Artiklen indeholder annoncelinks, og er dermed sponsoreret. Læs mere

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund af research..., men vi afgrænser os primært til produkter tilgængelige på prisportaler eller annonceplatforme. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Oplistningen er ikke et udtryk for en rangering af produkter, og annonceaftaler kan påvirke placeringen og udvælgelsen af vores produkter – læs mere her. Læs mere

Selvrensende ovn test-guide: En analyse af markedets topvalg baseret på test og anmeldelser

At gøre ovnen ren kan være en udfordrende opgave, som mange af os gerne vil undgå. Heldigvis er der selvrensende ovne på markedet, som gør denne opgave lettere. Med funktioner som pyrolyse og katalyse, kan disse ovne brænde skidt og snavs væk ved hjælp af høj varme eller kemiske reaktioner.

I denne artikel vil vi præsentere dig for vores bud på 6 af de bedste selvrensende ovne på markedet, baseret på eksperttests og anmeldelser fra både danske og udenlandske kilder. Så hvis du overvejer at købe en ny selvrensende ovn, er denne artikel et must-read for dig.

test-guiden

En test-guide, som denne, er en artikel, der analyserer produkter via en gennemgang af bl.a. anmeldelser og tests.

De 6 bedste selvrensende ovne i test-guiden 2024:

Vores fremgangsmåde

icon

Sådan vurderer og udvælger vi produkter

Vi sammenligner en række anerkendte produkter og brands. Vi har partnerskaber med mange store forhandlere, og selvom det kan have indflydelse på udvalget af produkter til artiklen, beror vores anbefalinger på redaktionens professionelle vurdering af de bedste produkter.

Vores research-team vurderer produkterne på parametre som:

    1
  • Produkttests fra ekspertkilder og forbrugermagasiner
  • 2
  • Kundeanmeldelser af produktet
  • 3
  • Produktets egenskaber og specifikationer
  • 4
  • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
  • 5
  • Viden og data på, hvad vores læsere foretrækker

Ovenstående bliver holdt op imod pris og kvalitet. Det er vigtigt at nævne, at rækkefølgen ikke repræsenterer en rangering af produkter, men nærmere en gennemgang af nogle af de bedste produkter til forskellige behov.

Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Læs om vores tilgang

Anmeldelser

  1. Siemens HB672GBS1S  » 9.495 Kr. hos El-Salg Center Dronninglund lige nu (samarbejde med Pricerunner)

    Siemens HB672GBS1S 
    Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

    Forbrugsguidens vurdering

    Siemens HB672GBS1S er et oplagt valg til dig, der søger en stor ovn med en masse praktiske funktioner. Med et ovnrum på 71 liter og 8 forskellige tilberedningsprogrammer, inklusiv lynopvarmning og 4D varmluft, dækker ovnen de fleste behov i køkkenet. Ovnen har en pyrolysefunktion, som gør rengøringen til en leg, selvom ståloverfladen kan være modtagelig for fingeraftryk. Selvom ovnen har energiklasse C, har den flere øko-programmer, som gør den til en mere bæredygtig løsning.

    Fordele

    • pros God størrelse med ovnrum på 71 liter
    • pros Miljøvenlig model i energiklasse C og med flere øko-programmer
    • pros 8 tilberedningsprogrammer
    • pros Mulighed for lynopvarmning
    • pros Let rengøring med pyrolyse  

    Ulemper

    • cons Fingermærker ses let på ståloverfladen
    • cons Ingen mulighed for dampfunktion
    • cons Høj energiforbrugsklasse i forhold til alternativer

    Modellen Siemens HB672GBS1S har ikke været inkluderet i officielle eksperttests, men til gengæld er her tale om en klar brugerfavorit, som høster stor ros blandt de forbrugere, som anvender ovnen hver dag. Disse forbrugere ved dermed, hvad der fungerer godt og mindre godt på Siemens HB672GBS1S, og denne model modtager stort set udelukkende ros.


    Anmeldelse : Analyse af Siemens HB672GBS1S

    God til den miljøbevidste forbruger

    Siemens HB672GBS1S vil være et godt valg for den forbruger, der ønsker en ovn, der ikke bruger alt for meget energi. Siemens HB672GBS1S kommer nemlig i en god energiklasse, C, som er en af de bedste på markedet.

    Ud over den gode energiklasse som er lig med færre kWh, så har denne model i alt 8 tilberedningsprogrammer, hvoraf 2 af disse er øko-programmer, som yderligere er skabt til at være både miljø- og prisvenlige. Herudover er Siemens HB672GBS1S stadig en stor ovn med et ovnrum på 71 liter, så denne model vil passe godt til den større familie.

    8 tilberedningsprogrammer

    Ud over de 2 øko-tilberedningsprogrammer så kommer Siemens HB672GBS1S yderligere med 6 programmer, som inkluderer 4D varmluft, over-/undervarme, varmluft/grill, grill, pizza-funktion samt Cool-Start. Der findes også et lynopvarmningsprogram.

    Man betjener Siemens HB672GBS1S på et 2,8 tommer farvedisplay med touch, og for behagelighedens skyld findes der også en Soft Close-funktion i lågen. Herudover er Siemens HB672GBS1S en selvrensende ovn, der kommer med et pyrolyse-program, der klarer rengøringen selv.

    Læg mærke til at her er tale om en indbygningsovn, som skal bygges ind i køkkenets design. Derfor er målene meget vigtige, for der skal kunne være plads til modellen i køkkenet. Se alle mål under nøgleoplysninger længere nede.

    Stor ros fra forbrugerne

    Siemens HB672GBS1S modtager i brugeranmeldelser meget stor ros fra brugerne, og denne ros dækker mange aspekter af modellen. Nogle brugere hæfter sig især ved brugervenligheden og forklarer, at Siemens HB672GBS1S er let at anvende, enkel i selve betjeningen og intuitiv i brug, og så er lynopvarmningsfunktionen virkelig god og hurtig, forklares det yderligere.

    Andre brugere fortæller, at de oplever Siemens HB672GBS1S som særdeles støjsvag og meget effektiv, hvilket giver udslag i ensartet og jævn tilberedning. Især varmluftprogrammet får stor ros, og det forklares også, at dette program er så effektivt, at man sagtens kan bage i flere lag.

    Gå til den billigste forhandler
  2. Bosch HBG675BS1 » 6.609 Kr. hos ComputerSalg lige nu (samarbejde med Pricerunner)

    Bosch HBG675BS1
    Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.
    savier

    Find og test rabatkoder ved checkout

    Savier har +9.000 rabatkoder og tilføjer den bedste ved checkout

    Forbrugsguidens vurdering

    Med en kapacitet på 71 liter er Bosch HBG675BS1 en rummelig ovn, der egner sig godt til større familier. Du får 8 forskellige tilberedningsprogrammer, herunder varmluft 4D og en speciel pizzafunktion, der giver dig frihed i madlavningen. Den smarte pyrolysefunktion gør det desuden nemt at holde ovnen ren, da den brænder madrester væk.

    Til gengæld kan ståloverfladen være en udfordring, da fingeraftryk nemt bliver synlige, hvilket kræver en del aftørring. Kontrolpanelet kan desuden virke lidt kompliceret for nybegyndere, så her kunne vi godt have ønsket os en mere intuitiv betjening.

    Fordele

    • pros Ovnrum på 71 liter
    • pros Energivenlig ovn i energiklasse C og med flere øko-programmer
    • pros I alt 8 tilberedningsprogrammer
    • pros Flere hjælpeprogrammer
    • pros Selvrensende ovn med pyrolyse

    Ulemper

    • cons Fingeraftryk ses let på ståloverfladen
    • cons Høj energiforbrug i pyrolysefunktionen
    • cons Kompleks betjening for nye brugere

    Modellen Bosch HBG675BS1 er blevet testet af 2 forskellige ekspertkilder, som begge er meget begejstrede for denne model. Her er tale om tests udført af henholdsvis den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön, som begge har testet Bosch

    HBG672BS1 samt de resterende modeller ud fra specifikke parametre, hvorefter der er givet en samlet bedømmelse.


    Anmeldelse : Analyse af Bosch HBG675BS1

    Energibesparende ovn

    Bosch HBG675BS1 vil være et godt valg, hvis man ønsker en ovn, som ikke er alt for dyr i brug.

    Herudover er Bosch HBG675BS1 også en ret stor ovn med en kapacitet på 71 liter, hvilket vil passe til en større familie på 5+ medlemmer, eller hvis man ofte har gæster.

    Fokus på perfekt tilberedning

    Bosch HBG675BS1 er designet til at kunne assistere forbrugeren med at kunne få maden tilberedt helt ideelt. Derfor er der for det første 8 brugbare tilberedningsprogrammer, som inkluderer varmluft 4D, varmluft øko, over-/undervarme, over-/undervarme øko, varmluft/grill, grill, pizza-funktion og optøning. Der findes i tillæg også en smart lynopvarmningsfunktion på Bosch HBG675BS1.

    Herudover har denne ovn også en integreret madlavnings-assistent i modellen med flere automatiske programmer og automatiske temperaturforslag, som især kan hjælpe en uerfaren kok.

    Let betjening og rengøring

    Lethed og enkelthed er nøgleord for Bosch HBG675BS1, som først og fremmest viser dette ved pyrolyse-programmet, som selv sørger for rengøringen – man skal blot tænde for programmet, hvorefter ovnen varmer op til en meget høj temperatur og brænder fedt, madrester og skidt væk, og den eneste manuelle opgave består herefter af at tørre efter med en klud.

    Betjeningen af Bosch HBG675BS1 er også enkel, idet kontrolpanelet er simpelt udformet og styres via et TFT-display med touch plus en kontrolring.

    Læg desuden mærke til at her er tale om en indbygningsovn, som skal bygges ind i køkkenets design. Derfor er målene meget vigtige, for der skal kunne være plads til modellen i køkkenet. Se alle mål under nøgleoplysninger længere nede.

    Gå til den billigste forhandler
  3. Bosch HRG675BS1S » 7.762 Kr. hos Hvidevareland lige nu (samarbejde med Pricerunner)

    Bosch HRG675BS1S
    Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.
    savier

    Find og test rabatkoder ved checkout

    Savier har +9.000 rabatkoder og tilføjer den bedste ved checkout

    Forbrugsguidens vurdering

    Bosch HRG675BS1S er et oplagt valg til dig, der gerne vil have en multifunktionel ovn med høj kapacitet. Med sine 71 liter og 13 forskellige funktioner, herunder damp og pyrolyse, er ovnen ideel til madlavning af enhver art, mens SoftClose-lågen sikrer en ekstra komfort.

    En ulempe er dog, at ovnen ikke har en mulighed for at slukke lyset, og energiforbruget kan være højt ved længere brug. Alt i alt er det stadig en pålidelig og brugervenlig model.

    Fordele

    • pros Pyrolyseprogram
    • pros 13 ovnfunktioner
    • pros SoftClose-funktion
    • pros Indbygget dampfunktion
    • pros Automatiske madlavningsprogrammer

    Ulemper

    • cons Høj energiforbrug ved langvarig brug
    • cons Svært at rengøre ovnens inderside
    • cons Kompliceret at integrere med ældre systemer

    Det britiske magasin Kagoo.co.uk har testet og anmeldt ovnen Bosch HRG675BS1S, som har fået 86 ud af 100 point.

    Denne score er givet på baggrund af ovnens gode funktioner og kapacitet. Selvom eksperterne generelt er glade for Bosch HRG675BS1S, nævner de, at det er ærgerligt, at man ikke kan slukke lyset i selve ovnrummet.

    Da Bosch HRG675BS1S er en indbygningsmodel, skal man være opmærksom på målene for at sikre, at ovnen passer ind i ens køkken.


    Anmeldelse : Analyse af Bosch HRG675BS1S

    Ovn med smarte funktioner, ifølge eksperterne

    Ifølge eksperterne fra Kagoo.co.uk er Bosch HRG675BS1S en ovn, der passer ind i de fleste hjem. De forklarer, at ovnen kan købes til ”en god pris” samt, at den er af ”meget høj kvalitet”, hvorfor den kan holde i mange år frem i tiden.

    De britiske eksperter skriver ydermere, at Bosch HRG675BS1S er forsynet med et ”hav af smarte funktioner”, så man kan tilberede maden på flere forskellige måder. De er ligeledes glade for, at den er selvrensende, så man ikke selv behøver manuelt at rense ovnen.

    Eksperterne nævner ikke mange ulemper ved Bosch HRG675BS1S, men skriver kort, at det havde været et plus, hvis ovnens lys kunne slukkes.

    Mange ovnfunktioner

    Med Bosch HRG675BS1S får man en rummelig ovn, der har en kapacitet på 71 liter. Samtidigt har ovnen energimærkningen C, så den er forholdsvis energivenlig. Den kommer ydermere med 13 forskellige ovnfunktioner samt en indbygget dampfunktion.

    De 13 ovnfunktioner inkluderer blandt andet over-/undervarme, pizzafunktion, optøning, langtidsstegning, varmluft/impulsgrill, stor variogrill og 4D-varmluft.

    Den indbyggede dampfunktion sørger for, at man kan tilberede maden med damp, så råvarernes næringsstoffer bevares. Det er desuden muligt at kombinere dampfunktionen med de andre funktioner.

    Nem at rengøre

    Da Bosch HRG675BS1S er forsynet med et pyrolyseprogram, er det nemt og hurtigt at rengøre den indvendigt. Her brænder den alle former for fedt, madrester og skidt væk, så man blot skal fjerne asken med en fugtig klud, når programmet er færdigt.

    Derudover kommer ovnen med automatiske madlavningsprogrammer, som hjælper med at tilberede maden på bedst mulig vis. Det sikrer nemlig, at de specifikke ingredienser opnår den mest optimale tilberedningstid.

    Sidst men ikke mindst har Bosch HRG675BS1S en SoftClose-funktion, så ovnlågen aldrig smækker i, men i stedet åbnes og lukkes blidt.

    Gå til den billigste forhandler
  4. Miele H22651BP » 10.195 Kr. hos El-Salg Aalborg lige nu (samarbejde med Pricerunner)

    Miele H22651BP
    Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

    Forbrugsguidens vurdering

    Vi anbefaler Miele H22651BP, da den har en stor ovnkapacitet, pyrolyseprogram og syv forskellige tilberedningsfunktioner. Vi synes, det er en stor fordel, at rengøringen er nem med CleanSteel-overfladen, og at ovnen hurtigt varmer op til 200 grader på bare seks minutter. Derudover har ovnen en kølig front, hvilket skaber ekstra sikkerhed.

    Til gengæld savner vi en bedre energimærkning, da ovnen har et lidt højere energiforbrug ved længere brug. Derudover bemærker vi, at fingeraftryk nemt ses på touchpanelet, hvilket kræver, at du ofte skal rengøre det.

    Fordele

    • pros Syv ovnfunktioner
    • pros Pyrolyseprogram
    • pros Kølig front
    • pros Tidsfunktioner
    • pros CleanSteel-overflade

    Ulemper

    • cons Fingeraftryk kan ses på touchpanelet
    • cons Høj energiforbrug ved langvarig brug
    • cons Kræver regelmæssig rengøring af pyrolyse-funktionen

    Det britiske testmagasin Which.co.uk har testet og anmeldt Miele H22651BP, som de er yderst begejstrede for. I deres anmeldelse af ovnen har de kåret modellen til et ”Best Buy”, da den er rengøringsvenlig og rummelig. De ser dog den høje pris som et minus.

    Hvis man køber Miele H22651BP, skal man være opmærksom på, at det er en indbygningsmodel. Det er derfor en god idé at tjekke målene inden køb.


    Anmeldelse : Analyse af Miele H22651BP

    Stor ovnkapacitet

    Miele H22651BP er en rummelig ovn med et ovnrum, der kan rumme op til 76 liter. Det er derfor en ovn, som passer godt ind i en større familie, da der er mulighed for at tilberede store portioner. Energimærkningen er C, så den forbruger ikke meget strøm på et år.

    Derudover kommer Miele H22651BP med tidsfunktioner, så man selv kan programmere start- og sluttider samt selve tilberedningstiden. Man kan herved få hjælp til at tilberede maden uden selv altid at skulle sætte den i gang eller holde øje med den hele tiden.

    Rengøringsvenlig ovn

    I og med at Miele H22651BP er en selvrensende ovn, behøver man ikke at bruge en masse tid og kræfter på at rengøre den efter brug.

    Ovnen er nemlig forsynet med et pyrolyseprogram, så madrester, fedt og stænk brændes væk og bliver til aske. Når programmet er slut, skal man kun selv fjerne asken med en klud.

    Udover at være nem at rense indvendigt er Miele H22651BP også nem at rengøre udenpå. Ovnen har en CleanSteel-overflade, der nemt kan tørres af med en klud.

    Flere tilberedningsmuligheder

    Med Miele H22651BP får man en ovn, hvor man kan tilberede maden på flere forskellige måder takket være de syv ovnfunktioner. Her er der mulighed for at vælge mellem traditionel grill, ECO-varmluft, intensiv bagning, over- og undervarme, undervarme, grill med ventilation og varmluft plus.

    Ovnen er ydermere hurtig til at varme op, så man kan komme i gang med maden på kort tid. Den varmer op til 200 grader på seks minutter uden at gå på kompromis med forbruget af strøm. Sidst men ikke mindst har Miele H22651BP flere sikkerhedsfunktioner, da den både er udstyret med en kølig front samt en sikkerhedsafbryder.

    Gå til den billigste forhandler
  5. Miele H2760BP » 13.695 Kr. hos Miele lige nu (samarbejde med Pricerunner)

    Miele H2760BP
    Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.
    savier

    Find og test rabatkoder ved checkout

    Savier har +9.000 rabatkoder og tilføjer den bedste ved checkout

    Forbrugsguidens vurdering

    Vi ser Miele H2760BP som et fremragende valg, især på grund af pyrolyseprogrammet, de syv tilberedningsprogrammer og børnesikringen. Ovnen er nem at rengøre både indvendigt og udvendigt, og den kølige front øger desuden sikkerheden. Vi er også vilde med SoftOpen åbningsmekanismen, der gør ovnen meget brugervenlig.

    Til gengæld savner vi en automatisk rengøringsfunktion, mens betjeningspanelet kan have en tendens til at samle fingeraftryk. Vi ville desuden gerne have set en højere energiklasse end A+.

    Fordele

    • pros Pyrolyseprogram
    • pros Børnesikring og kølig front
    • pros Åbningsmekanismen SoftOpen
    • pros Tidsfunktioner
    • pros Syv tilberedningsprogrammer

    Ulemper

    • cons Ingen automatisk rengøringsfunktion
    • cons Energiklasse kun A+
    • cons Betjeningspanelet kan samle fedtede fingeraftryk

    Miele H2760BP er blevet testet og anmeldt af det store testmagasin Which.co.uk, der har kåret ovnen til et ”Best Buy”. I deres anmeldelse får ovnen mange rosende ord med på vejen, da eksperterne er begejstrede for alt lige fra dens funktioner til effektive tilberedning. Dog nævner de, at de ikke er så glade for prisen.

    Da Miele H2760BP er en indbygningsmodel, skal man være opmærksom på målene for at sikre, at ovnen passer ind i ens køkken.


    Anmeldelse : Analyse af Miele H2760BP

    Udstyret med et pyrolyseprogram

    Med Miele H2760BP får man en ovn, der er nem og hurtig at rengøre. Ovnen kommer nemlig med et pyrolyseprogram, så madrester, fedt og stænk brændes væk.

    Efter programmets afslutning skal man blot fjerne den resterende aske med en fugtig klud. Det er også let at rense ovnen udvendigt takket være CleanSteel-overfladen.

    Udover at være rengøringsvenlig er Miele H2760BP en rummelig ovn med en kapacitet på 76 liter. Samtidigt er den placeret i energiklasse C, så den forbruger ikke meget strøm på et år.

    Sikker ovn med flere tilberedningsprogrammer

    Miele H2760BP er en sikker ovn forsynet med sikkerhedsfunktioner i form af en kølig front og en børnesikring. Mens børnesikringen kan aktiveres, når der er brug for det, sikrer den kølige front, at det ikke er muligt at brænde sig på ovnen udvendigt.

    Derudover kommer Miele H2760BP med syv forskellige tilberedningsprogrammer heriblandt bruning med tilberedning, grill stor, varmluft plus, intensiv bagning, over- og undervarme, undervarme samt grill med recirkulation. Man kan derfor vælge det program, der passer bedst til den pågældende madret.

    Praktiske funktioner

    Miele H2760BP er en praktisk ovn, der er udstyret med flere brugbare egenskaber. Eksempelvis har ovnen åbningsmekanismen SoftOpen. Det vil sige, at ovnen altid åbner og lukker stille og roligt i stedet for at smække i.

    Endvidere har Miele H2760BP tidsfunktioner, hvor man selv kan programmere start- og sluttider samt den specifikke tilberedningstid. Dette sørger for, at de pågældende ingredienser bliver tilberedt på bedst mulig vis.

    Gå til den billigste forhandler
  6. AEG BEB230010M  » 3.291 Kr. hos POWER lige nu (samarbejde med Pricerunner)

    AEG BEB230010M 
    Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

    Forbrugsguidens vurdering

    Vi undersøger Voss IEL600HV, og vi bemærker, at ovnen har en stor kapacitet på 71 liter, hvilket gør den ideel til større familier eller hvis du ofte har gæster. Derudover sørger Hot Air-funktionen og Surround Cook for en jævn tilberedning og en god energibesparelse. Vi sætter også stor pris på Flood Light-systemet, der gør det nemt at følge med i madlavningen.

    Vi savner dog en lidt bedre energieffektivitet, da energiklassen D ikke er den bedste. Touchpanelet bliver hurtigt snavset, og vi kunne også godt tænke os, at rengøringen var lettere – selvom den katalytiske belægning hjælper en smule.

    Fordele

    • pros Stort ovnrum på 71 liter
    • pros Hot Air-funktion
    • pros Surround Cook-funktion
    • pros Flood Light-belysningssystem
    • pros Model med katalyse

    Ulemper

    • cons Energiklasse A er ikke den mest energieffektive
    • cons Touchpanelet kan blive hurtigt snavset
    • cons Kræver regelmæssig rengøring af ovnrummet

    Voss IEL600HV hører til de rigtig store ovne, der vil passe til den større familie på 5+ medlemmer, eller hvis man ofte får gæster og har brug for meget ovnplads. Voss IEL600HV har nemlig en kapacitet på 71 liter, hvilket er rigtig meget.

    Nok er Voss IEL600HV en stor ovn, men ovnen er designet til ikke at trække strømregningen højt op, da modellen kommer i energiklassen D, som er fin uden at være decideret meget miljøvenlig. Miljøvenligheden kombineret med en høj effektivitet ses også i funktionen Hot Air ved varmluftsbrug, og Hot Air sikrer både en jævn temperatur i hele ovnrummet samt muligheden for at spare på strømmen – ovnrummet får nemlig derved en forbedret cirkulation af luft, og dermed kan temperaturen reduceres betydeligt, hvilket sparer på energien.


    Anmeldelse : Analyse af Voss IEL600HV

    Med Surround Cook

    Ud over Hot Air-funktion så kommer Voss IEL600HV desuden med funktionen Surround Cook, som også bidrager til at skabe en jævn tilberedning. Surround Cook sørger nemlig for en præcis og stabil varmetilførsel, som gør, at maden altid får en ensartet tilberedning. Herudover kommer Voss IEL600HV med flere tilberedningsmuligheder, og ud over varmluft er der mulighed for både over-/undervarme, undervarme, grill, intervalgrill og lavtemperaturstegning.

    Hvor varmluft er god, hvis man tilbereder store portioner eller med flere plader ad gangen, så er over-/undervarme især god til bagning af brød, mens lavtemperaturstegning er velegnet til at få stege helt møre over længere tids tilberedning. Endelig er grill-funktionen god til for eksempel at få sprøde svær på flæskestegen eller til gratinering.

    Overskuelig ovn

    For at øge den indvendige overskuelighed i selve ovnrummet så kommer Voss IEL600HV med det smarte Flood Light-system, som giver et godt og kraftigt lys i ovnrummet, så man lettere kan holde øje med tilberedningen. Flood Light består af en dobbelt belysning med halogen, hvor der både findes en lampe i toppen af ovnen og en i siden.

    Herudover er Voss IEL600HV også både brugervenlig og simpel angående betjeningen, og der findes 2 drejeknapper på fronten, som fungerer som kontrolpanel. Denne model er desuden udstyret med katalytiske belægninger med EasyClean emalje, som gør, at denne ovn hører til de selvrensende modeller.

    Læg desuden mærke til at her er tale om en indbygningsovn, som skal bygges ind i køkkenets design. Derfor er målene meget vigtige, for der skal kunne være plads til modellen i køkkenet. Se alle mål under nøgleoplysninger længere nede.

    Gå til den billigste forhandler

Hvilke typer af selvrensende ovne findes der?

Det er de færreste, som bryder sig om manuel rengøring af ovnen, og det er da også både tidskrævende og besværligt at gøre ovnen ren med kun muskelkraft. Hvis man ønsker at minimere det manuelle rengøringsarbejde, så er der råd at hente, idet man i stedet kan anskaffe sig en selvrensende ovn. Der findes dog forskellige typer af selvrensende ovne, som vi gennemgår herunder:

Pyrolyse

En selvrensende ovn med pyrolyse er den mest effektive form for selvrengøring, da her findes mindst muligt manuelt arbejde. Pyrolyseovne er specialdesignede til at kunne klare meget høje temperaturer, og når man ønsker at rengøre ovnen, så tænder man for pyrolyseprogrammet (nogle pyrolyseovne har endda flere pyrolyseprogrammer), hvorefter ovnen varmer sig selv op til 500 grader.

Et pyrolyseprogram tager herefter op til 3 timer, hvor ovnen fastholder den varme temperatur, og undervejs brændes skidt, fedt og snavs væk og bliver til aske. Når programmet er færdigt, så skal man blot tørre efter med en klud.

Vær opmærksom på at nogle ovne kommer med tilbehør (for eksempel bageplader), som også godt kan tåle pyrolyse, hvor andre ikke gør. Dette kan læses i brugsanvisningen.

Når man anvender et pyrolyseprogram, bør man også være opmærksom på sikkerheden. Når programmet starter, så låses lågen, men ovnen bliver stadig meget varm udenpå, så man skal holde øje med både børn og kæledyr imens.

Man bør selvfølgelig heller ikke forlade huset, mens programmet kører, og så skal man også være opmærksom på, at ovnen under afbrændingen godt kan begynde at lugte og ryge – derfor bør man foretage en grundig udluftning bagefter. Der kan nemlig være formaldehyd i røgen, som er sundhedsskadeligt, og hvis der kommer meget røg og lugt, bør man opholde sig i et andet rum imens.

Man bør også vide, at hvis man anvender pyrolyse ofte, så vil det kunne ses på elregningen, for et pyrolyseprogram bruger en del energi – faktisk op til 7 kWh hver gang, hvilket i rede penge svarer til 14 kroner.

Katalyse

Hvis man ikke orker en fuld manuel rengøring af ovnen, kan man også anskaffe sig en ovn med katalyse. Man skal dog vide, at katalytisk rengøring stadig efterlader en smule manuelt arbejde.

Katalyse fungerer ved, at ovne med katalyse har specielle fedtafvisende paneler indvendigt, som kan brænde fedt og skidt allerede ved 200 grader, som er noget mindre end de 500 grader ved pyrolysen. Ovnen skal derfor blot stå på 200 grader og køre i mindst en time. Herefter kan man også blot fjerne resterne med en klud.

Som nævnt er katalyseovne ikke helt uden manuel rengøring, idet der ofte kan sætte sig fedt og skidt bag ved panelerne, som skal rengøres manuelt. Også rengøring af riste og plader skal foretages manuelt, da katalyseovne ikke inkluderer selvrens af tilbehør. Viften i ovnen kræver desuden også manuel rengøring.

Inden man går i gang med rengøringen af den katalytiske ovn, så skal man desuden huske at tjekke, om det er alle indersiderne af ovnen, der kommer med den specielle belægning – hvis ikke, så skal de også rengøres manuelt, og det varierer fra ovn til ovn. Mange katalyseovne har nemlig kun den specielle belægning på bagvæggen. Der vil som udgangspunkt aldrig være katalysebelægning i bunden af ovnen.

Igen skal man også være opmærksom på, at man ikke må rengøre den katalytiske belægning med hverken brun sæbe eller ovnrens, for så bliver den katalytiske emalje ødelagt.

Damp

Hvis ens ovn hverken har pyrolyse eller katalyse, men man ikke har lyst til at foretage en fuld, manuel rengøring, så kan man vælge et alternativ – nemlig en ovn med damprengøring. Metoden er ikke så effektiv som de 2 andre, men god hvis man ikke har andre muligheder.

Damprengøring fungerer ved, at man sætter en bradepande med vand ind i ovnen, og herefter vælger man damprengøringsfunktionen på ovnen, der varmer ovnen op til omkring 100 grader. Vandet varmes så op, hvorefter det fordamper, og fordampningen gør, at fedt og skidt løsner sig. Det tager kun omkring en halv time, og når ovnen er kølet ned igen, så vil det være noget lettere at få skidt og fedt renset væk manuelt.

I korte træk

For overskueligheden skyld har vi her samlet de væsentligste forskelle på pyrolyse, katalyse og damprengøring:

Pyrolyse tager omkring 3 timer ved 500 grader og har en høj effektivitet
Katalyse tager omkring 1 time ved 200 grader og har en medium effektivitet
Damp tager omkring en halv time ved 100 grader og har en lav effektivitet

Sådan gør du ovnen ren manuelt

Hvis man ikke har en ovn med et selvrensende program, så er det nødvendigt med manuel rengøring med håndkraft for at fjerne fedt, madrester, skidt og snavs. Dette afsnit handler således kun om ovne uden den særlige, selvrensende emalje, som ikke må rengøres med hverken sæbe eller ovnrens.

Brun sæbe

Brun sæbe er en gammel klassiker, som ifølge eksperterne stadig er meget effektiv, når det kommer til rengøring af ovnrummet på en almindelig ovn uden den ru emalje, som findes på selvrensende ovne.

Eksperterne forklarer, at der findes 2 forskellige måder at anvende brun sæbe på, når man gør ovnen ren – en hurtig og en langsom.

Er ovnen kun lidt beskidt og trænger til en lettere rengøring, så kan man starte med at smøre ovnens indvendige flader ind i brun sæbe, så der er et godt lag. Herefter skal man tænde for varmen og sætte temperaturen på mellem 50 og 100 grader. Mens varmen stiger, vil sæben begynde at boble, og når det sker, så skal man slukke for ovnen igen. Lad ovnrummet køle af og vask efter med vand. En almindelig skuresvamp er bedst til formålet. Tør efter med en tør klud. Man behøver ikke højere temperaturer, da en høj temperatur i stedet kan forårsage, at sæben brænder fast.

Hvis man har en meget beskidt ovn, så kan det være nødvendigt med en mere grundig metode, og her skal man starte på samme måde og smøre ovnens flader ind i brun sæbe. Herefter skal de indsæbede områder dog dækkes til med husholdningsfilm, og det skal blive siddende natten over. Næste dag fjernes filmen, og sæben skal blot vaskes af med vand.

Denne metode er i øvrigt også anvendelig, når det gælder bageplader, som er blevet medtaget af madlavning.

Når man bruger den brune sæbe til rengøring af ovnen, så bør man som udgangspunkt også anvende den faste form af brun sæbe, som har en høj pH-værdi. De hårde brune sæber har nemlig en pH-værdi på op til over 11, hvor den flydende, brune sæbe kun ligger på omkring 8. Jo mere basisk sæben er – des bedre er den til at opløse fedt.

Brun sæbe kan dog være hårdt for hænderne, så eksperterne anbefaler, at man anvender handsker.

Natron

Natron har den fordel, at det er helt uskadeligt, fri for gift og helt naturligt, så her kan man med fordel også tage børnene med i køkkenet. De fleste anvender natron som hævemiddel i kager, men man kan faktisk også gøre rent med det – og endda på en meget enkel måde:

Det eneste, man skal gøre, er at blande en halv kop natron med lidt vand, så blandingen bliver tyk – man skal ikke komme mere end et par skefulde vand i, for ellers bliver blandingen for flydende. Den tykke blanding skal derefter smøres på ovnens beskidte indersider, hvor det skal sidde natten over. Næste dag skal blandingen blot fjernes med vand og en svamp.

Hvis man har brug for en hurtigere metode med natron, så kan man også smøre ovnen ind i eddike, hvorefter man drysser et tykt lag natron oven på eddiken og lader det sidde lidt.

Lågen

Der vil for det meste sidde en rude i lågen, som gør, at man kan følge med i tilberedningen af maden. Denne vil også blive medtaget og beskidt med tiden, og eksperterne forklarer, at det letteste er at fjerne ruden helt, inden rengøringen foretages. Mange ovne er netop konstrueret på den måde, at man kan fjerne lågen uden brug af værktøj.

Når man har fjernet ruden fra ovnen, så kan man enten smøre den med brun sæbe eller opvaskemiddel. Lad det sidde på en halv time og vask ruden af igen – det kan med fordel blot gøres i vasken. Hvis der sidder meget fastbrændt skidt på ruden, så kan man også starte med at skrabe det af med en glasskraber.

Risten

Ofte vil risten i ovnen være fremstillet i rustfrit stål, og det betyder, at man faktisk bare kan sætte risten i opvaskemaskinen efter brug. Hvis man ikke har en opvaskemaskine, så kan man også rengøre risten manuelt, og igen kan man enten bruge brun sæbe eller opvaskemiddel.

Hvis risten er meget medtaget, så kan man smøre den ind i brun sæbe, lægge film over og lade den stå natten over. Hvis man foretrækker almindeligt opvaskemiddel, så kan man også blot lægge risten i blød i en blanding med opvaskemiddel natten over.

Er der fastbrændt skidt på risten, så kan en rist af rustfrit stål også sagtens tåle en tur med stålsvampen eller skuresvampen.

Selv hvis man har en pyrolyseovn, så er det ikke alle af disse typer, som har medfølgende riste og plader, der kan tåle pyrolyse. Derfor skal nogle af disse også rengøres manuelt, som beskrevet her.

Ventilator

Hvis man har en varmluftsovn, så findes der også en ventilator i ovnen. Det varierer fra ovn til ovn, hvordan man afmonterer ventilatoren. Kig i brugsanvisningen og gør den ren med almindeligt opvaskemiddel.

Husk dog at slukke for hovedafbryderen, inden du fjerner ventilatoren.

Pas på giftige rengøringsmidler som salmiakspiritus

Skrappe rengøringsmidler er ofte effektive, men de er også skadelige. For eksempel anbefaler eksperterne, at man ikke anvender salmiakspiritus til rengøringen af ovnen, da det er giftigt. Det kan både ende i maden, blive udskilt sammen med osen fra ovnen eller ødelægge termostaten, og derfor bør man under ingen omstændigheder anvende det til rengøring af ovnen.

Mange har måske læst tips fra andre lande, hvor eksperterne ikke fraråder salmiakspiritus, men her gør de danske eksperter opmærksom på, at varianten fra for eksempel Norge kun har en koncentration på 5-10 procent, mens den i Danmark ligger på 45 procent. Så her er tale om en væsentlig forskel.

Særligt ved dampovne

Hvis man har en dampovn, så skal man huske at holde ovnen så tør som muligt, idet den bruger vand til at skabe damp. Nogle dampovne har et særskilt tørreprogram, men hvis det ikke er tilfældet, så skal man huske at fjerne kondensvand efter brug. Husk også vandbeholderen, som jævnligt skal tømmes og rengøres.

Når man har med vand at gøre, så medfølger der også gener som kalk, som man regelmæssigt skal fjerne ved afkalkning. Nogle ovne har en automatisk afkalkningsfunktion, mens man på andre må gøre det manuelt.

Andre gode rengøringstips til ovnen

Hvis man har problemer med ophobninger af fastbrændte madrester på bunden af ovnen, så kan man let forhindre dette ved at sætte en bradepande med stanniol i ovnen, hver gang man anvender den. Fedt og madrester lander dermed på stanniolen, som man blot smider ud efter brug.

Husk ikke at lægge stanniolen direkte i ovnens bund uden bradepande, for stanniolen kan risikere at brænde fast.

Guide: Sådan vælger du den rigtige ovn

Der findes mange forskellige ovne på markedet, og baseret på information fra det britiske testmagasin Which.co.uk hvad man skal overveje, inden man køber en ovn, og hvordan man får den rigtige model med hjem.

Størrelse

Man bør starte med at se på det helt basale – hvor stor en ovn har man brug for, og hvor stor en ovn er der plads til i hjemmet?

Eksperterne forklarer, at de fleste ovne har en kapacitet på mellem 50 til 75 liter, men nogle ovne kan være endnu større. Gennemsnittet ligger på omkring 64 liter, så alt herover anses for værende en stor ovn. Man bør huske at vælge størrelse efter behov, for på den ene side findes der en del energispild ved at varme en stor ovn op, hvis man kun udnytter en lille del af kapaciteten, men omvendt så skal man heller ikke proppe for meget mad ind i en for lille ovn – det vil resultere i en fejlagtig varmefordeling og dårlig tilberedning.

Pris

Prisen varierer meget fra ovn til ovn, og en dyr ovn er ifølge eksperterne ikke altid den bedste. Eftersom man ikke kan prøve ovnene på forhånd, så kan man med fordel læse de forskellige eksperttests, hvor eksperterne direkte har afprøvet modellerne med forbrugerne i tankerne. Ofte kan man få gode, almindelige ovne fra et par tusind kroner, mens de dyrere modeller let kan koste både 5 og 10 gange så meget. Læg mærke til at antallet af funktioner og pris hænger meget nøje sammen.

Funktioner

Netop funktioner er et andet væsentligt aspekt, når man vælger en ny ovn. Nogle ovne har få og andre mange. Eksperterne anbefaler, at man køber en ovn med sine egne behov i tankerne, og hvis man kun anvender standard-funktioner, så er der ingen grund til at bruge tusindvis af kroner på funktioner, man alligevel ikke bruger. Måske en ovn med kun over-/undervarme, varmluft og grill vil være nok?

etop varmluft er en funktion, som eksperterne er begejstrede for, for den tillader, at man kan tilberede på flere plader ad gangen samtidig, da en ventilator sikrer en jævn fordeling af varmen.

Hvis man for eksempel bager pizza i ovnen, så er kun undervarme også en god funktion, mens kun overvarme er fordelagtigt ved gratinering.

Eksperterne forklarer, at også et digitalt display med timer kan være nyttigt, ligesom at en ovn med digitale valg kan være mere nøjagtige end for eksempel, når man anvender en drejeknap. Det kan også være en fordel med et teleskopudtræk til især tunge fade, således at de kan køres ind og ud. Det forbedrer både sikkerheden og gør arbejdet lettere.

Mange moderne ovne kommer desuden med udstyr, som kan gøre arbejdet i køkkenet lettere – for eksempel stegetermometer, kogebøger eller madlavningsprogrammer og automatiske temperaturindstillinger. Nogle ovne har også specialfunktioner til langtidsstegning, pizza eller optøning, men mange af disse funktioner vil dog gøre, at ovnen bliver noget dyrere.

Ovne bliver mere og mere teknologiske, og i dag er det muligt at få ovne, der kan styres med en app via telefonen. Dette kan også lette madlavningen noget og gøre arbejdet mere fleksibelt, men ovne med WiFi-tilslutning er ofte heller ikke billige.

Selvrensende ovne

Nogle ovne kommer også med selvrensningsprogrammer såsom pyrolyse eller katalyse, og det kan være smart, hvis man gerne vil slippe for den manuelle rengøring. Det er op til en selv at vurdere, om man har brug for det. Ovne med disse funktioner koster ofte ekstra.

Brugervenlighed

Eksperterne anbefaler, at man også ser nærmere på brugervenligheden, idet man vil skulle bruge sin ovn ofte, og hvis den er svær at styre, indstille og programmere, så vil den også irritere på lang sigt.

Energimærket

Ovnens forbrug af energi er også et vigtigt parameter, for en ovn med en høj energiklasse vil nemlig have et meget lavere energiforbrug end en model i en lav energiklasse.

Man kan se energimærket på alle ovne, og skalaen for ovne går fra G i bunden til A i toppen, og eksperterne anbefaler, at man køber en model med en så høj mærkning som muligt – gerne A eller bedre. Der findes dermed 7 forskellige klasser: G, F, E, D, C, B, A.

Herunder illustrerer Sparenergi.dk forskellen på de forskellige klasser:

En ovn på 65 liter i energiklasse E bruger 1.09 kWh/brug
En ovn på 65 liter i energiklasse D bruger 0,88 kWh/brug
En ovn på 65 liter i energiklasse A bruger 0,37 kWh/brug 

En ovn på 75 liter i energiklasse E bruger 1,14 kWh/brug
En ovn på 75 liter i energiklasse D bruger 0,93 kWh/brug
En ovn på 75 liter i energiklasse A bruger 0,39 kWh/brug

Hvad betyder symbolerne på ovnen?

Ofte kan man kun se symboler på ovnen og ikke nogen forklaring, når man skal vælge tilberedningsfunktion. Især på ovne med mange muligheder kan det være en smule uoverskueligt at tyde symbolerne og vælge den rigtige.

Derfor forklarer vi i det følgende, hvad de mest almindelige symboler betyder, så forbrugeren bedre kan forstå symbolerne på ovnen.

  • Over-/undervarme: To streger over hinanden på langs.
  • Undervarme: Én streg på langs nederst.
  • Overvarme: Én streg på langs øverst.
  • Varmluft: En cirkel med en figur med tre ben inden i (ligner en propel set forfra). ”Propellen symboliserer den vifte, som varmluftsfunktionen anvender til at fordele varmen jævnt.
  • Grill: En takket eller zigzagget streg. Kan også optræde sammen med symbolet for varmluft – da kombineres disse.
  • Hurtig opvarmning: Varierer lidt, men ofte 2 pile mod højre, der peger ind imod 3 bølgede streger på højkant.
  • Optøning: En iskrystal med en dråbe nedenunder.

Det skal du vide om energimærker på ovne

Hvad er et energimærke?

Når du skal købe ny selvrensende ovn, så vil du se, at alle hvidevarerne i butikken har et energimærket. Det er EU’s obligatoriske ordning, som gør det muligt for dig at finde ud af, hvad køleskabets, ovnens eller fjernsynets gennemsnitlige energiforbrug er. Det giver dig en indikator af det specifikke produkts egentlige energiforbrug, hvilket kan hjælpe dig med at beslutte, om det er det rette produkt for dig.

Det anerkendte mærke har for nyligt skiftet karakter. Det opdaterede mærke ligner det gamle, men er blevet nemmere at afkode for dig som forbruger. Vi sætter vi dig ind i det nye format, så du trygt kan gå på jagt efter nye energieffektive og miljøvenlige maskiner til hjemmet. Vi giver dig også nyttig viden om den information, du typisk finder på et energimærke, så du ved, hvordan du skal læse det.

Hvad er den nye energimærkelov?

Den nye energimærkelov gælder i hele EU og omfatter alle hårde hvidevarer og elektronik. Ifølge loven skal alle produkter have det lille mærke, hvor produkterne vurderes på en skala fra A til G. Tidligere var skalaen forskellig fra produkt til produkt, hvilket kunne være forvirrende at finde rundt i, men nu er skalaen den samme uanset hvilket produkt, der er tale om.

Opdateringen betyder, at produkter, der tidligere var mærket med A(+++), bliver til mærke B, C eller D. Ændringen sker, for at du som forbruger får nemmere ved at vurdere det egentlige energiforbrug, når du skal købe det mest energivenlige produkt med hjem.

Den nye mærkning bliver i første omgang indfaset på udvalgte produkter som opvaskemaskiner, køleskabe, TV m.m. og på sigt vil andre produkter følge trop, så alle hvidevarer og elektriske apparater vil have det lille, informerende mærke.

Derfor vil du opleve i en periode, at nogle produkter har forskellige energimærkning, fordi nogle har det gamle mærke og andre det nye. For at undgå forvirring anbefaler Energistyrelsen, at du kigger på farverne på skalaen frem for på bogstaverne, så det er nemmere at afkode energiforbruget. Jo mørkere grøn farven er, desto mere energieffektiv er produktet.

Hvad betyder den nye energimærkning?

Den nye skala går fra A til G og har ingen plusser. De mest energieffektive produkter får A-mærket, mens de mindst energivenlige er mærket med G.
Skalaen er ens for alle produkter uanset type, så det er nemt for dig af aflæse, om produktet bruger lidt eller meget strøm.
Den nye skala har en tilknyttet QR-kode, som du kan scanne og læse ekstra information om produktet.

Hvad med det gamle energimærke?

Den gamle skala er afhængig af det produkt, mærket sidder på. Nogle produkter har A som det øverste på skalaen, mens andre har en mærkning på helt op til A+++. Det kan være forvirrende at sammenligne sådanne to mærker som forbruger, så derfor er mærkningen nu blevet ens for alle produkter. Formålet er, at det skal være nemmere at handle miljøvenligt og energieffektivt.

Hvilke informationer kan du finde på energimærket?
Informationen på energimærket er tilpasset det produkt, som mærket sidder på. Derfor kan den information, du kan finde på mærket, afvige alt efter produkt.

Energimærket kan have følgende oplysninger:

  • L/annum: det årlig vandforbrug i liter
  • Kg: hvor mange kilo maskinen kan indeholde
  • dB: det generelle støjniveau for maskinen
  • kWh/annum: hvor mange kilowatt-timer maskinen bruger på et år

Hvilket energimærke skal du vælge?

Hvis du ønsker at at spare lidt på elforbruget i hjemmet eller pas se på miljøet, er det en god idé at kigge efter et energimærke, som ligger højt på skalaen.

Når tiden kommer til at udskifte dine produkter, er køkkenet er én af de helt store energislugere. Din elkedel, køleskab og ovn bruger meget energi, så hvis du overvejer nye produkter til hjemmet, er det et godt sted at starte.

Når du vælger energieffektive hvidevarer og elektroniske produkter, kan du mindske strømforbruget og spare hundredvis af kroner om året.

Hvilke produkter har et energimærke?

  • Ovne
  • Frysere og køleskabe
  • Lamper
  • Emhætter
  • Fjernsyn
  • Vaskemaskiner
  • Tørretumblere
  • Opvaskemaskiner
  • Støvsugere

Test og anmeldelser af selvrensende ovne anvendt i artiklen

OBS: Selvom følgende kilder har været anvendt i forbindelse med artiklen siden publicering, kan der som følge af udgåede/slettede produkter være kilder, der ikke længere anvendes. Det skyldes tekniske problemer, og vi arbejder lige nu på at forbinde alle henvisninger til kilder med reference, samt slette gamle kilder (April 2024).

Ekspert- og testkilder

Kagoo.co.uk

Det britiske magasin Kagoo.co.uk sammenligner løbende elektroniske produkter for at hjælpe forbrugere med at finde frem til nogle af de bedste produkter på markedet. Her har Kagoo.co.uk testet og anmeldt Bosch HRG675BS1S, som de har givet 86 ud af 100 point. Du kan læse hele anmeldelsen her.

Andre relevante tests og artikler

Fandt du ikke den selvrensende ovn du ledte efter, har vi her på Forbrugsguiden også en lang række andre artikler, du måske vil finde interessante.

Her kan du fx læse vores pyrolyseovn test, der har fokus på markedets bedste ovne med indbyggede pyrolyseprogrammer.

Ønsker du at få et mere komplet billede af, hvad markedet ellers har at byde på, kan du med fordel læse vores generelle ovn og varmluftsovn tests, der begge indeholder testvindende modeller.

Er der et bestemt mærke der fanger din interesse, finder du her vores producent-specifikke tests. Læs blandt andet vores Voss ovn test, vores Bosch ovn test, vores Siemens ovn test og vores Electrolux ovn test. I disse tests finder du de bedst vurderede ovne fra de forskellige producenter, testet af uafhængige ekspertpaneler.

Drømmer du om en ovn, der kan blive en integreret del af dit køkken, bør du læse vores store indbygningsovn test.

Er du en hyppig bager, eller elsker du at spise fisk, kunne det være værd at overveje en dampovn. I vores dampovn test finder du en oversigt over de bedst bedømte ovne med indbygget dampfunktion.

Bor du småt eller er du på udkig efter en ekstra ovn, kunne en Siemens kombiovn være det rette valg for dig. En kombiovn er typisk en kompakt ovn, ikke at forveksle med en miniovn, der besidder de samme egenskaber som en almindelig ovn og en mikrobølgeovn.

question

Har du spørgsmål?

Står du og har spørgsmål til noget i vores artikel er du meget velkommen til at skrive til os på kontakt@obsidianmedia.dk

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme