En komplet guide: Vores bud på de bedste sovesofaer til dit hjem

Senest opdateret den 0

En sovesofa er det perfekte møbel til mindre værelser eller det lille hjem. Hvis der ikke er så meget plads, er det oplagt at have sofa og seng i ét, så pladsen ikke er fuldstændig ubrugt i dagtimerne.

Det er også funktionelt, hvis du skal have overnattende gæster, uden at du skal fumle med madrasser og drømmesenge, som skal frem fra skabet eller kælderen.

Der findes mange forskellige sovesofaer, som kommer i form af både lænestole, eller topersoners sofaer, der kan transformeres til en enkelt- eller halvandenmandsseng. Du kan også vælge at købe en lidt større sofa, som du kan slå ud til en dobbeltseng.

Vi giver dig en oversigt over nogle af de sovesofaer, som efter vores vurdering er de bedste på markedet. Du bliver klogere på modellernes fordele og ulemper samt design, kvalitet og pris.

Hvad skal du overveje, før du køber en sovesofa?

Udover pladsbehov, er der nogle andre parametre du skal tænker over, før du vælger din nye sovesofa. Priserne på sovesofaer varierer meget, så det er en god ide at overveje anvendelsesformålet. Hvis du skal bruge et møbel, der kan huse gæster et par gange om året, og som ellers ikke er i brug, er en billig model et oplagt valg.

Skal du derimod have en god søvnoplevelse på din sovesofa mere regelmæssigt, og eventuelt bruge den som æstetisk bidrag til stuen eller værelset i dagtimerne, gør du klogt i at kigge efter en lidt mere kvalitetsorienteret model, som ofte koster lidt mere. De mere behagelige modeller har typisk en bund af enten en spring- eller boxmadras.

I denne oversigt får du:
🔸 En gennemgang af en række gode sovesofaer
🔸 Gode råd til køb af ny sovesofa
🔸 En guide til bedre søvn


Frode Sovesofa – Bedste sovesofa til prisen

✅ Smart model med integreret opbevaring

 

 

Frode Sovesofa

 

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
6.995,00 6.995,00 Læs mere
.
Frode Sovesofa er en smart og forholdsvis kompakt model, der måler H63 x B200 x D105 cm. Du kan også få modellen med armlæn, som giver 15 cm ekstra i længden. Frode er en alsidig model, som du kan finde plads til i både stuen, gæsteværelset og sommerhuset. 

Kompakt sovesofa med plads til 2 overnattende gæster

Når du slår sovesofaen ud, trækker du selve ryglænet ned, så sofaen bliver plan. Liggemålet bliver 140 x 200 cm, hvilket svarer til en helt almindelig halvandenmandsseng.

Følelsen af komfort er også svarende til en almindelig seng, fordi Frode er fremstillet med en integreret springmadras. Springmadrassen er fyldt med pocketfjedre, der giver god støtte og trykaflastning.

Vælger du Frode, kan du med fordel tilkøbe en god topmadras. Topmadrassen vil kamuflere overgangen mellem ryglænet og siddefladen, når sengen er slået ud. Det giver en plan og ekstra komfortabel overflade.

Topmadrassen forlænger også holdbarheden og højne hygiejnen, fordi møbelstoffet er beskyttet mod fugt fra sovende kroppe.

Enkelt design med ekstra opbevaringsplads

Frode er designet med afrundede og bløde hjørner, og sovesofaen står på enkle lyse træben. Peter Weiss står bag udtrykket, og han er kendt for sit tidløse og moderne design, du også ser med Frode Sovesofa.

Det enkle og minimalistiske design kan fås med blåt eller gråt møbelstof. Møbelstoffet er kraftigt og Oeko-Tex certificeret, så du kan føle dig tryk med materialerne.

Hvis pladsen i forvejen er begrænset, er Frode designet med ekstra opbevaringsplads. I bunden af sovesofaen kan du derfor opbevare sengelinned og dyner til gæsterne. Det sparer plads i skabe og skuffer, og dine gæster kan selv redde op til natten.

Frode sovesofa vs. markedet

Frode hører til i oversigten over de bedste sovesofaer på markedet. Den kompakte model er designet, så den passer til den nordiske indretningsstil. Med møbelstof i flere valgfrie nuancer og elegante ben i lyst træ, kan du finde en udgave, der passer til dit hjem.

Frode giver også en højnet komfort i forhold til mange andre modeller på markedet. Madrassen er lig en rigtig seng, så dine gæster får en god nattesøvn, når de overnatter. Til sammenligning er de fleste sovesofaer i dag lavet med en skummadras. Det gør Frode til et godt valg, hvis din sovesofa ofte skal bruges af besøgende i hjemmet.

Fordele ved Frode Sovesofa:
Elegant nordisk design
Rigtig springmadras med pocketfjedre
Ekstra opbevaringsplads


Mimer Sovesofa – Mest funktionelle sovesofa

Mimer Sovesofa

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
8.499,00 8.499,00 Læs mere
.
Vil du gerne byder dine gæster på en god soveplads, så er Mimer et smart valg. Sovesofaen er multifunktionel og kan justeres på flere måder. Du kan justere både ryglæn og hovedende, så du og dine gæster ligger behageligt uanset behov.

Blød og komfortabel med soft spring fjedre

Mimer Sovesofa er bygget op omkring en madras med soft spring fjedre. Det giver en god komfortfølelse, der føles som om, du og dine gæster ligger i en helt almindelig seng.

Rigtig mange sovesofaer er designet med en skummadras. Skummadrassen giver ikke samme komfortfølelse eller ventilation, som en rigtig madras gør. Mimer er et godt valg, hvis du ønsker de bedste forudsætninger for en god søvn.

Sovesofaen er justerbar på flere måder. Ryglænet har 2 forskellige indstillinger, så du enten kan sidde ret op, slænge dig eller ligge det helt ned.

Når ryglænet er lagt ned, og sengen slået ud, kan du hæve hovedenden. Hovedenden af sovesofaen har i alt 4 forskellige niveauer alt efter, om du eller dine overnattende gæster skal ligge plant eller læse en god bog.

Ekstra opbevaringsplads

Sovesofaens dimensioner er H92 x B237 x D100 cm. Siddehøjden er 48 cm, hvilket er behageligt, både når du sætter dig og skal rejse dig fra sofaen igen.

Når dine gæster skal redde op til natten, er det nemt. Ryglænet kan slås ned, så sædet og ryglænet i forlængelse bliver en plan madras på 140 x 200 cm. Der er derfor fin plads til, at du kan have 1 til 2 gæster på besøg for natten.

Du kan bruge det smarte opbevaringsmagasin i bunden af sovesofaen til at gemme dyner, puder og sengetøj væk. Alt er derfor lige ved hånden, når dine besøgende skal overnatte.

Mimer Sovesofa vs. markedet

Mimer Sovesofa fra Innovation Living er et elegant og tidsløst møbel. Peter Weiss har skabt en model, der både tager sig flot ud, er multifunktionelt og komfortabelt.

Madrassen med soft springfjedre er lige så behagelig som en almindelig seng. Blandt sovesofaer kan du derfor med fordel vælge Mimer, hvis du ønsker en god kvalitet og komfort.

Modellen har mange funktioner samlet i ét møbel, som du ikke finder andre steder. Sovesofaen har armlæn, der giver komfort i hverdagen, og smart opbevaringsplads, så alt sengetøj er gemt væk, når det ikke er i brug.

Fordele ved Mimer Sovesofa:
Skandinavisk look designet af Peter Weiss
Komfortabel soft spring madras
Smart opbevaringsmagasin i bunden


Idun Sovesofa – Premium valg

✅ Sovesofa med fokus på æstetik og funktionalitet

idun_sovesofa

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
13.015,00 13.015,00 Læs mere
.
Med Idun får du en virkelig flot sofa i et stilrent og æstetisk design, der ikke lige umiddelbart afslører, at her er tale om en sovesofa i luksusklassen. Madrassen er nemlig udstyret med pocket-fjedre af samme type, som du finder i de fleste moderne senge.

Slået ud bliver sengen på 140 cm, hvilket er rigelig plads til, at der kan overnatte to personer på sofaen og en enkelt person kan ligge helt majestætisk i sengen. Det gør den ideel til den lille lejlighed, hvor forældrene er henvist til at sove i stuen, til teenageværelse hvor kæresten også overnatter eller til brug i husets gæsteværelse.

Sofaen kan fås i to forskellige standardstoffer og -farver, samt i 28 forskellige kombinationer af specialstoffer og farver. Sidstnævnte koster ekstra og forlænger leveringstiden med op til 14 uger.

Fordele ved Idun sovesofaen:
Halvandenmandsseng på 140 cm med
pocketfjedre
Fås i flere farve- og stofkombinationer
30 dages fuld returret


Dublexo Splitback Frej Sovesofa – Strømlinet og enkelt udtryk

Dublexo Splitback Frej

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
9.445,00 9.445,00 Læs mere
.
Dublexo Splitback Frej Sovesofa er et multifunktionelt møbel, der både kan bruges som sofa i hverdagen og ekstra soveplads til dine gæster. Modellen er designet af Peter Weiss, og den har et strømlinet og enkelt udtryk.

Indvendigt gemmer Dublexo Splitback Frej Sovesofa også på god komfort med en ægte springmadras med pocketfjedre.

Halvandenmandsseng med ekstra længde

Har du høje venner og familiemedlemmer, kan Dublexo Splitback Frej Sovesofa være det rigtige valg. Modellen måler udslået 115 x 210 cm. Der er derfor ekstra 10 cm i længden, hvis du sammenligner med en helt almindelig standardseng.

Bredden på Dublexo Splitback Frej Sovesofa er dog kun 115 cm, hvilket svarer til en lille halvandenmandsseng. Du har derfor plads til 1 til 2 overnattende gæster, hvis du investerer i Dublexo Splitback Frej Sovesofa.

Ønsker du ekstra plads, kan du tilkøbe loungestolen fra samme serie. Den kan sættes i forlængelse af sofaen, så du får en chaiselong.

Splitback-funktion og justerbare ryglæn

Når du skal slå din Dublexo Splitback Frej Sovesofa ud, så er det nemt og enkelt. Ryglænet splittes i 2 og kan indstilles i flere forskellige niveauer. Nå du skal bruge Dublexo Splitback Frej Sovesofa som soveplads, ligger du begge ryglæn ned.

Skal du bare sidde og slappe af i din sovesofa, kan du justere ryglænene individuelt, så du kan sidde mere ret op og ned, eller slænge dig.

Komfortfølelsen af sovesofaens madras er rigtig god, fordi den indeholder pocketfjedre. Pocketfjedre giver en behagelig støtte, så kroppen hviler optimalt under søvnen.

Oveni sikrer springmadrassen med pocketfjedre, at madrassen ventileres ordentligt. Ventilationen fører fugt og varme væk fra kroppen, så den kan slappe bedre af.

Dublexo Splitback Frej Sovesofa vs. markedet

Dublexo Splitback Frej Sovesofa er en relativt stor sovesofa, der fylder mere slået sammen, end andre modeller i oversigten. Du skal derfor være sikker på, at du har plads til de 232 cm, som modellen fra Innovation Living måler i bredden.

Har du pladsen, så er Dublexo Splitback Frej Sovesofa et godt valg blandt oversigtens modeller. Med en rigtig springmadras med pocketfjedre er komfortfølelsen i top sammenlignet med mange andre sovesofaer på markedet.

De fleste sovesofaer produceres med en skummadras, der ikke giver samme gode komfort og åndbarhed, som springmadrassen i Dublexo Splitback Frej Sovesofa giver.

Fordele ved Dublexo Splitback Frej Sovesofa:
Flot og tidsløst design
Med splitback-funktion og justerbart ryglæn
Indbygget springmadras med pocketfjedre


Trym Sovesofa – Praktisk og enkel løsning til overnattende gæster

Trym Sovesofa

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
10.470,00 10.470,00 Læs mere
.
Minimalistisk og let er Trym Sovesofa fra Innovation Living. Sovesofaen er designet af Peter Weiss, der er kendt for multifunktionelt, tidsløst og moderne design.

God størrelse sofa til hverdagen

Som almindelig sofa er Trym god til den lidt større husholdning. Den praktiske sovesofa måler H80 x B200 x D93, når den ikke er foldet ud. Det giver plads til, at der kan sidde 3 til 4 personer i sofaen til hverdag. Trym kan let blive det natulige samlingspunkt for hele husstanden, hvis den står i opholdsrum.

Hvis du skal bruge ekstra sovepladser, kan sovesofaen nemt forvandles til en plan seng på 140 x 200 cm. Du løfter selve sædet på sofaen op og slår 2 ekstra støtteben ud. Herefter kan selve sengen trækkes ud, så sædet og ryglæn bliver en plan liggeflade.

Vil du gøre det ekstra behageligt for dig selv og gæster at sove på Trym, kan du med fordel tilkøbe en topmadras. Topmadrassen vil give en mere plan flade, så overnattende gæster ikke kan mærke overgangen fra sæde til ryglæn, når sengen er slået ud.

Pocketfjedre i madrassen sikrer komfort

Når du selv eller dine gæster sover på Trym Sovesofa, så er der god komfortfølelse. Madrasserne er helt almindelige springmadrasser, som du også finder i de fleste senge. Trym føles derfor som en seng.

Springmadrassen er fyldt med pocketfjedre, der giver den rigtige støtte. Fjedrene tilpasser sig kroppens vægt og konturer, så kroppen kan ligge afslappet og behageligt med den rette ergonomiske trykaflastning.

Når du skal bruge ekstra dyner og puder til gæster, så er det nemt med Trym. Der er et indbygget opbevaringsrum i bunden af sovesofaen, hvor du kan gemme sengetøjet væk.

Trym Sovesofa vs. markedet

Trym fra Innovation Living er en praktisk løsning til dig, der ønsker en stor sofa i hverdagen med ekstra sovepladser integreret. Til hverdag kan husstanden bruge sofaen i opholdsrummet, eller hvor du har plads til den relativt store sovesofa.

Modellen Trym er meget let at slå ud, så du får plads til overnattende gæster på de 140 x 200 cm. Det er en fordel, hvis du ofte har gæster, der skal blive at sove.

Opbevaringsrummet i bunden af sovesofaen er en praktisk detalje, der gør sovesofaen ekstra funktionel.

Fordele ved Trym Sovesofa:
God størrelse med siddepladser til 3 til 4 personer
Nem at slå ud til 140 x 200 cm
Springmadras med indbyggede pocketfjedre


Sigmund Daybed – Et praktisk alternativ til sovesofaen

Sigmund Daybed

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
5.490,00 5.490,00 Læs mere
.
Når du skal bruge ekstra sovepladser, så er sovesofaen ofte det oplagte valg. Der findes dog også andre smarte møbler, der kan sikre gæsterne en overnatning. Med Sigmund Daybed får du et elegant og moderne møbel, der nemt transformeres til en hel dobbeltseng til dine besøgende.

Daybed med integrerede sovepladser

I dag ser vi flere og flere danskere være interesserede i daybeds. En daybed indbyder til afslapning og ro, hvor du har brug for en behagelig sidde- og slængeplads.

Sigmund er designet, så den fungerer som daybed, når den er ikke er slået ud. Peter Weiss står bag de rene linjer, der giver Sigmund et minimalistisk og skandinavisk udtryk.

Med til Sigmund får du 2 skrå puder, der fungerer som behagelige armlæn eller hovedpuder, når du vil sidde eller ligge på din daybed Sigmund. Puderne indbyder med deres geometriske former også både store og små legebørn til kreative udfoldelser og lege.

Når sengen er slået ud, kan puderne bruges som hovedpuder.

Komfort i høj kvalitet

Sigmund består af 2 separate madrasser, der hver især måler 80 x 200 cm. Der er derfor 2 sovepladser i den fikse daybed, når den er slået ud.

Lægger du madrasserne ved siden af hinanden, bliver det til en hel dobbeltseng på 160 x 200 cm. Du kan samle sengen med en topmadras, der både øger komfortfølelsen, eliminerer overgangen mellem madrasserne og beskytter selve møbelstoffet, som Sigmund er betrukket med.

Madrasserne er springmadrasser med pocketfjedre indvendigt. De giver derfor en god komfortfølelse, der svarer til en helt almindelig gæsteseng.

Sigmund Daybed vs. markedet

Den smarte daybed Sigmund er en løsning til dig, der ikke ønsker en traditionel sovesofa. Hvor de fleste sovesofaer er designet, så de fungerer som sofa i hverdagen, så indbyder en daybed til anderledes brug. Møblet passer derfor også til andre rum, hvor det ikke er oplagt med en klassisk sovesofa.

Sigmund er en ganske særlig daybed, der ligger i feltet mellem daybed og soveplads. Den kan nemlig slås ud til en dobbeltseng, hvilket giver ekstra god plads til dine overnattende gæster. Sengen kan også deles, så du kan have 2 gæster, der ikke vil sove sammen, til at overnatte. Du får derfor ekstra mange funktioner ud af din Sigmund Daybed, hvis du vælger den til fremfor en almindelig sovesofa.

Fordele ved Sigmund Daybed:
Anderledes soveplads
Kan slås ud til en dobbeltseng
Med pocketfjedre for optimeret komfortfølelse


Dublexo Splitback Eik Sovesofa – Smart model uden armlæn

Dublexo Splitback Eik Sovesofa

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
8.295,00 8.295,00 Læs mere
.
Har du allerede fået øjnene op for Innovation Livings Dublexo Splitback Frej Sovesofa? Så kan du også få samme strømlinede design uden armlæn, hvis du vælger Dublexo Splitback Eik.

Designmæssigt er Frej og Eik lig hinanden, men armlænet gør en forskel for både udtryk, komfort og ikke mindst den plads, som modellen kræver i hjemmet.

Justerbare ryglæn for funktionalitet

Dublexo Splitback Eik Sovesofa kan bruges på flere forskellige måder, så møblet er multifunktionelt.

I hverdagen kan du bruge den behagelige sovesofa som almindelig sofa. Siddekomforten er høj, og det behagelige ryglæn yder en god støtte.

Hvis du vil sidde ekstra behageligt, kan de 2 ryglæn separat indstilles til 3 forskellige positioner: ret op og ned, lænet let tilbage og helt plan. Du får derfor mulighed for både at bruge sovesofaen som samtalesofa, til at slænge dig afslappet i og ligge ned.

Når sovesofaen skal bruges som seng, slår du blot begge ryglæn ned, så liggefladen er plan.

Behagelig komfortfølelse med pocketfjedre

Inviterer du gæster til at overnatte, så er det en fornøjelse af kunne tilbyde dem komfortfølelsen i Dublexo Splitback Eik Sovesofa. Sovesofaen er nemlig fremstillet med en ægte springmadras med pocketfjedre.

Pocketfjedre er gode, fordi de giver en ergonomisk støtte tilpasset kroppens konturer og vægt. Komforten af Dublexo Splitback Eik Sovesofa er derfor tilsvarende en helt almindelig seng.

Vil dine gæster gerne kunne ligge ekstra behageligt, så har de mulighed for at indstille hovedenden, når liggefladen er plan. Der er i alt 4 forskellige niveauer, som hovedenden kan indstilles til.

Vil du højne komfortfølelsen yderligere og sikre længere holdbarhed af din Dublexo Splitback Eik Sovesofa, kan du tilkøbe en topmadras.

Dublexo Splitback Eik Sovesofa vs. markedet

Dublexo Splitback Eik Sovesofa er for dig, der ønsker et multifunktionelt møbel med integreret soveplads. Modellen er uden armlæn, hvilket gør den let at indrette med, fordi den fylder mindre end søsteren Dublexo Splitback Frej. Faktisk får du hele 22 cm foræret, hvis du vælger modellen uden armlæn.

Komfort er afgørende, hvis dine gæster skal sove behageligt. Derfor er Dublexo Splitback Eik Sovesofa udviklet med pocketfjedre, hvilket er særligt godt, når det kommer til sovesofaer. De fleste sovesofaer er fremstillet med en skummadras, hvorfor komforten ikke er så god som med en springmadras.

Forkæl dine gæster med god komfortfølelse og justerbar hovedende med Dublexo Splitback Eik Sovesofa.

Fordele ved Dublexo Splitback Eik Sovesofa:
Multifunktionelt og elegant møbel
Justerbare ryglæn og hovedende
God springmadras med pocketfjedre


Rimini Sovesofa – 2 personers sovesofa

Rimini Sovesofa

.
Rimini er en både enkel og stilren sovesofa. Det betyder, at den passer godt ind i ethvert hjem. I sofatilstand er der plads til to siddende personer i den. I udslået tilstand kan der sagtens sove to personer i den, men har du brug for god plads, bør man nøjes med at sove selv.

Ved bestilling er det muligt at vælge betræk i tre forskellige farver. Derfor kan du selvfølgelig også få sofaen i en farve, der ikke blot falder i din smag, men også passer til din indretning. Uanset hvilken farve, der vælges, er du garanteret, at det er slidstærkt og i høj kvalitet.

Betrækkets materiale er bestående af en kombination af 85,5% PES Og 14,5 % PP. Kombinationen af de to materialer er medvirkende til, at betrækket får en Martindale på 25.000. Derfor er slidstyrke selvfølgelig i orden på den populære Rimini-sovesofa.

Sovesofaen er nem at folde ud, da den kan udfoldes i én enkelt bevægelse. Det betyder, at det er muligt at forvandle den fra sofa til seng med én hånd. Når du har foldet den ud, kan man sove på en 14 cm fjedermadras, der yder samme komfort, som en almindelig seng.

Når den er foldet ud, måler den 198 x 140 x 45 cm. Det betyder, at du får god plads til at sove på, når du sover på denne sovesofa. Den er derfor ideel for dig, der er på udkig efter en sofa, der kan bruges i en lille lejlighed, på et gæsteværelse eller deslige.

Sofaen er forsynet med ryg- og sædehynder. Derfor er det ikke nødvendigt at fjerne dem, når du folder sofaen ud som seng.

Fordele:

Bryster sig af en rigtig høj kvalitet
Yder samme komfort, som en seng
Kan foldes ud med én hånd
Måler 140 cm i bredden i udfoldet tilstand
Har et moderne og stilrent udseende


Tidligere anmeldte produkter – nu udgået 

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.


Rimini Sovesofa med chaiselong

Rimini Sovesofa med chaiselongDenne sovesofa er et glimrende bevis på, at en sovesofa ikke nødvendigvis behøver at være et kedeligt møbel. Faktisk får du her en sofa, som du sagtens kan bruge som det primære møbel i din stue. Det vidner om, hvor stilren og elegant en sofa, det er.

Et af de aspekter, der særligt får denne variant af Rimini-sovesofaen til at skille sig ud fra mængden er, at den er udstyret med en chaiselong. Det får den nemlig til at ligne en hvilken som helst anden sofa, hvorfor man end ikke vil kunne se, at der er tale om en sovesofa.

Det er endda muligt at få sofaen i hele fem forskellige farver. Derfor er du garanteret, at der også er en farve, der falder i din smag. Ligeledes er du sikker på, at der også vil være en af de fem farver, der passer ind i den eksisterende indretning i lokalet, hvor sofaen skal placeres.

Ved bestilling af sovesofaen vælger du selv, om den skal være højre- eller venstrevendt. Når den er foldet ud, har den en størrelse, der er svarende til en trekvartseng. Den måler nemlig hele 198 x 140 x 45 cm, når den er foldet ud. Derfor er der god plads at sove på.

En anden fordel ved Rimini-sovesofaen er, at du kan folde den ud med én hånd. Du vil derfor ikke opleve, at det er noget, du skal stå og bøvle med før sengetid. Det hele foregår nemlig i én glidende bevægelse, når du skal omdanne fra sofa til seng.

Fordele:

Er udstyret med en komfortabel fjedermadras
Foldes ud i en glidende bevægelse, der kan udføres med én hånd
Giver brugeren god plads at sove på
Både kvalitet og slidstyrke er helt i top
Kan bruges som primær sofa i din stue


Puzzle Cubic Sovesofa

puzzle-wood-sovesofa

Går du efter stilrene og funktionelle møbler i et karakteristisk, enkelt design, er Puzzle Cubic sovesofa lige sagen. Med sit åbne ryglæn og valgfri farve og tekstilvalg, får du en både opsigtsvækkende og alligevel neutral sofa, ingen vil mistænke for at kunne blive til en helt lille dobbeltseng med et par enkelte snuptag.

Transformationen er let at foretage, fordi ryglæn og sæde på sofaen passer sammen som to puslespilsbrikker. Derved lukkes hullet i ryglænet, så sofaen bliver til en stor, plan flade, hvor alt hvad du skal gøre, bare er at komme et stræklagen på og så redde op.

Som hentet ud af 1950’erne

Designmæssigt er Puzzle Cubic sovesofa som hentet ud af 1950’ernes populære møbeldesign. Det er ikke til at se, at den ikke skulle være designet af Børge Mogensen, Hans Wegner eller en af de andre store danske designikoner fra den tid.

Samtidig er sovesofaen funktionel, fordi der er masser af opbevaringsplads i den til dyner, puder og lagen. Det gør sofaen ideel som seng i børne- eller teenagerværelset, da den netop kan fungere som både seng om natten og sofa om dagen.

Fordele Puzzle Cubic sovesofaen:
Let konvertering med puslespils-system
Behagelig liggekomfort med madras med pocket-fjedre
Fås i mange forskellige farve- og tekstilkombinationer


Debonair Sovesofa

debonair sovesofaen

Debonair sovesofa ligner med sit minimalistiske design også en møbelklassiker fra dansk møbeldesigns guldalder. Designet er skarpt og funktionelt, hvilket gør sovesofaen helt tidløs. Den passer lige så godt ind i gamle som nye møbler og til unge som ældre.

Der er kælet for detaljerne. Madrassen er håndsyet, fås i to forskellige farver og er udstyret med moderne pocket-fjedre, der giver en behagelig liggekomfort, uden at sofaen bliver for blød at sidde i. Du kan også vælge mellem en række specialtekstiler, hvis du ønsker at tilpasse sofaen yderligere til dine eksisterende møbler.

Størrelsesmæssigt bliver sengen til en halvandenmands- eller lille dobbeltseng, når den er slået ud. Med en bredde på 130 cm er der plads nok til, at to personer kan overnatte på sovesofaen en enkelt nat eller to, ligesom den bliver til en dejlig bred seng, hvis du eller dine børn skal ligge alene i den.

Dyne, puder og lagen kan opbevares i bunden af sovesofaen. Det gør den til den perfekte løsning til børneværelset eller det lille gæsteværelse, der også skal bruges til andre ting, når I ikke har gæster.

Fordele ved Debonair sovesofaen:
Minimalistisk, klassisk og tidløst design
Anvender pocket-fjedre som en rigtig seng
Fås i to farver med mulighed for forskellige specialtekstiler


Noir Sovestol

noir-sovestol

Noir er i sandhed en anderledes og meget funktionel stol med en række forskellige muligheder. En af den er, at du kan sove i den. Eller rettere folde stolens sæde og ryglæn ud, lægge den på gulvet og bruge den som madras. Tilsvarende kan du bruge stolens hynder og pude som henholdsvis dyne og hovedpude. Tilsæt selv stræklagen og sengebetræk, og du har en nem og praktisk enkeltmandsseng på nul komma fem.

Men stolen gemmer på flere overraskelser, der dog kræver nogle tilkøb. Således kan du tilkøbe en eller to bordplader, der kan sættes på spidsen af hvert armlæn eller på siderne af ryglænet. Bordpladerne kan også fås med indbygget trådløs mobiloplader. Tilsvarende kan du også tilkøbe en eller flere lamper til stolen, der kan sættes på ryglænet eller armlænet efter behov. Lamperne minder om gammeldags arkitektlamper, der stilmæssigt passer perfekt til stolen.

Stolen er den perfekte løsning til børne- eller teenageværelset eller til kollegielejligheden, hvor netop sengen oftest optager alt for mange af de forholdsvis få kvadratmeter, det unge menneske har til sin rådighed. Stolen kan også sagtens bruges som gæsteseng eller til dig, der bor småt og spartansk.

Eneste ulempe ved sovestolen er kvaliteten af madrassen. Her er tale om en madras med en kerne af polyesterskum, hvilket ikke giver samme luksuriøse liggekomfort som en madras med pocket-fjedre.

Fordele ved Noir:
Stol med mange forskellige funktioner og udvidelsesmuligheder
Kan foldes ud og bruges som enkeltmandsseng
Perfekt løsning til kollegieværelset eller den lille singlelejlighed


Splitback Styletto sovesofa

splitback-sofa-arms-styletto

Splitback Styletto sovesofa hører til de lidt længere sovesofaer med en længde på 234 centimeter (inklusiv armlæn), hvilket betyder, at man både kan sidde flere i sofaen og sove mere end en i denne model.

Her er også tale om en sovesofa, som har en fornuftig pris.

Flot design

Med Splitback Styletto sovesofa er her tale om en kombineret seng/sofa, som slet ikke ligner en klassisk sovesofa. Der har fra producentens side været fokus på at levere en sovesofa, som går fri af sovesofaernes ellers lidt dårlige omtale, og derfor kombineres kvalitet med design i Splitback Styletto sovesofa.

Som sofa ligner den netop også en moderne sofa, som vil passe ind i et hjem, hvor der er fokus på design. Splitback Styletto sovesofa kommer fra det danske mærke Innovation, som har hovedsæde i Randers, og derfor har der været særlig fokus på det stilfulde og enkle design, som man kender fra den nordiske stil.

Fleksibel model

Splitback Styletto sovesofa er således en sovesofa, som er meget alsidig. Udover at kunne være et møbel i stuen, så vil denne model også være fordelagtig til værelset eller den lille lejlighed, hvor der ønskes en flot sofa. Sofaens fleksibilitet ses på flere områder, for her er netop tale om en ”splitback” model, som derfor er let at designe om fra sofa til seng, og så kan man indstille ryglænet på flere måder efter egne ønsker.

splitback-styletto-sovesofaGod affjedring

Splitback Styletto sovesofa er fremstillet af rigtig god kvalitet, som muliggør, at man både kan sidde og ligge godt. Derfor har madrassen en god tykkelse, og så er den udstyret med pocketfjedre. Pocketfjedre er mindre fjedre, som hver især udgør et fundament for støtte til kroppen. De former sig efter kroppen og giver støtte, hvor der er behov for det. Derfor er man sikret en god nats søvn på Splitback Styletto sovesofa.

Splitback Styletto sovesofa fås desuden i forskellige tekstiler, hvilket betyder, at man altid vil kunne få denne model, som man ønsker.

Fordele ved Splitback Styletto sovesofa:
Lang sovesofa til god pris
Moderne udtryk og stilfuldt design
Fra den danske producent Innovation
Splitback model
God affjedring i madras med pocketfjedre


Osvald sovesofa

osvald-sovesofa

Hvor flere sovesofaer i dag er ved at gå væk fra det traditionelle sovesofa-udseende, så minder Osvald sovesofa faktisk stadig en del om den klassiske sovesofa. Her er dog tale om en kraftig opgradering, således at denne sovesofa kan tilbyde en høj kvalitet og flot design. Her er tale om en tidløs sovesofa, som med sit meget enkle udseende kan passe ind i ethvert rum, hvad enten man ønsker at placere modellen i stuen eller ungdomsværelset.

Kan anvendes som dobbeltseng

Osvald sovesofa er designet uden armlæn, hvilket yderligere bidrager til et enkelt udseende. Det gør også, at denne model er let at designe om fra at være en sofa til en seng. Som seng er her tale om en bred model, som sagtens kan bruges som en dobbeltseng. Dette gør også modellen ideel til gæsteværelset. Osvald sovesofa er fabrikeret med omhu af de danske sengeeksperter, og det inkluderer også en håndsyet madras.

Madras med pocketfjedre

Kvalitet er nøgleordet for Osvald sovesofa, og madrassen er fremstillet for at kunne give en god støtte – både når modellen anvendes som sofa og seng. Hvis man ønsker at benytte modellen som seng, så vil man opleve en god støtte til ryggen, idet Osvald sovesofas madras er udstyret med en masse små såkaldte pocketfjedre. Disse pocketfjedre er meget små fjedre, som hver især går ind og støtter kroppen individuelt, hvilket giver en mere komfortabel søvn.

Der er mulighed for valg mellem flere special-stoffer på Osvald sovesofa, således at man kan få netop den tekstur eller den farve, man ønsker.

Fordele ved Osvald sovesofa:
Danskproduceret sovesofa
Klassisk sovesofa med opgradering
Flot og enkelt design
Let at slå ud til dobbeltseng
Pocketfjedre i madras for bedre liggekomfort


Clubber Sovesofa

clubber sovesofa

Hvis du er på udkig efter en sovesofa med chaiselong til en fornuftig pris, som samtidig er behageligt at både sidde i og sove i, så er denne model et rigtig godt bud.

Sovesofaen er produceret af den prisvindende danske møbelproducent Innovation Living. Madrassen er håndsyet i Danmark, hvilket sikrer dig at du får møbel i højeste kvalitet, der vil holde i mange år frem.
Der er virkelig stor forskel på denne sovesofa, hvis du sammenligner den med de sovesofaer du kan få mange steder, som er masseproduceret i Asien. Og selvom den er håndsyer i Danmark, fås den stadig til en ganske overkommelig pris, som du ellers ikke finder dansk produceret designermøbler til.

 

Den passer perfekt som 2-personers sofa, og der kan den er også bred nok til at 2 personer kan sove på den, da den måler 115 x 210 cm.

Den har et tidsløst design og er en stilren sovesofa i rå krom. Du har mulighed for også at tilkøbe armlæn i valnøddetræ, hvilket gør den endnu mere elegant.

Fordele Clubber sovesofaen:
Dansk produceret håndsyet madras med kvalitets pocket-fjedre.
Har Chaiselong
Mulighed for tilkøbe flotte armlæn i valnøddetræ
Passer perfekt til gæsteværelset eller stuen


Neat 120 sovesofa

Neat 120 sovesofa

Med Neat 120 sovesofa er her tale om en lidt atypisk sovesofa, der som sofa er designet til, at forbrugeren kan sidde lige op med lige ryglæn og lige kanter. Denne model ligner nemlig langt fra de gængse sovesofaer, som man husker dem fra børneværelset.

Enkelt design med stil

Neat 120 sovesofa er meget enkel i designet, og udseendet holdes meget stilfuldt og neutralt. Her er også tale om en model med en god pris, og Neat 120 sovesofa kan anvendes af flere typer af forbrugere. Sovesofaen er nemlig pæn nok til at udgøre det for sofaen i en lille lejlighed, men den kan også bruges til ungdomsværelset for en sofistikeret note – eller måske til gæsteværelset.

Dansk mærke

Neat 120 sovesofa kommer fra det danske Innovation, som fra den fysiske placering i Randers har mange års erfaring inden for produktionen af sofaer. Der har således været fokus på den rene og minimalistiske skandinaviske stil med denne model. Neat 120 sovesofa ligner da heller ikke de klassiske sovesofaer, idet man slet ikke kan se, at denne model er en sovesofa, når den anvendes som almindelig sofa.

Nyt liv til sovesofaenNeat 120 udfoldet

Ofte har sovesofaer et lidt dårligt ry, idet mange anser dem for at være hverken eller. Det vil sige hverken en god sofa eller en god seng. Neat 120 sovesofa har taget denne udfordring op, og derfor er modellen bygget op af kvalitetsmaterialer. Madrassen er nemlig en moderne skummadras, som giver en rigtig god komfort til både den siddende og den liggende. Madrassen er ni centimeter tyk, hvilket giver et godt fundament, og så er madrassen håndsyet i Danmark.

Neat 120 sovesofa kan anvendes som en lille dobbeltseng og har en siddehøjde på 46 centimeter.

Neat 120 sovesofa fås desuden i forskellige tekstiler, således at man kan få netop det udseende / den farve, man foretrækker.

Fordele ved Neat 120:
Fin pris
Moderne sovesofa
Flot design
Fra dansk fabrikant
Ni centimeter tyk skummadras


Fluxe Sovesofa

fluve sovesofa som stol

Denne sovesofa er perfekt til dig, der ønsker en sovesofa som du kan gemme væk i en stol. Den er ideel hvis du eksempelvis har en mindre lejlighed, eller blot ønsker at den fylder mindst muligt.

Som vist på billedet fungerer den som en stol, som kan slåes ud og laves om til en sovesofa. Stolen er yderst behagelig at sidde i, og man sover samtidigt ganske udmærket på sovesofaen.

Den er dansk produceret af Innovation, og fremstår i et stilrent og minimalistisk design.
Når sovesofaen er slået ud, hedder målene 70×200 cm. Det betyder at den passer til en enkelt person.

Hvis du er på udkig efter et møbel som du både kan bruge som stol, eksempelvis i din stue og som du samtidig kan lave om til seng når du får gæster, så er Fluxe sovesofaen det perfekte valg.
Samtidig holder den en ganske fin pris, som de fleste kan være med på.

Fordele ved Fluxe sovesofaen:
Kan både bruges som stol og seng
Dansk produceret
Minimalistisk design


Gode råd når du skal købe ny sovesofa 💡

Først og fremmest er det vigtigt at du gør op med dig selv, hvad du er ude efter? – Ønsker du at købe en så billig som muligt, eller er du på udkig efter en sovesofa i høj kvalitet?

Det er muligt at erhverve sig sovesofaer til en meget billig pris, hvis du tager eksempelvis i Biva, Jysk eller Ikea. – Samtidig skal du også være klar over at kvaliteten er derefter.
De sovesofaer vi har fundet frem til i denne artikel er alle dansk produceret, og lever op til den bedst mulige kvalitet. I stedet for at sovesofaerne indeholder skum, så indeholder de sovesofaer du kan læse om her i stedet pocket-fjedre, hvilket gør en verden til forskel når det gælder god og behagelig søvn.

Fjedre er vigtige for søvnen:

Som nævnt, så er indholdet i sovesofaen vigtigt for din søvn. Det er alt afgørende for hvor behagelig den er at sidde og sove i.

De fleste sovesofaer der sælges i Danmark, indeholder skum og er produceret i Asien. – Vi synes at det er en skam at købe en sådan sovesofa, da man i virkeligheden kan få en meget bedre sovesofa til næsten samme pris som de billige.

Når du vælger en sovesofa med pocket-fjedre, så får du en sovesofa der indeholder den samme typer fjedre som mange af de senge der koster 10.000 – 20.000 kr. – Fjedrene gør at den bliver meget bedre at både sidde og sove i. – Vi anbefaler helt klart, at du ikke vælger en sovesofa der blot indeholder skum, da du simplethen aldrig kommer til at sove rigtig behageligt i sådan en.
Derfor er vores klare råd at du investerer en smule mere, og i stedet anskaffer dig en sovesofa med pocket-fjedre, da det bestem er alle pengene værd.

Pocket-fjerdrene former sig efter din krop, og aflaster kroppens trykpunkter. Dette giver en mere afslappet søvn, og gør at du føler dig mere udhvilet når du vågner efter en nats søvn.

Hvor er den produceret: 🇩🇰

Du får hvad du betaler for. – Den sætning har man ofte hørt, og det er bestemt også relevant når det handler om køb af sovesofaer. – Mange møbler og sovesofaer er masseproduceret i Østeuropa eller Asien, og det afspejler sig i kvaliteten.

En af de store fordele ved de ovennævnte sovesofaer fra danske Innovation Living er at de er håndsyret og produceret i Danmark, og det afspeljler sig virkelig i kvaliteten.
Så selvom du måske betaler 20 – 30 % mere for en sådan dansk produceret sovesofa, så får du altså også en sovesofaer som er i langt bedre kvalitet og holder i rigtig mange år frem, sammenlignet med de billige modeller.

Indretning med en sovesofa:

Der findes mange måder du kan bruge sovesofaen på. Den kan både passe ind som almindeligt møbel i stuen, eller på gæsteværelset. Politiken har blandt skrevet en lille artikler omkring hvordan du kan indrette dig, hvis pladsen er trang. Du kan læse artiklen her.

Men det vigtigt at huske på, at der er kæmpe forskel kvaliteten af sovesofaer og med en sovesofa i den rigtige kvalitet, er det bestemt muligt at finde en som både kan bruges som almindelig sofa og som en ganske udmærket seng.

Sovesofaen er desværre udgået. Du kan dog se Nordic Dream’s Frode Sovesofa til 6.495,00 kr. ved at følge dette link.


Så vigtig er god søvn 💤💤

Alle har prøvet en nat eller to med dårlig søvn, og alle kan nikke genkendende til, at man dagen efter føler sig træt, uoplagt og irritabel. Søvnen er faktisk meget vigtigt for kroppen, og i dette afsnit vil vi gennemgå, hvorfor søvn er så vigtigt, og hvordan man får den mest optimale søvn.

Derfor er søvn vigtigt for krop og hjerne

Som tommelfingerregel kan man sige, at når man sover, så restituerer kroppen og hjernen, og disse processer er vigtige for, om man kan blive ved med at fungere ordentligt. Illustreret Videnskab skriver, at dårlig nattesøvn påvirker krop og hjerne meget hurtigt, og at dårlig søvn på længere sigt kan blive et decideret problem, som kan udgøre sundhedsrisici. Søvnen spiller nemlig en hovedrolle, når det kommer til immunforsvarets styrke i kroppen, som hjælper os med at holde stand mod sygdomme. 

Søvnen er en meget kompleks proces, og når man falder i søvn, så starter hjernen med at bearbejde dagens indtryk og lagrer dem – det gør også, at de irrelevante informationer sorteres fra, og de vigtige (for eksempel ny læring) opbevares til fremtidig brug.

Hjernen skylles igennem af saltesoevn-i-hjernen

Der foregår også en meget vigtig renselsesproces i hjernen under søvnen, og det foregår ved, at forskellige salte skyller hjernen igennem for at genoplade den. Her bliver alle kemiske og hormonelle affaldsstoffer samt ophobninger renset ud, og derefter er man klar til en ny dag med nye indtryk og aktiviteter, som hjernen så næste nat igen renser systemet for.

Hjerneforskere har fundet ud af, at denne proces er meget vigtig for helbredet, for hvis hjernen ikke bliver ordentligt renset, så kan ophobningen af affaldsstoffer være med til at forøge risikoen for at udvikle Alzheimers. Og dette kan ske, hvis man ikke får tilstrækkelig med sammenhængende søvn. I andre forsøg omkring søvn og depression har forskere fundet ud af, at der er en sammenhæng mellem de to, for hvis saltene i hjernen ikke får tid til at rense ordenligt ud i depressionsfremmende stoffer, så lagres de også og kan føre til depression.

Hjernens arbejde under søvnen omfatter også reparationer af småskader og fornyelse af celler samt udjævning af eventuelle ubalancer, som er vigtigt for at opretholde en velfungerende krop.

Dårlig søvn kan udgøre en sundhedsrisiko

Ud over muligheden for at udvikle Alzheimers, så kædes dårlig søvn sammen med flere andre forskellige alvorlige og mindre alvorlige sygdomme og tilstande. Både Illustreret Videnskab og Vidensråd for Forebyggelse har skrevet om dette, og forskning viser, at dårlig søvnkvalitet over længere tid kan føre til alvorlige og potentielt livstruende problemer, såsom en øget risiko for at udvikle hjertesygdomme, fedme, diabetes og depression samt forhøjet blodtryk og stressniveau.

På kortere sig kan søvnmangel også skabe gener og problemer i dagligdagen. Det er ikke decideret farligt på det korte sigt, men Illustreret Videnskab skriver, at allerede efter et par dage med dårlig søvn sløves kroppen så meget ned, at man får en dårligere indlæringsevne og bliver mindre effektiv.

Forskere har i denne forbindelse lavet et forsøg med mus, som også kan overføres til mennesker angående søvn og hukommelse: Forsøget viste, at de områder i hjernen, som bliver aktiveret, når man lærer noget nyt, bliver genaktiveret under den dybe søvn. Forskerne vækkede musene, inden de nåede ned til den dybe søvn, og dermed blev disse hjerneområder ikke aktiveret igen – dette førte til, at musene havde sværere ved at huske, hvad de havde lært forrige dag.

Du kan her se en video fra Ted.com, der dybdegående fortæller om vigtigheden af din søvn:

Sådan får du det mest optimale soveklima

Vidensråd og National Geographic har fundet frem til, at der er forskellige faktorer, som påvirker søvnen rigtig meget. Her er der blandt andet tale om tre fremtrædende faktorer: Lys, lyd og temperatur.

Hold soveværelset mørkt

Lys har gennemgående altid været en vigtig faktor i menneskets døgnrytme, for som tommelfingerregel skal man sove, når det er mørkt og vågne op, når det bliver lyst. Lyset har nemlig en stor påvirkning på kroppen og er med til at fortælle kroppen, om det er sengetid eller tid til at være vågen. Kroppen associerer dermed mørke med søvn og lys med at være vågen.

Derfor bør man være opmærksom på at holde sit soveværelse mørkt – det kan især være en udfordring om sommeren, når det bliver tidligt lyst – her kan et mørklægningsgardin eller en sovemaske være en god ide. Vær især også opmærksom på, at kunstigt lys fra computeren, telefon og fjernsyn påvirker kroppen, og lyset manipulerer kroppen til at tro, at det er dag.

Det kunstige lys sætter nemlig nogle processer i gang i kroppen, hvor det får mængden af stoffet melatonin i kroppen til at falde. Melatonin er kroppens naturlige søvn-stof, og hvis det falder, så øges vågenheden, og hjerterytmen stiger. Derfor bør man droppe skærmene et par timer inden sengetid.

Undgå støj

Støj er en anden faktor, som påvirker søvnen. Nogle mennesker kan sove fra alt, hvor andre vågner ved den mindste lyd. Det anbefales, at man ikke sover et sted, hvor lydniveauet overstiger 30 dB. Hvis man bor inde i større byer eller ved trafikerede veje, så kan støj udefra være en svær gene, og derfor bør man kigge nærmere på isoleringen af ens hjem. Man kan blandt andet få specialisolerende vinduer, som kan afhjælpe problemet. Som en lettere løsning kan man også sove med ørepropper.

18-21 grader i soveværelset

Den tredje faktor er temperatur. Temperaturen har en stor påvirkning på kroppen, og derfor bør man som tommelfingerregel sove i et soveværelse med en temperatur mellem 18 og 21 grader. Sover man i et for koldt klima, kan kroppen blive nedkølet, hvilket kan svække immunforsvaret, og hvis man sover i et for varmt rum, så kan man opleve store problemer med at sove. Det er fordi, den ydre temperatur har en stor påvirkning på kroppen, og hvis det er varmt, så tror kroppen, at det stadig er dag og ikke sengetid.

Med årstidernes skift kan det være svært at opretholde den rigtige temperatur. Derfor kan man regulere varmen og kulden med tøj og dyner – om sommeren kan man sove med et lagen og tyndere nattøj og eventuelt holde et vindue åbent, hvor man om vinteren kan iføre sig tykkere nattøj og sove med en tykkere dyne.

Man bør også være opmærksom på selve klimaet i luften i soveværelset – derfor bør man gerne lufte ud et par gange om dagen, hvilket også er fordelagtigt, hvis man ønsker at forebygge husstøvmideallergi.

Din hvileposition påvirker dit helbred

Der findes mange faktorer, som påvirker nattesøvnen, og det tæller også, hvordan man hviler i sengen. Når det kommer til hvilepositioner i sengen, så findes der grundlæggende fire: ryggen, maven, højre side og venstre side.

En forkert hvileposition kan føre til både dagligdagsgener som hovedpine, ondt i nakken og ondt i ryggen, men på længere sigt kan en forkert hvileposition også føre til alvorligere problemer. I det følgende gennemgår vi hver af de mulige hvilepositioner og ser på fordele og ulemper.

Den sunde hvileposition på siden

Forskerne er mere eller mindre enige om, at hvilepositionen på en af siderne er den sundeste – den er ligefrem sundhedsfremmende på flere måder. På det mest lavpraktiske område giver hvilepositionen på siden en god støtte til både nakke og hoved, og derfor kan man opleve færre spændinger, hvis man sover på siden. Denne position sikrer også, at rygsøjlen og nakken holdes udstrakte. Vær opmærksom på, at man har brug for en lidt højere hovedpude for den bedst mulige støtte, når man sover på siden.

Man bør også sove på siden af mere sundhedsfremmende grunde, for når man sover på siden, så får hjernen de mest optimale muligheder for at rense ud. Today.com skriver blandt andet, at eksperter og forskere har fundet frem til, at når man sover på siden, så får hjernen de bedste vilkår for at kunne eliminere specifikke peptider, som på længere sigt kan være med til at nedbryde hjernen og eventuelt resultere i Alzheimers.

Bt.dk skriver i en lignende artikel, at ifølge en amerikansk undersøgelse fra University of New York viser scanninger, at når man sover på siden, så udskiller hjernen flest affaldsstoffer.

At sove på ryggen har både fordele og ulemper

Der er både argumenter for og imod at sove på ryggen. Den store fordel er, at kroppen får en rigtig god støtte, når man indtager denne hvileposition – der gives både god støtte til rygsølje og nakke, men man bør dog huske at vælge en lavere pude, som sikrer, at nakken ikke kommer til at ligge i en unaturlig position, som kan give spændinger og hovedpiner. Også led, skuldre og hofter skånes, når man sover på ryggen.

Desværre findes der nogle lidt alvorlige ulemper ved at sove på ryggen, idet chancen for at begynde at snorke og udvikle søvnapnø forøges. Søvnapnø giver lukning af luftveje via slappe muskler i svælget eller en forstørret drøbel, og lider man i forvejen af søvnapnø, bør man især undgå at sove på ryggen.

Søvnapnøen kan nemlig blive et problem, når man ligger på ryggen, idet vejrtrækningen kan blive uregelmæssig og uhensigtsmæssig, og den manglende lufttilførsel er usund for både hjerne og krop – man kan faktisk risikere, at man helt holder op med at trække vejret et stykke tid. Dette kan ifølge National Geographic føre til en forhøjet risiko for at udvikle både Alzheimers og Parkinsons.

Hvilepositionen på maven giver problemer med nakken

Den sidste hvileposition er maven. Dette er den mindst hensigtsmæssige hvileposition, selv om denne position er god for fordøjelsen. At sove på maven kan dog give en del gener, for især nakken belastes meget, da man er tvunget til at dreje hovedet til den ene eller anden side for at kunne trække vejret og få luft. Dette udgør en unaturlig position for nakken, som kan skabe mange smerter og spændinger. Ryggen får heller ingen støtte, hvis man sover på maven, og det kan også give rygsmerter.

5 gode råd til en bedre søvn💡

Her har vi samlet nogle gode råd, som kan give en bedre søvn.

💤 Otte timer hver nat: Det er individuelt, hvor meget man bør sove, men det anbefales at få omkring de otte timer hver nat som voksen.

💤 Faste sengetider: Kroppen har bedst af en fast rytme. Gå derfor i seng og stå op på samme tid hver dag – også i weekenden.

💤 Sov i mørke: Kroppen sover bedst, når det er mørkt. Hold derfor soveværelset så mørkt som muligt og behold den naturlige døgnrytme.

💤 Pas på computerskærmens kunstige lys: Kunstigt lys fra for eksempel computerskærme manipulerer med hjernen og får den til at tro, at den skal være vågen. Det kunstige lys får også mængden af stoffet melatonin (kroppens naturlige søvnstof) i kroppen til at falde.

💤 Sov hverken for koldt eller varmt – gerne omkring 18-21 grader.

💤 Luft ud: Et godt indeklima i soveværelset er vigtigt og forebygger allergi – luft derfor ud morgen og aften.

💤 Sov på siden: Hvilepositionen på siden er både bedst for helbredet og kroppen.

💤 Sengen: Madras og sengetype er også vigtige. Man bør have en madras, som hverken er for blød eller for hård, og som passer til ens vægt. Man bør også overveje, hvilken type seng, man ønsker. Læs med fordel også Forbrugsguidens artikler om elevationssenge og kontinentalsenge, som er nogle af de mest populære valg, hvis man ønsker et alternativ til sovesofaen.

💤 Dyne og pude: Der findes mange forskellige dyner af forskellige materialer. De isolerer alle forskelligt. Puder kommer også i forskellige fastheder og tykkelser.

💤 Dyrk motion: Man bliver naturligt træt af motion, men dyrk ikke motion umiddelbart inden sengetid, idet kroppen vågner op lige efter motion.

💤 Undgå fed mad og kaffe inden sengetid: Mad og kaffe giver også kroppen ny energi, som kan holde kroppen vågen. Det gælder også alkohol. Der findes desuden meget koffein i kaffe, som virker opkvikkende på kroppen.

💤 Glem sovepillerne: Sovepiller ødelægger den naturlige rytme og kan have uheldige bivirkninger.

💤 Få ro i sindet: Hvis man er stresset, så kan man ikke sove. Har man problemer med stress og øget vågenhed, så kan man dyrke yoga, mindfulness eller lignende inden sengetid.

💤 Gør kroppen klar til søvn: En spilvågen krop kan ikke falde i søvn. Foretag noget roligt inden sengetid: Læs avisen eller en bog eller tag et varmt bad, som også har en beroligende effekt.

Her kan du se en TED Talk med Jeff Iliff, hvor han fortæller om hvad en god søvn betyder for din krop:


FAQ

🧐 Hvad er en god sovesofa?

En god sovesofa er først og fremmest behagelig at sidde i til hverdag, men også komfortabel nok til at sove på for natten. Det kan godt betale sig at vælge en sovesofa med fjedre i madrassen, hvis du selv eller dine besøgende ofte skal overnatte på sovesofaen. En sovesofa med skummadras vil nemlig ikke yde samme gode støtte, som en rigtig madras med fjedre vil.

🤩 Sovesofaer med opbevaring - Er de lige så gode som dem uden?

Om en sovesofa med opbevaring er bedre end sovesofaer uden, er helt op til dig og dine behov. Har du i forvejen begrænset med plads i hjemmet og skal bruge en sovesofa for at spare plads, kan det være rigtig fint med indbygget opbevaring i sovesofaen. Her kan du gemme de ekstra dyner, puder og sengetøj, som dine gæster skal bruge for natten, når de er på besøg.

🤔 Fordele ved en sovesofa med chaiselong

Mange danskere vælger en sofa med chaiselong, og flere modeller med chaiselong fungerer også som ekstra soveplads. Fordelen ved en sovesofa med chaiselong er, at du har ekstra plads at brede dig på i sofaen til hverdag, hvor du kan få benene op. Når gæster skal overnatte, er sovesofaer med chaiselong ofte større i liggefladen, og de fylder også mere slået sammen, fordi chaiselongen kræver ekstra plads.

😎 Sovesofa 140x200

I Danmark bliver der solgt flest sovesofaer med målene 140x200 cm. Det svarer til en halvandenmandsseng, hvor der er god plads til en enkelt person, men også snildt kan ligge et par. Sovesofaer på 140x200 cm er populære, fordi de er en god mellemløsning, men du kan selvfølgelig både få dem større og mindre alt efter dine behov.

😏 Sovesofa med springmadras

Du kan få mange forskellige sovesofaer på markedet, men en ting, du med fordel kan vælge, er en sovesofa med springmadras fremfor en model med fyld af skum. Springmadrassen vil få sovesofaen til at føles mere som en rigtig seng, hvor kroppen får støtte, men også bedre kan ånde. En sovesofa med springmadras er ofte dyrere, men det kan betale sig at investere i god sovekomfort.

🙃 Billig sovesofa - er det noget værd?

En billig sovesofa kan fint være pengene værd, men det afhænger af dine ønsker og behov. Kvalitet og pris følges ofte ad, og vil du tilbyde dine gæster en behagelig soveplads, kan det godt betale sig at give lidt ekstra for god komfort. I de billigere sovesofaer er fyldet ofte skum, mens en dyrere sovesofa ofte har en rigtig springmadras, der giver bedre støtte og åndbarhed for natten.

😊 Sovesofa eller daybed?

I de seneste år er der kommet flere og flere daybeds på markedet. En daybed er til forskel fra en sovesofa ikke udstyret med ryglæn og armlæn, som en rigtig sofa er, men er derimod mere en ekstra plads at slænge sig på både nat og dag. Det kan være en elegant løsning, hvis du både mangler siddepladser og sovepladser, men ikke vil have en decideret sovesofa stående i hjemmet.