Boksmadras Guide 2021 – Find den bedste boksmadras til dine behov

Senest opdateret den 10

I denne guide ser vi nærmere på hvad du bør være opmærksom på, når du skal købe en boksmadras. Samtidig giver vi også en række bud på gode, prisbillige boksmadrasser. Så hvis du overvejer at købe en ny boksmadras, giver denne artikel dig, alt hvad du skal vide om boksmadrasser.

Boksmadrasser er en meget udbredt og populær sengetype i Danmark. Både fordi en boksmadras generelt er en nem løsning, da den i praksis er en madras med ben på. Det gør den meget lettere at stille op, da du hverken skal bruge sengeramme eller sengebund. Det er en alt i en løsning, som samtidig er nem at flytte rundt på. Det gør det nemt, at holde rent under sengen.

Vi kigger her nærmere på en række af markedets bedste boksmadrasser fra vores faste samarbejdspartnere. Boksmadrasserne kan i de fleste tilfælde bestilles online og herefter har du en prøveperiode på op mod 100 dage, så du er sikker på, at du har fået valgt den rigtige fjedretype og fasthed på boksmadrassen.

Sådan vurderer og udvælger vi sengene

I denne artikel analyserer og sammenligner vi en række anerkendte og populære senge og sengeforhandlere. Vi har partnerskaber med de fleste af landets store sengeforhandlere og selvom disse kan have indflydelse på udvalget af senge til artiklen, beror vores anbefalinger på redaktionens faglige, subjektive vurdering af de bedste senge.

Vi hos Forbrugsguiden vurderer sengene på parametre som:

 • Kundeanmeldelser fx Trustpilot score
 • Sengens egenskaber og specifikationer
 • Forhandlerens garantierservice og omdømme
 • Viden og data på, hvad vores læsere foretrækker
 • Eventuelle officielle tests af senge

Ovenstående er målt op mod pris og kvalitet. Det er vigtigt at nævne, at rækkefølgen i artiklen ikke repræsenterer en rangering af produkterne, men en gennemgang af nogle af markedets bedste produkter til forskellige behov.

Saga Snö – Bedste boxmadras til prisen

✅ Forbrugsguidens anbefaling
✅ 100 dages ombytningsgaranti
✅ Nordic Dream planter 1 træ ved et salg af en seng
Saga Nordlys - 140x200

Bemærk: Saga Snö boxmadrassen er i øjeblikket på tilbud hos forhandleren. Hvilket betyder at sengen er nedsat fra 16.495 kr. til 6.495 kr. – De andre størrelser i denne model er også nedsat.

Se priser og tilbud på Saga Snö her:

Forhandler Pris

Annoncer

16.495,00 Læs mere

Husk: Nordic Dream tilbyder at du kan prøve sengen i 100 dage. Hvis du ikke kan lide sengen, kommer de og henter den igen gratis, og du får det fulde købsbeløb retur.
De tilbyder rentefri og gebyrfri finansering. Så man betaler kun for sengens beløb.

Saga Snö er en danskproduceret boxmadras, der er lavet i et stilrent og klassisk design.

Udover designet har der været fokus på at skabe en seng med en høj liggekomfort, hvor kroppen bliver aflastet på en ergonomisk korrekt måde.

Derfor består Saga Snö blandt andet af et dobbelt fjedrelag, ergonomiske pocketfjedre, 5 komfortzoner og en trykaflastende latextopmadras.

Boxmadras med dobbelt fjedrelag

Saga Snö boxmadrassen er forsynet med to lag fjedre. Det dobbelte fjedrelag sørger for, at sengens affjedring er forbedret, mens det på samme tid øger sengens overordnede komfortniveau.

Derudover er Saga Snö lavet på en måde, så nakke, skuldre og lænd opnår en særlig tilpasset støtte, da fjedrene tilpasser sig efter kroppens konturer. Det sikrer, at man sover på en ergonomisk korrekt måde.

Det øverste lag fjedre består af 504 pocketfjedre pr. kvadratmeter, mens det nederste lag består af bonellfjedre. Pocketfjedrene er opdelt i 5 komfortzoner, hvor alle fjedre individuelt tilpasser sig efter kroppens mest udsatte dele.

safa_fjall_side

Miljøvenligt skum og solid sengeramme

Udover det dobbelte fjedrelag er Saga Snö ligeledes udstyret med miljøvenligt skum i form af polyetherskum.

Der er nemlig placeret et lag med polyetherskum ovenpå fjedrene, så man ligger behageligt i sengen uden at kunne mærke dem. Samtidigt sørger det også for, at sengens levetid forlænges. Skummet er modstandsdygtigt overfor fugt og godkendt efter Oeko-tex standard 100.

Rundt om sengen kan der findes en solid sengeramme bygget af svensk massivt fyrretræ. Sengerammen har en tykkelse på 8 centimeter, så den udgør et stabilt fundament for hele sengen.

Snö topmadras – ErgoFlex skum med aktiv køling
Leder du efter ekstra komfort og en behagelig temperatur i sengen? Så er Snö topmadras fra Nordic Dream noget for dig.

Topmadrassen måler 8 cm i højden og er lavet af ErgoFlex-skum, som tilpasser sig din krop og give den mulighed for at ånde. På den ene side er madrassen blød og riflet, hvilket giver dig maksimal komfort, når du lægger dig i sengen. På den anden side er madrassen flad, hvilket gør den mere fast og robust.

ErgoFlex-skum har en åben cellestruktur, som hjælper med at holde madrassen tør og ren. Det ventilerende materiale sørger for, at eventuel fugt fra kroppen bliver afledt i løbet af natten. Snö er en traditionel topmadras fra Nordic Dream, hvor der ikke er gået på kompromis med kvaliteten.

Konklusion: Derfor anbefaler vi Saga Snö
Nordic Dream scorer 4,9 ud af 5,0 på Trustpilot, hvilket er højst af alle i hele sengebranchen. Kundernes anmeldelser er helt afgørende for vores vurdering af produktet. Kundernes flotte modtagelse af Nordic Dreams senge bekræfter os i, at de har et af markedet absolut bedste produkter. Der er fokus på komforten i sammenspillet mellem topmadrasser og fjedre i særdeles høj kvalitet.

Som en ekstra bonus får du 100 dages tryghedsgaranti, når du køber seng fra Nordic Dream. Så kan du prøve sengen i vante rammer og blive helt sikker på, det er den rette. Nordic Dream kommer og henter sengen igen, hvis du ikke er tilfreds, hvilket er helt unikt for markedet.

Fordele ved Saga Snö:
🔹 Topmadras lavet af et naturligt materiale
🔹 5 komfortzoner
🔹 Dobbelt lag af fjedre
🔹 Træramme lavet af svensk massivt fyrretræ
🔹 Et lag af polyetherskum ovenpå fjedrene

Saga Snö boxmadras findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
90 x 210
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan læse mere om de forskellige Saga Snö boxmadrasser her.

Værd at vide om Saga boxmadrasser.


Norhland Prestige Luksus Box – Bedste valg hos Sengetid

✅ Dansk design
✅ 101 nætters ombytningsgaranti
✅ 25 års garanti

Norhland Prestige Delux Box

Bemærk: Norhland Prestige Luksus Box boxmadrassen er i øjeblikket på tilbud hos forhandleren. Hvilket betyder at eksempelvis størrelsen 180 x 200 er nedsat fra 22.995 kr. til 9.995 kr. – De andre størrelser i denne model er også nedsat.

Se priser og tilbud på Norhland Prestige Luksus Box her:

Forhandler Pris

Annoncer

9.995,00 Læs mere

Derfor skal du vælge Norhland Prestige Luksus Box:
🔹 Op til 11-zoners pocketfjedre
🔹 Polstring med åndbar cooltex-skum
🔹 Fås i fem stilfulde farver
🔹 Valgfri runde egetræsben
🔹 25 års garanti på fjedre og ramme

Boxmadras med fleksible pocketfjedre

Der er gjort meget ud af boxmadrassen, så du kan få kvalitetssøvn med Prestige Luksus Box. Den er udstyret med op til 11 zoners pocketfjedre, som du får 25 års garanti på. Pocketfjedre er kendt for at have mange gode egenskaber, der kan gå hen og blive ret uundværlige, når først du har mærket liggekomforten.

En fordel ved pocketfjedre er, at du ikke forstyrrer din partner ved bevægelse om natten – og vice versa. Fjedrene er isoleret i lommer, og de reagerer uafhængigt af hinanden. Når du vender dig, reagerer fjedrene hurtigt og individuelt. De tilpasser sig din kropsvægt, så du får støtte af kropsdele, hvor mange døjer med ømhed.

Polstring med åndbar cooltex-skum

Boxmadrassen er polstret med cooltex-skum, som bidrager til et behageligt og sundt soveklima. Skummet absorberer fugt og har en ventilerende funktion. Det styrker sengens modstandsdygtighed og er med til at gøre sengen den meget holdbar.

Madrassen bliver holdt oppe af en stærk sengeramme, som du får 25 års garanti på.

Helstøbt dansk design

Prestige Luksus Box er en simpel seng at samle, og du behøver intet værktøj. Det er et aktiv for mange, når de vælger seng, at designet er enkelt og håndterbart.

En anden fordel ved modellen er, at den er skabt af kvalitetsbevidste, danske designere. Intet er overladt til tilfældighederne i designet, som bliver fremstillet i Danmark i fem stilfulde farver. Skab en helstøbt seng med et skandinavisk udtryk ved at tilføje runde egetræsben efter eget valg.

Du kan også vælge at montere en sengegavl for at gøre siddekomforten optimal. En sengegavl gør sengen ekstra luksuriøs, og den udtrykker overskud i indretningen. Samtidig beskytter den din væg.

Konklusion: Derfor anbefaler vi Norhland Prestige Luksus Box
Når du vælger en seng fra Norhland, kan du være sikker på, at designet er gennemtænkt ned til mindste detalje. Prestige Luksus Box er ingen undtagelse, og her er boxmadrassen vægtet højt. Madrassen gør sengen til et ergonomisk valg, da pocketfjedre aflaster de dele af kroppen, som lægger mere pres på madrassen.

Sengen er mere holdbar end de fleste med en solid ramme, pocketfjedre og holdbar polstring med cooltex-skum. Her får du et varigt design, som også har et tidløst ydre. En ekstra god detalje er garantien på 25 år på fjedre og ramme.

Du får og så 101 nætter, hvor du risikofrit kan afprøve sengen og returnere den, hvis du ønsker en anden i stedet for.

Norhland Prestige Luksus Box findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
90 x 210
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210


Freja Älv – Mest miljørigtige valg

✅ Nordic Dream planter 1 træ ved et salg af en seng
✅ Nordic Dream scorer 4,9 på Trustpilot
✅ Dansk produceret luksus boxmadras med 100 dages risikofri prøve

Freja Fjord - 140x200

Bemærk: Freja Älv boxmadrassen er i øjeblikket på tilbud hos forhandleren. Hvilket betyder at sengen er nedsat fra 17.495 kr. til 6.495 kr. – De andre størrelser i denne model er også nedsat.

Se priser og tilbud på Freja Älv her:

Forhandler Pris

Annoncer

17.495,00 Læs mere

Bemærk: Hos Nordic Dream tilbyder de at du kan prøve sengen risikofrit i 100 dage. Hvis du ikke er fuldt tilfreds, så kommer de og henter den igen, uden beregning. Derefter får du det fulde købsbeløb retur.
Der er mulighed for at købe sengen på afbetaling, uden renter og gebyrer.

Freja Älv er en boxmadras, der er udviklet i samarbejde med førende fageksperter og fysioterapeuter. Sengen er lavet i rene nordiske linjer med materialer, der er udvalgt nøje. På den måde er man sikret en optimal og individuel støtte og aflastning af hele kroppen.

Boxmadrassen er produceret i Danmark af danske håndværkere, så man kan være sikker på at få en holdbar seng. Blandt andet består sengen af ergonomiske pocketfjedre, en trykaflastende topmadras med en latexkerne og Airflow skum.

Boxmadras med ergonomiske pocketfjedre

Med Freja Älv får man en boxmadras, der består af et dobbelt lag af danskproducerede og ergonomiske pocketfjedre. Det betyder, at sengen kommer med de optimale betingelser for en god søvn om natten.

Pocketfjedrene sørger for at forme sig efter kroppens konturer og yder en nænsom aflastning lige der, hvor kroppen har mest brug for det.

Mellem pocketfjedrene er der placeret Airflow skum, som er lavet for at gøre fjedrene mere smidige og elastiske. Skummet virker antibakterielt og hjælper desuden med at holde fugt væk fra madrassen.

Solid sengeramme og 5 komfortzoner

Freja Älv er udstyret med en solid sengeramme, der er bygget af massivt svensk fyrretræ. Sengens fundament er derfor både robust og stabilt og har en tykkelse på 14 centimeter.

Endvidere kommer Freja Älv med 5 komfortzoner, der støtter ens krop. Disse komfortzoner yder en ekstra god støtte de steder på kroppen, hvor vi vejer mest.

Det vil sige, at fjedrene er mere fast ved mave og hofte, hvor den største del af vægten fra kroppen sidder.

latex-topmadras-nordicdream

Älv topmadras – den mest prisvenlige model
Topmadrassen Älv er én af de mest prisvenlige madrasser fra Nordic Dream, men det betyder ikke, at der er gået på kompromis med kvaliteten.

Topmadrassen har en og en højde på 6 cm og fås med et kraftigt betræk, der kan vaskes i maskinen ved 60 grader. Inde i selve madrassen kan du vælge mellem latex eller memory skum, alt efter hvilke behov din krop har i løbet af natten. Latex er et naturligt og meget åndbart materiale, som afleder varmen fra kroppen, når du sover.

Det er derfor et oplagt valgt, hvis du ofte kæmper med temperaturen under dynen. Memory skum giver en mere eftergivende fornemmelse, og former sig efter din krop for maksimal komfort.

Konklusion: Derfor anbefaler vi Freja Älv
Når vi udvælger de bedste senge, er et af de bedste kvalitetsstempler forbrugernes modtagelse af produktet. Nordic Dream er vurderet til 4,9 stjerner på Trustpilot, hvilket vidner om, at de har nogle af markedet bedste produkter. De er også et populært valg, fordi du får 100 dage til at prøve sengen i dine vante rammer. Er du ikke tilfreds kan du returnere den og så kommer de og afhenter den hjemme hos dig kvit og frit.

Foruden de de 25 års garanti på fjedre- og rammebrud, er komforten helt i toppen på grund af samspillet mellem topkvalitets topmadrasser og fjedre af særdeles høj kvalitet.

Fordele ved Freja Älv:
🔹 Trykaflastende latextopmadras
🔹 5 komfortzoner
🔹 Ergonomiske og danskproducerede pocketfjedre
🔹 Dobbelt lag af fjedre
🔹 Solid sengeramme af svensk fyrretræ

Freja Älv boxmadras findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
90 x 210
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan læse mere om de forskellige Freja Älv boxmadrasser her.

Værd at vide om Freja boxmadrasser.


Wonderland Medley 

✅ Personligt tilpasset komfort

Wonderland Medley – Personligt tilpasset komfort

Se priser og tilbud på Wonderland Medley her:

Forhandler Pris

Annoncer

19.999,00 Læs mere
.
Derfor skal du vælge Wonderland Medley:
🔹 Skarp pris
🔹 Støtter de rigtige steder
🔹 Skåner ryg, skuldre og nakke
🔹 Vaskbar og vendbar

Personlig tilpasning

Med Wonderland Medley kommer kvalitet og komfort i første række. Boksmadrassen er kendetegnet ved sine unikke kvaliteter, som giver dig de bedste forudsætninger for en god og dyb nattesøvn. 

Boksmadrassen er nøje udviklet til at tilpasse sig kroppens former. Den har blød skulderzone, latex i polstringen og justerbar fasthed omkring hoften. Det bidrager alt sammen til fantastisk liggekomfort. Din ryg, skuldre og nakke bliver støttet og skånet i løbet af natten. 

Derudover har Wonderland Medley et trykaflastende fjedresystem med 6 vindinger kaldet Comfort Pocket. Fjedresystemet består af mange støttepunkter, der former sig nøjagtigt efter din krop og giver høj liggekomfort. Samtidig mindsker fjedresystemet slid og støj fra boksmadrassen. Tekstilmaterialet i selve poserne er blødere og mere elastisk end normalt. 

Vaskbar og vendbar

Wonderland Medley har en vendbar topmadras. Det aftagelige tekstil tåler vaskemaskine, så hygiejnen er i top. Tekstilet kan vaskes ved op til 60 grader. Mærk følelsen af en ren og velduftende seng.  

Modellen er tilgængelig med fire forskellige fastheder afhængigt af individuel præference. Vælg mellem blød, medium, fast og ekstra fast. 

Bemærk, at du modtager to boksmadrasser i størrelsen 90 x 200 centimeter, hvis du vælger den i størrelse 180 x 200 centimeter. Det er dog helt op til dig, om du ønsker to enkeltvise topmadrasser eller en stor topmadras.

Wonderland Medley vs. markedet

Vil du undgå gener og gøre noget godt for din krop, er Wonderland Medley en investering værd. Boksmadrassen kan endda købes til en rigtig god pris sammenlignet med andre modeller af denne type. Særligt taget i betragtning af at boksmadrassen har en unik evne til at tilpasse sig dine individuelle behov, så du får en rolig og uforstyrret nattesøvn. 

Modellen skåner og støtter især din ryg, nakke og skuldre ved sengetid. Det giver de bedste forudsætninger for, at du vågner frisk og veludhvilet hver morgen. Her får du en boksmadras, du ikke vil skifte ud. 

Udvalgte specifikationer:
🔹 Trykaflastende Comfort Pocket-fjedresystem
🔹 Kantstabil og med skulderzone
🔹 Vaskbar og vendbar
🔹 Tilgængelig i fire fastheder
🔹 Miljøcertificeret

Wonderland Medley findes i følgende størrelser (cm):
90 x 200
140 x 200
180 x 200


Hästens Marquis

✅ Håndbygget klassiker i høj kvalitet

Hästens Marquis – Håndbygget klassiker i høj kvalitet

Derfor skal du vælge Hästens Marquis:
🔹 Naturmaterialer regulerer kroppens temperatur
🔹 Føres i flere farver
🔹 Dobbelte fjedre for god komfort
🔹 Håndbygget i Sverige

 

i samarbejde med PriceRunner

 

Kvalitetsrigt naturmateriale

Hästens Marquis er en minimalistisk boksmadras, som er kendetegnet ved tidløs elegance. Den ternede boksmadras er et produkt af over 160 års værdifuld erfaring med svensk håndværk. Designet er fremstillet i hånden ved hjælp af Hästens anerkendte lag på lag-teknik ved montering af krølhår, uld og bomuld. Betrækket er fremstillet i 100 % jacquardvævet bomuld, som er et blødt og slidstærkt materiale. 

De nøje udvalgte naturmaterialer bidrager til fremragende komfort. Samtidig hjælper de til at transportere eventuel fugt væk fra kroppen. 

Hästens Marquis boksmadras føres i flere forskellige farver. Producenten har et bredt udvalg af moderigtige farver i tekstilkollektionen, så her er en til enhver smag. Boksmadrassen måler 28 centimeter uden ben. Ben og eventuel sengegavl kan tilkøbes i et selvvalgt design, så udtrykket bliver endnu mere personligt.  

Dobbelt fjedresystem for ideel komfort

Komforten er i højsædet med Hästens Marquis boksmadras. Modellen er blandt de mest faste i Hästens serie af boksmadrasser. Den er udstyret med dobbelte fjedre, som er fastspændt.

Fjedresystemet bidrager til optimal støtte af kroppen. Særligt vil du opleve god støtte omkring lænde- og skulderområdet, hvor mange har tendens til at blive øm ved et forkert valg af boksmadras. Samtidig er fjedersystemet udviklet, så partnere ikke vil opleve forstyrrelse fra hinandens bevægelser. 

Hästens Marquis vs. markedet

Med Hästens Marquis boksmadras får du valuta for alle pengene. Det ternede design har gennem generationer opnået en ikonisk status, og det er efterhånden blevet et must i ethvert designerhjem. En tidløs klassiker, som aldrig går af mode.

Modellen skiller sig dog ikke alene positivt ud fra mængden på dens design. Hästens Marquis boksmadras er omhyggeligt bygget af kvalitetsrige naturmaterialer og dobbelt fjedersystem, så også komforten er højere end normalt. 

Udvalgte specifikationer:
🔹 Produceret i hånden af svenske Hästens
🔹 100 % jacquardvævet bomuldsbetræk
🔹 Fastspændte dobbelte fjedre for høj komfort
🔹 Måler 28 centimeter i højden
🔹 Fås i flere farver

Hästens Marquis findes i følgende størrelser (cm):
90 x 200
140 x 200
180 x 200

 


Find den bedste boksmadras

Hvad der er den bedste boksmadras for dig, afhænger af en række forskellige parametre. Først og fremmest afhænger liggekomforten på boksmadrassen af fjedretypen. Samtidig bør du også være opmærksom på, at der er en meget stor kvalitetsforskel på de forskellige boksmadrasser.

Her vil du opdage, at nogle af de bedste boksmadrasser oftest produceret her i Danmark. Tilsvarende findes der også et hav af masseproducerede, ofte billige boksmadrasser, der typisk er produceret i Asien eller Østeuropa. De har typisk ikke den samme liggekomfort, ligesom holdbarheden sjældent er lige så god.

Vi anbefaler derfor, at du går efter en dansk produceret madras, så du kan være 100 % sikker på at kvaliteten er i orden, ligesom den er designet til vores kropsbygning herhjemme. Prisforskellen mellem en masseproduceret madras fra Asien eller Østeuropa og så en dansk produceret boksmadras er sjældent særlig stor – og den lille merpris er absolut alle pengene værd.

Vi giver dig her en guide til de ting du bør overveje når du køber ny boksmadras, samt vi giver dig en række bud på gode boksmadrasser hvor vi mener at du får mest kvalitet for pengene.

Det skal du være opmærksom på

Vælg fjedretype og fasthed efter din vægt:
En god boksmadras er typisk opbygget af pocket-fjedre eller multipocket fjedre. Forskellen på de to fjedretyper afhænger helt og aldeles af, hvor mange fjedre pr. kvadratmeter, der anvendes af boksmadrassen. Boksmadrasser med pocketfjedre anvender typiske 250-300 fjedre pr. kvadratmeter, mens multipocketfjedre har 450-500 fjedre eller mere pr. kvadratmeter.fjedre til boksmadras

Hvilken fjedretype du vælger, har stor indflydelse på din liggekomfort. Jo flere fjedre din boksmadras har pr. kvadratmeter, jo mere præcist kan den tilpasse sig din krops konturer og sikre, at boksmadrassen støtter mest muligt den under søvnen.

Udover fjedretypen har også den såkaldte fasthed en stor betydning for liggekomforten. Fastheden fortæller noget om, hvor nemt fjedrene giver efter, når du ligger på dem.

Disse retningslinjer viser dig hvad du skal vælge:

Vejer du under 75 kilo – Så skal du vælge en boksmadras med pocketfjedre og medium fasthed. Derved understøtter boksmadrassen din krop bedst muligt. Samtidig tillader den skuldre og hofter at synke så tilpas ned i madrassen, at din rygsøjle og din nakke ligger lige, uanset om du ligger på siden eller på ryggen.

Vejer du mellem 75 og 95 kilo – Så bør du vælge enten en boksmadras med pocketfjedre og fast/hård fasthed eller en boksmadras med multipocketfjedre og medium fasthed.

Vejer du mere end 95 kiloI så tilfælde bør du altid vælge en boksmadras med multipocket-fjedre og fast fasthed. Den giver din krop den bedste støtte under søvnen.

Hvor mange komfortzoner bør boksmadrassen have?
En anden parameter, du skal være opmærksom på, er antallet af komfortzoner i boksmadrassen. Det er særlige områder i madrassen, der er tilpasset forskellige steder på kroppen.

Zonerne er vigtige, da de er tilpasset din krop, så madrassen giver optimal komfort for både hoved, skuldre, ryg, hofte osv. Vi anbefaler at du finder en boksmadras med 5 – 7 komfortzoner, der henholdsvis støtter op om og tillader at f.eks. hofter og skuldre lettere synker ned i madrassen.

Hvilken polstring skal jeg vælge på min boksmadras:
Rundt om fjedrene i boksmadrassen er der lagt en polstring, der sikrer, at du ikke kan mærke fjedrene gennem betrækket på madrassen. Tykkelsen og typen på polstringen kan have stor betydning for din liggekomfort.

Typisk er polstringen på mellem 4 og 6 centimeter og består enten af et lag af såkaldt memory skum, af latex eller en kombination af begge eller brug af gel.

Boksmadrasser med polstring i memory-skum:
Memory-skum er en slags varmefølsom skumgummi, der tilpasser sig kroppens konturer efter temperaturen. Ved hofter og skuldre synker skumgummiet mere sammen, da vi afgiver mere varme på disse steder, fordi de trykkes mere ned i madrassen. Tilsvarende afgiver vi ikke nær så meget varme til skumgummiet ved lænden og nakken, fordi de oftest ikke rører madrassen eller kun rører den meget lidt. Derfor synker memory-skummet ikke samme der.

Ulempen ved memory-skum er, at det er meget dårligt til at lede varme væk fra kroppen, ligesom det ikke tillader kroppen at ånde. Derfor kommer du meget nemt til at døje med varmen eller svede, hvis du vælger en boksmadras med polstring af memory-skum.

Boksmadrasser med polstring af latex:
Latex er som udgangspunkt et naturmateriale, men kan også fås i syntetiske kvaliteter, der dog sjældent har helt de samme egenskaber som naturligt latex.

Latex tilpasser sig også kroppens former efter hvor meget de enkelte kropsområder presser ned på latexlaget. Men i modsætning til memory-skum tillader latex kroppen at ånde og latexlaget transporterer også varme og fugt effektivt væk fra kroppen.

Derfor får du en mere stabil temperatur i sengen og får aldrig problemer med hverken varme eller sved, når du sover på en boksmadras med en polstring af latex.

Vi anbefaler som udgangspunkt en latex polstring, fordi det tillader din krop af ånde og transporterer fugt og varme væk fra kroppen, mens du sover. Det giver dig et mere sundt miljø at sove i med en nogenlunde stabil og ikke for varm temperatur. Derved mindskes antallet af gange, hvor du bliver ufrivilligt vækket om natten, fordi du enten sveder eller har fået sparket dynen af dig, så du er kommet til at fryse.

Skal jeg bruge topmadras oven på min boksmadras?
Selv om du sagtens kan sove på direkte på din boksmadras uden topmadras, anbefaler vi som udgangspunkt, at du tilvælger en topmadras oven på din boksmadras. Det giver en absolut bedre overordnet komfort og bedre søvnoplevelse, samtidig med at den mindsker sliddet på boksmadrassen.

Du kan således have glæde af boksmadrassen i længere tid og det er væsentligt billigere at skifte din topmadras end hele boksmadrassen. Samtidig giver topmadrassen mulighed for at justere, hvor blød eller hård boksmadrassen er at ligge på. Så vi mener at det absolut er værd at investere i en topmadras, for at få det optimale ud af din seng.topmadras til boksmadrasser

Lige som med polstringen kan du få topmadrasser med en kerne af enten memory-skum eller latex. Her kan du oftest vælge mellem en kerne på mellem 40 og 60 mm.

De to materialer giver de samme fordele og ulemper som i forbindelse med polstringen. Vi anbefaler derfor, at du vælger en topmadras med en kerne af latex og en kernetykkelse, der giver dig den bedste liggekomfort.

Hvilken benhøjde skal jeg vælge på min boksmadras?
På nogle modeller kan du vælge mellem forskellige benhøjder på boksmadrassen. Her anbefaler vi generelt at vælge så høje ben som muligt. Det gør det lettere at komme i og stå ud af sengen, især hvis du har fået problemer med ryggen eller bevægeapparatet. Det kommer oftest med alderen, hvorfor især ældre bør vælge høje ben på boksmadrassen.

Hvilket andet tilbehør bør jeg overveje til min boksmadras?
Til nogle boksmadrasser er det muligt at tilkøbe en sengegavl, der enten kan monteres på boksmadrassen eller på væggen bag boksmadrassen. Det er også muligt at tilkøbe såkaldte gavlpuder, der sidder fast på sengegavlen og gør det mere behageligt at sidde op af sengegavlen.

Forventer du, at du f.eks. også vil se fjernsyn eller sidde og læse i sengen, er det en god ide at tilkøbe en sengegavl til din boksmadras. Samtidig får den boksmadrassen til at fremstå mere som en egentlig seng.

Vigtigheden af god søvn: Se denne video og bliv klogere på din søvn


Derfor er en god nattesøvn vigtig for dig og dit helbred

Skal du give dig selv de bedste forudsætninger for at komme godt igennem den kommende dag, skal du sørge for at få en god nattesøvn. Det gavner både dit fysiske og mentale helbred, ligesom det kan forebygge en masse ubehagelige sygdomme.

For at få den bedste nattesøvn, skal du have styr på en lang række faktorer som:

En god seng som passer til din kropsbygning
Have faste sengetider
Få mellem 7 til 8 timers søvn hver nat
At forberede dig mentalt på at gå til ro
Ligge på den rigtige måde i sengen om natten
Sove stille, mørkt og køligt

Lad os se nærmere på de forskellige parametre, for at finde ud af, hvordan du kan optimere dine chancer for at få en god nattesøvn så meget som muligt.

Sørg for en god seng, der passer til din kropsbygning
Først og fremmest afhænger din nattesøvn af, hvor godt din seng passer til din kropsbygning. Vælger du en seng, der er enten for blød eller for hård, kan du nemlig få problemer med både ryg, nakke og bevægeapparat, ligesom især en for blød seng kan give problemer med blodomløbet.

Her er det vigtigt, at du vælger en madras, der har den rigtige fasthed i forhold til din vægt. Det har vi allerede gennemgået tidligere i artiklen.

Men selv om du har valgt den rigtige fasthed på madrassen, bør du også sikre dig, at den rent faktisk støtter korrekt op omkring din ryg og nakke. Det tjekker du bedst, ved at lægge dig i sengen og have en hjælper med, der kan teste, om du ligger rigtigt.

Ligger du på ryggen, skal det være muligt for hjælperen at få en flad hånd ind under lænden på dig, mens du ligger i sengen. Kan han eller hun ikke det, er madrassen for blød.

Når du ligger på siden, bør rygsøjle og nakke være helt lige, når du ligger med hovedet på puden. Laver ryg og nakke en opadgående bue er madrassen for hård og er buen nedadvendt, er madrassen for blød. Det kan også være komfortzonerne i madrassen der mangler eller er placeret forkert i forhold til din kropslængde.

Sørg for at have faste sengetiderfaste sengetider
En anden vigtig parameter for en god nattesøvn er, at du sørger for at have så ensartet et søvnmønster som muligt. Det vil sige, at du skal sørge for at gå i seng på nogenlunde samme tid hver aften og stå op på samme tid hver morgen – også i weekenderne.

Derved sover du på den tid af døgnet, som kroppen har vænnet sig til. Det giver dig den største chance for at få en fast søvnrytme, der passer nogenlunde til din krops behov. Brug eventuelt en sundhedsapp på din telefon til at minde dig om sengetiderne og holde styr på dit søvnmønster.

Føler du ikke at du er ordentligt frisk eller oplever du, at du er meget morgensur, kan det betale sig at forsøge at vågne en halv time før eller en halv time senere. Derved tilpasser du din opvågning bedre til din søvnperiode og slipper både for at være uoplagt hele dagen og for at være morgensur.

Få mellem 7 til 8 timers søvn hver nat
Det vigtigste ved de faste sengetider er, at du får nogenlunde samme antal timers søvn hver nat. Her viser den nyeste forskning, at du skal have mellem 7 og 8 timers søvn i gennemsnit hver nat. Både hvis du sover i kortere eller længere tid, kan det give dig komplikationer både i hverdagen og på længere sigt.

Det skyldes, at både kroppen og især hjernen skal have tid til at restituere sig efter den foregående dag. For hjernens vedkommende sker gennem de forskellige søvnfaser, som vi gennemgår hver nat. Her får hjernen bearbejdet og lagret dagens oplevelser i langtidshukommelsen, samt sorteret de detaljer fra, som det ikke er væsentligt at huske på.

Samtidig ”vaskes” hjernes celler rene for affalds- og sporstoffer. Sker dette ikke, risikerer du at udvikle Alzheimers, Parkinsons eller andre demenssygdomme. Renselsesprocessen foregår ved, at hjernecellerne krymper en lille smule, når du falder i søvn, så der bliver plads til, at en særlig rensevæske får mulighed for at fjerne de skadelige stoffer, som har ophobet sig i hjernecellerne gennem dagen.

Det hele styres af mængden af kalium i den væske, der omgiver hjernen. Opdagelsen skyldes den danske hjerneprofessor Maiken Nedergaard, som har foretaget forsøg på mus. Her kunne hun få dem til at falde i søvn eller vågne på kommando, blot ved at mindske eller øge kaliumkoncentrationen i hjernevæsken.

Ligge på den rigtige måde i sengen om natten
Når det kommer til selve renselsesprocessen i hjernen, spiller din sovestilling også en afgørende rolle. Her viser den nyeste forskning fra Stony Brook Universitet, at du skal sove på siden. Her har forskerne fundet ud af det, ved at studere liggepositionens indvirkning på mus og gnaveres indlæringsevne.

De mus som sov på siden, havde nemmere ved at tillære sig og huske nye færdigheder, end de mus som sov på ryggen eller maven. Samtidig kunne forskerne måle en bedre udskillelse af affaldsstoffer fra hjernen, når musene tilbragte natten på siden.

Det stemmer ganske godt overens med alle andre dyr, der i langt de fleste tilfælde sover på siden af sig selv. Derfor mener forskerne, at dyr og mennesker med tiden har optimeret renselsesprocessen i hjernen, så den fungerer bedst, når vi sover på siden.

Sover du på siden, slipper du samtidig af med en lang række andre søvnproblemer som snorken og den særligt farlige søvnapnø. Den oftest opstår, hvis du sover på ryggen. Her lukkes der for luftvejene i svælget, så vi reelt set ikke trækker vejret i op til flere minutter ad gangen. Det sænker ilttilførslen til kroppen og hjernen og derfor øger søvnapnø også risikoen for at udvikle demenssygdomme.

Forbered dig mentalt på at gå til ro
Har du svært ved at falde i søvn om aftenen, skal du især se nærmere på, hvad du foretager dig i timerne op til du skal gå til ro. Bruger du din computer, iPad eller mobil meget eller ser du fjernsyn, kan det blå lys fra skærmen nemlig forvirre dit indre ur, så kroppen ikke tror, det er tid til at sove.

Derfor anbefaler mange søvneksperter, at du ikke ser på skærme, mindst en time før du skal i seng. Har du en computer, tablet eller mobil der kan ændre farveskema til særlige ”nattefarver” uden den blå nuance, som snyder kroppen, kan det hjælpe at slå denne funktion til.

Giver det ikke det fornødne resultat, bør du helt undlade at bruge skærme og i stedet forberede dig mentalt på at gå til ro, ved at dæmpe belysningen omkring dig og f.eks. sætte dig til at læse en god bog.

Generelt bør du heller ikke indtage store måltider eller drikke meget, før du skal sove. Dels giver du maven mere at arbejde med og dels kan dit indtag af drikke og fødevarer resultere i, at du kommer til at skulle op på toilettet i løbet af natten.

Sov stille, mørkt og køligtsov stille
En anden vigtig detalje, der er med til at sikre dig en god nattesøvn, er lyd-, lys- og temperaturniveauet i soveværelset. Sørg for så stille og mørke omgivelser som muligt. Det er ikke en god ide at falde i søvn til fjernsynet og er der for meget støj fra omgivelserne eller for meget lys i soveværelset, bliver det også svært at falde i søvn, ligesom du nemt kan blive vækket flere gange i løbet af natten.

Sørg derfor for, at der er så stille og mørkt i soveværelset. Selv lyset fra en standby-knap på fjernsynet, kan være med til at forstyrre din søvnrytme. Er det rigtigt slemt, bør du anskaffe dig en øjenmaske og eventuelt ørepropper, for at få de mest optimale muligheder for at sove godt.

Sørg også for, at der er køligere i soveværelset end i resten af boligen. En temperatur omkring 16 grader giver de mest optimale muligheder for at få en god nattesøvn. Giver sengen dig problemer med varmen i løbet af natten, bør du investere i en topmadras med kerne af latex. Den tillader kroppen at ånde under søvnen og leder effektivt varme og fugt væk fra kroppen under søvnen.

Følger du alle disse gode råd, giver du din krop de bedste muligheder for at vågne udhvilet og frisk til den kommende dag. Samtidig reducerer du chancerne for en lang række alvorlige sygdomme og undgår langtidsvirkninger af en dårlig seng og liggestilling på ryg, nakke og bevægeapparat.

5 gode råd til at falde nemmere i søvn: I denne video kan lære mere om hvordan du hjælper din krop til at bedre slappe af, så du nemmere falder i søvn…


Når du sover, har kroppen sit eget liv

Alle mennesker har brug for at sove. I helt gamle dage uden huse og lys, var det solen, der bestemte, hvornår mennesket skulle gå til ro og stå op igen. I dag har menneskets søvnmønster ændret sig en del i takt med, at samfund og normer også har ændret sig.

Man er sjældent selv i tvivl om, at søvnen er vigtig for, hvordan man har det, og hvordan dagen derpå forløber – en nat uden søvn eller med urolig søvn kan både gøre en uoplagt, utilpas, træt og fraværende.

Det er ikke kun det individuelle menneske, der har søvnen med i overvejelserne, for efterhånden er der blevet forsket en hel del i søvn og søvnens betydning for mennesket. Vidensråd for Forebyggelse skriver i den forbindelse om, hvad søvn rent faktisk er, og de definerer det at sove ud fra fire adfærdsændringer: nedsatte bevægelser og aktivitet, stereotypisk stilling, nedsat reaktion på ydre stimuli og reversibilitet:

💤 Nedsatte bevægelser og aktivitet: Den første adfærdsændring, som træder i kraft, når man falder i søvn, er, at niveauet for bevægelser og aktivitet falder. En rolig og afslappet hvileposition fremmer dette.

💤 Stereotypisk stilling: Det er nødvendigt med en afslappet hvileposition for at kunne falde i søvn og bevare søvnen, og en behagelig stilling får også musklerne til at slappe af. Det vil ofte sige en flad og støttende madras med tilhørende hovedpude og dyne. Falder man i søvn i en siddende stilling i for eksempel lænestolen, vil man hurtigt ”tabe hovedet” og vågne igen.

💤 Nedsat reaktion på ydre stimuli: Når man falder i søvn, reagerer man ikke længere på de ydre, omgivelser med mindre de er meget høje. Derfor vil man ofte kunne sove fra lettere larm og hændelser, som man ikke reagerer på. Nogle mennesker kan derfor også sove befærdede steder som i lufthavne, toge og busser.

💤 Reversibilitet: Denne sidste adfærdsændring er meget vigtig, for det er den, der viser, at man ikke er død eller bevidstløs, når man sover. Det er evnen til at vågne op igen og derefter være ved fuld bevidsthed. Det kan for eksempel ske om natten, når vi vågner op for at hente noget at drikke eller gå på toilettet.


Søvnens forskellige stadier

god søvn

Søvn er en ting, der også for forskerne er svær at definere. Derfor er der blevet foretaget adskillige forsøg og undersøgelser for at studere fænomenet nærmere. Det sker ofte ved at sætte elektroder på hovederne af sovende mennesker, som kan måle hjerneaktiviteten under søvnen samt foretage målinger af muskelaktivitet og øjenbevægelser.

Vidensråd for Forebyggelse har studeret sådanne forsøg, og først og fremmest kommer de frem til de forskellige stadier under søvnen. Her er tale om let søvn, lidt dybere søvn, dyb søvn og REM-søvn. REM-søvnen er den søvntilstand, hvor man også kan begynde at drømme – derfor kan man også hurtigt føle, at man ikke har ”haft tid” til at drømme, hvis man ikke har sovet særlig meget.

Forskerne skriver, at når man sover, så sker der forskellige ting i kroppen, og man starter med den lette søvn. En uforstyrret søvn giver adgang til at komme ned i den dybere søvn og derefter også REM-søvnen. En af de ting, som sker i kroppen under søvnen, er, at hjerneaktiviteten falder, men hvis man når REM-søvnen, så stiger den faktisk igen. Her er der nemlig igen fuld gang i tanker, men til gengæld er muskelaktiviteten faldet helt, så man stort set er lammet under denne søvn-fase. Under søvnen falder hjertefrekvens også, og man får et roligere åndedræt.


Hvad sker der i kroppen, hvis man ikke får nok søvn?

for lidt søvn - konsekvenserEn af de vigtigste processer, som sker i kroppen, når man sover, er, at hjernen bliver vasket ren igen for indtryk og ophobninger. Dette sker via salte i hjernen, der fungerer som rengøringsfolk, idet de gør hjernen fri for affaldsstoffer og andre urenheder. Og dette er en meget vigtig proces, som er vital for, at man kan fungere ordentligt og på længere sigt får et godt værn mod alvorlige sygdomme. Jo længere tid man sover, jo grundigere bliver ”rengøringen”, og også derfor er det vigtigt at få de anbefalede otte timers søvn om natten.

Søvnmangel kan have alvorlige konsekvenser

Alle kan komme til at opleve stressede perioder, hvor man ikke får søvn nok. Det er ikke farligt, hvis man af og til oplever problemer med søvnen. Her vil man ofte ”kun” opleve uoplagthed og træthed, men man skal ikke undervurdere søvnens betydning for kroppen. Forskere fra University of Michigan har foretaget en undersøgelse omkring søvn, hvor de fandt ud af, at søvnmangel (også kortvarigt) kan føre til, at hjernen hæmmes, således at vi udfører de daglige gøremål ringere end normalt. Hukommelsen svækkes også, og man kan opleve koncentrationsbesvær og en forringet evne til at foretage logiske handlinger og løse problemer.

Hvis man over længere tid fortsat oplever søvnproblemer, så bør man være opmærksom på at få løst problemet. Der findes nemlig en række alvorlige konsekvenser ved mangel på søvn, som i værste tilfælde kan føre til livsfare. Her er blandt andet tale om hjertesygdomme, forhøjet blodtryk og stressniveau, svækket immunforvar og fedme.

Har man problemer med at sove, så er man langt fra alene: Flere og flere danskere oplever nemlig søvnproblemer, og op mod en halv million danskere – det svarer til cirka hver 11. dansker – har så store problemer med nattesøvnen, at det går udover deres hverdag. 300.000 danskere lider af kroniske søvnproblemer i en sådan grad, at deres livskvalitet er markant forringet. Der er en tendens til, at kvinder generelt har større søvnproblemer end mænd. Ifølge en undersøgelse fra sengevirksomheden Auping er der tre gange så mange kvinder som mænd, der har søvnproblemer.

Pas på med sovepillerne

Danskernes søvnproblemer er faktisk så alvorlige, at mange er begyndt at tage sovemedicin for at få den nødvendige søvn. Videnskab.dk skriver, at mellem seks og otte procent af danskerne tager medicin for at kunne sove – og det tæller også mange børn. Selv om sovemedicin gør, at man kommer søvnproblemerne til livs, så kan de blot skabe andre problemer, for man kan både opleve at blive afhængig af dem, således at man simpelthen ikke kan sove uden medicinen, og så kan man opleve en lang række bivirkninger.

Forskerne anbefaler heller ikke sovemedicin til søvnløsheden, for efterhånden som der bliver forsket mere i søvnmedicin, så finder forskerne frem til flere og flere skræmmende resultater. Britisk Medical Journal har fundet ud af, at stoffet benzodiazepin, som findes i sovemedicin, indgår som en klar faktor i sammenhængen mellem sovemedicin og dødelighed.

Danske forskere, som udtaler sig til Videnskab.dk, fortæller også, at langtidseffekterne af brug af sovemedicin er meget negative og kan øge dødeligheden.

Forskerne anbefaler således, at man holder igen med medicinen og i stedet forsøger sig med andre og mere naturlige tiltag, når det kommer til søvnproblemer. Især hvis man har psykiske problemer, for disse kan forværres ved brugen af sovemedicin.

Dit søvnproblem går ud over samfundet

Oplever man problemer med at sove, har man nok tendens til at tænke, at det blot er ens eget problem og ikke noget, der vedrører andre – og slet ikke arbejdspladsen. Men faktisk er søvnproblemer blandt enkeltindivider så udbredt, at samfundet er begyndt at lide under det. Jyllands Posten skriver, at Sundhedsstyrelsen har foretaget en undersøgelse, der viser, at danskernes søvnproblemer hvert år koster samfundet i omegnen af 17 milliarder kroner og udmunder i knap 4,5 millioner sygedage. Hertil kommer 750 dødfald, som er knyttet hertil og 1,3 millioner lægebesøg.

Jyllands Posten tilføjer derefter, at flere store danske virksomheder er opmærksomme på problemet, og derfor har blandt andet Coloplast og det tidligere Dong Energy valgt at ty til alternative metoder. Coloplast tilbyder foredrag om søvn til medarbejderne, hvor Dong har tilbudt medarbejderne en søvn-anordning – en såkaldt søvn-tracker – som fortæller dem, hvornår de bør gå i seng samt informerer dem om deres søvnbehov.


Sådan kan du få styr på din søvn

Hvis man hører til den store gruppe mennesker, som igen og igen oplever problemer med at falde i søvn samt opretholde en ordentlig søvn, så findes der mange forskellige råd – som alle er naturlige og ikke involverer brugen af sovemedicin. Vi kan alle sammen opleve perioder, hvor vi har svært ved at sove, og derfor kan alle nyde godt af rådene.

Hold soveværelset mørkt

Det er vigtigt at opretholde et godt indeklima i soveværelse. Eftersom hjernen påvirkes af lys, så er det nødvendigt, at der er mørk i soveværelset – især i sommermånederne, når det bliver meget tidligt lyst. Her kan man med fordel investere i et mørklægningsgardin. Når soveværelset holdes mørkt, så stiger kroppens produktion af det naturlige søvn-stof melatonin, og dermed stabiliseres søvnen også. Hvis man ikke kan få et mørklægningsgardin, så kan man også prøve at sove med en sovemaske for øjnene.

Den rette temperatur

Soveværelsets temperatur påvirker kroppen, og både hvis der er for varmt eller for koldt i soveværelset, kan man have svært ved at falde i søvn og sove ordentligt. Temperaturen bør gerne ligge på mellem 18 og 21 grader og dermed holdes til den kølige side. Dog skal soveværelset ikke køles for langt ned, idet kroppen også kan blive for nedkølet, hvis der er for koldt, og dermed kan immunforsvaret blive svækket.

Hjernen arbejder for meget

Som tidligere nævnt så falder hjerneaktiviteten under søvnen, men det er også nødvendigt med en afslappet hjerne for at kunne falde i søvn. Hvis man er stresset eller har hovedet fyldt med tanker ved sengetid, så kan det være meget svært at falde i søvn. Forskere har påvist, at der løber mere end 90.000 tanker igennem et menneskes hoved hver dag, og derfor kan det være svært blot at slukke for den mentale tankestrøm, når man skal sove.

Mange kan godt lide at opsummere dagen og dagens begivenheder i hovedet, når man endelig har lagt sig på hovedpuden, men ifølge psykologer, så kan det hurtigt blive en dårlig vane. Så fylder man nemlig hovedet med flere tanker, og man kan komme til at drømme langt mere end normalt, og det kan forstyrre den dybe søvn. Den dybe søvn er nemlig meget vigtig for at genopbygge kroppen og rense hjernen, og dermed kan man hurtigt komme ind i en ond cirkel, hvor tanker, søvnløshed og træthed bider hinanden i halen.

Dyrk motionmotion og søvn

Eksperter er også enige om, at motion styrker søvnen. Her kommer man nemlig både af med en masse tanker, og så bruger kroppen en masse energi, så den bliver naturligt træt. Dog bør man ikke dyrke intens motion lige inden sengetid, da kroppen vågner op af det, men man kan med fordel gå en rolig tur og bruge turen til at tænke dagen igennem.

Gør krop og sind roligt

En afslappet krop og et afslappet sind giver en bedre søvn. Derfor er det vigtigt inden sengetid at komme ned i gear og slappe helt af. Det kan gøres på forskellige måder, men hold dig fra fjernsyn, computer og mobiltelefon, hvis kunstige lys kun bidrager til at øge følelsen af vågenhed. Man kan i stedet læse i en god bog eller avisen, eller man kan tage et varmt bad eller dyrke yoga og mindfulness. Det er individuelt, hvad der virker, men alle disse rolige aktiviteter har til formål at få krop og sind til at slappe af.

Tal med venner og familie

Har man mange tanker i løbet af dagen, som tumler rundt inde i ens hoved, så kan det også være en god ide at tale med venner, familie eller kollegaer omkring tankerne. På den måde kommer de ud, og man vil ofte opleve en øget ro af dette.

En lille morfar i løbet af dagen

For de flestes vedkommende foretages søvnen om natten. Det er sådan, søvnrytmen foregår i det moderne samfund, men man skal ikke langt sydpå for at opleve, at der holdes ”siesta” flere timer om dagen – både hos butikker og erhverv. Denne pause bruges på at hvile, inden der skal arbejdes videre og varer gerne omkring tre-fire timer mellem omkring kl. 13-16. I de sydlige lande holdes der nemlig denne siesta, fordi varmen er særlig slem midt på dagen, og derfor sløves kroppen ned.

Denne tradition er noget fremmed for de fleste nordeuropæere, men hvis man har svært ved at sove om natten, så bør man måske adoptere denne sydlandske tradition. Mange gør det allerede, men kalder blot dette for en middagslur.

NASA har nemlig undersøgt middagsluren og effekten heraf ved at teste et antal piloters præstation og årvågenhed med en middagslur på 26 minutter. Konklusionen lyder, at middagsluren gjorde piloterne både mere årvågne og øgede deres præstation markant. De nøjagtige tal lyder, at deres præstationer blev øget med 34 procent og årvågenheden med 54 procent. Også Harvard University har foretaget en undersøgelse omkring middagsluren, og de konkluderer, at en lur på 45 minutter midt på dagen er med til både at forbedre hukommelsen og indlæringen. Der blev også opdaget fysiske goder ved en middagslur, for en lille ”morfar” kan også være med til at reducere stress og hjertestop.

Hvis man er lidt småtræt og har behov for at være ekstra effektiv, så kan man med fordel drikke en kop kaffe og lægge sig ned i 20 minutter. Koffeinen i kaffen tager nemlig 20 minutter om at påvirke kroppen, og dermed får man både en lille lur samte derefter et skud naturligt opkvikkende middel.

Hvis man derimod er meget træt og har behov for at indhente lidt af den forsømte nattesøvn, så skal man sove i mindst halvanden time for at kunne genoprette balancen.


Vi har forskellige søvnbehovforskellige behov for søvn

Det generelle råd har i lang tid været, at man bør få de otte timers søvn hver nat. Kroppen er indrettet til at opretholde en fast og rutinepræget cyklus, men der er dog forskel på, hvor meget søvn vi hver især har brug for. Disse rutiner har ændret sig meget over tiden, for urmennesket havde helt andre rutiner. Udover at deres søvncyklus var i takt med solens baner, så sov de langt mindre og havde sjældent en uafbrudt søvn. Om vinteren kunne søvnen dog være noget forlænget, idet der var mørkt i meget længere tid – dette blev radikalt ændret, da elektriciteten kom frem.

I dag står de fleste også op om morgenen for at gå på arbejde eller i skole og går i seng om aftenen, når det er blevet mørkt. Lyset er med til at regulere menneskets søvnrytme, idet lyset er med til at fortælle hjernen, hvornår det er tid til at sove og være vågen – det er også derfor, at det kan være et problem, når man sidder med computerskærmen for længe om aftenen, for det stærke lys påvirker hjernens opfattelse af nat og dag og får koncentrationen af søvn-stoffet melatonin i kroppen til at falde. Dermed kommer man til at føle sig mere vågen.

Gerne mindst syv timer hver nat ⏰

Den amerikanske organisation National Sleep Foundation har lavet en stor undersøgelse for at finde ud af, hvor meget søvn, mennesker egentlig har brug for. Det viste sig at være en smule svært at fastslå blandt voksne mennesker, idet deres søvnbehov er meget individuelle. De amerikanske forskere fandt alligevel frem til, at tommelfingerreglen for voksne mellem 18 og 65 år lyder, at søvnbehovet for denne aldersgruppe bør ligge på minimum syv timer hver nat.

Ofte hører man, at det er usundt at sove for lidt, og det er også rigtigt. National Sleep Foundation skriver, at den nedre smertegrænse for søvn ligger på seks timer hver nat, men man kan også sove for lang tid. Hertil skriver de, at man ikke bør sove mere end ti timer hver nat.

Søvnbehovet ændrer sig med alderen

National Sleep Foundation skriver også, at søvnbehovet ikke er konstant hele livet. Som man bliver ældre og passerer de omkring 65 år, så får man brug for mindre søvn, og her er den nedre smertegrænse i stedet på fem timers søvn om natten. I direkte modsætning til de ældres søvnbehov ligger de nyfødte og babyerne. En nyfødt har behov for omkring 14-17 timers søvn om natten, og med alderen falder dette. Herunder illustrerer vi søvnbehov i forhold til alder:

💤 Nyfødte har brug for 14-17 timers søvn hver nat

💤 Mindre babyer har brug for 12-15 timers søvn hver nat

💤 Større babyer har brug for 11-14 timers søvn hver nat

💤 Børn i børnehavealderen har brug for 10-13 timers søvn hver nat

💤 Skolebørn til omkring 12 år har brug for 9-11 timers søvn hver nat

💤 Teenagere har brug for 8-10 timers søvn hver nat

💤 Voksne har brug for 7-9 timers søvn hver nat

Forskerne gør opmærksom på, at ovenstående tal er generelle anbefalinger, og af og til ændrer søvnbehovet sig. For eksempel under sygdom eller for menstruerende eller gravide kvinder. Her kan både virus og hormonelle ændringer forårsage udmattelse i kroppen, og derfor bør man i stedet lytte til, hvad kroppen har brug for. Også overgangsalderen og en stresset hverdag kan give et øget søvnbehov.

Man bør være opmærksom på, at de generelle anbefalinger skal fungere som tommelfingerregler. Har man søvnproblemer eller søvnunderskud i perioder, er det ikke farligt, men ved vedvarende problemer bør man søge læge og professionel hjælp.

 


Tidligere anmeldte produkter – nu udgået 

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.

 


Tempur Fusion

✅ Enestående designklassiker

Tempur Fusion – Enestående designklassiker


Derfor skal du vælge Tempur Fusion:
🔹 Lamelbund for god sovekomfort
🔹 Pocketfjedre følger kroppens bevægelser
🔹 Slidstærkt og smudsafvisende betræk
🔹 Med trykaflastende topmadras

Stabilitet og støtte

Du vil opleve en følelse af vægtløshed, når du har fundet dig til rette på Tempur Fusion boksmadrassen. Sengebunden har pocketfjedre, som fleksibelt følger enhver bevægelse fra kroppen. 

Modellen er fuldpolstret og har slidstærkt og smudsafvisende betræk. Den består af en solid ramme i kernetræ på 40 millimeter. Kernetræsrammen sørger for god stabilitet og tryghed ved sengetid. Tempur Fusion har en velvalgt lamelbund, som giver ekstra god affjedring. Under sengen sikrer det robuste samlebeslag, at sengebunden står tæt. 

Boksmadrassen fås i to klassiske farvenuancer, som er flotte i enhver boligindretning. Vælg mellem farverne Dark Grey og Light Grey. 

Trykaflastende topmadras 

Boksmadrassen kombineres med en stor Tempur topmadras med støttende og trykaflastende egenskaber. Med den kan du nyde en ren seng, da betrækket er aftageligt og vaskbart ved 60 grader. Betrækket har non slip-funktion, som sørger for, at du ligger trygt og stabilt inden for sengens kanter. 

Det er op til dig, om du ønsker en medium eller fast topmadras. Topper Sensation topmadrassen er medium fast og giver bevægelsesfrihed og støtte. Topper Original er Tempurs mest faste topmadras, som giver maksimal komfort for dig, der foretrækker et mere fast underlag.  

Du kan tilkøbe matchende gavl med slideeffekt, som sørger for, at delene holder kant fra top til bund. Ben i din foretrukne stil kan også tilkøbes. 

Tempur Fusion vs. markedet

Tempur Fusion boksmadrassen opgraderer komforten i sengen. Modellen adskiller sig særligt fra andre modeller ved dens stabile ramme i kernetræ, lamelbund for ekstra god affjedring og trykaflastende topmadras. Du vil ikke være i tvivl om, at der er tale om høj kvalitet, når først du har lagt dig på boksmadrassen og mærker vægtløsheden. 

Med Tempur Fusion boksmadras får du også en mere langtidsholdbar løsning end med tilsvarende modeller. Boksmadrassen er både bygget af holdbare og varige materialer og har et tidløst ydre. Det gør den velegnet både i dag og mange år fremover. Selvom det næppe bliver nødvendigt, ydes der op til fem års garanti på boksmadrassen og 15 års garanti på topmadrassen. 

Udvalgte specifikationer:
🔹 Ramme i solidt kernetræ
🔹 Lamelbund for optimal affjedring
🔹 Trykaflastende topmadras med vaskbart betræk
🔹 Vælg mellem medium og fast
🔹 Fås i farverne Light Grey og Dark Grey

Tempur Fusion findes i følgende størrelser (cm):
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210 


Auping Original

✅ Moderne design med optimal støtte

Auping Original - Moderne design med optimal støtte
.
Derfor skal du vælge Auping Original:
🔹 Klassisk minimalistisk design
🔹 Optimal støtte for høj sovekomfort
🔹 Madras med todelt fasthed til partnere
🔹 Fås i delbar udgave

Høj liggekomfort

Auping Original boksmadras sikrer, at din krop får støtte og stabilitet de helt rigtige steder. Boksmadrassen har en spiralnetbund, som sørger for god ventilation, mens pocketfjedre følger kroppens former og bevægelser og sikrer god liggekomfort. 

Med Auping Original er det slut med topmadrasser, der skrider. Topmadrassen er indbygget i selve modellen, så du er sikker på at ligge godt og korrekt natten igennem. Auping Original boksmadrassen fås med alle Aupings hvide madrasser. 

Delbar eller med delt fasthed

Boksmadrassen kan købes i en delbar udgave. På den måde kan du køre den dobbelte boksmadras fra hinanden i to dele og samle den igen. Det er med til at lette rengøringen og gør det enklere at rede seng. 

Det er også muligt at få leveret en dobbeltmadras med delt fasthed. Det betyder, at partnere kan få hver deres fasthed, da madrassen har to kerner. 

Vælg dit foretrukne tekstil

Den populære producent Auping er kendt for sin tekstilkollektion. Kollektionen består af en bred vifte af tekstiler til enhver smag. Find den til din Auping Original boksmadras, der passer ind i din stil i soveværelset. 

Aupings tekstilkollektion byder på mange forskellige farver og strukturer, som alle er oppe i tiden. Vælg mellem hele 89 forskellige tekstiler og skab den seng, du altid har drømt om.  

Auping Original vs. markedet

Auping Original boksmadrassen har vundet stor popularitet og fundet indpas i mange danske hjem. Det er der flere årsager til. Ikke mindst muligheden for at få den i en delbar udgave. Mange foretrækker også, at topmadrassen er indbygget i modellen, så den ikke skrider. For partnere er det et klart aktiv, at sengen har to kerner, så det er muligt at vælge hver sin fasthed. 

I designet af Auping Original er der tænkt ned i detaljen, og boksmadrassen fås i et hav af forskellige tekstiler. Det er en funktionel, flot og helt igennem unik løsning. 

Udvalgte specifikationer:
🔹 Dobbeltmadras med todelt fasthed
🔹 Spiralnetbund for god ventilation
🔹 Pocketfjedre for god støtte
🔹 Fås i en delbar version
🔹 Vælg mellem flere farver og tekstiler 

Auping Original findes i følgende størrelser (cm):
160 x 200
160 x 210
180 x 200
180 x 210
200 x 200
200 x 210


Krone Signatur Box 

✅ Bedst til prisen hos Sengetid

Krone Signatur Box 180x200cm – Bedst til prisen hos Sengetid

.
Krone Signatur Box 180x200cm er hos
Sengetid på listen over de senge, der er bedst til prisen – og der er ingen tvivl om, at modellen er blandt de ypperste på markedet. Vælger du sengen fra Krone Signatur, får du nemlig et væld af fordele. 

Derfor skal du vælge Krone Signatur Box 180x200cm

🔹 Komplet seng inkl. valgfri topmadras og ben
🔹 Fjedre i to lag øger mærkbart komforten
🔹 Topmadras med blødt og vaskbart betræk

God søvn med senge fra Krone 

Denne seng er produceret af danske Krone, som længe har været karakteriseret ved højkvalitetssenge til konkurrencevenlige priser. 

Når du vælger et produkt fra Krone, er du altid sikker på, at sengen er produceret et sted, hvor kvalitetssikring grundlæggende er forankret i arbejdsprocessen. Nægter du at gå på kvalitetskompromis, er dette sengen for dig.
Avanceret boksmadras

Sengens boksmadras er udstyret med to lag fjedre. Det nederste lag sikrer en god stabilitet, og det øverste er forsynet med i alt fem zoner, som blandt andet giver god støtte til dine skuldre og til dine hofter. Over fjedrene ligger der et lag skum, som er pakket ind i slidstærk tekstil. Sengens vaskbare topmadras fås dertil i både latex og memory skum. Dette gør, at du kan sammensætte din seng efter behov. 

Sengekanten er lavet af en solid træramme, som kan holde til det meste af, hvad du, dine børn og din partner kan finde på. 

Krone Signatur Box 180x200cm vs. markedet

Krone Signatur Box 180x200cm er som udgangspunkt ikke blandt det danske markeds billigste senge. Det kan dog argumenteres, at der ikke kan sættes en pris på god søvn – og er du enig i dette udsagn, går du ikke galt med Krone Signatur. 

Her skal det tilføjes, at sengen alligevel er bandt de ’bedste til prisen’ hos Sengetid. Dette skyldes, at modellen jævnligt er på tilbud, og at du faktisk kan spare hele 60% på sengen, hvis du slår til på det rigtige tidspunkt. 

I modsætning til mange andre senge er Krone Signatur dertil udviklet med et mere end avanceret madrassystem, som både sikrer dig lækker komfort og stabile søvnforhold.

Udvalgte specifikationer

 • Produceret af den danske sengefabrikant Krone 
 • Sengen måler 180 x 200 cm. men findes også i andre størrelser 
 • Tilgængelig i et bredt udvalg af farvekombinationer 
 • Boksmadras med to lag fjedre og topmadras i enten latex eller memory skum

Krone Signatur boxmadras findes i følgende størrelser:

80 × 200
90 x 200
90 x 210
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210


Krone Box

Krone Box NU 90x210cm – Enkeltseng fra Krone i sublim kvalitet 

.
Leder du efter en god enkeltseng, er denne seng fra Krone et rigtig fint bud. Krone Box NU fremhæves hos Sengetid som én af de bedste sengemodeller, og som de fleste andre af Krones modeller har sengen en lang række fordele. 

Derfor skal du vælge Krone Box NU 90x210cm

🔹 Passer perfekt til mindre soveværelser
🔹 Du vælger selv fasthed, topmadras og bentype
🔹
Sublim komfort med pocketfjedre i det øverste lag 

Vælg selv med Krone

Når du køber Krone, er du sikker på senge i høj kvalitet til priser, der er til at overkomme. Én af grundene til, at Krone længe har markeret sig som én af danskernes foretrukne sengeproducenter, er, at du med Krones produkter selv har mulighed for at sammensætte soveforhold, der passer optimalt til dig. Vælger du for eksempel Krone Box NU 90x210cm, bestemmer du selv sengens fasthed, topmadrassens materiale og benenes type. Uanset om du er let eller tung, til latex eller memory foam, eller tilhænger af tykke eller tynde sengeben, findes den ideelle seng hos Krone. 

Krones karakteristiske madrassystem 

Krones karakteristiske madrassystem består af en boksmadras og en topmadras. Boksmadrassen er udstyret med to lag fjedre, og oven på fjedrene ligger der et skumlag, som er godt pakket ind i kraftfuld og slidstærk tekstil. Dette gør, at du ikke behøver at bekymre dig om jævnlige udskiftninger. 

Topmadrassen er vaskbar og forsynet med fem zoner, som blandt andet sikrer, at dine hofter og skuldre får den mest optimale støtte i løbet af natten. 

Den solide søvn

Krone Box NU har ben, som er lavet af stål, og du vælger selv benenes tykkelse alt efter din vægt. Sammensætter du din Krone-seng rigtigt, kan du være sikker på en holdbarhed, der er helt i top.

Krone Box NU 90x210cm vs. markedet 

Som de fleste andre modeller fra Krone udmærker Krone BOX NU 90x210cm sig ikke direkte ved prisvenlighed. Til gengæld giver Krone hele 15 års garanti på deres produkter, og dette betyder, at du uanset hvad får rigeligt for dine penge. Desuden gør sengens stilrene design, at du kan sammensætte den med hvilken som helst form for boligindretning. 

Udvalgte specifikationer

 • Produceret af den danske sengefabrikant Krone
 • Sengen måler 90x210cm og findes i flere størrelser
 • Flere muligheder for både fasthed, topmadras og ben
 • Boksmadras findes både i latex og memory skum 

Krone boxmadras findes i følgende størrelser:

80 × 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210


FAQ

🤩 Hvilke boksmadrasser er de bedste at købe?

Hvilke boksmadrasser der er de bedste at købe, det afhænger fuldstændig af dine og din krops personlige præferencer og behov. Dog findes der nogle super gode boksmadrasser, som kan være gode lige at tage et kig på. Disse er blandt andet Saga Snö, Norhland Prestige Luksus Box og Freja Älv.

🧐 Hvor lang tid holder en boksmadras?

I dag bliver boksmadrasser lavet til gennemsnitligt at kunne holde til at blive brugt som seng i 10-15 år. Dog varierer levetiden en smule alt efter producenten og kvaliteten af madrassen. Dermed kan du med fordel investere lidt flere penge i madrassen, hvis den skal holde mange år.

🤔 Er boksmadrasser gode at sove på?

Ja, boksmadrasser kan være rigtig gode at sove på. Dog varierer kvaliteten af dem alt efter, hvem der har produceret dem, såvel som deres prisklasse. Hvis du derfor vil være sikker på, at din boksmadras er god at sove på, så bør du gå efter en lidt højere prisklasse.

🤓 Hvordan får jeg en god nattesøvn?

Din madras spiller en kæmpe rolle, når det kommer til at opnå en god nattesøvn. Det er vigtigt, at du har en madras, som formår at støtte din krop lige præcis dér, hvor den har brug for det. På den måde kan du vågne frisk og udhvilet i kroppen.