Emhætte med kulfilter test-guide: De bedste emhætter med recirkulering

Ifølge vores research & analyse Vi har udvalgt produkter, der scorer højt på de parametre, vi vurderer dem på, men ikke en udtømmende liste over alle produkter på markedet

SENESTE ÆNDRING: februar 8, 2024.
ANNONCER
Anonns

Artiklen er baseret på research, men indeholder sponsorerede elementer herunder annoncelinks, hvorfor artiklen skal betragtes som en annonce.

Emhætte med kulfilter test-guide: De bedste emhætter med recirkulering

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund af analyser og research..., men artiklen inkluderer kun produkter, der udbydes af vores kommercielle partnere. Artiklen er derfor en annonce. Læs her hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker rækkefølgen af vores produkter. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Læs mere

Siemens LF97BCP50 er udvalgt som emhætte med kulfilter bedst i test hos den svenske forbrugerorganisation råd & rön.

I denne artikel ser vi nærmere på forskellige tests af emhætter med kulfilter, hvor eksperter har gennemgået emhætterne en for en for at kunne vurdere, hvilke modeller der er de bedste. Her er både modeller fra mærkerne Miele, Bosch, Siemens og Gorenje.

Vi gennemgår de forskellige tests for at kunne guide dig til at finde den emhætte, der passer bedst til dine behov. Vi har set bl.a. nærmere på test svenske Råd & Rön samt det svenske testsite Testfakta. Herudover har vi også set nærmere på brugeranmeldelser for at se, hvad de almindelige forbrugere siger.

Ønsker du at læse mere, bringer vi en liste over links til de undersøgelser, vi henviser til, nederst i artiklen.

I denne artikel får du:

  •  Overblik over de bedste emhætter med kulfilter
  •  Guide til at forstå forskellen på emhætter med udsugning og recirkulation
  •  Råd til hvad du skal være opmærksom på, når du vælger emhætte
  •  Information om kulfiltre
  •  Gennemgang af diverse tests, som vi har undersøgt og analyseret

Bemærk venligst, Forbrugsguiden tester ikke selv produkter, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.

Emhætte med kulfilter test – Her er de 5 bedste modeller

I nedenstående sektion finder du en oversigt over de emhætter med kulfilter, der har klaret sigt bedst i test. Du finder eksperternes favoritter og prissammenligning af produkterne, så du nemt og hurtigt kan finde den billigste forhandler.

Seneste ændring:

I dag har vi overført denne artikel til vores nye design for at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside. I tråd med ændringen har vi dertil revideret, optimeret og suppleret vores produktanmeldelser for yderligere at forbedre din oplevelse, så du lettere kan finde lige præcis det, du har brug for.

test-guiden

En test-guide, som denne, er en artikel, der analyserer produkter via en gennemgang af bl.a. anmeldelser og tests.

De 5 bedste emhætter med recirkulering i test-guiden 2024:

Sådan vurderer og udvælger vi produkter

Vi sammenligner en række anerkendte produkter og brands. Vi har partnerskaber med mange store forhandlere, og selvom det kan have indflydelse på udvalget af produkter til artiklen, beror vores anbefalinger på redaktionens professionelle vurdering af de bedste produkter.

Vores research-team vurderer produkterne på parametre som:

    1
  • Produkttests fra ekspertkilder og forbrugermagasiner
  • 2
  • Kundeanmeldelser af produktet
  • 3
  • Produktets egenskaber og specifikationer
  • 4
  • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
  • 5
  • Viden og data på, hvad vores læsere foretrækker

Ovenstående bliver holdt op imod pris og kvalitet. Det er vigtigt at nævne, at rækkefølgen ikke repræsenterer en rangering af produkter, men nærmere en gennemgang af nogle af de bedste produkter til forskellige behov.

Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Bemærk, vi har ikke kunne finde uvildige tests i dette emne og har derfor primært analyseret på kundens egen "test" af produktet i form af alle de kundeanmeldelser, vi har kunne finde om de pågældende produkter, som efterfølgende er blevet sammenlignet med produktdata og pris.

Siemens LF97BCP50 - bedst i test emhætte ifølge råd & rön

emhætte med kulfilter bedst i test hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

test-guiden

Dagens bedste priser og tilbud på Siemens LF97BCP50:

Fordele

  • Traditionel og frithængende
  • Høj sugekapacitet
  • Eftersug
  • 3 hastigheder og 2 intensiv-trin
  • Støjsvag

Siemens LF97BCP50 har været inkluderet i forskellige tests – bl.a. hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön.

Her har de set nærmere på en række emhætter fra forskellige mærker og nærstuderet blandt andet deres sugeevner, brugervenlighed, betjening, design, pris og anvendelighed. Efter endt test vurderes det, at denne Siemens-variant klarer sig rigtig godt og yder fremragende.

Råd & Rön er en betalingskilde – derfor skal man betale for at få adgang til de specifikke resultater. Du kan finde links til alle undersøgelserne nederst i denne artikel.

Læg mærke til at kulfilteret skal købes separat.

Anmeldelse: Produktanalyse af Siemens LF97BCP50

Stilfuld og effektiv

Siemens LF97BCP50 vil være et godt valg for den forbruger, der ønsker en emhætte med kulfilter, som samtidig er flot og meget duelig. Den kommer i et frithængende design, som kan placeres lige over komfuret eller kogepladerne.

Den fylder måske noget i sin traditionelle og firkantede facon, men selve udformningen er stilfuld og elegant, således at den ikke generer visuelt. Den er lys i farven og passer til alle typer af køkkendesign.

Yderligere er den skabt til at være meget effektiv, således at både røg, stegeos og fedt fjernes. Sugestyrkens kapacitet er meget høj og dækker maksimalt 727 m3/t, og det gør den ideel til både større lejligheder og huse.

Når man er færdig med at anvende den efter madlavningen, findes der en eftersug-funktion, der arbejder i yderligere 6 minutter. Denne fjerner de sidste rester af os og røg i luften.

Lav støj og flere hastigheder

Der findes dertil 3 forskellige hastigheder. Disse kan anvendes alt efter hvor meget sug, der er behov for. Modellen er dertil skabt til at kunne rense luften så meget som muligt, således at indeklimaet holdes sundt.

Ud over de 3 hastigheder findes der yderligere 2 intensiv-trin, som kan anvendes, når der for alvor sydes, steges og brases i køkkenet.

Siemens LF97BCP50 er yderligere skabt til at være effektiv, men støjsvag. Det betyder, at den maksimale støjgene vil ligge på 54 dB.

Det er ikke særlig meget og vil dermed ikke genere så meget under madlavningen. Der findes hertil en god belysning med lysdæmper og Soft Light, og i alt er der 4 LED-lamper.

Nem installation

Siemens LF97BCP50 vil desuden være et godt valg, hvis man ønsker en model, der er let at installere. Denne kommer nemlig med en intern motor, og denne type er generelt den nemmeste at have med at gøre.

Det gælder også for den daglige brug, for emhætten betjenes via touch med en brugervenlig og intuitiv brugerflade.

Dertil kommer, at selv om modellen er effektiv, så er den ikke dyr i brug. Den kommer nemlig i energiklasse A, der ligger lige i midten af skalaen, og i alt giver det et årligt energiforbrug på 32 kWh.

Yderligere findes der et metalfilter, der opsuger fedt (kan rengøres i opvaskemaskinen) samt en indikator for udskiftning/rengøring af kul- og fedtfilter.

Dagens bedste priser og tilbud på Bosch DWQ96DM50 :

Fordele

  • Høj kapacitet
  • Flot design
  • Eco Silence Drive-motor
  • Brugervenlig
  • Lav vægt

Hos Råd & Rön er der blevet set nærmere på en række specifikke aspekter på alle varianterne, hvorefter en endelig bedømmelse er blevet givet. Vurderingen af denne Bosch-model lyder, at her er tale om et velfungerende produkt, som klarer sig godt over hele linjen.

Råd & Rön er en betalingskilde – derfor skal man betale for at få adgang til de specifikke resultater. Du kan finde links til alle undersøgelserne nederst i denne artikel.

Læg mærke til at kulfilteret skal købes separat.

Anmeldelse: Produktanalyse af Bosch DWQ96DM50

Til både hus og lejlighed

Bosch DWQ96DM50 passer godt til den forbruger, der bor i et større hjem og ønsker en god rensning af luften, når der laves mad.

Denne emhætte har nemlig en kapacitet i sugestyrken på op til 610 m3/t, hvilket ligger i den høje ende. Det vil både passe godt til den større lejlighed eller det mellemstore hus.

Hertil findes der en stærk intern motor, der sikrer en lang levetid såvel som en pålidelig rensning af luften. Det gælder både for os, røg og lugt.

Dertil kommer, at denne model er rigtig flot i designet – udseendet er nemlig meget vigtigt, når man vælger emhætte, idet man ikke kan undgå, at den vil være meget synlig i køkkenet.

Denne er netop skabt til at være neutral og pæn i et uafbrudt og elegant design, som ikke gør meget væsen af sig. Her er tale om en traditionel og firkantet version, der er væghængt. Disse er nok mere synlige end de skrå, men til gengæld er de ofte mere effektive.

Eco Silence Drive-motor

Bosch DWQ96DM50 kommer med en intern motor, der er stærk og holder sig selv ved lige. For at holde energiforbruget nede og dueligheden høj findes der i produktet den såkaldte Eco Silence Drive-motor med dobbelte blæserhjul, der kan yde dette. Man kan anvende modellen enten til aftræk eller recirkulation alt efter, hvad man foretrækker, og hvad ens hus tillader. Læg dog mærke til at der skal anvendes kulfilter, hvis man ønsker at benytte sig af recirkulation. Dette skal købes separat.

Energiklassen hedder i øvrigt A, hvilket ligger i midten af skalaen, og apparatet trækker 40 kWh årligt i energiforbrug. Det er fint og generer ikke budgettet for meget.

Yderligere er her (blandt andet på grund af Eco Silence Drive) tale om en maskine, der ikke larmer alt for meget – det maksimale støjniveau ligger på 61 dB. Det er også pænt.

3 hastigheder

Bosch DWQ96DM50 er dertil skabt til at være let at anvende og meget brugervenlig. Kontrolpanelet er med touch og findes på fronten af selve apparatet, og her er kun få knapper og muligheder. Dette øger brugervenligheden, og det er nemt at vælge imellem de 3 hastigheder, der findes. Dertil er der også et intensiv-trin.

For både at skabe et bedre overblik og en god lyskilde er der 2 LED-lamper, der giver en energibesparende men klar belysning, så man kan se, hvad man laver.

Yderligere kommer modellen med et metalfilter til fedt, der kan tåle opvask i maskinen. Læg mærke til at vægten er meget lav, idet denne kun vejer 12 kilo. Det er meget lidt for en emhætte af denne type.

Dagens bedste priser og tilbud på Bosch DWK87CM60:

Fordele

  • Høj sugekapacitet
  • Til både større lejligheder og huse
  • Skråt design
  • 3 indstillinger
  • Eftersug

Bosch DWK87CM60 har været inkluderet i en større test af emhætter udført af den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön.

De svenske eksperter har taget forskellige modeller fra forskellige mærker og prisklasser med i testen og vurderet dem ud fra de samme parametre.

Disse tæller blandt andet sugeevner, energiforbrug, funktioner og brugervenlighed. Konklusionen på testen af denne Bosch-model lyder, at her er tale om et godt produkt. Derfor udnævnes den til topscorer.

Råd & Rön er en betalingskilde – derfor skal man betale for at få adgang til de specifikke resultater. Du kan finde links til alle undersøgelserne nederst i denne artikel.

Læg mærke til at kulfilteret skal købes separat.

Anmeldelse: Produktanalyse af Bosch DWK87CM60

Skrå og flot

Bosch DWK87CM60 adskiller sig fra flere af de øvrige emhætter med kulfilter ved at være skrå. Denne kommer i en stilsikker sort farve med et skråt design, som har den fordel, at den både ser flot ud, og så fylder den ikke ret meget, hvilket er kendetegnende for de skrå varianter.

Dermed passer den godt til det mere kompakte køkken, eller hvis man ikke bryder sig om synlige emhætter.

Modellen har dog en stærk sugeevne med en høj kapacitet, der sagtens kan passe til også et større køkken. Kapaciteten ligger nemlig på maksimalt 680 m3/t, hvilket er pænt højt. Det gør dette produkt velegnet til såvel lejligheder som større huse.

Man kan selv justere, hvilken hastighed der arbejdes på, og her kan man vælge imellem 3 hastigheder. Jo højere, des mere sug og larm.

Fokus på støjsvaghed

Selv om Bosch DWK87CM60 kan arbejde på høje hastigheder, har der fra producentens side været fokus på at holde støjniveauet nede. Dette ligger nemlig på maksimalt 58 dB, hvilket er lavt for en emhætte med kulfilter og intern motor. Ud over de 3 hastigheder findes der også et intensiv-trin.

Dette apparat er desuden skabt i energiklasse B, som ikke er helt den bedste på markedet. Dog trækker den ikke alt for meget strøm af den grund – det årlige energiforbrug ligger på 56 kWh.

Flere anvendelsesformer

Bosch DWK87CM60 kan dertil anvendes af forbrugere, der bor i forskellige typer af huse eller lejligheder – både dem med og uden aftræk. Produktet kan nemlig både anvendes med aftræk, som leder røg og os ud i det fri, men også til recirkulation, hvis der installeres et kulfilter (skal købes separat).

Herudover findes der en smart eftersugnings-funktion, der fortsætter med at arbejde, når man selv er færdig med madlavningen.

Denne arbejder i alt i 6 minutter bagefter, hvor den fjerner rester af os og røg. Dertil findes der touch i det intuitive og brugervenlige kontrolpanel, belysningen udgøres af 2 LED-lamper, og der medfølger et metalfilter til fedt, som tåler maskinopvask.

Miele DA 6096 W - bedste væghængte emhætte ifølge råd & rön

Dagens bedste priser og tilbud på Miele DA 6096 W:

Fordele

  • Væghængt skrå emhætte med ti-lags metalfedtfilter
  • Passer til mediumstort køkken
  • Udstyret med NoSmell-filter
  • HighPower LED-belysning
  • Miele Clean Cover for lettere rengøring og større sikkerhed

Modellen Miele DA 6096 W har været med i det svenske forbrugerråds test af 94 emhætter. Miele DA 6096 W klarer sig så godt i testen, at forbrugerrådet placerer modellen i den absolutte top. Miele DA 6096 W er en væghængt emhætte og vær opmærksom på, at hvis emhætten skal anvendes til recirkulation, så kræves der indkøb af kulfilter. Modellen fås i både hvid og sort.

Anmeldelse: Produktanalyse af Miele DA 6096 W

Effektiv mod fedt

Miele DA 6096 W er skabt til at holde klimaet i køkkenet så rent som muligt samt at pynte så meget som muligt. Derfor er modellen udstyret med et ti-lags metalfedtfilter i rustfrit stål, som både er effektivt og flot at se på. Både overflade og filterrammen er i rustfrit stål, og fedtfilteret kan let fjernes og vaskes i opvaskemaskinen. Da materialet er rustfrit stål, så bevares den pæne overflade længere. Miele DA 6096 W vil kunne holde luften i et mediumstort køkken rent, idet modellens kapacitet er på 650 m3/t.

Lugtfrit køkken

Miele DA 6096 W er også udstyret med et NoSmell-filter, og det sikrer et køkken, der ikke kommer til at lugte af mados. Miele DA 6096 W er med recirkulation, og NoSmell-filteret binder madlugtene effektivt og i lang tid. Modellen er som nævnt væghængt, og derfor er den meget synlig i køkkenet. For en bedre komfort og mere plads er modellen skrå, således at den vender skråt opad, hvilket giver mere luftrum over kogepladerne. Hvad gælder den luft, som modellen suger op, så kan man både bruge recirkulationen men også en aftrækskanal til det fri, hvis man har en sådan i køkkenet.

Godt lys med HighPower LED

For at skabe det bedst mulige overblik over kødgryderne, så er Miele DA 6096 W udstyret med HighPower LED, som giver et kraftigt lys med minimalt energiforbrug. HighPower LED bruger nemlig kun 2 watt. Lyset er jævnt med en naturlig farve og har en levetid på omkring 20 år. Herudover findes der bag filtrene Miele Clean Cover, som letter rengøringen ved ikke at have skarpe kanter eller hjørner. Herved bliver modellen også mere sikker, da forbrugeren ikke kommer i kontakt med elektriske komponenter eller motoren. Miele DA 6096 Ws motor er af den interne type og måler 54,7 cm (h), 89,8 cm (b), 52,3 cm (d) samt vejer 37 kilo i bruttovægt.

Dagens bedste priser og tilbud på Miele PUR68W:

Fordele

  • Miele Individual-emhætte, der kan specialfremstilles
  • Rensekapacitet på 650 m3/t
  • Ti-lags fedtfilter
  • Miele Clean Cover for let rengøring
  • High Power LED-belysning

Med topplacering i det svenske forbrugerråds tests af emhætter, er Miele PUR68W en god emhætte, som lever op til eksperternes skrappe krav. Modellen er som de øvrige Miele-emhætter skabt i et tidløst design, eftersom Miele PUR68Wer en væghængt emhætte, der hænger fladt over kogepladerne og derfor kan ses en del. Vær opmærksom på, at hvis emhætten skal anvendes til recirkulation, så kræves der indkøb af kulfilter.

Anmeldelse: Produktanalyse af Miele PUR68W

Mulighed for individuel emhætte

Miele PUR68W er en del af Miele Individual-serien, som er specialfremstillede modeller efter kundernes ønsker. Det gælder både design, udluftningslængde, rumforhold og madlavningsrutiner, og således kan modellen tilpasses forbrugerens behov – det gælder også farven, således at emhætten passer ind i køkkenets design. Miele PUR68W kan benyttes til recirkulation men også til en aftrækskanal til det fri, hvis en sådan allerede forefindes i køkkenet.

God til store køkkener

Miele PUR68W er fremstillet med en rensekapacitet på 650 m3/t, hvilket betyder, at modellen uden problemer kan rense luften i et stort køkken. Modellen er dermed meget effektiv, og det skyldes ikke mindst filtreringen, der sker med et ti-lags metalfedtfilter, som er skabt i rustfrit stål – både for udseendets skyld og på grund af holdbarheden. Fedtfilteret kan desuden afmonteres og rengøres i opvaskemaskinen.

Miele Clean Cover og HighPower LED

Netop for at gøre rengøringen så let som mulig er Miele PUR68W udstyret med Miele Clean Cover, som findes bag fedtfilteret, og uden skarpe kanter og kontakt med elektriske komponenter er overfladen helt glat og let at rense. For en yderligere komfort for brugerne har modellen HighPower LED, som giver et kraftigt men naturligt lys, der også er energibesparende. High Power LED bruger nemlig kun 2 watt, og levetiden er på hele 20 år.

Eftersom det er muligt at få individualiseret Miele PUR68W, findes der kun faste mål for bredde (59,8 cm) og dybde (50 cm), og modellen vejer 25 kilo i bruttovægt.

Test og anmeldelser af emhætter med recirkulering anvendt i artiklen

OBS: Selvom følgende kilder har været anvendt i forbindelse med artiklen siden publicering, kan der som følge af udgåede/slettede produkter være kilder, der ikke længere anvendes. Det skyldes tekniske problemer, og vi arbejder lige nu på at forbinde alle henvisninger til kilder med reference, samt slette gamle kilder (April 2024).

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder. I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

Kundeanmeldelser

Råd & Rön

Råd & Rön er det svenske forbrugerråd. Råd & Rön har foretaget en test blandt 94 forskellige emhætter, som både tæller frit-hængende emhætter, underbyggede emhætter og emhætter, som hænger på væggen.

Du kan læse mere om testen her, men fuld adgang kræver dog abonnement. Det er også muligt at købe sig adgang til enkelte tests alene

Testfakta.se

Svensk testsite der specialiserer sig i laboratorietests og vurdering af forbrugerprodukter. Her er der tale om en test af 7 forskellige emhætter med fokus på modellernes fedtoptag, luftstrømning, støjniveau, energiforbrug og belysning samt anvendelse. Læs mere her.

FAQ

Skal jeg bruge et kulfilter til min emhætte?
Om du skal bruge et kulfilter til din emhætte, afhænger af, om din emhætte har udluftning eller ej. Hvis din emhætte ikke har udvendig ventilation, kan det være en god ide at bruge et kulfilter, da det vil fjerne madlavningslugte.
Hvor lang tid holder et kulfilter i en emhætte?
Hvor lang tid et kulfilter i en emhætte holder, afhænger af, hvor meget du bruger emhætten. Dog anbefaler vi generelt, at du udskifter kulfiltreret ca. hver fjerde måned. Ved at skifte filtreret med det interval, vil du opnå den optimale effekt af det.
Hvor ofte bør jeg udskifte kulfilteret i min emhætte?
Når det gælder udskiftningen af kulfilteret i din emhætte, er en god tommelfingerregel, at du bør udskifte filtreret ca. hver fjerde måned, for at det virker optimalt. Hvis du dog ikke har brugt din emhætte i en periode, kan du godt vente med at udskifte filteret.
Kan jeg vaske et kulfilter til emhætten?
Ja, du kan godt vaske et kulfilter. Det kan du gøre, når kulfiltreret begynder at miste sin evne til at opsuge lugte og partikler. Dog skal du være opmærksom på, at kulfilteret effektivitet vil blive dårligere med tiden, selvom du vasker det.

Forskellen på almindelig udsugning med aftræk og recirkulation

Forbrukerradet.no skriver, at der generelt skelnes mellem to forskellige teknologier inden for måder at komme af med fedtosen på i køkkenet – aftræks-emhætten (også kaldet udluftningsemhætte eller fralufts-emhætte) og recirkulations-emhætten (også kaldet kulfilter-emhætte).

Emhætte med aftræk kendetegnes ved, at madosen føres helt ud af boligen via aftrækskanalen og ventilationsrør og ender ude i det fri. Man slipper for at købe nye kulfiltre og skifte dem regelmæssigt.

Emhætte med recirkulation kendetegnes ved, at emhætten suger madosen op og herefter renses den, før den sendes ud i køkkenet igen. Der skal bruges et kulfilter, for at recirkulation kan bruges.

Det er individuelt, hvad man selv foretrækker, men Forbrukerradet.no skriver, at gennemsnitligt set er emhætterne med aftræk mere effektive end emhætterne med recirkulation. Den højere effektivitet sker, da aftræksemhætterne generelt set har en kraftigere sugestyrke, og så larmer de også mindre. Larmen, der opstår hos recirkulationsemhætterne, forekommer, når luften skal presses op gennem kulfilteret for at rense den.

Derfor anbefaler Forbrukerradet.no, at man anskaffer sig en emhætte med aftræk, hvis det er muligt. Hvis man bor i lejlighed, vil det ofte være svært, idet der skal være en aftrækskanal ud til det fri, som mange boligforeninger ikke accepterer, men en emhætte med god recirkulation kan her være et glimrende valg.

En ulempe ved aftræksemhætterne er dog, at meget af varmen i boligen også suges ud sammen med madosen, og det slipper man for med en recirkulations-model.

Bolius.dk tilslutter sig Forbrukerradet.nos anbefaling af emhætter med aftræk. De skriver desuden, at det er et lovkrav i nybyggeri, at der installeres aftrækningskanal til det fri, men i ældre huse kan det være umuligt. En anden grund til, at Bolius.dk foretrækker aftræksemhætten, er, at kulfilteret ikke fjerner fugt men kun partikler fra madlavning.

Bor man for eksempel i lejlighed, hvor aftræk ikke er muligt, bør man være opmærksom på, om kulfilteret er vaskbart eller ej. Bolius.dk anbefaler, at man skifter kulfilteret en-tre gange om året afhængig af, hvor ofte man bruger sin emhætte.

Det skal du være opmærksom på, når du vælger ny emhætte

Baseret på artikler fra Forbrugerradet.no og Bolius.dk vil vi her kort gennemgå nogle aspekter, du bør være opmærksom på, når du skal købe ny emhætte, og når du får den nye emhætte med hjem:

Hvor god er modellen til at opsuge mados, fedt og lugt?

Hvor høj er modellens rensekapacitet i forhold til, hvor stort ens køkken er?

Hvor mange niveauer er der for sugestyrke?

Hvor meget støjer modellen? Er der intern eller ekstern motor? En intern motor sidder inde i emhætten, mens en ekstern motor placeres et andet sted – for eksempel på loftet. En ekstern motor vil derfor støje mindre.

Hvor god er belysningen? Er der mulighed for flere niveauer og dæmpning?

Hvor bred skal modellen være? Den bør som minimum være lidt bredere end kogepladerne.

Hvor højt er energiforbruget?

Hvor brugervenlig er modellen? Er knapperne lette at bruge?

Hvor let er det at montere og afmontere fedtfilteret? Og kan fedtfilteret komme i opvaskemaskinen?

Findes der en advarselslampe, som lyser, når filteret er tilstoppet?

Har du et individuelt behov for en højdejusterbar model?

Hvor højt skal modellen hænge i køkkenet – det afhænger meget af madlavningsvaner?

Hvordan ser emhætten ud? Er den væghængt, frithængende eller integreret? Er den firkantet eller skrå?

Aftræk eller recirkulation: Emhætter med aftræk fører madosen helt ud i det fri via en aftrækskanal, mens emhætter med recirkulation renser luften via et kulfilter og sender luften tilbage i køkkenet i renere form (læs gerne ovenstående guide til at forstå forskellene på de to typer). Vær dog opmærksom på, at mange modeller har mulighed for både aftræk og recirkulation.

Sådan får du mest ud af din emhætte

Bolius.dk lister også et par gode råd til, hvordan man udnytter emhættens effektivitet mest muligt:

️ Ved at anskaffe sig en bred emhætte kan den suge mere
️ Emhætten bør køre i fem minutter, efter maden er færdig for at fjerne mest mulig mados
️ Eftersom den bageste del af emhætten suger mest, placer da helst de store gryder her
️ Jo flere gryder og pander der bruges samtidig, jo lavere bliver emhættens effektivitet. For et optimalt resultat brug da så få gryder og pander som muligt.

Udskiftning af kulfilter

En emhætte med recirkulation benytter sig af et kulfilter for at filtrere mados og partikler fra madlavningen fra. Energimyndigheten.se skriver, at kulfilterets type og placering har stor betydning for, hvor meget mados, der suges op og renses. Generelt set er emhætter med aftræk mest effektive, idet de kan fjerne mellem 90-99 procent af madosen og partiklerne. Recirkulations-emhætterne kan ofte kun fjerne mellem 25 og 65 procent.

Derfor er det en rigtig god ide at anskaffe sig en kvalitetsemhætte med recirkulation, da kvaliteten af modellen og kulfilterets effektivitet ofte går hånd i hånd. Invester også gerne i store kulfiltre, som er omkring ti centimeter, idet disse filtre opfanger langt flere partikler end standardfiltre. Disse effektive filtre sidder højt oppe i udsugningen og betegnes ofte ”CleanAir-kulfiltre”.

Læg også mærke til, at selv om filteret er vaskbart, så har det en begrænset levetid, da det aktive kul med tiden forsvinder. Et CleanAir filter holder omtrent tre gange så lang tid som et standardfilter.

Udskift gerne kulfilteret en-tre gange årligt afhængig af, hvor ofte du bruger din emhætte.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme