Artiklen indeholder annoncelinks, og er dermed sponsoreret. Læs mere

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund research..., men vi afgrænser os primært til produkter tilgængelige på prisportaler eller annonceplatforme. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Oplistningen er ikke et udtryk for en rangering af produkter, og annonceaftaler kan påvirke placeringen og udvælgelsen af vores produkter – læs mere her. Læs mere

Kugledyne bedst i test? 8 af de bedste kugledyner baseret på test og anmeldelser

CURA of Sweden Pearl Classic er udvalgt som bedst i test kugledyne hos pricerunner.

Hvem drømmer ikke om at krybe ind under en varm, hyggelig dyne efter en lang dag? Men hvad nu hvis din dyne kunne give dig mere end bare varme og komfort? Velkommen tyngdedyner – et helkropskram, der giver ro i kroppen og sindet. Det er ikke bare en trend, men et effektivt middel mod uro.

Vores guide hjælper dig med at finde den perfekte tyngdedyne til dine behov. Vi har analyseret forskellige modeller baseret på pris, størrelse, materiale og kundeanmeldelser. Så uanset om du foretrækker lette eller tunge designs, små eller store størrelser, har vi fundet den bedste løsning for dig.

Vores fremgangsmåde

icon

Sådan vurderer og udvælger vi produkter

Vi sammenligner en række anerkendte produkter og brands. Vi har partnerskaber med mange store forhandlere, og selvom det kan have indflydelse på udvalget af produkter til artiklen, beror vores anbefalinger på redaktionens professionelle vurdering af de bedste produkter.

Vores research-team vurderer produkterne på parametre som:

  1
 • Produkttests fra ekspertkilder og forbrugermagasiner
 • 2
 • Kundeanmeldelser af produktet
 • 3
 • Produktets egenskaber og specifikationer
 • 4
 • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
 • 5
 • Viden og data på, hvad vores læsere foretrækker

Ovenstående bliver holdt op imod pris og kvalitet. Det er vigtigt at nævne, at rækkefølgen ikke repræsenterer en rangering af produkter, men nærmere en gennemgang af nogle af de bedste produkter til forskellige behov.

Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Læs om vores tilgang

Anmeldelser

award

Ella Tyngdedyne

en allergivenlig helårsdyne

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Forbrugsguidens vurdering

Vi har undersøgt Ella Weighted Blanket grundigt, og det er tydeligt for os, at den adskiller sig fra andre søvnprodukter på markedet. Dynen har en unik sammensætning bestående af et ydre lag af 100 % bomuld og et fyld af polyesterfibre, som vi har fundet fremmer en behagelig og temperaturregulerende søvn. Vægtdesignet med lydløse glasperler giver en dyb tryk- og berøringsstimulering, som vi mener forbedrer søvnkvaliteten og hjælper dig med at falde i søvn på rekordtid.

Selvom det er en ulempe, at du ikke kan komme din Ella i tørretumbleren, så ser vi det egentlig som et ret lille kompromis for de mange fordele, den tilbyder. Vi har faktisk fundet ud af, at når du lufttørrer din vægtet dyne, så forlænger du også dens levetid – og det synes vi egentlig er en ret god idé. Derudover er det også sådan, at de fleste dyner ikke kan tørretumbles. Med en OEKO-TEX STANDARD 100-certificering er du desuden garanteret, at dynen ikke indeholder skadelige stoffer. Så alt i alt synes vi egentlig ikke, det er et stort problem, at du ikke kan tørretumble din Ella.

Fordele

 • pros Fyldt med støjfrie glasperler
 • pros Kan vaskes i vaskemaskinen ved 30 grader
 • pros En dyne, der kan bruges året rundt
 • pros Prøveperiode i 101 nætter
 • pros Ligelig vægtfordeling over hele kroppen

Ulemper

 • cons Dynebetræk skal købes separat
 • cons Tørretumbling frarådes

Specifikationer

 • Materiale: 100% bomuld
 • Størrelse: 140 x 200 cm, 140 x 220 cm
 • Fyld: polyesterfibre, små glasperler
 • Kan maskinvaskes
 • Prøveperiode: 101 dage
 • Certificeringer: OEKO-TEX-certificeret

Ella-vægtdynen giver dig en helt ny måde at slappe af foran tv’et på. Med ydre lag, der er lavet af 100% ren bomuld, får du en blød og behagelig følelse. Vægtdynens kerne er fyldt med polyesterfibre, som ikke kun sørger for, at du kan holde varmen, men også efterlader dig med en dejlig og beroligende følelse. Hvis du har svært ved at falde i søvn om aftenen, kan vægtdynen også hjælpe dig med det, da trykfølelsen minder om en beroligende omfavnelse. Så kan du se frem til mange hyggelige aftener i stuen med din nye vægtdyne.


Anmeldelse: Produktanalyse af Ella

Brug året rundt

Ella Tyngdedyne kan blive en essentiel del af dit soveværelse året rundt. Dynen er yderst alsidig, idet den giver dig en behagelig varme om vinteren, samtidig med at den er åndbar om sommeren. Det er muligt, fordi dynens ydre lag er lavet af 100 % bomuld, som tilpasser sig efter temperaturen, så du kan få en god nats søvn, uanset hvilken årstid det er.

Sundhedsmæssige fordele: Mere end bare en dyne

Ella Tyngdedyne gør mere end bare at holde dig varm. Dynen har et nøje udvalgt mønster, som har en beroligende effekt, der visuelt fremmer afslapning. Det hjælper med at øge niveauerne af serotonin og melatonin, hvilket forbedrer din søvnkvalitet, samt reducerer niveauet af kortisol – også kendt som stresshormonet – hvilket effektivt lindrer rastløshed.

Derudover giver dynens vægt en form for feedback, som gør, at din hjerne hurtigere kan slappe af, hvilket vil hjælpe dig med at falde i en dyb og foryngende søvn.

Miljøvenlig, let at pleje og alsidig

Vi er vilde med Ella Weighted Eco, fordi den er lavet af 7 lag vegansk materiale, herunder små, lydløse glasperler, og alt sammen er OEKO-TEX STANDARD 100-certificeret. Selvom dynen har en lagdelt struktur, er den overraskende nem at vedligeholde. Dynen bevarer nemlig sin kvalitet ved vask på skåneprogram ved 30 grader, men kan også tåle en vask på 60 grader, hvis du ønsker en mere grundig rengøring.

Derudover findes Ella Weighted Eco i et væld af størrelser og vægtklasser – lige fra 5 kg og op til 13 kg, samt de almindelige størrelser 140×200 cm og 140×220 cm. Og med en prøveperiode på 30 nætter og mulighed for nem returnering, kan du trygt og nemt finde præcis den dyne, der giver dig den bedste søvn.

Læs mere om Ella Tyngdedyne
award

Recoverym8 tyngdedyne

temperaturregulering for optimal komfort hele natten.

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Fordele

 • pros Forbedret komfort fra jævn vægtfordeling
 • pros Allergivenligt materiale
 • pros Antibakterielle egenskaber
 • pros Regulering af temperatur

Ulemper

 • cons Vægtbegrænsning: Fås kun i 7 kg og 9 kg versioner

Specifikationer

 • Størrelse: 200 x 140 cm.
 • Materiale: Økologisk bambus
 • Fyld: Glasperler
 • Certificeringer: OEKO-TEX certificeret økologisk bambus. Certifikat. BEHO.037904
 • Kan maskinvaskes: Ja
 • Prøveperiode: Ja, 30 dage

I vores udforskning af Recoverym8 Tyngdedyne er vi især imponerede over den jævne vægtfordeling, der opnås gennem omhyggeligt indlejrede fine glasperler. Denne funktion sikrer, at alle dele af din krop oplever det samme blide tryk, hvilket vi mener kan være særligt gavnligt for personer, der søger at lindre angst eller stressrelaterede lidelser.


Det skal du vide, før du køber Recoverym8 tyngdedyne

Jævn vægtfordeling giver optimal komfort

RecoveryM8 Tyngdedyne har en jævn vægtfordeling takket være de omhyggeligt syede lommer, der indeholder fine glasperler. Vi sætter pris på dette designvalg, da det sikrer, at vægten spredes jævnt over tæppet, hvilket er afgørende for at give den blide, krammende fornemmelse, som tyngdetæpper er kendt for. Dette ensartede tryk kan være med til at øge serotonin- og melatoninniveauet og samtidig sænke kortisolniveauet, hvilket potentielt kan forbedre humøret og fremme en god søvn.

Allergivenligt og antibakterielt bambusmateriale

Vi er især imponerede over brugen af OEKO-TEX-certificeret økologisk bambus i RecoveryM8 Tyngdedyne. De allergivenlige og antibakterielle egenskaber ved bambus gør dette tæppe til en enestående mulighed for dem med følsom hud eller allergier. Bambusmaterialets naturlige fordele strækker sig også til dets holdbarhed og miljøvenlighed, hvilket giver ro i sindet for brugere, der sætter pris på bæredygtighed uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Beroligende og temperaturkontrol til uafbrudt søvn

En anden funktion, vi finder bemærkelsesværdig i RecoveryM8 Tyngdedyne, er dens evne til at fremme afslapning gennem proprioceptive input, også kendt som “deep touch pressure stimulation”. Denne beroligende effekt forstærkes af bambusfibrenes åndbarhed, som hjælper med at regulere temperaturen. Vi mener, at dette temperaturreguleringsaspekt er vigtigt, fordi det betyder, at tæppet kan bruges komfortabelt på forskellige årstider, hvilket hjælper brugerne med at undgå overophedning og sikrer en afslappende nattesøvn.

Læs mere om Recoverym8 tyngdedyne
award

NapCool Tyngdedyne

en dyne som holder dig kølig

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Forbrugsguidens vurdering

Tyngdedynen har dog en lille begrænsning: Du kan ikke tørretumble den. Men det er til gengæld ret almindeligt blandt tyngdedyner, så det er måske også unfair, at betragte det som noget negativt. Så hvis du skal opnå den bedst mulige pleje og holdbarhed, anbefaler vi, at du hænger den til tørre umiddelbart lige efter vask.

Men alt i alt anbefaler vi varmt NapCool Tyngdedyne til dig, der er på udgik efter en bedre søvn, og som gerne vil have en kølig og behagelig temperatur hele natten – alt sammen mens den er allergivenlig.

Fordele

 • pros Fås i forskellige vægtklasser
 • pros Bæredygtig produktion
 • pros Kan vaskes i vaskemaskine (30 grader)
 • pros 30 nætters søvngaranti
 • pros Allergivenlig

Ulemper

 • cons Kan ikke komme i tørretumbler

Specifikationer

 • Materiale: Bambus
 • Størrelse: 140 x 200, 140 x 220
 • Fyld: Lydløse glasperler
 • Kan maskinvaskes
 • Prøveperiode: 30 dage
 • Certificeringer: OEKO-TEX

NapCool Tyngdedyne er fremstillet af 100 % åndbar bambus, som ikke bare er blød, men også allergivenlig, så du kan få en dyb søvn uden ubehag. Uanset om du ønsker en nat uden forstyrrelser eller et fristed fra dine allergier, så er NapCool sandsynligvis det helt rette valg for dig.


Anmeldelse: Produktanalyse af NapCool Tyngdedyne

Jævnt fordelt vægt

For det første er NapCool designet med støjfrie glasperler, der er fordelt symmetrisk. Perlerne giver dig et blidt tryk, der tager inspiration i en terapeutisk teknik, der kaldes deep touch pressure. Teknikken har til formål at hjælpe dig med at lindre angst og stress, og dermed baner vejen for en mere rolig og effektiv søvn. Det handler altså ikke kun om vægten, men også om hvordan vægten bidrager til, at du får en rolig søvn, så du vågner op frisk og veludhvilet.

Udvalg af vægtklasser

NapCool har et udvalg af flere vægtklasser – 5, 7, 9, 11 kg – således at du kan finde dit ideelle match. For at du kan udnytte dynens fulde potentiale, skal du vælge en dyne, der vejer ca. 10 % af din kropsvægt. På den måde afbalancerer du bedst muligt din komfort med et effektivt tryk, som er nødvendigt for, at du kan forbedre din søvnkvalitet.

Gå til den billigste forhandler
award

SooSleep Kugledyne 7 kg

100% økologisk bomuld og lugtfrie glaskugler

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Forbrugsguidens vurdering

SooSleeps kugledyne er vores premium valg, da du får en højere kvalitet til en lille ekstra pris. Kugledynen har mange gode kvaliteter, som f.eks. OEKO-TEX certificering samt 30 dages søvngaranti. Kugledynen er derfor også være oplagt til allergikere eller folk med støvallergi.

SooSleeps 7-lags design gør desuden kugledynen lydløs, hvilket er en stor fordel, hvis du f.eks. har tendens til at bevæge dig meget i løbet af natten. Efter vores egen test af dynen, kan vi konkludere, at den efter lidt tilvænning gjorde det nemmere at falde i søvn, idet musklerne føltes markant mere afslappede. Endnu en fordel er, at du får et gratis betræk til en værdi op til 395 kr. og en vandtæt rejsetaske med i prisen. Alt i alt får du her et premium produkt i høj kvalitet, men til en lille ekstra pris.

Fordele

 • pros Gratis betræk og rejsetaske medfølger
 • pros 100% støjfri dyne
 • pros Lugtfrie glasperler af høj kvalitet
 • pros 30 dages søvngaranti
 • pros Designet i Danmark

Ulemper

 • cons Lidt dyrere end konkurrenterne

Specifikationer

 • Materiale: Økologisk bomuld
 • Størrelse: 200 x 140 cm
 • Fyld: Glasperler
 • Kan maskinvaskes
 • Certificeringer: 100% GOTS, OEKO-TEX certificeret
 • Prøveperiode: ?

SooSleeps kugledynen består af lugt- og giftfrie glaskugler, som er syet ind i dynens fibre. Glaskuglerne er produceret i en mindre størrelse, hvilket gør vægtfordelingen og følelsen i dynen markant bedre. Modsat mange andre tyngdedyner, så er SooSleeps dyne også lydløs, da alle glaskuglerne er omringet af et 7-lags design, hvilket vi under egen test af dynen tydeligt bemærkede.


Mere om SooSleep Kugledyne 7 kg

Kugledynen er OEKO-TEX certificeret og produceret af 100% økologisk bomuld, hvilket gør, at kugledynen føles blød og samtidig er allergivenlig. SooSleep har desuden 30 dages søvngaranti, så er du ikke tilfreds med kugledynen, kan du bare sende den retur inden for de 30 dage. SooSleeps 7-lagskonstruktion sikrer slutteligt god luftgennemstrømning, så du kan bruge dynen året rundt.

SooSleeps kugledyne passer til personer fra 30 kg og opefter. Det anbefales, at kugledynen vejer mellem 7-12% af din egen kropsvægt.

 

Gå til den billigste forhandler
award

Hugged kugledyne

i 100% Oeko-Tex bomuld

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

review4 /5

Forbrugsguidens vurdering

Huggeds tyngdedyne er af høj kvalitet og tilmed udviklet i samarbejde med søvnspecialister, så din søvn optimeres mest muligt. Det specielt designede dynebetræk, som vi varmt anbefaler, at du tilkøber, gør det noget nemmere at få betræk på, fordi du i stedet for at kæmpe med at få en tung dyne ned i et normalt betræk, bare kan nøjes med at ligge det ovenpå og derefter lukke det i siderne. Det jævnt fordelte fyld, som består af små glasgranulater, stimulerer kroppen, når du skal slappe af, hvilket reducerer rastløshed og giver en mere rolig søvn, hvilket vi efter egen test kan konkludere at være tilfældet – vores egen testperson har i hvert fald mærket, at tendensen til især uro i benene er mindsket markant.

Dog skal du være opmærksom på, at den for nogle måske kan føles lidt varm i sommermånederne på grund af dens ekstra vægt og isolering. Derudover er det vigtigt at bemærke, at dynebetrækket skal købes separat. Dog er det vores klare vurdering, at de gavnlige effekter, den gode pris og en mere rolig søvn opvejer ulemperne, hvorfor netop tyngdedynen fra Hugged er det bedste valg til prisen i vores øjne.

Fordele

 • pros Fremstillet af syv lag
 • pros Kan maskinvaskes ved 40 grader
 • pros Blød og behagelig
 • pros Fås i 3 vægtklasser
 • pros CE-godkendt

Ulemper

 • cons Kan være varm at bruge om sommeren
 • cons Dynebetræk skal tilkøbes

Specifikationer

 • Materiale: Økologisk bomuld
 • Størrelse: 140 cm x 200 cm eller 140 cm x 220 cm
 • Fyld: Glaskugler/glasgranulat
 • Kan maskinvaskes
 • Certificeringer: OEKO-TEX-certificeret
 • Prøveperiode: 30 dage

Yderstoffet på kugledynen fra Hugged er produceret i 100% OEKTO-TEX bomuld, mens fyldet er små fine glasgranulater, der behageligt tynger dig ned, så din krop stimuleres og kroppen får lov at slappe af. Efter selv at have testet kugledynen i 4 måneder, kan vi bekræfte, at der faktisk er en mærkbar forskel, og at musklerne samt kroppen slapper mere af i løbet af natten. Dog kan det kræve en smule tilvænning i starten.

Kugledynen fra Hugged fås både til børn og voksne – alt fra 3 kg til børn op til 11 kg.


Mere om Hugged kugledyne

Huggeds tyngdedyne er skabt i samarbejde med søvnspecialister og er designet til at stimulere kroppen og få dine muskler til at slappe af. Sammen med selve dynen modtog vi også et dynebetræk, som vi varmt anbefaler, at du tilkøber. Med betrækket kan du nemlig blot placere den tunge dyne ovenpå og herefter lukke det med dens tre lynlåse i siderne, hvilket er noget nemmere ift. “normale” dynebetræk.

Dynens fyld er jævnt fordelt i påsyede lommer, hvilket sikrer et jævnt og beroligende tryk på hele kroppen. I løbet af vores egen test af dynen har vi ikke oplevet problemer med ujævn fordeling af fyldet – du risikerer altså ikke, at det lige pludselig kun trykker i én side. Desuden har Huggeds tyngdedyne vist sig at bidrage til en mere rolig og uforstyrret nattesøvn, så hvis du døjer med søvnproblemer, har du potentielt en rigtig god løsning lige her.

Små glasgranulater for jævn vægtfordeling

Tyngdedynen fra Hugged har et fyld af små glasgranulater, der giver et behageligt tryk på hele kroppen, mens du sover. Trykket hjælper med at afhjælpe rastløshed og fremme dyb og uforstyrret søvn. Fyldet er omhyggeligt fordelt i lommer for at forhindre ujævn fordeling i løbet af natten, selv hvis du skulle blive urolig og sparke lidt med benene.

For optimal effekt ved køb af Huggeds kugledyne skal du vælge vægt ud fra ca. 8-12% af din kropsvægt. Herunder kan du se Huggeds egen vejledning, så du nemt kan se, hvilken størrelse du bør vælge:

Gå til den billigste forhandler
award

Duermo kugledyne 9 kg

god kvalitet til både børn og voksne

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Forbrugsguidens vurdering

Duermo 10 kg har en kombination af gavnlige egenskaber og er en potentiel løsning for dem, der kæmper med søvnproblemer eller dårligt humør. Tyngdetæppet er designet til at stimulere kroppens naturlige processer og fremme udskillelsen af melatonin og serotonin, som kan bidrage til forbedret søvnkvalitet og bedre humør. Tyngdedynen er fremstillet med omhu og har kvalitetsmaterialer, herunder 100% bomuld og små antibakterielle glaskugler, der giver en behagelig og beroligende oplevelse. Pakken indeholder desuden en praktisk, vandtæt rejsetaske, som gør det nemt at tage den med sig og sove uforstyrret, når man rejser eller er væk hjemmefra.

Betrækket skal dog tilkøbes, men baseret på de tilgængelige oplysninger ser modellen ikke desto mindre ud til at være et lovende valg, der tilbyder kvalitetsmaterialer og potentielle fordele for søvnforbedring.

Fordele

 • pros Alsidig og praktisk
 • pros Forskellige kg - til både børn og voksne
 • pros Prøv i 51 dage med fuld returret
 • pros Rejsetaske medfølger

Ulemper

 • cons Prisen er i den dyre ende, hvis du køber den med betræk

Specifikationer

 • Materiale: Bomuld
 • Fyld: Glaskugler
 • Størrelse: 140 x 200 cm
 • Prøveperiode: 51 dage
 • Certificeringer: ?

Hvis du har problemer med at sove eller generelt døjer med uro eller dårligt humør, så kan det være tid til at give Duermo 9 kg en chance. Det er en kugledyne, som skaber ro og sætter processer i gang i kroppen, så melatonin og serotonin bliver udskilt fra hjernen.

Det kan altså hjælpe på humøret og søvnproblemer.


Mere om Duermo kugledyne 9 kg

Med Duermo 9 kg er du sikret en kugledyne i lækker kvalitet. Den er lavet i 100 % bomuld, og fyldet i kugledynen er små antibakterielle glaskugler, som smyger sig om din krop, når du bruger dynen.

Når du køber tyngdedynen, så får du også en vandtæt rejsepose med, hvilket gør det muligt at tage dynen med overalt. Det betyder, at du ikke skal bekymre dig om manglede søvn, hvis du eksempelvis skal i sommerhus eller af anden årsag sove ude.

Det særlige ved modellen er blandt andet de gode materialer. Det inkluderer det bløde bomuld, antibakterielle kugler og allergivenlige betræk, som du kan tilkøbe. Ved køb af dyne med betræk er dynen dog lidt i den dyre ende.

Gå til den billigste forhandler
award

Luna Tyngdedyne til baby

smart tyngdedyne til baby i antibakteriel og allergivenligt design

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Forbrugsguidens vurdering

Efter at have testet tyngdedynen fra Lullabys, så er vi meget imponerede over kvaliteten. Tyngdedynen føles meget blød, og af rigtig god kvalitet. Vi kan særligt godt lide det bløde bambus som ikke kunne er blødt, men som også er allergivenligt og antibakterielt. Især allergivenligheden er noget vi vægter højt når det kommer til babyprodukter. For at teste hvor godt vægten passede på tyngdedynen, så valgte vi at veje den (hvilket kan ses på billederne med/uden). Det vi fandt frem til var, at vægten på tyngdedynen passede efter hvad der står på hjemmesiden.

Vi kunne ikke finde mange minusser ved produktet udover at vi gerne ville gave muligheden for at kunne tilpasse vægten efter babyens vægt. Det er en mulighed der er på de fleste voksen tyngdedyner, hvilket kunne være en god mulighed også til babyer.

Fordele

 • pros Fremstillet af 100 % økologisk bambus, der sikrer et blødt og naturligt sovemiljø.
 • pros OEKO-TEX-certificeret til at være fri for skadelige stoffer, velegnet til følsom babyhud
 • pros Kan maskinvaskes ved 30 grader og tåler tørretumbler
 • pros Nikkelfri lynlås og miljøcertificerede materialer garanterer et ansvarligt valg til din baby

Ulemper

 • cons Ikke muligt at tilpasse vægten efter ens baby

Specifikationer

 • Størrelse: 70 x 100cm
 • Materiale: 100% økologisk bambus, økologisk bomuld
 • Fyld: Økologisk bomuld
 • Certificering: OEKO-TEX certificeret
 • Kan maskinvaskes: ved 30 grader
 • Prøveperiode: 30 dages søvngaranti

Det er en prioritet for alle forældre at sikre, at deres barn sover sikkert og behageligt, og Lullasbys tyngdedyne til baby er designet med dette i tankerne. Vi tror, at forældre, der er særligt bekymrede for allergier, vil sætte pris på det certificerede allergivenlige aspekt af dette tæppe, som kan prale af Asthma Allergy Nordic- og ECARF-certificeringer, hvilket giver et ekstra lag beskyttelse til de små under deres søvn. Det er fremstillet af 100 % økologisk bomuld og har en overlegen dunkvalitet, som vi tror vil appellere til dem, der sætter pris på både luksus og bæredygtighed. Desuden kan komforten tilpasses i forskellige størrelser, så den passer til babyers forskellige sovestillinger, noget som samvittighedsfulde forældre, der ønsker skræddersyet nakkestøtte til deres barn, vil finde fordelagtigt.


Det skal du vide, før du køber Lullabys tyngdedyne

God komfort med allergivenlig bambus

Lullasby’s tyngdedyne til babyer skiller sig ud med sin meget høje komfort, da den er fremstillet af 100 % økologisk bambus. Vi sætter pris på bambus’ allergivenlige og antibakterielle egenskaber, som sikrer en sikker og beroligende hvile for babyer. Brugen af naturlige materialer støtter ikke kun miljømæssig bæredygtighed, men giver også en blid berøring mod sart hud, hvilket gør det til et ideelt valg for forældre, der prioriterer en dyne i skånsomme materialer.

Forbedret søvnkvalitet gennem dyb trykstimulering

Den beroligende effekt af dyb trykstimulering er et centralt element i Lullasbys tyngdedyne til babyer. Vi anerkender vigtigheden af en god nats søvn for spædbørn, og dette 2 kg tunge tæppe er specielt designet til at forbedre søvnkvaliteten og give en beroligende følelse af tryghed for babyer fra 6 måneder og opefter. Den blide vægtfordeling er konstrueret til at efterligne en forælders beroligende berøring, som kan hjælpe med at berolige og berolige spædbørn, hvilket potentielt kan føre til bedre søvnmønstre.

Certificeret sikkerhed, der sikrer barnets velbefindende

Sikkerhed er altafgørende, når det gælder babyprodukter, og Lullasbys tyngdedyne lever op til OEKO-TEX®-standarderne, hvilket forsikrer forældre om, at det er fri for skadelige stoffer. Vi værdsætter den grundige test- og certificeringsproces, der bekræfter tæppets overholdelse af strenge sundheds- og sikkerhedsretningslinjer. Desuden giver dette produkts konstruktion med miljømæssigt ansvarlige produktionsmetoder yderligere ro i sindet for forældre, der er forsigtige med deres babys eksponering for potentielle giftstoffer i tekstiler, samtidig med at de er bevidste om deres miljømæssige fodaftryk.

Læs mere om Luna Tyngdedyne til baby
award

CURA of Sweden Pearl Classic » 558 Kr. hos Royal Design lige nu (samarbejde med Pricerunner)

premium kugeldyne 7 kg til voksne

CURA of Sweden Pearl Classic
Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

review4.5 /5

star4.5 /5

close

Forbrugsguidens vurdering

CURA of Sweden Pearl Classic skiller sig ud som en testvindende dyne, der er anerkendt for sin enestående kvalitet, med prisen bedst i test kugledyne hos Pricerunner. Med en imponerende konstruktion i syv lag giver den øget komfort og er velegnet til både medicinsk og terapeutisk brug. Vægten på 7 kg gør den særligt ideel til voksne på 55-75 kg og giver en beroligende og dyb søvnoplevelse. Tæppets alsidighed gør det muligt at bruge det enten i sofaen til afslapning eller som en almindelig dyne. Hygiejnen er i højsædet med CURA of Sweden Pearl Classic, da den kan maskinvaskes ved temperaturer op til 60 grader. Dynen er registreret som medicinsk udstyr af den svenske lægemiddelstyrelse, og den er testet på det nationale forskningsinstitut, hvilket yderligere bekræfter dens troværdighed.

Selvom dynen måske er en smule varm til sommerbrug, opvejer dens imponerende fordele denne ulempe. Pearl Classic er en pålidelig løsning til at forbedre søvnkvaliteten og fremme det generelle velbefindende, hvilket gør det til et godt valg for personer, der ønsker terapeutisk støtte og komfort hele natten.

Fordele

 • pros Jævnt fordelt vægt for optimal ydeevne
 • pros Komfortabel lille glasperle for ekstra afbalanceret vægt.
 • pros Syv lag
 • pros Fremstillet af åndbare materialer

Ulemper

 • cons En smule varm på grund af syntetisk fyld

Specifikationer

 • Materiale: Bomuld
 • Størrelse: 150 x 200 cm
 • Fyld: Polyester, glasperler
 • Kan maskinvaskes
 • Prøveperiode: 30 dage
 • Certificeringer: OEKO-TEX, CE-mærket

Pearl Classic vejer 7 kg og er derfor særligt velegnet til voksne med en vægt på 55-75 kg. Du kan bruge dynen både til at slappe af i sofaen under eller som en helt almindelig dyne.

En kugledyne kræver lidt tilvænning, men når du bliver vant til at bruge den, vil du opleve, at tyngdefornemmelsen kan give dig ro og bedre søvn. Dynen kan bruges med eller uden betræk på.


Mere om CURA of Sweden Pearl Classic

CURA of Sweden kugledynen er et kvalitetsprodukt. Den er syet af syv lag, som hver især er med til at øge komforten. Den kan enten bruges i medicinsk eller terapeutisk henseende, eller den kan bare bruges til at øge din søvnkvalitet med. Den øgede tyngde giver en roligere og dybere søvn.

Den svenske kugledyne er registreret som medicinsk udstyr af den svenske lægemiddelstyrelse, og den er også blevet testet hos Statens Forskningsinstitut. Da hygiejne er vigtigt i forhold til dyner, så betyder det også noget, at denne dyne kan vaskes i maskinen på op til 60 grader.

Gå til den billigste forhandler

Overblik: Stor sammenligning af de udvalgte 8 bedste kugledyner

Ella Tyngdedyne
Recoverym8 tyngdedyne
NapCool Tyngdedyne
SooSleep Kugledyne 7 kg
Hugged kugledyne
Duermo kugledyne 9 kg
Luna Tyngdedyne til baby
CURA of Sweden Pearl Classic

Størrelse

Materiale

Fyld

Certificeringer

question-specif
no-specif

Kan maskinvaskes

check-specif
check-specif
check-specif
check-specif
no-specif
check-specif

Prøveperiode

question-specif

Hvad du skal overveje, før du køber kugledyne

Størrelse og vægt

Der findes flere forskellige størrelser af tyngdedyner, som har direkte indflydelse på, hvor meget vægt dynen kan understøtte. Den skal have den rigtige størrelse til din krop, så den omslutter dig helt og giver dig komfort. Er den for stor, bliver den også for tung, hvilket gør det svært for dig at bevæge dig, mens en mindre og for let dyne gør, at du ikke får den fulde effekt.

Tyngdedyner varierer typisk i vægt fra 3-13 kg, og som en generel tommelfingerregel, så skal du vælge en dyne, der svarer til 10 % af din kropsvægt eller ligger tættest på. Hvis du kun planlægger at bruge kugledynen lejlighedsvis, fx mens du slapper af på sofaen, er en lettere løsning fin, men hvis du derimod vil sove med den hver nat, skal du vælge en tungere model, der passer med de 10% af din kropsvægt, for at få fordelene. En kugledyne på 7 kg er dog en god mellemløsning, der passer til de fleste.

Fyld

Fyldet inde i tyngdedynen er det, der bidrager til vægten, hvor det mest populære er plastpolykugler, mikroglasperler og stålkugler.

 • Plastikpolykugler er fremstillet af 100 % polypropylen og anses for at være sikkert plastik på niveau 5. Det er også sikkert at vaske. Når materialet syes ind i stof, er det fleksibelt og let at forme, hvilket gør det ideelt til tyngdedyner. Materialet er generelt billigt, hvorfor tyngdedyner med polykugler typisk er de billigste.
 • Mikroglasperler er et andet slags fyld, som er tungere, hvilket resulterer i et slankere og mere mobilt design. Fyldet er allergivenligt og kan vaskes i maskine.
 • Stålkugler er større, tungere og mere holdbare end glaskugler og har en helt glat, rund overflade. Den største ulempe ved stålkugler er, at de typisk er mere støjende end plastikpolykugler og glaskugler. Hvis du er en “følsom sovende”, er det derfor ikke det bedste valg.

Materiale

Bomuld, bambusviskose og mikrofiber er nogle af de materialer, der anvendes til tyngdedyners betræk. Økologisk bomuld er blødt, mens mikrofiber er varmt og godt til at putte sig i. Hvis du ofte har det varmt, er det oplagt at vælge et åndbart materiale, såsom bomuld eller bambusviskose, da de trækker sveden væk fra kroppen og giver bedre luftcirkulation. Bambusviskose er også allergivenligt, så det er et godt valg for folk, der lider af problemer med deres hud. Hvis du på den anden side har tendens til at fryse, kan du overveje et quiltet betræk, som hjælper dig med at holde på varmen.

Pris

Prisen på tyngdedyner varierer alt efter størrelse, vægt og kvalitet af fyldet. Billigere dyner, som starter med en pris på ca. 500 kr., er typisk af dårligere kvalitet og med plastikpolygranulat, og så er de ikke lige så holdbare. Dyrere kugledyner, som starter fra 1000 kr. og opefter, har bedre fyldmateriale som f.eks. mikroglaskugler eller stålkugler, forskellige vægte og bl.a. et quiltet, aftageligt betræk.

Brugeranmeldelser

Brugeranmeldelser er brugbare til at få førstehåndsindsigt i brugeres oplevelser med en tyngdedyne – lige fra komfortniveau til generel tilfredshed. Vi anbefaler altid, at du læser anmeldelser, før du køber, i og med det øger chancen for, at du vælger rigtigt første gang.

Hvad er en kugledyne?

En kugledyne bruges som en helt almindelig dyne, men er fyldt med vægtkugler i stedet for det sædvanlige dun- eller fiberfyld. Typisk er vægtkuglerne fyldt ind i små, firkantede lommer, kanaler eller kassetter i selve dynen, som gør, at vægten er ligeligt fordelt over hele dynen og derfor også ligeligt fordelt på din krop.

En tyngdedyne varmer lige så meget som en dyne af dun, og du behøver derfor ikke at bruge din ”normale” dyne sammen med din kugledyne. Føler du dog, at en kugledyne ikke varmer nok – for eksempel om vinteren – kan du investere i en tyngdedyne med ekstra for eller blot lægge din ”normale” dyne under tyngdedynen.

Langt de fleste tyngdedyner burde dog være varme nok i sig selv. Derudover er de fleste kugledyner lavet sådan, at de er lette at vaske – men vær dog opmærksom på vaskeanvisningen, da der er enkelte, der ikke kan tåle en tur i vaskemaskinen.

De fleste tyngdedyner kan også ”blive bygget videre på” – det vil sige, at du kan tilføje eller fjerne felter med vægt, hvis du synes, at dynen pludselig er for tung eller for let. Langt det meste fyld i kugledyner er desuden allergivenligt i form af plastikkugler, glaskugler, granulat m.m.

Kuglerne i dynen sørger for at tynge din krop og begrænse din krops bevægelser, så dine muskler kan slappe helt af. På grund af dynens vægt og tyngde har dynen også en sansestimulerende effekt, der øger din kropsbevidsthed og skaber en beroligende følelse, når du skal sove eller har brug for at slappe af.

Helbredsmæssige fordele ved brug af en kugledyne

Mange af fordelene ved en tyngdedyne hænger helt enkelt sammen med, at du får dybere søvn, så din krop og hjerne får lov til at restituere og ”restarte” i løbet af natten. Derudover reducerer tyngdedynen den mængde af kortisol, som din krop normalt udskiller. Kortisol er også kendt som kroppens stresshormon.

En tyngdedyne kan også øge din naturlige produktion af serotonin – også kendt som glædeshormonet. Serotonin er nemlig forbundet med lykke og velvære, og en kugledyne kan altså derfor medvirke til at bringe dig i bedre humør hver dag.

Tyngdedynen medvirker også til din generelle komfort, når du skal sove eller slappe af. Føler du dig utryg om natten – eller måske du har et barn, der lider af mange mareridt – kan en tyngdedyne også være den helt rigtige løsning. Vægten fra dynen skaber nemlig tryghed om kroppen, da tyngden kan minde om en varm omfavnelse eller et svøb, som man kender fra spæd.

Hvorfor skal du vælge en tyngdedyne?

Kugledynen virker ved at stimulere sanserne og er nærmest et terapeutisk middel, der hjælper til at slappe af og falde i søvn. Derudover kan en kugledyne også gavne dig, der har svært ved at falde til ro om natten på grund af tankemylder. Mange anbefaler faktisk, at man prøver sig frem med en kugledyne, inden man forsøger sig med sovemedicin.

Det er dog vigtigt at pointere, at en kugledyne ikke kan kurere hverken autisme, ADHD, OCD, angst eller andre neurologiske og psykiske lidelser, og at det altid anbefales, at man snakker med egen læge.

Lider du af kroniske muskel- eller ledsmerter, kan du med fordel også prøve kræfter med en dyne med vægt. Trykket fra dynen forhindrer nemlig, at du ligger og spænder i musklerne, og på den måde slapper dine muskler og led af.

En kugledyne er også til dig, der blot lider af søvnmangel og generel dårlig og urolig søvn.

Effekten af en tyngdedyne er nemlig – med diagnose eller ej – at den får din krop til at slappe af ved at tynge dig. Dynen afgrænser din krop, og derfor også hvor meget din krop kan bevæge sig. Det føles trygt og beroligende for dine muskler og led og tvinger din krop til at slappe af. Allerede efter 15 minutter kan de fleste mærke, hvordan uroen forlader kroppen, og du kan derfor også benytte dig af en kugledyne til en middagslur eller en hurtig powernap.

Hvad skal du være opmærksom på, når du køber en tyngdedyne?

Der findes to forskellige former for tyngdedyner – en med fyld af kugler og en med granulat. Den klassiske kugledyne er fyldt med kugler eller små bolde og giver sansemotoriske tryk mod din krop, når du bevæger dig.

Trykkene sender information til hjernen og skaber derved en beroligende og afslappende effekt. Kugledynens vægt og tryk mod kroppen sørger for, at du opnår en længerevarende og uafbrudt søvn hele natten igennem.

Granulatdynen giver derimod ikke lige så dybe tryk mod din krop og vejer oftest heller ikke lige så meget som en klassisk kugledyne – og derfor er sansestimuleringen mindre.

Granulatdynen smyger sig om din krop og dæmper den rastløshed, der kan opstå, når du skal sove. Lider du derfor af urolige ben, eller ligger du og vender og drejer dig hver nat, kan det være, at det er granulatdynen, du skal investere i.

Er du kreativ, og er budgettet måske ikke til at investere i en kugledyne, kan du lave din egen. På nettet kan du finde mange gode guides til præcis, hvordan du gør. Det eneste, du skal bruge, er kraftigt bomuldsstof, kugler med vægt eller anden form for vægt (du kan for eksempel bruge hvedekerner, hørfrø eller tørrede kastanjer) samt en symaskine.

Når du køber en kugledyne, skal du være opmærksom på, at der kan være tilvænningstid på 7-24 dage. Hvis du er vant til at sove med en traditionel dyne fyldt med dun, skal du vænne sig til kroppens begrænsninger, når du benytter dig af en kugledyne. Du kan nemlig føle dig en smule irriteret i den første periode, når du prøver dig frem med din nye kugledyne.

Selvom det kræver tilvænningstid, skal du stoppe med at bruge din kugledyne (eller bytte den til en lettere udgave), hvis du ikke selv kan flytte den, eller hvis der opstår vejrtrækningsproblemer. Derfor er det vigtigt at huske på tommelfingerreglen om, at dynen skal ligge på en vægt, der svarer til 10 % af din egen vægt. Derudover er det værd at huske på, at juniordyner skal ligge på en vægt mellem 2-4 kg, og at kugledyner til babyer enten skal undgås eller ligge på under 2 kg.

Hvor tung skal en tyngdedyne være, og hvad koster den?

En tyngdedyne vejer som regel mellem 2-10 kg, men det afhænger af din kropsvægt og præference. En god tommelfingerregel er, at din kugledyne skal veje 10 % af din kropsvægt. Det vil sige, at hvis du vejer 70 kg, så skal du købe en kugledyne, der vejer 7 kg eller deromkring.

Du kan også investere i en tyngdedyne, der er lettere eller tungere end 7 kg, da en tungere dyne for mange personer faktisk forstærker sanseindtrykkene.

Er din plan dog at bruge en tyngdedyne til små børn, nyfødte eller voksne med begrænset bevægelse, skal du være opmærksom på personen, når dynen er i brug. Din eller dit barns kugledyne må aldrig blive så tung, at du eller dit barn ikke selv kan skubbe den væk.

Dynen er også for tung, hvis den forhindrer dig i at trække vejret naturligt, eller hvis du ikke længere føler, at det er behageligt at have dynen over dig, men derimod føler dig klemt og indespærret. En tyngdedyne må altså aldrig føles ubehagelig.

Prisen på en god kvalitetskugledyne ligger mellem 1.000-5.000 kroner, og det er altså derfor lidt af en investering i forhold til prisen på en almindelig dun- eller fiberdyne. I nogle tilfælde kan du få tilskud fra kommunen, når du køber en tyngdedyne, så længe du kan dokumentere, at den har en hjælpende effekt for dig og dit velvære.

Kugledyner forhandles mange steder på nettet og i fysiske butikker. Når du køber en kugledyne, investerer du samtidig i din søvn og dit helbred – og det er en investering, hvor du ikke bør gå på kompromis med hverken pris eller kvalitet.

Tyngdedyner til hele familien - Også kæledyret

Når du skal ud at finde din egen tyngdedyne, er det vigtigt, at du laver din egen individuelle test. En tyngdedyne er nemlig ikke en ”one size fits all”, og du skal tage højde for mål og vægt af dynen, kvaliteten af kugler eller granulat, pris samt brugeranmeldelser fra andre kunder på nettet eller i den fysiske butik.

Tyngdedyner til babyer kan overvejes, men det anbefales, at man benytter en kuglevest eller en tyngdepose, inden man anvender en kugledyne, da den godt kan blive for stor og for tung for små babyer. En tyngdepose til babyer fungerer på præcis samme med måde som en kugledyne, men den minder om en sovepose.

Når babyen skal sove, fastgøres tyngdeposen til babyen ved at putte babyen ned i posen og sikre posen med en lynlås. Dette betyder også, at babyen ikke selv kan sparke tyngdeposen væk i løbet af natten. En tyngdepose eller kuglevest er ikke lige så tung som en kugledyne kan være, og derfor er den mere sikker for din baby eller dit barn under tre år.

Foruden at en tyngdepose ikke kan sparkes af, så bliver den heller ikke for varm, hvilket kan være ulempen ved en kugledyne. Babyer, der sover dårligt om natten, lider nemlig også oftest under, at de sveder og har det for varmt – dette kan du undgå med en tyngdevest. Med en tyngdevest er du også sikker på, at din baby ikke bliver overstimuleret, da vægten er noget mindre end ved en kugledyne.

En junior kugledyne er til de lidt større børn, og her bør vægten ligge på 2 eller 4 kg, hvis barnet vejer mellem 10-50 kg. Oplever du, at dit barn er meget hyperaktivt og har svært ved at sidde stille til trods for, at det har brændt meget energi af i løbet af dagen, kan en kugledyne også være en løsning for jer. Derudover kan en junior kugledyne også hjælpe børn, der generelt har svært ved at falde i søvn, hvis de for eksempel oplever uro i kroppen eller føler sig utilpasse.

Tyngdedyner findes ikke kun til mennesker. Er familiens hund eller kat bange for høje lyde, som for eksempel torden eller fyrværkeri, så kan en kuglevest være det rigtig valg for dig og dem. De har nemlig samme effekt på dyrene som på os og får dem til at slappe mere af og føle sig trygge.

Kan alle få gavn af en kugledyne?

Ja, stort set alle ville kunne få gavn af en kugledyne. Dog anbefales en kugledyne ikke, hvis man er gravid, til babyer under tre år, eller hvis man er dement. Derudover bør man heller ikke benytte sig af en tung dyne, hvis man lider af en lungesygdom, knogleskørhed eller har brud på en eller flere knogler. Hvis du er usikker på, om du kan få gavn af en kugledyne, anbefales det, at du kontakter din egen læge.

Ligeledes bør du investere i en kugledyne, der passer til dig, hvis du lider af rastløshed, uro i benene, søvnløshed, muskelsmerter eller en generel utryghed, når du sover. Køber du en kugledyne til dit barn eller til personer, der lider af bevægelsesbesvær, er det vigtigt, at dynen aldrig bliver for tung eller ubehagelig – så får dynen nemlig den helt forkerte effekt på personens søvn.

En investering i en kugledyne er en investering, du ikke kommer til at fortryde. Hvad end dine behov måtte være, er kugledynen klar til at give den bedst mulige søvn ved at omfavne og tynge din krop. Vægten vil tvinge dine muskler til at slappe af, og når din krop slapper af og ligger stille, vil du opleve, at tankemylder og generel uro også mindskes. Med en kugledyne vil du opnå en dyb og uafbrudt søvn, der giver dig de bedste forudsætninger for at klare den kommende dags udfordringer og strabadser.

Gode råd til at falde i søvn

Det er vigtigt at lægge elektroniske apparater til side inden sengetid, og holde en regelmæssig søvnrytme. Vores krops fysiologiske funktioner påvirkes nemlig i høj grad af lys og mørke.

Vores nervesystem er skabt til at leve ved ækvator, hvor der er tolv timers lys og tolv timers mørke. Men vi får ofte for lidt lys og for lidt mørke på de rette tidspunkter.

Det moderne menneske tilbringer for lidt tid udendørs og får dermed ikke nok dagslys. Samtidig udsætter vi os selv for skadeligt blåt LED-lys tæt på sengetid.

Et godt råd kan være at sidde i total mørke en time før sengetid og fx snakke med nogen. Det kan hjælpe med at øge produktionen af melatonin. Det er også vigtigt at få dagslys, særligt hvis man har sovet dårligt. Sørg for at dit soveværelse er mørkt og undgå lys tæt på sengetid. En smule lys er okay, men det bør ikke være for meget.

FAQ

Hvad er en tyngdedyne?

En tyngdedyne (også kaldet kugledyne) bruges som en helt almindelig dyne, men er fyldt med vægtkugler i stedet for det sædvanlige dun- eller fiberfyld, så du tynges ned, når du hviler dig. Kugledyner har en beroligende effekt og får dig til at slappe af.

Hvad er prisen for en tyngdedyne?

Prisen på en tyngdedyne varierer typisk fra 500-2.000 kr. Du kan dog finde tyngdedyner helt op til 10.000 kr.

Hvilken tyngdedyne skal jeg vælge?

Det kan være svært at sige, fordi det kommer an på personlige præferencer og behov. Derfor har vi i stedet valgt at lave en guide til dig, som viser de bedste kugledyner i alle kategorier.

Test og anmeldelser af kugledyner anvendt i artiklen

OBS: Selvom følgende kilder har været anvendt i forbindelse med artiklen siden publicering, kan der som følge af udgåede/slettede produkter være kilder, der ikke længere anvendes. Det skyldes tekniske problemer, og vi arbejder lige nu på at forbinde alle henvisninger til kilder med reference, samt slette gamle kilder (April 2024).

Ekspert- og testkilder

PriceRunner

Pricerunner har gennemført en omfattende test af tyngetæpper og vurderet nøgleegenskaber som komfort, oplevet effekt og praktisk anvendelse. De vurderede tyngdetæppets blødhed og komfort mod kroppen, kvaliteten af tyngdematerialet og dets varme og åndbarhed. De undersøgte også, hvor effektivt tæppet var til at forbedre søvnen, og hvor langvarige effekterne var over tid.

Derudover undersøgte Pricerunner de praktiske aspekter, herunder kompatibilitet med almindelige dynebetræk og hvor let det var at tage betrækket på. De vurderede også, om tyngetæppet kunne vaskes, under hensyntagen til vedligeholdelse og hygiejne.

 

Se hele testen af Cura Pearl Classic her.

Kundeanmeldelser

Amazon

Amazon er en berømt multinational e-handelsplatform, der forbinder købere og sælgere fra hele verden. Med en bred vifte af produkter til rådighed kan kunderne finde næsten alt, hvad de har brug for, lige fra elektronik til bøger, tøj og boligartikler. En af de vigtigste funktioner, der adskiller Amazon, er deres brugervurderingssystem. Ved at læse anmeldelser og overveje den samlede vurdering af et produkt, kan kunderne få en bedre forståelse af dets kvalitet, ydeevne og egnethed til deres behov. Denne gennemsigtighed og kollektive visdom giver kunderne mulighed for at træffe mere sikre valg, når de handler på Amazon.

Se Cura Pearl Classic fulde brugerbedømmelser her.

question

Har du spørgsmål?

Står du og har spørgsmål til noget i vores artikel er du meget velkommen til at skrive til os på kontakt@obsidianmedia.dk

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme