Bedste Seng 2019 – Alt hvad du skal overveje før du køber ny seng

2

Det kan ofte være svært at gennemskue hvilken seng der er det bedste køb. Markedet for senge er en stor jungle, hvor der findes tusindvis af forskellige senge, hvilket ikke ligefrem gør det nemmere at vælge. I denne guide vil vi komme ind på nogle af de ting du bør overveje, før du køber ny seng.

Vi kommer også med en række bud på, hvad vi anser som rigtig gode senge.

Samlet set bruger vi i gennemsnit 26 år af vores liv i sengen. Derfor er det vigtigt, at du vælger den rigtige seng, for kvaliteten af din søvn påvirker dit liv på rigtigt mange måder. Hvis du sover dårligt om natten, går det ud over hele din dag. Du vil være mindre veloplagt i dagtimerne og føle dig konstant træt. Sover du til gengæld godt om natten, vil du opleve at du er fyldt med energi i hverdagen, hvilket vil forbedre din livskvalitet.

Sammen med Bedrenætter giver vi dig en række gode råd, som forhåbentligt kan give dig den viden du har brug for, før du køber ny seng.

Denne senge guide indeholder:
🔸 Gennemgang af hvad man skal overveje når man køber ny seng
🔸 Gennemgang af en række gode senge
🔸 Guide med tips og tricks til en bedre nattesøvn

Bemærk: Vi har i denne artikel forsøgt at samle nogle af de bedste senge på markedet, som samtidigt er på tilbud med store besparelser. Det er ikke alle sengene i artiklen der er nedsat, men vi har alt hvad vi kunne for at finde de bedste tilbud på markedet lige nu.


Hvilken type seng skal jeg vælge?  

Det er vigtigt at forstå at der ikke findes én seng, der er bedst for alle. Den bedste seng for dig, kommer an på hvilken kropstype du har og hvilken krav  og du har til din seng.Bedste seng

Alle kroppe er forskellige og har forskellige behov, hvilket der skal tages højde for, når man skal vælge sin nye seng.
Vi vil nu gennemgå nogle af de ting du bør være opmærksom på inden du køber din nye seng. Vi håber at vores råd kan hjælpe dig med at vælge den seng som er bedst for dig.

Hvis du er lille og rund, vil du typisk have behov for en hårdere madras, sammenlignet med hvis du er høj og slank, hvor du i stedet kunne drage nytte af en blødere madras.

Politiken.dk har interviewet kiropraktor Michael Randsøe fra Herlev Kiropraktor Center, som har mange års erfaring med rådgivning af køb af ny seng.
Han giver her et par gode råd omkring nogle af de vigtigste ting du skal være opmærksom på. Vi har her kigget lidt nærmere på nogle af de råd han giver.


Zoner er vigtige:
Hvis man har former, såsom en fyldig bagdel eller brede hofter, så anbefales det, at man køber en madras med indbygget zoneinddeling.Senge boxmadras-min

Årsagen til, at det er vigtigt med zoneinddeling er, at rygsøjlen skal kunne ligge vandret når du sover, da dette kan hjælpe dig med at afværge fremtidige rygproblemer.
Ved at eksempelvis dine hofter kan synke lidt ned i madrassen, sammenlignet med resten af kroppen, så bevirker det at din rygsøjle vil ligge i vandret position natten igennem.

Her kan det anbefales at købe en topmadras lavet i memory skum, da de former sig efter kroppens former og dermed giver god aflastning.


Vælg den rette topmadras:
Det er ikke nok kun at have fokus på at finde den rette madras, det er mindste ligeså vigtigt at finde en passende topmadras. Det er topmadrassen som ligger øverst i sengen og dermed også den din krop vil have kontakt med natten igennem. Derfor er det meget vigtigt, at du vælger en topmadras som passer til din kropstype.

Forbrugsguiden.dk anbefaler to forskellige materialer indenfor topmadrasser:

1: Latex, er udviklet af gummitræer og skaber en type topmadras med en god fasthed. Ved at vælge latex får du en topmadras, der optimale forhold for en god nattesøvn. Du får en god støtte, da den er todimensionel, og samtidig er madrassen også meget trykaflastende.

Latex har samtidig den fordel, at det er både allergi-venlig og meget åndbart, hvilket betyder at materialet ikke bliver påvirket af din kropsvarme. Dette gør, at en latex topmadras er meget behagelig at sove på, også om sommeren.

2: Memory Skum justerer sig efter kroppens vægt og former sig efter kroppens facon, ved hjælp af kroppens egen varme. Memory skum bliver blødere når den bliver varmet op af kroppen, hvilket tillader at din krop synker lidt ned i madrassen i de områder hvor der er ekstra belastning, såsom ved hofte og skuldre.
Det gør, at man ligger i en mere fastlåst position, hvilket giver en rigtig god søvnkomfort for mange mennesker. Det anbefales, at folk med rygproblemer benytter sig af en memory skum topmadras.

Med memory skum får du altså en trykaflastende topmadras som skaber trykaflastning ved hjælp af din kropsvarme, da den former sig efter kroppen. Når du synker ned i madrassen ligger du mere roligt om natten og bevæger dig mindre. Topmadrassen tilpasser sig dermed din kropsstilling.


En forkert seng kan forværre din rygproblemer:
Politiken skriver at omkring hver 5. af os danskere sover i senge, som rent faktisk forværre vores rygproblemer.For kort seng kan give rygproblemer

Selvom vi ca 26 år af vores liv i sengen, så tænker vi alligevel for lidt over, hvor vigtigt sengen rent faktisk er for vores velbefindende. Det kan gå ud over nattesøvn og især vores ryg, hvis vi ikke er opmærksomme på at vælge en seng, som passer til os.
Tom Bendix, som er professor og leder af forskningsenheden ved Videnscenter for Reumatologi og Rygsygdomme på Glostrup Hospital, udtaler til politiken omkring vigtigheden i at vælge en god seng:

Det har en vis betydning, og det taler forskellige undersøgelser også for, selv om man skal være forsigtig med at komme med firkantede budskaber, når det kommer til rygproblemer

Han udtaler endvidere til politiken:
»Det er klart, at en almindelig springmadras ikke holder for evigt, og selv om det kan være svært at sige noget definitivt om, hvorvidt en slidt madras har en betydning for folk med rygproblemer, uden at man har lavet en større undersøgelse, så er der noget, der taler for, at den kan forværre en dårlig ryg«

Kiropraktor Michael Randsøe udtaler til politiken:
»Sengen er det møbel, du bør stille størst krav til i hjemmet. Skal du til at stifte hjem, så prioriter sengen og sid på ølkasser i stuen. Det er ikke så skadeligt at sidde på en gammel, slidt ølkasse, som det er at sove i en billig, dårlig seng«,

Dermed er der ingen tvivl om at sengen faktisk spiller en stor rolle i vores liv. Med den rigtige seng kan du være med til at mindske risikoen for rygsmerter og du vil opleve en hverdag, hvor du føler dig frisk og veludvilet.


Der skal være nok plads i sengen:Der skal være plads i sengen
TV2 har på deres hjemmeside lavet et interview med fysioteaupeut Mark Abildhauge, som fortæller, at det også er meget vigtigt, at ens seng ikke er for lille. Du sover bedre hvis du har rigeligt med plads. Din seng skal være mindst 90 cm bred og med 20-30 cm luft i hver ende, så du kan ligge udstrakt.


Hvilken senge anbefales?

I denne sektion gennemgår vi en række af de bedste senge på markedet, fra nogle af de førende sengeproducenter.

Vi har inddelt sengene således:
1: Kontinentalsenge

2: Elevationssenge
3: Almindelige boksmadras senge


Bergen – Antibakterielt og allergivenlig kontinentalseng (Nedsat med 56%)

 Bemærk: Bergen kontinentalsengen er i øjeblikket på tilbud hos forhandleren, hvor den er nedsat med 56%. Dermed kan du få størrelsen 180 x 200 til 13.999 kr, nedsat fra 31.999 kr. De andre modeller i størrelsen er også på tilbud.

Bergen er en kontinentalseng af meget høj kvalitet. Her har været fokus på både detaljer og komfort, og herudover er der her tale om en seng, der tager højde for allergi. Bergen kontinentalseng er nemlig specialbehandlet, således at den er antibakteriel og allergivenlig.

Boksmadras med komfortskum

Boksmadrassen på Bergen er det nederste lag i denne kontinentalseng. Her er dog ikke tale om en overset del af sengen, for denne madras har flere funktioner. Blandt andet sikrer den et stabilt og robust fundament, og så bidrager den også til komforten.

Bergen boksmadras er fremstillet med en kerne af komfortskum, som har et støttende element for kroppen. Skummet tilpasser sig efter forbrugerens vægt og justerer dermed støtten efter vægten. Bergen boksmadras er yderligere omkranset af en otte centimeter tyk træramme af robust svensk fyrretræ.

Springmadras med pocketfjedre og komfortzoner

Også springmadrassen er skabt til at kunne tilpasse sig efter forbrugerens individuelle krop og bevægelsesmønstre. Bergen springmadras består nemlig af 300 pocketfjedre per kvadratmeter, hvilket er en del, og det betyder konkret, at denne springmadras kan yde en god støtte til kroppen samtidig med, at den kan tilpasse sig efter kroppen.

Hver af de små pocketfjedre udgør i sig selv en lille støtteplatform, og hertil kommer, at denne model har fem komfortzoner, hvor der er endnu mere fokus på en specialiseret støtte til kroppens forskellige arealer.

bergen_kontinental

Allergivenlig seng

Det øverste lag i Bergen kontinentalseng er topmadrassen, som er fremstillet i 100 procent naturlatex, som både er slidstærkt og ventilerende. Med en topmadras af latex får man et køligt soveklima, hvor både sved og fugt hurtigt ledes væk.

Herudover er Bergen kontinentalseng et godt valg for allergikeren. Denne seng er nemlig allergivenlig og specialbehandlet for at være antibakteriel. Det betyder, at betrækket på sengen aktivt går ind og bekæmper de ellers gode leveforhold for mikroorganismer som for eksempel husstøvmider.

Fordele ved Bergen
🔹 Boksmadras med komfortskum
🔹 Springmadras med 300 pocketfjedre per kvadratmeter
🔹 Model med fem komfortzoner
🔹 Topmadras fremstillet af latex, som har en kølende effekt
🔹 Allergivenlig seng, der er specialbehandlet for at være antibakteriel

Bergen kontinentalsengen findes i følgende størrelser:
160×200
180×200
180×210

Du kan se alle Bergen modellerne her.


Anatomic – Udviklet i samarbejde med ortopædiske eksperter og fysioterapeuter (Nedsat med 50%)

 anatomic kontinentalseng

Bemærk: Anatomic kontinentalsengen er i øjeblikket på tilbud hos forhandleren, hvor den er nedsat med 54%. Dermed kan du få størrelsen 180 x 200 til 19.999 kr, nedsat fra 39.999 kr. De andre modeller i størrelsen er også på tilbud.

Anatomic hører til de kontinentalsenge, som er designet med det specifikke formål at give den allerbedste støtte til kroppen – derfor er denne model også blevet til i samråd med specialister og fysioterapeuter. Anatomic består af tre madrasser, som alle er individuelt tilpasset i forhold til hinanden.

Opgraderet boksmadras

Boksmadrasser kan godt blive lidt overset i kontinentalsenge, men ikke hos Anatomic. Her har netop boksmadrassen fået en ordentlig opgradering. Anatomic boksmadras består nemlig af fjedre i modsætning til mange andre boksmadrasser, som består af skum. Fjedrene i Anatomic boksmadras er pocketfjedre, som også anvendes i Anatomic springmadras for at give en naturlig overgang og ideelt samspil. Dette giver en dobbeltaffjedring, som bistår kroppen med endnu bedre komfort.

Patenterede Anatomic Pocket

Også springmadrassen er blevet opgraderet hos Anatomic. Springmadrassen er det midterste lag og består ligesom boksmadrassen af pocketfjedre. Her er dog tale om special-fremstillede fjedre, som har det patenterede navn Anatomic Pocket. For at sikre en yderligere komfort har springmadrassen også syv specifikke komfortzoner med en særlig ergonomisk inddeling. Også disse er blevet opdateret, således at fjedrene i komfortzonerne på Anatomic især er blevet opgraderet omkring skuldre-, lænd- og rygområder.

anatomic sengen i stuen

Gelperler i topmadrassen

Øverste lag på Anatomic er topmadrassen, og den har også fået en opgradering. Topmadrassens materiale er latex, som sikrer et ventileret og afkølet klima i sengen, og derudover har denne madras også indbyggede gelperler. Disse perler sænker yderligere temperaturen og sørger for, at hverken sved, fugt eller varme hober sig op i sengen – som en bonus forlænger det også levetiden på sengen. Anatomic topmadras bidrager desuden til komforten med sin kernetykkelse på fem centimeter.

anatomic

Fordele ved Anatomic:
🔹 Specialdesignet i samråd med specialister
🔹 Boksmadras med pocketfjedre og dobbeltaffjedring
🔹 Patenterede Anatomic Pocket-pocketfjedre i springmadrassen
🔹 Topmadras i latex

Anatomic kontinentalsengen findes i følgende størrelser:
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan læse mere om Anatomic sengen her.

Vigtigheden af god søvn: Se denne video og bliv klogere på din søvn


Hästens Auroria

Hastens_Auroria_kontinentalseng

Hästens Auroria kan købes fra 118.990 kr. i størrelsen 180 x 200.

Modellen Auroria fra Hästens er en luksusseng, der ikke ligger i den lave ende af prisskalaen. Denne kontinentalseng er skam også produceret af svenske sengespecialister, der har mere end 160 års erfaring, hvorfor den er lavet med alle de funktioner og materialer, som man har brug for. Hästens Auroria består af naturmaterialer og er en kontinentalseng, der kan opfylde næsten alle forbrugeres behov, når det kommer til en omfattende støtte og ydeevne.

Med Hästens Auroria kan man ’udforme’ sin helt egen seng, da der er mulighed for at justere og tilpasse sengen, når man køber den. Man kan nemlig vælge lige præcis den form for fasthed, som man har brug for til sin springmadras, men man har også et par valgmuligheder, når det kommer til selve topmadrassen.

Holdbar boxmadras og springmadras med naturmaterialer

Hästens Auroria bliver betegnet som en form for ’møbel’, der vil blive centrum af ens soveværelse, da den er designet med elegance og kvalitet for øje. Bunden af denne seng består af en boxmadras, der er lavet, så den kan holde til de fleste ting. Det er derfor en robust og holdbar boxmadras, som kan holde i mange år frem. Dette betyder også, at boxmadrassen yder en omfattende støtte og komfort, da den er lavet i så høj en kvalitet.

Hästens Auroria er også udstyret med en springmadras, der består af et væld af pocketfjedre. Pocketfjedre er med til at sørge for en høj komfort og støtte uanset liggeposition. Alle pocketfjedre går nemlig ind og støtter kroppen lige præcis der, hvor kroppen har mest brug for det. Hastens-Auroria-sengDerudover er disse pocketfjedre små, hvorfor de justerer sig efter den individuelle krop og bevægelser. Springmadrassen består af både hør og bomuld, som begge er naturmaterialer. Hästens er kendt for at bruge hestehår i deres senge, hvilket især er fordelagtigt for sengemiljøet. Dette er også blevet brugt, når det kommer til Hästens Auroria.

Valgmuligheder og topmadrasser

Ved køb af Hästens Auroria er der mulighed for at vælge en seng, der er tilpasset til ens egne behov og ønsker. Der er nemlig mulighed for at vælge den topmadras, der passer bedst til ens præferencer. Dette gælder også, når det kommer til sengens springmadras, hvor der er mulighed for at vælge mellem forskellige fastheder.

Ved valg af topmadras kan man vælge en madras, der består af forskellige naturmaterialer. Derudover er der også mulighed for at vælge en topmadras i diverse prisklasser. Man kan vælge mellem følgende topmadrasser fra Hästens: BJ, BV, BJX, BJX Luxury.


5 gode råd til at falde nemmere i søvn: I denne video kan lære mere om hvordan du hjælper din krop til at bedre slappe af, så du nemmere falder i søvn…


Hästens Luxuria

hastens_luxuria

Når det kommer til kontinentalsenge, så er modellen Luxuria fra Hästens en kontinentalseng, der er præget af luksus. Denne model er ikke en billig seng, men til gengæld får man en seng med en optimal ydeevne, der sørger for en god støtte og komfort. Derudover er sengen produceret af naturmaterialer. Prisen varierer afhængig af størrelsen, men fordelen ved Hästens Luxuria er, at der er mulighed for at købe en seng efter ens egne behov.

Hästens Luxuria er en luksusseng, hvor der har været fokus på at fremstille en seng, der lever op til dens navn. Denne seng er skam også produceret af svenske sengespecialister, der har mere end 160 års erfaring med at fremstille de bedste senge på markedet.
luxuria_3d_version
To boxmadrasser, springmadras og naturmaterialer

Boxmadrassen er bunden af denne kontinentalseng, der herved også starter med at skabe fundamentet for de forskellige lag. Hästens Luxuria er udstyret med to boxmadrasser, hvorfor disse madrasser udgør et godt og støttende fundament. Sengen bliver herved også holdt både jævn og stabil, da de to boxmadrasser er produceret i holdbare materialer.

Hästens Luxuria er produceret af ren og skær naturmaterialer. Springmadrassen er derfor lavet af de bedste naturmaterialer på markedet såsom bomuld, hør og hestehår, som især Hästens er kendt for at bruge til deres senge.

Disse naturmaterialer er både åndbare og ventilerende, hvorfor kroppen kan ånde hele natten lang, og sengen bliver heller ikke fugtig. Sengens hestehår sørger for, at husstøvmider ikke kan ”bo” sammen med hårene, hvilket især er smart, hvis man er allergiker. Springmadrassen kan vælges i tre forskellige fastheder, hvorfor man kan vælge den, der passer til ens vægt.

Valgmuligheder og topmadrasser

Den øverste del af Hästens Luxuria er topmadrassen. Der medfølger også en topmadras ved køb af denne model. Dog er der mulighed for at vælge mellem flere forskellige topmadrasser.

Disse varierer i pris alt efter modellen, hvorfor man både kan finde nogle lidt billigere og nogle lidt dyrere topmadrasser, hvor de dyrere er udstyret med materialer såsom hestehår, vat og uld. Man kan blandt andet vælge mellem topmadrasserne BV, BJ, BJX og BJX Luxury.


Venus – En lækker seng til en fornuftig pris

Kontinentalsang-venus

Bemærk: Venus kontinentalsengen er i øjeblikket på tilbud hos forhandleren, hvor den er nedsat med 56%. Dermed kan du få størrelsen 180 x 200 til 9.999 kr, nedsat fra 22.999 kr. De andre modeller i størrelsen er også på tilbud.

Venus kontinentalseng er en danskproduceret seng, hvor der har været fokus på detaljerne. Sengen er forsynet med hele 7 komfortzoner samt en springmadras med en kerne af moderne pocketfjedre. Disse pocketfjedre er omgivet af hybridskum, der sørger for en behagelig liggekomfort og temperatur hele natten igennem. Kontinentalsengen Venus er en seng, hvor der er lagt vægt på en omfattende støtte og sublim komfort uanset liggeposition, bevægelser og behov.

7 komfortzoner og 220 pocketfjedre pr. kvadratmeter

kontinentalseng adskiller sig fra andre kontinentalsenge på markedet, da denne model er udstyret med hele 7 komfortzoner. Normalt er kontinentalsenge udstyret med 5 komfortzoner, hvorfor Venus kontinentalseng er en opgradering. Disse 7 komfortzoner er opdelt i fjedre, der sørger for en personlig og individualiseret støtte og aflastning. Det elastiske hybridskum rundt om fjedrene sikrer både åndbarhed og ventilation, hvorfor sengens klima vil være behagelig hele natten.

Derudover er Venus kontinentalseng forsynet med 220 moderne pocketfjedre pr. kvadratmeter. Pocketfjedrene sikrer en tilpasset støtte og aflastning, så man kan bevæge sig i sengen samt ændre liggeposition uden at gå glip af den omfattende støtte og komfort.

kontinentalsengen venus

Model med tre madraslag

Da Venus er en kontinentalseng, er sengen udstyret med tre forskellige madraslag. Disse tre madraslag arbejder sammen om at give kroppen en optimal støtte og aflastning.

Boxmadrassen er fundamentet for sengens komfort- og støtteniveau. Denne madras er omgivet af en robust træramme, der er lavet af massivt svensk fyrretræ. Selve kernetykkelsen er på 14 centimeter. Denne træramme sørger for, at sengen både er holdbar og slidstærk, og derfor vil kunne holde i mange år frem.

Sengens springmadras er det vigtigste lag, da denne madras har den største indvirkning på ens støtte og komfort. Her finder man sengens pocketfjedre, der tilpasser sig efter kroppens konturer. Denne springmadras er forsynet med to madraskerner, der samles i et enkelt betræk. Der er derfor mulighed for en individuel justering af fastheden, hvis denne model skal benyttes af to personer på samme tid. Det tredje lag er selvfølgelig sengens topmadras.

venus_

Valgfri topmadras med 6 centimeter kernetykkelse

Topmadrassen er Venus kontinentalsengs øverste lag, hvorfor dette er laget, som man vil være i kontakt med mest. Ved køb af denne seng får man mulighed for at vælge mellem flere forskellige topmadrasser med en kernetykkelse på 6 centimeter. Denne topmadras er opgraderet sammenlignet med andre topmadrasser, der som regel har en kernetykkelse på 4 centimeter.

Fordele ved Venus sengen:
🔹 Danskproduceret kontinentalseng
🔹 Springmadras med moderne pocketfjedre
🔹 7 komfortzoner
🔹 Topmadras med en kernetykkelse på 6 centimeter
🔹 Pocketfjedre omgivet af åndbart hybridskum

Venus kontinentalseng findes i følgende størrelser:
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210
210 x 210

Du kan se alle Venus sengene her. 


Hästens 2000T Kontinental

2000t_kontinental_hastens

Med Hästens 2000T får du markeds absolut bedste kontinentalseng. Prisen for en 180 x 200 model ligger på 229.990 kr.

Hästens 2000T Kontinental er en kontinentalseng, der er fremstillet af svenske håndværkere og sengespecialister med mange års erfaring. Denne seng består derfor kun af bæredygtige ressourcer og naturmaterialer, hvor man blandt andet kan finde materialer såsom hør, bomuld, svensk fyrretræ, krølhår, uld og hestehår.

Hvis man har brug for en af de mest behagelige senge på markedet, der lever op til en omfattende komfort og støtte, så kan Hästens 2000T Kontinental være et muligt valg. Sengen består nemlig ikke kun af nogle af de bedste naturmaterialer på markedet. Det er skam også en seng, der er designet i et eksklusivt og elegant udtryk, der vil passe ind i de fleste danske soveværelser.

Lag af pocketfjedre og masser af hestehår

Hästens 2000T Kontinental er lavet af et lag af pocketfjedre, masser af bomuld og hør og rigtig meget hestehår. Rent faktisk er der brugt hele 14 kilo hestehår blot til denne seng, hvilket sørger for en omfattende støtte og komfort uanset liggeposition og bevægelser. Dette er en tredelt seng, der har en fjedrende underdel med pocketfjedre, en robust springmadras samt en topmadras, der sørger for at give sengen en endnu bedre støtte og komfort. Med Hästens 2000T Kontinental bliver det beskrevet som at ligge på en ’luftpude’, der altid er behagelig at ligge på lige meget, hvordan man ligger eller bevæger sig.

Derudover er der også blevet brugt en unik lagdelingsmetode ved udvikling af Hästens 2000T Kontinental. Der er blevet brugt både uld, bomuld og krølhår, som bevæger sig helt uafhængigt af hinanden, hvorfor sengens overflade både er blød og fleksibel.

Flere fastheder og valg af topmadras

Ved køb af Hästens 2000T Kontinental er der mulighed for at vælge mellem flere forskellige fastheder. Fastheder skal vælges afhængig af ens vægt, da dette sørger for den mest optimale støtte og komfort. Derudover er der også mulighed for selv at vælge den topmadras, man gerne vil have, sengen har som sit øverste lag. Der er mulighed for at vælge topmadrasser i forskellige prisklasser samt med forskellige materialer. Man kan vælge mellem følgende topmadrasser: BJ, BV, BJX og BJX Luxury.


Norland Eksklusiv kontinentalseng

Norland Eksklusiv kontinentalseng er som navnet antyder en eksklusiv seng, der er opbygget som en velkendt kontinentalseng i flere lag. Kontinentalsengen er produceret i Danmark, hvorfor man kan være sikker på, at der kun er anvendt de bedste materialer til denne seng. Ved valg af en seng, skal man vælge en model, der kan opfylde alle ens ønsker og behov.

Med Norland Eksklusiv kontinentalseng har der været fokus på at udvikle en seng med fokus på både eksklusivitet samt almindelige funktioner. Man vil derfor opleve en seng med en optimal støtte, der sikrer en omhyggelig liggekomfort.

Kontinentalseng med flere lag og cooltex skum

Kontinentalsengen Norland Eksklusiv er opbygget i flere lag. Det nederste lag er boxmadrassen, der er fremstillet af langtidsmodnet svensk fyrretræ. Ovenpå selve boxmadrassen kan man finde en springmadras, der er vendbar.

Desuden er den fremstillet med 5-zoners pocketfjedre/multipocketfjedre med op til 504 fjedre pr. kvadratmeter. Pocketfjedrene er belagt med et 12 millimeter cooltex skum, der sørger for endnu et komfortlag, hvilket bidrager til en omhyggelig aflastning og støtte.

På grund af disse mange lag har Norland Eksklusiv en god højde, der gør det nemmere at komme ind og ud af sengen. Både fjedre- og sengeramme kommer med en 25 års garanti.

Topmadras med 10 centimeter kernetykkelse

Ved køb af Norland Eksklusiv kontinentalseng medfølger der en topmadras med en 10 centimeter kernetykkelse. Topmadrassen er i mærket ’NORLAND’ og har navnet ’NORLAND EKSKLUSIV’. Denne topmadras er et niveau over andre almindelige topmadrasser.

Desuden er der mulighed for at vælge en topmadras i både latex og Wonderpur. Hvis man ofte sveder om natten, så vil en latex topmadras være en fordel, hvorimod en Wonderpur topmadras vil være en fordel, hvis man ofte fryser.

Begge topmadrasser er designet, så de bidrager til en optimal støtte og komfort sammen med sengens andre lag. Både topmadrassen med latex og topmadrassen med Wonderpur har en sommer- og en vinterside.

Danskproduceret kontinentalseng i nordisk kvalitet


Norland Eksklusiv er en danskproduceret kontinentalseng. Selve sengens og alle dens materialer er fremstillet på en fabrik i Jylland af danske håndværkere, hvorfor man trygt kan stole på, at alle anvendte materialer er af høj kvalitet.

Sengen er fremstillet med henblik på nordisk kvalitet, hvilket tydeligt skinner igennem materialerne, der alle er slidstærke og holdbare.

Fordele ved Norland Eksklusiv kontinentalseng:
🔹 Valgfri topmadras med 10 centimeter kernetykkelse
🔹 Danskproduceret kontinentalseng
🔹 Flere komfortlag
🔹 12 millimeter cooltex skum
🔹 Pocketfjedre

Norland Eksklusiv kontinentalseng findes i følgende størrelser:
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210
210 x 210

Du kan læse mere om Norland Eksklusiv kontinentalseng her.


Venus Nova – Populær elevationsseng på tilbud

Venus-Nova-elevationsseng

Bemærk: Venus Nova er i øjeblikket på tilbud hos forhandleren, hvor den er nedsat med 56%. Dermed kan du få størrelsen 180 x 200 til 18.998 kr, nedsat fra 41.999 kr.

Venus Nova er produceret i Danmark, hvorfor man kan være sikker på, at sengen er fremstillet med kvalitetsmaterialer.

Derudover er Venus Nova udstyret med et dobbelt fjedrelag samt tre forskellige komfortlag, hvilket er grunden til, at sengen bliver kaldt for en seng i luksusklassen.

På grund af disse forskellige funktioner, så er elevationssengen kendt for både en unik aflastning samt personaliseret støtte.

Elevationsseng med dansk motor og 7 komfortzoner

Med en elevationsseng så er det vigtigt, at motoren er af høj kvalitet, da sengen skal justeres både op og ned. Dette er tilfældet med motoren i Venus Nova, da motoren er fra den danske producent Linak. Linak producerer kvalitetsmotorer, der er lydsvage og effektive, hvorfor man troligt kan stole på, at motoren arbejder, som den skal.

Endvidere kommer Venus Nova med 7 komfortzoner, der medvirker til, at sengen er forsynet med en individuel og personlig støtte. Alle komfortzoner bidrager til støtte og aflastning af kroppens forskellige dele.

Derudover har Venus Nova et komfortlag, der er lavet af hybridskum. Hybridskummet kan findes rundt om fjedrene i springmadrassen, hvilket er med til at højne elevationssengens støtte og komfort.

dobbeltsengen venus nova
3 komfortlag og 220 pocketfjedre pr. kvadratmeter 

Når det kommer til Venus Nova, så er denne seng en opgradering i forhold til den tidligere model Venus. Venus Nova er nemlig udstyret med både pocketfjedre i boxmadrassen samt 3 forskellige komfortlag.

Der kan derfor både findes pocketfjedre i boxmadrassen samt springmadrassen, hvilket højner sengens komfort og støtte uanset liggeposition.

Desuden har Venus Nova 220 pocketfjedre pr. kvadratmeter.

Valgfri topmadras

Ved køb af Venus Nova medfølger der en topmadras med en kernetykkelse på 60 millimeter. Der er dog mulighed for at vælge en type topmadras, der passer til ens behov, da der kan vælges mellem en latextopmadras samt en topmadras af memoryskum.

Hvor latextopmadrassen egner sig til forbrugere, der oplever at have det meget varmt om natten, så egner topmadrassen med memoryskum sig især til forbrugere, der har det køligere om natten.

Fordele ved Venus Nova:
🔹 Valgfri topmadras
🔹 7 komfortzoner
🔹 Effektiv og lydsvag motor
🔹 3 komfortlag
🔹 Topmadras med kernetykkelse på 60 millimeter

Venus Nova elevationsseng findes i følgende størrelser:
180 x 200
180 x 210

Du kan se alle Venus Nova sengene her.


Senses Lux elevationsseng – Luksus elevationsseng på tilbud

Senses Lux er en danskproduceret elevationsseng, der kan justeres efter behov. Sengens springmadras er fremstillet med moderne pocketfjedre, der sørger for at tilpasse sig efter både liggeposition og bevægelser.

Rundt om fjedrene er sengen udstyret med elastisk hybridskum, der er en af de mest holdbare og elastiske former for skum til senge.

Samarbejdet mellem skummet og fjedrene sørger for en omfattende støtte og komfort, der samtidig giver et behageligt klima i sengen.

Senses Lux er en opgraderet luksusversion i forhold til andre elevationssenge på markedet, da den har lidt flere ekstrafunktioner end andre.

7 komfortzoner og 220 pocketfjedre pr. kvadratmeter

Til forskel fra andre elevationssenge har Senses Lux hele 7 komfortzoner end de normale 5 komfortzoner. Dette betyder, at man får en omhyggelig og omfattende støtte til alle kroppens forskellige dele.

Nakke og lænd har eksempelvis ikke brug for den samme støtte, hvilket komfortzonerne sikrer, at de ikke får. Det er derfor en mere individualiseret og personlig tilpasset støtte, som man kan få med elevationssengen Senses Lux.

Udover de 7 komfortzoner er Senses Lux også udstyret med 220 pocketfjedre pr. kvadratmeter, der er med til at give en komfortabel og behagelig seng.

senses lux elevation sengen

To madraslag og motor fra danske Linak

Sengen Senses Lux har to madraslag og en motor. Elevationsmotoren er grundlaget og fundamentet for enhver elevationsseng, hvorfor denne skal være af høj kvalitet.

Med Senses Lux får man en danskproduceret elevationsmotor fra Linak, der er kendt for at lave motorer i høj kvalitet med en lang levetid.

Motoren kan styres fra ens telefon eller tablet via applikationen Linak Bed Control. Derudover er der også et roligt lys, der kan tændes under sengen, hvis man har brug for at stå op om natten og ikke vil tænde lofts- eller sengelampen.

Senses Lux har en træramme, der er fremstillet af massivt svensk fyrretræ. Rammen har en tykkelse på hele 20 centimeter, hvorfor den udgør et stabilt fundament for resten af sengen.

Elastisk hybridskum og topmadras på 6 centimeter

Sengens springmadras er udstyret med en kerne af pocketfjedre. Rundt om fjedrene kan der findes et komfortlag af elastisk hybridskum.

Hybridskum er en fordel, da det er både elastisk, fleksibelt samt har en kølende funktion. Det vil sige, at al varme og fugt vil blive afledt væk fra sengen, hvorfor temperaturen altid vil være behagelig.

Topmadrassen til Senses Lux har en kernetykkelse på 6 centimeter i forhold til de normale 4 centimeter. Der er mulighed for at vælge mellem en split-topmadras, hvorfor man kan have to forskellige topmadrasser og stadig have mulighed for at justere sengen individuelt i begge sider.

Fordele ved Senses Lux sengen:
🔹Elastisk hybridskum
🔹Motor fra Linak
🔹Lys under sengen
🔹7 komfortzoner
🔹Justering af seng via telefon eller tablet

Senses Lux findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan læse mere om Senses Lux modellen her.


Anatomic elevationsseng – Når kun det bedste er godt nok

anatomic_sengen

Bemærk: Anatomic sengen er i øjeblikket på tilbud hos forhandleren, hvor den er nedsat med 56%. Dermed kan du få størrelsen 180 x 200 til 29.999 kr, nedsat fra 53.999 kr. De andre modeller i størrelsen er også på tilbud.

Anatomic er en luksusseng, hvilket også kan ses på prisen. Det er nemlig en elevationsseng i den højere ende af prisskalaen, men til gengæld får man en holdbar og slidstærk seng med mange gode funktioner samt materialer i høj kvalitet.

Anatomic er produceret i Belgien, og er fremstillet med henblik på høj kvalitet, robusthed samt en omfattende komfort og støtte.

Justerbar seng med en personlig og omfattende støtte

Anatomic elevationsseng er produceret med øje for en personlig og omfattende støtte, der tilpasser sig kroppens konturer. Dette er der sørget for med sengens 500 Anatomic-pocketfjedre pr. kvadratmeter og hele 7 komfortzoner.

Fjedre og zoner arbejder sammen om at skabe en unik personaliseret og individualiseret støtte og komfort, der aflaster lige præcis der, hvor der er mest brug for det.

Anatomic bliver beskrevet som værende en ”intelligent elevationsseng”, og er lavet i samarbejde med fysioterapeuter og ortopædiske specialister.

Dette er en fordel, da der herved er fokus på kroppens anatomi, hvor sengen kan justeres og tilpasses alt efter liggeposition og bevægelser.

Elevationsfunktioner og ventilerende effekter

Anatomic elevationsseng er ikke kun kendt for sin personlige og unikke støtte. Sengen er nemlig også udstyret med kvalitets elevationsfunktioner samt ventilerende effekter.

Sengen har et åndbart lag, der sørger for, at både varme og fugt hurtigt og nemt bliver afledt og derfor ikke bliver i sengen. Dette er en fordel, når det kommer til nattesøvnen, da temperaturen altid vil forblive behagelig.

Denne model er udstyret med en massiv træramme, der er selve sengens fundament. Denne træramme er produceret, så det er muligt at justere og indstille sengens position, så den passer til både bevægelser og liggeposition.

anatomic_seng_bedste

Topmadras i latex

Anatomic har en topmadras, der er fremstillet i latex, hvilket er en fordel for dem, der oplever, at de har det en smule varmt om natten.

Topmadrassen bliver kaldt for Gelpulse, da madrassen består af kølende gelperler. Det betyder, at sengens temperatur altid vil være komfortabel og behagelig.

Derudover er topmadrassen også allergivenlig, hvorfor den egner sig til både allergikere og astmatikere. Dog kan forbrugere, der hverken lider af astma eller allergi, også sagtens gøre brug af denne topmadras.

Fordele ved Anatomic sengen:
🔹 7 komfortzoner
🔹 500 Anatomic-pocketfjedre pr. kvadratmeter
🔹 Latextopmadras med gelperler
🔹 Ventilerende effekter
🔹 Massiv træramme

Anatomic findes i følgende størrelser:
90 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan læse mere om Anatomic sengen her.


Norland Luksus elevationsseng

Norland Luksus elevationsseng er en af de mest populære elevationssenge på markedet. Dette er den blandt andet på grund af, at den er produceret i Danmark, hvilket er lig med materialer i høj kvalitet. Med denne seng bliver der udelukkende anvendt kvalitetsmaterialer, der er fremstillet på en dansk fabrik af danske håndværkere.

Desuden er Norland Luksus elevationsseng udstyret med en springmadras med cooltex polstring samt en motor fra danske Linak. På grund af sengens kvalitetsmaterialer kan man være sikker på, at man vil opleve en uovertruffen støtte, aflastning og komfort med mulighed for at indstille og justere sengen, der passer til ens ønsker og præferencer.

Solid og funktionel elevationsseng

Med Norland Luksus elevationsseng får man en solid og funktionel seng, der tilbyder både mobilitet og fleksibilitet.

Denne elevationsseng er udviklet med fokus på at imødekomme brugernes behov for elevationssenge, hvor der er mulighed for at lave andet end blot at sove. Derfor er der mulighed for både at læse en bog, se en film eller spise aftensmad i Norland Luksus elevationsseng.

Man kan nemlig både hæve og sænke sengens hoved- og fodende alt efter, hvad der føles mest komfortabelt og behageligt, uanset om man skal slappe af eller sove. Ved indstilling og justering af sengens hoved- og fodende vil man opleve en individuel og personlig støtte og aflastning.

Motor fra danske Linak

I og med der kun bliver brugt de bedste materialer til Norland Luksus elevationsseng, er den naturligvis også udstyret med en dansk motor fra Linak. Motoren fra Linak er både effektiv, driftssikker og støjsvag, hvorfor den ikke vil opleves som værende et forstyrrende element.

Desuden bruger motoren ikke meget strøm, og man har mulighed for at justere sengen op og ned med hjælp fra den trådløse fjernbetjening. Der er også mulighed for at indstille sengen med memory via applikationen. Der medfølger en 5 års garanti på sengens motor.

Norland.luksus_eksklusiv

Multipocketfjedre, 5 komfortzoner og cooltex polstring

Elevationssengen Norland Luksus er en seng, hvor alle komponenter spiller sammen om at give den mest omhyggelige og korrekte støtte til brugeren. Sengen er nemlig forsynet med både multipocketfjedre, komfortzoner og en cooltex polstring. Med Norland Luksus elevationsseng får man 504 multipocketfjedre pr. kvadratmeter samt 5 komfortzoner.

Multipocketfjedrene og komfortzonerne sikrer, at man vil opnå en optimal aflastning og støtte alle de steder, hvor kroppen har allermest brug for det. Desuden sørger komfortzonerne for, at der er en trykaflastning de steder, hvor kroppen skal bruge mest støtte såsom ved lænd, nakke og skuldre.

Ovenpå selve fjedrene kan der findes et lag af cooltex polstring på 25 millimeter, der yderligere bidrager til en behagelig liggekomfort. Under madrassen har Norland Luksus elevationsseng en 20 centimeter træramme, der sørger for et solidt og robust fundament. Trærammen kommer med en 25 års garanti, hvilket fjedrene også gør.

Latex topmadras og betræk med 3D bambusstof

Ved køb af Norland Luksus elevationsseng medfølger der en topmadras i enten Wonderpur eller latex skum. Uanset hvad man vælger, så vil topmadrassen have en kernetykkelse på i alt 10 centimeter. Hvis man ofte har det varmt om natten, så vil latex topmadrassen som regel være et oplagt valg, hvorimod hvis man ofte har det koldt om natten, så vil Wonderpur topmadrassen være en fordel.

Sengen bliver toppet med et aftageligt og vaskbart betræk i 3D bambusstof. Dette betræk er yderst ventilerende og åndbart, hvorfor det blot bidrager til at skabe et mere behageligt og komfortabelt soveklima for alle.

Fordele ved Norland Luksus elevationsseng:
🔹 Topmadras med 10 centimeter kernetykkelse
🔹 Cooltex polstring på 25 millimeter
🔹 Motor fra danske Linak
🔹 504 multipocketfjedre pr. kvadratmeter
🔹 5 komfortzoner

Norland Luksus elevationsseng findes i følgende størrelser:
90 x 210
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210
210 x 200
210 x 210

Du kan læse mere om Norland Luksus elevationsseng her.


Venus elevationssengen – Lækker kvalitetsseng på tilbud

venus elevationsseng

Venus er en danskproduceret kontinentalseng, som har til formål at fremme nattesøvnen. Her er tale om en seng, der er blevet opdateret på flere områder for at kunne yde den bedste støtte.

Tyk-rammet boksmadras

Eftersom Venus er en kontinentalseng, består denne model af tre lag. Boksmadrassen udgør sengens fundament og er omkranset af en meget robust træramme, der er fremstillet af svensk fyrretræ. Denne robuste fyrretræs-ramme har en tykkelse på 14 centimeter. Boksmadrassen på Venus er også designet til at bidrage til støtten af kroppen, og derfor har den også en kerne af komfortskum.

Syv komfortzoner i springmadrassen

Springmadrassen anses ofte for værende kontinentalsengens vigtigste element, idet dette lag udgør den største komfortkilde til kroppen. Springmadrassen i Venus er udstyret med mange små pocketfjedre (220 per kvadratmeter), som af sig selv tilpasser sig efter kroppens form og bevægelser.

Denne springmadras er også udstyret med syv forskellige komfortzoner, som hver især yder en specifik støtte til kroppens forskellige zoner. Fjedrene på Venus er desuden omkranset af elastisk og åndbart hybridskum, som er ventilerende.

venus-elevationssengen

Støttende og ventilerende topmadras

Øverst i Venus’ kontinentalseng findes topmadrassen – det er denne madras, som kroppen er i tættest kontakt med. Ofte har topmadrasser en ventilerende funktion, som sikrer, at soveklimaet bliver så behageligt som muligt, og det har Venus topmadras også.

Ydermere bidrager denne topmadras til de støttende elementer, idet tykkelsen på denne madras er blevet forøget – nu er kernen nemlig på seks centimeter, hvor den før var på fire.

Fordele ved Venus elevationssengen:
🔹 Danskproduceret madras
🔹 Boksmadras med tyk ramme af svensk fyrretræ
🔹 Springmadras med syv komfortzoner og pocketfjedre
🔹 Fokus på optimal komfort
🔹 Topmadras med tykkere kerne

Venus elevationssengen findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan læse mere om Venus sengene her.


Senses Lux boxmadras – Lavpris boxmadras i god kvalitet

senses lux boksmadras

Senses Lux er en boxmadras, der er produceret i Danmark af danske sengehåndværkere. Det er derfor en seng, hvor man kan være sikker på, at materialerne og kvaliteten er i høj kvalitet.

Denne seng er udstyret med en dobbeltfjedret boxmadras, hybridpolstring og 7 komfortzoner, der alle samarbejder om at yde den bedste støtte og aflastning alt efter kroppens konturer.

254 pocketfjedre pr. kvadratmeter og 7 komfortzoner

Boxmadrassen Senses Lux har et elastisk hybridskum imellem fjedrene, der yder en behagelig og kølende aflastning og støtte. Boxmadrassen har i alt 7 forskellige komfortzoner, der alle tilpasser sig efter kroppens konturer og former. Mange af de billigere boxmadrasser har normalt kun 5 komfortzoner, men Senses Lux fået en opgradering med 7 komfortzoner.

Senses Lux er også udstyret med 254 moderne pocketfjedre pr. kvadratmeter, der sammen med komfortzonerne sørger for en slidstærk og holdbar seng, der kan yde en optimal støtte mange år frem i tiden.

Med boxmadrassens dobbeltfjedrede kerne samt polstringen med åndbart hybridskum bliver al fugt og varme afledt væk fra sengen, så temperaturen altid vil være behagelig. Sovemiljøet vil derfor være komfortabelt hele natten lang.

Forskellige topmadrasser med en kernetykkelse på 6 centimeter

Ved køb af Senses Lux er der mulighed for at vælge mellem flere forskellige topmadrasser. Der er mulighed for at vælge mellem en topmadras med en latexkerne eller en Celcius-topmadras med en kerne af cooltex.

Denne topmadras består af memoryskum samt indbyggede gelkugler, der virker kølende samt er med til at aflede sved og varme væk fra kroppen. Topmadrasserne har en kernetykkelse på 6 centimeter, hvilket sikrer en optimal ydeevne, når det kommer til både støtte og aflastning.

senses_lux_seng
Solidt og robust fundament

En boxmadras har brug for et solidt og robust fundament, hvilket man får med boxmadrassen Senses Lux. Denne boxmadras har nemlig et fundament, der består af en solid træramme, der sørger for en god stabilitet.

Trærammen er fremstillet af massivt svensk fyrretræ og har en kernetykkelse på 14 centimeter. Denne træramme er både solid og robust og kan derfor holde til det meste. Hvis uheldet skulle være ude og der sker noget med trærammen, så er der en garanti på hele 25 år. Garantien gælder både, når det kommer til ramme- eller fjedrebrud.

Fordele ved Senses Lux sengen:
🔹 7 komfortzoner
🔹 Valgfri topmadras
🔹 254 moderne pocketfjedre pr. kvadratmeter
🔹 Ventilerende effekter
🔹 Dobbeltfjedret boxmadras

Senses Lux findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200Venus No.1 boxmadras (Nedsat med 56%)

boksmadras - venus

Bemærk: Venus modellen er i øjeblikket på tilbud hos forhandleren, hvor den er nedsat med 56%. Dermed kan du få størrelsen 180 x 200 til 8.998 kr, nedsat fra 19.999 kr. De andre størrelser i modellen er også nedsat.

Venus No.1 er en klassisk boxmadras i dobbeltsengsudgave fra Bedre Nætter med mulighed for individuel tilpasning af fastheden i hver enkelt boxmadras.

Hver boxmadras består af et dobbelt lag af pocketfjedre med hele 254 pocketfjedre pr. kvadratmeter i hvert enkelt lag.

De to fjedrelag giver sammen med boxmadrassens 5 komfortzoner den mest optimale liggestilling, stort set ligegyldigt hvordan du ligger i sengen.

Samtidig gør det dobbelte fjedrelag sengen ekstra høj, så den er nem både at komme i om aftenen og op af om morgenen.

Det er med til at fremtidssikre sengen, for netop en stor sengehøjde værdsætter de fleste med alderen. Det er særligt aktuelt med denne boxmadrasseng, fordi den er beregnet til at holde i mange år. Således giver producenten 25 års garanti på fjedre- og rammebrud, ligesom der er 30 dages ombytningsret på fastheden i madrasserne.
Fastheden kan vælges individuelt for hver side i sengen – enten i fast eller medium fasthed.

Oven på de to boxmadrasser kan du vælge mellem en topmadras med en 60 mm kerne af latex eller Celsius-skum.

Topmadrassen er i fuld bredde, hvorfor I slipper for revnen i midten. Sengen kan fås i flere forskellige farver. Du kan endvidere også tilkøbe gavl og galvpuder i samme farve som sengen.

Venus No. 1 boxmadrassen findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Klik her for at læse meget mere om Venus No. 1 boxmadrassen.


søvnguide

Sådan indretter du dit soveværelse til en bedre søvn

Eksperterne er enige om, at søvnen er noget af det vigtigste for helbredet. Uden søvn bliver man uoplagt, uskarp, dårligere til arbejdet og i værste fald syg af et svækket immunforsvar. Læs med her i artiklen, hvor vi guider til nogle af de ting, du selv kan gøre i dit soveværelse for at få en bedre nattesøvn.                         

Der er en grund til, at det værelse, hvor man hviler sig og restituerer, hedder soveværelset. Det gør det, fordi det er meningen, at man skal sove i dette rum og dermed kun bruge værelset til søvnens formål.

god søvn i bedste sengEn god nattesøvn er vigtig for at kunne fungere ideelt i hverdagen, og der er rigtig mange faktorer, der spiller ind, når det gælder om at få sovet optimalt. Udover ens egen sindstilstand og søvnrytme, har de fysiske rammer for soveværelset også en stor vigtighed for at opnå en optimal søvn.

I denne sektion ser vi først nærmere på, hvorfor søvn er så vigtigt, og derefter behandler vi netop forskellige fysiske rammer, der kan have betydning for, hvor godt man sover. Vi kommer ind på faktorer som luftkvalitet, lys, støj, temperaturer, senge og madrasser.

Vi sætter også fokus på de forskellige hvilepositioners effekt på kroppen, for der er forskel på, om man sover på siden, ryggen eller maven.

Manglede søvn kan gøre dig syg

8 timers søvn hver nat er et råd, de fleste kender. Det er selvfølgelig individuelt, hvor mange timer man har brug for, men forskerne er nået frem til de 8 timer som det optimale antal timer. Det betyder faktisk, at mennesket sover en tredjedel af livet.for lidt søvn

Når man sover, får kroppen hvile til at restituere og genopbygge sig selv. Den kobler bevidstheden fra og danner nye celler og energi, som skal bruges næste dag.

Giftstoffer i hjerne og krop bliver også nedbrudt, mens man sover, og sover man ikke længe og godt nok, forbliver disse giftstoffer i kroppen. Får man ikke en god nattesøvn over en længere periode, tærer det således på immunforsvaret, som ikke når at blive genopladt igennem søvnen. Det kan få store konsekvenser, og udover almindelig uoplagthed og træthed er der større risiko for at udvikle blandt andet stress, depression, diabetes, hjerte-kar-sygdomme og overvægt. Desuden påvirkes indlæringsevne og hukommelse.

Blot få timers mindre søvn hver nat kan have en stor effekt på effektiviteten og årvågenheden om dagen. Søvnforsøg fra USA, hvor forsøgspersoner fik to timers mindre søvn hver nat over en periode på 14 dage, viste, at forsøgspersonernes effektivitet var så nedsat, at deres funktionsevne svarede til, at de havde været vågne i 48 timer i træk.

Søvnløshed er ved at blive en folkesygdom i Danmark, for op mod en halv million danskere – det svarer til cirka hver 11. dansker – har så store problemer med nattesøvnen, at det går udover deres hverdag. Heraf lider omkring 300.000 af kroniske søvnproblemer i en sådan grad, at deres livskvalitet er markant forringet.

Gør soveværelset søvn-venligt

Det er vigtigt at gå til ro uden et virvar af tanker og stress i hovedet. Når hjernen arbejder på højtryk, kan den ikke hvile og falde i søvn.

Udover ens egen sindstilstand påvirker de fysiske forhold i soveværelset søvnen rigtig meget. Det er nemlig ikke ligegyldigt hvilke omgivelser, man sover i. Her guider vi til nogle af de faktorer, du skal være opmærksom på i soveværelset baseret på undersøgelser fra DTU og Vidensråd for Forebyggelse.

God luftkvalitet giver bedre søvn

Klimaforskning handler ikke kun om det eksterne miljø, Jorden befinder sig i. Det handler også om indeklima i huse og rum, for luftkvaliteten er vigtig for menneskets velbefindende – og ikke kun hvis man er allergiker.

Rengøringen har en stor påvirkning på indeklimaet, og for at sikre det bedst mulige indeklima er det en god ide at lufte ud dagligt – uanset årstid – og støvsuge ofte. Mange udvikler nemlig allergi over for husstøvmider, som lever i støvet, men en effektiv støvsuger kan fjerne støvet og forbedre forholdene, og gennemtræk i 5-10 minutter får renset luften yderligere.

Er det pollensæson, er det dog bedst at lufte ud sent på aftenen, hvor pollentallet er lavere end om dagen. Man behøver dog ikke være allergiker for at nyde godt af en god luftkvalitet, for et dårligt indeklima kan let give gener som hovedpine eller træthed.

Det er dog forholdsvist nyt at forske i luftkvalitetens påvirkning af søvn og indlæring. Forskere fra Danmarks Tekniske Universitet har dog allerede fundet ud af, at der er en klar sammenhæng mellem indeklima og søvn og dermed indirekte også mellem indeklima, søvn og præstationsevner.

I et forsøg blev forsøgspersonerne udstyret med en måler, og herefter blev de udsat for forskellige luftkvaliteter natten over. Den efterfølgende morgen blev de bedt om at udfylde spørgerskemaer og tests, der testede de logiske evner. Resultaterne var meget klare, for de personer, der sov med den bedste luftkvalitet, præsterede bedre end de personer, der sov under dårligere luftforhold.

Lyset driller hjernen

De fleste med normal skolegang og dagsarbejde står op sammen med morgenlyset, og de går i seng, når mørket og natten falder på. Menneskets hjerne er meget følsom over for påvirkningen af lys, og lyset fortæller groft set hjernen, hvornår den skal sove.

Den mængde lys, mennesker udsættes for på daglig basis, er ikke konstant året rundt. Mængden afhænger både af sommer og vinter og af hvilken breddegrad, man bor på. Det er også en af grundene til, at mange danskere udvikler vinterdepression i de kolde måneder, hvor sol og lys er meget fraværende.

Lys påvirker dog mere end humøret: det har også påvirkning på menneskets søvn og søvnrytme, idet lyset påvirker døgnrytmen. Mange danskere mærker lys-forskellen om vinteren, hvor de oplever, at det kan være svært at komme op om morgenen. Det bliver først lyst henimod kl. 8, men mange står tidligere op, mens det stadig er mørkt.

Ændres døgnrytmen, ændres søvnen også. Døgnrytmen reguleres af nerveceller i mellemhjernen, og denne samling af nerveceller kaldes ”hjernens indre ur”. Kommer kroppen i ubalance, så hjernens indre ur ikke følger søvnrytmen, kan man have meget svært ved at falde i søvn. Om vinteren, når det er meget mørkt, er chancen for at blive ramt af denne de-synkronisering større.

Problemet kan dog behandles, hvis den ramte bliver eksponeret for en times lys om morgenen. Dette lys kan sagtens være kunstigt, og særligt det blå lys er effektivt mod det irregulære søvnbehov og påvirker personens vågenhed. Det blå lys kan nemlig regulere vågenhedsniveauet og ændre hjernens elektriske signaler.

Har man problemer med søvnrytmen – især når det er vinter – kan det derfor være en mulig løsning at investere i en lysterapi-lampe, som har indbygget ”wake-me-up” funktion, der simulerer solens rytme og langsomt og gradvist lyser soveværelset op.

Har man derimod svært ved at sove i sommermånederne, hvor de lyse sommernætter sørger for, at det aldrig rigtig bliver mørkt, kan man installere mørklægningsgardiner i soveværelset.

Har man skifteholdsarbejde, så man hele tiden skifter rundt på sin døgnrytme, skal man være særlig opmærksom på sin søvnrytme. Arbejder man aften/nat, udsættes man nemlig for en masse lys sent på dagen/tidligt på natten, hvilket kan give problemer med at sove, for lyset fortæller hjernen, at den skal være vågen nu.

Computerskærmens blålige toner

Som nævnt tror hjernen, det er dag, og den skal være vågen, når den udsættes for lys, mens mørke fortæller den, at det er tid til at gå til ro. Kunstigt lys kan manipulere med den til et godt formål, men kunstigt lys fra fjernsyn og smartphones og især computere kan også have en negativ effekt på hjernens opfattelse af dag og nat.

Mange bruger computer og internet i deres daglige lønarbejde, men i fritiden er forbruget af computer-, tablet- og telefonskærme også højt – ikke mindst for den yngre generation. Der findes ikke belæg for, at brugen af computere i dagtimerne påvirker søvnen, men anderledes forholder det sig, når man sidder med skærme senere på aftenen og hen mod sengetid.

De moderne skærme lyses nu op af transistorstyrede, flydende krystaller kaldet LCD (liquid crystal display), og hos LCD-skærme findes en høj koncentration af det blå lys med en meget stærk lysintensitet. Det gør, at lyset fra en skærm påvirker menneskets døgnrytmesystem, og koncentrationen af stoffet melatonin i kroppen falder. Når melatonin-niveauet i kroppen falder, øges fornemmelsen af vågenhed, og hjerterytmen og kropstemperaturen stiger.

Vil man gerne undgå, at computerskærmen holder en vågen, så luk ned for skærmen en times tid inden sengetid. Er det nødvendigt at bruge computeren sent om aftenen, så tjek om du kan ændre på lysintensiteten på skærmen eller installer software, der kan regulere lysmængden.

Selv svag støj kan genere

Uanset om det er en summende myg eller naboen, der holder fest, kan støj hurtigt blive en grund til, at man ikke kan sove. For at opnå de optimale vilkår for en tilfredsstillende søvn er det vigtigt, at krop og hjerne kan slappe af. Det kan de ikke, hvis der er støj tilstede. Og så er det ligegyldigt, om det er støj fra en samtale eller baggrundstøj fra trafikken. Hjernen skelner nemlig ikke imellem lyde og støj.

Det anbefales, at niveauet for baggrundsstøj ikke overstiger 30 dB om natten, da søvnen ellers vil kunne blive forstyrret og forringet. Til sammenligning larmer en almindelig samtale mellem mennesker omkring 60-65 dB. Selv sagte tale vil kunne være et problem for folk, der er meget sensitive over for støj. Der er nemlig forskel på, hvor påvirkede mennesker bliver af støj, men i stressede perioder vil man typisk være mere følsom over for selv lave lyde.

Især i bysamfund udgør søvnproblemer et stadigt stigende problem på grund af bylarm og trafik. Bor man tæt på jernbaner, lufthavne eller andre meget trafikerede transportcentre, kan problemet være særlig stort.

I EU er cirka 40 procent af befolkningen udsat for så kraftig en trafikstøj, at lydniveauet kommer over 55 dB om dagen, og 10 procent udsættes for samme niveau om natten. Og det er et langt stykke over de anbefalede 30 dB. I nærheden af meget kraftigt befærdede veje kan lydtrykket komme helt op på 75-80 dB.

Bor man i støjgenerende omgivelser, kan man afhjælpe støjgenerne ved at udbedre boligens isolering, og her er det især vigtigt at investere i gode kvalitets-vinduer. Ved den rette isolering af facader kan niveauet reduceres med omkring 7 dB, mens flerlags-glas i vinduer kan reducere 10 dB. Er generne meget svære, kan man investere i special-vinduer, der kan skære helt op til 25 dB af støjen.

Sov i den rigtige temperatur

Ikke for varmt og ikke for koldt. Sådan lyder rådet kort sagt, når det gælder om at finde den bedste soveværelsestemperatur til nattesøvnen. Geografien har stor betydning, når det gælder temperaturer. I de varme klimaer har mange huse installeret aircondition, der kan regulere varme/kulde og dermed reducere den høje varme. I de nordiske lande bliver temperaturen kun sjældent høj, og det er derfor de færreste huse, der har aircondition.

Et par varme sommernætter kan dog alligevel godt forekomme, og de kan beskadige søvnen, hvis varmen er for høj. En for høj temperatur kan medføre både nattesved og en øget vågenhed samt påvirke søvnstadierne på en sådan måde, at mængden af den vigtige dybe søvn nedsættes.

Vintrene i norden kan være kolde, og her er det vigtigt med den rette temperaturregulering. Når kulden falder, er det fristende at skrue op for varmeapparaterne indendørs, så temperaturen indendørs kommer op over de 25 grader. Men der gælder andre regler for soveværelset, for her skal der ikke være for varmt. Selv om nogle sover godt i et køligt rum helt ned til 13 grader, skal man dog alligevel passe på ikke at skrue for langt ned for temperaturen i soveværelset. En for kølig luft kan nemlig medføre, at luftvejene nedkøles, og det kan medføre et øget blodtryk. Desuden kan kroppen blive nedkølet, så immunforsvarets værn over for sygdomme svækkes.

Det konkluderes, at både et for koldt og for varmt soveværelse påvirker søvnkvaliteten, og det anbefales, at der er mellem 18-21 grader i soveværelset.

Husk også at regulere temperaturen med tøj og dyner eller tæpper. Til kolde nætter kan man beskytte kroppen mod kulde med tykt nattøj og en varm dyne, mens man om sommeren kan skifte til tyndere nattøj og måske kun sove med et lagen.

Find den bedste seng og madras

En seng er ikke bare en seng. Vi spenderer rundt regnet en tredjedel af vores liv på at sove, og på årsbasis er det 2.920 timer, hvilket svarer til over 121 døgn. Derfor er det vigtigt at vælge den rigtige type af både seng og madras.

Der findes mange senge på markedet, og der findes især to typer, man skal holde øje med:
Kontinentalsenge og elevationssenge. Forbrugsguiden har lavet guides til begge, så vil du vide mere, kan du blive klogere på sengetyperne på ovenstående links.

En kontinentalseng er en seng, der består af tre lag: En boksmadras, en springmadras og en topmadras, hvor en ”normal” seng ofte kun består af en enkelt madras.

Kontinentalsengens boksmadras udgør bunden og fundamentet, springmadrassen midten og ”kroppen” og topmadrassen giver den sidste komfort, ofte i form af memory foam, der tilpasser sig efter din unikke krop. Der er ikke en egentlig sengeramme, men sengen er lidt højere end normalt. Det er især godt for ældre eller folk med rygproblemer, da sengen så er lettere at komme ned i og op af.

find den rette seng

De tre lag sikrer ultimativ komfort, som gør nattesøvnen bedre. Husk dog at afprøve alle tre lag inden køb, og husk grundigt at overveje madrassens blødhed. Det er nemlig fristende at vælge den bløde madras, fordi den umiddelbart føles så rar i butikken, når man prøver den.

Men en for blød madras kan påvirke både ryg, vejrtrækning og blodomløb, da man risikerer at falde for langt ned i sengen, når man sover. Det er især springmadrassen, der afgør blød-/hårdheden og ikke topmadrassen, selv om det kan føles sådan ved første berøring. Husk også at din vægt er en afgørende faktor for, hvor fast din madras skal være. Jo højere vægt, des større fasthed skal du gå efter.

Topmadrassen er dog ikke uden betydning. Det er særligt materialet, der er vigtigt: Vælg en af skumgummi eller purskum, hvis du vil sove varmt, og hvis du foretrækker et køligere klima, så er en topmadras med en kerne af latex bedre. Du kan her læse mere information om kontinentalsenge.

Elevationssenge er et godt alternativ til kontinentalsenge, og det smarte ved en elevationsseng er, at den er bevægelig og har mange funktioner og kan justeres efter kropsform og –type. Elevationssengen kan også justeres efter ønsket brug, så du både kan sidde op eller ligge ned i sengen.

Ved køb af en elevationseng er det vigtigt at undersøge, om motoren er solid, og om lamellerne under madrassen er i god kvalitet. Det er dem, der skal bære både vægt og bevægelse, og de er med til at afgøre, om man ligger godt. Se også gerne efter, om sengen har en madrasbremse i sengebunden, som sikrer, at madrassen bliver liggende, hvor den skal.

Madrassen er selvfølgelig også vigtig. Vælg en springmadras af god kvalitet, som passer i hård-/blødhed. Affjedringen på madrassen er også et vigtigt kriterium for god søvn, så kig gerne en ekstra gang på fjedrene. Pocketfjedre eller multipocketfjedre er gode valg, for her er der tale om mange, små fjedre i stedet for få store, som understøtter kroppens vægt og form og justerer sig efter den. Det anbefales at vælge multipocketfjedre, hvis man vejer over 95 kg.

Du kan læse mere om denne type seng hos forbrugsguidens elevationsseng guide.

Andre vigtige faktorer

Udover de ovennævnte faktorer for en optimal nattesøvn kan soveværelsets orden også spille ind. Er der rod med store tøjbunker og anden uorden, så skaber værelsets rod også mentalt rod, og det kan gøre det sværere at falde i søvn. Farverne i rummet er desuden en faktor. Gå gerne efter mørke og ensfarvede farver, som er kendt for at gøre hjernen rolig. Desuden er sengetøjet også vigtigt for komforten. Skift sengetøj ofte og gå efter materialer, du selv finder mest behagelige. Der er stor forskel på for eksempel bomuld og silke.

Lig rigtigt i sengenlig rigtigt i sengen

Udover de fysiske rammer i soveværelset og valget af en god seng, der giver den bedst mulige komfort, så har ens hvileposition mere betydning, end man skulle tro. Det er nemlig ikke ligegyldigt, om man ligger på venstre side, højre side, på maven eller ryggen.

National Geographic har undersøgt, hvordan hvilepositionen har indvirkning på søvnen og kroppen. I et forsøg med mus har eksperter fundet ud af, at musene reagerer forskelligt på forskellige hvilepositioner. Konklusionen er, at de mus, der sov på siden, var bedre til at huske det, de havde lært i løbet af dagen, og dertil fungerede udskillelsesprocessen af affaldsstoffer i hjernen langt bedre. Desuden giver denne position god støtte til ryg og nakke.

Dog er der også forskel på, hvilken side man sover på, og det er bedst at sove på venstre side, selv om det kan trykke på både lever, lunger og mave. Søvn på højre side kan ifølge forskerne give mere håndgribelige problemer som halsbrand og tilbageløb af mavesyre fra mavesækken, da maven i så fald kommer til at ligge over spiserørets indgang til mavesækken. Husk også på ikke at lade armene ligge ned langs siden, for det øger risikoen for, at de begynder at sove. Bøj dem i stedet ud mod siden.

At sove på ryggen eller maven har også sine bivirkninger. Sover man ofte på ryggen, kan man udvikle en tendens til snorken og søvnapnø, hvorved luftvejene lukkes, og vejrtrækningen under søvn bliver besværlig. Det giver for lidt ilt til hjernen, hvorved man oftere vågner op. Søvnapnø kan på længere sigt føre til Alzheimers og Parkinsons.

Der kan også opstå flere komplikationer, hvis det er ens foretrukne sovestilling at sove på maven. Nakken belastes meget, og det er nødvendigt at dreje hovedet til en af siderne for luft. Når hovedet drejes mod puden, strækkes nakkemusklerne og leddene uhensigtsmæssigt, mens ryg og lænd får for lidt støtte.

Illustreret Videnskab bemærker dog, at der også er fordele ved at sove på ryggen, idet denne position giver god støtte til rygsøjle og nakke. Vægtfordelingen er også rigtig god, så smerter i led, skuldre og hofter undgås. Her er det bedst at sove med armene ned langs siden.

Der er tillige fordele ved at sove på maven, for selv om denne stilling er den mindst hensigtsmæssige sovestilling, så er denne position god for fordøjelsen.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Her kan du skrive en kommentar til artiklen

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse