Selvrensende ovn test 2020 – Se de bedste selvrensende ovne

0

Denne artikel handler om tests af forskellige ovne med selvrensningsfunktion, som gør, at når man ønsker at gøre ovnen ren, så sætter man blot rengøringsprogrammet til, hvorefter ovnen gør sig selv ren. Du kan læse om de ovne der har fået de bedste anmeldelser af eksperter og kritikere, i forskellige test og anmeldelser. 

Først gennemgåes en række ovne med pyrolysefunktion. Pyrolyse er en særlig funktion, som fungerer ved, at når man aktiverer programmet, så varmer ovnen sig selv meget op – helt op til omkring 500 grader, hvorefter den høje varme brænder skidt og snavs væk. Når programmet er færdigt, vil det således kun være nødvendigt at tørre indersiden af med en klud. En ovn med pyrolysefunktion er således specialiseret til at kunne klare meget høje temperaturer. Nogle pyrolyseovne kommer også med bageplader og riste, der kan tåle pyrolyse, men det er ikke alle.

For at kunne præsentere forbrugerne for de bedste selvrensende ovne på markedet har vi set nærmere på officielle eksperttests fra både det danske forbrugerråd Tænk samt den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön.

Udover pyrolyse ovnene har vi også medtaget en række ovne med katalyse, som alternativer til pyrolyseovnene. Disse ovne har også alle fået positive anmelder i forskellige tests.

Denne test af selvrensende ovne indeholder:
🔸 Overblik over de bedste ovne med pyrolyse 
🔸 Overblik over de bedste alternative modeller i form af ovne med katalyse 
🔸 Information omkring typer af selvrensende ovne 
🔸 Tips til rengøring af ovnen og ovnens tilbehør 
🔸 Guide til hvad man skal være opmærksom på, når man køber ny ovn 
🔸 Information omkring hvad ovnsymbolerne betyder 
🔸 Gennemgang af de tests, vi har undersøgt samt links til eventuel videre læsning

Bemærk venligst at Forbrugsguiden ikke selv tester produkterne, men vi samler derimod resultaterne af uvildige tests, så forbrugeren nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.

Selvrensende ovn test 2020 – Her er de bedste modeller

Her finder du en oversigt over de bedste selvrensende ovne på markedet. Hos forbrugsguiden har vi analyseret anderkendte tests samt brugeranmeldelser fra ind og udland, og samlet de bedst anmeldte modeller i denne artikel. I den grønne boks under produktnavnet kan du se, hvem der har anmeldt produktet og hvordan det har klaret sig i de forskellige tests. Du finder også en prissammenligning under hvert produkt, så du nemt og hurtigt kan finde den billigste forhandler.


Electrolux EOP601X 

Topscorer hos det danske forbrugerråd Tænk

Electrolux EOP601X

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere

Modellen Electrolux EOP601X har været inkluderet i det danske forbrugerråd Tænks test af ovne, hvor Electrolux EOP601X sammen med de øvrige testede modeller er blevet afprøvet og vurderet ud fra kriterier såsom bageevner, temperaturstabilitet, temperaturpræcision, energi, funktioner og brugervenlighed. Electrolux EOP601X klarer sig rigtig godt i testen, og det belønnes med en topplacering.

Stor ovn i god energiklasse

Electrolux EOP601X vil være et godt valg for den forbruger, der både ønsker sig en stor ovn plus en ovn, der har et lavt energiforbrug. Electrolux EOP601X har nemlig en stor kapacitet på 72 liter, som er en del og giver et meget rummeligt ovnrum, men størrelsen til trods, så er denne model ikke dyr i drift – den kommer nemlig i energiklasse A+, som klart er en af de bedre på markedet.

Læg desuden mærke til at her er tale om en indbygningsovn, som skal bygges ind i køkkenets design. Derfor er målene meget vigtige, for der skal kunne være plads til modellen i køkkenet. Se alle mål under nøgleoplysninger længere nede.

Med indbygget stegetermometer

Electrolux EOP601X er designet til at kunne tilberede maden perfekt hver gang, og derfor findes der mange forskellige muligheder for valg af tilberedning såsom både varmluft, over-/undervarme, fugtig varmluft, stor grill, turbogrill, kød-program, pizza-program, optøning og en holde-varm funktion.

Dertil kommer Electrolux EOP601X også med et indbygget stegetermometer, som kan anvendes til alle typer af kød, brød og kager, og når den ideelle kernetemperatur er nået, så giver termometeret signal, hvorefter det slukker, så maden ikke bliver overtilberedt og dermed tør og kedelig.

Styr på temperaturen

Temperaturen er ofte afgørende for, om maden bliver ideelt tilberedt, og derfor kommer Electrolux EOP601X også med en elektronisk temperaturstyring, som sikrer en ensartet temperatur i hele ovnrummet, plus modellen kommer med automatiske temperaturforslag, som kan hjælpe en uerfaren kok i køkkenet.

Electrolux EOP601X er således en meget intelligent ovn, og modellen er også let at holde ren, idet den er en selvrensende ovn. Denne ovn kommer nemlig med hele 2 forskellige pyrolyse-programmer, som selv brænder skidt og snavs væk – her er tale om et intensivt program og et langt program, som vælges afhængig af, hvor beskidt ovnen er.

Electrolux EOP601X – mål
🌀 Indbygningshøjde, maksimum: 59,4 centimeter
🌀 Indbygningsbredde: 56 centimeter
🌀 Indbygningsdybde: 55 centimeter
🌀 Nettovægt: 31,1 kilo
🌀 Bruttovægt: 32,2 kilo 

Electrolux EOP601X – nøgleoplysninger
🔴 Type: Indbygningsovn
🔴 Kapacitet: 72 liter
🔴 Energiklasse: A+
🔴 Energiforbrug ved konventionel varme: 0,93 kWh
🔴 Energiforbrug ved varmluft: 0,69 kWh
🔴 Selvrens: Ja, pyrolyse
🔴 Tilberedningsprogrammer: 5+

Fordele ved Electrolux EOP601X:
🔵 Stort ovnrum på 72 liter
🔵 God energiklasse A+
🔵 Med mange tilberedningsfunktioner
🔵 Indbygget stegetermometer og elektronisk temperaturstyring
🔵 Selvrensende ovn med 2 pyrolyse-programmer 


Siemens HB672GBS1S 

Gode brugeranmeldelser

Siemens HB672GBS1S

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
4.899,00 Kr. 0,00 Kr. 4.899,00 Kr. Læs mere
4.899,00 Kr. 0,00 Kr. 4.899,00 Kr. Læs mere
5.299,00 Kr. 0,00 Kr. 5.299,00 Kr. Læs mere

Modellen Siemens HB672GBS1S har ikke været inkluderet i officielle eksperttests, men til gengæld er her tale om en klar brugerfavorit, som høster stor ros blandt de forbrugere, som anvender ovnen hver dag. Disse forbrugere ved dermed, hvad der fungerer godt og mindre godt på Siemens HB672GBS1S, og denne model modtager stort set udelukkende ros.

God til den miljøbevidste forbruger

Siemens HB672GBS1S vil være et godt valg for den forbruger, der ønsker en ovn, der ikke bruger alt for meget energi. Siemens HB672GBS1S kommer nemlig i en god energiklasse, A+, som er en af de bedste på markedet.

Ud over den gode energiklasse som er lig med færre kWh, så har denne model i alt 8 tilberedningsprogrammer, hvoraf 2 af disse er øko-programmer, som yderligere er skabt til at være både miljø- og prisvenlige. Herudover er Siemens HB672GBS1S stadig en stor ovn med et ovnrum på 71 liter, så denne model vil passe godt til den større familie.

8 tilberedningsprogrammer

Ud over de 2 øko-tilberedningsprogrammer så kommer Siemens HB672GBS1S yderligere med 6 programmer, som inkluderer 4D varmluft, over-/undervarme, varmluft/grill, grill, pizza-funktion samt Cool-Start. Der findes også et lynopvarmningsprogram.

Man betjener Siemens HB672GBS1S på et 2,8 tommer farvedisplay med touch, og for behagelighedens skyld findes der også en Soft Close-funktion i lågen. Herudover er Siemens HB672GBS1S en selvrensende ovn, der kommer med et pyrolyse-program, der klarer rengøringen selv.

Læg mærke til at her er tale om en indbygningsovn, som skal bygges ind i køkkenets design. Derfor er målene meget vigtige, for der skal kunne være plads til modellen i køkkenet. Se alle mål under nøgleoplysninger længere nede.

Stor ros fra forbrugerne

Siemens HB672GBS1S modtager i brugeranmeldelser meget stor ros fra brugerne, og denne ros dækker mange aspekter af modellen. Nogle brugere hæfter sig især ved brugervenligheden og forklarer, at Siemens HB672GBS1S er let at anvende, enkel i selve betjeningen og intuitiv i brug, og så er lynopvarmningsfunktionen virkelig god og hurtig, forklares det yderligere.

Andre brugere fortæller, at de oplever Siemens HB672GBS1S som særdeles støjsvag og meget effektiv, hvilket giver udslag i ensartet og jævn tilberedning. Især varmluftprogrammet får stor ros, og det forklares også, at dette program er så effektivt, at man sagtens kan bage i flere lag.

Siemens HB672GBS1S – mål
🌀 Indbygningshøjde, maksimum: 58,5 centimeter
🌀 Indbygningsbredde: 56 centimeter
🌀 Indbygningsdybde: 55 centimeter
🌀 Nettovægt: 38,71 kilo
🌀 Bruttovægt: 41,1 kilo 

Siemens HB672GBS1S – nøgleoplysninger
🔴 Type: Indbygningsovn
🔴 Kapacitet: 71 liter
🔴 Energiklasse: A+
🔴 Energiforbrug ved konventionel varme: 0,87 kWh
🔴 Energiforbrug ved varmluft: 0,69 kWh
🔴 Selvrens: Ja, pyrolyse
🔴 Tilberedningsprogrammer: 8

Fordele ved Siemens HB672GBS1S:
🔵 God størrelse med ovnrum på 71 liter
🔵 Miljøvenlig model i energiklasse A+ og med flere øko-programmer
🔵 8 tilberedningsprogrammer
🔵 Mulighed for lynopvarmning
🔵 Let rengøring med pyrolyse 


Bosch HBG672BS1 

Topscorer hos det danske forbrugerråd Tænk
Testvinder hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön

Bosch HBG672BS1

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
4.765,00 Kr. 0,00 Kr. 4.765,00 Kr. Læs mere
5.299,00 Kr. 0,00 Kr. 5.299,00 Kr. Læs mere
5.699,00 Kr. 0,00 Kr. 5.699,00 Kr. Læs mere

Modellen Bosch HBG672BS1 er blevet testet af 2 forskellige ekspertkilder, som begge er meget begejstrede for denne model. Her er tale om tests udført af henholdsvis det danske forbrugerråd Tænk samt den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön, som begge har testet Bosch

HBG672BS1 samt de resterende modeller ud fra specifikke parametre, hvorefter der er givet en samlet bedømmelse. 

Energibesparende ovn

Bosch HBG672BS1 vil være et godt valg, hvis man ønsker en ovn, som ikke er alt for dyr i brug. Bosch HBG672BS1 kommer nemlig i en rigtig god energiklasse, A+, som ligger klart mod den gode ende (A+++ er den bedste klasse, men er også noget sjælden), og derudover har modellen også flere øko-tilberedningsprogrammer, som gør madlavningen ekstra miljøvenlig.

Herudover er Bosch HBG672BS1 også en ret stor ovn med en kapacitet på 71 liter, hvilket vil passe til en større familie på 5+ medlemmer, eller hvis man ofte har gæster.

Fokus på perfekt tilberedning

Bosch HBG672BS1 er designet til at kunne assistere forbrugeren med at kunne få maden tilberedt helt ideelt. Derfor er der for det første 8 brugbare tilberedningsprogrammer, som inkluderer varmluft 4D, varmluft øko, over-/undervarme, over-/undervarme øko, varmluft/grill, grill, pizza-funktion og optøning. Der findes i tillæg også en smart lynopvarmningsfunktion på Bosch HBG672BS1.

Herudover har denne ovn også en integreret madlavnings-assistent i modellen med flere automatiske programmer og automatiske temperaturforslag, som især kan hjælpe en uerfaren kok.

Let betjening og rengøring

Lethed og enkelthed er nøgleord for Bosch HBG672BS1, som først og fremmest viser dette ved pyrolyse-programmet, som selv sørger for rengøringen – man skal blot tænde for programmet, hvorefter ovnen varmer op til en meget høj temperatur og brænder fedt, madrester og skidt væk, og den eneste manuelle opgave består herefter af at tørre efter med en klud.

Betjeningen af Bosch HBG672BS1 er også enkel, idet kontrolpanelet er simpelt udformet og styres via et TFT-display med touch plus en kontrolring.

Læg desuden mærke til at her er tale om en indbygningsovn, som skal bygges ind i køkkenets design. Derfor er målene meget vigtige, for der skal kunne være plads til modellen i køkkenet. Se alle mål under nøgleoplysninger længere nede.

Bosch HBG672BS1 – mål
🌀 Indbygningshøjde, maksimum: 58,5 centimeter
🌀 Indbygningsbredde: 56 centimeter
🌀 Indbygningsdybde: 55 centimeter
🌀 Nettovægt: 36,43 kilo
🌀 Bruttovægt: 38,8 kilo 

Bosch HBG672BS1 – nøgleoplysninger
🔴 Type: Indbygningsovn
🔴 Kapacitet: 71 liter
🔴 Energiklasse: A+
🔴 Energiforbrug ved konventionel varme: 0,87 kWh
🔴 Energiforbrug ved varmluft: 0,69 kWh
🔴 Selvrens: Ja, pyrolyse
🔴 Tilberedningsprogrammer: 8

Fordele ved Bosch HBG672BS1:
🔵 Ovnrum på 71 liter
🔵 Energivenlig ovn i energiklasse A+ og med flere øko-programmer
🔵 I alt 8 tilberedningsprogrammer
🔵 Flere hjælpeprogrammer
🔵 Selvrensende ovn med pyrolyse 


Alternative produkter: Ovne med katalyse

I dette afsnit vil se nærmere på 4 ovne, der har en anderledes form for selvrensning – nemlig katalyse. Ovne med katalysefunktion har specialiserede fedtafvisende paneler, der selv brænder skidt og snavs væk, når ovnen er tændt i en time eller længere tid på minimum 200 grader. Ligesom ved pyrolyseovnene vil det eneste manuelle arbejde være at tørre rester af afbrændingen væk med en klud, når ovnen er kølet ned igen.

Læg dog mærke til at nogle katalyseovne kun har denne særlige belægning på bagvæggen, hvilket betyder, at de resterende sider skal rengøres manuelt. Der kan også forefindes manuelt arbejde ved viften og bag panelerne, hvor fedt kan sætte sig fast.

De 4 ovne med katalyse stammer fra henholdsvis Electrolux, Voss og AEG, og for at kunne foretage en nøjagtig sammenligning, så behandler vi disse ovne på samme måde som ovnene ovenfor med pyrolyse som selvrensningsfunktion.


Electrolux EOC700K 

God bedømmelse hos det danske forbrugerråd Tænk

Electrolux EOC700K 

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere

Modellen Electrolux EOC700K har været inkluderet i en stor test af ovne udført af det danske forbrugerråd Tænk. Her har de danske eksperter testet de udvalgte modeller på parametre såsom bageevner, temperatur, energiforbrug, funktioner og brugervenlighed. Herefter er der blevet foretaget en samlet vurdering, og det konkluderes, at Electrolux EOC700K klarer sig rigtig godt i testen.

Ovn på 71 liter

Hvis man som forbruger ønsker sig en ovn med en stor kapacitet, så vil Electrolux EOC700K være et godt valg – denne model har nemlig et ovnrum på 71 liter, hvilket er stort og let vil kunne varetage en større familie på 5+ medlemmers behov i dagligdagen.

Selv om her er tale om en stor ovn, så har fabrikanten sikret, at denne model ikke bliver dyr i brug, da Electrolux EOC700K findes i energiklassen A, som ligger mod den bedre del af spekteret.

Læg desuden mærke til at her er tale om en indbygningsovn, som skal bygges ind i køkkenets design. Derfor er målene meget vigtige, for der skal kunne være plads til modellen i køkkenet. Se alle mål under nøgleoplysninger længere nede.

Med stegetermometer

Overskuelighed er et nøgleord for Electrolux EOC700K, som blandt andet kommer i et netop overskueligt design med 2 drejeknapper med pop-ud funktion samt display, plus et elektronisk ur med alarm-funktion.

Overskueligheden fortsættes i modellens indre, idet Electrolux EOC700K også kommer med et indbygget stegetermometer, som er med til at sikre, at maden altid bliver tilberedt bedst muligt.

Electrolux EOC700K er nemlig intelligent nok til selv at kunne måle kernetemperaturen, og når den har nået den rigtige temperatur, så gives der besked, hvorefter ovnen slukker af sig selv.

Katalyse-ovn

Hvis man som forbruger ønsker mindst mulig rengøring af sin ovn, så vil Electrolux EOC700K også være et godt valg – Electrolux EOC700K er nemlig en selvrensende ovn med katalyse-belægning. Det vil sige, at Electrolux EOC700K har en katalytisk belægning på indersiden, som er fedtafvisende, og når ovnen er tændt på 200 grader i minimum en time, så brændes fedtrester væk af sig selv – det eneste, man selv skal gøre bagefter, er at tørre efter med en fugtig klud.

Denne ovn kommer desuden med flere forskellige tilberedningsprogrammer, som både inkluderer varmluft, undervarme, over-/undervarme, lavtemperaturstegning, intervalgrill og grill, således at her er tale om en alsidig ovn, som kan varetage de fleste opgaver.

Electrolux EOC700K – mål
🌀 Indbygningshøjde, maksimum: 59 centimeter
🌀 Indbygningsbredde: 56 centimeter
🌀 Indbygningsdybde: 55 centimeter
🌀 Nettovægt: 33,5 kilo
🌀 Bruttovægt: 34,5 kilo 

Electrolux EOC700K – nøgleoplysninger
🔴 Type: Indbygningsovn
🔴 Kapacitet: 71 liter
🔴 Energiklasse: A
🔴 Energiforbrug ved konventionel varme: 0,99 kWh
🔴 Energiforbrug ved varmluft: 0,88 kWh
🔴 Selvrens: Ja, katalyse
🔴 Tilberedningsprogrammer: 5+

Fordele ved Electrolux EOC700K:
🔵 Stor kapacitet på 71 liter
🔵 Nem betjening med display og drejeknapper
🔵 Med indbygget stegetermometer
🔵 Selvrensende ovn med katalyse-belægning
🔵 Flere gode tilberedningsprogrammer


Electrolux EOC700X 

God bedømmelse hos det danske forbrugerråd Tænk 

Electrolux EOC700X

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere

Sammen med en række andre ovne er modellen Electrolux EOC700X blevet testet af det danske forbrugerråd Tænk i en stor test af ovne. Alle modellerne er blevet testet på specifikke parametre, hvorefter de danske eksperter har bedømt hver model og givet en samlet score. Electrolux EOC700X belønnes med en god bedømmelse, idet denne model klarer sig rigtig godt i Tænks test.

Stort ovnrum på 71 liter

Electrolux EOC700X vil være et godt valg, hvis man leder efter en ny ovn med en stor kapacitet, for her er tale om et stort ovnrum på 71 liter. En ovn på 71 liter vil også være passende til en stor familie i dagligdagsbrug på 5+ medlemmer. Det betyder også, at man kan tilberede for eksempel store stege inde i ovnen – eller bage kager i flere lag.

Idet her er tale om en model med mulighed for brug af varmluft, så vil Electrolux EOC700X nemlig være god til denne opgave, idet varmluften skaber en bedre cirkulation af varme i hele ovnrummet, så alle områder af ovnen får samme temperatur.

Electrolux EOC700X fungerer således her via Ultra Fan Plus-systemet, som sikrer denne høje ensartethed i temperaturfordelingen. Selv om Electrolux EOC700X er en stor ovn, så behøver man ikke være nervøs for, at modellen belaster strømregningen særlig meget, for modellen kommer i energiklasse A, som hører til i den bedre ende af skalaen.

Mange gode tilberedningsprogrammer

Ud over varmluft som nævnt ovenfor så kommer Electrolux EOC700X med flere muligheder for at tilberede maden, og disse inkluderer både over-/undervarme, grill, undervarme/blæser, undervarme, forvarmning samt optøningsfunktion.

Herudover er der også fokus på sikkerhed og brugervenlighed med Electrolux EOC700X, da modellen kommer med en smart SoftClose-funktion af lågen plus en børnesikring.

Læg desuden mærke til at her er tale om en indbygningsovn, som skal bygges ind i køkkenets design. Derfor er målene meget vigtige, for der skal kunne være plads til modellen i køkkenet. Se alle mål under nøgleoplysninger længere nede.

Selvrensende ovn med katalyse

Electrolux EOC700X vil også være et godt valg, hvis man ikke bryder sig om selv at skulle stå for manuel rengøring af ovnen – Electrolux EOC700X er nemlig af den selvrensende type og kommer til formålet med en katalyse-funktion. Det betyder, at indersiden af ovnen har en katalytisk belægning, som gør ovnen fedtafvisende.

Denne model er desuden også en overskuelig ovn, der er nem i brug – man styrer nemlig let modellen på fronten, hvor kontrolpanelet udgøres af 2 pop-ud knapper samt et LED-display med en digitalt ur, og der findes et kraftigt indvendigt ovnlys, så man altid kan se maden tydeligt. Hvis man ikke anvender øjemål og fornemmelse til tilberedningen af sin mad, så medfølger der også et indbygget stegetermometer, der selv kan måle, hvornår kernetemperaturen er nået – det betyder, at maden hverken bliver under- eller overtilberedt.

Electrolux EOC700X – mål
🌀 Indbygningshøjde, maksimum: 58 centimeter
🌀 Indbygningsbredde: 55,5 centimeter
🌀 Indbygningsdybde: 54,2 centimeter
🌀 Nettovægt: 33,5 kilo
🌀 Bruttovægt: 34,5 kilo 

Electrolux EOC700X – nøgleoplysninger
🔴 Type: Indbygningsovn
🔴 Kapacitet: 71 liter
🔴 Energiklasse: A
🔴 Energiforbrug ved konventionel varme: 0,99 kWh
🔴 Energiforbrug ved varmluft: 0,89 kWh
🔴 Selvrens: Ja, katalyse
🔴 Tilberedningsprogrammer: 5+

Fordele ved Electrolux EOC700X:
🔵 Stort ovnrum på 71 liter
🔵 Jævn fordeling af varme med Ultra Fan Plus-system
🔵 SoftClose-funktion i lågen
🔵 Selvrensende ovn med katalyse
🔵 Ovn med intelligent stegetermometer 


Voss IEL600HV 

God bedømmelse hos det danske forbrugerråd Tænk

Voss IEL600HV

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
2.999,00 Kr. 0,00 Kr. 2.999,00 Kr. Læs mere
4.199,00 Kr. 0,00 Kr. 4.199,00 Kr. Læs mere
4.699,00 Kr. 0,00 Kr. 4.699,00 Kr. Læs mere

Det danske forbrugerråd Tænk har foretaget en stor test af ovne, hvor modellen Voss IEL600HV er blevet undersøgt og vurderet sammen med en række andre modeller. De inkluderede ovne i testen er blevet vurderet i forhold til, hvor godt de præsterer på parametre som bageevner, temperatursstabilitet, funktioner, miljø og brugervenlighed, hvorefter en samlet bedømmelse gives. Voss IEL600HV modtager en god bedømmelse fra Tænk, idet modellen begejstrer de danske eksperter.

Stor ovn og fin energiklasse

Voss IEL600HV hører til de rigtig store ovne, der vil passe til den større familie på 5+ medlemmer, eller hvis man ofte får gæster og har brug for meget ovnplads. Voss IEL600HV har nemlig en kapacitet på 71 liter, hvilket er rigtig meget.

Nok er Voss IEL600HV en stor ovn, men ovnen er designet til ikke at trække strømregningen højt op, da modellen kommer i energiklassen A, som er fin uden at være decideret meget miljøvenlig. Miljøvenligheden kombineret med en høj effektivitet ses også i funktionen Hot Air ved varmluftsbrug, og Hot Air sikrer både en jævn temperatur i hele ovnrummet samt muligheden for at spare på strømmen – ovnrummet får nemlig derved en forbedret cirkulation af luft, og dermed kan temperaturen reduceres betydeligt, hvilket sparer på energien.

Med Surround Cook

Ud over Hot Air-funktion så kommer Voss IEL600HV desuden med funktionen Surround Cook, som også bidrager til at skabe en jævn tilberedning. Surround Cook sørger nemlig for en præcis og stabil varmetilførsel, som gør, at maden altid får en ensartet tilberedning. Herudover kommer Voss IEL600HV med flere tilberedningsmuligheder, og ud over varmluft er der mulighed for både over-/undervarme, undervarme, grill, intervalgrill og lavtemperaturstegning.

Hvor varmluft er god, hvis man tilbereder store portioner eller med flere plader ad gangen, så er over-/undervarme især god til bagning af brød, mens lavtemperaturstegning er velegnet til at få stege helt møre over længere tids tilberedning. Endelig er grill-funktionen god til for eksempel at få sprøde svær på flæskestegen eller til gratinering.

Overskuelig ovn

For at øge den indvendige overskuelighed i selve ovnrummet så kommer Voss IEL600HV med det smarte Flood Light-system, som giver et godt og kraftigt lys i ovnrummet, så man lettere kan holde øje med tilberedningen. Flood Light består af en dobbelt belysning med halogen, hvor der både findes en lampe i toppen af ovnen og en i siden.

Herudover er Voss IEL600HV også både brugervenlig og simpel angående betjeningen, og der findes 2 drejeknapper på fronten, som fungerer som kontrolpanel. Denne model er desuden udstyret med katalytiske belægninger med EasyClean emalje, som gør, at denne ovn hører til de selvrensende modeller.

Læg desuden mærke til at her er tale om en indbygningsovn, som skal bygges ind i køkkenets design. Derfor er målene meget vigtige, for der skal kunne være plads til modellen i køkkenet. Se alle mål under nøgleoplysninger længere nede. 

Voss IEL600HV – mål
🌀 Indbygningshøjde, maksimum: 59 centimeter
🌀 Indbygningsbredde: 56 centimeter
🌀 Indbygningsdybde: 55 centimeter
🌀 Nettovægt: 34 kilo
🌀 Bruttovægt: 35 kilo 

Voss IEL600HV – nøgleoplysninger
🔴 Type: Indbygningsovn
🔴 Kapacitet: 71 liter
🔴 Energiklasse: A
🔴 Energiforbrug ved konventionel varme: 0,99 kWh
🔴 Energiforbrug ved varmluft: 0,88 kWh
🔴 Selvrens: Ja, EasyClean med katalytisk belægning
🔴 Tilberedningsprogrammer: 5+

Fordele ved Voss IEL600HV:
🔵 Stort ovnrum på 71 liter
🔵 Hot Air-funktion
🔵 Surround Cook-funktion
🔵 Flood Light-belysningssystem
🔵 Model med katalyse


AEG BEB230010M 

God bedømmelse hos det danske forbrugerråd Tænk

AEG BEB230010M

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
3.899,00 Kr. 0,00 Kr. 3.899,00 Kr. Læs mere
3.899,00 Kr. 0,00 Kr. 3.899,00 Kr. Læs mere
4.349,00 Kr. 0,00 Kr. 4.349,00 Kr. Læs mere

Det danske forbrugerråd Tænk har foretaget en større test af ovne, hvor modellen AEG BEB230010M er blevet afprøvet og vurderet sammen med en række andre ovne. For at kunne udtale sig om ovnenes kvaliteter har de danske eksperter afprøvet modellerne i henhold til specifikke parametre, og eftersom AEG BEB230010M klarer sig godt, så modtager modellen en god bedømmelse fra Tænk.

Stor, energivenlig og enkel ovn

God størrelse, høj brugervenlighed og lavt energiforbrug er nogle af de vigtigste kriterier for valget af ovn, og AEG BEB230010M har netop mange af disse fordele – for det første er her nemlig tale om en meget rummelig ovn med et stort ovnrum på 71 liter, og der findes også 5 forskellige ovnribber, således at man kan placere risten eller bagepladen efter, hvad der er mest hensigtsmæssigt. Herudover er AEG BEB230010M en enkel og simpel ovn, der er nem at anvende.

Modellens kontrolpanel er placeret foran på modellen, og det udgøres af 2 simple knapper, der giver et meget stilsikkert og minimalistisk udtryk. Og så er her tale om en energivenlig ovn i energiklassen A, som ligger fint mod den gode ende af spekteret.

Høj udnyttelse af effektivitet med store bageplader

Eftersom AEG BEB230010M er en stor ovn, så kommer ovnen også med XL-bageplader, der passer til ovnen, og det kan dermed skabe en højere effektivitet – disse plader er nemlig 20 procent større end normalt.

AEG BEB230010M har blandt andet en varmluftsfunktion, som er ideel til at bage med flere plader ad gangen eller håndtere store portioner, da varmluften sammen med den unikke blæseteknologi Surround Cook sikrer, at varmetilførslen bliver både jævn, stabil og præcis.

Man kan derfor bage med op til 3 plader ad gangen, og for at være helt sikker på en jævn afbagning, så findes der et ekstra varmelegeme i ovnen. Denne model tilbyder også flere forskellige tilberedningsmuligheder, som ud over varmluft også inkluderer over-/undervarme, lavtemperaturstegning, grill og intervalgrill.

Let rengøring og ingen fingeraftryk

AEG BEB230010M vil være et godt valg, hvis man ønsker en ovn med minimal, manuel rengøring. AEG BEB230010M er nemlig let at holde ren på flere måder, og for det første så har ovnen Anti-Fingerprint, som gør, at ovnen ikke hurtigt bliver synligt tilsnavset på ydersiden.

Herudover kommer AEG BEB230010M også med EasyClean emalje med katalytisk belægning, hvilket gør ovnen mere resistent over for fedt og snavs, og ovnen er således selvrensende.Læg desuden mærke til at her er tale om en indbygningsovn, som skal bygges ind i køkkenets design.

Derfor er målene meget vigtige, for der skal kunne være plads til modellen i køkkenet. Se alle mål under nøgleoplysninger længere nede.

AEG BEB230010M – mål
🌀 Indbygningshøjde, maksimum: 59 centimeter
🌀 Indbygningsbredde: 56 centimeter
🌀 Indbygningsdybde: 55 centimeter
🌀 Nettovægt: 33,5 kilo
🌀 Bruttovægt: 34,5 kilo 

AEG BEB230010M – nøgleoplysninger
🔴 Type: Indbygningsovn
🔴 Kapacitet: 71 liter
🔴 Energiklasse: A
🔴 Energiforbrug ved konventionel varme: 0,99 kWh
🔴 Energiforbrug ved varmluft: 0,88 kWh
🔴 Selvrens: Ja, EasyClean med katalytisk belægning
🔴 Tilberedningsprogrammer: 5+

Fordele ved AEG BEB230010M:
🔵 Ovnrum på 71 liter
🔵 Enkel og stilren ovn
🔵 Fin energiklasse med A
🔵 Surround Cook
🔵 EasyClean emalje med katalytisk emalje og Anti-Fingerprint


Gorenje BOP799S51X

Topscorer hos det danske forbrugerråd Tænk

Gorenje BOP799S51X

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
6.796,00 Kr. 0,00 Kr. 6.796,00 Kr. Læs mere
6.796,00 Kr. 0,00 Kr. 6.796,00 Kr. Læs mere
7.196,00 Kr. 0,00 Kr. 7.196,00 Kr. Læs mere

Gorenje BOP799S51X er blevet testet og anmeldt af det danske forbrugerråd Tænk, der er begejstrede for ovnen. I deres anmeldelse har de kåret modellen som topscorer. Dette har de gjort, da de især er glade for dens brugervenlighed, konstante temperatur samt, at den klarede sig godt i deres forskellige madlavningstests.

Selvom eksperterne fra Forbrugerrådet Tænk generelt er vilde med Gorenje BOP799S51X, nævner de også, at ovnen ikke er lige så hurtig til varme op sammenlignet med andre modeller. Derudover er energiforbruget også en smule højere.

Man skal desuden være opmærksom på, at Gorenje BOP799S51X er en indbygningsovn, hvorfor målene skal passe ind i ens køkken.

Stor ovn med teleskopudtræk og pyrolysefunktion

Ved køb af Gorenje BOP799S51X får man en ovn med de typiske ovnprogrammer såsom over- og undervarme, varmluft, infragrill, optøning m.m. samt et stort ovnrum. Ovnrummet har en kapacitet på 71 liter, hvorfor der er mulighed for at tilberede selv de store madvarer i ovnen. Gorenje BOP799S51X skjuler også en form i den øverste del. Luftstrømmen cirkulerer frit inde i det store ovnrum, hvorfor den større kapacitet giver mulighed for endnu større bageplader og madvarer.

Ovnen er ydermere forsynet med en nem betjening, da den blandt andet kommer med et teleskopudtræk. Teleskopudtrækket gør det lettere for brugeren at tage maden ind og ud af ovnen samtidigt med, at det indbyggede stegetermometer giver et overblik over tilberedningen af maden.

Gorenje BOP799S51X er desuden forsynet med en pyrolysefunktion. Pyrolysefunktionen brænder madrester, fedt og anden snavs til aske, der herefter kan fjernes med en fugtig klud. Man skal derfor ikke bruge en masse tid på rengøring af ovnen, da den selv klarer det.

Tilberedning af mad på flere niveauer på samme tid 

Med Gorenje BOP799S51X er der mulighed for at tilberede mad på flere niveauer på samme tid, hvorfor man kan tilberede mad på op til fem bageplader på samme tid. Dette er muligt takket være kombinationen af MultiFlow 360 og HomeMade-formen.

Mens MultiFlow 360 sørger for en optimal og jævn cirkulation af varme og damp i ovnen, gør HomeMade-formen det muligt for den varme luft at strømme frit rundt om maden. Her bliver varmen nemlig fordelt jævnt og omslutter maden på den mest optimale måde.

Endvidere kommer Gorenje BOP799S51X med funktionen PerfectGrill. Her er et stort varmelegeme placeret på ydersiden, mens et lille varmelegeme er placeret på indersiden. Dette gør det muligt at tilberede maden med en ultimativ varmefordeling, så maden er blød og saftig indeni og sprød udenpå.

Energivenlig ovn med GentleClose og autoprogrammer 

Gorenje BOP799S51X er en forholdsvis energivenlig ovn, der er placeret i energiklasse A+. Ovnen har ydermere et lydniveau på 47 dB. Selvom det ikke er det laveste lydniveau, vil den ikke støje meget under brug. Til sammenligning har en normal samtale et lydniveau på 60 dB.

Der er ligeledes mulighed for at lukke ovnlågen stille og roligt takket være GentleClose. Her kræver det blot en let berøring at lukke lågen lydsvagt.

Gorenje BOP799S51X bliver leveret med flere former for tilbehør heriblandt en bagerist, en bradepande, en bageplade, et stegetermometer samt udtræksskinner. Sidst men ikke mindst er Gorenje BOP799S51X udstyret med et fuldautomatisk tilberedningsprogram med mere end 80 opskrifter. Ved valg af et af autoprogrammerne indstilles temperatur, tid m.m. pr. automatik, så man blot skal trykke på start.

Gorenje BOP799S51X – mål:
🌀 Indbygningshøjde, maksimum: 59,5 centimeter
🌀 Indbygningsbredde: 59,5 centimeter
🌀 Indbygningsdybde: 54,6 centimeter
🌀 Nettovægt: 44,6 kilo
🌀 Bruttovægt: 48,9 kilo 

Gorenje BOP799S51X – nøgleoplysninger:
🔴 Type: Indbygningsovn
🔴 Kapacitet: 71 liter
🔴 Energiklasse: A+
🔴 Energiforbrug ved konventionel varme: 0,94 kWh
🔴 Energiforbrug ved varmluft: 0,91 kWh
🔴 Selvrens: Ja, pyrolyse
🔴 Tilberedningsprogrammer: 15+

Fordele ved Gorenje BOP799S51X:
🔵 Stort ovnrum
🔵 Mulighed for tilberedning af mad på flere niveauer samtidigt
🔵 PerfectGrill-funktion
🔵 GentleClose-funktion
🔵 Pyrolysefunktion


Beko BIM 25300XP

God anmeldelse hos det danske forbrugerråd Tænk
God anmeldelse hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön

Beko BIM 25300XP

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere

Beko BIM 25300XP er blevet testet og anmeldt af det danske forbrugerråd Tænk og den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön, der begge har givet ovnen en god anmeldelse. Dette har de blandt andet gjort, da ovnen klarede flere madlavningstests godt, samt at den er i nem i brug.

Til gengæld er eksperterne fra Forbrugerrådet Tænk ikke imponerede over ovnens langsomme opvarmning samt grillfunktion. Man skal desuden være opmærksom på, at Beko BIM 25300XP er en indbygningsovn, hvorfor målene skal passe ind i ens køkken.

Energivenlig ovn med pyrolyse

Beko BIM 25300XP er en forholdsvis energivenlig ovn, der er placeret i energiklasse A. Det betyder, at ovnen ikke forbruger meget energi på et år. Ovnen har desuden et ovnrum med en kapacitet på 71 liter, hvorfor der er plads nok til at tilberede selv de større madretter.

Derudover kommer Beko BIM 25300XP med funktionen pyrolyse. Pyrolysefunktionen brænder fedt, madrester og anden skidt til aske. Herefter skal man blot fjerne asken med en fugtig klud, hvorfor rengøringen er hurtigt og nemt klaret.

Multifunktionel ovn

Med Beko BIM 25300XP får man en multifunktionel ovn, der kommer med otte ovnfunktioner. Heriblandt kan der nævnes varmluft, over- og undervarme m.m.

Ovnen kommer ydermere med en grillfunktion, der kan bruges, hvis man ønsker at tilberede madvarerne på denne måde.

Endvidere er Beko BIM 25300XP fremstillet i et elegant og simpelt design, der vil passe ind i de fleste køkkener. Den er lavet af rustfrit stål samt et sort design, der er forholdsvist enkelt og komplimenterer andre hvidevarer i køkkenet med samme stilmæssige udseende.

Nem betjening

Ved køb af Beko BIM 25300XP får man en ovn, der er nem at betjene. Den er udstyret med to drejeknapper på forsiden, hvor man har mulighed for at vælge den ovnfunktion, man ønsker.

Når man åbner ovnlågen, vil der tænde et lys, så man kan se, når man tager maden ind og ud af ovnen. Lyset vil desuden være tændt under tilberedningen, så man altid kan holde øje med maden uden at åbne ovnlågen.

Beko BIM 25300XP – mål:
🌀 Indbygningshøjde, maksimum: 59,5 centimeter
🌀 Indbygningsbredde: 59,4 centimeter
🌀 Indbygningsdybde: 56,7 centimeter
🌀 Nettovægt: 35,7 kilo
🌀 Bruttovægt: 39 kilo 

Beko BIM 25300XP – nøgleoplysninger:
🔴 Type: Indbygningsovn
🔴 Kapacitet: 71 liter
🔴 Energiklasse: A
🔴 Selvrens: Ja, pyrolyse
🔴 Tilberedningsprogrammer: 8

Fordele ved Beko BIM 25300XP:
🔵 Ovnrum på 71 liter
🔵 Nem betjening
🔵 Stilren ovn
🔵 Med pyrolysefunktion
🔵 Otte ovnfunktioner


Forord

I de følgende afsnit vil vi baseret på viden og råd fra Tænk og Bolius.dk guide til, hvad man bør vide omkring sin ovn i forhold til rengøring, valg af ovn, energimærkningen, og hvordan man får mest ud af brugen af ovnen.


Hvilke typer af selvrensende ovne findes der?

selvrens ovn

Det er de færreste, som bryder sig om manuel rengøring af ovnen, og det er da også både tidskrævende og besværligt at gøre ovnen ren med kun muskelkraft. Hvis man ønsker at minimere det manuelle rengøringsarbejde, så er der råd at hente, idet man i stedet kan anskaffe sig en selvrensende ovn. Der findes dog forskellige typer af selvrensende ovne, som vi gennemgår herunder:

Pyrolyse

En selvrensende ovn med pyrolyse er den mest effektive form for selvrengøring, da her findes mindst muligt manuelt arbejde. Pyrolyseovne er specialdesignede til at kunne klare meget høje temperaturer, og når man ønsker at rengøre ovnen, så tænder man for pyrolyseprogrammet (nogle pyrolyseovne har endda flere pyrolyseprogrammer), hvorefter ovnen varmer sig selv op til 500 grader.

Et pyrolyseprogram tager herefter op til 3 timer, hvor ovnen fastholder den varme temperatur, og undervejs brændes skidt, fedt og snavs væk og bliver til aske. Når programmet er færdigt, så skal man blot tørre efter med en klud.

Vær opmærksom på at nogle ovne kommer med tilbehør (for eksempel bageplader), som også godt kan tåle pyrolyse, hvor andre ikke gør. Dette kan læses i brugsanvisningen.

Når man anvender et pyrolyseprogram, bør man også være opmærksom på sikkerheden. Når programmet starter, så låses lågen, men ovnen bliver stadig meget varm udenpå, så man skal holde øje med både børn og kæledyr imens.

Man bør selvfølgelig heller ikke forlade huset, mens programmet kører, og så skal man også være opmærksom på, at ovnen under afbrændingen godt kan begynde at lugte og ryge – derfor bør man foretage en grundig udluftning bagefter. Der kan nemlig være formaldehyd i røgen, som er sundhedsskadeligt, og hvis der kommer meget røg og lugt, bør man opholde sig i et andet rum imens.

Man bør også vide, at hvis man anvender pyrolyse ofte, så vil det kunne ses på elregningen, for et pyrolyseprogram bruger en del energi – faktisk op til 7 kWh hver gang, hvilket i rede penge svarer til 14 kroner.

Katalyse

Hvis man ikke orker en fuld manuel rengøring af ovnen, kan man også anskaffe sig en ovn med katalyse. Man skal dog vide, at katalytisk rengøring stadig efterlader en smule manuelt arbejde.

Katalyse fungerer ved, at ovne med katalyse har specielle fedtafvisende paneler indvendigt, som kan brænde fedt og skidt allerede ved 200 grader, som er noget mindre end de 500 grader ved pyrolysen. Ovnen skal derfor blot stå på 200 grader og køre i mindst en time. Herefter kan man også blot fjerne resterne med en klud.

Som nævnt er katalyseovne ikke helt uden manuel rengøring, idet der ofte kan sætte sig fedt og skidt bag ved panelerne, som skal rengøres manuelt. Også rengøring af riste og plader skal foretages manuelt, da katalyseovne ikke inkluderer selvrens af tilbehør. Viften i ovnen kræver desuden også manuel rengøring.

Inden man går i gang med rengøringen af den katalytiske ovn, så skal man desuden huske at tjekke, om det er alle indersiderne af ovnen, der kommer med den specielle belægning – hvis ikke, så skal de også rengøres manuelt, og det varierer fra ovn til ovn. Mange katalyseovne har nemlig kun den specielle belægning på bagvæggen. Der vil som udgangspunkt aldrig være katalysebelægning i bunden af ovnen.

Igen skal man også være opmærksom på, at man ikke må rengøre den katalytiske belægning med hverken brun sæbe eller ovnrens, for så bliver den katalytiske emalje ødelagt.

Damp

Hvis ens ovn hverken har pyrolyse eller katalyse, men man ikke har lyst til at foretage en fuld, manuel rengøring, så kan man vælge et alternativ – nemlig en ovn med damprengøring. Metoden er ikke så effektiv som de 2 andre, men god hvis man ikke har andre muligheder.

Damprengøring fungerer ved, at man sætter en bradepande med vand ind i ovnen, og herefter vælger man damprengøringsfunktionen på ovnen, der varmer ovnen op til omkring 100 grader. Vandet varmes så op, hvorefter det fordamper, og fordampningen gør, at fedt og skidt løsner sig. Det tager kun omkring en halv time, og når ovnen er kølet ned igen, så vil det være noget lettere at få skidt og fedt renset væk manuelt.

I korte træk

For overskueligheden skyld har vi her samlet de væsentligste forskelle på pyrolyse, katalyse og damprengøring:

💠 Pyrolyse tager omkring 3 timer ved 500 grader og har en høj effektivitet
💠 Katalyse tager omkring 1 time ved 200 grader og har en medium effektivitet
💠 Damp tager omkring en halv time ved 100 grader og har en lav effektivitet


Sådan gør du ovnen ren manuelt

Hvis man ikke har en ovn med et selvrensende program, så er det nødvendigt med manuel rengøring med håndkraft for at fjerne fedt, madrester, skidt og snavs. Dette afsnit handler således kun om ovne uden den særlige, selvrensende emalje, som ikke må rengøres med hverken sæbe eller ovnrens.

Brun sæbe

Brun sæbe er en gammel klassiker, som ifølge eksperterne stadig er meget effektiv, når det kommer til rengøring af ovnrummet på en almindelig ovn uden den ru emalje, som findes på selvrensende ovne.

Brun sæbeEksperterne forklarer, at der findes 2 forskellige måder at anvende brun sæbe på, når man gør ovnen ren – en hurtig og en langsom.

Er ovnen kun lidt beskidt og trænger til en lettere rengøring, så kan man starte med at smøre ovnens indvendige flader ind i brun sæbe, så der er et godt lag. Herefter skal man tænde for varmen og sætte temperaturen på mellem 50 og 100 grader. Mens varmen stiger, vil sæben begynde at boble, og når det sker, så skal man slukke for ovnen igen. Lad ovnrummet køle af og vask efter med vand. En almindelig skuresvamp er bedst til formålet. Tør efter med en tør klud. Man behøver ikke højere temperaturer, da en høj temperatur i stedet kan forårsage, at sæben brænder fast.

Hvis man har en meget beskidt ovn, så kan det være nødvendigt med en mere grundig metode, og her skal man starte på samme måde og smøre ovnens flader ind i brun sæbe. Herefter skal de indsæbede områder dog dækkes til med husholdningsfilm, og det skal blive siddende natten over. Næste dag fjernes filmen, og sæben skal blot vaskes af med vand.

Denne metode er i øvrigt også anvendelig, når det gælder bageplader, som er blevet medtaget af madlavning.

Når man bruger den brune sæbe til rengøring af ovnen, så bør man som udgangspunkt også anvende den faste form af brun sæbe, som har en høj pH-værdi. De hårde brune sæber har nemlig en pH-værdi på op til over 11, hvor den flydende, brune sæbe kun ligger på omkring 8. Jo mere basisk sæben er – des bedre er den til at opløse fedt.

Brun sæbe kan dog være hårdt for hænderne, så eksperterne anbefaler, at man anvender handsker.

Natron

NatronNatron har den fordel, at det er helt uskadeligt, fri for gift og helt naturligt, så her kan man med fordel også tage børnene med i køkkenet. De fleste anvender natron som hævemiddel i kager, men man kan faktisk også gøre rent med det – og endda på en meget enkel måde:

Det eneste, man skal gøre, er at blande en halv kop natron med lidt vand, så blandingen bliver tyk – man skal ikke komme mere end et par skefulde vand i, for ellers bliver blandingen for flydende. Den tykke blanding skal derefter smøres på ovnens beskidte indersider, hvor det skal sidde natten over. Næste dag skal blandingen blot fjernes med vand og en svamp.

Hvis man har brug for en hurtigere metode med natron, så kan man også smøre ovnen ind i eddike, hvorefter man drysser et tykt lag natron oven på eddiken og lader det sidde lidt.

Lågen

Der vil for det meste sidde en rude i lågen, som gør, at man kan følge med i tilberedningen af maden. Denne vil også blive medtaget og beskidt med tiden, og eksperterne forklarer, at det letteste er at fjerne ruden helt, inden rengøringen foretages. Mange ovne er netop konstrueret på den måde, at man kan fjerne lågen uden brug af værktøj.

Når man har fjernet ruden fra ovnen, så kan man enten smøre den med brun sæbe eller opvaskemiddel. Lad det sidde på en halv time og vask ruden af igen – det kan med fordel blot gøres i vasken. Hvis der sidder meget fastbrændt skidt på ruden, så kan man også starte med at skrabe det af med en glasskraber.

Risten

Ovn ristOfte vil risten i ovnen være fremstillet i rustfrit stål, og det betyder, at man faktisk bare kan sætte risten i opvaskemaskinen efter brug. Hvis man ikke har en opvaskemaskine, så kan man også rengøre risten manuelt, og igen kan man enten bruge brun sæbe eller opvaskemiddel.

Hvis risten er meget medtaget, så kan man smøre den ind i brun sæbe, lægge film over og lade den stå natten over. Hvis man foretrækker almindeligt opvaskemiddel, så kan man også blot lægge risten i blød i en blanding med opvaskemiddel natten over.

Er der fastbrændt skidt på risten, så kan en rist af rustfrit stål også sagtens tåle en tur med stålsvampen eller skuresvampen.

Selv hvis man har en pyrolyseovn, så er det ikke alle af disse typer, som har medfølgende riste og plader, der kan tåle pyrolyse. Derfor skal nogle af disse også rengøres manuelt, som beskrevet her.

Ventilator

Hvis man har en varmluftsovn, så findes der også en ventilator i ovnen. Det varierer fra ovn til ovn, hvordan man afmonterer ventilatoren. Kig i brugsanvisningen og gør den ren med almindeligt opvaskemiddel.

Husk dog at slukke for hovedafbryderen, inden du fjerner ventilatoren.

salmiakspiritusPas på giftige rengøringsmidler som salmiakspiritus

Skrappe rengøringsmidler er ofte effektive, men de er også skadelige. For eksempel anbefaler eksperterne, at man ikke anvender salmiakspiritus til rengøringen af ovnen, da det er giftigt. Det kan både ende i maden, blive udskilt sammen med osen fra ovnen eller ødelægge termostaten, og derfor bør man under ingen omstændigheder anvende det til rengøring af ovnen.

Mange har måske læst tips fra andre lande, hvor eksperterne ikke fraråder salmiakspiritus, men her gør de danske eksperter opmærksom på, at varianten fra for eksempel Norge kun har en koncentration på 5-10 procent, mens den i Danmark ligger på 45 procent. Så her er tale om en væsentlig forskel.

Særligt ved dampovne

Hvis man har en dampovn, så skal man huske at holde ovnen så tør som muligt, idet den bruger vand til at skabe damp. Nogle dampovne har et særskilt tørreprogram, men hvis det ikke er tilfældet, så skal man huske at fjerne kondensvand efter brug. Husk også vandbeholderen, som jævnligt skal tømmes og rengøres.

Når man har med vand at gøre, så medfølger der også gener som kalk, som man regelmæssigt skal fjerne ved afkalkning. Nogle ovne har en automatisk afkalkningsfunktion, mens man på andre må gøre det manuelt.

Andre gode rengøringstips til ovnen

Hvis man har problemer med ophobninger af fastbrændte madrester på bunden af ovnen, så kan man let forhindre dette ved at sætte en bradepande med stanniol i ovnen, hver gang man anvender den. Fedt og madrester lander dermed på stanniolen, som man blot smider ud efter brug.

Husk ikke at lægge stanniolen direkte i ovnens bund uden bradepande, for stanniolen kan risikere at brænde fast.


Guide: Sådan vælger du den rigtige ovn

Sådan vælger du den rigtige ovnDer findes mange forskellige ovne på markedet, og baseret på information fra det britiske testmagasin Which.co.uk samt det danske forbrugerråd Tænk guider vi her til, hvad man skal overveje, inden man køber en ovn, og hvordan man får den rigtige model med hjem.

Størrelse

Man bør starte med at se på det helt basale – hvor stor en ovn har man brug for, og hvor stor en ovn er der plads til i hjemmet?

Eksperterne forklarer, at de fleste ovne har en kapacitet på mellem 50 til 75 liter, men nogle ovne kan være endnu større. Gennemsnittet ligger på omkring 64 liter, så alt herover anses for værende en stor ovn. Man bør huske at vælge størrelse efter behov, for på den ene side findes der en del energispild ved at varme en stor ovn op, hvis man kun udnytter en lille del af kapaciteten, men omvendt så skal man heller ikke proppe for meget mad ind i en for lille ovn – det vil resultere i en fejlagtig varmefordeling og dårlig tilberedning.

Pris

Prisen varierer meget fra ovn til ovn, og en dyr ovn er ifølge eksperterne ikke altid den bedste. Eftersom man ikke kan prøve ovnene på forhånd, så kan man med fordel læse de forskellige eksperttests, hvor eksperterne direkte har afprøvet modellerne med forbrugerne i tankerne. Ofte kan man få gode, almindelige ovne fra et par tusind kroner, mens de dyrere modeller let kan koste både 5 og 10 gange så meget. Læg mærke til at antallet af funktioner og pris hænger meget nøje sammen.

Funktioner

Netop funktioner er et andet væsentligt aspekt, når man vælger en ny ovn. Nogle ovne har få og andre mange. Eksperterne anbefaler, at man køber en ovn med sine egne behov i tankerne, og hvis man kun anvender standard-funktioner, så er der ingen grund til at bruge tusindvis af kroner på funktioner, man alligevel ikke bruger. Måske en ovn med kun over-/undervarme, varmluft og grill vil være nok?

FunktionerNetop varmluft er en funktion, som eksperterne er begejstrede for, for den tillader, at man kan tilberede på flere plader ad gangen samtidig, da en ventilator sikrer en jævn fordeling af varmen.

Hvis man for eksempel bager pizza i ovnen, så er kun undervarme også en god funktion, mens kun overvarme er fordelagtigt ved gratinering.

Eksperterne forklarer, at også et digitalt display med timer kan være nyttigt, ligesom at en ovn med digitale valg kan være mere nøjagtige end for eksempel, når man anvender en drejeknap. Det kan også være en fordel med et teleskopudtræk til især tunge fade, således at de kan køres ind og ud. Det forbedrer både sikkerheden og gør arbejdet lettere.

Mange moderne ovne kommer desuden med udstyr, som kan gøre arbejdet i køkkenet lettere – for eksempel stegetermometer, kogebøger eller madlavningsprogrammer og automatiske temperaturindstillinger. Nogle ovne har også specialfunktioner til langtidsstegning, pizza eller optøning, men mange af disse funktioner vil dog gøre, at ovnen bliver noget dyrere.

Ovne bliver mere og mere teknologiske, og i dag er det muligt at få ovne, der kan styres med en app via telefonen. Dette kan også lette madlavningen noget og gøre arbejdet mere fleksibelt, men ovne med WiFi-tilslutning er ofte heller ikke billige.

Selvrensende ovne

Nogle ovne kommer også med selvrensningsprogrammer såsom pyrolyse eller katalyse, og det kan være smart, hvis man gerne vil slippe for den manuelle rengøring. Det er op til en selv at vurdere, om man har brug for det. Ovne med disse funktioner koster ofte ekstra.

Brugervenlighed

Eksperterne anbefaler, at man også ser nærmere på brugervenligheden, idet man vil skulle bruge sin ovn ofte, og hvis den er svær at styre, indstille og programmere, så vil den også irritere på lang sigt.

Energimærket

Energimærke ovnOvnens forbrug af energi er også et vigtigt parameter, for en ovn med en høj energiklasse vil nemlig have et meget lavere energiforbrug end en model i en lav energiklasse.

Man kan se energimærket på alle ovne, og skalaen for ovne går fra D i bunden til A+++ i toppen, og eksperterne anbefaler, at man køber en model med en så høj mærkning som muligt – gerne A eller bedre. Der findes dermed 7 forskellige klasser: D, C, B, A, A+, A++, A+++.

Herunder illustrerer Sparenergi.dk forskellen på de forskellige klasser:

⚡ En ovn på 65 liter i energiklasse B bruger 1.09 kWh/brug
⚡ En ovn på 65 liter i energiklasse A bruger 0,88 kWh/brug
⚡ En ovn på 65 liter i energiklasse A+++ bruger 0,37 kWh/brug 

⚡ En ovn på 75 liter i energiklasse B bruger 1,14 kWh/brug
⚡ En ovn på 75 liter i energiklasse A bruger 0,93 kWh/brug
⚡ En ovn på 75 liter i energiklasse A+++ bruger 0,39 kWh/brug


Hvad betyder symbolerne på ovnen?

Hvad betyder symbolerne på ovnen?

Ofte kan man kun se symboler på ovnen og ikke nogen forklaring, når man skal vælge tilberedningsfunktion. Især på ovne med mange muligheder kan det være en smule uoverskueligt at tyde symbolerne og vælge den rigtige.

Derfor forklarer vi i det følgende, hvad de mest almindelige symboler betyder, så forbrugeren bedre kan forstå symbolerne på ovnen.

Over-/undervarme: To streger over hinanden på langs.

Undervarme: Én streg på langs nederst.

Overvarme: Én streg på langs øverst.

Varmluft: En cirkel med en figur med tre ben inden i (ligner en propel set forfra). ”Propellen symboliserer den vifte, som varmluftsfunktionen anvender til at fordele varmen jævnt.

Grill: En takket eller zigzagget streg. Kan også optræde sammen med symbolet for varmluft – da kombineres disse.

Hurtig opvarmning: Varierer lidt, men ofte 2 pile mod højre, der peger ind imod 3 bølgede streger på højkant.

Optøning: En iskrystal med en dråbe nedenunder.


FAQ – Ofte stillede spørgsmål

🏆 Hvilke selvrensende ovne er bedst i test?

Bosch HBG672BS1

🔍 Hvordan testes de selvrensende ovne?

Ovnene vurderes ud fra hvor hurtigt de bliver varme, hvor stabilt de holder temperaturen og hvor stort et energiforbrug de har. Derudover ses der også på brugervenlighed og støjniveau samt den elektriske og mekaniske sikkerhed.

⚡ Hvilken energiklasse bør jeg gå efter?

Skalaen for ovne går fra A+++ som det bedste, til D som det værste. Det er anbefalet, at man vælger en model med A+ som minimum.


Anvendte kilder til Selvrensende ovn test 

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰
Tænk er det danske forbrugerråd, som fungerer som danskernes vagthund i samfundet. Forbrugerrådet Tænk beskæftiger sig med alle tænkelige aspekter af det danske forbrugerliv, og det inkluderer grundige tests af forskellige forbrugerprodukter fra en bred vifte. I denne omgang er der tale om en test af ovne. Ønsker du at læse mere om testen, kan du klikke på dette link.

Læg dog mærke til at fuld adgang til testenes specifikke resultater kræver abonnement. Hvis man kun ønsker at se resultatet af en enkelt test, kan man købe sig adgang til testene enkeltvis. 

Forbrugerrådet Tænk har ligeledes testet og anmeldt Gorenje BOP799S51X og Beko BIM 25300XP.

Ønsker du at læse hele anmeldelsen af Gorenje BOP799S51X, kan du klikke ind her.

Ønsker du at læse hele anmeldelsen af Beko BIM 25300XP, kan du klikke ind her.


Råd & Rön 🇸🇪 
Den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön beskæftiger sig med adskillige sider af svenskernes forbrugerliv, som blandt andet inkluderer generelle forbrugerinformationer men også tests af forskellige forbrugerprodukter. Råd & Rön har her testet forskellige ovne med pyrolyse.

Du kan læse hele deres test her. Læg dog mærke til at fuld adgang til testens specifikke resultater kræver abonnement. Hvis man kun ønsker at se resultatet af en enkelt test, kan man købe sig adgang til testene enkeltvis.

Råd & Rön har ligeledes testet og anmeldt Beko BIM 25300XP, som de har givet en god anmeldelse. Du kan læse hele anmeldelsen her.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Her kan du skrive en kommentar til artiklen

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse