Pyrolyseovn test 2020 – Find de bedste pyrolyseovne – Testvinder Guide

2

I denne pyrolyseovn test kigger vi nærmere på hvilke modeller der er kåret til testvindere. Ud fra eksperternes vurdering i forskellige tests gennemgår vi pyrolyseovnene en for en for at finde frem til, hvad der gør hver enkelt ovn til et godt køb.

Vi gennemgår de forskellige tests for at kunne guide dig til at finde den pyrolyseovn, der passer bedst til dine behov. Vi har set nærmere på tests fra en række anerkendte testmagasiner. Desuden ser vi også på brugeranmeldelser for at undersøge, hvad forbrugerne selv siger om ovnene.

Denne artikel indeholder:
🔸 Overblik over de bedste pyrolyse-ovne
🔸 Information om pyrolyse-ovne generelt
🔸 Guide til forskellige selvrensningstyper
🔸 Oversigt over nyttige YouTube-videoer, som kan sørge for, at forbrugeren kommer godt i gang
🔸 Gennemgang af pyrolyse ovn tests, som vi har undersøgt og analyseret

Bemærk venligst, at Forbrugsguiden ikke selv tester produkter, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.

Pyrolyse ovn test 2020 – Her er de bedste pyrolyseovne ifølge eksperterne

Her følger en gennemgang af de pyrolyseovne, der har fået de bedste karakterer i forskellige anerkendte tests. Lige under produktnavnene i de grønne bokse, kan du se hvilke tests produkterne er blevet bedømt i.

Vi har både medtaget testvindere og topscorere fra de forskellige tests i denne artikel, så du får et varieret overblik over de bedste modeller på markedet.

Efter at have læst denne test, vil du kunne danne dig et overblik over hvilken pyrolyseovn der passer bedst til dine behov. I artiklen finder du også prissammenligning af de forskellige pyrolyseovne, så du nemt og hurtigt kan finde de billigste forhandlere.


Miele H2760BP

Kåret til ”Best Buy” hos Storbritanniens største testmagasin Which.co.uk

Miele H2760BP

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
9.999,00 Kr. 0,00 Kr. 9.999,00 Kr. Læs mere
10.295,00 Kr. 0,00 Kr. 10.295,00 Kr. Læs mere

.
Miele H2760BP er blevet testet af de britiske eksperter fra testmagasinet Which.co.uk i en undersøgelse, hvor der er blevet set nærmere på ovnens tilberedningsevner, funktioner, design, muligheder og pris. Eksperterne er meget begejstrede over, hvad modellen kan præstere, og derfor modtager den stemplet ”Best Buy” – bedste køb.

Læg mærke til at her er tale om en indbygningsovn – denne skal bygges ind køkkenets eksisterende design og dermed ikke stå frit. Det betyder også, at man bør lægge rigtig godt mærke til målene. Disse findes under ”specifikationer”. Konsultér dog gerne producentens helt nøjagtige angivelser af mål inden køb – for en sikkerheds skyld.

Høj kapacitet, men lavt energiforbrug

Miele H2760BP vil være et godt valg for den forbruger, der ønsker en ovn, der kan rumme rigtig meget. Denne har nemlig en kapacitet på 76 liter, hvilket er højt. Dermed er der let plads til, når der kommer gæster. På trods af at de 76 liter er meget, er der stadig fokus på at kunne udnytte hele ovnrummet, og derfor findes der muligheden for at tilberede mad på 5 niveauer samtidig. Her findes nemlig 5 skinnerækker.

Selv om den er så rummelig, så sørger den samtidig for at spare på strømmen. Modellen er skabt i energiklasse A+, der er en af de bedste på markedet. Ovnen kommer med 7 forskellige madlavningsfunktioner, og blandt andet kan der tilberedes med almindelig varme, varmluft, grill, til gratinering og pizza. Anvender man varmluft, får man ofte den bedste og mest jævne temperaturfordeling.

Kan rengøre sig selv

Miele H2760BP er en såkaldt pyrolyseovn, hvilket betyder, at den kan rengøre sig selv. Man vælger blot pyrolyse-funktionen, hvorved produktet varmer sig op til meget højere grader – derved brændes skidt og snavs væk, og man kan blot tørre efter med en klud. For en endnu lettere rengøring findes der Perfect Clean, som betyder, at indersiden og pladerne er skabt med den patenterede Perfect Clean-overflade. Dette giver en form for non stick.

Dertil findes der Easy Control, som gør det så let som muligt at få den bedste tilberedningsform, et stort og brugervenligt display samt et godt overblik med halogenlys i form af spots. Der findes Soft Open og Soft Close i lågen, hvilket gør åbningen og lukningen nænsom, børnelås samt en auto sluk-funktion. Den er desuden meget varmesikker, idet temperaturen aldrig overstiger 50 grader på ydersiden af døren.

Fantastisk, men dyr, ifølge eksperterne

Miele H2760BP er blevet testet hos de britiske eksperter fra testmagasinet Which.co.uk, som er meget imponerede. De fremhæver blandt andet, at denne ovn virkelig formår at varme hurtigt op, hvilket gør det let hurtigt at komme i gang med madlavningen. Herudover er den fremragende til at fastholde den korrekte temperatur, således at der ikke opstår så mange udsving – det giver en mere ensartet tilberedning.

Yderligere roser eksperterne modellen for at være rigtig god til at fordele varmen ligeligt ud, så alle hjørner og lag får lige meget varme – dette bidrager også til at give en mere ensartet tilberedning. Dertil har den en meget velfungerende grill-funktion, og så er den meget velegnet til bagning. Which.co.uk nævner dog også et par minusser, men her er det mest prisen, der trækker ned. Denne er nemlig meget høj, noteres det. Hertil er ovnen ikke helt så energivenlig som flere af konkurrenterne.

Specifikationer ved Miele H2760BP:
🔴 Type: Pyrolyseovn, indbygget
🔴 Producent: Miele
🔴 Effekt: 3500 watt
🔴 Energimærke: A+
🔴 Kapacitet: 76 liter
🔴 Antal madlavningsfunktioner: 7
🔴 Rengøring: Pyrolyse
🔴 Højde: 59,6 centimeter
🔴 Bredde: 59,5 centimeter
🔴 Dybde: 55 centimeter
🔴 Vægt: 47 kilo

Udvalgte fordele ved Miele H2760BP:
🔵 Rummelig
🔵 God energiklasse
🔵 Med flere madlavningsfunktioner
🔵 Let rengøring med pyrolyse
🔵 Høj brugervenlighed 


Gorenje BOP799S51X

Topscorer hos det danske forbrugerråd Tænk

Gorenje BOP799S51X

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
8.559,00 Kr. 0,00 Kr. 8.559,00 Kr. Læs mere
8.559,00 Kr. 0,00 Kr. 8.559,00 Kr. Læs mere
8.559,00 Kr. 0,00 Kr. 8.559,00 Kr. Læs mere
8.959,00 Kr. 0,00 Kr. 8.959,00 Kr. Læs mere

.
Det danske forbrugerråd Tænk har foretaget en større test af ovne fra forskellige mærker og prisklasser. Modellen Gorenje BOP799S51X er inkluderet her, og alle produkterne er blevet undersøgt på de samme udvalgte parametre. Det drejer sig for eksempel om temperaturer, tilberedningsevner, funktioner og anvendelighed. Eftersom Gorenje-apparatet klarer sig rigtig godt, kåres den til topscorer.

Tænk er en betalingskilde, hvilket betyder, at man skal betale et beløb for at kunne se testens specifikke resultater. Ønskes dette, findes der links til Tænks undersøgelse nederst i denne artikel.

Høj rummelighed

Gorenje BOP799S51X vil være et godt valg for den forbruger, der ønsker en stor kapacitet – denne ligger nemlig på 73 liter. Det betyder, at den let vil kunne klare julemiddagen, eller når der kommer gæster. Yderligere er her tale om et rigtig flot produkt i en kombination af elegante sorte og grå farver. Lågen er klar og af glas, hvilket tillader, at man let kan holde øje med tilberedningen, og oven over lågen findes kontrolpanelet, der udgøres af få knapper og et touch-display.

Læg mærke til at her er tale om en indbygningsovn – denne skal bygges ind køkkenets eksisterende design og dermed ikke stå frit. Det betyder også, at man bør lægge rigtig godt mærke til målene. Disse findes under ”specifikationer”. Konsultér dog gerne producentens helt nøjagtige angivelser af mål inden køb – for en sikkerheds skyld.

Med indbygget stegetermometer

Gorenje BOP799S51X kommer med en række brugbare funktioner, muligheder og tilbehørsstykker, der gør madlavningen meget lettere. Det tæller for eksempel det indbyggede stegetermometer, der sikrer, at kernetemperaturen bliver optimal og det smarte teleskopudtræk. Teleskopudtrækket gør, at det er lettere at få tunge fade ind og ud af ovnen, da man kan glide maden ind på disse skinner.

Herudover er det muligt at tilberede mad på flere niveauer samtidig – helt op til 5 styks. Den smarte luftfordeling gør, at man kan være sikker på, at alle niveauerne får tilstrækkelig med varme. Luftstrømmen cirkulerer nemlig frit rundt, hvilket tillader, at varmen kan fordele sig ligeligt over det hele. Der findes også en moderne 3D-varmefordeling til Perfect Grill, der giver mør mad indvendig, samt gør den sprød udvendig.

Pyrolyse-rengøring

Gorenje BOP799S51X kommer med pyrolyse, der mindsker den manuelle rengøring. Pyrolysen arbejder ved at skrue ovnen op på meget høje temperaturer, hvilket brænder skidt, fedt og snavs væk, og derefter skal man blot tørre efter med en klud – så er ovnen ren. Yderligere er den specialdesignet til hjemmebageren – især til brød. Moderne teknikker er sammensat med gamle traditioner, så man får brød, som var de bagt i en stenovn.

Desuden kommer produktet med Gentle Close, der sikrer en blid lukning af lågen, Silver Matte-belægning indvendigt, børnesikring og DynamiCooling, som giver en hurtig nedkøling. Apparatet er tillige forholdsvis energivenligt i brug, for den er skabt i energiklasse A.

Specifikationer ved Gorenje BOP799S51X:
🔴 Type: Pyrolyseovn, indbygget
🔴 Producent: Gorenje
🔴 Energimærke: A
🔴 Kapacitet: 73 liter
🔴 Rengøring: Pyrolyse
🔴 Højde: 59,5 centimeter
🔴 Bredde: 59,5 centimeter
🔴 Dybde: 56,6 centimeter
🔴 Vægt: 44,6 kilo

Udvalgte fordele ved Gorenje BOP799S51X:
🔵 Flot ovn
🔵 Rummelig
🔵 Indbygget stegetermometer
🔵 Pyrolyse til rengøring
🔵 Perfekt til bagning 


Miele H22651BP

Kåret til ”Best Buy” hos Storbritanniens største testmagasin Which.co.uk

Miele H22651BP

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
4.999,00 Kr. 0,00 Kr. 4.999,00 Kr. Læs mere
6.299,00 Kr. 0,00 Kr. 6.299,00 Kr. Læs mere
6.299,00 Kr. 0,00 Kr. 6.299,00 Kr. Læs mere

.
Miele H22651BP er blevet testet af det britiske testmagasin Which.co.uk, der har undersøgt, hvordan ovnen præsterer inden for blandt andet tilberedningsevner samt funktioner, design, anvendelighed og pris. Eksperterne vurderer, at modellen klarer sig rigtig godt, og det giver udslag i en kåring til ”Best Buy” – bedste køb.

Læg mærke til at her er tale om en indbygningsovn – denne skal bygges ind køkkenets eksisterende design og dermed ikke stå frit. Det betyder også, at man bør lægge rigtig godt mærke til målene. Disse findes under ”specifikationer”. Konsultér dog gerne producentens helt nøjagtige angivelser af mål inden køb – for en sikkerheds skyld.

Stor, flot og energivenlig

Miele H22651BP vil tiltale mange typer af forbrugere med blandt andet sin store rummelighed, pæne design og energivenlige tilberedning. Ovnen kommer med en volumen på hele 76 liter, som er rigtig meget. Der er mulighed for fuld udnyttelse af ovnrummet, idet her findes flere niveauer, som alle tildeles den samme mængde af varme.

Dertil er modellen virkelig flot at se på og vil passe ind i alle typer af køkkener. Den er designet i en blanding af elegante sorte og grå farver, og lågen er halvt gennemsigtig, hvilket gør det let at følge med i tilberedningen. Over lågen findes det simple kontrolpanel, der udgøres af to drejeknapper og et brugervenligt display. Den er tillige energivenlig og er skabt til ikke at trække for meget strøm – den kommer nemlig i energiklasse A+, der er en af de bedste på markedet.

Gør sig selv ren

Miele H22651BP gør det let at få rengjort ovnrummet – dette produkt kommer nemlig med pyrolysefunktion, som giver minimal manuel rengøring. Pyrolysen brænder selv skidt, fedt og snavs væk, og derefter skal man blot tørre efter med en klud. Så er ovnen renset.

Den gode hygiejne højnes af Clean Steel-designet, der betyder, at de specielbehandlede stålelementer på forsiden er resistente over for mærker og aftryk. Bagepladerne kommer med Perfect Clean, som er en behandlingsform, der gør, at overfladen får en non stick-belægning.

Apparatet varmer dertil hurtigt op på kun 6 minutter (til 200 grader), og der findes 7 madlavningsfunktioner. Sikkerheden er i fokus med en glaslåge bestående af 4 lag, en auto sluk-funktion, børnesikring og en låge, der på ydersiden aldrig bliver varmere end 50 grader.

En meget velfungerende ovn, ifølge eksperterne

Miele H22651BP er blevet testet af eksperterne fra det britiske testmagasin Which.co.uk, som er meget imponerede. Derfor kårer de den til ”Best Buy”. Dette begrundes med, at her er tale om en meget rummelig model, der vil være perfekt, når der kommer gæster. Yderligere er den rigtig god til at tilberede maden, og for eksempel formår den på flotteste vis at fordele varmen meget jævnt. Dertil er den meget præcis, hvad angår temperaturen, og således kan man være sikker på, at man får tilberedt maden ved den helt konkrete ønskede varmegrad.

Eksperterne roser også produktet for at være hurtigt til at varme op, og så er især grill-funktionen velskabt. Netop grill-funktionen lægges der tung vægt på hos Which.co.uk sammen med præcision og rengøring. Angående rengøring er eksperterne også meget tilfredse, for de synes, at den er meget let at rengøre. Desuden roses ovnen for at være brugervenlig, men den er lidt mindre miljøvenlig end konkurrenterne, noteres det.

Specifikationer ved Miele H22651BP:
🔴 Type: Pyrolyseovn, indbygget
🔴 Producent: Miele
🔴 Effekt: 3600 watt
🔴 Energimærke: A+
🔴 Kapacitet: 76 liter
🔴 Antal madlavningsfunktioner: 7
🔴 Rengøring: Pyrolyse
🔴 Højde: 59,6 centimeter
🔴 Bredde: 59,5 centimeter
🔴 Dybde: 55 centimeter
🔴 Vægt: 46 kilo

Udvalgte fordele ved Miele H22651BP:
🔵 Flot og rummelig ovn
🔵 Simpel betjening
🔵 God energiklasse
🔵 Let rengøring
🔵 Høj sikkerhed 


Bosch HRG675BS1S

85 ud af 100 point hos det britiske forbrugermagasin Kagoo.co.uk

Bosch HRG675BS1S

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
6.444,00 Kr. 0,00 Kr. 6.444,00 Kr. Læs mere
7.399,00 Kr. 0,00 Kr. 7.399,00 Kr. Læs mere
7.399,00 Kr. 0,00 Kr. 7.399,00 Kr. Læs mere
7.799,00 Kr. 0,00 Kr. 7.799,00 Kr. Læs mere

.
Bosch HRG675BS1S er blevet testet hos det britiske forbrugermagasin Kagoo.co.uk, der har fokus på forskellige elektroniske forbrugerprodukter til hjemmet. Eksperterne vurderer, at denne ovn er meget velfungerende og arbejdsdygtig, og derfor modtager den 85 ud af 100 point i testen.

Læg mærke til at her er tale om en indbygningsovn – denne skal bygges ind køkkenets eksisterende design og dermed ikke stå frit. Det betyder også, at man bør lægge rigtig godt mærke til målene. Disse findes under ”specifikationer”. Konsultér dog gerne producentens helt nøjagtige angivelser af mål inden køb – for en sikkerheds skyld.

Brugervenlig og rummelig

Bosch HRG675BS1S hører til de store ovne, der giver rigtig meget plads til tilberedning af store stege eller på flere niveauer samtidig. Ovnrummets kapacitet ligger på 71 liter, hvilket er højt, og så sørger en intelligent luftcirkulation for, at man sagtens kan tilberede flere plader/riste ad gangen. Denne giver nemlig en bedre fordeling af luft og varme i hele rummet – også i hjørnerne.

Derudover er den flot og enkel i designet med en glaslåge og et kontrolpanel ovenover. Dette består af knapper og en drejeknap, hvor displayet er placeret indeni. Alle disse er intuitivt og brugervenligt skabt. Modellen er dertil miljøvenlig, idet den kommer i en af markedets bedste energiklasser, nemlig A+.

Ovn med damp

Et af de unikke kendetegn ved Bosch HRG675BS1S, som gør den speciel, er funktionen Added Steam. Added Steam giver en tilførsel af damp under tilberedningen kombineret med ovnens øvrige tilberedningsfunktioner. Når der tilføres damp, sikres en bedre bevarelse af fødevarernes naturlige næringsstoffer samtidig med, at fødevarerne bliver mere møre.

Hertil findes der 13 madlavningsfunktioner: Blandt andet 4D varmluft, der bidrager til den bedre varmefordeling, en lynopvarmningsfunktion (kan nå 175 grader på 5 minutter) og Soft Close i lågen. Yderligere er her fokus på en let rengøring, idet ovnen kommer med pyrolyse. Pyrolyse gør, at skidt, snavs og fedt brændes væk ved høje temperaturer, hvorefter man blot skal tørre efter med en klud.

God på alle parametre, ifølge eksperterne

Bosch HRG675BS1S er blevet testet hos det britiske forbrugermagasin Kagoo.co.uk, som er meget imponerede over ovnen og dens kunnen – derfor modtager den en score på 85 point ud af 100 mulige. Eksperterne har set nærmere på 5 forskellige parametre, som ligger til grund for den samlede vurdering, og disse tæller producent-rangering, funktioner, popularitet, værdi for pengene og alder.

Kagoo.co.uk giver især modellen en topscore inden for mærke, da det vurderes, at Bosch er et meget leveringsdygtigt mærke, der kun fremstiller produkter af topkvalitet. Dermed kaldes Bosch for fremragende. Herudover er det også på funktionsområdet, at ovnen scorer højt, og det noteres, at den kommer med alle de nødvendige funktioner. Det vurderes ligeledes, at værdien for pengene er god, at den generel er populær blandt kunderne, og at den stadig ligger i den nyere ende af skalaen, hvad angår alder.

Specifikationer ved Bosch HRG675BS1S:
🔴 Type: Pyrolyseovn, indbygget
🔴 Producent: Bosch
🔴 Energimærke: A+
🔴 Kapacitet: 71 liter
🔴 Antal madlavningsfunktioner: 13
🔴 Rengøring: Pyrolyse
🔴 Højde: 59,5 centimeter
🔴 Bredde: 59,5 centimeter
🔴 Dybde: 55 centimeter
🔴 Vægt: 35,3 kilo

Udvalgte fordele ved Bosch HRG675BS1S:
🔵 Rummelig
🔵 Brugervenlig
🔵 Mulighed for tilførsel af damp
🔵 Pyrolyse
🔵 13 madlavningsfunktioner 

Her kan du se en præsentationsvideo af Bosch HRG675BS1S. Videoen er produceret af WhiteAway.com:

https://www.youtube.com/watch?v=qSshb8yjwjw

Bosch HBG673CB1S

Topscorer hos forbrugerrådet Tænk

 Bosch HBG673CB1S pyrolyseovn

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
4.555,00 Kr. 0,00 Kr. 4.555,00 Kr. Læs mere
4.654,00 Kr. 0,00 Kr. 4.654,00 Kr. Læs mere
4.654,00 Kr. 0,00 Kr. 4.654,00 Kr. Læs mere
5.153,00 Kr. 0,00 Kr. 5.153,00 Kr. Læs mere

.
Bemærk, den præcise topscorer er udgået fra markedet og er blevet erstattet med Bosch HBG672BS1, som vi i stedet viser prisen på.

Med en kapacitet på over 70 liter er Bosch HBG673CB1S en velfungerende ovn af rigtig god kvalitet og et rigtig godt valg for store husstande, hvor der skal laves store portioner.

Temperaturpræcis og stabil

En anden rigtig vigtig funktion ved en ovn er temperaturpræcision, og ovnens evne til at opretholde den temperatur som brugeren angiver. Især hos de perfektionistiske hjemmekokke kan selv små afvigelse på temperaturer, give et uønsket udslag og give et anderledes resultat end ønsket. Generelt set er Bosch HBG673CB1S meget præcis, og den holder stort set den temperatur, man angiver. Og stabiliteten opretholdes, således at temperaturen ikke bevæger sig op og ned under madlavningen.

Gode funktioner

Bosch HBG673CB1S har en række smarte funktioner, der gør arbejdet i køkkenet lidt lettere. Ovnen er til at stole på, og både timerfunktion og de automatiske programmer virker godt og let. Den medfølgende brugermanual gør, at også nybegyndere kan få glæde af ovnen, og selv mere lavpraktiske parametre som åbning/lukning af låge fungerer godt.

Ovnen har pyrolyse-funktion, der gør, at ovnen selv kan foretage en rengøring af de indvendige dele – husk dog at tjekke, om rister og bradepander er godkendt til pyrolyse-rengøring. Hvis du er i tvivl, så vask dem i hånden for at undgå, at de ødelægges. Sikkerheden er også i top hos Bosch HBG673CB1S, og ovnen bliver ikke særlig varm udvendigt selv ved høje indvendige temperaturer – heller ikke ved pyrolysen, hvor temperaturer kan komme op på 500 grader indvendigt. Der findes også børnesikring på lågen.

Specifikationer:
🔴 Bredde – 595 mm
🔴 Højde – 595 mm
🔴 Dybde – 548 mm
🔴 Indbygningsdybde – 550 mm
🔴 Indbygningshøjde – 585 mm
🔴 Indbygningshøjde max. – 585 mm
🔴 Indbygningsbredde – 560 mm
🔴 Nettovægt – 36,43 kg

Udvalgte fordele ved Bosch HBG673CB1S:
🔵 God til at tilberede kød
🔵 Velfungerende grill-funktion giver sprødt skind på eksempelvis fjerkræ
🔵 Temperaturpræcis
🔵 Let at betjene og meget brugervenlig
🔵 God sikkerhed

Her kan du se en lille introduktionsvideo af ovnen. Videoen er produceret af Bosch:

https://www.youtube.com/watch?v=9_gCamjwP3g

Siemens HB672GBS1S

Populær blandt brugerne

Siemens HB672GBS1S

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
3.999,00 Kr. 0,00 Kr. 3.999,00 Kr. Læs mere
4.899,00 Kr. 0,00 Kr. 4.899,00 Kr. Læs mere
4.899,00 Kr. 0,00 Kr. 4.899,00 Kr. Læs mere
5.299,00 Kr. 0,00 Kr. 5.299,00 Kr. Læs mere

.
Siemens HB672GBS1S har ikke været igennem de samme tests som de ovenstående modeller. Vi har alligevel valgt at tage modellen med, da den har fået rigtig gode brugeranmeldelser, hvis man kigger på de forskellige netbutikker som forhandler denne model. Især ovnens varmefunktion er noget af det, brugerne fremhæver i særdeleshed.

Denne ovn har et ovnrum på hele 71 liter, hvilket gør den til en af de større ovne på markedet.

God til hjemmebageren

Siemens HB672GBS1S er endnu en indbygningsovn med pyrolyse-funktion, som sikrer brugeren en så let rengøring som muligt ved selv at brænde rester fra fedt og snavs væk. En ovn vil typisk blive brugt både til madlavning og bagning, og hører man til dem, der især leder efter en pyrolyse-ovn velgenet til bagværk, så er Siemens HB672GBS1S et godt valg.

Forskellige brugere med forskellige behov har skrevet anmeldelser af ovnen, og bage-egenskaberne fremhæves i flere anmeldelser. Det påpeges, at bagningen bliver meget jævn, således at kagerne i hjørnerne ikke bliver brankede, mens dem i midten knap bliver gyldne. Også muligheden for at bage i 2 lag imponerer, og når man bager småkager eller muffins, der ikke fylder så meget, så er det en tidsmæssig fordel at kunne bage to plader samtidig.

God varme

En jævn varme sikrer ensartede og velbagte kager, og generelt er varmelegemet en af de faktorer, brugerne også fremhæver. Siemens HB672GBS1S varmer nemlig ovnen rigtig hurtigt op, samtidig med at varmen er jævnt fordelt i ovnen.

Hvis man har meget travlt, er ovnen også udstyret med en lynopvarmningsfunktion, som gør, at ovnen kan varme op på ganske få minutter. Som en smart ekstrafunktion findes display, hvor den aktuelle ovntemperatur vises, og naturligvis fortæller ovnen også, når den ønskede temperatur er nået. De 8 ovnfunktioner giver en meget bred vifte af muligheder, og især 4D varmluft-funktionen fremhæves af brugerne som meget nyttig.

Flot design

Normalt kan ovne godt være noget grå og tunge, men med denne model har Siemens også sørget for at tænke på designet. Displayet er i farver, flot og nyttigt, og der er touch control. Den dekorative halogenbelysning giver desuden et godt lys, så man let kan følge med i processen, og ovnen er stilfuld at se på og vil passe ind i de fleste køkkener.

Det brugervenlige soft touch giver en dæmpet åbning og lukning af lågen, så lågen ikke smækkes op eller i. Det giver også en større sikkerhed, hvis børnene er med i køkkenet, og i øvrigt er ovnen også udstyret med en elektronisk dørlås, børnesikring og sikkerhedsafbryder for maksimum sikkerhed. Maks-temperaturen udvendigt er 30 grader, så hverken dyrepoter eller barnefingre vil blive forbrændt af at komme til at røre ved ovnen, når den er i brug.

Specifikationer:
🔴 Bredde – 595 mm
🔴 Højde – 595 mm
🔴 Dybde: 548 mm
🔴 Indbygningsdybde – 550 mm
🔴 Indbygningshøjde – 585 mm
🔴 Indbygningshøjde max. – 585 mm
🔴 Indbygningsbredde – 560 mm
🔴 Nettovægt – 38,72 kg

Udvalgte fordele ved Siemens HB672GBS1S:
🔵 Rigtig god til bagværk
🔵 Fordeler varmen jævnt i ovnen
🔵 Med lynopvarmningsfunktion for hurtigere brug
🔵 8 ovnfunktioner
🔵 Flot design med mange gode funktioner


AEG BPB331021M

God bedømmelse hos det danske forbrugerråd Tænk

AEG BPB331021M

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
2.797,00 Kr. 0,00 Kr. 2.797,00 Kr. Læs mere
4.999,00 Kr. 0,00 Kr. 4.999,00 Kr. Læs mere
4.999,00 Kr. 0,00 Kr. 4.999,00 Kr. Læs mere
5.399,00 Kr. 0,00 Kr. 5.399,00 Kr. Læs mere

.
AEG BPB331021M er blevet testet og anmeldt af det danske forbrugerråd Tænk, der er endt med at give modellen en god bedømmelse. Eksperterne har givet ovnen en god bedømmelse, da de især er begejstrede for støjniveauet samt dens sikkerhedsfunktioner og temperaturstabilitet.

Forbrugerrådet Tænk nævner ikke mange ulemper ved modellen, men skriver, at de ikke er vilde med modellens tidsforbrug i forhold til opvarmningen.

Man skal være opmærksom på, at AEG BPB331021M er en indbygningsovn, hvorfor den skal integreres ind i et køkkenelement. Det anbefales derfor, at man tjekker ovnens mål inden køb.

AEG BPB331021M er en energivenlig ovn i energiklasse A+. Derudover har ovnen en kapacitet på 72 liter, hvorfor den er velegnet til en større familie.

Ovn med pyrolyse og ekstra varmelegeme 

AEG BPB331021M er nem i brug, da man kan finde det, man skal bruge på ovnens front. På ovnen kan man finde et display, hvor man har mulighed for at holde øje med tilberedningen samt resttiden. Man kan også indstille en timer eller justere på tiden, hvis maden har brug for mere eller mindre tid i ovnen.

Derudover kommer AEG BPB331021M med et ekstra varmelegeme. Det vil sige, at alle madretter bliver tilberedt på en ensartet og jævn måde uanset, hvor mange bageplader der er placeret i ovnen.

Det er ydermere nemt at rengøre AEG BPB331021M, da ovnen er forsynet med hele to pyrolyseprogrammer: et intensivt- og et langt program. Disse programmer kan vælges afhængig af tilslutningsgraden. Med hjælp fra pyrolysefunktionen bliver madrester og fedt brændt til aske, hvorfor man blot skal tørre asken væk med en klud, når programmet er færdigt.

Multifunktionsovn med HotAir-system og SurroundCook 

AEG BPB331021M kan betegnes som værende en multifunktionsovn, da man kan tilberede maden på flere måder. Man har mulighed for at benytte sig af både over- og undervarme, intervalgrill, grillfunktion, lavtemperaturstegning samt ægte varmluft.

Ovnen er også udstyret med systemet HotAir, der sørger for, at varmen i ovnen bliver cirkuleret jævnt rundt i hele ovnrummet. Dette sikrer, at ingredienserne bliver tilberedt på en optimal og ensartet måde uanset, om man har en eller flere bageplader i ovnen.

Der er yderligere mulighed for at anvende SurroundCook-funktionen. Denne funktion sørger for et ensartet resultat, da den har en blæserteknologi, hvor man ikke skal vende ingredienserne for at opnå en optimal tilberedning.

Sikker ovn med XL-bageplade 

Med AEG BPB331021M får man en sikker ovn, der kommer med flere praktiske sikkerhedsforanstaltninger. Ovnen er eksempelvis forsynet med både en børnesikring samt en IsoFront Top-ovnlåge.

Ved brug af børnesikringen kan man låse ovnlågen, så den ikke kan åbnes, når den er tændt. Børnesikringen sørger også for, at man ikke kan ændre på de valgte indstillinger, når den er slået til.

IsoFront Top-ovnlågen sørger derimod for, at ovnen aldrig bliver for varm at røre ved. Man kan derfor ikke brænde sig på ovnen.

Der medfølger desuden en XL-bageplade ved køb af AEG BPB331021M. Denne bageplade er 20 % større sammenlignet med andre almindelige bageplader, hvorfor man har mulighed for at tilberede store portioner på samme tid.

Specifikationer ved AEG BPB331021M:
🔴 Bredde: 594 mm
🔴 Højde: 594 mm
🔴 Dybde: 568 mm
🔴 Indbygningsdybde: 550 millimeter
🔴 Indbygningshøjde: 590 millimeter
🔴 Indbygningshøjde max: 590 millimeter
🔴 Indbygningsbredde: 560 millimeter
🔴 Nettovægt: 31,40 kilo

Udvalgte fordele ved AEG BPB331021M:
🔵 Multifunktionsovn med flere tilberedningsmuligheder
🔵 Med IsoFront Top-ovnlåge og børnesikring
🔵 Med to pyrolyseprogrammer
🔵 Rummelig model
🔵 Med HotAir-system og SurroundCook-funktion


Bosch HBG672BS1

Testvinder hos det danske forbrugerråd Tænk 
Testvinder hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön

Bosch HBG672BS1

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
4.555,00 Kr. 0,00 Kr. 4.555,00 Kr. Læs mere
4.654,00 Kr. 0,00 Kr. 4.654,00 Kr. Læs mere
4.654,00 Kr. 0,00 Kr. 4.654,00 Kr. Læs mere
5.153,00 Kr. 0,00 Kr. 5.153,00 Kr. Læs mere

.
Modellen Bosch HBG672BS1 har været medtaget i 2 forskellige nordiske eksperttest. Her er tale om det danske forbrugerråd Tænk samt den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön, som begge udfører mange forskellige tests af forbrugerprodukter til gavn for netop forbrugerne. Både de danske og svenske eksperter er begejstrede for Bosch HBG672BS1, og denne begejstring belønnes med 2 flotte placeringer som testvinder.

Meget stor ovn

Bosch HBG672BS1 hører til i den gruppe af ovne, som har et meget stort ovnrum. Bosch HBG672BS1 har nemlig en kapacitet på 71 liter, hvilket er rigtig meget – dermed er denne ovn ideel til den store familie, eller hvor der ofte inviteres gæster. Bosch HBG672BS1 hører også til de mere miljøvenlige ovne, idet den er skabt i energiklasse A+. Det er en af de bedste klasser på markedet og sørger for, at energiforbruget holdes nede. Fokusset på miljøvenligheden kan også ses ved, at denne ovn har flere øko-programmer.

8 ovnfunktioner

Bosch HBG672BS1 vil også være fordelagtig for den forbruger, som ønsker mange funktioner af sin ovn. Bosch HBG672BS1 kommer nemlig med 8 forskellige ovnfunktioner, således at her er mange forskellige tilberedelsesmuligheder at vælge imellem. De 8 funktioner inkluderer over-/undervarme, øko over-/undervarme, varmluft, øko varmluft, varmluft-grill, stor grill, pizza-funktion og optøning. Ud over disse mange funktioner kan Bosch HBG672BS1 også assistere i køkkenet af sig selv, da denne model også har en hjælpefunktion i form af flere både bage- og madlavningsprogrammer.

Brugervenlig model

Bosch HBG672BS1 kommer i et flot design i rustfrit stål, hvor display og kontrolpanel er placeret over lågen. Her er tale om en kontrolring, som styrer betjeningen samt et TFT-display med tekst, som også har touch. Displayet viser klart og tydeligt, hvad man foretager sig, og overskueligheden øges yderligere af et smart elektronik-ur samt belysning i ovnen og en gennemsigtig låge af glas. Bosch HBG672BS1 har også en smart soft-close funktion, så både åbning og lukning af lågen foregår blidt. Bosch HBG672BS1 er en pyrolyseovn, så den kommer selvsagt også med denne selvrensende funktion – som en bonus kan både ovnribber og plade også tåle pyrolysen.

Læg mærke til at her er tale om en indbygningsovn, som skal bygges ind i køkkenets design. Derfor er målene meget vigtige, for der skal kunne være plads til modellen i køkkenet.

Bosch HBG672BS1 måler 58,5 cm (h), 56 cm (b) og 55 cm (d) i max-indbygningsmål.

Fordele ved Bosch HBG672BS1:
🔵 Meget stor model med ovnrum på 71 liter
🔵 A+ energiklasse plus flere øko-funktioner
🔵 8 ovnfunktioner samt flere hjælpeprogrammer
🔵 Betjening via kontrolring og klart touch-display
🔵 Selvrensende ovn med ribber og plade, som kan tåle pyrolyse


Hvad er en pyrolyse ovn?

Det lyder som nævnt lidt som noget fra en fremtidsfilm med en ovn, der kan rense sig selv, men ikke desto mindre er det det, en pyrolyse-ovn kan.

pyrolyseovn-selvrens

En pyrolyse-ovn vil hurtigt kunne blive en god hjælper i hverdagen, da manuel rengøring af ovnen både er tidskrævende og hårdt.

Det er forskelligt fra ovn til ovn, hvor lang tid en pyrolyse-rengøring tager, men det vil typisk være et sted mellem halvanden og 3 timer. Den lange tid sørger for, at ovnen bliver renset så grundigt som muligt. Temperaturen bliver ekstremt høj inde i ovnrummet, når programmet kører – gerne op mod 400-500 grader, hvilket også er grunden til, at de fleste ovne har en sikkerheds-låsningsfunktion under rengøringen, der sørger for, at lågen ikke kan blive åbnet.

De meget høje temperaturer er nødvendige, for at alt snavs og skidt indeni ovnrummet bliver til aske. Det norske forbrugersite dinside.no forklarer, at pyrolyse teknisk set er en termisk proces, som indebærer spaltning af sammensatte stoffer til enklere forbindelser ved brug af varme. Pyrolyseprocesser finder ofte sted på blandt andet olieraffinaderier og i kemisk industri, men nu også i hjemmeovnen.

Når varmen så har forvandlet snavset til aske, er det derefter let at fjerne asken med en klud, og ovnrummet bliver efterladt fint og rent.

Husk dog at være opmærksom på at meget høje temperaturer også kræver mere energi, og det kan ses på elregningen, hvis man bruger pyrolyse-funktionen ofte. Forbrugerrådet Tænk har regnet ud, at energiforbruget vil være på mellem 4 og 7 kWh, og det svarer til et sted mellem 8 og 14 kroner pr. gang.

De høje temperaturer og ”brændingsprocessen” under pyrolysen vil næsten uundgåeligt afgive nogle lugtgener. De mindre gode ovne kan både udsende røg og kraftig lugt. Nogle af disse stoffer –  blandt andet formaldehyd – kan være sundhedsskadelige, så derfor er det vigtigt at lufte grundigt ud, og meget gerne både under og efter pyrolyse-programmet. Er det muligt, kan man også opholde sig i et andet rum imens.

Husk også at fjerne inventar fra ovnen, inden pyrolyse-funktionen slås til. Både pander og gryder men også ovnens medfølgende riste og bageplader, hvis de ikke kan tåle pyrolysen.


Pyrolyse og katalyse

Udover pyrolysen findes der også andre selvrenseprogrammer til ovnen. Forhandleren Whiteaway forklarer, at der faktisk er to andre muligheder: katalyse og den mindre kendte form – damprengøring.

Med katalyseovne er det ikke nødvendigt at skrue temperaturen op på de 500 grader. Faktisk kan 200 grader gøre det. Ovnene er nemlig beklædt med specielle fedtafvisende paneler indvendigt, som af sig selv brænder fedt og snavs væk ved en temperatur på 200 grader i minimum en time. Herefter er det lige så let at fjerne det løse skidt som ved pyrolyse-ovnene, da man bare skal bruge en fugtig klud til at tørre efter med.

Desværre er hele processen ikke automatisk, for der kan samle sig fedtrester bag panelerne på katalyseovnene, som man bliver nødt til at fjerne manuelt. Ofte vil det også være nødvendigt at rengøre riste og bageplader i hånden med vand og sæbe, ligesom ovnviften kan tiltrække fedtsamlinger, som også skal vaskes manuelt.

Derudover er hele ovnrummet ikke altid katalytisk belagt, for på nogle modeller gælder det kun bagvæggen og dermed ikke siderne.

Set over hele linjen er katalyse en god rengøringsmetode, men pyrolysen er dog mere effektiv.

Den tredje rengøringsform kaldes for damprengøring. Metoden er ikke helt så effektiv som de andre, men den kan gøre det manuelle arbejde væsentligt lettere. Anskaffer man sig en ovn med damprengøringsfunktion, skal man blot fylde vand i en bradepande og tænde for funktionen. Så vil ovnen varme vandet så meget op, at det fordamper, og den varme damp løsner fedt og snavs, så man lettere kan fjerne det med en klud. Hele processen tager kun en halv time, og metoden er langt mere energibesparende end både pyrolyse og katalyse, men til gengæld slipper man ikke for at gøre noget af arbejdet selv.


Se hvordan du kommer i gang

Vi har her samlet et par links til nyttige Youtube videoer, som viser gode introduktioner til pyrolyse-ovne. Se med herunder og kom godt i gang med din nye ovn.

Introduktion til pyrolyse-rengøring på dansk

https://www.youtube.com/watch?v=-wnpTZcojIE

Introduktion til pyrolyse-rengøring på engelsk

https://www.youtube.com/watch?v=FP-nHj9Jnwc

Guide til pyrolyse-rengøring fra Electrolux

https://www.youtube.com/watch?v=PwXlISmi1WM

Sådan gør du nemt din ovn ren 

Det er svært at undgå at skulle fjerne madrester, skidt og snavs, når man har en ovn. Det kan hurtigt blive til strengt, manuelt arbejde, men med nogle gode tips kan rengøringen foretages noget lettere.

Vælg en selvrensende ovn

Whiteaway.com forklarer, at man kan spare sig for meget besvær, hvis man anskaffer sig en ovn, der er selvrensende. Der kan enten være tale om ovne med pyrolyse-funktion eller katalyse-funktion, og med en af disse funktioner vil ovnen stort set klare rengøringen selv.

Manuel rengøring af ovn

rengør ovnPyrolyse-ovne vil stort set ikke kræve manuelt arbejde ud over at skulle tørre asken væk med en klud, og har man en ovn med katalyse-funktion, så vil denne type heller ikke kræve så meget arbejde – dog ofte lidt mere end med en ovn med pyrolyse.

Selvrensende ovne har nemlig ofte en særlig ru emalje, som er det, der gør, at de kan holde sig selv rene. Men af og til kræves det stadig, at man selv bidrager til rengøringen. Har man en ovn med en særlig emalje, så er det vigtigt, at man ikke anvender hverken ovnrens, brun sæbe eller rengøringsmidler på emaljen – det kan nemlig ødelægge emaljen og dermed formålet.

Læg mærke til at nogle ovne kun har denne emalje på bagvæggen, mens andre også har det på siderne – dog vil de ikke have det i bunden. Derfor vil man godt kunne anvende de ovenstående rengøringsmidler i bunden.

Rengøring med brun sæbe

Brun sæbeHvis du har en almindelig ovn uden special-emalje eller en ovn, der blot ikke har denne emalje på alle siderne, så vil brun sæbe være en god måde at få bugt med skidt og snavs på. Man kan gøre ovnen ren med brun sæbe på 2 forskellige måder afhængig af, hvor beskidt ovnen er.

Den hurtige metode med brun sæbe går ud på, at man smører ovnens flader (de som kan tåle det) ind i den brune sæbe, og herefter tænder man ovnen på 50-100 grader (endelig ikke mere, for så kan man risikere, at sæben brænder fast). Efter lidt tid vil sæben begynde at boble, og når det sker, skal ovnen igen slukkes. Vent til den er kølet ned og vask så efter med vand.

Hvis man har en meget beskidt ovn, så kan det være nødvendigt med en mere grundig metode: Start dog igen på samme måde og smør ovnens flader (de som kan tåle det) ind i brun sæbe, hvorefter de indsæbede områder dækkes til med husholdningsfilm. Lad det blive siddende natten over. Næste dag skal filmen fjernes, og sæben skal blot vaskes af med vand.

Denne sidste metode er i øvrig også anvendelig, når det gælder bageplader, som er blevet medtaget af madlavning.

Brug den faste, brune sæbe

Også eksperterne fra en artikel i Bt.dk om ovn-rengøring bifalder den brune sæbe – især hvis man har en almindelig ovn uden selvrensningsprogrammer – for her man kan komme på meget manuelt arbejde. Eksperterne herfra anbefaler, at man husker at anvende en af de hårde varianter af brun sæbe – gerne en med en pH-værdi på imellem 11 og 13. En almindelig, flydende brun sæbe har ofte kun en pH-værdi på omkring 8. Dette er vigtigt, da jo mere basisk sæben er, jo bedre er den til at opløse fedt.

Brun sæbe kan dog være hårdt for hænderne, så eksperterne anbefaler, at man anvender handsker.

Den helt naturlige rengørings-metode: Brug natron

NatronWhiteaway.com forklarer, at der findes flere metoder, som er effektive og lette, når det kommer til rengøring af ovnen.

Hvis man ønsker en 100 procent naturlig måde, som er helt fri for gift, så kan man også anvende natron. Vil man rengøre ovnen med natron, så start med at hælde en halv kop natron op, som du blander med lidt vand. Blandingen skal være tyk, så kom kun et par skefulde vand i. Smør herefter natron-blandingen ud på ovnens flader og lad det stå natten over. Vask efter med vand næste dag. En svamp er bedst til formålet.

Hvis man ofte oplever store problemer med at få bunden i ovnen rengjort, så kan man med fordel sætte en bradepande med stanniol i ovnen, hver gang man anvender ovnen. Stanniolen tager så skidtet. Hvis man er uheldig, kan stanniolen brænde fast i bunden af bradepanden – det er derfor, at man ikke bør lægge det direkte på bunden af ovnen.

Drop salmiakspiritus

Salmiakspiritus er effektivt, men til gengæld er det også giftigt. Derfor bør man aldrig anvende salmiakspiritus til rengøringen af ovnen. Dels kan det ødelægge ovnen og termostaten, og dels kan rester af det ende i maden, som man indtager.

Læg især mærke til at tips fra andre lander siger, at man godt kan anvende salmiakspiritus til rengøring af ovne. Det kan i nogle tilfælde godt være rigtigt, men koncentrationen i salmiakspiritus i andre lande er også betydelig mindre end i for eksempel Danmark. I Danmark er koncentrationen på 45 procent, hvor den sagtens kan være 5-10 gange lavere i andre lande.

Glem ikke glasset

ovn glasDe fleste ovne har glasruder, så man kan følge med i, hvad der sker under tilberedningen. Men disse bliver også meget hurtigt tilsmudsede og skal derfor også rengøres.

Brun sæbe er et godt valg til dette formål også (eller almindeligt opvaskemiddel), og hvis det er muligt, så fjern ruden fra lågen og foretag indsmøringen på køkkenbordet. Lad den ligge en halv times tid og vask den herefter af i vasken.

Hvis ruden ikke kan tages af, så kan man også godt foretage rengøringen, mens den sidder fast på ovnen.

Opvaskemaskinen kan klare risten

De fleste riste i ovnen er fremstillet af rustfrit stål, og derfor kan de let bare rengøres i opvaskemaskinen. Har man ikke plads i opvaskemaskinen, eller har man ikke en, så kan brun sæbe også anvendes til dette formål: Smør risten ind i brun sæbe og derefter husholdningsfilm. Lad den stå natten over og vask efter med vand.

Er der fastbrændt skidt på risten, så kan en rist af rustfrit stål også sagtens tåle en tur med stålsvampen eller skuresvampen.

Selv hvis man har en pyrolyseovn, så er det ikke alle af disse typer, som har medfølgende riste og plader, der kan tåle pyrolyse. Derfor skal de rengøres manuelt, som beskrevet her.

Husk ventilatoren i varmluftsovnen

Hvis man har en varmluftsovn, så findes der også en ventilator i ovnen. Det varierer fra ovn til ovn, hvordan man afmonterer ventilatoren. Kig i brugsanvisningen og gør den ren med almindeligt opvaskemiddel.

Husk dog at slukke for hovedafbryderen, inden du fjerner ventilatoren.

Hvor ofte skal jeg gøre ovnen ren?

Eksperterne anbefaler, at man med fordel kan tage det værste snavs lidt ad gangen, så man ikke står med en meget stor rengøring lige pludselig. Man bør som hovedregel desuden gøre ovnen hovedrent hver anden måned.

Hvordan kan jeg se forskel på emaljen?

Isabellas.dk forklarer, at man let kan se forskel på, hvilken type emalje ens ovn har. En almindelig ovn uden selvrensende funktioner vil have en glat emalje, mens selvrensende ovne – for eksempel ovne med pyrolyse – vil have en ru emalje.


Hvilke typer ovne findes der?

Når man skal vælge en ny ovn, så kan det være svært at skelne imellem de mange typer af ovne på markedet. Baseret på en artikel fra Which.co.uk guider vi her til de forskellige typer af ovne:

Enkel eller dobbelt

Which.co.uk forklarer, at man både kan få enkelt-ovne og dobbelt-ovne. De vil ofte være af samme bredde, men variere i højde, og dobbeltovnene vil ofte være dyrere end enkeltovnene.

Det vigtigste aspekt er her, om en enkeltovn er nok til husstandens behov. Det vil det være for de flestes vedkommende, selv om her kun er tale om ét ovnrum til både at stege, bage og grille i. Man kan også få store ovne med ovnrum på over 80 liter.

Hvis man har brug for flere muligheder, når man laver mad, kan det være smart med en dobbeltovn. Det betyder, at man altid vil have plads nok, og det er især smart, hvis man ofte kokkererer retter, der skal tilberedes ved forskellige temperaturer. Til gengæld vil en dobbeltovn fylde en del i køkkenet.

Elektriske ovne

De mest populære ovne er de elektriske ovne – i modsætning til gasovnen. En elektrisk ovn byder på mange muligheder, og hvis man investerer i en ovn med varmluft, så vil der være en ventilator, som sikrer en god og jævn fordeling af varme. Elektriske ovne er også meget pålidelige, når det kommer til at holde en præcis temperatur, og så er udvalget meget bredt.

Dog koster en elektrisk ovn mere i brug end en gasovn. 

Gasovne

smeg-c6gmx8-gaskomfurMange tror, at gasovne hører fortiden til, men der er stadig en del, der foretrækker den gammeldags gasovn. Det kan være svært at få fat på en, men en af de store fordele ved en gasovn er, at den er billig i brug – man vil kunne spare en del penge ved at anvende en gasovn frem for en elektrisk ovn. På den anden side så er gasovne ikke så effektive som elektriske ovne, og det kan være svært at holde en jævn og stabil temperatur.

Indbygningsovne

En indbygningsovn er designet til at kunne tilpasses ind i forhold til køkkenets allerede-etablerede design. Man bygger så at sige ovnen ind i køkkenet, så ovnen bliver en del af helheden.

En indbygningsovn har den fordel, at den stikker mindre ud designmæssigt, og det vil give køkkenet en pænere æstetik. Indbygningsovne kan fås i forskellige størrelser, men man skal være meget opmærksom på målene, da ovnen skal kunne passe ind i pladsen i køkkenet.

Indbygningsovne kommer også i forskellige pris- og energiklasser og med mange eller få funktioner, og det vil være forholdsvist let at få en indbygningsovn, der passer til ens individuelle præferencer.

Komfur med ovn

komfurEt helt komfur med kogeplader øverst og ovn nederst står i kontrast til indbygningsovnen. Her får man derfor ikke kun en ovn, men et helt komfur, og det vil fylde en del i køkkenet. Denne 2 i 1 type er smart og opfylder flere behov på én gang, men man skal selvfølgelig også have brug for begge dele, før det er en god ide at investere i denne type.

Komfurer kommer også i forskellige pris- og energiklasser og med mange eller få funktioner. 

Mikrobølgeovn

En moderne mikrobølgeovn kan i dag mere end blot poppe popcorn eller varme en frysepizza op. En mikrobølgeovn tilbereder maden ved hjælp af mikrobølger, som opvarmer vandmolekylerne i fødevarerne – derfor bliver fødevarens indre lige så hurtig varm, som det ydre.

Moderne mikrobølgeovne har ofte også funktioner som varmluft og grill, og det betyder, at man til de fleste retter vil kunne anvende mikrobølgeovnen som en helt almindelig ovn. Dog er mikrobølgeovne mindre end almindelige ovne, så de vil ikke kunne rumme lige så meget.

Mikrobølgeovne kommer også i forskellige prisklasser og med mange eller få funktioner.

Mini-ovn

Steba ECO miniovnEn miniovn passer til husstande, hvor der ikke er særlig meget plads i køkkenet – for eksempel i sommerhuset eller på kollegieværelset. Som navnet antyder, så er en miniovn ikke særlig stor og kan derfor ikke rumme så meget – men der vil dog være plads til for eksempel lasagne eller pizza.

Ofte vil en miniovn dog ikke kunne erstatte en almindelig ovn. Miniovne kommer i forskellige prisklasser og har ofte både over-/undervarme og undervarme. Nogle modeller har også grill-funktion.

Kombi-ovn

Som navnet indikerer, så kan en kombiovn opfylde flere formål. Ofte vil en kombiovn være en mikrobølgeovn, som kan mere end normalt eller en normal ovn, som for eksempel også kan anvende damp til at tilberede fødevarer. Kombiovnene kommer også i forskellige pris- og energiklasser og har ofte i hvert fald de mest essentielle funktioner som over-/undervarme, undervarme, varmluft og grill.


Sådan vælger du den rigtige ovn

HmmSom forbruger skal man være opmærksom på, hvilken ovn man investerer i. Forskellige ovne passer nemlig til forskellige typer af forbrugere, men grundlæggende er der også nogle ting, som skal være i orden.

Det britiske testmagasin Which.co.uk samt den danske avis B.dk og det danske forbrugerråd Tænk har lavet guides til, hvordan man vælger den rigtige ovn, og først og fremmest forklarer de, at en god ovn skal kunne holde minimum 10 år og gerne længere.

Forskellige ovn-størrelser

Før man begynder at se nærmere på funktioner, så skal man tænke på basis: Hvor stor en ovn har man brug for, og hvor stor en ovn er der plads til i hjemmet? Der findes både mindre ovne, mediumstore ovne og store ovne, som kan indeholde mange liter.

Eksperterne skriver, at ovne normalt har et ovnrum med en kapacitet på mellem 50 til 75 liter, men nogle ovne kan være endnu større. Gennemsnittet ligger på omkring 64 liter, så alt herover anses for værende en stor ovn.

Hvis man er en stor familie eller ofte har gæster, så vil en stor ovn være en fordel, mens en stor ovn kan være spildt, hvis man kun laver mindre portioner – udnyttelsen vil så være meget lille, hvilket giver et større – og unødvendigt – energiforbrug. Man skal dog heller ikke proppe for meget mad ind i en for lille ovn, da varmefordelingen så vil blive dårlig – derfor skal man kende sine vaner og forbrug, før man vælger størrelse.

Gode ovne til lav pris

Prisen er også en vigtig faktor. Eksperterne forklarer, at dyre ovne ikke altid er de bedste. De forklarer baseret på deres egne tests, at man sagtens kan få en god ovn til kun et par tusinde kroner – de dyre modeller kan let løbe op i over 10.000 kroner.

Energimærkningen

Energimærke ovnMan bør heller ikke glemme energimærket. En ovn med en høj energiklasse vil nemlig have et meget lavere energiforbrug end en model i en lav energiklasse. Man kan se energimærket på alle ovne, idet denne mærkning er obligatorisk. For ovne går skalaen fra D i bunden til A+++ i toppen, og det anbefales at købe en model med en så høj mærkning som muligt – gerne A eller bedre.

Forskellen er også til at få øje på, for eksperterne har regnet ud, at en ovn i energiklasse B på 75 liter kræver 1,14 kWh for at varme et stykke kød op, mens en ovn på samme størrelse i energiklasse A++ kun kræver 0,39 kWh – altså næsten en tredjedel mindre.

Læs med længere nede for mere information om energimærket.

Ovne med mange eller få funktioner

Ligesom ovne kommer i forskellige størrelser, så kommer de også med forskellige antal funktioner. Her skal man også kende sine egne behov, for flere funktioner koster flere penge.

Hvis man ved, at man kun anvender almindelig over-/undervarme og måske engang imellem grill eller varmluft, så er der ingen grund til at vælge en ovn, der kan meget mere – det vil være spild af penge. Så vil man bare ende med en dyr ovn med funktioner, som man aldrig kommer til at bruge.

En ovn med varmluftsfunktion vil dog ofte være tilrådeligt, idet det så er muligt at tilberede på flere plader ad gangen samtidig, da en ventilator sikrer en jævn fordeling af varmen.

Eksperterne anbefaler også, at man køber en ovn, der også har funktionen kun undervarme, som især er nyttig ved pizzabagning. Overvarme derimod er godt til gratinering.

Der findes ovne, der kan rigtig mange ting: Nogle kommer med stegetermometer og kogebøger og andre med madlavningsprogrammer og favoritprogrammer. Dette kan være nyttigt og gøre tilberedningen lettere, men ofte vil man skulle betale ekstra for det. Nogle ovne har også specialfunktioner til langtidsstegning, pizza eller optøning.

Med eller uden selvrengøring

Nogle ovne kommer også med selvrensningsprogrammer såsom pyrolyse eller katalyse, og det kan være smart, hvis man gerne vil slippe for rengøringen. Det er op til en selv at vurdere, om man har brug for det. Ovne med disse funktioner koster ofte ekstra.

Brugervenlighed

Se nærmere på hvor intuitive modellerne er i forretningen. Nogle ovne er svære at finde ud af at bruge, mens andre er lettere.

Også værd at overveje

Der er yderligere nogle elementer, som ikke er nødvendige, men kan være smarte. Which.co.uk nævner her et digitalt display med timer, og digitale valg kan være mere nøjagtige end for eksempel en drejeknap.

Også teleskopudtræk kan være en fordel til især tunge fade, således at de kan køres ind og ud. Det forbedrer både sikkerheden og gør arbejdet lettere.

Nogle ovne har en særskilt dampfunktion, som nogle vil kunne få meget glæde af. Dampovne tilbereder fødevarerne med damp ved lavere temperaturer, og det vil resultere i mere saftig mad, som også bibeholder flere næringsstoffer.

Ovne bliver mere og mere teknologiske, og i dag er det muligt at få ovne, der kan styres med en app via telefonen. Dette kan også lette madlavningen noget og gøre arbejdet mere fleksibelt.

Derudover skal man finde ud af, om ovnen varmer hurtigt op, og om den let kan nå op på den valgte temperatur og forblive der. Det er også vigtigt med en ovn, som varmer jævnt over hele ovnrummet. For at være sikker på disse ting er det derfor en god ide at se nærmere på de forskellige tests, hvor kyndige folk har testet for netop disse – samt mange flere – parametre.


Hvad betyder ovn-symbolerne?

De fleste ved efterhånden, hvordan over-/undervarme-symbolet ser ud – måske fordi det er intuitivt, eller måske fordi det er den funktion, de oftest bruger.

Men der er mange flere symboler på ovnen, og baseret på en artikel fra Whiteaway.com guider vi her til at kunne forstå de mest normale ovn-symboler:

🌀 Over/undervarme: To streger over hinanden på langs.

🌀 Undervarme: Én streg på langs nederst

🌀 Overvarme: Én streg på langs øverst

🌀 Varmluft: En cirkel med en figur med tre ben indeni (ligner en propel set forfra). ”Propellen” symboliserer den vifte, som varmluftsfunktionen anvender til at fordele varmen jævnt.

🌀 Grill: En takket eller zigzagget streg. Kan også optræde sammen med symbolet for varmluft – da kombineres disse.

🌀 Hurtig opvarmning:
 
Varierer lidt, men ofte 2 pile mod højre, der peger ind imod 3 bølgede streger på højkant.

🌀 Optøning:
 En iskrystal med en dråbe nedenunder.


Hold øje med energimærketEnergimærke ovn

Ovnens energimærke er ikke ligegyldigt – det rette mærke kan spare både forbrugerens pengepung samt miljøet for øget belastning.

Sparenergi.dk forklarer, at energimærket er forskelligt på forskellige typer af produkter. For ovne gælder det, at skalaen går fra D i bunden til A+++ i toppen, og dermed findes der 7 forskellige klasser: D, C, B, A, A+, A++, A+++.

Eksperterne anbefaler, at man investerer i en ovn i energiklassen A eller bedre.

Der er nemlig stor forskel på, hvor meget ovnene forbruger i kWh og i kroner og øre alt afhængig af energiklasse. Sparenergi.dk forklarer det som følgende regnestykke:

En ovn på 65 liter i energiklasse B bruger 1,09 kWh/brug
⚡ En ovn på 65 liter i energiklasse A bruger 0,88 kWh/brug
⚡ En ovn på 65 liter i energiklasse A+++ bruger 0,37 kWh/brug

⚡ En ovn på 75 liter i energiklasse B bruger 1,14 kWh/brug
⚡ En ovn på 75 liter i energiklasse A bruger 0,93 kWh/brug
⚡ En ovn på 75 liter i energiklasse A+++ bruger 0,39 kWh/brug

Sådan læses energimærket for ovne

Energimærket er obligatorisk og sidder på alle typer af elektriske produkter, og det har til formål at vise forbrugeren, hvor energieffektiv produktet er samt oplyse om en række andre informationer.

For eksempel vil der på en ovn stå type af ovn (elektrisk eller gas) samt energiklasse (angivet med både bogstaver og farve – jo mere mørkegrøn jo bedre). Nedenunder vil der være informationer omkring modellens energiforbrug for traditionel opvarmning samt energiforbrug for varmluft, hvis det er relevant. Også ovnens kapacitet vil være angivet i liter.


Sådan testes pyrolyseovne

Når testpanelerne tester ovne, så er der forskellige parametre og aspekter, som de ser nærmere på. Det store britiske testmagasin Which.co.uk forklarer her, hvordan de tester deres udvalgte ovne, og hvad vægten af bedømmelsen særligt lægges på:

Temperatur 

Which.co.uk skriver, at ovnene testes på temperatur-præcision, og dette parameter er meget afgørende for bedømmelsen.

Hvis man for eksempel tilbereder mad i en ovn på en bestemt temperatur, og ovnen rent faktisk ikke har denne temperatur, så bliver maden enten under-tilberedt eller over-tilberedt. En sådan ovn vil ikke være temperatur-præcis. Temperaturen måles flere steder i ovnen ved denne måling. Nogle af de ovne, som Which.co.uk har testet, har været op til 30 grader højere, end hvad de har angivet.

Kapacitet

Den faktiske kapacitet måles for, hvor meget mad man kan tilberede i ovnen. Nogle ovne har en tendens til at skrive, at de kan rumme mere, end de faktisk kan.

Grill

For at måle hvor god ovnens grill-funktion er, lægges der hvidt brød uden skorpe ind i ovnen. Herefter tændes der for grill-funktionen, hvorefter det måles, hvor jævnt ovnen griller brødet, samt hvor grillet det bliver.

Opvarmning

Der måles, hvor hurtigt ovnen varmer op til den ønskede temperatur. Which.co.uk anvender 180 grader som målestok og forklarer, at de hurtigste kan nå op på 180 grader i løbet af 4 minutter, hvor de mest langsomme kan tage over 10 minutter.

Brugervenlighed

De britiske eksperter vurderer også, hvor lette ovnene er at bruge, og hvor intuitive de er. Også overskueligheden vurderes, og hvor let det er at sætte mad ind i ovnen og tage den ud igen.


FAQ – Ofte stillede spørgsmål

🤩 Hvilken pyrolyseovn er bedst i test?

Bosch HBG672BS1

🤓 Hvordan testes pyrolyseovnene?

Pyrolyseovnene vurderes ud fra hvor hurtigt de bliver varme, hvor stabilt de holder temperaturen og hvor stort et energiforbrug de har. Derudover ses der også på brugervenlighed og støjniveau samt den elektriske og mekaniske sikkerhed.

🤔 Hvilken energiklasse bør jeg gå efter?

Skalaen for ovne går fra A+++ som det bedste, til D som det værste. Det er anbefalet, at man vælger en model med A+ som minimum.


Pyrolyseovn test – disse kilder har vi brugt:

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰
Det danske forbrugerråd udfører grundige tests og sammenligninger af dagligdags- og forbrugerprodukter. Her er der tale om en test af 17 ovne i alle prisklasser og fra både kendte og mindre kendte mærker.

Du kan læse mere om testen her, men fuld adgang kræver dog abonnement. Det er også muligt at købe sig adgang til enkelte tests alene.

Råd & Rön 🇸🇪
Det svenske forbrugerråd Råd & Rön beskæftiger sig med adskillige sider af svenskernes forbrugerliv, og det inkluderer også tests af forskellige forbrugerprodukter. Råd & Rön har her testet 11 forskellige ovne med pyrolyse.

Ønsker du at læse mere om testen, kan du klikke på dette link. Læg dog mærke til at fuld adgang til testens specifikke resultater kræver abonnement. Hvis man kun ønsker at se resultatet af en enkelt test, kan man købe sig adgang til testene enkeltvis.

Goodhousekeeping.co.uk 🇬🇧
Det britiske Good Housekeeping Institute hvor man som forbruger kan finde både viden, information og vurderinger af forskellige hus-, hjem- og haveprodukter. Goodhousekeeping.co.uk foretager nye tests lidt ad gangen og vurderer produkterne ud fra blandt andet funktionalitet, brugervenlighed, anvendelighed og pris. Her har eksperterne testet pyrolyseovnen Samsung NV73J9770RS.

Ønsker du at læse mere om testen, kan du besøge deres artikel her.

Telegraph.co.uk 🇬🇧
The Telegraph er en af de traditionsrige, britiske aviser. Avisen så dagens lys i 1855 og udkommer stadig dagligt på tryk samtidig med, at avisen også har et stort onlineunivers. Avisen skriver primært om nyheder fra ind- og udland, men også om sport, underholdning, kultur og livsstil. Her har avisen testet forskellige ovne, blandt andet modellen Samsung NV73J9770RS, og fundet frem til, hvilke ovne som fortjener en plads i forbrugernes køkkener.

Du kan læse hele testen på deres hjemmeside her.

Which.co.uk 🇬🇧
Which.co.uk er Englands største forbrugermagasin med visionen om at være forbrugernes forlængede arm og hjælper i dagligdagen og sørge for, at forbrugeren får den bedst mulige viden inden køb af produkter. Which.co.uk tester løbende et stort udvalg af forbrugerprodukter, og her gælder det pyrolyseovnen Samsung NV73J9770RS. Ønsker du at læse mere om testen, kan du klikke på dette link.

Ønsker du at læse mere om testen af Miele H2760BP, kan du klikke på dette link.

Ønsker du at læse mere om testen af Miele H22651BP, kan du klikke på dette link.

Læg dog mærke til at fuld adgang til testens specifikke resultater kræver abonnement.

Kagoo.co.uk 🇬🇧
Kagoo.co.uk er et britisk magasin med fokus på elektroniske forbrugerprodukter og tests af disse. Det inkluderer også ovne, og her er modellen Bosch HRG675BS1S blevet testet – der er hertil blevet set nærmere på både tilberedningsevner, funktioner, design og anvendelighed.

Ønsker du at læse hele testen, kan du finde den hos Kagoo.co.uk.

Forbrugeranmeldelser ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Udover de ovenstående tests har vi også kigget på forbrugeranmeldelser hos forskellige forhandlere af pyrolyse ovne. Vi har set på de omtalte ovne og undersøgt, hvad de almindelige forbrugere mener om produkterne. Det giver et godt supplement til eksperternes vurderinger.

En anden populær ovntype er dampovne, som giver mulighed for at tilberede mad på en helt ny måde. Vi har udgivet en dampovn test, hvor du kan læse meget mere om hvad du kan få ud af en dampovn.


Andre relevante tests og artikler

Fandt du ikke det, du søgte i denne artikel, har vi her på Forbrugsguiden også en lang række af andre tests, du måske vil finde interessante.

Som et alternativ til denne artikel, kan du her læse vores selvrensende ovn test, der har fokus på markedets bedste ovne med indbyggede selvrensningsprogrammer.

Ønsker du et mere komplet billede af markedets bedste oven, finder du her vores generelle ovn og varmluftsovn tests.

Er der et bestemt mærke der vækker din interesse, kan du med fordel dykke ned i vores mange producent-specifikke test. Her kan du læse vores Voss ovn test, vores Bosch ovn test, vores Siemens ovn test og vores Electrolux ovn test. I disse tests finder du producenternes bedst vurderede ovne, bedømt af uafhængige ekspertpaneler.

Er du i gang med at bygge nyt køkken, eller ønsker du blot at din ovn bliver en integreret del af dit køkken, bør du læse vores generelle indbygningsovn test. I denne artikel har vi samlet de bedste indbygningsovne på tværs af producenterne.

Dog finder du også i denne kategori en række producent-specifikke tests. Her kan du læse vores Bosch indbygningsovn test, vores Voss indbygningsovn test og vores Siemens indbygningsovn test.

Du kan også læse vores tests med særlig fokus på ovnenes specialindstillinger. Her finder du fx vores dampovn test og vores Siemens kombiovn test. En kombiovn er typisk en lille ovn, ikke at forveksle med en miniovn, der har de samme egenskaber som en almindelig ovn og en mikrobølgeovn. Grundet kombiovnenes størrelse og specialindstillinger bruges de ofte som den primære ovn i små lejligheder eller som sekundær ovn i den store husstand.

Vi håber, du finder, hvad du søger.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Her kan du skrive en kommentar til artiklen

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse