Artiklen indeholder annoncelinks, og er dermed sponsoreret. Læs mere

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund research..., men vi afgrænser os primært til produkter tilgængelige på prisportaler eller annonceplatforme. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Oplistningen er ikke et udtryk for en rangering af produkter, og annonceaftaler kan påvirke placeringen og udvælgelsen af vores produkter – læs mere her. Læs mere

Bedste kokkekniv? Vores bud på de bedste kokkeknive baseret på tests og blandt kunder

MAC BK-80 er udvalgt som kokkekniv bedst i test dansk og svensk uafhængigt testpanel.

Det er en almindelig misforståelse, at alle knive er skabt ens. Og i virkeligheden kan valget af kniv være det, der gør forskellen mellem et middelmådigt og et fremragende måltid. Vidste du f.eks., at mange kokke mener, at den perfekte kniv skal overvejes ud fra ergonomi, bladmateriale, hårdhed og skæftemateriale?

Artiklen her har til formål at hjælpe dig med at få overblik over det store udvalg. Vi har nemlig samlet information fra diverse ekspertkilder for at præsentere vores bud på de 12 bedste knive på markedet.

Vores fremgangsmåde

icon

Sådan vurderer og udvælger vi produkter

Vi sammenligner en række anerkendte produkter og brands. Vi har partnerskaber med mange store forhandlere, og selvom det kan have indflydelse på udvalget af produkter til artiklen, beror vores anbefalinger på redaktionens professionelle vurdering af de bedste produkter.

Vores research-team vurderer produkterne på parametre som:

    1
  • Produkttests fra ekspertkilder og forbrugermagasiner
  • 2
  • Kundeanmeldelser af produktet
  • 3
  • Produktets egenskaber og specifikationer
  • 4
  • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
  • 5
  • Viden og data på, hvad vores læsere foretrækker

Ovenstående bliver holdt op imod pris og kvalitet. Det er vigtigt at nævne, at rækkefølgen ikke repræsenterer en rangering af produkter, men nærmere en gennemgang af nogle af de bedste produkter til forskellige behov.

Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Læs om vores tilgang

Anmeldelser

award

Qookware Gyuto Rose Kokkekniv

specialdesignet kokkekniv med designbeskyttet skæfte

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

star4.9 /5

close

Forbrugsguidens vurdering

Efter at have testet kokkekniven er vi imponerede over dens ydeevne. Det designbeskyttede ergonomiske håndtag ligger godt i hånden, selv efter lang tids brug. Vi oplevede også, at kokkekniven var ekstremt skarp, selv efter 3 måneders brug.

Den eneste ulempe, vi fandt, var, at den ikke tåler opvaskemaskine og endda kan blive ødelagt af varmt/koldt vand, men da håndopvask altid er at foretrække, betragter vi ikke dette som en stor ulempe. I bund og grund er det et sandt mesterværk, designet af professionelle kokke, som bringer high-end restaurantmadlavning ind i dit køkken.

Fordele

  • pros VG-10 stålkerne for øget holdbarhed (skarp selv efter tre måneder)
  • pros Komfortabelt designbeskyttet ergonomisk håndtag
  • pros Ekstremt skarp - skærer gennem tomater kun ved hjælp af sin egen vægt
  • pros Designet af professionelle kokke

Ulemper

  • cons Usikker til opvaskemaskine (kan blive ødelagt)

Specifikationer

  • Klingelængde: 23 cm
  • Vægt: 225 g
  • Stålets hårdhed: 62 HRC
  • Bladmateriale: Damaskus rustfrit stål
  • Håndtag: Rosentræ
  • Total længde: 37 cm

Gyuto kokkekniven fra Qookware’ Rose serie er en kokkekniv produceret i 67 lags rustfrit stål, som derudover er udviklet og testet i samarbejde med professionelle kokke, hvilket for os at se er en ekstra bonus.


Anmeldelse: Produktanalyse af Qookware Gyuto Rose Kokkekniv

Designbeskyttet ergonomisk skæfte i palisandertræ
Vi har testet Qookware Gyuto Rose kokkekniven, som adskiller sig væsentligt fra mange andre kokkeknive på markedet. Kokkekniven har fået specialudviklet et unikt ergonomisk skæfte i palisandertræ i et design, der former sig langt bedre efter hånden. Vi testede kniven i forskellige snitteopgaver og oplevede generelt, at den lå godt i hånden.

De fleste kokkeknive på markedet i dag er den samme vare, hvor der efterfølgende blot er lavet få justeringer. Qookware Gyuto adskiller sig her markant, da den er designet helt fra bunden ved hjælp fra professionelle kokke.

Test af skarpheden
Kokkekniven er skarp, så skal du være meget opmærksom, hvis du ikke er vant til så skarpe knive. Vi testede skarpheden ved at prøve at skære en tomat i skiver – det første vi lagde mærke til var, at vi ikke behøvede at lægge tryk på kniven, da knivens egen vægt var nok til at skære igennem, hvilket vi var meget imponerede over.

Men det vigtigste ved en kokkekniv er ikke hvor skarp, den er, når man modtager den, men hvor skarp den holder sig over tid. Kokkekniven er produceret i VG-10 stål, som er stål med et højt indhold af kulstof. Fordelen ved dette er netop, at kokkekniven holder længere, da den har en helt anden hårdhed end andre modeller. Vi testede kokkekniven over en periode på 3 måneder til diverse snitteopgaver og oplevede den samme skarphed, som da vi modtog den.

En anden god måde at teste kokkeknive på er ved at se hvor tynde skiver, man kan skære. Og vi må blot anerkende at kokkekniven er så skarp, at den kan skære skiver i en tomat på under 1 mm uden problemer, hvilket er imponerende.

Den eneste umiddelbare ulempe vi oplevede ved produktet var, at den ikke kan tåle at komme i opvaskemaskinen, hvilket andre kokkeknive i testen kan.

Læs mere om Qookware Gyuto Rose Kokkekniv
award

ONYX Cookware™ Kokkekniv 20cm

lækker køkkenkniv med et unikt look

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Forbrugsguidens vurdering

ONYX’ 20cm kokkekniv er et godt valg til dig, der er på udkig efter en kvalitetskniv til en overkommelig pris. Det 64 HRC og patenterede hybridkeramiske stål gør kniven holdbar og gør samtidig, at skarpheden holdes i længere tid end de fleste andre knive. Derudover sikrer det skridsikre og ergonomiske glasfiber håndtag et behageligt greb, der ikke glider, selv når det er vådt. Kokkekniven tåler endda opvaskemaskine, hvilket for os at se er et stort plus. Kniven kan se beskidt ud selv efter grundig vask på grund af patina, der opstår ved regelmæssig brug. Det kan give den et lidt rodet udseende efter et stykke tid, men misfarvningen er på ingen måde farlig, og den reducerer heller ikke knivens kvalitet, og derfor er den stadig et godt valg, da den er en kokkekniv af høj kvalitet til en meget attraktiv pris.

Fordele

  • pros 64 HRC, patenteret hybrid keramisk stål
  • pros God vægt i hånden
  • pros Ergonomisk greb med fiberglas og anti-skrid
  • pros Tåler opvaskemaskine
  • pros Rustfri

Ulemper

  • cons Kniven kan fremstå uren, selv efter rengøring

Specifikationer

  • Klingelængde: 20 cm
  • Vægt: 260 g
  • Stålets hårdhed: 64 HRC
  • Bladmateriale: Keramik og stål
  • Håndtag: Skridsikkert glasfiber
  • Total længde: 34 cm

Kokkekniven fra ONYX Cookware™ er endnu ikke inkluderet i officielle eksperttests, men er på trods af det en af de kokkeknive, som forbrugerne efterspørger allermest. Og fordi vi selv har haft kniven i brug i køkkenet, kan vi ud fra egne erfaringer sige, at vi forstår hvorfor den er så populær og efterspurgt. Kokkekniven kan nemlig bruges til en lang række forskellige opgaver i køkkenet, hvad enten du står over for at skulle skære tomatbåde til salaten eller vil skære ananassen i helt tynde, præcise skiver.

Du får en 20 cm lang kniv med en vægt på 248 g, der er opbygget via flere banebrydende hybridteknologier, der gør den både skarp og holdbar, samtidig med at den er nem at håndtere.


Anmeldelse: Produktanalyse af ONYX Cookware™ Kokkekniv 20cm

Fremstillet af hybrid keramisk stål
Knivbladet er fremstillet af hybrid keramisk stål med en titaniumlegering. Både titanium og stål smeltes altså sammen, og selvom belægninger kan ofte falme over tid, undgås problemet her fordi der nærmere er tale om en legering.

Du får derfor de bedste egenskaber fra både stål og titanium, og kniven bliver som resultat ekstra holdbar og skarp. Det afspejles også tydeligt i hårdheden på hele 64 HRC, ligesom knivsæggen på hver enkelt kniv er præcisionsslebet. Eftersom materialet er mere hårdført, kan det også slibes hårdere og skarpere – alt sammen til din fordel.

Nem at håndtere
Kniven er forsynet med et letvægts og ergonomisk, anti-slip glasfiberskæfte, der giver en ideel vægtbalance og kontrol – ligegyldigt hvilke råvarer, du skal skære. Med vægten på 248 g får du desuden en kniv med god tyngde.

Der er kælet for enhver detalje, og skarpheden og holdbarheden er i absolut toppen. Kokkekniven sigter altså mod dig, der vil have de bedste resultater i køkkenet og samtidig går op i, at du har de bedste køkkenredskaber til rådighed i hverdagen. Kniven er dertil omfattet af en 5 års garanti.

Vi har selv testet kniven, og dens komfort i hånden er særligt tiltalende. Den har en god vægt og skarphed, hvilket hjælper den med at glide gennem grøntsager uden besvær. Det er en fordel, da du skal bruge mindre kraft og undgår at blive træt i dine håndled – selv hvis du skal skære store mængder. Desuden finder fingrene let deres plads på håndtaget, da der ikke er kanter at bekymre sig om.

Den mørke æstetik på overfladen skiller sig ud blandt konkurrenterne og giver den et mere “stealthy” udseende. Det betyder dog, at kniven, selv efter rengøring, kan få et “nusset” udseende. Derudover ser håndtaget ud til at være konstrueret af træ, på trods af at det faktisk er af glasfiber. Endelig satte vi pris på, at kniven tåler opvaskemaskine, hvilket mange kvalitetsknive ikke gør – og ifølge vores egen test, har hverken kniven eller håndtaget taget skade.

Læs mere om ONYX Cookware™ Kokkekniv 20cm
award

MAC BK-80 » 755 Kr. hos KitchenOne.dk lige nu (samarbejde med Pricerunner)

kokkekniv med lamineret træskæfte

MAC BK-80
Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Forbrugsguidens vurdering

MAC BK-80 er anerkendt som bedst i test kokkekniv ifølge danske og svenske uafhængige testpaneler. Kniven har en HRC på 59, hvilket vil sige, at den ikke så nemt går i stykker – selv hvis du skærer i hårdere grøntsager. Mht. vedligeholdelse er det vigtigt, at du ikke vasker den i opvaskemaskinen, men i stedet gør det i hånden. Overordnet set er knivens kvalitet høj, den er komfortabel i brug og så er designet super enkelt og pænt.

Modellen har et behageligt håndtag af lamineret birketræ og er velegnet til at skære grøntsager, kød og fisk. Derudover gør kulstoffet, at kniven holdes skarp længe. Den tåler dog ikke fald eller slag i samme grad som andre kokkeknive, hvilket for nogen kan være en ulempe. Men avancerede kokkeknive er alligevel notorisk følsomme over for skader, og du bør altid forsøge at forhindre dem i at flække, bøje eller sløve for meget. Med dette i tankerne anbefaler vi den stadig, især hvis du er på udkig efter en professionel kvalitetskniv.

Fordele

  • pros Komfortabelt håndtag i lamineret birketræ
  • pros Det høje niveau af kulstof holder kniven skarp
  • pros Velegnet til at skære grøntsager og til udskæring af kød og fisk
  • pros Ergonomisk håndtag
  • pros Skæfte i lamineret birk

Ulemper

  • cons Kan ikke holde til fald eller slag

Specifikationer

  • Klingelængde: 13,4 cm
  • Vægt: 196 g
  • Stålets hårdhed: 61 HRC
  • Bladmateriale: Stål
  • Håndtag: Træ
  • Total længde: 33,7 cm

MAC BK-80 er håndslebet i Japan, hvor den er blevet kvalitetskontrolleret inden, den har forladt fabrikken. Du er altså sikret, at kniven fungerer præcis, som den skal, samt at dens skarphed er helt optimal og klar til at gøre dit arbejde i køkkenet meget lettere.


Anmeldelse: Produktanalyse af MAC BK-80

Med MAC BK-80 får du en kniv, der kan bruges til en bred vifte af opgaver i køkkenet. Selve klingen er tynd og skarp og er fremstillet af hårdt rustfrit stål. Det gør, at kniven er forholdsvis robust og holdbar, så den kan klare alt lige fra grøntsager til frugt og kød. Det rustfrie stål har desuden et højt indhold af kulstof, så kniven holdes skarp i længere tid.

Behageligt skæfte
Kokkeknivens bladlængde er på 21 centimeter, og skæftet er behageligt og i lamineret træ med en indfarvet og sort finish. Skæftet er derudover ergonomisk, så du er sikret nem håndtering, uanset hvad der skal skæres.

MAC BK-80 er blevet testet og anmeldt af den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön, hvor de svenske eksperter er begejstrede for kokkekniven, som de begge har kåret som en af testvinderne.

Det har de blandt andet gjort på baggrund af knivens skarphed, håndtering og holdbarhed. Dog gør de opmærksomme på, at kniven er forholdsvis tynd, hvorfor den hurtigt kan ruste, hvis man ikke passer godt på den.

Læs mere om MAC BK-80
award

Qookware Original Series Gyuto

bedste japanske kokkekniv

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

star4.9 /5

close

Forbrugsguidens vurdering

Qookware Gyuto kokkekniv er stilfuld, elegant og holdbar, og den er ikke kun højt vurderet af forbrugerne, men også på Mad & Monopolet, hvor den fik 5/6 stjerner. Derudover kommer den i en flot indpakning, hvilket for os er et ekstra plus, især hvis den skal gives som gave.

En ting, man dog skal være opmærksom på, er, at håndtaget i gennemsnit er mindre end almindelige europæiske knive, hvilket kan tage lidt tid at vænne sig til. Derudover tåler kniven heller ikke opvaskemaskine, da håndtaget kan blive beskadiget. Vi mener dog, at det alt i alt er mindre ulemper, som mere end opvejes af denne smukke kniv i damaskusstål.

Fordele

  • pros Elegant, stilrigtigt og tidløst design
  • pros Damaskusstål med 67 lag
  • pros Holder sig skarp længe
  • pros Kniven pakkes og sendes i en fin gaveæske

Ulemper

  • cons Håndtaget er mindre end på europæiske knive
  • cons Kniven tåler ikke, at komme i opvaskemaskinen

Specifikationer

  • Total længde: 33 cm
  • Klingelængde: 20,5 cm
  • Vægt: 224 g
  • Bladmateriale: Kulstofstål
  • Håndtag: Træ
  • Stålets hårdhed: 62 HRC

Gyoto kokkekniven fra Qookware er en alsidig kniv med lang holdbarhed, som forbliver skarp i lang tid. Knivens vægtfordeling gør den dertil nem at bruge, hvorfor den er oplagt til både professionelle kokke samt almindelige madentusiaster.


Anmeldelse: Produktanalyse af Qookware Original series Gyuto Kokkekniv

62 HRC på Rockwell-skalaen
Den høje score på Rockwell-skalaen viser, at modellen fra Qookware er produceret i god kvalitet.

Kokkekniven fra Qookware er dertil smedet efter damaskus metoden med 67 lag af carbonstål. Det høje carbonindhold betyder, at kniven holder skarpheden i lang tid. Kniven er 62 HRC, fordi de mange lag af stål gør kniven hårdere og mere holdbar.

Kokkekniven er ifølge Rockwell-skalaen mere holdbar end de mest almindelige europæiske køkkenknive, som normalvis får en score på 55 HRC.

Stilrent og elegant design
Kniven er smedet i et stilrent design, der viser de forskellige lag af carbonstål. Skæfte er derudover fremstillet af pakkatræ, hvilket kun giver kniven et endnu mere stilrent udtryk – og så er det ekstremt robust og slidstærkt, så det tåler at blive brugt hver dag i køkkenet. Pakkatræet er desuden vandafvisende, hvilket er ganske praktisk.

Kokkekniven sørger for, at du kan levere flotte resultater i køkkenet, uanset om du skal skære grøntsager, frugt eller kød.

Læs mere om Qookware Original Series Gyuto
award

Gastrotools Gyuto

kokkekniv med ultimativ styrke og skarphed

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

star4.8 /5

close

Forbrugsguidens vurdering

Gyuto kokkekniven er utrolig skarp og ligger godt i hånden. Det skyldes blandt andet det foldede rustfri stål med 66 lag og G10-grebet, som sikrer dig et sikkert og behageligt greb. Kokkekniven har også et elegant design, samtidig med det er holdbart og robust, hvilket giver kniven en stor værdi. Da kokkekniven ligger til den store side, kan den derfor være lidt svær at håndtere, hvis du ikke har så meget erfaring i et køkken.

Vi tror dog på, hvis det er tilfældet, at du meget hurtigt kan vænne dig til kokkekniven og dermed få stor glæde af den. Samlet set mener vi, hvis du leder efter et redskab, som kan hjælpe dig med at finskære dine ingredienser, så vil Gyuto kokkekniv uden tvivl være et godt og langtidsholdbart valg.

Fordele

  • pros Utrolig skarphed
  • pros Ligger godt i hånden
  • pros Elegant design
  • pros Holdbar og robust

Ulemper

  • cons Kan være vanskelig for uerfarne brugere

Specifikationer

  • Klingelængde: 21 cm
  • Vægt: 228 g
  • Stålets hårdhed: 60-61 HRC
  • Bladmateriale: Rustfrit stål
  • Håndtag: G-10 komposit
  • Vægt: 228 g
  • Total længde: ?

Hvis du leder efter en kokkekniv, der kan det hele, så er det Gyuto kokkekniven, du leder efter. Med sin alsidighed og stærke kerne, er der ikke meget, den her kniv ikke kan skære igennem. Det ergonomiske håndtag sørger desuden for, at du kan arbejde behageligt.


Anmeldelse: Produktanalyse af Gyuto kokkekniv

Ikke for nybegyndere
Gyuto kokkekniv er en avanceret kokkekniv, der kan bruges af de mest professionelle såvel som den ivrige hverdagskok. Men det anbefales ikke, at den bruges af nybegyndere, der endnu ikke har styr på diverse skæreteknikker. Det her er nemlig en utrolig skarp og stærk kokkekniv, og derfor er den bedst egnet til dig med erfaring.

Flot og elegant design
Selvom en kniv først og fremmest skal være funktionel, gør et godt design ikke spor. Gyuto er en flot og veldesignet kokkekniv, du stolt kan bruge. Stålets kerne opvarmes, hamres og afkøles flere gange under fremstillingen og er omgivet af 66 lag rustfrit stål, hvilket giver optimal hærdning og bladets karakteristiske “bølgede” udseende.

Det unikke og elegante mønster, der også er karakteristisk for netop den her kniv, gør den desuden ekstra flot, når den hænger på en knivmagnet eller på anden vis er synlig i køkkenet.

Alsidig kokkekniv
Gyuto kokkekniv er med sin stærke stålkerne beregnet til at skære gennem selv det sejeste kød. Men den kan også bruges som et alsidigt redskab – både frugter, grøntsager og urter kan nemt snittes.

Det kan kræve lidt øvelse at få styr på knivens balance, når arbejdet bliver finere, men det er en mulighed, som ikke vil skade eller slide på kniven mere, end hvis du bare skar kød som sædvanligt.

Læs mere om Gastrotools Gyuto
award

Qookware Original Series Santoku

kokkekniv med skæfte i vandafvisende pakkatræ

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Forbrugsguidens vurdering

Santoku fra Qookware Original Series passer godt til dig, der er på udkig efter en slidstærk, præcis og elegant kokkekniv. Kokkekniven er ligesom de andre i serien, som er designet med flere lag af carbon stål, hvilket gør knivene mere slidstærke. Santoku har et unikt japansk design, som er skabt til at skære fisk. Derfor er den lidt kortere med en afstumpet spids og et bredt blad, der også gør kokkekniven fremragende til at skære tynde skiver af grøntsager og kød. Men hvis du er vant til en mere klassisk kokkekniv, kan Santoku kræve lidt tilvænning.

Derudover er håndtaget vandafvisende, hvilket gør kniven meget nemmere at vaske op. Derfor mere vi også, at du får en holdbar kokkekniv i god kvalitet, super slidstærk med et flot japansk design – oplagt til dig, som ønsker at tage din madlavning op på et højere niveau.

Fordele

  • pros 67 lag kulstofstål smedet efter Damaskus-metoden
  • pros 62 HRC
  • pros Skæfte af pakkatræ
  • pros Vandafvisende til håndtering af fisk

Ulemper

  • cons Usædvanlig størrelse, som du lige skal vænne dig til

Specifikationer

  • Total længde: 31 cm
  • Klingelængde: 17,5 cm
  • Vægt: 212 g
  • Stålets hårdhed: 62 HRC
  • Bladmateriale: Kulstofstål
  • Håndtag: Pakka-træ

Den Japanske Santoku kniv fra Qookware er endnu ikke blevet inkluderet i en eksperttest, men kokkekniven er i dag udbredt i store dele af verdenen. Knivbladet måler 17,5 cm, og den sørger for, at du kan skære grøntsager, kød og fisk med stor præcision, når du arbejder i køkkenet.

Hvis du ønsker en kokkekniv, der er praktisk og samtidig elegant, er Santoku kniven er godt valg til dig. Kokkekniven er lavet i et slidstærkt materiale, og knivbladet er smedet, så det danner et elegant udtryk.


Anmeldelse: Produktanalyse af Qookware Original series Santoku

Santoku fra Qookware er lavet af 67 lag carbon stål. De mange lag sørger for at kniven er slidstærk og holdbar, hvilket også ses i knivens 62 HRC.

Sammenlignet med europæiske kokkeknive er den japanske kokkekniv placeret højt på skalaen – en gennemsnitlig europæisk kokkekniv ligger nemlig normalt mellem 50 og 55 HRC.

Skæftet på Santoku er desuden lavet af sammenpresset pakkatræ. I dag bliver Pakkatræ ofte brugt til at lave skæfte til knive. Når træet bliver presset sammen, bliver det hårdt og slidstærkt. Pakkatræ er også vandafvisende, så du kan bruge kniven under madlavningen, selvom du har våde hænder.

Et stilrent knivblad
Santoku kokkekniv er smedet efter Damaskusmetoden, hvor de 67 lag af carbon stål synligt bliver vist frem på knivbladet.

Den japanske kokkekniv er desuden designet i minimalistiske farver, som passer ind i det skandinaviske køkken. Kniven giver derfor både køkkenet et æstetisk flot udtryk, når det er i brug, og når det står i knivblokken.

Santoku kniven er også designet med et knivblad på 17,5 cm. Det er 3 cm mindre end almindelige kokkeknive, som ofte vugger under brug. Santoku kniven er også mindre spids end normale kokkeknive.

Kokkeknivens størrelse og udformning gør den velegnet til præcisionsarbejde, fordi den ikke vugger, når du skærer kød, grøntsager eller fisk. Du kan derfor bruge den til at skære præcist, når du laver mad.

Læs mere om Qookware Original Series Santoku
award

Qookware Bright Series

alsidig kokkekniv med deluxe håndtag

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Forbrugsguidens vurdering

Qookware laver nogle virkelig fornuftige knive af god kvalitet til rimelige priser. Denne model er lavet af high-end 67-foldet Damaskus-stål og har et ergonomisk designet håndtag af platantræ. Den har også en skarp spids, som gør den meget velegnet til håndtering af kød. Prisen er høj, så den er til dig, der gerne vil gøre madlavningen nemmere og nyder at lave mad, så du vil have en god kniv, der holder i lang tid.

Fordele

  • pros 67 lag carbon stål smedet efter Damaskus-metoden
  • pros Håndformet skæfte i Sycamore
  • pros 62 HRC

Ulemper

  • cons Ligger i den dyre ende

Specifikationer

  • Klingelængde: 21 cm
  • Vægt: 218 g
  • Stålets hårdhed: 62 HRC
  • Bladmateriale: Damaskus-stål
  • Håndtag: Træ
  • Total længde: 35.5 cm

Qookware er startet af to nordjyske iværksættere, som ønsker at gøre gode køkkenknive tilgængelige for det brede Danmark. De har et smalt sortiment, men til gengæld sørger de for, at knivene, de forhandler, er i høj kvalitet, og at der er kræset om detaljerne.


Anmeldelse: Produktanalyse af Qookware Bright Series

Kokkekniven er meget alsidig og vil blive et integreret og vigtigt element i dit køkken. Den kan klare alverdens opgaver, men kommer til sin ret, når der skal skæres kød. Kokkekniven egner sig dog ikke kun til det formål, men også til at skære grøntsager, snitte opgaver og alt det, du skal bruge en kniv til i et køkken. Det gør hverdagen nemmere for dig, der gerne vil bruge din kniv til alle mulige slags opgaver og ikke har mulighed for at investere i en masse specialiserede knive.

67 lags carbon
Kokkekniven er i et stilet design. Den lyse farve skiller sig ud fra mange andre knive, men kokkekniven ser ikke kun godt ud, den har også høj hårdhed på 62 HRC og er produceret i 67 lags høj kvalitets carbon stål.

Hårdheden på knivbladet gør, at kniven holder sin skarphed i længere tid end normalt. Det er godt, da du ikke skal slibe kniven så ofte, hvilket vil tære på den. Skæftet på kokkekniven er i sycamore træ, og den er tilpasset din håndform. Sycamore er en robust træsort, og så giver det også kniven dens unikke udseende.

Læs mere om Qookware Bright Series
award

Zwilling Four Star » 379 Kr. hos ComputerSalg lige nu (samarbejde med Pricerunner)

let køkkenkniv med et bredt og skarpt blad

Zwilling Four Star
Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

review1

close
review Bedst til det hele

star4.7 /5

close

Forbrugsguidens vurdering

Zwillings kokkekniv kommer i et tidløst design med et elegant sort håndtag. Trods bladets lidt tykke struktur, som kan føre til at våde fødevarer hænger lidt fast, er kvaliteten stadig helt i top. Kokkekniven benytter SIGMAFORGE®-teknologi, som sikrer dig en ekstrem præcision, når du skærer, hvilket gør den alsidig og egnet til flere opgaver i køkkenet.

Derudover sikrer kokkeknivens ergonomiske håndtag dig et yderst komfortabelt og fast greb – ideelt når du hakker grøntsager. Vi kan derfor også kun varmt anbefale Zwilling til dig, som ønsker en kokkekniv, hvor du virkelig får værdi for dine penge.

Fordele

  • pros FRIODUR®-blad
  • pros Glidende overgang mellem blad og skæfte
  • pros Rustfrit stål med særlig formel
  • pros Ergonomisk

Ulemper

  • cons Bladet er en smule tykt

Specifikationer

  • Klingelængde: 20 cm
  • Vægt: 308 g
  • Stålets hårdhed: HRC
  • Bladmateriale: Carbon steel
  • Håndtag: Plast
  • Total længde: 33 cm

Zwilling Four Star kommer med et ergonomisk håndtag, som sikrer, at du både kan arbejde behageligt og sikkert med kniven. Modellen er derfor et godt valg for folk, der leder efter en holdbar kvalitetskokkekniv.


Anmeldelse: Produktanalyse af Zwilling Four Star

Stærk stållegering
Kokkekniven fra Zwilling har et 20 cm blad af tysk stål med højt kulstofindhold. Bladet er desuden helsmedet og har fået et ishærdet finish, der forstærker materialet og gør knvien ekstremt skarp.

SIGMAFORGE®
Bladet på Zwilling er smedet i ét stykke, hvilket resulterer i, at bladet er tykkere og mere robust, så det generelt holder længere. Samtidig bibeholdes skarpheden også, så du ikke så ofte behøver at bruge en slibesten.

Velegnet til forskellige køkkenopgaver
Den glidende overgang fra blad til skæfte, hvor der også er en fingerbeskytter, gør Zwillings kokkekniv til et alsidigt køkkenredskab, der både er velegnet til at skære grøntsager og kød. Du kan altså benytte kniven til stort set alle slags opgaver i køkkenet nemt og sikkert – og uden at blive træt i hånden.

Læs mere om Zwilling Four Star
award

MAC Ultimate Kokkekniv

velafbalanceret kniv med unikt blad

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Forbrugsguidens vurdering

MAC Ultimate er let i forhold til sin størrelse og byder på god balance og et skarpt, tyndt blad. Den er derfor nem at håndtere og kontrollere, og med bolsteret er risikoen for at du skærer dig reduceret markant.

På grund af det høje kulstofindhold er kniven dog mere tilbøjelig til at ruste end almindelige knive i rustfrit stål, og præcis af den grund bør du altid vaske den i hånden og tørre den af med det samme efter brug. Vælger du at købe MAC Ultimate, får du en ekstrem skarp, ergonomisk og holdbar kokkekniv.

Fordele

  • pros Skarpt og tyndt blad
  • pros Velbalanceret
  • pros Letvægts og behageligt at bruge

Ulemper

  • cons Kan ruste

Specifikationer

  • Klingelængde: 26 cm
  • Vægt: 370 g
  • Stålets hårdhed: 59-60 HRC
  • Bladmateriale: Kulstofstål
  • Håndtag: Træ
  • Total længde: 39 cm

Med kokkekniven, MAC Ultimate, får du et unikt blad fremstillet i kvalitetsstål med et højt kulstofindhold. Designet gør kniven velegnet til dig, der allerede har erfaring med og er vant til traditionelle kokkeknive med et tyndt blad, der præcist snitter madvarene.


Anmeldelse: Produktanalyse af MAC Ultimate

Hybrid design
Kokkekniven har et 23,5 cm langt blad med hybrid design mellem en traditionel japansk knive og et europæisk V-formet blad, hvilket får kniven til at adskille sig en smule fra konkurrenterne. Kanten er buet nok til, at du kan lave vuggende bevægelser, når du f.eks. skal snitte urter, mens spidsen stadig er smal nok til, at du præcist kan lave snit i f.eks. fisk.

Velafbalanceret og med et behageligt håndtag
Knivens bolster gør, at vægten er balanceret nogenlunde i midten, hvilket gør kniven mere behagelig at bruge, især når du skal skære lidt hårdere emner som gulerødder, æbler osv. Dertil giver skæftet i pakkatræ kniven et naturlig look, der oveni købet er markant mere holdbart sammenlignet med andet træ.

Stål med højt kulstofindhold
Stålets hårdhed afgør, hvor hurtigt et blad bliver sløvt, og japanske knive er her kendte for at være blandt de hårdeste knive. Bladet på MAC Ultimate er af molybdæn stål med højt kulstofindhold, som er utrolig slidstærkt og holder skarpheden længe, så du i lang tid kan snitte madvarer uden at bekymre dig.

Læs mere om MAC Ultimate Kokkekniv
award

Global G2 » 549 Kr. hos Alstrøm lige nu (samarbejde med Pricerunner)

bedste Global kokkekniv

Global G2
Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

review1

close
review Bedste værdi

star4.7 /5

close

Forbrugsguidens vurdering

Global G2 har et skarpt blad af stål – ideelt til at skære kød, grøntsager og frugt. Kokkekniven har også en lav vægt, der den nem at vænne sig til og styre. Vi kunne især godt lide designet, som gør kniven tilgængelig for de fleste brugere. Det er mest takket være G2’s ergonomi, men også bladets højde og lethed.

Nogle vil måske mene, at metalhåndtaget er lidt af en ulempe, da gummi og træ giver et mere fast greb, som gør det sværere for kniven at glide ud af hænderne på dig. Her hjælper rillerne på håndtaget på problemet, som giver et bedre greb. Faktisk kan et metalhåndtag være en fordel, da du nemmere kan vaske og gøre kniven ren.

Alt i alt synes vi, at Global G2 er et godt valg for dig, der er på udgik efter en kokkekniv i høj kvalitet – også selvom du ikke har samme færdigheder som en professionel kok.

Fordele

  • pros Du føler, at du har god kontrol over kniven
  • pros Meget skarp og holdbar
  • pros Lav vægt
  • pros Alsidig

Ulemper

  • cons Håndtaget af metal er måske ikke en fordel for alle brugere

Specifikationer

  • Total længde: 32 cm
  • Klingelængde: 20 cm
  • Vægt: 222 g
  • Bladmateriale: Kulstofstål
  • Håndtag: Rustfrit stål
  • Stålets hårdhed: 58 HRC

Global G2 er blevet testet og anmeldt af fem ekspertkilder, hvilket inkluderer The Strategist, Cnet.com, Råd & Rön og Wired.com. Alle eksperter er glade for kokkekniven, som de har givet en god anmeldelse.

I deres anmeldelser skriver de, at kniven er særdeles nem at håndtere samt, at den er lavet i høj kvalitet. Til gengæld er eksperterne mindre vilde med, at Global G2 kan være forholdsvis glat at holde på, hvis den bliver udsat for fugt.


Anmeldelse: Produktanalyse af Global G2

Ifølge eksperterne er Global G2 en god kokkekniv, som mange kan få gavn af at have i deres køkken.

Eksempelvis skriver eksperterne fra The Strategist, at kniven ”har et usædvanligt håndtag”, hvor ”det føles som om, at kniven forsvinder ind i hånden, når man bruger den”. De er derfor glade for, hvor nem kniven er at håndtere.

Dette er eksperterne fra Cnet.com enige i og forklarer ydermere, at Global G2 har et ”helt unikt design”, hvor klingen er lavet af højkvalitetsstål. Wired.com fremhæver ydermere, at kniven er ”rimeligt prissat”, men nævner også, at knivbladets skarphed går ned af bakke efter et par uger.

Ergonomisk design
Med Global G2 får man en kniv med et ergonomisk design. Kniven er fremstillet med et højt blad, så der er god plads til at støtte med knoerne. Dette sikrer, at man altid har en fuld kontrol over kniven.

Derudover muliggør den skarpe hæl, at man kan lave hul i eksempelvis tomater uden, at de bliver mast. Takket være det ergonomiske design kan den bruges af alle i et køkken uanset, hvad enten du skal skære frugter, grøntsager eller kød. Kniven har en HRC på 56-58.

Lavet af rustfrit stål
Global G2 er en populær kokkekniv, der blev tegnet af den japanske designer Komin Yamada i 1985. Målet var at lave en kniv, der både kunne bruges af professionelle kokke og hjemmekokke.

Kniven er derfor lavet af rustfrit stål i høj kvalitet, så den er yderst skarp. Selve knivbladet har en længde på 20 centimeter. Ved køb af kniven bør man desuden være opmærksom på, at den ikke tåler maskinopvask – den skal i stedet vaskes i hånden.

Læs mere om Global G2
award

Wüsthof Classic 4582 » 979 Kr. hos ComputerSalg lige nu (samarbejde med Pricerunner)

kokkekniv med flere længder at vælge imellem

Wüsthof Classic 4582
Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

review4.4 /5

close
reviewAnmeldt 4.4 ud af 5 hos Testbericte

star4.6 /5

close

Forbrugsguidens vurdering

Wüsthof Classic er, som navnet også antyder, en klassisk kokkekniv, når det kommer til design. Knivens form og længde, samt balance og vægt er alt sammen meget bekendt. Hvis du nogensinde har haft en kniv i hånden før, så vil Wüsthof føles meget lige sådan. Det eneste, der faktisk adskiller kokkekniven fra enhver anden, er det avancerede rustfri stål, som kommer i ét stykke, hvilket sikrer dig en meget roboust og skarp kniv. Designet er desuden forstærket af en tyk base, der hjælper med at beskytte dine fingre.

Derfor mener vi også, at alt dette gør kokkekniven til et fremragende valg som din næste kokkekniv, der helt sikkert vil gøre din madlavning meget nemmere og sjovere.

Fordele

  • pros Godt og beskyttende design
  • pros Komfortabel
  • pros Er meget skarp
  • pros Klassisk kokkeknivsform

Ulemper

  • cons Kan ikke vaskes i opvaskemaskine

Specifikationer

  • Klingelængde: 20 cm
  • Vægt: 263 g
  • Stålets hårdhed: 58 HRC
  • Bladmateriale: Rustfrit stål
  • Håndtag: Polyoxymethylen
  • Total længde: 33.2 cm

Både The Telegraph, T3.com og Testberichte.de har testet og anmeldt Wüsthof Classic 4582, som de har givet en god anmeldelse. Dette har de blandt andet gjort, da de er begejstrede for kokkeknivens nemme håndtering samt, at den kan klare flere forskellige fødevarer uden problemer. Til gengæld mener nogle af eksperterne, at Classic 4582 er temmelig dyr.


Anmeldelse: Produktanalyse af Wüsthof Classic 4582

Slidstærk og skarp kniv
Med Classic 4582 får man en slidstærk kniv, der kan bruges til mange forskellige opgaver i et køkken. Da kniven er alsidig, kan den både benyttes til grøntsager, frugt og kød alt efter ønske og behov.

Selve knivbladet har en længde på 20 centimeter, så den er nem at håndtere uanset, om man skal skære eller snitte det ene eller det andet. Den kan dog også fås med andre bladlængder. Kniven har desuden en HRC på 58.

Kniven tåler ydermere at blive vasket i opvaskemaskinen. Det anbefales dog ikke, da det påvirker knivens holdbarhed og skarphed.

Ergonomisk håndtag
Wüsthof Classic 4582 er udstyret med et ergonomisk håndtag, som ligger sikkert i hånden. Selve bladet er fremstillet af rustfrit stål, der er yderst skarpt. Samtidigt er kniven afbalanceret og beskytter hånden optimalt.

Sidst men ikke mindst er kniven lavet i Solingen i Tyskland, hvilket er ens garanti for, at man får en kniv af høj kvalitet. Designet er ydermere stilrent og klassisk, hvorfor man ikke kun får en skarp kniv, men også en flot kniv.

Læs mere om Wüsthof Classic 4582
award

Miyabi 5000MCD » 2.099 Kr. hos ComputerSalg lige nu (samarbejde med Pricerunner)

kokkekniv med høj hårdhed

Miyabi 5000MCD
Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

review4 /5

star4.8 /5

close

Forbrugsguidens vurdering

Miyabi 5000MCD er et fremragende valg for alle, der er på udkig efter en kniv af højeste kvalitet. D-formen giver et ergonomisk greb, og de 101 lag hærdet stål gør den holdbar og modstandsdygtig over for stort set al slitage. Santokukniven har et japansk inspireret design og er blandt de hårdeste, vi har kunnet finde, med et blad af damaskusstål, som næsten med sikkerhed ikke vil flosse eller blive sløvt efter et par måltider. Prismæssigt ligger den i den dyre ende, men en langtidsholdbar kniv kan holde i årevis, årtier, selv med korrekt vedligeholdelse, så den vil sandsynligvis ende med at være en billigere løsning i det lange løb.

Fordele

  • pros D-formen giver et ergonomisk greb
  • pros Består af 101 lag hærdet stål
  • pros Har et unikt og elegant damasceret design

Ulemper

  • cons Ligger i den dyrere end af prisskalaen

Specifikationer

  • Klingelængde: 18 cm
  • Vægt: 178 g
  • Stålets hårdhed: 63 HRC
  • Bladmateriale: Stål
  • Håndtag: Træ
  • Total længde: 31,9 cm

Miyabi 5000MCD er designet med et skæfte af masurbirk og har derfor, ligesom bladet, et unikt mønster. Kniven er ideel til kokke, der skal bruge en kniv med høj hårdhed.


Anmeldelse: Produktanalyse af Miyabi 5000MCD

Yderst behagelig kniv, ifølge eksperterne
Ifølge eksperterne er Miyabi 5000MCD en ”fremragende kniv, der passer godt ind i et ethvert køkken”. Eksempelvis skriver eksperterne fra Good Housekeeping Institute, at kniven ”er en smuk tilføjelse til enhver køkkenskuffe”.

Eksperterne fra Good Housekeeping Institute fremhæver ydermere, at kniven ”skærer både nemt og rent og kan skære ekstra tyndt”. Wired.co.uk hæfter sig ligeledes ved, at man med Miyabi 5000MCD ”opnår et solidt greb om kniven” samt, at ”den er en af de mest behagelige knive på markedet”. Til gengæld nævner eksperterne, at 5000MCD kun kan håndvaskes, hvilket de er en smule skuffede over.

Alsidig kniv
Med 5000MCD får man en alsidig kniv, der er forsynet med et skaft fremstillet af Masur-birketræ. Selve udformningen af håndtaget er D-formet, hvilket sikrer, at grebet er ergonomisk, så kniven ligger godt og sikkert i hånden.

Kniven er ydermere velegnet til både hjemmekokke og professionelle kokke og kan bruges til de fleste typer af madvarer. Det vil sige, at man kan bruge kniven til alt lige fra grøntsager til frugt og kød.

Skarp kniv af førsteklasses stål
Miyabi 5000MCD er en slidstærk og skarp kniv med en CRYODOR-klinge. Det vil sige, at stålet er blevet hærdet via en is-hærdning, der foregår ved -196 grader. Herved er stålet ekstra skarpt.

Derudover omkranses knivens kerne af 100 lag førsteklasses stål med varierende hårdhedsgrader af ståltypen MC63. Man er derfor sikret, at kniven forbliver skarp i lang tid. Sidst, men ikke mindst, har 5000MCD en HRC på 63.

Læs mere om Miyabi 5000MCD

Overblik: Stor sammenligning af de udvalgte 12 bedste kokkeknive

Qookware Gyuto Rose Kokkekniv
ONYX Cookware™ Kokkekniv 20cm
MAC BK-80
Qookware Original Series Gyuto
Gastrotools Gyuto
Qookware Original Series Santoku
Qookware Bright Series
Zwilling Four Star
MAC Ultimate Kokkekniv
Global G2
Wüsthof Classic 4582
Miyabi 5000MCD

Bladmateriale

Håndtag

Vægt

Stålets hårdhed

Klingelængde

Total længde

question-specif

Hvad du skal overveje, før du køber kokkekniv

Vægt

Vægt er et ofte overset aspekt af knive, men det er faktisk ret vigtigt – især hvis du f.eks. skal snitte mange grøntsager. Mens en tungere kniv er mere effektiv til helt lavpraktisk at skære med, er en lettere kniv bedre til at hakke med. I den forbindelse er det også relevant at nævne, at lettere knive typisk er lettere at håndtere, hvilket gør dem oplagte til dig med mindre erfaring.

Derudover er lettere knive også brugbare, hvis du skal snitte en helt masse – på den måde undgår du nemlig trætte håndled. Hvis du skal skære gennem hårde rodfrugter eller kød, er en tungere kniv dog bedre. I sidste ende er den mest ideelle vægt den, der føles bedst for dig.

Bladets materiale

Når du køber en kokkekniv, skal du også tænke på bladets materiale. Der findes forskellige typer materialer, og de har hver især deres fordele og ulemper. Eksempelvis er carbonstål (eller kulstofstål) hårdere og skarpere end rustfrit stål, men det er til gengæld ikke så modstandsdygtigt over for rust.

Hvis du er på udkig efter den skarpest mulige kniv, er carbonstål et godt valg, men det kræver også mere vedligeholdelse end andre typer stål.
Rustfrit stål er et populært valg til kokkeknive, fordi det er holdbart og relativt skarpt. Det kan dog være svært at slibe.
Damaskusstål er en type mønstersvejset stål, der er meget skarpt og ser smukt ud. Det er meget almindeligt hos japanske knive.
Keramikknive er lette og ekstremt skarpe, men de er også skrøbelige og kan ikke slibes derhjemme.

Håndtaget

Håndtaget, eller skæftet, er typisk fremstillet af træ, metal, plast eller sammensatte materialer. Fra et vedligeholdelsesmæssigt synspunkt anbefales håndvask altid for enhver kvalitetskniv. Opvaskemaskinen kan nemlig få et skæfte i træ til at tørre ud og knække med tiden. De fleste moderne knive træskæfte har dog en let klar plastbelægning for at beskytte dem – dog anbefales håndvask stadigvæk.

Når du vælger en kokkekniv, skal du huske på, at de fleste knive er velegnede til både højre- og venstrehåndede, da den dobbelte skråkant gør begge sider kantede og skarpe. Men nogle knive, især brødknive, har normalt kun én enkelt skråkant, hvilet betyder, at bladet kun er skarpt ned langs højre side.

Pris

Dyrere knive koster omkring 1.500 kr. og er typisk fremstillet af kvalitets materialer, f.eks. carbonstål. Budgetalternativer ligger på 400-500 kr. og er for det meste fremstillet af keramisk eller rustfrit stål. Det, du skal tænke på, er, hvad du vil bruge kniven til.

Hvis du skal bruge den til daglig madlavning, så er billigere knive ganske fine, men skal du derimod bruge den i mere professionelle sammenhænge, er det klart det værd at investere lidt ekstra i en premium kniv.

Bruger- og ekspertanmeldelser

Brugeranmeldelser kan være nyttige, når du prøver at finde ud af, om en kokkekniv er den rigtige for dig. Du kan nemlig få en idé om andres oplevelser med kniven, og hvor komfortabel de synes, den er, hvilket hjælper dig meget, hvis du køber online. Ekspertanmeldelser kan derimod være nyttige, hvis du vil vide mere om konstruktionen og kvaliteten af de kokkeknive, du overvejer at købe. Eksperter har ofte erfaring med en række forskellige brands og kan derfor give dig indsigt i hvilke knive, der klarer sig bedst.

Det skal du se efter, når du køber en kokkekniv

Er du på udkig efter en ny kokkekniv? Så er der flere ting, du skal se efter samt være opmærksom på, så du ender med den bedste kniv til dine behov.

Derfor finder du her et overblik over hvilke to ting, du altid bør kigge på inden køb af en ny kniv.

Hvilke materialer er kniven fremstillet af?

Noget af det første, du bør tage et kig på, er selve materialerne.

Hvis knivbladet er hårdt og af høj kvalitet, kan du være sikker på, at du får en kniv, der holder i mange år frem og som holder sig skarp.

Desuden skal du også tage et kig på, hvad skæftet er fremstillet af. Her skal du helst finde en kniv med et vandafvisende, ergonomisk og skridsikkert håndtag.

Hvad er knivens pris?

I mange tilfælde hænger pris og kvalitet sammen. Og det gælder også, når det kommer til kokkeknive. Vælger du en kniv af høj kvalitet, reflekteres det i også i prisen.

Vil du at læse mere om, hvad du skal se efter, når du køber en kokkekniv, kan du klikke ind her og læse følgende artikel fra Bonappetit.com eller denne fra BBCgoodfood.com.

Hvad kendetegner en kokkekniv?

En kokkekniv er et af de vigtigste redskaber i et køkken. De fleste foreslår, at du blot skal købe den bedste kniv, du har råd til – men det er ikke til megen hjælp, medmindre du ved, hvad der gør en kniv bedre end en anden samt, hvad der overhovedet kendetegner en kokke kniv. I denne artikel fra Thespruceeats.com kan du læse mere om de forskellige kendetegn.

Knivbladet

De bedste køkkenknive er lavet af rustfrit stål med et højt kulstofindhold. Dette er meget hårdt stål, som sikrer, at kniven forbliver skarp i lang tid samt, at den ikke ruster hurtigt.

Knivbladet måles i centimeter og er typisk 18-20 cm langt, men der findes også andre længder.

Håndtaget

Håndtaget er den del på kniven, som du har mest kontakt med. Derfor skal du sørge for, at håndtaget er behageligt og ligger godt i din hånd.

Mange kokkeknive har i dag et håndtag, som er lavet af træ. Dog er det også muligt at finde kokke knive med håndtag, som er produceret af enten plast eller gummi. Der er fordele og ulemper ved alle former for materialer, hvorfor du skal vælge det materiale, du foretrækker.

Tangen

Som tidligere nævnt er de bedste kokkeknive smedet af højkvalitetsstål, der løber gennem hele knivens længde. Det betyder, at stålet strækker sig helt ind i håndtaget.

Den del af stål, som er inde i håndtaget, kaldes tangen. Hvis stålet går hele vejen til slutningen af håndtaget, kaldes det en fuldtange-kniv. Det sikrer, at kniven er mere balanceret, hvilket gør, at kokkekniven er nemmere at bruge. En god kokkekniv er fremstillet på denne måde.

Kniv-guide: Har du styr på de forskellige køkkenknive?

Mangler du nye knive i dit køkken, men er du usikker på hvilken kniv, du skal vælge? Der findes et utal af knive på markedet, der er velegnede til forskellige formål. Derfor kan det være svært at overskue, om du skal vælge den ene eller den anden kniv. Her får du et overblik over de forskellige knivtyper på markedet baseret på en artikel fra Samvirke.dk og en fra Gastrofun.dk.

Kokkeknive

Hvis du kun skal bruge en enkelt kniv, er det en fordel at vælge en kokkekniv. Sådan en kniv er nemlig funktionel og alsidig, da den kan bruges til et hav af råvarer. Den kan anvendes til alt lige fra kød til grøntsager, frugter m.m.

Kokkeknive kommer i mange forskellige størrelser, men er især kendetegnet ved deres skarpe og hårde knivblad. Sommetider kommer kokkeknive også med et luftskær på bladet.

Urteknive

En urtekniv er en mindre og kort kniv med et yderst spidst knivblad. Selve skæftet er forholdsvis småt, så det er nemt at bruge kniven.

En urtekniv er ideel til mindre skæreopgaver, hvor du ikke behøver at bruge et skærebræt. Det kan eksempelvis være oplagt at bruge en urtekniv, hvis du skal fjerne kernehuset i en frugt eller skære en champignon.

Brødknive

Brødknive er – som navnet antyder – gode til at skære i brød. Dette er en kniv, som de fleste husstande i dag gør brug af, da mange af os spiser brød hver eneste dag.

En brødkniv er forsynet med et langt blad, så du nemmere kan ”save” brødet, når du skærer det over. Herved behøver du ikke at bevæge din hånd meget frem og tilbage, da det i stedet sker med lange og glidende bevægelser.

Dog kan du også bruge en brødkniv til andet end brød. En brødkniv er blandt andet også god til at hakke chokolade eller nødder.

Grøntsagsknive

Grøntsagsknive er velegnede til at skære frugter og grøntsager. Denne kniv kan både benyttes til de bløde grøntsager samt de mere hårde grøntsager.

Knivbladet er forholdsvis bredt samt let buet, så du opnår en mere vuggende bevægelse, når du skærer.

Filetknive

En filetkniv er perfekt, når du skal filetere en fisk. Denne type kniv er forholdsvis lang og smal og kommer med et fleksibelt blad, der nemt glider henover fiskeben uden, at de bliver skåret over.

Det er ikke nemt at filetere en fisk med andre former for knive. Derfor er det en god idé, at du har denne kniv i dit køkken, hvis du er vild med at tilberede fisk derhjemme.

Forskærerknive

En forskærerkniv – også kendt som en trancherkniv – er oplagt til at skære en steg med. Kniven har et langt og spidst blad. Den buer en smule indad mod spidsen i både ryggen og i skæret. Længden på knivbladet er som regel mellem 20-25 centimeter.

Universalknive

En universalkniv er en forholdsvis slank kniv med en ryg, der er let buet ved spidsen. Sådan en kniv kan bruges til et hav af opgaver i et køkken, da den ikke er velegnet til kun en bestemt opgave.

Den kan derfor bruges til både at hakke, snitte, skære, skrælle m.m. Det vil sige, at en universalkniv er en god allround kniv, du kan have i dit køkken.

Lakseknive

En laksekniv er forsynet med et fleksibelt og langt knivblad, hvor spidsen er en smule afrundet. Det gør, at den er særdeles velegnet til at skære laks, hvis du vil have tynde og pæne skiver. Dog kan kniven også sagtens bruges til andre typer fisk såsom torsk eller ørred.

Slagterknive

Slagterknive benyttes til at udskære og partere råt kød. I dag er der ikke mange, som har sådan en kniv derhjemme, da de fleste ikke laver deres egne udskæringer. Kødet er typisk allerede skåret på forhånd, når du køber det i et supermarked.

Sådan vedligeholder du dine knive

Vedligeholder du dine knive på den bedst mulige måde, er du sikret, at de forbliver skarpe og fungerer optimalt i lang tid. Der er ingen grund til hele tiden at udskifte knivene, så længe du vedligeholder dem korrekt.

Men hvordan vedligeholder du så dine knive? Det skal du gøre på følgende måde ifølge Scanpan.dk og Gastrotools.dk.

Håndvask altid dine knive

Efter du har brugt en kniv, er det vigtigt, at du vasker og tørrer den lige med det samme. Er kniven eksempelvis fremstillet af kulstofstål, vil den være tilbøjelig til at ruste. Derfor er det vigtigt, at du altid vasker og tørrer kniven lige efter brug.

Du bør altså aldrig vaske dine knive i opvaskemaskinen.

Beskyt dine knive i køkkenskuffen

Er dine knive placeret i en køkkenskuffe, bliver de hurtigere beskadiget, fordi de f.eks. kommer i kontakt med andre skarpe genstande eller stålgenstande.

Dette kan have en effekt på knivenes skarphed. For at skåne dine knive mest muligt bør du altid have noget, som beskytter knivene. Du kan også vælge at placere dem i en knivblok eller hænge dem op på en magnet.

Tips til vedligeholdelse af dine knive

Nu er du bekendt med, hvordan du skal vaske og opbevare dine knive på den bedst mulige måde for at holde dem skarpe og brugbare i mange år. Dog er dette ikke nok. Du skal nemlig også sørge for at vedligeholde dem på andre måder.

Sørg for at slibe dine knive

Dine knive vil på et eller andet tidspunkt blive sløve. Et sløvt knivblad er ikke kun irriterende at skære med, det øger også risikoen for ulykker. Derfor er det en fordel, at du regelmæssigt sliber dine knive, når du ikke føler, at de er lige så skarpe, som de tidligere var.

Pas godt på håndtaget

Det er ikke kun knivbladet, du skal vedligeholde. Knivens håndtag er ligeledes noget, du bør vedligeholde. Har dine knive et træhåndtag, kan du behandle det med en smule olie, når der et gået et par måneder. Er håndtaget fremstillet af noget andet, skal vedligeholdelsen tilpasses efter dette.

Hvad er Rockwell-skalaen?

Når du køber en kniv, vil du ofte se betegnelsen HRC og så et tal. Ifølge en artikel fra Knifeart.com måles et knivblads hårdhed på Rockwell-skalaen. Skalaen blev opfundet af Stanley og Hugh Rockwell i starten af 1900-tallet, da de ville teste forskellige materialers hårdhed.

Der findes flere skalaer, som materialers hårdhed måles på. Er der tale om et knivblad, vil det blive målt på C-skalaen. HRC er derfor betegnelsen for hårdhed på Rockwell-skala C.

Det vil altså sige, at HRC fortæller dig noget om knivens hårdhed. Hvis HRC-tallet er lavt, betyder det, at stålet er blødere, mens et højere tal betyder, at stålet er hårdere. Alle former for stål har hver deres optimale hårdhedsniveau – og derfor er det ikke nødvendigvis et højere tal, som er det bedste.

Japanske eller tyske knive – Hvad er bedst?

I mange år har både Japan og Tyskland været kendt for deres knive. Begge lande er i dag også hjemsted for nogle af de mest populære og bedste mærker inden for knive.

Når det kommer til tyske og japanske knive, er der rent faktisk ikke den største forskel. Du kan i hvert fald være sikker på, at du ender med en kniv i høj kvalitet.

Skal jeg vælge japansk eller tysk?

Japanske producenter anvender typisk kulstofstål til fremstillingen af deres knive. Dette er et ultimativt materiale til knivblade, da det sørger for, at kniven forbliver skarp i lang tid. Samtidigt har de typisk en hårdhed på cirka 60 eller 61 på Rockwell-skalaen.

Tyske knive produceres normalt af rustfrit stål og har en hårdhed, der som regel er på mellem 56 og 58 på Rockwell-skalaen. Da rustfrit stål indeholder krom, er hårdheden typisk lavere hos tyske knive sammenlignet med japanske knive.

Den største forskel mellem disse to typer af knive er derfor, hvad de er produceret af. Om tyske knive eller japanske knive er bedst er ikke sådan lige at svare på. I bund og grund kommer det an på dine egne præferencer.

Vil du vide mere om tyske og japanske knive, kan du klikke ind her og læse denne artikel fra Tastingtable.com eller denne fra Gearpatrol.com.

FAQ

Hvilke knive bruger professionelle kokke?

Det er forskelligt fra kok til kok, hvilke knive de foretrækker at bruge. Dog er brands såsom Global, ONYX Cookware™ og Qknives ofte ganske populære blandt de professionelle kokke.

Er knive i en højere prisklasse pengene værd?

Hvorvidt knive i de højere prisklasser er pengene værd eller ej kommer an på, hvor glad du er for at være i køkkenet. Elsker du at lave mad, og vil du gerne hele tiden udfordres, bør du bestemt overveje en dyrere kniv.

Hvad er forskellen på en kokkekniv og en Santoku kniv?

Teknisk set er en Santoku kniv en bestemt type kokkekniv, som kræver en helt speciel udskæringsteknik. Kniven skal nemlig skæres igennem fødevarer i stedet for at blive vippet op og ned.

Hvad bruges en kokkekniv til?

En kokkekniv er generelt kendetegnet ved, at den kan bruges til mange forskellige fødevarer. Den er altså ikke specifikt udviklet til at udføre én bestemt udskæring, men den kan derimod klare mange forskellige opgaver, herunder hakning af grøntsager, udskæring af kød m.m.

Test og anmeldelser af kokkeknive anvendt i artiklen

OBS: Selvom følgende kilder har været anvendt i forbindelse med artiklen siden publicering, kan der som følge af udgåede/slettede produkter være kilder, der ikke længere anvendes. Det skyldes tekniske problemer, og vi arbejder lige nu på at forbinde alle henvisninger til kilder med reference, samt slette gamle kilder (April 2024).

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.

I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

Ekspert- og testkilder

Cnet.com

Det amerikanske magasin Cnet.com beskæftiger sig primært med emner inden for elektronik og teknologi. På siden kan der både findes nyheder, guides, artikler samt tests af produkter. Her har Cnet.com testet nogle af de bedste kokkeknive på markedet heriblandt Global G2, som de har kåret som ”Best lightweight knife”. Du kan læse hele anmeldelsen her.

Equipcook.com

Equipcook.com er en amerikansk blog, der leverer information og anmeldelser af produkter, der bruges i køkkenet. I denne omgang har de testet og anmeldt ToJiro Japan DP F-808, som de har givet en anbefaling. Ønsker du at læse hele anmeldelsen, kan du klikke ind her.

Good Housekeeping Institute

Det britiske magasin Good Housekeeping Institute leverer et væld af brugbare guides, tips og inspiration om alt, der omhandler hus og have. De tester og anmelder også et hav af forskellige forbrugerprodukter. I denne omgang har de britiske eksperter testet og anmeldt Miyabi 5000MCD, som de har givet 87 ud af 100 point. Du kan læse hele anmeldelsen her.

Råd & Rön

Den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön beskæftiger sig med det svenske forbrugerliv. Dette inkluderer tests af forbrugerprodukter såsom kokke knive. Her har Råd & Rön testet MAC BK-80, Global G2, Miyabi 7000D Gyutoh, Wüsthof Classic 4596 og Kai Shun Classic. Du kan læse anmeldelsen af kokkeknivene på Råd & Röns hjemmeside her.

Læg dog mærke til at fuld adgang til testens resultater kræver et abonnement. Hvis der kun ønskes at se resultatet af en enkelt test, kan der købes adgang til testene enkeltvis.

T3.com

Det amerikanske magasin T3.com beskæftiger sig hovedsageligt med emner inden for teknologiens verden. På siden kan der findes alt lige fra brugbare artikler til gode råd og guides. De tester også forskellige forbrugerprodukter, hvor de her har lavet en test af nogle af de bedste kokkeknive på markedet heriblandt Wüsthof Classic 4582. Ønsker du at læse hele anmeldelsen, kan du klikke ind her.

Testberichte.de

Det tyske testmagasin Testberichte.de tester og anmelder forbrugerprodukter, som de vurderer på baggrund af forskellige kilders anmeldelser og tests. Herefter videreformidler de resultaterne til forbrugerne, så det er nemmere at finde det bedste produkt til hjemmet. Her har de testet Wüsthof Classic 4582, som de har givet en anbefaling. Du kan læse hele anmeldelsen her.

The Strategist

The Strategist er en del af New York Magazine, der beskæftiger sig med alt lige fra at finde de bedste tilbud til at lave købeguides og produktanmeldelser. I denne omgang har The Strategist testet og anmeldt nogle af de bedste kokkeknive på markedet heriblandt Global G2, som de har kåret som testvinder. Ønsker du at læse hele anmeldelsen, kan du klikke ind her.

The Telegraph

Den britiske avis The Telegraph kan findes i både en fysisk version samt i en online version. Denne avis leverer artikler og nyheder hver eneste dag fra både ind- og udland. Derudover skriver de om sport, underholdning, livsstil, forbrug, kultur, økonomi og meget mere.

De tester og anmelder også en bred vifte af forbrugerprodukter såsom kokkeknive. I denne omgang har de testet syv af de bedste køkkenknive på markedet, hvor Wüsthof Classic 4582 og Kai Shun Classic er iblandt. Du kan læse hele anmeldelsen her.

Wirecutter.com

Det amerikanske magasin Wirecutter.com tester og anmelder de bedste teknologiprodukter, apparater, gadgets og meget mere. Dette gør de, da de ønsker at hjælpe forbrugerne med at finde de helt rigtige produkter. I denne omgang har de testet nogle af de bedste kokkeknive på markedet heriblandt de to knive ToJiro Japan DP F-808 og Wüsthof Classic 4596. Ønsker du at læse hele anmeldelsen, kan du klikke ind her.

Wired.co.uk

Wired.co.uk er et britisk testmagasin, der dækker en lang række af emner såsom design, arkitektur, kultur, økonomi, politik og filosofi. Derudover tester og anmelder de også forskellige forbrugerprodukter såsom kokkeknive. Her har de lavet en stor test af flere knive heriblandt Miyabi 5000MCD, som de har givet 8 ud af 10 stjerner. Ønsker du at læse hele anmeldelsen, kan du klikke ind her.

Mad & Monopolet

Mad & Monopolet er en dansk blog med fokus på alt, hvad der rører sig i den kulinariske verden. Det gælder både madlavning, restauranter, drikkevarer, menuer, tilbehør og udstyr til køkkenet med mere. Madbloggerne foretager af og til tests i forbindelse med køkkenredskaber, og her gælder det en undersøgelse af 6 knive fra mærket Qknives. Du kan læse testen i sin helhed hos Mad & Monopolet.

Kundeanmeldelser

Amazon

Amazon er en multinational teknologivirksomhed, der er kendt for sin online shoppingplatform. Amazon blev grundlagt i 1994 af Jeff Bezos og er vokset til at blive en af verdens største detailhandlere med en tilstedeværelse i over 200 lande. Ud over sin online markedsplads har Amazon også udvidet til forskellige andre områder, herunder cloud computing, digital streaming og kunstig intelligens. En anden vigtig funktion hos Amazon er deres brugeranmeldelsessystem, som giver kunderne mulighed for at give feedback og bedømme de produkter, de har købt. Dette system giver værdifuld information til andre potentielle købere og hjælper dem med at træffe informerede beslutninger om deres køb. Anmeldelser kan også sorteres efter forskellige kategorier, såsom mest nyttige eller seneste, for at hjælpe kunderne med at finde den mest relevante feedback.

Du kan læse, hvad brugerne siger om Zwilling Four Star her.

question

Har du spørgsmål?

Står du og har spørgsmål til noget i vores artikel er du meget velkommen til at skrive til os på kontakt@obsidianmedia.dk

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme