Emhætte Test 2021 – Her er de bedste emhætter ifølge eksperterne

Senest opdateret den 0

Testvinder guide 2021: Forbrugsguiden har i denne emhætte test set nærmere på de mest populære emhætter på markedet, med udgangspunkt i offentliggjorte uvildige tests fra både ind- og udland samt forbrugernes bedømmelser. Det viser sig, at pris og kvalitet ofte følges ad. Blandt testvinderne findes der dog også et par relativt billige modeller, som på trods af prisen klarer sig rigtig godt.

Denne artikel indeholder:
🔸 Gennemgang af testvindende emhætter
🔸 Gode råd til valg af emhætte
🔸 Gennemgang af de forskellige emhætte tests vi har gennemgået

Bemærk venligst, Forbrugsguiden tester ikke selv produkter, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.

Emhætte Test – De bedste 15 emhætter ifølge eksperterne

Her følger en gennemgang af de emhætter på markedet, der har fået de bedste karakterer i forskellige anerkendte tests. Under produktnavnet i de grønne bokse, kan du se hvilke tests de forskellige emhætter er blevet bedømt i. Efter at have læst denne test, vil du kunne danne dig et overblik over hvilken emhætte der passer bedst til dine behov.


Miele PUR68W

Testvinder hos det danske forbrugerråd Tænk
Topscorer hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön

Miele PUR68W

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
0,00 6.799,00 Læs mere

Modellen Miele PUR68W er blevet testet af eksperterne fra både det danske forbrugerråd Tænk og svenske Råd & Rön. Modellen får ros og fine kommentarer, og derfor ender Miele PUR68W i toppen af begge tests.

Denne model er en væghængt emhætte, som både kan anvendes i hjem, hvor den kan kobles til en aftrækskanal, men den kan også bruges til recirkulation. Ønsker man at bruge modellen til recirkulation, skal der dog indkøbes et kulfilter.

Effektiv emhætte

Miele PUR68W er som nævnt en væghængt emhætte, og denne type er ofte den mest effektive. Det gælder også denne emhætte fra Miele, som har en rensekapacitet på 650 m3/t. Det svarer til et køkken af normalstørrelse, og det kan både være i et parcelhus eller en større lejlighed.

Miele PUR68W har et effektivt metalfedtfilter i rustfrit stål, som har hele ti lag, og det sikrer, at hverken fedt, mados eller fugt siver ud i hele huset eller lejligheden.

I Miele Individual-serien

Denne emhætte giver forbrugeren en meget høj grad af frihed. Modellen er nemlig en Miele Individual-emhætte, og som navnet antyder, er her tale om specialfremstillede modeller.

Forbrugerens ønsker høres af Miele, og det gælder både angående design, udluftningslængde, rumforhold, rutiner ved madlavning, brugerens egen højde, emhættebredden, emhættedybden samt farve. Derfor er det muligt at få en meget personlig emhætte med Miele PUR68W.

Flot design og let at rengøre

En væghængt emhætte er meget synlig, og derfor er Miele PUR68W skabt i et flot design i rustfrit stål, som ikke får en uheldig misfarvning efter lang tids brug. Belysningen er HighPower LED, som giver et kraftigt lys med et minimalt energiforbrug. Kogepladerne oplyses med et jævnt og kraftigt men samtidigt naturligt og varmt lys.

Herudover er Miele PUR68W skabt til at være let at gøre rengøre. Fedtfilteret kan tages af og puttes i opvaskemaskinen – uden risiko for misfarvninger – og bag fedtfilteret findes Miele CleanCover, som beskytter mod kontakt med elektriske komponenter og motoren. Her findes ingen skarpe kanter, men overfladen er glat og let at tørre af med en klud.

Miele PUR68W er at finde i Miele Individual-serien og derfor er målene ikke fastlagte.

Udvalgte fordele ved Miele PUR68W:
🔵 Effektiv væghængt emhætte med en rensekapacitet på 650 m3/t
🔵 Ti-lags metalfedtfilter
🔵 I Miele Individual-serien og kan derfor fremstilles efter egne ønsker
🔵 HighPower LED-belysning
🔵 Miele Clean Cover sørger for let og sikker rengøring


Siemens LF97BCP50

God bedømmelse hos Forbrugerrådet Tænk
Topscorer hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön

Siemens LF97BCP50

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
4.706,00 4.706,00 Læs mere
Lavprishvidevarer.dk 5.073,00 5.073,00 Læs mere
0,00 5.699,00 Læs mere

Siemens LF97BCP50 er blevet testet og anmeldt af både danske og svenske eksperter, hvilket inkluderer Forbrugerrådet Tænk og Råd & Rön. Begge ekspertkilder er begejstrede for denne emhætte, som de har givet henholdsvis en god bedømmelse samt kåret som topscorer. 

Dette har de blandt andet gjort på baggrund af emhættens brugervenlighed, lys, lyd og kvalitet.

Til gengæld er eksperterne mindre vilde med modellens effektivitet, da de ikke mener, at den er lige så effektiv til at opsamle fedt og suge damp ud af rummet sammenlignet med andre modeller.

Flot og kraftfuld emhætte til større hjem

Siemens LF97BCP50 er en frithængende emhætte, der er fremstillet i et enkelt og flot design. Emhætten vil derfor passe godt ind i de fleste køkkener.

Desuden er der mulighed for at gøre brug af emhætten i større køkkener, da dens kapacitet er på 726 m3/t. Det betyder, at den fjerner mados, damp og lugt effektivt i større rum.

Derudover er Siemens LF97BCP50 forholdsvis nem at installere, da den er forsynet med en intern motor.

Men skal være opmærksom på, at emhætten sagtens kan bruges til recirkulation, hvis man ikke ønsker at slutte den til en aftrækskanal. Den kan også anvendes i hjem, hvor den tilsluttes til en aftrækskanal.

Stille emhætte med LED-lys 

Med Siemens LF97BCP50 får man en støjsvag emhætte, der har et lydniveau på 54 dB og maksimalt 65 dB. Til sammenligning har en normal samtale et lydniveau på 60 dB, hvorfor den ikke støjer meget under brug.

Ved madlavning er det desuden vigtigt med en ordentlig belysning i emhætten, så man kan se, hvad man laver. Siemens LF97BCP50 kommer med LED-lys, som man nemt kan justere efter behov.

Der er også en lysdæmperfunktion, hvis man ikke ønsker, at lyset skal være skarpt. Lyset betjenes med hjælp fra modellens TouchControl, hvor man også styrer emhættens effektniveau.

Energivenlig emhætte med to intensivtrin 

Siemens LF97BCP50 er udstyret med to intensivtrin, hvor man får en ekstra udsugning, hvis damp og mados er kraftigt. Den normale drift bliver genoptaget, når der er gået seks minutter, da emhætten har et automatisk eftersug.

Emhætten kommer, udover de to intensivtrin, også med tre forskellige hastigheder med en digital indikering.

Endvidere er der mulighed for at vaske metalfedtfilteret i opvaskemaskinen for en nemmere og hurtig rengøring. Når det er tid til at rense eller udskifte fedt- og kulfilteret, vil en indikator give besked om dette.

Sidst men ikke mindst er Siemens LF97BCP50 en energivenlig emhætte, der er placeret i energiklasse A. Dette er ikke mindst en fordel for pengepungen, men også for miljøet.

Siemens LF97BCP50 måler 104,4 cm. (h), 90 cm. (b) og 60 cm. (d).

Udvalgte fordele ved Siemens LF97BCP50:
🔵 Velegnet til større køkkener
🔵 Lydsvag emhætte
🔵 Nem rengøring
🔵 To intensivtrin med automatisk eftersug
🔵 LED-belysning


Bosch DWQ96DM50

God bedømmelse hos Forbrugerrådet Tænk 

Bosch DWQ96DM50

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
2.591,00 2.591,00 Læs mere
3.935,00 3.935,00 Læs mere

Det danske forbrugerråd Tænk har testet og anmeldt Bosch DWQ96DM50, som de har givet en god bedømmelse. Eksperterne fra Forbrugerrådet Tænk er især begejstrede for, at emhætten er effektiv og brugervenlig. 

Til gengæld er de mindre vilde med emhættens evne til at udsuge damp fra et køkken, da denne funktion ikke er optimal i forhold til andre sammenlignelige modeller.

Velegnet til mellemstore køkkener

Bosch DWQ96DM50 er en væghængt emhætte, der er velegnet til de mellemstore køkkener. Dens kapacitet er nemlig på op til 642 m3/t i forhold til at rense luften effektivt.

Det er en emhætte, der er nem at installere og som både kan bruges ved at tilslutte den til en aftrækskanal eller til recirkulation.

Derudover kommer Bosch DWQ96DM50 med et lydniveau på 61 dB og et maksimalt lydniveau på 74 dB ved intensivindstillingen. Det vil sige, at emhætten ikke støjer meget under brug. Til sammenligning har en normal samtale et lydniveau på 60 dB.

Nem betjening og LED-belysning 

Med Bosch DWQ96DM50 får man en emhætte, der er nem at betjene. Emhætten er udstyret med en TouchSelect-betjening, hvorfra man kan vælge både effektniveau og belysning nemt og hurtigt med blot et enkelt tryk. Her kan man vælge imellem emhættens tre hastigheder eller det intensive niveau.

Emhætten har en højeffektiv intern motor med et dobbelt blæserhjul, der effektivt sørger for at rense luften fra mados, damp og andet.

Belysningen består af to LED-lys, der effektivt oplyser kogepladen under madlavning. Det er derfor nemt at holde øje med maden, når man står ved komfuret.

Rengøringsvenlig og energibesparende emhætte 

Bosch DWQ96DM50 er en energibesparende emhætte, der er placeret i energiklasse A.

Dette er en af de bedste energiklasser på markedet for emhætter, hvorfor den ikke forbruger meget energi på et år. Dette er ikke mindst en fordel for pengepungen, men det er også en fordel for miljøet.

Sidst men ikke mindst er det nemt at rengøre Bosch DWQ96DM50, da dens metalfedtfilter tåler at komme i opvaskemaskinen.

Bosch DWQ96DM50 måler 100,6 cm. (h), 90 cm. (b) og 50 cm. (d).

Udvalgte fordele ved Bosch DWQ96DM50:
🔵 Elektronisk betjening
🔵 Tre hastigheder og et intensivtrin
🔵 Velegnet til mellemstore køkkener
🔵 LED-belysning
🔵 Højeffektiv motor med dobbelt blæserhjul


Siemens LC87KHM60

God bedømmelse hos Forbrugerrådet Tænk

Siemens LC87KHM60

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
0,00 4.395,00 Læs mere
4.890,00 4.890,00 Læs mere
Lavprishvidevarer.dk 5.439,00 5.439,00 Læs mere

Siemens LC87KHM60 er blevet testet og anmeldt af det danske forbrugerråd Tænk, der har bedømt emhætten ud fra parametre såsom kvalitet, effektivitet, brugervenlighed, støjniveau og så videre. Ud fra testen har de danske eksperter givet emhætten en god bedømmelse. 

Dette har de blandt andet gjort på grund af, at modellen kommer med et effektivt fedtfilter og et lavt lydniveau.

Selvom eksperterne generelt er begejstrede for Siemens LC87KHM60, er de mindre vilde med dens effektivitet i form af at suge damp ud fra et køkken.

Ønsker man at tilslutte emhætten til en aftrækskanal, er det muligt. Man kan også vælge at bruge den til recirkulation.

Brugervenlig emhætte til de større køkkener 

Siemens LC87KHM60 er en stilren og brugervenlig væghængt emhætte med en intern motor, der er fremstillet til at blive brugt i de større køkkener. Dette er på grund af dens kapacitet, som er på op til 700 m3/t.

Derudover er Siemens LC87KHM60 nem at betjene, da emhætten er forsynet med TouchControl. TouchControl sørger for, at man har mulighed for at justere og indstille emhættens effektniveau og LED-lys direkte på fronten.

Selvom emhætten er oppe på den maksimale indstilling, er lydniveauet stadig lavt. Emhætten forstyrrer ikke hele huset under brug, da lydniveauet er på 58 dB. Til sammenligning har en normal samtale et lydniveau på 60 dB.

Praktisk emhætte 

Med Siemens LC87KHM60 er man sikret en praktisk emhætte med flere funktioner. Eksempelvis kommer emhætten med et intensivt niveau, der er en midlertidig øget effekt.

Denne effekt fjerner damp og mados hurtigere, hvis det er blevet for kraftigt i køkkenet. Derefter sørger den for en automatisk tilbagestilling efter seks minutter.

Udover at være udstyret med et intensivt niveau er Siemens LC87KHM60 ligeledes forsynet med tre andre hastigheder.

Man kan derfor vælge den hastighed, der passer bedst til den pågældende madlavning.

Nem rengøring 

Siemens LC87KHM60 er en emhætte, der er nem at gøre ren. Den kommer nemlig med et metalfedtfilter, der kan vaskes i opvaskemaskinen, når der er brug for det. Desuden er den udstyret med rimVentilation, hvilket betyder, at metalfedtfilteret har kantsug.

Dog skal man være opmærksom på, at Siemens LC87KHM60 ikke er den mest energivenlige emhætte, da den er placeret i energiklasse B. Selvom det ikke er den bedste energimærkning, er det stadig udmærket.

Siemens LC87KHM60 måler 119,8 cm. (h), 80 cm. (b) og 49,9 cm. (d).

Udvalgte fordele ved Siemens LC87KHM60:
🔵 Nem rengøring
🔵 Tre hastigheder og et intensivt niveau
🔵 Automatisk tilbagestilling
🔵 Lavt lydniveau
🔵 LED-lys


Gorenje WHC623E16X – Ideel emhætte til det lille køkken

Blandt de bedste emhætter hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön
4.6 stjerner ud af 5 stjerner i brugeranmeldelser på Pricerunner
4.4 stjerner ud af 5 stjerner i brugeranmeldelser hos Whiteaway

Gorenje WHC623E16X – Ideel emhætte til det lille køkken

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
1.359,00 1.359,00 Læs mere
Lavprishvidevarer.dk 1.759,00 1.759,00 Læs mere
.
Denne elegante emhætte er lavet i et enkelt design af rustfrit stål, som derfor passer ind i langt de fleste køkkener. Den er væghængt og skal derfor monteres på væggen. Den hænger derfor ikke frit. Hvis man ikke har mulighed for at tilkoble emhætten til en aftrækskanal, kan den stadig bruges til recirkulation. 

Råd & Rön har udvalgt Gorenje WHC623E16X som værende blandt de bedste emhætter. De giver desuden emhætten en god score i forhold til belysningen og det generelle kvalitetsindtryk. Lyset er da også LED og er placeret omhyggeligt for at give bedst muligt overblik over kogepladerne.

Den svenske forbrugerorganisation er dog ikke lige så imponeret over rengøringsmulighederne. Særligt indersiden, mener de, er svær at komme til.

God emhætte til små køkkener

Når køkkenet ikke er særlig stort, så er der heller ikke brug for den emhætte med den største kapacitet. Denne Gorenje emhætte har tre forskellige udsugningsniveauer, som brugeren selv kan skifte imellem alt efter behov. Emhætten er perfekt til mindre køkkener og har en maksimalkapacitet på 505 m3/t, så den har en god udsugning. 

Brugerne er tilfredse med Gorenje WHC623E16X

Denne smarte emhætte i stilrent design får gode brugeranmeldelser på både Pricerunner og Whiteaway. Det har helt sikkert noget at gøre med det enkle design og den gode udsugning. 

En af forbrugerne giver netop denne emhætte 5 stjerner ud af 5 og skriver: ”købte produktet til erstatning for gl. emhætte og blev forundret over den bedre udsugning og ikke mindst det gode lys der er i emhætten” 

Lydniveauet bliver også rost blandt forbrugerne. Gorenje WHC623E16X har et lydniveau på 62 dB, hvilket bestemt er et tilfredsstillende niveau i forhold til nogle andre emhætter. En normal samtale har et lydniveau på omkring 60 dB, så det er forståeligt, at forbrugerne ikke lægger mærke til larmen i en stor grad.

Gorenje WHC623E16X vs. Markedet

Denne emhætte har LED-belysning i god kvalitet, så der kommer et effektivt lys ud over kogepladerne. Sammenlignet med andre lyskilder giver denne form for belysning et godt og behageligt lys. Det er en kæmpe fordel, når der skal laves mad. 

Dertil har emhætten en god udsugning, der er ideel i mindre køkkener. Gorenje WHC623E16X har intern motor, hvilket også gør den lettere at installere, da det hele kan installeres med det samme, og der skal ikke købes og ventes på en ekstern motor. 

Udvalgte fordele ved Gorenje WHC623E16X
🔵 Intern motor
🔵 Tre hastigheder
🔵 Velegnet til små køkkener
🔵 Godt LED-lys


Miele DA 3466 – Unik emhætte i lækker kvalitet

Blandt de bedste emhætter hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön 
4.7 stjerner ud af 5 stjerner i brugeranmeldelser på Pricerunner
4.5 stjerner ud af 5 stjerner i brugeranmeldelser hos appliancesconnection.com

Miele DA 3466 – Unik emhætte i lækker kvalitet

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
4.999,00 4.999,00 Læs mere
.
Miele DA 3466 emhætten er lavet af rustfrit stål i god kvalitet. Os, damp og lugt fra madlavning vil hurtigt og effektivt blive fjernet takket være den gode filteringskapacitet på 550 m3/t. 

Det er en emhætte, som er populær blandt forbrugerne, som har tilkendegivet deres mening på Pricerunner og appliancesconnection.com, såvel som eksperter, som har testet denne emhætte og mange andre.

Hos forbrugerorganisationen Råd & Rön ligger denne emhætte solidt i svinget og er derfor blandt de bedste emhætter, som den svenske forbrugerorganisation har anmeldt. 

Særligt bemærkelsesværdigt er, at Miele DA 3466 får en topscore i form af 9 ud af 9 point i kategorien, hvor den overordnede produktionskvalitet og materialet bliver bedømt.

Emhættelys med øje for miljøet

Æstetisk er LED-lysene i Miele DA 3466 emhætten meget appellerende, og de giver tilmed også en god og kraftig belysning i varme og naturlige toner. 

Det er dog ikke det, som gør lyset specielt. Belysningen er det, der kaldes Mieles HighPower LED, og det bruger kun 2 W. Det er godt for miljøet, da det er særdeles strømbesparende. 

LED lyset er også blevet testet til at have en levetid på 20 år, hvilket også er en fordel for miljøet, da der ikke skal bruges energi på at producere nye i lige så høj grad som andre belysninger. 

En emhætte der er nem at rengøre

Filteret i Miele DA 3466 er nemt at rengøre, og det kan virkelig være vigtigt, når man skal vælge sin emhætte. 

Emhætter suger en masse damp og fedt, og det kan hurtigt gøre en emhættes filter beskidt i en sådan grad, at emhætten næsten ikke kan suge. 

Miele DA 3466 filteret kan pilles ud af emhætten og sættes i opvaskemaskinen eller gøres rent i varmt vand og sæbe i hånden. Dertil kan ydersiden af emhætten nemt tørres med en klud. 

Miele DA 3466 vs. Markedet

Den miljøvenlige belysning, og det, at Emhætten er nem at gøre rent, er noget af det, som gør denne emhætteløsning god sammenlignet med andre, som ikke har samme funktioner.

Selvom Miele er et stort og anerkendt firma, så er hver emhætte i serien unik, da der foregår flere håndlavede processer som bøjning, svejsning og slibning. Denne emhætte kan desuden trækkes ud, og det giver god plads i køkkenet.

Udvalgte fordele ved Miele DA 3466
🔵 Unik hver gang
🔵 3 hastigheder + en intensiv indstilling
🔵 Kan trækkes ud
🔵 Miljørigtig LED belysning
🔵 Nem at rengøre


Bosch DWB96FM50 – Bred og elegant emhætte med høj kapacitet

Blandt de bedste emhætter hos det svenske Råd & Rön
5 ud af 5 stjerner hos Pricerunner
5 ud af 5 stjerner hos Elgiganten

Bosch DWB96FM50 – Bred og elegant emhætte med høj kapacitet

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
2.699,00 2.699,00 Læs mere
.
Bosch DWB96FM50 er lavet i gode kvalitetsmaterialer, og det er en yderst effektiv emhætte. Den er rigtig god til at fjerne irriterende og usund røg samt lugt under madlavningen, hvilket er noget forbrugeren vil sætte pris på. 

Dømmer man ud fra de anmeldelser, som emhætten har fået, så kunne det godt tyde på, at den er et hit hos forbrugeren, som er glad for at lave mad. Bosch DWB96FM50 får nemlig topscorer i brugeranmeldelser hos både Pricerunner og Elgiganten

En af forbrugerne skriver endda, at personen ville ”stærkt anbefale denne emhætte til andre, som står og skal bruge en ny og bedre emhætte”.

Elegant og smart design

Emhætten Bosch DWB96FM50 fås i en flot sølv farve og har generelt et lækkert design, som gør, at den vil passe ind i mange forskellige slags køkkener. Den er udstyret med to energisparende LED-lys, hvilket giver en god belysning, så det er nemt at operere pander og potter under denne vægmonterede emhætte.

Dertil har denne Bosch emhætte et smart elektronisk display, hvilket følger stilen. Ved blot få tryk kan forbrugeren desuden styre udsugningseffekten i form af tre forskellige niveauer plus en intensiv indstilling. Belysningen styres ligeledes ved dette elektroniske touchdisplay.

Fantastisk sugeevne

Bosch DWB96FM50 er ekstra bred og har en maksimal kapacitet på op mod 604 m3/t. Det betyder, at denne emhætte sørger for at al damp, lugt og os forsvinder hurtigt fra køkkenet. Den intensive indstilling er med til at sørge for, at selv de mest genstridige lugte forsvinder. 

Naturligt vil emhættens filter blive fedtet og beskidt, hvilket kun understreger, at emhætten gør sit arbejde. Heldigvis er det nemt at gøre dette filter rent, da det kan fjernes fra emhætten og kan tåle at komme i opvaskemaskinen. 

Bosch DWB96FM50 vs. Markedet

Den 90 cm brede emhætte, høje maksimale kapacitet og det stilrene design er med til, at netop denne emhætte får gode anmeldelser fra forbrugere såvel som Råd & Rön i en sådan grad, at den adskiller sig fra andre emhætter.

Den intensive indstilling, som kan vælges på det elektroniske display, er en kvalitet, som er særligt værd at fremhæve. Mados, røg og lugt vil nemlig forsvinde enormt hurtigt, når først den intensive funktion går i gang. 

Udvalgte fordele ved Bosch DWB96FM50
🔵 Touch elektronisk display
🔵 Ekstra bred emhætte
🔵 3 hastigheder + intensiv indstilling
🔵 Filter kan rengøres i opvaskemaskinen


Thermex Ronda 600

God bedømmelse hos Forbrugerrådet Tænk

Thermex Ronda 600

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
Lavprishvidevarer.dk 11.118,00 11.118,00 Læs mere

Det danske Forbrugerrådet Tænk har testet og anmeldt Thermex Ronda 600, som de har givet en god bedømmelse. De har ud fra deres test af emhættens forskellige funktioner fundet frem til, at de især er begejstrede for dens effektive fedtfilter og udsugning af damp. 

Til gengæld er de danske eksperter mindre vilde med, at Thermex Ronda 600 ikke er særlig rengøringsvenlig samt kommer med små fedtfiltre, der er svære at tage af og på.

Nem installation 

Med Thermex Ronda 600 får man en frithængende emhætte, der er nem at installere. Den kommer nemlig med en intern motor.

Desuden er der mulighed for at gøre brug af Thermex Ronda 600 i mellemstore køkkener, da dens kapacitet er på op til 647 m3/t.

Emhættens maksimale lydniveau er på 66 dB, så den ikke larmer meget i hjemmet. Til sammenligning har en normal samtale et lydniveau på 60 dB. Den vil derfor ikke støje meget mere end dette.

Energivenlig emhætte med klassisk design 

Thermex Ronda 600 er en emhætte, der er fremstillet i et klassisk design. Den er lavet af rustfrit stål og kommer med et alufilter, der kan tages af og på, når det skal renses.

Derudover er emhætten energivenlig, da den er placeret i energiklasse A. Med denne energimærkning kan man være sikker på, at modellen ikke forbruger meget energi på et år. Dette ses blandt andet også ved den energibesparende belysning, da Thermex Ronda 600 kommer med energibesparende LED-pærer.

Fem forskellige hastigheder 

Ved madlavning er det forskelligt, om man har brug for en højere eller en lavere hastighed. Dette er der mulighed for at vælge med Thermex Ronda 600, da denne model er forsynet med fem forskellige hastigheder. Disse kan vælges på fronten af emhætten alt efter behov.

Endvidere kommer Thermex Ronda 600 med en IR-fjernbetjening, så man kan styre og indstille modellen med hjælp fra denne, hvis man ikke står lige ved siden af emhætten.

Thermex Ronda 600 måler 100 cm. (h), 60 cm. (b) og 60 cm. (d).

Udvalgte fordele ved Thermex Ronda 600:
🔵 Fem forskellige hastigheder
🔵 IR-fjernbetjening medfølger
🔵 LED-belysning
🔵 Lavt støjniveau
🔵 Klassisk design i rustfrit stål


Bosch DII31JM60 

Topscorer hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön

Bosch DII31JM60 

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
0,00 5.999,00 Læs mere

Bosch DII31JM60 er blevet testet og anmeldt af den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön. De svenske eksperter er begejstrede for emhætten, som de har testet i en stor test af emhætter lavet af forskellige producenter. 

Her kårer de Bosch DII31JM60 som topscorer af testen, da de især er vilde med modellens kvalitet og effektivitet. Til gengæld er Råd & Rön mindre imponerede over emhættens lydniveau.

Ved køb af Bosch DII31JM60 skal man være opmærksom på, at emhætten kun kan bruges til drift med kulfilter. Hvis man ikke har mulighed for at forbinde emhætten med en aftrækskanal, kan den også bruges til recirkulation.

Emhætte med CleanAir-modul 

Bosch DII31JM60 er en frithængende emhætte, der kommer med et integreret CleanAir-modul. Denne funktion reducerer mados med op til 95 %, hvorfor man får en kraftfuld og effektiv model til at rense luften i køkkenet.

Derudover kommer Bosch DII31JM60 med tre hastigheder og et intensivt trin. Man kan derfor vælge imellem disse hastigheder alt efter, hvad der er brug for i køkkenet. Når man bruger intensivindstillingen, er der et automatisk eftersug i seks minutter.

Emhætten er designet i et specielt CubeDesign, så den ikke ser ud ligesom mange andre emhætter. Dette er en fordel, hvis man ønsker en emhætte i et anderledes design.

Velegnet til mindre køkkener 

Bor man i en lejlighed eller i et hus med et mindre køkken, er Bosch DII31JM60 oplagt til dette. Emhætten kommer nemlig med en kapacitet på op til 503 m3/t, hvorfor den er velegnet til de små køkkener.

Bosch DII31JM60 er en forholdsvis lydsvag emhætte med et lydniveau på maksimalt 74 dB på den højeste indstilling.

Den larmer derfor ikke meget under brug selv ved de højere belastninger, da en normal samtale til sammenligning har et lydniveau på 60 dB. Dette er blandt andet på grund af modellens specielle lyddæmpning samt den effektive EcoSilence Drive-motor med dobbelt blæserhjul.

Da emhætten er udstyret med en intern motor, er den nem at komme i gang med samt installere.

Nem rengøring og betjening 

Det er nemt både at rengøre og betjene Bosch DII31JM60 på grund af dens praktiske funktioner. Eksempelvis er emhætten udstyret med en TouchSelect-betjening, hvor man har mulighed for at vælge effekten samt belysningen nemt og hurtigt med et enkelt tryk.

Rengøringen er lige så nem som betjeningen, da metalfedtfilteret kan vaskes i opvaskemaskinen. Desuden er emhætten forsynet med skjulte kabler og afrundede kanter, der hjælper med at gøre rengøringen enkel og hurtig.

Under madlavningen kan man få et overblik over kogepladen med hjælp fra emhættens energibesparende LED-belysning. LED-lyset er skrapt, men blænder ikke.

Bosch DII31JM60 måler 160 cm. (h), 37 cm. (b) og 37,7 cm. (d).

Udvalgte fordele ved Bosch DII31JM60:
🔵 LED-belysning
🔵 TouchSelect-betjening
🔵 EcoSilence Drive-motor med dobbelt blæserhjul
🔵 CleanAir-modul
🔵 Tre hastigheder og et intensivt trin


Miele DA 6096 W

Testvinder hos det danske forbrugerråd Tænk
Topscorer hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön

Miele DA 6096 W emhaette

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
0,00 8.337,00 Læs mere
0,00 9.599,00 Læs mere

Modellen Miele DA 6096 W er både blevet testet af det danske forbrugerråd Tænk, samt den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön.

Denne emhætte klarer sig så godt i testen, at begge forbrugerråd placerer modellen i den absolutte top. Tænk kårer endda Miele DA 6096 W som testvinder.

Denne model er en væghængt emhætte og kan både bruges til recirkulation og til aftræk, hvis der findes en aftrækskanal i køkkenet. Vær dog opmærksom på, at hvis emhætten skal anvendes til recirkulation, så kræves der indkøb af kulfilter.

Effektiv i mediumstore køkkener

Miele DA 6096 W vil kunne holde luften ren og fri for mados og fugt i et mediumstort køkken, idet modellens rensekapacitet er på 650 m3/t.

Denne emhætte er desuden skabt til at holde klimaet i køkkenet så rent som muligt samtidig med at pynte på meget som muligt. Derfor er modellen udstyret med et ti-lags metalfedtfilter i rustfrit stål, som både er flot at se på og effektivt.

Både overflade og filterrammen er i rustfrit stål, og fedtfilteret kan let fjernes og vaskes i opvaskemaskinen. Da materialet er rustfrit stål, så bevares den pæne overflade længere. Det er en fordel med en væghængt emhætte som Miele DA 6096 W, som uundgåeligt vil være meget synlig i køkkenet.

NoSmell-filter

Miele DA 6096 W sikrer et så godt køkkenmiljø som muligt, og derfor er modellen også udstyret med et NoSmell-filter, som sørger for et køkken, der ikke lugter af mados. NoSmell-filteret binder nemlig madlugtene effektivt og i lang tid.

Modellen er som nævnt væghængt, og derfor er den meget synlig i køkkenet. Men for at gøre modellen en smule mindre synlig er modellen skrå, således at den vender skråt opad, og det giver mere luftrum over kogepladerne. Denne udformning øger også komforten, når man laver mad og giver mere plads og luftrum.

HighPower LED-belysning

HighPower LED på Miele DA 6096 W sikrer bedst muligt overblik over kødgryderne, for HighPower LED giver et kraftigt lys med minimalt energiforbrug. HighPower LED bruger nemlig kun to watt. Lyset er jævnt med en naturlig farve og har en levetid på omkring 20 år.

Når det kommer til rengøringen, findes der bag filtrene Miele Clean Cover, som letter rengøringen ved ikke at have skarpe kanter eller hjørner. Herved bliver modellen også mere sikker, da forbrugeren ikke kommer i kontakt med elektriske komponenter eller motoren – her findes kun glatte overflader, som er lette at tørre af.

Miele DA 6096 Ws motor er af den interne type og måler 54,7 cm (h), 89,8 cm (b), 52,3 cm (d).

Udvalgte fordele ved Miele DA 6096 W:
🔵 Væghængt skrå emhætte, som kan bruges til recirkulation eller aftræk
🔵 Emhætte med ti-lags metalfedtfilter
🔵 NoSmell-filter
🔵 HighPower LED-belysning
🔵 Miele Clean Cover for lettere rengøring og større sikkerhed


Thermex Super Silent

Populær emhætte blandt brugerne

Thermex Super Silent

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
2.009,00 2.009,00 Læs mere
0,00 2.238,00 Læs mere
Lavprishvidevarer.dk 2.836,00 2.836,00 Læs mere
 

De emhætte-tests, der er gennemført hos blandt andet Tænk og Råd & Rön, har kun medtaget væghængte modeller, og det er lidt ærgerligt, da mere kompakte køkkenindretninger sjældent giver plads til disse typer. Vi har derfor valgt også at medtage Thermex Super Silent, som kan integreres i overskabe eller anden eksisterende køkkenindretning. Netop denne model får gode anmeldelser fra forbrugerne på blandt andet det store danske hvidevare-website Whiteaway.com, og den er samtidig langt billigere end tilsvarende væghængte modeller.

Der er flere årsager til de gode anmeldelser af Thermex Super Silent:

Selv om prisen er helt i bund for Thermex Super Silent, byder den alligevel på ganske udmærkede præstationer. Med en flyttet luftmængde på 444 kubikmeter i timen suger den lige så meget som de langt dyrere væghængte modeller.

På grund af den kompakte udformning er der ikke plads til støjreducerende foranstaltninger, men kun den højeste indstilling giver anledning til et støjniveau, der ligger lidt over de dyre modeller. Der er dog tre hastighedsindstillinger, og lavere hastighed kan reduceres støjniveauet til blot 40 dB(A).

Thermex Super Silent udmærker sig også ved at have indbygget LED-belysning. Det er strømbesparende, og samtidig bekvemt, da lyskilderne normalt aldrig vil skulle udskiftes. Modellen leveres i hvidlakeret finish, der er velegnet til integration med de fleste eksisterende køkkenindretninger.

Derfor anbefales denne model:
🔵 Billigere end væghængte emhætter
🔵 God sugeevne
🔵 Kompakt udformning
🔵 Lavt støjniveau ved lavere hastigheder
🔵 LED-belysning


Thermex Derby

God bedømmelse hos Forbrugerrådet Tænk 
God bedømmelse hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön

Thermex Derby Optica 662

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
2.889,00 2.889,00 Læs mere
3.602,00 3.602,00 Læs mere
Lavprishvidevarer.dk 7.149,00 7.149,00 Læs mere
 

Emhætten Thermex Derby er blevet testet af eksperterne fra både det danske forbrugerråd Tænk og den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön. Eksperterne er begejstrede for denne emhætte, der både får ros og flere positive kommentarer. Begge ekspertkilder ender derfor med at give modellen en god bedømmelse.

Mens Råd & Rön især er begejstrede for emhættens effektivitet og kvalitet, så er Forbrugerrådet Tænk mere imponerede over modellens emhættefunktion.

Thermex Derby er en væghængt emhætte. Den væghængte emhætte kan bruges til recirkulation, hvis der ikke er mulighed for at slutte den til en aftrækskanal. Med en kapacitet på op til 464 m3/t er denne model velegnet til mindre husstande på op til 2 til 3 personer.

Endvidere er emhætten placeret i energiklasse C, hvilket ikke er den bedste, når det kommer til emhætter. Dog er emhætten udstyret med flere energibesparende funktioner, hvilket er en fordel.

Lydsvag emhætte med tre hastigheder og glastouch-panel  

Ved emhættens maksimalkapacitet er dens lydniveau på cirka 63 dB, hvilket er lidt højere end en normal samtales lydniveau. En normal samtale har et lydniveau på omkring 60 dB, hvorfor denne model er forholdsvis lydsvag ved brug. Desuden er emhættens motor en intern motor, hvorfor man nemt og hurtigt kan installere den i køkkenet.

Endvidere er den produceret med tre forskellige hastigheder, som man nemt kan vælge mellem på dens glastouch-panel. Med de tre forskellige hastigheder kan man selv bestemme den specifikke hastighed, som man vil bruge til tilberedning af mad.

Glastouch-panelet kan findes på selve emhætten, hvor man blot skal placere sin finger på panelet, hvis man ønsker at vælge en specifik indstilling. Når man trykker på en indstilling, vil der høres en biplyd.

Desuden er glaspanelet et praktisk element, da det udover at være et designelement ligeledes hjælper med at opsamle stænk og snavs, hvilket med at holde emhætten ren. Dette gør også rengøringen for forbrugeren en del nemmere.

Elegant emhætte med LED-belysning 

Thermex Derby er fremstillet som en elegant, moderne og stilren emhætte, der vil passe ind i de fleste køkkener. Designet er en kombination af rustfrit stål samt glas, der bidrager til det elegante look.

Endvidere er emhætten forsynet med en LED-belysning, hvilket både kan bruges som belysning i køkkenet samt belysning, når man er i gang med madlavningen.

Med LED-belysning vil man have et optimalt overblik over kogepladen. Desuden holder LED-pærer længere end almindelige pærer, hvorfor man ikke vil skulle udskifte disse så ofte. Det vil også sige, at belysningen er energibesparende, hvilket er en fordel for både miljøet og ens pengepung.

Balanceret luftskifte med Trigger Modul 

Med emhætten fra Thermex er der mulighed for et balanceret luftskifte, hvilket vil ske med hjælp fra et Trigger Modul. Dette hjælper med at sikre et godt indeklima, hvilket er en fordel for forbrugeren, der ønsker en emhætte, hvor ydeevnen er optimal.

Endvidere kommer modellen med et eftersug samt et enkelt fedtfilter. I og med der kun er et enkelt fedtfilter, så gør det håndteringen en del nemmere i forhold til modeller med mere end et fedtfilter.

Udvalgte fordele ved Thermex Derby:
🔵 Væghængt emhætte med en rensekapacitet på 464 m3/t
🔵 LED-belysning
🔵 Balanceret luftskifte
🔵 Et enkelt fedtfilter
🔵 Tre forskellige hastigheder
🔵 Glastouch-panel


Scandomestic EMV 602

God bedømmelse hos Forbrugerrådet Tænk

Scandomestic EMV 602

i samarbejde med PriceRunner

 

 

Det danske forbrugerråd Tænk har vurderet og anmeldt emhætten Scandomestic EMV 602, som de har givet en god bedømmelse. Dette har de danske eksperter valgt, da de mener, at emhætten er både effektiv samt leverer en optimal udsugning af damp.

Scandomestic EMV 602 er en emhætte med kulfilter. Endvidere kan modellen også forbindes til en aftrækskanal. Hvis dette ikke er muligt, så kan man vælge at anvende den til recirkulation i stedet.

Hvis man vælger at gøre brug af emhætten til recirkulation, så skal man købe et kulfilter, som man kan købe ved siden af emhætten.

Høj rensekapacitet

Scandomestic EMV 602 er en emhætte, der er forsynet med en høj rensekapacitet. Modellen har nemlig en maksimalkapacitet på 643 m3/t, hvorfor den er velegnet til de større hjem.

Det betyder, at hvis man bor i et hjem med et stort køkken, så er Scandomestic EMV 602 en oplagt mulighed. Med den høje rensekapacitet kan emhætten effektivt udskifte luften i ens køkken uden, at der opstår nogle problemer.

Scandomestic EMV 602 er en væghængt emhætte, hvilket hjælper med at højne modellens effektivitet. Det gør dog også, at man bliver mere opmærksom på emhætten i køkkenet, hvorfor man skal synes, at designet passer ind i hjemmet. Emhætten er dog fremstillet i et moderne og simpelt design, hvorfor den ikke er prangende i køkkenet.

Støjsvag emhætte med glasskærm

Med Scandomestic EMV 602 får man emhætte, der ikke støjer meget under brug. Emhætten er nemlig produceret med et lydniveau på 65 dB. Det betyder, at modellen ikke vil forstyrre hele hjemmet, når man laver mad, da en normal samtale har et lydniveau på 60 dB.

Modellen er yderligere nem at montere og installere, da den er udstyret med en intern motor. Det vil sige, at man kan installere modellen samlet.

Derudover kommer Scandomestic EMV 602 med en glasskærm, der sikrer, at man nemmere kan rengøre emhætten efter brug. Glasskærmen beskytter nemlig emhættens overflade, så fedt og stænk ikke kommer alle vegne.

Praktisk emhætte med 3 sugestyrker

Scandomestic EMV 602 er en praktisk emhætte, der er forsynet med 3 sugestyrker. Man kan derfor anvende den styrke, der passer bedst til det, man er i gang med at tilberede på komfuret. Ved hjælp fra trykknapper på emhætten kan man justere på sugestyrkerne uden problemer.

Endvidere er Scandomestic EMV 602 udstyret med halogenbelysning samt et metalfedtfilter. Med halogenbelysningen har man altid et overblik over madlavningen. Belysningen sørger nemlig for at oplyse hele komfuret grundigt, så man kan holde styr på alle gryder og pander.

Selve metalfedtfilteret er med til at sikre, at hverken mados eller fedt siver ud i hele køkkenet, hvilket gør, at luften holder sig renere.

Emhætten er desuden placeret i energiklasse D, hvorfor det ikke er den bedste placering i forhold til andre emhætter. Dog får man til gengæld en model med en høj rensekapacitet, der også er effektiv til udsugning af damp.

Scandomestic EMV 602 måler 97 cm (makshøjde), 60 cm (b), 50 cm (d) samt vejer 21 kilo i bruttovægt.

Udvalgte fordele ved Scandomestic EMV 602:
🔵 Høj rensekapacitet på 643 m3/t
🔵 Glasskærm, der beskytter overfladen
🔵 Metalfedtfilter
🔵 Flere sugestyrker
🔵 Halogenbelysning


AEG DKB5660HM

Middel bedømmelse hos Forbrugerrådet Tænk

AEG DKB5660HM

i samarbejde med PriceRunner

 

 

De danske eksperter fra Forbrugerrådet Tænk har vurderet og anmeldt emhætten AEG DKB5660HM. De er glade for denne model, hvorfor den er endt med at få en middel bedømmelse.

Selvom eksperterne fra Forbrugerrådet Tænk er glade for AEG DKB5660HM, så er der stadig nogle ting, som de ikke er helt så vilde med sammenlignet med andre modeller.

De mener, at fordelen ved modellen, er dens lydniveau samt effektivitet. De mener dog ikke, at dens fedtfiltrering er lige så god i forhold til andre emhætter, hvorfor den får en middel bedømmelse.

Den væghængte emhætte AEG DKB5660HM skal monteres fast på væggen. Endvidere kan man vælge at anvende emhætten til recirkulation, hvis der ikke er mulighed for at forbinde den til en aftrækskanal.

Hvis man vælger at anvende emhætten ved brug af recirkulation, bliver luften suget ind samt filtreret via et monteret kulfilter. Hvis man vælger at installere et kulfilter i emhætten, så vil en indikator påminde en om, hvornår det er tid til at skifte det.

Model velegnet til de større køkkener

Emhætten er en model, der er velegnet til de større køkkener. Den kommer nemlig med en maksimal rensekapacitet på 779 m3/t. Det betyder, at luften nemt kan udskiftes selv i de større rum.

Selvom AEG DKB5660HM kommer med en høj rensekapacitet, så er det stadig en model, der ikke støjer meget under brug. Dens lydniveau er nemlig på blot 38 dB ved minimum og på 72 dB ved dens maksimalkapacitet. Dette lydniveau er muligt på baggrund af modellens forbedrede motorblade samt isolerede motorkasse, der sørger for at sænke lydniveauet.

Udover de forbedrede motorblade og isolerede motorkasse, så er AEG DKB5660HM også udstyret med funktionen Breeze, der lydløst og effektivt fjerner madlugte.

Energivenlig emhætte med praktiske funktioner

AEG DKB5660HM er en energivenlig emhætte, der er placeret i energiklasse A. Det er derfor en emhætte, der ikke forbruger meget strøm på et år. Dette er ikke mindst en fordel for forbrugeren, men det er også en fordel for miljøet.

Med AEG DKB5660HM får man yderligere en praktisk emhætte med Hob2Hood til automatisk styring af både emhætte og belysning. Det vil sige, at man kan overlade styringen til denne funktion, når det kommer til reguleringen af blæseren. Hvis man har lyst, så kan man dog også selv vælge at styre emhætten manuelt.

AEG DKB5660HM er yderligere udstyret med en LED-belysning. LED-belysningen er ikke mindst effektiv til at give et overblik over kogepladen, det er også en holdbar belysning, hvorfor man undgår at udskifte pærerne hele tiden.

Trykfølsomme knapper og vaskbart filter

AEG DKB5660HM kommer med et vaskbart filter, der sikrer, at luften i køkkenet bliver beskyttet ved tilberedning af mad. I og med filteret er vaskbart, så er det yderligere med til at sørge for, at køkkenets luft er renere i endnu længere tid.

Udover et vaskbart filter, så kommer AEG DKB5660HM også med trykfølsomme knapper, der kan findes på emhættens front. Selve betjeningen sker blot via touch, hvorfor man blot skal trykke med fingeren stille og roligt på den indstilling, man ønsker.

Med emhættens interne motor er den nem at installere, da man har mulighed for at installere enheden samlet. AEG DKB5660HM måler 100,9 cm (makshøjde), 59,8 cm (b), 50 cm (d) samt vejer 18,70 kilo i bruttovægt.

Udvalgte fordele ved AEG DKB5660HM:
🔵 Høj rensekapacitet
🔵 LED-belysning
🔵 Hob2Hood
🔵 Lydsvag model
🔵 Energivenlig model

Her kan du se en videopræsentation af AEG DKB5660HM lavet af Currys PC World:


Tidligere anmeldte produkter – nu udgået 

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.

 

section

 


Gerson Mirabilia Manhattan 

Topscorer hos Tænk.dk

Gerson Mirabilia Manhattan

Hvis du er til spændende og anderledes design, er Gerson Mirabilia Manhattan en overvejelse værd. Her får du nemlig samtidig en ganske god emhætte, og modellen blev da også en af topscorerne i testen hos forbrugermagasinet Tænk. Modellen ligger dog i den lidt dyrere ende, da både design og ydelse i dette tilfælde er helt i top.

En lille ulempe ved modellen er desværre, at designelementerne gør det en smule mere vanskeligt at skifte halogenpærer og fedtfilter, men det er små detaljer, som ikke ødelægger den samlede flotte score.

Gerson Mirabilia Manhattan scorer højt hos Tænk af flere grunde:

Modellen er som alle andre vurderet på en lang række af parametre, og det er kendetegnende for Gerson Mirabilia Manhattan, at den konsekvent scorer høje karakterer på samtlige parametre. Det sikrer et flot gennemsnit og dermed en god placering.

På visse områder udmærker modellen sig dog specielt, og det gælder blandt andet den støjsvage drift, som med cirka 55 dB(A) sikrer en god komfort i det daglige. Komforten slår også igennem på betjeningsdelen, der også får en fin generel bedømmelse.

Udsugningen af damp klarer Gerson Mirabilia Manhattan med en jævn præstation, men yder til gengæld rigtig godt i forhold til fedtfiltrering. Modellen byder også på ekstra funktioner som Turbo-sug og efterløbsfunktion. Begge funktioner fungerer med automatisk timer, der nulstiller efter en vis tid. Der er også en praktisk indikator, der gør opmærksom på, når det er tid for rengøring af filteret.

Derfor anbefales denne model:
🔵 Eksklusivt Design
🔵 Høj ydelse
🔵 Støjsvag drift
🔵 Nem betjening
🔵 God fedtfiltrering
🔵 Tidsstyret turbosug og efterløbsfunktion
🔵 Indikator for rengøring af filteret


Sådan finder du den bedste emhætte

I denne sektion ser vi nærmere på hvilke typer emhætter der findes på markedet, samt giver en række råd til hvad du skal overveje når du køber ny emhætte.

Hvilke type emhætter findes der?
Generelt kan du vælge mellem to forskellige emhætter, nemlig:

🔵 Emhætte med udsugning til det fri
🔵 Emhætte som recirkulerer luften

Emhætten med udsugning til det fri, sender mados og damp ud gennem en aftrækskanal i ydermuren eller op gennem loftet til en udluftningskanal, der går gennem taget. Du kan også vælge at tilslutte udluftningen fra emhætten til et varmegenvindingssystem, så den varme luft fra gryder og pander kan være med til at varme boligen op.

Alternativet er en emhætte, som recirkulerer luften. Dens største fordel er, at den ikke kræver et aftræk ud gennem mur eller tag. Til gengæld skal du regelmæssigt skifte eller rense det kulfilter, der sidder i emhætten. Ulempen er, at denne type emhætte ikke fjerner dampen, kun mados. Det vil sige, at dampen kondenseres på undersiden af overskabene og på muren bag komfuret, hvilket kan give fugtproblemer på sigt.

Derfor er en emhætte, som sender både damp og mados direkte ud i det fri klart at foretrække, hvis det kan lade sig gøre. Dog skal du være opmærksom på, at du skal sørge for, at der kan trække frisk luft ind ude fra i takt med at emhætten blæser madosen ud. Især hvis du bor i moderne boligbyggeri, der tit er meget tæt.

Hvad skal du overveje, når du vælger emhætte?

Når du først har valgt, hvilken type emhætte du vil investere i, skal du til at overveje en række andre parametre. Således bør du tage stilling til:

🔵 Emhættens placering og udformning
🔵 Emhættens lys og højde over komfuret
🔵 Emhættens støjniveau
🔵 Indbygget eller ekstern motor
🔵 Energiforbrug
🔵 Prisniveau og kvalitet

Emhættens placering og udformning
Når du skal tage stilling til, hvor emhætten skal placeres, bør du begynde med at se på køkkenets størrelse og udformning. Placering og udformning af emhætten afhænger nemlig meget af, hvor stort køkkenet er og hvordan resten af inventaret i køkkenet er placeret.

Er kogepladerne eller komfuret placeret traditionelt som en del af køkkenbordet og er køkkenet ikke særligt stort, kan du sagtens klare dig med en almindelig udformet emhætte af den helt flade type, der monteres under overskabene lige over kogepladerne. For med emhætten placeret op ad væggen, behøves der ikke så stor en sugekapacitet, fordi udsugningen sker mere målrettet.

Men har du ingen overskabe – hvilket bliver mere og mere almindeligt – eller har du kogeplader eller komfur placeret i en kogeø midt i køkkenet, er en tragtformet emhætte – der er bedst kendt som et emfang – væsentligt bedre til at lede stegeos og damp ud af køkkenet end den flade emhætte.

En anden vigtig udformningsmæssig parameter er bredden på emhætten. Som minimum bør emhætten have samme bredde som kogepladerne og allerhelst bør den være bredere end det. Derved undgår du, at overskabe eller vægge og loft lige omkring kogeplader eller komfur, ender med at få en brunlig hinde af fedt, fordi stegeosen er smuttet forbi emhætten.

Omvendt bør emhætten heller ikke være så bred, at den kommer til at virke for voldsom og dominere for meget i indretningen.

Emhættens sugeevne
Når det kommer til sugeevnen på emhætten, har den ikke så stor betydning, som mange går og tror. Minimumskravet i bygningsreglementet er en udsugning på 20 liter i sekundet. Men som minimum anbefaler eksperterne, at du altid bør sørge for, at vælge en emhætte der kan udskifte luften i køkkenet mindst 10 gange på en time. Så find ud af hvor mange kubikmeter luft der er i køkkenet ved at gange længde, bredde og højde med hinanden og find så en emhætte med 10 gange så høj sugeevne ved at gange sugeevnen i sekundet med 3600.

Emhættens lys
Når det kommer til lyset fra emhætten, så er det desværre de færreste emhætter, der giver et ordentligt arbejdslys over kogepladerne. Ikke fordi lyset nødvendigvis er for svagt. For lige så tit er det for skarpt.

De nye LED-udstyrede emhætter giver dog oftest et godt og jævnt lys, fordi lyskilderne kan placeres mere optimalt, da LED-lys ikke fylder nær så meget som traditionelle pærer. Her kan det betale sig, at vælge en LED-belysning der er mere kold og hvid end traditionelle gløde- og halogenpærer. Derved får du en mere rigtig farve på de madvarer, du står og tilbereder. Det kan redde dig fra, at få brugt kød eller grønsager som er fordærvede, ligesom du nemmere kan opdage urenheder på fødevarerne.

Emhættens højde over komfuret
Emhættens højde over komfur eller kogeplader afhænger meget af, hvordan du arbejder, når du tilbereder maden. Køkkenfirmaerne angiver en mindstehøjde på 145 cm over gulvet, hvis du skal sikre dig, at emhætten hænger, så den giver det bedst mulige lys og samtidig ikke blænder dig.

Afstanden mellem emhætte og kogeplader afhænger også af typen af komfur. Bruger du et elektrisk komfur, bør den hænge 50-60 cm over kogepladerne, mens du gerne må komme ekstra 10 cm op, hvis du bruger gaskomfur. Derved sikrer du dig bedre mod, at emhætten trækker gassen op fra brænderne, inden du får tændt dem.

Emhættens støjniveau
I mange år var emhætter et støjende apparat, der hang over komfuret. Sådan er det ikke længere i dag. De nyere emhætter kan du nemt have tændt og det stadig er muligt at føre en samtale i normal toneleje, mens du står og rører i gryderne. Mange moderne emhætter er nemlig helt nede på et støjniveau på bare 50 dB(A). Det er væsentligt lavere end en almindelige samtale.

Støjniveauet på emhætten kan godt forøges, hvis f.eks. rørdimensionen i aftrækket er for lille eller emhætten ikke er helt tæt i samlingerne eller sidder for løst. Så vil du opleve at emhætten støjer væsentligt mere, end der står i specifikationerne. Det samme gør sig gældende, hvis der er knæk eller bøjninger på aftrækket. Men hvor du oftest kan forbedre samlingerne og opsætningen, er det sjældent muligt at gøre noget ved aftrækket, uden at det bliver mere besværligt og kræver et omfattende arbejde.

Indbygget eller ekstern motor
Du kan også vælge at anskaffe en emhætte med ekstern motor. Det kan være en fantastisk løsning til et stort emfang, der ellers nemt kan komme til at virke som et meget støjende element i køkkenet, hvis det sidder centralt placeret. Den eksterne motor kan placeres f.eks. på loftet, så den eneste støj der høres fra emhætten eller emfanget, er lyden af den luft, der suges igennem filteret.

Netop ekstern motor vælges i mange tilfælde i nybygninger i dag, da bygningsreglementet har fået indskrevet et krav om, at permanente installationer ikke må støje mere end 30 dB(A) inde i boligen, hvis de skal være tændt hele tiden eller i længere perioder.

Vælg dog placeringen af den eksterne motor med omhu, hvis I har udnyttet loftsetagen i boligen. Emhættemotoren vil nemlig være ganske irriterende at have som nabo, hvis du eller ungerne sover på førstesalen.

Energiforbrug
Hvor meget strøm du bruger på din emhætte på et år, afhænger dels af motoreffekten og dels af, hvor længe du bruger emhætten hver dag. Kører den omkring 2 timer om dagen, ender den årlige driftsudgift i omegnen af 300-350 kroner om året.

Der kan være mange penge at spare på at vælge at køre med et lavere effektniveau, frem for altid at have emhætten stående på fuld styrke. Oftest vil det være rigeligt at vælge laveste eller næstlaveste niveau og så kun skrue op på et højere niveau, når det er nødvendigt. Ved at gøre dette, kan du nemt spare op til halvdelen af emhættens energiforbrug. Samtidig sparer du på varmeregningen, da du ved at vælge en lavere effekt på udsugningen, suger en meget mindre mængde varm luft ud af køkkenet.

Pris versus kvalitet
Som tidligere nævnt i gennemgangen af emhætter på markedet, er der en logisk sammenhæng mellem pris og kvalitet. Det gælder både, når det drejer sig om materialekvalitet, effektivitet og design.

Så selv om du kan få emhætter fra et par hundrede kroner, kan det godt betale sig at forholde sig til alle tre faktorer, når du skal vælge din nye emhætte. Vælger du en for billig emhætte, får du oftest en emhætte i et design, der måske ikke er helt optimalt, samt en dårligere udsugning. Endelig kan du heller ikke forvente, at de billige emhætter holder lige så længe som de lidt dyrere modeller

Så vær meget bevidst om kvalitet og pris, når du skal vælge ny emhætte til køkkenet. Ønsker du at læse en god og praktisk guide, kan vi anbefale denne hos SparEnergi.dk.

Husk at gøre emhætten ren
En ren emhætte suger bedst. Derfor bør du rengøre din emhætte jævnligt. Det øger både effektiviteten af udsugningen, samt gør det muligt at køre på et lavere effektniveau og er godt for indeklimaet. Emhætten skal nemlig ikke have kørt længe, før der danner sig fedtaflejringer i det fedtfilter, som alle emhætter er udstyret med.

Bruger du emhætten under madlavningen hver dag, er det en god ide at gøre den rent mindst en gang om måneden. Det kan du gøre ved at fjerne filtret, ved at følge anvisningerne i brugsanvisningen og f.eks. vaske det i opvaskemaskinen eller i hånden.

Er filteret meget beskidt og fyldt med fedt – måske fordi der er gået lidt mere end en måned – kan det være en god ide at lægge det i blød i varmt vand med sulfo i minimum en time. Skrub derefter filteret med en børste eller svamp og kom det så i opvaskemaskinen.

Har du ikke nogen opvaskemaskine eller kan filteret ikke være i den, bør du gentage behandlingen med iblødsætning og efterfølgende afskrubning flere gange, til der ikke kommer mere fedt og snavs ud af filteret længere.

Er det virkelig slemt, bør filteret lægges længere tid i blød. Tilsæt eventuelt helt op til 1 dl opvaskemiddel og en spiseske salmiakspiritus pr. cirka 2,5 dl vand.

Vil du have flere gode tip til, hvordan du bruger og vedligeholder emhætten, finder du en hel række artikler på Forbrugerrådet Tænks hjemmeside.


FAQ – Ofte stillede spørgsmål

🤩 Hvilke emhætter er bedst i test?

Miele PUR68W, Gorenje WHC623E16X og Miele DA 6096 W

🤓 Hvordan testes emhætterne?

Emhætterne testes med stor vægt på, hvor effektivt de opfanger stegeos og vanddampe. Ydermere vurderes de på deres brugervenlighed, støjniveau og energiforbrug.

🤔 Hvordan vælger jeg den rette model?

Start med at beslutte dig for, om du vil have en model med udsugning i det fri eller med recirkulation. Derefter bør du overveje en række andre parametre, så som om du ønsker en model med indbygget eller ekstern motor, hvor meget den må støje, samt dens energiforbrug, placering og udformning.


Emhætte Test: Disse kilder har vi anvendt i denne test

Artiklen er dels baseret på uafhængige eksterne testresultater fra både Danmark og Sverige, og dels på brugernes egne oplevelser med produkterne, sådan som de selv beskriver dem på førende hvidevare-sitets på nettet. I listen herunder kan du se de anvendte kilder, og links er medtaget, så du selv kan grave dybere i detaljerne, hvis du ønsker det.

Tænk.dk 🇩🇰
Flere af de beskrevne modeller har været testet i forbrugermagasinet Tænk, der er en meget velanskrevet uafhængig kilde. Tænk benyttes dels af de mange betalende medlemmer, men er også flittigt citeret i medierne, både i Danmark og udlandet. Tænk har nære relationer til Forbrugerstyrelsen, og det øger naturligvis troværdigheden yderligere.

De testede emhætter er blevet målt på en lang række forskellige parametre, som hver især har fået en særskilt karakter. Dette er opsummeret i en samlet karakter, og ledsages desuden af en lidt mere subjektiv vurdering og sammenfatning af produktindtrykket. Hele testresultatet præsenteres i et overskueligt interaktivt skema, hvor der endvidere er forskellige sorteringsmuligheder.

Hele testen af emhætter kan læses her, men vær opmærksom på, at fuld adgang til testen kræver abonnement. Det er dog også muligt at købe adgang til emhætte testen alene, og under alle omstændigheder stiller Tænk en del gratis råd og information til rådighed vedrørende valg af emhætte.

Råd & Rön 🇸🇪
Sveriges mest ansete forbrugermagasin Råd & Rön testede 34 forskellige emhætter, og denne test refererer vi til flere steder i artiklen. Råd & Rön forholder sig altid helt subjektivt til de testede produkter, og offentliggør kun de målte resultater og karakterer. En mere subjektiv fortolkning er dermed op til dig som læser. Resultatet af testen kan ses her, men fuld adgang forudsætter abonnement på Råd & Rön.

Testfakta.se 🇸🇪
Testfakta er et svensk testmagasin, som på opfordring tester forskellige former for forbruger produkter. Magasinet er dog blevet meget anerkendt i både Sverige og resten af Norden, Testfakta benytter eksterne uafhængige testlaboratorier og eksperter. I denne artikel refererer vi blandt andet til en meget grundig test af syv emhætter, og hele testen er offentlig tilgængelig her.

Forbrugernes egne anmeldelser ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Selv om officielle uafhængige testresultater er vigtige, kan de ikke altid stå alene. Dels er der risiko for, at resultater og fortolkninger kan være en smule farvede af de involveredes personlige præferencer, og selve testen foretages som regel over kort tid og med et enkelt testprodukt – og oftest i et særligt test- eller laboratoriemiljø.

Derfor skæver vi også altid til forbrugernes egne oplevelser, eksempelvis på whiteaway.com, hvor forbrugerne med egne ord kan beskrive og bedømme oplevelsen af produktet i virkeligheden og baseret på en længere brugsperiode.