Affugter Test 2019 – Find de bedste affugtere her – Testvinder Guide

0

Har du problemer med høj fugtighed i dit hjem eller decideret fugt, så kan en affugter være en god løsning til at afhjælpe problemet. Markedet for affugtere er dog stort og det er nemt at blive vildlet af teknisk information.

Nedenfor har vi samlet de bedste og mest testvindende modeller på markedet netop nu, så du kan skabe dig et overblik over, hvilke muligheder der er.

Når du skal vælge din affugter er det et godt udgangspunkt at se på, hvor stort et område affugteren skal kunne dække, da det ofte er her, at man ser de største forskelle blandt affugtere til privatbrug. Det er også vigtigt at vide, hvilke temperaturer at affugteren skal arbejde i, da dette er afgørende for, hvilken type af affugter du skal vælge.

Denne artikel indeholder:
🔸 En grundig gennemgang af de bedste og mest testvindende affugtere på markedet lige nu
🔸 Gode råd til dit valg af affugter
🔸 Få det meste ud af din affugter
🔸 Gør din bolig mindre fugtig
🔸 En gennemgang af de kilder og tests vi har brugt til at udarbejde artiklen

Bemærk venligst, Forbrugsguiden tester ikke selv produkterne, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.

Affugter test – Her er de bedste affugtere ifølge eksperterne

I nedenstående sektion finder du en gennemgang af de bedste affugtere på markedet, baseret på forbrugernes og ekspertenes vurderinger. Forbrugsguiden har undersøgt forskellige ekspert tests, samt forbrugernes anmeldelser af de forskellige modeller.
På dette grundlag, har vi samlet en oversigt over de affugtere der klarer sig bedst i test. Du finder også prissammenligning af de forskellige affugtere, så du nemt og hurtigt kan se hvilke forhandlere der er billigst.


Woods M10 

 Anbefalet hos Testmagasinet.dk

Woods M10

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
1.399,00 Kr. 0,00 Kr. 1.399,00 Kr. Læs mere
1.399,00 Kr. 0,00 Kr. 1.399,00 Kr. Læs mere

 

Det danske testmagasin Testmagasinet.dk har foretaget en test af affugtere, hvor modellen Woods M10 har været med. Woods M10 klarer sig godt igennem de danske eksperters test, hvilket ligger til grund for, at Testmagasinet.dk giver Woods M10 en anbefaling.

Woods M10 måler 48 cm (h), 27,6 cm (b) og 18,5 cm (d) og vejer 10 kilo. Læg mærke til at Woods M10 dermed ikke hører til de største modeller i højden, men har en lidt lavere vægt. Derfor vil denne model være let at flytte rundt på.

Støjsvag affugter

Woods M10 er neutral i designet med sin aflange form stående på højkant. Woods M10 er hvid og uden mange detaljer, og for oven sidder både kontrolpanel og komponenten, hvor luften hives ind. Den neutrale form gør, at modellen ikke gør meget væsen af sig. Woods M10 vil derfor kunne sættes i mange typer af rum, og eftersom her er tale om en forholdsvis støjsvag model på 42 dB, så vil den heller ikke forstyrre samvær eller nattesøvn. 

Til rummet på 40 kvadratmeter

Woods M10 er designet til at kunne affugte rum på op til 40 kvadratmeter, hvilket svarer til et mindre rum. Man har mange muligheder for placering med Woods M10, for denne model kan klare at stå i rum helt ned til 5 grader, og derfor kan den let placeres i for eksempel kælderrum eller på lofter. Tilsvarende har modellen en høj makstemperatur for maksimale arbejdsforhold på 32 grader. Denne model har et enkelt hastighedstrin.

Vandtank på to liter

Woods M10 kommer med en to liters vandtank, og det betyder, at denne model kan opsamle en del fugt fra luften. Woods M10 har indbyggede sensorer, der selv kan måle, hvornår tanken er ved at være fuld, hvorefter den ophører med at arbejde, indtil tanken er blevet tømt. Man styrer Woods M10 via et smart touch-panel, som er let at finde ud af, og her findes også en smart timer, som man kan slå til, hvis man vil planlægge affugtningen.

Udvalgte fordele ved Woods M10:
🔵 Neutral affugter
🔵 Støjniveau på 42 dB
🔵 Kan affugte rum på op til 40 kvadratmeter
🔵 Kan arbejde mellem 5 og 32 grader
🔵 To-liters vandtank


Woods DS36F 

 Anbefalet hos Testmagasinet.dk

Woods DS36F 

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere

 

Modellen Woods DS36F har været med i det danske testmagasin Testmagasinet.dk’s test af affugtere, hvor forskellige affugtere er blevet testet af i praksis. Woods DS36F klarer sig godt igennem de forskellige testpunkter, og derfor anbefaler Testmagasinet.dk Woods DS36F til forbrugerne.

Woods DS36F måler 52,7 cm (h), 40,6 cm (b) og 34,3 cm (d) og vejer 26 kilo. Læg mærke til at Woods DS36F vejer en del sammenlignet med andre affugtere, men til gengæld er denne model stadig fleksibel, idet her er tale om en model på hjul.

Flot og kompakt model

Woods DS36F er en mindre men kompakt affugter, som har et stilfuldt design med tydelige lameller. Modellen er desuden på hjul, hvilket gør fleksibiliteten meget højere. Der findes et kontrolpanel på Woods DS36F, som ligeledes er kompakt og placeret øverst i højre hjørne. Her er ikke mange ting at forholde sig til, for man styrer Woods DS36F med enkle og letforståelige drejeknapper.

Til det store rum

Woods DS36F vil være fordelagtig for den forbruger, som ønsker at affugte et større areal. Woods DS36F kan nemlig affugte rum på op til 190 kvadratmeter, hvilket er en del og smart, hvis man for eksempel har en stor kælder, som har tendens til at få for høj en luftfugtighed. Det anbefales dog at anvende Woods DS36F på lidt mindre arealer, idet den mest optimale affugtning sker i rum mellem 10 og 95 kvadratmeter. Som en bonus har Woods DS36F både en automatisk afrimningsfunktion samt en beskyttelsesfunktion mod skimmel.

To hastigheder

Woods DS36F kommer uden en masse moderne funktioner, men i stedet findes der to forskellige hastigheder, som man kan affugte rummet ved. Woods DS36F har også en lidt større indbygget vandtank, som man kan benytte sig af, hvis man ikke ønsker at slutte modellen direkte til afløbet. Her er tale om en vandtank på 10,4 liter. Woods DS36F kan desuden fungere i rum mellem 5 og 35 grader, så der vil være mange steder, hvor denne model vil kunne stå placeret – for eksempel badeværelser, lofter eller kældre.

Udvalgte fordele ved Woods DS36F:
🔵 Kompakt model på hjul
🔵 Model med enkle drejeknapper
🔵 Kan affugte rum på op til 190 kvadratmeter
🔵 To hastigheder
🔵 Vandtank på 10,4 liter


Woods AD20 Hybrid

 Hybridmaskine med kombineret affugter og luftrenser

Woods AD20 Hybrid

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
3.179,00 Kr. 0,00 Kr. 3.179,00 Kr. Læs mere
3.189,00 Kr. 0,00 Kr. 3.189,00 Kr. Læs mere
3.379,00 Kr. 0,00 Kr. 3.379,00 Kr. Læs mere
3.995,00 Kr. 0,00 Kr. 3.995,00 Kr. Læs mere

 

Modellen Woods AD20 Hybrid er en lidt anderledes model end de andre i denne test. Hvor de andre modeller er regulære affugtere, så er Woods AD20 Hybrid en hybrid, som fungerer ved, at den kombinerer både affugtnings- og luftrenser-elementet.

Woods AD20 Hybrid måler 61,7 cm (h), 30 cm (b) og 34,3 cm (d) og vejer 11 kilo. Læg mærke til at Woods AD20 Hybrid er en af de højere modeller, som dog ikke vejer ret meget.

To-i-en model

Woods AD20 Hybrid har et neutralt design i en slank form og hvid farve. Brugsmæssigt er her tale om en slags to-i-en model, idet Woods AD20 Hybrid både fungerer som affugter og luftrenser. Modellen har fokus på at komme både støv og fugt til livs, idet det her er tale om to faktorer, som kan have en skadelig effekt på helbredet. Det betyder i praksis, at Woods AD20 Hybrid er en hybridmodel, som sikrer det bedst mulige indeklima. Derfor har modellen også en indbygget luftkvalitets-indikator, som både måler niveauet for partikler og fugt i rummet.

Til rimelig store rum

Woods AD20 Hybrid er designet til at kunne affugte og rense luften i rum på op til 80 kvadratmeter, hvilket er en del. Det betyder, at denne model vil kunne holde en lav luftfugtighed og ren luft i stort set hele kælderen, men Woods AD20 Hybrid vil også være fordelagtig på loftet. Woods AD20 Hybrid kan nemlig operere i rumtemperaturer mellem 10 og 32 grader, så her er tale om et godt spænd. Her er desuden tale om en effektiv model, der har fire hastighedstrin, som man selv kan justere i forhold til rummets tilstand. Man kan også selv bestemme, om modellen både skal affugte og rense luften eller kun rense luften.

Støjsvag model

Woods AD20 Hybrid er skabt til ikke at larme ret meget, og derfor har modellen et støjniveau på 48 dB, hvilket ikke er så meget. Det betyder for forbrugeren, at man ikke kommer til at opleve støjgener hverken om dagen eller om natten. Woods AD20 Hybrid kommer med en fire liters vandtank, som opsamler vand, der er fremstillet af fugten fra luften, og tanken er udstyret med sensorer, der selv kan bedømme, når tanken er ved at være fuld. Når den er det, så holder modellen op med at affugte, indtil tanken er blevet tømt.

Udvalgte fordele ved Woods AD20 Hybrid:
🔵 To-i-en model
🔵 Indbygget måler for både luftkvalitet og fugt
🔵 Kan anvendes i rum på op til 80 kvadratmeter
🔵 Fire hastighedstrin
🔵 Lavt støjniveau på 48 dB


Woods MRD-10

 Prisvenlig brugerfavorit

Woods MRD-10

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
1.090,00 Kr. 0,00 Kr. 1.090,00 Kr. Læs mere
1.299,00 Kr. 0,00 Kr. 1.299,00 Kr. Læs mere
1.495,00 Kr. 0,00 Kr. 1.495,00 Kr. Læs mere
1.999,00 Kr. 0,00 Kr. 1.999,00 Kr. Læs mere

 

Affugteren MRD-10 er endnu en topmodel fra Woods. Til forskel fra mange af de andre modeller fra Woods, så er denne lille og kompakt og velegnet til mindre arealer, som eksempelvis små kælderrum og badeværelser. Modellen har endnu ikke indgået i nogle officielle tests, men ser man nærmere på brugeranmeldelserne, så er det tydeligt, at denne model er meget populær. Den har udelukkende modtaget gode anmeldelser og roses i positive vendinger, blandt andet for at være meget effektiv og nem at betjene.

Affugteren har et maksimalt arbejdsområde på 40kvm og en indbygget vandtank på 2,7 liter, så du ikke er afhængig af et afløb. Når tanken den er fuld, så stopper affugteren automatisk med at køre. Har du adgang til et afløb, så er det også muligt at tilslutte en slange, så der er direkte vandudledning fra affugteren.

MRD-10 er særdeles populær blandt brugerne og flere påpeger, at maskinen er meget effektiv og brugervenlig i brug. Flere brugerne fremhæver også, at på grund af maskinens kompakte bygning og relativt lave støjniveau, så er den nem at placere hjemmet. Den er både nem at flytte rundt op og nem at gemme væk og den er endda så kompakt, at du med fordel også kan have den med i campingvognen eller på båden.

Affugteren har et topmonteret håndtag, som nemt kan vippes op, og som giver dig en praktisk måde at flytte maskinen rundt på. Desuden, så vejer den ikke mere end ni kilo – hvilket i forhold til mange andre affugtere er ganske lidt. MRD-10 har udblæsning i toppen og det betyder, at den varme luft cirkuleres rundt i rummet, mens et vaskbart luftfilter sørger for, at generende luftpartikler fanges i maskinen. Ifølge producenten selv, så har affugteren også en ”varmepumpe” effekt, da den afgiver mere varme i drift end den bruger af energi.

Modellen har en indbygget hygrostat hvor du nemt angiver, hvad den ønskede luftfugtighed skal være. Når niveauet er nået, så slukker affugteren automatisk og stiger luftfugtigheden igen, så starter den igen. Dette er en rigtig god funktion til både at sørge for, at man når et bestemt niveau af luftfugtighed, men også til at holde strømforbruget nede. Det er også muligt at angive, at man blot ønsker kontinuerlig affugtning i stedet for et bestemt niveau. Modellen fungerer i temperaturer på +5°C til +35°C og kommer temperaturen under +5°C, så stopper affugteren automatisk. Stiger temperaturen igen til mere end +5°C, så starter affugteren automatisk igen.

Affugteren arbejder ved et lavt støjniveau på kun 46 dB og har ved 20 °C og 70% relativ luftfugtighed en kapacitet på 5,1 liter i døgnet. Maskinen har én hastighedsindstilling.

Derfor er Woods MRD-10 et godt valg

Denne affugter er særligt velegnet til mindre arealer eller til et behov hvor det er vigtigt, at affugteren nemt kan transporteres og flyttes rundt. Modellen er både meget lille og kompakt i sit design og så gør det praktiske håndtag i toppen affugterren ekstra håndterbar og nem at flytte rundt. Både, hvis du skal have den op og ned af trapper eller fra hjemmet og til eksempelvis sommerhuset. Normalvis er affugtere kun udstyret med hjul samtidig med, at de ofte er meget tunge. Til trods for den lille og kompakte størrelse, så er affugteren stadig særdeles effektiv, så blot fordi du vælger en lille affugter, så behøver du ikke gå på kompromis med effektiviteten.

Udvalgte fordele ved Woods MRD-10:
🔵 Praktisk håndtag i toppen
🔵 Kompakt design
🔵 Effektiv affugtning til små områder
🔵 Arbejdsområde på 40kvm
🔵 Nem at transportere

Nedenfor kan du se en kort præsentationsvideo af Woods MRD-10:

https://www.youtube.com/watch?v=LCRWdVzIoqI

Gode råd til dit valg af affugter

Når du skal vælge din affugter så er det vigtigt, at afgøre hvilket behov du har. Oftest, så er det faktorer som arbejdsområdes størrelse, der er afgørende for det endelige valg af affugter. Dog er det også vigtigt at vide, hvilken temperatur affugteren skal arbejde i.

Som standard, der fungerer langt de fleste affugtere til privatbrug i temperaturer mellem +5°C til +35°C. Affugtere der kan arbejde i denne temperatur er kondensaffugtere. De fungerer på den måde, at fugt adskilles og fjernes fra luften, ved at vanddamp afkøles til flydende form.

I praksis bliver luften trukket igennem affugteren og henover kompressoren afkølede kobberspoler og herved frigives vandet i luften. Vandet løber fra spolerne til enten affugterens vandtank eller ud gennem en slange og i afløbet. Herefter blæses der affugtet og tør luft ud i rummet.

Har du brug for en affugter der fungerer i temperaturer under +5°C, så er det vigtigt, at du vejledes af en fagmand, da dette kræver en særlig type affugter. De fleste typer af affugtere til privatbrug er nemlig kondensaffugtere, men disse kan ikke køre ved lave temperaturer.

Har du eksempelvis brug for at affugte en uopvarmet garage eller stald, hvor der er frostfrit, men hvor temperaturen periodisk kan falde til under nul, så kan en adsorptionsaffugter være det rette valg. Adsorptionsteknikken adskiller sig fra kondensaffugtere ved, at de kan køre ved lave temperaturer og derved er de særligt velegnede til affugtning ved eksempelvis byggeri. En adsorptionsaffugter fungerer ved, at den trækker fugten ud af luften via en kombination af en særlig rotor og et varmelegeme.

Du kan se her, hvordan adsorptionsaffugtere fungerer:

https://www.youtube.com/watch?v=oV-saQs9Sx8

Sådan virker en affugter

En affugter er en maskine, som kan skabe et bedre klima indendørs ved at trække fugten ud af luften.

Et indeklima med en høj luftfugtighed kan give generelle helbredsproblemer men er også et godt fundament for at skabe skimmelsvamp og forbedre levevilkår for mikroorganismer som husstøvmider.

Hvis man har problemer med for høj luftfugtighed i hjemmet, kan man med fordel anskaffe sig en affugter. En affugter ligner bare en firkantet eller let afrundet kasse, som fungerer ved, at man først sætter den til strøm. Når maskinen tændes, så analyserer den luften og trækker fugten ud af rummet. Fugten trækkes ind i maskinen, hvor den afledes som vand ned i afløbet eller i en vandtank.

Ofte er det især kældre eller sommerhuse, som kan have problemer med fugten – især om vinteren.

Her kan du se en youtube-video produceret af Falck Danmark, hvor man visuelt kan se, hvordan en affugter ser ud og høre eksperten fortælle om, hvordan maskinen fungerer:

https://www.youtube.com/watch?v=amez5XwyM7s

Sådan får du mest ud af din affugter

 Har du et område i dit hjem med et alvorligt fugtproblem, så er en affugter uden tvivl den bedste og mest effektive løsning. Det er vigtigt, at du bruger affugter alene og ikke varmer lokalet op samtidigt, da opvarmning kan betyde, at der gram for gram kan være mere vanddamp i luften, hvilket vil holde den relative luftfugtighed høj.

Det er ikke kun valget af den rette affugter der er vigtig, også placeringen i arbejdsområdet har noget at sige. Det er vigtigt, at din affugter står på et stabil underlag og helst i midten af det lokale, som du ønsker affugtet. Dernæst er det også vigtigt, at der er lukket for al ventilation samt vinduer. Ellers risikerer du, at fugtig luft trænger ind ude fra og at affugtningsprocessen bliver endnu længere end nødvendigt.

Er det muligt, så er det også en god idé at stille din affugter så højt som muligt, da fugtig luft stiger til vejrs. Det er også vigtigt, at luften i arbejdsområdet cirkulerer, ellers risikerer du, at det kun er luften omkring selve affugteren, som bliver affugtet.

Et andet punkt som også er meget vigtigt, især ved vandskade, at du ikke må lade affugteren køre for længe. Som tommelfingerregel skal en affugter køre, indtil der er 12-15 procent fugt tilbage i byggematerialer og herefter skal der slukkes for affugtere.

Bliver fugtniveauet lavere end de 12.15 procent, så kan det give problemer i især trækonstruktioner, som kan revne hvis de bliver for tørre. Boligejernes Videncenter Bolius har udarbejdet en 10-trins guide til hvad du bør gøre, hvis du oplever en fugt og/eller vandskade. Du kan finde guiden her.


Kan jeg selv affugte efter skybrud?

Efterhånden sker der skybrud af og til, som resulterer i oversvømmede kældre og under-etager. Bolius.dk skriver, at hvis man har været så uheldig at have fået en oversvømmelse, så vil det være en god ide at anskaffe en affugter – og starte affugtningsarbejdet selv.

Affugt selv kælderen

Bolius.dk skriver, at man ikke bør vente på hjælp fra forsikrings- eller skadeservicefirmaet, hvis man har fået en vandskade. Man bør selv komme i gang med at udbedre skaden, og det er især til egen fordel.

Eksperterne uddyber dette og noterer sig, at en våd kælder faktisk kan få skimmelsvamp på bare en uge, hvis man ikke gør noget.

Bolius.dk guider her til, hvad man skal gøre, hvis man står med en oversvømmet kælder:

Trin 1: Fjern alt, hvad der er gennemblødt – både isolering, inventar og tæpper.
Trin 2: Anskaf en eller flere affugtere for at få en hurtig tørring. Luftfugtigheden skal helst ned på 35-40 procent, for det er ved disse procenter, at bygningsmaterialerne kan tørre.
Trin 3: Hold vinduerne til kælderen lukket, for luftfugtigheden er ofte højere udenfor end indenfor, og det gælder om at få en så lav luftfugtighed i kælderen som muligt.
Trin 4: Sluk for varmen. Varme vil godt nok får tørringsprocessen til at gå hurtigere, men jo højere varme, jo hurtigere udvikler bakterievæksten sig. Denne bakterievækst tæller alle mikrobiologiske processer – også vækst af svamp og skimmelsvamp.
Trin 5: Lad affugteren arbejde, indtil der kun er 12-15 procent fugt tilbage i byggematerialerne. Dog skal fugtniveauet ikke længere ned, da en for stærk tørring kan medføre revner.
Trin 6: Vær tålmodig. Det kan let tage 3-4 uger at få bugt med fugten. Tal gerne med skadeservice om, hvor mange og hvor store affugtere du har brug for.

Man kan både leje og købe affugtere, og selv om det kan virke som en stor udgift, så skriver Bolius.dk, at man roligt kan regne med, at forsikringsselskabet betaler for udgifterne – også de forøgede el-omkostninger, som måtte komme til driften af affugteren eller affugterne.

Læg i den forbindelse mærke til at affugtere bruger rigtig meget strøm, og derfor kan det godt hurtigt løbe op, hvis man har flere affugtere.

Der findes mange typer af affugtere

Bolius.dk skriver, at affugtere kommer i alle størrelser, og de mindste har en effekt på 150-500 watt. Disse modeller vil være tilstrækkelige i mellemstore kældre, der i forvejen har en naturlig fugtighed.

Man kan også få helt store modeller, som har en effekt på op til 8 kW – disse anvendes professionelt til at affugte store rum, hvor der har været alvorlige vandskader.


Et fugtigt indeklima kan forbedre levevilkår for husstøvmider

Husstøvmider er en af de mest almindelige kilder til allergi i nordiske hjem, og husstøvmider har ofte gode levevilkår i boliger, hvor der er nok celler fra mennesker og dyr at leve af.

Især sengen er et attraktivt levested for disse mikroorganismer, hvor der både er varmt og fugtigt samt masser af celler, som vi afgiver, når vi sover.

Husstøvmiderne trives i et fugtigt klima

HusstøvmideBolius.dk skriver, at man selv kan gøre meget for at mindske antallet af husstøvmiderne, og at netop fugt – sammen med rengøring – er en afgørende faktor for, om husstøvmiderne trives i din bolig. Man kan nemlig i de fleste hjem komme en for høj luftfugtighed til livs ved at lufte ud regelmæssigt – gerne et par gange om dagen og med gennemtræk samt holde en god varme.

Man bør stræbe efter at holde luftfugtigheden på under 45 procent, for det gør, at husstøvmiderne tørrer ud og dør, og man bør gerne holde en varme i alle rum på minimum 20 grader.

Man skal særligt være opmærksom på, at luftfugtigheden stiger i boligen, når man laver mad, tager bad eller vasker gulv, og her bør man lufte ekstra godt ud.

Hvis man har problemer med luftfugtigheden og måske bor i et gammelt hus, hvor klimaet kan blive dårligt, så kan man også anskaffe sig en affugter, som selv klarer at trække vandet ud af luften, så luftfugtigheden holdes lav.

Hvad er husstøvmider?

En husstøvmide er et meget lille dyr på mellem 0,1 og 0,6 mm, så derfor vil man ikke kunne se dem med det blotte øje.

husstøvmider

De er at finde i de fleste hjem og trives især i varme og fugtige omgivelser. Deres foretrukne kost er hudskæl fra mennesker, og alle disse gode vilkår for trivsel findes netop i sengen – det er derfor, at eksperterne råder til, at man skifter sengetøj hver fjortende dag og vasker det på 60 grader, hvorved husstøvmiderne dør.

En husstøvmide har også brug for fugt til at leve, og derfor vil den dø, hvis luftfugtigheden er under 45 procent. Husstøvmider lever tre-fem måneder, og en hun kan lægge mellem 40-80 æg i løbet af levetiden.

Det, der giver allergien, er ikke husstøvmiderne i sig selv, for de kan hverken bide eller overføre sygdomme. Det er derimod enzymer i husstøvmidernes afføring, som er allergifremkaldende. Symptomerne på husstøvmide-allergi er ofte problemer med luftvejene, alment ubehag, løbende næse og røde eller kløende øjne.

Luftfugtigheden svinger fra årstid til årstid, og den indendørs luftfugtighed er ofte højest om vinteren, hvor de største problemer med husstøvmide-allergi findes.


Fugt i hjemmet kan give skimmelsvamp

frisk luftUd over den ubehagelige husstøvmide-allergi, så er der flere ulemper ved at have en for høj luftfugtighed i hjemmet – skimmelsvamp er en af dem, og skimmelsvamp får gode levebetingelser i et hjem, hvor luftfugtigheden er høj.

Man kan gøre mange ting for selv at undgå en høj luftfugtighed, og ligesom med husstøvmide-bekæmpelsen så kan man sørge for ofte at lufte ud, holde en jævn temperatur og gøre rent regelmæssigt, hvilket vil holde luftfugtigheden nede. Især når man laver mad eller tager bad, stiger luftfugtigheden indendørs, og her er det meget vigtigt med god udluftning.

Man bør stræbe efter en luftfugtighed på maksimum 45 procent i hele boligen. Hvis man har problemer med en for høj luftfugtighed i hjemmet, kan det være en god ide at anskaffe en affugter, som selv sørger for at få vandet ud af luften.

Bolius.dk skriver, at det ikke er alle mennesker, der reagerer på de sundhedsskadelige stoffer, som findes i skimmelsvamp, men dem, der gør, vil få de velkendte allergi-symptomer som hovedpine, alment ubehag, træthed, svimmelhed, tilstoppet næse og irriterede øjne, men skimmelsvamp kan også føre til udvikling af astma.

Hvad er skimmelsvamp?

skimmelsvampSkimmelsvamp er farligt for helbredet, idet den frigiver stoffer, som nogle mennesker reagerer negativt på. Disse stoffer tæller mikropartikler, glukaner, mykotoksiner og mugtlugt-fremkaldende stoffer.

Mikropartikler er allergener og de stoffer, som man som allergiker reagerer på. Her er tale om proteiner i skimmelsvampen, som kommer fra sporerne.

Glukaner findes i skimmelsvampens cellevæg, og man behøver ikke være decideret allergiker for at reagere på disse. Symptomerne vil være irritation i luftveje, næse og øjne samt hoste og træthed.

Mykotoksiner er de giftstoffer, som udskilles af skimmelsvampen, når den vokser. Mykotoksinerne er en form for overlevelsesmekanisme fra skimmelsvampens side, idet disse stoffer stopper væksten af andre mulige bakterier og svampe, som måtte findes i nærheden.

Mugtlugt er den lugt, man ofte vil kunne lægge mærke til med lugtesansen, hvis der er skimmelsvamp i ens bolig. Den kommer fra organiske stoffer i skimmelsvampen og lugter, som navnet antyder, muggent eller jordslået.

Lugten er ikke farlig i sig selv, men den er god til at finde frem til, hvor skimmelsvampen er i boligen.

Hvordan ser skimmelsvamp ud?

skimmelsvampAstma-allergi.dk skriver, at det ofte kan være svært at se, om ens bolig har skimmelsvamp. Som grundregel vil det dog enten lugte mugagtigt eller kunne ses som misfarvninger eller skjolder. Disse skjolder kan både være i nuancer af sort, grå, hvid eller rød.

Lad gerne andre personer lugte eller se efter, for især lugte kan man hurtigt vænne sig selv til, hvis man bor der. Skimmelsvamp kan også være usynlig, hvis den vokser for eksempel under tapet eller på loftet.

Skimmelsvamp vokser ofte på fugtige materialer som møbler, tekstiler, tapet, gipsplader eller malerier og billeder og findes ofte i enten kælder, badeværelse eller køkken (altså i rum hvor luftfugtigheden ofte bliver høj).

Hvis man opdager, at ens hjem er angrebet af skimmelsvamp, så kan man enten forsøge at komme den til livs selv med Rodalon, eller man kan få professionel hjælp.


Sådan kan du gøre din bolig mindre fugtig

Udover at investere i en affugter, så er der flere små ting du med fordel kan gøre, for at sænke fugtigheden i dit hjem.

Tør dit vasketøj udendørs

Vasketøj er en af de mest hyppige årsager til et fugtigt indeklima i dagligdagen. En tøjvask på et almindeligt stativ på omkring 4-6 kilo tøj, afgiver normalt op imod 2½ liter vand, som bliver hængende i luften i hjemmet. Forskning på området har endda vist, at indendørs tørring af vasketøj i gennem længere tid kan udgøre en helbredsfare og kan være direkte farligt for allergikere og folk med astma.

De omkring to liter fugt der bliver frigivet fra vådt vasketøj giver nemlig husstøvmider rigtigt gode vilkår, så antallet af dem vil vokse betragteligt, ligesom det også øger risikoen for mug og skimmelsvamp i hjemmet. Skal tøjet tørres indendørs så er det vigtigt, at det sker i et rum med både varme og ventilation. Hold også døren til rummet, hvor tøjet tørrer, lukket, så du undgår, at fugten spredes i hele huset.

Når det regner, så er det selvsagt ikke praktisk at tørre tøj i det fri, medmindre at tørrestativet er overdækket. En varm og blæsende solskinsdag skaber de helt optimale tørreforhold, men det behøver ikke være sommer, for at du kan tørre dit tøj ude, du kan også sagtens gøre det om vinteren.

Temperaturen påvirker naturligvis tiden på tøjtørringen, men det er ikke afgørende for, om vasketøjet bliver tørt. Når tøjet tørrer i frostvejr, så sker det i flere trin. Lige når det våde tøj hænges ud, så vil noget af vandet i tøjet fordampe, mens det resterende fryser til is – og tøjet bliver helt stift. Dernæst sker tørringen ved, at iskrystallerne i tøjet fordamper og når tøjet er helt tørt, så forsvinder stivheden igen.

Et problem ved at tørre tøj om vinteren kan være, at dagene ikke er lange nok til, at tøjet kan nå at blive helt tørt og så er du naturligvis nødt til at tage det ind. Den tørretid som tøjet har fået udenfor, forkorter eller fjerner dog stadig tørretiden i tørretumbleren eller på tørrestativet. Hvilket gavner både dit hjem, din pengepung og miljøet. Det vigtigste at være opmærksom på når du tørrer tøj ude er derfor ikke temperaturen, men snarere dugpunktstemperaturen.

Ligger luftens temperatur meget tæt på dugpunktstemperaturen, så vil luften nemlig være mættet med fugt og dit tøj vil kun tørre meget langsomt eller slet ikke. Bolius har udarbejdet en lille guide til det mest optimale tøj-tørrevejr, du kan læse mere her.

Det bedste for både miljø og elregning er naturligvis at tørre tøjet udendørs. Derved sparer du nemlig både på strømmen, CO2’en og du undgår fugt i hjemmet. Energiselskabet NRGi har udarbejdet en lille guide til at opnå gode tøj-tørre vaner til dig og dit hjem, du kan læse mere her.

Luft ud

Det bedste du overhovedet kan gøre for at opretholde et godt indeklima, det er at lufte ud. Ifølge det svenske forbrugerråd Råd & Rön, så tilbringer vi op imod 90% af vores tid indendørs og ofte i et dårligt indeklima. Især bidrager stearinlys, madlavning, rygning, lange brusebade og partikler fra plast og elektronik alle til at reducere kvaliteten af luften i vores hjem.

I dag er er nye huse ofte meget energieffektive og godt isolerede, hvilket yderligere bidrager til et dårligt indeklima. Der opstår ganske enkelt en konflikt mellem det at spare energi og det at have en godt indeklima. Sørger man ikke selv for at lufte ud, så kommer der ingen ny luft ind i hjemmet og fugt kommer ikke ud af hjemmet

Hold øje med fugtigheden i din bolig

Helt enkelt, så er luftfugtighed et mål for, hvor meget vanddamp luften indeholder. Det er vanskeligt at sige præcist hvilket niveau af luftfugtighed som er det bedste, men ligesom for lav luftfugtighed kan medføre store gener, så kan for høj en luftfugtighed i hjemmet også være et problem. Høj luftfugtighed kan nemlig medføre flere alvorlige ting såsom skimmelsvamp og fugtskader, ligesom det også kan give hovedpine og allergi.

Det danske Astma og Allergiforbund pointerer også vigtigheden af, at din boligs luftfugtighed ikke bliver hverken for høj eller for lav. Hvis du oplever en eller flere af nedenstående ting, så bør du være opmærksom fugtigheden i din bolig:

1) Der er mere end 2 cm dug på indersiden af termoruder
2) Vinduernes bundlister er fugtige eller misfarvede
3) Tapetet sidder løst og maling skaller af
4) Der lugter af mug eller indelukket

For at få fugten ud af din bolig er det i størstedelen af alle tilfælde tilstrækkeligt at lufte ud minimum tre gange dagligt. I nogle hjem kan det dog være nødvendigt at installere et ventilationssystem, som automatisk skifter hjemmets luft flere gange dagligt. Har du haft en vandskade i boligen er der naturligvis større risiko for fugt og her anbefales det at bruge en affugter, indtil man igen har opnået en normal luftfugtighed.

Bolius har lavet en guide til, hvordan du minimerer dug og kondens på vinduet:

https://www.youtube.com/watch?v=_0R-JUq3lqQ

For at få et så godt indeklima som muligt, så gælder det naturligvis om at lufte ud, både grundigt og ofte, ligesom det også er vigtigt at gøre ordenligt rent. Er rengøring og udluftning ikke tilstrækkeligt, så kan det for mange være en god løsning at supplere med en luftrenser. Overvejer du at investere i en luftrenser eller er du nysgerrig på hvad de kan, så kan du med fordel læse Forbrugsguidens store luftrenser guide.


Affugter test – Disse kilder har vi gennemgået:

Villalivet.se 🇸🇪
Det svenske boligmagasin Villalivet.se gennemgår i alt seks forskellige modeller af affugtere. Alle modeller er testet på deres affugtningskapacitet, deres effektivitet, energiforbrug, brugervenlighed og støjniveau.  Du kan gratis læse hele testen her.

Dinside.no 🇳🇴
Den uafhængige norske avis har foretaget en test, hvor de vurderede 11 forskellige affugtere. De forskellige modeller blev testet på kapacitet, effektivitet og brugervenlighed. Testen afslørede især en stor forskel mellem de forskellige modellers sammenhæng mellem effektivitet og energiforbrug. Du kan gratis læse hele testen her.

De Svenske Energimyndigheder 🇸🇪
Den svenske organisation Energimyndigheten har testet flere modeller af affugtere på deres effektivitet og kapacitet samt vurderet modellernes brugervenlighed. Brugervenligheden blev set i forhold til hvor nemt det var at komme i gang med at bruge og betjene maskinen, tømme kondensbeholdere og skifte filter. Du kan læse hele teksten gratis her.

Klikk.no 🇳🇴
Den norske forbrugerside klikk.no foretager hundredvis af forbrugertests hvert år. De har blandt andet foretaget en test af affugtere, hvor modellerne er blevet bedømte på kapacitet, brugervenlighed og strømforbrug. Du kan gratis læse hele testen her.

Forbrugeranmeldelser ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
I vurderingen af affugtere har Forbrugsguiden også kigget lidt på forbrugernes egne anmeldelser, blandt andet på www.whiteaway.com. Fordelen ved disse anmeldelser er, at de typisk vil være baseret på en længere brugsperiode, og også tager udgangspunkt i en helt konkret hverdag eller fugtproblem hos en “rigtig” familie. Ulempen ved de officielle test er ofte, at de som regel er foretaget over en kort tidsperiode, og at der også typisk kun testes på betjening og funktioner og ikke nødvendigvis affugterens drift over længere tid.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Her kan du skrive en kommentar til artiklen

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse