Luftrenser guide – Find de bedste luftrensere

3

For at komme indendørs luftforurening til livs, så gælder det naturligvis om at lufte ud, både grundigt og ofte, ligesom det også er vigtigt at gøre ordenligt rent. Er rengøring og udluftning ikke tilstrækkeligt, så kan det for mange være en god løsning at supplere med en luftrenser.

Nedenfor finder du en gennemgang af nogle af de bedste luftrensere på markedet netop nu. Ingen af modellerne har indgået i officielle tests, da der simpelthen ikke er lavet nogle for luftrensere. I stedet har Forbrugsguiden kigget nærmere på, hvilke modeller der er bedst bedømte og mest populære blandt forbrugerne. Derudover har vi kigget på, hvad forskellige allergiorganisationer og eksperter anbefaler samt tests af luftrensers mekanik, formåen og effektivitet over for forurening i luften generelt.

Denne luftrenser guide indeholder:

🔸 Gennemgang af de bedste luftrensere på markedet netop nu
🔸 En guide der viser dig, hvad du børe overveje inden du investerer i en luftrenser
🔸 En guide til at opnå et sundt indeklima
🔸 Hvordan virker en luftrenser
🔸 Hvad skal du være opmærksom på, når du vælger din luftrenser

Bemærk venligst, at Forbrugsguiden ikke selv tester produkter, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.


Woods Elfi-150 

Woods Elfi 150

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
2.099,00 Kr. 0,00 Kr. 2.099,00 Kr. Læs mere
2.199,00 Kr. 0,00 Kr. 2.199,00 Kr. Læs mere
2.499,00 Kr. 0,00 Kr. 2.499,00 Kr. Læs mere
2.995,00 Kr. 0,00 Kr. 2.995,00 Kr. Læs mere
2.999,00 Kr. 0,00 Kr. 2.999,00 Kr. Læs mere

 

Denne luftrenser fra Woods er yderst lydsvag under drift og kan anvendes i lokaler på op til 30kvm. Den er særligt udviklet til brug i soveværelser og med et støjniveau på kun 25 dB, så er det ikke luftrenseren, som vil holde dig vågen om natten. Til sammenligning, så går tærsklen for hvad der er hørbart ved 20 dB. Udover et lavt støjniveau, så har luftrenseren også et lavt energiforbrug, som yderligere gør den ideel til at køre over lange perioder – eksempelvis om natten.

Woods Elfi-150 renser luften for skadelige partikler via det patenterede Active Ion HEPA filter, som under brug oplades af luftrenseren. Derved tiltrækkes eksisterende ioniserede luftpartikler og på den måde renses luften. Modellens filter har, ifølge producenten selv, en filtreringskapacitet på 99.98% ned til partikelstørrelse 0,0003mm., hvilket er 50 gange mindre end bakterier. Hvis du udskifter dit Active Ion Hepa filter mindst én gang om året, så kan du få op til 10 års garanti på luftrenseren. Du kan læse mere om garantien på Woods’ egen hjemmeside.

Elegant design og tryg anvendelse

Selve kabinettet og alle indre dele i luftrenseren er udformet i pulverlakeret metal. Det betyder, at der ikke bliver afgivet nogle allergifremkaldende dampe fra blødgørende kemikalier, som der normalt anvendes i plastkabinetter, og at du derfor trygt kan anvende luftrenseren uden at skulle bekymre dig om dette. Ifølge producenten selv, så bliver der heller ikke udledt skadeligt ozon fra luftrenseren og du kan derfor trygt anvende den, uden at bekymre dig om dette.

Luftrenseren har et enkelt og elegant design og kan monteres både på væggen eller bruges stående. Luftrenseren leveres som ophængsmodel, men hvis det ønskes, så kan man tilkøbe ben og dermed have den stående frit. Modellen har kapacitet til at rense op til 150m3 luft i timen og skaber derved effektivt et renere og sundere indeklima, som er fri for luftbårne partikler såsom pollen og andre allergener.

Med modellen fra Woods får du en enkel og elegant luftrenser, som effektivt renser luften og sørger for et godt indeklima. Luftrenserens design er desuden så neutralt, at du nemt kan placere den der hvor du ønsker uden, at den tiltrækker sig den store opmærksomhed.

Udvalgte fordele ved Woods Elfi-150:

🔵 Meget lydsvag under brug
🔵 Lavt energiforbrug
🔵 Filtreringskapacitet på 99.98%
🔵 Velegnet til lokaler på op til 30kvm
🔵 Ingen udledning af ozon

Nedenfor kan du se en kort præsentation af Woods Elfi-150 samt en illustration af, hvor luftrenseren fungerer:

https://www.youtube.com/watch?v=ubs5QZFAORE

Philips AC4080/10 Air Combi

Philips AC4080-10 Air Combi

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
2.345,00 Kr. 0,00 Kr. 2.345,00 Kr. Læs mere
2.399,00 Kr. 0,00 Kr. 2.399,00 Kr. Læs mere
2.399,00 Kr. 0,00 Kr. 2.399,00 Kr. Læs mere
2.399,00 Kr. 0,00 Kr. 2.399,00 Kr. Læs mere
2.479,00 Kr. 0,00 Kr. 2.479,00 Kr. Læs mere
2.499,00 Kr. 0,00 Kr. 2.499,00 Kr. Læs mere

 

Denne model fra Philips er en kombineret luftfugter og luftrenser. Den både renser luften og fjerner luftbårne allergener samtidigt med, at den sørger for at bevare den ideelle luftfugtighed i rummet. På grund af sine kombinerede funktioner med både rens og fugt, så er denne model særligt velegnede til hjem med allergikere.

Modellen er velegnet til rum på op til 45kvm og er udstyret med et kombineret HEPA og aktivt karbonfilter, som sørger for fjernelse af støv, pollen, gasser og bakterier i det rum hvor den befinder sig. Modellen har desuden en 3-trins indikator, som via en lille lampe tydeligt viser luftkvalitetsniveauet.

Et blåt lys indikerer god luftkvalitet, lilla indikerer moderat kvalitet og en rød lampe indikerer dårlig luftkvalitet. En indbygger sensor måler luftkvaliteten og vælger automatisk den relevante farve til luftkvaliteten. Modellen giver dig også mulighed for selv at indstille, hvor følsom sensoren skal være. Dette kan især være nyttigt, hvis du lider af overfølsomhed overfør luftbårne partikler såsom pollen. Luftkvalitetsføleren har tre indstillinger; ekstrafølsom, følsom og standard. Alle indstillinger og knapper er nemt tilgængelige øverst på apparatet.

Effektiv filtreringsteknologi og timerfunktion

En 3-trins blæserhastighed gør det muligt at justere luftstrømmen efter eget valg og modellens effektive filtreringsteknologi stopper bakterier, calcium og andre partikler fra vandet, hvis du ønsker at benytte dig af luftfugter-funktionen, så du ikke behøver at bekymre dig om skadelige partikler i luften. Luftrenseren er også udstyret med en timer, hvor du med intervaller på 1, 4 og 8 timer kan lade apparatet køre. Når den forudbestemte tid er gået, slukker apparatet automatisk. Generelt, der kører modellen med en god og høj hastighed, så du får en konstant damp og opretholdelse af den indendørs luftfugtighed, så du undgår tør hud og tørre øjne, og samtidig effektiv rensning af luften for irriterende stoffer og partikler.

Med Philips AC4080/10 Air Combi får du en effektiv luftrenser og luftfugter, som mindsker forekomsten af bakterier i luften og samtidigt sørger for at opretholde et godt indeklima og et sundt niveau af luftfugtighed. Modellen benytter sig af en teknologi som Philips selv kalder for VitaShield. Det er en unik rensningsteknologi udviklet af Philips og som ikke udleder ozon eller andre skadelige kemikalier.

Selvom modellen er en kombineret luftfugter og luftrenser, så er det også muligt kun at anvende den som luftrenser. Dette gøres nemt ved at tømme vandtanken og derefter deaktivere luftfugterfunktionen direkte på apparatet.

Udvalgte fordele ved Philips AC4080/10 Air Combi:

🔵 Kombineret luftrenser og luftfugter
🔵 Særligt egnet til hjem med allergikere
🔵 Sensor som måler luftkvaliteten
🔵 Mulighed for timer-funktion
🔵 Udleder ikke ozon


Electrolux EAP150

Electrolux EAP150 luftrenser

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
1.399,00 Kr. 0,00 Kr. 1.399,00 Kr. Læs mere
1.499,00 Kr. 0,00 Kr. 1.499,00 Kr. Læs mere
1.500,00 Kr. 0,00 Kr. 1.500,00 Kr. Læs mere
1.880,00 Kr. 0,00 Kr. 1.880,00 Kr. Læs mere
2.682,00 Kr. 0,00 Kr. 2.682,00 Kr. Læs mere

 

Luftrenseren fra Electrolux renser effektivt luften i tre trin og fjerner herved op til 99,97% af alle støvpartikler, pollen, snavs og lugte. Modellen er yderst populær blandt brugerne, som især roser den for sin effektivitet samt hurtige og mærkbare ændring af luftkvaliteten, så snart at den bliver tændt. Flere brugere påpeger ligeledes, at den har et neutralt og elegant design, hvilket gør placeringen af apparatet nemt.

Modellen er velegnet til rum på op til 32kvm og har en indbygget sensor, som effektivt måler kvaliteten af luften i det lokale hvor den befinder sig. Luftkvalitetssensoren justerer automatisk blæserens hastighed og tilpasser den luftkvaliteten, så luften renses effektivt, indtil en optimal luftkvalitet er opnået.

Effektiv og elegant luftrenser og lydsvag drift

Sensoren måler kontinuerligt niveauet af forurenede stoffer i luften og giver besked, hvis den øger niveauet for rensning af luften. Modellen har i alt tre forskellige blæserniveauer, lav, medium og højt, som vælges afhængig af luftens kvalitet. Du kan manuelt justere indstillingerne på luftrenseren og derved yderligere sikre, at du altid har den bedste luftkvalitet i lokalet. Luftrenseren benytter et HEPA filter til at rense luften og den giver dig selv besked via en lille lampe, når det er tid til at skifte filtret. Ifølge producenten selv, så udleder Electrolux EAP150 ingen skadelig ozon. Udover er HEPA filter, så er modellen også udstyret med et aktivt kulfilter, som sørger for at fjerne dårlige lugte fra eksempelvis cigaretrøg.

Med Electrolux EAP150 får du altså en effektiv og elegant luftrenser, som er yderst nem at anvende. Ren luft og godt indeklima kan være en afgørende faktor, når det drejer sig om at få en god nattesøvn. Modellen her er særligt udviklet til at køre om natten og den er derfor yderst lydsvag og reagerer selv på de mindste ændringer i luftkvaliteten – uden at forstyrre din nattesøvn.

Udvalgte fordele ved Electrolux EAP150:

🔵 Særligt velegnet til soveværelset
🔵 Renser effektiv luften med op til 99,97%
🔵 Indbygget luftkvalitetssensor
🔵 Aktiv kulfilter der fjerner lugte
🔵 Udleder ikke ozon


Woods Elfi-300

Woods Elfi300 air purifier

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
3.995,00 Kr. 0,00 Kr. 3.995,00 Kr. Læs mere
3.995,00 Kr. 0,00 Kr. 3.995,00 Kr. Læs mere
3.995,00 Kr. 0,00 Kr. 3.995,00 Kr. Læs mere
3.995,00 Kr. 0,00 Kr. 3.995,00 Kr. Læs mere
3.999,00 Kr. 0,00 Kr. 3.999,00 Kr. Læs mere

 

Modellen Woods ELFI-300 er en yderst effektiv luftrenser, som hurtigt skaber et sundere indeklima i dit hjem og kan anvendes i lokaler på op til 60kvm. Luftrenseren er både diskret og elegant og den kan derfor nemt placeres i de fleste rum uden de store problemer og gener.

Modellen har et meget lavt støjniveau på kun 25 dB og er derfor særligt velegnet til soveværelset. Til sammenligning, så går tærsklen for hvad der er hørbart ved 20 dB. Udover et lavt støjniveau, så har luftrenseren også et lavt energiforbrug, som yderligere gør den ideel til at køre over lange perioder – eksempelvis om natten. Alt afhængig af indstilling, så har luftrenseren et energiforbrug på mellem 4 og 25 W.

Woods Elfi 300 renser luften for skadelige partikler via det patenterede Active Ion HEPA filter som under brug oplades af luftrenseren. Derved tiltrækkes eksisterende ioniserede luftpartikler og på den måde renses luften. Under processen cirkuleres luften i rummet og trækkes gennem luftrenseren med en stille og energibesparende blæser. Modellens filter har, ifølge producenten selv, en filtreringskapacitet på 99.98% ned til partikelstørrelse 0,0003mm., hvilket er 50 gange mindre end bakterier. Hvis du udskifter dit Active Ion Hepa filter mindst én gang om året, så kan du få op til 10 års garanti på luftrenseren. Du kan læse mere om garantien på Woods’ egen hjemmeside.

Ingen ozon eller skadelige partikler

Selve kabinettet i luftrenseren og alle indre dele er udformet i pulverlakeret metal. Derved bliver der ikke afgivet nogle allergifremkaldende dampe fra blødgørende kemikalier, som der normalt anvendes i plastkabinetter, og du kan derfor trygt kan anvende luftrenseren uden at skulle bekymre dig om dette. Ifølge producenten selv, så bliver der ikke udledt skadeligt ozon fra luftrenseren og du kan derfor trygt anvende den.

Luftrenseren er designet til at stå frit i rummet og der medfølger ben til dette. Modellen har en trinløs ventilatorindstilling og kapacitet til at rense op til 300m3 luft i timen og derved effektivt skabe et renere og sundere indeklima, som er fri for luftbårne partikler såsom pollen og andre allergener. Har du også brug for at få fjernet lugtgener fra eksempelvis cigaretrøg, så er det muligt at tilkøbe et kulfilter til luftrenseren, som sørger for at fjerne alle lugtpartikler fra luften.

Udvalgte fordele ved Woods – Elfi 300:

🔵 Kapacitet til at rense 300m3 luft i timen
🔵 Egnet til rum på op til 60kvm
🔵 Meget lydsvag under brug
🔵 Lavt energiforbrug
🔵 Ingen udledning af ozon

Nedenfor kan du se en kort præsentation af Woods Elfi-300 samt en illustration af, hvor luftrenseren fungerer:

https://www.youtube.com/watch?v=rs8WB7eDEHE

Electrolux EAP300

Electrolux EAP300

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
1.899,00 Kr. 0,00 Kr. 1.899,00 Kr. Læs mere
1.939,00 Kr. 0,00 Kr. 1.939,00 Kr. Læs mere
1.939,00 Kr. 0,00 Kr. 1.939,00 Kr. Læs mere
1.989,00 Kr. 0,00 Kr. 1.989,00 Kr. Læs mere

 

Med denne topmodel fra Electrolux får du en effekt luftrenser med ekstra stor kapacitet. Modellen er velegnet til rum på op til 70kvm og kan effektivt rense op til 335 m3 luft i timen.

Electrolux EAP300 renser luften med hele fire filtreringsstadier og en luftsensor, som overvåger kvaliteten af luften. Sensoren målet kontinuerligt niveauet af forurenede stoffer i luften og giver besked, hvis den øger niveauet for rensning af luften.

Modellen har i alt tre forskellige blæserniveauer, som vælges afhængig af luftens kvalitet. Du behøver derfor ikke bekymre dig om at indstille og justere luftrenseren – det klarer den selv, så du kan være sikker på, at dit indeklima er sundt og rent. Du kan også manuelt justere indstillingerne på luftrenseren og derved yderligere sikre, at du altid har den bedste luftkvalitet i lokalet. Luftrenseren benytter både et kulfilter og et HEPA filter til at rense luften og den giver dig selv besked via en lille lampe, når det er tid til at skifte HEPA filtret. Ifølge producenten selv, så udleder Electrolux EAP300 ingen skadelig ozon.

Effektiv rensning af lugte og højt filtreringsniveau

Luftrenseren er desuden forsynet med en lugtsensor og et kulfilter, som sikrer, at også generende lugte, såsom cigaretrøg, effektivt fjernes fra dit hjem. Modellen her er så effektiv, at filtreringsniveauet er på 99.97% og allergener såsom støvmider, dyrehår og pollen filtreres effektivt væk.

Designet er diskret og luftrenseren kan derfor placeres i de fleste rum uden, at indretningen og stilen ødelægges. Luftrenseren leveres også med en fjernbetjening, som giver dig mulighed for at kontrollere luftrenseren på afstand og yderligere giver dig frihed i forhold til placering.

Udvalgte fordele ved Electrolux EAP300:

🔵 Udleder ingen ozon
🔵 Velegnet til lokaler på op til 70kvm
🔵 Fjerner også lugte
🔵 Elegant og diskret design


Hvem har brug for en luftrenser?

Når man taler om luftforurening og dårlig luft, så tænker man ofte på vores udendørs miljø og på os fra biler, fabrikker og skorstene. Til manges overraskelse, så er det dog ofte i vores eget hjem, at den dårlige luft er værst. Dårlig ventilation i hjemmet betyder at eksempelvis pollen, cigaretrøg, støvmider, kemikalier, pels allergener og andre irriterende stoffer ikke luftes ud, men derimod forbliver i huset. Er du udsat for dårligt indeklima i en længere periode, så kan dette både forårsage astma og allergi samt forværre eksisterende symptomer. Det er derfor vigtigt altid at lufte godt ud og derved sørge for at opretholde et godt indeklima.

Er det af den ene eller den anden årsag problematisk at opretholde et godt og sundt indeklima, eller døjer du særligt meget med astma eller allergi, så kan det for mange være en god løsning med en luftrenser. En luftrenser filtrerer partikler og urenheder i luften og kan derfor gøre livet lidt mere behageligt for nogle astmatikere og allergikere, når sygdommen er på sit værste.

Luftrensere kan halvere forekomsten af forurening fra cigaretrøg

Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) har i et projekt dokumenteret, at bor man eksempelvis i en etageejendom af ældre dato og med underboere som er rygere, så vil der sive så meget cigaretrøg op gennem sprækker i loft og gulv, at koncentrationen af ultrafine partikler i den overliggende lejlighed, vil give samme niveau af forurening, som hvis man boede op ad en stærkt trafikeret vej.

Samme projekt viser også, at luftrensere effektivt kan rense luften for netop forurening forårsaget af cigaretrøg og fjerne helt op til 50 % af de ultrafine partikler fra naboens rygning. Du kan læse mere om projektet og resultaterne her. Teknologisk Institut har ligeledes foretaget forskning på området og deres resultater stemmer overens med dem fra SBi. De peger også på positive resultater og på, at en luftrenser kan være særdeles effektiv til at rense luften for nano- og mikropartikler, afgivet fra cigaretter og også fra fyrfadslys. Du kan læse mere om deres resultater her.

Resultaterne ved luftrensere mod cigaretrøg har endda vist sig at være så effektive, at Hedensted og Sorø kommune har indført, at hjemmehjælpsbrugere der er rygere og ikke lufter tilstrækkeligt ud, skal have installeret en luftrenser i hjemmet. Tiltaget skal først og fremmest hjælpere borgere så de får et bedre indeklima i hjemmet, men også sørge for, at hjemmehjælpere ikke udsættes for unødvendig luftforurening, ved at arbejde i meget røgfyldte hjem. Du kan læse mere om tiltaget her.

Luftrensere, astma og allergi

God indendørs luftkvalitet er vigtigt – især hvis du har astma eller allergi. Først og fremmest skal du sørge for at have god ventilation og forsøge at fjerne det, som dine allergier reagerer på. I nogle tilfælde kan det også være fordelagtigt, at investere i en luftrenser.

Hvis du har astma eller allergi, så er det først og fremmest vigtigt at forsøge at opretholde et godt indeklima ved ofte at gøre rent og lufte ud. Eksempelvis bør du ifølge Astma-Allergi Danmark lufte ud med gennemtræk tre gange dagligt, ligesom de også påpeger, at nogle astmatikere og allergikere kan føle bedring, hvis de også anvender en luftrenser. Det er dog meget individuelt, hvordan en luftrenser opleves. Nogen oplever en bedring, men andre ikke mærker den store forskel. Husk altid, at en luftrenser ikke erstatter rengøring og udluftning – eller behandling med passende medicin.

Du skal være opmærksom på, at en luftrenser kun er i stand til at fjerne de partikler og det støv, som rent faktisk svæver i luften. En luftrenser er i stand til at rense luften for de partikler, som svæver længe i luften, men kan have begrænset effekt på eksempelvis allergier forårsaget af husstøvmider, pollen og dyreallergener, som er forholdsvis tunge partikler og derfor falder de hurtigt til jorden.

Påtænker du at anskaffe dig en luftrenser til at afhjælpe gener forårsaget af netop husstøvmider og pollen, så bør du være opmærksom på, at den først og fremmest afhjælper problemer med svævestøv og fine partikler som befinder sig i luften og altså ikke støv og andre irriterende stoffer, som allerede er ”landet” på jorden. Det er derfor meget individuelt, om folk mærker en bedring af deres astma og allergi ved brug af en luftrenser. Både fordi der er forskel på luftrenserne, men også fordi, at der er forskel på hvordan man oplever astma og allergi og hvad man reagerer på.

Vælger man at investere i en luftrenser, så bør man huske, at det altid at vigtigt lufte godt ud og derved sørge for at opretholde et godt indeklima. En luftrenser renser blot eksisterende luft, den sørger ikke for frisk luft. Ønsker man at anvende en luftrenser til at lette allergiske symptomer, så bør man især gå efter en model med et HEPA filter. Forskning peger nemlig på, at et HEPA-filter af god kvalitet kan rense luften for op imod 75% af grove støvpartikler og omkring 50% af de fine støvpartikler.


Sådan holder du luften ren i dit hjem

Ifølge det svenske forbrugerråd Råd & Rön, så tilbringer vi op imod 90% af vores tid indendørs og ofte i et dårligt indeklima. Især bidrager stearinlys, madlavning, rygning, lange brusebade og partikler fra plast og elektronik alle til at reducere kvaliteten af luften i vores hjem. I dag er er nye huse ofte meget energieffektive og godt isolerede, hvilket yderligere bidrager til et dårligt indeklima. Der opstår ganske enkelt en konflikt mellem det at spare energi og det at have en godt indeklima. Sørger man ikke selv for at lufte ud, så kommer der ingen ny luft ind i hjemmet og ifølge alle eksperter på området, så er det bedste du overhovedet kan gøre for dit indeklima ganske enkelt at lufte ud.

Ifølge Astma-Allergi Danmark, så bør du lufte ud med gennemtræk tre gange dagligt, ligesom du også bør lufte ud ved ”forurenede” aktiviteter, eksempelvis når du maler, bruger hårlak og parfume, tænder op i brændeovnen eller laver mad. Lider du af pollenallergi, så vær opmærksom på, at det stadigt er meget vigtigt at lufte ud med gennemtræk. Når det er sæson for den type pollen du er allergisk over for, så undgå at lufte ud midt på dagen, hvor der sædvanligvis er flest pollen i luften. Er det især støvallergi man lider, så kan man udover grundig udluftning også opnå meget ved at indrette hjemmet rengøringsvenligt og undgå for mange nips, møbler og gulvtæpper, hvor støvet kan lægge sig.

Hvordan virker en luftrenser?

Helt enkelt, så er en luftrenser i stand til at rense luften ved at fjerne partikler såsom støv, pollen, røg og andre irriterende stoffer. En luftrenser er i stand til at rense luften for de partikler, som svæver længe i luften, men den kan have begrænset effekt på eksempelvis husstøvmider, pollen og dyreallergener, som er forholdsvis tunge partikler og derfor falder hurtigt til jorden. Når først partikler har lagt sig på jorden, så er luftrenseren ikke i stand til at fjerne dem. Nogle luftrensere er også designet til at neutralisere lugte.

Der findes i alt fem forskellige typer luftrensere:

Ioniseringsapparater: fjerner partikler i luften, men ofte kun en meget lille del af den samlede partikelmængde i rummet, hvorfor effekten af denne metode kan være begrænset. Det er her vigtigt at bemærke, at luftrensere der benytter sig af denne metode kan danne ozon, som er sundhedsskadeligt og kan forårsage åndedrætsbesvær.

Luftrensere med elektrostatiske filtre: fjerner partikler som svæver i luften og ofte ganske effektivt. Det er her vigtigt at bemærke, at luftrensere der benytter sig af denne metode kan danne ozon, som er sundhedsskadeligt og kan forårsage åndedrætsbesvær. 

Luftrensere med partikelfiltre: partikelfiltre er fysiske filtre, som findes i forskellige kvaliteter. Filtrene sørger for at filtrere partiklerne i luften fra og det er naturligvis bedst, at anvende et filter i så god en kvalitet som muligt.

Luftrensere med gasfiltre: gasfiltre og kulfiltre er to betegnelser, som bruges om samme type filter. De fungerer på den måde, at de delvist opfanger gasser i filtret, mens de lader andre passere. Det er vigtigt, at man følger producentens anvisninger og husker at skifte filtret i luftrenseren regelmæssigt. Skifter man ikke filtret ofte nok så risikerer man, at nogle af de gasser som er blevet opfanget vil blive frigivet igen. 

Ozongenerator / Ozonluftrenser: denne type luftrenser bør udelukkende anvendes af fagfolk. Den bruges typisk til at fjerne lugte, eksempelvis røglugt efter brand. Vær opmærksom på, at denne type af luftrenser danner det sundhedsskadelige stof ozon, som kan give åndedrætsbesvær.

Luftrensere virker forskelligt og renser dermed også luften på forskellige måder. Der findes grundlæggende fire forskellige metoder, som en luftrenser kan anvende. Nogle modeller kombinerer flere af metoderne:

1) Elektrostatisk ionisering

2) Fotokemisk reaktion med UV-stråler

3) Ikke-termisk plasmareaktion med stærk strøm

4) Mekanisk ved at presse luft gennem filtre

Vær opmærksom på, at hvis du køber en luftrenser som benytter metode 1-3, så kan de muligvis udlede ozon. Det er derfor vigtigt, at du tjekker med forhandleren om dette er tilfældet. Du kan læse mere om de forskellige typer af luftrensere og deres rensningsmetoder her.

En anden fordel for astmatikere og allergikere kan være at undersøge om man kan få gavn af en luftfugter i hjemmet. Hvis du vil vide mere om luftfugtere, så kan du læse vores luftfugter guide der giver dig svar på hvor høj luftfugtigheden bør være i dit hjem, samt hjælper dig til at finde ud af om du kan have gavn af en luftfuger.


Dette bør du være opmærksom på, når du vælger din luftrenser

Når du skal vælge din luftrenser, så er det vigtigt at være opmærksom på, at nogle typer af luftrensere kan generere ozon, som er helbredsskadelig og kan give åndedrætsbesvær. Ifølge danske Bolius, som kalder sig for boligejernes videnscenter, så bør du kun anskaffe dig en luftrenser, hvis du har store problemer med svævestøv i luften og kun hvis almindelig rengøring og udluftning ikke er tilstrækkeligt.

Bolius peger desuden på, at luftrensere kan være dyre i energiforbrug, da det kræver meget energi for maskinen at presse luft gennem filtrene. Derfor bør luftrensere bruges med omhu og kun som en midlertidig løsning. Det er også vigtigt at huske, at filtrene i en luftrenser skal skiftes ofte, omkring hver 3-6 måned afhængig af model, ellers stopper luftrenseren med at fungere og i værste tilfælde, så kan den frigive skadelige stoffer tilbage i luften, fordi filtrene er fyldte. Så vær opmærksom på, hvor ofte filtrene skal skiftes og hvor meget et nyt filter koster. En billig luftrenser kan hurtigt blive en kostbar affære, hvis den anvender de dyreste filtre på markedet.

{{ reviewsOverall }} / 5   (0 Vurderinger)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Her kan du skrive en kommentar til artiklen

Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse