Dundyne guide – find de bedste dundyner

0

Dyner fås som bekendt i alle prisklasser. Lige fra de billigste kunststofdyner til priser på under 100 kroner og helt op til luksuriøse edderdunsdyner, der let koster 15-20.000 kroner. Lige som prisen, varierer kvaliteten også voldsomt, så det betaler sig at bruge lidt tid på at undersøge budget, behov og muligheder. Heldigvis kan du skyde genvej med denne guide, hvor vi har gjort det meste af forarbejdet.

I praksis viser det sig, at dyner med natur-dun i mellemprisklassen fra omkring tusind kroner og op til to-tre tusinde kroner giver mest valuta for pengene, både når det gæler komfort og holdbarhed. Vi har derfor fundet en top-ti over rigtig gode køb i denne prisklasse, og der er dyner for enhver smag.

I det følgende præsenterer vi først ganske kort de anbefalede dun-dyner og deres specifikationer. Derefter får du en uddybende guide, der går lidt mere i detaljer med de forskellige fagudtryk, samt giver en gennemgang af de forskellige dun-typer og deres fordele og ulemper. Vi kommer også ind på, hvordan du bedst vedligeholder dynen, og afslutningsvis ser vi desuden nærmere på, hvordan du generelt opnår den bedste søvn.


”Klods Hans” – god allround-dyne med kuldebro-syninger

– Mærke: Ringsted Dun
– Bæreevne: 11
– Udførelse: Små bokskassetter med kuldebro
– Fyld: 90% 1. klasses europæiske moskusdun
– Fyldvægt: 650 gram for standardmodellen
– Bolster: Hvid 100% bomuldscambric med Special Soft finish
– Certifikater: NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1
– Vaskbarhed: Tåler 60 graders maskinvask, og kan tørretumbles eller snortørres
– Varianter: Fås både i sval, lun og varm udførelse
– Størrelser: Fås i både 140 x 200, 140 x 220, 200 x 200, 200 x 220, 240 x 220

Hvis du kender H. C. Andersens eventyr om Klods Hans ved du, at han fik meget ud af det lidt, han havde, og derfor er navnet perfekt til denne dyne-model. Prisen hører nemlig til i den lave ende af spekteret, men du få ganske meget for pengene: En god bæreevne på 11, fyld af moskusdun og ikke mindst særlig syning af bokskassetterne med kuldebro, som fordeler varme og isolation bedre end normalt. Bolsteret udmærker sig ved at have en særlig blød finish, men er alligevel så tætvævet, at husstøvmider ikke kan trænge ind i dynen.

Med 600 gram ligger dynen tæt op ad gennemsnittet for dun-dyner. Det giver en vis tyngde, som for mange fremmer en bedre søvn. Det skader selvfølgelig heller ikke, at fyld og bolster er certificeret efter både Downafresh og Oeko-Tex. Det giver dig høj sikkerhed mod allergifremkaldende stoffer, som kan være et problem med billige dyner fra Østen.

Med Klods Hans får du også rigtig mange valgmuligheder med hensyn til både størrelser og isolationsgrad. Uanset om du har brug for en standarddyne eller ekstra længde, eller måske foretrækker at sove med din partner under en skøn dobbeltdyne, er der masser af muligheder.


”Svinedrengen” – god tung dyne med bomuldssatin

– Mærke: Ringsted Dun
– Bæreevne: 11
– Udførelse: Små bokskassetter
– Fyld: 90% 1. klasses europæiske moskusdun
– Fyldvægt: 700 gram for standardmodellen
– Bolster: Hvid 100% bomuldssatin med Special Soft finish
– Certifikater: NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1
– Vaskbarhed: Tåler 60 graders maskinvask, og kan tørretumbles eller snortørres
– Varianter: Fås både i sval, lun og varm udførelse
– Størrelser: Fås i både 140 x 200, 140 x 220, 200 x 200, 200 x 220 og 240 x 220

Hører du til dem, der sover bedst med en lidt tungere dyne, er ”Svinedrengen” fra Ringsted Dun et rigtig godt bud. Med en fyldvægt på 700 gram for standardudgaven hører den til i den tungere ende, og det kan have en næsten terapeutisk effekt på mange. Om dynen helt lever op til produktnavnet kan dog måske diskuteres, for det er i øvrigt en ret delikat sag med lækkert bolster i satin, som yderligere har fået en Special Soft finish.

Modellen byder på mange fordele, og en af dem er en uovertruffen fleksibilitet rent variantmæssigt. Uanset om du hører til dem der ligger og ”koger” i sengen eller fryser for et godt ord, er der en variant, der passer til dig, idet Svinedrengen både fås som sval, lun eller varm model. Udbuddet af størrelser dækker også alle behov med både ekstra længder, dobbeltstørrelser, og endda XL-dobbeltstørrelser.

Prisen for Svinedrengen er særdeles moderat, men ikke desto mindre er specifikationerne i orden hele vejen rundt. Modellen tåler både maskinvask, tørretumbling og snortørring, idet forholdsvis små bokskassetter holder fyldet sikkert og komfortabelt på plads. Dynen har også alle gængse kvalitetsmærker som NOMITE, Downafresh og Oeko-Tex, så du er sikret en perfekt søvn uden hverken husstøvmider eller allergener i polster og fyld.


”MIND” – god danskproduceret helårsdyne
Mind dundyne

Læs mere om “MIND” dynen ved at klikker her.

Mærke: by Bedre Nætter
Bæreevne: 10
Udførelse: Store bokskassetter
Fyld: 90% moskusdun
Fyldvægt: 600 gram for standardmodellen
Bolster: Hvid 100% bomuldscambric
Certifikater: NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1
Vaskbarhed: Tåler 60 graders maskinvask og tørretumbling
Varianter: Fås både i sval, lun og varm udførelse
Størrelser: Fås i både 140 x 200, 140 x 220 og 200 x 220

Dynen MIND er produceret af Bedre Nætter, som har specialiseret sig i at optimere nattesøvnen for danskerne. En god helsebringende søvn er helt afgørende for et godt liv, og med MIND-dynen er du godt på vej. Prisen er overkommelig, og alligevel får du en danskproduceret kvalitetsdyne med moskusdun og fornuftig bæreevne på 10.

Modellen fås både som standard, med ekstra længde og som dobbeltdyne, og der er varianter til både helårsbrug samt sommer og vinter. Med en fyldvægt på 600 gram for standardmodellen ligger dynen helt på linje med gennemsnittet. Så der er ingen ubehagelige overraskelser i den retning.

Er du allergiker, er det er værd at bemærke, at MIND-modellen har opnået den eftertragtede NOMITE-mærkning, som betyder, at husstøvmider ikke kan trænge igennem polsteret og tage ophold i fyldet. Ligeledes er dynen Downafresh- og Oeko-Tex mærket, så du er sikret mod allergener og giftige stoffer i både polster og fyld.


”Nattergalen” – når kun det bedste er godt nok

nattergalen dundyneLæs mere om Nattergalen ved at klikke her.

Mærke: Ringsted Dun
Bæreevne: 12
Udførelse: Små bokskassetter
Fyld: 100% europæiske gåsedun
Fyldvægt: 550 gram for standardmodellen
Bolster: Europæisk vår i cremefarvet mønstret silke
Certifikater: NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1
Vaskbarhed: Tåler 60 graders maskinvask
Varianter: Fås udelukkende som lun model
Størrelser: Fås i både 140 x 200 og 140 x 220

Hvis prisen ikke er afgørende, bør du se nærmere på topmodellen fra Ringsted Dun, som er noget af det bedste på markedet i øjeblikket. Den har fået navnet ”Nattergalen”, og pointen med navnet er nok den samme som i H. C. Andersens eventyr af samme navn: Der er intet, der kan slå den ægte vare. Fyldet er 100% 1. klasses europæiske gåsedun med en luftighed på 350/400 cm3 pr. gram, indsyet i små bokskassetter.

Et 100% fyld af europæiske gåsedun overgås kun af ægte edderdunsdyner til en langt højere pris, så med en Nattergalen-dyne får du maksimal luksus til en særdeles rimelig pris – relativt set. Den luksuriøse indmad suppleres på bedste vis med et lækkert bolster i blød silke, som sikrer, at dynen smyger sig om kroppen på behagelig vis. Modellen fås kun som ”lun” model, men eftersom det er den foretrukne udførelse for 90% af danskernes vedkommende, vil den med stor sandsynlighed også passe til dig.

Ud over det ekstraordinære fyld og den unikke finish byder Nattergalen naturligvis også på alle de fordele, som de danskproducerede dyner fra Ringsted Dun generelt er født med, herunder eksempelvis resistans overfor husstøvmider, et rengjort fyld med mulighed for sporing af oprindelsen samt det eftertragtede Oekotex-mærke, der garanterer at både produktion og dyne er holdt fri for skadelige kemikalier.


”Advance” – Kvalitets dundyne med avanceret aktiv køling

Mærke: Temprakon
Bæreevne: 10
Udførelse: Store bokskassetter
Fyld: 90 % europæiske andedun
Fyldvægt: 400 gram for standardmodellen
Bolster: Hvid 100 % bomuldscambric med Fresh-behandling
Certifikater: NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1, Downpass Feathers, Certified Space Technology
Vaskbarhed: Tåler 60 graders maskinvask og kan tørretumbles eller snortørres
Varianter: Fås både i lun og varm udførelse
Størrelser: Fås både i 140 x 200, 140 x 220, 200 x 220 og 240 x 220

Som navnet næste også antyder, er ”Advance”-dynen fra Temprakon en anelse mere avanceret end gennemsnittet. Her er der nemlig brugt rumteknologi i designet, som også har resulteret i mærkningen ”Certified Space Technology”, som er udstedt af NASA. I praksis har dynen en særlig kølende effekt, som giver en bedre søvn, og derfor skal den vende med den rigtige side nedad. Prisen er ikke afskrækkende, så med denne model har du muligheden for at bringe fremtiden ind i soveværelset.

Vær opmærksom på, at vægten for standardmodellen er på bare 400 gram. Det er med andre ord en meget let dyne, som nogle vil elske, mens andre måske foretrækker en tungere model. Præferencerne i den retning er meget individuelle. Visse dyne-modeller fås i en sommer-udgave, men det er ikke tilfældet for Advance, der netop har indbygget køling. Den fås dog både som helårsudgave og i en ekstra varm version, hvis du er meget kuldskær.

På trods af den avancerede teknologi, er der ingen særlige hensyn at tage i det det daglige. Dynen kan både maskinvaskes, tørretumbles og snortørres, og kan i det hele taget håndteres på normal vis. Den fås også både i standardstørrelse og med ekstra længde, og den fås også som dobbeltdyne eller XL-dobbeltdyne.

I lighed med andre dyner i prisklassen, byder Advance på alle de gængse certificeringer, og er desuden mærket med Downpass Feathers, som gør det muligt at spore præcist, hvor fyldet kommer fra, og hvordan det er blevet behandlet.


”Hyrdinden” – luksusdyne med bodyshape-kassetter

Mærke: Ringsted Dun
Bæreevne: 11
Udførelse: Små bokskassetter med bodyshape
Fyld: 90 % europæiske moskusdun (midterste kassetter dog med 9% edderdun og 91% moskusdun)
Fyldvægt: 390 gram for standardmodellen
Bolster: Europæisk vår i 100 % ægyptisk bomuldsfinbatist med Super Soft finish
Certifikater: NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1
Vaskbarhed: Tåler 60 graders maskinvask, og kan tørretumbles eller snortørres
Varianter: Fås både i sval, lun og varm udførelse
Størrelser: Fås i både 140 x 200 og 140 x 220

Dynenavnet ”Hyrdinden” giver associationer i retning af lethed og ynde, og det er præcis hvad denne dynemodel fra Ringsted Dun har at byde på. Med en standardvægt for fyldet på blot 390 gram er denne model en absolut letvægter. Bemærk også den specielle syning af bokskassetterne: Kassetterne er syet efter såkaldt ”bodyshape”, hvilket bevirker, at dynen på en særlig måde lægger sig lækkert til rette omkring kroppen.

Også bolsteret er der gjort lidt ekstra ud af, idet Hyrdinden byder på ægyptisk bomuldsfinbatist med Super Soft finish. På grund af de særlige funktioner fås modellen ikke som dobbeltdyne, men bodyshape-funktionen er også noget, du får optimalt udbytte af, hvis du beholder dynen for dig selv. Til gengæld kan du glæde dig over den luksuriøse tilføjelse af edderdun i de midterste kassetter). Edderdun er et særsyn i dyner i denne prisklasse, så nyd dem.

Selv om standardudgaven er ultralet, kan det blive endnu lettere, hvis du vælger svale-udgaven til sommerbrug. Modellen kommer dog også i en ekstra varm udgave, hvis du foretrækker det. Uanset variant er dynen dog både Downafresh- og Oeko-tex mærket, hvilket er en sikker garanti mod allergifremkaldende stoffer. Modellen er også NOMITE-mærket. Det betyder, at husstøvmider ikke kan trænge gennem bolsteret og infestere fyldet.


”BALANCE” – god helårsdyne med 100% moskusdun

Mærke: by BN
Bæreevne: 11
Udførelse: Store bokskassetter
Fyld: 100 % moskusdun
Fyldvægt: 600 gram for standardmodellen
Bolster: Hvid 100 % bomuldscambric
Certifikater: NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1
Vaskbarhed: Tåler 60 graders maskinvask og snortørring
Varianter: Fås både i sval, lun og varm udførelse
Størrelser: Fås i både 140 x 200, 140 x 220 og 200 x 220

Dynen ”BALANCE” ligger prismæssigt i den lydt dyrere ende, men så er der heller ikke sparet på noget. Fyldet er 100 % dun fra moskusand, og dynen har en god bæreevne på 11, som giver dig en god fyldig dyne i mange år fremefter. Modellen er produceret i Danmark af virksomheden Bedre Nætter, der har specialiseret sig i at give danskerne en bedre nattesøvn. Og det får du med BALANCE.

Bolsteret er relativt standard med hvid bomuldscambric, men både bolster og fyld er certificeret på alle tænkelige fronter. NOMITE-mærkningen fortæller eksempelvis, at husstøvmider ikke kan trænge igennem bolsteret og etablere sig i fyldet. Materialerne er også mærket med både Oeko-tex og Downafresh. Det giver dig sikkerhed for, at produktionen har været bæredygtig, og at hverken fyld eller bolster kan indeholde kemikalierester fra produktionen, der potentielt kan være skadelige for helbredet.

Selv om materialerne er rene og husstøvmiderne ikke kan trænge ind, bør dynen alligevel vaskes af og til, og det kan du roligt gøre med BALANCE. Modellen tåler 60 graders maskinvask, og tørres efterfølgende helt enkelt ved ophængning. Dynen fås i både standard og ekstra lang version, samt som dobbeltdyne. Det er også muligt at vælge mellemflere tykkelser, så søvnen kan være optimal, uanset om du er ”varm” eller ”kold”.


”Snedronningen” – luksusdyne med ekstra stor bæreevne

Mærke: Ringsted Dun
Bæreevne: 13
Udførelse: Små bokskassetter
Fyld: 100 % 1. klasses europæiske gåsedun
Fyldvægt: 500 gram for standardmodellen
Bolster: Europæisk vår i 100 % ægyptisk bomuldsfinbatist med Super Soft finish
Certifikater: NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1
Vaskbarhed: Tåler 60 graders maskinvask, og kan tørretumbles eller snortørres
Varianter: Fås både i sval, lun og varm udførelse
Størrelser: Fås i både 140 x 200, 140 x 220, 200 x 220 og 240 x 220

Hvis du er villig til at ofre en smule ekstra på dynen, er ”Snedronningen” fra danske Ringsted Dun måske det bedste bud i prisklassen. Dynen er en anelse dyrere end gennemsnittet, men du får rigtig meget for merprisen. Bæreevnen på 13 siger det meste. Det fås ganske enkelt ikke bedre, og det betyder i praksis, at du med Snedronningen har en luftig varm dyne i mange år fremover.

Det er også værd at bemærke, at fyldet er 100 % gåsedun. Det gør dynen en anelse lettere end gennemsnittet, idet fyldvægten er 500 gram for standardmodellen. Der er også gjort lidt ekstra ud af overfladen, som er 100 % ægyptisk bomuldsfinbatist med Super Soft finish. Sovekomforten bliver dermed nærmest optimal.

Den danskproducerede dyne byder naturligvis også på alle gængse mærkningsordninger som NOMITE, Oeko-Tex og Downafresh. Udvalget af varianter er også helt i topklasse: Modellen fås som både sval, lun og varm, og der er et righoldigt udvalg af tilgængelige dimensioner, hvad enten du foretrækker egen dyne eller vil dele med din partner.


”HEAVEN” – lækker helårsdyne med høj bæreevne

Mærke: by Bedre Nætter
Bæreevne: 12
Udførelse: Store bokskassetter
Fyld: 100 % gåsedun
Fyldvægt: 600 gram for standardmodellen
Bolster: Hvid 100 % bomuldscambric
Certifikater: NOMITE, Downafresh, Oeko-Tex klasse 1
Vaskbarhed: Tåler 60 graders maskinvask og snortørring
Varianter: Fås både i sval, lun og varm udførelse
Størrelser: Fås i både 140 x 200, 140 x 220 og 200 x 220

Navnet ”HEAVEN” er meget beskrivende for denne dyne fra Bedre Nætter. I betragtning af, at du får en ”himmelsk” søvn med 100 % gåsedun, er prissætningen særdeles rimelig. Dynen byder også på en bæreevne på 12, hvilket er over middel, selv for danskproducerede kvalitetsdyner. Det betyder i praksis, at dynen ikke ”klapper sammen” og mister isolationen, selv ved årelang brug.

Dynen er produceret af virksomheden Bedre Nætter, der har gjort det til en målsætnng at skabe en bedre nattesøvn for danskerne. Det gør de med måde senge og madrasser, men også en god dyne hører til blandt de vigtigste ingredienser, når søvnen skal være optimal. Her er HEAVEN et rigtig godt bud. Dynen fås i en lang række varianter, både i forhold til størrelser og isoleringsgrad.

I det store og hele får du ingen ubehagelige overraskelser med denne dyne. Med 600 gram fyldvægt svarer dynen formentlig til det, du er vant til, og bolsteret er også holdt i traditionel 100 % bomuldscambric. Kvaliteten er dog holdt i top, hvilket de mange mærkninger vidner om. Eksempelvis er både vår og fyld såvel Oeko-Tex som Downafresh-mærkede, og bolsterets vævning er også NOMITE-mærket, hvilket gør eksistensen besværlig for husstøvmider.


Hvad er en dundyne?

I modsætning til en dyne med fyld af kunststof, er en dundyne fyldt med naturfyld – nærmere bestemt dun og småfjer fra fugle. Dun og fjer har jo hos de fleste fugle op gennem evolutionen netop udviklet sig til perfektion med ideelle isolerende egenskaber. Naturdun er blot et af mange eksempler på, at menneskeheden ikke formår at overgå naturen, selv ikke med højt udviklet teknologi og viden.

Ideelt set består fyldet i dudyner udelukkende af de helt lette florlette og meget bløde inderdun, men der er som regel også en andel af yderdun og mindre fjer, som også har stor smidighed. Problemet i den sammenhæng er, at dun og småfjer sidder på fuglen i en glidende overgang. Der findes ikke en fast definition af, hvor overgangen fra dun til småfjer præcist ligger.

Den manglende mulighed for at definere fyldet præcist, giver et vist spillerum for fortolkning, og derfor er køb af dundyne i høj grad en tillidssag. En producent kan eksempelvis deklarere, at fyldet er 100 % dun, selv om det måske i virkeligheden er 100 % småfjer på grænsen til at være dun. Omvendt kan en 90 % dundyne bestå af 90 % perfekte dun og 10 % småfjer fra grænseområdet. I dette tænkte eksempel vil den sidstnævnte dyne være at foretrække, selv om den rent specifikationsmæssigt ser ringere ud.

I denne artikel har vi i samarbejde med Bedrenætter gennemgået en række dundyner, som er blandt markedets bedste. Her har vi lagt vægt på at finde dundyner der er dansk produceret, hvor du kan være helt sikker på at din dundyne er i absolut topkvalitet.

I praksis bør du derfor ikke tillægge det alt for stor betydning, om producenten angiver et dunindhold på eksempelvis 90 % eller 100 %. Dette tal er i bedste fald vejledende, og du bør i stedet gå efter en velanskrevet producent.

Du kan i den henseende med fordel købe dundyner, der er danskproducerede. Her er der godt styr på kvalitetssikring og mærkning, og de mest grelle eksempler på over- eller fejlspecificering ses som regel med dyner fra eksempelvis Fjernøsten, som da også i nogle tilfælde kan være mistænkeligt billige.


Hvad er bæreevne?

Selv om det er umuligt at afgøre fyldets beskaffenhed for dig som forbruger, er der heldigvis en rettesnor, som giver dig et meget sikkert fingerpeg. De fleste dundyner specificeres nemlig med en såkaldt ”bæreevne”, der blandt andet er et udtryk for, hvor god dynen er til at rette sig ud efterfølgende, når du har trykket den sammen. Bæreevnen udtrykkes med et tal fra 2-13, hvor 13 er det absolut bedste. Optimal bæreevne kan næsten kun opnås med 100 % dun i bedste kvalitet. Så snart andelen af småfjer stiger, bliver bæreevnen ringere.

Bæreevnen er samtidig også et udtryk for dynens isolationsgrad. Det siger næsten sig selv, at en dyne, der er helt klappet sammen og flad, ikke isolerer nær så godt som en tyk og spændstig dyne. Med årene vil fyldet i dynen til en vis grad slides og miste noget af spændstigheden. Men som tommelfingerregel kan du regne med, at højere bæreevne giver dynen en længere levetid alt andet lige.

Ved valg af dundyne er der selvfølgelig flere parametre, du skal tage hensyn til, men bæreevnen er måske den vigtigste parameter overhovedet. Gå efter højest mulige bæreevne inden for budgettet. Du bør ikke stille dig til tåls med en bæreevne under 10, men omvendt kan du sagtens finde dyner med bæreevne op til 12-13 stykker, uden det behøver gøre dynen nævneværdigt dyrere.


Der er forskel på dun

Der er stor forskel på dunenes kvalitet fra de forskellige fuglearter. I praksis har det vist sig, at andefuglene generelt er de bedste, og i særdeleshed moskusdun og gåsedun er meget anvendte. Den ultimative dun kommer dog fra edderfuglen, men da denne fugleart ikke opdrættes kommercielt, må dunene indsamles manuelt fra fuglenes reddemateriale, og det gør selvsagt dette fyld endog særdeles kostbart.

dun
Der er dog også stor forskel på, hvor i verden andefuglen lever. Det har nemlig vist sig, at de fugle, der leverer i områder med meget varierende klima (som eksempelvis det nordiske eller europæiske) giver langt bedre dun. Uanset om der er varmt eller koldt skal dunene isolere fuglen optimalt, og det giver god mening at disse dun også viser sig at fungere bedst som dynefyld, idet dynen jo netop også optimalt både skal kunne varme og køle alt efter forholdene i soveværelset.

En anden detalje, som også taler for at vælge dun med europæisk oprindelse, er det faktum, at dunenes kvalitet øges med fuglens alder. Desto ældre fuglen er, når den slagtes, desto bedre kvalitet har dunene. I Europa har vi strenge regler og kontrol med dyrevelfærden, og det betyder i praksis, at fuglene har et både bedre og længere liv, før de slagtes, sammenlignet med eksempelvis Østen, hvor dyrevelfærd typisk ikke tillægges helt samme vægt.

Under alle omstændigheder kommer dunene altid fra opdrættede ænder, som er blevet slagtet med henblik på at producere andesteg eller gåsesteg. Så dunene er som sådan blot et restprodukt, der på denne måde udnyttes optimalt. Du behøver med andre ord ikke være bekymret for, at dit valg af dundyne skulle have konsekvenser for dyrene. Vælger du en dyne med europæiske dun, er du samtidig med til at fremme en bedre dyrevelfærd, og får tilmed en dyne i bedre kvalitet.

Du kan læse meget mere i denne spændende artikel, som også udmærker sig ved at have en lang tilknyttet sektion med spørgsmål og svar omkring dundyner.


Dundyner vs. andre typer af dyner

Som alternativ til dundyner fås i dag også dyner med fyld af kunststof, som typisk er hulfiber. I de lidt bedre kunststofdyner kan der være anvendt såkaldt mikrofiber. Fælles for fiberdynerne er, at de typisk er noget billigere end ”rigtige” dyner. Dyner af kunststof er typisk også lidt mere robuste, og tåler bedre hårdhændet vask og håndtering. Kunstfibrene tager heller ikke skade af at være fugtige over længere tid. Det er en fordelagtig egenskab, hvis dynerne for eksempel skal overvintre i et uopvarmet sommerhus eller lignende.

Ulempen ved kunstfibrene er dog, at de ganske enkelt ikke ventilerer nær så godt som naturmaterialer. Kroppen ånder ikke optimalt, og der er større risiko for, at du ligger og sveder, mens du sover. Det giver en ringere søvnkomfort, og øger også behovet for udluftning. Med en fiberdyne er det særligt vigtigt at huske at slå dynen til side om morgenen, så også madrassen kan få lov at dampe af.

Fiberdynens ringere ventilation kan bevirke, at den føles varmere end en traditionel dundyne. Det kan måske lyde forjættende, hvis du hører til dem, der har tendens til at fryse om natten. Her kan du dog alternativt vælge en lidt tykkere dundyne, som holder dig bedre varm. Den optimale søvnkvalitet kan dog kun opnås, hvis kroppen får lov at sænke temperaturen en anelse, og det opnås bedst med en dundyne.

forskellige typer dynerFørhen blev fiberdynerne ofte valgt af allergihensyn, men dette hensyn er ikke nødvendigt at tage i dag. En moderne dundyne er normalt allergivenlig. Gå for eksempel efter dyner med NOMITE-mærket, der effektivt bekæmper husstøvmider, som nok er det største problem for allergikere. Lider du af hudallergi (eller vil gøre, hvad der er muligt for at undgå at udvikle den), kan du også med fordel gå efter Oeko-Tex mærket, der sikrer dig mod potentielt skadelige og allergifremkaldende restkemikalier i stof og fyld. Skæv også til en eventuel Downafresh-mærkning, der blandt andet giver sikkerhed for optimal rensning og varmebehandling af dun og fjer.

Du kan eventuelt også læse denne brevkassebesvarelse hos Sundhedsplejersken.dk, hvor der gives lidt yderligere info om fordele og ulemper ved de forskellige typer af fyld.


Sådan vedligeholder du din dundyne

Der er ingen tvivl om, at mange er bange for at vaske en dyne med naturdun. Der er dog for så vidt intet at være bange for, for dundyner er normalt beregnede til maskinvask, og følger du vaskeanvisningen, forløber processen problemfrit. Naturdun er dog et følsomt materiale, så der er et par vigtige detaljer at huske. Først og fremmest bør du benytte et vaskemiddel uden enzymer, da enzymerne kan ødelægge dunenes gode egenskaber. Her kan du for eksempel bruge et vaskemiddel, der er beregnet til uld. Brug også gerne vaskemaskinens indstilling til skånevask.

Det er også meget vigtigt at dunene tørres grundigt efter vasken. De fleste benytter tørretumbleren, og her skal du påregne adskillige timers tørretid. Et smart trick er at veje dynen, før den vaskes. Efter endt tørring kan du veje den igen. Vejer dynen det samme eller måske lidt mindre, er du sikker på, den er gennemtør. Vejer den mere end før, skyldes det, at der stadig er fugt tilbage, og så skal der mere tørring til. Er vejret til det, er tørring på tørresnor et godt alternativ. Husk dog, at stærkt sollys kan være med til at mørne stoffet og dermed i det lange løb korte lidt af dynens levetid.

Selv om de fleste dundyner er syet med såkaldte bokskassetter, der hjælper med til at holde fyldet på plads og jævnt fordelt, er det en god ide at forebygge, at fyldet klumper sammen. Det kan for eksempel afhjælpes ved at putte 2-3 tennisbolde i tørretumbleren sammen med dynen. Boldene sørger for at ”massere” dynen godt og hjælper med til en jævn fordeling af fyldet. En lignende effekt kan opnås, hvis dynen lufttørres i blæsevejr, så den ruskes lidt under processen.

Dynevask foretages optimalt 2-4 gange årligt. Vasker du dynen for sjældent, ophobes der snavs, husstøvmider og andet utøj. Vaskeprocessen er også med til at bibeholde dynens spændstighed, bæreevne og fyldfordeling, så jævnlig vask giver dig en bedre og sundere dyne. Omvendt er det et ubestrideligt faktum, at vaskeprocessen også slider på blandt andet stof og syninger, så der er ingen grund til at overdrive det. Husk altid at vaske ved 60 grader. Den høje temperatur dræber utøjet og eventuelle skimmelsvampe, så du får en helt frisk og sund dyne.

Hvis du vil læse mere om vask og vedligehold af dundyner, er der udmærkede vejledninger hos blandt andet Jysk.dk og Drømmeland.dk.


Sådan opnår du den bedste søvn

Vi sover gennemsnitligt en tredjedel af livet, og det er der god grund til. Søvnen regenererer og vitaliserer, og uden den er vi ilde stedt, både fysisk og psykisk. Der er selvfølgelig mange parametre, der spiller ind på søvnkvaliteten, herunder naturligvis både madras og pude. Med en god dundyne er du dog godt på vej til at forbedre din søvn betragteligt.

En vigtig faktor i den henseende er dynens størrelse. Alt for mange sover med en dyne, der er for lille. Det kan give anledning til træk og kulde, som i yderste konsekvens kan være medvirkende til eksempelvis led- og rygproblemer. Det kan du læse mere om i denne interessante artikel fra Sundhedsguiden.dk, som også giver en række gode tips til, hvordan du ellers kan forbedre søvnen.

I dag fås de fleste dundyner heldigvis både med ekstra længde og bredde. Prisen stiger selvfølgelig en anelse med dynestørrelsen på grund af de dyre dun, men det er en billig pris for et bedre helbred. Husk på, at en kvalitetsdyne holder i mange år, og at du bruger den mange timer hvert eneste døgn.

En anden faktor, der kan have betydning for dit søvnmæssige velbefindende er dynens vægt. Det er meget individuelt, om man foretrækker en let eller lidt tungere dyne, men nyere forskning indikerer, at nogle personer kan have gavn af en ekstra tung dyne. Du kan eventuelt læse mere om fænomenet i denne artikel hos Videnskab.dk.

En moderne dundyne vejer dog ikke nær så meget som gammeldags dyner, som blandt andet typisk havde et større indhold af de lidt tungere fjer. Dynerne fra vores topti vejer i gennemsnit kun omkring 5-600 gram, hvilket vil være optimalt for de fleste.

Generelt er der et hav af faktorer, som spiller ind på søvnkvaliteten, men pladsen i denne artikel er ikke tilstrækkelig til at komme hele vejen rundt om emnet. Døjer du med dårlig søvn, bør du undersøge sagen nærmere. Start eventuelt med ovennævnte link fra Sundhedsguiden.dk.

Et par enkelte faktorer skal dog kort nævnes her: Nyere forskning viser nemlig, at høje soveværelsestemperaturer og lys har markant negativ indvirkning på søvnkvaliteten. Der skal være helt mørkt i soverummet, og selv en stand-by indikator på et elektronisk apparat kan have betydning.

Der skal også være relativt koldt i rummet – gerne ned til 16-18 grader. Det vil uden tvivl lyde afskrækkende for nogen, men med en god åndbar dyne er det ikke et problem i praksis. Her får kroppen selv mulighed for at indregulere temperaturen, som gerne skal en anelse ned under søvnen.

Følger du disse få råd, er du godt på vej til at få en bedre søvn. Så mangler du bare en ordentligt dyne. Den har du fået ti gode bud på i denne artikel. Så sammen med en god seng og en god madras, skulle alle forudsætninger være på plads for en god, restituerende nats søvn.


FAQ – Ofte stillede spørgsmål

🧐 Hvad er en dundyne?

En dundyne er, i modsætning til dyner med kunststof, en dyne med naturfyld. Helt præcist er dundyner fyldt med dun og småfjer fra fugle. Grunden til at man benytter sig af naturfyld er, at dunene har en enestående isolerende evne, samtidigt med at de er bløde og vejer meget lidt.

🤔 Hvad betyder dynens bæreevne?

Bæreevnen er et udtryk for, hvor god dynen er til at rette sig ud, efter den har været trykket sammen. Skalaen for bæreevnen går fra 2 til 13, og det er næsten kun muligt at opnå topkarakter, hvis dynen består af 100% dun i bedste kvalitet. Ydermere er bæreevnen også et udtryk for, hvor godt dynen isolerer, da en spændstig dyne isolerer mere end en flad og sammenklappet dyne.

😄 Hvor ofte bør man vaske sin dyne?

Det er anbefalet, man vasker sin dyne 2 til 4 gange om året. Bliver dynen vasket for sjældent, vil der ophobe sig snavs, husstøvmider og andet utøj. Ved at vaske dynen, sørger man samtidigt for at bibeholde dynens spændstighed, bæreevne og fyldefordeling.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Her kan du skrive en kommentar til artiklen

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse