Elevationsseng guide: vælg den bedste elevationsseng

3

2 april 2017

Med cirka 8 timers søvn hver nat tilbringer du i gennemsnit 227,468 timer i din seng gennem hele livet! Det svarer til, at du samlet set bruger 26 år af dit liv på at sove. At du får nok søvn har en stor betydning for din livskvalitet. Derfor er det også vigtigt at du sørger for at få en god og dyb nattesøvn og det kræver en god seng og de rigtige forhold at sove under.

Forbrugsguiden.dk kigger i denne guide sammen med Bedrenætter, nærmere på elevationssenge, som er en sengetype, som rigtig mange vælger, fordi den rummer mange smarte funktioner. De fleste oplever således, at de får en bedre nattesøvn, når de skifter over til en elevationsseng.

Vi ser nærmere en række elevationssenge, hvor du får rigtig god kvalitet for pengene. Vi giver dig også en guide til, hvad du skal være opmærksom på når du køber ny elevationsseng og kommer ind på, hvordan du får den bedste nattesøvn, samt hvad søvn gør af gode ting for din krop!


Hvad er vigtigt når jeg køber ny elevationsseng?  

Når du skal købe en ny elevationsseng, er det vigtigt at du er opmærksom på en række forskellige ting:

Vælg en god og stabil motor fra en kendt producent:
Det er blandt andet vigtigt at du sørger for, at sengen indeholder en god og stabil motor med en motor fra en velkendt producent.

Danske Linak og tyske Okin, er to af de motorer, som er kendt for deres høje kvalitet og stabilitet. Disse motorer er generelt kendetegnet ved at de er støjsvage og og meget pålidelige.

Det er vigtigt ikke at gå på kompromis med en god motor, da de billige “Kina-motorer” kan have en tendens til lettere at gå i stykker, samt ofte har et meget højere støjniveau.

Elevationsbunden:
En anden fordel er, hvis sengebunden indeholder en madrasbremse, der sikrer, at madrassen ikke glider ud af position. Ved at have madrasbremse, bliver madrassen automatisk holdt i den rigtige position.

En anden ting du skal være opmærksom på i elevationsbunden, er kvaliteten af lamellerne. Samtidig er det vigtigt, at du vælger lameller som er justerbare. Det gør, at du kan finjustere sengen i både hovedgærdet og fodenden.

Valg af fjedre:
Der findes en række forskellige fjedre på markedet. Vi anbefaler at du kigger efter en seng med enten posefjedre, pocket fjedre eller multipocket fjedre. De leverer en rigtig god støtte, hvilket er yderst gavnligt for en god nattesøvn.

Hvis du vejer mere end 95 kg. anbefaler vi altid, at du køber en seng med multipocket fjedre, da den indeholder flere fjedre pr. kvadratmeter og dermed bedre kan understøtte sin vægt. Du kan læse en guide til de forskellige madras typer her.


Elevationsseng Guide: Hvilken senge anbefales?

Vi har her valgt at fremhæve 4 forskellige elevationssenge, som vi kan anbefale på grund af deres høje kvalitet og gode pris. Det er kort sagt senge, som vi anser for at være billige, sammenlignet med deres kvalitet.

Vælger du en af disse 4 senge, er du sikret en af markedets absolut bedste elevationssenge. Alle de præsenterede senge indeholder kvalitets motorer samt rigtige gode elevationsbunde, hvilket er vigtigt for dig, hvis du skal have en god seng, som du bliver ved med at være glad for i længden. Alle senge er dansk produceret.


Jupiter No. 1 – En billig elevationsseng i høj kvalitet

Med Jupiter No. 1 får du, efter vores mening, rigtig meget elevationsseng for pengene. Den har alt, hvad du har brug for, når du skal have en god nattesøvn.

Til trods for sin billige pris, så er sengen produceret i Danmark og indeholder også en dansk produceret Linak motor, hvilket gør, at du får en meget støjsvag motor som kan betjenes tråd.

Sengen er udstyret med individuelle posefjerdre, hvilket er et ganske udmærket valg, som sikrer dig at din krop bliver optimalt understøttet.

Madrassen:
Du kan vælge mellem fast og medium fasthed på sengens madras. Fastheden vælges efter din vægt og bestemmer, hvor meget madrassen understøtter din krop.

Vejer du under 75 kg, anbefales det at vælge en madras i medium fasthed. Vejer du fra 75 til 95 kg, bør du vælge en madras i fast fasthed. Vejer du over 95 kg, bør du vælge en fast madras med multipocket fjedre.

Topmadrassen:
Som topmadras kan du vælge mellem en Celcius/Memory Foam topmadras eller en latex topmadras til sengen.

En latex topmadras er den mest populære madrastype.  Det er en elastisk madras, som giver en rigtig god støtte og den er velegnet til alle vægttyper. Samtidig tillader den kroppen at ånde og leder sved væk under søvnen, så du ikke bliver for varm.

En Celcius/Memory Foam topmadras bruger din kropsvarme til at forme sig og det betyder, at madrassen former sig mere efter kroppen, hvilket medfører, at du bevæger dig mindre om natten i denne type madras. Til gengæld holder den også mere på varmen, hvilket kan give dig problemer med varme og sved.

Læs mere om Jupiter sengene her.


Venus 1 – En elevationsseng i absolut topklasse

Venus er også en dansk produceret elevationsseng, produceret af European House of Beds i Hedensted. Venus må anses for at være en elevationsseng i luksusklassen, og er samtidig et rigtigt godt køb, hvis du ønsker maksimal søvnkomfort. I forhold til Jupiter-serien, får du en seng i lidt højere kvalitet ved at vælge en Venus model. Så vælger du en Venus elevationsseng, får du en af markeds absolut bedste senge.

Motoren:
Motoren er i denne seng er også produceret af sønderjyske Linak, som producerer nogle af verdens bedste motorer til elevationssenge. Specielt til denne motor har de udviklet en app, du kan bruge til at kontrollere og finjustere indstillingerne af sengebunden med.

Madrassen:
Som madras får du en multipocket madras, der giver en helt utrolig komfort. Den giver en fantastisk støtte til kroppen, der sikrer, at du har de optimale muligheder for at få en god nattesøvn.

En særlig finesse ved madrassen i Venus-sengen er, at den anvender latex polstring omkring fjedrene. Det giver sengen længere levetid, og sikrer dig en betydelig bedre søvnkomfort.

Topmadrassen:
Til Venus No. 1 kan du vælge mellem en Celcius memoryskum eller latex topmadras med 60 cm kerne. Mod et lille tillæg fås topmadrassen som individuel topmadras til hver side af sengen. Det giver jer de bedste muligheder for at justere sengen til hver jeres individuelle behov.

Du kan læse mere om de forskellige Venus elevationssenge her.


Venus Mayan elevationsseng med 100 % økologisk naturlatex topmadras

En særlig elevationsseng i Venus-serien er Venus Mayan elevationsseng. Det er den ideelle seng til allergikere, fordi topmadrassen er produceret af økologisk naturlatex. Samtidig har den temperaturfølsomt cooltex-skum om fjedrene, så du får en bedre sovekomfort og længere levetid på madrassen.

Motoren:
Lige som de andre senge i Venus-serien anvender denne seng en Linak-motor med mulighed for styring og finjustering via en app fra din iPhone-telefon.

Samtidig er sengerammen højere end i almindelige senge, så du får nemmere ved at komme ind og ud af sengen, uden at skulle justere højden på sengen.

Madrassen:
Selve madrassen i elevationssengen er udstyret med 250 pocket-fjedre pr. kvadratmeter. Det giver en meget nøjagtig og præcis tilpasning af madrassen til din kropsbygning og liggeposition i sengen. Hver fjeder reagerer helt individuelt og madrassen kan fås i forskellig fasthed til hver side af sengen. For det er sjældent at du og din partner skal bruge samme fasthed i madrassen.

Topmadrassen:
Topmadrassen er som allerede nævnt et helt kapitel for sig, idet den anvender såkaldt Mayan Green økologisk naturlatex som kerne. Kernen er på hele 60 mm, hvilket er meget tykkere end i mange andre latexmadrasser.

Den tykke latexkerne gør, at topmadrassen bedre tilpasser sig dine kropsformer, da den tykkere kerne har nemmere ved at støtte op om og give plads til kroppen. Derved aflastes kroppens trykpunkter på madrassen bedre, så du slipper for at få ømme led og knogler at af sove i sengen.

Samtidig gør den økologiske naturlatex sengen væsentlig mere allergivenlig, ligesom den bedre leder varme og fugt væk fra koppen end andre former for topmadrasser.

Du kan se udvalget af de forskellige Venus elevationssenge her.


Senses Classic – En populær klassiker

senses_classic_elevationsseng

Senses Classic er en af de mere populære elevationssenge på grund af sit gode forhold mellem pris og kvalitet – og sådan har det efterhånden været i nogle år. Mod merpris kan den tilpasses med forskellige former for endegavle og gavlpuder.

Motoren:
Også denne elevationsseng anvender en motor for danske Linak med trådløs fjernbetjening. Som med alle andre Linak-motorer får du fem års garanti på motoren og da motoren er servicefri, der der ikke noget, du skal tænke på med hensyn til vedligehold.

Madrassen:
Madrasserne I denne klassiske elevationsseng giver dig hele 254 posefjedre pr. kvadratmeter. Derved tilpasser madrassen sig med stor nøjagtighed til din krop, så du får en behagelig liggeposition lige meget hvordan du ligger i sengen. Polstringen består af 25 mm bæreskum og der er indbygget 5 komfortzoner i madrassen, der støtter ekstra godt op om de kritiske punkter på din krop.

Topmadrassen:
Som topmadras kan du vælge mellem en Celcius memoryskum madras eller en topmadras med kerne af latex. Mod merpris kan du får individuelle topmadrasser med til hver side af sengen, så I bedre kan indstille elevationssengen til jeres personlige præferencer.

Du kan læse mere om de forskellige Senses modeller her.


Senses Lux elevationsseng i luksusklassen

Luksusudgaven af Senses-serien hedder Senses Lux og her får du virkelig en luksus-elevationsseng med smarte indbyggede finesser, du ikke finder i ret mange andre elevationssenge. Slet ikke til prisen, der på trods af det stærkt luksuriøse islæt er overraskende lav.

Du kan vælge mellem fire forskellige bentyper til elevationssengen, og via tilkøb kan du vælge mellem fire forskellige design på endegavlen. Som standard leveres sengen uden endegavl.

Motoren:
Som altid kommer motoren fra sønderjyske Linak. Alene det og så de 5 års garanti, borger for kvaliteten. Det er en velafprøvet motor, der også findes i stort set alle de hospitalssenge, der står på mange danske og udenlandske hospitaler. Det bliver ikke mere driftssikkert end det!

Madrassen:
Madrassen er udstyret med 254 pocket-fjedre pr. kvadratmeter, som sikrer dig en optimal liggekomfort nat efter nat med sine 5 komfortzoner. Madrassen kan fås i to hårdheder og du kan vælge individuel hårdhed på hver af madrasserne uden merbetaling.

Samtidig har lamelbunden under madrassen en ekstra smart mulighed for lige at give dig et ekstra nakkeløft. Det kan slås til individuelt i hver side af sengen og gør det muligt at få lidt højere hovedgærde på sengen, uden at det giver en generende kant eller du skal slås med flere eller ekstra hovedpuder.

Topmadrassen:
Som topmadras kan du vælge mellem enten Celcius memoryskum eller en latex topmadras. Begge topmadrastyper kommer med den ekstra tykke 60 mm kerne, der netop kendetegner elevations- og andre senge i luksusklassen.

Du kan se de forskellige modeller i Senses serien her.


Derfor er en god nattesøvn så vigtig

Vi bruger rigtig meget tid i vores seng. Faktisk bruger vi omkring 1/3 del af hele vores liv på at sove. Og tid vi bruger på at sove, har en afgørende betydning for vores livskvalitet i den tid, hvor vi er vågne. Får du for lidt søvn eller er kvaliteten af din søvn for dårlig, går det kraftigt ud over vores livskvalitet, koncentrationsevne og generelle humør i hverdagen.

Faktisk skal du kun have sovet dårligt i to nætter, før det får indflydelse på din reaktionsevne. Det kan have katastrofale følger for din kørsel, da det har lige så stor indflydelse på kørslen, som hvis du kørte promillekørsel!

Af andre dårlige effekter ved manglende nattesøvn er ringere indlæringsevne og større risiko for at få Alzheimer, udvikle depressioner og øge af vægten.

Hvor meget søvn har vi brug for?

Forskere fra University of Pennsylvania og Washington State University foretog søvneksperiment, som måske kan komme os nærmere et svar.

I forsøget deltog 48 raske kvinder og mænd, som alle sov mellem syv og otte timer hver nat til hverdag.
Forskerne ønskede at ændre mængden af søvn de fik hver nat, hen over en periode, for at se om der ville være ændringer i deres adfærd.
Derfor opdelte forskerne deltagerne i forskellige grupper, som de næste 14 dage skulle ændre deres søvnmønster:

Gruppe 1: Fik fire timers søvn per nat
Gruppe 2: Fik seks timers søvn per nat
Gruppe 3: Fik otte timers søvn per nat

De personer som fik lov at sove otte timer per nat, viste i undersøgelsen ingen tegn på forringelse af deres koncentrationsevner, kognitive evner eller motoriske evner. Deres kroppe forsatte med at fungere optimalt hen over hele forsøget.

Som at have været vågne i 48 timer i træk:

Anderledes stod det til for de to andre forsøgsgrupper, der begge var påvirket af at få mindre søvn end de plejede. Eksempelvis var 25 % af de forsøgspersoner, der kun sov seks timer per nat, ved at falde i søvn på tilfældige tidspunkter i løbet af dagen. De havde altså svært ved at holde sig vågne, og det selvom de faktisk kun fik mellem 1 og 2 timers mindre søvn end de plejer.

Endnu mere opsigtsvækkende var det, at forskerne fandt frem til, at efter 14 dage havde forsøgspersonerne som sov seks timer per nat, samme ydeevne i hverdagen som hvis de havde været vågne 48 timer i træk.

Forsøget viste altså, at hvis du sover seks timer per nat i en længere periode (14 dage i dette tilfælde), så begynder din krop at yde mindre, både fysisk og mentalt

Gruppen der sov 4 timer per nat, viste allerede stærke tegn på både psykisk og fysisk udmattelse allerede efter første dage, og de havde alle meget svært ved at holde sig vågne i løbet af dagen. De viste alle stærke tegn på både fysisk og psykisk udmattelse allerede efter første dag, og deres kognitive og motoriske evner forblev stærkt svækket henover hele perioden. Du kan læse mere om undersøgelsen her.

Du kan også sove for meget:

Men du kan også sove for meget. Sover du som voksen 9 timer eller mere hver nat, kan du opleve nogle af de samme negative effekter i hverdagen, som hvis du sover for lidt. Samtidig er du lige så udsat for at udvikle Alzheimers og Parkinsons, få depressioner og vægtforøgelse, som hvis du sov 6 timer og derunder hver nat.

Deraf kan det konkluderes, at du skal sørge for at få mellem 7 til 8 timers søvn hver nat, hvis du skal være sikker på, at du ikke får uheldige bivirkninger af din søvn.

Derfor livsvigtigt for vores hjerner at sove:

Videnskab.dk skrev tilbage i 2014 en spændende artikel, hvor de kiggende nærmere på, hvorfor at søvn er så vigtigt for os. De tog udgangspunkt i hjerneforskeren Jeffrey Iliffs TED-talk, hvor han forklarer vigtigheden af søvn.

Han forklarer, at især vores hjerner er dybt afhængige af at få nok søvn. Dette skyldes at der er en afgørende forskel på vores hjerne, sammenlignet med alle andre organer i kroppen.

Vores organers opgave er at holde os i live, hvilket gøres ved at skaffe næring til dens celler. Det kan de fleste organer gøre gennem det lymfatiske system. Det er et netværk af blodårer, som sender affaldsstofferne fra organerne og ud i blodårerne, så de kan komme ud af kroppen.

Men vores hjerne er ikke forbundet til det lymfatiske system, da vores hjerne er beskyttet af et kompakt kranie, hvor der ikke er plads nok til det ekstra sæt blodårer, som det lymfatiske system er.

Men i stedet for det lymfatiske system, bruger hjernen søvn til at fjerne affaldsstoffer.
Hjernen “rengør” sig selv ved hjælp af cerebrospinalvæske, som fungerer ved at glide ind i hjernen langs vores blodårer, hvor den suger affaldsstofferne ud af hjernecellerne. Derved transporteres de ud af hjernen og ud i vores blodbaner. Samtidig har cerebrospinalvæsken også en anden vigtig funktion, den tilfører nemlig også livsvigtig næring til vores hjerneceller.

Det er kaliumkoncentrationen, der får os til at sove:

Denne udrensning sker kun, når vi sover. Det skyldes, at vores hjerneceller skrumper en lille smule, så snart vi falder i søvn. Derved bliver der plads til, at væsken kan trænge ind i hjernen. Her spiller kaliumkoncentrationen i hjernen en vigtig rolle. Det er nemlig den, der bestemme, hvornår vi falder i søvn og som får hjernecellerne til at krympe.

Er kaliumkoncentrationen høj, er vi vågne. Men så snart kaliumkoncentrationen falder til et bestemt niveau, falder vi i søvn. Det påviste den danske hjerneprofessor Maiken Nedergaard for et par år siden ved hjælp af et studie på mus.

Her sprøjtede hun en væske med lav kaliumkoncentration ind i et lille hulrum, som musene har under lillehjernen. Så snart hun gjorde det, faldt musene i søvn. Sprøjtede hun tilsvarende en væske ind med høj koncentration af kalium, fik det musene til at vågne på stedet.

Det samme gælder for den menneskelige hjerne. Så når du begynder at blive søvnig, betyder det, at kaliumkoncentrationen i hjernevæsken er ved at nærme sig det koncentrationsniveau, hvor du falder i søvn.

Hvad er det for stoffer, der renses ud under søvnen?

soevnI en anden artikel forklarer Videnskab.dk, hvordan forskere fra Boston Universitet har fundet frem til et af de vigtige giftstoffer, som hjernen nedbryder i løbet af natten, når vi sover. Dette hedder adenosin, og er et stof som samler sig i vores hjerne i løbet af dagen. Det er med til at få os til at føle os trætte.

Når du sover, sænkes niveauet af adenosin, fordi cerebrospinalvæsken hjælper med at rense det ud af hjernen. Det er med til at få dig til at føle dig frisk og klar til en ny dag, når du vågner efter en god nats søvn.

Søvn er vigtigt for hukommelsen og indlæringen:

En anden vigtig gevinst ved en god nat søvn er, at hjernen får mulighed for at bearbejde og lagre dagens oplevelser og indtryk i langtidshukommelsen. Samtidig uddrages og lagres den læring, oplevelserne har givet dig. Nyere dansk forskning af Maiken Nedergaard påviser også, at vi samtidig sorterer unødig og ligegyldig information fra, så det ikke fylder op i vores langtidshukommelse.

Det skyldes et studie af mus, der blev udført af forskere ved New York University. Her målte de på musenes hjerner, både når de lærte noget nyt om dagen og når de sov om natten. Så snart musen nåede til den såkaldte REM-søvn, der er opkaldt efter de hurtige øjenbevægelser (Rapid Eye Movements), der kan observeres under dette søvnstadie, lyste de samme centre i hjernen om, som var aktive, når musene lærte noget nyt om dagen.

Vækkede forskerne i stedet musene, hver gang de var ved at gå i REM-søvn, blev de pågældende centre ikke aktivere. De mus der ikke fik deres REM-søvn havde væsentlig sværere ved at tilegne sig det lærte end de mus, der fik lov til at sove igennem.

Hvad sker der i resten af kroppen?

I resten af kroppen
øges den udrenselsesproces, som der også sker i vågen tilstand. Samtidig genopbygges kroppens væv. Derved nedbringes det slid, som dagens aktivitet har givet organer og muskler. Samtidig får kroppens celler et pusterum på grund af det lavere energiniveau. Det anvendes også til at rense ud og bygge op, så hele kroppen er klar til en ny dags udfordringer.Immunforsvaret styrkes også under søvnen. Således dannes der ekstra meget Interleukin-6. Det er et vigtigt protein, der er med til at bekæmpe infektioner i kroppen og som også menes at spille en vigtig rolle i kroppens bekæmpelse af kræftceller.

Søvnen sørger også for at holde blodkarrene i form, så de nemmere kan udvide sig og trække sig sammen igen, alt efter hvad der er behov for. Sover du for lidt, bliver blodkarrene mere stive. Derved bliver det nemmere for forkalkning og fedt at sætte sig i blodbanerne.

Endelig sænker søvnen niveauet af det såkaldte stresshormon kortisol, der er med til at styre vores appetit. Sover du ikke nok, bliver niveauet ikke sænket nok og du begynder at spise mere. Men sover du omkring 7,7 timer hver nat, viser amerikanske studier, at du får sænket kortisol-niveauet nok til, at du kan holde den slanke linje.

Derfor er din liggeposition vigtig:

dette sker naar vi soverEn anden overraskende opdagelse er, at det ikke er ligegyldigt, hvilke måde vi ligger på i sengen. Det gælder ikke kun for ryggen, nakken og andre dele af kroppen. Det har nemlig også indflydelse på, hvor godt renselsesprocessen i hjernen forløber.

Umiddelbart er det mest sundt for kroppens knogler og især for din ryg og nakke, at sove på ryggen. Til gengæld giver det dig større risiko for at snorke og få problemer med søvnapnø. Søvnapnø skyldes oftest overvægt, men kan også udvikle sig med alderen.

Rent fysisk er årsagen til søvnapnø slappe muskler eller indsnævringer i svælget, men kan også forårsages af en for stor drøbel. Uanset årsagen lukker det af for ilttilførelsen, så du får svært ved at trække vejret og ikke får luft nok til hjernen under søvnen. Derved øges risikoen for Alzheimers, Parkinsons og andre demensformer.

Sover du omvendt på maven, er det godt for fordøjelsen, men ikke specielt heldigt for ryggen og især din nakke. For skal du kunne få vejret, er du tvunget til at ligge med hovedet til en af siderne og det øger risikoen for at få nakkegener af din søvn.

Det er sundest at sove på siden:

Både de uheldige følger af at sove på ryggen og på maven, undgår du, hvis du sover på en af siderne. Dog skal du undgå at ligge i fosterstilling, da det belaster ryg og nakke unødigt.

Med en god madras kan du sagtens sove på siden, uden at belaste rygsøjlen og nakken unødigt. Har du valgt den rigtige hårdhed på madrassen og med hjælp fra madrassens komfortzoner, tillader madrassen af de fremstående områder som skulder og hofte synker ned i madrassen, samtidig med at den støtter op om lænden. Derved kommer ryggen til at ligge helt lige og med det rigtige valg af hovedpude, kan denne position også føres videre til nakken.

Årsagen til, at det også er sundt at sove på en af siderne, skyldes ifølge den nyeste forskning på området, at din hjerne og dine muskler bedre kan udskille affaldsstoffer, når du ligger på siden. Det giver dig en større chance for at vågne udhvilet og frisk, samtidig med at du får mindre risiko for at udvikle demenssygdomme som Alzheimers og Parkinsons.

Der er dog lidt forskel på, om du sover på højre eller venstre side. Ligger du således på højre side, er der en øget risiko for, at du oplever halsbrand eller tilbageløb af mavesyre. Det skyldes, at maven kommer til at ligge over indgangen til mavesækken. På venstre side oplever du ikke disse gener, men øger så til gengæld trykket på lever, lunge og mave.

Sov rigtigt og undgå rygproblemer:

Som sagt er din liggeposition også vigtig for din krops knogler og her især ryggen og nakken. Det stiller nogle særlige krav til selve sengen og madrassen, så den kan understøtte din liggeposition bedst muligt. Sundhedsguiden.dk har udgivet en artikel, hvor de kiggere nærmere på sammenhængen mellem god søvn og det at undgå rygproblemer.

Sundhedsguiden.dk anbefaler, at du bruger flere penge på din seng og især din madras, sammenlignet med hvad du ellers bruger dine penge til. Dette giver god mening, hvis du udregner prisen for en god seng pr. år og den effekt, det har på både din fysiske og din mentale sundhed.

En typisk elevationsseng i topklasse koster fra omkring 20.000 kr, og holder ofte i mindst 20 år. Det vil sige at du kan øge sin søvnkvalitet betragteligt for 1000 kroner om året. Som vi allerede har set, så er god søvn altafgørende for, hvordan du fungerer i hverdagen, og derfor kan det godt undre, at du vælger at spare lige netop på din seng og din madras.

Sengen
Hvis du lider af dårlig ryg, hofte eller knæ, så er det vigtigt at du vælger den rette seng, da den kan have afgørende betydning for dig. Her er det først og fremmest vigtigt at selve sengen er stabil.

Her anbefaler Sundhedsguiden at sengen mindst bør være 90 cm bred, og den mindst skal være 20 cm længere end dig. Hvis du lider af problemer med hofte, knæ eller ryggen, så er det også specielt vigtigt at din seng er høj nok. Det gør den lettere at rede, ligesom det bliver nemmere for dig at komme i og ud af sengen.

Madrassen
Det er en gammel skrøne, at du bør ligge så hårdt som muligt. I stedet anbefaler Sundhedsguiden, at du skal kunne presse en hånd ind under lænden, når du ligger på ryggen på madrassen. Samtidig skal du kunne mærke et jævnt tryk på hele bagsiden af kroppen. Men hvis dine hæle og bagdel synker ned i madrassen, så er det et tegn på, at den er for blød.

Sovestilling
Som vi allerede har fastslået, så er det sundest at sove på siden. Her anbefaler Sundhedsguiden, at du ligger med begge ben bøjede. For ikke at belaste knæene unødigt meget, anbefales det, at du ligger med det ene knæ lidt mere bøjet end det andet, eller ligger med en dyne eller en pude til at adskille knæene.