
🔵 Højde: 595 mm.
🔵 Bredde 595 mm.
🔵 Dybde 575 mm.

Udvalgte fordele ved Bosch HBA63B152S:
🔵 Både mad og kager bliver godt tilberedt
🔵 God til flere plader samtidig
🔵 Både temperaturstabil og -præcis
🔵 Med lynopvarmningsfunktion for hurtig opvarmning af ovnen
🔵 Pyrolyse-funktion klarer rengøringen selv

Du kan her se en gennemgang af Bosch HBA63B152S. Videoen er udarbejdet af forhandleren Whiteaway:


Electrolux EOB100W

Godt køb hos forbrugerrådet Tænk

Electrolux EOB100W indbygningsovn

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
2.349,00 Kr. 0,00 Kr. 2.349,00 Kr. Læs mere
3.689,00 Kr. 0,00 Kr. 3.689,00 Kr. Læs mere
3.710,00 Kr. 0,00 Kr. 3.710,00 Kr. Læs mere
3.710,00 Kr. 0,00 Kr. 3.710,00 Kr. Læs mere

 

Electrolux EOB100W har også en søstermodel, Electrolux EOB100X, som har front i rustfrit stål, men denne model har i stedet en hvid front. Farver og design er særlig vigtigt hos en indbygningsovn, da ovnen er en integreret del af køkkenet og derfor skal passe ind i den stil og det design, køkkenet allerede har.

God allround til at stege og bage
Det er de færreste, der kun har brug for en ovn, der kun er god til én opgave. De forskellige ovne har forskellige præferencer, hvor nogle er gode til mad og andre til bagning, men Electrolux EOB100W hører til de ovne, der er gode til begge dele. Det betyder, at uanset om man bager mest eller oftest bruger ovnen til at tilberede aftensmåltidet, så vil denne model være et godt valg.

Grill giver sprødheden
Når man laver retter som fjerkræ, så kan sprødt skind være prikken over i’et, og her er en grill-funktion en rigtig god hjælper. Electrolux EOB100W er også udstyret med grill, og en god grill-funktion sørger både for sprødt skind, men også for en grillet smag i kødet. Grill-funktionen kan også bruges, når man bager, hvis man for eksempel ønsker en sprød skorpe på sit franskbrød. En velfungerende ovn vil give alle overfladerne på brødet en flot gylden farve – både i midten, i siderne og i hjørnerne.

Mange tilberedningsmuligheder
Electrolux EOB100W hører til de ovne, der har flere indstillinger for tilberedningsmuligheder. Det tæller blandt andet over/undervarme, undervarme, overvarme, stor og lille grill og varmluft. Mange har svært ved at finde ud af, hvorfor de skal bruge andre funktioner end blot over/undervarme, som er den mest almindelige, men især varmluftsfunktionen er smart – og på Electrolux EOB100W er denne funktion særlig god.

Det særlige ved varmluft er, at denne funktion sørger for at sprede varmen mere jævnt ud i ovnen, således at hele ovnen får en ensartet temperatur. Man kan med fordel anvende denne indstilling, hvis man har flere plader i brug samtidig – for eksempel, når man bager mindre kager som småkager eller muffins, hvor ikke alle kagerne kan være i ovnen på én plade. Så sparer man tid og energi. Husk dog at hvis man anvender varmluft, så skal temperaturen almindeligvis justeres ned med cirka 20 grader i forhold til almindelig over/undervarme.

Oven har følgende mål:
🔵 Højde: 594 mm.
🔵 Bredde 594 mm.
🔵 Dybde 569 mm.

Udvalgte fordele ved Electrolux EOB100W:
🔵
God til alle bage/stege-formål
🔵 Velfungerende grill-funktion der giver sprødhed
🔵 Gode tilberedningsmuligheder
🔵 Varmer jævnt i hele ovnen – også sider og hjørner
🔵 Rigtig god varmluftsfunktion


Electrolux EOP601X

Topscorer hos forbrugerrådet Tænk

Electrolux EOP601X

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
4.659,00 Kr. 0,00 Kr. 4.659,00 Kr. Læs mere
4.709,00 Kr. 0,00 Kr. 4.709,00 Kr. Læs mere
4.909,00 Kr. 0,00 Kr. 4.909,00 Kr. Læs mere
5.009,00 Kr. 0,00 Kr. 5.009,00 Kr. Læs mere
5.009,00 Kr. 0,00 Kr. 5.009,00 Kr. Læs mere

 

Electrolux EOP601X er en af de modeller, der har bred appel. På madlavningsområdet er den nemlig meget allround-orienteret, således at den passer ind i hjem, der både bruger ovnen til kød/kartofler/grønt og til bagning. Ovnrummet har desuden en kapacitet på 72 liter, så det er ikke plads man kommer til at mangle med Electrolux EOP601X.

Mange muligheder og funktioner
Med Electrolux EOP601X er man sikret en ovn, der kan rigtig mange ting. Der er både varmluftsfunktion, over/undervarme, undervarme og grill varmluftsgrill-funktion samt mulighed for lavtemperaturstegning for ekstra møre og saftige stege og intervalgrill for optimal gratinering. Det elektriske ur har både optælling, minut-ur og start-stop, og det automatiske temperaturforslag hjælper til at kunne anvende den mest optimale temperatur i forhold til det valgte program. Ovnen har endda også en pizza-indstilling, som er til bagning på én ristposition og som sørger for kraftigere bruning og sprød bund.

Der medfølger 2 bageplader – en flad og en dyb – samt en rist og et stegetermometer, der gør det lettere at opnå den kernetemperatur, man ønsker på for eksempel en steg.

Pyrolysen klarer rengøringen
Bruger man ofte sin ovn, vil den også skulle rengøres ofte. Slip for det manuelle arbejde med Electrolux EOP601X, for modellen har indbygget pyrolyse-funktion, som selv sørger for at rense ovnen. Pyrolysen fungerer rigtig godt på denne model, og der findes stort set ingen lugt- og røggener, når rengøringsprocessen udføres. Når pyrolyse-funktionen er tændt, kan der alligevel godt udledes lugtgener og usunde partikler, som forringer rummets luftkvalitet. Derfor anbefales det at lufte ud under og efter pyrolyse-processen.

Oven har følgende mål:
🔵 Højde: 594 mm.
🔵 Bredde 594 mm.
🔵 Dybde 568 mm.

Udvalgte fordele ved Electrolux EOP601X:
🔵 God til både stegning og bagning
🔵 Rigtig god til pizza
🔵 Mange muligheder for steg og bag
🔵 Smarte funktioner letter arbejdet
🔵 Pyrolyse-funktion klarer rengøringen

Du kan her se en gennemgang af Electrolux EOP601X. Videoen er udarbejdet af forhandleren Whiteaway:


VOSS IEL6000-RF

Topscorer hos forbrugerrådet Tænk

VOSS IEL6000-RF

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
2.985,00 Kr. 0,00 Kr. 2.985,00 Kr. Læs mere
2.985,00 Kr. 0,00 Kr. 2.985,00 Kr. Læs mere

 

De mere basale ovne kan være lette at overse på et marked, hvor de fleste ovne har smarte funktioner som pyrolyse, stegetermometer, digital-display og en meget bred vifte af tilberedningsmuligheder. VOSS IEL6000-RF er mere en basis-model end flere af de andre modeller, men til gengæld beviser den, at lidt er godt. Stege- og bageevnerne fejler nemlig ikke noget, og med mulighed for temperatur-indstillinger på mellem 50 og 275 grader kan langt de fleste retter blive tilberedt i denne ovn. Varmluftfunktionen er også rigtig god hos VOSS IEL6000-RF, hvilket er fordelagtigt, når man bager eller steger i flere lag samtidig, da varmen bliver mest muligt jævnt fordelt.

Stor model
Lille pris og stor model: Hvor prisen som nævnt er i den lave ende, fordi man her ikke betaler for en masse smarte funktioner, så er kapaciteten til gengæld stor. Ovnrummet rummer 71 liter, hvilket er meget stort. Et stort ovnrum er især vigtigt, hvis man har en stor familie eller ofte har gæster. Denne ovn passer snildt til husholdninger med 5+ medlemmer. Også bagepladerne er store, og de er konstrueret således, at det anvendelige areal er større end normalt, så man kan bage mere på én gang. Der medfølger to bageplader og en bradepande til formålet samt en rist.

Selv om ovnrummet er stort, så larmer ovnen ikke ret meget, og det er især smart, hvis man har sammenbygget køkken/spisestue, for så generes det sociale samvær ikke af støjen.

Let at bruge
Den enkle ovn er også enkel at betjene. Der er ikke smarte rengøringsfunktioner, men til gengæld foregår det manuelle rengøringsarbejde meget let, da man kan skille ovnlågen ad uden brug af værktøj. Prioriterer man en flot og ren ovn, så er VOSS IEL6000-RF udstyret med anti-fingerprint teknologi, der afviser fedtefingre, og modellen er pæn i rustfrit stål. Pop-ud knapperne kan trykkes ind, når man ikke bruger ovnen, således at designet fremstår mere stilrent.

Sikkerheden er også vigtig på denne model, og med det indbyggede kølesystem bliver både ovn og låge kølet hurtigt ned, så man ikke brænder sig.

Oven har følgende mål:
🔵 Højde: 594 mm.
🔵 Bredde 594 mm.
🔵 Dybde 567 mm.

Udvalgte fordele ved VOSS IEL6000-RF:
🔵 Prisvenlig basismodel
🔵 Klarer stege- og bage-opgaver godt
🔵 God varmluftfunktion
🔵 Stor og rummelig model
🔵 Let at betjene


Siemens HB63A1520S

Testvinder hos svenske Testfakta

 Siemens HB63A1520S

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
6.050,00 Kr. 0,00 Kr. 6.050,00 Kr. Læs mere

 

Det svenske testsite Testfakta har foretaget en test af 7 forskellige varmluftsovne. Alle testede modeller er produceret af kendte mærker og herunder også Siemens HB63A1520S. Testfakta bemærker, at der er stor forskel på modellerne, når de udsættes for forskellige parametre som bagning af kage, temperaturpræcision, opvarmningshastighed og rengøring, men særligt én model skiller sig positivt ud – Siemens HB63A1520S – som også bliver kåret som testvinder.

Bedst i kage test
Eksperterne har testet Siemens HB63A1520S sammen med 6 andre ovne for at se, hvordan hver ovn klarer opgaven at bage muffins. Det perfekte færdige resultat skulle gerne præsentere muffins, der alle har samme, jævne farve og størrelse og form. Både underside og overside skal vise samme resultat. Det lyder let, men efter testen kan det konkluderes, at flere ovne har svært ved at færdigbage muffins med både jævn farve og form. Men én model klarer opgaven stort set perfekt og kan levere muffins med en flot gylden og ensartet farve, og det er Siemens HB63A1520S.

Hurtig og præcis
Tid er endnu en vigtig faktor, når det gælder om at finde den bedste ovn. Og tid hænger også sammen med temperaturen. For det første er der stor forskel på, hvor hurtigt ovnene varmer op, og et sted mellem 10-15 minutter er det niveau, de fleste ovne ligger på – herunder også Siemens HB63A1520S, hvilket er et pænt resultat uden at bruge lynopvarmnings-funktion. Desuden er det også vigtigt med en præcis temperatur, for hvis den reelle temperatur er lavere end den, man har indstillet ovnen til, kommer det til at tage længere tid at få bagt eller stegt færdigt. Bagningstiden kan variere rigtig meget fra ovn til ovn, og ved netop muffins er der forskelle på op mod en halv time, så derfor er det vigtigt med en jævn og præcis temperatur. Netop temperaturpræcisionen klarer Siemens HB63A1520S rigtig godt med kun få afvigende grader fra den temperatur, man har valgt.

Velfungerende rengøring
Siemens HB63A1520S roses endvidere for det lave energiforbrug og er at finde i energiklasse A, og især også varmluftfunktionen er rigtig stærk på denne model. Det, den gør rigtig godt her, er at sørge for at sprede varmen godt rundt i ovnrummet, hvilket bevirker, temperaturen bliver jævnt fordelt over hele rummet, og dermed får alle kagerne samme varme og bagning.

Siemens HB63A1520S har også en særdeles velfungerende pyrolyse-funktion til rengøringen, og pyrolysen klarer rengøringen af sig selv ved at køre pyrolyse-programmet. Programmet omdanner snavs og skidt til aske ved temperaturer på omkring 500 grader, og efter endt program konstaterer eksperterne, at der kun er meget lidt snavs tilbage i ovnen, og asken er lige til at fjerne med en klud.

Oven har følgende mål:
🔵 Højde: 595 mm.
🔵 Bredde 595 mm.
🔵 Dybde 548 mm.

Udvalgte fordele ved Siemens HB63A1520S:
🔵 Bager muffins jævnt og ensartet
🔵 Præcis på temperaturerne
🔵 Lavt energiforbrug
🔵 God varmluftfunktion
🔵 Pyrolyse klarer rengøringen selv

Du kan her se en gennemgang af Siemens HB63A1520S. Videoen er udarbejdet af forhandleren Whiteaway:


Blomberg BZO 9890 X

Brugerfavorit

Blomberg BZO 9890 X

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
10.450,00 Kr. 0,00 Kr. 10.450,00 Kr. Læs mere

 

Blomberg BZO 9890 X har ikke været igennem nogen professionelle tests, men den er en meget populær ovn hos brugerne. Ser man nærmere på brugeranmeldelserne for denne indbygningsovn, så er der ingen tvivl om at den er populær. Eksempelvis får den hos 4,8 ud af 5 stjerner hos forhandleren whiteaway.com, så derfor har vi taget modellen med også. Noget af det, brugerne specielt fremhæver, er, at Blomberg BZO 9890 X er meget let at bruge, og at den har rigtig gode funktioner.

God til brød
Brugerne er meget positive over for Blomberg BZO 9890 X, som godt nok er i den dyre ende af prisskalaen, men til gengæld får man rigtig meget og god kvalitet for pengene. Der er rigtig mange tilberedningsfunktioner, som hver passer til forskellige typer af mad og bagværk, blandt andet over/undervarme, varmluft, pizza, grill, holde-varm-funktion, optøning og øko. Brugerne nævner især, at ovnen er rigtig god til at bage brød. Når man bager brød, er det vigtigt, at hele brødet får samme farve, og en ensartet tilførsel af varme sørger for, at alle dele af brødet bliver bagt på samme niveau. Varmluft er rigtig godt til dette formål, og vil man gerne have en sprød, gylden skorpe, så kan man bruge grill-funktionen.

Stor model
Med sine 80 liter er Blomberg BZO 9890 X en rigtig stor ovn, og netop størrelsen er også noget af det, som brugerne er særligt glade for. Ovnen kan sagtens mætte en familie på 6+ medlemmer. Der kan så laves store portioner på én gang, og hvis man har gæster, behøver man ikke frygte, at man ikke kan lave mad nok. Får man for eksempel gæster og er bagud med forberedelsen, så er modellen også udstyret med en lynopvarmnings-funktion, der sørger for at varme ovnen op ekstra hurtigt. Det vil i så fald kun tage nogle minutter.

Brugervenlig og renser sig selv
Blomberg BZO 9890 X er en meget brugervenlig ovn. Udover det store ovnrum, der kan rumme selv meget store stege, så findes der teleskopudtræk, således at maden lettere kan komme ind og ud af ovnen. Det er fordelagtigt, hvis man håndterer tunge fade, mens ovnen er varm. Dog behøver man ikke bekymre sig om varme uden på ovnen, for kolddørs-funktionen sørger for, at ovnen aldrig bliver brændende varm udenpå.

Der er ikke brug for manuel arbejdskraft, når ovnen skal rengøres. Den smarte pyrolyse-funktion kører et program, der selv fjerner skidt og snavs. Programmet arbejder under meget høje temperaturer på omkring 500 grader, og det kan godt afgive lugt- og røggener. Blomberg BZO 9890 X er derfor udstyret med et lugtfilter, der sørger for at holde luften så ren som mulig.

Oven har følgende mål:
🔵 Højde: 595 mm.
🔵 Bredde 594 mm.
🔵 Dybde 567 mm.

Udvalgte fordele ved Blomberg BZO 9890 X:
🔵 God til at bage brød
🔵 Mange tilberedningsmuligheder
🔵 Stor og rummelig model
🔵 Brugervenlig model
🔵 Pyrolyse-funktion renser selv ovnen


Hvad er pyrolyse?

hvad er pyrolyse

Kort sagt er en pyrolyse-ovn en ovn, der kan rense sig selv. Har man derfor en ovn med pyrolyse-funktion, så slipper man for det tidskrævende og hårde manuelle arbejde selv at skulle gøre ovnen ren.

De fleste ovne i denne test har en pyrolysefunktion.

Det varierer fra ovn til ovn, hvor lang tid en pyrolyse-rengøring tager, men det vil typisk være et sted mellem halvanden og 3 timer. Det er lang tid, men for at få renset så grundigt som muligt er det nødvendigt med det tidskrævende program.

Temperaturen bliver utrolig høj inde i ovnen under pyrolysen – faktisk bliver der op mod 500 grader varmt. Den høje temperatur er også grunden til, at ovnene automatisk bliver låst under rengøringen, således at lågen ikke kan åbnes.

Det er nødvendigt med meget høje temperaturer for at omdanne alt snavs og skidt inde i ovnrummet til aske. Egentlig bruges pyrolyse-processer oftest på blandt andet olieraffinaderier og i kemisk industri, da pyrolyse teknisk set er en termisk proces, som indebærer spaltning af sammensatte stoffer til enklere forbindelser ved brug af varme.

Når man bruger pyrolysen i ovnen, så er den manuelle rengøring minimal – det eneste, man skal gøre, når varmen har forvandlet snavset til aske, er at fjerne asken med en klud, og herefter efterlades ovnrummet fint og rent.

Der er dog alligevel nogle bivirkninger ved at bruge pyrolyse til at rengøre sin ovn: røg og lugt.

Det er nemlig umuligt at undgå, at de høje temperaturer og ”brændingsprocessen” under pyrolysen afgiver lugtgener, og de mindre gode ovne kan både udsende røg og kraftig lugt. Nogle af disse stoffer – som blandt andet formaldehyd – kan være sundhedsskadelige, så derfor er det vigtigt at lufte grundigt ud under og efter pyrolysen. Er det muligt, kan man lukke døren ud til køkkenet og opholde sig i et andet rum, imens programmet kører.

Fjern for en sikkerheds skyld inventar fra oven, inden pyrolyse-programmet køres. Det er nemlig ikke sikkert, at inventaret kan tåle pyrolysen. Her er både tale om pander og gryder men også ovnens medfølgende riste, bageplader og bradepander.

Husk dog at være opmærksom på, at meget høje temperaturer og lange programmer også kræver mere energi, og det kan ses på elregningen, hvis man bruger pyrolyse-funktionen ofte. Forbrugerrådet Tænk har regnet ud, at energiforbruget vil være på mellem 4 og 7 kWh, og det svarer til et sted mellem 8 og 14 kroner pr. gang.

Du kan her se en video fra Electrolux, hvor de kort gennemgår pyrolyse funktionen:


Pyrolyse, katalyse og damprengøring

Udover pyrolyse findes der også andre selvrenseprogrammer til ovnen. Forhandleren Whiteaway forklarer, at der også er to andre muligheder: katalyse og damprengøring.

Med katalyseovne er det ikke nødvendigt med helt så høje temperaturer som ved pyrolyse. Faktisk er 200 grader nok. Katalyse-ovne er nemlig beklædt med specielle fedtafvisende paneler indvendigt, som af sig selv brænder fedt og snavs væk ved en temperatur på 200 grader i minimum en time. Bagefter kræves der en smule manuelt arbejde: nemlig en fugtig klud til at tørre ovnen af  – ligesom med pyrolyse-ovnen.

Desværre er hele katalyse-processen ikke helt automatisk, for der kan samle sig fedtrester bag panelerne, samt på ovnviften, og disse skal vaskes manuelt.

Ofte vil det også være nødvendigt at rengøre riste og bageplader i hånden med vand og sæbe.

Derudover så er hele ovnrummet ofte ikke katalytisk belagt, for på nogle modeller gælder det kun bagvæggen og ikke siderne.

Så set over hele linjen er katalyse en god rengøringsmetode, men man slipper ikke helt for det manuelle arbejde som ved den mere effektive pyrolyse.

Den tredje rengøringsform kaldes for damprengøring. Damprengøring er ikke så effektiv som hverken pyrolyse eller katalyse, og metoden er ikke som sådan en automatisk rensningsfunktion, men dog kan den gøre det manuelle arbejde væsentligt lettere: Den simple fremgangsmetode lyder, at man blot fylder vand i en brandepande og tænder for damprengørings-funktionen. Så varmer ovnen vandet så meget op, at det fordamper, og den varme damp løsner fedt og snavs, så man lettere kan fjerne det med en klud.

Hele processen tager kun en halv time, men man slipper desværre ikke for at gøre en del af arbejdet selv. Metoden er dog langt mere energibesparende end både pyrolyse og katalyse, og man undgår også de skrappe lugte og røg.


Dette skal du være opmærksom på, når du køber ny ovn

Avisen Berlingske skriver, at man kan spare rigtig mange penge ved at kende sine egne behov som forbruger, når man skal ud og købe en ny ovn. Mange af ovnene på markedet er udstyret med alverdens funktioner, men kender man sig selv godt nok til at vide, at man ikke kommer til at bruge dem, så er det bedst for pengepungen kun at investere i det, man reelt har brug for.

Er man almindelig hverdagskok, vil det ofte være nok, at ovnen bare kan stege og bage, og specifikke funktioner som for eksempel damp-funktion og rotisseri til spydstegning vil oftest forblive urørte. Gå dog gerne efter en ovn, der både har over/undervarme, varmluft og grill, for så er man godt dækket ind.

En funktion, der er ved at blive mere udbredt, er pyrolyse-selvrengøringen. Her gør ovnen sig selv ren, uden man behøver manuelt arbejde. Det er bestemt en funktion, der letter arbejdet i køkkenet, men husk at man kommer til at betale en del mere for sådanne funktioner. Så har man ikke noget imod at gøre ovnen ren selv, så behøver man ikke pyrolysen.

En anden faktor, man skal være opmærksom på, er energimærket. Avisen Berlingske skriver, at Energistyrelsen anbefaler, at man køber en ovn med energimærket A eller højere. Det er bedre for miljøet og bedre for økonomien. Faktisk så er forskellene til at få øje på, for en ovn i energiklasse B bruger tre gange så mange kWh som en ovn i energiklasse A+++.

Husk også at kigge efter brugervenligheden, når den nye ovn skal købes, for nogle ovne er væsentligt sværere at bruge end andre.

Prismæssigt er der virkelig stor forskel på ovne, og fra de billigste til de dyreste er der en prisforskel på mange, mange tusinde kroner. Husk derfor at være helt på det rene med, hvad du har brug for, når du skal købe din næste ovn.


Sådan gør du din ovn ren manuelt

Har du ikke en ovn med en selv-rengøringsfunktion, så må du op med ærmerne og i gang med håndkraften. Det rengore ovneneste, du skal bruge, er brun sæbe, vand og opvaskemiddel, så processen er i hvert fald ikke dyr.

Baseret på artikler fra Tænk og Bolius giver vi her nogle gode råd til den manuelle rengøring af ovnen:

🔵 Ovne med glat emalje: Fastbrændt fedt fjernes lettest med brun sæbe, hvis ovnen har almindelig, glat emalje. Smør et godt lag af den type brune sæbe, der er fast og salve-agtig, på emalje-overfladerne og sæt ovnen på 100 grader – husk også at nå helt ud i hjørnerne. Når sæben begynder at boble, sluk da for ovnen og vask overfladerne med vand, når de er kølet ned og tør efter med en klud.

🔵 Ovnglas: Læg en klud med almindeligt håndopvaskemiddel på lågens glasrude i 30 minutter, og efter de 30 minutter er snavset så opløst, at glasset blot kan tørres af med en fugtig klud. Ovnruder kan på mange ovne tages af. Det vil også gøre rengøringsarbejdet lettere. Er glasset meget beskidt, kan man eventuelt først skrabe det værste snavs af med et barberblad.

🔵 Bageristen: Ofte kan bageristen komme i opvaskemaskinen, men er der særlige genstridige og fastbrændte madrester på risten, læg den da i blød i opvaskevand – gerne natten over.

Man kan også smøre risten ind i brun sæbe og pakke den ind i husholdningsfilm i 30 minutter. Det løsner snavset, og herefter kan man bruge en stålsvamp eller skuresvamp til at fjerne resterne. Tjek dog at risten er lavet af rustfrit stål, inden du bruger stålsvampen eller den brune sæbe.

🔵 Ventilatoren: Varmluftsovne har ofte en aftagelig ventilator, som kan rengøres i håndopvaskemiddel. Det kan være lidt svært at fjerne ventilatoren, men se i brugsanvisningen, hvordan det skal gøres. Husk også at slukke for hovedafbryderen til ovnen inden.

🔵 Ru emalje: Indersiden af ovnen kan være beklædt med en ru emalje, som ikke tåler brun sæbe eller ovnrensemiddel. Brug i stedet en blanding af varmt vand og håndopvaskemiddel, som skal sidde en times tid. Vask herefter blandingen af med en opvaskebørste. Særlig kraftigt snavs kan skrabes væk med en træspatel.

Du kan her se en video fra Bolius.dk, hvor deres rengøringsekspert “Fru. Grøn” giver sine bedste råd omkring rengøring af ovn:


Disse kilder har vi anvendt i indbygningsovn testen:

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰testkilder

Det danske forbrugerråd udfører grundige tests og sammenligninger af dagligdags- og forbrugerprodukter. Her er der tale om en test af 17 ovne i alle prisklasser og fra både kendte og mindre kendte mærker. Der kigges først på ovnenes evner inden for stegning og bagning af kød og bagværk, og herefter ses også på temperaturpræcision og –stabilitet, sikkerhed og funktioner.

Du kan læse mere om deres indbygningsovn test her, men fuld adgang kræver dog abonnement. Det er også muligt at købe sig adgang til enkelte tests alene.


Råd & Rön 🇸🇪

Det svenske forbrugerråd Råd & Rön udfører tests af forskellige produkter, som forbrugerne anvender i hverdagen. Til denne artikel har vi set nærmere på en test fra Råd & Rön, hvor rådet har testet 7 indbygningsovne med fokus på tilberedning af mad og bagværk, energiforbrug og brugervenlighed.

Du kan læse mere om testen her, men fuld adgang kræver dog abonnement. Det er også muligt at købe sig adgang til enkelte tests alene.


Testfakta 🇸🇪

Svenske Testfakta udfører uafhængige tests og forskning, og de har specialiseret sig i sammenlignende laboratorietest af forbrugerprodukter. Den test, som Testfakta her bringer, er en laboratoriums-test af 7 forskellige varmluftsovne, hvor der testes på forskellige parametre som bagning, temperaturpræcision, opvarmningshastighed og rengøring.


Forbrugeranmeldelser ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Udover de ovenstående tests har vi også kigget på forbrugeranmeldelser på Whiteaway. Vi har set på de omtalte ovne og undersøgt, hvad de almindelige forbrugere mener om produkterne. Det giver et godt supplement til eksperternes vurderinger.


Øvrige relevante tests

Ud over denne indbygningsovn test, så har vi også udarbejdet en række andre nyttige artikler, som der er værd at læse inden du køber ny ovn.

Det er vigtigt at overveje grundigt hvilken type ovn der passer bedst til dit behov. Ud over at en ovn er en indbygningsovn, så findes der indbygningsovne med forskellige nyttige funktioner.

En af de mere populære funktioner blandt danskerne er pyrolyse rens funktionen, som gør at ovnen kan rense sig selv i ovnrummet. Dette gør den ved at opvarme ovnrummet til et sådant niveau, hvor snavs og fedt bliver til aske. Man kan derefter nemt tørre ovnen af med en klud, uden brug af kemikalier. Du kan med fordel læse vores pyrolyseovn test, hvor vi har undersøgt hvilke modeller der er får bedst bedømmelser af eksperterne.

En anden nyttig funktion er varmeluft. Denne funktion indeholder de fleste moderne ovne, men ikke alle. Derfor har vi ligeledes udarbejdet en varmluftovn test, hvor du kan få et nemt og overskueligt overblik over hvilke modeller eksperterne anbefaler, samt hvilke forhandlere der sælger ovnene billigst i Danmark.

En tredje funktion som bliver stadig mere populær er ovne med dampfunktion. De såkaldte dampovne har tidligere mest været brugt af professionelle kokke, men flere producenter er nu begyndt at lave ovne med indbygget dampfunktion, som også kan købes til fornuftige priser. I vores dampovn test viser vi dig de modeller som eksperterne har kåret som de bedste på markedet, samt vi også her gennemgår priserne på de forskellige modeller, så du nemt kan finde den billigste forhandler.