Springmadras Guide 2020 – Find den bedste springmadras til dine behov

3

I denne artikel gennemgår vi de ting som du skal være opmærksom på, før du køber en ny springmadras, samt hvad de forskellige fjedertyper og comfort-zoner indebærer for dig.

Vi bestræber hos her på at give dig det komplette overblik og kigger også nærmere på en række af markedets bedste springmadrasser. Vi kommer også med nogle gode råd til at få en bedre nattesøvn og afslører, hvad der rent faktisk sker i hjernen, når vi sover.

Denne springmadras guide indeholder:
🔸 Gennemgang af gode springmadrasser
🔸 Guide: Dette skal du være opmærksom på når du køber en ny springmadras
🔸 Gode råd til at opnå en bedre søvn

Du tilbringer cirka en tredjedel af dit liv i sengen. Derfor er det vigtigt, at du ligger så godt som muligt, hvis du skal sikre dig den bedste nattesøvn. Her er madrassen en af de vigtigste parametre.

Springmadrassen er den mest udbrede madrastype i danske senge. Den har undergået en stor udvikling inden for de seneste 10-15 år, der har stor betydning for din liggekomfort. Sammen med Bedrenætter viser vi dig her nogle af markedets bedste modeller, samt afslører de ting du skal være opmærksom på, når du køber ny springmadras.

Gennemgang af en række gode springmadrasser:

Vi starter med at se nærmere på 5 af de springmadrasser på markedet, som giver dig den bedste madras til den bedste pris.

Signatur springmadras

Bemærk: Lige nu er Signatur springmadrassen nedsat med 50%. Eksempelvis kan du få størrelsen 90 x 200 til 2.499 kr. – Den er nedsat fra 4.999 kr. – Du kan læse mere her.

Signatur springmadras er en springmadras, som er specialudviklet af den danske sengefabrikant Bedre Nætter til at give den bedst mulige støtte til kroppen under nattesøvnen. Her er tale om en springmadras, som ligger mod den billigere ende af prisskalaen, men som også er meget alsidig i brug. Signatur springmadras kan nemlig anvendes både i en sengeramme, i en elevationsseng eller som en af byggeklodserne i en kontinentalseng.

260 pocketfjedre per kvadratmeter

For at kunne yde den bedst mulige støtte til kroppen, er Signatur springmadras udstyret med 260 pocketfjedre per kvadratmeter. Pocketfjedre er de små fjedre inde i madrassen, og jo flere der er af dem, jo flere steder kan de yde individuel støtte til kroppen. Tidligere anvendte man ofte større og færre fjedre, som ikke gav en lige så individuel støtte, og tommelfingerreglen lyder, at jo flere pocketfjedre, des bedre støtte.

Fem komfortzoner

Signatur springmadras har udover de mange pocketfjedre også forskellige områder, hvor der ydes forskellig støtte til kroppen. Her er tale om de såkaldte komfortzoner, og Signatur springmadras har fem forskellige af disse zoner. Hver zone dækker et forskelligt sted på kroppen, idet for eksempel nakke, lænd og ben ikke skal have den samme type støtte. Sammen med pocketfjedrene udgør de fem komfortzoner derfor en madras, som kan bidrage til en bedre nattesøvn, idet kroppen ligger bedre, mere komfortabelt og dermed ikke har tendens til at vågne lige så ofte.

Model med god ventilation

For at opnå den bedste nattesøvn er Signatur springmadras også en ventilerende madras. Signatur springmadras har et betræk af åndbart møbelstof, og der findes latex imellem fjedrene på madrassen. Latexen er både med til at øge modellens komfort, men latex er et meget åndbart materiale, som giver en mere sval temperatur i sengen. På den måde vil man bedre kunne komme af med varmen, hvilket især kan være et problem om sommeren. Latexen afleder derudover både sved, fugt og varme også.

Fordele ved Signatur springmadras
🔵 Prisvenlig model
🔵 Alsidig i brug – kan bruges i flere typer af senge
🔵 Model med 260 pocketfjedre per kvadratmeter
🔵 Støttende madras med fem komfortzoner
🔵 Sikrer en god ventilation

Signatur springmadrassen fås i forskellige størrelser:
Vælg 80 x 200
Vælg 90 x 200
Vælg 120 x 200
Vælg 140 x 200
Vælg 160 x 200
Vælg 180 x 200

Du kan se hele oversigten over madrasserne ved at klikke her.


Venus springmadras

Venus springmadras hører til blandt de noget dyre springmadrasser, men til gengæld giver denne model også

en virkelig god støtte til kroppen og sikrer det optimale soveklima for at forbedre nattesøvnen for forbrugeren. Her er tale om en danskproduceret springmadras, som lever op til de strengeste kvalitetskrav.

Model med syv komfortzoner

Venus springmadras har et meget stort fokus på at kunne yde en uovertruffen støtte til forbrugerens krop, således at nattesøvnen både forbedres, og krop og skelet får den bedst mulige komfort. Venus springmadras er nemlig udstyret med hele syv forskellige komfortzoner, som er områder, der kræver en meget specifik støtte. Kroppens trykpunkter mod madrassen er nemlig forskellige, således at man ikke skal have samme støtte til for eksempel nakke og ben.

Pocketfjedre for bedst mulig komfort

Venus springmadras’ syv komfortzoner tager hånd om kroppens forskellige områder, og disse komplementeres yderligere af de mange pocketfjedre, som sikrer, at kerneområderne på kroppen belastes minimalt. Her er tale om 220 små fjedre per kvadratmeter, som sikrer, at kroppen støttes på mange områder i stedet for kun et par enkelte, som ville være tilfældet, hvis madrassen kun bestod af færre og større fjedre. Læg i øvrigt mærke til, at ens egen vægt også påvirker valget af madras – denne models pocketfjedre er nemlig bedst til personer, der vejer under 95 kilo.

Designet til det danske hjem

Venus springmadras er danskproduceret, og derfor er modellen også specifikt målrettet mod Danmark og klimaet i Norden. Her findes ofte en kølig temperatur, og derfor er Venus springmadras udstyret med et komfortlag af hybridskum omkring fjedrene. Hybridskummet er varmeregulerende og sørger for at opretholde en varm og behagelig temperatur hele året rundt. Hybridskum er herudover meget holdbart og slidstærkt, og derfor kan man være sikker på, at støtten og komforten til kroppen bevares selv efter mange år.

Fordele ved Venus springmadras
🔵 Danskproduceret model af høj kvalitet
🔵 Syv komfortzoner
🔵 220 pocketfjedre per kvadratmeter som bidrager til komforten
🔵 Tilpasset klimaet i Norden
🔵 Komfortlag af hybridskum, som både er slidstærkt og opretholder behagelig temperatur

Venus springmadrassen fås i forskellige størrelser:
Vælg 80 x 200
Vælg 90 x 200
Vælg 120 x 200
Vælg 140 x 200
Vælg 160 x 200
Vælg 180 x 200

Du kan se hele oversigten over madrasserne ved at klikke her.


Vigtigheden af god søvn: Se denne video og bliv klogere på din søvn

https://www.youtube.com/watch?v=D410j1SR6Pw

Vigtigheden af god søvn: Se denne video og bliv klogere på din søvn


HR springmadras – For dig der vil have en billig madras i dansk topkvalitet.

Bedre Nætter HR springmadras er designet af den danske fabrikant Bedre Nætter og er derfor kvalitetssikret i forhold til de strenge krav og regler. Derfor kan man med Bedre Nætter HR springmadras være sikker på, at man får en kvalitetsmadras. Denne model hører ikke til de dyreste på markedet, og derfor får man høj kvalitet for mindre penge med Bedre Nætter HR springmadras.

Model med høj komfort

Bedre Nætter HR springmadras er udviklet af Bedre Nætter for at give den bedst mulige støtte til kroppen under søvnen. Det sikrer både en roligere hvile, da man kommer til at ligge bedre, og så sørger Bedre Nætter HR springmadras’ øgede støtte til kroppen for, at man ikke vågner op med muskel- og ledsmerter. Bedre Nætter HR springmadras er nemlig udstyret med 300 pocketfjedre per kvadratmeter, hvilket er meget. Det betyder i praksis, at der er fordelt mange, små fjedre ud i madrassen i stedet for færre, store fjedre. Eftersom her er mange små fjedre, så kan de yde specifik støtte til mange forskellige steder på kroppen.

Madras med fem komfortzoner

Bedre Nætter HR springmadras har, udover de mange små pocketfjedre, også fem forskellige komfortzoner. Komfortzoner er specifikke områder i madrassen, som yder en forskellig støtte til kroppen. Det betyder for forbrugerens komfort, at hver af disse fem zoner yder den type støtte, hvor der er brug for det, da for eksempel nakken skal have mere støtte end benene. I komfortzonerne sidder de mange forskellige pocketfjedre, som hver især tilpasser sig efter den individuelle krop.

Fordelagtig til allergikeren

Man tilbringer mange timer i sin seng hver dag, og udover at bidrage med optimal støtte til kroppen, så er Bedre Nætter HR springmadras også en allergivenlig madras. Der er her tale om et betræk, som er specialfremstillet til at være antibakterielt.

Betrækket er blevet AEGIS behandlet, så det er både allergivenligt og antibakterielt. Det gør det muligt for både støvmider og bakterier at leve i betrækket. Det har stor betydning. For de allergivenlige og antibakterielle egenskaber hjælper med til at skabe det bedste søvnmiljø for alle, både allergikere og dig, der ikke lider af allergi.

Det AEGIS-behandlede betræk er endnu en egenskab, du ikke finder på andre springmadrasser i samme prisklasse.

Fordele ved Bedre Nætter HR springmadras
🔵 Kvalitetsmadras til mindre penge
🔵 God komfort med 300 pocketfjedre per kvadratmeter
🔵 Model med fem komfortzoner
🔵 Tilpasser sig til den unikke krop
🔵 Allergivenligt betræk

BN 300 HR fås i forskellige størrelser:
Vælg 80 x 200
Vælg 90 x 200
Vælg 120 x 200
Vælg 160 x 200
Vælg 180 x 200

Du kan se hele oversigten over madrasserne ved at klikke her.


5 gode råd til at falde nemmere i søvn: I denne video kan lære mere om hvordan du hjælper din krop til at bedre slappe af, så du nemmere falder i søvn…

https://www.youtube.com/watch?v=-i9w42-9Hbo&feature=youtu.be

BN Latex springmadras

bn_latex_springmadras

Bedre Nætter Latex springmadras kommer fra den danske producent Bedre Nætter, som har mange års erfaring inden for fremstilling af madrasser. Derfor er her tale om en kvalitets-springmadras, som både kan anvendes alene i en sengeramme eller som led i en anden sengekonstellation. Som en bonus har Bedre Nætter Latex springmadras både en god kvalitet og en god pris.

300 pocketfjedre

Bedre Nætter Latex springmadras hører til de madrasser, som har rigtig mange pocketfjedre. Det betyder, at denne model har hele 300 pocketfjedre per kvadratmeter, hvilket er mange flere end de typiske springmadrasser. Ved at tilsætte flere pocketfjedre opnår man en bedre støtte til kroppen, idet de mange små fjedre kan støtte op om mange flere områder af kroppen under søvnen. Hver af disse pocketfjedre er på Bedre Nætter Latex springmadras svejset i en stofpose, som gør hver enkelt fjeder mere fleksibel, og for forbrugeren betyder dette mere individuel tilpasning til kroppen.

Ekstra støtte til kroppen fem forskellige steder

Bedre Nætter Latex springmadras hører også til de zoneinddelte springmadrasser. Det betyder, at de mange små pocketfjedre er inddelt i såkaldte komfortzoner, som giver en specifik støtte til kroppen forskellige steder. Bedre Nætter Latex springmadras har fem komfortzoner, og det betyder, at modellen kan yde forskellig støtte til for eksempel nakke og hofter.

Latex giver godt soveklima

På Bedre Nætter Latex springmadras tilpasser komfortzonerne sig således kroppens kurver, og der findes yderligere et lag latex omkring fjedrene, som både giver en nødvendig fasthed og støtte til særlige områder – især der hvor man vejer mest. Bedre Nætter Latex springmadras er også udstyret med latex af klimamæssige årsager. Latex er nemlig et ventilerende materiale, og det betyder, at man med Bedre Nætter Latex springmadras altid vil få en kølig og sval madras, som sikrer, at man ikke får det for varmt. Latexen afleder også sved og fugt og opretholder derfor et rart soveklima for forbrugeren.

Fordele ved Bedre Nætter Latex springmadras
🔵 Prisvenlig og danskproduceret springmadras
🔵 Rigtig mange pocketfjedre (300 per kvadratmeter) for god komfort
🔵 Yderligere fem komfortzoner der yder specifik støtte til forskellige områder af kroppen
🔵 God fasthed med latex omkring fjedrene
🔵 Model med latex sikrer køligt soveklima

BN Latex madrassen fås i forskellige størrelser:
Vælg 80 x 200
Vælg 90 x 200
Vælg 120 x 200
Vælg 140 x 200
Vælg 160 x 200
Vælg 180 x 200

Du kan se hele oversigten over madrasserne ved at klikke her.


Airpur Senses – en god madras til en god pris

Airpur Senses er en anden serier af prisgunstige springmadrasser fra Bedre Nætter. Den kombinere det særlige trykaflastende komfortlag i Visco, som kendes fra Bedre Nætters serie af Tempur-senge med 300 pocket-fjedre pr. kvadratmeter og 5 comfort-zoner.

Altså får du her en springmadras i prisklassen mellem BN 300 og BN 500 madrasserne, som kombinerer det bedste fra to verdener: Den ventilerede kerne som tillader luften at flytte sig frit, når du vender dig i sengen og det trykaflastende komfortlag af Visco-skum, som gør det ekstra behageligt at ligge på madrassen.

AirPur Senses kan vendes, da der er Visco-skum på begge sider af madrassen. Vender du den regelmæssigt, forlænger du levetiden på madrassen, da du så slider lige meget på begge sider af madrassen. Vender du den du skiftevis på den lange og den brede led, undgår du samtidig at fjedrene med tiden tager form efter din krop – selv om det ikke sker nær så nemt i dag, som det gjorde på de gammeldags springmadrasser, der kun havde ganske få fjedre pr. kvadratmeter.

Visco er som allerede nævnt et skum-materiale. Det former sig efter din kropsvarme. Det betyder samtidig, at Airpus Senses er en varmere madras at ligge på, end hvis du havde valgt en madras med komfortlag af latex.

Døjer du med varmen eller vil du gerne ligge køligt, kan du eventuelt tilkøbe en topmadras med kerne af latex. Det gør det muligt for dig, at udnytte de liggekomfortmæssige fordele ved Airpur Senses springmadrassen, samtidig med at du ligger på en overflade, der bedre tillader kroppen at ånde og ikke opsamler din kropsvarme, når du sover.

Airpur Senses fås i 6 forskellige størrelser
Vælg 80 x 200
Vælg 90 x 200
Vælg 120 x 200
Vælg 140 x 200
Vælg 160 x 200
Vælg 180 x 200

Du kan se hele oversigten over madrasserne ved at klikke her.


Airpur Fresh – Lækker Freshgel Springmadras

Airpur Fresh er en såkaldt Freshgel springmadrads med hele 500 Vertex fjedre pr. kvadratmeter og et 35 mm tykt Freshgel komfortlag på begge sider af madrassen. Freshgel er en åndbar gel – en slags ”kunstig latex” – som er indskudt i komfortlagets Memory Foam og ligger som en masse blå gel perler inden i skummet i madrassen. Det virker trykaflastende og giver en kølende virkning, så du ligger bedre og ikke så nemt kommer til at svede.

Fordelen ved freshgel i forhold til et komfortlag af ren Memory Foam er, at Freshgel ligesom latex tillader kroppen at ånde, så du kommer af med varmen. Samtidig former kropsvarmen Memory Foam’et, så madrassen former sig bedre efter din krop.

I de bredeste udgaver af Airpur Fresh (160 og 180) er komfortlaget opdelt i to – et lag i hver side af madrassen. Det giver bedre mulighed for individuel tilpasning af komfortlaget til hver af jer, der skal ligge i sengen, ligesom opdelingen i midten virker som ”bølgebryder”, så du ikke kan mærke i din side af sengen, hver gang din partner vender sig.

Ikke når så hård som du forventer
Selv om madrassen har 200 fjedre mere pr. kvadratmeter end Airpur Sense, er Airpur Fresh kun anelse mere fast at ligge på. Det skyldes, at Vertex-fjedrene er noget blødere i det end de traditionelle Multipocket-fjedre, ligesom komfortlaget er noget tykkere på hver side af fjedrene.

Det gør denne madras velegnet til dig, der gerne vil have en mere fast madras at ligge på, også selv om du ikke vejer så meget, at du har brug for at vælge en multipocket-madras. Vejer du over 95 kg, vil du dog også kunne bruge madrassen som en lidt blødere madras, end du får med andre multipocket-løsninger.

Airpur Fresh fås i 6 forskellige størrelser:
Vælg 80 x 200
Vælg 90 x 200
Vælg 120 x 200
Vælg 140 x 200
Vælg 160 x 200
Vælg 180 x 200

Du kan se hele oversigten over madrasserne ved at klikke her.


Springcomfort – Prisbillig vendbar springmadras med 7 komfortzoner

Springcomfort er en særdels prisbillig springmadras med 275 individuelle pocket-fjedre per. kvadratmeter og hele 7 comfort-zoner, der støtte op om de mest udsatte steder på din krop, uanset hvilken stilling du ligger i, når du sover om natten. På trods af det lidt lavere fjedreantal per kvadratmeter end de andre madrasser, vi har omtalt, giver Springcomfort samme gode liggekomfort på grund af de 2 ekstra comfort-zoner i madrassen.

Derved giver madrassen en lige så præcis og målrettet støtte af din krops kurver, ryg- og halssøjle, som en springmadras med flere fjedre per kvadratmeter. Fjedrene ved nakke, skuldre og hoved er samtidig mere hårde end de øvrige fjedre i madrassen, så du undgår problemer med netop nakke og skuldre på grund af en dårlig liggestilling.

Madrassen har et komfortlag på 45 millimeter polyetherskum på begge sider af madrassen. Det er en skumform, der tager form efter kropsvarmen og derfor med til at gøre madrassen varm at ligge på. Ønsker du at forebygge dette, skal du investere i topmadras med en kerne af latex, ganske som vi omtalte det ved gennemgangen af Airpur Senses springmadrassen.

Da madrassen har et komfortlag på begge sider, betyder det, at du kan vende madrassen og dermed forlænge levetiden af den, hvis du sørger for at vende den regelmæssigt. Ligesom med Airpur Senses anbefales det at vinde madrassen skiftevis over den lange og den brede led, så springmadrassen slides og belastes ens.

Springcomfort fås i forskellige bredder:
Vælg 90 x 200
Vælg 120 x 200
Vælg 140 x 200
Vælg 160 x 200
Vælg 180 x 200
Vælg 90 x 210

Derudover kan du få Springcomfort på specialmål, ligesom du har mulighed for at få Spingcomfort i en version, hvor der ligger to 90 x 200 cm madrasser i et 180 cm bred betræk. Det er smart, hvis der er stor forskel på jeres kropsvægt. Så kan I få springmadrasserne i hver side i den fasthed, som passer til jeres vægt.

Du kan se hele oversigten over madrasserne ved at klikke her.


Springmadras Guide – Læs alt du bør vide inden du køber dine springmadrasser 💡💤

Når du skal ud og købe ny springmadras, er der en hel dig parametre, du skal forholde dig til. I det følgende forsøger vi at give dig overblik over de vigtigste, hvad der er bedst, og hvad de enkelt parametre betyder for din nattesøvn.

Hvad er en springmadras?

En springmadras er en madras med indbyggede fjedre og såkaldte comfort-zoner. Antallet af fjedre er med til at definere kvaliteten af madrassen. Jo flere fjedre per kvadratmeter, jo mere præcist kan springmadrassen tilpasse sig til din krop. Gode springmadrasser har omkring 300 fjedre pr. kvadratmeter og opefter.

Du kan få springmadrasser både med og uden indbyggede comfort-zoner. De billige madrasser indeholder ofte kun få komfortzoner, hvorimod springmadrasser i god kvalitet, ofte er udstyret med 5 eller flere komfortzoner.

Hvad er en komfortzone i en springmadras? 

Komfortzoner er en betegnelse for, hvor mange støttepunkter madrassen har indbygget. Det er særlige områder i madrassen, der støtter ekstra godt op om de dele af kroppe, der helst skal ligge over madrassen. Eksempelvis er det optimalt at have støttepunkter omkring lænd og nakke.

Vi anbefaler, at du køber en springmadras med mindst 5 komfortzoner. Tre er efter vores vurdering for lidt, hvis du ønsker at ligge godt på madrassen, uanset hvilken stilling du sover i.

Fjedretyper i springmadrasser:

fjedreDer findes en række forskellige fjedretyper, som hver har forskellige navne. Specielt anvender discount springmadrasserne en række forskellige interessante navne til deres fjedre, for at få madrassen til at fremstå dyrere, end den er. Et godt eksempel er de såkaldte Bonell fjedre, der dog i praksis er alt for bløde og ikke nær så faste, som de pocket-, multipocket- og Vertex-fjedre du finder i kvalitetsmadrasserne.

1) Pocket-fjedre

De såkaldte pocket-fjedre er individuelle fjedre, som hver især er svejset ind i en pose af nålefilt. Hver pocket-fjeder arbejder altså individuelt, og giver derfor en mere fleksibel støtte til din krop.

De fleste pocket-fjedre springmadrasser er inddelt i komfortzoner, som tilpasser sig de positioner du ligger i om natten, alt efter hvordan du vender og drejer dig. Dette gør, at du din krop altid får optimal støtte og kan slappe bedst muligt af under søvnen.

Nålefilten er både ventilerende og vandafvisende, hvilket faktisk spiller en vigtig rolle. Det gør nemlig at fjedrene holdes frisk og tørre, også selvom du sveder om natten. Typisk sveder du op mod 1 liter væske ud af kroppen om dagen, og en del af den sved havner altså i sengen. Derfor er det rigtig godt, at sørge for at købe en seng hvor fjedrene er vandafvisende, da det sørger for de ikke bliver møre eller ruster.

2) Multipocket-fjedre

Sammenlignet med pocket-fjedre er multipocket-fjedre mere kompakte og mindre i diameteren. Det betyder, at du her får en madras, der er har flere fjedre pr. kvadratmeter. Tætheden af fjedre gør, at en multipocket-fjedre madras er mere fast, end en springmadras med pocket-fjedre.

Den øgede fasthed gør denne madrastype ideel til personer, som vejrer over 95 kg.

De fleste multipocket-fjedre madrasser har fra 500 individuelle fjedre per kvadratmeter og opefter. Det giver en meget præcis og altid optimal støtte til din krop, samtidig med at vægten fordeles på væsentlig flere fjedre end en almindelig springmadras med pocket-fjedre.

3) Vertex-fjedre

Vertex-fjerdre minder i virkeligheden meget om multipocket-fjedre, men forskellen er at vertex-modellen er en smule højere. Den ekstra højde på fjenderne gør, at madrassen vil føles endnu blødere – også selv om du ikke vejer over 95 kg.


Sådan vælger du den bedste springmadras:

Hvis du ønsker den bedst mulige nattesøvn, skal du gå efter en springmadras med så mange fjedre og så mange komfortzoner som muligt. Et større antal komfortzoner kan dog godt kompensere for færre fjedre per kvadratmeter i springmadrassen. Samtidig bør du vælge en fasthed på springmadrassen, der passer til din vægt. Derved får du de bedste forudsætninger for at få en god nattesøvn.

Sengerammer:

Udover springmadrasserne skal du have en seng eller sengeramme, du kan opbevare springmadrasserne i. Her kan du vælge en almindelig sengeramme, der blot består af en flad sengebund i lameller eller plader, samt enten en sokkel eller nogle ben, sengerammen kan stå på.

Du kan også vælge en kontinentalseng, der kombinerer en boksmadras i bunden med et sæt springmadrasser i midten og en topmadras med kerne af enten memory-skum eller latex.

Endelig kan du vælge en elevationsseng. Her kan sengebunden tilpasses på flere forskellige måder til din liggestilling, ligesom du nemt kan bruge sengen til at sidde i, samt indstille den, så den kompenserer for f.eks. dårligt blodomløb i benene eller en dårlig ryg.


søvnguide

Derfor er det så vigtigt at sove godt om natten:

Søvn er vigtigt. Men i Danmark har rigtig mange mennesker problemer med, at de ikke sover godt nok, og længe nok om natten. Derfor er det alt for få, der reelt set tilbringer den tredjedel af vores liv i sengen, som har så afgørende betydning for, hvordan vi har det det resten af tiden.

For lidt søvn går nemlig ud over både vores livskvalitet, humør, overskud og koncentrationsevne. Samtidig spiller søvnen også en meget vigtig rolle, når det gælder vores helbred. Således kan en god nattesøvn både forebygge stress, depression, type 2-diabetes, hjerte-kar-problemer, overvægt og fedme.

Derfor er det vigtigt, at du får nok søvn nok hver nat, og ikke mindst at du har den rigtig god seng, der kan hjælpe dig med at ligge bedst muligt. Så undgår du at blive vækket af smerte i løbet af natten.

God søvn vasker hjernen ren:

soevn-i-hjernenDen international kendte, danske søvnforsker Maiken Nedergaard står bag et vigtigt forskningsresultat, som dokumenterer den mentale værdi af en god nats søvn. Gennem forsøg med mus, fandt Maiken Nedergaard og et internationalt team af søvnforskere ved University of Rochester i staten New York nemlig ud af, at hjernen bliver skyllet igennem af væsken fra et mikroskopisk net i hjerneskallen, der kaldes det glymphatiske system

Den særlige ”rensevæske” fjerner alle urenheder, proteinrester og giftstoffer, der har hobet sig op i løbet af dagen. Alle urenheder ledes ud i lymfesystemet og udskilles gennem leveren som urin.

Det glymphatiske system træder først i kraft, når vi falder i søvn. Herved skrumper hjernecellerne en lille smule, så der bliver plads til at væsken kan løbe i gennem hjernen.

Det glymphatiske system menes at spille en væsentlig rolle for, hvorvidt du kan få Alzheimers eller andre demenssygdomme. Alzheimers opstår nemlig oftest hos personer, der har døjet meget med søvnproblemer gennem hele livet. Den manglende søvn har måske betydet, at det glymphatiske system ikke har kunne rense hjernen godt nok, hvilket har ført til udviklingen af Alzheimers.

Det særligt alarmerende er, at cirka hver femte danske lider af søvnproblemer. Det betyder, at vi risikerer, at væsentlig flere udvikler Alzheimers og andre demenssygdomme i fremtiden. Så lider du af søvnløshed, er det bare med at få gjort noget ved det.

Du kan her se en video, der forklarer nærmere om vigtigheden af at få nok søvn:

https://www.youtube.com/watch?v=SVQlcxiQlzI

Gode råd til en bedre søvn:

Skal du have den bedste nattesøvn, kan det også betale sig at lytte til søvneksperterne. Seniorforsker Birgitte Kornum ved Molekylærbiologisk Søvnforskningsenhed har givet hedes bedste råd til en bedre søvn i en artikel i Politiken. Her giver vi en kort opsummering af de punkter, som søvnforskeren mener er vigtigst for vores nattesøvn

Temperaturen er vigtigt:

Birgitte Kornum anbefaler, at du er opmærksom på temperaturen i soveværelset. En lavere temperatur giver generelt en bedre søvn, og du vil derfor føle dig mere udvilet, når du vågner om morgenen.

Dette skyldes ifølge en anden søvnekspert – Poul Jennum, overlæge på Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital – at kroppen simpelthen stadig tror at det er dag, hvis temperaturen er for høj. Derfor får kroppen svært ved at finde ro, hvis du ligger for varmt

Anbefalingen er, at du sover køligt, men ikke under 16 grader. Konsekvensen af at sove for varmt eller koldt om natten kan være, at din hjernes temperatursensorer stimuleres. Det bevirker, at du sandsynligvis vil vågne flere gange om natten og dermed få en væsentligt dårligere nattesøvn.

Sov i mørke:

Birgitte Kornum fortæller at ”Mørkt, køligt og stille” er tre vigtige nøgleord til en god nattesøvn. Det er vigtigt for en god nattesøvn at sove i mørke, da lys har en opkvikkende effekt på hjernen, som gør, at den bliver mere koncentreret og vågen.

Når hjernen registrerer lys, sendes der signaler til hjernen, som fortæller, at du ikke skal sove mere, men være vågen. Dette skyldes urinstinkter i hjernen, som du ikke selv kan styre.

Det gælder også lysniveauet i lokalet, lige inden du går i seng. Et typisk eksempel er badeværelset, hvor mange har installeret et kraftigt lys, som de opholder sig lige under, når de børster tænder og gør sig klar til at gå i seng. Derfor anbefaler Birgitte, at du enten skifter til et mildere lys, eller holder det kraftigste lys slukket inden sengetid.

Sluk skærme før sengetid:

Også lyset fra elektroniske skærme har effekt på hjernen inden sengetid, og kan være med til at påvirke din nattesøvn. Grunden til dette er, at den blå del af spektret i lyset, stimulerer vores hjerne til at holde sig vågen. Denne type lys findes især i elektroniske skærme, som eksempelvis smartphones, tv, computere og tablets.

Hvis du har det bedst med at se eksempelvis tv, eller sidde med sin iPad inden sengetid, så er Birgittes bedste råd, at du sørger for at skrue ned for lysstyrken. Det bedste alternativ er helt at lade være og måske i stedet læse i en gammeldags bog af papir.

Undgå sovepiller:

En anden faktor som kan have stor indflydelse på din søvn, er sovepiller. Alle søvneksperter og læger er enige om, at du skal passe meget på med sovemedicin. I Politiken står der således, at du kan blive afhængig ved brug af sovemedicin i selv en kort periode. Samtidig sker det ofte at medicinens virkning hen over tid bliver dårligere, efterhånden som kroppen vender sig til de virkningsfulde stoffer i pillerne.

Problemet er også, at sovemedicin bevirker, at kroppen ikke opnår en naturlig søvn, men i stedet bliver bedøvet af medicinen. Dette kan ifølge Birgitte gøre, at kroppen ikke får alle de nuancer med, som en naturlig søvn giver.

Hun mener, at det kun er ved seriøse og langvarige søvnproblemer eller ved sygdom, at sovemedicin kan komme på tale. Og det skal altid være i tæt samråd med lægen.

Vær opmærksom på dit kaffeindtag:

En anden ting som hun hæfter sig ved, er vigtigheden af at holde sig fra koffeinholdige drikke inden sengetid. Hun fortæller, at alle søvnforskere er enige om, at koffein hæmmer evnen til at falde i søvn og giver en mere urolig søvn.

Anbefalingerne for hvornår du bør indtage det sidste koffein i løbet af dagen er forskellige, men ofte ligger oftest mellem kl. 16 – 19. Indtager du koffein senere end det, er der altså chance for at det påvirker din søvn negativt.

Indtag ikke et stort måltid:

Du bør helst heller ikke spise et større måltid, før du lægger dig til at sove. Dels øger det risikoen for, at du skal op på naturens vegne i løbet af natten og dels sætter det forbrændingen i gang, hvilket også kan gøre det sværere at falde i søvn eller vække dig.

Mærk efter i din krop:

Et godt og simpelt råd er simpelthen at mærke efter i din krop. Hvis du er træt, så er det fordi din krop sender dig et signal om, at den har brug for søvn.

Birgitte mener også, at der ikke er noget endegyldigt svar på, hvor lang tid man bør sove om natten, da det er individuelt fra person til person. Der er også forskel på vores søvnbehov, afhængigt af vores alder. Børn har brug for meget søvn, voksne mindre og ældre endnu mindre.

Men stort set ingen kan nøjes med under seks timers søvn gennem længere tid. Hun siger at de fleste voksne har brug for 6 til 9 timers søvn. Nyere forskning understreger, at du ideelt set altid bør sove mellem 7 og 8 timer hver nat. Både hvis du sover i kortere eller længere tid end dette, kan det have negative konsekvenser på både kort og længere sigt.

Problemet er, at vi voksne mennesker i Danmark, oftest i snit sover under seks en halv time hver nat, Det øger risikoen for, at mange af os går rundt med konstant søvnunderskud i kroppen.

Faste sengetider:

Faste sengetider er også en af Birgittes råd til en bedre søvn. Hun begrunder dette med at vores døgnrytme er styret af solens lys og gør, at vores hjerne nemmere kan finde ro. Derfor sover du bedre om natten end om dagen.

Folk der sover på mange forskellige tidspunkter af døgnet, får ikke en nær så god søvn som dem, der har faste sengetider.

Psykiatrifondens råd til god søvn:

Også Psykiatrifonden har set nærmere på en række gode råd, der kan hjælpe dig til at få en bedre nattesøvn.

Sørg for et godt sovemiljø:

Et godt sovemiljø er vigtigt for en god søvn. Dette inkluderer ifølge Psykiatrifonden et mørkt, stille og køligt soveværelse, og ikke mindst en god seng at sove i.

De anbefaler, at du bruger ørepropper eller en sovemaske, hvis du er generet af enten støj eller lys i soveværelset. Ro og mørke spiller en afgørende rolle for, om du vågner op frisk og udhvilet eller træt og uoplagt.

Gør søvn til en nydelse:

Det er vigtigt mentalt, at gøre søvn til en nydelse og noget du ser frem til. Mange ser søvn som noget, der bare skal overstås. Men for at få den optimale søvn, er det vigtigt, at du i dit sind er positiv omkring din søvn, skriver Psykiatrifonden på deres hjemmeside.

Slap af inden sengetid:

At være afslappet inden sengetid er en vigtig parameter. Sørg for at give dig selv tid og ro til at slappe af og falde ned i tempo, mindst en time før du skal sove.

Psykiatrifonden anbefaler blandt andet, at du kan sætte afslappende musik på, eller bruge lidt tid på at læse eller tage et varmt bad.

Sov 7 – 8 timer hver nat:

Psykiatrifonden anbefaler, at du giver første prioritet til din søvn, også selvom at du har en travl og stresset hverdag. For hvis du kombinerer for lidt søvn med stress, bliver kroppen for alvor sat under stærkt pres.

Søvn styrker både din krop og dit sind, og dannelsen af væksthormoner stiger – som er vigtige for kroppens restitution – når din krop befinder sig i dyb søvn og mængden af stresshormonerne falder.

Motioner mindst en halv time:

Psykiatrifonden anbefaler, at du motioner mindst en halv time hver dag. Dog skal du undgå kraftig motion de sidste timer før sengetid, da det vil give kroppen problemer med at slappe af, skriver netdoktor.dk

Spring vinen over:

TV2 har også lavet en artikel om, hvordan du får den bedste søvn. Her anbefaler de, at springe vinen over inden sengetid, selvom det kan være fristende. Du kan godt blive træt af alkohol, men det afholder dig fra at falde i en dyb og rolig søvn, der er specielt vigtigt for især din mentale restitution under søvnen.

TV2 anbefaler også, at du lader være med at spise 2 til 3 timer, inden du skal sove, da det er sværere at falde til ro, når der er fuld tryk på fordøjelsen.

En video om søvn:

Skandia Danmark har også lavet en lille video omkring vigtigheden af en god nattesøvn. Videoen er meget arbejdsrelateret, altså hvilke arbejdsmæssige konsekvenser for lidt søvn har for dig og for hele landets økonomi.

 Du kan se videoen her:

https://www.youtube.com/watch?v=i2lhndnE7bk

Sådan påvirker din hvileposition dit helbred og din søvn

Illustreret Videnskab skriver, at søvnen og kvaliteten af søvnen har en utrolig stor indflydelse på vores helbred og almene velbefindende. Og ifølge eksperter har søvnen langt større betydning, end mange går rundt og tror.

Der er rigtig mange forhold, der påvirker nattesøvnen, og det tæller både ydre påvirkninger såsom seng, madras, hvileposition, dyne, pude, temperatur, lys, larm, mad, drikke og motion, men også de indre følelser, da det indre også kan påvirke, om man kan sove ordentligt. Denne artikel fokuserer overordnet på hvilepositionen, som er meget vigtig både på kort sigt og lang sigt. Først vil vi dog komme ind på, hvorfor søvn er vigtig.

Hvorfor er nattesøvn vigtig?en god nattesøvn

Illustreret Videnskab skriver, at der skal hvile og søvn til, hvis mennesket skal kunne restituere ordentligt – både fysisk og psykisk. Man vil både opleve at føle sig mere frisk og oplagt, hvis man får en ordenlig søvn på daglig basis, men man vil også nyde godt af det på længere sigt – en god søvn er nemlig med til at bygge et værn mod sygdomme.

Når man falder i søvn, så starter hjernen med at bearbejde dagens indtryk og lagrer dem. Herefter går en renselsesproces også i gang, og forskellige salte skyller hjernen igennem for at genoplade den. Her bliver alle kemiske og hormonelle affaldsstoffer renset ud, og alle ophobninger fjernes også. Dermed er man klar til en ny dag med nye indtryk og aktiviteter, som hjernen så næste nat igen renser systemet for. Hjerneforskere har fundet ud af, at denne proces er meget vigtig, og hvis hjernen ikke bliver ordentligt renset (det sker, hvis man ikke får nok søvn), så kan ophobningen af affaldsstoffer være med til at forøge risikoen for at udvikle Alzheimers.

Under søvnen foretager hjernen også reparationer af småskader og fornyer celler samt udjævner eventuelle ubalancer, som er vigtigt for at opretholde en velfungerende krop. Når man falder i søvn, så falder både hjerteaktivitet og hjertefrekvens, og kroppen gøres rolig og afslappet, og det muliggør, at man kan få en god søvn.

Dårlig søvnkvalitet kan blive skadeligtræt kvinde

Det er ikke skadeligt, hvis man ikke får nok søvn i en travl eller stresset periode, men hvis man oplever søvnproblemer over længere tid, så kan man få problemer. Både i hverdagen hvor man måske vil opleve øget irritation, manglende koncentrationsevner, reduceret skarphed eller bare et dårligere velbefindende med træthed og måske hovedpine, men også på længere sigt da søvn er en af de allervigtigste faktorer for at opretholde et godt immunforsvar. Dårlig søvnkvalitet over længere tid kan endda føre til alvorlige og potentielt livstruende problemer, såsom en øget risiko for at udvikle hjertesygdomme, fedme og depression samt forhøjet blodtryk og stressniveau.

Illustreret Videnskab skriver, at allerede efter et kort stykke tid med dårlig søvn bliver kroppen mærket. Efter blot to-tre dage med ringere søvn bliver kroppen sløvet meget ned, og man vil især opleve en dårligere indlæringsevne, og at man bliver mindre effektiv. Forskere har lavet et forsøg med mus, som også kan overføres til mennesker, som viste, at de områder i hjernen, som bliver aktiveret, når man lærer noget nyt, bliver genaktiveret under den dybe søvn. Forskerne vækkede musene, inden de nåede ned til den dybe søvn, og dermed blev disse hjerneområder ikke aktiveret igen – dette førte til, at musene havde sværere ved at huske, hvad de havde lært forrige dag.

Forskere har også undersøgt sammenhængen mellem depression og forringet søvn og overvægt og forringet søvn. Angående søvn og overvægt fandt de frem til, at personer, som sover dårligt om natten, kommer til at lide af manglende energi, og for at kompensere for dette skabes en tendens til et øget kalorieindtag, hvor energien hentes fra maden i stedet for søvnen.

Det er ikke noget nyt fænomen, at dårlig søvn og risiko for udvikling af depression hænger sammen, og flere forsøg har vist, at testpersoner, som blev udsat for en forringet søvn, følte sig mere depressive. Forskerne mener også, at der kan være en sammenhæng mellem depression og manglende udrensning i hjernen, for hvis man ikke får tilstrækkelig med søvn, så når saltene i hjernen ikke at rense ud i depressionsfremmende stoffer.


Find den rigtige hvilepositionliggepositioner

Der er ikke kun én faktor, som afgør, hvor god ens søvn bliver. Som nævnt påvirkes man blandt andet af ens sindstilstand (er man rolig og afslappet, eller er man stresset og har hovedet fyldt med tanker) og ydre påvirkninger som seng, lys, temperatur, lyde, mad og hvileposition. Det er forskelligt fra person til person, hvordan man bliver påvirket af disse faktorer, for alle personers søvn og søvnmønstre er forskellige. Men hvis man ikke kan falde i søvn om natten, sover uroligt eller føler sig træt og uoplagt, så kan det være en ide at se sine søvnvaner efter i sømmene og forsøge at ændre dem.

Hvilepositionen er en af de faktorer, som er meget vigtig for at kunne sove godt. Først og fremmest har man brug for en god seng at sove i, som støtter kroppen – her er især madrassen meget vigtig, for man har brug for en madras, som hverken er for blød eller hård. Begge dele kan nemlig give problemer med ryggen. Man skal gå efter en madras, der passer til ens vægt, og som tommelfingerregel bør man gå efter madrasser, som har så mange små fjedre (kaldet pocketfjedre) som muligt, idet de yder en bedre støtte til kroppen, end større fjedre kan. Mange moderne springmadrasser har også såkaldte komfortzoner, som yder forskellige støtte til forskellige steder på kroppen.

Når det kommer til hvilepositioner i sengen, så findes der grundlæggende fire: ryggen, maven, højre side og venstre side. Hertil kommer også forskellige positioner til arme, ben og hoved, som også har indflydelse på søvnkvaliteten.

En forkert hvileposition kan føre til både dagligdagsgener som hovedpine, ondt i nakken og ondt i ryggen, men på længere sigt kan en forkert hvileposition også føre til mere alvorlige problemer. I det følgende gennemgår vi hver af de mulige hvilepositioner og ser på fordele og ulemper.

Hvileposition på siden: Fordele og ulemper

Hvileposition på sidenEfterhånden er forskere enige om, at det er sundest at sove på siden. Bt.dk skriver, at en amerikansk undersøgelse på University of New York via MRI-scanninger i hjernen viser, at når man sover på siden, så udskiller hjernen flest affaldsstoffer. Amerikanske Today.com bringer en lignende artikel, hvor de baseret på den nyeste forskning skriver, at eksperterne har fundet frem til, at når man sover på siden, så får hjernen de bedste vilkår for yderligere at kunne eliminere specifikke peptider, som på længere sigt kan være med til at nedbryde hjernen og eventuelt resultere i Alzheimers. Today.com skriver yderligere, at luftvejene åbnes mest op, når man sover på siden, og det baner vejen for en bedre luftstrøm.

Illustreret Videnskab henviser også til en forskerundersøgelse, som viser, at hvilepositionen på siden er den sundeste og mest sundhedsfremmende, når det kommer til at undgå alvorlige sygdomme og problemer. Denne undersøgelse er baseret på mus, som blev inddelt i tre grupper – én gruppe sov på ryggen, én gruppe sov på siden, og én gruppe sov på maven. Her viste det sig, at den gruppe mus, der sov på siden, udskilte flere affaldsstoffer i både muskler og hjerne end de andre to grupper, og det er blevet bekræftet, at dette også gælder for mennesker. Forskerne her konkluderer til sidst, at jo flere affaldsstoffer der udskilles via søvnen, jo mere mindskes chancen også for at udvikle Alzheimers og Parkinsons.

Når man indtager en af siderne som hvileposition, så får man tillige en god støtte til både nakke og hoved, og derfor kan man opleve færre spændinger, hvis man sover på siden. Denne position sikrer også, at rygsøjlen og nakken holdes udstrakte, men vær opmærksom på, at man har brug for en lidt højere hovedpude for den bedst mulige støtte, når man sover på siden.

Et studie fra Berkeley Wellness viser, at selv om det er sundest at sove på siden, så er der stadig ulemper ved denne hvileposition. Og der er faktisk forskel på, om man sover på højre eller venstre side. Hvis man sover på højre side, så kan man få problemer med halsbrand og tilbageløb af mavesyre, og har man problemer med netop halsbrand, anbefales det at sove på venstre side og sove med en lidt højere hovedpude. Illustreret Videnskab skiver, at hvis man i stedet har venstre side som hvileposition, så ligger maven under spiserøret, hvilket gør, at man ikke får halsbrand. Til gengæld kan hvilepositionen på venstre side øge trykket på mave, lunger og lever.

Berkeley Wellness skriver desuden om en undersøgelse af to grupper af personer, der sov henholdsvis på højre og venstre side, som viste, at de to grupper havde forskellige former for drømme. Gruppen med højre side som hvileposition havde generelt set rolige og rare drømme, mens gruppen af personer, der sov på venstre side, havde langt flere mareridt og ubehagelige drømme.

Når man sover på siden, så skal armene også have en placering. Nogle placerer dem ned langs siden, mens andre placerer dem ud mod og væk fra sig selv. Den sidstnævnte placering af armene er bedst, idet armene kan begynde at sove, hvis de ligger ned langs siden.

Today.com skriver endvidere, at gravide kvinder bør sove på siden, idet det øger blodcirkulationen og blodstrømmen til foster og livmoder.

Hvileposition på ryggen: Fordele og ulemper

Hvileposition på ryggenIllustreret Videnskab skriver, at en af fordelene ved at sove på ryggen er god støtte til både rygsøjlen og nakken – man skal dog være opmærksom på ikke at sove på en for høj hovedpude, idet nakken så kommer til at ligge i en unaturlig position, som kan give spændinger og hovedpiner.

Når man sover på ryggen, bliver vægtfordelingen også rigtig god, for her hviler man på en stor del af kroppens flade. Både led, skuldre og hofter skånes, når man sover på ryggen.

Der er dog også ulemper ved at sove på ryggen, for når man sover på ryggen, så øges chancen for, at man begynder at snorke.

Folk, der lider af søvnapnø, hvor luftvejene lukkes via slappe muskler i svælget eller en forstørret drøbel, skal helst undgå at sove på ryggen. Søvnapnøen kan nemlig blive et problem, når man ligger på ryggen, idet vejrtrækningen kan blive uregelmæssig og uhensigtsmæssig, og den manglende lufttilførsel er usund for både hjerne og krop. Det medfører også, at man ofte vil vågne op flere gange i løbet af natten, og man kan også opleve, at man helt holder op med at trække vejret over en længere periode. National Geographic skriver desuden, at søvnapnø kan føre til en forhøjet risiko for at udvikle både Alzheimers og Parkinsons.

Today.com tilføjer, at hvis man ikke i forvejen lider af søvnapnø eller hjerteproblemer og ellers er sund og rask, så burde hvilepositionen på ryggen ikke være et problem. Dog giver denne liggeposition ikke hjernen ligeså gode vilkår til at rengøre hjernen for peptider, der kan føre til Alzheimers, som liggepositionen på siden gør.

Hvis man har ryggen som den foretrukne hvileposition, så er det ifølge Illustreret Videnskab bedst at sove med armene ned langs siden, hvilket giver den bedste støtte. Man kan også sove med hænderne foldede henover brystet, men undgå helst at sove med hænderne over hovedet. Sover man nemlig med armene over hovedet, så øges trykket nemlig på nakken og skuldrene, som kan føre til smerter og spændinger, samt at armene blive følelsesløse.

Hvileposition på maven: Fordele og ulemper

Hvileposition på mavenToday.com skriver, at hvilepositionen på maven ikke udgør en sundhedsrisiko som sådan – men denne position er dog heller ikke sundhedsfremmende, som hvilepositionen på siden er. Eksperterne herfra skriver, at hvis man sover bedst på maven og ikke har helbreds- eller vejrtrækningsproblemer, så er der ikke noget i vejen for at indtage denne hvileposition.

Illustreret Videnskab skriver derudover, at hvilepositionen på maven også er god for fordøjelsen. Men man skal være opmærksom på, at denne hvileposition kan give en del gener, for især nakken belastes meget, da man er tvunget til at dreje hovedet til den ene eller anden side for at kunne trække vejret og få luft. At sove på maven giver nemlig en unaturlig position for nakken, som kan skabe mange smerter og spændinger. Man kan også opleve rygsmerter ved at benytte sig af maven som hvileposition, idet ryggen heller ikke får nogen støtte.

Hvad kan jeg selv gøre for at ændre min liggeposition?soveposition

Forskellige eksperter har forskellige meninger om, hvorvidt det er decideret usundt for et raskt menneske at sove på maven eller ryggen. En ting er de dog enige om, og det er, at der er belæg for, at det er sundhedsfremmende at sove på siden, og især hvilepositionen på maven kan give mange gener med nakken, som også kan forplante sig til resten af kroppen.

Hvis man overvejende sover på enten ryggen eller maven og gerne vil få glæde af fordelene ved at sove på siden, er der dog muligheder for at kunne ændre på ens foretrukne hvileposition. Det kan ellers virke svært at gøre noget ved, idet man ikke har fuld kontrol over, hvordan man bevæger sig, når man sover.

National Geographic har undersøgt metoder, hvorpå man kan ændre sin hvileposition, og de har fundet flere forskellige metoder, som får kroppen til at foretrække at sove på siden. Man kan nemlig træne kroppen til at ændre mønster, og faktisk er det kun mindre og lavpraktiske råd, der skal til.

Som det første råd anbefaler National Geographic, at man kan sy en tennisbold fast i nattrøjen på ryggen, for under søvnen vil kroppen så ikke længere vælge at ligge på ryggen, idet denne stilling nu bliver ubekvem. Man kan også sy tennisbolden fast på fronten af nattrøjen for ikke at vende sig om på maven.

Som det andet råd anbefaler National Geographic, at man kan placere store puder i sin seng, som omkranser kroppen helt. De skal placeres så tæt, at man ikke let kan dreje fra siden om på hverken ryg eller mave, og puderne skal sikre, at det bliver mest komfortabelt at ligge på af siderne. Som en anden bonus ved at fylde sengen med store puder kommer kroppen heller ikke til at vride sig og opleve knæk, som kan give gener den næste dag, og man opnår en god støtte til kroppen.

Husk den høje hovedpude, når du sover på siden

Hvis man har siden som sin foretrukne hvileposition, så er man ifølge forskerne bedst stillet rent helbredsmæssigt. Men for at kunne få den bedst mulige søvn på netop siden, bør man også se nærmere på sin hovedpude for at undgå problemer med nakken.

Der bør nemlig være forskel på hovedpuden, alt efter om man foretrækker at sove på ryg/mave eller en af siderne. Sengespecialisten anbefaler i denne sammenhæng nemlig, at man vælger en højere hovedpude, når man sover på siden, end hvis man sover på ryg eller mave. Nakken belastes så ikke nær så meget, da en højere hovedpude udgør en højere støtte til hovedet. Sengespecialisten forklarer også, at der er forskel på mænds og kvinders behov, når det kommer til hovedpuden, for mænd har ofte brug for højere hovedpuder end kvinder, idet mændene ofte har bredere skuldre. Tommelfingerreglen lyder, at jo mere bredskuldret man er, så højere bør ens hovedpude være.

En fladere hovedpude er derfor bedst, hvis man sover på enten ryg eller mave, da en høj hovedpude vil belaste nakken og placere den i en unaturlig position, som kan give gener og skader. Hvis man forsøger at ændre sin hvileposition fra ryg eller mave til siden, gør en høj hovedpude også, at det virker unaturligt og ukomfortabelt at forsøge at finde hvile på både ryg og mave, og derfor vil kroppen under søvnen have tendens til at dreje sig om på siden.

Du kan her se en video, der forklarer nærmere omkring hvordan du finder den bedste liggeposition om natten:

https://www.youtube.com/watch?v=or03pT-D8cQ

Flere faktorer afgør kvaliteten af nattesøvnen

I det ovenstående har vi fokuseret mest på sammenhæng mellem hvileposition og søvn. Herunder vil vi nævne nogle af de andre forhold, som også spiller ind, når det kommer til at få en god søvnkvalitet:

💤 Sengen: Madras og sengetype er også vigtige. Man bør have en madras, som hverken er for blød eller for hård, og som passer til ens vægt. Man bør også overveje, om man kun ønsker en springmadras eller måske en elevationsseng eller en hel kontinentalseng. Læs med fordel også Forbrugsguidens artikler om netop elevationssenge og kontinentalsenge.

💤 Dyne: Der findes mange forskellige dyner af forskellige materialer. De isolerer alle forskelligt.

💤 Temperatur: Sov hverken for koldt eller varmt – gerne omkring 18-21 grader.

💤 Lys: Kroppen sover bedst, når det er mørkt. Hold derfor soveværelset så mørkt som muligt.

💤 Undgå computerskærmen: Kunstigt lys fra for eksempel computerskærme narrer hjernen til at tro, at den skal være vågen. Det kunstige lys får mængden af stoffet melatonin i kroppen til at falde. Melatonin er kroppens naturlige søvn-stof, men hvis det falder, så øges vågenheden, og hjerterytmen stiger. Lad derfor være med at sidde med computeren om aftenen.

💤 Undgå fed mad og kaffe inden sengetid: Mad og kaffe giver kroppen ny energi, som kan holde kroppen vågen. Det gælder også alkohol.

💤 Luft ud: Et godt indeklima i soveværelset er vigtigt – luft derfor ud morgen og aften.

💤 Drop sovepillerne: Sovepiller ødelægger den naturlige rytme og kan have uheldige bivirkninger.

💤 Ro i sindet: Man kan ikke sove, hvis man er stresset. Har man problemer med stress og øget vågenhed, så kan man dyrke yoga, mindfulness eller lignende inden sengetid.

💤 Motion: Motion i dagtimerne øger den naturlige træthed i kroppen.

💤 7 til 8 timer hver nat: Stræb efter at sove omkring de anbefalede otte timer hver nat.

💤 Faste sengetider: Kroppen er et vanedyr og ønsker en fast rytme. Gå derfor i seng og stå op på samme tid hver dag – også i weekenden.


FAQ – Ofte stillede spørgsmål

🤩 Hvilke springmadrasser anbefales?

Signatur springmadras, Venus springmadras, HR springmadras, BN Latex springmadras, Airpur Senses, Airpur Fresh og Springcomfort

🧐 Hvad er en springmadras?

En springmadras er en madras med indbyggede fjedre og comfort-zoner. Kvaliteten af madrassen er typisk defineret ud fra antallet af fjedre per kvadratmeter. En god springmadras har i omegnen af 300 fjedre per kvadratmeter og opefter.

🤔 Hvad skal jeg se efter, når jeg vælger en springmadras?

Et simpelt råd, når det kommer til at vælge en springmadras, er at se på antallet af fjedre og comfort-zoner. Jo flere, desto bedre. Ydermere bør du også være opmærksom på at vælge en hårdhed af madrassen, der passer til din vægt.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Her kan du skrive en kommentar til artiklen

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse