Bedste seng – Stor sengeguide hos Forbrugsguiden.dk

1

Det kan ofte være svært at gennemskue hvilken seng der er det bedste køb. Markedet for senge er en stor jungle, hvor der findes tusindvis af forskellige senge, hvilket ikke ligefrem gør det nemmere at vælge. I denne guide vil vi komme ind på nogle af de ting du bør overveje, før du køber ny seng.

Vi kommer også med en række bud på, hvad vi anser som rigtig gode senge.

Samlet set bruger vi i gennemsnit 26 år af vores liv i sengen. Derfor er det vigtigt, at du vælger den rigtige seng, for kvaliteten af din søvn påvirker dit liv på rigtigt mange måder. Hvis du sover dårligt om natten, går det ud over hele din dag. Du vil være mindre veloplagt i dagtimerne og føle dig konstant træt. Sover du til gengæld godt om natten, vil du opleve at du er fyldt med energi i hverdagen, hvilket vil forbedre din livskvalitet.

Sammen med Bedrenætter giver vi dig en række gode råd, som forhåbentligt kan give dig den viden du har brug for, før du køber ny seng.

Hvilken seng skal jeg vælge?  

Det er vigtigt at forstå at der ikke findes én seng, der er bedst for alle. Den bedste seng for dig, kommer an på hvilken kropstype du har og hvilken krav  og du har til din seng.Bedste seng

Alle kroppe er forskellige og har forskellige behov, hvilket der skal tages højde for, når man skal vælge sin nye seng.
Vi vil nu gennemgå nogle af de ting du bør være opmærksom på inden du køber din nye seng. Vi håber at vores råd kan hjælpe dig med at vælge den seng som er bedst for dig.

Hvis du er lille og rund, vil du typisk have behov for en hårdere madras, sammenlignet med hvis du er høj og slank, hvor du i stedet kunne drage nytte af en blødere madras.

Politiken.dk har interviewet kiropraktor Michael Randsøe fra Herlev Kiropraktor Center, som har mange års erfaring med rådgivning af køb af ny seng.
Han giver her et par gode råd omkring nogle af de vigtigste ting du skal være opmærksom på. Vi har her kigget lidt nærmere på nogle af de råd han giver.


Zoner er vigtige:
Hvis man har former, såsom en fyldig bagdel eller brede hofter, så anbefales det, at man køber en madras med indbygget zoneinddeling.Senge boxmadras-min

Årsagen til, at det er vigtigt med zoneinddeling er, at rygsøjlen skal kunne ligge vandret når du sover, da dette kan hjælpe dig med at afværge fremtidige rygproblemer.
Ved at eksempelvis dine hofter kan synke lidt ned i madrassen, sammenlignet med resten af kroppen, så bevirker det at din rygsøjle vil ligge i vandret position natten igennem.

Her kan det anbefales at købe en topmadras lavet i memory skum, da de former sig efter kroppens former og dermed giver god aflastning.


Vælg den rette topmadras:
Det er ikke nok kun at have fokus på at finde den rette madras, det er mindste ligeså vigtigt at finde en passende topmadras. Det er topmadrassen som ligger øverst i sengen og dermed også den din krop vil have kontakt med natten igennem. Derfor er det meget vigtigt, at du vælger en topmadras som passer til din kropstype.

Forbrugsguiden.dk anbefaler to forskellige materialer indenfor topmadrasser:

1: Latex, er udviklet af gummitræer og skaber en type topmadras med en god fasthed. Ved at vælge latex får du en topmadras, der optimale forhold for en god nattesøvn. Du får en god støtte, da den er todimensionel, og samtidig er madrassen også meget trykaflastende.

Latex har samtidig den fordel, at det er både allergi-venlig og meget åndbart, hvilket betyder at materialet ikke bliver påvirket af din kropsvarme. Dette gør, at en latex topmadras er meget behagelig at sove på, også om sommeren.

2: Memory Skum justerer sig efter kroppens vægt og former sig efter kroppens facon, ved hjælp af kroppens egen varme. Memory skum bliver blødere når den bliver varmet op af kroppen, hvilket tillader at din krop synker lidt ned i madrassen i de områder hvor der er ekstra belastning, såsom ved hofte og skuldre.
Det gør, at man ligger i en mere fastlåst position, hvilket giver en rigtig god søvnkomfort for mange mennesker. Det anbefales, at folk med rygproblemer benytter sig af en memory skum topmadras.

Med memory skum får du altså en trykaflastende topmadras som skaber trykaflastning ved hjælp af din kropsvarme, da den former sig efter kroppen. Når du synker ned i madrassen ligger du mere roligt om natten og bevæger dig mindre. Topmadrassen tilpasser sig dermed din kropsstilling.


En forkert seng kan forværre din rygproblemer:
Politiken skriver at omkring hver 5. af os danskere sover i senge, som rent faktisk forværre vores rygproblemer.For kort seng kan give rygproblemer

Selvom vi ca 26 år af vores liv i sengen, så tænker vi alligevel for lidt over, hvor vigtigt sengen rent faktisk er for vores velbefindende. Det kan gå ud over nattesøvn og især vores ryg, hvis vi ikke er opmærksomme på at vælge en seng, som passer til os.
Tom Bendix, som er professor og leder af forskningsenheden ved Videnscenter for Reumatologi og Rygsygdomme på Glostrup Hospital, udtaler til politiken omkring vigtigheden i at vælge en god seng:

Det har en vis betydning, og det taler forskellige undersøgelser også for, selv om man skal være forsigtig med at komme med firkantede budskaber, når det kommer til rygproblemer

Han udtaler endvidere til politiken:
»Det er klart, at en almindelig springmadras ikke holder for evigt, og selv om det kan være svært at sige noget definitivt om, hvorvidt en slidt madras har en betydning for folk med rygproblemer, uden at man har lavet en større undersøgelse, så er der noget, der taler for, at den kan forværre en dårlig ryg«

Kiropraktor Michael Randsøe udtaler til politiken:
»Sengen er det møbel, du bør stille størst krav til i hjemmet. Skal du til at stifte hjem, så prioriter sengen og sid på ølkasser i stuen. Det er ikke så skadeligt at sidde på en gammel, slidt ølkasse, som det er at sove i en billig, dårlig seng«,

Dermed er der ingen tvivl om at sengen faktisk spiller en stor rolle i vores liv. Med den rigtige seng kan du være med til at mindske risikoen for rygsmerter og du vil opleve en hverdag, hvor du føler dig frisk og veludvilet.


Der skal være nok plads i sengen:Der skal være plads i sengen
TV2 har på deres hjemmeside lavet et interview med fysioteaupeut Mark Abildhauge, som fortæller, at det også er meget vigtigt, at ens seng ikke er for lille. Du sover bedre hvis du har rigeligt med plads. Din seng skal være mindst 90 cm bred og med 20-30 cm luft i hver ende, så du kan ligge udstrakt.


Hvilken senge anbefales?

Vi har her valgt at fremhæve fire forskellige senge, som Forbrugsguiden.dk anbefaler på grund af deres høje kvalitet og gode pris. Alle senge er dansk produceret.


Ideel Harmoni elevationsseng

Bemærk: Ideel Harmoni elevationssengen er i øjeblikket på tilbud. Eksempelvis kan der spares 58% på størrelsen 180 x 200 lige nu. Den er nedsat fra 21.999 kr. til 9.999 kr. – Modellen er også nedsat i de andre størrelser.

Ideel Harmoni er en elevationsseng i et minimalistisk design og et neutralt farvevalg, der gør det nemt at passe sengen ind i en hvilken som helst stilart, som du måtte have i dit soveværelse. Samtidig gør det flade og enkle design og det slidstærke møbelstof det nemt at holde sengen ren og afvaske eventuelle pletter.

Elevationsrammen er samtidig holdt i en tykkelse på beskedne 10 centimeter. Det giver sengen et strømlinet og tyndt look. En benhøjde på hele 19 cm sikrer samtidig, at der er masser af plads til opbevaring under sengen. Selv dine sammenklappelige fitness-maskiner og større opbevaringsbokse kan finde vej ind under sengen. Benhøjden giver samtidig en behagelig ind- og udstigningshøjde på sengen.

Madrassen anvender 250 posefjedre pr. kvadratmeter og er udstyret med 5 komfortzoner. Der gives 20 års garanti på ramme- og fjedrebrud, ligesom du har mulighed for at ombytte fastheden på madrasserne mod gebyr i op til 30 dage efter modtagelsen.

Ideel Harmoni elevationssengen findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Hvis du vejer +95 kg, så er det en af disse modeller du skal vælge:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Læs mere om Harmoni sengene her.


Ideel Komfort elevationsseng

ideel_komfort_elevationssengen

Bemærk: Ideel Komfort elevationssengen er i øjeblikket på tilbud. Eksempelvis kan der spares 56% på størrelsen 180 x 200 lige nu. Den er nedsat fra 31.999 kr. til 13.999 kr. – Modellen er også nedsat i de andre størrelser.

Ideel Komfort elevationsseng er holdt i et minimalistisk og strømlinjet design, som passer ind i de fleste hjem og let at holde rent. Samtidig gør farvevalget og muligheden for at tilkøbe sengegavl i samme minimalistiske design, sengen til et flot og

tidløst møbel i dit soveværelse.

Madrasserne i sengen fås i to fastheder. De er udstyret med 220 pocketfjedre pr. kvadratmeter og ikke mindre end 7 komfortzoner. De to ekstra komfortzoner udbløder overgangen mellem den øvre del af ryggen og mellem lænden og hoftepartiet. Det giver dig mulighed for at ligge længere tid i samme liggeposition, så du får en mere rolig og behagelig søvn uden gener.

Producenten yder hele 25 års garanti på brud på såvel sengerammen som fjedrene i madrassen. Derudover ydes der 5 års garanti på motoren og mulighed for at ombytte fastheden på madrasserne mod gebyr.

Ideel Komfort elevationssengen findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Hvis du vejer +95 kg, så er det en af disse modeller du skal vælge:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Læs mere om Ideel sengene her.


Venus Mayan elevationseng

Er du på udkig efter en bæredygtig, økologisk og helt igennem allergivenlig elevationsseng, så er Venus Mayan fra Bedre Nætter helt klart det bedste valg. Det eneste materiale der indgår i sengen, som ikke er økologisk, er det Cooltex-skum, som anvendes som polstring i madrasserne.

Vælger du den helt igennem økologiske Mayan Green topmadras med en kerne på hele 60 mm Rainforest Alliance- og FSC-certificeret naturlatex og Oeko tex-certificeret betræk, får du den sundeste og mest skånsomme soveoplevelse. Naturlatexen er tappet fra økologiske træer og består således ikke af økologiske latexolier, men ægte, naturligt latex udvundet af træ.

Madrassen anvender 250 pocketfjedre pr. kvadratmeter, som er opdelt i 5 komfortzoner. Samtidig er elevationslaget i sengen bygget af en tyk, solid træramme på hele 20 cm tykkelse. Det giver sammen med sengens 19 cm ben, 17 cm madras og 7 cm tykke topmadras, en rigtig god ind- og udstigningshøjde i sengen.

Producenten giver hele 25 års garanti mod ramme- og fjedrebrud, ligesom der gives 5 års garanti på elevationsmotoren fra danske Linak.

Mayan Venus elevationssengen findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Hvis du vejer +95 kg, så er det en af disse modeller du skal vælge:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Læs mere om Mayan sengene her.


Jupiter No.1 – Elevationsseng

Hvis du er på udkig efter en elevationsseng, så er Jupiter No 1 et rigtig fornuftigt valg, som giver dig optimale forhold for en god nattesøvn.

I en elevationsseng sidder en motor som gør, at du kan justerer madrassen op og ned, som det passer dig.

Med Jupiter No. 1 elevationssengen medfølger der en vendbar posefjedermadras med 5 zoner. Motoren som styrer elevationssengen er produceret af danske Linak, hvilket er en af verdens førende producenter. Dette sikrer dig, at du får den bedste kvalitet for dine penge.

Jupiter elevationsseng findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Hvis du vejer +95 kg, så er det en af disse modeller du skal vælge:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Læs mere om Jupiter sengene her.


Venus No. 1 – Elevationsseng

Venus No 1 er en dansk produceret elevationsseng i et meget stilrent design, der giver en fantastisk lækker komfort. Her får du en elevationsseng som tilhører den absolutte luksusklasse

Denne model indeholder, ligesom Jupiter No 1, også en højkvalitets motor fra danske Linus, hvilket gør at elevations funktionen i sengen virker upåklageligt.

Venus No 1 minder i bund og grund meget om Jupiter No 1, der er dog et par punkter, hvor de to senge adskiller sig fra hinanden.

En af de ting som giver Venus en bedre komfort, er latex polstring omkring fjedrene, hvilket også giver sengen en længere levetid.
Desuden er Linak motoren i Venus No 1 stærkere end i Jupiter No 1 og medfølger der champagneben fremfor almindelige stålben.

Venus er også udstyret med en tykkere og højere træramme, hvilket giver en fantastisk stabilitet. Du kan læse flere fordele omkring Venus No 1 ved at klikke på nedenstående link.

Venus elevationsseng findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Hvis du vejer +95 kg, så er det en af disse modeller du skal vælge:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan læse mere om de forskellige Venus elevationssenge her.


Nordkap kontinentalseng

Med Nordkap sengen får du rigtig meget ægte kontinentalseng for pengene – endda med medfølgende gratis sengegavl.

Sengen fås med individuel fasthed på springmadrasserne. De er meget praktisk samlet i et fælles betræk, så I undgår den irriterende revne mellem madrasserne. Revnen er ellers tit en ekstra udfordring på kontinentalsenge, da den oftest går hele vejen ned gennem madraslagene.

Men i Nordkap kontinentalsengen er både topmadrassen og springmadraslaget – takket være det samlende betræk på de individuelle springmadrasser – samlet i et stykke. Det giver mere samling på sengene og derved en mere stabil oplevelse, når du ligger i den.

Både springmadras- og boksmadraslaget er udstyret med fuldt fjedrelag. Her snydes der oftest med boksmadraslaget i billigere modeller. Men ikke i Nordkap sengen.

Samtidig anvendes der 261 pocketfjedre pr. kvadratmeter i springmadraslaget. Fjedrene er yderligere opdelt i 5 komfortzoner, der forbedrer liggekomforten væsentligt.

Sengen leveres med 15 års garanti mod ramme- og fjedrebrud, ligesom der gives 30 dags ombytningsret på fastheden på madrasserne.

Nordkap sengen findes i følgende størrelser:
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Hvis du vejer +95 kg, så er det en af disse modeller du skal vælge:
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan læse mere om de forskellige Nordkap sengene her.


Senses Lux kontinentalseng

Med Senses Lux kontinentalsengen får du en meget æstetisk smuk og tidløst designet kontinentalseng med fjedrelag i både box- og springmadraslaget. Springmadraslaget er opdelt i to separate madrasser – blot i samme betræk – så I har mulighed for at få individuel fasthed i hver side af sengen.

Det smarte betræk og topmadrassen i fuld bredde sikrer samtidig, at I slipper for at slås med den irriterende revne i midten af dobbeltsengen.

Til topmadras kan I vælge mellem en madras med enten latex- eller Celsius skumkerne. Førstnævnte giver en mere jævn og køligere temperatur og tillader kroppen at ånde. Skumkernen er et bedre valg, hvis du tit har problemer med at holde varmen i sengen.

Her tale om en ægte kontinentalseng med fjedrelag i både springmadrasser og boxmadrasserne. Det giver den mest optimale liggekomfort og den berømmede Tornerose-oplevelse, som en ægte kontinentalseng giver.

Producenten giver 25 års garanti mod fjedre- og rammebrud, ligesom der er 30 dages ombytningsret på fastheden i madrasserne mod et mindre gebyr pr. madras, der skal skiftes fasthed på.

Senses Lux sengen findes i følgende størrelser:
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210
210 x 210

Hvis du vejer +95 kg, så er det en af disse modeller du skal vælge:
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210
210 x 210

Du kan læse mere om de forskellige Senses Lux sengene her.


Ideel Harmoni kontinentalseng

Bemærk: Ideel Harmoni kontinentalsengen er i øjeblikket på tilbud. Eksempelvis kan der spares 58% på størrelsen 180 x 200 lige nu. Den er nedsat fra 16.999 kr. til 6.999 kr. – Modellen er også nedsat i de andre størrelser.

Ideel Harmoni er en endnu mere minimalistisk designet kontinentalseng end tidligere modeller fra Bedre Nætter. Sengens tidløse design er holdt i neutrale farver og rene linjer.
Det gør dels sengen nem at passe ind i soveværelsets eksisterende stil og dels nem at holde ren.

Som alle andre kontinentalsenge fra Bedre Nætter er der tale om en ægte kontinentalseng med fjedre i både boxmadrasserne og springmadraslaget.

Springmadraslaget anvender således 260 pocketfjedre pr. kvadratmeter, der er opdelt i 5 komfortzoner. Du kan vælge individuel fasthed på hver side af sengen. Laget består nemlig af to springmadrasser, der er samlet af et fælles betræk, så I slipper for revnen i midten af sengen.

Topmadrassen er ud i et stykke og dækker således hele dobbeltsengen. Her har du frit valg mellem en 40 mm kerne af latex eller Celsius-skum. Vil du fuldende sengens udtryk yderligere, har du mulighed for at tilkøbe en væghængt gavl til hovedgærde.

Der gives 20 års garanti mod fjedre- og rammebrug og 30 dages ombytningsret på fastheden af springmadrasserne mod gebyr.

Ideel Harmoni kontinentalsengen findes i følgende størrelser:
140 x 200
180 x 200

Hvis du vejer +95 kg, så er det en af disse modeller du skal vælge:
140 x 200
180 x 200

Du kan læse mere om de forskellige Ideel Harmoni sengene her.


Ideel Komfort kontinentalseng

Ideel Komfort er en kontinentalseng, der er holdt i det samme minimalistiske design, som de andre senge i Ideel-serien. Sengen her udmærker sig fra de andre kontinentalsenge i Bedre Nætters sortiment, ved at tilbyde hele 7 komfortzoner i springmadraslaget på kontinentalsengen.

Det er skabt ved at tilføje to nye komfortzoner på hver side af lænden. Derved gøres overgangen blødere mellem lænd og hofter, samt mellem lænden og den øverste del af ryggen og skuldrene. Det skulle gøre det muligt at blive liggende i den samme sovestilling i længere tid ad gangen, samt undgå problemer med blodomløbet ned til benene. Det skulle igen resultere i, at du vågner mere eller mindre op færre gang hver nat, fordi du får mindre behov for at ændre sovestilling.

Ligesom de øvrige kontinentalsenge, så er det muligt at tilpasse fastheden af springmadrasserne i hver side af sengen. De er nemlig samlet i det samme betræk, så I indgår at skulle slås med revnen mellem madrasserne, som oftest er ekstra besværlig at have med at gøre i kontinentalsenge uden et samlende betræk.

Topmadrassen har en kerne i enten latex eller Celsius-skum på hele 60 mm. Celsius sidste er velegnet, hvis du gerne vil ligge varmt og latex er til hvis du ønsker en kølig og mere jævn temperatur i sengen gennem hele natten.

At der er tale om en virkelig kvalitetsseng, understreges af, at der gives 25 års garanti på både ramme- og fjedrebrud, ligesom du kan ombytte fastheden på springmadrasserne mod et mindre gebyr pr. madras, der skal ombyttes.

Ideel Komfort sengen findes i følgende størrelser:
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Hvis du vejer +95 kg, så er det en af disse modeller du skal vælge:
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan læse mere om de forskellige Ideel Komfort sengene her.


Sirius Black kontinentalseng

Sirius Black er en af topmodellerne i Bedre Nætters udvalg af kontinentalsenge. Ligesom Ideel-serien er designet hold strømlinet og minimalistisk, så sengen er både nem at rengøre og vedligeholde, og let kan passes ind i dit soveværelse, uanset hvilken stil og farvevalg du kører med på det øvrige møblement.

Sengen er holdt helt i sort – deraf navnet – og der er frit valg mellem en topmadras med en 60 mm kerne af latex eller Celsius-skum. Det giver dig mulighed for at justere temperaturen til den kølige side, hvis du vælger latex og den varmere, hvis du vælger at have en skumkerne i topmadrassen.

Som altid er det muligt at tilpasse fastheden individuelt i springmadraslaget, fordi det består af to separate springmadrasser samlet i det samme betræk. Det giver et bedre hold på sengen og madrasserne er udstyret med hele 250 posefjedre fordelt i 5 komfortzoner for optimal liggekomfort.

Sengen har en god højde for både ind- og udstigning og der ydes 15 års garanti på både fjedre- og rammebrud, samt 30 dages ombytningsret på fastheden i springmadrasserne – mod gebyr for hver madras, der skal byttes ud.

Senses Lux sengen findes i følgende størrelser:
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Hvis du vejer +95 kg, så er det en af disse modeller du skal vælge:
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan læse mere om de forskellige Sirius sengene her.


Venus Mayan kontinentalseng

Med Venus Mayan kontinentalseng får du en næsten helt igennem økologisk soveoplevelse. Det er især velegnet for dig, der lider af astma og allergier, samt dig som sætter pris på at handle bæredygtigt og økologisk.

Kontinentalsengen anvender den helt igennem økologiske topmadras med 60 mm kerne af 100 % naturlatex. Det er latex som er udvundet fra træer og ikke indeholder oliebaserede latextyper, der også kan fås i økologiske versioner.

Både topmadras, springmadraslaget og boxmadrasserne i bunden er betrukket med eksklusivt møbelstof, som er let at vedligeholde.

Mellem de enkelte lag i sengen er der anvendt et særligt antiskrid-betræk, som forhindrer at de enkelte lag i elevationssengen skrider ud i forhold til hinanden.

Springmadrasserne anvender 250 pocketfjedre pr. kvadratmeter opdelt i 5 komfortzoner. Det giver de mest optimale chancer for at få en god og problemfri nattesøvn uden astma- og allergianfald.

Producenten giver 25 års garanti på brud på den 14 cm tykke træramme, samt mod fjedrebrud i fjedrelaget på både springmadrasser og boxmadrasser.

Venus Mayan sengen findes i følgende størrelser:
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210
210 x 210

Hvis du vejer +95 kg, så er det en af disse modeller du skal vælge:
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210
210 x 210

Du kan læse mere om de forskellige Venus Mayan sengene her.


Jupiter No. 1 – Kontinentalseng

Denne dansk producerede kontinentalseng er efter Forbrugsguidens mening, en af markedets bedste kontinentalsenge, som giver rigtig meget kvalitet for pengene. Sammenligner man med andre mærker, mener vi, at der er mange som får rigtig meget for sine penge ved at vælge Jupiter No 1.
Sengen består af en vendbar 5-zonede springmadras, som skaber en god platform for en nattesøvn. Du kan vælge enten en fast madras eller en madras med medium fasthed.

Vejer du mere end 80 kg. så anbefaler vi en fast madras. Hvis du vejer under 80 kg, anbefaler vi en medium madras.

Bemærk at der også medfølger en valgfri topmadras, når du køber denne kontinentalseng.

Jupiter No. 1 findes i følgende størrelser:
140 x 200
180 x 200
180 x 210

Hvis du vejer +95 kg, så er det en af disse modeller du skal vælge:
140 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan se alle Jupiter sengene her.


Ideel Komfort boxmadras

ideel komfort boksmadrassen

Bemærk: Denne model er lige nu på tilbud. Eksempelvis kan størrelsen 180 x 200 købes for 9.999 kr. nedsat fra 19.999 kr. (Nedsat med 50%) – Alle størrelser af Ideel Komfort sengen er nedsat i øjeblikket.

Ideel Komfort boxmadras fås her i en unik dobbeltsengskombination med fælles topmadras. Derved undgår I problemer med revnen mellem sengen. Tilmed kan du frit vælge mellem en topmadras med en kerne af latex eller Celsius-skum på hele 60 mm tykkelse.

Selve boksmadrassen anvender et dobbelt fjedrelag med 220 pocketfjedre pr. kvadratmeter i hvert fjedrelag. Derudover anvender boxmadrassen 7 i stedet for de normale 5 komfortzoner.

De to ekstra zoner sidder på hver side af lænden og skulle give færre problemer med blodomløbet. Samtidig tillader de, at du kan ligge længere tid i samme sovestilling. Det giver en dybere og mere udhvilende søvn.

De ekstra 19 cm høje ben på boxmadrasserne gør den muligt at opbevare både sammenklappede fitnessmaskiner, støvsugeren og ekstra store bedrollers under sengen. Som dobbeltseng giver det ekstra meget opbevaringsplads.

Der gives 25 års garanti mod ramme- og fjedrebrud og 30 dages ombytning på fastheden i boxmadrasserne. Alt i alt en rigtig god dobbeltsengsløsning i et flot design til en god pris.

Ideel Komfort boxmadrassen findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Hvis du vejer +95 kg, så er det en af disse modeller du skal vælge:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Klik her for at læse meget mere om Ideel Komfort boxmadrassen.


Ideel Harmoni boxmadras

ideel_harmoni_boksmadrassen

Bemærk: Ideel Harmoni er lige nu på tilbud. Eksempelvis kan størrelsen 180 x 200 købes for 5.999 kr. nedsat fra 12.999 kr. (Nedsat med 53%) – Alle størrelser af Ideel Komfort sengen er nedsat i øjeblikket.

Ideel Harmoni fås også i en boxmadrasversion med en ekstrem kompakt boxmadras holdt i et helt rent og meget minimalistisk design. Det gør vedligehold og rengøring til en leg, ligesom sengen nemt kan passes ind overalt.

På trods af de kompakte og forholdsvis tynde boxmadrasser, har sengen en god ind- og udstigningshøjde. Det skyldes dels de høje ben på hele 19 cm, som giver god opbevaringsplads under sengen, samt topmadrassen i fuld bredde med en kerne på 40 mm af enten latex eller Celsius-skum.

Kernen på topmadrassen kan – udover at forbedre liggekomforten – også bruges til at regulere temperaturen i sengen med. Ønsker du en varm seng, bør du vælge en Celsius-kerne, mens du med en latexkerne får en mere kølig og ensartet temperatur i sengen.

Du kan vælge individuel fasthed på boxmadrassen i hver side, ligesom du kan få Ideel Harmoni boxmadras i en +95-version til dig, som vejer mere end 95 kg. Der gives 30 dages ombytningsret på fastheden af boxmadrassen mod gebyr og 20 års garanti på ramme- og fjedrebrud.

Ideel Harmoni boxmadrassen findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Hvis du vejer +95 kg, så er det en af disse modeller du skal vælge:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Klik her for at læse meget mere om Ideel Harmoni boxmadrassen.


Venus No.1 boxmadras

Venus No.1 er en klassisk boxmadras i dobbeltsengsudgave fra Bedre Nætter med mulighed for individuel tilpasning af fastheden i hver enkelt boxmadras.

Hver boxmadras består af et dobbelt lag af pocketfjedre med hele 254 pocketfjedre pr. kvadratmeter i hvert enkelt lag.

De to fjedrelag giver sammen med boxmadrassens 5 komfortzoner den mest optimale liggestilling, stort set ligegyldigt hvordan du ligger i sengen.

Samtidig gør det dobbelte fjedrelag sengen ekstra høj, så den er nem både at komme i om aftenen og op af om morgenen.

Det er med til at fremtidssikre sengen, for netop en stor sengehøjde værdsætter de fleste med alderen. Det er særligt aktuelt med denne boxmadrasseng, fordi den er beregnet til at holde i mange år. Således giver producenten 25 års garanti på fjedre- og rammebrud, ligesom der er 30 dages ombytningsret på fastheden i madrasserne.
Fastheden kan vælges individuelt for hver side i sengen – enten i fast eller medium fasthed.

Oven på de to boxmadrasser kan du vælge mellem en topmadras med en 60 mm kerne af latex eller Celsius-skum.

Topmadrassen er i fuld bredde, hvorfor I slipper for revnen i midten. Sengen kan fås i flere forskellige farver. Du kan endvidere også tilkøbe gavl og galvpuder i samme farve som sengen.

Venus No. 1 boxmadrassen findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Hvis du vejer +95 kg, så er det en af disse modeller du skal vælge:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Klik her for at læse meget mere om Venus No. 1 boxmadrassen.


Bergen Boxmadras

Bergen Boxmadras fra Bedre Nætter er en anden af producentens klassikere inden for boxmadras-senge.

Sengen har været på markedet i nogle år efterhånden og er en af de mest populære boxmadras-senge fra denne producent.

Boxmadrasserne er udstyret med et dobbelt fjedrelag med hele 261 fjedre pr. kvadratmeter for oven og 150 minibonnell-fjedre i det nederste lag.

Derudover er madrassen opdelt i 5 komfortzoner med individuel tilpasning i forhold til kroppens konturer. Det giver en god, stabil boxmadras med god liggekomfort. Som polstring er anvendt 25 mm latex, hvilket giver en meget bedre trykudligning mod kroppens kontaktpunkter.

På toppen af de to boxmadrasser, ligger en topmadras i fuld bredde. Her kan du vælge mellem en 40 mm kerne af latex eller Celsius-skum. Celsius er godt for dig, der har brug for at ligge varmt, mens latex-topmadrassen giver en mere kølig og ensartet temperatur i sengen natten igennem.

Der gives 25 års garanti mod fjedre- og rammebrud, ligesom du har mulighed for at ombytte fastheden på hver enkelt boxmadras i op til 30 dage efter modtagelsen. Det koster dog et mindre gebyr til dækning af transporten pr. boxmadras, der er ombyttes.

Bergen boxmadrassen findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Hvis du vejer +95 kg, så er det en af disse modeller du skal vælge:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Klik her for at læse meget mere om Bergen boxmadrassen.


Jupiter No. 1 – Boksmadras

Hvis du ønsker at købe en boksmadras, som er et billigere alternativ sammenlignet med mange andre typer senge, så anbefaler Forbrugsguiden.dk Jupiter No 1, som et rigtig fornuftigt køb.

Det som er den store forskel, eksempelvis sammenlignet med en kontinentalseng, er at boksmadrassen ikke er udstyret med en springmadras i midten. Dette gør, at den kan sælges markant billigere. Det skal dog stadig siges, at en boksmadras kan være et ganske udmærket valg.

Det er værd at bemærke, at køber du en Jupiter No 1 boksmadras, så medfølger der en valgfri topmadras i prisen, hvilket vi ser som en rigtig stor fordel.

Jupiter boksmadras findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Hvis du vejer +95 kg, så er det en af disse modeller du skal vælge:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Klik her for at læse meget mere om Jupiter.


søvnguide

Sådan indretter du dit soveværelse til en bedre søvn

Eksperterne er enige om, at søvnen er noget af det vigtigste for helbredet. Uden søvn bliver man uoplagt, uskarp, dårligere til arbejdet og i værste fald syg af et svækket immunforsvar. Læs med her i artiklen, hvor vi guider til nogle af de ting, du selv kan gøre i dit soveværelse for at få en bedre nattesøvn.                         

Der er en grund til, at det værelse, hvor man hviler sig og restituerer, hedder soveværelset. Det gør det, fordi det er meningen, at man skal sove i dette rum og dermed kun bruge værelset til søvnens formål.

god søvn i bedste sengEn god nattesøvn er vigtig for at kunne fungere ideelt i hverdagen, og der er rigtig mange faktorer, der spiller ind, når det gælder om at få sovet optimalt. Udover ens egen sindstilstand og søvnrytme, har de fysiske rammer for soveværelset også en stor vigtighed for at opnå en optimal søvn.

I denne sektion ser vi først nærmere på, hvorfor søvn er så vigtigt, og derefter behandler vi netop forskellige fysiske rammer, der kan have betydning for, hvor godt man sover. Vi kommer ind på faktorer som luftkvalitet, lys, støj, temperaturer, senge og madrasser.

Vi sætter også fokus på de forskellige hvilepositioners effekt på kroppen, for der er forskel på, om man sover på siden, ryggen eller maven.

Manglede søvn kan gøre dig syg

8 timers søvn hver nat er et råd, de fleste kender. Det er selvfølgelig individuelt, hvor mange timer man har brug for, men forskerne er nået frem til de 8 timer som det optimale antal timer. Det betyder faktisk, at mennesket sover en tredjedel af livet.for lidt søvn

Når man sover, får kroppen hvile til at restituere og genopbygge sig selv. Den kobler bevidstheden fra og danner nye celler og energi, som skal bruges næste dag.

Giftstoffer i hjerne og krop bliver også nedbrudt, mens man sover, og sover man ikke længe og godt nok, forbliver disse giftstoffer i kroppen. Får man ikke en god nattesøvn over en længere periode, tærer det således på immunforsvaret, som ikke når at blive genopladt igennem søvnen. Det kan få store konsekvenser, og udover almindelig uoplagthed og træthed er der større risiko for at udvikle blandt andet stress, depression, diabetes, hjerte-kar-sygdomme og overvægt. Desuden påvirkes indlæringsevne og hukommelse.

Blot få timers mindre søvn hver nat kan have en stor effekt på effektiviteten og årvågenheden om dagen. Søvnforsøg fra USA, hvor forsøgspersoner fik to timers mindre søvn hver nat over en periode på 14 dage, viste, at forsøgspersonernes effektivitet var så nedsat, at deres funktionsevne svarede til, at de havde været vågne i 48 timer i træk.

Søvnløshed er ved at blive en folkesygdom i Danmark, for op mod en halv million danskere – det svarer til cirka hver 11. dansker – har så store problemer med nattesøvnen, at det går udover deres hverdag. Heraf lider omkring 300.000 af kroniske søvnproblemer i en sådan grad, at deres livskvalitet er markant forringet.

Gør soveværelset søvn-venligt

Det er vigtigt at gå til ro uden et virvar af tanker og stress i hovedet. Når hjernen arbejder på højtryk, kan den ikke hvile og falde i søvn.

Udover ens egen sindstilstand påvirker de fysiske forhold i soveværelset søvnen rigtig meget. Det er nemlig ikke ligegyldigt hvilke omgivelser, man sover i. Her guider vi til nogle af de faktorer, du skal være opmærksom på i soveværelset baseret på undersøgelser fra DTU og Vidensråd for Forebyggelse.

God luftkvalitet giver bedre søvn

Klimaforskning handler ikke kun om det eksterne miljø, Jorden befinder sig i. Det handler også om indeklima i huse og rum, for luftkvaliteten er vigtig for menneskets velbefindende – og ikke kun hvis man er allergiker.

Rengøringen har en stor påvirkning på indeklimaet, og for at sikre det bedst mulige indeklima er det en god ide at lufte ud dagligt – uanset årstid – og støvsuge ofte. Mange udvikler nemlig allergi over for husstøvmider, som lever i støvet, men en effektiv støvsuger kan fjerne støvet og forbedre forholdene, og gennemtræk i 5-10 minutter får renset luften yderligere.

Er det pollensæson, er det dog bedst at lufte ud sent på aftenen, hvor pollentallet er lavere end om dagen. Man behøver dog ikke være allergiker for at nyde godt af en god luftkvalitet, for et dårligt indeklima kan let give gener som hovedpine eller træthed.

Det er dog forholdsvist nyt at forske i luftkvalitetens påvirkning af søvn og indlæring. Forskere fra Danmarks Tekniske Universitet har dog allerede fundet ud af, at der er en klar sammenhæng mellem indeklima og søvn og dermed indirekte også mellem indeklima, søvn og præstationsevner.

I et forsøg blev forsøgspersonerne udstyret med en måler, og herefter blev de udsat for forskellige luftkvaliteter natten over. Den efterfølgende morgen blev de bedt om at udfylde spørgerskemaer og tests, der testede de logiske evner. Resultaterne var meget klare, for de personer, der sov med den bedste luftkvalitet, præsterede bedre end de personer, der sov under dårligere luftforhold.

Lyset driller hjernen

De fleste med normal skolegang og dagsarbejde står op sammen med morgenlyset, og de går i seng, når mørket og natten falder på. Menneskets hjerne er meget følsom over for påvirkningen af lys, og lyset fortæller groft set hjernen, hvornår den skal sove.

Den mængde lys, mennesker udsættes for på daglig basis, er ikke konstant året rundt. Mængden afhænger både af sommer og vinter og af hvilken breddegrad, man bor på. Det er også en af grundene til, at mange danskere udvikler vinterdepression i de kolde måneder, hvor sol og lys er meget fraværende.

Lys påvirker dog mere end humøret: det har også påvirkning på menneskets søvn og søvnrytme, idet lyset påvirker døgnrytmen. Mange danskere mærker lys-forskellen om vinteren, hvor de oplever, at det kan være svært at komme op om morgenen. Det bliver først lyst henimod kl. 8, men mange står tidligere op, mens det stadig er mørkt.

Ændres døgnrytmen, ændres søvnen også. Døgnrytmen reguleres af nerveceller i mellemhjernen, og denne samling af nerveceller kaldes ”hjernens indre ur”. Kommer kroppen i ubalance, så hjernens indre ur ikke følger søvnrytmen, kan man have meget svært ved at falde i søvn. Om vinteren, når det er meget mørkt, er chancen for at blive ramt af denne de-synkronisering større.

Problemet kan dog behandles, hvis den ramte bliver eksponeret for en times lys om morgenen. Dette lys kan sagtens være kunstigt, og særligt det blå lys er effektivt mod det irregulære søvnbehov og påvirker personens vågenhed. Det blå lys kan nemlig regulere vågenhedsniveauet og ændre hjernens elektriske signaler.

Har man problemer med søvnrytmen – især når det er vinter – kan det derfor være en mulig løsning at investere i en lysterapi-lampe, som har indbygget ”wake-me-up” funktion, der simulerer solens rytme og langsomt og gradvist lyser soveværelset op.

Har man derimod svært ved at sove i sommermånederne, hvor de lyse sommernætter sørger for, at det aldrig rigtig bliver mørkt, kan man installere mørklægningsgardiner i soveværelset.

Har man skifteholdsarbejde, så man hele tiden skifter rundt på sin døgnrytme, skal man være særlig opmærksom på sin søvnrytme. Arbejder man aften/nat, udsættes man nemlig for en masse lys sent på dagen/tidligt på natten, hvilket kan give problemer med at sove, for lyset fortæller hjernen, at den skal være vågen nu.

Computerskærmens blålige toner

blåt lys i sengenSom nævnt tror hjernen, det er dag, og den skal være vågen, når den udsættes for lys, mens mørke fortæller den, at det er tid til at gå til ro. Kunstigt lys kan manipulere med den til et godt formål, men kunstigt lys fra fjernsyn og smartphones og især computere kan også have en negativ effekt på hjernens opfattelse af dag og nat.

Mange bruger computer og internet i deres daglige lønarbejde, men i fritiden er forbruget af computer-, tablet- og telefonskærme også højt – ikke mindst for den yngre generation. Der findes ikke belæg for, at brugen af computere i dagtimerne påvirker søvnen, men anderledes forholder det sig, når man sidder med skærme senere på aftenen og hen mod sengetid.

De moderne skærme lyses nu op af transistorstyrede, flydende krystaller kaldet LCD (liquid crystal display), og hos LCD-skærme findes en høj koncentration af det blå lys med en meget stærk lysintensitet. Det gør, at lyset fra en skærm påvirker menneskets døgnrytmesystem, og koncentrationen af stoffet melatonin i kroppen falder. Når melatonin-niveauet i kroppen falder, øges fornemmelsen af vågenhed, og hjerterytmen og kropstemperaturen stiger.

Vil man gerne undgå, at computerskærmen holder en vågen, så luk ned for skærmen en times tid inden sengetid. Er det nødvendigt at bruge computeren sent om aftenen, så tjek om du kan ændre på lysintensiteten på skærmen eller installer software, der kan regulere lysmængden.

Selv svag støj kan genere

Uanset om det er en summende myg eller naboen, der holder fest, kan støj hurtigt blive en grund til, at man ikke kan sove. For at opnå de optimale vilkår for en tilfredsstillende søvn er det vigtigt, at krop og hjerne kan slappe af. Det kan de ikke, hvis der er støj tilstede. Og så er det ligegyldigt, om det er støj fra en samtale eller baggrundstøj fra trafikken. Hjernen skelner nemlig ikke imellem lyde og støj.

Det anbefales, at niveauet for baggrundsstøj ikke overstiger 30 dB om natten, da søvnen ellers vil kunne blive forstyrret og forringet. Til sammenligning larmer en almindelig samtale mellem mennesker omkring 60-65 dB. Selv sagte tale vil kunne være et problem for folk, der er meget sensitive over for støj. Der er nemlig forskel på, hvor påvirkede mennesker bliver af støj, men i stressede perioder vil man typisk være mere følsom over for selv lave lyde.

Især i bysamfund udgør søvnproblemer et stadigt stigende problem på grund af bylarm og trafik. Bor man tæt på jernbaner, lufthavne eller andre meget trafikerede transportcentre, kan problemet være særlig stort.

I EU er cirka 40 procent af befolkningen udsat for så kraftig en trafikstøj, at lydniveauet kommer over 55 dB om dagen, og 10 procent udsættes for samme niveau om natten. Og det er et langt stykke over de anbefalede 30 dB. I nærheden af meget kraftigt befærdede veje kan lydtrykket komme helt op på 75-80 dB.

Bor man i støjgenerende omgivelser, kan man afhjælpe støjgenerne ved at udbedre boligens isolering, og her er det især vigtigt at investere i gode kvalitets-vinduer. Ved den rette isolering af facader kan niveauet reduceres med omkring 7 dB, mens flerlags-glas i vinduer kan reducere 10 dB. Er generne meget svære, kan man investere i special-vinduer, der kan skære helt op til 25 dB af støjen.

Sov i den rigtige temperatur

Ikke for varmt og ikke for koldt. Sådan lyder rådet kort sagt, når det gælder om at finde den bedste soveværelsestemperatur til nattesøvnen. Geografien har stor betydning, når det gælder temperaturer. I de varme klimaer har mange huse installeret aircondition, der kan regulere varme/kulde og dermed reducere den høje varme. I de nordiske lande bliver temperaturen kun sjældent høj, og det er derfor de færreste huse, der har aircondition.

Et par varme sommernætter kan dog alligevel godt forekomme, og de kan beskadige søvnen, hvis varmen er for høj. En for høj temperatur kan medføre både nattesved og en øget vågenhed samt påvirke søvnstadierne på en sådan måde, at mængden af den vigtige dybe søvn nedsættes.

Vintrene i norden kan være kolde, og her er det vigtigt med den rette temperaturregulering. Når kulden falder, er det fristende at skrue op for varmeapparaterne indendørs, så temperaturen indendørs kommer op over de 25 grader. Men der gælder andre regler for soveværelset, for her skal der ikke være for varmt. Selv om nogle sover godt i et køligt rum helt ned til 13 grader, skal man dog alligevel passe på ikke at skrue for langt ned for temperaturen i soveværelset. En for kølig luft kan nemlig medføre, at luftvejene nedkøles, og det kan medføre et øget blodtryk. Desuden kan kroppen blive nedkølet, så immunforsvarets værn over for sygdomme svækkes.

Det konkluderes, at både et for koldt og for varmt soveværelse påvirker søvnkvaliteten, og det anbefales, at der er mellem 18-21 grader i soveværelset.

Husk også at regulere temperaturen med tøj og dyner eller tæpper. Til kolde nætter kan man beskytte kroppen mod kulde med tykt nattøj og en varm dyne, mens man om sommeren kan skifte til tyndere nattøj og måske kun sove med et lagen.

Find den bedste seng og madras

En seng er ikke bare en seng. Vi spenderer rundt regnet en tredjedel af vores liv på at sove, og på årsbasis er det 2.920 timer, hvilket svarer til over 121 døgn. Derfor er det vigtigt at vælge den rigtige type af både seng og madras.

Der findes mange senge på markedet, og der findes især to typer, man skal holde øje med:
Kontinentalsenge og elevationssenge. Forbrugsguiden har lavet guides til begge, så vil du vide mere, kan du blive klogere på sengetyperne på ovenstående links.

En kontinentalseng er en seng, der består af tre lag: En boksmadras, en springmadras og en topmadras, hvor en ”normal” seng ofte kun består af en enkelt madras.

Kontinentalsengens boksmadras udgør bunden og fundamentet, springmadrassen midten og ”kroppen” og topmadrassen giver den sidste komfort, ofte i form af memory foam, der tilpasser sig efter din unikke krop. Der er ikke en egentlig sengeramme, men sengen er lidt højere end normalt. Det er især godt for ældre eller folk med rygproblemer, da sengen så er lettere at komme ned i og op af.

find den rette seng

De tre lag sikrer ultimativ komfort, som gør nattesøvnen bedre. Husk dog at afprøve alle tre lag inden køb, og husk grundigt at overveje madrassens blødhed. Det er nemlig fristende at vælge den bløde madras, fordi den umiddelbart føles så rar i butikken, når man prøver den.

Men en for blød madras kan påvirke både ryg, vejrtrækning og blodomløb, da man risikerer at falde for langt ned i sengen, når man sover. Det er især springmadrassen, der afgør blød-/hårdheden og ikke topmadrassen, selv om det kan føles sådan ved første berøring. Husk også at din vægt er en afgørende faktor for, hvor fast din madras skal være. Jo højere vægt, des større fasthed skal du gå efter.

Topmadrassen er dog ikke uden betydning. Det er særligt materialet, der er vigtigt: Vælg en af skumgummi eller purskum, hvis du vil sove varmt, og hvis du foretrækker et køligere klima, så er en topmadras med en kerne af latex bedre. Du kan her læse mere information om kontinentalsenge.

Elevationssenge er et godt alternativ til kontinentalsenge, og det smarte ved en elevationsseng er, at den er bevægelig og har mange funktioner og kan justeres efter kropsform og –type. Elevationssengen kan også justeres efter ønsket brug, så du både kan sidde op eller ligge ned i sengen.

Ved køb af en elevationseng er det vigtigt at undersøge, om motoren er solid, og om lamellerne under madrassen er i god kvalitet. Det er dem, der skal bære både vægt og bevægelse, og de er med til at afgøre, om man ligger godt. Se også gerne efter, om sengen har en madrasbremse i sengebunden, som sikrer, at madrassen bliver liggende, hvor den skal.

Madrassen er selvfølgelig også vigtig. Vælg en springmadras af god kvalitet, som passer i hård-/blødhed. Affjedringen på madrassen er også et vigtigt kriterium for god søvn, så kig gerne en ekstra gang på fjedrene. Pocketfjedre eller multipocketfjedre er gode valg, for her er der tale om mange, små fjedre i stedet for få store, som understøtter kroppens vægt og form og justerer sig efter den. Det anbefales at vælge multipocketfjedre, hvis man vejer over 95 kg.

Du kan læse mere om denne type seng hos forbrugsguidens elevationsseng guide.

Andre vigtige faktorer

Udover de ovennævnte faktorer for en optimal nattesøvn kan soveværelsets orden også spille ind. Er der rod med store tøjbunker og anden uorden, så skaber værelsets rod også mentalt rod, og det kan gøre det sværere at falde i søvn. Farverne i rummet er desuden en faktor. Gå gerne efter mørke og ensfarvede farver, som er kendt for at gøre hjernen rolig. Desuden er sengetøjet også vigtigt for komforten. Skift sengetøj ofte og gå efter materialer, du selv finder mest behagelige. Der er stor forskel på for eksempel bomuld og silke.

Lig rigtigt i sengenlig rigtigt i sengen

Udover de fysiske rammer i soveværelset og valget af en god seng, der giver den bedst mulige komfort, så har ens hvileposition mere betydning, end man skulle tro. Det er nemlig ikke ligegyldigt, om man ligger på venstre side, højre side, på maven eller ryggen.

National Geographic har undersøgt, hvordan hvilepositionen har indvirkning på søvnen og kroppen. I et forsøg med mus har eksperter fundet ud af, at musene reagerer forskelligt på forskellige hvilepositioner. Konklusionen er, at de mus, der sov på siden, var bedre til at huske det, de havde lært i løbet af dagen, og dertil fungerede udskillelsesprocessen af affaldsstoffer i hjernen langt bedre. Desuden giver denne position god støtte til ryg og nakke.

Dog er der også forskel på, hvilken side man sover på, og det er bedst at sove på venstre side, selv om det kan trykke på både lever, lunger og mave. Søvn på højre side kan ifølge forskerne give mere håndgribelige problemer som halsbrand og tilbageløb af mavesyre fra mavesækken, da maven i så fald kommer til at ligge over spiserørets indgang til mavesækken. Husk også på ikke at lade armene ligge ned langs siden, for det øger risikoen for, at de begynder at sove. Bøj dem i stedet ud mod siden.

At sove på ryggen eller maven har også sine bivirkninger. Sover man ofte på ryggen, kan man udvikle en tendens til snorken og søvnapnø, hvorved luftvejene lukkes, og vejrtrækningen under søvn bliver besværlig. Det giver for lidt ilt til hjernen, hvorved man oftere vågner op. Søvnapnø kan på længere sigt føre til Alzheimers og Parkinsons.

Der kan også opstå flere komplikationer, hvis det er ens foretrukne sovestilling at sove på maven. Nakken belastes meget, og det er nødvendigt at dreje hovedet til en af siderne for luft. Når hovedet drejes mod puden, strækkes nakkemusklerne og leddene uhensigtsmæssigt, mens ryg og lænd får for lidt støtte.

Illustreret Videnskab bemærker dog, at der også er fordele ved at sove på ryggen, idet denne position giver god støtte til rygsøjle og nakke. Vægtfordelingen er også rigtig god, så smerter i led, skuldre og hofter undgås. Her er det bedst at sove med armene ned langs siden.

Der er tillige fordele ved at sove på maven, for selv om denne stilling er den mindst hensigtsmæssige sovestilling, så er denne position god for fordøjelsen.