Kontinentalseng guide: Vælg den bedste kontinentalseng

6

Introduktion til Kontinentalsenge:

Kontinentalsenge er en meget populær sengetype er i øjeblikket. Det skyldes især, at det er en en yderst behagelig sengetype, der giver en god nattesøvn. Samtidig er en kontinentalseng både nemmere at komme i og ud af, ligesom den er behagelig at opholde sig i, hvis der er monteret sengegavl på kontinentalsengen. Her får du en guide til, hvordan du vælger den bedste kontinentalseng.

I dag findes der mange forskellige sengetyper på markedet. Udover kontinentalsengen som denne artikel handler om, drejer det sig især om elevationssenge og boksmadrasser, som vi også har skrevet omfattende guider til her på Forbrugsguiden.

Generelt er kontinentalsenge et meget populært valg blandt os danskere. Det skyldes nok især, at en kontinentalseng er en sengetype, som virkelig giver en behagelig god komfort til en fornuftig pris. De mange lag gør, at en kontinentalseng er yderst behagelig at sove i og rigtig mange danskere oplever en betydeligt forbedret søvn, når de udskifter deres traditionelle seng med netop en kontinentalseng.

Venus Kontinentalseng – En luksus seng i dansk kvalitet

Bemærk: Lige nu er denne seng nedsat fra 22.999 kr til 9.999 kr. Læs mere her.

Her får du en luksus kontinentalseng, som er for dig, der går efter den ultimative kvalitetsseng.

Sengen er produceret i Danmark, af danske håndværkere.

Venus sengen er udstyret med såkaldt cooltex polstring omkring pocketfjedrene i sengene, hvilket hjælper med til at give meget bedre komfort. Samtidig mindskes risikoen for, at du vågner flere gange om natten, fordi du ligger for varmt i sengen.

Det som er specielt ved Venus sengen er, at den er udstyret med to rigtig gode boxmadrasser i bunden, og derefter en vendbar springmadras i midten som fuldender sengen. Ved at justere fastheden af springmadrasserne i midterlaget, kan du tilpasse sengen til din kropsvægt.kontinentalseng opdelt

Med Venus kontinentalsengen får du rigtig meget seng for pengene. Sammenligner du med andre mærker på markedet i samme kvalitet, så er Venus betydeligt billigere end mange andre, men absolut uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Venus No. 1 findes i følgende størrelser:
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210
210 x 210

Du kan se alle Venus sengene her. 


Hvad er en kontinentalseng?  

En kontinentalseng er en seng, som er opbygget af flere lag. Den består typisk af tre lag, hvor den nederste del er en boxmadras, der udgør bunden på sengen. Derefter kommer et lag med en springmadras, og øverst ligger en topmadras, der enten består af en kerne af såkaldt memory foam eller latex.

Kontinentalsengen adskiller sig samtidig fra andre sengetyper ved, at den ikke har nogen form for sengeramme. Det vil sige, at du ikke finder en sengeramme med lamelbund, hvorpå der ligger en madras, sådan som du normalt er vant til fra traditionelle senge. I stedet udgøres sengebunden af boxmadrassen med de to andre madrastyper stablet ovenpå.

Det er det, som gør kontinentalsenge lidt højere end andre almindelige senge og derved nemmere at komme i om aftenen og op af om morgenen igen. Det tiltaler især ældre og andre, der har problemer med ryggen eller bevægeapparatet.

Slip for revnen i midten

Vælger du en dobbelt kontinentalseng, sørger topmadrassen samtidig for, at I slipper for problemet med “revnen i midten af sengen”, sådan som det også kendes fra konventionelle senge. For både 160×200- og 180×200-udgaven af kontinentalsengen er dækket af en topmadras i et stykke. Ud over at dække revnen i midten, giver topmadrassen også en rigtig god komfort, som virkelig kan være med til at forbedre din søvn betydeligt.

Individuel tilpasning af fastheden i sengen

Samtidig er det muligt at tilpasse liggekomforten i hver side af en dobbelt kontinentalseng, ved at vælge springmadras efter vægten på den person, der skal ligge i den pågældende side af sengen. For selv om springmadraslaget ser ud til at være i et stykke, ligge der to separate springmadrasser i laget. De er blot hold sammen af et betræk, der sørger for at springmadraslaget ligger stabilt oven på boxmadrassen.

Så ved at vælge en springmadras med den rigtige fasthed i forhold til din vægt, kan du tilpasse liggekomforten individuelt til hver af jer. Skulle du have fået valgt forkert fasthed, giver de mest seriøse forhandlere af kontinentalsenge mulighed for, at du kan ombytte springmadrassen inden for den første måned efter købet. Det koster kun et gebyr, der dækker fremsendelsen af den nye og returnering af den forkerte madras.

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg vælger kontinentalseng?

Når du er på udkig efter en ny kontinentalseng, er der forskellige ting, du bør være opmærksom på. Sengen består som sagt af tre forskellige lag, og der kan være stor forskel på madrassernes kvalitet, alt afhængig efter hvilken seng du vælger.

Det er efter vores erfaring meget vigtigt, at du sikrer dig at såvel boxmadras, springmadras som topmadrassen er af god kvalitet. Især er der mange kontinentalsenge, som er bygget på en relativt dårlig boxmadras. Det er sengens nederste lag og dermed den del, som de nogle producenter nedprioriterer, når de skal skære toppen af prisen på deres billige modeller. Men det har faktisk stor betydning for din komfort, at også boxmadrassen er af høj kvalitet. Så derfor anbefaler vi at du kontrollerer boxmadrassens kvalitet separat, især hvis du har tænkt dig at købe en billig model.

Der er også set flere eksempler på senge, hvor sælger kalder det for en kontinentalseng, men hvor nederste lag simpelthen mangler, da det er blevet sparet væk. I stedet er det blot en tom kasse med betræk og ben på, der ikke bidrager med noget til liggekomforten i sengen. Så derfor bør du altid sikre dig, at den kontinentalseng du køber rent faktisk også indeholder 3 lag.

Med med så meget andet gælder det, at hvis du holder dig til de bedre mærker, såsom “Bedrenætter”, “Drømmeland”, “Hästens” og så videre, oplever du ikke problemer med kvaliteten af de enkelte lag af kontinentalsengene.

Valg af madrassens “fasthed”

Ofte ender mange med at vælge for bløde springmadrasser i sengen. Det skyldes at det kan være svært at vurdere, hvilken fasthed du har brug for. Ofte føles det meget behageligt med en blød madras, når du prøveligger kontinentalsengen i et par minutter i butikken.

Men det kan meget nemt vise sig at være et forkert valg og holder du det op imod, at du i gennemsnit bruger cirka 3.000 timer i sengen hvert år, kan det give dig mange ubehagelige gener at vælge forkert. For ligger du alt for blødt, går det ofte ud over ryggen, ligesom du kan få problemer med vejrtrækningen og blodomløbet, hvis du ligger ekstremt blødt.

Det som bestemmer, hvor hård eller blød kontinentalsengen er at ligge i, er især fastheden af springmadrasserne. Liggekomforten kan godt justeres en smule ved at vælge en blødere topmadras, men i den sidste ende er det fastheden på springmadrasserne, som giver det største bidrag til liggekomforten i kontinentalsengen.

Fastheden bestemmes af de pocketfejdre, som alle moderne madrasser er opbygget af. I forhold til de gammeldags springmadrasser med ganske få fjedre pr. kvadratmeter, anvendes der flere hundrede pocketfjedre pr. kvadratmeter – typisk 300 fjedre pr. kvadratmeter – i en moderne springmadras. Det giver langt flere kontaktpunkter mellem din krop og madrassen, så madrassen kan justere sig meget præcist til din kropsbygning.

Hvilken fasthed der er den rigtige for dig, afgøres af din vægt. Så selv om du måske ikke er så meget for det, skal du ikke forsøge at lyve dig lettere, når du skal vælge madras i sengebutikken. Som tommelfingerregel skal du gå efter:

En madras med pocketfjedre med medium fasthed, hvis du vejer du under 75 kg
En madras med pocketfjedre med fast fasthed, hvis du vejer du mellem 75 og 95 kg
En madras med multipocketfjedre med fast fasthed, hvis du vejer du over 95 kg

Multipocketfjedre er en madrastype, der oftest indeholder halvanden til dobbelt så mange fjedre pr. kvadratmeter, som en springmadras med almindelige pocketfjedre.


Find den bedste kontinentalseng

Det kan være svært at sige præcis, hvilken senge der er de bedste kontinentalsenge. Det kommer naturligvis an på smag og behag, samt hvilken prisklasse man har udset sig. Men som tidligere nævnt, er det vigtigt at være opmærksom på kvaliteten af alle lag af kontinentalsengen, når du skal vælge den rigtige kontinentalseng i forhold til din kropsbygning og dit budget.

Når det kommer til budgettet, kan det godt betale sig at ofre en lille smule mere, end du egentlig havde sat dig for. For en god kontinentalseng holder nemt i + 20 år. Det bliver til over 60.000 timers ophold hen over den tid, du har sengen. Så derfor er det ekstra vigtigt, at du får valgt rigtigt.

Vi kommer her med en række bud på gode kontinentalsenge, hvor du med sikkerhed får rigtig meget værdi for dine penge. Vi har lagt vægt på at sengene er dansk producerede og at alle lag er af højeste kvalitet. Derved får du de største muligheder for at få en rigtig god nats søvn.

Jupiter No. 1 – En god kontinentalseng for den prisbevidste livsnyder

Hvis du er på udkig efter en kontinentalseng af høj kvalitet som giver god komfort til en meget fornuftig pris, og samtidig har et flot design, så er Jupiter No. 1 et rigtig godt valg.

Sengen giver dig alt det der skal til, for at få en fantastisk søvn. Den er skabt gennem et samarbejde mellem svenske Kinnabädden, som har mere end 60 års erfaring i produktion af senge og den danske sengeproducent Bedrenætter. Tilsammen har de fået skabt en seng, hvor du virkelig får meget værdi for dine penge.

Jupiter No.1 har i øvrigt en 5 zoners vendbar springmadras med særlige skulder- og hoftezoner. Det giver en fantastisk komfort, da madrassen tilpasser sig efter hvor meget støtte kroppen har brug for, ved at synke ekstra ned omkring skuldre og hofter og støtte om lænden og nakken.

Når du skal vælge fasthed, kan du vælge mellem “medium” og “fast”. Her anbefaler vi at du vælger en “medium” hvis du vejer under 75 kg. Vejer du mere end 75 kg, bør du vælge en “fast”. Husk også at vælge separat fasthed til hver af jer, hvis vælger en af de store kontinentalsenge med to separate springmadrasser.

Vælg mellem topmadras med en kerne af celcius memory skum eller latex på 40 mm. Du har også mulighed for at tilkøbe sengegavl og gavlpuder til kontinentalsenge og derved gøre det mere behageligt at sidde og f.eks. se fjernsyn eller spise morgenmad i sengen.

Jupiter No. 1 findes i følgende størrelser:
140 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan se alle Jupiter sengene her.


Jupiter 2 – Den kraftigere udgave af en klassiker

Jupiter 1 har i mange år været den kontinentalseng, alle andre sengeproducenter blev sammenlignet med. Det skyldes naturligvis, at Jupiter 1 var en af de første kontinentalsenge på det danske marked, der var til at købe til en fornuftig pris.

Med Jupiter 2 får du en ny og opdateret version, bygget af danske håndværkere. Den er stort set opbygget på samme måde som Jupiter 1 med to individuelle boksmadrasser i bunden på de brede modeller, men udmærker sig ved at være specielt bygget til personer der vejer +95 kilo med springmadrasser med multipocketfjedre i valgfri medium og fast fasthed.

Springmadrassen er ligesom hos Jupiter 1 udstyret med fem komfortzoner, hvor der er taget særlig højde for, at madrassen tillader skuldre og hofte at synke ned i madrassen og støtter op om nakke og lænd.

Ligesom til Jupiter 1 har du mulighed for at vælge mellem en topmadras med en 40 mm kerne af enten latex eller memory skum. Her bør du vælge latex, hvis du nemt kommer til at døje med varme i sengen. Omvendt bør du vælge memory skum, hvis du gerne vil være sikker på, at du ikke kommer til at fryse.

Endelig anvender Jupiter 2 også individuelle springmadrasser til de bredeste modeller, selv om springmadraslaget ser ud til at være sammenhængende. Det vil sige, at den fasthed du vælger på springmadrassen kan justeres individuelt efter jeres vægt. Så er der en meget stor vægtforskel på jer, bør I huske at få valgt forskellig fasthed på madrasserne.

På samme måde som Jupiter 1 har du også mulighed for at købe sengegavle og gavlpuder til Jupiter 2-modellen. Alt i alt får du en seng med samme komfort og samme muligheder som den ”gamle model” – blot til en endnu bedre pris.

Jupiter No. 2 findes i følgende størrelser:
140 x 200
180 x 200
180 x 210

Se alle Jupiter sengene her.


Venus Nova – Dansk produceret luksusseng

Denne seng er produceret af nogle af Danmarks absolut bedste sengeproducenter. Venus Nova sengen er opbygget efter samme metode som den klassiske Venus 1 og 2 model. Forskellen ligger i at Venus Nova har en række nye tiltag, som forbedrer den yderligere på en lang række punkter.

Forbedringerne består i, at du i denne model har brugt en bedre boksmadras, samt tilføjet en tykkere topmadras, som er hele 6 cm tyk. Det giver en ekstra god komfort.

Sengens pocket-fjedre er også med til at øge komforten betragteligt. Samtidig anvender madrasserne det temperaturfølsomme Cooltex-skum til at omkranse fjedrene i springmadrassen. Det giver en væsentligt bedre søvn oplevelse, da Cooltex-skummet gør, at topmadrassen opretholder en behagelig temperatur og et optimalt søvnklima, samtidig med at den tilpasser sig bedre til din kropsbygning.

Hvilken type topmadras skal jeg vælge?

Du kan vælge mellem to typer topmadrasser. Enten en latex-topmadras eller en celcius-topmadras.

Latex topmadrassen giver dig en mere elastisk madras, som er god til at tilpasse sig din krop. Madrassen yder god støtte og aflastning på din krops trykpunkter, som eksempelvis hofte og skuldre. Det gør det nemmere for din krop at få ro til at falde i en dyb søvn, uden at du vågner flere gange om natten, fordi du er øm i kroppen. Denne type madras passer godt til alle vægtklasser.

Den største fordel ved latex-topmadrassen er dog nok at den afleder din kropsvarme og den fugt, du udskiller om natten, så du opretholder en behagelig temperatur i sengen natten over. Med en topmadras med latexkerne vågner du aldrig badet i sved.

Celcius-topmadrassen anvender et temperaturfølsomt memory skum-lag, der tilpasser sig til din krops former ved hjælp af varmeudviklen. Den er størst på de steder af kroppen, hvor kroppen er varmest. Her synker topmadrassen mere sammen, mens den beholder formen de steder, hvor kroppen ikke ligger så tungt til madrassen.

Ulempen ved celcius-topmadrassen er imidlertid, at den ikke er så god til at bortlede varmen fra kroppen. Lider du derfor af hedeture eller døjer du generelt med varmen, når du sover, bør du altså ikke vælge denne topmadrastype

Dansk kvalitet:
Denne seng er produceret hos Kinnabädden, der har mere end 60 års erfaring i produktion af senge i Skandinavien. Kinnabädden er oprindeligt svensk, men har de seneste 10 år haft deres produktion i Danmark.

Venus Nova findes i følgende størrelser: 
160 x 200
180 x 200
180 x 210
210 x 210

Du kan læse meget mere om Venus Nova ved at klikke her.


Venus Mayan – Med topmadras af økologisk latex

Venus Mayan giver dig alle de samme kvaliteter, som de øvrige Venus-senge fra Bedre Nætter er kendt for. Her er således både cooltex-polstring omkring posefjedrene i springmadrasserne og mulighed for at vælge individuel fasthed på springmadrasserne i hver side på de bredeste modeller.

Tilsvarende er springmadrasserne udstyret med 5 komfortzoner og er ligesom Venus 1 og Venus Nova kun udstyret med 250 posefjedre pr. kvadratmeter. Hvorfor denne sengetype ikke er velegnet til personer, som vejer over 95 kilo.

Den største forskel ved Venus Mayan er muligheden for at vælge en topmadras med en kerne af 60 mm økologisk Mayan Green latex. Den er specielt velegnet til allergikere, fordi der kun er anvendt naturlig latex til fremstillingen af latex-kernen.

Samtidig medfølger gavlpuderne gratis til Venus Mayan, hvis du vælger at købe den vægthængte gavl med til denne flotte kontinentalseng.

Venus Mayan findes i følgende størrelser:
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210
210 x 210

Du kan se alle Venus Mayan modeller her.


Senses Classic – Høj komfort og solid dansk kvalitet til en god pris

På trods af prisen er Senses Classic en ægte kontinentalseng med tre separate madraslag. Sengen er produceret i Horsens af danske håndværkere, ligesom sengen er designet i Danmark. Hermed får du en dansk seng i dansk kvalitet til danske forhold til en pris, der ligger under hvad mange udenlandske senge koster – selv de billige kontinentalsenge der importeres fra Fjernøsten.

Senses Classic fås i to forskellige udgaver. Senses Classic 1 til personer som vejer under og Senses Classic 2 til personer som vejer over 95 kilo. Forskellen er, at Senses Classic 2 anvender multipocketfjedre i springmadraslaget, hvor Senses Classic 1 anvender pocketfjedre.

Springmadrasserne er vendbare, hvilket betyder at de har en længere levetid, hvis du husker at vende dem regelmæssigt. Har du valgt en dobbelt kontinentalseng med forskellig fasthed på madrasserne, er det derfor vigtigt, at du husker at få vendt madrasserne, så I får den rigtige fasthed på madrassen i jeres side.

Springmadrassen har 5 komfortzoner og ligesom de andre kontinentalsenge fra Bedre Nætter, kan du vælge mellem topmadrasser med en kerne af memory skum eller latex, ligesom du kan tilkøbe gavlstykke og gavlpuder til sengen.

Senses Classic findes i følgende størrelser:
140 x 200
180 x 200

Du kan se alle Senses Classic modeller her.


Bergen by BN – Den ultimative, antibakterielle og allergivenlige kontinentalseng

Lider du eller din partner af allergi over for f.eks. husstøvmider, er denne Bergen by BN kontinentalseng løsningen. Den er udstyret med et komfortlag af latex på hele 35 mm omkring springmadrasserne og al tekstilbeklædning på sengen er AEGIS-behandlet, så sengen forbliver antibakteriel og allergivenlig.

Som topmadras kan du vælge mellem to forskellige typer Mayan Green latex-topmadrasser. Det er økologisk natur-latex af højeste kvalitet. Enten kan du vælge en Mayan Green Latex topmadras med fast fasthed eller den lidt blødere Mayan Green Cloud, der tilbyder medium fasthed. Sammen med den individuelle tilpasning af springmadrasserne i sengen, giver det hidtil usete muligheder for at tilpasse liggekomforten helt optimalt til dig eller jer, der skal ligge i sengen.

Som med alle andre kontinentalsenge fra Bedre Nætter, tilbyder forhandlere 30 dages ombytning af springmadrasserne, hvis du har fået valgt en forkert fasthed. Det koster kun et mindre gebyr, som dækker transporten.

Så er du allergiker, multiallergiker eller går du op i, at tilbringe dine nætter i de sundest mulige omgivelser, er Bergen by BN det optimale valg.

Bergen by BN findes i følgende størrelser: 
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan se alle Bergen by BN modeller her.


Nordkap – kontinentalseng i dansk kvalitet til en billig pris

Nordkap er en helt igennem dansk produceret kontinentalseng, der på trods af prisen tilbyder samtlige tre madraslag – sådan som en ægte kontinentalseng skal være. Her vælge mange af de konkurrerende modeller at spare boxmadrassen i bunden væk. Men det er der ikke noget med, hvis du vælger Nordkap.

For boxmadrassen arbejder sammen med springmadrasserne, så du får den mest optimale liggekomfort, uanset hvordan du ligger i sengen. Derfor er den en essentiel del af kontinentalsengen og ikke noget, man skal gå på kompromis med, bare fordi man gerne vil spare et par tusinde kroner.

Nordkap fås i to forskellige versioner alt efter din vægt. Den model som blot hedder Nordkap til personer, der vejer under og Nordkap +95 til personer, der vejer over 95 kilo. Forskellen er fjedretypen. For hvor Nordkap-modellen tilbyder 261 almindelige pocketfjedre per kvadratmeter, giver Nordkap +95 dig hele 522 multipocket-fjedre per kvadratmeter.

Lige som alle andre kontinentalsenge fra Bedre Nætter, kan du få de bredeste modeller af Nordkap med individuel fasthed på springmadrassen i hver side, lige som du kan vælge mellem en topmadras med 40 mm kerne af enten latex eller celcius memory skum.

Endelig får du gratis sengegavl med, hvis begge personer vejer over 95 kilo. Vejer en af personerne mindre, får du et afslag på prisen på sengen.

Nordkap findes i følgende størrelser:
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan se alle Nordkap modeller her.


Ideel Komfort Kontinentalseng

Med en Ideel Komfort Kontinental seng får du springmadrasser med 7 forskellige komfortzoner. De to ekstra zoner er placeret på hver side af lænden, så trykket på dette område reduceres. Det skulle hjælpe med til at give en roligere søvn, fordi de ekstra zoner skulle bevirke at man ikke vender sig nær så meget om natten, fordi vi ikke får problemer med blodomløbet til især benene.

Samtidig har sengen højere ben, sammenlignet med mange andre kontinentalsenge. Dette gør at det er nemmere både at komme i og ud af igen, når du skal op. Det giver også for at udnytte gulvarealet under sengen til at opbevare forskellige ting, som du ikke kan få plads til andre steder.

Dobbelt fjederlag og mulighed for individuel fasthed

Madrassen er opbygget af to fjederlag på hver 220 pocketfjedre pr. kvadratmeter. Det giver en overraskende god støtte og betyder ikke, at madrassen er tykkere, selv om den er udstyret med dobbelt fjederlag.

Selv om det ikke ser sådan ud, er det muligt at få tilpasset fastheden af madrasserne i hver side af sengen. For der anvendes individuelle springmadrasser i hver side af springmadraslaget. De er blot samlet i et fælles betræk, så du undgår revnen i midten. Dette er en fordel, hvis I er et par som sover sammen, hvor der er stor forskel på jeres kropsvægt. Dermed har I højst sandsynligt brug for forskellige fasthed.

Skulle du få valgt en forkert fasthed, tilbydes der ombytning af springmadrasserne i op til 30 dage efter anskaffelsen. Det koster et fast gebyr pr. madras, der primært dækker transporten af madrasserne frem og tilbage mellem dig og producenten.

Dansk kvalitet med 25 års garanti

Kvaliteten er dansk hele vejen igennem. Sengen er nemlig bygget og designet i Danmark, og er udviklet til den Skandinaviske kropstype og vores søvnmønster. Producenten giver 25 års garanti mod brud på sengerammen og fjedrene i madrasserne, hvilket de har valgt at gøre for at signalerer at denne kontinentalseng er i absolut topkvalitet.

Ideel Komfort findes i følgende størrelser:
160 x 200
180 x 200
180 x 210 

Du kan se alle Ideel Komfort modeller her.


Anatomic Kontinentalseng

Anatomic er Bedre Nætters topserie inden for senge. Den anvender en særlig, revolutionerende fjedreteknologi, der kun fås i denne produktserie. I kontinentaludgaven er Anatomic-sengen opdelt i tre madraslag, ganske som alle andre kontinentalsenge.

Tre lags kontinentalseng i særklasse

Øverst finder du en latex-topmadras med indbyggede gelkugler, der holder temperaturen lav, og samarbejder med det underliggende springmadraslag om at give dig den mest optimale søvnkomfort.

Springmadraslaget giver en differentieret støtte til din krop. Som noget helt nyt anvender de to separate springmadrasser – en til hver siden af sengen – en særlig, ny teknologi. Madrassen er nemlig opdelt i hele syv komfortzoner, som er implementeret helt ned i fjedrene i springmadrassen. Det betyder, at fjedrenes fasthed varierer, alt efter hvor på kroppen, madrassen er beregnet til at give støtte.

Det vil sige, at fjedrenes fasthed er tilpasset kroppens anatomi, så de giver bedre støtte til lænd og den nedre del af ryggen, mens skuldrene og hofterne får mulighed for at synke længere ned i madrassen. Det giver en mere anatomisk korrekt stilling for ryg og halshvirvler – uanset om du ligger på ryggen eller en af siderne.

Boxmadrassen er Anatomic-sengens fundament. Den er opgraderet på en lang række punkter i forhold til andre kontinentalsenge. Madrassen er således hele 24 cm høj, og anvender de samme Anatomic pocketfjedre, som også bruges i springmadrassen. Dobbeltaffjedringen i de to madraslag giver en væsentlig bedre komfort end andre kontinentalsenge, hvor der oftest er sparet på boxmadraslaget.

25 års garanti og ombytning af fasthed

Producenten yder 25 års garanti på sengerammen og mod fjedrebrud. Samtidig tilbyder forhandleren ombytning af fastheden i springmadrasserne, hvis du har valgt forkert. Ombytningen skal ske inden for 30 dage og koster et mindre gebyr pr. madras, som dækker transporten af madrasserne frem og tilbage.

Anatomic kontinentalsengen findes i følgende størrelser:
160 x 200
180 x 200
180 x 210 

Du kan se alle Ideel Anatomic modeller her.


Ideel Harmoni Kontinentalseng

Ideel Harmoni kontinentalseng giver dig rigtig meget kvalitet for pengene. Det er en flot og minimalistisk designet kontinentalseng, der på trods af prisen er udstyret med samtlige tre lag af madrasser, som en rigtig kontinentalseng skal have. Der er ikke gået på kompromis med kvaliteten nogen steder, sådan som det tit ses i kontinentalsenge i samme prisklasse.

Her er det tit den nederste boxmadras, der er blevet udskiftet med en tom kasse, der blot udgør bunden i kontinentalsengen. Med Ideel Harmony får du en ægte boxmadras i bunden med pocketfjedre i samme kvalitet, som du finder i springmadraslaget. Det giver dig den helt rigtige, Tornerose-agtige liggekomfort, som kendetegner gode kontinentalsenge af høj kvalitet.

Springmadras med 260 pocketfjedre pr. kvadratmeter

De vendbare springmadrasser i Ideel Harmony kontinentalsengen er udstyret med 260 pocketfjedre pr. kvadratmeter. Springmadrasserne kan tilpasses jeres kropsvægt individuelt i hver side af sengen. Springmadraslaget er nemlig opdelt i to madrasser, der holdes sammen af et praktisk betræk.

Fjedrene er opdelt i 5 komfortzoner, der tilpasser sig præcist til din kropsbygning, ved at lade de fremstående dele af kroppen synke længere ned i madrassen og støtte op om de øvrige – uanset om du ligger på ryggen eller siden.

De mange pocketfjedre forlænger samtidig levetiden på sengen – især hvis du husker at vende madrassen regelmæssigt, så trykket fordeles jævnt på fjedrene fra begge sider af madrassen hen over dens levetid.

Oven på springmadraslaget kan du frit vælge mellem en topmadras med enten 40 mm latex- eller Celsius skumkerne. Vælg latex, hvis du døjer med varmen om natten og Celsius, hvis du tit ligger og fryser.

20 års garanti og 30 dages ombytningsret på fastheden

Skulle I få valgt forkert, har I 30 dages ombytningsret på fastheden af fjedrene i springmadraslaget. Sengen giver producenten hele 20 års garanti på – både mod brud på fjedre og ramme.

Så der er ingen tvivl om, at du med Ideel Harmony får en kontinentalseng i høj kvalitet til en rigtig god pris.

Ideel Harmoni findes i følgende størrelser:
140 x 200
180 x 200

Du kan se alle Ideel Harmoni modeller her.


Derfor er din søvn så vigtig

De fleste ved jo godt, at en god nattesøvn er en vigtig parameter, for at vi klarer hverdagens udfordringer bedst muligt. Men i takt med at vi får en travlere hverdag, sover vi danskere mindre. Sammenlignet med for 100 år siden, sover vi danskere 1,5 mindre hver dag, ifølge Kristeligtdagblad.dk.

vigtigt med god søvn

Du bruger omkring 33 % af vores liv på at sove. Og den 1/3 af dit liv som bruges på at sove, har en meget stor betydning for, hvordan du har det resten af tiden. Får du får lidt søvn, går det nemlig kraftigt ud over din livskvalitet, koncentrationsevne og dit humør i hverdagen.

Søvn spiller samtidig også en vigtig rolle, når det gælder om at forebygge stress, depression, type 2-diabetes, hjerte-kar-problemer og overvægt. Får du for lidt søvn, så fungerer din krop ikke optimalt, og du har dermed større chance for at blive ramt af sygdom.

Videnskab.dk skriver, at forskere fra University of Boston har fundet frem til, at når vi sover, så nedbrydes giftstoffet adenosin i vores hjerne. Dette giftstof ophober sig i hjernen i løbet af dagen, og forskerne forklarer, at dette stof er hovedårsagen til at du bliver træt i løbet af dagen. Des mere af stoffet der ophober sig i hjernen, des mere træt bliver du. Når du sover, sænkes niveauet af adenosin, og efter en god nattesøvn er du derfor klar til at starte op på en ny dag med en frisk hjerne.

Ifølge Politiken.dk lider over en halv million danskere af så betydelige søvnproblemer, at det påvirker deres hverdag. Ifølge Dansk Center for Søvnmedicin, så har 300.000 decideret kroniske søvnproblemer, hvilket er med at sænke livskvaliteten betydeligt. Forskerne kaldet tilstanden “kronisk søvnløshed”.

Flere undersøgelser understøtter påstanden om vores dårlige søvn. Ifølge en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsens Nationale Sundhedsprofil for 2013, viste det sig, at hele 41 procent af danskerne selv mener, at de har været generet af søvnbesvær inden for de seneste 14 dage.

Også en økonomisk udfordring

Dårlig søvn er også en økonomisk udfordring, både for dig selv og for samfundet. Søvnproblemer har nemlig sammenhæng med øget medicinforbrug, antal konsultationer hos lægen, øget involvering i flere ulykker i trafikken og på arbejdet, nedsat produktivitet i hverdagen og øget fravær fra arbejde i form af flere sygedage, skriver Kristeligtdagblad.dk i denne artikel. Det estimeres at danskernes søvnproblemer årligt koster samfundet over 10 milliarder.

Sådan kan du forbedre din søvn

Der er mange aspekter i at forbedre sin søvn. Det handler først og fremmest om, at du sover behageligt i en god seng. Men der findes også mange gode råd om, hvad du bør gøre for at sove bedre. Vi kigger her lidt nærmere på nogle af de råd, som eksperterne giver.

Vi tager udgangspunkt i en stor søvnrapport, der er udviklet af lægeforeningen og Trygfonden. Du kan læse hele rapporten her hos vidensråd.dk. I rapporten gennemgås sammenhængen mellem søvnproblemer, sundhed, arbejdsmiljø, stress, og meget mere. Det er nogle af landets førende forskere og søvnlæger, der har udarbejdet rapporten.

»Det er første gang nogensinde, at vi har gennemgået eksisterende videnskab mere systematisk for at danne et beslutningsgrundlag for, hvad vi mener er gode råd og vejledning inden for søvnområdet,« siger Poul Jennum, der er professor ved Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet og overlæge ved Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital og Rigshospitalet

Her kan du læse nærmere om nogle af de ting som kan påvirke din søvn: 

Drikker du kaffe eller alkohol inden sengetid? vin og kaffe søvn

En af de ting som kan have en negativ indvirkning på din søvn, er koffein. Kjeld Hermansen, der er professor og overlæge på Aarhus Universitetshospital, forklarer at koffein gør det sværere for kroppen at falde til ro og dermed falde i søvn. Du risikerer også at få en mere urolig søvn i løbet af natten, hvilket kan gøre, at du vågner op og ikke føler dig tilstrækkeligt udviklet.

Også alkohol kan være forstyrrende for din søvn. Det er altså en myte, at du sover bedre på et par glas rødvin. For når du drikker alkohol, specielt i tilfælde hvor du drikker store mængder, vil du opleve en mere urolig søvn. Din krop har simpelthen svært ved at finde ro, og derfor bliver du ikke udhvilet optimalt.

Alkohol er også vanddrivende, hvilket også kan betyde, at du skal op og tisse om natten, hvilket også forstyrrer din søvn, forklarer Kjeld Hermansen.

Gode fødevarer:

mandler og bananerHvis du i stedet er på udkig efter ting, som du kan indtage, som forbedrer din søvn, så får du her en række fødevarer som overlægen anbefaler:

Du kan gå efter fødevarer der indeholder aminosyren tryptofan, som i din krop omdannes til melatonin, hvilket er et søvnhormon. Dette hjælper din krop til at opnå en dybere og mere behagelig søvn. Fødevarer der indeholder tryptofan er blandt andet: Bananer, mørk chokolade, tørrede dadler, yoghurt og mandler.

Desuden findes Melatonin også i komælk og modermælk.

Motion – En vigtigt faktor for en god søvn

motion og søvn»Forskningen peger mod, at folk som lider af søvnproblemer, kan forbedre deres søvn, hvis de bliver fysisk aktive,« siger Anders Sjödin, professor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet til Videnskab.dk

Han anbefaler at folk med søvnproblemer, husker at være regelmæssigt fysisk aktive. Gerne en time om dagen, hvis du virkelig ønsker at mærke effekten. Han påpeger dog, at du ikke bør være intens fysisk aktiv i de sidste timer før sengetid. Han fortæller at fysisk aktivitet nedsætter stress og spændinger, hvilket er en af grundene til, at det kan hjælpe dig med at opnå en bedre søvn.

Stress kan ødelægge din søvn:

stress niveau ved søvnProfessor i sundhedspsykologi ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet, Bobby Zachariae fortæller, at stress er en af de vigtigste årsager til at søvnproblemer opstår. Det gælder både stress som kan forekomme ved at leve en hverdag, præget af travlhed og mange bekymringer. Men også søvnproblemer kan blive en stressfaktor i sig selv, hvis du bliver stresset over ikke at kunne sove. Det kan meget nemt udvikle sig til en ond cirkel.

Når vi opnår et stressniveau i vores krop, så skyldes det er en naturlig forsvarsmekanisme, der får kroppen til at være på vagt. Stressen gør, at vi bliver aktiveret både psykisk og fysisk, hvilket holder kroppen vågen og dermed kan modvirke det naturlige søvnrytme.

Professoren anbefaler, at du tager konfrontationen med de problemer du har før du skal sove, så du ikke ligger søvnløs om natten og tænker over dem.

Han anbefaler også, at du skriver de ting ned som går dig på og hvad du har tænkt dig at gøre ved dem. Det kan hjælpe dig med at få ro i sindet, og dermed få dig til at sove bedre og falde nemmere i søvn.

Rygning er skadeligt for søvnen 

rygning og søvn

En ting som der har været ekstra stor fokus på de seneste år, er sammenhængen mellem søvn og rygning. Ifølge overlæge og søvnforsker Poul Jennum, så er rygning er en meget væsentlig årsag til søvnproblemer.

Selvom forskerne ikke har 100 % klarlagt, hvad sammenhængen mellem søvn og tobaksrøg er, så mener de at det store antal af stoffer i tobaksrøgen, som eksempelvis nikotin, kan være med til at påvirke din søvn negativt.

Forskerne mener at konsekvensen af rygning blandt andet er flere søvnforstyrrelser, kortere søvnlængde, natlig hoste og forværret søvn struktur.

Anbefalingen til rygere med søvnproblemer er meget kort og kontakt fra overlæge Poul Jennum: »De skal stoppe med at ryge. Rygestop er den eneste behandling, der findes


Det betyder søvnen for din træning

træning og søvnEfter en god omgang træning er det vigtigt, at kroppen får hvile. Restitution spiller nemlig en lige så vigtig rolle for effekten af din træning, som selve træningen gør. Samtidig giver en for dårlig nattesøvn dig både en masse problemer i hverdagen, ligesom det kan forøge din risiko for at udvikle både demens og en lang række livsstilssygdomme. Læs med her og lær, hvordan du får en bedre nattesøvn.

På mange måder ligger nøglen til et sundt liv i at få en god nattesøvn. Det viser utallige forskningsresultater og de nyeste videnskabelige landvindinger inden for søvnforskningen. Samtidig stiger antallet af danskere, der klager over søvnproblemer.

For mange springer enten en times søvn eller to over for at få deres travle hverdag til at hænge sammen. Andre tager dagens problemer med i seng, hvor de så holder dem vågne. Andre igen giver sig selv dårlige forudsætninger for at falde i søvn. Så alt i alt får danskerne mere og mere ondt i søvnen i takt med at videnskaben den ene gang efter den anden fastslår, at søvnen er ekstrem vigtig for din sundhed.

Vi praler med, hvor lidt vi sover

Faktisk har vi en vanvittig usund indstilling til søvn i dag. Det er blevet socialt acceptabelt, at sove for lidt. Det er ikke ualmindeligt, at folk ligefrem praler med, hvor lidt de sover. Det får dem til at få en status som enormt produktive og superoptimerede mennesker, der får det maksimale ud af døgnets timer.

Problemet er bare, at dårlig søvn øger risikoen for de mest kendte demenssygdomme som Alzheimer og Parkinsons, samtidig med at immunforsvaret svækkes, vi tager på i vægt og udvikler psykiske problemer. Det er den konklusion, som forskerne kommer frem til gang på gang og også hovedkonklusionen i bogen Why We Sleep, der er skrevet af en amerikansk søvnprofessor.

Ifølge bogen betyder den usunde indstilling til søvn, at generationen af søvnfornægtende, superproduktive mennesker kun skal forvente at leve, til de er først i 60’erne – med mindre de kommer i medicinsk behandling.

De har også en væsentlig større risiko for at køre galt i trafikken. Har du kun sovet fem timer sidste nat, øges risikoen for en ulykke i trafikken med 4,3 procent. Immunforsvaret sættes også over styr, fordi koncentrationen af inflammationsmarkører sænkes.

Samtidig bliver mændene mindre virile. For undersøgelser viser også, at mænd som sover for lidt, har 29 procent færre sædceller end dem, der sover de mellem 7 og 8 timers søvn, som skulle være det ideelle for os.

Så gør vi ikke noget ved denne søvnfornægtende adfærd, vil det være med til både at sænke gennemsnitslevealderen voldsomt, øge fedmeepidemien, samt resultere i flere demente og flere som dør af en livsstilssygdom. Der er kort sagt behov for, at vi bliver bedre til at sove, og at vi begynder at sove længe nok.

Træning forbedrer din søvnkvalitet

Men før vi kigger nærmere på, hvordan du får en bedre nattesøvn, er det også vigtigt at få med, at træning ret faktisk er med til at hjælpe dig til at sove bedre. Således har forskerne flere gange fastslået, at selv let til moderat træning i løbet af dagen, øger chancerne for at få en god nattesøvn.

Senest er det forskere fra Stanford University, der over et år fulgte en gruppe inaktive ældre, der klagede over søvnproblemer. Forskerne gav forsøgspersonerne et træningsprogram, der passede til den enkeltes fysiske form og eventuelle helbredsmæssige udfordringer. Fælles for alle var, at de skulle udføre let til moderat træning eller anden fysisk aktivitet en halv time hver dag.

Over det år som forskerne fulgte forsøgspersonerne i, rapporterede de ikke alene om bedre søvnkvalitet. Forsøgspersoner med depressioner meldte også om bedring og mange oplevede også et vægttab, der var større end det, som de forventeligt ville få af den øgede motion. Samtidig følte flere af dem, at de fik større fysisk velvære at både motion og bedre søvn.

Så tilsammen havde de to faktorer – træning og søvn – en stor positiv indflydelse på forsøgspersonernes liv. Så hvis du træner aktivt og seriøst, gør du altså allerede noget godt for din søvn. Men ikke nødvendigvis nok. Hvad du kan gøre, kommer vi tilbage til om lidt.

Hvad er det, der gør søvnen så sund for os?

En af de største fordele ved søvnen for dig som træner seriøst, er den restitution, som kroppens muskler får under søvnen. Her kan muskelmassen genopbygges efter de belastninger, den har fået under træningen. Så søvnen er godt for din fysik og med til at forøge effekten af din træning.

Samtidig renses hjernecellerne af en særlig rensevæske, der frigøres i hjernen, så snart du falder i søvn. Ved søvnens indtræden skrumper hjernecellerne en lille smule. Derved kan rensevæsken bedre komme til at skylle affalds- og andre unødvendige stoffer væk fra hjernecellerne. Denne del af søvnen er godt for din psyke og din mentale dømmekraft i hverdagen.

Samtidig renses cellerne i resten af kroppen, ligesom maven renser ud og fordøjer de sidste rester af dagens måltid. Så alt i alt har søvnen en stor, positiv effekt på din krop – hvis bare du går nok af den og sover godt nok.

Sådan får du en bedre nattesøvn

Skal du have en bedre nattesøvn, er der først og fremmest fire faktorer, du se nærmere på.

🔸 Dine forberedelser til at gå i seng
🔸 Dit soveværelses indretning
🔸 Din sengs kvalitet
🔸 Dine liggevaner i sengen

Lad os se nærmere på hver af de fire faktorer, og hvad du skal gøre for at justere på eventuel uheldig adfærd eller dårlige valg.

Sådan forbereder du dig på at gå i seng

Kroppen og specielt hjernen er ikke bare en maskine, du kan slukke for, når du gerne vil sove. Eller rettere, det kan du, hvis du selv kunne ændre saltkoncentrationen i hjernevæsken. Det viser dansk forskning med mus: Dem kunne forskerne få til at falde i søvn og vågne op igen på kommando ved henholdsvis at øge eller formindske saltkoncentrationen i hjernevæsken.

Den slags skal vi nok ikke begynde at eksperimentere med. I stedet skal du forberede både hjerne og krop på, at det er tid til at gå i seng. Det gør du nemmest ved at:

🔸 Gå i seng og stå op på samme tid hver dag
🔸 Sætte tempoet ned og slappe af, før du går i seng
🔸 Dæmpe belysningen før sengetid
🔸 Undgå at bruge computer-, mobil- og tv-skærm inden sengetid
🔸 Undgå at spise større måltider eller drikke meget før sengetid
🔸 Undgå alkoholindtag lige før sengetid
🔸 Ikke træne eller være fysisk aktiv lige op til sengetid

Gå i seng og stå op på samme tid hver dag

i seng samme tid hver dagVi er vanedyr, og alle ved hvor svært det er at bryde en dårlig vane. Det samme gælder gode vaner, når de først er blevet etableret. Derfor skal du skabe en god vane for din krop, ved at gå i seng og stå op på samme tid hver dag – også i weekenden.

Derved bliver kroppen og dit sind vant til, at du skal i seng og tilpasser sine processer til dette helt automatisk. Det betyder, at du slipper for at ligge og vende og dreje dig en hel masse, når du kommer i seng, fordi din hjerne og din krop ikke var helt klar endnu.

Sæt tempoet ned, dæmp lyset og slap af

Vil du fremme denne effekt og forberede dig bedre mentalt på at gå i seng, skal du sætte tempoet ned og begynde at slappe af minimum en halv times tid før sengetid.

Det gør du bedst, ved ikke at foretage dig en masse rent fysisk lige før sengetid, samt sætte dig hen i en god stol eller sofaen, dæmpe lyset i lokalet og tage den mere med ro.

Undgå skærmbrug før sengetidinden sengetid

Er du som folk er flest, ville denne halve time på lavt aktivitetsniveau være en kærkommen lejlighed til at få tjekket de sidste mails, set de sidste Facebook-opdateringer eller se det sene nyhedsprogram før sengetid.

Men faktisk skal du holde dig helt fra både computer-, tablet-, mobil- og tv-skærme i en halv times tid før sengetid. For det blå lys fra skærmen får din hjerne til at tro, at det er midt på dagen – også selv om du bruger den særlige natbelysning, som mange nyere elektroniske enheder tilbyder i dag. Selv om de nedsætter mængden af det blå lys, er det ikke helt godt endnu.

Spis og drik ikke for meget – og slet ikke alkohol

Skal du øge muligheden for at få en god nattesøvn, er det også vigtigt, at du ikke spiser et alt for stort måltid, og ikke indtager for meget væske lige inden sengetid. Det sætter maven på overarbejde og øger risikoen for, at du vågner op i løbet af natten, fordi du er nødt til at træde af på naturens vegne.

Det er heller ikke nogen god ide at drikke alkohol, lige før du skal i seng. Det sætter dit stofskifte i vejret, så du får sværere ved at falde i søvn, øger risikoen for at du skal op at tisse, og kan forstyrre din fysiske processer i hjernen, som skulle få dig til at falde i søvn. Derfor forhindrer selv et moderat alkoholindtag før sengetid, at du falder i den helt dybe REM-søvn, før alkoholen er forbrændt.

Undgå energidrik, men spis gerne lidt skyr

Du bør også undgå energidrikke, koffeinholdige og andre opkvikkende drikke før sengetid. Men en lille portion skyr, fromage frais, kvark eller et andet kaseinholdigt mælkeprodukt er en god ide – især hvis du træner hårdt fysisk. Du kan også tage det som et kosttilskud.

Kasein er nemlig et protein, der optages langsomt i kroppen. Det betyder, at du natten igennem giver kroppen byggesten til at genopbygge musklerne i den restitutionsproces, der foregår mens du sover. Så en lille portion kasein før sengetid er rent faktisk sundt for dig.

Samtidig sikrer kaseintilskuddet, at maven bliver ved med at være mæt natten igennem. Det mindsker risikoen for, at du vågner op midt om natten, fordi du er blevet sulten.

Undgå at træne lige op til sengetid

Hvad der til gengæld ikke er sundt for dig, er at træne lige før sengetid. Selv om det lyder som en god løsning for at køre dig træt, får træningen kroppen op i gear. Det betyder, at du får sværere ved at falde i søvn, hvis du går i seng lige efter din træning.

Så giv dig selv og din krop tid til at omstille jer til at skulle i seng, så både fysikken og hjernen kommer ned i gear.

Soveværelsets indretning

Dit soveværelses indretning er også særdeles vigtig for din nattesøvn. Især når det gælder lys og lyd.

Det skyldes, at vi helt tilbage fra urtiden altid har været ekstremt opmærksomme på lyde og lys i mørket, når vi sov. Det var faresignaler, som vi var nødt til at vågne så meget op for, at vi kunne tage stilling til dem, før vi kunne sove videre.

Sådan er det stadig i dag og derfor er det især vigtigt, at der er så stille og så mørk i soveværelset som muligt. Og vi taler helt mørkt. Selv statuslampen på et eventuelt fjernsyn i soveværelset kan være nok til at forstyrre din nattesøvn. Det samme gælder enhver form for støj. Både vejstøj og støj fra andre steder i boligen eller bygningen, som du bor i.

Derfor er det en god ide at indrette soveværelset med mørklægningsgardiner og slukke alle former for lys og apparater, når du skal sove. Om nødvendigt bør du anskaffe ørepropper og en ansigtsmaske, hvis du ikke kan falde i søvn på grund af lys og støj.

Senge- og søvnkvalitet går hånd i hånd

Det næste du skal se nærmere på, er det faktisk kvaliteten af din seng? Støtter den dig godt nok i din søvn, eller vågner du op med smerter fra f.eks. ryg, nakke eller lænd, fordi du ligger for blødt eller for hårdt?

Specielt madrassen i sengen er vigtig. Den skal sørge for, at din nakke og rygsøjle ligger så lige som muligt, uanset om du ligger på ryggen eller på en af siderne.

Det gør den ved at være udstyret med fjedre i en fasthed, der svarer til din vægt. Vejer du under 75 kilo, skal du således vælge en madras med medium fasthed. Vejer du mellem 75 og 95 kilo, som du vælge en madras med fast fasthed. Vejer du over 95 kilo, skal madrassen være udstyret med fjedre med ekstra fast fasthed.

Samtidig er det vigtigt, at madrassen er udstyret med komfortzoner, der tillader kroppens mere fremtrædende steder – som skuldre og hofter – at synke ned i madrassen. Samtidig skal andre komfortzoner støtte op omkring lænden og nakken –to steder på rygsøjlen, der helst skal ligge over madrassen, når du sover.

Problemet er, at vi har tendens til at vælge en for blød madras, når vi køber ny. For tit prøveligger vi kun den nye madras et par minutter i butikken, endda med overtøjet på, før vi beslutter os. Det er slet ikke nok til at bedømme, om vi har fundet den rigtige madras.

Derfor er det en god ide at købe madrassen et sted, hvor du kan få lov at ombytte den, hvis det viser sig, at du har valgt en for blød madras. Det er der flere og flere forhandlere, der tilbyder. Nogle tilbyder op til 100 dages prøvetid. Det er vigtigt at du sikrer dig muligheden for at ombytte, hvis du skal have mulighed for at finde den bedste seng, som passer lige netop til dine behov.

Også sengens højde, indstillingsmuligheder og andre parametre er vigtige, når du skal vælge seng. Det kan du finde en guide til her i vores dobbeltseng artikel.

Dine liggevaner i sengen bestemmer kvaliteten af din nattesøvnkontinentalseng liggeposition

Den sidste parameter du skal tage op til overvejelse, hvis du vil forbedre din nattesøvn er, hvordan du ligger i sengen om natten. Her har de fleste oftest en bestemt favoritstilling. Men det er slet ikke sikkert, at det er den mest optimale for din nattesøvn.

Generelt kan du ligge på fire måder: På ryggen, på en af siderne eller på maven.

På maven er klart den dårligste af de fire, da det nemt giver rygproblemer og problemer med at finde et godt sted til armene. Samtidig bliver vejrtrækningen mere besværlig, ligesom du oftest vil få problemer med nakken, fordi du er nødt til at ligge med hovedet til en af siderne for at kunne få luft.

På ryggen giver nemt problemer med snorken, der igen menes at øge risikoen for at udvikle søvnapnø. Det er en tilstand, hvor drøblen og de øvre luftveje kan lukke af for lufttilførslen til lungerne. Det betyder, at du oftest bliver forstyrret i din nattesøvn, fordi du ikke kan få luft. Tilstanden menes at øge risikoen for, at du udvikler en demenssygdom senere i livet – dels på grund af den dårligere nattesøvn og dels på grund af manglende ilt til hjernen.

Ligger du derimod på en af siderne og specielt på den venstre side, øger du chancerne for at få en god nattesøvn. Samtidig forbedrer du også muligheden for, at den renselsesproces, der foregår i hjernen, mens du sover, foregår mest effektivt.

Processen har nemlig med tiden tilpasset sig til, at hovedparten af alle pattedyr – herunder mennesker – har en naturlig præference for at sove på venstre side. Derfor foregår processen mest optimalt, når du ligger netop på venstre side.

Dårlig liggestilling er nemmere at ændre, end du tror

En forkert liggestilling i sengen lyder som en svær vane at bryde. Men faktisk er det muligt ved at anvende puder og pøller, der gør det sværere for dig, at komme til at ligge “forkert”.

Det er næppe særlig charmerende for din sengepartner. Men den gode nyhed er, at du efter oftest kun nogle få uger holder op med at forsøge at ligge på en uhensigtsmæssig måde i sengen. Simpelthen fordi du vænner dig til, at det ikke er muligt længere.