Madras Guide 2020 – Find den bedste madras til dine behov

4

I denne artikel sætter vi fokus på madrasser, og ser nærmere på en række madrasser der i øjeblikket er blandt de bedste på markedet. Vi kommer hele vejen rundt om både boksmadrasser, springmadrasser og skummadrasser, der hver især har deres fordele og ulemper. Læs med og bliv klogere på, hvordan du finder den bedste madras.

Vi sover i gennemsnit rundt regnet en tredjedel af livet. Det kan synes som spild af tid, men det forholder sig lige akkurat modsat. Søvnen er nemlig vigtig for både det fysiske og psykiske velbefindende, og en god nats søvn er forudsætningen for, at vi får det maksimale udbytte ud af de vågne timer. En god søvn er desværre ikke nogen selvfølge, men der er mange ting du selv kan gøre for at optimere den. En afgørende faktor er naturligvis sengen eller nærmere bestemt madrassen.

Denne artikel indeholder:
🔸 Gennemgang af forskellige typer madrasser
🔸 Gennemgang af valg af topmadrasser
🔸 Guide til valg af den rigtige madras
🔸 Gode råd til bedre søvn

Vi har forsøgt at finde gode madrasser på tilbud. Det er ikke alle madrasserne der er på tilbud, men vi har gjort alt hvad vi kan for at finde frem til de bedste tilbud lige nu.


Gennemgang af forskellige typer madrasser

Vi lægger ud med en gennemgang af de bedste madrasser på markedet. Vi holder os til europæiske kvalitetsprodukter, som altid lever op til specifikationerne og typisk er markant bedre rent kvalitetsmæssigt. Derfor finder du eksempelvis ingen billige madrasser fra Østen, men hovedsageligt madrasser lavet i Danmark og Belgien. Denne madras test er ikke videnskabeligt dokumenteret, men har til formål at give dig en bedre i idé om hvad du skal kigge efter, når du skal købe ny madras.

Efter gennemgangen guider vi dig igennem valget af den bedste madras til netop dit behov. Afslutningsvis gå vi desuden lidt i dybden med, hvorfor madrassen og den gode søvn er så vigtig.


Venus Boxmadras – med ekstra lækker topmadras inkluderet (Netop nu på tilbud)

venus madrassen

Du kan læse mere om Venus madrassen her

Bemærk: Venus boxmadrassen er i øjeblikket nedsat med 55%. Størrelsen 180 x 200 koster lige nu 8.999 kr. – nedsat fra 19.999 kr. De andre størrelser i serien er også nedsat. Læs mere her.

Produktionsland: Danmark
Fjedertype: Dobbelt fjederlag med pocketfjedre, 254 + 254 fjedre pr. kvadratmeter
Antal komfortsoner: 5
Fasthed: Medium eller Fast
Garanti: 15 års garanti på ramme og fjedrebund
Størrelser: 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 120 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm og 180 x 200 cm
Højde: 64 cm (19 cm ben, 36 cm madras, 9 cm topmadras)
Inkluderet topmadras: Valgfri Celsius Top eller Latex Top – begge med 60 mm kerne og opgraderet betræk med kølende bambusfibre
Inkluderet i prisen: Ben (flere valgmuligheder) samt fri levering
Polstring: 25 millimeter temperaturfølsom Cooltex-skum
Bolster: Sort Venus-møbelstof
Ramme: 14 centimeter træramme
Ombytningsmulighed: 30 dage mod gebyr

Ekstra fokus på lækkert design

Model Venus er en atypisk boxmadras, hvor der er kælet lidt ekstra for designet. Modellen er blandt andet beklædt med specialdesignet sort møbelstof, og der er flere valgmuligheder med hensyn til benene, der er inkluderet i prisen.

Selv om designet er tilgodeset, er der ikke sparet på funktionalitet og komfort: Boxmadrassen er udstyret med dobbelt fjedrelag med 2 x 254 fjedre pr. kvadratmeter. Det mest bemærkelsesværdige er dog måske polsteret i Cooltex-skum, der kan opbevare og frigive varme. Dermed er polsteret med til at holde sovetemperaturen mere konstant, og udmærker sig desuden ved uovertruffen ventilation og åndbarhed.

Opgraderet topmadras inkluderet i prisen

Venus-boxmadrassen hører ikke til blandt de helt billige modeller og du får faktisk rigtig meget boxmadras for pengene her. Ud over flot design og Cooltex-polstring er konstruktionen af selve boxmadrassen også gjort robust med en ekstra høj træramme på 14 cm.

Prisen inkluderer også en ekstra kraftig topmadras med hele 60 mm kerne, hvor du kan vælge mellem en varm memory-skum eller en køligere og mere ventilerende latex. Her ville valget normalt stå mellem en topmadras med 40 mm kerne af en af de valgte materialer.

Selve betrækket til begge typer af topmadrasser er desuden forstærket med bambusfibre, der har en kølende effekt, samt gør topmadrassen mere modstandsdygtig overfor hverdagens slitage.

Venus findes i følgende størrelser:

Vælg 80 x 200
Vælg 90 x 200
Vælg 120 x 200
Vælg 140 x 200
Vælg 160 x 200
Vælg 180 x 200

Du kan se alle Venus senge her.


Ideel Komfort bokmadras

ideel_komfort_boksmadras

 

Produktionsland: Danmark
Fjedertype: Pocketfjedre, 220 fjedre pr. kvadratmeter
Antal komfortzoner: 7
Fasthed: Medium eller Fast
Garanti: 25 års garanti på ramme og fjedrebund
Størrelser: 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 120 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm og 180 x 200 cm
Højde: Samlet 62 cm (19 cm ben, 36 cm madras, 7 cm topmadras)
Inkluderet topmadras: Valgfri Celsius Top eller Latex Top – begge med 60 mm kerne
Inkluderet i prisen: Ben og levering
Polstring: 25 millimeter hybridskum
Bolster: Premium møbelstof
Ramme: 14 centimeter træramme
Ombytningsmulighed: 30 dage mod gebyr

Boksmadras med 7 komfortzoner og 25 års garanti

Ideel Komfort er en boxmadras, der derfor ikke kræver separat sengeramme. Den leveres med hele 19 cm høje ben, så du nemt kan komme både op i sengen om aftenen og ud af den igen om morgenen.

Ideel Komfort er en af de første boksmadrasser herhjemme med hele 7 komfortzoner. Normal har almindelige madrasser og boksmadrasser 5 komfortzoner. Men på Ideel Komfort er der tilføjet to ekstra zoner lige på hver side af lænden.

Det gør overgangen mellem skuldrepartiet og lænden og mellem lænden og hofterne mere behagelig, og sikrer en bedre liggekomfort i sengen. Samtidig mindskes risikoen for, at du vågner op om natten, fordi dine ben er begyndt at sove. Det skyldes, at risikoen for at der bliver lukket for blodomløbet ned til benene, mindskes på grund af de ekstra to komfortzoner.

Ombytningsgaranti på fastheden

Du kan frit vælge mellem medium eller fast fasthed på boksmadrassen. Skulle du have valgt forkert, kan du få selve madrassen ombyttet mod et mindre gebyr inden for de første 30 dage efter modtagelsen.

Vælg også mellem enten Celcius skum- eller latex-topmadras. Vælg den første, hvis du tit fryser om natten og den sidste, hvis du har det med at døje med varmen, når du sover.

Ideel Komfort fås i disse størrelser:

Vælg 80 x 200
Vælg 90 x 200
Vælg 120 x 200
Vælg 140 x 200
Vælg 160 x 200
Vælg 180 x 200

Du kan læse mere om Ideel Komfort her. 


Ideel Harmoni boksmadras

ideel_harmoni_boksmadras

Produktionsland: Danmark
Fjedertype: Pocketfjedre, 250 fjedre pr. kvadratmeter
Antal komfortzoner: 5
Fasthed: Medium eller Fast
Garanti: 20 års garanti på ramme og fjedrebund
Størrelser: 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 120 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm og 180 x 200 cm
Højde: Samlet 49 cm (19 cm ben, 23 cm madras, 7 cm topmadras)
Inkluderet topmadras: Valgfri Celsius Top eller Latex Top – begge med 40 mm kerne
Inkluderet i prisen: Ben og levering
Polstring: 25 millimeter polyetherskum
Bolster: Nej
Ramme: 8 centimeter træramme
Ombytningsmulighed: 30 dage mod gebyr

Minimalistisk design i høj kvalitet

Ideel Harmoni er en boksmadras holdt i et minimalistisk design, hvor alle unødvendige designdetaljer er fjernet, så det bliver nemmere at få boxmadrassen til at passe ind i den stil, du allerede har i dit soveværelse. Samtidig er sengen holdt i en forholdsvis neutral antracit-farve, der passet til alt.

Du kan få boksmadrassen i flere forskellige størrelser, hvoraf de dobbelte versioner på 160 og 180 cm i bredden kan fås med en praktisk gavl i samme farve som resten af sengen.

250 pocketfjedre, 30 dages ombytningsret og 20 års garanti

Selv om Ideel Harmoni ikke hører til de dyreste boxmadrasser på markedet, er den alligevel udstyret med hele 250 pocketfjedre pr. kvadratmeter. Hver enkelt fjeder er pakket ind i sin egen stofpose. Det øger holdbarheden af fjederen, og er med til at sikre, at alle fjedre sidder helt præcist i sengen.

Du kan vælge mellem to forskellige fastheder på fjedrene, ligesom du kan vælge en 95+-version af sengen, hvis du vejer mere end 95 kg. Det sikrer dig den bedste liggekomfort, uanset hvilken vægt du har.

Skulle du få valgt en for blød eller for hård fasthed, kan du ombytte boxmadrassen til en anden fasthed inden for de første 30 dage efter modtagelsen mod gebyr.

Endelig kan du glæde dig over, at producenten giver hele 20 års garanti på brud på både sengeramme og fjedre. Du får kort sagt ekstra god kvalitet for alle pengene, hvis du vælger en Ideel Harmoni boksmadras.

Ideel Harmoni fås i disse størrelser:

Vælg 80 x 200
Vælg 90 x 200
Vælg 120 x 200
Vælg 140 x 200
Vælg 160 x 200
Vælg 180 x 200

Du kan læse mere om Ideel Harmoni her. 


Jupiter Wood – Lækker seng til en god pris

jupiter_wood_madras

Bemærk: Jupiter Wood madrassen er i øjeblikket nedsat med 53%. Den koster lige nu 5.999 kr. – nedsat fra 12.999 kr. De andre størrelser i serien er også nedsat. Du kan læse mere om sengen her.

Produktionsland: Danmark
Fjedertype: Pocketfjedre, 220 fjedre pr. kvadratmeter
Antal komfortsoner: 5
Fasthed: Medium, Fast eller Ekstra fast
Garanti: 10 års garanti på ramme og fjedrebund
Størrelser: 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 120 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm og 180 x 200 cm
Højde: Samlet 49 cm (19 cm ben, 23 cm madras, 7 cm topmadras)
Inkluderet topmadras: Latextopmadras, der har en kerne på 40 mm
Inkluderet i prisen: Ben og levering
Polstring: 25 millimeter Polyetherskum
Bolster: Møbelstof
Ramme: 8 centimeter ramme i svensk fyrretræ
Ombytningsmulighed: 30 dage mod gebyr

Jupiter Wood er en praktisk boxmadras, der er produceret i Danmark. Man kan derfor trygt stole på, at sengen er lavet med de allerbedste materialer på markedet.

Med Jupiter Wood medfølger der egetræsben. Disse ben skal monteres på sengen efter modtagelse, hvorefter man har en komfortabel seng med en lang levetid. Jupiter Wood er kendt for at være en boxmadras med et højt komfortniveau, da den består af 5 komfortzoner, pocketfjedre samt en polstring af polyetherskum.

5 komfortzoner og moderne pocketfjedre

Boxmadrassen Jupiter Wood består af i alt 5 komfortzoner, der sørger for at støtte kroppens individuelle dele på en forskellig måde. På den måde opnår kropsdelene lige præcis den støtte, som de har brug for. Da alle sover forskelligt, er det vigtigt med en individuel og tilpasset støtte, som denne seng sørger for.

Derudover består madraskernen af moderne pocketfjedre, der alle tilpasser sig individuelt efter, hvor man ligger på madrassen. Det sørger for en optimal aflastning og støtte hver nat. Sengen kommer med 220 pocketfjedre pr. kvadratmeter.

To separate madraskerner og solid træramme

Når det kommer til en boxmadras, så er det vigtigt med et solidt fundament. Jupiter Wood kommer med en solid træramme, der både omkranser og beskytter madrassen. Trærammen er produceret af svensk fyrretræ og har en kernetykkelse på 8 centimeter. Man kan derfor være sikker på, at sengen er holdbar, hvis man sørger for at passe godt på den.

Derudover består boxmadrassen af to separate madraskerner, der er samlet i et enkelt betræk. Det vil sige, at to personer kan vælge hver deres fasthed og stadig sove i den samme seng.

Ventilerende latextopmadras

Da topmadrassen er sengens øverste lag, er det vigtigt med en komfortabel og behagelig model. Ved køb af Jupiter Wood boxmadras medfølger der en latextopmadras med en kernetykkelse på 4 centimeter. I og med topmadrassen er lavet af latex, er den både åndbar og ventilerende, hvilket sørger for, at sved, varme og fugt hurtigt bliver afledt. Dette er en fordel for forbrugere, der har det varmt om natten.

Fordele ved Jupiter Wood:
🔵 Ventilerende og åndbar latextopmadras
🔵  To separate madraskerner
🔵 Solid træramme med 8 centimeter kernetykkelse
🔵 220 pocketfjedre pr. kvadratmeter
🔵 5 komfortzoner

Jupiter Wood boxmadras findes i følgende størrelser:

80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Du kan se alle Jupiter Wood sengene her.


Bergen (boksmadras) – luksusmodel med mange fordele

bergen madrasDu kan læse mere om Bergen madrassen her

Produktionsland: Danmark
Fjedertype: Dobbelt fjederlag med pocketfjedre, 261 + 150 fjedre pr. kvadratmeter
Antal komfortsoner: 5
Fasthed: Medium eller Fast
Garanti: 15 års garanti på ramme og fjedrebund
Størrelser: Fås i længder på både 200 og 210 cm samt i bredderne 80, 90, 120, 140, 160 og 180 cm
Højde: 37 cm uden ben
Inkluderet topmadras: Valgfri Celsius Top eller Latex Top – begge med 40 mm kerne
Inkluderet i prisen: Ben og fri levering
Polstring: 25 millimeter latex
Bolster: Møbelstof med Antislide
Ramme: 12 centimeter træramme
Ombytningsmulighed: 30 dage mod gebyr

Dobbelt fjederlag og latex-polstring

Med boxmadrassen model Bergen bevæger du dig op i den lidt højere prisklasse. Men det er der bestemt også mange gode grunde til. Eksempelvis er denne model udstyret med dobbelt fjedrelag, som i alt giver dig mere end 400 fjedre pr. kvadratmeter, hvilket øger komforten betragteligt.

I modsætning til billigere boxmadrasser får du med Bergen også en polstring med hele 25 mm latex, og det giver flere fordele. Først og fremmest er latexen køligere og mere åndbar end de skumprodukter, der bruges i billigere boxmadrasser. Latex udmærker sig også ved at være en mere slidstærk polstring, der ikke ”klapper sammen” over tid. Med Bergen får du da også hele 15 års garanti.

Stor fleksibilitet ved særlige behov

Model Bergen er også det oplagte valg, hvis du har særlige ønsker til din boxmadras. Eksempelvis fås denne model også i en ekstra lang version, og vil du tilføje yderligere luksus, kan den medfølgende topmadras med 40 mm kerne opgraderes til en ekstra komfortabel version med 50 % tykkere kerne.

Bemærk også bolsteret, der er solidt udført i slidstærkt møbelstof. En yderligere finesse er, at overfladen er udført med Antislide, som holder topmadrassen bedre på plads, så den bliver, hvor den skal.

Bergen findes i følgende størrelser:
Vælg 80 x 200
Vælg 90 x 200
Vælg 120 x 200
Vælg 140 x 200
Vælg 160 x 200
Vælg 180 x 200

Du kan se alle Bergen modeller her.


Senses Lux (boxmadras) – opgraderet grundmodel

senses lux madrasser

Du kan læse mere om Senses Lux madrassen her

Produktionsland: Danmark
Fjedertype: Pocketfjedre i 2 lag, 254 fjedre pr. kvadratmeter
Antal komfortsoner: 5
Fasthed: Medium eller Fast
Garanti: 15 års garanti på ramme og fjedrebund
Størrelser: 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 120 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm og 180 x 200 cm
Højde: 63 cm (19 cm ben, 36 cm madras, 8 cm topmadras)
Inkluderet topmadras: Valgfri Celsius Top eller Latex Top – begge med 60 mm kerne og vaskbart betræk
Inkluderet i prisen: Ben (flere valgmuligheder) samt fri levering
Polstring: 25 millimeter temperaturfølsom Cooltex-skum
Bolster: Møbelstof med Antislide
Ramme: 14 centimeter træramme
Ombytningsmulighed: 30 dage mod gebyr

Rigtig meget boxmadras for pengene

Senses Lux er, som navnet næsten også antyder, en luksusudgave af grundmodellen Senses Classic. Prisen er en smule højere, men ikke meget, når de mange forbedringer tages i betragtning. De omfatter blandt andet udlægning af fjedre i to lag og opgradering af den medfølgende topmadras til 50 % ekstra kernetykkelse. Der gives også hele 15 års garanti på denne forbedrede model.

Forbedret design og polstring

Også designet er kraftigt forbedret: Her får du blandt andet bolster af slidstærkt møbelstof, som endvidere udmærker sig ved at være udstyret mwed Antislide-overflade, som effektivt holder topmadrassen på plads.

Med Senses Lux får du også en polstring med Cooltex-skum, der hører til de mest åndbare og temperaturregulerende polstringstyper inden for skumpolstring. Prisen inkluderer også ben, og her får du valgmulighed mellem flere forskellige design og farver.

Senses Lux findes i følgende størrelser:
Vælg 80 x 200
Vælg 90 x 200
Vælg 120 x 200
Vælg 140 x 200
Vælg 160 x 200
Vælg 180 x 200

Du kan se alle Senses Lux modeller her.

Vi har lavet en hel artikel kun omhandlende boksmadrasser, hvis du ønsker at vide mere. Du kan læse boksmadras artiklen her.


BN 300 HR (springmadras) – høj kvalitet til prisen

bn 300 madrassen

Du kan læse mere om BN 300 HR her

Bemærk: Vi har fundet BN Latex Springmadrassen, som i øjeblikket på tilbud hos forhandleren, hvor den er nedsat med 50%. Det betyder at du kan købe eksempelvis 90 x 200 modellen for 2.499 kr. – nedsat fra 4.999 kr. – De andre størrelser i modellen er også nedsat. Læs mere her.

Produktionsland: Belgien
Fjedertype: Pocketfjedre, 300 fjedre pr. kvadratmeter
Antal komfortsoner: 5
Fasthed: Medium eller Fast
Garanti: 10 års garanti på fjedre
Størrelser: 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 120 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm og 180 x 200 cm
Højde: 21 cm
Inkluderet i prisen: Fri levering
Polstring: 35 millimeter High Resilient skum
Bolster: Aftageligt og vaskbart, behandlet med AEGIS Antibakteriel
Ombytningsmulighed: 30 dage mod gebyr

God sovekomfort til attraktiv pris

Har du allerede en sengeramme, er springmadrassen er god løsning, og her udmærker BN 300 HR sig med rigtige gode specifikationer til prisen. Den 21 cm tykke madras er nemlig baseret på hele 300 pocketfjedre pr. kvadratmeter, omgivet af en polstring af 35 mm tykt High Resilient skum med høj spændstighed. Madrassen er produceret i Belgien, og der er 10 års garanti på fjedrene.

Fleksibel madras i mange varianter

Med BN 300 HR er du næsten sikker på altid at kunne finde en variant, der passer til dit behov. Madrassen fås i alle gængse størrelser, og kommer i både medium og fast udførelse. Bemærk i øvrigt, at det mod et gebyr er muligt at få modellen ombyttet til en anden fasthed, hvis det viser sig, at du har valgt forkert i første omgang.

BN 300 HR findes i følgende størrelser:
Vælg 80 x 200
Vælg 90 x 200
Vælg 120 x 200
Vælg 140 x 200
Vælg 160 x 200
Vælg 180 x 200

Du kan se alle BN 300 HR modeller her. 


Springcomfort (springmadras) – med hele 7 komfortzoner

springcomfort springmadras

Læs mere om Springcomfort ved at klikke her

Produktionsland: Ikke oplyst
Fjedertype: Pocketfjedre, 274 fjedre pr. kvadratmeter
Antal komfortsoner: 7
Fasthed: Medium eller Fast
Garanti: 5 års garanti på fjedre
Størrelser: 90 x 200 cm, 120 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm og 180 x 200 cm
Højde: 22 cm
Inkluderet i prisen: Fri levering
Polstring: 45 millimeter polyetherskum
Bolster: Kuvertsyning med møbelstof
Ombytningsmulighed: 30 dage mod gebyr

Ekstra komfort med mange zoner

Som de fleste andre springmadrasser er også Springcomfort inddelt i komfortzoner. Med denne madras får du dog hele 7 zoner, hvilket ligger noget over gennemsnittet. Zoneinddelingen er med til at sikre, at alle dele af kroppen støttes ensartet, når du ligger på madrassen. Har du for eksempel brede skuldre eller brede hofter, vil de mange zoner gøre det mere komfortabelt at ligge på siden.

God kvalitet i både bolster og polstring

Springcomfort er ret moderat prissat, men der er hverken sparet på bolster eller polstring. De 275 fjedre/m2 er polstrede med 45 mm polyesterskum, og bolsteret er slidstærkt møbelstof med kuvertsyning. Prisen inkluderer også levering samt 5 års fjedergaranti, og madrassen fås i to forskellige fastheder.

Springcomfort findes i følgende størrelser:
Vælg 90 x 200
Vælg 120 x 200
Vælg 140 x 200
Vælg 160 x 200
Vælg 180 x 200
Vælg 90 x 210

Derudover kan du få Springcomfort på specialmål, ligesom du har mulighed for at få Spingcomfort i en version, hvor der ligger to 90 x 200 cm madrasser i et 180 cm bred betræk. Det er smart, hvis der er stor forskel på jeres kropsvægt. Så kan I få springmadrasserne i hver side i den fasthed, som passer til jeres vægt.

Du kan se hele oversigten over madrasserne ved at klikke her.


BN 500 Pulse (springmadras) – med ekstra mange fjedre

bn 500 pulse madras

Du kan læse mere om BN 500 Pulse her

Produktionsland: Belgien
Fjedertype: Pocketfjedre, 500 Vertex-fjedre pr. kvadratmeter
Antal komfortsoner: 5
Fasthed: Medium eller Fast
Garanti: 15 års garanti på fjedre
Størrelser: 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 120 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm og 180 x 200 cm
Højde: 22 cm
Inkluderet i prisen: Fri levering
Polstring: 40 millimeter Pulse Latex
Bolster: Aftageligt og vaskbart, behandlet med AEGIS Antibakteriel
Ombytningsmulighed: 30 dage mod gebyr

Bløde Vertex-fjedre øger komforten

BN 500 Pulse er topmodellen inden for BN-serien. Med denne madras får du hele 500 fjedre pr. kvadratmeter. Et stort antal fjedre fordeler vægten bedre og øger dermed komforten, men vil typisk også gøre madrassen lidt for fast. Det har producenten dog løst ved at anvende Vertex-fjedre, som er en anelse blødere end standardfjedre.

Uovertruffen polstring i Pulse Latex

Latex anses af de fleste som værende det optimale materiale til polstring af madrasser og topmadrasser. Med BN 500 Pulse har producenten dog taget skridtet fuldt ud og opgraderet til Pulse Latex. Her er der tale om nyeste latex-teknologi, hvor naturgummiet i produktionen vulkaniseres indefra og ud. Det giver latexen en mere luftig og fleksibel karakter, og bidrager dermed til endnu bedre komfort.

BN 500 Pulse findes i følgende størrelser:
Vælg 80 x 200
Vælg 90 x 200
Vælg 120×200
Vælg 140 x 200
Vælg 160 x 200
Vælg 180 x 200

Du kan se hele oversigten over madrasserne ved at klikke her.


Airpur Senses (springmadras) – med formbart Visco-skum

bn 500 pulse madras

Du kan læse mere om Airpur Senses ved at klikke her

Produktionsland: Belgien
Fjedertype: Pocketfjedre, 300 fjedre pr. kvadratmeter
Antal komfortsoner: 5
Fasthed: Medium eller Fast
Garanti: 15 års garanti på fjedre
Størrelser: 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 120 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm og 180 x 200 cm
Højde: 21 cm
Inkluderet i prisen: Fri levering
Polstring: 35 millimeter Visco
Bolster: Aftageligt og vaskbart, behandlet med AEGIS Antibakteriel
Ombytningsmulighed: 30 dage mod gebyr

Polstringen former sig efter din krop

Hvis du sætter pris på en madras, der former sig en smule efter din krop, kan du med fordel se nærmere på Airpur Senses springmadrassen, der er polstret med 35 mm Visco, som er en såkaldt memory-skum. Din kropsvarme gør skumlaget lidt blødere, og der vil derfor dannes små midlertidige fordybninger i madrassen, som understøtter din liggestilling, når du ligger på madrassen.

Kombinationen med memoryskum og en kerne af fjedre er helt optimal. En madras af rent memoryskum ville typisk være for varm, men takket være fjederkernen får du både formbar overflade og tilpas kølighed natten igennem.

Robust konstruktion med 15 års garanti

Madraskernen er baseret på pocketfjedre, hvor hver enkelt fjeder er indsyet i sin egen lomme og dermed fungerer uafhængigt af de øvrige. Der er 300 fjedre pr. kvadratmeter, der sammen med polstringen sikrer optimal komfort. Bemærk, at der er hele 15 års garanti på fjedrene.

En væsentlig detalje er også det aftagelige og vaskbare betræk, der blandt andet er behandlet med AEGIS Antibakteriel. Det er et særligt stof, som sikrer, at hverken støvmider eller andet utøj kan leve i betrækket.

Airpur Senses findes i følgende størrelser:
Vælg 80 x 200
Vælg 90 x 200
Vælg 120 x 200
Vælg 140 x 200
Vælg 160 x 200
Vælg 180 x 200

Du kan se hele oversigten over madrasserne ved at klikke her.


Airpur Fresh (springmadras) – meget attraktiv prissætning

bn 500 pulse madras

Læs mere om Air Fresh springmadrassen her

Produktionsland: Belgien
Fjedertype: Pocketfjedre, 500 Vertex-fjedre pr. kvadratmeter
Antal komfortsoner: 5
Fasthed: Medium eller Fast
Garanti: 15 års garanti på fjedre
Størrelser: 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 120 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm og 180 x 200 cm
Højde: 22 cm
Inkluderet i prisen: Fri levering
Polstring: 35 millimeter Freshgel Visco
Bolster: Aftageligt og vaskbart, behandlet med AEGIS Antibakteriel
Ombytningsmulighed: 30 dage mod gebyr

Ny polsterteknologi øger åndbarhed og kølighed

Den optimale søvn forudsætter, at kroppen ikke bliver for varm, og det kan være et problem, hvis polstringen er udført med traditionelt skum. Denne problemstilling har producenten adresseret direkte med Airpur Fresh-springmadrassen.

Her er der valgt en god Visco-memoryskum, hvor skummen er optimeret med Freshgel, der ligger som blå gel perler inde i skummen. Freshgel bidrager med både trykaflastning og øget åndbarhed og kølighed.

Overraskende meget madras til prisen

Madrassen ligger prismæssigt i den lave ende af spekteret, men alligevel får du hele 500 fjedre pr. kvadratmeter, hvilket sjældent ses i denne prisklasse. Der er endda anvendt Vertex-fjedre, hvis ekstra blødhed kompenserer for de mange fjedre og giver en passende fasthed som slutresultat. Også fjedergarantien på 15 år er et særsyn for prisklassen. Madrassen fås i både medium og fast hårdhed, så den kan bruges af flere vægtklasser.

Airpur Fresh fås i følgende størrelser:
Vælg 80 x 200
Vælg 90 x 200
Vælg 120 x 200
Vælg 140 x 200
Vælg 160 x 200
Vælg 180 x 200

Du kan se hele oversigten over madrasserne ved at klikke her.


Signatur springmadras

signatur_madrassen

Produktionsland: Danmark
Fjedertype: Pocketfjedre, 260 fjedre pr. kvadratmeter
Antal komfortzoner: 5
Fasthed: Medium eller Fast – fås også i 95+ version
Garanti: 15 års garanti på ramme og fjedrebund
Størrelser: 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 120 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm og 180 x 200 cm
Højde: Samlet 19 cm
Inkluderet topmadras: Nej
Polstring: 25 millimeter latex
Betræk: Premium møbelstof
Ombytningsmulighed: 30 dage mod gebyr

Signatur springmadras fra Bedre Nætter er en lækker madras med latexpolstring og aftageligt betræk med møbelstof. Madrassen har 260 pocketfjedre pr. kvadratmeter og anvender 5 komfortzoner for optimal sovekomfort.

Madrassen fås i to fastheder (fast og medium) og fås også i en særlig 95+-version med hele 500 multipocket-fjedre pr. kvadratmeter til dig, som vejer mere end 95 kilo. Derved er du sikret den mest optimale støtte til kroppen, uanset hvad du vejer.

Opgradér din seng med en luksusmadras

Vælger du en Signatur springmadras får du en luksusmadras i topklasse. Madrassen er det perfekte valg til både traditionelle senge, elevationssenge og som springmadraslag i en kontinentalseng.

Udover de mange pocket-fjedre og de 5 komfortzoner, er det især latex-polstringen, det bidrager til den øgede søvnkomfort. For i modsætning til almindeligt koldskum, er latex et naturprodukt, der bedre tillader kroppen at ånde, ligesom det er bedre til at transportere fugt væk fra kroppen under søvnen. Det giver en køligere madras, end du får med skumpolstrede madrasser.

15 års garanti og 30 dages ombytningsret

At der er tale om en kvalitetsmadras i ekstra høj – og i øvrigt dansk – kvalitet, understreges af, at producenten giver hele 15 års garanti mod ramme- og fjedrebrud i madrassen.

Samtidig kan du også få ombyttet madrassen i op til 30 dage efter modtagelsen, hvis det viser sig, at du har fået valgt en forkert fasthed. Netop fastheden spiller en stor rolle for din søvnkomfort og giver problemer, uanset om du vælger en for hård eller for blød fasthed.

Signatur madrassen findes i følgende størrelser: 

80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Hvis du vejer + 95 kg, så skal du vælge disse: 

80 x 200
90 x 200
90 x 210
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Du kan se hele oversigten over madrasserne ved at klikke her.

Hvis du ønsker at læse mere om springmadrasser, så har vi lavet en hel springmadras artikel her.


Guide til valg af madras…

I de foregående afsnit har vi gennemgået en række af de bedste madrasser på markedet. I oversigten har vi medtaget forskellige madrastyper og madrasser i forskellige prisklasser. Så der er med sikkerhed en madras, der kan opfylde dine behov og ønsker. Valget af madras involverer dog overvejelse af en række faktorer, som vi vil guide dig igennem i det følgende. I denne madras test gennemgår vi i samarbejde med Bedrenætter en række vigtige punkter som du bør vide, når du køber en ny madras:

Boxmadras, springmadras eller skummadras?

Først og fremmest har du brug for at vælge den rigtige kategori af madrasser. De falder i tre hovedkategorier med henholdsvis boksmadrasser, springmadrasser og skummadrasser.

Boxmadrassen er meget populær i dag, idet den typisk leveres med ben eller meder, og dermed udgør en færdig seng, der er klar til brug. Det er bekvemt og minimalistisk, og du får meget seng for pengene med en boxmadras.

Hvis du allerede har en færdig sengeramme, er det derimod springmadrassen, du har brug for. Den er forholdsvis blød og bøjelig, og kræver derfor en ekstern ramme og et underlag af eksempelvis trælameller eller andet åndbart.

En springmadras kan godt undtagelsesvis ligge direkte på gulvet, men det går ud over åndbarheden, idet madrassen så ikke ventileres nedefra. En enkelt overnatning kan til nød gå med denne løsning, men generelt er det hverken godt for madrassen eller komforten.

De fleste springmadrasser har desuden den fordel, at de er vendbare og kan bruges på begge sider. Da det ofte er polsteret, der først mister sin elasticitet, får du næsten dobbelt levetid for springmadrassen, hvis du vender den om.

Skummadrassen er den billige løsning, som bedst egner sig til nødløsninger. Madrasser i rent kunstskum giver typisk ikke en tilfredsstillende sovekomfort, hverken temperaturmæssigt eller ergonomisk. Vi har dog medtaget en enkelt madras i ren latex-skum, som netop klarer sig godt på både temperatur og ergonomi. Denne madras er dog i en lidt anden prisklasse end de billige skummadrasser, men det er til gengæld en praktisk madras, du sagtens kan byde eksempelvis dine overnattende gæster.

Overvejelser omkring pris

Prisen er for de fleste en vigtig faktor, når der skal købes ind til hjemmet, og det gælder selvsagt også, når det handler om madrasser. Madrasser fås i dag i alle prisklasser, og du kan sagtens anskaffe dig en billig madras fra Østen, hvis du vil gå den vej.

En alt for billig pris er dog som regel ensbetydende med manglende eller meget kortvarig garanti samt et komfortniveau, der måske ikke en gang står mål med prisen. Pris og kvalitet følges ikke nødvendigvis 100 % ad, når det gælder madrasser, men en god madras fås normalt ikke til lavpris.

I denne guide har vi derfor haft fokus på dansk- eller europæisk producerede madrasser, da det erfaringsmæssigt kun er her, du får optimal valuta for pengene.

Tænk langsigtet når du vælger madras

Når du lægger budget i forhold til madras-indkøb, kan du med fordel tænke lidt mere langsigtet. En billig madras vi ofte være slidt op i løbet af et par år, hvor fjedrene efterhånden bliver slappe og polstringen mister sin spændstighed. Her vil du så allerede skulle ud og købe ny madras, hvis du ønsker at have en rimelig sovekomfort.

En kvalitetsmadras kan til gengæld holde i rigtig mange år, og her er der ofte helt op til 10-15 års garanti på fjedrene. I praksis kan kvalitetsmadrassen derfor over tid være en bedre forretning, end gentagende udskiftninger af de mere prisbillige produkter. Kvalitetsmadrassen sparer dig også for alt bøvlet med at skulle smide den gamle madras ud og slæbe den nye ind, ligesom det sikrer dig en fortløbende og stabil komfort.

Hvad er god nats søvn værd?

Det er også vigtigt at have fokus på, at en madras ikke blot er et forbrugsgode på linje med et stort tv eller en ekstra stor pose slik fredag aften. De mange luksusgoder vi måske prioriterer, er ganske vist med til at forsøde tilværelsen. Men de helt grundlæggende forudsætninger for at have det godt, er opfyldelsen af de helt basale behov som mad, varme og ikke mindst søvn. Her spiller madrassen selvsagt en central rolle.

god madras og god soevnTænk på, at vi i gennemsnit tilbringer 8 timer i døgnet på madrassen. Vælger du en lidt bedre madras til eksempelvis 10.000 kroner, som måske holder 15 år, svarer det til en udgift på 7 øre i timen, når du sover – eller 60 øre for en god nats søvn!

Køber du en rigtig billig madras, kan du således måske spare 50 øre på en nattesøvn, men er det nu også besparelsen værd? De fleste vil nok kunne være enige i, at de par håndører er særdeles godt givet ud, hvis resultatet er en bedre søvn og et større udbytte af den efterfølgende dag.

Al forskning viser, at søvnen har afgørende indflydelse på vores velbefindende, og de fleste vil nok også vide det fra egne erfaringer. Hvor meget vil du betale for at kunne vågne frisk og veludhvilet, og dagen igennem kunne føle dig vital og fuld af energi?

Sidst i artiklen kommer vi lidt nærmere ind på, hvilken afgørende betydning søvnen har, og hvordan kiropraktorer og andre eksperter vurderer madrassens rolle i forhold til søvn og helbred generelt.

Hvilken fasthed skal madrassen have?

Fastheden er nok den mest afgørende egenskab i valget af madras. Som tommelfingerregel kan du gå ud fra din vægt, når du skal vælge – og det betaler sig ikke at lyve om den.

Vejer du under 75 kilo, bør du typisk gå efter madrasser med en medium fasthed. 2-300 fjedre pr. kvadratmeter vil normalt være optimalt. Er der flere fjedre, bør de enten være fordelt i to lag, eller være af Vertex-typen, der er lidt længere og blødere end standardfjedre.

Vejer du mellem 75 og 95 kilo, er det som regel den hårde madras, der giver dig den bedste understøttelse. Også her vil 2-300 fjedre pr. kvadratmeter være optimalt, eller alternativt flere fjederlag eller brug af Vertex-fjedre, hvis du foretrækker en model med ekstra mange fjedre.

Vejer du over 95 kilo, kan du med fordel gå efter faste madrasser med et større antal fjedre end normalt, typisk betegnet som multipocket-fjedre. Her får du typisk op til 5-600 fjedre pr. kvadratmeter, måske endda mere.

Hvis du vælger en madras i god kvalitet fra en anerkendt leverandør, vil den typisk kunne fås i forskellige varianter, og her er der som regel mulighed for at vælge en konstruktion og fasthed, som passer til din personlige kropsbygning.

Det er ikke nok at prøve madrassen et par minutter i butikken

Mange butikker med senge og madrasser tilbyder, at du kan afprøve madrassen i butikken. I praksis er det dog en service, som du reelt ikke kan bruge til så meget. Du ligger på sengen iført overtøj og uden dyne, omgivet af kraftige spotlys, ekspedienter og andre kunder. Situationen er næsten så langt fra en naturlig sovesituation, som det overhovedet er muligt.

Gå i stedet efter en leverandør, som kan tilbyde dig ombytning af madrassen, hvis fastheden viser sig at være forkert. Du er nødt til at afprøve madrassen i ro og fred i vante omgivelser, og det tager oftest nogle dage eller ligefrem op til flere uger, før du med sikkerhed ved, om din madras har den helt rigtige fasthed.

Søvnen er afgørende for din generelle trivsel

god nattesoevnDer forskes for tiden rigtig meget i søvn, og det skyldes selvfølgelig, at vi i stigende grad har problemer med søvnen. Årsagerne er mange, men de fleste af dem kan henføres til den moderne livsstil, som de sidste 50-100 år har ændret sig markant i forhold til, hvordan menneskeheden ellers har levet i årtusinder.

Men ikke desto mindre er søvnen helt afgørende for dit velbefindende og din generelle trivsel. De fleste af os har eksperimenteret med søvn, og derfor kommer forskernes resultater da heller ikke bag på os. Under søvnen genoplader og restituerer kroppen både fysisk og mentalt.

Væksthormoner udskilles, kroppen reparerer sig selv og vokser, og immunforsvaret styrkes. Hjernen får tid til at bearbejde dagens indtryk og få det hele sat i system og lagret hensigtsmæssigt. Kort sagt bliver vi bedre mennesker efter en god nats søvn – og tilsvarende ”dårligere” mennesker, hvis vi undlader at dække søvnbehovet.

Helsenyt bragte for nogen tid siden en ret interessant artikel, der refererer til en del nye forskningsresultater. Blandt de mere opsigtsvækkende opdagelser er blandt andet, at det hverken er sundt at sove for meget eller for lidt.

En voksen person skal optimalt set i gennemsnit have omkring 7,5 timers søvn hver nat, og større afvigelser herfra har direkte negative konsekvenser for sundheden. En vigtig detalje er dog, at søvnen helst skal indledes omkring 22-23.30-tiden, hvor kroppen er særlig disponeret for at falde i søvn.

Bløde madrasser er ikke altid nogen god idé

Artiklen fra Helsenyt kommer også ind på, at en for blød madras er skadelig for helbredet. Hvis kroppen synker for meget ned, kommer benene til at ligge for højt. Det øger kravene til blodcirkulationen, sætter hjertet på overarbejde og resulterer i et kronisk højt stressniveau, som i værste fald forkorter livet med adskillige år.bloede madrasser

Også Sundhedsguiden.dk bakker op om kritikken af de bløde madrasser i en artikel af kiropraktor Henrik Uldall. Her kommer han blandt andet ind på, hvordan en for blød madras kan være dårlig for ryggen. Til gengæld gennemhuller han dog også den gamle skrøne med, at folk med rygproblemer bør ligge på et hårdt underlag.

Madrassen bør være afpasset efter kropsbygning og vægt, og han anbefaler desuden, at du sikrer dig ombytningsret ved køb af ny madras. Det kræver nemlig en del tilvænning at skifte madras, før det er muligt at gisne om, hvorvidt den valgte fasthed er passende.

En anden spændende artikel finder man hos Illustreret Videnskab, som er enig i, at et for blødt soveunderlag ikke er optimalt. Er sengen for blød, er det svært at vende og dreje sig under søvnen, og det gør vi faktisk op til flere hundrede gange i løbet af natten. Det menes, at det er en simpel nødvendighed af hensyn til kredsløb og lunger. Artiklen nævner blandt andet vandsengen som et skrækeksempel på, hvordan kroppen synker ned og bliver låst fast i en alt for stationær position.

Hos Illustreret Videnskab gør de i øvrigt op med teorien om, at rygsøjlen altid skal være vandret, som det ellers kan læses eller ses i mange madras-reklamer. I hvert fald er der ifølge bladet intet videnskabeligt, der peger i retning af, at rygsøjlen har brug for at være vandret.

Derfor er der formentlig ingen standardløsninger til valget af den sunde madras. Hvis du sover godt, er madrassen sund for dig, og er det ikke tilfældet, må den skiftes ud.

Dobbeltsengen bør ofte være to enkeltsenge

Det er hyggeligt med en dobbeltseng, hvor madrassen er i fuld bredde. Men har du og din sengepartner ikke samme højde, drøjde og bygning, er sengen ikke lige optimal for jer begge. Det skriver kiropraktor Michael Randsøe om i en artikel i Politiken, hvor han betegner den store dobbeltseng med en madras som en af de største og mest typiske fejl, når der skal købes seng. Er man lille og rund, kræves en lidt hårdere madras, end hvis man er høj og slank.

I dag er det dog heldigvis muligt at få dobbeltmadrasser med forskellige fasthed i hver sin side. Det er tilfældet for mange af de madrasser, vi har gennemgået her i guiden. Det er bare et spørgsmål om at angive det ved bestillingen.

Michael Ransøe minder også om, at personer med former som for eksempel brede skuldre, fyldig bagdel eller brede hofter kan have fordel af at vælge en zoneinddelt madras. På den måde kan de forskellige dele af kroppen finde et naturligt leje, som kan være lidt forskudt for hinanden.

I artiklen nævner han desuden topmadrassen som et vigtigt fokuspunkt. En god topmadras kan til en vis grad kompensere for den ikke helt optimale madras, og med topmadrassens materialer kan man lettere regulere varme og kulde.

Hvis du ønsker at læse nærmere omkring valget af ny seng, så kan du læse her læse mere om kontinentalsenge her og elevationssenge her.


Topmadrasser

I dette afsnit vil vi se nærmere på et udvalg af gode topmadrasser. Topmadrassen anvendes som det øverste lag i en kontinentalseng, eller man kan også blot lægge den ovenpå en springmadras for både at give mere komfort, mere støtte og forlænge sengens levetid.

Hvis man går og overvejer at investere i en helt ny madras, men ikke vil ofre så mange penge på en ny, så kan man også overveje at vælge en ny topmadras i stedet, som koster mindre. Topmadrassen tilføjer nemlig nyt liv til sengen.

Mayan Green

Med Mayan Green er her tale om en af de lidt dyrere topmadrasser, som til gengæld giver rigtig meget kvalitet for pengene. Her er nemlig tale om en meget slidstærk model, som også er allergivenlig.

God støtte til kroppen

Mayan Green er skabt med en kerne bestående af fem centimeters naturlig latex. Derfor er denne model meget robust og slidstærk og vil være en god fornyelse til sengen. Her er tale om en topmadras, som både er skabt til at være komfortabel og støttende for kroppen, og eftersom det naturlige latex er meget elastisk og fleksibelt, så er denne model god til alle vægtklasser. Her er også tale om en topmadras, som har en fast karakter, og det betyder, at den yder god modstand mod kroppen, således at man ikke synker helt ned og får rygproblemer.

Allergivenlig model

Miljø og allergivenlighed er to af nøgleordene for Mayan Green. Mayan Green er nemlig certificeret som 100 procent organisk og CO2-neutral, hvilket gør denne model meget miljøvenlig. Mayan Green har også et specialfremstillet betræk, som er fremstillet af FSC-certificerede træfibre, som er med til at sikre en høj grad af allergivenlighed. Hertil kommer, at modellen består af naturlige og neutrale materialer, som giver en allergivenlig madras.

Kølende latex

Denne model vil således være det oplagte valg for den forbruger, som har omtanke for miljøet, og Mayan Green har desuden også Rainforest Alliance-certifikatet, som er forbrugerens garanti for, at denne madras er produceret med hensyntagen til miljø og sociale og økonomiske vilkår. Eftersom her er tale om en topmadras i latex, så er denne model også ventilerende og sikrer et køligt klima i sengen. Sved og fugt afledes naturligt, og derfor er denne model ideel for den forbruger, som ikke ønsker at sove for varmt.

Fordele ved Mayan Green:
🔵 Dyr men rigtig god kvalitet
🔵 Model med fem centimeters naturlig latexkerne
🔵 Fast topmadras
🔵 100 procent organisk og CO2-neutral
🔵 Allergivenlig topmadras


Latex Prestige

Latex Prestige ligger et sted i mellemklassen, hvad angår prisen på topmadrasser. For pengene får man derfor en høj kvalitet, og så har Latex Prestige også den fordel, at her er tale om en meget allergivenlig topmadras.

Kerne på fem centimeter

Latex Prestige er designet til at give kroppen masser af støtte og komfort i sengen. Derfor har denne model en tykkelse på fem centimeter, og netop tykkelse er en af de vigtigste faktorer angående komforten. Her er tale om en topmadras i elastisk latex, og netop elasticiteten har den fordel, at topmadrassen tilpasser sig efter den unikke krop og følger bevægelserne. Det gør, at denne model kan yde optimal støtte, hvor der er brug for det.

Fast model

Latex Prestige er en fast topmadras – ikke en hård topmadras. Fastheden gør, at denne model kan yde mere støtte, så kroppen ikke synker ned, hvorved rygproblemer kan opstå. Denne topmadras har en densitet på 70 kilo per m3, og det er meget højt. Densiteten er målenheden for den modstand, kroppen modtager, når man lægger sig ned på madrassen. Jo højere densitet, jo mere støtte til kroppen.

Model med AEGIS-stof

Latex Prestige vil som nævnt være et godt valg for den forbruger, som ønsker en allergivenlig madras. Madrassens betræk er nemlig blevet behandlet med AEGIS, som er et stof, der aktivt går ind og bekæmper leveforholdene for mikroorganismer som husstøvmider. Som bonus udmunder AEGIS-behandlingen også i et betræk, som er blødt mod kroppen. Betrækket bidrager dermed til en sund søvn, og man kan tage betrækket af og vaske det efter behov.

Fordele ved Latex Prestige:
🔵 Fin pris
🔵 Kernetykkelse på fem centimeter
🔵 Elastisk model, som tilpasser sig efter den unikke krop
🔵 Fast topmadras
🔵 Allergivenlig med AEGIS-behandling


Cloud Latex

Cloud Latex er produceret i Belgien, hvor eksperters mange års erfaring kan ses i modellens kvalitet. Her er nemlig tale om en madras, som er produceret ved vulkanisering, hvorved latexen er forarbejdet ved meget høje temperaturer.

Vulkaniseret latex

Udadtil ser Cloud Latex meget normal ud og har også en normal kernetykkelse på fem centimeter, som sikrer en rigtig god liggekomfort. At Cloud Latex er fremstillet af vulkaniseret latex er dog en anden forarbejdningsmetode end normalt, for de varme behandlingstemperaturer gør, at cellestrukturen bliver mere homogen og jævn. Det betyder, at madrassens latexceller arbejder bedre sammen end normalt, og det giver en bedre komfort end almindelige topmadrasser.

Stærk topmadras

Vulkaniseringsprocessen har også gjort Cloud Latex ekstra slidstærk og robust, og det sikrer en meget lang holdbarhed. Latexen er på Cloud Latex af den højeste kvalitet, og denne latex er den type, som er mest elastisk og støttende. Elasticiteten gør topmadrassen mere smidig, hvilket sikrer, at denne model tilpasser sig efter den individuelle krop og yder støtte, hvor der er mest behov for det.

Allergivenlig med AEGIS

Eftersom Cloud Latex er fremstillet i latex, så er her også tale om en ventilerende madras, som er ideel til den forbruger, der ønsker et køligere klima i sengen. Latexen er nemlig kølende samt har en fugt- og svedafledende tekstur. Herudover er Cloud Latex også fordelagtig for allergikeren, idet denne topmadras er betrukket med AEGIS-behandlet betræk. Det gør madrassen antibakteriel, mens AEGIS-behandlingen gør, at madrassen aktivt går ind og modvirker de gode levevilkår for både bakterier og husstøvmider. Dette betræk kan tages af og vaskes efter behov.

Fordele ved Cloud Latex:
🔵 Produceret af belgiske eksperter
🔵 Fremstillet af vulkaniseret latex
🔵 Kerne på fem centimeter
🔵 Ventilerende topmadras
🔵 Allergivenlig med AEGIS-behandling


Mayan Green Cloud

Mayan Green Cloud hører heller ikke til blandt de billigste topmadrasser på markedet, men denne model er til gengæld produceret med hensyntagen til både miljø og bæredygtighed men også til forbrugeren og udgør en velskabt topmadras af høj kvalitet.

100 procent naturlatex

Der har været et meget stort fokus på bæredygtighed og miljø med Mayan Green Cloud. Derfor er denne model fremstillet i 100 procent CO2-neutralt naturlatex, hvilket kun topmadrasser med Mayan Green-mærkatet er. Derfor er denne topmadras helt igennem naturlig. Latexen i Mayan Green Cloud stammer fra Guatemala, hvor den er udvundet fra træer og dermed 100 naturlig og står i kontrast til flere andre modeller på markedet, der er fremstillet med en blanding af naturlatex og syntetisk latex.

Bæredygtig udvinding

Under udvinding af Mayan Green Cloud latex foregår der en streng kvalitetskontrol, som sikrer bæredygtige forhold, og derfor har Mayan Green Cloud også fået det prestigefyldte Rainforest Alliance-certifikat. Dette mærke er forbrugerens garanti for en høj kvalitet kombineret med bæredygtighed. Den høje kvalitet ses også i den gode komfort, som madrassen yder til forbrugeren. Modellen har en kerne på fem centimeter, og det elastiske latex sikrer, at madrassen kan tilpasse sig efter den individuelle krop, hvilket giver den bedste støtte og komfort.

Blødere topmadras

Eftersom Mayan Green Cloud er en helt naturlig topmadras, er modellen også allergivenlig. Betrækket er fremstillet med træfibre med FSC-certifikat. Dette certifikat gives kun til produkter, som fremstillet med omtanke for et sundt skovbrug, og derfor kan man være sikker på, at kroppen kun kommer i kontakt med naturlige fibre.

Læg i øvrigt mærke til at Mayan Green Cloud hører til de lidt blødere topmadrasser med en medium fasthed, og derfor er denne model blødere end den populære søstermodel Mayan Green.

Fordele ved Mayan Green Cloud:
🔵 Bæredygtig topmadras
🔵 Fremstillet i 100 procent naturlatex
🔵 CO2-neutral fremstilling
🔵 Flere miljøcertifikater fra blandt andet Rainforest Alliance og FSC

Lidt blødere topmadras med medium fasthed.


søvnguide

Sådan opnår du en bedre nattesøvn 💤💤

Der er forskellige grunde til, om man sover godt eller dårligt. Indre faktorer som stress og sindstilstand påvirker, og det samme gør ydre påvirkninger som seng, madras, støj, lys, temperatur, indtag, aktivitetsniveau med videre. I dette afsnit vil vi se nærmere på, hvad du selv kan gøre for at opnå en bedre nattesøvn.

Få det optimale soveklima 🌛

Ifølge Vidensråd for Forebyggelse og National Geographic skal man især være opmærksom på forholdene i soveværelset. Her gælder det især lys, temperaturer og støjniveau.

Man bør starter med at sikre, at der er mørkt i soveværelset. Kroppen forbinder mørke med søvn og lys med dag, og lyset har også en meget stor biologisk påvirkning af kroppen. Mennesket er nemlig bygget til at være vågen, når det er lyst, og sove når det er mørkt, så derfor bør man først og fremmest være opmærksom på at opretholde en normal døgnrytme.

Solens lys kan også især om sommeren udgøre en udfordring, for det kan være svært at holde lyset ude af soveværelset – her kan et mørklægningsgardin eller en sovemaske være en god ide.

Man bør også være opmærksom på lys fra andre kilder – nemlig det kunstige lys fra skærme. Dette lys manipulerer med kroppen og øger følelsen af vågenhed i kroppen, så man ikke kan sove, hvis man har siddet med for eksempel computeren, lige inden man skal i seng. Det kunstige lys sætter nemlig nogle processer i gang i kroppen, hvor det får mængden af kroppens naturlige søvnstof melatonin til at falde. Derfor bør man droppe skærmene et par timer inden sengetid.

Det andet forhold, man bør være opmærksom på, er temperaturen. Som hovedregel bør soveværelset have en temperatur mellem 18 og 21 grader, som er de optimale forhold. Et for køligt soveværelse køler kroppen ned, mens et for varmt soveværelse gør, at man ikke kan sove, da kroppen er for varm.

Støj er den tredje vigtige faktor, som kan forstyrre nattesøvnen. Det anbefales, at man ikke sover et sted, hvor lydniveauet overstiger 30 dB, for det kan få kroppen til at vågne op flere gange. Er du plaget af støjgener, kan den lette løsning være ørepropper.


Vælg den rigtige seng og madras

Der findes mange typer madrasser og senge på markedet. Nogle af de mest populære er kontinentalsengen og elevationssengen. Hvis du ønsker at læse mere om disse to typer, så har Forbrugsguiden lave én guide til kontinentalsenge og én guide til elevationssenge.

Lige gyldigt hvilken seng man vælger, så bør man vælge en madras, der hverken er for hård eller for blød. Især en for blød madras kan give problemer med blodomløbet og ryggen. Gå også efter en madras, der har mange støttende elementer i form af små pocketfjedre.

Et andet vigtigt element, når man vælger madras, er ens egen vægt. Vægt og madras skal nemlig passe sammen for at kunne give den bedste støtte – derfor bør man ikke lyve sig slankere.

Alt dette kan man læse mere om i de omtalte guides fra Forbrugsguiden.

Hvilepositionen er også afgørende

Grundlæggende kan man ligge på ryggen, maven eller en af siderne, når man sover, og der er faktisk forskel på, hvor sunde disse positioner er for kroppen.

Forskerne er enige om, at hvilepositionen på en af siderne er den sundeste – først og fremmest så giver hvilepositionen på siden nemlig en god støtte til både nakke, hoved og rygsølje.

For det andet er denne hvileposition også sundhedsfremmende, idet hjernen gives de mest optimale muligheder for at rense ud. Bt.dk skriver, at ifølge en amerikansk undersøgelse fra University of New York viser scanninger, at når man sover på siden, så udskiller hjernen flest affaldsstoffer, hvilket renser hjernen bedre.

Today.com skriver også om emnet, og de skriver, at forskere har fundet frem til, at når man sover på siden, så bliver hjernen bedre til at eliminere specifikke peptider, som på længere sigt kan være med til at nedbryde hjernen.

Sover man på ryggen, får kroppen en rigtig god støtte – både nakke og rygsølje støttes rigtig godt. Desværre så forøger denne hvileposition også chancen for at udvikle snorken og søvnapnø. Søvnapnø er alvorligt og kan resultere i, at luftveje lukkes af via slappe muskler i svælget eller en forstørret drøbel. Vejrtrækningen kan så blive uregelmæssig, og den manglende lufttilførsel er usund for både hjerne og krop – man kan faktisk risikere, at man helt holder op med at trække vejret et stykke tid. Dette kan ifølge National Geographic føre til en forhøjet risiko for at udvikle både Alzheimers og Parkinsons.

Lider man derfor i forvejen af søvnapnø, bør man undgå at sove på ryggen.

Endelig findes der hvilepositionen på maven. Den er god for fordøjelsen, men kan dog give en del gener som smerter og spændinger, fordi nakken belastes meget, da man er tvunget til at dreje hovedet til den ene eller anden side for at kunne trække vejret.

Husk også lige…

Der findes flere faktorer end de ovennævnte, der påvirker ens søvn. For at kunne falde i søvn er det også vigtigt med et roligt sind. Er man stresset, så kan mange hente hjælp i yoga eller mindfulness, ligesom en kop koffein-fri te eller et afslappende bad har en beroligende effekt på kroppen.

Vær også opmærksom på at få nok motion, da motion kører kroppen naturligt træt – bare ikke lige inden sengetid, da man umiddelbart efter motion får fornyet energi. Det samme gør sig gældende for mad og drikkelse, og vær især påpasselig med kaffe, idet den store mængde koffein virker særdeles opkvikkende på kroppen.


Derfor er din nattesøvn så vigtig 💤💤

En nat uden søvn kan hurtigt give mindre gener som træthed, uoplagthed og uskarphed, og det bevidner om, hvor vigtigt søvn er for kroppen.

Illustreret Videnskab skriver, at dårlig nattesøvn påvirker krop og hjerne meget hurtigt, og på længere sigt kan manglende søvn blive et decideret sundhedsproblem.

Søvnen spiller nemlig især en hovedrolle, når det kommer til immunforsvarets styrke i kroppen.

Hjernen og kroppen skal bruge søvnen til at rense systemet og restituere, og renselsen foregår ved at forskellige salte skyller hjernen igennem. Her bliver alle kemiske og hormonelle affaldsstoffer samt ophobninger renset ud, og derefter er hjernen renset for skidt og snavs. Det er også under søvnen, at hjernen bearbejder dagens indtryk og lagrer dem, således at de irrelevante informationer sorteres fra, og de vigtige (for eksempel ny læring) opbevares til fremtidig brug.

Hjerneforskere har fundet ud af, at rensningen af hjernen er meget vigtig for helbredet, for hvis hjernen ikke bliver ordentligt renset (det kan ske, hvis man ikke sover tilstrækkeligt), så kan ophobningen af affaldsstoffer være med til at forøge risikoen for at udvikle Alzheimers.

Hjernens arbejde under søvnen omfatter desuden også reparationer af småskader og fornyelse af celler samt udjævning af eventuelle ubalancer.

Dårlig søvn kan gøre dig syg

Både Illustreret Videnskab og Vidensråd skriver, at utilstrækkelig søvn kan kædes sammen med flere sygdomme i mere eller mindre alvorlig grad. De skriver, at forskning viser, at udover Alzheimers, så kan ringe søvn over længere tid føre til en øget risiko for at udvikle hjertesygdomme, fedme, diabetes og depression samt forhøjet blodtryk og stressniveau.

På kortere sigt kan søvnmangel også skabe gener og problemer i dagligdagen som især en dårligere indlæringsevne og en forringet effektivitet.

Forskere har i denne forbindelse lavet et forsøg med mus, der viste, at de områder i hjernen, som bliver aktiveret, når man lærer noget nyt, bliver genaktiveret under den dybe søvn. Forskerne vækkede musene, inden de nåede ned til den dybe søvn, og dermed blev disse hjerneområder ikke aktiveret igen – dette førte til, at musene havde sværere ved at huske, hvad de havde lært forrige dag.

Vågner du op træt? Her er grunden

vaagn op traetVi sover i gennemsnit omkring en tredjedel af vores liv. For nogle virker dette som alt for meget spildtid, men det er rent faktisk livsnødvendigt at sove.

At sove er nemlig vigtigt for både ens psykiske såvel som fysiske velvære, da en god nattesøvn er altafgørende for, om vi får noget ud af dagens vågne timer.

Dog er det ikke alle, der blot kan ligge sig ned på madrassen og få en god nats søvn. Men der findes et væld af muligheder, når det kommer til at optimere sin søvn.

Det kan også være, at du rent faktisk har sovet, men i stedet vågner og stadig føler dig træt. Du kan opleve at vågne og undre dig over, hvorfor din alarm allerede ringer blot for at finde ud af, at det rent faktisk er tid til at stå op.

Du føler dig tvær, træt og ugidelig for herefter at trykke på snooze-knappen. 10 minutter senere ringer alarmen igen, men du føler dig stadig ikke udhvilet. Lyder dette bekendt? Lad os se på flere grunde, der gør, at du muligvis vågner, og stadig føler dig træt.

1: Du er vågen til alt for sent

I perioder kan de fleste af os opleve at have meget travlt, og nogle gange synes det, at der simpelthen ikke er nok timer i døgnet til at nå alt det, som vi gerne vil nå.

Når du bliver færdig med alle dagens gøremål sent på dagen eller om aftenen, eller hvis du tager ud med vennerne, så er det søvnen, der som det første, bliver kompromitteret.

Mange siger ofte til sig selv: “Jeg sover, når jeg dør”, og tilbringer derefter den næste dag med at drømme sig tilbage i sengen. For at vågne op og føle dig veludhvilet hver dag, bør du tilstræbe at få mellem 7-8 timers søvn hver nat – for mange er det ideelle tal omkring de 8 timer.

2. Du sover i for lang tid

Uanset om du har en tendens til at sove meget generelt, eller hvis du forsøger at indhente manglende søvn fra natten før, er det muligt, at du får for mange timers søvn. Det kan komme som en overraskelse, at du ikke kan indhente manglende søvn, men det er rent faktisk umuligt. Hvis du kun sover i 5 timer en nat, og sover 10 timer den næste nat, vil du sandsynligvis stadig føle dig udmattet og træt.

Den bedste ting, du kan gøre, når dette sker, er, at sigte efter at sove det magiske antal timer for at komme tilbage til de bedste søvnmønstre. Det er også en god idé at holde fast i den samme døgnrytme, hvorfor det er en fordel, hvis du går i seng og vågner op på samme tid hver dag. Dette giver som regel den bedste nattesøvn. Og med en god nats søvn følger en frisk og veludhvilet morgen.

3: Urolige og rastløse ben

Efter en lang dag med at sidde ned, kan du ende med at føle en ubehagelig fornemmelse i benene, der får dig til at vende og dreje dig rundt og være ude af stand til at holde benene stille. Dette kaldes for enten urolige eller rastløse ben.

Rastløse ben er en almindelig kombination af forskellige søvnbevægelsesforstyrrelser. For at lindre symptomerne forbundet med rastløse ben, skal du huske at bevæge dine ben. Rastløse ben forekommer som regel om natten, mens du ligger i sengen, hvilket gør det endnu sværere at falde i søvn.

For at forhindre symptomer på rastløse ben, skal du sørge for at stå op samt gå korte ture i løbet af dagen. Der er også flere hjælpsomme og dynamiske strækøvelser, du kan prøve, hvis du ofte oplever rastløse ben såsom at svinge med benene eller ved at marchere på sin plads.

4. Der er for mange distraktioner

Hvis du bor på en travl gade eller i en by, er det sandsynligt, at du oplever mange distraktioner omkring dig. Støj og lyse lamper er især de to syndere, der kan forhindre dig i at få de timers søvn, som din krop har brug for. Papirtynde vægge i din lejlighed, hvorigennem du kan høre din nabos samtaler eller støjende biler ud på gaden, er ofte ikke et ideelt miljø, hvor du har mulighed for at falde i søvn hurtigt.

Når det kommer til lys og lyd, mens du forsøger at sove, skal du prøve at blokere disse distraktioner. Det kan være ved at gøre brug af en maskine med natur- eller dyrelyde eller gør brug af en lyd-app på din telefon. Du bør også købe gode gardiner, der kan holde uønsket eller blinkende lys ud af dit soveværelse.

5. Soveværelset er for mørkt til at vågne op i

Selv om du vil have dit soveværelse til at være mørkt, mens du falder i søvn, kan det gøre det sværere at komme ud af sengen om morgenen med et for mørkt soveværelse.

Mørklægningsgardiner og mørke vægge forhindrer naturlig belysning i at komme ind i dit soveværelse. Da lys sender signaler til din hjerne om, at det er tid til at vågne op og starte dagen, kan det ende med at blive et problem, hvis du ikke får noget lys ind i soveværelset. Det er nemlig meget nemmere at vågne op med naturligt sollys, der skinner gennem dit soveværelse end at vågne op til et mørkt soveværelse.

Hvis du arbejder om natten, hvilket kræver, at du sover om dagen, skal du prøve at bruge et natlys i dit værelse, hvis du skal have mørklægningsgardiner til at falde i søvn.

6. Anvendelse af sovemedicin

Nogle former for sovemedicin kan købes uden recept af personer, der har svært ved at sove. Men hvis du ikke konsulterer en læge, før du tager en eller anden form for sovemedicin, kan du rent faktisk tage den forkerte. Mange former for sovemedicin kan forstyrre din krops naturlige søvncyklus, hvilket efterlader dig udmattet næste dag.

Hvis du har mistanke om, at du har problemer med at sove, er det vigtigt at konsultere din læge for at få de bedste anbefalinger eller medicin til dine behov. Du bør også følge op med din læge efter et par uger, hvis dosen skal justeres, eller hvis de skal skifte dig til en anden medicin, der virker bedre for dig.

Et mere naturligt alternativ til tunge søvnhjælpemidler er melatonin; et hormon, der produceres af din pinealkirtlen for at fremkalde søvn. Endnu en gang skal du dog sørge for at konsultere din egen læge først, inden du tager noget.

7. Du har det ikke godt mentalt

Hvis du finder dig selv i at vende og dreje dig rundt om natten, selvom du føler dig træt, er der måske alt for mange ting, der løber gennem dit sind, sådan så du ikke kan lukke ned for alle tankerne. Hvis du oplever dette scenario mere ofte end ikke, kan det være symptomer på depression, stress eller angst.

Alle disse ting kan føre til søvnløshed, eller de kan få dig til at sove for meget. Under alle omstændigheder vil du blive ved med at føle dig konstant træt, eller som om du aldrig har nok energi.

For meget stress er usundt og forårsager mange negative virkninger på din krop. Det er vigtigt at finde positive strategier, der kan hjælpe med at håndtere disse symptomer. Søg støtte fra en læge, en supportgruppe eller et familiemedlem.

Du kan også skrive i en dagbog før sengetid for at få dine tanker og følelser ned på skrift og ud af hovedet. Det kan også hjælpe at lave lister for at reducere stress.

8. En forkert diæt

Hvad du spiser i løbet af dagen spiller en afgørende rolle, når det kommer til din søvnkvalitet. Hvis du spiser usund og fed mad hele dagen, er der større sandsynlighed for, at du vil opleve en nat med manglende eller ingen søvn. Disse fødevarer kan nemlig både forårsage halsbrand, fordøjelsesbesvær og andre problemer. At forsøge at sove, når du har mavesmerter, kan især forårsage ubehag.

Det er også vigtigt at forblive hydreret. Hvis du drikker for meget, før du går i seng, kan det resultere i, at du løber på badeværelset hele natten, men at drikke nok vand hele dagen igennem er et klogt valg. Dehydrering kan nemlig forårsage muskelkramper, især når du ligger ned. Du skal derfor spise en velafbalanceret kost, der er fuld af proteiner, grøntsager, fuldkorn og frugter for at hjælpe dig med at føle dig udhvilet hver morgen.

9. Du skal træne mere

At være fysisk aktiv er vigtig for en sund livsstil. Hvis du sidder ned størstedelen af ​​din dag, kan det blive et problem for dig at falde i søvn uden motion. Prøv at udføre 30 minutters fysisk aktivitet hver dag, selv når du føler dig for træt. Du kan eventuelt prøve yoga, styrketræning, gå, jogge eller endda danse; nøglen er at finde den rigtige træning, som du vil nyde.

At være fysisk aktiv hver dag, selv om det er en let form for motion, er en af ​​de bedste ting, du kan gøre for dig selv, når det kommer til en god nats søvn. Dette vil også holde dine muskler og knogler stærke og fleksible.

10. Prioriter din nattesøvn

Hvis du føler dig udmattet og trykker på snooze-knappen hver morgen, kan det være tid til at revurdere dine daglige vaner. Søvn bør være en prioritet, ikke en forhandling.

En god nattesøvn fører til så mange positive fordele, som vil hjælpe dig med at leve livet fuldt ud uden at føle dig for træt eller udmattet til at udføre dagens normale gøremål. 


FAQ – Ofte stillede spørgsmål

🏆 Hvilke madrasser anbefales?

Vi anbefaler blandt andet Venus Boxmadras, Ideel Komfort bokmadras, Ideel Harmoni boksmadras, Jupiter Wood, Bergen boksmadras og Senses Lux boxmadras.

💰 Kan det betale sig at købe en dyr madras?

Når det kommer til madrasser og senge, kan det som udgangspunkt godt betale sig at investere i noget ordenligt, men vær opmærksom på, at prisniveau og kvalitet ikke altid følges 100% ad. Som tommelfingerregel, skal man blot lade vær med at købe det billigste man kan finde, da garanti og komfort som oftest ligger i den lave ende.

💤 Hvor mange timers søvn er optimalt?

Det er anbefalet, at voksne får mellem 7-9 timers søvn hver nat. Selvom man ikke umildbart kan se det, arbejder hjernen imens vi sover. Gennem hele natten gennemgår kroppen den samme søvncyklus 4 til 5 gange. Hver cyklus varer 90 – 120 minutter og består af 4 søvnstadier, der alle er vitale for vores gøren i de vågne timer.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Her kan du skrive en kommentar til artiklen

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse