Emhætte med kulfilter Test 2020 – Find de bedste emhætter med recirkulering her

0

I denne artikel ser vi nærmere på forskellige tests af emhætter med kulfilter, hvor eksperter har gennemgået emhætterne en for en for at kunne vurdere, hvilke modeller der er de bedste. Her er både modeller fra mærkerne Miele, Bosch, Siemens og Gorenje.

Vi gennemgår de forskellige tests for at kunne guide dig til at finde den emhætte, der passer bedst til dine behov. Vi har set nærmere på tests fra det danske forbrugerråd Tænk og den svenske pendant Råd & Rön samt det svenske testsite Testfakta. Herudover har vi også set nærmere på brugeranmeldelser for at se, hvad de almindelige forbrugere siger.

Ønsker du at læse mere, bringer vi en liste over links til de undersøgelser, vi henviser til, nederst i artiklen.

I denne artikel får du:
🔸 Overblik over de bedste emhætter med kulfilter
🔸 Guide til at forstå forskellen på emhætter med udsugning og recirkulation
🔸 Råd til hvad du skal være opmærksom på, når du vælger emhætte
🔸 Information om kulfiltre
🔸 Gennemgang af diverse tests, som vi har undersøgt og analyseret

Bemærk venligst, Forbrugsguiden tester ikke selv produkter, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.

Emhætte med kulfilter test – Her er de 7 bedste modeller

I nedenstående sektion finder du en oversigt over de emhætter med kulfilter, der har klaret sigt bedst i test. Du finder eksperternes favoritter og prissammenligning af produkterne, så du nemt og hurtigt kan finde den billigste forhandler.


Miele DA 6096 W

✅ Testvinder hos det danske forbrugerråd Tænk
✅ Topscorer hos det svenske forbrugerråd Råd & Rön

Miele DA 6096 W

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
8.454,00 Kr. 0,00 Kr. 8.454,00 Kr. Læs mere
9.299,00 Kr. 0,00 Kr. 9.299,00 Kr. Læs mere

 

Modellen Miele DA 6096 W har både været med i det danske og svenske forbrugerråds test af henholdsvis 44 og 94 emhætter. Miele DA 6096 W klarer sig så godt i testene, at begge forbrugerråd placerer modellen i den absolutte top. Tænk kårer endda Miele DA 6096 W som testvinder. Miele DA 6096 W er en væghængt emhætte og vær opmærksom på, at hvis emhætten skal anvendes til recirkulation, så kræves der indkøb af kulfilter. Modellen fås i både hvid og sort.

Effektiv mod fedt

Miele DA 6096 W er skabt til at holde klimaet i køkkenet så rent som muligt samt at pynte så meget som muligt. Derfor er modellen udstyret med et ti-lags metalfedtfilter i rustfrit stål, som både er effektivt og flot at se på. Både overflade og filterrammen er i rustfrit stål, og fedtfilteret kan let fjernes og vaskes i opvaskemaskinen. Da materialet er rustfrit stål, så bevares den pæne overflade længere. Miele DA 6096 W vil kunne holde luften i et mediumstort køkken rent, idet modellens kapacitet er på 650 m3/t.

Lugtfrit køkken

Miele DA 6096 W er også udstyret med et NoSmell-filter, og det sikrer et køkken, der ikke kommer til at lugte af mados. Miele DA 6096 W er med recirkulation, og NoSmell-filteret binder madlugtene effektivt og i lang tid. Modellen er som nævnt væghængt, og derfor er den meget synlig i køkkenet. For en bedre komfort og mere plads er modellen skrå, således at den vender skråt opad, hvilket giver mere luftrum over kogepladerne. Hvad gælder den luft, som modellen suger op, så kan man både bruge recirkulationen men også en aftrækskanal til det fri, hvis man har en sådan i køkkenet.

Godt lys med HighPower LED

For at skabe det bedst mulige overblik over kødgryderne, så er Miele DA 6096 W udstyret med HighPower LED, som giver et kraftigt lys med minimalt energiforbrug. HighPower LED bruger nemlig kun 2 watt. Lyset er jævnt med en naturlig farve og har en levetid på omkring 20 år. Herudover findes der bag filtrene Miele Clean Cover, som letter rengøringen ved ikke at have skarpe kanter eller hjørner. Herved bliver modellen også mere sikker, da forbrugeren ikke kommer i kontakt med elektriske komponenter eller motoren. Miele DA 6096 Ws motor er af den interne type og måler 54,7 cm (h), 89,8 cm (b), 52,3 cm (d) samt vejer 37 kilo i bruttovægt.

Udvalgte fordele ved Miele DA 6096 W:
🌪️ Væghængt skrå emhætte med ti-lags metalfedtfilter
🌪️ Passer til mediumstort køkken
🌪️ Udstyret med NoSmell-filter
🌪️ HighPower LED-belysning
🌪️ Miele Clean Cover for lettere rengøring og større sikkerhed


Siemens LC97BC532

✅ Testvinder hos svenske Testfakta
✅ Topscorer hos det danske forbrugerråd Tænk
✅ Populær blandt forbrugerne

Siemens LC97BC532

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
4.199,00 Kr. 0,00 Kr. 4.199,00 Kr. Læs mere
4.199,00 Kr. 0,00 Kr. 4.199,00 Kr. Læs mere

 

Siemens LC97BC532 har både været testet af det danske forbrugerråd og svenske Testfakta og har fået rosende ord med på vejen. Også brugerne er glade for modellen, og på sitet whiteaway.com har modellen fået 4,9 stjerner ud af 5. Siemens LC97BC532 er en væghængt emhætte og vær opmærksom på, at hvis emhætten skal anvendes til recirkulation, så kræves der indkøb af kulfilter.

God sugekraft

Siemens LC97BC532 vinder Testfaktas test på mange forskellige parametre. Det gælder først og fremmest modellens fedtoptag, for over 80 procent opfanges af denne emhætte. Det er endda en del mere end nogen af konkurrenterne i testen, og hertil kommer Siemens LC97BC532s rensekapacitet, der på sit maksimumniveau kan nå op på 730 m3/t med et normalniveau på 460 m3/t. Siemens LC97BC532 er yderligere effektiv på grund af iQdrive motoren med dobbelt blæserhjul.

Lydløs model med godt lys

Siemens LC97BC532 imponerer også eksperterne på støjniveauet. Siemens LC97BC532 har nemlig et lavt støjniveau på kun 54 dB på grund af speciel lyddæmpning, og det er omkring ti dB færre end mange af de andre testede modeller i Testfaktas test. Det gør emhætten behagelig at have i køkkenet, og ydermere sørger den velfungerende belysning for at skabe en bedre overskuelighed. Belysningen består af tre LED-lys på hver 3 watt. Siemens LC97BC532 kan både benyttes til recirkulation eller kanaludtræk, hvis et sådan findes i hjemmet.

Bruger- og rengøringsvenlig

Siemens LC97BC532 er udstyret med et metalfedtfilter, som kan afmonteres og lægges i opvaskemaskinen, og overfladerne er glatte og kan let tørres af med en klud. Modellen er også let i brug og meget intuitiv at finde ud af, idet man blot vælger imellem tre forskellige suge-styrker, når man laver mad, og der er yderligere mulighed for en intensiv-trin. Også miljøet er der taget hensyn til med Siemens LC97BC532, for modellen har et årligt energiforbrug på 35,5 kWh, hvilket er mere end halvt så meget som flere af de andre testede modeller.

Siemens LC97BC532 har intern motor og måler 106,4 cm (makshøjde), 90 cm (b), 50 cm (d) samt vejer 23,8 kilo i bruttovægt.

Udvalgte fordele ved Siemens LC97BC532:
🌪️ 
Fedtoptag på over 80 procent
🌪️ Stærk iQdrive-motor
🌪️ Lavt lydniveau på 54 dB
🌪️ Metalfedtfilter tåler opvaskemaskine
🌪️ Tre forskellige indstillinger for sugestyrke


Miele PUR68W

✅ Testvinder hos det danske forbrugerråd Tænk
✅ Topscorer hos det svenske forbrugerråd Råd & Rön

Miele PUR68W

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
7.399,00 Kr. 0,00 Kr. 7.399,00 Kr. Læs mere

 

Med to topplaceringer i det danske og svenske forbrugerråds tests af emhætter er Miele PUR68W en god emhætte, som lever op til eksperternes skrappe krav. Modellen er som de øvrige Miele-emhætter skabt i et tidløst design, eftersom Miele PUR68Wer en væghængt emhætte, der hænger fladt over kogepladerne og derfor kan ses en del. Vær opmærksom på, at hvis emhætten skal anvendes til recirkulation, så kræves der indkøb af kulfilter.

Mulighed for individuel emhætte

Miele PUR68W er en del af Miele Individual-serien, som er specialfremstillede modeller efter kundernes ønsker. Det gælder både design, udluftningslængde, rumforhold og madlavningsrutiner, og således kan modellen tilpasses forbrugerens behov – det gælder også farven, således at emhætten passer ind i køkkenets design. Miele PUR68W kan benyttes til recirkulation men også til en aftrækskanal til det fri, hvis en sådan allerede forefindes i køkkenet.

God til store køkkener

Miele PUR68W er fremstillet med en rensekapacitet på 650 m3/t, hvilket betyder, at modellen uden problemer kan rense luften i et stort køkken. Modellen er dermed meget effektiv, og det skyldes ikke mindst filtreringen, der sker med et ti-lags metalfedtfilter, som er skabt i rustfrit stål – både for udseendets skyld og på grund af holdbarheden. Fedtfilteret kan desuden afmonteres og rengøres i opvaskemaskinen.

Miele Clean Cover og HighPower LED

Netop for at gøre rengøringen så let som mulig er Miele PUR68W udstyret med Miele Clean Cover, som findes bag fedtfilteret, og uden skarpe kanter og kontakt med elektriske komponenter er overfladen helt glat og let at rense. For en yderligere komfort for brugerne har modellen HighPower LED, som giver et kraftigt men naturligt lys, der også er energibesparende. High Power LED bruger nemlig kun 2 watt, og levetiden er på hele 20 år.

Eftersom det er muligt at få individualiseret Miele PUR68W, findes der kun faste mål for bredde (59,8 cm) og dybde (50 cm), og modellen vejer 25 kilo i bruttovægt. 

Udvalgte fordele ved Miele PUR68W:
🌪️ 
Miele Individual-emhætte, der kan specialfremstilles
🌪️ Rensekapacitet på 650 m3/t
🌪️ Ti-lags fedtfilter
🌪️ Miele Clean Cover for let rengøring
🌪️ High Power LED-belysning


Gorenje WHC623E16X

✅ ”Godt køb” hos det danske forbrugerråd Tænk

Gorenje WHC623E16X

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
2.699,00 Kr. 0,00 Kr. 2.699,00 Kr. Læs mere
2.699,00 Kr. 0,00 Kr. 2.699,00 Kr. Læs mere
3.049,00 Kr. 0,00 Kr. 3.049,00 Kr. Læs mere

 

Gorenje WHC623E16X har fået stemplet ”godt køb” hos det danske forbrugerråd, og modellen ligger da også i den lave ende af prisskalaen. Dermed ikke sagt at producenten er gået på kompromis med kvaliteten, for modellen er både solid og har god sugekraft. Gorenje WHC623E16X er en væghængt emhætte og vær opmærksom på, at hvis emhætten skal anvendes til recirkulation, så kræves der indkøb af kulfilter.

Til de mindre køkkener

Gorenje WHC623E16X vil være et godt valg til de mindre køkkener, hvor der ikke er brug for lige så høj en rensekapacitet. Kapaciteten på Gorenje WHC623E16X er på 505 m3/t, men har man et mindre køkken, så kan man være sikker på en ren luft. Modellen er som nævnt væghængt, og den væghængte facon styrker Gorenje WHC623E16Xs effektivitet, men gør den også meget mere synlig modsat de skrå modeller. Derfor er modellen fremstillet i et enkelt design, der gør så lidt opmærksom på sig selv som muligt.

Tre sugestyrker

Man kan frit vælge imellem tre indstillinger for sugestyrke på Gorenje WHC623E16X, når man laver mad. Hver indstilling er forskellig i sugekraft og vælges via enkle knapper. Gorenje WHC623E16X har desuden en on-/off-kontakt samt et fedtrensningsfilter i klasse A, som er vaskbart og fremstillet i aluminium med polyurethan-skum. Filteret er effektivt og sørger for at fange langt det meste fedt og os, som skabes under madlavningen. Gorenje WHC623E16X kan både anvendes til recirkulation og aftrækskanal, alt efter hvad man foretrækker, og hvad køkkenet er udstyret med.

Moderne LED-belysning

Gorenje WHC623E16Xs belysningseffektivitet er ligeledes at finde i A-klassen. Det betyder, at modellen har et godt og kraftigt lys på seks watt. Der er tale om to LED-lys, som både skaber et godt overblik over kogepladerne samt området omkring, og lyset er meget naturligt, selv om det er kraftigt. Udover funktionaliteten bidrager den diskrete LED-belysning også til det æstetiske indtryk af modellen.

Gorenje WHC623E16X har intern motor og måler 112,5 cm (makshøjde), 60 cm (b), 50 cm (d) samt vejer 11,2 kilo i bruttovægt.

Udvalgte fordele ved Gorenje WHC623E16X:
🌪️ 
Prisvenlig model
🌪️ Fordelagtig til mindre køkkener med en rensekapacitet på 505 m3/t
🌪️ Tre forskellige sugestyrker
🌪️ Fedtrensningsfilter i klasse A og fremstillet i aluminium
🌪️ Æstetisk og diskret LED-belysning


Scandomestic EMV 602

God bedømmelse hos Forbrugerrådet Tænk

Scandomestic EMV 602

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
999,00 Kr. 0,00 Kr. 999,00 Kr. Læs mere
999,00 Kr. 0,00 Kr. 999,00 Kr. Læs mere
999,00 Kr. 0,00 Kr. 999,00 Kr. Læs mere
1.379,00 Kr. 0,00 Kr. 1.379,00 Kr. Læs mere

 

Scandomestic EMV 602 er blevet testet og anmeldt af det danske forbrugerråd Tænk. Emhætten har fået en god bedømmelse fra de danske eksperter, da de mener, at det er en effektiv model med en optimal udsugning af damp samt fedtfiltrering.

Modellen er en emhætte, der er til at bruge med kulfilter. Derudover kan emhætten forbindes til en aftrækskanal. Hvis man ikke har mulighed for dette, så kan man i stedet bruge den til recirkulation.

Man skal dog være opmærksom på, at hvis emhætten skal anvendes til recirkulation, så kræves der indkøb af kulfilter, hvilket man kan købe separat.

Model til de større køkkener

Scandomestic EMV 602 egner sig til et normalt parcelhus eller en større lejlighed, hvorfor modellen især er oplagt til et større køkken. Emhætten har en maksimalkapacitet på 643 m3/t, hvorfor den effektivt kan udskifte luften i køkkenet uden problemer.

Emhætten er væghængt, hvilket styrker dens effektivitet. Dog betyder det også, at modellen er mere synlig i forhold til andre modeller. Men Scandomestic EMV 602 er fremstillet i et enkelt og stilrent design, hvorfor den vil passe ind i de fleste køkkener.

Lydsvag emhætte med praktisk glasskærm

Med Scandomestic EMV 602 får man en lydsvag emhætte, der har et lydniveau på 65 dB. Det vil sige, at emhætten ikke støjer meget i hjemmet, hvorfor den ikke vil forstyrre særlig meget under brug. Til sammenligning har en normal samtale et lydniveau på 60 dB.

Scandomestic EMV 602 er nem at installere, da den er forsynet med en intern motor. Udover en intern motor, så kommer Scandomestic EMV 602 også med en praktisk glasskærm. Glasskærmen sørger for, at det er nemmere at gøre emhætten ren, da den beskytter overfladen fra fedt, stænk og snavs.

Halogenbelysning, trykknapper og flere sugestyrker

Scandomestic EMV 602 kommer med 3 forskellige sugestyrker, hvorfor man har mulighed for at vælge den styrke, der er brug for afhængig af madlavningen. Selve emhættens indstillinger kan justeres med hjælp fra trykknapper, hvorfor man nemt og hurtigt kan justere på disse.

Derudover er Scandomestic EMV 602 forsynet med en halogenbelysning, der sikrer, at man kan få et optimalt overblik over kogepladen. Belysningen sikrer, at man nemt kan følge med i tilberedningen af maden.

Man skal være opmærksom på, at Scandomestic EMV 602 er placeret i energiklasse D. Dette er ikke den bedste energiklasse for emhætter, men til gengæld er modellen effektiv med en stor rensekapacitet. Desuden har Scandomestic EMV 602 et metalfilter, hvilket er med til at sikre, at mados og fedt ikke siver ud i hele køkkenet.

Scandomestic EMV 602 måler 97 cm (makshøjde), 60 cm (b), 50 cm (d) samt vejer 21 kilo i bruttovægt.

Udvalgte fordele ved Scandomestic EMV 602:
🌪 Fordelagtig til større køkkener med rensekapacitet på 643 m3/t
🌪 Praktisk glasskærm
🌪 Metalfilter
🌪 Halogenbelysning
🌪 3 forskellige sugestyrker


Siemens LF97BB532

God bedømmelse hos Forbrugerrådet Tænk

Siemens LF97BB532

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
4.899,00 Kr. 0,00 Kr. 4.899,00 Kr. Læs mere
4.899,00 Kr. 0,00 Kr. 4.899,00 Kr. Læs mere
4.999,00 Kr. 0,00 Kr. 4.999,00 Kr. Læs mere

 

Siemens LF97BB532 er blevet testet og anmeldt af det danske forbrugerråd Tænk, der er endt med at give modellen en god bedømmelse.

Forbrugerrådet Tænk har givet emhætten denne vurdering, da de mener, at det er en af de ”bedste frithængende emhætter”, som de har testet. De forklarer, at den er lydsvag, brugervenlig samt er effektiv.

Dog er eksperterne fra Forbrugerrådet Tænk ikke særligt begejstrede for modellens fedtopsamling, som de ikke mener er lige så god sammenlignet med andre modeller.

Siemens LF97BB532 kan forbindes til en aftrækskanal. Dog kan den også bruges til recirkulation, hvis du ikke har mulighed for at slutte den til en aftrækskanal. Ved recirkulation skal der anvendes kulfilter startsæt eller cleanAir-filter, der kan købes som ekstra tilbehør.

Frithængende emhætte til de store køkkener

Med Siemens LF97BB532 får man en emhætte, der kan anvendes til de helt store køkkener. Emhætten kommer nemlig med en rensekapacitet på op til 740 m3/t, hvorfor den nemt klarer luftudskiftningen i selv større rum.

Endvidere er Siemens LF97BB532 en frithængende emhætte, hvorfor den vil være meget synlig i ens køkken. Det vil sige, at man skal være sikker på, at designet passer ind. Siemens LF97BB532 er dog en stilren og enkel emhætte, hvorfor den ikke vil være prangende i køkkenet.

Energivenlig model med lavt støjniveau

Siemens LF97BB532 er en energivenlig emhætte, der er placeret i energiklasse A+. Dette er en af de bedste energiklasser med hensyn til emhætter, hvorfor man trygt kan stole på, at emhætten ikke forbruger meget energi på et år. Dette er ikke mindst en fordel for pengepungen, men også for miljøet.

Derudover kommer Siemens LF97BB532 med et forholdsvist lavt lydniveau på 52 dB. Man behøver derfor ikke være bekymret for, om emhætten larmen meget. Til sammenligning har en normal samtale et lydniveau på 60 dB.

3 hastigheder og LED-belysning

Siemens LF97BB532 er forsynet med i alt 3 hastigheder, hvorfor man har mulighed for at vælge den hastighed, der passer til ens tilberedning. De 3 hastigheder er forskellige i selve styrken, hvorfor man kan vælge dette afhængig af, hvor effektiv det kræver, at emhætten er.

Med emhætten er der desuden mulighed for at have et overblik over madlavningen, da modellen er forsynet med LED-belysning. På den måde kan man altid følge med i tilberedningen.

Derudover kommer Siemens LF97BB532 med et metalfedtfilter, der tåler at komme i opvaskemaskinen.

Siemens LF97BB532 har en intern motor med dobbelt blæserhjul og måler 92,4 cm (makshøjde), 90 cm (b), 60 cm (d) samt vejer 36,95 kilo i bruttovægt.

Udvalgte fordele ved Siemens LF97BB532:
🌪 3 hastigheder
🌪 Intern motor med dobbelt blæserhjul
🌪 LED-belysning
🌪 Velegnet til større køkkener
🌪 Energivenlig model


AEG DKB5660HM

Middel bedømmelse hos Forbrugerrådet Tænk

AEG DKB5660HM

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
4.919,00 Kr. 0,00 Kr. 4.919,00 Kr. Læs mere
4.919,00 Kr. 0,00 Kr. 4.919,00 Kr. Læs mere
4.919,00 Kr. 0,00 Kr. 4.919,00 Kr. Læs mere
5.319,00 Kr. 0,00 Kr. 5.319,00 Kr. Læs mere

 

AEG DKB5660HM er blevet testet og anmeldt hos Forbrugerrådet Tænk, der har valgt at give modellen en middel bedømmelse. De danske eksperter har valgt denne bedømmelse på baggrund af, at de især er vilde med emhættens støjniveau.

Eksperterne fra Forbrugerrådet Tænk er dog mindre begejstrede for emhættens fedtfiltrering, som de mener kunne være bedre sammenlignet med andre modeller.

AEG DKB5660HM er en væghængt emhætte, der skal monteres fast på væggen. Derudover kan emhætten bruges til recirkulation, hvis man ikke har mulighed for at forbinde den til en aftrækskanal. Ved brug af recirkulation suges luften ind og filtreres via et monteret kulfilter.

Hvis man har installeret et kulfilter i emhætten, så er der en indikator, der vil give besked, hvornår det er mættet for snavs og derfor skal udskiftes. Det samme gælder for fedtfilteret, der også fortæller, hvornår det er tid til at rengøre filteret.

Støjsvag emhætte med høj rensekapacitet 

AEG DKB5660HM har en maksimal rensekapacitet på 779 m3/t. Det gør den velegnet til støre køkkener, hvor den nemt kan udskifte luften i rummet.

Derudover er AEG DKB5660HM en støjsvag model med et lydniveau, der minimum er på 38 dB og maksimum på 72 dB ved dens maksimalkapacitet. Det lave lydniveau er muligt på grund af en isoleret motorkasse samt forbedrede motorblade, der mindsker lydniveauet. Udover disse faktorer, så er AEG DKB5660HM også forsynet med Breeze-funktionen, der lydløst og effektivt fjerner madlugte.

AEG DKB5660HM er desuden placeret i energiklasse A, hvorfor den ikke vil forbruge meget energi på et år. Dette er både en fordel for pengepungen samt for miljøet.

Praktisk emhætte med håndfri betjening og LED-belysning

Med AEG DKB5660HM får man en praktisk emhætte, der har Hob2Hood til automatisk styring af både emhætte og belysning. Man kan blot lade denne funktion regulere blæseren, hvorfor man blot skal koncentrere sig om madlavningen. Man kan dog også vælge at regulere sugestyrken manuelt.

Udover Hob2Hood, så er AEG DKB5660HM forsynet med LED-belysning, der er både langtidsholdbart og effektivt. Det betyder ikke mindst, at man nemt kan få et overblik over madlavningen, men man behøver heller ikke udskifte pærerne hele tiden.

Nem betjening og vaskbart filter

Emhætten AEG DKB5660HM sikrer en nem betjening med hjælp fra trykfølsomme knapper på glasset. Betjeningen sker derfor blot via touch, hvorfor et enkelt tryk er nok til at regulere og justere emhættens indstillinger.

Derudover kommer AEG DKB5660HM med et vaskbart filter, der konstant sikrer en effektiv beskyttelse af køkkenet, når det kommer til mados, fedt og andet skidt. Det da er vaskbart sikrer det desuden en renere luft i køkkenet i endnu længere tid.

AEG DKB5660HM har en intern motor, hvilket gør den nem at installere, da hele enheden derfor kan installeres samlet. Emhætten måler desuden 100,9 cm (makshøjde), 59,8 cm (b), 50 cm (d) samt vejer 18,70 kilo i bruttovægt.

Udvalgte fordele ved AEG DKB5660HM:
🌪 3 hastigheder
🌪 Intern motor med dobbelt blæserhjul
🌪 LED-belysning
🌪 Velegnet til større køkkener
🌪 Energivenlig model

Her kan du se en videopræsentation af AEG DKB5660HM lavet af Currys PC World:

https://www.youtube.com/watch?v=caKtaKZsiBI

Forskellen på almindelig udsugning med aftræk og recirkulation

Forbrukerradet.no skriver, at der generelt skelnes mellem to forskellige teknologier inden for måder at komme af med fedtosen på i køkkenet – aftræks-emhætten (også kaldet udluftningsemhætte eller fralufts-emhætte) og recirkulations-emhætten (også kaldet kulfilter-emhætte).

Emhætte med aftræk kendetegnes ved, at madosen føres helt ud af boligen via aftrækskanalen og ventilationsrør og ender ude i det fri. Man slipper for at købe nye kulfiltre og skifte dem regelmæssigt.

Emhætte med recirkulation kendetegnes ved, at emhætten suger madosen op og herefter renses den, før den sendes ud i køkkenet igen. Der skal bruges et kulfilter, for at recirkulation kan bruges.

Det er individuelt, hvad man selv foretrækker, men Forbrukerradet.no skriver, at gennemsnitligt set er emhætterne med aftræk mere effektive end emhætterne med recirkulation. Den højere effektivitet sker, da aftræksemhætterne generelt set har en kraftigere sugestyrke, og så larmer de også mindre. Larmen, der opstår hos recirkulationsemhætterne, forekommer, når luften skal presses op gennem kulfilteret for at rense den.

Derfor anbefaler Forbrukerradet.no, at man anskaffer sig en emhætte med aftræk, hvis det er muligt. Hvis man bor i lejlighed, vil det ofte være svært, idet der skal være en aftrækskanal ud til det fri, som mange boligforeninger ikke accepterer, men en emhætte med god recirkulation kan her være et glimrende valg.

En ulempe ved aftræksemhætterne er dog, at meget af varmen i boligen også suges ud sammen med madosen, og det slipper man for med en recirkulations-model.

Bolius.dk tilslutter sig Forbrukerradet.nos anbefaling af emhætter med aftræk. De skriver desuden, at det er et lovkrav i nybyggeri, at der installeres aftrækningskanal til det fri, men i ældre huse kan det være umuligt. En anden grund til, at Bolius.dk foretrækker aftræksemhætten, er, at kulfilteret ikke fjerner fugt men kun partikler fra madlavning.

Bor man for eksempel i lejlighed, hvor aftræk ikke er muligt, bør man være opmærksom på, om kulfilteret er vaskbart eller ej. Bolius.dk anbefaler, at man skifter kulfilteret en-tre gange om året afhængig af, hvor ofte man bruger sin emhætte. 


Det skal du være opmærksom på, når du vælger ny emhætte

Baseret på artikler fra Forbrugerradet.no og Bolius.dk vil vi her kort gennemgå nogle aspekter, du bør være opmærksom på, når du skal købe ny emhætte, og når du får den nye emhætte med hjem:

📌 Hvor god er modellen til at opsuge mados, fedt og lugt?

📌 Hvor høj er modellens rensekapacitet i forhold til, hvor stort ens køkken er?

📌 Hvor mange niveauer er der for sugestyrke?

📌 Hvor meget støjer modellen? Er der intern eller ekstern motor? En intern motor sidder inde i emhætten, mens en ekstern motor placeres et andet sted – for eksempel på loftet. En ekstern motor vil derfor støje mindre.

📌 Hvor god er belysningen? Er der mulighed for flere niveauer og dæmpning?

📌 Hvor bred skal modellen være? Den bør som minimum være lidt bredere end kogepladerne.

📌 Hvor højt er energiforbruget?

📌 Hvor brugervenlig er modellen? Er knapperne lette at bruge?

📌 Hvor let er det at montere og afmontere fedtfilteret? Og kan fedtfilteret komme i opvaskemaskinen?

📌 Findes der en advarselslampe, som lyser, når filteret er tilstoppet?

📌 Har du et individuelt behov for en højdejusterbar model?

📌 Hvor højt skal modellen hænge i køkkenet – det afhænger meget af madlavningsvaner?

📌 Hvordan ser emhætten ud? Er den væghængt, frithængende eller integreret? Er den firkantet eller skrå?

📌 Aftræk eller recirkulation: Emhætter med aftræk fører madosen helt ud i det fri via en aftrækskanal, mens emhætter med recirkulation renser luften via et kulfilter og sender luften tilbage i køkkenet i renere form (læs gerne ovenstående guide til at forstå forskellene på de to typer). Vær dog opmærksom på, at mange modeller har mulighed for både aftræk og recirkulation.


Sådan får du mest ud af din emhætte

Bolius.dk lister også et par gode råd til, hvordan man udnytter emhættens effektivitet mest muligt:

🌬️ Ved at anskaffe sig en bred emhætte kan den suge mere
🌬️ Emhætten bør køre i fem minutter, efter maden er færdig for at fjerne mest mulig mados
🌬️ Eftersom den bageste del af emhætten suger mest, placer da helst de store gryder her
🌬️ Jo flere gryder og pander der bruges samtidig, jo lavere bliver emhættens effektivitet. For et optimalt resultat brug da så få gryder og pander som muligt.


Udskiftning af kulfilter

En emhætte med recirkulation benytter sig af et kulfilter for at filtrere mados og partikler fra madlavningen fra. Energimyndigheten.se skriver, at kulfilterets type og placering har stor betydning for, hvor meget mados, der suges op og renses. Generelt set er emhætter med aftræk mest effektive, idet de kan fjerne mellem 90-99 procent af madosen og partiklerne. Recirkulations-emhætterne kan ofte kun fjerne mellem 25 og 65 procent.

Derfor er det en rigtig god ide at anskaffe sig en kvalitetsemhætte med recirkulation, da kvaliteten af modellen og kulfilterets effektivitet ofte går hånd i hånd. Invester også gerne i store kulfiltre, som er omkring ti centimeter, idet disse filtre opfanger langt flere partikler end standardfiltre. Disse effektive filtre sidder højt oppe i udsugningen og betegnes ofte ”CleanAir-kulfiltre”.

Læg også mærke til, at selv om filteret er vaskbart, så har det en begrænset levetid, da det aktive kul med tiden forsvinder. Et CleanAir filter holder omtrent tre gange så lang tid som et standardfilter.

Udskift gerne kulfilteret en-tre gange årligt afhængig af, hvor ofte du bruger din emhætte.


Emhætte med kulfilter-test – disse kilder har vi brugt:

Forbrugerrådet Tænk
Tænk er det danske forbrugerråd. Her udføres omfattende tests og sammenligninger af dagligdags- og forbrugerprodukter. Her er der tale om en test af 44 emhætter fra forskellige mærker.

Du kan læse mere om testen her, men fuld adgang kræver dog abonnement. Det er også muligt at købe sig adgang til enkelte tests alene.

Råd & Rön
Råd & Rön er det svenske forbrugerråd. Råd & Rön har foretaget en test blandt 94 forskellige emhætter, som både tæller frit-hængende emhætter, underbyggede emhætter og emhætter, som hænger på væggen.

Du kan læse mere om testen her, men fuld adgang kræver dog abonnement. Det er også muligt at købe sig adgang til enkelte tests alene.

Testfakta.se
Svensk testsite der specialiserer sig i laboratorietests og vurdering af forbrugerprodukter. Her er der tale om en test af 7 forskellige emhætter med fokus på modellernes fedtoptag, luftstrømning, støjniveau, energiforbrug og belysning samt anvendelse. Læs mere her.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Her kan du skrive en kommentar til artiklen

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse