Opvaskemaskine test: Se de bedste opvaskemaskiner

3

Opvaskemaskine test: – I denne artikel har vi set nærmere på hvilke opvaskemaskiner som Skandinaviens førende testmagasiner har kåret til de bedste opvaskemaskiner.

Vi har gennemgået deres tests og samler her de bedste testvindere, så du nemt kan få et overskueligt overblik over hvilke opvaskemaskiner der er værd at investerer i.

Denne opvaskemaskine test indeholder:

🔸 Gennemgang af de bedste og mest testvindende opvaskemaskiner på markedet
🔸 Gode råd og vigtige overvejelser når du vælger din opvaskemaskine
🔸 Gennemgang af alle de kilder vi har undersøgt 

Bemærk venligst, Forbrugsguiden tester ikke selv produkter, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.


Electrolux ESF5545LOW

✅ Topscorer hos Forbrugerrådet Tænk
✅ Topscorer hos svenske Råd & Rön

Electrolux ESF5545LOW

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
4.370,00 Kr. 0,00 Kr. 4.370,00 Kr. Læs mere
4.840,00 Kr. 0,00 Kr. 4.840,00 Kr. Læs mere
5.095,00 Kr. 0,00 Kr. 5.095,00 Kr. Læs mere
5.095,00 Kr. 0,00 Kr. 5.095,00 Kr. Læs mere
5.895,00 Kr. 0,00 Kr. 5.895,00 Kr. Læs mere

 

Denne model fra Electrolux er meget klassisk i sit design og funktioner, har god plads og flere energibesparende funktioner.

Electrolux ESF5545LOW er designet til underbygning og har energimærke A+++, hvilket er det bedste en opvaskemaskine kan opnå. Det årlige energiforbrug er estimeret til at være 234 kWh og det årlige vandforbrug til at være 2775 liter. Maskinen har plads til 13 kuverter, men er maskinen ikke helt fyldt når du starter vasken, så sørger et smart AutoFlex program for, at vand- og energiforbruget bliver tilpasset den mængde service, som er i maskinen.

Opvaskemaskinen har tørreevne A og benytter sig af en helt særlig teknik til at tørre servicen. Efter endt vask åbner lugen sig med 10 cm, hvorved man maksimerer den naturlige tørring og minimerer elregningen. I og med at lugen åbner sig, så damper servicen af og du slipper for at skulle tørre efter. Efter endt opvask sørger en autosluk-funktion desuden for, at opvaskemaskinen slukker, så du intet standby forbrug har.

Opvaskemaskinen har et særligt kvikprogram, hvor du har mulighed for at sænke vasketiden betragteligt og køre en opvask på kun 30 minutter. Har du eksempelvis gæster og har brug for hurtigt at få nyt service og glas på bordet, så kan du med fordel anvende funktionen. Maskinen har i alt 6 forskellige opvaskeprogrammer: AutoFlex 45-70 grader, Økonomi 50 grader, Glasprogram 45 grader, Intensiv 70 grader, Kvik+ 60 grader og Skyl. Derudover har modellen ekstrafunktionerne XtraDry, hvis man ønsker servicen ekstra tør, og TimeManager, hvor det er muligt at nedsætte vasketiden med helt op til 50%, hvis man hurtigt har brug for rent service.

Har man af den ene eller anden årsag brug for, at opvasken går i gang på et senere tidspunkt end det, hvor maskinen er fuld, så er det muligt at anvende funktionen udskudt start på 1-24 timer. Funktionen er også særlig nyttig hvis man ønsker at vaske om natten, hvor strømmen er billigst. Lydniveauet under opvask er på kun 44dB og til sammenligning, så ligger en samtale i normalt stemmeleje mellem to personer på 60 dB. Så man vil heller ikke blive holdt vågen om natten af en larmende opvaskemaskine.

Modellen har en klassisk indretning med en bestikkurv i underkurven, som kan flyttes efter behov, og derudover to rækker nedfældelige tallerkenpinde i samme underkurv. I overkurven er der opklappelige kophylder og særlige ”softspikes” som er bløde gummipinde der forhindrer, at glas og krus vælter og støder ind i hinanden. En særlig glasholder til vinglas kan tilkøbes som tilbehør.

Fordele ved Electrolux ESF5545LOW:
🔵 AutoFlex program, som tilpasser vand- og energiforbrug til mængden af service
🔵 Auto-sluk funktion
🔵 Tørreevne A
🔵 Mulighed for udskudt start
🔵 Energivenlig model
🔵 Lavt lydniveau under opvask
🔵 Kvikprogram på kun 30 minutter


Bosch SMU46CI02S

✅ Testvinder hos Forbrugerrådet Tænk
✅ Testvinder hos svenske Råd & Rön

Bosch SMU46CI02S opvaskemaskine

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
4.621,00 Kr. 0,00 Kr. 4.621,00 Kr. Læs mere

 

Denne opvaskemaskine er kåret til testvinder hos Forbrugerrådet Tænk i februar 2017. Helt generelt er Boschs opvaskemaskiner nogle af de mest roste på markedet, hvilket helt enkelt skyldes, at Bosch gang på gang leverer maskiner i absolut topklasse og kvalitet.

Modellen SMU46CI02S hører ind under den serie som Bosch kalder Series 4. Disse modeller er kendt for at yde kraftig rengøring, som effektivt fjerner skidt og snavs, hvilket også er en af grundene til at denne model er blevet kåret som testvinder.
Maskinen har en kapacitet på 13 kuverter, hvilket gør at den egner sig til familier. Når der er plads til 13 kurveret, siger man ofte at den er velegnet til en 4+ familie.

Opvaskemaskinen er blevet tildelt energimærket A+++, hvilket er den bedst mulige energiklasse en opvaskemaskine kan opnå.

Støjniveauet er målt til 44 dB, hvilket også gør denne model til af de mere stille på markedet. Til sammenligning er markedet mest stille modeller på 40 dB.
Den indbyggede mængdecensor måler vandniveauet i opvaskemaskinen når den vasker, så den altid bruger det korrekte antal liter vand til hver vask, uden at bruge for meget eller for lidt.

En opvaskemaskine med mange nyttige funktioner
En af de ting Bosch har udviklet er funktionen VarioSpeed Plus, hvilket i virkeligheden er et fint ord for et ekstra hurtigt vaskeprogram. Dette vaskeprogram passer godt til eksempelvis børnefamilier, hvor der ikke er tid til at vente længe på rene tallerkner og bestik. Ifølge producenten så kan dette vaskeprogram vaske tre gange hurtigere end de normale programmer.

Bosch har også udviklet et indretningssystem de kalder VarioFlex, hvilket kort sagt er en optimering af pladsen i opvaskemaskinen, hvilket skulle give mere plads til mere sammenlignet med andre opvaskemaskiner på samme størrelse.

En af grundene til at denne model klarer sig rigtig godt energimæssigt, er på grund af deres Zeolith-teknologi, hvilket er en metode Bosch har udviklet til at tørre både hurtigere og mere energieffektivt, end mange andre modeller på markedet.

Maskinen har også alle de almindelige funktioner som eksempelvis AquaStop, mulighed for forskudt start og børnesikring.

De seks programmer i denne maskine består af: Intensiv 70°C, Autoprogram 45-65 °C, Økoprogram 50 °, Superprogram 60 °C, Glasprogram 40 °C, Forskylsprogram.

Fordele ved Bosch SMU46CI02S
🔵 Energimærkning A+++
🔵 Testvinder i både Sverige og Danmark
🔵 Zeolith-teknologien sørger for hurtig tørring
🔵 VarioFlex giver ekstra plads
🔵 VarioSpeed Plus sørger for hurtig vask
🔵 HalfLoad – Til når du vasker en halvfyldt maskine


Bosch SMU46CW02S

✅ Testvinder hos Forbrugerrådet Tænk
✅ Testvinder hos svenske Råd & Rön

Bosch SMU46CW02S

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
3.444,00 Kr. 0,00 Kr. 3.444,00 Kr. Læs mere
4.200,00 Kr. 0,00 Kr. 4.200,00 Kr. Læs mere

 

Opvaskemaskinen SMU46CW02S er endnu en testvindende model fra Bosch, der er blevet kåret som “Bedst i test” i 2017.

For mange forbrugere kan det være svært at finde ud af forskellen på eksempelvis de forskellige Bosch modeller, hvilket rent faktisk er meget forståeligt.

De forskellige topmodeller fra Bosch ligner nemlig hinanden til forveksling, med både samme funktioner og samme energiforbrug. Ofte skal forskellen findes på det ydre design, som kan variere, hvorefter det gælder om at vælge det design der passer bedst til dit køkken. Eksempelvis findes nogle i rustfritstål, mens andre har hvid front.

Bosch SMU46CWO2S tilhører deres kraftige Bosch 4 Series, som får stor ros blandt eksperterne for den gode evne til at rengøre glas, bestik, tallerkner og andet meget grundigt.

Maskinen er tildelt energimærket A+++, hvilket er den mest miljøvenlige mærkning en opvaskemaskine kan opnå.
Lydniveauet er her på 44dB, hvilket betyder at du kan have den stående i åbne køkkenalrum, uden at blive generet af lyden. Den indbyggede mængdecensor måler vandniveauet, så den altid bruger det korrekte antal liter vand til hver vask, uden at bruge for meget eller for lidt.

Nyttige funktioner hos SMU46CWO2S
Denne model har ligesom de andre topmodeller fra Bosch udstyret med en række paterenteret funktioner, som gør at den bliver bedømt godt i de forskellige tests. Disse nyttige funktioner spiller nemlig en stor rolle, når man ser nærmere på grunden til at hvorfor at netop Bosch maskinerne er de bedste på markedet, ifølge de forskellige testorganisationer.

Bosch SMU46CWO2S er udstyret med VarioSpeed Plus funktionen, hvilket betyder at du har mulighed for at forkorte vaskecyklussen, så den vasker op til tre gange hurtigere end normalt. Den får her ros for at vaske meget rent ved dette program, selvom den bruger tre gange kortere tid.
Zeolith-teknologien gør at maskinen anvender et naturligt mineral under tørringen, som betyder at den tørre service meget effektivt og samtidig sparer på energien.
VarioFlex er Boschs bud på den perfekte indretning af opvaskemaskinen, hvilket ifølge producenten skulle give mere plads til service, sammenlignet med andre opvaskemaskiner. Du har blandt andet mulighed for nemt at justerer hylderne.

Det er også værd at nævne deres HalfLoad funktion, som er en knap du kan trykke på og dermed giver du maskinen besked om at du kun har fyldt den halvt op. Derefter vasker den efter forholdene, hvilket gør at den bruger mindre vand og energi.

Maskinen har også alle de almindelige funktioner som eksempelvis AquaStop, mulighed for forskudt start og børnesikring.
De seks programmer i denne maskine består af: Intensiv 70°C, Autoprogram 45-65 °C, Økoprogram 50 °, Superprogram 60 °C, Glasprogram 40 °C, Forskylsprogram.

Fordele ved Bosch SMU46CWO2S:
🔵 Testvinder i både Sverige og Danmark
🔵 Zeolith-teknologien sørger for hurtig tørring
🔵 VarioFlex giver ekstra plads
🔵 VarioSpeed Plus sørger for hurtig vask
🔵 HalfLoad – Til når du vasker en halvfyldt maskine
🔵 Energimærkning A+++


Siemens SR46M580SK

  Testvinder hos Forbrugerrådet Tænk

Siemens SR46M580SK

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
4.499,00 Kr. 0,00 Kr. 4.499,00 Kr. Læs mere

 

Her er endnu en testvinder fra Siemens, som har mange af de samme funktioner som de ovenstående Siemens opvaskemaskiner.

Hvis man skal se nærmere på hvad gør denne model speciel, sammenlignet med de andre Siemens maskiner her i artiklen, så er det værd at bemærke at denne model er lavet i rustfrit stål, hvorimod de andre Siemens maskiner er hvide.

En anden spændende fordel er den indbyggede duoPower® dobbelt spulearm. Ifølge Siemens egen hjemmeside, så er den første dobbelte spulearm i verden, der har 2 vanddyser der krydser hinanden, hvilket sikre en komplet  og optimal vandfordeling. Dermed vil du opleve et mere effektivt opvaskeresultat med skinnende rent service. Du kan læse mere på Siemens hjemmeside her.

Derudover har den de samme funktion som de andre Siemens vaskemaskiner, såsom duoPower, energibesparende og stillegående iQdrive motor, Aqua-Sensor, varmeveksler, varioFlex kurvesystem og meget mere.

Hvis man skal nævne en ulempe ved denne model, så er det at den er mærket med energimærket A+, hvor de andre Siemens er mærket med A+++.
Men ønsker du en Siemens opvaskemaskine i rustfrit stål, så er denne model et rigtig godt valg.

Fordele ved Siemens SR46M580SK:
🔵 God brugervenlighed og betjening
🔵 Design i rustfrit stål
🔵 Stillegående iQdrive motor
🔵 Dobbelt spulearm med to vanddyser
🔵 varioFlex kurvesystem


Siemens SR46M280SK 

✅ Testvinder hos forbrugerrådet Tænk
✅ Anbefalet af Råd & Rön

 

siemens-sr46m280sk

 

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
6.459,00 Kr. 0,00 Kr. 6.459,00 Kr. Læs mere

 

Denne smalle model fra Siemens er et godt bud på en opvaskemaskine til den lille husholdning og det lille køkken. Det er også særligt i pladsbesparelsen, at denne model adskiller sig fra de resterende modeller her på siden. Opvaskemaskinen udmærker sig især på at være forholdsvis støjsvag, hvilket sjældent ses hos modeller i denne størrelse.

Opvaskemaskinen vasker og tørrer også rigtigt fint og den befinder sig i energiklasse A+, hvilket betegnes som den pæne ende af energiskalaen. Den har plads til 10 kuverter og Siemens har valgt at placere bestikbakken øverst i maskinen, hvilket betyder, er der ekstra god plads i bunden af maskinen.

Modellen har funktionen udskudt start, så du kan time din opvask, så den er klar, når du er. Funktionen AquaStop beskytter imod oversvømmelser, hvilket er særligt nyttigt, hvis maskinen kører mens du ikke er hjemme. Modellen har seks forskellige vaskeprogrammer og tre tillægsprogrammer.

Der er mekanisk børnesikring på lågen og elektronisk børnesikring af panelet. Modellen er kun 45 centimeter i bredden, men ellers overholder den standardmål. 

Fordele ved Siemens SR46M280SK:
🔵 Børnesikring af både låge og panel
🔵 Smal model på kun 45 centimeter
🔵 Støjsvag model
🔵 Velegnet til det lille køkken
🔵 Plads til 10 kuverter


Bosch SMU46CW01S

✅ Testvinder hos Forbrugerrådet Tænk
✅ Testvinder hos svenske Råd & Rön

opvaskemaskinen Bosch SMU46CW01S

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
2.995,00 Kr. 0,00 Kr. 2.995,00 Kr. Læs mere
2.995,00 Kr. 0,00 Kr. 2.995,00 Kr. Læs mere
3.299,00 Kr. 0,00 Kr. 3.299,00 Kr. Læs mere
3.299,00 Kr. 0,00 Kr. 3.299,00 Kr. Læs mere
3.299,00 Kr. 0,00 Kr. 3.299,00 Kr. Læs mere

 

Her er en opvaskemaskine fra Bosch, der er blevet kåret til testvinder hos både svenske Råd & Rön og det danske Forbrugerråd Tænk.

Selvom at denne model er kåret som testvinder, så kan den anskaffes til en relativt billig pris sammenlignet med mange af de andre testvindende opvaskemaskiner på markedet.
Så hvis du er på udkig efter en prisvenlig testvinder, så kan denne model være et oplagt valg.

SMU46CW01S tilhører Boschs Serie 4. Modellen har opnået energimærket A++, hvilket er den næstbedste energimærkning en opvaskemaskine kan opnå. Der er plads til 13 kuverter, hvilket gør den ideel til en familie på 4+ personer.

Maskinen får ros for dens evne til at fjerne skidt og snavs, hvilket generelt går igen for opvaskemaskinerne i Bosch 4 serien, hvilket eksperterne generelt giver topkarakter, hver gang de bliver testet.

Den har 6 vaskeprogrammer, hvilket består af Intensiv 70 °C, Auto 45-65 °C, Øko 50 ° C, Glas 40 °C, 1 time 65 °C, Forskyl.

Nyttige funktioner hos SMU46CW01S
Maskinen indeholder Boschs berømte VarioSpeed Plus funktion, som gør at du kan vælge at forkorte tiden på vaskecyklussen når du vasker. Dette gør at den kan klare opvasken op til tre gange hurtigere end ved det normale vaskeprogram.

VarioFlex systemet er Boschs bud på en optimal indretning af opvaskemaskinen, som giver mere plads til service. Du kan justere højden på kurvene, så du altid kan indrette det så det passer optimalt til de ting du har til vask i opvaskemaskinen.

Den indeholder også alle de normale standard funktioner som mulighed for forskudt start, AquaStop og stort display der gør det nemt at styre opvaskemaskine.

Med denne model får man stort set samme opvaskemaskine som de lidt dyrere modeller fra Bosch. Man skal dog være opmærksom på at denne model bruger lidt mere strøm end de lidt dyrere modeller, og så må man også undvære Boschs Zeolith teknologi.

Fordele ved Bosch SMU46CW01S:
🔵 Testvinder i både Sverige og Danmark
🔵 VarioFlex giver ekstra plads
🔵 VarioSpeed Plus sørger for hurtig vask
🔵 En af de billigste testvindere på markedet


Siemens SX76P030EU

✅ Testvinder hos Tænk
✅ Anbefalet af Råd & Rön

siemens-sn65m046eu

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
7.126,00 Kr. 0,00 Kr. 7.126,00 Kr. Læs mere

 

Denne integrerbare opvaskemaskine fra Siemens er blevet testet af forbrugermagasinet Tænk, hvor den løb med udmærkelsen ”bedst-i-test”. Især maskinens tørreevner udmærkede sig og den er da også mærket med tørreevne A, hvilket er det bedste der kan opnås. Også i svenske Råd & Röns test af 98 forskelllige opvaskemaskiner placerer den sig i den absolutte top.

Maskinen har energimærke A++, hvilket ligeledes er det bedste der kan opnås, og den er derfor skånsom både mod miljø og elforbrug. Funktionen AquaStop sørger automatisk for at lukke for vandtilførslen i tilfælde af lækager på slangen, mens en timer-funktion giver dig muligheden for at udsætte en opvask, så den er klar når du er.

Maskinen har seks forskellige programmer og den kan rumme 13 standardkuverter. Dermed dækkes behovet hos den gennemsnitlige husstand uden problemer. Begge skuffer i opvaskemaskinen tilbyder flere muligheder for, at man selv kan indrette dem som man ønsker og opvaskemaskinen er, modsat de fleste nyere modeller på markedet, udstyret med en bestikkurv i stedet for en bestikbakke.

Med et lydniveau på kun 44 dB under drift er denne model særligt velegnet til åbne forbindelser mellem køkken og stue eller et køkken/alrum. Til sammenligning, så ligger en almindelig samtale omkring 60 dB.

Har du et IKEA-køkken, så er denne opvaskemaskine særligt velegnet. Modellen har nemlig VarioHinge-hængsling, som er nødvendigt, hvis du ønsker at integrere en opvaskemaskine i et IKEA-køkken. VarioHinge-hængsling er en variabel hængsling, som tilpasser sig i højden, når lågen åbnes. Modellen er desuden speciallavet til at stå under høje borde og har således en max. højde på helt op til 925 mm.

Bemærk venligst, at den præcise testvinder hos Tænk samt Råd & Rön, Siemens SN65M046EU, er udgået af produktion og Siemens har erstattet modellen med Siemens SX76P030EU, som er en ny og forbedret udgave af samme model. Derfor viser vi priser og information for Siemens SX76P030EU.


Gode råd – Sådan får du det bedste ud af din opvaskemaskine

En opvaskemaskine i hjemmet er for mange en helt uundværlig hjælper, da du slipper for at vaske op i hånden og have beskidt bestik og tallerkner stående og fylde i køkkenet.
Men samtidig oplever mange problemer med deres opvaskemaskiner, hvor eksempelvis kalkslør på glas, sur lugt i selve opvaskemaskinen, og problemer med at vaske helt rent er velkendte problemer.

Ugebladet Hjemmet.dk har lavet en artikel hvor de giver en række gode råd til hvordan du kan afhjælpe problemerne og sørge for at du får det bedste ud af din opvaskemaskine. Vi giver dig her en gennemgang af deres vigtigste anbefalinger.

Dårlig lugt i opvaskemaskinen – Sådan afhjælper du problemet:
Det er vigtigt at du husker at rengøre maskinen ca. en gang hver måned. Her skal du rense den for madrester, som kan samle sig i bunden, samt tømme filtret for snavs.
Når du fylder tallerkenen og bestik i maskinen, så husk altid at skabe det fri for madrester. Dette er vigtigt, da madresterne ellers kan sætte sig fast i filteret.

En anden god måde at rengøre maskinen på er ved at hælde ca. en halv liter eddike i bunden og derefter starte den og lade den vaske ved højeste temperatur.

Du kan med fordel sætte dine glas i maskinen, når du vasker med eddike, da eddiken er yderst effektiv til at fjerne kalkslør på glassene.

Husk at rense filteret i opvaskemaskinen
Hvis opvaskemaskinen lugter grim, så bør man altid kontrollere er filteret i bunden af opvaskemaskinen, da det kan have samlet snavs og skidt, som får maskinen til at lugte. I mange tilfælde kan en rengøring af filteret afhjælpe lugtproblemerne.

Det er også en mulighed at starte maskinen og lade den vaske tom, ved mindst 60 grader. Her skal du sørge for at have fyldt rensemiddel i opvaskemaskinen. Rensemiddel til opvaskemaskiner kan købes i de fleste dagligvarebutikker.

Det kan også være en fordel at rense gummilisterne på maskinen med opvaskemiddel, da det også nogle gange kan afhjælpe luftgener.

Hvis dette ikke har effekt, så anbefales det at få en autoriseret VVS installatør til at kigge nærmere på maskinen, da lugten så måske kan stamme fra rørene.

Du kan læse flere gode råd hos Bolius her.

Hvor varmt skal vandet være?
Opvaskevandet skal minimum være 49 ºC, da vandet minimum skal have denne temperatur for effektivt at kunne opløse eventuelle madrester.
Neophos skriver på deres hjemmeside at du kan kontroller vandtemperaturen i din bolig ved af et glas varmt vand fra køkkenvandhanen og derefter måle temperaturen med et stegetermometer.

Hvis vandet er mindre end 49 ºC varmt, bør du læse i varmtvandsbeholderens brugervejledning eller kontakte en servicetekniker for at justere indstillingerne.

Dette skal du ikke komme i opvaskemaskinen:
Skarpe knive: Forskning.no skriver at opvaskemiddel til opvaskemaskiner er hårdt ved dine knive og den direkte vej til at gøre dem sløve og få dem til at ruste.
Grunden er at maskinopvask er kemisk hårdere sammenlignet med håndopvask, og det kan føre til at din kniv ruster. Det kan også være et problem hvis man har flere forskellige typer metaller i maskinen samtidig. Så derfor er det altid en god idé at vaske dine skæreknive op i hånden.

Køkkenredskaber af træ: Søndagsavisen.dk skriver at enkelte ting af træ kan godt tåle maskinopvask, men generelt skal man forsøge at undgå at vaske det i opvaskemaskinen. Hvis du putter træ i maskinen, risikerer du, at træet bliver skævt og mister sin flotte finish. Hvis det eksempelvis er olieret, så vil olien bliver trukket ud af træet og det vil få et kedeligt og mat look.

Krystalglas: Husk, aldrig at vaske dine krystalglas i maskinen. Krystal er skrøbeligt, og en kombination af varmen fra maskine og maskinopvaskemiddel får krystalglas til at revne og gå i stykker.

Energimærkningen – Hvad er det?
Energimærkningen strækker sig fra D til A+++, hvor A+++ er det mest miljøvenlige mærke en opvaskemaskine kan opnå.
Sparenergi.dk
anbefaler at du vælger A++ eller A+++, når du skal købe ny opvaskemaskine. Udvalget af opvaskemaskiner med gode energimærker er stort, så der er nok at vælge imellem. Opvaskemaskiner med A+++ er som regel til 14 kuverter.

Energimyndigheten.se oplyser at energimærket er beregnet ud fra, at du vasker 280 gange om året med fyldt maskine. Vasker du ikke så ofte, så kan regne med lavere energiforbrug og vasker du oftere så øges energiforbruget.

Husmorekspert giver gode råd 💦
Politiken har udgivet en artikel der omhandler hvordan man får opvaskemaskinen til at vaske helt rent. Her giver husmorekspert Julie Skals en række gode råd, som du nemt selv kan drage nytte af.
Hun fortæller at det vigtigste er at huske at rense filteret jævnligt, samt at man husker at fylde afspændingsmiddel og salt på opvaskemaskinen.

Men der findes også en række husmorråd, som ifølge Julie Skals hjælper opvaskemaskinen til at vaske helt rent hver gang. Hun nævner blandt andet muligheden for at anvende lagereddike til at fjerne kalken i maskinen.
Især hvis du bor i område med meget kalk i vandet, vil du opleve at det er nødvendigt at afkalke maskinen engang imellem.

Man afkalker ved at hælde ca. en halv liter eddike i bunden af en fuld maskine. Desuden hjælper eddiken også med at afkalke eksempelvis glas, som er i opvaskemaskinen samtidig med at du renser med eddike.

Er man meget hårdt ramt af kalk, så kan en anden løsning være at bruge et brev med citronsyrepulver, fortæller Julie Skals. Her skal man blot lægge brevet i skuffen, hvor man normalt ville lægge sine opvasketabs eller pulver.

Du kan læse hele artiklen hos Politiken her.


Godt at vide… 💡

Afspændingsmiddel
Boligmagasinet Idenyt forklarer i en af deres artikler, hvorfor det er en god idé at anvende afspændingsmiddel. Formålet med at anvende dette er at blødgøre vandet, hvilket er vigtigt i tørreprocessen.

Måden afspændingsmiddel fungerer på, er ved at mindske overfladespændingen i vandet, hvilket gør at små vanddråber ikke sætter sig på glas og andre ting, hvor de kan efterlade små striber.

Man skal i øvrigt være opmærksom på at både afspændingsmiddel og salt ofte ikke har den ønsket effekt efter blot en vask, men det ofte kræver to til tre vaskegange, før at man opnår den ønskede effek, skriver idenyt.dk.

Hold din glas pæne
Idenyt giver også gode råd til hvordan du kan holde dine glas pæne. Hvis dine glas eksempelvis bliver ”tåget” og får en hvid mælkeagtig overflade, så kan det skylde skade fra afspændingsmiddel og opvaskemiddel.

Her kan du lægge dine glas i varmt vand, sammen med 2 dl 32% eddikesyre. Denne dosering passer til ca. 1 liter varm vand. Dette kan i nogle tilfælde hjælpe med at få glassene pæne igen. Det er dog desværre ikke altid muligt at redde glassene, hvis de først har taget skade.

Hvis dine glas bliver ramt af ”glaspest”, så kan det være en mulighed at fylde et brev med citronsyre på opvaskemaskinen og vaske glassene ved højeste temperatur. 

Undgå at lægge køkkenknive i opvaskemaskinen
Her uddybes nærmere omkring brug af køkkenknive i opvaskemaskinen.
Norske Dagbladet har skrevet en længere artikel, hvor de forklarer hvorfor at du ikke skal vaske dine køkkenknive i opvaskemaskinen.

I artiklen forklarer de at grunden til at du ikke må lægge dine køkkenknive i opvaskemaskinen, er på grund af det nemt kan give skader i knivstålet, fordi knivene er ligger og vibrerer mod andre metalgenstande. De også, at hvis du har en knviskuffe i din opvaskemaskine, som er lavet specielt til køkkenknive, så kan du dog godt vaske visse køkkenknvive i opvaskemaskinen uden problemer.

Dog bør du være meget opmærksom på ikke at vaske køkkenknive med træskaft, hvilket kan tørre skaftet ud. Et godt eksempel herpå er japanske kokkeknive. Sådanne knive bør du altid vaske i hånden.

Du kan læse hele artiklen her. Hvor du i øvrigt også kan finde gode råd til hvordan du bedst holder dine køkkenknive ved lige.


Opvaskemaskine Test – Disse tests har vi gennemgået:

Tænk 🇩🇰testkilder
Forbrugerrådet Tænk.dk har i 2017 foretaget en stor test af opvaskemaskiner. Her viste testen sig at Bosch og Siemens er de to dominerende mærker, som fik bedst karakterer i testen.

I testen blev der lagt vægt på give maskinerne en samlet karakter ud fra en række parametre, såsom Vaske- og tørreevne, tidsforbrug, energiforbrug, brugervenlighed, lydniveau og håndværksmæssig udførsel. Du kan læse hele testen på Tænk´s hjemmeside her. Bemærk at det kræver et betalt abonnement at få adgang til testen.

Råd&Rön 🇸🇪
Det svenske forbrugermagasin Råd & Rön har i 2017 foretaget en omfattende test af opvaskemaskiner.
Også i denne test viste resultaterne at Siemens og Bosch tog top placeringerne.

I testen blev har man testet opvaskemaskinerne ud fra deres vaskeevne, brugervenlighed, brugsanvisning,lydniveau, tidsforbrug, energiforbrug og samlet håndværksmæssig udførsel af maskinerne.

Du kan læse hele testen på Råd & Rön´s hjemmeside her. Bemærk at det kræver betalt abonnement at læse testen.

Øvrige relevante tests

En af de producenter der meget ofte bliver tildelt topscorer priserne, når der testes opvaskemaskiner er tyske Bosch.

Derfor har vi udarbejdet en Bosch opvaskemaskine test, hvor vi har specielt fokus på modellerne fra Bosch. Her kigger vi nærmere på hvilke modeller der har fået de bedste bedømmelser af eksperterne, samt vi giver dig en komplet oversigt over hvilke forhandlere i Danmark der forhandler modellerne billigst.

Hvis du leder efter en opvaskemaskine der fylder mindst muligt, så kan en bordopvaskemaskine være en optimal løsning, da den ofte kræver så lidt plads at den kan stå i et hjørne på køkkenbordet. I vores bordopvaskemaskine test har vi samlet de modeller der bliver bedst bedømt af eksperterne i forskellige test. Du får naturligvis også her en oversigt over hvor produkterne forhandles billigst, så du kan sikre dig den bedste pris når du handler.