Kontinentalseng Guide 2019: Vælg den bedste kontinentalseng

7

Introduktion til Kontinentalsenge:

I denne artikel vil du lære mere om:
🔸 Hvordan er en kontinentalseng opbygget?
🔸 Hvad skal jeg være opmærksom på?
🔸 Grundig gennemgang af en række gode kontinentalsenge
🔸 Stor søvnguide: Tips og tricks til at opnå en bedre nattesøvn

Intro: Kontinentalsenge er en meget populær sengetype er i øjeblikket. Det skyldes især, at det er en en yderst behagelig sengetype, der giver en god nattesøvn. Samtidig er en kontinentalseng både nemmere at komme i og ud af, ligesom den er behagelig at opholde sig i, hvis der er monteret sengegavl på kontinentalsengen. Her får du en guide til, hvordan du vælger den bedste kontinentalseng.

I dag findes der mange forskellige sengetyper på markedet. Udover kontinentalsengen som denne artikel handler om, drejer det sig især om elevationssenge og boksmadrasser, som vi også har skrevet omfattende guider til her på Forbrugsguiden.

Generelt er kontinentalsenge et meget populært valg blandt os danskere. Det skyldes nok især, at en kontinentalseng er en sengetype, som virkelig giver en behagelig god komfort til en fornuftig pris. De mange lag gør, at en kontinentalseng er yderst behagelig at sove i og rigtig mange danskere oplever en betydeligt forbedret søvn, når de udskifter deres traditionelle seng med netop en kontinentalseng.


Hvad er en kontinentalseng?  

En kontinentalseng er en seng, som er opbygget af flere lag. Den består typisk af tre lag, hvor den nederste del er en boxmadras, der udgør bunden på sengen. Derefter kommer et lag med en springmadras, og øverst ligger en topmadras, der enten består af en kerne af såkaldt memory foam eller latex.

Kontinentalsengen adskiller sig samtidig fra andre sengetyper ved, at den ikke har nogen form for sengeramme. Det vil sige, at du ikke finder en sengeramme med lamelbund, hvorpå der ligger en madras, sådan som du normalt er vant til fra traditionelle senge. I stedet udgøres sengebunden af boxmadrassen med de to andre madrastyper stablet ovenpå.

Det er det, som gør kontinentalsenge lidt højere end andre almindelige senge og derved nemmere at komme i om aftenen og op af om morgenen igen. Det tiltaler især ældre og andre, der har problemer med ryggen eller bevægeapparatet.

Slip for revnen i midten

Vælger du en dobbelt kontinentalseng, sørger topmadrassen samtidig for, at I slipper for problemet med “revnen i midten af sengen”, sådan som det også kendes fra konventionelle senge. For både 160×200- og 180×200-udgaven af kontinentalsengen er dækket af en topmadras i et stykke. Ud over at dække revnen i midten, giver topmadrassen også en rigtig god komfort, som virkelig kan være med til at forbedre din søvn betydeligt.

Individuel tilpasning af fastheden i sengen

Samtidig er det muligt at tilpasse liggekomforten i hver side af en dobbelt kontinentalseng, ved at vælge springmadras efter vægten på den person, der skal ligge i den pågældende side af sengen. For selv om springmadraslaget ser ud til at være i et stykke, ligge der to separate springmadrasser i laget. De er blot hold sammen af et betræk, der sørger for at springmadraslaget ligger stabilt oven på boxmadrassen.

Så ved at vælge en springmadras med den rigtige fasthed i forhold til din vægt, kan du tilpasse liggekomforten individuelt til hver af jer. Skulle du have fået valgt forkert fasthed, giver de mest seriøse forhandlere af kontinentalsenge mulighed for, at du kan ombytte springmadrassen inden for den første måned efter købet. Det koster kun et gebyr, der dækker fremsendelsen af den nye og returnering af den forkerte madras.

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg vælger kontinentalseng?

Når du er på udkig efter en ny kontinentalseng, er der forskellige ting, du bør være opmærksom på. Sengen består som sagt af tre forskellige lag, og der kan være stor forskel på madrassernes kvalitet, alt afhængig efter hvilken seng du vælger.

Det er efter vores erfaring meget vigtigt, at du sikrer dig at såvel boxmadras, springmadras som topmadrassen er af god kvalitet. Især er der mange kontinentalsenge, som er bygget på en relativt dårlig boxmadras. Det er sengens nederste lag og dermed den del, som de nogle producenter nedprioriterer, når de skal skære toppen af prisen på deres billige modeller. Men det har faktisk stor betydning for din komfort, at også boxmadrassen er af høj kvalitet. Så derfor anbefaler vi at du kontrollerer boxmadrassens kvalitet separat, især hvis du har tænkt dig at købe en billig model.

Der er også set flere eksempler på senge, hvor sælger kalder det for en kontinentalseng, men hvor nederste lag simpelthen mangler, da det er blevet sparet væk. I stedet er det blot en tom kasse med betræk og ben på, der ikke bidrager med noget til liggekomforten i sengen. Så derfor bør du altid sikre dig, at den kontinentalseng du køber rent faktisk også indeholder 3 lag.

Med med så meget andet gælder det, at hvis du holder dig til de bedre mærker, såsom “Bedrenætter”, “Drømmeland”, “Hästens” og så videre, oplever du ikke problemer med kvaliteten af de enkelte lag af kontinentalsengene.

Valg af madrassens “fasthed”

Ofte ender mange med at vælge for bløde springmadrasser i sengen. Det skyldes at det kan være svært at vurdere, hvilken fasthed du har brug for. Ofte føles det meget behageligt med en blød madras, når du prøveligger kontinentalsengen i et par minutter i butikken.

Men det kan meget nemt vise sig at være et forkert valg og holder du det op imod, at du i gennemsnit bruger cirka 3.000 timer i sengen hvert år, kan det give dig mange ubehagelige gener at vælge forkert. For ligger du alt for blødt, går det ofte ud over ryggen, ligesom du kan få problemer med vejrtrækningen og blodomløbet, hvis du ligger ekstremt blødt.

Det som bestemmer, hvor hård eller blød kontinentalsengen er at ligge i, er især fastheden af springmadrasserne. Liggekomforten kan godt justeres en smule ved at vælge en blødere topmadras, men i den sidste ende er det fastheden på springmadrasserne, som giver det største bidrag til liggekomforten i kontinentalsengen.

Fastheden bestemmes af de pocketfejdre, som alle moderne madrasser er opbygget af. I forhold til de gammeldags springmadrasser med ganske få fjedre pr. kvadratmeter, anvendes der flere hundrede pocketfjedre pr. kvadratmeter – typisk 300 fjedre pr. kvadratmeter – i en moderne springmadras. Det giver langt flere kontaktpunkter mellem din krop og madrassen, så madrassen kan justere sig meget præcist til din kropsbygning.

Hvilken fasthed der er den rigtige for dig, afgøres af din vægt. Så selv om du måske ikke er så meget for det, skal du ikke forsøge at lyve dig lettere, når du skal vælge madras i sengebutikken. Som tommelfingerregel skal du gå efter:

En madras med pocketfjedre med medium fasthed, hvis du vejer du under 75 kg
En madras med pocketfjedre med fast fasthed, hvis du vejer du mellem 75 og 95 kg
En madras med multipocketfjedre med fast fasthed, hvis du vejer du over 95 kg

Multipocketfjedre er en madrastype, der oftest indeholder halvanden til dobbelt så mange fjedre pr. kvadratmeter, som en springmadras med almindelige pocketfjedre.


Find den bedste kontinentalseng til dine behov

Det kan være svært at sige præcis, hvilken senge der er de bedste kontinentalsenge. Det kommer naturligvis an på smag og behag, samt hvilken prisklasse man har udset sig. Men som tidligere nævnt, er det vigtigt at være opmærksom på kvaliteten af alle lag af kontinentalsengen, når du skal vælge den rigtige kontinentalseng i forhold til din kropsbygning og dit budget.

Når det kommer til budgettet, kan det godt betale sig at ofre en lille smule mere, end du egentlig havde sat dig for. For en god kontinentalseng holder nemt i + 20 år. Det bliver til over 60.000 timers ophold hen over den tid, du har sengen. Så derfor er det ekstra vigtigt, at du får valgt rigtigt.

Vi kommer her med en række bud på gode kontinentalsenge, hvor du med sikkerhed får rigtig meget værdi for dine penge. Vi har lagt vægt på at sengene er dansk producerede og at alle lag er af højeste kvalitet. Derved får du de største muligheder for at få en rigtig god nats søvn.

Venus Pulse – Populær kontinentalseng på tilbud (- 56%)

venus-pulse-kontinentalseng

Bemærk: Venus Pulse modellen er i øjeblikket på tilbud hos forhandleren, hvor den er nedsat med 56%. Dermed kan du få størrelsen 180 x 200 til 10.999 kr, nedsat fra 24.999 kr. De andre modeller i størrelsen er også på tilbud. Læs mere her.

Venus Pulse er en kontinentalseng, der er produceret i Danmark. Man kan derfor være sikker på, at der er anvendt alle de bedste materialer til at producere denne model.

Med Venus Pulse har der været fokus på at producere en seng, der yder en optimal støtte, hvorfor det er en opgradering af sengen Venus. Venus Pulse kommer nemlig med både pocketfjedre, flere komfortzoner samt en polstring af hybridskum. Alle dele af Venus Pulse er desuden OEKO-TEX Standard 100-certificeret, hvorfor den er fri for både kemikalier og andre skadelige stoffer.

Robust og stabilt fundament

Selve boxmadrassen er Venus Pulses fundament, hvorfor det er altafgørende, at denne er af høj kvalitet. Dette er tilfældet med denne boxmadras, der er forsynet med pocketfjedre, der sørger for, at man opnår den mest korrekte og omfattende støtte. Trærammen er desuden fremstillet af svensk massivt fyrretræ, der sikrer en mere holdbar og stabil base for sengen.

venus_

7 komfortzoner og polstring af hybridskum

Kontinentalsengen Venus Pulse kommer med en springmadras, der er forsynet med pocketfjedre. Udover pocketfjedre kan man også finde 7 komfortzoner i springmadrassen. Det vil sige, at sengen er opdelt i zoner, så ens skuldre og lænd eksempelvis ikke får præcis den samme støtte.

Pocketfjedrene er desuden pakket ind i en lille stofpose, hvorfor de arbejder mere individuelt. Det gør, at man opnår en bedre trykaflastning og komfort. Omkring fjedrene kan der findes hybridskum, der sørger for en optimal ventilation og åndbarhed.

Pulse Latex topmadras med Tencelbetræk

Sengen kommer med en Pulse Latex topmadras, der er produceret med metoden SonoCore. Det vil sige, at latexen er blevet vulkaniseret med varmebølger i stedet for damp, hvilket sikrer en mere åben cellestruktur, der forbedrer materialets egenskaber.

Da topmadrassen er lavet af latex betyder det ydermere, at man vil opleve en mere åndbar og ventilerende seng hele natten. Topmadrassens betræk er et Tencelbetræk, der er fremstillet af træfibre. Dette har en optimal fugtafledning, hvilket bidrager til sengens åndbarhed.

Fordele ved Venus Pulse:
🔵 7 komfortzoner
🔵 Pulse Latex topmadras med Tencelbetræk
🔵 Polstring af hybridskum
🔵 Pocketfjedre
🔵 Danskproduceret kontinentalseng

Venus Pulse kontinentalseng findes i følgende størrelser:
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210
210 x 210

Du kan se alle Venus Pulse sengene her.


Anatomic – Udviklet i samarbejde med fysioterapeuter og rygspecialister (Nedsat – 50%) 

Anatomic kontinental

Bemærk: Anatomic modellen er i øjeblikket på tilbud hos forhandleren, hvor den er nedsat med 50%. Dermed kan du få størrelsen 180 x 200 til 19.999 kr, nedsat fra 39.999 kr. De andre modeller i størrelsen er også på tilbud. Læs mere her.

Anatomic kontinentalseng hører til blandt luksussengene, og derfor er denne model heller ikke helt billig. Anatomic er designet til den forbruger, som ønsker noget af det bedste på markedet, og denne model er derfor udviklet i samarbejde med specialister og fysioterapeuter. De individuelle madrasser er dermed tilpasset specifikt i forhold til hinanden.

Dobbeltaffjedring starter i boksmadras

På Anatomic er boksmadrassen blevet opgraderet noget, og den har fået meget opmærksomhed i produktionsfasen. Hvor mange boksmadrasser er fremstillet med skum, så består denne model af fjedre. Her er tale om pocketfjedre, som også anvendes i Anatomic springmadras for at give en naturlig overgang og ideelt samspil.

Dermed er man sikret en dobbeltaffjedring, som giver kroppen en endnu bedre komfort. Herudover forlænges holdbarheden også, da fjedre holder længere end skum.

anatomic sengen i stuen

Patenterede Anatomic Pocket pocketfjedre

Anatomic springmadras består som nævnt også af pocketfjedre ligesom boksmadrassen, men fjedrene i springmadrassen er yderligere blevet opgraderet, således at de er mere intelligente med bedre tilpasning og har det patenterede navn Anatomic Pocket.

Herudover har Anatomic springmadras syv forskellige komfortzoner, som hver især har en særlig ergonomisk inddeling. Disse er anatomisk baseret, således at der ydes forskellig støtte til forskellige dele af kroppen. På Anatomic springmadras er fjedrene i komfortzonerne især blevet opgraderet i skuldre-, lænd- og rygområder.

Topmadras med gelperler

Topmadrassen er det øverste lag på Anatomic, og den har også fået en opgradering. Her er tale om en ventilerende og afkølende topmadras i materialet latex, og så har denne madras også indbyggede gelperler.

Disse perler sænker yderligere temperaturen og sørger for, at hverken sved, fugt eller varme hober sig op i sengen – det forlænger som en bonus også levetiden på sengen. Anatomic topmadras har desuden en kerne med en tykkelse på fem centimeter, hvilket yderligere bidrager til komforten.

anatomic

25 års garanti og ombytning af fasthed

Producenten yder 25 års garanti på sengerammen og mod fjedrebrud. Samtidig tilbyder forhandleren ombytning af fastheden i springmadrasserne, hvis du har valgt forkert. Ombytningen skal ske inden for 30 dage og koster et mindre gebyr pr. madras, som dækker transporten af madrasserne frem og tilbage.

Fordele ved Anatomic sengen:
🔵 Eksklusiv kontinentalseng, som er specialdesignet
🔵 Opgraderet boksmadras med pocketfjedre og dobbeltaffjedring
🔵 Springmadras med patenterede Anatomic Pocket pocketfjedre
🔵 Syv forskellige komfortzoner
🔵 Topmadras med gelperler for godt soveklima uden fugt og sved

Anatomic kontinentalsengen findes i følgende størrelser:
160 x 200
180 x 200
180 x 210 

Du kan se alle Ideel Anatomic modeller her.


Bergen Natural – Opbygget af naturlige materialer (Nedsat med – 56%)

bergen-kontintalseng

Bemærk: Bergen modellen er i øjeblikket på tilbud hos forhandleren, hvor den er nedsat med 56%. Dermed kan du få størrelsen 180 x 200 til 13.999 kr, nedsat fra 31.999 kr. De andre modeller i størrelsen er også på tilbud. Læs mere her.

Med Bergen Natural får man en seng, hvor der er lagt vægt på egenskaber, der støtter og aflaster uden at gå på kompromis med sengens bæredygtige profil. Derfor får man en kontinentalseng med pocketfjedre, 7 komfortzoner samt en Mayan Pulse topmadras, der bidrager til sengens bæredygtighed.

Boxmadras med komfortlag af fjedre

Boxmadrassen er vigtig for en kontinentalseng, hvorfor man med Bergen Natural får en madras med en træramme lavet af massivt træ. Dette sørger for et stabilt og robust fundament for hele sengen.

Derudover kommer boxmadrassen med et komfortlag af pocketfjedre i stedet for skum, hvilket bidrager til sengens overordnende støtte. Kontinentalsenge kommer normalt med et komfortlag af skum, hvorfor man er sikret en mere optimal støtte med Bergen Natural. Der er desuden en 25 års garanti på både ramme- og fjedrebrud.

bergen_kontinental

7 komfortzoner og 300 pocketfjedre pr. kvadratmeter

Ligesom boxmadrassen har Bergen Naturals springmadras også en stor del at sige, når det kommer til sengens komfortniveau. Springmadrassen kommer derfor med 300 pocketfjedre pr. kvadratmeter samt 7 komfortzoner.

Mens pocketfjedrene sikrer en individuel og personlig tilpasset støtte, sørger komfortzonerne for, at kroppens forskellige dele opnår lige præcis den støtte og aflastning, de har brug for.

Rundt om fjedrene kan der findes et lag af latex, der sørger for, at fjedrene arbejder på den bedst mulige måde. Desuden sikrer latexlaget, at sengen er både åndbar og ventilerende.

Bæredygtig og allergivenlig topmadras

Ved køb af Bergen Natural medfølger der en bæredygtig topmadras ved navn Mayan Pulse. Topmadrassen er fremstillet af 100 % naturligt latex, hvorfor den kommer med åndbare og ventilerende egenskaber. Mayan Pulse er ydermere allergivenlig, da den er forsynet med en antibakteriel effekt.

Topmadrassen har desuden fået en række certificeringer som for eksempel Rainforest Alliance for dens Tencelbetræk, der viser, at madrassen bidrager til et mere bæredygtigt miljø.

Fordele ved Bergen Natural:
🔵 7 komfortzoner
🔵 300 pocketfjedre pr. kvadratmeter
🔵 Bæredygtig og allergivenlig topmadras
🔵 Boxmadras med komfortlag af fjedre
🔵 Latexlag rundt om sengens fjedre

Bergen Natural kontinentalseng findes i følgende størrelser:
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan se alle Bergen Natural sengene her.


Vigtigheden af god søvn: Se denne video og bliv klogere på din søvn


5 gode råd til at falde nemmere i søvn: I denne video kan lære mere om hvordan du hjælper din krop til at bedre slappe af, så du nemmere falder i søvn…


Dunlopillo Balance Continental – En perfekt afbalanceret seng

Balance Continental er en af de mest naturlige kontinentalsenge på markedet. Det er en perfekt afbalanceret seng med en 16 cm naturlatex-kerne, et ekstra komfortlag, inklusiv et særligt lag af pocket-fjedre. Det giver dig en ultimativ komfort og støtte gennem hele natten.

Kontinentalseng i naturlige materialer

Det er især det åndbare og allergivenlige naturlatex, der adskiller Balance Continental fra andre senge på markedet. Naturlatex er særdeles fleksibelt, hvilket betyder, at madrassen tager form efter din krop. Mange sengebrands påstår, at deres senge gør netop det. Forskellen ligger dog i, at Dunlopillo’s naturlatex lader dig indtage forskellige sovestillinger i løbet af natten.

Åndbar og allergivenlig madras

Det naturlige materiale giver dermed flere fordele, som bør vægtes højt i dit valg af en ny kontinentalseng. Det er nemlig også åndbart og allergivenligt. Materialets åndbarhed sikrer dig et sundt sengeklima året rundt uden temperatursvingninger. Det betyder også, at du kan slippe af med sved og fugt. Balance Continental sikrer dig dermed et sundt sovemiljø, som er afvisende overfor husstøvmider.

Særligt komfortlag med 7 unikke komfortzoner

Kontinentalsengen fra Dunlopillo har et ekstra komfortlag, samt pocket-fjedre i det nederste lag for yderligere komfort og bevægelsesfrihed. De 7 unikke komfortzoner sørger for, at du får støtte og aflastning de rigtige steder i løbet af natten. Ligeledes sikrer de, at du ligger i en ergonomisk korrekt liggestilling. Balance Continental er derfor god til rygproblemer, idet den giver lænd, skuldre og nakke den rigtige understøttelse.

Den nederste base af kontinentalsengen er samlet under ét betræk. Det gør det nemt at kombinere sig frem til den rette støtte og fasthed. Du kan vælge mellem medium, fast og x-tra fast.

Dunlopillo-Balance-Continental

En kontinentalseng med lang levetid

Natura Continental leveres i kvalitetsstoffer, der er nemme at vedligeholde. Derudover er der mulighed for at udskifte naturlatex-kernen. Du kan dermed være sikker på, at kontinentalsengen vil holde i årevis. Derfor giver Dunlopillo også 15 års garanti på hele madrassen.

Fordele ved Balance Continental:
🔵 Høj kvalitet og levetid
🔵 Naturlige materialer
🔵 Åndbar og allergivenlig
🔵 7 komfortzoner
🔵 Nem at vedligeholde
🔵 15 års garanti på hele madrassen

Balance Continental findes i følgende størrelser:
160×200
180×200/210


Tempur Promise

tempur-promise-kontinentalseng

Bemærk: Tempur Promise er lige nu nedsat med 20% hos forhandleren. Dermed kan du få størrelsen 180 x 200 til 35.999 kr. – nedsat fra 44.999 kr. Du kan læse mere om sengen her.

Tempur Promise er en stilren og elegant model, der betegnes som værende en eksklusiv kontinentalseng. Dette bliver den, da den kommer med én samlet madras, hvorfor modellen fremstår som en stor seng. Derudover er Tempur Promise fremstillet af materialer af høj kvalitet, da hele sengen kommer med velpolstrede materialer. Det vil sige, at man får en slidstærk og holdbar seng, der kan holde i mange år frem i tiden, hvis man sørger for at vedligeholde den samt passe godt på den.

Kontinentalseng med høj liggekomfort

Med Tempur Promise kan man være sikker på, at man får en seng med fokus på en høj liggekomfort. En af grundene til dette er, at sengen er produceret i Danmark, hvorfor man ved, at sengen har undergået forskellige kvalitetskontroller og strenge krav.

Desuden kommer Tempur Promise med en sengebund af fleksible lameller for ekstra affjedring. Denne ekstra affjedring sørger for, at man opnår en optimal komfort uanset liggeposition.

Tempur Promise er yderligere forsynet med en solid ramme lavet af kernetræ. Dette sikrer, at sengen har et solidt og stabilt fundament, hvilket er med til at bidrage til den høje liggekomfort.

Seng med flere tilpasningsmuligheder

Tempur Promise sørger for, at man kan tilpasse sengen efter behov. Sengen understøtter nemlig kroppen uanset valg af følelse i madrassen, da man har mulighed for at vælge mellem flere forskellige følelser. Der kan vælges enten Original, Sensation eller Cloud.

Derudover kan man købe sengen i 7 forskellige farver, hvorfor man kan vælge den model, der passer optimalt til indretningen i ens soveværelse. Der er desuden en 15 års garanti på både madras og topmadras, hvorfor man kan få disse udskiftet eller ombyttet, hvis der opstår et problem.

Topmadras med 7 centimeter kernetykkelse

Ved køb af Tempur Promise medfølger der en topmadras med en kernetykkelse på 7 centimeter. Topmadrassen bliver kaldt for Tempur-topmadras og kommer med et vaskbart betræk. Det betyder, at man blot kan tage betrækket af, hvorefter det kan vaskes i vaskemaskinen. Kernetykkelsen på 7 centimeter sørger for, at man opnår en optimal støtte og aflastning, hvilket er vigtigt, da topmadrassen er sengens øverste lag.

Fordele ved Tempur Promise:
🔵 Topmadras med kernetykkelse på 7 centimeter
🔵 Flere tilpasningsmuligheder
🔵 Danskproduceret kontinentalseng
🔵 Solid ramme af kernetræ
🔵 Ekstra affjedring med fleksible lameller

Tempur Promise kontinentalsengen findes i følgende størrelser:
180 x 200

Du kan læse mere om de forskellige Tempur Promise senge her.


Atlas kontinentalseng – Dansk produceret budget seng på tilbud

atlas_seng

Bemærk: Atlas modellen er i øjeblikket på tilbud hos forhandleren, hvor den er nedsat med 56%. Dermed kan du få størrelsen 180 x 200 til 6.999 kr, nedsat fra 15.999 kr. De andre modeller i størrelsen er også på tilbud. Læs mere her.

Sengen Atlas er produceret i Danmark, hvorfor den er fremstillet af kvalitetsmaterialer. Først og fremmest er trærammen lavet af massivt, svensk fyrretræ.

For det andet kan der findes robuste pocketfjedre i selve springmadrassen, hvorfor komfortniveauet er højt. Det er dog ikke kun komfortniveauet, der er højt, da sengens robuste komponenter sikrer, at den kan holde i mange år frem i tiden.

Atlas er en kontinentalseng, hvorfor den i alt har tre madraslag. Alle tre madraslag bidrager til sengens komfortniveau og støtte, hvilket sikrer, at brugeren får en god nattesøvn.

5 komfortzoner

Når det kommer til en seng, så er det afgørende, at den yder en omhyggelig støtte uanset behov. Kontinentalsengen Atlas kommer med 5 komfortzoner, der individuelt tager hensyn til forbrugerens behov og liggeposition. Det vil sige, at alle kroppens dele får en individuel støtte.

Moderne pocketfjedre

I sengens springmadras er der placeret moderne pocketfjedre. Der er 220 pocketfjedre pr. kvadratmeter, der sammen med komfortzonerne, bidrager til en personaliseret støtte og aflastning. Rundt om fjedrene er der en polstring af polyetherskum, der skaber et komfortabelt lag.

Polstringen er på 25 millimeter, hvilket betyder, at komforten er omhyggelig. Desuden er selve polstringen åndbar, hvorfor den er hurtig til at aflede sved og fugt. Det sikrer et friskt og rent sovemiljø.

Latextopmadras med 40 millimeter kerne

Ved køb af Atlas medfølger der en latextopmadras med en kernetykkelse på 40 millimeter. Da topmadrassen er sengens øverste lag, er det vigtigt, at den yder en god støtte og komfort. Dette er man sikret med en latextopmadras, da den ikke mindst aflaster kroppen, men også sørger for en optimal ventilation og åndbarhed.

En latextopmadras er især ideel til forbrugere, der ofte har det for varmt om natten. Topmadrassen kommer desuden med vaskbart betræk, hvorfor man nemt og hurtigt kan tage det af og putte det i vaskemaskinen, hvis det trænger til en vask.

Fordele ved Atlas:
🔵 Latextopmadras
🔵 Polstring af polyetherskum på 25 millimeter
🔵 5 komfortzoner
🔵 Danskproduceret seng
🔵 Træramme af svensk fyrretræ

Atlas kontinentalsengen findes i følgende størrelser:
140 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan læse mere om de forskellige Atlas senge her.


Derfor er din søvn så vigtig

De fleste ved jo godt, at en god nattesøvn er en vigtig parameter, for at vi klarer hverdagens udfordringer bedst muligt. Men i takt med at vi får en travlere hverdag, sover vi danskere mindre. Sammenlignet med for 100 år siden, sover vi danskere 1,5 mindre hver dag, ifølge Kristeligtdagblad.dk.

vigtigt med god søvn

Du bruger omkring 33 % af vores liv på at sove. Og den 1/3 af dit liv som bruges på at sove, har en meget stor betydning for, hvordan du har det resten af tiden. Får du får lidt søvn, går det nemlig kraftigt ud over din livskvalitet, koncentrationsevne og dit humør i hverdagen.

Søvn spiller samtidig også en vigtig rolle, når det gælder om at forebygge stress, depression, type 2-diabetes, hjerte-kar-problemer og overvægt. Får du for lidt søvn, så fungerer din krop ikke optimalt, og du har dermed større chance for at blive ramt af sygdom.

Videnskab.dk skriver, at forskere fra University of Boston har fundet frem til, at når vi sover, så nedbrydes giftstoffet adenosin i vores hjerne. Dette giftstof ophober sig i hjernen i løbet af dagen, og forskerne forklarer, at dette stof er hovedårsagen til at du bliver træt i løbet af dagen. Des mere af stoffet der ophober sig i hjernen, des mere træt bliver du. Når du sover, sænkes niveauet af adenosin, og efter en god nattesøvn er du derfor klar til at starte op på en ny dag med en frisk hjerne.

Ifølge Politiken.dk lider over en halv million danskere af så betydelige søvnproblemer, at det påvirker deres hverdag. Ifølge Dansk Center for Søvnmedicin, så har 300.000 decideret kroniske søvnproblemer, hvilket er med at sænke livskvaliteten betydeligt. Forskerne kaldet tilstanden “kronisk søvnløshed”.

Flere undersøgelser understøtter påstanden om vores dårlige søvn. Ifølge en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsens Nationale Sundhedsprofil for 2013, viste det sig, at hele 41 procent af danskerne selv mener, at de har været generet af søvnbesvær inden for de seneste 14 dage.

Også en økonomisk udfordring

Dårlig søvn er også en økonomisk udfordring, både for dig selv og for samfundet. Søvnproblemer har nemlig sammenhæng med øget medicinforbrug, antal konsultationer hos lægen, øget involvering i flere ulykker i trafikken og på arbejdet, nedsat produktivitet i hverdagen og øget fravær fra arbejde i form af flere sygedage, skriver Kristeligtdagblad.dk i denne artikel. Det estimeres at danskernes søvnproblemer årligt koster samfundet over 10 milliarder.

Sådan kan du forbedre din søvn

Der er mange aspekter i at forbedre sin søvn. Det handler først og fremmest om, at du sover behageligt i en god seng. Men der findes også mange gode råd om, hvad du bør gøre for at sove bedre. Vi kigger her lidt nærmere på nogle af de råd, som eksperterne giver.

Vi tager udgangspunkt i en stor søvnrapport, der er udviklet af lægeforeningen og Trygfonden. Du kan læse hele rapporten her hos vidensråd.dk. I rapporten gennemgås sammenhængen mellem søvnproblemer, sundhed, arbejdsmiljø, stress, og meget mere. Det er nogle af landets førende forskere og søvnlæger, der har udarbejdet rapporten.

»Det er første gang nogensinde, at vi har gennemgået eksisterende videnskab mere systematisk for at danne et beslutningsgrundlag for, hvad vi mener er gode råd og vejledning inden for søvnområdet,« siger Poul Jennum, der er professor ved Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet og overlæge ved Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital og Rigshospitalet.

Du kan her se en lille video om søvn, produceret af Skandia Danmark:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=50&v=i2lhndnE7bk

Her kan du læse nærmere om nogle af de ting som kan påvirke din søvn: 

Drikker du kaffe eller alkohol inden sengetid? vin og kaffe søvn

En af de ting som kan have en negativ indvirkning på din søvn, er koffein. Kjeld Hermansen, der er professor og overlæge på Aarhus Universitetshospital, forklarer at koffein gør det sværere for kroppen at falde til ro og dermed falde i søvn. Du risikerer også at få en mere urolig søvn i løbet af natten, hvilket kan gøre, at du vågner op og ikke føler dig tilstrækkeligt udviklet.

Også alkohol kan være forstyrrende for din søvn. Det er altså en myte, at du sover bedre på et par glas rødvin. For når du drikker alkohol, specielt i tilfælde hvor du drikker store mængder, vil du opleve en mere urolig søvn. Din krop har simpelthen svært ved at finde ro, og derfor bliver du ikke udhvilet optimalt.

Alkohol er også vanddrivende, hvilket også kan betyde, at du skal op og tisse om natten, hvilket også forstyrrer din søvn, forklarer Kjeld Hermansen.

Gode fødevarer:

mandler og bananerHvis du i stedet er på udkig efter ting, som du kan indtage, som forbedrer din søvn, så får du her en række fødevarer som overlægen anbefaler:

Du kan gå efter fødevarer der indeholder aminosyren tryptofan, som i din krop omdannes til melatonin, hvilket er et søvnhormon. Dette hjælper din krop til at opnå en dybere og mere behagelig søvn. Fødevarer der indeholder tryptofan er blandt andet: Bananer, mørk chokolade, tørrede dadler, yoghurt og mandler.

Desuden findes Melatonin også i komælk og modermælk.

Motion – En vigtigt faktor for en god søvn

motion og søvn»Forskningen peger mod, at folk som lider af søvnproblemer, kan forbedre deres søvn, hvis de bliver fysisk aktive,« siger Anders Sjödin, professor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet til Videnskab.dk

Han anbefaler at folk med søvnproblemer, husker at være regelmæssigt fysisk aktive. Gerne en time om dagen, hvis du virkelig ønsker at mærke effekten. Han påpeger dog, at du ikke bør være intens fysisk aktiv i de sidste timer før sengetid. Han fortæller at fysisk aktivitet nedsætter stress og spændinger, hvilket er en af grundene til, at det kan hjælpe dig med at opnå en bedre søvn.

Stress kan ødelægge din søvn:

stress niveau ved søvnProfessor i sundhedspsykologi ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet, Bobby Zachariae fortæller, at stress er en af de vigtigste årsager til at søvnproblemer opstår. Det gælder både stress som kan forekomme ved at leve en hverdag, præget af travlhed og mange bekymringer. Men også søvnproblemer kan blive en stressfaktor i sig selv, hvis du bliver stresset over ikke at kunne sove. Det kan meget nemt udvikle sig til en ond cirkel.

Når vi opnår et stressniveau i vores krop, så skyldes det er en naturlig forsvarsmekanisme, der får kroppen til at være på vagt. Stressen gør, at vi bliver aktiveret både psykisk og fysisk, hvilket holder kroppen vågen og dermed kan modvirke det naturlige søvnrytme.

Professoren anbefaler, at du tager konfrontationen med de problemer du har før du skal sove, så du ikke ligger søvnløs om natten og tænker over dem.

Han anbefaler også, at du skriver de ting ned som går dig på og hvad du har tænkt dig at gøre ved dem. Det kan hjælpe dig med at få ro i sindet, og dermed få dig til at sove bedre og falde nemmere i søvn.

Rygning er skadeligt for søvnen 

rygning og søvn

En ting som der har været ekstra stor fokus på de seneste år, er sammenhængen mellem søvn og rygning. Ifølge overlæge og søvnforsker Poul Jennum, så er rygning er en meget væsentlig årsag til søvnproblemer.

Selvom forskerne ikke har 100 % klarlagt, hvad sammenhængen mellem søvn og tobaksrøg er, så mener de at det store antal af stoffer i tobaksrøgen, som eksempelvis nikotin, kan være med til at påvirke din søvn negativt.

Forskerne mener at konsekvensen af rygning blandt andet er flere søvnforstyrrelser, kortere søvnlængde, natlig hoste og forværret søvn struktur.

Anbefalingen til rygere med søvnproblemer er meget kort og kontant fra overlæge Poul Jennum: »De skal stoppe med at ryge. Rygestop er den eneste behandling, der findes


Det betyder søvnen for din træning

træning og søvnEfter en god omgang træning er det vigtigt, at kroppen får hvile. Restitution spiller nemlig en lige så vigtig rolle for effekten af din træning, som selve træningen gør. Samtidig giver en for dårlig nattesøvn dig både en masse problemer i hverdagen, ligesom det kan forøge din risiko for at udvikle både demens og en lang række livsstilssygdomme. Læs med her og lær, hvordan du får en bedre nattesøvn.

På mange måder ligger nøglen til et sundt liv i at få en god nattesøvn. Det viser utallige forskningsresultater og de nyeste videnskabelige landvindinger inden for søvnforskningen. Samtidig stiger antallet af danskere, der klager over søvnproblemer.

For mange springer enten en times søvn eller to over for at få deres travle hverdag til at hænge sammen. Andre tager dagens problemer med i seng, hvor de så holder dem vågne. Andre igen giver sig selv dårlige forudsætninger for at falde i søvn. Så alt i alt får danskerne mere og mere ondt i søvnen i takt med at videnskaben den ene gang efter den anden fastslår, at søvnen er ekstrem vigtig for din sundhed.

Vi praler med, hvor lidt vi sover

Faktisk har vi en vanvittig usund indstilling til søvn i dag. Det er blevet socialt acceptabelt, at sove for lidt. Det er ikke ualmindeligt, at folk ligefrem praler med, hvor lidt de sover. Det får dem til at få en status som enormt produktive og superoptimerede mennesker, der får det maksimale ud af døgnets timer.

Problemet er bare, at dårlig søvn øger risikoen for de mest kendte demenssygdomme som Alzheimer og Parkinsons, samtidig med at immunforsvaret svækkes, vi tager på i vægt og udvikler psykiske problemer. Det er den konklusion, som forskerne kommer frem til gang på gang og også hovedkonklusionen i bogen Why We Sleep, der er skrevet af en amerikansk søvnprofessor.

Ifølge bogen betyder den usunde indstilling til søvn, at generationen af søvnfornægtende, superproduktive mennesker kun skal forvente at leve, til de er først i 60’erne – med mindre de kommer i medicinsk behandling.

De har også en væsentlig større risiko for at køre galt i trafikken. Har du kun sovet fem timer sidste nat, øges risikoen for en ulykke i trafikken med 4,3 procent. Immunforsvaret sættes også over styr, fordi koncentrationen af inflammationsmarkører sænkes.

Samtidig bliver mændene mindre virile. For undersøgelser viser også, at mænd som sover for lidt, har 29 procent færre sædceller end dem, der sover de mellem 7 og 8 timers søvn, som skulle være det ideelle for os.

Så gør vi ikke noget ved denne søvnfornægtende adfærd, vil det være med til både at sænke gennemsnitslevealderen voldsomt, øge fedmeepidemien, samt resultere i flere demente og flere som dør af en livsstilssygdom. Der er kort sagt behov for, at vi bliver bedre til at sove, og at vi begynder at sove længe nok.

Træning forbedrer din søvnkvalitet

Men før vi kigger nærmere på, hvordan du får en bedre nattesøvn, er det også vigtigt at få med, at træning ret faktisk er med til at hjælpe dig til at sove bedre. Således har forskerne flere gange fastslået, at selv let til moderat træning i løbet af dagen, øger chancerne for at få en god nattesøvn.

Senest er det forskere fra Stanford University, der over et år fulgte en gruppe inaktive ældre, der klagede over søvnproblemer. Forskerne gav forsøgspersonerne et træningsprogram, der passede til den enkeltes fysiske form og eventuelle helbredsmæssige udfordringer. Fælles for alle var, at de skulle udføre let til moderat træning eller anden fysisk aktivitet en halv time hver dag.

Over det år som forskerne fulgte forsøgspersonerne i, rapporterede de ikke alene om bedre søvnkvalitet. Forsøgspersoner med depressioner meldte også om bedring og mange oplevede også et vægttab, der var større end det, som de forventeligt ville få af den øgede motion. Samtidig følte flere af dem, at de fik større fysisk velvære at både motion og bedre søvn.

Så tilsammen havde de to faktorer – træning og søvn – en stor positiv indflydelse på forsøgspersonernes liv. Så hvis du træner aktivt og seriøst, gør du altså allerede noget godt for din søvn. Men ikke nødvendigvis nok. Hvad du kan gøre, kommer vi tilbage til om lidt.

Hvis du vil vide mere om træning og søvn, kan du se denne video af Dr. Travis Stork, der forklarer vigtigheden af både en god nattesøvn og regelmæssig motion:

https://www.youtube.com/watch?v=7rgSS3vyrgE

Hvad er det, der gør søvnen så sund for os?

En af de største fordele ved søvnen for dig som træner seriøst, er den restitution, som kroppens muskler får under søvnen. Her kan muskelmassen genopbygges efter de belastninger, den har fået under træningen. Så søvnen er godt for din fysik og med til at forøge effekten af din træning.

Samtidig renses hjernecellerne af en særlig rensevæske, der frigøres i hjernen, så snart du falder i søvn. Ved søvnens indtræden skrumper hjernecellerne en lille smule. Derved kan rensevæsken bedre komme til at skylle affalds- og andre unødvendige stoffer væk fra hjernecellerne. Denne del af søvnen er godt for din psyke og din mentale dømmekraft i hverdagen.

Samtidig renses cellerne i resten af kroppen, ligesom maven renser ud og fordøjer de sidste rester af dagens måltid. Så alt i alt har søvnen en stor, positiv effekt på din krop – hvis bare du går nok af den og sover godt nok.


Sådan får du en bedre nattesøvn

Skal du have en bedre nattesøvn, er der først og fremmest fire faktorer, du se nærmere på.

🔸 Dine forberedelser til at gå i seng
🔸 Dit soveværelses indretning
🔸 Din sengs kvalitet
🔸 Dine liggevaner i sengen

Lad os se nærmere på hver af de fire faktorer, og hvad du skal gøre for at justere på eventuel uheldig adfærd eller dårlige valg.

Sådan forbereder du dig på at gå i seng

Kroppen og specielt hjernen er ikke bare en maskine, du kan slukke for, når du gerne vil sove. Eller rettere, det kan du, hvis du selv kunne ændre saltkoncentrationen i hjernevæsken. Det viser dansk forskning med mus: Dem kunne forskerne få til at falde i søvn og vågne op igen på kommando ved henholdsvis at øge eller formindske saltkoncentrationen i hjernevæsken.

Den slags skal vi nok ikke begynde at eksperimentere med. I stedet skal du forberede både hjerne og krop på, at det er tid til at gå i seng. Det gør du nemmest ved at:

🔸 Gå i seng og stå op på samme tid hver dag
🔸 Sætte tempoet ned og slappe af, før du går i seng
🔸 Dæmpe belysningen før sengetid
🔸 Undgå at bruge computer-, mobil- og tv-skærm inden sengetid
🔸 Undgå at spise større måltider eller drikke meget før sengetid
🔸 Undgå alkoholindtag lige før sengetid
🔸 Ikke træne eller være fysisk aktiv lige op til sengetid

Gå i seng og stå op på samme tid hver dag

i seng samme tid hver dagVi er vanedyr, og alle ved hvor svært det er at bryde en dårlig vane. Det samme gælder gode vaner, når de først er blevet etableret. Derfor skal du skabe en god vane for din krop, ved at gå i seng og stå op på samme tid hver dag – også i weekenden.

Derved bliver kroppen og dit sind vant til, at du skal i seng og tilpasser sine processer til dette helt automatisk. Det betyder, at du slipper for at ligge og vende og dreje dig en hel masse, når du kommer i seng, fordi din hjerne og din krop ikke var helt klar endnu.

Sæt tempoet ned, dæmp lyset og slap af

Vil du fremme denne effekt og forberede dig bedre mentalt på at gå i seng, skal du sætte tempoet ned og begynde at slappe af minimum en halv times tid før sengetid.

Det gør du bedst, ved ikke at foretage dig en masse rent fysisk lige før sengetid, samt sætte dig hen i en god stol eller sofaen, dæmpe lyset i lokalet og tage den mere med ro.

Undgå skærmbrug før sengetidinden sengetid

Er du som folk er flest, ville denne halve time på lavt aktivitetsniveau være en kærkommen lejlighed til at få tjekket de sidste mails, set de sidste Facebook-opdateringer eller se det sene nyhedsprogram før sengetid.

Men faktisk skal du holde dig helt fra både computer-, tablet-, mobil- og tv-skærme i en halv times tid før sengetid. For det blå lys fra skærmen får din hjerne til at tro, at det er midt på dagen – også selv om du bruger den særlige natbelysning, som mange nyere elektroniske enheder tilbyder i dag. Selv om de nedsætter mængden af det blå lys, er det ikke helt godt endnu.

Spis og drik ikke for meget – og slet ikke alkohol

Skal du øge muligheden for at få en god nattesøvn, er det også vigtigt, at du ikke spiser et alt for stort måltid, og ikke indtager for meget væske lige inden sengetid. Det sætter maven på overarbejde og øger risikoen for, at du vågner op i løbet af natten, fordi du er nødt til at træde af på naturens vegne.

Det er heller ikke nogen god ide at drikke alkohol, lige før du skal i seng. Det sætter dit stofskifte i vejret, så du får sværere ved at falde i søvn, øger risikoen for at du skal op at tisse, og kan forstyrre din fysiske processer i hjernen, som skulle få dig til at falde i søvn. Derfor forhindrer selv et moderat alkoholindtag før sengetid, at du falder i den helt dybe REM-søvn, før alkoholen er forbrændt.

Undgå energidrik, men spis gerne lidt skyr

Du bør også undgå energidrikke, koffeinholdige og andre opkvikkende drikke før sengetid. Men en lille portion skyr, fromage frais, kvark eller et andet kaseinholdigt mælkeprodukt er en god ide – især hvis du træner hårdt fysisk. Du kan også tage det som et kosttilskud.

Kasein er nemlig et protein, der optages langsomt i kroppen. Det betyder, at du natten igennem giver kroppen byggesten til at genopbygge musklerne i den restitutionsproces, der foregår mens du sover. Så en lille portion kasein før sengetid er rent faktisk sundt for dig.

Samtidig sikrer kaseintilskuddet, at maven bliver ved med at være mæt natten igennem. Det mindsker risikoen for, at du vågner op midt om natten, fordi du er blevet sulten.

Undgå at træne lige op til sengetid

Hvad der til gengæld ikke er sundt for dig, er at træne lige før sengetid. Selv om det lyder som en god løsning for at køre dig træt, får træningen kroppen op i gear. Det betyder, at du får sværere ved at falde i søvn, hvis du går i seng lige efter din træning.

Så giv dig selv og din krop tid til at omstille jer til at skulle i seng, så både fysikken og hjernen kommer ned i gear.

Soveværelsets indretning

Dit soveværelses indretning er også særdeles vigtig for din nattesøvn. Især når det gælder lys og lyd.

Det skyldes, at vi helt tilbage fra urtiden altid har været ekstremt opmærksomme på lyde og lys i mørket, når vi sov. Det var faresignaler, som vi var nødt til at vågne så meget op for, at vi kunne tage stilling til dem, før vi kunne sove videre.

Sådan er det stadig i dag og derfor er det især vigtigt, at der er så stille og så mørk i soveværelset som muligt. Og vi taler helt mørkt. Selv statuslampen på et eventuelt fjernsyn i soveværelset kan være nok til at forstyrre din nattesøvn. Det samme gælder enhver form for støj. Både vejstøj og støj fra andre steder i boligen eller bygningen, som du bor i.

Derfor er det en god ide at indrette soveværelset med mørklægningsgardiner og slukke alle former for lys og apparater, når du skal sove. Om nødvendigt bør du anskaffe ørepropper og en ansigtsmaske, hvis du ikke kan falde i søvn på grund af lys og støj.

Senge- og søvnkvalitet går hånd i hånd

Det næste du skal se nærmere på, er det faktisk kvaliteten af din seng? Støtter den dig godt nok i din søvn, eller vågner du op med smerter fra f.eks. ryg, nakke eller lænd, fordi du ligger for blødt eller for hårdt?

Specielt madrassen i sengen er vigtig. Den skal sørge for, at din nakke og rygsøjle ligger så lige som muligt, uanset om du ligger på ryggen eller på en af siderne.

Det gør den ved at være udstyret med fjedre i en fasthed, der svarer til din vægt. Vejer du under 75 kilo, skal du således vælge en madras med medium fasthed. Vejer du mellem 75 og 95 kilo, som du vælge en madras med fast fasthed. Vejer du over 95 kilo, skal madrassen være udstyret med fjedre med ekstra fast fasthed.

Samtidig er det vigtigt, at madrassen er udstyret med komfortzoner, der tillader kroppens mere fremtrædende steder – som skuldre og hofter – at synke ned i madrassen. Samtidig skal andre komfortzoner støtte op omkring lænden og nakken –to steder på rygsøjlen, der helst skal ligge over madrassen, når du sover.

Problemet er, at vi har tendens til at vælge en for blød madras, når vi køber ny. For tit prøveligger vi kun den nye madras et par minutter i butikken, endda med overtøjet på, før vi beslutter os. Det er slet ikke nok til at bedømme, om vi har fundet den rigtige madras.

Derfor er det en god ide at købe madrassen et sted, hvor du kan få lov at ombytte den, hvis det viser sig, at du har valgt en for blød madras. Det er der flere og flere forhandlere, der tilbyder. Nogle tilbyder op til 100 dages prøvetid. Det er vigtigt at du sikrer dig muligheden for at ombytte, hvis du skal have mulighed for at finde den bedste seng, som passer lige netop til dine behov.

Også sengens højde, indstillingsmuligheder og andre parametre er vigtige, når du skal vælge seng. Det kan du finde en guide til her i vores dobbeltseng artikel.

Dine liggevaner i sengen bestemmer kvaliteten af din nattesøvnkontinentalseng liggeposition

Den sidste parameter du skal tage op til overvejelse, hvis du vil forbedre din nattesøvn er, hvordan du ligger i sengen om natten. Her har de fleste oftest en bestemt favoritstilling. Men det er slet ikke sikkert, at det er den mest optimale for din nattesøvn.

Generelt kan du ligge på fire måder: På ryggen, på en af siderne eller på maven.

På maven er klart den dårligste af de fire, da det nemt giver rygproblemer og problemer med at finde et godt sted til armene. Samtidig bliver vejrtrækningen mere besværlig, ligesom du oftest vil få problemer med nakken, fordi du er nødt til at ligge med hovedet til en af siderne for at kunne få luft.

På ryggen giver nemt problemer med snorken, der igen menes at øge risikoen for at udvikle søvnapnø. Det er en tilstand, hvor drøblen og de øvre luftveje kan lukke af for lufttilførslen til lungerne. Det betyder, at du oftest bliver forstyrret i din nattesøvn, fordi du ikke kan få luft. Tilstanden menes at øge risikoen for, at du udvikler en demenssygdom senere i livet – dels på grund af den dårligere nattesøvn og dels på grund af manglende ilt til hjernen.

Ligger du derimod på en af siderne og specielt på den venstre side, øger du chancerne for at få en god nattesøvn. Samtidig forbedrer du også muligheden for, at den renselsesproces, der foregår i hjernen, mens du sover, foregår mest effektivt.

Processen har nemlig med tiden tilpasset sig til, at hovedparten af alle pattedyr – herunder mennesker – har en naturlig præference for at sove på venstre side. Derfor foregår processen mest optimalt, når du ligger netop på venstre side.

Sådan hænger søvn og kalorieindtag sammen

Saadan haenger sovn og kalorieindtag sammen

Hvis man ikke får nok søvn, har videnskab påvist, at det kan være svært at modstå fristelser når det kommer til mad, fordi man er for træt og udmattet til at vælge de sundere valg. Ifølge en ny undersøgelse lavet af forskere fra King College London er der rigtig mange mennesker, der har det på denne måde, når de ikke har fået sovet nok om natten.

I denne nyere undersøgelse har forskerne fundet ud af præcis, hvor mange kalorier ekstra, som man vil indtage, hvis man ikke får nok søvn om natten.

Forskerne fandt ud af, at hvis man sover mindre end 7 timer om natten, vil folk spise omkring 385 kalorier mere om dagen, hvilket sørger for en stødt vægtstigning hver eneste uge.

Det anbefales, at mennesker i alderen 18 til 64 år får omkring syv til ni timers søvn hver nat, da søvneksperter siger, at dette er afgørende for at opretholde en sund kost.

Mangel på søvn øger trængen til usunde fødevarer

Undersøgelsen viste også, at manglen på søvn også kan være dårligt for ens helbred, fordi det påvirkede folk til at gøre brug af mere fede fødevarer dagen efter en nat med manglende søvn og undgå de sundere valg såsom frugt og grøntsager.

Forskerne fandt også ud af at mennesker, der sover mindre end syv timer om natten, var mindre tilbøjelige til at være aktive næste dag. Dette påvirkede deres krops evne til at forbrænde kalorier og forhindre vægtstigningen.

I alt lavede forskerne 11 studier for at afgøre, om manglen på søvn kan bidrage til vægtøgning. De studerede i alt 172 personer og fandt ud af, at disse mennesker ikke behøvede at spise mere den næste dag, men i stedet tog flere usunde valg. I undersøgelsen havde folk, der var søvnberøvet, nemlig en tendens til at vælge fødevarer, der var højere i fedtindhold og lavere i protein.

Forskerne konkluderede derfor, at resultaterne tydede på, at manglende og kort søvn øger motivationen til at bruge usund mad som en belønning. Manglende eller for lidt søvn kan derfor forårsage en diæt med mere fedt og mindre protein.

Dette er ikke det optimale, når det kommer til ens sundhed og helbred. Alle mennesker har nemlig brug for en tilstrækkelig mængde protein i deres kost, da alle celler i kroppen bruger det til at fungere optimalt.

Protein giver blandt andet struktur til kroppens organer, muskler, negle og hår. Det sørger også for, at cellerne kommunikerer med hinanden for muskelkontraktioner og nervesignaler.

Derudover kan kostvaner med mindre protein og mere fedt også påvirke ens helbred ved at øge risikoen for udvikling af diabetes, hjertekarsygdomme og forhøjet blodtryk.

Hvis kroppen får omkring de ekstra 400 kalorier i stedet for at brænde dem af, vil dette menneske øge kropsvægten hver uge med omkring et halvt kilo.

Søvneksperter anbefaler derfor alle mennesker at være opmærksomme på deres sovevaner, så det ikke ødelægger deres kostvaner. Der er nemlig stor mulighed for, ifølge forskningen, at man kan have nemmere ved at tage på i vægt, hvis man ikke får sovet nok om natten.


Dårlig liggestilling er nemmere at ændre, end du tror

En forkert liggestilling i sengen lyder som en svær vane at bryde. Men faktisk er det muligt ved at anvende puder og pøller, der gør det sværere for dig, at komme til at ligge “forkert”.

Det er næppe særlig charmerende for din sengepartner. Men den gode nyhed er, at du efter oftest kun nogle få uger holder op med at forsøge at ligge på en uhensigtsmæssig måde i sengen. Simpelthen fordi du vænner dig til, at det ikke er muligt længere.

Du kan her se en video, der forklarer nærmere omkring hvordan du finder den bedste liggeposition om natten:

https://www.youtube.com/watch?v=or03pT-D8cQ
{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Her kan du skrive en kommentar til artiklen

Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse