Enkeltseng guide – find de bedste enkeltmandssenge her

1

Enkeltsenge fås i mange udformninger, lige fra den enkle løsning med en madras på gulvet til flotte senge med gavle og elevationsfunktioner. Den mest populære enkeltmandsseng er dog uden tvivl boxmadrassen. Årsagen er helt enkelt den, at det er her, du får mest seng og mest komfort for pengene.

I modsætning til almindelige springmadrasser og skummadrasser udmærker boxmadrassen sig ved at have en stiv rammekonstruktion, som umiddelbart kan forsynes med ben eller meder, og dermed udgør en færdig seng. I denne guide ser vi nærmere på udvalgte boxmadrasser, og gennemgår specifikationerne for hver enkelt model.

Er du på jagt efter en prisbillig enkeltseng af tvivlsom oprindelse, er der dog desværre ikke meget hjælp at hente i denne guide. Vi har helt bevidst valgt at fokusere på danskproducerede kvalitetssenge. Det er ganske enkelt her, du får mest seng for pengene i det lange løb, selv om indkøbsprisen typisk ligger lidt højere end på billige senge fra eksempelvis Østen.

Efter gennemgang af en række kvalitetssenge, ser vi også nærmere på det tilfælde, hvor du kun har brug for at få skiftet madrassen i din nuværende seng.

Til sidst i artiklen guider vi dig igennem valget og de parametre, du særligt skal være opmærksom på. Til allersidst kommer vi også lidt ind på, hvordan du opnår den bedste søvn.

I denne artikel får du:
🔸 Gennemgang af de bedste enkeltmandssenge på markedet netop nu
🔸 Gode bud på ny madras til din nuværende seng
🔸 Hvordan du bedst vælger den rigtige seng
🔸 Hvad din seng betyder for din søvnkvalitet


Ideel Komfort enkeltseng med elevation

Produktionsland:Danmark
Fjedertype:220 pocketfjedre pr. kvadratmeter
Antal komfortzoner:7
Fasthed:Medium eller Fast
Garanti:25 års garanti på ramme og fjedrebund
Størrelser: <ville du selv indsætte>
Højde:54 cm (19 cm ben, 10 cm bund, 18 cm madras, 7 cm topmadras)
Inkluderet topmadras:Valgfri Celsius Top eller Latex Top – begge med 60 mm kerne
Inkluderet i prisen:Ben og fri levering
Polstring:25 mm hybridskum
Bolster:Premium møbelstof
Ramme:10 centimeter træramme
Motor: Linak TD4 med 5 års garanti
Ombytningsmulighed:30 dage mod gebyr

Ideel Komfort elevationsseng introducerer en verdensnyhed: Springmadrassen i elevationssengen har ikke mindre end 7 komfortzoner! Det er 2 mere end tilsvarende madrasser.

De ekstra komfortzoner er placeret på hver side af lænden, så overgangen til henholdsvis skuldre og øvre del af rygsøjlen, samt til lænden, sker så skånsomt som muligt. Det giver dig en bedre liggekomfort i sengen, ligesom du skulle undgå problemer med blodomløbet til benene.

Alt i alt betyder de ekstra komfortzoner i madrassen, at du kan holde den samme liggeposition i længere tid. Det giver et mere roligt og bedre søvnforløb, så du kan vågne friskere om morgenen end på andre madrastyper.

Latex eller celciusskum

Oven på den komfortable springmadras har du mulighed for at vælge mellem en topmadras med enten latex- eller celsius-skumkerne. Førstnævnte er de ideel, hvis du foretrækker at sove køligt om natten. For latex er bedre til at give kroppen mulighed for at ånde, ligesom det bedre leder fugten væk. Derfor er latex-topmadrassen også et godt valg, hvis du tit vågner badet i sved eller døjer med varmen på grund af overgangsalderen.

Tilsvarende er skumkerne-topmadrassen det rigtige valg, hvis du har problemer med at holde varmen om natten og ikke lider af problemer med hedeture m.v.

God højde med masser af plads under sengen

De ekstra høje ben på Ideel Komfort elevationssengen, gør det nemmere at komme både i og ud af sengen igen. Samtidig mindsker det belastningen på dit bevægeapparat, hvilket betyder, at du slider mindre på især knæleddene. Det nedsætter risikoen for at udvikle slid- og gigtskader.

Endvidere giver de 19 cm høje ben masser af plads til, at du kan opbevare selv store, sammenklappelige fitnessmaskiner, støvsugeren eller andre større genstande under sengen. Du kan også nemt have to almindelige bedrollers stående oven på hinanden under sengen.

25 års garanti på sengen og 5 på motoren

Sengens kvalitetsniveau understreges af, at producenten har valgt at give hele 25 års garanti på brud på både sengeramme og fjedre. Den ekstra kraftige Linax TD-4 motor gives der 5 års garanti på. Det burde heller ikke være noget problem. For motoren bruges også i mange hospitalssenge, hvor den oftest bliver mere udfordret, end den bliver hjemme i dit soveværelse.

Ideel Komfort findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Hvis du vejer +95 kg, så er det disse modeller du skal vælge: 
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 210
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan se de forskellige modeller i Ideel Komfort serien her.


Ideel Harmoni enkeltseng med elevation

Produktionsland:Danmark
Fjedertype:250 pocketfjedre pr. kvadratmeter
Antal komfortzoner:5
Fasthed:Medium eller Fast
Garanti:20 års garanti på ramme og fjedrebund, 5 år på motor
Størrelser: <ville du selv indsætte>
Højde:54 cm (19 cm ben, 10 cm bund, 18 cm madras, 7 cm topmadras)
Inkluderet topmadras:Valgfri Celsius Top eller Latex Top – begge med 40 mm kerne
Inkluderet i prisen:Ben og fri levering
Polstring:25mm polyetherskum
Bolster:Møbelstof med kuvertsyning
Ramme:10 centimeter træramme
Motor: 5 års garanti
Ombytningsmulighed:30 dage mod gebyr

Med Ideel Harmoni elevationsseng får du en minimalistisk designet og meget funktionel elevationsseng, der er let at passe ind, uanset hvilken stil du kører i dit soveværelse. Det minimalistiske design har nemlig fjernet alle de designmæssige detaljer, der normalt ville trække sengen i en bestemt retning rent stilmæssigt.

Det gør det samtidig nemt at vedligeholde og rengøre sengen. For der er glatte overflader overalt, og det slidstærke møbelstof kan nemt rengøres med både en støvsuger og en fugtig klud.

Ekstra høj elevationsseng

De 19 centimeter høje ben giver masser af plads til opbevaring under elevationssengen. Her er rigelig plads til både sammenklappelige fitness-maskiner og ekstra store bedrollers.

Sengehøjde hjælpes yderligere på vej af den 10 centimeter tykke elevationsbund, selv om den faktisk er tyndere end mange andre elevationsbunde. Det tynde design er med til at fremme det minimalistiske design.

Men sammen med de ekstra høje ben får elevationssengen en god ind- og udstigningshøjde. Det betyder, at du hverken får problemer med at komme i seng om aftenen eller med at stå op om morgenen.

250 pocketfjedre og 5 komfortzoner

Madrassen i Ideel Harmoni elevationsseng har hele 250 pocketfjedre pr. kvadratmeter og er udstyret med 5 komfortzoner, der giver ekstra god liggekomfort.

Madrassen er vendbar, hvilket betyder, at den kan holde meget længere, hvis du husker at vende den regelmæssigt – både over den korte og den lange led. Det kan lægge flere år til madrassens levetid, fordi du på den måde fordeler sliddet på fjedrene bedre.

20 års garanti og 30 dages returret

Kvaliteten af sengen er absolut i top. Producenten giver 20 års garanti mod ramme- og fjedrebrud, samt 5 års garanti på motoren. Madrassen kan ombyttes mod et mindre gebyr i op til 30 dage efter modtagelsen, hvis du skulle have fået valgt en forkert fasthed.

Ideel Harmoni findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Hvis du vejer +95 kg, så er det disse modeller du skal vælge: 
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 210
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan se de forskellige modeller i Ideel Harmoni serien her.


Bergen – luksusmodel med mulighed for ekstra længde

Bergen enkeltmandssengDu kan læse mere om Bergen enkeltmandsseng her

Produktionsland: Danmark
Fjedertype: Dobbelt fjederlag med pocketfjedre, 261 + 150 fjedre pr. kvadratmeter
Antal komfortzoner: 5
Fasthed: Medium eller Fast
Garanti: 15 års garanti på ramme og fjedrebund
Størrelser: Fås i længder på både 200 og 210 cm samt i bredderne 90 og 120 cm
Højde: 37 cm uden ben
Inkluderet topmadras: Valgfri Celsius Top eller Latex Top – begge med 40 mm kerne
Inkluderet i prisen: Ben og fri levering
Polstring: 25 millimeter latex
Bolster: Møbelstof med Antislide
Ramme: 12 centimeter træramme
Ombytningsmulighed: 30 dage mod gebyr

Latex-polstring og dobbelt fjederlag

Bergen-enkeltsengen hører ikke til blandt de billigste modeller, men den byder til gengæld også på en lang række fordele. Blandt dem er polstringen af latex, som regnes for det bedste materiale til overgangen mellem fjedre og madrasoverflade.

Latex udmærker sig nemlig ved en vis stivhed, som er ideel til at fordele belastningen af fjedrene. Det mindsker belastningen af den enkelte fjeder, og er en af årsagerne til, at der på denne model gives 15 års garanti på fjedrene. Latex-materialet bibeholder også spændstigheden langt bedre end billigere polstringsmaterialer. Endelig er latex åndbart, hvilket bidrager yderligere til komforten. Bemærk også, at model Bergen er forsynet med 400 fjedre pr. kvadratmeter, fordelt på to forskellige fjederlag.

Mulighed for ekstra længde og opgraderet topmadras

Langt de fleste enkeltmandssenge leveres i en standardlængde på 200 cm. Bergen-modellen fås dog i en ekstra lang 210 cm-version, og det kan være en stor fordel, hvis du er meget høj eller generelt fryser om fødderne. Også breddemæssigt kan du vælge mellem standard 90 cm eller en ekstra bred model på 120 cm.

Selv når det kommer til topmadrassen, er der flere valgmuligheder. Således er der frit valg mellem Celsius-skum eller latex som kernemateriale, og for en merpris kan du desuden vælge en 50 % tykkere kerne, hvis komforten skal helt i top.

Uanset valget af topmadras kommer du også til at sætte stor pris på sengens Antislide-overflade, som holder topmadrassen effektivt på plads. Også bolsteret er i ekstraordinær kvalitet, udført i slidstærkt møbelstof.

Bergen enkeltmandsseng findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200

Du kan se alle Bergen modeller her.

Hvad sker der i vores hjerne når vi sover? 🧠 💤 Se videoen og blive klogere

https://www.youtube.com/watch?v=CKq7KJLgBH4


Venus boxmadras enkeltseng – opgraderet topmadras inkluderet

Venus BoxmadrasDu kan læse mere om Venus boxmadras her

Produktionsland: Danmark
Fjedertype: Dobbelt fjederlag med pocketfjedre, 254 + 254 fjedre pr. kvadratmeter
Antal komfortzoner: 5
Fasthed: Medium eller Fast
Garanti: 15 års garanti på ramme og fjedrebund
Størrelser: Længde 200 cm og bredde på enten 90 eller 120 cm
Højde: 64 cm (19 cm ben, 36 cm madras, 9 cm topmadras)
Inkluderet topmadras: Valgfri Celsius Top eller Latex Top – begge med 60 mm kerne og opgraderet betræk med kølende bambusfibre
Inkluderet i prisen: Ben (flere valgmuligheder) samt fri levering
Polstring: 25 millimeter temperaturfølsom Cooltex-skum
Bolster: Sort Venus-møbelstof
Ramme: 14 centimeter træramme
Ombytningsmulighed: 30 dage mod gebyr

Designet er i fokus

En boxmadras-baseret enkeltmandsseng er typisk en smule simpel rent designmæssigt, men her skiller Venus-sengen sig lidt ud. Bolsteret er for eksempel udført i specialdesignet møbelstof, og der er mulighed for at vælge mellem flere forskellige farver, materialer og designs til benene (som er inkluderet i prisen).

Vælger du Venus-modellen, går du dog heller ikke på kompromis med komforten. Polsteret er udført i Cooltex-skum, som evner at opmagasinere og frigive varme, og dermed holde temperaturen mere konstant under søvnen. Cooltex er også et optimalt materiale, når kroppen skal ånde frit. Bemærk også, at Venus-sengen er udstyret med hele 508 fjedre pr. kvadratmeter, fordelt på to fjederlag.

Prisen inkluderer 50 % tykkere topmadras

Lækkert design og Cooltex-polstring er dog ikke de eneste fordele ved denne enkeltmandsseng. Inkluderet i prisen er også en ekstra robust 14 cm-træramme.

Mest bemærkelsesværdig er dog måske topmadrassen, der som standard leveres med en kerne på hele 6 cm. Her kan du frit vælge mellem kølig latex eller den lidt varmere memory-skum topmadrads. Begge varianter leveres med et bambus-baseret betræk, der udmærker sig ved en behagelig kølende effekt.

Venus enkeltmandsseng findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200

Du kan se alle Venus senge her.


Senses Lux – rigtig meget seng for pengene

Senses Lux enkeltmandssengDu kan læse mere om Senses Lux enkeltmandsseng her

Produktionsland: Danmark
Fjedertype: Pocketfjedre i 2 lag, 254 fjedre pr. kvadratmeter pr. lag
Antal komfortzoner: 5
Fasthed: Medium eller Fast
Garanti: 15 års garanti på ramme og fjedrebund
Størrelser: Længde 200 cm og bredde enten 90 eller 120 cm
Højde: 63 cm (19 cm ben, 36 cm madras, 8 cm topmadras)
Inkluderet topmadras: Valgfri Celsius Top eller Latex Top – begge med 60 mm kerne og vaskbart betræk
Inkluderet i prisen: Ben (flere valgmuligheder) samt fri levering
Polstring: 25 millimeter temperaturfølsom Cooltex-skum
Bolster: Møbelstof med Antislide
Ramme: 14 centimeter træramme
Ombytningsmulighed: 30 dage mod gebyr

Kraftigt opgraderet til begrænset merpris

Senses Lux er en videreudvikling af den oprindelige Senses-seng, og her er der virkelig tale om en enkeltmandsseng, der giver fuld valuta for pengene. Modellen har 254 kvalitetsfjedre pr. kvadratmeter og der gives 15 års garanti på sengen. Inkluderet i prisen får du desuden en topmadras med ekstra tykkelse på 60 mm med valgfrit kernemateriale af enten latex eller celsius memory skum.

Polstring og design kraftigt forbedret

Til trods for prisen får du med Lux-modellen flere detaljer, som ellers kun ses på langt dyrere senge. Det inkluderer blandt andet valgfrie ben i flere forskellige design, samt bolster i slidstærkt møbelstof.

Cooltex-polstringen på hele 25 mm omkring selve boxmadrassen er værd at bemærke. Dette materiale er mere åndbart end traditionelt skum, og giver derfor en god ventilation og dermed komfort under søvnen. Materialet udmærker sig også ved at være temperaturregulerende, da det både kan akkumulere og afgive varme efter behov.

Senses Lux enkeltmandsseng findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200

Du kan se alle Senses Lux modeller her.


Jupiter Boxmadras – topsælger i flere år

Jupiter boxmadrasDu kan læse mere om Jupiter Boxmadras her

Produktionsland: Danmark
Fjedertype: Pocketfjedre, 250 fjedre pr. kvadratmeter
Antal komfortzoner: 5
Fasthed: Medium eller Fast
Garanti: 10 års garanti på ramme og fjedrebund
Størrelser: Længde 200 cm og bredde enten 90 eller 120 cm
Højde: Samlet 49 cm (19 cm ben, 23 cm madras, 7 cm topmadras)
Inkluderet topmadras: Valgfri Celsius Top eller Latex Top – begge med 40 mm kerne og vaskbart betræk
Inkluderet i prisen: Ben og levering
Polstring: 25 millimeter polyesterskum
Bolster: Nej
Ramme: 8 centimeter træramme
Ombytningsmulighed: 30 dage mod gebyr

Producentens topsælger i 2016

Har du fokus på budgettet, kan du med fordel overveje en enkeltseng som for eksempel Jupiter. Det er der mange andre, som har gjort – faktisk så mange, at denne model blev en topsælger i 2016 hos producenten. Selv om det ikke er en decideret billig madras, er prissætningen alligevel ret attraktiv, og en af fordelene er den inkluderede topmadras, som har en tykkelse på hele 4 centimeter.

Til topmadrassen kan du frit vælge mellem en kerne af latex eller memory-skum. Latex’en er det rigtige valg, hvis du foretrækker en vis kølighed og et fast underlag. Ellers kan du vælge memory-skummen, som holder bedre på varmen og desuden former sig mere efter kroppen.

Byt sengen, hvis fastheden ikke er optimal

Enkeltmandssengen Jupiter fås i både 90 og 120 cm bredde, og fås desuden både i medium- og fast udførelse. Senere i guiden får du et par tommelfingerregler til, hvilken fasthed du bør vælge, men smag og behag er forskellig.

Skulle det ske, at du ikke får købt den rigtig fasthed, kan den heldigvis byttes, selv om du har brugt den i op til en måned efter købet. Ombytningen koster et mindre gebyr, men så er du også sikret optimal søvn mange år frem.

Jupiter boxmadras findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200

Du kan se alle Jupiter boxmadras-modeller her.


Venus Mayan enkeltseng med elevation

Produktionsland:Danmark
Fjedertype:250 pocketfjedre pr. kvadratmeter
Antal komfortzoner:5
Fasthed:Medium eller Fast
Garanti:25 års garanti på ramme og fjedrebund
Størrelser: <ville du selv indsætte>
Højde:64 cm. (19 cm ben, 21 cm bund, 17 cm madras, 7 cm topmadras)
Inkluderet topmadras:Valgfri Celsius Top eller Latex Top – begge med 60 mm kerne
Inkluderet i prisen:Ben og fri levering
Polstring:25 mm cooltex
Bolster:Venus møbelstof
Ramme:20 centimeter træramme
Motor: Linak-motor med 5 års garanti
Ombytningsmulighed:30 dage mod gebyr

Med en Venus Mayan elevationsseng får du en af verdens mest sunde sengemiljøer, der samtidig er produceret med god samvittighed over for både miljø, skovbrug og medarbejdere.

Sengen anvender den 100 % økologiske topmadras af naturlatex, som er utrolig allergivenlig. At der er brugt naturlatex betyder, at latexen er tappet direkte fra et træ. Der er således ikke brugt økologiske olieprodukter, men ren, naturlig latex fra økologisk dyrkede træer.

Samtidig giver den tykke latexkerne på hele 60 mm en væsentlig bedre støtte til din krop. Latexkernen støtter og giver modstand til kroppen, der hvor du vejer mest. Derfor aflaster den dine personlige trykpunkter bedre. Det gør topmadrassen til et godt valg, uanset om du vejer lidt eller meget.

Miljørigtig og bæredygtigt produceret seng

Udover naturlatex anvender topmadrassen et bolster af naturtræfibre, som også sengen anvender som bolster. Kun polstringen af cooltex i springmadrassen er det eneste, der ikke er 100 % naturligt.

Det betyder, at du udover at få en yderst allergivenlig og sund seng at ligge i, også får en seng der er FSC- og Rainforrest Alliance-certificeret. Så kan du sove med ekstra god samvittighed. For sengen er både miljørigtigt og bæredygtigt produceret af næsten udelukkende økologiske materialer.

25 års garanti og 30 dages ombytningsret på madrassen

Samtidig er sengen bundsolid. Selve elevationsrammen er bygget omkring en 20 cm træramme. Sammen med de 19 cm høje ben, giver det ekstra højde på sengen. Det gør den yderst nem både at komme i og ud af igen. Og der er masser af plads under sengen til at opbevaring.

Den solide konstruktion betyder da også, at producenten giver hele 25 års garanti på sengen. Ikke alene på brud på den tykke træramme, men også på fjedrebrud i madrassen. Linak-motoren i elevationsbunden gives der 5 års garanti på.

Venus Mayan Green elevationssengen findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Hvis du vejer +95 kg, så er det disse modeller du skal vælge: 
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Du kan se udvalget af de forskellige Venus elevationssenge her.


Jupiter enkeltmandsseng med elevation

jupiter_elevation_enkeltseng_90x200

Du kan læse mere om Jupiter elevationsseng her.

Produktionsland: Danmark
Fjedertype: Pocketfjedre, 250 pocketfjedre pr. kvadratmeter
Antal komfortzoner: 5
Fasthed: Medium eller Fast
Garanti: 15 års garanti på ramme og fjedrebund
Motorgaranti: 5 års garanti på elevationsmotoren
Størrelser: Længde 200 cm og bredde på 90 cm
Højde: Samlet høje på 56 cm (19 cm ben, 12 cm bund, 18 cm madras, 7 cm topmadras)
Inkluderet topmadras: Valgfri Celsius Top eller Latex Top – begge med 40 mm kerne og vaskbart betræk
Inkluderet i prisen: Ben og levering
Polstring: 25 millimeter polyesterskum
Bolster: Betræk quiltet med fibervat
Ramme: 12 cm træramme
Ombytningsmulighed: 30 dage mod gebyr

Er du mere til elevationssenge fås både Jupiter og Venus også i enkeltsengsmodeller med elevationsbund og tilhørende motor. Her giver Jupiter-modellen dig 250 pocketfjedre pr. kvadratmeter ligesom boxmadras-modellen.

Men i stedet for den faste bund på boxmadrassen er elevationsudgaven udstyret med en tredelt elevationsbund med en kvalitetsmotor fra danske Linak. Det er dem, der også leverer elevationsmotorer til hovedparten af de senge, du finder på de danske hospitaler. Det er med andre ord kram, der kan holde i mange år og derfor gives der også hele 5 års garanti på motoren.

Betjeningen af elevationssengen er udstyret med en preset-mulighed. Så kan du altid få sengebunden tilbage i din favoritindstilling. Det er praktisk, hvis du f.eks. har siddet op i sengen og set fjernsyn og nu gerne vil lægge dig til at sove.

Topmadrassen på Jupiter elevationsseng er med en kerne på 40 mm i enten latex eller memory-skum – ganske som boxmadrasudgaven. I alt er topmadrassen på hele 70 mm i tykkelsen og samlet set er sengen næsten 60 cm høj. Det gør den nem at komme både i og op af igen om morgenen. Alt i alt en virkelig elevationsseng til prisen.

Jupiter elevationsseng findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Hvis du vejer +95 kg, så er det disse modeller du skal vælge: 
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200
180 x 210

Læs mere om Jupiter sengene her.


Venus enkeltmandsseng med elevation

venus_enkeltseng_90x200

Du kan læse mere om Venus elevationsseng her.

Produktionsland: Danmark
Fjedertype: Pocketfjedre, 250 pocketfjedre pr. kvadratmeter
Antal komfortzoner: 5
Fasthed: Medium eller Fast
Garanti: 20 års garanti på ramme og fjedrebund
Motorgaranti: 5 års garanti på elevationsmotoren
Størrelser: Længde 200 cm og bredde på 90 cm
Højde: Samlet høje på 66 cm (19 cm ben, 21 cm bund, 17 cm madras, 9 cm topmadras)
Inkluderet topmadras: Valgfri Celsius Top eller Latex Top – begge med 60 mm kerne og vaskbart betræk
Inkluderet i prisen: Ben og levering
Polstring: 25 millimeter polyesterskum
Bolster: Soft Venus møbelstof
Ramme: 20 cm træramme
Ombytningsmulighed: 30 dage mod gebyr

Også i Venus-serien finder vi en enkelmandsseng med elevationsbund. Men i modsætning til boxmadrasudgaven af Venus, er der kun et enkelt lag med 250 pocketfjedre pr. kvadratmeter i madrassen. Det skyldes naturligvis elevationsbunden, som ville have noget svært ved at give nogle fordele, hvis sengen var udstyret med to lag pocketfjedre.

Venus elevationssengen udmærker sig ved at have en topmadras på hele 90 mm med en kerne på 60 millimeter af enten latex eller Celsius memory-skum efter eget valg. Sammen med ben, bund og madras betyder det, at sengen bliver hele 66 cm høj – med elevationsbunden kørt helt ned.

Det gør sengen til det optimale valg for dig, der har brug for en ekstra høj seng, fordi du måske lider af gigt i bevægeapparatet eller har dårlig ryg eller dårlige hofter. Dejligt behageligt både at komme i og komme op af.

I forhold til Jupiter-udgaven har Venus-elevationssengen også en nyere og stærkere motor, som kan fjernstyres med din iPhone og også har indbygget lys. Samtidig har sengen temperaturfølsom Cooltex-skum omkring fjedrene og kommer med flere forskellige valgmulighed af ben og farver. Trærammen er også kraftigere, ligesom møbelstoffet er meget lettere at rengøre og er i en kraftigere og mere holdbar kvalitet.

Det forklarer også prisforskellen på de to enkelt-elevationssenge, der begge hører til i den mere luksuriøse ende af prisspektret.

Venus elevationsseng findes i følgende størrelser:
90 x 200
120 x 200

Du kan se alle modeller af Venus elevationsseng her. 


Ideel Harmoni enkeltseng – boksmadras

Produktionsland:Danmark
Fjedertype:250 pocketfjedre pr. kvadratmeter
Antal komfortzoner:5
Fasthed:Medium eller Fast
Garanti:20 års garanti på ramme og fjedrebund
Størrelser: <ville du selv indsætte>
Højde:49 cm (19 cm ben, 23 cm madras, 7 cm topmadras)
Inkluderet topmadras:Valgfri Celsius Top eller Latex Top – begge med 40 mm kerne
Inkluderet i prisen:Ben og fri levering
Polstring:25 mm polyetherskum
Bolster:Nej
Ramme:8 centimeter træramme
Ombytningsmulighed:30 dage mod gebyr

Ideel Harmoni boxmadras er holdt i et minimalistisk og meget praktisk design, der både gør den nem at rengøre og vedligeholde. Samtidig gør et design uden designmæssige finurligheder og krummelurer det let at passe boxmadrassen ind i dit soveværelses eksisterende stil

Ideel Harmoni er danskproduceret efter stolte danske håndværkstraditioner. Det er muligvis derfor, at producenten giver hele 20 års garanti mod ramme- og fjedrebrud.

Masser af plads under sengen

De 19 cm høje egetræsben gør sengen let at komme i, når du skal sove og nem at komme ud af, når du skal op. Samtidig får du masser af plads til at opbevare støvsugeren, den sammenklappelige fitness-maskine eller de helt store bedrollers under sengen.

Kan bruges af alle vægtklasser

Ideel Harmoni boxmadras er designet til at kunne bruges af alle vægtklasser. Derfor fås sengen med mulighed for at vælge enten medium eller fast fasthed, ligesom den fås i en særlig +95-version med ekstra kraftige fjedre. Alle mål og højden er de samme på de to sengetyper. Så du kan sagtens mikse denne model med +95-versionen, hvis en af jer vejer mere end 95 kilo.

Med hensyn til fastheden af madrassen, anbefales det, at du vælger medium fasthed, hvis du vejer under 75 kilo og fast fasthed, hvis du vejer fra 75 til 95 kilo. Først derefter er det nødvendigt at skifte til +95-versionen af sengen.

20 års garanti og 30 dages ombytning på fastheden

Lige som alle andre senge fra Bedre Nætter, tilbydes der 30 dages ombytning på fastheden af madrassen i sengen. Så har du valgt en for blød eller for hård fasthed, kan du mod at betale et gebyr på lige under 500 kroner, få ombyttet madrassen til den korrekte fasthed.

Det er en god investering i din nattesøvn, da det med tiden vil give dig problemer med både ryg, nakke og bevægeapparatet, uanset om du ligger for blødt eller for hårdt i sengen. For sengen kan holde i mange år, hvilket understreges af, at der som før nævnt gives 20 år garanti på både ramme- og fjedrebrud.

Ideel Harmoni fås i disse størrelser:

80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Hvis du vejer + 95 kg, skal du vælge denne model:

80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Du kan læse mere om Ideel Harmoni her. 


Ideel Komfort enkeltseng – boksmadras

Produktionsland:Danmark
Fjedertype: 220 pocketfjedre pr. kvadratmeter
Antal komfortzoner:7
Fasthed:Medium eller Fast
Garanti:25 års garanti på ramme og fjedrebund
Størrelser: <ville du selv indsætte>
Højde:62 cm. (19 cm ben, 36 cm madras, 7 cm topmadras)
Inkluderet topmadras:Valgfri Celsius Top eller Latex Top – begge med 60 mm kerne
Inkluderet i prisen:Ben og fri levering
Polstring:25 mm hybridskum
Bolster:Premium møbelstof
Ramme:14 centimeter træramme
Ombytningsmulighed:30 dage mod gebyr

Med Ideel Komfort boxmadras får du den banebrydende nye boxmadras med hele 7 komfortzoner i stedet for de 5, der stort set er standard i dag.

De to ekstra komfortzoner er placeret lige på hver side af lænden. Derved bliver overgangen mellem lænd og hofter, samt den øverste del af ryggen noget blidere, end det er i dag. Det giver en endnu bedre liggekomfort i sengen, ligesom det efter sigende skulle give et bedre blodomløb til benene. Det betyder, at du undgår at blive vækket om natten, fordi dine ben sover.

Samtidig skulle de to ekstra komfortzoner bevirke, at du kan ligge i længere tid i den samme liggeposition. Det skulle give dig en bedre og dybere søvn, da du vågner en lille smule op, hver gang du vender dig i sengen.

Så med 7 komfortzoner i stedet for 5 i din boksmadras, kommer du til at sove endnu mere behageligt og vågne endnu mere udhvilet.

Hybridskum og minimalistisk design

En anden nyhed er den såkaldte hybridskum, der anvendes som polstring i boxmadrassen. Det er en ekstra holdbar og mere elastisk skumtype, som ligesom sengen produceres her i Danmark. Den fordeler vægten fra din krop bedre på sengens fjedre, så de holder længere. Måske derfor, at producenten har valgt at give hele 25 års garanti mod både fjedre- og rammebrud på denne seng.

Sengerammen er i øvrigt ekstra kraftig. Hele 14 cm i tykkelsen, hvilket er 4-6 cm tykkere end mange andre boxmadrasser på markedet. Det giver samtidig sengen mere stabilitet, så du føler, at du ligger på et godt og solidt underlag.

Endelig er der designet på boxmadrassen. Det er holdt helt stramt og minimalistisk. Det giver en seng, som er ekstra let at rengøre og vedligeholde, ligesom du ikke får problemer med, at den ikke passer ind i soveværelset.

For det minimalistiske design betyder, at sengen er fuldstændig strippet for designmæssige spidsfindigheder, der trækker den i en bestemt stilmæssig retning, eller som gør den vanskeligere at gøre rent.

Valgfri topmadras

Oven på den nytænkte boxmadras har du frit valg mellem en topmadras med en kerne af enten latex eller celsius-skum. Begge topmadrasser har en kerne på 60 mm, hvilket giver en endnu bedre fordeling af din vægt i sengen og en bedre støtte til din krop.

Vælg celsius-skum som kerne, hvis du tit vågner om natten, fordi du fryser. Memoryskummet formes af din kropsvarme, som er størst der, hvor du trykker mest ned på topmadrassen. Det betyder samtidig, at topmadrassen holder på varmen og ikke er så god til at lade din krop ånde, som en topmadras med latexkerne er.

Latexkernen giver dig omvendt en køligere temperatur i sengen, så du slipper for at vågne op badet i sved. For latex leder fugten og varmen væk fra kroppen, så du får en god og ensartet temperatur i sengen hele natten igennem. Det gør latex-topmadrassen til det helt rigtige valg, hvis du eller din partner lider af hedeture som følge af overgangsalderen.

Ideel Komfort fås i disse størrelser:

80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Hvis du vejer + 95 kg, skal du vælge denne model:

80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Du kan læse mere om Ideel Komfort her. 


Hvis du kun har brug for at udskifte madrassen

Har du en traditionel seng med lamelbund eller elevationsbund, som du er godt tilfreds med og blot har brug for at få udskiftet madrassen. Så kan det også betale sig, at foretage en lidt større investering end du måske gjorde, da du købte din seng.

For ved at købe en lidt dyrere madras, får du også en meget bedre kvalitet. Det kan forvandle din seng fra en triviel til en helt igennem fantastisk oplevelse – også selv om du ender med at betale mange gange mere for madrassen, end du oprindelig gav for hele sengen.

Her følger fire gode eksempler på moderne madrasser, der kan løfte standarden på enhver seng.


Airpur Senses springmadras

Produktionsland:Danmark
Fjedertype:300 pocketfjedre pr. kvadratmeter
Antal komfortzoner:5
Fasthed:Medium eller Fast
Garanti:15 års garanti på fjedrebund
Størrelser: <ville du selv indsætte>
Højde:22 cm
Polstring:25 mm Visco komfortlag
Bolster:AEGIS Antibakteriell og allergivennlig
Ombytningsmulighed:30 dage mod gebyr

Der er ikke meget ved at ligge dårligt om natten. Med denne Airpus Senses springmadras er det på det nærmeste en umulighed, at det skulle komme til at ske igen. Den har nemlig 300 pocketfjedre og 5 komfortzoner, samt en ekstra tyk polstring af 25 mm Visco-skum hele vejen omkring fjedrelaget i madrassen. Det betyder, at du får en madras, der på det nærmeste skræddersyer sig selv til formerne på din krop.

Det tykke lag Visco-skum forhindrer samtidig, at du kommer til at fryse i sengen. For skumlaget bruger varmen fra din krop, til at tilpasse sig kroppens former. De steder hvor din krop trykker mest mod madrassen, er nemlig der, hvor ud afgiver mest varme. Varmen får skummet til at give mere efter, så fremstående dele af din krop – som skuldre og hofter – synker længere ned i madrassen.

Skaber et sundt sengemiljø

Som bolster anvender Airpus Senses springmadrassen det særlige AEGIS Thermogel-betræk. Det har fået en særlig antibakteriel behandling. Behandlingen sikrer, at husstøvmider, bakterier og allergener får ekstra svært ved at sætte sig i betrækket. Netop bakterier er skyld i 25 % af alle allergier og op til omkring 50 % af alle astmarelaterede sygdomme.

Det giver et sundere sengemiljø og bedre sovekomfort til allergikere og dig, som døjer med astma. Samtidig bliver det lettere at holde madrassen ren og lugtfri – også efter mange års brug.

Thermogel-laget gør samtidig madrassen ekstra blød, og virker varme- og fugtafledende. Det skal ses som en slags kompensation for den varmeopsamlende effekt, som Visco-skummet i madrassen har. Det betyder, at du undgår at komme til at svede, når du ligger på madrassen – også selv om du har det varmt.

Skulle varmen i madrassen alligevel blive for meget for dig, kan du eventuelt overveje at købe en topmadras af latex, du kan lægge oven på madrassen. Latex tillader bedre kroppen at ånde, og leder fugten effektivt væk fra kroppen. Tjek eventuelt en af de mange latex-topmadrasser, som vi gennemgår senere i artiklen.

Lang levetid, 15 års garanti og 30 dages ombytning på fastheden

Airpus Senses springmadrassen er vendbar, hvilket betyder, at du kan forlænge levetiden på madrassen betydeligt. Alt hvad du skal gøre, er regelmæssigt at vende madrassen over henholdsvis den lange og den korte led – f.eks. hver måned eller hvert kvartal.

Derved fordeles sliddet på fjedrene mere jævnt, hvorfor der går længere tid, inden du kommer til at opleve fjedrebrud. Det er også med til at forhindre, at nogle af fjedrene eller komfortzonerne synker længere ned i sengen, fordi fjedrene bliver presset sammen med tiden.

At madrassen er bygget til at holde i mange år, understreges af, at producenten giver 15 års garanti på fjedrebrud, samt tilbyder 30 dages ombytning på fastheden. Det sidste koster et mindre gebyr, men er en god investering, hvis du har fået valgt en for hård eller for blød fasthed.

Det vil nemlig over tid betyde, at du over tid får problemer med ryg, nakke og bevægeapparat, når du har sovet i sengen. Så sørg for at få valgt den rigtige fasthed på madrassen og byt den, hvis du har fået valgt forkert.

Airpur Senses findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Du kan se alle Airpur Senses Latex modellerne her. 


Airpur Fresh

airpur fresh madras til enkeltseng

Du kan læse mere om Airpur Fresh her.

Vi starter med Airpur Fresh-madrassen, der er udstyret med hele 500 vertex-fjedre per kvadratmeter. Det er en fjedretype, der er en lille smule mindre fast i det end multipocketfjedre. Så er du normalvægtig og kan lide at ligge hårdt eller vejer du over 95 kg og kan lide at ligge blødt, er denne madras den rigtige løsning.

Madrassen er 22 cm tyk og polstret med 35 mm freshgel viskose, der tillader kroppen at ånde. Betrækket er AEGIS-behandlet, så madrassen er både antibakteriel og allergivenlig. Der gives 15 års garanti på madrassen.

Airpur Fresh findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Du kan se alle Airpur Fresh modeller her. 


BN 300 HR

BN300 HR til enkeltmandssenge

Du kan læse mere om BN 300 HR her.

BN er sengeforhandleren Bedre Nætters eget mærke og med BN300 HR får du en madras til en god pris, der giver dig 300 pocketfjedre per kvadratmeter. Den er 21 cm høj og du kan vælge mellem en mellem eller fast fasthed på madrassens fjedresystem.

Madrassen har 5 komfortzoner og er udstyret med en 35 mm high såkaldt resilient polstring. Betrækket er endvidere AEGIS-behandlet, så hverken bakterier eller allergener kan sætte sig i madrassen.

Der gives 10 års garanti på madrasrammen og mod fjedrebrud og du kan mod gebyr ombytte madrassen til en anden fasthed i op til 30 dage efter købet.

BN 300 HR findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Du kan se alle BN 300 HR modeller her. 


BN 300 Latex

BN300 HR til enkeltmandssenge

Du kan læse mere om BN 300 Latex her.

BN 300 Latex er helt den samme madras som BN 300 HR. Den har de helt samme specifikationer på nær et eneste, vigtigt punkt. Polstringen er nemlig udført i latex, hvorfor madrassen her er væsentligt køligere at ligge på. Det giver en lidt højere pris, men kan virkelig øge din søvnkomfort, hvis du døjer med varmen om natten. Lige som HR-modellen, kan du ombytte fastheden på Latex-modellen i op 30 dage, efter du har købt den.

BN 300 Latex findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Du kan se alle BN 300 Latex modeller her. 


Mayan Green Latex

mayan_green_enkeltseng_madras

Læs mere om Mayan Green Latex her.

Mayan Green Latex er nok noget af det mest luksuriøse, der findes på markedet inden for madrasser til enkeltmandssenge. Madrassen har en kerne på hele 180 mm økologisk Mayan Green Latex, der er en særlig certificering inden for økologisk latex. Det betyder, at kerne er af ægte, økologisk naturlatex.

Derudover har madrassen et betræk af Tencel, der er fremstillet af naturmaterialer af træspåner fra bæredygtige træproducenter. Betrækket er således både CO2-certificeret for sin miljøvenlighed og FSC-certificeret for sin bæredygtighed. Hverken latexkerne, polstring eller betræk indeholder nogen form for kemikalier. Det bliver ikke mere naturligt end det.

Mayan Green Latex-madrassen giver dig derfor en helt igennem økologisk og naturlig madras, der yderligere udmærker sig ved, ikke at have nogle bevægelige dele. For det er kernen af latex, du ligger på i sengen. Der er ingen fjedre i madrassen.

Det betyder, at du kan have madras af denne Mayan Green Latex-madras i mange år. Så selv om prisen er absolut i den høje ende, kan det ende med at være den sidste madras, du får brug for at købe – nogensinde! Også denne madras kan ombyttes på fastheden i op til 30 dage efter købet.

Mayan Green Latex findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Du kan se alle Mayan Green Latex modeller her. 


Hvis du kun har brug for topmadrassen: 

Mayan Green Cloud topmadras

https://www.bedrenaetter.dk/mayan-green-cloud-topmadras-90×200.html

Fasthed:Medium
Garanti:5 års garanti
Størrelser: <ville du selv indsætte>
Højde:9 cm
Kerne:60 mm naturlatex
Polstring: Lyocell Fiber
Bolster:Lyocell Fiber

Mayan Green Cloud er det blødere alternativ til Mayan Green, fordi topmadrassen har en lidt lavere densitet på latexkernen. Det giver den medium blødhed, som er det ideel valg til dig, der vejer mindre end 75 kg eller dig, som ønsker at gøre liggeoplevelsen lidt blødere på en springmadras med fast hårdhed.

Ligesom Mayan Green er Mayan Green Cloud totalt økologisk hele vejen igennem. Samtidig består latexkernen af 100 % økologisk naturlatex. Det betyder, at der ikke er brugt oliebaserede, men udelukkende helt naturligt latex fra Rainforest Alliance- og FSC-certificerede skovbrug.

Samtidig er det særlige Tencel-betræk fremstillet af FSC-certificerede træfibre. Det gør topmadrassen til det naturlige førstevalg for dig, der går op at omgive dig med både økologiske og bæredygtige produkter i din hverdag – herunder i din seng.

Ekstra tyk latexkerne øger din sovekomfort

Latexkernen i madrassen udgør 2/3 af madrassens tykkelse. Det betyder, at du får en meget tykkere latexkerne end i mange andre topmadrasser. Det medfører samtidig, at du giver din krop meget bedre mulighed for at ånde. Samtidig er topmadrassen mere effektiv til at lede fugt væk fra kroppen.

Endelig kan den tykke latexkerne bedre tilpasse sig kroppens trykpunkter, så du får en meget bedre liggekomfort. Så alt i alt er du med Mayan Green Cloud sikret en både sund, god og komfortabel søvn – med god miljømæssig samvittighed.


Mayan Green topmadras


Fasthed:Medium
Garanti:5 års garanti
Størrelser: <ville du selv indsætte>
Højde:9 cm
Kerne:60 mm naturlatex
Polstring: Lyocell Fiber
Bolster:Lyocell Fiber

Mayan Green var den første 100 % økologiske go CO2-neutrale topmadras med ægte naturlatex som kerne. Det vil sige, at der er anvendt latex fra Rainforest Alliance- og FSC-certificerede skovbrug og ikke oliebaserede latexprodukter, der også kan fås i økologiske versioner. Også det vedligeholdelsesvenlige betræk af Tencel-træfibre stammer fra FSC-certificerede skove.

Det gjorde hurtigt denne topmadras populær hos alle, der ønsker at mindske omgangen med skadelige stoffer eller som lider af allergier. For udover de flotte certificeringer for bæredygtig produktion, er topmadrassen også Oeko-tex certificeret og derfor meget allergivenlig.

Så går du op i både økologi, miljø og bæredygtig produktion, samt lider af astma eller allergier, kan du sætte kryds ud for alle dine ønsker og behov, hvis du vælger en Mayan Green topmadras.

Økologisk topmadras med fast fasthed

På grund af den ekstra høje densitet på hele 80 kg pr. kvadratmeter på latexkernen, svarer denne topmadras til fast fasthed. Det vil sige, at den er perfekt til dig, der vejer mellem 75 og 95 kilo, eller som ønsker et lidt hårdere eller blødere underlag at ligge på, alt efter om du vejer over 95 eller under 75 kilo.

Ønsker du en madras med de samme gode egenskaber, bare med medium fasthed, kan du med fordel se nærmere på Mayan Green Cloud, som vi har omtalt tidligere i denne gennemgang.


Single Latex topmadras

Fasthed:Medium
Garanti:5 års garanti
Størrelser: <ville du selv indsætte>
Højde:7 cm
Kerne:40 mm naturlatex
Polstring: Polyester
Bolster:250 gram polyester

Med Single Latex topmadras får du dig en rigtig god topmadras med latexkerne til en utrolig god pris. Latexkernen på 40 mm har den perfekte tykkelse i forhold til madrassens samlede højde. Det sikrer dig en god nattesøvn uden problemer med hverken varme eller sved.

For latexkernen transporterer effektivt fugten væk fra kroppen, når du sover, ligesom den tillader din krop at ånde. Derved får du en mere stabil temperatur i sengen natten igennem. Samtidig undgår du de samme problemer med varme og sved, som du tit oplever med topmadrasser med en kerne af memory- eller celsius-skum.

Indivduelle trykpunkter og medium fasthed

Madrassen er udstyret med individuelle trykpunkter, der sørger for støtte til de dele af din krop, som har brug for støtte under søvnen. Samtidig fordeler latexkernen vægten bedre fra kroppens mere kantede dele – som f.eks. skuldre og hofter. Det giver dig en mere ret ryg og en bedre sovekomfort, som ikke giver dig smerter af at ligge i sengen.

Latexkernen har en densitet på 70 kg pr. kvadratmeter. Det betyder, at madrassens fasthed svarer til medium fasthed på en springmadras. Det gør denne topmadras velegnet til dig, som vejer under 75 kg. Omvendt kan du også bruge Single Latex topmadras til at give en blødere liggekomfort på en springmadras, du synes er for hård. Dog anbefales det altid, at du vælger korrekt fasthed på springmadrassen i forhold til din vægt. Du bør kun bruge topmadrassen til små justeringer i fastheden og en bedre fordeling af din vægt, når du ligger i sengen.

Du kan se alle størrelserne her.


Latex Prestige topmadras

Fasthed:Fast
Garanti:5 års garanti
Størrelser: <ville du selv indsætte>
Højde:8 cm
Kerne:50 mm naturlatex
Polstring: 200 gram polyester
Bolster:Helena/Tri ekstra fyldigt.

Denne Latex Prestige topmadras er ekstra elastisk på grund af den høje densitet og tæthed i latexkernen på hele 70 kg/m3. Samtidig sikrer topmadrassens individuelle trykpunkter, at din krop altid får perfekt støtte og trykaflastning, uanset hvordan du ligger i sengen.

Latexkernen sikrer samtidig, at din krop bedre kan ånde og leder fugten bedre væk fra kroppen. Det betyder, at du får en ensartet, kølig temperatur i sengen fra du går i seng, til du står op. Derved vågner du ikke lige pludselig op badet i sved, fordi du ligger for varmt.

Det har du en større risiko for at gøre, hvis du har valgt en topmadras med en kerne af memory- eller celsius-skum. Den bruger netop varmen fra kroppen til at tilpasse sig til din krops konturer, hvorfor den samtidig holder mere på varmen.

God pris for en latexkerne, der er tykkere end gennemsnittet

Med Latex Prestige får du en latexkerne, der er en hel centimeter tykkere end de fleste andre latex-topmadrasser i samme prisklasse. Den ekstra tykkelse giver dig en bedre liggekomfort og bedre trykudligning mod kroppens trykpunkter.

Det betyder, at du kan ligge længere i den samme liggeposition, uden at du oplever gener af det. Det giver en roligere og mere behagelig søvn, da du nødvendigvis er nødt til at vågne lidt op, hver gang du skal vende dig i sengen.

Så med Latex Prestige får du ekstra meget latex-topmadras for pengene.

Du kan her se alle de størrelser som Latex Prestige forhandles i.


Hvilken seng er den rigtige for dig?

I det foregående har vi gennemgået en række af de bedste enkeltmandssenge på markedet i forskellige prisklasser. Det er dog ikke kun prisen, der bør afgøre dit endelige valg. For der er flere faktorer, som kan have stor betydning for din søvn. Dem ser vi nærmere på i det følgende.

Hvilken fasthed skal sengen have?
Ikke to kroppe er helt ens, og sengen skal helst afspejle din kropsbygning, hvis den skal understøtte dig optimalt under søvnen. Her er fastheden nok den mest afgørende faktor. Vælger du en kvalitetsseng fra en anerkendt leverandør, er der som regel mulighed for at vælge mellem medium eller fast madras-fasthed.

Her bør du tage udgangspunkt i din kropsvægt: Vejer du under 75 kilo, er medium-fastheden typisk det bedste valg. Det sikrer, at madrassen kan give tilstrækkeligt efter, så du ikke føler, du ligger på et ”bræt”.

Vejer du mellem 75 og 95 kilo, er den faste madras som regel et bedre valg, da kroppen skal have lidt mere modstand, for at ligge korrekt.

Vejer du over 95 kilo, er det også den faste model, du skal have. Men her kan du med fordel gå efter modeller med ekstra mange fjedre (ofte betegnet som multipocket fjedre), som generelt giver lidt ekstra fasthed.

Lad være med at stole på en prøveligning i butikken
Det er den rådgivning, du bør forvente fra sælgeren, hvis du handler hos en seriøs butik. Desværre kan du tit opleve, at sælgeren i stedet opfordrer til at afprøve modellerne, som er stillet frem i udstillingen. Det er imidlertid et utrolig ringe beslutningsgrundlag. Der er ikke meget autentisk sovesituation over det, når du ligger der med overtøjet på i et trafikeret og kraftigt belyst butikslokale. Det kan tage dage og uger at vænne sig til en ny seng, og det skal selvfølgelig ske hjemme hos dig selv i afslappede omgivelser.

De modeller vi har behandlet her i artiklen, kommer alle med mulighed for ombytning til en anden fasthed, hvis det efter op til 30 dage efter købet viser sig, at fastheden ikke er optimal. Ombytningen koster selvfølgelig et gebyr, men det er en billig pris at betale for optimal søvnkomfort mange år frem i tiden.

Vælg den rigtige topmadras
En seng kan godt bruges uden topmadras, men de fleste senge er i dag byggede til at bruges i kombination med en topmadras. Topmadrassen er med til at udjævne fjederpåvirkningerne yderligere, så du kan være helt sikker på, at fjedrene fra madrassen ikke på noget tidspunkt kan mærkes. Det øger naturligvis komforten.

Topmadrassen er dog også typisk langt billigere end sengen som helhed, og det åbner op for udskiftning af topmadrassen som en sliddel. På den måde holder din seng meget længere, og topmadrassen gør det også muligt at justere blødhed og komfort endnu mere.

Vælg topmadras efter hvor varm din seng skal være
De anvendte materialer i topmadrasser kan variere en del, men de bedre af slagsen er typisk baseret på en kerne af enten latex eller såkaldt memory-skum. De to materialer har dog vidt forskellige egenskaber, så her er der yderligere mulighed for at tilpasse sengen efter dine personlige præferencer.

Latex er et naturmateriale, som udmærker sig ved en god åndbarhed og dermed en vis kølighed i overfladen. For mange er kølighed under søvnen en positiv ting, da det understøtter kroppens naturlige behov for at sænke temperaturen en smule under søvnen. Latex er også et relativt hårdt materiale, så en Latex-baseret topmadras kan stive sengen lidt af, hvis du føler den er en anelse for blød.

Memory-skummen har derimod præcist de modsatte egenskaber. Den udmærker sig ved at være mere isolerende, og kan være det bedste valg, hvis du generelt fryser om natten. Skummen er samtidig også lidt blødere, og blødgøres lidt ekstra af kroppens varme, så den former sig og understøtter kroppens liggestilling.

Hvor bred skal sengen være?
Fordelen ved en enkeltmandsseng er selvfølgelig, at den ikke fylder alverden i rummet. Enkeltsenge fås i bredder på ned til 80- eller sågar 70 cm. Men en så smal seng er sjældent særlig komfortabel. I dag er standarden da også nærmere 90 centimeter, som ikke optager nævneværdig mere plads, men som alligevel giver god mulighed for at vende sig i sengen uden frygt for at falde ned.

Det bliver dog mere og mere almindeligt med endnu større bredde, og er der plads i rummet, bør du bestemt overveje dette. Er du stor af bygning, kan en enkeltmandsseng med bredde på 120 cm gøre en afgørende forskel for komforten, men de fleste vil faktisk have gavn af den ekstra bredde.

Sengen er ikke det rigtige sted at spare
Det kan være fristende at lade pengepungen bestemme, når der skal indkøbes ny enkeltseng. Netop sengen er dog sjældent det rigtige sted at spare. Pris og kvalitet følges ofte ad langt hen ad vejen, og 10-15 års garanti får du aldrig på en billig seng. Det skyldes naturligvis, at den billige seng ikke holder særlig længe. Den bliver måske nok stående, hvor den skal, men fjedrenes fasthed og polstringens spændstighed aftager typisk ret hurtigt. En seng, der holder 10-15 år, kan derfor sagtens vise sig at være billigste køb på sigt, selv om indkøbsprisen er højere.

Nok så væsentlig er imidlertid selve sovekomforten. Det er svært at prissætte værdien af en god nats søvn. For de fleste af os ved af erfaring, at optimal søvn er helt afgørende for, om næste dag bliver en god en af slagsen.

Efter en god nats søvn, bliver du skarpere på jobbet, har mere overskud til opgaverne derhjemme, og bliver ganske enkelt sjovere at være sammen med for omgivelserne. Det er meget værd, og skal jo også holdes op imod det faktum, at sengen skal bruges 7-8 timer hver eneste dag i de næste mange år.


Eksperter om søvn: Sengen er vigtig for søvnkvaliteten

Er sengen for dårlig, går det ud over søvnkvaliteten. Det er logik for de fleste, men ikke desto mindre en detalje, som er let at glemme – især hvis økonomien kommer med ind over beslutningen.

Søvneksperter hos både Psykiatrifonden og TV2 har dog netop sengekvaliteten øverst på deres topti over de vigtigste råd til en god søvn. Søvneksperterne er begge steder også enige om, at også de øvrige fysiske forhold i soveværelset er vigtige at have fokus på.

Eksempelvis skal der helst være helt mørkt. Mange af os har elektronik i soveværelset, og undersøgelserne har vist, at selv en uskyldigt udseende stand-by indikator udsender så meget lys, at det målbart forringer søvnkvaliteten. Der skal med andre ord være fuldstændig mørkt.

Er det ikke muligt, anbefaler både Psykiatrifonden og TV2’s eksperter eksempelvis brug af sovemaske, eventuelt i kombination med mørklægningsgardin. Også ørepropper kan være et godt hjælpemiddel, hvis søvnen forstyrres af lyde.

Din liggestilling er vigtigere end du tror
Samtidig viser forskning, at din liggestilling er vigtigere, end du går og tror. For ifølge danske og amerikanske søvnforskere er vi som pattedyr disponeret for at sove på siden. Derved bliver det nemlig nemmere for hjernen, at få renset de affaldsstoffer ud, der ophober sig i hjernen i løbet af dagen.

Forskningsresultater fra et studie af gnavere viser, at de var bedre til at huske det tillærte, hvis de sov på siden. Det synes umiddelbart at kunne overføres direkte til mennesker, fordi vi også er pattedyr. For iagttager man pattedyr i naturen, vælger de helt naturligt at ligge på siden, når de skal sove.

For os mennesker betyder det samtidig, at vi undgår en række helbredsmæssige gener, som nemt opstår når vi ligger på f.eks. ryggen eller maven. Det gælder både knogle- og ledmæssige gener, samt den særlig frygtede søvnapnø, der medfører, at vi faktisk ikke trækker vejret i op til flere minutter, når vi sover. Den opleves tit hos overvægtige og ældre, der sover på ryggen. Tilstanden fremmer risikoen for at udvikle Alzheimers og andre demenssygdomme.

De klassiske søvnråd gælder stadig
De fleste af os kender desuden mange af de klassiske søvnråd fra de nævnte topti-lister, og de fleste af dem bakkes også op af hjemmesiden Netdoktor, der også har god info om søvnproblematikken.

Det gælder for eksempel rådet om at undgå kaffe, the og cola i timerne frem til sengetid. Disse drikkevarer indeholder koffein, som påvirker kroppen ganske længe efter indtagelse. Faktisk rådes der til, at mad og drikke helt undgås i de sene timer.

Kroppen skal have tid til at falde til ro, og det gælder også fordøjelsessystemet. Indtagelse af drikkevarer har også den yderligere ulempe, at det kan blive nødvendigt at skulle på toilettet midt om natten, og det er bestemt heller ikke hensigtsmæssigt for en god uafbrudt nattesøvn.

En anden klassiker inden for god søvnhygiejne er motionen. Alle ved, at motion generelt er sundt, men det påvirker også søvnen i positiv retning. En af TV2’s søvncoaches – Bjarne Toftegaard – anbefaler mindst 30 minutters fysisk aktivitet hver dag, hvis søvnen skal være optimal. Han understreger dog samtidig, at det ikke skal foregå lige inden sengetid. Her skal kroppen geare ned og forberede sig til søvnen.

Endelig er der liggepositionen, du sover i om natten. Her viser de nyeste videnskabelige undersøgelser, at det er sundest at sove på siden. Det øger nedbrydningen af skadelige stoffer i hjernen og forhindrer eller nedsætter risikoen for snorken og udvikling af søvnapnø, der kan føre til både demens, Alzheimer og andre sygdomme.

Overholder du derfor de klassiske soveråd, sørger for at sove mørkt og ligge på siden, når du sover, har du de største chancer for at udnytte værdien af din enkeltmandsseng fuldt ud.


FAQ – Ofte stillede spørgsmål

🏆 Hvilke enkeltsenge anbefales?

Vi anbefaler blandt andet Ideel Komfort enkeltseng med elevation, Ideel Harmoni enkeltseng med elevation, Bergen, Venus boxmadras med inkluderet topmadras og mange flere.

💪 Hvilken fasthed skal min seng have?

Det er anbefalet, at hvis du vejer under 75 kilo, skal du vælge en seng med medium fasthed. Det sikre, at madrassen giver tilstrækkeligt efter, så du ikke ligger for hårdt. Vejer du mellem 75 – 95 kilo, er den faste madras ofte et bedre valg. Vejer du over 95 kilo, er det også en fast madras, du skal se efter. Men her kan det dog være værd at gå efter en model med ekstra mange fjedre for den bedst mulige støtte.

💤 Hvor mange timers søvn er optimalt?

Det er anbefalet, at voksne får mellem 7-9 timers søvn hver nat. Selvom man ikke umildbart kan se det, arbejder hjernen imens vi sover. Gennem hele natten gennemgår kroppen den samme søvncyklus 4 til 5 gange. Hver cyklus varer 90 – 120 minutter og består af 4 søvnstadier, der alle er vitale for vores gøren i de vågne timer.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Her kan du skrive en kommentar til artiklen

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse