Boksmadras Guide 2020 – Find den bedste boksmadras til dine behov

10

I denne guide ser vi nærmere på hvad du bør være opmærksom på, når du skal købe en boksmadras. Samtidig giver vi også en række bud på gode, prisbillige boksmadrasser. Så hvis du overvejer at købe en ny boksmadras, giver denne artikel dig, alt hvad du skal vide om boksmadrasser.

Boksmadrasser er en meget udbredt og populær sengetype i Danmark. Både fordi en boksmadras generelt er en nem løsning, da den i praksis er en madras med ben på. Det gør den meget lettere at stille op, da du hverken skal bruge sengeramme eller sengebund. Det er en alt i en løsning, som samtidig er nem at flytte rundt på. Det gør det nemt, at holde rent under sengen.

Find den bedste boksmadras:

Hvad der er den bedste boksmadras for dig, afhænger af en række forskellige parametre. Først og fremmest afhænger liggekomforten på boksmadrassen af fjedretypen. Samtidig bør du også være opmærksom på, at der er en meget stor kvalitetsforskel på de forskellige boksmadrasser.

Her vil du opdage, at nogle af de bedste boksmadrasser oftest produceret her i Danmark. Tilsvarende findes der også et hav af masseproducerede, ofte billige boksmadrasser, der typisk er produceret i Asien eller Østeuropa. De har typisk ikke den samme liggekomfort, ligesom holdbarheden sjældent er lige så god.

Vi anbefaler derfor, at du går efter en dansk produceret madras, så du kan være 100 % sikker på at kvaliteten er i orden, ligesom den er designet til vores kropsbygning herhjemme. Prisforskellen mellem en masseproduceret madras fra Asien eller Østeuropa og så en dansk produceret boksmadras er sjældent særlig stor – og den lille merpris er absolut alle pengene værd.

Sammen med Bedrenætter giver vi dig her en guide til de ting du bør overveje når du køber ny boksmadras, samt vi giver dig en række bud på gode boksmadrasser hvor vi mener at du får meget kvalitet for pengene.

Dette skal du være opmærksom på:

Vælg fjedretype og fasthed efter din vægt:
En god boksmadras er typisk opbygget af pocket-fjedre eller multipocket fjedre. Forskellen på de to fjedretyper afhænger helt og aldeles af, hvor mange fjedre pr. kvadratmeter, der anvendes af boksmadrassen. Boksmadrasser med pocketfjedre anvender typiske 250-300 fjedre pr. kvadratmeter, mens multipocketfjedre har 450-500 fjedre eller mere pr. kvadratmeter.fjedre til boksmadras

Hvilken fjedretype du vælger, har stor indflydelse på din liggekomfort. Jo flere fjedre din boksmadras har pr. kvadratmeter, jo mere præcist kan den tilpasse sig din krops konturer og sikre, at boksmadrassen støtter mest muligt den under søvnen.

Udover fjedretypen har også den såkaldte fasthed en stor betydning for liggekomforten. Fastheden fortæller noget om, hvor nemt fjedrene giver efter, når du ligger på dem.

Disse retningslinjer viser dig hvad du skal vælge:

Vejer du under 75 kilo – Så skal du vælge en boksmadras med pocketfjedre og medium fasthed. Derved understøtter boksmadrassen din krop bedst muligt. Samtidig tillader den skuldre og hofter at synke så tilpas ned i madrassen, at din rygsøjle og din nakke ligger lige, uanset om du ligger på siden eller på ryggen.

Vejer du mellem 75 og 95 kilo – Så bør du vælge enten en boksmadras med pocketfjedre og fast/hård fasthed eller en boksmadras med multipocketfjedre og medium fasthed.

Vejer du mere end 95 kiloI så tilfælde bør du altid vælge en boksmadras med multipocket-fjedre og fast fasthed. Den giver din krop den bedste støtte under søvnen.

Hvor mange komfortzoner bør boksmadrassen have?
En anden parameter, du skal være opmærksom på, er antallet af komfortzoner i boksmadrassen. Det er særlige områder i madrassen, der er tilpasset forskellige steder på kroppen.

Zonerne er vigtige, da de er tilpasset din krop, så madrassen giver optimal komfort for både hoved, skuldre, ryg, hofte osv. Vi anbefaler at du finder en boksmadras med 5 – 7 komfortzoner, der henholdsvis støtter op om og tillader at f.eks. hofter og skuldre lettere synker ned i madrassen.

Hvilken polstring skal jeg vælge på min boksmadras:
Rundt om fjedrene i boksmadrassen er der lagt en polstring, der sikrer, at du ikke kan mærke fjedrene gennem betrækket på madrassen. Tykkelsen og typen på polstringen kan have stor betydning for din liggekomfort.

Typisk er polstringen på mellem 4 og 6 centimeter og består enten af et lag af såkaldt memory skum, af latex eller en kombination af begge eller brug af gel.

Boksmadrasser med polstring i memory-skum:
Memory-skum er en slags varmefølsom skumgummi, der tilpasser sig kroppens konturer efter temperaturen. Ved hofter og skuldre synker skumgummiet mere sammen, da vi afgiver mere varme på disse steder, fordi de trykkes mere ned i madrassen. Tilsvarende afgiver vi ikke nær så meget varme til skumgummiet ved lænden og nakken, fordi de oftest ikke rører madrassen eller kun rører den meget lidt. Derfor synker memory-skummet ikke samme der.

Ulempen ved memory-skum er, at det er meget dårligt til at lede varme væk fra kroppen, ligesom det ikke tillader kroppen at ånde. Derfor kommer du meget nemt til at døje med varmen eller svede, hvis du vælger en boksmadras med polstring af memory-skum.

Boksmadrasser med polstring af latex:
Latex er som udgangspunkt et naturmateriale, men kan også fås i syntetiske kvaliteter, der dog sjældent har helt de samme egenskaber som naturligt latex.

Latex tilpasser sig også kroppens former efter hvor meget de enkelte kropsområder presser ned på latexlaget. Men i modsætning til memory-skum tillader latex kroppen at ånde og latexlaget transporterer også varme og fugt effektivt væk fra kroppen.

Derfor får du en mere stabil temperatur i sengen og får aldrig problemer med hverken varme eller sved, når du sover på en boksmadras med en polstring af latex.

Vi anbefaler som udgangspunkt en latex polstring, fordi det tillader din krop af ånde og transporterer fugt og varme væk fra kroppen, mens du sover. Det giver dig et mere sundt miljø at sove i med en nogenlunde stabil og ikke for varm temperatur. Derved mindskes antallet af gange, hvor du bliver ufrivilligt vækket om natten, fordi du enten sveder eller har fået sparket dynen af dig, så du er kommet til at fryse.

Skal jeg bruge topmadras oven på min boksmadras?
Selv om du sagtens kan sove på direkte på din boksmadras uden topmadras, anbefaler vi som udgangspunkt, at du tilvælger en topmadras oven på din boksmadras. Det giver en absolut bedre overordnet komfort og bedre søvnoplevelse, samtidig med at den mindsker sliddet på boksmadrassen.

Du kan således have glæde af boksmadrassen i længere tid og det er væsentligt billigere at skifte din topmadras end hele boksmadrassen. Samtidig giver topmadrassen mulighed for at justere, hvor blød eller hård boksmadrassen er at ligge på. Så vi mener at det absolut er værd at investere i en topmadras, for at få det optimale ud af din seng.topmadras til boksmadrasser

Lige som med polstringen kan du få topmadrasser med en kerne af enten memory-skum eller latex. Her kan du oftest vælge mellem en kerne på mellem 40 og 60 mm.

De to materialer giver de samme fordele og ulemper som i forbindelse med polstringen. Vi anbefaler derfor, at du vælger en topmadras med en kerne af latex og en kernetykkelse, der giver dig den bedste liggekomfort.

Hvilken benhøjde skal jeg vælge på min boksmadras?
På nogle modeller kan du vælge mellem forskellige benhøjder på boksmadrassen. Her anbefaler vi generelt at vælge så høje ben som muligt. Det gør det lettere at komme i og stå ud af sengen, især hvis du har fået problemer med ryggen eller bevægeapparatet. Det kommer oftest med alderen, hvorfor især ældre bør vælge høje ben på boksmadrassen.

Hvilket andet tilbehør bør jeg overveje til min boksmadras?
Til nogle boksmadrasser er det muligt at tilkøbe en sengegavl, der enten kan monteres på boksmadrassen eller på væggen bag boksmadrassen. Det er også muligt at tilkøbe såkaldte gavlpuder, der sidder fast på sengegavlen og gør det mere behageligt at sidde op af sengegavlen.

Forventer du, at du f.eks. også vil se fjernsyn eller sidde og læse i sengen, er det en god ide at tilkøbe en sengegavl til din boksmadras. Samtidig får den boksmadrassen til at fremstå mere som en egentlig seng.

Vigtigheden af god søvn: Se denne video og bliv klogere på din søvn

https://www.youtube.com/watch?v=D410j1SR6Pw

Gode boksmadrasser:

Vi kigger her nærmere på en række af markedets bedste boksmadrasser, fra vores faste samarbejdspartner Bedre Nætter. Boksmadrasserne kan bestilles online og du har mulighed for at prøve alle Bedre Nætters boksmadrasser i 30 dage, så du er sikker på, at du har fået valgt den rigtige fjedretype og fasthed på boksmadrassen.


Krone Signatur Box 180x200cm – Bedst til prisen hos Sengetid

Krone Signatur Box 180x200cm – Bedst til prisen hos Sengetid

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
15.995,00 Kr. 0,00 Kr. 15.995,00 Kr. Læs mere
.
Krone Signatur Box 180x200cm er hos Sengetid på listen over de senge, der er bedst til prisen – og der er ingen tvivl om, at modellen er blandt de ypperste på markedet. Vælger du sengen fra Krone Signatur, får du nemlig et væld af fordele. 

Derfor skal du vælge Krone Signatur Box 180x200cm

🔹 Komplet seng inkl. valgfri topmadras og ben
🔹 Fjedre i to lag øger mærkbart komforten
🔹
Topmadras med blødt og vaskbart betræk 

God søvn med senge fra Krone 

Denne seng er produceret af danske Krone, som længe har været karakteriseret ved højkvalitetssenge til konkurrencevenlige priser. 

Når du vælger et produkt fra Krone, er du altid sikker på, at sengen er produceret et sted, hvor kvalitetssikring grundlæggende er forankret i arbejdsprocessen. Nægter du at gå på kvalitetskompromis, er dette sengen for dig.
Avanceret boksmadras

Sengens boksmadras er udstyret med to lag fjedre. Det nederste lag sikrer en god stabilitet, og det øverste er forsynet med i alt fem zoner, som blandt andet giver god støtte til dine skuldre og til dine hofter. Over fjedrene ligger der et lag skum, som er pakket ind i slidstærk tekstil. Sengens vaskbare topmadras fås dertil i både latex og memory skum. Dette gør, at du kan sammensætte din seng efter behov. 

Sengekanten er lavet af en solid træramme, som kan holde til det meste af, hvad du, dine børn og din partner kan finde på. 

Krone Signatur Box 180x200cm vs. markedet

Krone Signatur Box 180x200cm er som udgangspunkt ikke blandt det danske markeds billigste senge. Det kan dog argumenteres, at der ikke kan sættes en pris på god søvn – og er du enig i dette udsagn, går du ikke galt med Krone Signatur. 

Her skal det tilføjes, at sengen alligevel er bandt de ’bedste til prisen’ hos Sengetid. Dette skyldes, at modellen jævnligt er på tilbud, og at du faktisk kan spare hele 60% på sengen, hvis du slår til på det rigtige tidspunkt. 

I modsætning til mange andre senge er Krone Signatur dertil udviklet med et mere end avanceret madrassystem, som både sikrer dig lækker komfort og stabile søvnforhold.

Udvalgte specifikationer

 • Produceret af den danske sengefabrikant Krone 
 • Sengen måler 180 x 200 cm. men findes også i andre størrelser 
 • Tilgængelig i et bredt udvalg af farvekombinationer 
 • Boksmadras med to lag fjedre og topmadras i enten latex eller memory skum 

Krone Box NU 90x210cm – Enkeltseng fra Krone i sublim kvalitet  

Krone Box NU 90x210cm – Enkeltseng fra Krone i sublim kvalitet 

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
3.995,00 Kr. 0,00 Kr. 3.995,00 Kr. Læs mere
.
Leder du efter en god enkeltseng, er denne seng fra Krone et rigtig fint bud. Krone Box NU fremhæves hos Sengetid som én af de bedste sengemodeller, og som de fleste andre af Krones modeller har sengen en lang række fordele. 

Derfor skal du vælge Krone Box NU 90x210cm

🔹 Passer perfekt til mindre soveværelser
🔹 Du vælger selv fasthed, topmadras og bentype
🔹
Sublim komfort med pocketfjedre i det øverste lag 

Vælg selv med Krone

Når du køber Krone, er du sikker på senge i høj kvalitet til priser, der er til at overkomme. Én af grundene til, at Krone længe har markeret sig som én af danskernes foretrukne sengeproducenter, er, at du med Krones produkter selv har mulighed for at sammensætte soveforhold, der passer optimalt til dig. Vælger du for eksempel Krone Box NU 90x210cm, bestemmer du selv sengens fasthed, topmadrassens materiale og benenes type. Uanset om du er let eller tung, til latex eller memory foam, eller tilhænger af tykke eller tynde sengeben, findes den ideelle seng hos Krone. 

Krones karakteristiske madrassystem 

Krones karakteristiske madrassystem består af en boksmadras og en topmadras. Boksmadrassen er udstyret med to lag fjedre, og oven på fjedrene ligger der et skumlag, som er godt pakket ind i kraftfuld og slidstærk tekstil. Dette gør, at du ikke behøver at bekymre dig om jævnlige udskiftninger. 

Topmadrassen er vaskbar og forsynet med fem zoner, som blandt andet sikrer, at dine hofter og skuldre får den mest optimale støtte i løbet af natten. 

Den solide søvn

Krone Box NU har ben, som er lavet af stål, og du vælger selv benenes tykkelse alt efter din vægt. Sammensætter du din Krone-seng rigtigt, kan du være sikker på en holdbarhed, der er helt i top.

Krone Box NU 90x210cm vs. markedet 

Som de fleste andre modeller fra Krone udmærker Krone BOX NU 90x210cm sig ikke direkte ved prisvenlighed. Til gengæld giver Krone hele 15 års garanti på deres produkter, og dette betyder, at du uanset hvad får rigeligt for dine penge. Desuden gør sengens stilrene design, at du kan sammensætte den med hvilken som helst form for boligindretning. 

Udvalgte specifikationer

 • Produceret af den danske sengefabrikant Krone
 • Sengen måler 90x210cm og findes i flere størrelser
 • Flere muligheder for både fasthed, topmadras og ben
 • Boksmadras findes både i latex og memory skum 

Norland Eksklusiv Box 80x200cm – Fremhævet model med lang garanti 

Norland Eksklusiv Box 80x200cm – Fremhævet model med lang garanti 

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
4.995,00 Kr. 0,00 Kr. 4.995,00 Kr. Læs mere
.
Som Krone Box NU 90x210cm er denne model fra Norland også fremhævet hos
Sengetid. Og som Krone Signatur Box kan modellen jævnligt findes på tilbud. Der er mange gode grunde til at vælge Norland Eksklusiv Box, næste gang du skal på sengeindkøb. 

Derfor skal du vælge Norland Eksklusiv Box 80x200cm

🔹 Kvalitetsseng til konkurrencevenlig pris
🔹 Hele 25 års garanti på produktet
🔹
Topmadras med vinter- og sommerside 

Derfor elsker danskerne Norland 

Danskerne elsker Norland. Dette skyldes flere ting. For det første har Norlands produkter en garanti på hele 25 år. For det andet er Norlands senge og madrasser fremstillet i smukke designs og høj kvalitet. Og for det tredje har Norland et avanceret madrassystem, som sikrer dig en stabil og komfortabel nattesøvn – hver nat. 

Køber du Norland Eksklusiv Box, får du en eksklusiv topmadras, der er forsynet med en vinterside og en sommerside. Dermed har du muligheden for at indrette dit sovemiljø specifikt efter årstiden. 

Boksmadrassen er forsynet med to lag posefjedre, og sengens i alt fem komfortzoner tilpasser sig til din krop, så der i løbet af natten både tages hensyn til dine skuldre, din nakke og dine hofter. 

Sammensæt efter behov 

Norlands senge kan sammensættes efter behov. Dette betyder, at du både kan vælge mellem forskellige farver, forskellige former for fasthed og forskellige topmadrasser, når du køber din Norland Eksklusiv Box . Dertil findes sengens ben både i forskellige materialer og forskellige størrelser. 

Norland Eksklusiv Box 80x200cm vs. markedet 

Som de nævnte produkter fra Krone er Norland Eksklusiv udstyret med et madrassystem i høj kvalitet. Og Krones produkter har sengen en god holdbarhed. Hvor Krone-sengene har en garanti på 15 år, har Norlands seng dog en garanti på hele 25. Søger du en seng, som du næsten kan nyde godt af i en levetid, er Norland Eksklusiv sengen for dig.  

Udvalgte specifikationer

 • Enkeltseng produceret af danske Norland 
 • Madrassen har en bredde på 80 cm. og en tykkelse på 200 cm. 
 • Topmadrassen har vinterside og en sommerside 
 • Topmadrassen fås både i latex og Wonderpur  
 • Boksmadras med i alt to lag posefjedre 
 • Benene findes i forskellige farver og forskellige materialer 
 • Madrassen er også tilgængelig i to forskellige farver 

Freja Fjäll – Dansk produceret luksus boxmadras med 100 dages risikofri prøve – Nu på tilbud

180x200_boxmadras_freja_

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
Nordicdream.dk 20.995,00 Kr. 0,00 Kr. 20.995,00 Kr. Læs mere

Bemærk: Hos Nordic Dream tilbyder de at du kan prøve sengen risikofrit i 100 dage. Hvis du ikke er fuldt tilfreds, så kommer de og henter den igen, uden beregning. Derefter får du det fulde købsbeløb retur.
Der er mulighed for at købe sengen på afbetaling, uden renter og gebyrer.

Freja Fjäll er en boxmadras, der er udviklet i samarbejde med førende fageksperter og fysioterapeuter. Sengen er lavet i rene nordiske linjer med materialer, der er udvalgt nøje. På den måde er man sikret en optimal og individuel støtte og aflastning af hele kroppen.

Boxmadrassen er produceret i Danmark af danske håndværkere, så man kan være sikker på at få en holdbar seng. Blandt andet består sengen af ergonomiske pocketfjedre, en trykaflastende topmadras med en latexkerne og Cooltex-skum.

Boxmadras med ergonomiske pocketfjedre

Med Freja Fjäll får man en boxmadras, der består af et dobbelt lag af danskproducerede og ergonomiske pocketfjedre. Det betyder, at sengen kommer med de optimale betingelser for en god søvn om natten.

Pocketfjedrene sørger for at forme sig efter kroppens konturer og yder en nænsom aflastning lige der, hvor kroppen har mest brug for det.

Mellem pocketfjedrene er der placeret Cooltex-skum, som er lavet for at gøre fjedrene mere smidige og elastiske. Skummet virker antibakterielt og hjælper desuden med at holde fugt væk fra madrassen.

180x200_boxmadras_freja_bedste_boxmadras

Solid sengeramme og 5 komfortzoner

Freja Fjäll er udstyret med en solid sengeramme, der er bygget af massivt svensk fyrretræ. Sengens fundament er derfor både robust og stabilt og har en tykkelse på 14 centimeter.

Endvidere kommer Freja Fjäll med 5 komfortzoner, der støtter ens krop. Disse komfortzoner yder en ekstra god støtte de steder på kroppen, hvor vi vejer mest.

Det vil sige, at fjedrene er mere fast ved mave og hofte, hvor den største del af vægten fra kroppen sidder.

latex-topmadras-nordicdream

Trykaflastende topmadras med naturlatexkerne

Ved køb af Freja Fjäll medfølger der en topmadras ved navn Fjäll. Topmadrassen har en kernetykkelse på 10 centimeter og består af naturlatex. Det vil sige, at madrassen både er åndbar, ventilerende og trykaflastende, så man er sikret en optimal aflastning hele natten.

Samtidigt forbliver sengemiljøet behageligt i sengen, hvilket er en fordel for brugere, der ofte oplever at have det varmt om natten.

Derudover kommer topmadrassen med et blødt bambusbetræk, der føles silkeblødt for kroppen.

Betrækket er slidstærkt og vaskbart, mens det også har en åndbar egenskab. Sidst men ikke mindst er Fjäll topmadrassen både Oeko-tex certificeret og allergivenlig.

Fordele ved Freja Fjäll:
🔹 Trykaflastende latextopmadras
🔹 5 komfortzoner
🔹 Ergonomiske og danskproducerede pocketfjedre
🔹 Dobbelt lag af fjedre
🔹 Solid sengeramme af svensk fyrretræ

Freja Fjäll boxmadras findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
210 x 210

Du kan læse mere om de forskellige Freja Fjäll boxmadrasser her.


Venus Motion boxmadras – Luksus boxmadras med 100 dages risikofri prøve 

Venus_boksmadras

Senses modellen er i øjeblikket på tilbud hos forhandleren, hvor den er nedsat med 60%. Dermed kan du få størrelsen 180 x 200 til 5.499 kr, nedsat fra 13.999 kr. Læs mere her.

Bemærk: Denne virksomhed tilbyder at du kan prøve sengen i 100 dage. Hvis du ikke kan lide sengen, kommer de og henter den igen gratis, og du får det fulde købsbeløb retur. Lige nu følger der en Gratis Gavl med i købet.

De tilbyder rentefri og gebyrfri finansering. Så man betaler kun for sengens beløb.

Venus Motion er en boxmadras, der er fremstillet af naturlige materialer.  Man får derfor en allergivenlig og sund seng, der kan anvendes af allergikere og astmatikere.

Derudover kommer Venus Motion med både et specialudviklet fjedersystem, komfortzoner og hybridskum, der alle er komponenter som samarbejder om at skabe en seng med en omfattende støtte og aflastning for hele kroppen.

Boxmadras med pocketfjedre og hybridskum

Venus Motion boxmadras består af flere kvalitetskomponenter, hvorfor man får en seng med en høj liggekomfort.

Blandt andet kommer sengen med en boksmadras med to lag af pocketfjedre samt smidigt og åndbart hybridskum rundt om fjedrene.

Både skum og pocketfjedre sørger for at give de optimale betingelser for en bedre søvn om natten.

Endvidere er pocketfjedrene inddelt i 7 komfortzoner, så kroppens forskellige dele får en individuel aflastning.

Venus_boxmadras

Stabil sengeramme

Rundt om sengen er der placeret en stabil og solid sengeramme, der udgør sengens fundament. Sengerammen er lavet af massivt svensk fyrretræ, der er et holdbart og slidstærkt materiale.

Selve tykkelsen er 20 centimeter, så man er sikret en stabil seng. Man kan derfor være sikker på, at man får en seng, der holder i mange år.

Fordele ved Venus Motion:
🔹 God topmadras
🔹 Sengeramme lavet af massivt svensk fyrretræ
🔹 Boxmadras med pocketfjedre
🔹 Hybridskum
🔹 Allergivenlig seng

Venus Motion boxmadras findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
90 x 210
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan læse mere om de forskellige Venus Natural boxmadrasser her.


Saga Älv – Billig boxmadras med rigtig god støtte – Netop nu nedsat

saga-boxmadras-180x200-

Bemærk: Saga Älv er i øjeblikket på tilbud hos forhandleren, hvor den er nedsat med 60%. Dermed kan du få størrelsen 180 x 200 til 5.995 kr, nedsat fra 14.995 kr.

Husk: Nordic Dream tilbyder at du kan prøve sengen i 100 dage. Hvis du ikke kan lide sengen, kommer de og henter den igen gratis, og du får det fulde købsbeløb retur.
De tilbyder rentefri og gebyrfri finansering. Så man betaler kun for sengens beløb.

Saga Älv er en danskproduceret boxmadras, der er lavet i et stilrent og klassisk design.

Udover designet har der været fokus på at skabe en seng med en høj liggekomfort, hvor kroppen bliver aflastet på en ergonomisk korrekt måde.

Derfor består Saga Älv blandt andet af et dobbelt fjedrelag, ergonomiske pocketfjedre, 5 komfortzoner og en trykaflastende latextopmadras.

Boxmadras med dobbelt fjedrelag


Saga Älv boxmadrassen er forsynet med to lag fjedre. Det dobbelte fjedrelag sørger for, at sengens affjedring er forbedret, mens det på samme tid øger sengens overordnede komfortniveau.

Derudover er Saga Älv lavet på en måde, så nakke, skuldre og lænd opnår en særlig tilpasset støtte, da fjedrene tilpasser sig efter kroppens konturer. Det sikrer, at man sover på en ergonomisk korrekt måde.

Det øverste lag fjedre består af 504 pocketfjedre pr. kvadratmeter, mens det nederste lag består af bonellfjedre. Pocketfjedrene er opdelt i 5 komfortzoner, hvor alle fjedre individuelt tilpasser sig efter kroppens mest udsatte dele.

saga-boxmadras-180x200

Miljøvenligt skum og solid sengeramme

Udover det dobbelte fjedrelag er Saga Älv ligeledes udstyret med miljøvenligt skum i form af polyetherskum.

Der er nemlig placeret et lag med polyetherskum ovenpå fjedrene, så man ligger behageligt i sengen uden at kunne mærke dem. Samtidigt sørger det også for, at sengens levetid forlænges. Skummet er modstandsdygtigt overfor fugt og godkendt efter Oeko-tex standard 100.

Rundt om sengen kan der findes en solid sengeramme bygget af svensk massivt fyrretræ. Sengerammen har en tykkelse på 8 centimeter, så den udgør et stabilt fundament for hele sengen.

Topmadras med naturligt latex og vaskbart betræk

Ved køb af Saga Älv medfølger der en topmadras ved navn Älv topmadrassen. Älv topmadrassen er udviklet ved brug af naturligt latex, der støtter og aflaster kroppen på en optimal måde.

Topmadrassen har en kernetykkelse på 7 centimeter og er betrukket med et vaskbart betræk. Da latex er et åndbart og ventilerende materiale, hjælper det med at holde en behagelig temperatur i sengen. Dette er en fordel for brugere, der ofte oplever at have det varmt om natten.

Fordele ved Saga Älv:
🔹 Topmadras lavet af et naturligt materiale
🔹 5 komfortzoner
🔹 Dobbelt lag af fjedre
🔹 Træramme lavet af svensk massivt fyrretræ
🔹 Et lag af polyetherskum ovenpå fjedrene

Saga Älv boxmadras findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Du kan læse mere om de forskellige Saga Älv boxmadrasser her.


5 gode råd til at falde nemmere i søvn: I denne video kan lære mere om hvordan du hjælper din krop til at bedre slappe af, så du nemmere falder i søvn…

https://www.youtube.com/watch?v=-i9w42-9Hbo&feature=youtu.be

Ideel Harmoni boksmadras

ideel_harmoni_boksmadrassen

Ideel Harmoni er en klassisk, komfortabel boksmadras til en rigtig god pris. Boksmadrassen leveres med valgfri 40 mm topmadras af enten latex eller Celcius-skum og har hele 19 cm høje egetræsben. Så her bliver der ingen problemer med hverken at komme i eller ud af sengen.

Samtidig er der masser af opbevaringsplads under sengen. Selv dit sammenklappelige løbebånd eller andet fitness-udstyr, der kan foldes sammen, når det ikke er i brug, kan du nemt få plads til.

Minimalistisk design i neutral farve

Designet på Ideel Harmoni er lige så gennemført som på langt dyrere senge. Designstilen er holdt minimalistisk og dejlig fri for krummelurer og andre unødvendige designmæssige detaljer. Møbelstoffet på sengen er i øvrigt meget behageligt af føle på og nemt at rengøre. Samtidig gør det neutrale farvevalg og minimalistiske design, at du ikke får problemer med at få sengen til at passe ind, uanset hvilken stilart du har i dit soveværelse.

Boksmadrassen fås i flere størrelser, hvoraf det er muligt at tilkøbe en flot gavl til ”dobbelsengsudgaverne”. Det fuldender helhedsudtrykket og gør det samtidig mere behageligt for jer, at sidde op i sengen.

250 pocketfjedre i hver deres stofpose

Ideel Harmoni er udstyret med hele 250 pocketfjedre pr. kvadratmeter og kan fås i henholdsvis medium eller fast fasthed. Boksmadrassen fås også i en version til personer, der vejer over 95 kilo. Den kaldes for 95+.

Madrassen er opdelt i 5 komfortzoner, der støtter op om lænd, nakke og ben, samt tillader skuldre og hofter at synke dybere ned i madrassen. Derved er du sikker på, at din rygsøjle altid ligger så lige som muligt, uanset om du ligger på siden eller på ryggen.

Skulle du have valgt en forkert fasthed på din nye Ideel Harmoni boksmadras, kan du få ombyttet madrassen inden for de første 30 dage efter modtagelsen. Det er en god sikkerhed at have i baghånden, som betyder, at du ikke skal tilbringe de næste mange år i en seng, der er enten for hård eller for blød på grund af et fejlkøb.

20 års garanti på ramme og fjedre

Og sengen her er netop bygget til at holde i mange år. Derfor giver producenten også hele 20 års garanti mod både brud på ramme og fjedre i sengen. Så selv om du sagtens kan finde dyrere senge end Ideel Harmoni, er du sikker på, at du får kram, som er beregnet til at skulle holde i mange år.

Ideel Harmoni fås i disse størrelser:

80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Du kan læse mere om Ideel Harmoni her.


Atlas boxmadras – god prisvenlig seng 

jupiter_wood_madras

Atlas Wood er produceret i Danmark, hvorfor det er en seng, der har været igennem strenge kvalitetskrav. Man er derfor sikret en boxmadras af høj kvalitet, hvor der har været fokus på både design, funktionalitet og komfort.

Sengen er en boxmadras, hvorfor man blot skal montere benene, når man modtager sengen, hvorefter den er klar til brug lige med det samme.

5 komfortzoner og 220 pocketfjedre pr. kvadratmeter

Med Atlas Wood får man en boxmadras, der er udstyret med 220 pocketfjedre pr. kvadratmeter samt 5 komfortzoner. De 220 pocketfjedre pr. kvadratmeter samt de 5 komfortzoner samarbejder om at give forbrugeren den mest optimale støtte og aflastning.

Komfortzonerne sørger nemlig for, at kroppens forskellige dele ikke får den samme støtte, da de ikke har brug for dette. I stedet for de en personlig og unik støtte, så kroppen bliver aflastet på den bedst muligt måde hele natten igennem.

Solidt og robust fundament

Når det kommer til en boxmadras, så er det vigtigt med et solidt fundament. Dette får man med Atlas Wood, da denne model er forsynet med en solid og stabil træramme. Trærammen er fremstillet af massivt, svensk fyrretræ og har en kernetykkelse på 8 centimeter. Det vil sige, at man vil opleve en seng, der føles stabil hele tiden. Desuden sikrer fundamentet, at sengen er både slidstærk og holdbar, hvorfor den kan holde i mange år frem i tiden.

Ventilerende topmadras med latexkerne

Med Atlas Wood boxmadras medfølger der en topmadras med en latexkerne. Da topmadrassen er udstyret med en latexkerne, er den både ventilerende og åndbar. Det betyder, at sovemiljøet vil føles mere rent og friskt, da sved, varme og fugt konstant bliver afledt gennem hele natten. Selve topmadrassen har en kerne med en tykkelse på 4 centimeter.

Fordele ved Atlas Wood:
🔵 Ventilerende topmadras
🔵 Solidt og stabilt fundament
🔵 220 pocketfjedre pr. kvadratmeter
🔵 5 komfortzoner
🔵 Danskproduceret boxmadras

Atlas Wood boxmadras findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Du kan se alle Atlas Wood sengene her.


Senses Mayan

senses_mayan_boksmadras

Senses Mayan er en boxmadras, der er produceret i Danmark. Det er en seng, hvor der har været fokus på en omhyggelig støtte og komfort. Men det er ikke det eneste, der er en fordel ved denne model. Senses Mayan er nemlig også forsynet med en allergivenlig topmadras, hvorfor den er velegnet til forbrugere med allergi.

I og med boxmadrassen er fremstillet i Danmark, så kan man være sikker på, at alle sengens materialer er af høj kvalitet. Man investerer derfor i en seng med en lang levetid, hvorfor den kan holde i mange år, hvis man sørger for at passe godt på den.

7 komfortzoner og 220 pocketfjedre pr. kvadratmeter

Senses Mayan er forsynet med 220 pocketfjedre pr. kvadratmeter samt 7 komfortzoner. Pocketfjedrene sørger for, at man vil opleve en personlig og unik støtte. Dette er muligt i samarbejde med sengens 7 komfortzoner, der sikrer, at de forskellige kropsdele ikke får præcis den samme støtte. Da ens nakke og ens lænd ikke har brug for helt den samme aflastning og støtte, så er det en fordel med en seng, der tager hensyn til dette. Det gør Senses Mayan, hvorfor kroppen er sikret en nat med en omfattende aflastning og støtte.

Boxmadras med dobbeltfjedret kerne

Senses Mayan kommer med en dobbeltfjedret kerne, der omringes af en polstring af hybridskum. Denne polstring er åndbar og ventilerende, hvorfor varme, sved og fugt hurtigt bliver afledt. Man vil derfor opleve et friskt sovemiljø, hvilket er med til at sørge for en bedre nattesøvn

Derudover er Senses Mayan forsynet med et solidt fundament i form af en massiv træramme produceret af svensk fyrretræ. Trærammen er både slidstærk og holdbar og bidrager til sengens lange levetid.

Topmadras lavet af 100 % organisk naturlatex

Ved køb af Senses Mayan boxmadras medfølger der en topmadras, der er velegnet til allergikere. Topmadrassen er nemlig fremstillet af 100 % organisk naturlatex fra Guatemala. Den er desuden CO2-neutral samt certificeret med Rainforest Alliance, hvorfor det også er en miljøvenlig og bæredygtig topmadras. Da topmadrassen kommer med en latexkerne, er den ydermere åndbar og ventilerende. Kernetykkelsen er på i alt 5 centimeter.

Fordele ved Senses Mayan:
🔵 Kommer med en Mayan Green-topmadras
🔵 7 komfortzoner
🔵 220 pocketfjedre pr. kvadratmeter
🔵 Træramme lavet af svensk fyrretræ
🔵 Produceret i Danmark

Senses Mayan boxmadras findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan se alle Senses Mayan sengene her.


Derfor er en god nattesøvn vigtig for dig og dit helbred

Skal du give dig selv de bedste forudsætninger for at komme godt igennem den kommende dag, skal du sørge for at få en god nattesøvn. Det gavner både dit fysiske og mentale helbred, ligesom det kan forebygge en masse ubehagelige sygdomme.

For at få den bedste nattesøvn, skal du have styr på en lang række faktorer som:

🔵 En god seng som passer til din kropsbygning
🔵 Have faste sengetider
🔵 Få mellem 7 til 8 timers søvn hver nat
🔵 At forberede dig mentalt på at gå til ro
🔵 Ligge på den rigtige måde i sengen om natten
🔵 Sove stille, mørkt og køligt

Lad os se nærmere på de forskellige parametre, for at finde ud af, hvordan du kan optimere dine chancer for at få en god nattesøvn så meget som muligt.

Sørg for en god seng, der passer til din kropsbygning
Først og fremmest afhænger din nattesøvn af, hvor godt din seng passer til din kropsbygning. Vælger du en seng, der er enten for blød eller for hård, kan du nemlig få problemer med både ryg, nakke og bevægeapparat, ligesom især en for blød seng kan give problemer med blodomløbet.

Her er det vigtigt, at du vælger en madras, der har den rigtige fasthed i forhold til din vægt. Det har vi allerede gennemgået tidligere i artiklen.

Men selv om du har valgt den rigtige fasthed på madrassen, bør du også sikre dig, at den rent faktisk støtter korrekt op omkring din ryg og nakke. Det tjekker du bedst, ved at lægge dig i sengen og have en hjælper med, der kan teste, om du ligger rigtigt.

Ligger du på ryggen, skal det være muligt for hjælperen at få en flad hånd ind under lænden på dig, mens du ligger i sengen. Kan han eller hun ikke det, er madrassen for blød.

Når du ligger på siden, bør rygsøjle og nakke være helt lige, når du ligger med hovedet på puden. Laver ryg og nakke en opadgående bue er madrassen for hård og er buen nedadvendt, er madrassen for blød. Det kan også være komfortzonerne i madrassen der mangler eller er placeret forkert i forhold til din kropslængde.

Sørg for at have faste sengetiderfaste sengetider
En anden vigtig parameter for en god nattesøvn er, at du sørger for at have så ensartet et søvnmønster som muligt. Det vil sige, at du skal sørge for at gå i seng på nogenlunde samme tid hver aften og stå op på samme tid hver morgen – også i weekenderne.

Derved sover du på den tid af døgnet, som kroppen har vænnet sig til. Det giver dig den største chance for at få en fast søvnrytme, der passer nogenlunde til din krops behov. Brug eventuelt en sundhedsapp på din telefon til at minde dig om sengetiderne og holde styr på dit søvnmønster.

Føler du ikke at du er ordentligt frisk eller oplever du, at du er meget morgensur, kan det betale sig at forsøge at vågne en halv time før eller en halv time senere. Derved tilpasser du din opvågning bedre til din søvnperiode og slipper både for at være uoplagt hele dagen og for at være morgensur.

Få mellem 7 til 8 timers søvn hver nat
Det vigtigste ved de faste sengetider er, at du får nogenlunde samme antal timers søvn hver nat. Her viser den nyeste forskning, at du skal have mellem 7 og 8 timers søvn i gennemsnit hver nat. Både hvis du sover i kortere eller længere tid, kan det give dig komplikationer både i hverdagen og på længere sigt.

Det skyldes, at både kroppen og især hjernen skal have tid til at restituere sig efter den foregående dag. For hjernens vedkommende sker gennem de forskellige søvnfaser, som vi gennemgår hver nat. Her får hjernen bearbejdet og lagret dagens oplevelser i langtidshukommelsen, samt sorteret de detaljer fra, som det ikke er væsentligt at huske på.

Samtidig ”vaskes” hjernes celler rene for affalds- og sporstoffer. Sker dette ikke, risikerer du at udvikle Alzheimers, Parkinsons eller andre demenssygdomme. Renselsesprocessen foregår ved, at hjernecellerne krymper en lille smule, når du falder i søvn, så der bliver plads til, at en særlig rensevæske får mulighed for at fjerne de skadelige stoffer, som har ophobet sig i hjernecellerne gennem dagen.

Det hele styres af mængden af kalium i den væske, der omgiver hjernen. Opdagelsen skyldes den danske hjerneprofessor Maiken Nedergaard, som har foretaget forsøg på mus. Her kunne hun få dem til at falde i søvn eller vågne på kommando, blot ved at mindske eller øge kaliumkoncentrationen i hjernevæsken.

Ligge på den rigtige måde i sengen om natten
Når det kommer til selve renselsesprocessen i hjernen, spiller din sovestilling også en afgørende rolle. Her viser den nyeste forskning fra Stony Brook Universitet, at du skal sove på siden. Her har forskerne fundet ud af det, ved at studere liggepositionens indvirkning på mus og gnaveres indlæringsevne.

De mus som sov på siden, havde nemmere ved at tillære sig og huske nye færdigheder, end de mus som sov på ryggen eller maven. Samtidig kunne forskerne måle en bedre udskillelse af affaldsstoffer fra hjernen, når musene tilbragte natten på siden.

Det stemmer ganske godt overens med alle andre dyr, der i langt de fleste tilfælde sover på siden af sig selv. Derfor mener forskerne, at dyr og mennesker med tiden har optimeret renselsesprocessen i hjernen, så den fungerer bedst, når vi sover på siden.

Sover du på siden, slipper du samtidig af med en lang række andre søvnproblemer som snorken og den særligt farlige søvnapnø. Den oftest opstår, hvis du sover på ryggen. Her lukkes der for luftvejene i svælget, så vi reelt set ikke trækker vejret i op til flere minutter ad gangen. Det sænker ilttilførslen til kroppen og hjernen og derfor øger søvnapnø også risikoen for at udvikle demenssygdomme.

Forbered dig mentalt på at gå til ro
Har du svært ved at falde i søvn om aftenen, skal du især se nærmere på, hvad du foretager dig i timerne op til du skal gå til ro. Bruger du din computer, iPad eller mobil meget eller ser du fjernsyn, kan det blå lys fra skærmen nemlig forvirre dit indre ur, så kroppen ikke tror, det er tid til at sove.

Derfor anbefaler mange søvneksperter, at du ikke ser på skærme, mindst en time før du skal i seng. Har du en computer, tablet eller mobil der kan ændre farveskema til særlige ”nattefarver” uden den blå nuance, som snyder kroppen, kan det hjælpe at slå denne funktion til.

Giver det ikke det fornødne resultat, bør du helt undlade at bruge skærme og i stedet forberede dig mentalt på at gå til ro, ved at dæmpe belysningen omkring dig og f.eks. sætte dig til at læse en god bog.

Generelt bør du heller ikke indtage store måltider eller drikke meget, før du skal sove. Dels giver du maven mere at arbejde med og dels kan dit indtag af drikke og fødevarer resultere i, at du kommer til at skulle op på toilettet i løbet af natten.

Sov stille, mørkt og køligtsov stille
En anden vigtig detalje, der er med til at sikre dig en god nattesøvn, er lyd-, lys- og temperaturniveauet i soveværelset. Sørg for så stille og mørke omgivelser som muligt. Det er ikke en god ide at falde i søvn til fjernsynet og er der for meget støj fra omgivelserne eller for meget lys i soveværelset, bliver det også svært at falde i søvn, ligesom du nemt kan blive vækket flere gange i løbet af natten.

Sørg derfor for, at der er så stille og mørkt i soveværelset. Selv lyset fra en standby-knap på fjernsynet, kan være med til at forstyrre din søvnrytme. Er det rigtigt slemt, bør du anskaffe dig en øjenmaske og eventuelt ørepropper, for at få de mest optimale muligheder for at sove godt.

Sørg også for, at der er køligere i soveværelset end i resten af boligen. En temperatur omkring 16 grader giver de mest optimale muligheder for at få en god nattesøvn. Giver sengen dig problemer med varmen i løbet af natten, bør du investere i en topmadras med kerne af latex. Den tillader kroppen at ånde under søvnen og leder effektivt varme og fugt væk fra kroppen under søvnen.

Følger du alle disse gode råd, giver du din krop de bedste muligheder for at vågne udhvilet og frisk til den kommende dag. Samtidig reducerer du chancerne for en lang række alvorlige sygdomme og undgår langtidsvirkninger af en dårlig seng og liggestilling på ryg, nakke og bevægeapparat.


Når du sover, har kroppen sit eget liv

Alle mennesker har brug for at sove. I helt gamle dage uden huse og lys, var det solen, der bestemte, hvornår mennesket skulle gå til ro og stå op igen. I dag har menneskets søvnmønster ændret sig en del i takt med, at samfund og normer også har ændret sig.

Man er sjældent selv i tvivl om, at søvnen er vigtig for, hvordan man har det, og hvordan dagen derpå forløber – en nat uden søvn eller med urolig søvn kan både gøre en uoplagt, utilpas, træt og fraværende.

Det er ikke kun det individuelle menneske, der har søvnen med i overvejelserne, for efterhånden er der blevet forsket en hel del i søvn og søvnens betydning for mennesket. Vidensråd for Forebyggelse skriver i den forbindelse om, hvad søvn rent faktisk er, og de definerer det at sove ud fra fire adfærdsændringer: nedsatte bevægelser og aktivitet, stereotypisk stilling, nedsat reaktion på ydre stimuli og reversibilitet:

💤 Nedsatte bevægelser og aktivitet: Den første adfærdsændring, som træder i kraft, når man falder i søvn, er, at niveauet for bevægelser og aktivitet falder. En rolig og afslappet hvileposition fremmer dette.

💤 Stereotypisk stilling: Det er nødvendigt med en afslappet hvileposition for at kunne falde i søvn og bevare søvnen, og en behagelig stilling får også musklerne til at slappe af. Det vil ofte sige en flad og støttende madras med tilhørende hovedpude og dyne. Falder man i søvn i en siddende stilling i for eksempel lænestolen, vil man hurtigt ”tabe hovedet” og vågne igen.

💤 Nedsat reaktion på ydre stimuli: Når man falder i søvn, reagerer man ikke længere på de ydre, omgivelser med mindre de er meget høje. Derfor vil man ofte kunne sove fra lettere larm og hændelser, som man ikke reagerer på. Nogle mennesker kan derfor også sove befærdede steder som i lufthavne, toge og busser.

💤 Reversibilitet: Denne sidste adfærdsændring er meget vigtig, for det er den, der viser, at man ikke er død eller bevidstløs, når man sover. Det er evnen til at vågne op igen og derefter være ved fuld bevidsthed. Det kan for eksempel ske om natten, når vi vågner op for at hente noget at drikke eller gå på toilettet.


Søvnens forskellige stadier

god søvn

Søvn er en ting, der også for forskerne er svær at definere. Derfor er der blevet foretaget adskillige forsøg og undersøgelser for at studere fænomenet nærmere. Det sker ofte ved at sætte elektroder på hovederne af sovende mennesker, som kan måle hjerneaktiviteten under søvnen samt foretage målinger af muskelaktivitet og øjenbevægelser.

Vidensråd for Forebyggelse har studeret sådanne forsøg, og først og fremmest kommer de frem til de forskellige stadier under søvnen. Her er tale om let søvn, lidt dybere søvn, dyb søvn og REM-søvn. REM-søvnen er den søvntilstand, hvor man også kan begynde at drømme – derfor kan man også hurtigt føle, at man ikke har ”haft tid” til at drømme, hvis man ikke har sovet særlig meget.

Forskerne skriver, at når man sover, så sker der forskellige ting i kroppen, og man starter med den lette søvn. En uforstyrret søvn giver adgang til at komme ned i den dybere søvn og derefter også REM-søvnen. En af de ting, som sker i kroppen under søvnen, er, at hjerneaktiviteten falder, men hvis man når REM-søvnen, så stiger den faktisk igen. Her er der nemlig igen fuld gang i tanker, men til gengæld er muskelaktiviteten faldet helt, så man stort set er lammet under denne søvn-fase. Under søvnen falder hjertefrekvens også, og man får et roligere åndedræt.


Hvad sker der i kroppen, hvis man ikke får nok søvn?

for lidt søvn - konsekvenserEn af de vigtigste processer, som sker i kroppen, når man sover, er, at hjernen bliver vasket ren igen for indtryk og ophobninger. Dette sker via salte i hjernen, der fungerer som rengøringsfolk, idet de gør hjernen fri for affaldsstoffer og andre urenheder. Og dette er en meget vigtig proces, som er vital for, at man kan fungere ordentligt og på længere sigt får et godt værn mod alvorlige sygdomme. Jo længere tid man sover, jo grundigere bliver ”rengøringen”, og også derfor er det vigtigt at få de anbefalede otte timers søvn om natten.

Søvnmangel kan have alvorlige konsekvenser

Alle kan komme til at opleve stressede perioder, hvor man ikke får søvn nok. Det er ikke farligt, hvis man af og til oplever problemer med søvnen. Her vil man ofte ”kun” opleve uoplagthed og træthed, men man skal ikke undervurdere søvnens betydning for kroppen. Forskere fra University of Michigan har foretaget en undersøgelse omkring søvn, hvor de fandt ud af, at søvnmangel (også kortvarigt) kan føre til, at hjernen hæmmes, således at vi udfører de daglige gøremål ringere end normalt. Hukommelsen svækkes også, og man kan opleve koncentrationsbesvær og en forringet evne til at foretage logiske handlinger og løse problemer.

Hvis man over længere tid fortsat oplever søvnproblemer, så bør man være opmærksom på at få løst problemet. Der findes nemlig en række alvorlige konsekvenser ved mangel på søvn, som i værste tilfælde kan føre til livsfare. Her er blandt andet tale om hjertesygdomme, forhøjet blodtryk og stressniveau, svækket immunforvar og fedme.

Har man problemer med at sove, så er man langt fra alene: Flere og flere danskere oplever nemlig søvnproblemer, og op mod en halv million danskere – det svarer til cirka hver 11. dansker – har så store problemer med nattesøvnen, at det går udover deres hverdag. 300.000 danskere lider af kroniske søvnproblemer i en sådan grad, at deres livskvalitet er markant forringet. Der er en tendens til, at kvinder generelt har større søvnproblemer end mænd. Ifølge en undersøgelse fra sengevirksomheden Auping er der tre gange så mange kvinder som mænd, der har søvnproblemer.

Pas på med sovepillerne

Danskernes søvnproblemer er faktisk så alvorlige, at mange er begyndt at tage sovemedicin for at få den nødvendige søvn. Videnskab.dk skriver, at mellem seks og otte procent af danskerne tager medicin for at kunne sove – og det tæller også mange børn. Selv om sovemedicin gør, at man kommer søvnproblemerne til livs, så kan de blot skabe andre problemer, for man kan både opleve at blive afhængig af dem, således at man simpelthen ikke kan sove uden medicinen, og så kan man opleve en lang række bivirkninger.

Forskerne anbefaler heller ikke sovemedicin til søvnløsheden, for efterhånden som der bliver forsket mere i søvnmedicin, så finder forskerne frem til flere og flere skræmmende resultater. Britisk Medical Journal har fundet ud af, at stoffet benzodiazepin, som findes i sovemedicin, indgår som en klar faktor i sammenhængen mellem sovemedicin og dødelighed.

Danske forskere, som udtaler sig til Videnskab.dk, fortæller også, at langtidseffekterne af brug af sovemedicin er meget negative og kan øge dødeligheden.

Forskerne anbefaler således, at man holder igen med medicinen og i stedet forsøger sig med andre og mere naturlige tiltag, når det kommer til søvnproblemer. Især hvis man har psykiske problemer, for disse kan forværres ved brugen af sovemedicin.

Dit søvnproblem går ud over samfundet

Oplever man problemer med at sove, har man nok tendens til at tænke, at det blot er ens eget problem og ikke noget, der vedrører andre – og slet ikke arbejdspladsen. Men faktisk er søvnproblemer blandt enkeltindivider så udbredt, at samfundet er begyndt at lide under det. Jyllands Posten skriver, at Sundhedsstyrelsen har foretaget en undersøgelse, der viser, at danskernes søvnproblemer hvert år koster samfundet i omegnen af 17 milliarder kroner og udmunder i knap 4,5 millioner sygedage. Hertil kommer 750 dødfald, som er knyttet hertil og 1,3 millioner lægebesøg.

Jyllands Posten tilføjer derefter, at flere store danske virksomheder er opmærksomme på problemet, og derfor har blandt andet Coloplast og det tidligere Dong Energy valgt at ty til alternative metoder. Coloplast tilbyder foredrag om søvn til medarbejderne, hvor Dong har tilbudt medarbejderne en søvn-anordning – en såkaldt søvn-tracker – som fortæller dem, hvornår de bør gå i seng samt informerer dem om deres søvnbehov.


Sådan kan du få styr på din søvn

Hvis man hører til den store gruppe mennesker, som igen og igen oplever problemer med at falde i søvn samt opretholde en ordentlig søvn, så findes der mange forskellige råd – som alle er naturlige og ikke involverer brugen af sovemedicin. Vi kan alle sammen opleve perioder, hvor vi har svært ved at sove, og derfor kan alle nyde godt af rådene.

Hold soveværelset mørkt

Det er vigtigt at opretholde et godt indeklima i soveværelse. Eftersom hjernen påvirkes af lys, så er det nødvendigt, at der er mørk i soveværelset – især i sommermånederne, når det bliver meget tidligt lyst. Her kan man med fordel investere i et mørklægningsgardin. Når soveværelset holdes mørkt, så stiger kroppens produktion af det naturlige søvn-stof melatonin, og dermed stabiliseres søvnen også. Hvis man ikke kan få et mørklægningsgardin, så kan man også prøve at sove med en sovemaske for øjnene.

Den rette temperatur

Soveværelsets temperatur påvirker kroppen, og både hvis der er for varmt eller for koldt i soveværelset, kan man have svært ved at falde i søvn og sove ordentligt. Temperaturen bør gerne ligge på mellem 18 og 21 grader og dermed holdes til den kølige side. Dog skal soveværelset ikke køles for langt ned, idet kroppen også kan blive for nedkølet, hvis der er for koldt, og dermed kan immunforsvaret blive svækket.

Hjernen arbejder for meget

Som tidligere nævnt så falder hjerneaktiviteten under søvnen, men det er også nødvendigt med en afslappet hjerne for at kunne falde i søvn. Hvis man er stresset eller har hovedet fyldt med tanker ved sengetid, så kan det være meget svært at falde i søvn. Forskere har påvist, at der løber mere end 90.000 tanker igennem et menneskes hoved hver dag, og derfor kan det være svært blot at slukke for den mentale tankestrøm, når man skal sove.

Mange kan godt lide at opsummere dagen og dagens begivenheder i hovedet, når man endelig har lagt sig på hovedpuden, men ifølge psykologer, så kan det hurtigt blive en dårlig vane. Så fylder man nemlig hovedet med flere tanker, og man kan komme til at drømme langt mere end normalt, og det kan forstyrre den dybe søvn. Den dybe søvn er nemlig meget vigtig for at genopbygge kroppen og rense hjernen, og dermed kan man hurtigt komme ind i en ond cirkel, hvor tanker, søvnløshed og træthed bider hinanden i halen.

Dyrk motionmotion og søvn

Eksperter er også enige om, at motion styrker søvnen. Her kommer man nemlig både af med en masse tanker, og så bruger kroppen en masse energi, så den bliver naturligt træt. Dog bør man ikke dyrke intens motion lige inden sengetid, da kroppen vågner op af det, men man kan med fordel gå en rolig tur og bruge turen til at tænke dagen igennem.

Gør krop og sind roligt

En afslappet krop og et afslappet sind giver en bedre søvn. Derfor er det vigtigt inden sengetid at komme ned i gear og slappe helt af. Det kan gøres på forskellige måder, men hold dig fra fjernsyn, computer og mobiltelefon, hvis kunstige lys kun bidrager til at øge følelsen af vågenhed. Man kan i stedet læse i en god bog eller avisen, eller man kan tage et varmt bad eller dyrke yoga og mindfulness. Det er individuelt, hvad der virker, men alle disse rolige aktiviteter har til formål at få krop og sind til at slappe af.

Tal med venner og familie

Har man mange tanker i løbet af dagen, som tumler rundt inde i ens hoved, så kan det også være en god ide at tale med venner, familie eller kollegaer omkring tankerne. På den måde kommer de ud, og man vil ofte opleve en øget ro af dette.

En lille morfar i løbet af dagen

For de flestes vedkommende foretages søvnen om natten. Det er sådan, søvnrytmen foregår i det moderne samfund, men man skal ikke langt sydpå for at opleve, at der holdes ”siesta” flere timer om dagen – både hos butikker og erhverv. Denne pause bruges på at hvile, inden der skal arbejdes videre og varer gerne omkring tre-fire timer mellem omkring kl. 13-16. I de sydlige lande holdes der nemlig denne siesta, fordi varmen er særlig slem midt på dagen, og derfor sløves kroppen ned.

Denne tradition er noget fremmed for de fleste nordeuropæere, men hvis man har svært ved at sove om natten, så bør man måske adoptere denne sydlandske tradition. Mange gør det allerede, men kalder blot dette for en middagslur.

NASA har nemlig undersøgt middagsluren og effekten heraf ved at teste et antal piloters præstation og årvågenhed med en middagslur på 26 minutter. Konklusionen lyder, at middagsluren gjorde piloterne både mere årvågne og øgede deres præstation markant. De nøjagtige tal lyder, at deres præstationer blev øget med 34 procent og årvågenheden med 54 procent. Også Harvard University har foretaget en undersøgelse omkring middagsluren, og de konkluderer, at en lur på 45 minutter midt på dagen er med til både at forbedre hukommelsen og indlæringen. Der blev også opdaget fysiske goder ved en middagslur, for en lille ”morfar” kan også være med til at reducere stress og hjertestop.

Hvis man er lidt småtræt og har behov for at være ekstra effektiv, så kan man med fordel drikke en kop kaffe og lægge sig ned i 20 minutter. Koffeinen i kaffen tager nemlig 20 minutter om at påvirke kroppen, og dermed får man både en lille lur samte derefter et skud naturligt opkvikkende middel.

Hvis man derimod er meget træt og har behov for at indhente lidt af den forsømte nattesøvn, så skal man sove i mindst halvanden time for at kunne genoprette balancen.


Vi har forskellige søvnbehovforskellige behov for søvn

Det generelle råd har i lang tid været, at man bør få de otte timers søvn hver nat. Kroppen er indrettet til at opretholde en fast og rutinepræget cyklus, men der er dog forskel på, hvor meget søvn vi hver især har brug for. Disse rutiner har ændret sig meget over tiden, for urmennesket havde helt andre rutiner. Udover at deres søvncyklus var i takt med solens baner, så sov de langt mindre og havde sjældent en uafbrudt søvn. Om vinteren kunne søvnen dog være noget forlænget, idet der var mørkt i meget længere tid – dette blev radikalt ændret, da elektriciteten kom frem.

I dag står de fleste også op om morgenen for at gå på arbejde eller i skole og går i seng om aftenen, når det er blevet mørkt. Lyset er med til at regulere menneskets søvnrytme, idet lyset er med til at fortælle hjernen, hvornår det er tid til at sove og være vågen – det er også derfor, at det kan være et problem, når man sidder med computerskærmen for længe om aftenen, for det stærke lys påvirker hjernens opfattelse af nat og dag og får koncentrationen af søvn-stoffet melatonin i kroppen til at falde. Dermed kommer man til at føle sig mere vågen.

Gerne mindst syv timer hver nat ⏰

Den amerikanske organisation National Sleep Foundation har lavet en stor undersøgelse for at finde ud af, hvor meget søvn, mennesker egentlig har brug for. Det viste sig at være en smule svært at fastslå blandt voksne mennesker, idet deres søvnbehov er meget individuelle. De amerikanske forskere fandt alligevel frem til, at tommelfingerreglen for voksne mellem 18 og 65 år lyder, at søvnbehovet for denne aldersgruppe bør ligge på minimum syv timer hver nat.

Ofte hører man, at det er usundt at sove for lidt, og det er også rigtigt. National Sleep Foundation skriver, at den nedre smertegrænse for søvn ligger på seks timer hver nat, men man kan også sove for lang tid. Hertil skriver de, at man ikke bør sove mere end ti timer hver nat.

Søvnbehovet ændrer sig med alderen

National Sleep Foundation skriver også, at søvnbehovet ikke er konstant hele livet. Som man bliver ældre og passerer de omkring 65 år, så får man brug for mindre søvn, og her er den nedre smertegrænse i stedet på fem timers søvn om natten. I direkte modsætning til de ældres søvnbehov ligger de nyfødte og babyerne. En nyfødt har behov for omkring 14-17 timers søvn om natten, og med alderen falder dette. Herunder illustrerer vi søvnbehov i forhold til alder:

💤 Nyfødte har brug for 14-17 timers søvn hver nat

💤 Mindre babyer har brug for 12-15 timers søvn hver nat

💤 Større babyer har brug for 11-14 timers søvn hver nat

💤 Børn i børnehavealderen har brug for 10-13 timers søvn hver nat

💤 Skolebørn til omkring 12 år har brug for 9-11 timers søvn hver nat

💤 Teenagere har brug for 8-10 timers søvn hver nat

💤 Voksne har brug for 7-9 timers søvn hver nat

Forskerne gør opmærksom på, at ovenstående tal er generelle anbefalinger, og af og til ændrer søvnbehovet sig. For eksempel under sygdom eller for menstruerende eller gravide kvinder. Her kan både virus og hormonelle ændringer forårsage udmattelse i kroppen, og derfor bør man i stedet lytte til, hvad kroppen har brug for. Også overgangsalderen og en stresset hverdag kan give et øget søvnbehov.

Man bør være opmærksom på, at de generelle anbefalinger skal fungere som tommelfingerregler. Har man søvnproblemer eller søvnunderskud i perioder, er det ikke farligt, men ved vedvarende problemer bør man søge læge og professionel hjælp.


FAQ – Ofte stillede spørgsmål

🤩 Hvilke boksmadrasser anbefales?

Venus Boxmadras, Senses Lux, Ideel Komfort, Ideel Harmoni, Bergen by Bedre Nætter, Atlas Wood og Senses Mayan

🧐 Kan det betale sig at købe en dyr boksmadras?

Når det kommer til madrasser og senge, kan det som udgangspunkt godt betale sig at investere i noget ordenligt, men vær opmærksom på, at prisniveau og kvalitet ikke altid følges 100% ad. Som tommelfingerregel, skal man blot lade vær med at købe det billigste man kan finde, da garanti og komfort som oftest ligger i den lave ende.

🤔 Hvor mange timers søvn er optimalt?

Det er anbefalet, at voksne får mellem 7-9 timers søvn hver nat. Selvom man ikke umildbart kan se det, arbejder hjernen imens vi sover. Gennem hele natten gennemgår kroppen den samme søvncyklus 4 til 5 gange. Hver cyklus varer 90 – 120 minutter og består af 4 søvnstadier, der alle er vitale for vores gøren i de vågne timer.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Her kan du skrive en kommentar til artiklen

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse