Enkeltseng guide – find de bedste enkeltmandssenge her

0

11 juni 2017

Enkeltsenge fås i mange udformninger, lige fra den enkle løsning med en madras på gulvet til flotte senge med gavle og elevationsfunktioner. Den mest populære enkeltmandsseng er dog uden tvivl boxmadrassen. Årsagen er helt enkelt den, at det er her, du får mest seng og mest komfort for pengene.

I modsætning til almindelige springmadrasser og skummadrasser udmærker boxmadrassen sig ved at have en stiv rammekonstruktion, som umiddelbart kan forsynes med ben eller meder, og dermed udgør en færdig seng. I denne guide ser vi nærmere på udvalgte boxmadrasser, og gennemgår specifikationerne for hver enkelt model.

Er du på jagt efter en prisbillig enkeltseng af tvivlsom oprindelse, er der dog desværre ikke meget hjælp at hente i denne guide. Vi har helt bevidst valgt at fokusere på danskproducerede kvalitetssenge. Det er ganske enkelt her, du får mest seng for pengene i det lange løb, selv om indkøbsprisen typisk ligger lidt højere end på billige senge fra eksempelvis Østen.

Efter gennemgang af en række kvalitetssenge, ser vi også nærmere på det tilfælde, hvor du kun har brug for at få skiftet madrassen i din nuværende seng.

Til sidst i artiklen guider vi dig igennem valget og de parametre, du særligt skal være opmærksom på. Til allersidst kommer vi også lidt ind på, hvordan du opnår den bedste søvn.

I denne artikel får du:

– Gennemgang af de bedste enkeltmandssenge på markedet netop nu
– Gode bud på ny madras til din nuværende seng

– Hvordan du bedst vælger den rigtige seng
– Hvad din seng betyder for din søvnkvalitet


Bergen – luksusmodel med mulighed for ekstra længde

Bergen enkeltmandssengDu kan læse mere om Bergen enkeltmandsseng her

🔵  Produktionsland: Danmark
🔵  Fjedertype: Dobbelt fjederlag med pocketfjedre, 261 + 150 fjedre pr. kvadratmeter
🔵  Antal komfortzoner: 5
🔵  Fasthed: Medium eller Fast
🔵  Garanti: 15 års garanti på ramme og fjedrebund
🔵  Størrelser: Fås i længder på både 200 og 210 cm samt i bredderne 90 og 120 cm
🔵  Højde: 37 cm uden ben
🔵  Inkluderet topmadras: Valgfri Celsius Top eller Latex Top – begge med 40 mm kerne
🔵  Inkluderet i prisen: Ben og fri levering
🔵  Polstring: 25 millimeter latex
🔵  Bolster: Møbelstof med Antislide
🔵  Ramme: 12 centimeter træramme
🔵  Ombytningsmulighed: 30 dage mod gebyr

Latex-polstring og dobbelt fjederlag
Bergen-enkeltsengen hører ikke til blandt de billigste modeller, men den byder til gengæld også på en lang række fordele. Blandt dem er polstringen af latex, som regnes for det bedste materiale til overgangen mellem fjedre og madrasoverflade.

Latex udmærker sig nemlig ved en vis stivhed, som er ideel til at fordele belastningen af fjedrene. Det mindsker belastningen af den enkelte fjeder, og er en af årsagerne til, at der på denne model gives 15 års garanti på fjedrene. Latex-materialet bibeholder også spændstigheden langt bedre end billigere polstringsmaterialer. Endelig er latex åndbart, hvilket bidrager yderligere til komforten. Bemærk også, at model Bergen er forsynet med 400 fjedre pr. kvadratmeter, fordelt på to forskellige fjederlag.

Mulighed for ekstra længde og opgraderet topmadras
Langt de fleste enkeltmandssenge leveres i en standardlængde på 200 cm. Bergen-modellen fås dog i en ekstra lang 210 cm-version, og det kan være en stor fordel, hvis du er meget høj eller generelt fryser om fødderne. Også breddemæssigt kan du vælge mellem standard 90 cm eller en ekstra bred model på 120 cm.

Selv når det kommer til topmadrassen, er der flere valgmuligheder. Således er der frit valg mellem Celsius-skum eller latex som kernemateriale, og for en merpris kan du desuden vælge en 50 % tykkere kerne, hvis komforten skal helt i top.

Uanset valget af topmadras kommer du også til at sætte stor pris på sengens Antislide-overflade, som holder topmadrassen effektivt på plads. Også bolsteret er i ekstraordinær kvalitet, udført i slidstærkt møbelstof.

Bergen enkeltmandsseng findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200

Du kan se alle Bergen modeller her.


Venus Boxmadras – opgraderet topmadras inkluderet

Venus BoxmadrasDu kan læse mere om Venus boxmadras her

🔵  Produktionsland: Danmark
🔵  Fjedertype: Dobbelt fjederlag med pocketfjedre, 254 + 254 fjedre pr. kvadratmeter
🔵  Antal komfortzoner: 5
🔵  Fasthed: Medium eller Fast
🔵  Garanti: 15 års garanti på ramme og fjedrebund
🔵  Størrelser: Længde 200 cm og bredde på enten 90 eller 120 cm
🔵  Højde: 64 cm (19 cm ben, 36 cm madras, 9 cm topmadras)
🔵  Inkluderet topmadras: Valgfri Celsius Top eller Latex Top – begge med 60 mm kerne og opgraderet betræk med kølende bambusfibre
🔵  Inkluderet i prisen: Ben (flere valgmuligheder) samt fri levering
🔵  Polstring: 25 millimeter temperaturfølsom Cooltex-skum
🔵  Bolster: Sort Venus-møbelstof
🔵  Ramme: 14 centimeter træramme
🔵  Ombytningsmulighed: 30 dage mod gebyr

Designet er i fokus
En boxmadras-baseret enkeltmandsseng er typisk en smule simpel rent designmæssigt, men her skiller Venus-sengen sig lidt ud. Bolsteret er for eksempel udført i specialdesignet møbelstof, og der er mulighed for at vælge mellem flere forskellige farver, materialer og designs til benene (som er inkluderet i prisen).

Vælger du Venus-modellen, går du dog heller ikke på kompromis med komforten. Polsteret er udført i Cooltex-skum, som evner at opmagasinere og frigive varme, og dermed holde temperaturen mere konstant under søvnen. Cooltex er også et optimalt materiale, når kroppen skal ånde frit. Bemærk også, at Venus-sengen er udstyret med hele 508 fjedre pr. kvadratmeter, fordelt på to fjederlag.

Prisen inkluderer 50 % tykkere topmadras
Lækkert design og Cooltex-polstring er dog ikke de eneste fordele ved denne enkeltmandsseng. Inkluderet i prisen er også en ekstra robust 14 cm-træramme.

Mest bemærkelsesværdig er dog måske topmadrassen, der som standard leveres med en kerne på hele 6 cm. Her kan du frit vælge mellem kølig latex eller den lidt varmere memory-skum topmadrads. Begge varianter leveres med et bambus-baseret betræk, der udmærker sig ved en behagelig kølende effekt.

Venus enkeltmandsseng findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200

Du kan se alle Venus senge her.


Senses Lux – rigtig meget seng for pengene

Senses Lux enkeltmandssengDu kan læse mere om Senses Lux enkeltmandsseng her

🔵  Produktionsland: Danmark
🔵  Fjedertype: Pocketfjedre i 2 lag, 254 fjedre pr. kvadratmeter pr. lag
🔵  Antal komfortzoner: 5
🔵  Fasthed: Medium eller Fast
🔵  Garanti: 15 års garanti på ramme og fjedrebund
🔵  Størrelser: Længde 200 cm og bredde enten 90 eller 120 cm
🔵  Højde: 63 cm (19 cm ben, 36 cm madras, 8 cm topmadras)
🔵  Inkluderet topmadras: Valgfri Celsius Top eller Latex Top – begge med 60 mm kerne og vaskbart betræk
🔵  Inkluderet i prisen: Ben (flere valgmuligheder) samt fri levering
🔵  Polstring: 25 millimeter temperaturfølsom Cooltex-skum
🔵  Bolster: Møbelstof med Antislide
🔵  Ramme: 14 centimeter træramme
🔵  Ombytningsmulighed: 30 dage mod gebyr

Kraftigt opgraderet til begrænset merpris
Senses Lux er en videreudvikling af den oprindelige Senses-seng, og her er der virkelig tale om en enkeltmandsseng, der giver fuld valuta for pengene. Modellen har 254 kvalitetsfjedre pr. kvadratmeter og der gives 15 års garanti på sengen. Inkluderet i prisen får du desuden en topmadras med ekstra tykkelse på 60 mm med valgfrit kernemateriale af enten latex eller celsius memory skum.

Polstring og design kraftigt forbedret
Til trods for prisen får du med Lux-modellen flere detaljer, som ellers kun ses på langt dyrere senge. Det inkluderer blandt andet valgfrie ben i flere forskellige design, samt bolster i slidstærkt møbelstof.

Cooltex-polstringen på hele 25 mm omkring selve boxmadrassen er værd at bemærke. Dette materiale er mere åndbart end traditionelt skum, og giver derfor en god ventilation og dermed komfort under søvnen. Materialet udmærker sig også ved at være temperaturregulerende, da det både kan akkumulere og afgive varme efter behov.

Senses Lux enkeltmandsseng findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200

Du kan se alle Senses Lux modeller her.


Jupiter Boxmadras – topsælger i flere år

Jupiter boxmadrasDu kan læse mere om Jupiter Boxmadras her

🔵  Produktionsland: Danmark
🔵  Fjedertype: Pocketfjedre, 250 fjedre pr. kvadratmeter
🔵  Antal komfortzoner: 5
🔵  Fasthed: Medium eller Fast
🔵  Garanti: 10 års garanti på ramme og fjedrebund
🔵  Størrelser: Længde 200 cm og bredde enten 90 eller 120 cm
🔵  Højde: Samlet 49 cm (19 cm ben, 23 cm madras, 7 cm topmadras)
🔵  Inkluderet topmadras: Valgfri Celsius Top eller Latex Top – begge med 40 mm kerne og vaskbart betræk
🔵  Inkluderet i prisen: Ben og levering
🔵  Polstring: 25 millimeter polyesterskum
🔵  Bolster: Nej
🔵  Ramme: 8 centimeter træramme
🔵  Ombytningsmulighed: 30 dage mod gebyr

Producentens topsælger i 2016
Har du fokus på budgettet, kan du med fordel overveje en enkeltseng som for eksempel Jupiter. Det er der mange andre, som har gjort – faktisk så mange, at denne model blev en topsælger i 2016 hos producenten. Selv om det ikke er en decideret billig madras, er prissætningen alligevel ret attraktiv, og en af fordelene er den inkluderede topmadras, som har en tykkelse på hele 4 centimeter.

Til topmadrassen kan du frit vælge mellem en kerne af latex eller memory-skum. Latex’en er det rigtige valg, hvis du foretrækker en vis kølighed og et fast underlag. Ellers kan du vælge memory-skummen, som holder bedre på varmen og desuden former sig mere efter kroppen.

Byt sengen, hvis fastheden ikke er optimal
Enkeltmandssengen Jupiter fås i både 90 og 120 cm bredde, og fås desuden både i medium- og fast udførelse. Senere i guiden får du et par tommelfingerregler til, hvilken fasthed du bør vælge, men smag og behag er forskellig.

Skulle det ske, at du ikke får købt den rigtig fasthed, kan den heldigvis byttes, selv om du har brugt den i op til en måned efter købet. Ombytningen koster et mindre gebyr, men så er du også sikret optimal søvn mange år frem.

Jupiter boxmadras findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200

Du kan se alle Jupiter boxmadras-modeller her.


Jupiter Elevationsseng

jupiter_elevation_enkeltseng_90x200

Du kan læse mere om Jupiter elevationsseng her.

🔵  Produktionsland: Danmark
🔵  Fjedertype: Pocketfjedre, 250 pocketfjedre pr. kvadratmeter
🔵  Antal komfortzoner: 5
🔵  Fasthed: Medium eller Fast
🔵  Garanti: 15 års garanti på ramme og fjedrebund
🔵  Motorgaranti: 5 års garanti på elevationsmotoren
🔵  Størrelser: Længde 200 cm og bredde på 90 cm
🔵  Højde: Samlet høje på 56 cm (19 cm ben, 12 cm bund, 18 cm madras, 7 cm topmadras)
🔵  Inkluderet topmadras: Valgfri Celsius Top eller Latex Top – begge med 40 mm kerne og vaskbart betræk
🔵  Inkluderet i prisen: Ben og levering
🔵  Polstring: 25 millimeter polyesterskum
🔵  Bolster: Betræk quiltet med fibervat
🔵  Ramme: 12 cm træramme
🔵  Ombytningsmulighed: 30 dage mod gebyr

Er du mere til elevationssenge fås både Jupiter og Venus også i enkeltsengsmodeller med elevationsbund og tilhørende motor. Her giver Jupiter-modellen dig 250 pocketfjedre pr. kvadratmeter ligesom boxmadras-modellen.

Men i stedet for den faste bund på boxmadrassen er elevationsudgaven udstyret med en tredelt elevationsbund med en kvalitetsmotor fra danske Linak. Det er dem, der også leverer elevationsmotorer til hovedparten af de senge, du finder på de danske hospitaler. Det er med andre ord kram, der kan holde i mange år og derfor gives der også hele 5 års garanti på motoren.

Betjeningen af elevationssengen er udstyret med en preset-mulighed. Så kan du altid få sengebunden tilbage i din favoritindstilling. Det er praktisk, hvis du f.eks. har siddet op i sengen og set fjernsyn og nu gerne vil lægge dig til at sove.

Topmadrassen på Jupiter elevationsseng er med en kerne på 40 mm i enten latex eller memory-skum – ganske som boxmadrasudgaven. I alt er topmadrassen på hele 70 mm i tykkelsen og samlet set er sengen næsten 60 cm høj. Det gør den nem at komme både i og op af igen om morgenen. Alt i alt en virkelig elevationsseng til prisen.

Jupiter elevationsseng findes i følgende størrelser:
90 x 200
120 x 200

Du kan se alle modeller af Jupiter elevationsseng her. 


Venus elevationsseng

venus_enkeltseng_90x200

Du kan læse mere om Venus elevationsseng her.

🔵  Produktionsland: Danmark
🔵  Fjedertype: Pocketfjedre, 250 pocketfjedre pr. kvadratmeter
🔵  Antal komfortzoner: 5
🔵  Fasthed: Medium eller Fast
🔵  Garanti: 20 års garanti på ramme og fjedrebund
🔵  Motorgaranti: 5 års garanti på elevationsmotoren
🔵  Størrelser: Længde 200 cm og bredde på 90 cm
🔵  Højde: Samlet høje på 66 cm (19 cm ben, 21 cm bund, 17 cm madras, 9 cm topmadras)
🔵  Inkluderet topmadras: Valgfri Celsius Top eller Latex Top – begge med 60 mm kerne og vaskbart betræk
🔵  Inkluderet i prisen: Ben og levering
🔵  Polstring: 25 millimeter polyesterskum
🔵  Bolster: Soft Venus møbelstof
🔵  Ramme: 20 cm træramme
🔵  Ombytningsmulighed: 30 dage mod gebyr

Også i Venus-serien finder vi en enkelmandsseng med elevationsbund. Men i modsætning til boxmadrasudgaven af Venus, er der kun et enkelt lag med 250 pocketfjedre pr. kvadratmeter i madrassen. Det skyldes naturligvis elevationsbunden, som ville have noget svært ved at give nogle fordele, hvis sengen var udstyret med to lag pocketfjedre.

Venus elevationssengen udmærker sig ved at have en topmadras på hele 90 mm med en kerne på 60 millimeter af enten latex eller Celsius memory-skum efter eget valg. Sammen med ben, bund og madras betyder det, at sengen bliver hele 66 cm høj – med elevationsbunden kørt helt ned.

Det gør sengen til det optimale valg for dig, der har brug for en ekstra høj seng, fordi du måske lider af gigt i bevægeapparatet eller har dårlig ryg eller dårlige hofter. Dejligt behageligt både at komme i og komme op af.

I forhold til Jupiter-udgaven har Venus-elevationssengen også en nyere og stærkere motor, som kan fjernstyres med din iPhone og også har indbygget lys. Samtidig har sengen temperaturfølsom Cooltex-skum omkring fjedrene og kommer med flere forskellige valgmulighed af ben og farver. Trærammen er også kraftigere, ligesom møbelstoffet er meget lettere at rengøre og er i en kraftigere og mere holdbar kvalitet.

Det forklarer også prisforskellen på de to enkelt-elevationssenge, der begge hører til i den mere luksuriøse ende af prisspektret.

Venus elevationsseng findes i følgende størrelser:
90 x 200
120 x 200

Du kan se alle modeller af Venus elevationsseng her. 


Hvis du kun har brug for at udskifte madrassen

Har du en traditionel seng med lamelbund eller elevationsbund, som du er godt tilfreds med og blot har brug for at få udskiftet madrassen. Så kan det også betale sig, at foretage en lidt større investering end du måske gjorde, da du købte din seng.

For ved at købe en lidt dyrere madras, får du også en meget bedre kvalitet. Det kan forvandle din seng fra en triviel til en helt igennem fantastisk oplevelse – også selv om du ender med at betale mange gange mere for madrassen, end du oprindelig gav for hele sengen.

Her følger fire gode eksempler på moderne madrasser, der kan løfte standarden på enhver seng.

Airpur Fresh

airpur fresh madras til enkeltseng

Du kan læse mere om Airpur Fresh her.

Vi starter med Airpur Fresh-madrassen, der er udstyret med hele 500 vertex-fjedre per kvadratmeter. Det er en fjedretype, der er en lille smule mindre fast i det end multipocketfjedre. Så er du normalvægtig og kan lide at ligge hårdt eller vejer du over 95 kg og kan lide at ligge blødt, er denne madras den rigtige løsning.

Madrassen er 22 cm tyk og polstret med 35 mm freshgel viskose, der tillader kroppen at ånde. Betrækket er AEGIS-behandlet, så madrassen er både antibakteriel og allergivenlig. Der gives 15 års garanti på madrassen.

Airpur Fresh findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Du kan se alle Airpur Fresh modeller her. 


BN 300 HR

BN300 HR til enkeltmandssenge

Du kan læse mere om BN 300 HR her.

BN er sengeforhandleren Bedre Nætters eget mærke og med BN300 HR får du en madras til en god pris, der giver dig 300 pocketfjedre per kvadratmeter. Den er 21 cm høj og du kan vælge mellem en mellem eller fast fasthed på madrassens fjedresystem.

Madrassen har 5 komfortzoner og er udstyret med en 35 mm high såkaldt resilient polstring. Betrækket er endvidere AEGIS-behandlet, så hverken bakterier eller allergener kan sætte sig i madrassen.

Der gives 10 års garanti på madrasrammen og mod fjedrebrud og du kan mod gebyr ombytte madrassen til en anden fasthed i op til 30 dage efter købet.

BN 300 HR findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Du kan se alle BN 300 HR modeller her. 


BN 300 Latex

BN300 HR til enkeltmandssenge

Du kan læse mere om BN 300 Latex her.

BN 300 Latex er helt den samme madras som BN 300 HR. Den har de helt samme specifikationer på nær et eneste, vigtigt punkt. Polstringen er nemlig udført i latex, hvorfor madrassen her er væsentligt køligere at ligge på. Det giver en lidt højere pris, men kan virkelig øge din søvnkomfort, hvis du døjer med varmen om natten. Lige som HR-modellen, kan du ombytte fastheden på Latex-modellen i op 30 dage, efter du har købt den.

BN 300 Latex findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Du kan se alle BN 300 Latex modeller her. 


Mayan Green Latex

mayan_green_enkeltseng_madras

Læs mere om Mayan Green Latex her.

Mayan Green Latex er nok noget af det mest luksuriøse, der findes på markedet inden for madrasser til enkeltmandssenge. Madrassen har en kerne på hele 180 mm økologisk Mayan Green Latex, der er en særlig certificering inden for økologisk latex. Det betyder, at kerne er af ægte, økologisk naturlatex.

Derudover har madrassen et betræk af Tencel, der er fremstillet af naturmaterialer af træspåner fra bæredygtige træproducenter. Betrækket er således både CO2-certificeret for sin miljøvenlighed og FSC-certificeret for sin bæredygtighed. Hverken latexkerne, polstring eller betræk indeholder nogen form for kemikalier. Det bliver ikke mere naturligt end det.

Mayan Green Latex-madrassen giver dig derfor en helt igennem økologisk og naturlig madras, der yderligere udmærker sig ved, ikke at have nogle bevægelige dele. For det er kernen af latex, du ligger på i sengen. Der er ingen fjedre i madrassen.

Det betyder, at du kan have madras af denne Mayan Green Latex-madras i mange år. Så selv om prisen er absolut i den høje ende, kan det ende med at være den sidste madras, du får brug for at købe – nogensinde! Også denne madras kan ombyttes på fastheden i op til 30 dage efter købet.

Mayan Green Latex findes i følgende størrelser:
80 x 200
90 x 200
120 x 200
140 x 200
160 x 200
180 x 200

Du kan se alle Mayan Green Latex modeller her. 


Hvilken seng er den rigtige for dig?

I det foregående har vi gennemgået en række af de bedste enkeltmandssenge på markedet i forskellige prisklasser. Det er dog ikke kun prisen, der bør afgøre dit endelige valg. For der er flere faktorer, som kan have stor betydning for din søvn. Dem ser vi nærmere på i det følgende.

Hvilken fasthed skal sengen have?
Ikke to kroppe er helt ens, og sengen skal helst afspejle din kropsbygning, hvis den skal understøtte dig optimalt under søvnen. Her er fastheden nok den mest afgørende faktor. Vælger du en kvalitetsseng fra en anerkendt leverandør, er der som regel mulighed for at vælge mellem medium eller fast madras-fasthed.

Her bør du tage udgangspunkt i din kropsvægt: Vejer du under 75 kilo, er medium-fastheden typisk det bedste valg. Det sikrer, at madrassen kan give tilstrækkeligt efter, så du ikke føler, du ligger på et ”bræt”.

Vejer du mellem 75 og 95 kilo, er den faste madras som regel et bedre valg, da kroppen skal have lidt mere modstand, for at ligge korrekt.

Vejer du over 95 kilo, er det også den faste model, du skal have. Men her kan du med fordel gå efter modeller med ekstra mange fjedre (ofte betegnet som multipocket fjedre), som generelt giver lidt ekstra fasthed.

Lad være med at stole på en prøveligning i butikken
Det er den rådgivning, du bør forvente fra sælgeren, hvis du handler hos en seriøs butik. Desværre kan du tit opleve, at sælgeren i stedet opfordrer til at afprøve modellerne, som er stillet frem i udstillingen. Det er imidlertid et utrolig ringe beslutningsgrundlag. Der er ikke meget autentisk sovesituation over det, når du ligger der med overtøjet på i et trafikeret og kraftigt belyst butikslokale. Det kan tage dage og uger at vænne sig til en ny seng, og det skal selvfølgelig ske hjemme hos dig selv i afslappede omgivelser.

De modeller vi har behandlet her i artiklen, kommer alle med mulighed for ombytning til en anden fasthed, hvis det efter op til 30 dage efter købet viser sig, at fastheden ikke er optimal. Ombytningen koster selvfølgelig et gebyr, men det er en billig pris at betale for optimal søvnkomfort mange år frem i tiden.

Vælg den rigtige topmadras
En seng kan godt bruges uden topmadras, men de fleste senge er i dag byggede til at bruges i kombination med en topmadras. Topmadrassen er med til at udjævne fjederpåvirkningerne yderligere, så du kan være helt sikker på, at fjedrene fra madrassen ikke på noget tidspunkt kan mærkes. Det øger naturligvis komforten.

Topmadrassen er dog også typisk langt billigere end sengen som helhed, og det åbner op for udskiftning af topmadrassen som en sliddel. På den måde holder din seng meget længere, og topmadrassen gør det også muligt at justere blødhed og komfort endnu mere.

Vælg topmadras efter hvor varm din seng skal være
De anvendte materialer i topmadrasser kan variere en del, men de bedre af slagsen er typisk baseret på en kerne af enten latex eller såkaldt memory-skum. De to materialer har dog vidt forskellige egenskaber, så her er der yderligere mulighed for at tilpasse sengen efter dine personlige præferencer.

Latex er et naturmateriale, som udmærker sig ved en god åndbarhed og dermed en vis kølighed i overfladen. For mange er kølighed under søvnen en positiv ting, da det understøtter kroppens naturlige behov for at sænke temperaturen en smule under søvnen. Latex er også et relativt hårdt materiale, så en Latex-baseret topmadras kan stive sengen lidt af, hvis du føler den er en anelse for blød.

Memory-skummen har derimod præcist de modsatte egenskaber. Den udmærker sig ved at være mere isolerende, og kan være det bedste valg, hvis du generelt fryser om natten. Skummen er samtidig også lidt blødere, og blødgøres lidt ekstra af kroppens varme, så den former sig og understøtter kroppens liggestilling.

Hvor bred skal sengen være?
Fordelen ved en enkeltmandsseng er selvfølgelig, at den ikke fylder alverden i rummet. Enkeltsenge fås i bredder på ned til 80- eller sågar 70 cm. Men en så smal seng er sjældent særlig komfortabel. I dag er standarden da også nærmere 90 centimeter, som ikke optager nævneværdig mere plads, men som alligevel giver god mulighed for at vende sig i sengen uden frygt for at falde ned.

Det bliver dog mere og mere almindeligt med endnu større bredde, og er der plads i rummet, bør du bestemt overveje dette. Er du stor af bygning, kan en enkeltmandsseng med bredde på 120 cm gøre en afgørende forskel for komforten, men de fleste vil faktisk have gavn af den ekstra bredde.

Sengen er ikke det rigtige sted at spare
Det kan være fristende at lade pengepungen bestemme, når der skal indkøbes ny enkeltseng. Netop sengen er dog sjældent det rigtige sted at spare. Pris og kvalitet følges ofte ad langt hen ad vejen, og 10-15 års garanti får du aldrig på en billig seng. Det skyldes naturligvis, at den billige seng ikke holder særlig længe. Den bliver måske nok stående, hvor den skal, men fjedrenes fasthed og polstringens spændstighed aftager typisk ret hurtigt. En seng, der holder 10-15 år, kan derfor sagtens vise sig at være billigste køb på sigt, selv om indkøbsprisen er højere.

Nok så væsentlig er imidlertid selve sovekomforten. Det er svært at prissætte værdien af en god nats søvn. For de fleste af os ved af erfaring, at optimal søvn er helt afgørende for, om næste dag bliver en god en af slagsen.

Efter en god nats søvn, bliver du skarpere på jobbet, har mere overskud til opgaverne derhjemme, og bliver ganske enkelt sjovere at være sammen med for omgivelserne. Det er meget værd, og skal jo også holdes op imod det faktum, at sengen skal bruges 7-8 timer hver eneste dag i de næste mange år.

Eksperter om søvn: Sengen er vigtig for søvnkvaliteten

Er sengen for dårlig, går det ud over søvnkvaliteten. Det er logik for de fleste, men ikke desto mindre en detalje, som er let at glemme – især hvis økonomien kommer med ind over beslutningen.

Søvneksperter hos både Psykiatrifonden og TV2 har dog netop sengekvaliteten øverst på deres topti over de vigtigste råd til en god søvn. Søvneksperterne er begge steder også enige om, at også de øvrige fysiske forhold i soveværelset er vigtige at have fokus på.

Eksempelvis skal der helst være helt mørkt. Mange af os har elektronik i soveværelset, og undersøgelserne har vist, at selv en uskyldigt udseende stand-by indikator udsender så meget lys, at det målbart forringer søvnkvaliteten. Der skal med andre ord være fuldstændig mørkt.

Er det ikke muligt, anbefaler både Psykiatrifonden og TV2’s eksperter eksempelvis brug af sovemaske, eventuelt i kombination med mørklægningsgardin. Også ørepropper kan være et godt hjælpemiddel, hvis søvnen forstyrres af lyde.

Din liggestilling er vigtigere end du tror
Samtidig viser forskning, at din liggestilling er vigtigere, end du går og tror. For ifølge danske og amerikanske søvnforskere er vi som pattedyr disponeret for at sove på siden. Derved bliver det nemlig nemmere for hjernen, at få renset de affaldsstoffer ud, der ophober sig i hjernen i løbet af dagen.

Forskningsresultater fra et studie af gnavere viser, at de var bedre til at huske det tillærte, hvis de sov på siden. Det synes umiddelbart at kunne overføres direkte til mennesker, fordi vi også er pattedyr. For iagttager man pattedyr i naturen, vælger de helt naturligt at ligge på siden, når de skal sove.

For os mennesker betyder det samtidig, at vi undgår en række helbredsmæssige gener, som nemt opstår når vi ligger på f.eks. ryggen eller maven. Det gælder både knogle- og ledmæssige gener, samt den særlig frygtede søvnapnø, der medfører, at vi faktisk ikke trækker vejret i op til flere minutter, når vi sover. Den opleves tit hos overvægtige og ældre, der sover på ryggen. Tilstanden fremmer risikoen for at udvikle Alzheimers og andre demenssygdomme.

De klassiske søvnråd gælder stadig
De fleste af os kender desuden mange af de klassiske søvnråd fra de nævnte topti-lister, og de fleste af dem bakkes også op af hjemmesiden Netdoktor, der også har god info om søvnproblematikken.

Det gælder for eksempel rådet om at undgå kaffe, the og cola i timerne frem til sengetid. Disse drikkevarer indeholder koffein, som påvirker kroppen ganske længe efter indtagelse. Faktisk rådes der til, at mad og drikke helt undgås i de sene timer.

Kroppen skal have tid til at falde til ro, og det gælder også fordøjelsessystemet. Indtagelse af drikkevarer har også den yderligere ulempe, at det kan blive nødvendigt at skulle på toilettet midt om natten, og det er bestemt heller ikke hensigtsmæssigt for en god uafbrudt nattesøvn.

En anden klassiker inden for god søvnhygiejne er motionen. Alle ved, at motion generelt er sundt, men det påvirker også søvnen i positiv retning. En af TV2’s søvncoaches – Bjarne Toftegaard – anbefaler mindst 30 minutters fysisk aktivitet hver dag, hvis søvnen skal være optimal. Han understreger dog samtidig, at det ikke skal foregå lige inden sengetid. Her skal kroppen geare ned og forberede sig til søvnen.

Endelig er der liggepositionen, du sover i om natten. Her viser de nyeste videnskabelige undersøgelser, at det er sundest at sove på siden. Det øger nedbrydningen af skadelige stoffer i hjernen og forhindrer eller nedsætter risikoen for snorken og udvikling af søvnapnø, der kan føre til både demens, Alzheimer og andre sygdomme.

Overholder du derfor de klassiske soveråd, sørger for at sove mørkt og ligge på siden, når du sover, har du de største chancer for at udnytte værdien af din enkeltmandsseng fuldt ud.