Springmadras guide – Find de bedste springmadrasser

2

I denne artikel gennemgår vi de ting som du skal være opmærksom på, før du køber en ny springmadras, samt hvad de forskellige fjedertyper og comfort-zoner indebærer for dig. Vi bestræber hos her på at give dig det komplette overblik og kigger også nærmere på en række af markedets bedste springmadrasser. Vi kommer også med nogle gode råd til at få en bedre nattesøvn og afslører, hvad der rent faktisk sker i hjernen, når vi sover.

Du tilbringer cirka en tredjedel af dit liv i sengen. Derfor er det vigtigt, at du ligger så godt som muligt, hvis du skal sikre dig den bedste nattesøvn. Her er madrassen en af de vigtigste parametre. – Springmadrassen er den mest udbrede madrastype i danske senge. Den har undergået en stor udvikling inden for de seneste 10-15 år, der har stor betydning for din liggekomfort. Sammen med Bedrenætter viser vi dig her nogle af markedets bedste modeller, samt afslører de ting du skal være opmærksom på, når du køber ny springmadras.

5 bud på gode springmadrasser:

Vi starter med at se nærmere på 5 af de springmadrasser på markedet, som giver dig den bedste madras til den bedste pris.

BN 300 HR – For dig der vil have en billig madras i dansk topkvalitet.

Denne madras er danskproduceret af virksomheden Bedrenætter. BN 300 HR er budgetmodellen, der findes i en række forskellige bredder, som alle sælges til en yderst god pris, uden at der er gået på kompromis med kvaliteten.

Madrassen er udstyret med hele 300 pocket-fjerdre pr. kvadratmeter. Her har mange andre billige springmadrasser kun 250 pr. kvadratmeter. Det betyder, at BN 300 HR giver dig en væsentlig bedre støtte og tilpasser sig mere præcist til din krop end andre springmadrasser i samme prisklasse.

Samtidig har BN 300 HR et komfortlag på 35 mm, som gør den dejlig blød at sove i. Komfortlaget er produceret i High Resilient skum. Alt i alt får du her en madras, hvis kvalitet er betragteligt højere end hvad du ellers får for pengene i det prisleje.

Du har mulighed for at vælge mellem to forskellige fastheder. Hvilket fasthed du skal vælge, kommer an på din vægt:

Hvis du vejer under 75 kg, bør du vælge medium fasthed. 
Hvis du vejer mellem 75 og 95 kg, så bør du vælge den faste udgave, for optimal kropsstøtte.

Når du modtager madrassen, medfølger der betræk, som nemt kan tages af og på. Det gør det nemt at vaske betrækket, hvis der skulle ske uheld.

Betrækket er blevet AEGIS behandlet, så det er både allergivenligt og antibakterielt. Det gør det muligt for både støvmider og bakterier at leve i betrækket. Det har stor betydning. For de allergivenlige og antibakterielle egenskaber hjælper med til at skabe det bedste søvnmiljø for alle, både allergikere og dig, der ikke lider af allergi.

Det AEGIS-behandlede betræk er endnu en egenskab, du ikke finder på andre springmadrasser i samme prisklasse.

BN 300 HR får i forskellige størrelser:
Vælg 80 x 200
Vælg 90 x 200
Vælg 120 x 200
Vælg 160 x 200
Vælg 180 x 200

Du kan se hele oversigten over madrasserne ved at klikke her.


BN 500 Pulse – En rigtig god dansk produceret springmadras i mellemklassen

BN 500 Pulse er den perfekte springmadras til dig, som ikke vil gå på kompromis med komforten. Det er en noget dyrere model end BN 300, men til gengæld får du masser af komfort for de ekstra penge.

Den største forskel er brugen af Vertex-fjerdre, samt det særlige Pulse Latex komfortlag, som madrassen er pakket ind i. Samtidig har madrassen hele 500 fjedre pr. kvadratmeter. Det betyder, at den tilpasser sig meget nøje til din kropsbygning. Endvidere madrassen udstyret med ekstra støttepunkter i hele madrassen, som sikrer dig en komfortabel søvn, lige meget i hvilket position du ligger.

Omkring fjenderne er lagt et tykt komfortlag af den patenterede Pulse-latex, som det blødeste og mest fleksible latex der findes. Det gør, at du virkelig får en springmadras som holder i rigtig mange år, og sikrer dig den bedste mulige søvnkomfort.

Betrækket til denne model er AEGIS behandlet på samme måde som på BN 300. Som tidligere beskrevet, sikrer en AEGIS behandling, at både støvmider og bakterier ikke kan leve i betrækket. Desuden er det meget allergivenligt, hvilket giver et betragteligt bedre søvnmiljø.

Ligesom BN 300 fås madrassen i to fastheder:

Hvis du vejer under 75 kg, bør du vælge medium fasthed.
Hvis du vejer mellem 75 og 95 kg, så bør du vælge den faste udgave, for optimal kropsstøtte.

BN 500 fås også i en lidt billigere udgave, der hedder BN 500 Latex. Den er udstyret med et 40 mm tykt komfortlag i latex og er ligesom BN 500 Pulse udstyret med 500 fjedre pr. kvadratmeter madras.

Madrassen fås i forskellige størrelser:
Vælg 80 x 200
Vælg 90 x 200
Vælg 120 x 200
Vælg 140 x 200
Vælg 160 x 200
Vælg 180 x 200

Du kan se hele oversigten over madrasserne ved at klikke her.


Airpur Senses – en god madras til en god pris

Airpur Senses er en anden serier af prisgunstige springmadrasser fra Bedre Nætter. Den kombinere det særlige trykaflastende komfortlag i Visco, som kendes fra Bedre Nætters serie af Tempur-senge med 300 pocket-fjedre pr. kvadratmeter og 5 comfort-zoner.

Altså får du her en springmadras i prisklassen mellem BN 300 og BN 500 madrasserne, som kombinerer det bedste fra to verdener: Den ventilerede kerne som tillader luften at flytte sig frit, når du vender dig i sengen og det trykaflastende komfortlag af Visco-skum, som gør det ekstra behageligt at ligge på madrassen.

AirPur Senses kan vendes, da der er Visco-skum på begge sider af madrassen. Vender du den regelmæssigt, forlænger du levetiden på madrassen, da du så slider lige meget på begge sider af madrassen. Vender du den du skiftevis på den lange og den brede led, undgår du samtidig at fjedrene med tiden tager form efter din krop – selv om det ikke sker nær så nemt i dag, som det gjorde på de gammeldags springmadrasser, der kun havde ganske få fjedre pr. kvadratmeter.

Visco er som allerede nævnt et skum-materiale. Det former sig efter din kropsvarme. Det betyder samtidig, at Airpus Senses er en varmere madras at ligge på, end hvis du havde valgt en madras med komfortlag af latex.

Døjer du med varmen eller vil du gerne ligge køligt, kan du eventuelt tilkøbe en topmadras med kerne af latex. Det gør det muligt for dig, at udnytte de liggekomfortmæssige fordele ved Airpur Senses springmadrassen, samtidig med at du ligger på en overflade, der bedre tillader kroppen at ånde og ikke opsamler din kropsvarme, når du sover.

Airpur Senses fås i 2 fastheder:

Medium fasthed som er ideel til dig, der vejer under 75 kg
Fast fasthed til dig, som vejer mellem 75 og 95 kg.

Airpur Senses fås i 6 forskellige størrelser:
Vælg 80 x 200
Vælg 90 x 200
Vælg 120 x 200
Vælg 140 x 200
Vælg 160 x 200
Vælg 180 x 200

Du kan se hele oversigten over madrasserne ved at klikke her.


Airpur Fresh – Lækker Freshgel Springmadras

Airpur Fresh er en såkaldt Freshgel springmadrads med hele 500 Vertex fjedre pr. kvadratmeter og et 35 mm tykt Freshgel komfortlag på begge sider af madrassen. Freshgel er en åndbar gel – en slags ”kunstig latex” – som er indskudt i komfortlagets Memory Foam og ligger som en masse blå gel perler inden i skummet i madrassen. Det virker trykaflastende og giver en kølende virkning, så du ligger bedre og ikke så nemt kommer til at svede.

Fordelen ved freshgel i forhold til et komfortlag af ren Memory Foam er, at Freshgel ligesom latex tillader kroppen at ånde, så du kommer af med varmen. Samtidig former kropsvarmen Memory Foam’et, så madrassen former sig bedre efter din krop.

I de bredeste udgaver af Airpur Fresh (160 og 180) er komfortlaget opdelt i to – et lag i hver side af madrassen. Det giver bedre mulighed for individuel tilpasning af komfortlaget til hver af jer, der skal ligge i sengen, ligesom opdelingen i midten virker som ”bølgebryder”, så du ikke kan mærke i din side af sengen, hver gang din partner vender sig.

Ikke når så hård som du forventer
Selv om madrassen har 200 fjedre mere pr. kvadratmeter end Airpur Sense, er Airpur Fresh kun anelse mere fast at ligge på. Det skyldes, at Vertex-fjedrene er noget blødere i det end de traditionelle Multipocket-fjedre, ligesom komfortlaget er noget tykkere på hver side af fjedrene.

Det gør denne madras velegnet til dig, der gerne vil have en mere fast madras at ligge på, også selv om du ikke vejer så meget, at du har brug for at vælge en multipocket-madras. Vejer du over 95 kg, vil du dog også kunne bruge madrassen som en lidt blødere madras, end du får med andre multipocket-løsninger.

Airpur Fresh tilbydes i to fastheder:

Medium fasthed som er ideel til dig, der vejer under 75 kg
Fast fasthed til dig, som vejer fra 75 kg og op til 95 kg – herefter virker madrassen blødere

På de to bredeste modeller (160 og 180 cm) kan du vælge individuel fasthed i hver side af sengen.

Airpur Fresh fås i 6 forskellige størrelser:
Vælg 80 x 200
Vælg 90 x 200
Vælg 120 x 200
Vælg 140 x 200
Vælg 160 x 200
Vælg 180 x 200

Du kan se hele oversigten over madrasserne ved at klikke her.


Springcomfort – Prisbillig vendbar springmadras med 7 komfortzoner

Springcomfort er en særdels prisbillig springmadras med 275 individuelle pocket-fjedre per. kvadratmeter og hele 7 comfort-zoner, der støtte op om de mest udsatte steder på din krop, uanset hvilken stilling du ligger i, når du sover om natten. På trods af det lidt lavere fjedreantal per kvadratmeter end de andre madrasser, vi har omtalt, giver Springcomfort samme gode liggekomfort på grund af de 2 ekstra comfort-zoner i madrassen.

Derved giver madrassen en lige så præcis og målrettet støtte af din krops kurver, ryg- og halssøjle, som en springmadras med flere fjedre per kvadratmeter. Fjedrene ved nakke, skuldre og hoved er samtidig mere hårde end de øvrige fjedre i madrassen, så du undgår problemer med netop nakke og skuldre på grund af en dårlig liggestilling.

Madrassen har et komfortlag på 45 millimeter polyetherskum på begge sider af madrassen. Det er en skumform, der tager form efter kropsvarmen og derfor med til at gøre madrassen varm at ligge på. Ønsker du at forebygge dette, skal du investere i topmadras med en kerne af latex, ganske som vi omtalte det ved gennemgangen af Airpur Senses springmadrassen.

Da madrassen har et komfortlag på begge sider, betyder det, at du kan vende madrassen og dermed forlænge levetiden af den, hvis du sørger for at vende den regelmæssigt. Ligesom med Airpur Senses anbefales det at vinde madrassen skiftevis over den lange og den brede led, så springmadrassen slides og belastes ens.

Springcomfort fås i to forskellige fastheder:

Hvis du vejer under 75 kg, bør du vælge medium fasthed.
Hvis du vejer mellem 75 og 95 kg, så bør du vælge den faste udgave, for optimal kropsstøtte.

Springcomfort fås i forskellige bredder:
Vælg 90 x 200
Vælg 120 x 200
Vælg 140 x 200
Vælg 160 x 200
Vælg 180 x 200
Vælg 90 x 210

Derudover kan du få Springcomfort på specialmål, ligesom du har mulighed for at få Spingcomfort i en version, hvor der ligger to 90 x 200 cm madrasser i et 180 cm bred betræk. Det er smart, hvis der er stor forskel på jeres kropsvægt. Så kan I få springmadrasserne i hver side i den fasthed, som passer til jeres vægt.

Du kan se hele oversigten over madrasserne ved at klikke her.


Springmadras Guide – Læs alt du bør vide inden du køber dine springmadrasser

Når du skal ud og købe ny springmadras, er der en hel dig parametre, du skal forholde dig til. I det følgende forsøger vi at give dig overblik over de vigtigste, hvad der er bedst, og hvad de enkelt parametre betyder for din nattesøvn.

Hvad er en springmadras?

En springmadras er en madras med indbyggede fjedre og såkaldte comfort-zoner. Antallet af fjedre er med til at definere kvaliteten af madrassen. Jo flere fjedre per kvadratmeter, jo mere præcist kan springmadrassen tilpasse sig til din krop. Gode springmadrasser har omkring 300 fjedre pr. kvadratmeter og opefter.

Du kan få springmadrasser både med og uden indbyggede comfort-zoner. De billige madrasser indeholder ofte kun få komfortzoner, hvorimod springmadrasser i god kvalitet, ofte er udstyret med 5 eller flere komfortzoner.

Hvad er en komfortzone i en springmadras? 

Komfortzoner er en betegnelse for, hvor mange støttepunkter madrassen har indbygget. Det er særlige områder i madrassen, der støtter ekstra godt op om de dele af kroppe, der helst skal ligge over madrassen. Eksempelvis er det optimalt at have støttepunkter omkring lænd og nakke.

Vi anbefaler, at du køber en springmadras med mindst 5 komfortzoner. Tre er efter vores vurdering for lidt, hvis du ønsker at ligge godt på madrassen, uanset hvilken stilling du sover i.

Fjedretyper i springmadrasser:

fjedreDer findes en række forskellige fjedretyper, som hver har forskellige navne. Specielt anvender discount springmadrasserne en række forskellige interessante navne til deres fjedre, for at få madrassen til at fremstå dyrere, end den er. Et godt eksempel er de såkaldte Bonell fjedre, der dog i praksis er alt for bløde og ikke nær så faste, som de pocket-, multipocket- og Vertex-fjedre du finder i kvalitetsmadrasserne.

1) Pocket-fjedre

De såkaldte pocket-fjedre er individuelle fjedre, som hver især er svejset ind i en pose af nålefilt. Hver pocket-fjeder arbejder altså individuelt, og giver derfor en mere fleksibel støtte til din krop.

De fleste pocket-fjedre springmadrasser er inddelt i komfortzoner, som tilpasser sig de positioner du ligger i om natten, alt efter hvordan du vender og drejer dig. Dette gør, at du din krop altid får optimal støtte og kan slappe bedst muligt af under søvnen.

Nålefilten er både ventilerende og vandafvisende, hvilket faktisk spiller en vigtig rolle. Det gør nemlig at fjedrene holdes frisk og tørre, også selvom du sveder om natten. Typisk sveder du op mod 1 liter væske ud af kroppen om dagen, og en del af den sved havner altså i sengen. Derfor er det rigtig godt, at sørge for at købe en seng hvor fjedrene er vandafvisende, da det sørger for de ikke bliver møre eller ruster.

2) Multipocket-fjedre

Sammenlignet med pocket-fjedre er multipocket-fjedre mere kompakte og mindre i diameteren. Det betyder, at du her får en madras, der er har flere fjedre pr. kvadratmeter. Tætheden af fjedre gør, at en multipocket-fjedre madras er mere fast, end en springmadras med pocket-fjedre.

Den øgede fasthed gør denne madrastype ideel til personer, som vejrer over 95 kg.

De fleste multipocket-fjedre madrasser har fra 500 individuelle fjedre per kvadratmeter og opefter. Det giver en meget præcis og altid optimal støtte til din krop, samtidig med at vægten fordeles på væsentlig flere fjedre end en almindelig springmadras med pocket-fjedre.

3) Vertex-fjedre

Vertex-fjerdre minder i virkeligheden meget om multipocket-fjedre, men forskellen er at vertex-modellen er en smule højere. Den ekstra højde på fjenderne gør, at madrassen vil føles endnu blødere – også selv om du ikke vejer over 95 kg.

 

Fastheden af springmadrassen:

En sidste meget vigtig parameter er fastheden af springmadrassen. Den fortæller noget om, hvor blød madrassen er at ligge på og bestemmes af hvor hårde eller bløde de enkelte fjedre er.

Her spiller din vægt en vigtig rolle, hvorfor det er meget vigtigt, at du ikke lyver om din vægt, når du skal vælge ny madras. Det betyder samtidig, at I sjældent skal købe madrasser med ens fasthed til hver side af sengen, med mindre I begge vejer omtrent lige meget.

De fleste springmadrasser fås i to fastheder:

Medium fasthed til dig, som vejer mindre end 75 kg
Fast fasthed til dig, der har en vægt mellem 75 og 95 kg.

Vejer du over 95 kg skal du vælge en springmadras med multipocket-fjedre og fast fasthed.

Sådan vælger du den bedste springmadras:

Hvis du ønsker den bedst mulige nattesøvn, skal du gå efter en springmadras med så mange fjedre og så mange komfortzoner som muligt. Et større antal komfortzoner kan dog godt kompensere for færre fjedre per kvadratmeter i springmadrassen. Samtidig bør du vælge en fasthed på springmadrassen, der passer til din vægt. Derved får du de bedste forudsætninger for at få en god nattesøvn.

Sengerammer:

Udover springmadrasserne skal du have en seng eller sengeramme, du kan opbevare springmadrasserne i. Her kan du vælge en almindelig sengeramme, der blot består af en flad sengebund i lameller eller plader, samt enten en sokkel eller nogle ben, sengerammen kan stå på.

Du kan også vælge en kontinentalseng, der kombinerer en boksmadras i bunden med et sæt springmadrasser i midten og en topmadras med kerne af enten memory-skum eller latex.

Endelig kan du vælge en elevationsseng. Her kan sengebunden tilpasses på flere forskellige måder til din liggestilling, ligesom du nemt kan bruge sengen til at sidde i, samt indstille den, så den kompenserer for f.eks. dårligt blodomløb i benene eller en dårlig ryg.


Derfor er det så vigtigt at sove godt om natten:

Søvn er vigtigt. Men i Danmark har rigtig mange mennesker problemer med, at de ikke sover godt nok, og længe nok om natten. Derfor er det alt for få, der reelt set tilbringer den tredjedel af vores liv i sengen, som har så afgørende betydning for, hvordan vi har det det resten af tiden.

For lidt søvn går nemlig ud over både vores livskvalitet, humør, overskud og koncentrationsevne. Samtidig spiller søvnen også en meget vigtig rolle, når det gælder vores helbred. Således kan en god nattesøvn både forebygge stress, depression, type 2-diabetes, hjerte-kar-problemer, overvægt og fedme.

Derfor er det vigtigt, at du får nok søvn nok hver nat, og ikke mindst at du har den rigtig god seng, der kan hjælpe dig med at ligge bedst muligt. Så undgår du at blive vækket af smerte i løbet af natten.

God søvn vasker hjernen ren:

Den international kendte, danske søvnforsker Maiken Nedergaard står bag et vigtigt forskningsresultat, som dokumenterer den mentale værdi af en god nats søvn. Gennem forsøg med mus, fandt Maiken Nedergaard og et internationalt team af søvnforskere ved University of Rochester i staten New York nemlig ud af, at hjernen bliver skyllet igennem af væsken fra et mikroskopisk net i hjerneskallen, der kaldes det glymphatiske system

Den særlige ”rensevæske” fjerner alle urenheder, proteinrester og giftstoffer, der har hobet sig op i løbet af dagen. Alle urenheder ledes ud i lymfesystemet og udskilles gennem leveren som urin.

Det glymphatiske system træder først i kraft, når vi falder i søvn. Herved skrumper hjernecellerne en lille smule, så der bliver plads til at væsken kan løbe i gennem hjernen.

Det glymphatiske system menes at spille en væsentlig rolle for, hvorvidt du kan få Alzheimers eller andre demenssygdomme. Alzheimers opstår nemlig oftest hos personer, der har døjet meget med søvnproblemer gennem hele livet. Den manglende søvn har måske betydet, at det glymphatiske system ikke har kunne rense hjernen godt nok, hvilket har ført til udviklingen af Alzheimers.

Det særligt alarmerende er, at cirka hver femte danske lider af søvnproblemer. Det betyder, at vi risikerer, at væsentlig flere udvikler Alzheimers og andre demenssygdomme i fremtiden. Så lider du af søvnløshed, er det bare med at få gjort noget ved det.

Gode råd til en bedre søvn:

Skal du have den bedste nattesøvn, kan det også betale sig at lytte til søvneksperterne. Seniorforsker Birgitte Kornum ved Molekylærbiologisk Søvnforskningsenhed har givet hedes bedste råd til en bedre søvn i en artikel i Politiken. Her giver vi en kort opsummering af de punkter, som søvnforskeren mener er vigtigst for vores nattesøvn

 

Temperaturen er vigtigt:

Birgitte Kornum anbefaler, at du er opmærksom på temperaturen i soveværelset. En lavere temperatur giver generelt en bedre søvn, og du vil derfor føle dig mere udvilet, når du vågner om morgenen.

Dette skyldes ifølge en anden søvnekspert – Poul Jennum, overlæge på Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital – at kroppen simpelthen stadig tror at det er dag, hvis temperaturen er for høj. Derfor får kroppen svært ved at finde ro, hvis du ligger for varmt

Anbefalingen er, at du sover køligt, men ikke under 16 grader. Konsekvensen af at sove for varmt eller koldt om natten kan være, at din hjernes temperatursensorer stimuleres. Det bevirker, at du sandsynligvis vil vågne flere gange om natten og dermed få en væsentligt dårligere nattesøvn.

Sov i mørke:

Birgitte Kornum fortæller at ”Mørkt, køligt og stille” er tre vigtige nøgleord til en god nattesøvn. Det er vigtigt for en god nattesøvn at sove i mørke, da lys har en opkvikkende effekt på hjernen, som gør, at den bliver mere koncentreret og vågen.

Når hjernen registrerer lys, sendes der signaler til hjernen, som fortæller, at du ikke skal sove mere, men være vågen. Dette skyldes urinstinkter i hjernen, som du ikke selv kan styre.

Det gælder også lysniveauet i lokalet, lige inden du går i seng. Et typisk eksempel er badeværelset, hvor mange har installeret et kraftigt lys, som de opholder sig lige under, når de børster tænder og gør sig klar til at gå i seng. Derfor anbefaler Birgitte, at du enten skifter til et mildere lys, eller holder det kraftigste lys slukket inden sengetid.

Sluk skærme før sengetid:

Også lyset fra elektroniske skærme har effekt på hjernen inden sengetid, og kan være med til at påvirke din nattesøvn. Grunden til dette er, at den blå del af spektret i lyset, stimulerer vores hjerne til at holde sig vågen. Denne type lys findes især i elektroniske skærme, som eksempelvis smartphones, tv, computere og tablets.

Hvis du har det bedst med at se eksempelvis tv, eller sidde med sin iPad inden sengetid, så er Birgittes bedste råd, at du sørger for at skrue ned for lysstyrken. Det bedste alternativ er helt at lade være og måske i stedet læse i en gammeldags bog af papir.

Undgå sovepiller:

En anden faktor som kan have stor indflydelse på din søvn, er sovepiller. Alle søvneksperter og læger er enige om, at du skal passe meget på med sovemedicin. I Politiken står der således, at du kan blive afhængig ved brug af sovemedicin i selv en kort periode. Samtidig sker det ofte at medicinens virkning hen over tid bliver dårligere, efterhånden som kroppen vender sig til de virkningsfulde stoffer i pillerne.

Problemet er også, at sovemedicin bevirker, at kroppen ikke opnår en naturlig søvn, men i stedet bliver bedøvet af medicinen. Dette kan ifølge Birgitte gøre, at kroppen ikke får alle de nuancer med, som en naturlig søvn giver.

Hun mener, at det kun er ved seriøse og langvarige søvnproblemer eller ved sygdom, at sovemedicin kan komme på tale. Og det skal altid være i tæt samråd med lægen.

Vær opmærksom på dit kaffeindtag:

En anden ting som hun hæfter sig ved, er vigtigheden af at holde sig fra koffeinholdige drikke inden sengetid. Hun fortæller, at alle søvnforskere er enige om, at koffein hæmmer evnen til at falde i søvn og giver en mere urolig søvn.

Anbefalingerne for hvornår du bør indtage det sidste koffein i løbet af dagen er forskellige, men ofte ligger oftest mellem kl. 16 – 19. Indtager du koffein senere end det, er der altså chance for at det påvirker din søvn negativt.

Indtag ikke et stort måltid:

Du bør helst heller ikke spise et større måltid, før du lægger dig til at sove. Dels øger det risikoen for, at du skal op på naturens vegne i løbet af natten og dels sætter det forbrændingen i gang, hvilket også kan gøre det sværere at falde i søvn eller vække dig.

Mærk efter i din krop:

Et godt og simpelt råd er simpelthen at mærke efter i din krop. Hvis du er træt, så er det fordi din krop sender dig et signal om, at den har brug for søvn.

Birgitte mener også, at der ikke er noget endegyldigt svar på, hvor lang tid man bør sove om natten, da det er individuelt fra person til person. Der er også forskel på vores søvnbehov, afhængigt af vores alder. Børn har brug for meget søvn, voksne mindre og ældre endnu mindre.

Men stort set ingen kan nøjes med under seks timers søvn gennem længere tid. Hun siger at de fleste voksne har brug for 6 til 9 timers søvn. Nyere forskning understreger, at du ideelt set altid bør sove mellem 7 og 8 timer hver nat. Både hvis du sover i kortere eller længere tid end dette, kan det have negative konsekvenser på både kort og længere sigt.

Problemet er, at vi voksne mennesker i Danmark, oftest i snit sover under seks en halv time hver nat, Det øger risikoen for, at mange af os går rundt med konstant søvnunderskud i kroppen.

Faste sengetider:

Faste sengetider er også en af Birgittes råd til en bedre søvn. Hun begrunder dette med at vores døgnrytme er styret af solens lys og gør, at vores hjerne nemmere kan finde ro. Derfor sover du bedre om natten end om dagen.

Folk der sover på mange forskellige tidspunkter af døgnet, får ikke en nær så god søvn som dem, der har faste sengetider.

Psykiatrifondens råd til god søvn:

Også Psykiatrifonden har set nærmere på en række gode råd, der kan hjælpe dig til at få en bedre nattesøvn.

Sørg for et godt sovemiljø:

Et godt sovemiljø er vigtigt for en god søvn. Dette inkluderer ifølge Psykiatrifonden et mørkt, stille og køligt soveværelse, og ikke mindst en god seng at sove i.

De anbefaler, at du bruger ørepropper eller en sovemaske, hvis du er generet af enten støj eller lys i soveværelset. Ro og mørke spiller en afgørende rolle for, om du vågner op frisk og udhvilet eller træt og uoplagt.

Gør søvn til en nydelse:

Det er vigtigt mentalt, at gøre søvn til en nydelse og noget du ser frem til. Mange ser søvn som noget, der bare skal overstås. Men for at få den optimale søvn, er det vigtigt, at du i dit sind er positiv omkring din søvn, skriver Psykiatrifonden på deres hjemmeside.

Slap af inden sengetid:

At være afslappet inden sengetid er en vigtig parameter. Sørg for at give dig selv tid og ro til at slappe af og falde ned i tempo, mindst en time før du skal sove.

Psykiatrifonden anbefaler blandt andet, at du kan sætte afslappende musik på, eller bruge lidt tid på at læse eller tage et varmt bad.

Sov 7 – 8 timer hver nat:

Psykiatrifonden anbefaler, at du giver første prioritet til din søvn, også selvom at du har en travl og stresset hverdag. For hvis du kombinerer for lidt søvn med stress, bliver kroppen for alvor sat under stærkt pres.

Søvn styrker både din krop og dit sind, og dannelsen af væksthormoner stiger – som er vigtige for kroppens restitution – når din krop befinder sig i dyb søvn og mængden af stresshormonerne falder.

Motioner mindst en halv time:

Psykiatrifonden anbefaler, at du motioner mindst en halv time hver dag. Dog skal du undgå kraftig motion de sidste timer før sengetid, da det vil give kroppen problemer med at slappe af, skriver netdoktor.dk

Spring vinen over:

TV2 har også lavet en artikel om, hvordan du får den bedste søvn. Her anbefaler de, at springe vinen over inden sengetid, selvom det kan være fristende. Du kan godt blive træt af alkohol, men det afholder dig fra at falde i en dyb og rolig søvn, der er specielt vigtigt for især din mentale restitution under søvnen.

TV2 anbefaler også, at du lader være med at spise 2 til 3 timer, inden du skal sove, da det er sværere at falde til ro, når der er fuld tryk på fordøjelsen.

En video om søvn:

Skandia Danmark har også lavet en lille video omkring vigtigheden af en god nattesøvn. Videoen er meget arbejdsrelateret, altså hvilke arbejdsmæssige konsekvenser for lidt søvn har for dig og for hele landets økonomi.

 Du kan se videoen her: