Dobbeltseng guide – Find de bedste dobbeltsenge her

2

I denne artikel gennemgår vi en række af markedets bedste dobbeltsenge.

Vi har fokuseret på at gennemgå en række dobbeltsenge, som alle er produceret i Danmark eller Vesteuropa.

Dermed har vi med vilje undladt alle de billige masseproduceret senge fra østen, som rigtig mange danske butikker ellers forhandler.
Målet med denne artikel er at vise dig en række dobbeltsenge, som trods sin høje kvalitet ikke er meget dyrere end de billige modeller på markedet. Sammen med Bedrenætter giver vi dig vores bedste bud på gode dobbeltsenge, hvor du får rigtig meget for pengene.

Vigtigheden af at finde den rigtige seng er meget stor, da vi typisk bruger 33% af vores liv i sengen, og vores søvnkvalitet er stærkt afgørende for kvaliteten af vores vågne timer.

Derfor anbefaler vi altid at du sætter noget tid af til grundigt at undersøge, hvilken seng du ønsker at investerer i.

Hvis du køber en kvalitetsseng, holder de ofte i op mod 25 år. Ofte er det ikke meget mere du skal betale for at få en seng i markant bedre kvalitet, sammenlignet med de billige senge på markedet.

Denne dobbeltseng guide indeholder:

🔸 Gennemgang af en række forskellige dobbeltsenge
🔸 Gode råd til valg af ny seng
🔸 Guide: Sådan opnår du en bedre nattesøvn


Venus Mayan Green dobbeltseng med elevation

Venus Mayan Green er en dobbeltseng med individuelle elevationsbunde i hver side. Denne seng udmærker sig især ved at være meget allergivenlig og har en mere grøn og økologisk profil end mange andre senge på markedet.

Elevationsbunden kan styres ved hjælp af en app til din iPhone og du undgår derfor at skulle finde plads til en fjernbetjening på natbordet. Sengen er desuden betrukket med eksklusivt møbelstof, der er nemt at rengøre. Sengen fås i mange forskellige farve-, mønster- og stofvarianter, så det er nemt at finde en Venus Mayan Green dobbeltseng, der passer præcist til dit soveværelses indretning.

Helt igennem økologisk topmadras af natur-latex

Det, som gør sengen særdeles allergivenlig, er den særlige latex-topmadras. Den er produceret af 100 % økologisk Mayan Green latex med et betræk af økologiske materialer. Det gør latex-madrassen fuldstændig økologisk.

Samtidig sker produktionen udelukkende med brug af bæredygtige materialer, hvorfor sengens Mayan Green latex topmadras er den eneste latex-madras på markedet, som er udstyret med et Rainforest Alliance certifikat. Det er en non-profit organisation, som certificerer alle former for produktion, der sikrer biodiversitet og bæredygtige levevilkår for de bønder og arbejdere, der indgår som leverandører eller arbejdere i produktionsprocessen.

Ombytning af fasthed på springmadrasserne

Springmadrasserne i dobbeltsengen er udstyret med 250 pocket-fjedre pr. kvadratmeter og er opdelt i 5 komfort-zoner. Derved er du sikret den mest optimale liggekomfort i sengen, fordi madrassen kan tilpasse sig meget præcist til din krops forløb, ligegyldigt om du ligger på maven, ryggen eller siden, når du sover.

Når du skal vælge springmadrasserne i sengen, er det vigtigt, at du vælger den type fasthed, som passer til din vægt. Her kan det ikke betale sig at lyve om vægten. Gør du det, kommer du nemt til at ligge for blødt.

Man kan desuden vælge individuel fasthed på madrasserne i begge sider. Så er man to i sengen med stor vægtforskel, så kan begge parter komme til at ligge på en madras med den rigtige fasthed. Samtidig kan sengen fås i en særlig +95 kg-version.

Skulle du komme til at vælge forkert fasthed på madrassen, tilbyder forhandleren at ombytte madrassen inden for de første 30 dage mod et mindre gebyr.

5 års garanti på motoren og 25 års garanti på sengen

Det særligt kritiske element ved enhver elevationsseng er motorens kvalitet. Her giver producenten 5 års garanti på motoren. Det betyder, at du er bedre stillet end den normale 2 års reklamationsret, der normalt tilbydes på alle former for køb.

Den høje kvalitet i valget af sengens materialer betyder samtidig, at der gives hele 25 års garanti på både fjedre og sengebund. Det er den længste garantiperiode, der gives på en seng solgt på det danske marked.

Venus elevationsseng findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan se udvalget af de forskellige Venus elevationssenge her.


Venus No.1 dobbeltseng med elevation

Venus No.1 elevationsseng fra Bedre Nætter er en god og gedigen elevationsseng, hvor du får rigtig meget kvalitet for pengene. Sengen er bygget hos Kinnabäddens danske fabrik i Horsens og er et virkelig godt eksempel på den håndværksmæssige kvalitet, som denne producent leverer.

Venus No.1 kan leveres i mange forskellige former for møbelbetræk, der sikrer, at du altid kan finde en Venus No.1 elevationsseng, som passer perfekt til farver og materialevalg i netop dit soveværelse.

Dansk kvalitetsmotor fra Linak

En danskbygget elevationsseng er naturligvis også udstyret med en dansk elevationsmotor fra sønderjyske Linak. De har specialiseret sig i netop den form for motorer og er den foretrukne leverandør til f.eks. hospitals- og plejevæsnet.

Elevationsmotoren kan styres ved hjælp af en app til din iPhone, så du slipper for at skulle have en fjernbetjening ved sengen.

Sengebund og madrasser i topkvalitet

Sengebunden er udstyret med en særlig anti skrid-belægning, der sikrer, at madrasserne bliver liggende, hvor de skal, selv når sengen står i sine yderpositioner. Samtidig er det muligt at løfte hovedgærdet yderligere ved hjælp af den indbyggede nakkeløft-funktion.

Madrassen er udstyret med 250 pocket-fjedre pr. kvadratmeter og er inddelt i 5 separate komfortzoner. Derved kan du nemt opnå en god og optimal liggeposition i sengen, uanset hvordan du sover. Det sikrer dig mod at vågne måske op til flere gange hver nat, fordi dine arme eller ben sover, eller du har fået ondt i lænd eller nakke af at ligge i sengen.

På trods af den forholdsvis lave pris på denne seng, giver producenten hele 25 år garanti på fjedre og sengebund, ligesom der gives fem års garanti på motoren.

Forhandleren giver derudover 30 dages ombytning af madrasserne, hvis man har valgt en forkert fasthed på madrassen. Den kan vælges separat for hver madras i sengen, hvilket sikrer de bedste betingelser for at opnå en optimal liggekomfort, hvis man er to i sengen og begge parter ikke er lige tunge.

Venus elevationsseng findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan læse mere om de forskellige Venus elevationssenge her.


Ideel Komfort dobbeltseng med elevation

Med Ideel Komfort får du den nyeste teknologi inden for madrasser og et holistisk, minimalistisk sengedesign, der er nemt at passe ind i ethvert soveværelse uanset stilart. Denne elevations dobbeltseng er kommet på markedet i 2017, og er en seng hvor du absolut får kvalitet for pengene.

7 komfortzoner giver ekstra fordele for ryg og ben

Især madrassen i Ideel Komfort indeholder flere nyskabelser. For det første anvendes der to lag pocketfjedre med hver 220 fjedre pr. kvadratmeter. Det sikrer, at madrassen giver en utrolig præcis og behagelig tilpasning til din kropsbygning, uanset hvordan du får lagt dig i sengen.

Samtidig er antallet af komfortzoner udvidet med to, fra 5 til 7 komfortzoner. De to ekstra zoner sidder henholdsvis lige over og lige under lænden. Det letter overgangen mellem lænd og skuldre og lænd og hofter. Det hjælper dig med at finde en mere komfortabel sovestilling, så du vender dig færre gange i løbet af natten, ligesom det afhjælper problemer med sovende ben. For de to ekstra komfortzoner sikrer et meget bedre blodomløb, uanset på hvilken måde du har lagt dig i sengen.

Stærk og driftssikker motor

Sengen anvender den ekstremt holdbare Linak TD4-motor til elevationsbunden. Det er en dansk produceret motor, der anvendes i mange af de elevationssenge, som anvendes i sundhedsvæsnet. Her skal motoren stå model til meget mere, end du nogensinde får udsat den for hjemme i dit eget soveværelse. Derfor får du også hele 5 års garanti på motoren.

Minimalistisk sengedesign og 25 års garanti

Selve designet og farvevalget på sengen er holdt helt minimalistisk uden nogle former for designmæssige krumspring. Det gør det nemt at passe sengen ind i netop dit soveværelse, uanset hvilken stilart du kører på den øvrige indretning af sovegemakkerne.

Samtidig fylder Ideel Komfort væsentligt mindre, da den anvender en smallere sengeramme og sengehøjden er justeret ind efter det dobbelte fjedrelag i madrassen.

Producenten yder 25 års garanti mod brud på både sengeramme og fjedre og så har du 30 dages ombytningsret på fastheden af madrasserne.

Ideel Komfort findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan se de forskellige modeller i Ideel Komfort serien her.


Ideel Harmoni dobbeltseng med elevation

Ideel Harmoni er endnu en dobbeltseng med elevation, der giver dig rigtig meget kvalitet for pengene, uden at der er gået på kompromis med hverken kvalitet eller design. Sengen er udført i et minimalistisk design, der samtidig er optimeret til at give den bedst mulige søvn.

Smart topmadras med slids

Ideel Harmoni dobbeltsengen består af tre lag: Selve elevationsbunden, en springmadras med 5 komfortzoner og valgbar fasthed, samt en topmadras med 40 mm kerne af enten Celsius-skum eller latex.

En særlig detalje er muligheden for at tilkøbe en topmadras, der kan række over hele sengen. Så undgår I den irriterende revne i midten af sengen – næsten. For den øverst del af topmadrassen har en smart slids, der gør det muligt for jer at indstille jeres hovedgærde individuelt i hver side af sengen. Det er en elegant løsning, der tillader jer at udnytte elevationssengens fordele og samtidig slippe for revnen i midten.

Solid træramme og ekstra høje ben

Ideel Harmoni er en virkelig solid dobbeltseng med en træramme på hele 10 cm hele vejen rundt på elevationsbunden. Det gør sengen ekstra holdbar, og gør at den vil holde i mange år frem.

Samtidig er sengen udstyret med ekstra høje ben på hele 19 cm. Det gør det nemmere at komme både i og ud af sengen igen – og så giver det plads til, at du kan opbevare selv større ting under sengen.

Minimalistisk design gør sengen nem at passe ind

På trods af den kraftige træramme og de ekstra høje ben, er sengen holdt i et totalt minimalistisk design helt fri for hverken udskæringer, mønstre eller sprælske farvevalg. Det kan lyde kedeligt, men gør det ekstra nemt at passe sengen ind i din eksisterende stil i soveværelset.

30 dages ombytningsret og 15 års garanti

Er du så uheldig, at du har fået valgt den forkerte fasthed på din eller din partners madras, kan de ombyttes inden for de første 30 dage mod et gebyr pr. madras, der skal ombyttes.

Derudover giver producenten 15 års garanti mod brud på både fjedre og sengeramme, samt 5 års garanti på elevationsmotorerne i dobbeltsengen.

Ideel Harmoni findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan se de forskellige modeller i Ideel Harmoni serien her.


Ideel Harmoni Kontinental dobbeltseng

Dobbeltsengen Ideel Harmoni er en flot kontinentalseng holdt i et minimalistisk design og farvevalg, der gør den nem at passe ind i stort set alle soveværelser. I dennne model får du virkelig meget seng for pengene.

Vendbare springmadrasser med individuel tilpasning

Springmadrasserne i Ideel Harmoni kontinentalsengen – for der er to, de er blot samlet i et praktisk betræk, der holder madrasserne samlede – er vendbare og kan bestilles med forskellig fasthed i hver side af sengen.

Hver madras er udstyret med 260 pocketfjedre pr. kvadratmeter og har 5 komfortzoner. Disse komfortzoner sikrer, at de mere fremstående partier af kroppen som f.eks. skuldre og hofter kan synke længere ned i madrassen, mens de øvrige dele af madrassen støtter op om hals, lænd og ben. Det giver dig de bedste betingelser for at ligge behageligt i sengen, næsten uanset hvilken liggeposition der er din favorit.

Vender du madrasserne regelmæssigt både over den lange og korte led, fordeler du belastningen af sengens mange fjedre. Det forlænger levetiden af springmadraslaget med mange år, fordi det så ikke er de samme fjedre i madrassen, der bliver belastet mest hele tiden.

Øverst i sengen kan du vælge mellem en topmadras med en 40 mm kerne af latex eller celsius-skum. Vælg det første, hvis du tit synes, du ligger for varmt og det sidste, hvis du tit synes, du ligger og fryser i din seng.

20 års brudgaranti og 30 dages ombytning på fjedrene

Ideel Harmoni er bygget til at holde i mange år. Derfor giver producenten da også 20 års brudgaranti på både sengeramme og madrassernes mange pocketfjedre. Det er en god tryghed at have i baghånden, hvis uheldet en dag skulle være ude.

Du har også mulighed for at få ombyttet en eller begge springmadrasser, hvis din partner eller du skulle have fået valgt den forkerte fasthed. Ombytningen skal blot ske inden for de første 30 dage og koster et gebyr pr. madras, der skal ombyttes.

Ideel Harmoni findes i følgende størrelser:
140 x 200
180 x 200

Du kan se alle Ideel Harmoni modeller her.


Ideel Komfort Kontinental dobbeltseng

Ideel Komfort er en kontinental dobbeltseng, der anvender den seneste teknologi inden for springmadrasser, og som derfor giver dig den mest optimale liggekomfort i sengen, nærmest ligegyldigt hvordan du har fået lagt dig.

7 komfortzoner i springmadraslaget

Sengen er nemlig udstyret med hele 7 komfortzoner i springmadraslaget. Det er to mere end de fleste andre springmadrasser tilbyder. Samtidig kan fastheden på madrasserne vælges individuelt i hver side af sengen. For selv om det ikke ser sådan ud, er der to separate springmadrasser i sengen. De holdes sammen i et praktisk betræk, der forhindrer, at springmadrasserne glider fra hinanden – sådan som det ellers ses i mange almindelige dobbeltsenge med individuelle madrasser.

De ekstra to komfortzoner er placeret på hver side af lænden, så overgangen mellem de bløde og hårde komfortzoner i sengen ikke bliver så kraftig. Det giver dig en bedre støtte, uanset hvordan du ligger i sengen.

Samtidig mindsker de to ekstra komfortzoner problemer med, at benene sover, fordi blodomløbet bliver blokeret på grund af en forkert liggeposition. Sker det tit for dig i dag, bør du overveje et skift til Ideel Komfort Kontinentalseng.

Individuel tilpasning af fastheden med ombytningsgaranti

Fordi springmadraslaget er opdelt i individuelle madrasser, kan du vælge forskellig fasthed i hver side af sengen. Det gør det muligt at tilpasse springmadrasserne bedre til jeres vægt. Derved undgår du, at komme til at ligge for blødt eller for hårdt med ryggen.

Det er oftest fastheden folk vælger forkert, når de køber seng. Enten fordi de ikke er ærlige omkring deres vægt, eller fordi de prøveligger sengen i for kort tid – måske endda med overtøj på. Det er også derfor, at producenten giver dig hele 30 dages ombytningsret på fastheden i hver af springmadrasserne. Så behøver du ikke skulle døje med en forkert fasthed i resten af sengens levetid. Ombytningen koster dog et mindre gebyr pr. madras, der skal skiftes.

25 års brudgaranti på dansk håndværk

Ideel Komfort er bygget til at holde i mange år. Her er nemlig tale om dansk kvalitetshåndværk af bedste kaliber. Derfor yder producenten da også hele 25 års garanti mod brud på både sengerammer og fjedre.

Ideel Komfort findes i følgende størrelser:
160 x 200
180 x 200
180 x 210 

Du kan se alle Ideel Komfort modeller her.


Anatomic Kontinentalseng – dobbeltseng i absolut topklasse

Anatomic-serien er den nye topmodel i Bedre Nætters produktsortiment. Her anvendes udover 7 komfortzoner i springmadraslaget også en helt særlig fjedreteknologi i både springmadras og boxmadraslag, der betyder, at fastheden tilpasses bedre til udformningen af din krop.

Superdifferentieret springmadraslag sikrer bedre nattesøvn

Springmadrassens 7 komfortzoner giver dig ekstra gode muligheder for at få en god nats søvn, ligegyldigt om du holder mest af at ligge på en af siderne eller helt fladt på ryggen. Samtidig mindsker de 7 komfortzoner risikoen for at vågne med ben, der sover, fordi du har fået lagt dig på en måde, så blodomløbet til benene er blevet nedsat.

De to ekstra komfortzoner er indlagt på hver side af lænden og gør derfor overgangen mildere mellem de bløde komfortzoner til skuldre og hofter og den støttede komfortzone til lænden. Samtidig anvendes en helt ny fjedreteknologi, der betyder, at fastheden på madrassens fjedrelag varierer i forhold til, hvilken del af kroppen som madrassen er målrettet imod.

Ekstra høj boxmadraslag

Boxmadrassen i Anatomic Kontinentalseng anvender den samme avancerede fjedretype, som springmadrasserne. Samtidig er madrassen hele 24 cm høj, så sengen får en ekstra god højde at komme både i om aftenen og op af igen om morgenen.

Tilsammen giver de to lag af Anatomic-fjedre en virkelig optimal tilpasning af sengen til din krops anatomi og din liggeposition – uanset hvad den måtte være. Det gør Anatomic Kontinentalseng til en ekstra god investering i din søvn i mange år fremover.

Bygget til at holde i mange år

For Anatomic Kontinentalseng er dansk bygget kvalitetshåndværk, der er skabt til at holde i mange år. Derfor giver producenten også hele 25 års garanti på enhver form for fjedrebrud, samt brud på sengerammen i sengen.

Af samme grund – den lange levetid – gives der også hele 30 dages ombytningsret på fastheden i madrasserne. Så slipper du får at skulle ligge for hårdt eller for blødt i de mange år, som du har sengen.

Anatomic kontinentalsengen findes i følgende størrelser:
160 x 200
180 x 200
180 x 210 

Du kan se alle Ideel Anatomic modeller her.


Ideel Komfort dobbeltseng af boksmadrasser

Ideel Komfort dobbeltsengen består af to boksmadrasser. Denne model er Danmarks første boksmadras med hele 7 komfortzoner i stedet for de sædvanlige fem. Samtidig er det en af de eneste boksmadrasser på markedet, der sælges med 25 års garanti mod brud på sengeramme eller fjedre.

Lettere at komme i seng og masser af plads til opbevaring

En af fordelene ved Ideel Komfort boksmadrassen er de ekstra høje ben på hele 19 cm i højden. Det gør sengen nem både at komme i og ud af, hvis du døjer med dårlig ryg eller problemer med bevægeapparatet. Samtidig mindsker sengehøjden risikoen for, at du får disse problemer, fordi du ikke skal overbelaste lænd og knæled unødvendigt, når du går i seng eller står op af den igen.

Den øgede højde giver samtidig masser af plads til opbevaring – f.eks. i form af de traditionelle bedrollers i en ekstra høj version. Du kan også udnytte ”frihøjden” på sengen til at gemme dine fitness-maskiner af vejen, hvis du har købt en type, der kan klappes sammen.

7 komfortzoner og 220 pocketfjedre

Ideel Komfort boksmadras anvender 220 pocketfjedre pr. kvadratmeter og kan fås i både medium og fast fasthed, samt en version med pocketfjedre til dig, som vejer mere end 95 kg.

Samtidig er boksmadrassen udstyret med 2 ekstra komfortzoner på hver side af lændeområdet i madrassen. I forhold til boksmadrasser med kun 5 komfortzoner, giver det en blidere overgang mellem de bløde komfortzoner målrettet skuldre og hofter og den lidt hårdere og mere støttende komfortzone til lænden.

Det betyder, at du nemmere kan komme til at ligge behageligt, uanset hvilken måde du ligger på i sengen. Samtidig mindsker den blidere overgang omkring lænden risikoen for, at du får lukket for blodtilførslen til benene, så du vågner med sovende ben.

Valgfri topmadras med 60 mm kerne

Ideel Komfort boksmadras leveres med valgfri topmadras med en kerne på hele 6 cm.

Du kan vælge mellem en latex-kerne topmadras, som er kølende og åndbar. Den er optimal til personer som har det varmt når de sover.

En anden mulighed er celsius-skumkernen, der er bedre til at holde på din kropsvarme, hvis du fryser om natten.

25 års garanti og 30 dages ombytningsret på fastheden

Ideel Komfort boksmadras er en seng, der er bygget til at holde i rigtig mange år. Den er bygget af danske håndværkere herhjemme. Så måske er det den sidste seng, du får brug for at købe i din levetid.

Sengens lange levetid understreges af, at producenten giver hele 25 års garanti mod brud på både sengeramme og pocketfjedre. Endvidere kan du få ombyttet boksmadrassen inden for de først 30 dage efter modtagelsen, hvis du skulle have fået valgt den forkerte fasthed i en af eller begge sider af sengen.

Ideel Komfort fås i disse størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Du kan læse mere om Ideel Komfort her. 


Ideel Harmoni dobbeltseng af boksmadrasser

Dobbeltsengen fra Ideel Harmoni giver dig rigtig meget seng for pengene. Til prisen får du en seng i  meget høj kvalitet med ekstra høje ben, der gør det nemt at komme både i og ud af sengen igen. Det giver samtidig en masse opbevaringsplads under sengen, der også kan udnyttes, hvis du har noget sammenklappeligt fitness eller andet udstyr, der skal gemmes væk i hverdagen.

Minimalistisk design og neutralt farvevalg

Ideel Harmoni boksmadras er samtidig en seng, der er nem at passe ind i dit soveværelse. For designet er holdt helt minimalistisk uden særlige designmæssige kendetegn eller sprælske farver. Møbelstoffet er holdt i antracitgrå og med rene linjer i hele designet, kan du nemt finde plads til en denne sengs, uanset stilart og farvevalg i resten af soveværelset.

Møbelstoffet er behageligt at røre ved og nemt at rengøre. Det er et ekstra plus, som er med til at øge værdien af sengen, fordi den er nem at holde. Derfor vil den altid fremstå flot og præsentabel, uanset hvor mange år du har brugt den.

250 pocketfjedre, 5 komfortzoner og individuel fasthed

Ideel Harmoni er en boksmadras med hele 250 pocketfjedre pr. kvadratmeter. Hver enkelt pocketfjeder er pakket ind individuelt, så de holder længere og knirker mindre. Boksmadrassen fås også i en version til dig, som har rundet en vægt på 95 kilo.

Boksmadrassens 5 komfortzoner støtter op om lænden, nakken og benene og gør det muligt for skuldre og hofte at synke længere ned i madrassen. Det giver dig en mere ret nakke og rygsøjle, når du sover – uanset om du ligger på siden eller på ryggen. Derved mindskes risikoen for, at ryg, nakke eller bevægeapparatet tager skade i de cirka 8 timer, som du opholder dig i sengen hver nat.

20 års garanti mod brud på ramme og fjedre og 30 dages ombytningsret

Det høje kvalitetsniveau på Ideel Harmoni boksmadras understreges af, at producenten giver hele 20 års garanti på brug på fjedre og sengeramme. Sengen er tilmed bygget herhjemme af danske håndværkere, hvilket er et særsyn for senge i samme prisklasse.

Samtidig får du også 30 dages ombytningsret på fastheden i boksmadrasserne i hver side af sengen. Får du valgt forkert, kommer du enten til at ligge for blødt eller for hårdt – og begge dele er ikke godt for hverken nakke, ryg eller bevægeapparatet i det lange løb.

Ombytningen koster dog et mindre gebyr pr. madras, du skal have ombyttet. Men set over tid er det et lille beløb, sammenlignet med de problemer ombytningen afhjælper og den øgede søvnkomfort i sengen.

Ideel Harmoni fås i disse størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Du kan læse mere om Ideel Harmoni her. 


Jupiter dobbeltseng 

Den første seng på listen hedder Jupiter og er en forholdsvis billig dobbeltseng, som er perfekt for dig der er på udkig efter en god dobbeltseng, men har et lavt budget.

Det er værd at bemærke at trods denne af denne sengs billige pris, så er denne produceret i Danmark.

Du får her en seng som ligger i ca. samme prisleje som de billige senge der er masseproduceret i østen.

Denne seng er produceret i Horsens af Kinnabädden, som oprindeligt er en svensk sengevirksomhed, men som har flyttet deres produktion til Danmark.

Kinnabädden har produceret kvalitetssenge siden 1947 og har dermed mere end 60 års erfaring.

De har produceret deres Jupiter model i to forskellige udgaver. Jupiter 1 som er udstyret med pocket-fjedre. Denne model passer til dig der vejer under 95 kg.

Hvis din vægt er over 95 kg. så bør du i stedet købe Jupiter 2 med multipocket-fjedre, da den vil give den bedre støtte til din krop.

Denne model består af en boxmadras i en solid træramme. Madrassen har hele 5 komfortzoner, som virker ved at yde individuel støtte til din krops trykpunkter, hvilket typisk er steder for som skuldre, hofte og nakke.

Komfortzonerne hjælper din krop med at ligge optimalt og hjælper samtidig med at holde din ryg ret når du sover, hvilket gør at du får en god sammenhængende søvn.

Med til sengen medfølger også en valgfri topmadras. Du kan vælge mellem en Latex og en Celcius topmadras.

latex_topmadras

Latex Topmadras

Vælger du en Latex topmadras, så får du en topmadras der giver en jævn modstand over hele madrassen. Den virker ved at den yde største støtte i de områder hvor du vejer mest, altså din krops trykpunkter. Dette gør at din krop aflastes på de steder hvor den har mest brug for det.

Latex topmadrassen er den de fleste vælger.

Alternativet er en Celcius topmadras, som består af Memory Foam. Denne type topmadras virker ved at forme sig efter din krop og din kropstemperatur, hvilket gør at du “synker ned” i madrassen. Dette kan føles rigtig dejligt, med nærmeste følelsen af at du ligger på en sky.

Du skal dog være opmærksom på at denne model bruger din kropsvarme, så den har også tendens til at blive lidt varm, sammenlignet med en latex topmadras.
Så hvis du normalt har det varmt om natten, bør du vælge en latex topmadras.

Jupiter No. 1 findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Se alle Jupiter modellerne her.


Venus Dobbeltseng

Venus dobbeltsengen er ligesom Jupiter modellen, produceret i Danmark. Det er Kinnabädden i Horsens der står bag produktionen af denne seng.

Med mere end 60 års erfaring i sengeproduktion og en god sans for Skandinaviske kvalitetsstandarder, er du garanteret en rigtig god seng som ikke er meget dyrere end de masseproduceret senge fra østen som man kan købe mange steder i Danmark til stort set samme pris.

Med Venus dobbeltsengen får du en absolut første klasses seng.

Man kan spørge sig selv, hvordan det kan være muligt at købe en dansk produceret seng i topkvalitet til nærmest samme pris som en billig seng fra østen. – Svaret skal man finde i den fortjeneste forhandleren holder sig på sengen. Mange butikker køber senge billigt ind i østen og sælger dem forholdsvis dyrt herhjemme.

Her får du altså en seng som overholder de bedste produktionsstandarter, produceret i Danmark, men som stadig holder et prisleje der kan matche konkurrenternes.

Selvom Venus og Jupiter sengene minder meget om hinanden, er der stadig forskel på dem:

Venus sengen er udstyret med cooltex skum i områderne omkring fjedrene, hvilket giver en bedre støtte til kroppen og giver sengen en længere levetid.

Sengerammen er stærkere og mere modstandsdygtig.

Venus findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Se alle Venus modeller her. 


Jupiter kontinental dobbeltseng

Den næste seng på listen er en kontinentalseng. Denne kontinentalseng er ligeledes produceret i Horsens hos Kinnabädden, hvor den er produceret af danske snedkere med speciale i sengeproduktion.

Denne seng rammer den helt rette kombination af design og god kvalitet, samtidig med at prisen er holdt helt nede. Sammenligner man prisen med andre dansk produceret kontinentalsenge, så får du her rigtig meget seng for pengene og den er markant billigere end hvad du ellers kan få af dansk produceret senge. Selvom prisen er lav, så må det siges at kvaliteten samtidig er helt i top.

Kontinentalsengen består af 3 lag. Det nederste lag er en boxmadras, derefter er der placeret en 5-komfortzoners springmadras og til sidst en topmadras.

De to nederste madrasser, sørger for at du får en helt optimal liggeposition, som giver din krop din bedste betingelser for at opnå den ro og hvile den har brug for.

Det tredje lag er topmadrassen. Her findes der to typer du kan vælge imellem. Den ene type er latex og den anden er en Celcius topmadras, som består af memory foam.

De fleste danskere vælger en Latex topmadras.

Igen med denne seng anbefales det du vælger en Jupiter 1 hvis du vejer under 95 kg. Vejer du mere end 95 kg, så bør du vælge en Jupiter 2 seng med multi-pocket fjedre.

Jupiter No. 1 findes i følgende størrelser:
140 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan se alle Jupiter sengene her.


Senses Lux kontinental dobbeltseng

Senses Lux er for dig der vil have en kontinentalseng i absolut højeste kvalitet. Som alle de andre dobbeltsenge i denne artikel, så Senses Lux produceret i Horsens af den danske virksomhed, Kinnabädden.

Her er tale om en absolut luksus dobbeltseng som tilpasser sig dig og dine behov, lige fra liggeposition til komfort og temperatur.

Sengen består også her af en top kvalitets boxmadras der yder den nødvendige grundstøtte for din krop, hele natten igennem. Derefter følger en springmadras. –  Springmadrassen i Senes Lux er udstyret med Cooltex-skum rundt om fjedrene, som er både temperaturregulerende og trykaflastende. Fjedrene sikrer en opdrift i madrassen, som giver en sund liggeposition for kroppen.

Kombinationen af opdriften i madrassen, med topmadrassens blødhed giver den optimale støtte for hele kroppen og sikrer at du sover i en lige position.

Når du køber denne seng, kan du vælge mellem to forskellige topmadrasser:

Du kan vælge mellem en latex topmadras og en Celcius topmadras. Den mest solgte i Danmark er latex topmadrassen.

En latex topmadras er elastisk og støtter hele kroppen når du sover. Den virker ved at tilpasse sig din liggeposition, så din krops trykpunkter bliver holdt oppe, så du ligger i en lige position hele natten. Latex madrassen passer godt til alle vægtklasser.

Alternativet er en Celcius topmadras, som er udstyret med Memory Foam. Denne type skum virker ved at forme sig efter din kropstemperatur, hvilket gør at du synker ned i madrassen. Det føles rigtig behageligt og giver nærmest følelsen af at svæve på en sky.
Din krops trykpunkter synker ned i madrassen og aflaster dermed disse områder, så du din krop kan ligge helt afslappet i løbet af natten. Det er dog værd at bemærke at denne type topmadras udnytter din kropsvarme, hvilket gør at den kan blive ret varm. Så hvis du har problemer med at du sveder om natten, så vil en latex topmadras være det bedste valg.

Du kan vælge mellem to forskellige fastheder. Hvis du vejer under 75 kg, så bør du vælge “Medium fasthed”. Vejer du over 75 kg. så vil en “Fast fasthed” være det bedste valg.

Som standard har denne seng pocket-fjedre, hvilket er perfekt hvis du vejer under 95 kg. Hvis du vejer over 95 kg, så er der også mulighed for at opdaterer sengens fjedre til multi-pocket fjedre, som vil understøtte din kropsvægt mest optimalt.

Senses Lux findes i følgende størrelser:
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210
210 x 210

Du kan læse meget mere om Senses Lux dobbeltsengen her.


Jupiter dobbeltseng med elevation

Skal din dobbeltseng være en elevationsseng, så er Jupiter modellen et oplagt valg.

Som alle andre senge vi har gennemgået, så er denne seng også dansk produceret i Kinnabädden i Horsens. De har produceret senge siden 1947 og er kendt for deres fantastiske kvalitet af senge.

Jupiter modellen er billig elevationsseng, som rent faktisk ligger i samme prisleje som de billige elevationssenge der er masseproduceret i østen. Men her får du altså en dansk produceret seng, som er markant bedre hele vejen igennem.

Når du køber en elevationsseng er det meget vigtigt at være opmærksom på mekanikken i sengen, da den spiller en afgørende rolle. Mange af de billige elevationssenge indeholder nogle billige Kina motorer, hvilket gør at sengen er billig, men kvaliteten er også derefter.

Den mekaniske del af Jupiter elevationssengen kommer derimod fra danske Linak, som er verdensberømt for deres kvalitets motorer. Så selvom denne seng er billig, så er der på ingen måde blevet gået på kompromis med kvaliteten. Linak er placeret på Als i Sønderjylland, hvor de siden 1907 har produceret motorer til en lang række forskellige produkter.

Motoren i denne elevationsseng er meget støjsvag og vedligeholdelsesfri, så du ikke skal bekymre dig om vedligeholdelse efter du har anskaffet den.

Selve motoren tændes kun når du trykker på fjernbetjeningen, resten af tiden står den i dvale, hvilket gør at den er meget strømbesparende.

Sengen er også udstyret med 28 lameller, hvoraf 5 er justerbare, så både fodenden og hovedgærdet kan justeret som du ønsker det.

Du kan her ligesom de andre senge i artiklen, vælge mellem to typer topmadrasser. En latex topmadras, som er danskernes mest foretrukne type, eller en Celcius model som består af Memory Foam der tilpasser sig efter din krop ved hjælp af din kropstemperatur.

Der er mulighed for at vælge forskellige fastheder for selve madrassen, hvor det anbefales at vælge “Medium Fasthed” hvis du vejer under 75 kg. – Vejer du over 75 kg. bør du vælge “Fast fasthed.

Du bør også være opmærksom på at Jupiter 1 modellen er perfekt til dig der vejer under 95 kg, da den indeholder pocket-fjedre hvilket dermed vil understøtte din kropsvægt bedst.

Vejer du over 95 kg, så bør du købe en Jupiter 2 model med multi-pocket fjedre, da den vil være det bedste match for din kropsvægt og yde den bedste støtte.

Jupiter elevationsseng findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Læs mere om Jupiter sengene her.


Senses Lux dobbeltseng med elevation

Senses Lux er en elevationsseng i absolut topkvalitet, som igen er dansk produceret i Horsens af Kinnabädden. Alt elektronikken i elevationssenge er lavet af Linak der ligger på Als i Sønderjylland, hvor de har produceret specialmotorer til en lang række forskellige brancher siden 1907.

Med Senses Lux elevationssengen får du en dobbeltseng, hvor der ikke sparet på noget.
Du får en luksus seng på alle ledder og kanter.

Du får en seng hvor alt fra sengestel, til madrasser og motor, er af absolut bedste kvalitet.

Som nævnt er den produceret i Danmark, og senges ramme er lavet af svensk fyrretræ. Motoren er ligeledes dansk produceret og blandt verdens bedste motorer.

Hvis du ønsker en ultimativ luksus seng, så er denne model uden tvivl et rigtig godt valg.

Med til denne seng medfølger også en valgfri topmadras, hvor der er mulighed for at vælge mellem en Latex og en Celcius model.
Denne seng er også udstyret med pocket fjedre, som sikrer en sund opdrift for din krop, hvilket gør at din krop kan ligge i en optimal hvileposition hele natten.

Denne model har sat Cooltex-skum rundt om fjedrene, hvilket er ekstra trykaflastende og temperaturregulerende, så du altid holder en behagelig temperatur i sengen.

Cooltex skummet er dansk udviklet hos virksomheden Carpenter, der ligger i Højbjerg nær Aarhus.

Senses Lux findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan se de forskellige modeller i Senses serien her.


Nordkap kontinental dobbeltseng

Nordkap er endnu en danskproduceret dobbeltseng i en rigtig god kvalitet i forhold til prisen. Du får således 15 års garanti på sengerammen, ligesom du er dækket i hele garantiperioden, hvis der skulle opstå fjedrebrud i sengen.

Her er tale om en såkaldt kontinentalseng, der har et ekstra madraslag i forhold til almindelige senge. Sengen består således af en boxmadras i bunden, hvorover der er lagt to individuelle springmadrasser i et samlende betræk. Derved kan man, hvis man er to i sengen, få hver sin springmadras med en fasthed, der er tilpasset til den enkelte kropsbygning. Det giver en bedre sovekomfort for begge parter.

Kombination af flere madrastyper sikrer bedre liggekomfort

Springmadrassen og boxmadrassen arbejder sammen om at give en god liggeposition i sengen og støtte ordentlig op omkring kroppen, uanset om man ligger på siden, på maven eller på ryggen, mens man sover. Derved undgår man at vågne op måske op til flere gange om natten, fordi der opstår smerter i kroppens led eller fordi arme eller ben er begyndt at sove.

Springmadrasserne er udstyret med 261 pocket-fjedre pr. kvadratmeter. Det gør det muligt for springmadrassen at tilpasse sig helt præcist til kroppen. Samtidig er madrasserne opdelt i fem komfortzoner. Komfortzonerne tager særligt hensyn til det individuelle kropsforløb, sådan at skuldre og hofter synker mere ned i madrassen, mens madrassen støtter op om lænden og nakken. Køber man Nordkap hos Bedre Nætter, så ydes der samtidig 30 dages ombytningsret på springmadrasserne, hvis man har valgt en forkert fasthed på en eller begge madrasser.

Topmadrassen fuldender nattesøvnen

Ovenpå de to madrasser er der lagt en topmadras, der dækker hele sengeoverfladen. Derved kan man tilpasse sengens liggekomfort yderligere, sikre en mere behagelig temperatur i sengen og undgår at slide unødigt på springmadrasserne. Samtidig undgår man at kunne mærke revnen imellem de individuelle springmadrasser. For den kan stadig anes, selv om de to springmadrasser ligger samlet i et fælles betræk.

Topmadrassen fås i to variationer: en Celcius-topmadras i memoryskum, eller en mere kølende latex-madras som tillader, at kroppen bedre kan ånde, så man ikke bliver for varm og  bedre kan komme af med eventuelt sved, mens man sover.

Nordkap findes i følgende størrelser:
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan se alle Nordkap modeller her.


søvnguide
Sådan opnår du den bedste nattesøvn 💤 

En god nats søvn afhænger naturligvis meget af kvaliteten af din seng. Men det er ikke den eneste parameter, du skal tage højde for, hvis du vil optimere din nattesøvn – og det er der en stor chance for, at du vil. For alt for mange danskere sover for lidt eller for dårligt.

Det koster årligt samfundet masser af penge til behandling af de sygdomme, som dårlig nattesøvn er med til at fremme. Således kan dårlig nattesøvn øge risikoen for at:

🔸 få stress

🔸 udvikle hypersomnia, narkolepsi og andre søvnrelaterede sygdomme

🔸 blive overvægtig

🔸 udvikle depressioner

🔸 få nedsat immunforsvar

🔸 få hjerte-kar-sygdomme

🔸 udvikle diabetes (type 2)

🔸 udvikle demens, Alzheimer eller Parkinson

Det gør dårlig søvn til en af de mange tikkende bomber, der ligger under det danske sundhedsvæsen – og flere af faktorerne skubber yderligere til nogle af de folkesygdomme, som kommer til at koste rigtig mange penge at behandle i årene fremover.

Hvad kræver en god nats søvn?

For at sove bedst muligt, skal du for det første forberede dig på at gå i seng. Dernæst skal du sørge for den rigtige indretning af soveværelset. Samtidig spiller det en stor rolle for effekten af din søvn, hvordan du ligger i sengen.

Har du søvnproblemer, er det vigtigt, at du ikke begynder at behandle problemet med sovemedicin. Det kan i værste fald forværre problemet og skaber en række andre problemer for dig. I stedet skal du meget hellere prøve nogle af de anbefalinger, vi kommer med i denne korte guide til bedre søvnkomfort.

Du skal sove minimum 7 timer hver nat ⏰

Mange vælger at skære ned på nattesøvnen for at få en stresset hverdag til at hænge sammen. Det betyder, at en stor del af befolkningen i dag sover under de 7 timer, som er det anbefalede mindstemål for en optimal søvn, ifølge førende søvneksperter.

Sover du gennemsnitlig mellem 7 og 8 timer hver nat, giver du nemlig kroppens celler de bedste muligheder for at restituere sig, ligesom også hjernen får de mest optimale betingelser for at bearbejde dagens oplevelser. Samtidig sorteres unødvendige informationer fra, brugbar viden og erfaringer lagres i langtidshukommelsen, ligesom du får renset hjernecellerne for affaldsstoffer. Det sidste sker ved hjælp af et særligt stof, der frigives i hjernen, når vi falder i søvn.

Til gengæld er der ingen påviselige fordele ved at sove mere end 8 timer hver nat. Faktisk synes det ligefrem som om, at en del af de følgevirkninger for kort nattesøvn har, også gælder, hvis du sover mere end 8 timer hver nat.

Hav faste sengetider

Du fremmer kvaliteten af din nattesøvn ved at have en fast sengetid hver aften og et fast tidspunkt, du står op på. Også I weekenderne. Derved får kroppen en ensartet døgnrytme, som gør det lettere for den at indstille sig på, at den skal sove. Ved at have skiftende sengetider forvirrer du kroppen. Så gå i seng cirka samme tid hver aften og stå op på samme tidspunkt næste morgen.

Forbered hjernen og kroppen på at du skal sove

Faktisk begynder en god nats søvn allerede en halv til en hel time før du går i seng. Her begynder du at geare ned for aktivitetsniveauet, og slukker eller dæmper måske noget af lyset i stuen, for at vende hjernen til, at det er ved at være sengetid. Jo nærmere du kommer sengetid, jo mere bør du skrue ned for belysningen.

Sørg for ikke at spise eller drikke en masse i timerne op til sengetid – især ikke alkohol og opkvikkende drikke som kaffe, energidrikke og andet med et højt sukkerindhold. Det øger kroppens energiniveau, så du får sværere ved at falde i søvn og øger risikoen for, at du bliver nødt til at stå op og gå på toilettet i løbet af natten.

Sluk for computer, tv og andre skærme ⛔️📱

Senest en halv times tid før du går i seng, bør du slukke for din computer, din tablet eller dit tv og undlade at bruge din smartphone mere end højst nødvendigt. Det gælder også i nogen grad, selv om telefonen har en særlig natbelysning, der fjerner nogle af skærmens blå farvenuancer.

For netop de blå farvenuancer i skærmlyset forvirrer hjernen, så den tror, at den skal være vågen. Ved at slå natbelysningen til på mobilen, din tablet eller din computer, fjernes du en stor del af det blå lys. Men den mentale aktivitet ved skærmkiggeriet vil stadig være med til at gøre hjernen mere vågen.

Føler du dig rastløs eller har du brug for noget, at beskæftige dig med i tiden op til du skal i seng, kan du vælge at læse i en bog, lægge et puslespil eller fortage dig noget andet afslappende.

Sørg for, at der er køligt, mørkt og stille i soveværelset

Når du først kommer ind i soveværelset, er det vigtigt, at der er så mørkt og stille som muligt. Så bor du ud til en meget befærdet vej, har støjende naboer eller bliver generet af gade- eller andet lys, bør du overveje at anskaffe dig nogle ørepropper, et godt mørklægningsgardin eller en øjenmaske, du kan sove med om natten.

Samtidig skal du gå efter at fjerne alle former for synlige lyskilder i lokalet, selv standby-lampen fra fjernsynet eller lyset fra din clockradio eller dit vækkeur.

Sørg endvidere for, at temperaturen er lavere i soveværelset end i boligens øvrige rum. Men sænk aldrig temperaturen mere end til lige omkring 16 grader. Kommer temperaturen lavere ned end det, vil kroppen opleve det som om, der er for koldt. Det vil også være med til at vække dig om natten eller holde dig vågen.


Find den rigtige hvileposition og gør din søvn bedre

Illustreret Videnskab skriver, at nattesøvnen har en meget stor indflydelse på, hvordan hverdagen bliver, og hvordan man generelt har det. Undersøgelser viser, a

sove på siden

t faktisk så betyder søvnen meget mere for helbredet, end de fleste går og tror.

Hvorfor er det vigtigt med god søvn?

Illustreret Videnskab skriver, at vi sover for at genoprette den fysiske og psykiske balance. Det er her, at salte skyller hjernen igennem og gør os klar til en ny dag. Hjerneaktiviteten falder og gør kroppen rolig og afslappet, mens vi falder ned i en dyb søvn, som er særlig vigtig for at genskabe balancen i hjernen.

Hjerne og krop får ny styrke, reparerer småskader, udskiller affaldsstoffer og danner nye celler i søvnen, og hvis man ikke får tilstrækkelig med søvn, så kan disse processer ikke finde ordentligt sted. På kort sigt er det ikke farligt, og man kommer blot til at føle sig uoplagt og træt med en reduceret skarphed og koncentrationsevne. Men hvis søvnkvaliteten er dårlig over længere tid, så kan der opstå mere alvorlige og potentielt livstruende problemer. Dårlig søvnkvalitet giver nemlig en øget risiko for at udvikle hjertesygdomme, forhøjet blodtryk, forhøjet stressniveau, svækket immunforsvar og fedme. Visse studier viser også, at der er større risiko for at udvikle Alzheimers.

Søvn afhænger af mange faktorer

Netop for at få den bedst mulige nattesøvn, så har ens hvileposition meget stor betydning for kvaliteten af søvnen. Det er svært at give helt generelle råd angående søvn, for alle er forskellige og har individuelle behov og præferencer. Det gælder alle aspekter af søvnen, for nogle sover for eksempel bedst i helt mørke rum, hvor andre godt kan sove fra lys. Nogle bliver også vækket af den mindste lyd, hvor andre ikke lægger mærke til det. Og nogle foretrækker en meget lav soveværelsestemperatur, hvor andre gerne vil have det lidt varmere. Også hvilepositionen er individuel. Den afhænger af forskellige faktorer som kropsbygning, alder og fysiske forhold, men også helt almindelige personlige præferencer.

Men hvis man ikke kan falde i søvn om natten, sover uroligt eller føler sig træt og uoplagt, så kan det være en ide at ændre på sine søvnvaner.


Vælg den rigtige hvileposition

liggepositioner
Der er som nævnt rigtig mange faktorer, der påvirker søvnen. En af de vigtigste er den valgte liggeposition i sengen. Man har først og fremmest brug for en god seng at sove i for at opnå en god søvn. Først da kan kroppen slappe af, og derfor sover man for eksempel dårligt i en stol eller i et fly eller en bus. Der findes mange forskellige typer af senge og madrasser, og læs med fordel Forbrugsguidens artikler om boksmadrasser og springmadrasser for mere information omkring valget af madras.

Udover en madras som passer til ens krop og præferencer, så bør man også kigge nærmere på ens naturlige hvilepositioner, hvis man har svært ved at opretholde en god søvnkvalitet. En forkert liggeposition i sengen kan føre til både hovedpine, ondt i nakken og ondt i ryggen som daglige skavanker, men på længere sigt kan en forkert hvileposition også føre til mere alvorlige problemer.

Der findes grundlæggende fire forskellige liggepositioner i sengen, som hver giver muligheder for forskellige positioner til arme, ben og hoved, og de har indflydelse på søvnkvaliteten. De fire grundlæggende positioner er på ryggen, maven og en af de to sider.

Fordele og ulemper ved at sove på sidensove på siden - illustration

Illustreret Videnskab skriver, at det generelt set er sundest for kroppen at sove på siden. Men man har to sider, og hver side byder dog også på muligheder for forskellige problemer.

Når man sover på højre side, så kan man få problemer med halsbrand og tilbageløb af mavesyre. Hvis man ligger på venstre side, så ligger maven under spiserøret, hvilket gør, at man ikke får halsbrand, som man kan på højre side. Til gengæld øges trykket på mave, lunger og lever – visse studier skriver, at chancen for at få mareridt også øges, hvis man sover på venstre side.

Man kan placere sine arme på flere forskellige måder, når man sover på en af siderne: man kan sove med dem ned langs siden eller ud mod siden. Det er bedst at have dem ud mod siden, idet armene kan begynde at sove, hvis de ligger ned langs siden.

At sove på siden er også rigtig godt for støtten til nakke og hoved, og derfor kan man opleve færre spændinger, hvis man sover på siden. Rygsøjlen og nakken holdes nemlig udstrakte, mens man sover, og chancen for at snorke mindskes også.

Illustreret Videnskab skriver, at siden også er den sundeste hvileposition, når det kommer til mere alvorlige problemer. Når man ligger på siden, så øges udskillelsen af affaldsstoffer i både muskler og hjerne nemlig, og søvnen bliver derfor bedre og mere stabil. Herudover mindskes chancen også for at udvikle Alzheimers og Parkinsons. Grunden til, at forskere ved, at der udskilles flere affaldsstoffer, skyldes et forsøg med mus. Musene blev inddelt i tre forskellige grupper, hvor én gruppe sov på ryggen, én gruppe sov på siden og én gruppe sov på maven. Ud fra dette studie kunne forskerne se, at de mus, som sov på siden, udskilte fleste affaldsstoffer. Og det er blevet bekræftet, at det også gælder for mennesker.

Fordele og ulemper ved at sove på ryggensove på ryggen

En af de gode grunde til at sove på ryggen er den gode støtte til både rygsøljen og nakken – man skal dog huske ikke at ligge for højt med hovedet, for så kommer nakken til at ligge i en unaturlig position. Vægtfordelingen ved at sove på ryggen bliver tillige rigtig god, for her ligger man på en stor del af kroppens flade. Både led, skuldre og hofter skånes også.

Desværre er der også ulemper ved at sove på ryggen, for denne hvileposition gør, at chancen for at snorke forøges. Man kan også udvikle søvnapnø via slappe muskler i svælget eller en forstørret drøbel, som kan lukke af for lufttilførslen. Herved kan vejrtrækningen blive uregelmæssig og uhensigtsmæssig, og den manglende lufttilførsel er usund for både hjerne og krop. Det medfører også, at man ofte vil vågne op flere gange i løbet af natten.

Hvis man sover på ryggen, så er det bedst at sove med armene ned langs siden, som giver den bedste støtte. Man kan også sove med hænderne foldede henover brystet, men undgå helst at sove med hænderne over hovedet. Herved øges trykket nemlig på nakken og skuldrene, som kan føre til smerter og spændinger.

Fordele og ulemper ved at sove på mavensove på maven

Generelt set anbefales det ikke at sove på maven, selv om denne hvileposition er bedst for fordøjelsen. Men ellers giver hvilepositionen på maven en del gener, for især nakken belastes meget, da man er tvunget til at dreje hovedet til den ene eller anden side. Det er nemlig en unaturlig position for nakken, hvilket kan skabe mange smerter og spændinger. Ryggen får heller ingen støtte, og derfor kan man også opleve rygsmerter efter blot et par timer på maven.

Du kan ændre din liggeposition

National Geographic skriver, at selv om man har udviklet en tendens til at sove på enten ryggen eller maven, så er der måder, hvorpå man kan ændre denne tendens. Eksperterne understreger, at det ikke er farligt at sove hverken på ryggen eller maven engang i mellem, men hvis en af disse er ens foretrukne og naturlige hvileposition, så bør man overveje at ændre vanerne. Hvor det at sove på maven kan give længerevarende problemer med nakken, som kan forplante sig til resten af kroppen, så kan det valg altid at sove på ryggen give mere alvorlige problemer som netop søvnapnø, hvor luftvejenes lukkes. Hvis der udvikles et uheldigt mønster med søvnapnø, så kan det føre til en forhøjet risiko for at udvikle både Alzheimers og Parkinsons.

Man kan ændre sin foretrukne liggeposition på flere måder – igen gør det ikke noget, hvis man sover på ryggen eller maven over kortere perioder. Hovedpræferencen bør dog være på en af siderne, og det kan være svært at ændre på, idet vi under søvnen ikke er klar over, hvordan vi bevæger os.

Man kan dog træne kroppen til at ændre mønster, og faktisk er det kun mindre husmandsråd, der skal til. For det første anbefaler National Geographic, at man kan sy en tennisbold fast i nattrøjen på ryggen, for under søvnen vil kroppen ikke længere vælge at ligge på ryggen, idet denne stilling nu bliver ubekvem.

Man kan også udføre tricket på fronten af nattrøjen for ikke at vende sig om på maven. Man kan også lægge store puder i sin seng, som omkranser kroppen helt. De skal placeres så tæt, at man ikke let kan dreje sig fra siden om på hverken ryg eller mave, og at det bliver mest komfortabelt at ligge på siden. Som en anden bonus ved at fylde sengen med store puder kommer kroppen heller ikke til at vride sig og opleve knæk, som kan give gener den næste dag, og man opnår en god støtte til kroppen.

En høj hovedpude til hvilepositionen på sidengode råd til bedre søvn

For at undgå at få problemer med nakken, når man lærer at ændre sin hvileposition fra ryg eller mave til side, så skal man også huske at se nærmere på sin hovedpude. Den danske Sengespecialisten anbefaler nemlig, at man vælger en højere hovedpude, når man sover på siden, end hvis man sover på ryg eller mave. Det er nødvendigt, idet nakken så ikke belastes så meget, da der er en højere støtte til hovedet. Læg også mærke til, at mænd ofte har brug for højere hovedpuder end kvinder, idet de har bredere skuldre – og som tommelfingerregel bør man huske, at jo mere bredskuldret man er, så højere bør ens hovedpude være.

Når man sover på enten ryg eller mave, er en fladere hovedpude nemlig bedst, idet en høj hovedpude vil belaste nakken og placere den i en unaturlig position, som kan give gener og skader. Hvis man forsøger at ændre sin hvileposition fra ryg eller mave til siden, gør en høj hovedpude også, at det virker unaturligt og ukomfortabelt at forsøge at finde hvile på både ryg og mave.


Sengen spiller en stor rolle for din søvn 💤

National Geographic skriver, at når man skal finde en god hvileposition og skabe en god søvn, så er sengen en meget vigtig faktor. Udover hovedpuden som nævnt gælder det også madras og dyne. Det kan være svært at finde den mest optimale madras, idet en for blød madras ikke giver støtte nok til ryggen, og man vil synke ned og placere rygsøjlen i en uhensigtsmæssig position. En for hård madras vil heller ikke give optimal støtte til kroppen, idet denne madras ikke vil følge kroppens kurver.

Madras

Det er vigtigt at få en madras, der støtter kroppen og skelettet, så man både kan sove godt og uden afbrydelser og undgå skader og gener. Det er derfor vigtigt med en støttende madras, der omkranser ryggen og sørger for, at rygsøjlen ligger så vandret som muligt. Hvis man ikke gør det, kan nakke og skuldre blive anspændte i løbet af natten, og så risikerer man både, at man vender sig tilbage om på mave eller ryg eller vågner helt op og dermed forstyrrer søvnen.

Type af seng

Når man vælger sin madras, kan man vælge imellem flere forskellige typer. Ofte vil der være tale om enten kontinentalsenge, elevationssenge eller blot springmadrasser. En kontinentalseng er en seng, der består af tre led – en boksmadras, en springmadras og en topmadras, og en elevationseng er en seng med motor, hvor stillingerne kan ændres på. For en uddybning af kontinentalsenge læs da gerne Forbrugsguidens artikel om kontinentalsenge eller Forbrugsguidens artikel om elevationssenge og springmadrasser.

Kort fortalt så er kontinentalsengen populær, idet den giver rigtig god støtte. Her er tale om en boksmadras nederst, som udgør underlaget. Herover placeres springmadrassen og øverst topmadrassen. Det er springmadrassen, som udgør den vigtigste komponent, idet det er den, der udgør den samlede hvilekomfort, og topmadrassens primære funktion er temperaturregulering. Selvfølgelig giver den også komfort og støtte, men fokus er på temperaturen, idet man kan vælge en topmadras i forskelligt materiale: Topmadrasser med en kerne af skumgummi holder på varmen, mens en topmadras med en kerne af latex lader kroppen ånde og føles køligere.

Elevationssengen er smart, idet den har en motor, som kan ændre på liggepositionen – man kan også køre sengen op, således at man kan sidde helt op. Når man kan justere sengebunden, så justerer man også støtten, og dermed kan man tilpasse denne model til den individuelle krop. Når det handler om at sikre en hensigtsmæssig hvileposition, så yder denne type ikke mange muligheder for at blive liggende på siden. Til gengæld kan man hæve hovedgærdet, hvilket kan afhjælpe både snorken og søvnapnø, og man kan tillige afhjælpe problemer med blodomløbet i benene ved at kunne hæve benenden også. Man anvender en springmadras til elevationssengen.

Fælles er dog, at man bør vælge en springmadras, der passer til ens vægt og kropsbygning. Madrasserne er udstyret med et forskelligt antal fjedre og komfort-zoner, som yder støtte til de forskellige områder af kroppen. Man bør så vidt muligt gå efter en springmadras med de såkaldte pocketfjedre, som er meget små fjedre i madrassen. Eftersom de er så små, er der rigtig mange af dem, og en tommelfingeregel er, at jo flere fjedre, jo bedre støtte. Der kan nemlig snildt være op omkring 450 fjedre i en moderne springmadras, og disse mange fjedre gør, at madrassen kan tilpasse sig efter den individuelle krop og kropsform.

Lyv dig ikke slankere

Når man vælger sin madras, så har vægt en afgørende betydning for at få en god hvile. Selv om man føler, at man vejer lidt for meget og ikke ønsker at oplyse om den reelle vægt, så bør man sluge stoltheden og være ærlig omkring sin vægt. Hvis man lyver sig lettere, så vil man nemlig blive anbefalet en madras, der er for blød i forhold til ens reelle vægt, og det kan give problemer med både ryg og lænd. Når man skal ud og købe en dobbeltseng med sin partner, skal man også være opmærksom på dette, for det er sjældent, at begge parter har brug for samme madras – her skal man derfor også tilpasse madrassen i forhold til sin egen vægt og ikke partnerens.

Vælg den rigtige dynevælg den rigtige dyne

Danske Sengespecialisten skriver også, at dynen er en meget vigtig del af en god nats søvn, og der er flere forhold, man skal lægge mærke til. Dynens væsentligste formål et at holde forbrugeren tilpas varm hver nat og have en god pasform – her er fyldet meget vigtigt. Når man skal ud og købe en ny dyne, bør man derfor se efter, hvilket fyld dynerne har. De billigste dyner er fiberdynerne, og hvor de kan være lette at vaske og være allergivenlige, så kan de også have en tendens til at være både mindre isolerende og åndbare.

Udover fiberdyner findes der et stort udvalg af dyner med dun. De er dyrere end fiberdynerne, og det kan være noget af en opgave at vaske denne type, da de er fyldt med dun. Dundynerne har den fordel, at de er meget lette og holder godt på varmen, og derfor er de specielt gode om vinteren. Der findes også forskellige typer af dundyner, hvor der er forskel på, hvilke dun der anvendes, og kun få steder bruges der udelukkende dun – her suppleres der med fjer.

Angående kvalitet af dundyner taler man om en dynes bæreevne. I praksis betyder det, hvor godt de varmer. Dette vurderes på en skala fra 2-16, og en høj bæreevne er lig med, at dunene ikke klumper sammen samt holder en god varme. En dyne med høj bæreevne vil være let, luftig og isolerende, og dyner med flere dun end fjer vil altid have en højere bæreevne. Ønsker man en dyne, der er af allerbedste kvalitet og helt i top på skalaen for bæreevne, så skal man gå efter en ren edderdunsdyne – men denne type er også meget dyrere. Sengespecialisten anbefaler, at man går efter en dyne, der har en bæreevne på ti eller derover.

Endelig skriver Sengespecialisten, at man også skal være opmærksom på dynens længde. Tommelfingerreglen lyder, at dynen altid skal være 30 centimeter længere end ens egen højde, og det kan give problemer, hvis man er i nærheden af 180 centimeter eller højere, for mange standard-dyner er på 200 centimeter i længden og 140 centimeter i bredden. I så fald bør man overveje at anskaffe en længere dyne – der findes en del dyner med en længde på 220 centimeter.

 


Gode huskeråd til en god søvn:

Afslutningsvis har vi opsummeret et par generelle, gode og opsummerende råd til generelt at få en bedre søvn:

💤 Bibehold faste sengetider – også i weekenden. Kroppen er nemlig et vanedyr og ønsker en fast rytme

💤 Få 7-8 timers søvn hver nat – så bliver krop og hjerne mest veludhvilet

💤 Undgå at spise fed mad eller indtage kaffe eller alkohol inden sengetid – den fornyede energi vil holde kroppen vågen

💤 Hold soveværelset mørkt – lyset påvirker kroppen

💤 Sov i rolige omgivelser – selv små lyde kan genere søvnen

💤 Find den rigtige temperatur – gerne mellem 18-21 grader

💤 Godt indeklima – luft ud morgen og aften for bedst muligt indeklima

💤 Drop computeren – det kunstige lys fra skærmen øger vågenheden i kroppen

💤 Dyrk motion – motion i løbet af dagen gør kroppen naturligt træt

💤 Gør kroppen rolig inden sengetid – mindfulness, yoga eller lignende gør krop og sind roligt

💤 Vælg den rigtige madras og hovedpude – madrassen og puden skal yde maksimal støtte til kroppen

💤 Sov på siden – denne hvileposition er bedst for helbredet

💤 Undgå sovepiller – sovepiller kan have uheldige bivirkninger og ødelægger den naturlige rytme


Andre relevante artikler

Mange af de dobbeltsenge som vi har gennemgået i denne artikel er enten elevationssenge, kontinentalsenge eller dobbeltsenge sammensat af boksmadrasser.

Vi har ligeledes udgivet artikler som specifikt omhandler disse tre typer senge. Hvis du ønsker at læse mere om disse sengetyper, så anbefaler vi at du læser vores elevationsseng guide, vores kontinentalseng guide og vores boksmadras guide.