Artiklen indeholder annoncelinks, og er dermed sponsoreret. Læs mere

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund research..., men vi afgrænser os primært til produkter tilgængelige på prisportaler eller annonceplatforme. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Oplistningen er ikke et udtryk for en rangering af produkter, og annonceaftaler kan påvirke placeringen og udvælgelsen af vores produkter – læs mere her. Læs mere

Vores bud på de bedste dobbeltsenge til dig og din nattesøvn

Har du brug for lidt mere plads at sove på, eller trænger I til en opgradering i soveværelset? Du leder garanteret også efter upåklagelig liggekomfort og en god nattesøvn i hverdagen.

Det er vigtigt at finde den rigtige madras og herefter kan du så optimere din søvn på andre områder. Du kan læse en ekspert guide til, hvordan du får en bedre nattesøvn, længere nede i artiklen.

I denne guide gennemgår vi en række af markedets bedste dobbeltsenge, hvor samtlige modeller er produceret i Danmark eller Vesteuropa med fokus på kvalitet og pris.

Vores fremgangsmåde

icon

Sådan vurderer og udvælger vi produkter

Vi sammenligner en række anerkendte produkter og brands. Vi har partnerskaber med mange store forhandlere, og selvom det kan have indflydelse på udvalget af produkter til artiklen, beror vores anbefalinger på redaktionens professionelle vurdering af de bedste produkter.

Vores research-team vurderer produkterne på parametre som:

  1
 • Produkttests fra ekspertkilder og forbrugermagasiner
 • 2
 • Kundeanmeldelser af produktet
 • 3
 • Produktets egenskaber og specifikationer
 • 4
 • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
 • 5
 • Viden og data på, hvad vores læsere foretrækker

I vores research har vi fundet ud af, at selvom kvalitet naturligvis ikke er ens blandt de mange senge på det danske marked, så er der ofte en større forskel i pris, end vi ser i materiale, konstruktion og kvalitet af sengene, da mange funktioner og egenskaber ofte er ens på tværs af modeller og prisklasser, og producenten af sengene ofte er de samme på tværs af brands. Som følge heraf kan der være rigtig gode - og dyre - senge, som ikke er inkluderet her. En stor del af vores analyse er altså vægtet meget op på værdi for pengene.

Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Anmeldelser

award

Snefrid Fjord

nordisk dobbeltseng i høj kvalitet

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Forbrugsguidens vurdering

Når vi vurderer sengene, er det meget vigtigt for os, at de får gode bedømmelser af forbrugerne. På Trustpilot scorer Nordic Dream hele 4,9, hvilket er sengebranchens højeste rating. Kundernes flotte modtagelse af NordicDreams senge bekræfter os i, at de har et af markedet absolut bedste produkter.

Derudover kan du afprøve sengen i 100 dage kvit og frit og bytte den, hvis den ikke er som ønsket. Så kommer de og henter sengen igen uden beregning, hvilket også er ret unikt for markedet.

Fordele

 • pros Velegnet til astmatikere og allergikere
 • pros Dobbelt lag af fjedre
 • pros To lag med Airflow skum
 • pros Produceret i Danmark

Ulemper

 • cons Sengegavl skal tilkøbes

Specifikationer

 • Størrelse: 180x200 cm
 • Højde: 67 cm
 • Antal komfortzoner: 7
 • Anti-skrid
 • Type topmadras: Naturlig latex / Memory-skum
 • Topmadras tykkelse: 7 cm
 • Certificeringer: Oeko-tex certificeret
 • Garanti: 25 år
 • Gratis prøveperiode: 100 dage

Husk: Hos Nordic Dream tilbyder de at du kan prøve sengen risikofrit i 100 dage. Hvis du ikke er fuldt tilfreds, så kommer de og henter den igen, uden beregning. Derefter får du det fulde købsbeløb retur.

Der er mulighed for at købe sengen på afbetaling, helt rentefrit.

Med Snefrid får du en kontinentalseng, der er forsynet med en ergonomisk korrekt støtte for hele kroppen. Den er udviklet i Danmark i samarbejde med fageksperter, og du kan derfor være sikker på, at sengen giver dig de optimale betingelser for en god søvn om natten.

Sengens tre madraslag samarbejder om at give en omfattende støtte med hjælp fra komponenter såsom en latex topmadras, ergonomiske pocketfjedre og et dobbelt lag af fjedre.


Anmeldelse: Produktanalyse af Snefrid Fjord

Tre madraslag med en høj liggekomfort
Ved køb af Snefrid kommer sengen med tre madraslag, der alle arbejder sammen om en høj liggekomfort. Alle lag kommer nemlig med hver deres støttende og aflastende komponenter.

Eksempelvis er springmadrassen i Snefrid forsynet med trykaflastende og ergonomiske pocketfjedre, der aflaster trykpunkterne på kroppen samt former sig efter kroppens konturer.

Disse fjedre er pakket ind i stofposer, så fjedrenes elasticitet øges for en nemmere omslutning af kroppen.

Ovenpå fjedrene er der lagt et lag af Airflow skum for at bidrage til liggekomforten, og samtidig har det en åndbar og kølende effekt.

Fjord topmadras – ErgoFlex-skum med en hård og en blød side 
Topmadrassen Fjord fra Nordic Dream måler 10 cm i højden og er lavet af ErgoFlex-skum, som har flere behagelige og funktionelle egenskaber. Den er betrukket med Oeko-tex certificeret bambus betræk, der er utroligt blødt og åndbart. Det er desuden et miljøvenligt materiale, da der i produktionen hverken bruges sprøjtemidler eller kunstgødning.

ErgoFlex-skum har en åben cellestruktur. Det betyder, at skummet har bedre luftgennemstrømning, så fugt fra kroppen nemmere bliver transporteret væk i løbet af natten. Det er desuden en termofølsom topmadras, som automatisk reagerer på kropsvarme og fordeler den jævnt over hele madrassen. En nyttig kvalitet, hvis du har tendens til få det varmt, når du sover. Denne opbygning garanterer også en tør, ren og frisk seng.

Fjord topmadras har en blød og en fast side. På den bløde side er skummet riflet, hvilket giver dig øget komfort og tilpasning. På den faste side er den flad, hvilket gør madrassen mere solid. På denne måde kan du være sikker på, at få den optimale støtte til din krop, så både trykpunkter og blodcirkulationen lettes i kroppen.

Læs også om forhandleren Nordic Dream her. 

Gå til den billigste forhandler
award

Senses 3040

dobbeltseng med 7 komfortzoner og høj værdi for pengene

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Forbrugsguidens vurdering

Senses’ helt store fordele er den åndbare og temperaturregulerende madras, den faste støtte og de lave vibrationer – noget vi alt sammen selv har oplevet under vores tests. Kontinentalsengen er altså for os at se ideel til stort set enhver person, der vil have lidt ekstra luksus til soveværelset.

Bedre Nætters 100 dages prøveperiode er derudover et bevis på den høje kvalitet og tillid til deres produkt, hvilket understøttes af madrassens Svanemærke. Kontinentalsengen har fået gode anmeldelser, madrassen er allergivenlig og du får masser af ergonomi og komfort – alt sammen noget, der bidrager til sengens høje popularitet.

Fordele

 • pros Syv forskellige komfortzoner, som er tilpasset kroppens form
 • pros OEKO-TEX-certificeret og Svanemærket madras
 • pros Sengen leveres med en 100 dages prøveperiode
 • pros Sengen samles let uden behov for værktøj
 • pros Benene er allerede færdigsamlet og har skridsikre bunde for at forhindre, at sengen glider eller ridser gulvet
 • pros Sengen leveres med et gratis vægmonteret hovedgærde

Ulemper

 • cons Nogle kunder oplever, at madrassen glider, og at hovedgærdet knirker
 • cons Der har været tilfælde af forsinkede leveringer

Specifikationer

 • Størrelse: 180x200 cm
 • Højde: 55 cm
 • Antal komfortzoner: 7
 • Type topmadras: Latex
 • Topmadras tykkelse: 6 cm
 • Sengegavl inkluderet
 • Certificeringer: Oeko-tex certificeret
 • Garanti: 15 år
 • Gratis prøveperiode: 100 dage

Senses fra Bedre Nætters er en topsælgende kontinentalseng, hvor kvalitet og høj værdi for pengene er sikret – modellen er nemlig fra et af Skandinaviens mest populære sengebrands. Vi har selv haft fornøjelsen af at teste netop Senses, og vi kan godt forstå hvorfor sengen er så populær.


Anmeldelse: Produktanalyse af Bedre Nætter Senses

Senses sørger med sin tre-lags konstruktion for eksklusiv komfort, hvor bunden sikrer høj stabilitet, mens en 12 cm skummadras og en 8 cm tyk sengegavl af svensk fyrretræ fuldender det ideelle sovemiljø.
Med syv komfortzoner, der er designet til at give skræddersyet støtte, giver springmadrassen maksimal komfort til hele din krop – uanset hvordan du ligger og vender dig.

Kontinentalsengen er dertil smart, fordi fastheden på hver side af sengen kan ændres uafhængigt af hinanden. Du og din partner kan altså med andre ord få to forskellige fastheder i hver jeres side, så I begge ligger præcis, som I bedst kan lide det. Vi testede bl.a. Senses’ kantstøtte, og her var der ingen problemer med hverken at komme ind eller ud af sengen – støtten var endda så god, at det var nemt at binde sko på kanten af sengen.

Den 6 cm tykke latexkerne i madrassen er desuden omsluttet af et behageligt betræk, der sammen med madrassens åndbarhed og temperaturregulerende egenskaber sørger for, at du kan sove godt igennem hele natten, så du kan vågne frisk og udhvilet til en ny dag.

Vi testede også kontinentalsengens temperaturregulering, som afslørede følgende: En starttemperatur på 22,3 grader, en stigning til 28,1 grad efter 5 minutters liggetid i sengen og til sidst 25,8 grader blot 30 sekunder efter, personen rejste sig fra sengen.

Slutteligt testede vi også vibrationer i sengen. Her var det tydeligt via målinger fra en app, sammen med en analog, fysisk test, hvor vi lavede naturlige bevægelser, at der næsten ingen vibrationer var – med andre skal du ikke bekymre dig om at blive vækket om natten af en evt. partner.

Gå til den billigste forhandler
award

Norhland Signatur Kontinental

luksus dobbeltseng til en brøkdel af prisen

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Forbrugsguidens vurdering

Signatur Kontinental fra Norhland har mange af de samme egenskaber som mange af de bedste senge på markedet har, men til en langt lavere pris. Du får her en seng med 5 komfortzoner optimeret efter kroppen, en springmadras i tre forskellige fastheder, samt to forskellige slags topmadrasser så du kan skræddersy din soveoplevelse præcis efter om du har det varmt eller koldt, eller om du ønsker at sove blødt eller hårdt om natten.

Forhandleren Sengetid scorer 4,5/5 stjerner på Trustpilot, hvilket bekræfter os i forbrugernes tilfredshed. Flere forbrugere nævner de sover bedre efter at de har skiftet til sengen og fremhæver også den gode support de fik både under og efter købet.

Enkelte kunder har oplevet problemer med fragten eller at de synes de synker for langt ned i topmadrassen, men dette er hurtigt blevet løst af supporten, hvilket bekræftes eftersom de har svaret på 100% af deres negative anmeldelser på Trustpilot.

Fordele

 • pros Produceret af førende sengeeksperter i Danmark
 • pros Mulighed for forskellige topmadrasser
 • pros 5 komfortzoner som giver optimal støtte
 • pros Gode anmeldelser på TrustPilot
 • pros Mulighed for at vælge mellem 3 forskellige fastheder i springmadrassen

Ulemper

 • cons Enkelte kunder bryder sig ikke om at falde langt ned i madrassen og bryder sig derfor ikke om wonderpur materialet

Specifikationer

 • Størrelse: 180x200 cm
 • Højde: 64 cm
 • Antal komfortzoner: 5
 • Type topmadras: Memory-skum eller latex
 • Topmadras tykkelse: 7 cm
 • Certificeringer: Oeko-tex certificeret
 • Garanti: 15 år
 • Gratis prøveperiode: 101 dage

Norhland Signatur Kontinental kan kun købes hos Sengetid, og den garanterer dig optimal søvn. Konstruktionen af sengen er sket med materialer i højeste kvalitet. Det betyder, at sengen vil holde i årevis. Sengetid giver faktisk hele 15 års garanti mod brud på ramme og fjeder.


Anmeldelse: Produktanalyse af Norhland Signatur Kontinental

3 lag og 5 komfortzoner
Signatur Kontinentalsengen består af tre lag: en boksmadras, en springmadras og en topmadras. De har hver især deres eget formål, som bidrager til at give dig en bedre søvn generelt.

Med øje for ergonomi er kontinentalsengen designet til at give den mest behagelige søvn. Sengens lommefjedre kan tilpasses og giver den fem forskellige komfortzoner. Disse zoner bliver gradvist blødere, efterhånden som de bevæger sig ned fra dit hoved til dine skuldre, hvilket giver en optimal sovestilling, der holder din ryg ret hele natten. Hvis du leder efter lindring af nakke- eller rygsmerter, mens du sover trygt hver nat, er det sengen for dig.

Med en typisk springmadras synker du ofte ned i sengen, hvilket giver dårlig ergonomi. Det er ikke et problem med Signatur Kontinental, fordi fjedrene er polstret med åndbart komfortskum. Det forhindrer dig ikke kun i at synke for langt ned, men det hjælper også med at regulere temperatur og fugtighed i løbet af natten, hvilket giver dig en mere behagelig søvn.

Springmadrassen fås i tre forskellige fastheder, så du kan vælge den støtte, du har brug for. Sengen fås også i tre stilfulde farver, så den passer perfekt til din soveværelsesindretning.

Gå til den billigste forhandler
award

Bedre Nætter Atlas 2010

allergivenlig dobbeltseng i høj kvalitet

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Forbrugsguidens vurdering

Vi deler kundernes entusiasme på redaktionen, og vi vil især bemærke, at du får en fantastisk seng til en god pris med Bedre Nætter Jupiter Wood Kontinentalseng.

Vi er begejstrede for det høje niveau af komfort med de syv komfortzoner med pocketfjedre. De tager hånd om hver del af din krop, hvilket giver den bedste aflastning af kroppens trykpunkter. Det kan fremme din nattesøvn, som igen kan højne kvaliteten af din hverdag.

Vi har også med glæde bemærket den åndbare latex-topmadras, som sikrer et sundere klima uden problemer med sved og varme.

Bedre Nætters høje serviceniveau er heller ikke gået vores næse forbi. Her får du som kunde en række fordele, som for eksempel en prøveperiode på 100 dage. Det er lig med god tid til at vurdere, om du har fundet det perfekte match. De 25 års garanti på fjedre og rammebrud er også et plus i vores bog. Her skal vi bemærke, at 25 år er lang tid i forhold til, hvad flere af konkurrenterne tilbyder.

Fordele

 • pros Vurderet til 5 ud af 5 stjerner i gennemsnit af brugerne
 • pros 7 komfortzoner, der hver især yder en særlig støtte til kroppen
 • pros Fleksible og medgørlige pocketfjedre
 • pros Ventilerende og åndbar latex-topmadras
 • pros 25 års garanti på fjedre og rammebrud

Ulemper

 • cons Ingen mulighed for at vælge anden type topmadras end latex
 • cons Kommer uden gavl, kan dog tilkøbes

Specifikationer

 • Størrelse: 180x200 cm
 • Højde: 53 cm
 • Antal komfortzoner: 7
 • Anti-skrid
 • Type topmadras: Memory-skum
 • Topmadras tykkelse: 6 cm
 • Sengegavl inkluderet
 • Garanti: 15 år
 • Gratis prøveperiode: 100 dage
 • Certificeringer: Oeko-tex certificeret

Bedre Nætter Kontinentalseng er det perfekte valg for den forbruger, som ønsker en Bedre Nætter-seng, men som ikke har den allertungeste pengepung. Her er tale om en sublim senge-serie med flere moderne features til en overkommelig pris.

 


Anmeldelse: Produktanalyse af Bedre Nætter Atlas Kontinentalseng

Jupiter Wood er Bedre Nætters mere prisvenlige sengeserie, men derfor behøver du ikke være nervøs for, om du kommer til at gå på kompromis med kvaliteten. Du får nemlig en velafprøvet og gennemtestet variant, som er specialudviklet af eksperter.

Vælger du Jupiter, er der flere størrelser, fastheder, farver og gavle at vælge imellem. Har du brug for en dobbeltseng, kan du og din sengekammerat vælge hver jeres fasthed, som vælges ud fra vægt. Det vil sjældent være tilfældet, at I vejer det samme, så der vil være behov for forskellige fastheder. Læg mærke til at det er en rigtig god service, at ingen af jer behøver at gå på kompromis, og det vil du ikke opleve hos alle forhandlere.

Farvemæssigt føres Jupiter i tre flotte og neutrale nuancer, der vil passe ind i alle soveværelser. Det tæller lysegrå, beige og antracit. Som en ekstra detalje kan du tilkøbe en gavl, hvis du vil tilføje et element af luksus og fuldende det stilfulde look. Der er flere typer at vælge imellem. Bemærk i den forbindelse, at der ikke følger en gavl med i den ordinære pris.

Velbygget kontinentalseng med tre madrasser
Bedre Nætter Jupiter Wood Kontinentalseng består af tre madrasser. Nederst er boksmadrassen med den velskabte skum-kerne placeret, og den ligger i en otte centimeters tyk træramme. Det skaber et solidt fundament og platform for de øvrige lag.

Sengens største komfort-bidrager er springmadrassen, der er modellens midterste lag. Hos Jupiter bliver du forkælet med både komfortzoner og pocketfjedre – det er komponenter, du også kan finde hos de mere eksklusive konkurrenter. Pocketfjedre er små fleksible fjedre, som bevæger sig i takt med dig. Det gør, at du får en bevægelig støtte og aflastning uanset sovestilling.

Fjedrene er inddelt i såkaldte komfortzoner. Hver zone er et særligt område, hvor der ydes en krops-specifik aflastning – for eksempel omkring skuldre og nakke eller lænd og ryg. Hver af zonerne er intelligent specialdesignet til at betjene et bestemt område af kroppen, og det sørger for, at hver af dine kropsdele får den optimale støtte. På Jupiter vil du opleve syv komfortzoner – det er lige så mange som hos de dyrere konkurrenter.

Det øverste lag er topmadrassen, der er meget standard for prisklassen her. Derfor er den ikke helt så tyk eller specialdesignet i forhold til blandt andet sundhed, som de dyrere varianter er. Den er dog skabt af latex, som du også finder hos de mere eksklusive senge, og latex har den fordel, at det er naturligt, allergivenligt, kølende og fugtledende. Det betyder, at den hurtigt kan lede fugt fra nattesveden væk, så du ikke vågner op på grund af varmen.

Gå til den billigste forhandler
award

Aura Fjäll

dobbeltseng med elevation og dobbelt fjedrelag

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Fordele

 • pros Åndbar topmadras
 • pros Elevationskomponenter af høj kvalitet
 • pros Ergonomiske pocketfjedre
 • pros 5 komfortzoner
 • pros Træramme lavet af svensk fyrretræ

Ulemper

 • cons Høj prisklasse

Specifikationer

 • Størrelse: 180x200 cm
 • Højde: 64 cm
 • Antal komfortzoner: 7
 • Anti-skrid
 • Type topmadras: Naturlig latex / Memory-skum
 • Topmadras tykkelse: 7 cm
 • Certificeringer: Oeko-tex certificeret
 • Garanti: 25 (5 på motor) år
 • Gratis prøveperiode: 100 dage

Husk:NordicDream tilbyder at du kan prøve sengen i 100 dage. Hvis du ikke kan lide sengen, kommer de og henter den igen gratis, og du får det fulde købsbeløb retur.

De tilbyder også rentefri finansering.

Aura er en box-elevationsseng, der betegnes som værende den ultimative luksus inden for elevationssenge. Sengen er udviklet i samarbejde med førende fageksperter og kommer med tre madraslag samt en slideback-funktion.

Box-elevatiossengen har blandt andet et ekstra fjedrelag, sammenlignet med almindelige elevationssenge. Det sikrer en ekstra god støtte til hele kroppen.


Anmeldelse: Produktanalyse af Aura Fjäll

Dobbelt fjedrelag og specialudviklet komfortzoner til aflastning af hele kroppen
I springmadrassen og boxmadrassen hos Aura er der placeret moderne pocketfjedre med specialudviklede komfortzoner, der yder en omfattende støtte til hele kroppen.

Mens det øverste fjedrelag former sig efter din kropsvægt og yder en nænsom aflastning ved kroppens mest udsatte steder, består det nederste fjedrelag af 250 mini-pocketfjedre pr. kvadratmeter. Mini-pocketfjedrne sørger for, at madrassen tilpasser sig din kropsbygning, så hele kroppen får komplet støtte.

Ovenpå fjedrene er der placeret et lag af Airflow skum for at øge fjedrenes elasticitet, og det bidrager samtidig med en kølende effekt i sengen. Skumlaget gør også, at du ikke kan mærke fjedrene i sengen.

De to madrasser er samlet i en solid elevationsramme, der er lavet i kraftigt træ. Det sikrer at madrasserne aldrig kan skride ud til siderne. når du sover på dem. Der er desuden indvævet en antiskrid-funktion i betrækket, så topmadrassen også holder sig på plads.

Slideback-funktion og danskproducerede motorer
I Aura udgør elevationsbunden den nederste del af sengen og dermed sengens fundament.

Elevationsbunden indeholder blandt andet en slideback-funktion, der gør, at ryggen opnår en korrekt ergonomisk position, uanset hvordan man er placeret i sengen. Denne funktion tilpasser sig både i hoved- og fodenden.

Derudover er Aura udstyret med stærke og effektive elevationsmotorer, der på samme tid er lydsvage. Du justerer motorerne via den medfølgende, trådløse fjernbetjening.

Der er desuden mulighed for at justere ryg, ben og nakke individuelt samt gemme dine favoritpositioner. Under sengen er der også placeret et LED-lys, så du kan navigere i mørket, hvis du skal op om natten.

Aura kommer også med en 10 centimeter træramme bygget af svensk, massivt fyrretræ.

Gå til den billigste forhandler
award

Norhland Signatur Luksus Elevation

eksklusiv dobbeltseng med 5 komfortzoner

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Forbrugsguidens vurdering

Sengetid scorer 4,5 ud af 5 stjerner på Trustpilot, hvilket for os bekræfter en høj kundetilfredshed. Det viser også, at Sengetids produkter er højt vurderet i forhold til markedet. Norhland Signatur Elevation har en støjsvag motor og en trådløs fjernbetjening.

Generelt set, har du flere tilpasningsmuligheder både på design og komfort, og det er positivt i vores øjne. En anden ting, der også trækker op i vores samlede vurdering er, at selvom der er udvalgt solide materialer, får du stadig 15 års garanti på ramme- og fjedrebrud, så du er helt sikret.

Fordele

 • pros Elevationsseng til parret
 • pros Fremstillet i Danmark
 • pros 5 komfortzoner
 • pros Valgfri topmadras med bambusbetræk
 • pros Velegnet til astmatikere og allergikere

Ulemper

 • cons Trods flotte anmeldelser på Trustpilot scores lavere end konkurrenter

Specifikationer

 • Størrelse: 180x200 cm
 • Højde: 59 cm
 • Antal komfortzoner: 5
 • Type topmadras: Latex / Wonderpur
 • Topmadras tykkelse: 8 cm
 • Certificeringer: Oeko-tex certificeret
 • Garanti: 15 (5 på motor) år
 • Gratis prøveperiode: 101 dage

Det er en skøn, dansk designet elevationsseng fremstillet af danske håndværkere i topkvalitets materialer.

Elevationssengen er en af de nyere modeller på markedet, og du kan få den flotte seng i tre forskellige farver. Det er derfor ikke bare et fantastisk sted at tilbringe natten, men den er også flot at have stående i soveværelset. Tilkøb den matchende gavl og få et smukt møbel, der funktionelt er helt i top.

Inklusiv de 19 cm lange ben måler sengen i alt 56 cm i højden. Du kan vælge mellem to forskellige slags ben enten i naturfarvet eller sort egetræ, så de passer til dit valg af farve og til din indretning i soveværelset.


Anmeldelse: Produktanalyse af Norhland Signatur Elevation

Lig perfekt med elevation
Elevationssengen  er udstyret med en effektiv og støjsvag motor fra den danske producent Linak. Du vil derfor opleve en trinløs og lydsvag justering, når du ønsker at skifte position i sengen. Sengen er delt, så du kan justere hver side individuelt. Dermed vækker du ikke din sovemakker med hverken støj eller bevægelser.

Motoren er integreret og sikrer, at du kan komme til at ligge i den helt perfekte liggeposition. Du kontrollerer liggepositionerne med den medfølgende fjernbetjening eller den smarte app, du kan hente ned til din smartphone eller tablet.

Linak er kendte for deres gode motorer, og giver dig hele 5 års garanti på motoren i elevationssengen.

Luksus topmadrassen
Ovenpå sengen får du en Luksus topmadras, hvor du har mulighed for at vælge mellem 2 forskellige kerner som har hver deres fordele.

Latex er et meget åndbart materiale som gør det nemmere at komme af med varme i løbet af natten. Det er derfor det oplagte valg til dig som har det meget varmt om natten og ønsker en lidt koldere og mere stabil sovetemperatur.

Wonderpur er en unik form for memory foam som former sig langt mere efter kroppen end latex gør. Det har den fordel at det både støtter kroppen langt bedre, da du falder længere ned i topmadrassen, men samtidigt er det også godt til dig som har det koldt om natten, da det holder bedre på varmen.

Topmadrassen er betrukket med et OEKO-TEX certificeret betræk lavet af bambus som både er fri for skadelige stoffer og samtidigt er meget åndbart og let leder varme og fugt væk fra kroppen.

Gå til den billigste forhandler
award

Hästens Maranga

dobbeltseng med fast madras

Specifikationer

 • Størrelse: 180x200 cm
 • Højde: 61 cm
 • Type topmadras: Bomuld / uld / padderokkehår
 • Topmadras tykkelse: 7 cm
 • Certificeringer: Oeko-tex certificeret
 • Garanti: 25 år
 • Antal komfortzoner: ?
 • Gratis prøveperiode: ?

Når det kommer til de allerbedste senge på markedet, så er Hästens senge meget anerkendte. Deres senge er altid letgenkendelige på deres blå- og hvidternede betræk, der kendetegner mærket. Derfor hører denne seng også til i en oversigt over de allerbedste senge på markedet.

Denne seng fra Hästens er en af deres allernyeste modeller Maranga, der er en dobbeltkontinentalseng på 180 x 200 cm. Sengen er betrukket med det klassiske Hästens betræk i 100 % jacquardvævet bomuld, og betrækket gemmer på en ekstra fasthed og uovertruffen komfort.

Høj kvalitet hele vejen igennem
Kvaliteten er til at regne med, når du vælger en Hästens. Hele sengen er bygget i hånden af dygtige håndværkere, og der er brugt de bedste naturmaterialer, der kan findes til sengen Maranga. Materialerne er udvalgt nøje med øje for funktionalitet og holdbarhed, så du får en både smuk, men også solid seng der kan sikre en ekstra god komfort under søvnen mange år i streg.

Du tilkøber selv ben, så kontinentalsengen løftes fra gulvet og gør den lige til at springe i. Uden ben måler sengen 40 cm i højden. Foruden ben kan du ligeledes tilkøbe en matchede gavl til sengen.

Unikt fjedersystem og ekstra fasthed
Denne seng er oplagt til dig, der elsker en god fast madras. Sengen er lavet med Hästens helt særligt udviklede fjedersystem med ekstra fasthed, der støtter godt og tilpasser sig hurtigt. En hård madras er god til dig, der døjer med rygproblemer, og hvis du bare sover bedre på en fast seng.

Som afslutning på værket er topmadrassen. Med til denne kontinentalseng fra Hästens følger en BJX Luxury topmadras. Den støtter omkring kroppen, når du hviler og sover, så du ligger blødt på den faste madras.

Topmadrassen er lavet med flere individuelle lag i blandt andet bomuld, uld og mohair af højeste kvalitet. Dette giver en ekstra god søvnkomfort, hvor sveden ledes væk, og temperaturen reguleres behageligt hele natten igennem. Med åndbare og naturlige materialer får du en topmadras i en fantastisk kvalitet.

Er du på udkig efter en seng fra et anerkendt mærke, så er Hästens ikke til at komme udenom. Maranga er en god kontinentalseng med ekstra fasthed i madrassen. Den adskiller sig derfor fra andre modeller i oversigten med en højere fasthed til alle vægtklasser.

Elsker du en blød madras, du synker ned i, så skal du gå udenom denne model. Holder du derimod af en god støtte i en fast madras, så er Maranga helt oplagt.

Hästens hører under de allerdyreste mærker indenfor senge, så du skal se din seng som en investering i din nattesøvn. Nå du bruger mere end en tredjedel af dit liv i sengen, så kan det være helt oplagt at spendere lidt ekstra på en god seng. Hästens er dog i den hel dyre ende af skalaen.

Læs også vores guide til markedets bedste elevationssenge lige her.

Gå til den billigste forhandler
award

Norhland Prestige Luksus Superior

dobbeltseng med 9 zoners fleksible pocketfjedre

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Fordele

 • pros Høj kundetilfredshed med 4,5/5 stjerner på Trustpilot
 • pros Produceret i Danmark med 25 års garanti som en indikation på den gode kvalitet
 • pros Op til 9 komfort med fleksible pocketfjedre der øger søvnkomforten
 • pros Mulighed for at vælge forskellige ben og farver

Ulemper

 • cons Nogen synes topmadrassen er lidt for tynd til deres smag

Specifikationer

 • Størrelse: 180 x 200 cm
 • Højde: 62 cm
 • Anti-skrid
 • Type topmadras: Latex / Wonderpur
 • Topmadras tykkelse: 8 cm
 • Certificeringer: Oeko-tex certificeret
 • Garanti: 25 år
 • Gratis prøveperiode: 101 dage
 • Antal komfortzoner: 9

Prestige Superior er en populær seng i et stilrent, dansk design. Sengen er opbygget som en klassisk kontinentalseng med robust udseende og en god indstiningshøjde.

Du kan personliggøre din seng ved at vælge mellem 5 tidløse farver og flotte designer ben. På den måde kan du sætte dit eget præg på sengen. Prestige Superior har et fuldt betræk og med sit stilrene look vil den nemt passe ind i et hvert soveværelse.


Anmeldelse: Produktanalyse af Norhland Prestige Luksus Superior

Kontinentalseng med fleksible pocketfjedre
Prestige Superior fra Norhland har en solid konstruktion med ben i enten natur- eller sortfarvet egetræ.

Sengen består af en boksmadras og springmadras med op til 9 komfortzoner. Springmadrassen er vendbar og har fleksible pocketfjedre. Fjedrene følger din krops former og bevægelser, og du vil opleve den gode komfort uanset kropsvægt.

Sengen er polstret med cooltex-skum der er ventilerende og sørger for ekstra komfort. Skumtypen hjælper med at opretholde en behagelig sovetemperatur hele natte igennem
For at toppe denne lækre kvalitet af en kontinentalseng, finder du øverst topmadrassen. En blød, vendbar Luksus topmadras med vaskbart betræk. Topmadrassen har 3D Bamboo betræk der er ventilerende og åndbart.

Som navnet siger, er Norhland Prestige Superior kontinentalsengen en mere eksklusiv seng end mange af de andre modeller på markedet. Den er bygget af danske håndværkere, som har haft fokus på at skabe et luksuriøst og moderne udtryk, som indbyder til dyb søvn.

Som noget unikt får du op til 9 zoners pocketfjedre, hvilket ikke ses hos de andre konkurrenter i test-oversigten. Du får derfor en madras med høj fokus på komfort, hvilket er meget stærkt til prisen.

Takket være valget af fjedre og materialer får du her en seng i høj kvalitet, der yder individuel støtte til kroppens led og muskler, så du kan vågne veludhvilet op om morgenen uden at føle ubehag.

Delux topmadras
Til elevationssengen medfølger en 9 cm topmadras i enten wonderpur eller latex-skum, alt efter dine personlige præferencer. Topmadrassen er betrukket med et tekstil i bambus, som beskytter skummaterialet.

Latex-skum regulerer varme og fugt, så du kan have en optimal og behagelig temperatur om natten – Også selvom du normalt sveder meget. Materialet mindsker samtidig trykket på skuldre, nakke og hofte.

Wonderpur er et tæt skummateriale, som følger og støtter din kropsform. Du synker mere ned i en topmadras af wonderpur skum og bliver derfor nærmest omgivet af madrassen. Af denne grund, er det er godt valg af materiale til dig, der har det køligt om natten.

Den eksklusive topmadras har sommer- og vinterside, så du kan tilpasse din topmadras efter sæson. Det betyder at sommersiden har bambusuld der er ventilerende, og på vintersiden er der fåruld, der hjælper med at holde på varmen. På den måde kan du blot vende topmadrassen om afhængigt af årstiden.

Gå til den billigste forhandler

Overblik: Stor sammenligning af de udvalgte 8 bedste dobbeltsenge

Snefrid Fjord
Senses 3040
Norhland Signatur Kontinental
Bedre Nætter Atlas 2010
Aura Fjäll
Norhland Signatur Luksus Elevation
Hästens Maranga
Norhland Prestige Luksus Superior

Størrelse

Højde

Antal komfortzoner

question-specif

Type topmadras

Topmadras tykkelse

Anti-skrid

check-specif
no-specif
no-specif
check-specif
check-specif
no-specif
no-specif
check-specif

Sengegavl inkluderet

no-specif
check-specif
no-specif
check-specif
no-specif
no-specif
no-specif
no-specif

Certificeringer

Garanti

Gratis prøveperiode

question-specif

Hvad du skal overveje, før du køber dobbeltseng

Størrelse

De fire mest almindelige størrelser for dobbeltsenge er 140×200, 160×200, 180×200 og 200×200 cm. Det er vigtigt at måle det rum, hvor du vil placere sengen, hvis du vil være sikker på, at den passer ind i dit soveværelse. Husk altid, at dobbeltsenge ofte leveres med hoved- og fodgærder, hvilket forlænger sengens længde.

Hvis du leder efter en seng, der ikke tager for meget plads, men stadig giver plads til god komfort, så bør du overveje 140×200 eller 160×200 cm. Hvis du har mere plads i dit soveværelse eller har brug for masser af plads for at sove komfortabelt, skal du overveje en bredere seng på enten 180×200 eller 200×200.

Type og madrasser til dobbeltsenge

Dobbeltsenge findes typisk som box- og springmadrasser, kontinentalsenge og elevationssenge. De har hver især forskellige fordele, som kan opfylde dine specifikke behov. Box- og springmadrasser er den mest almindelige sengetype og er ofte billigere end de andre typer. De giver en fast og behagelig soveflade, men de kan være vanskelige at flytte, og hvis du f.eks. har rygsmerter, så findes der bedre alternativer.

Kontinentalsenge får sit karakteristiske udseende fra dens højde, som man også ser på klassiske hotelsenge. Elevationssenge har funktioner, som gør at man kan justere sovepositionen, hvilket giver super god komfort og mulighed for f.eks. at side op i sengen og læse. Elevationssenge foretrækkes af personer med rygproblemer eller andre lidelser, som har svært ved at sove i en almindelig seng.

Topmadras

En for blød topmadras kan give rygsmerter, mens en for hård topmadras kan være ubehagelig og gøre det svært at få en god nattesøvn. En blød topmadras er oplagt til sidesovere, da den hjælper med at reducere trykpunkter og forbedrer blodcirkulationen. En fastere madras er god til personer, der sover på ryggen, fordi den giver støtte til rygsøjlen og forhindrer, at man kan vende og dreje sig, hvilket kan forårsage lændesmerter.

Hvis du sover på maven, skal du have en topmadras som er mellem fast og blød. Disse topmadrasser støtter din rygsøjle og forhindrer samtidig trykpunkter i dine hofter og skuldre. Hvis du vælger den forkerte fasthed, skal du kigge efter en dobbeltseng med to forskellige hårdheder på hver side, så du kan prøve begge og bytte den, hvis den ikke duer.

Pris

De mest eksklusive og dyre løsninger kan koste mellem 50.000-100.000 kr. mens en billigere model med et simpelt design og færre funktioner kan koste 7.000-10.000 kr. Kvaliteten af sengerammen og madrassen er afgørende, da en billig dobbeltseng måske ikke giver samme komfort og støtte som en dyrere dobbeltseng.

Derudover kan størrelsen på sengen have en betydelig indflydelse på prisen. Du bør også være opmærksom på de funktioner, sengen har. Nogle dobbeltsenge har f.eks. indbyggede opbevaringsskuffer eller et hovedgærde med hylder. Disse ekstra funktioner kan øge prisen, men kan også være investeringen værd.

Kunde- og ekspertanmeldelser

Det er en god idé at læse anmeldelser, før du køber en dobbeltseng, for at få mere at vide om, hvad man kan forvente af dens madras, hvor komfortabel den er, kvaliteten, og om den er en langsigtet investering eller ej. Det er også værd at tjekke et mærkes eller en forhandlers Trustpilot for at vide mere om deres service, og om de er pengene værd.

Hvilke typer dobbeltsenge kan du finde?

 • Elevationssenge
  Elevationssenge giver individuel støtte til din krop, fordi du har mulighed for at justere din liggeposition – du kan både hæve og sænke din elevationsseng. Mange der lider af af ryg- eller skulderproblemer vælger en elevationsseng, så sengen altid kan tilpasses, også selvom dine behov ændre sig. En elevationsseng er ofte dét, man betegner som den mest luksuriøse sengetype. Se vores anbefaling på en elevationsseng.
 • Kontinentalsenge
  En kontinentalseng er en sengetype, som er opbygget af flere lag. Typisk består den af tre lag, hvor den nederste del er en boxmadras, der udgør selve bunden på sengen. Ovenpå ligger et lag med en springmadras, og øverst er der placeret en topmadras, der enten har en kerne fremstillet af memory skum eller latex. Det er de ekstra madraslag, der giver sengen sin karakteristiske højde og sit attraktive udseende samt en rigtig god liggekomfort. Det er alt sammen ting, der gør denne sengetype populær. Se vores anbefaling på en kontinentalseng.
 • Almindelige boxmadrasser
  En boxmadras er en billigere og mere simpel løsning, end de to ovenstående sengetyper. En boxmadras er normalvis opbygget med en træramme, hvor man blot skal montere ben direkte på senge, og derefter er den kar til brug. Den bedste boxmadras for dig afhænger af en række forskellige parametre. Først og fremmest afhænger liggekomforten på boxmadrassen af fjedretypen. Samtidig bør du også være opmærksom på, at der er en meget stor kvalitetsforskel på de forskellige boxmadrasser. I denne guide viser vi dig nogle af de modeller, som vi mener har en høj standard. Se vores anbefaling på en boxmadras.

Ekspertens guide: Sådan opnår du den bedste nattesøvn

En god nats søvn afhænger naturligvis meget af kvaliteten af din seng. Men det er ikke den eneste parameter, du skal tage højde for, hvis du vil optimere din nattesøvn – og det er der en stor chance for, at du vil. For alt for mange danskere sover for lidt eller for dårligt.

Det koster årligt samfundet masser af penge til behandling af de sygdomme, som dårlig nattesøvn er med til at fremme. Således kan dårlig nattesøvn øge risikoen for at:

 •  Få stress
 •  Udvikle hypersomnia, narkolepsi og andre søvnrelaterede sygdomme
 •  Blive overvægtig
 •  Udvikle depressioner
 •  Få nedsat immunforsvar
 •  Få hjerte-kar-sygdomme
 •  Udvikle diabetes (type 2)
 •  Udvikle demens, Alzheimer eller Parkinson

Det gør dårlig søvn til en af de mange tikkende bomber, der ligger under det danske sundhedsvæsen – og flere af faktorerne skubber yderligere til nogle af de folkesygdomme, som kommer til at koste rigtig mange penge at behandle i årene fremover.

Hvad kræver en god nats søvn?

For at sove bedst muligt, skal du for det første forberede dig på at gå i seng. Dernæst skal du sørge for den rigtige indretning af soveværelset. Samtidig spiller det en stor rolle for effekten af din søvn, hvordan du ligger i sengen.

Har du søvnproblemer, er det vigtigt, at du ikke begynder at behandle problemet med sovemedicin. Det kan i værste fald forværre problemet og skaber en række andre problemer for dig. I stedet skal du meget hellere prøve nogle af de anbefalinger, vi kommer med i denne korte guide til bedre søvnkomfort.

Du skal sove minimum 7 timer hver nat

Mange vælger at skære ned på nattesøvnen for at få en stresset hverdag til at hænge sammen. Det betyder, at en stor del af befolkningen i dag sover under de 7 timer, som er det anbefalede mindstemål for en optimal søvn, ifølge førende søvneksperter.

Sover du gennemsnitlig mellem 7 og 8 timer hver nat, giver du nemlig kroppens celler de bedste muligheder for at restituere sig, ligesom også hjernen får de mest optimale betingelser for at bearbejde dagens oplevelser. Samtidig sorteres unødvendige informationer fra, brugbar viden og erfaringer lagres i langtidshukommelsen, ligesom du får renset hjernecellerne for affaldsstoffer. Det sidste sker ved hjælp af et særligt stof, der frigives i hjernen, når vi falder i søvn.

Til gengæld er der ingen påviselige fordele ved at sove mere end 8 timer hver nat. Faktisk synes det ligefrem som om, at en del af de følgevirkninger for kort nattesøvn har, også gælder, hvis du sover mere end 8 timer hver nat.

Hav faste sengetider

Søvn-eksperten anbefaler først og fremmest, at du holder dit søvnmønster regulært. Du fremmer kvaliteten af din nattesøvn ved at have en fast sengetid hver aften og et fast tidspunkt, du står op på. Også I weekenderne. Derved får kroppen en ensartet døgnrytme, som gør det lettere for den at indstille sig på, at den skal sove. Ved at have skiftende sengetider forvirrer du kroppen. Så gå i seng cirka samme tid hver aften og stå op på samme tidspunkt næste morgen.

Forbered hjernen og kroppen på at du skal sove

Faktisk begynder en god nats søvn allerede en halv til en hel time før du går i seng. Her begynder du at geare ned for aktivitetsniveauet, og slukker eller dæmper måske noget af lyset i stuen, for at vende hjernen til, at det er ved at være sengetid. Jo nærmere du kommer sengetid, jo mere bør du skrue ned for belysningen.

Sørg for ikke at spise eller drikke en masse i timerne op til sengetid – især ikke alkohol og opkvikkende drikke som kaffe, energidrikke og andet med et højt sukkerindhold. Det øger kroppens energiniveau, så du får sværere ved at falde i søvn og øger risikoen for, at du bliver nødt til at stå op og gå på toilettet i løbet af natten.

Sluk for computer, tv og andre skærme

Senest en halv times tid før du går i seng, bør du slukke for din computer, din tablet eller dit tv og undlade at bruge din smartphone mere end højst nødvendigt. Det gælder også i nogen grad, selv om telefonen har en særlig natbelysning, der fjerner nogle af skærmens blå farvenuancer.

For netop de blå farvenuancer i skærmlyset forvirrer hjernen, så den tror, at den skal være vågen. Ved at slå natbelysningen til på mobilen, din tablet eller din computer, fjernes du en stor del af det blå lys. Men den mentale aktivitet ved skærmkiggeriet vil stadig være med til at gøre hjernen mere vågen.

Føler du dig rastløs eller har du brug for noget, at beskæftige dig med i tiden op til du skal i seng, kan du vælge at læse i en bog, lægge et puslespil eller fortage dig noget andet afslappende.

Sørg for, at der er køligt, mørkt og stille i soveværelset

Når du først kommer ind i soveværelset, er det ifølge søvneksperten vigtigt, at der er så mørkt og stille som muligt. Så bor du ud til en meget befærdet vej, har støjende naboer eller bliver generet af gade- eller andet lys, bør du overveje at anskaffe dig nogle ørepropper, et godt mørklægningsgardin eller en øjenmaske, du kan sove med om natten.

Samtidig skal du gå efter at fjerne alle former for synlige lyskilder i lokalet, selv standby-lampen fra fjernsynet eller lyset fra din clockradio eller dit vækkeur. Søvneksperten anbefaler, at du kun bruger dit soveværelse til at sove, så du sender klare signaler til hjernen om, at det er sengetid, når du går ind i rummet.

Sørg endvidere for, at temperaturen er lavere i soveværelset end i boligens øvrige rum. Men sænk aldrig temperaturen mere end til lige omkring 16 grader. Kommer temperaturen lavere ned end det, vil kroppen opleve det som om, der er for koldt. Det vil også være med til at vække dig om natten eller holde dig vågen.

Find den rigtige hvileposition og gør din søvn bedre

Illustreret Videnskab skriver, at nattesøvnen har en meget stor indflydelse på, hvordan hverdagen bliver, og hvordan man generelt har det. Undersøgelser viser, at faktisk så betyder søvnen meget mere for helbredet, end de fleste går og tror.

Hvorfor er det vigtigt med god søvn?

Illustreret Videnskab skriver, at vi sover for at genoprette den fysiske og psykiske balance. Det er her, at salte skyller hjernen igennem og gør os klar til en ny dag. Hjerneaktiviteten falder og gør kroppen rolig og afslappet, mens vi falder ned i en dyb søvn, som er særlig vigtig for at genskabe balancen i hjernen.

Hjerne og krop får ny styrke, reparerer småskader, udskiller affaldsstoffer og danner nye celler i søvnen, og hvis man ikke får tilstrækkelig med søvn, så kan disse processer ikke finde ordentligt sted. På kort sigt er det ikke farligt, og man kommer blot til at føle sig uoplagt og træt med en reduceret skarphed og koncentrationsevne.

Men hvis søvnkvaliteten er dårlig over længere tid, så kan der opstå mere alvorlige og potentielt livstruende problemer. Dårlig søvnkvalitet giver nemlig en øget risiko for at udvikle hjertesygdomme, forhøjet blodtryk, forhøjet stressniveau, svækket immunforsvar og fedme. Visse studier viser også, at der er større risiko for at udvikle Alzheimers.

Søvn afhænger af mange faktorer

Netop for at få den bedst mulige nattesøvn, så har ens hvileposition meget stor betydning for kvaliteten af søvnen. Det er svært at give helt generelle råd angående søvn, for alle er forskellige og har individuelle behov og præferencer. Det gælder alle aspekter af søvnen, for nogle sover for eksempel bedst i helt mørke rum, hvor andre godt kan sove fra lys.

Nogle bliver også vækket af den mindste lyd, hvor andre ikke lægger mærke til det. Og nogle foretrækker en meget lav soveværelsestemperatur, hvor andre gerne vil have det lidt varmere. Også hvilepositionen er individuel. Den afhænger af forskellige faktorer som kropsbygning, alder og fysiske forhold, men også helt almindelige personlige præferencer.

Men hvis man ikke kan falde i søvn om natten, sover uroligt eller føler sig træt og uoplagt, så kan det være en ide at ændre på sine søvnvaner.

En vigtig faktorer for en god hvileposition er en god ergonomisk hovedpude. Du kan i dag få hovedpuder i mange forskellige designs og materialer som hver især passer godt til specifikke behov. Materialer som memory foam er ofte god hvis du ønsker at hovedet ligger højt på hovedpuden, og dun er gode hvis du vil ligge lidt lavere.

Vælg den rigtige hvileposition

Der er som nævnt rigtig mange faktorer, der påvirker søvnen. En af de vigtigste er den valgte liggeposition i sengen. Man har først og fremmest brug for en god seng at sove i for at opnå en god søvn. Først da kan kroppen slappe af, og derfor sover man for eksempel dårligt i en stol eller i et fly eller en bus. Der findes mange forskellige typer af senge og madrasser, og læs med fordel Forbrugsguidens artikler om boksmadrasser og springmadrasser for mere information omkring valget af madras.

Udover en madras som passer til ens krop og præferencer, så bør man også kigge nærmere på ens naturlige hvilepositioner, hvis man har svært ved at opretholde en god søvnkvalitet. En forkert liggeposition i sengen kan føre til både hovedpine, ondt i nakken og ondt i ryggen som daglige skavanker, men på længere sigt kan en forkert hvileposition også føre til mere alvorlige problemer.

Der findes grundlæggende fire forskellige liggepositioner i sengen, som hver giver muligheder for forskellige positioner til arme, ben og hoved, og de har indflydelse på søvnkvaliteten. De fire grundlæggende positioner er på ryggen, maven og en af de to sider.

Fordele og ulemper ved at sove på siden

Illustreret Videnskab skriver, at det generelt set er sundest for kroppen at sove på siden. Men man har to sider, og hver side byder dog også på muligheder for forskellige problemer.

Når man sover på højre side, så kan man få problemer med halsbrand og tilbageløb af mavesyre. Hvis man ligger på venstre side, så ligger maven under spiserøret, hvilket gør, at man ikke får halsbrand, som man kan på højre side. Til gengæld øges trykket på mave, lunger og lever – visse studier skriver, at chancen for at få mareridt også øges, hvis man sover på venstre side. I forhold til det glymfatiske system, som vasker hjernen ren hver nat, er det ifølge forskerne en fordel at ligge på højre side. Det er også cirka 70 % af os, der foretrækker.

Man kan placere sine arme på flere forskellige måder, når man sover på en af siderne: man kan sove med dem ned langs siden eller ud mod siden. Det er bedst at have dem ud mod siden, idet armene kan begynde at sove, hvis de ligger ned langs siden.

At sove på siden er også rigtig godt for støtten til nakke og hoved, og derfor kan man opleve færre spændinger, hvis man sover på siden. Rygsøjlen og nakken holdes nemlig udstrakte, mens man sover, og chancen for at snorke mindskes også.

Illustreret Videnskab skriver, at siden også er den sundeste hvileposition, når det kommer til mere alvorlige problemer. Når man ligger på siden, så øges udskillelsen af affaldsstoffer i både muskler og hjerne nemlig, og søvnen bliver derfor bedre og mere stabil. Herudover mindskes chancen også for at udvikle Alzheimers og Parkinsons.

Grunden til, at forskere ved, at der udskilles flere affaldsstoffer, skyldes et forsøg med mus. Musene blev inddelt i tre forskellige grupper, hvor én gruppe sov på ryggen, én gruppe sov på siden og én gruppe sov på maven. Ud fra dette studie kunne forskerne se, at de mus, som sov på siden, udskilte fleste affaldsstoffer. Og det er blevet bekræftet, at det også gælder for mennesker.

Fordele og ulemper ved at sove på ryggen

En af de gode grunde til at sove på ryggen er den gode støtte til både rygsøljen og nakken – man skal dog huske ikke at ligge for højt med hovedet, for så kommer nakken til at ligge i en unaturlig position. Vægtfordelingen ved at sove på ryggen bliver tillige rigtig god, for her ligger man på en stor del af kroppens flade. Både led, skuldre og hofter skånes også.

Desværre er der også ulemper ved at sove på ryggen, for denne hvileposition gør, at chancen for at snorke forøges. Man kan også udvikle søvnapnø via slappe muskler i svælget eller en forstørret drøbel, som kan lukke af for lufttilførslen. Herved kan vejrtrækningen blive uregelmæssig og uhensigtsmæssig, og den manglende lufttilførsel er usund for både hjerne og krop. Det medfører også, at man ofte vil vågne op flere gange i løbet af natten.

Hvis man sover på ryggen, så er det bedst at sove med armene ned langs siden, som giver den bedste støtte. Man kan også sove med hænderne foldede henover brystet, men undgå helst at sove med hænderne over hovedet. Herved øges trykket nemlig på nakken og skuldrene, som kan føre til smerter og spændinger.

Fordele og ulemper ved at sove på maven

Generelt set anbefales det ikke at sove på maven, selv om denne hvileposition er bedst for fordøjelsen. Men ellers giver hvilepositionen på maven en del gener, for især nakken belastes meget, da man er tvunget til at dreje hovedet til den ene eller anden side. Det er nemlig en unaturlig position for nakken, hvilket kan skabe mange smerter og spændinger. Ryggen får heller ingen støtte, og derfor kan man også opleve rygsmerter efter blot et par timer på maven.

Du kan ændre din liggeposition

National Geographic skriver, at selv om man har udviklet en tendens til at sove på enten ryggen eller maven, så er der måder, hvorpå man kan ændre denne tendens. Eksperterne understreger, at det ikke er farligt at sove hverken på ryggen eller maven engang i mellem, men hvis en af disse er ens foretrukne og naturlige hvileposition, så bør man overveje at ændre vanerne.

Hvor det at sove på maven kan give længerevarende problemer med nakken, som kan forplante sig til resten af kroppen, så kan det valg altid at sove på ryggen give mere alvorlige problemer som netop søvnapnø, hvor luftvejenes lukkes. Hvis der udvikles et uheldigt mønster med søvnapnø, så kan det føre til en forhøjet risiko for at udvikle både Alzheimers og Parkinsons.

Man kan ændre sin foretrukne liggeposition på flere måder – igen gør det ikke noget, hvis man sover på ryggen eller maven over kortere perioder. Hovedpræferencen bør dog være på en af siderne, og det kan være svært at ændre på, idet vi under søvnen ikke er klar over, hvordan vi bevæger os.

Man kan dog træne kroppen til at ændre mønster, og faktisk er det kun mindre husmandsråd, der skal til. For det første anbefaler National Geographic, at man kan sy en tennisbold fast i nattrøjen på ryggen, for under søvnen vil kroppen ikke længere vælge at ligge på ryggen, idet denne stilling nu bliver ubekvem.

Man kan også udføre tricket på fronten af nattrøjen for ikke at vende sig om på maven. Man kan også lægge store puder i sin seng, som omkranser kroppen helt. De skal placeres så tæt, at man ikke let kan dreje sig fra siden om på hverken ryg eller mave, og at det bliver mest komfortabelt at ligge på siden. Som en anden bonus ved at fylde sengen med store puder kommer kroppen heller ikke til at vride sig og opleve knæk, som kan give gener den næste dag, og man opnår en god støtte til kroppen.

En høj hovedpude til hvilepositionen på siden

For at undgå at få problemer med nakken, når man lærer at ændre sin hvileposition fra ryg eller mave til side, så skal man også huske at se nærmere på sin hovedpude. Den danske Sengespecialisten anbefaler nemlig, at man vælger en højere hovedpude, når man sover på siden, end hvis man sover på ryg eller mave.

Det er nødvendigt, idet nakken så ikke belastes så meget, da der er en højere støtte til hovedet. Læg også mærke til, at mænd ofte har brug for højere hovedpuder end kvinder, idet de har bredere skuldre – og som tommelfingerregel bør man huske, at jo mere bredskuldret man er, så højere bør ens hovedpude være.

Når man sover på enten ryg eller mave, er en fladere hovedpude nemlig bedst, idet en høj hovedpude vil belaste nakken og placere den i en unaturlig position, som kan give gener og skader. Hvis man forsøger at ændre sin hvileposition fra ryg eller mave til siden, gør en høj hovedpude også, at det virker unaturligt og ukomfortabelt at forsøge at finde hvile på både ryg og mave.

Sengen spiller en stor rolle for din søvn

National Geographic skriver, at når man skal finde en god hvileposition og skabe en god søvn, så er sengen en meget vigtig faktor. Udover hovedpuden som nævnt gælder det også madras og dyne. Det kan være svært at finde den mest optimale madras, idet en for blød madras ikke giver støtte nok til ryggen, og man vil synke ned og placere rygsøjlen i en uhensigtsmæssig position. En for hård madras vil heller ikke give optimal støtte til kroppen, idet denne madras ikke vil følge kroppens kurver.

Madras

Det er vigtigt at få en madras, der støtter kroppen og skelettet, så man både kan sove godt og uden afbrydelser og undgå skader og gener. Det er derfor vigtigt med en støttende madras, der omkranser ryggen og sørger for, at rygsøjlen ligger så vandret som muligt. Hvis man ikke gør det, kan nakke og skuldre blive anspændte i løbet af natten, og så risikerer man både, at man vender sig tilbage om på mave eller ryg eller vågner helt op og dermed forstyrrer søvnen.

Sengetype

Når man vælger sin madras, kan man vælge imellem flere forskellige typer. Ofte vil der være tale om enten kontinentalsenge, elevationssenge eller blot springmadrasser. En kontinentalseng er en seng, der består af tre led – en boksmadras, en springmadras og en topmadras, og en elevationseng er en seng med motor, hvor stillingerne kan ændres på.

Kort fortalt så er kontinentalsengen populær, idet den giver rigtig god støtte. Her er tale om en boksmadras nederst, som udgør underlaget. Herover placeres springmadrassen og øverst topmadrassen. Det er springmadrassen, som udgør den vigtigste komponent, idet det er den, der udgør den samlede hvilekomfort, og topmadrassens primære funktion er temperaturregulering. Selvfølgelig giver den også komfort og støtte, men fokus er på temperaturen, idet man kan vælge en topmadras i forskelligt materiale: Topmadrasser med en kerne af skumgummi holder på varmen, mens en topmadras med en kerne af latex lader kroppen ånde og føles køligere.

Elevationssengen er smart, idet den har en motor, som kan ændre på liggepositionen – man kan også køre sengen op, således at man kan sidde helt op. Når man kan justere sengebunden, så justerer man også støtten, og dermed kan man tilpasse denne model til den individuelle krop. Når det handler om at sikre en hensigtsmæssig hvileposition, så yder denne type ikke mange muligheder for at blive liggende på siden. Til gengæld kan man hæve hovedgærdet, hvilket kan afhjælpe både snorken og søvnapnø, og man kan tillige afhjælpe problemer med blodomløbet i benene ved at kunne hæve benenden også. Man anvender en springmadras til elevationssengen.

Fælles er dog, at man bør vælge en springmadras, der passer til ens vægt og kropsbygning. Madrasserne er udstyret med et forskelligt antal fjedre og komfort-zoner, som yder støtte til de forskellige områder af kroppen. Man bør så vidt muligt gå efter en springmadras med de såkaldte pocketfjedre, som er meget små fjedre i madrassen. Eftersom de er så små, er der rigtig mange af dem, og en tommelfingeregel er, at jo flere fjedre, jo bedre støtte. Der kan nemlig snildt være op omkring 450 fjedre i en moderne springmadras, og disse mange fjedre gør, at madrassen kan tilpasse sig efter den individuelle krop og kropsform.

Lyv dig ikke slankere

Når man vælger sin madras, så har vægt en afgørende betydning for at få en god hvile. Selv om man føler, at man vejer lidt for meget og ikke ønsker at oplyse om den reelle vægt, så bør man sluge stoltheden og være ærlig omkring sin vægt. Hvis man lyver sig lettere, så vil man nemlig blive anbefalet en madras, der er for blød i forhold til ens reelle vægt, og det kan give problemer med både ryg og lænd. Når man skal ud og købe en dobbeltseng med sin partner, skal man også være opmærksom på dette, for det er sjældent, at begge parter har brug for samme madras – her skal man derfor også tilpasse madrassen i forhold til sin egen vægt og ikke partnerens.

Vælg den rigtige dyne

Danske Sengespecialisten skriver også, at dynen er en meget vigtig del af en god nats søvn, og der er flere forhold, man skal lægge mærke til. Dynens væsentligste formål et at holde forbrugeren tilpas varm hver nat og have en god pasform – her er fyldet meget vigtigt.

Når man skal ud og købe en ny dyne, bør man derfor se efter, hvilket fyld dynerne har. De billigste dyner er fiberdynerne, og hvor de kan være lette at vaske og være allergivenlige, så kan de også have en tendens til at være både mindre isolerende og åndbare.

Udover fiberdyner findes der et stort udvalg af dyner med dun. De er dyrere end fiberdynerne, og det kan være noget af en opgave at vaske denne type, da de er fyldt med dun. Dundynerne har den fordel, at de er meget lette og holder godt på varmen, og derfor er de specielt gode om vinteren. Der findes også forskellige typer af dundyner, hvor der er forskel på, hvilke dun der anvendes, og kun få steder bruges der udelukkende dun – her suppleres der med fjer.

Angående kvalitet af dundyner taler man om en dynes bæreevne. I praksis betyder det, hvor godt de varmer. Dette vurderes på en skala fra 2-16, og en høj bæreevne er lig med, at dunene ikke klumper sammen samt holder en god varme.

En dyne med høj bæreevne vil være let, luftig og isolerende, og dyner med flere dun end fjer vil altid have en højere bæreevne. Ønsker man en dyne, der er af allerbedste kvalitet og helt i top på skalaen for bæreevne, så skal man gå efter en ren edderdunsdyne – men denne type er også meget dyrere. Sengespecialisten anbefaler, at man går efter en dyne, der har en bæreevne på ti eller derover.

Endelig skriver Sengespecialisten, at man også skal være opmærksom på dynens længde. Tommelfingerreglen lyder, at dynen altid skal være 30 centimeter længere end ens egen højde, og det kan give problemer, hvis man er i nærheden af 180 centimeter eller højere, for mange standard-dyner er på 200 centimeter i længden og 140 centimeter i bredden. I så fald bør man overveje at anskaffe en længere dyne – der findes en del dyner med en længde på 220 centimeter.

Gode huskeråd til en god søvn:

Afslutningsvis har vi opsummeret et par generelle, gode og opsummerende råd til generelt at få en bedre søvn:

 • Bibehold faste sengetider – også i weekenden. Kroppen er nemlig et vanedyr og ønsker en fast rytme
 • Få 7-8 timers søvn hver nat – så bliver krop og hjerne mest veludhvilet
 • Undgå at spise fed mad eller indtage kaffe eller alkohol inden sengetid – den fornyede energi vil holde kroppen vågen
 • Hold soveværelset mørkt – lyset påvirker kroppen
 • Sov i rolige omgivelser – selv små lyde kan genere søvnen
 • Find den rigtige temperatur – gerne mellem 18-21 grader
 • Godt indeklima – luft ud morgen og aften for bedst muligt indeklima
 • Drop computeren – det kunstige lys fra skærmen øger vågenheden i kroppen
 • Dyrk motion – motion i løbet af dagen gør kroppen naturligt træt
 • Gør kroppen rolig inden sengetid – mindfulness, yoga eller lignende gør krop og sind roligt
 • Vælg den rigtige madras og hovedpude – madrassen og puden skal yde maksimal støtte til kroppen
 • Sov på siden – denne hvileposition er bedst for helbredet
 • Undgå sovepiller – sovepiller kan have uheldige bivirkninger og ødelægger den naturlige rytme

FAQ

Hvor stor er en dobbeltseng?

En dobbeltseng er typisk i størrelserne 140x200 cm, 160x200 cm og 180x200 cm. Dobbeltsenge er gode til par, fordi der er plads nok til, at hver person kan sove komfortabelt uden at føle sig trangt. Derudover kan en dobbeltseng nemt passe ind i de fleste soveværelser uden at optage for meget plads.

Hvilke dobbeltsenge er de bedste at købe?

Hvilken dobbeltseng, der er den bedste at købe, afhænger fuldstændig af dig og din krops personlige præferencer og behov. Dog findes der en række bud på gode dobbeltsenge, som du måske bør tage et nærmere kig på såsom Snefrid Älv, Norhland Prestige Luksus Superior og Aura Älv.

Hvad er forskellen på en 'full' seng og en dobbeltseng?

Der er ingen forskel på en ’full’ seng og en dobbeltseng. Termen ‘full bed’ kan du nogle gange støde på, hvis du kigger på senge på engelske sider, hvormed det kan være forvirrende, hvad forskellen egentlig er på en dobbeltseng og en ‘full’ seng. Dog er der ingen forskel.

Kan børn sove i en dobbeltseng?

Ja, større børn kan godt sove på en dobbeltseng, hvorimod mindre børn anbefales at sove i mindre senge. Det her generelt at gøre med barnets vægt, da det har en indflydelse på den type af madras, som de bør sove på. Derfor anbefales dobbeltseng til børn over otte år.

Test og anmeldelser af dobbeltsenge anvendt i artiklen

OBS: Selvom følgende kilder har været anvendt i forbindelse med artiklen siden publicering, kan der som følge af udgåede/slettede produkter være kilder, der ikke længere anvendes. Det skyldes tekniske problemer, og vi arbejder lige nu på at forbinde alle henvisninger til kilder med reference, samt slette gamle kilder (April 2024).

Ekspert- og testkilder

AEH Corporate Health Experts

AEH Corporate Health Experts, en stor sundhedsorganisation med base i Schweiz, gennemførte test af Nordic Dreams senge i testcentret “The Good Night’s SleepLab”. Dette center anvender forskellige metoder til at teste senge på parametre som f.eks. hygiejne, sengeklima, ergonomi og holdbarhed.

Hygiejnetesten kontrollerer, hvor godt sengesystemet forhindrer vækst og spredning af bakterier, svamp, mider og lugtgener. Testcentret vurderer også hvor godt sengen tilpasser sig den enkelte persons krop, samt hvad den optimale temperatur og luftfugtighed for sengetøjet er. For at kontrollere holdbarheden udsættes sengene for højt tryk og for temperatur- og fugtighedsudsving.

Du kan læse mere omkring testen her.

Testfakta.dk

Testfakta er en organisation, der hjælper folk med at træffe bedre informerede beslutninger om de produkter, de køber. Ved at udføre videnskabelige tests af forskellige produkter og give feedback om produktets ydeevne, giver Testfakta forbrugerne mulighed for at forstå, hvad de rent faktisk køber.

På den måde kan kunderne undgå at spilde deres penge på et produkt, der ikke fungerer eller lever op til deres forventninger. Testfakta er dog blevet kritiseret af de danske medier for at gennemføre tests, der er sponsoreret af de virksomheder, hvis produkter testes.

Testfakta har udvalgt en række senge fra forskellige mærker, som Bedre Nætter og Dunlopillo, for at udsætte dem for en række tests. Disse tests gik på ting som holdbarhed, elasticitet og åndbarhed.

Senge fra flere danske sengeproducenter er med i testen, som du kan se her.

Kundeanmeldelser

TrustPilot.com

Trustpilot er en online anmeldelsesplatform, der hjælper folk med at træffe mere informerede købsbeslutninger ved at læse anmeldelser fra rigtige kunder. Webstedet indeholder over 200 millioner anmeldelser og fortsætter med at vokse, hvilket gør det til en af de største anmeldelsessider på verdensplan.

Sengeforhandlere, både online og i fysiske butikker, er blevet vurderet af tusindvis af kunder. Disse anmeldere vurderer forhandlerens produkter og kundeservice ud fra deres egne erfaringer. Kriterierne omfatter bl.a. produkternes generelle kvalitet og komfort, madrassens og topmadrassens fasthed, leveringstider, svartider i kundeservice og meget mere.

Vi forstår, at kundens stemme er vigtig, og derfor lægger vi vægt på at fortolke og anvende den i vores evalueringer.

Kundeanmeldelser for Nordic dream kan findes her.

Kundeanmeldelser for Sengetid kan findes her.

Kundeanmeldelser for Bedre Nætter kan findes her.

Kundeanmeldelser for Sengefabrikken kan findes her.

question

Har du spørgsmål?

Står du og har spørgsmål til noget i vores artikel er du meget velkommen til at skrive til os på kontakt@obsidianmedia.dk

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme