Affugter guide: De 8 bedste affugtere ifølge eksperter og tests

Ifølge vores research & analyse Vi har udvalgt produkter, der scorer højt på de parametre, vi vurderer dem på, men ikke en udtømmende liste over alle produkter på markedet

SENESTE ÆNDRING: december 26, 2023.
Annoncer
Anonns

Artiklen er baseret på research, men indeholder sponsorerede elementer herunder annoncelinks, hvorfor artiklen skal betragtes som en annonce.

Affugter guide: De 8 bedste affugtere ifølge eksperter og tests

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund af analyser og research..., men artiklen inkluderer kun produkter, der udbydes af vores kommercielle partnere. Artiklen er derfor en annonce. Læs her hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker rækkefølgen af vores produkter. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Læs mere

Har du problemer med høj fugtighed i dit hjem eller decideret fugt, så kan en affugter være en god løsning på problemet. Markedet for affugtere er dog stort, og det kan være svært at overskue, hvad du skal kigge efter. Det kan vores artikel forhåbentlig hjælpe med.

Nedenfor har vi samlet vores bud på de bedste og mest testvindende modeller på markedet netop nu, så du kan skabe dig et overblik over, hvilke muligheder der er på markedet. Vi gennemgår desuden hvilke faktorer, du bør overveje, når du skal købe en affugter, samt kommer med nogle generelle tips til, hvordan du undgår fugt i din bolig.

Bemærk venligst, at vi ikke selv tester produkterne, men derimod samler resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over vores bud på de bedste produkter på markedet.

Seneste ændring:

“Vi har lavet dybdegående research og analyseret produkternes specifikationer og funktioner for at kunne lave en detaljeret sammenligning. Det har resulteret i, at vi i vores artikel har fået en stor sammenligningstabel, der giver et grundigt overblik over de vigtigste produktegenskaber, specifikationer og bruger- og ekspertanmeldelser. Tabellen har til formål at give dig en bedre forståelse af affugtere, så din beslutning i højere grad træffes ud fra et informeret grundlag.”

Tidligere ændringer:

18. juli 2023

I dag har vi overført denne artikel til vores nye design for at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside. I tråd med ændringen har vi dertil revideret, optimeret og suppleret vores produktanmeldelser for yderligere at forbedre din oplevelse, så du lettere kan finde lige præcis det, du har brug for.

Sådan vurderer og udvælger vi produkter

Vi sammenligner en række anerkendte produkter og brands. Vi har partnerskaber med mange store forhandlere, og selvom det kan have indflydelse på udvalget af produkter til artiklen, beror vores anbefalinger på redaktionens professionelle vurdering af de bedste produkter.

Vores research-team vurderer produkterne på parametre som:

  1
 • Produkttests fra ekspertkilder og forbrugermagasiner
 • 2
 • Kundeanmeldelser af produktet
 • 3
 • Produktets egenskaber og specifikationer
 • 4
 • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
 • 5
 • Viden og data på, hvad vores læsere foretrækker

Ovenstående bliver holdt op imod pris og kvalitet. Det er vigtigt at nævne, at rækkefølgen ikke repræsenterer en rangering af produkter, men nærmere en gennemgang af nogle af de bedste produkter til forskellige behov.

Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Overblik: Stor sammenligning af de udvalgte affugtere

Se hele tabellen

5 ting du skal overveje, før du køber affugter

 • Daglig udsugningshastighed, miljøforhold og rumstørrelse

  En af de vigtigste faktorer, du skal overveje, når du køber en affugter, er den daglige udsugningshastighed, som afspejler mængden af vand, affugteren kan udsuge i løbet af 24 timer. En med et højere antal liter indikerer en mere potent udsugningshastighed, hvilket betyder, at affugteren kan tackle fugtproblemer mere effektivt. Du bør vælge størrelsen ud fra rummets gulvareal og fugtighedsgrad. Generelt giver større affugtere en bedre effektivitet og løser problemerne hurtigere.

  Her får du en hurtig guide, der kan hjælpe dig med at træffe en beslutning:

  • Mild til moderat fugt (rum op til 45 m2) – 1 L til 12 L
  • Mild fugt til moderat fugt (rum fra 45 m2 til 90+ m2) – 12 – 18 L
  • Alvorlig fugt (rum op til 45 m2) – 5 L til 15 L
  • Alvorlig fugt (rum fra 45 m2 til 90 + m2) – 15 L til 20 + L

  BEMÆRK: Dette er grove tal og skøn. Nogle gange kan selv en mindre udsugningshastighed være effektiv, da ikke alle har alvorlige fugtproblemer i deres huse og kan klare sig med en lavere udsugningshastighed, der stadig fører til gode resultater.

 • Tankkapacitet og vedligeholdelse

  Derudover skal du overveje tankkapaciteten, som måles i liter (L). Tallet bestemmer, hvor meget vand affugteren kan rumme. For eksempel betyder en kapacitet på omkring 4,5 liter, at du skal tømme tanken ca. tre gange om ugen, som anses for at være ideelt til dagligt brug. Omvendt vil affugtere med mindre tanke højst sandsynligt kræve flere tømninger i løbet af dagen.

  Ud over tankens kapacitet er selve tømningen vandet, der opsamles under affugtning, en vigtig overvejelse. Modeller, der kan tømmes manuelt, skal helst have en lettilgængelig vandtank, der kan opbevare vand i længere tid uden at fylde for meget. Alternativt kan du vælge en affugtere med kontinuerlig dræning. De har enten en indbygget pumpe eller en slange til tømning. Det gør i høj grad vedligeholdelsen meget nemmere, da du fjerner behovet for manuelt at skulle tømme tanken.

  BEMÆRK: Hvis din affugter har en automatisk nedlukningsfunktion, vil den stoppe med at fungere, når beholderen er fuld – på den måde spilder du ikke unødvendig strøm.

 • Andre funktioner og overvejelser

  Hvis du sikrer dig, at din affugter har nogle ekstra funktioner, bliver din brugeroplevelse mere bekvem og effektiv. Her er nogle af de mest almindelige ting, du kan kigge efter:

  • Justerbar humidistat: Her får du mulighed for at kontrollere fugtighedsniveauet i et rum, så det passer til dine personlige præferencer. Mens nogle modeller har en præcis numerisk indstilling, tilbyder andre mere grundlæggende indstillinger som lav, medium og høj. Husk på, at den ideelle luftfugtighed for mennesker ligger i intervallet 40-60%.
  • Timer: Her kan du programmere affugteren til at tænde og slukke, mens du er ude, eller endda drage fordel af elpriser uden for spidsbelastningsperioder ved at planlægge, at den skal køre natten over.
  • Indikator for fuld tank: Advarer dig, når affugterens vandtank er fuld, så du slipper for besværet med at tjekke den manuelt.
  • Automatisk genstart: I tilfælde af strømafbrydelse sikrer den, at enheden automatisk tændes igen, når strømmen kommer tilbage.
  • Filtrering: Ud over blot at regulere luftfugtigheden har mange affugtere ekstra filtre – såsom støv-, antibakterielle eller HEPA-filtre (High Efficiency Particulate Air) – som renser luften ved at opfange støv, pollen, sporer, bakterier og forskellige andre partikler. Husk, at filtrene skal rengøres regelmæssigt, ca. hver fjerde måned, og udskiftes, når de er slidte, for at opretholde optimal ydeevne.
 • Pris

  Affugtere kan købes fra ca. 1000 kr. til 5000 kr. eller mere. Dyrere affugtere har ofte højere kapacitet og ekstra funktioner som automatisk genstart, flere ventilatorhastigheder og luftrensning. De er generelt mere energieffektive og kan være mere støjsvage end billigere modeller. Prisvenlige affugtere har normalt lavere kapacitet og færre funktioner end de dyrere modeller. De egner sig bedst til mindre rum eller lejlighedsvis brug, men er ikke lige så effektive som dyrere modeller.

  I sidste ende afhænger prisen på en affugter af dine behov og præferencer. Mens billige modeller kan være passende for nogle, kan dyrere modeller være en bedre investering for dig, der har brug for en affugter til større rum, eller har brug for ekstra funktioner.

 • Bruger- og ekspertanmeldelser

  Bruger- og ekspertanmeldelser kan være en god måde at afgøre, hvilken affugter der passer bedst til dine behov. Brugeranmeldelser giver dig en værdifuld indsigt i produktets ydeevne, funktioner og brugervenlighed fra personer, der faktisk selv har brugt produktet.

  VI anbefaler at læse anmeldelser fra forskellige kilder, så du bedre kan forstå produktets styrker og svagheder. Vi har valgt at inkludere både bruger- og ekspertanmeldelser, så vi kan give dig det bedste overblik overhovedet.

arrow-more

Eeese Emil - affugter med justerbare hastigheder

Mest praktiske affugter

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

test-guiden

Dagens bedste priser og tilbud på Eeese Emil:

 • Mulighed for kontinuerlig dræning
 • Intelligent styring med autotilstand
 • Smart LED-display med softkey

Forbrugsguidens vurdering

Eeese Emil-affugteren har et arbejdsområde på op til 40 kvadratmeter og passer dermed til mange forskellige rum – så du er sikret optimal ydelse i hele dit hjem. Dens diskrete og kompakte design passer ind i ethvert rum, mens dens funktionalitet forbliver kompromisløs. Det intuitive kontrolpanel med brugervenlige knapper og en timerfunktion giver præcis kontrol over driften og henvender sig især til dig, der sætter pris på bekvemmelighed og ønsker tilpassede indstillinger til dine specifikke behov.

Vandtankens kapacitet er lidt lille, hvilket kræver hyppigere tømning, men det kan løses effektivt ved regelmæssig vedligeholdelse og brug af den kontinuerlige drænfunktion. Alt i alt mener vi, at Eeese Emil-affugteren er en effektiv løsning til at opretholde et behageligt indeklima, og dens kompakte design, justerbare hastigheder og brugervenlige betjening gør den til et praktisk valg til forskellige rum i dit hjem.

Fordele

 • Effektiv køling og affugtning
 • Et stort arbejdsområde på op til 40 kvadratmeter
 • Støjsvag drift ved 36 dB
 • Specialiseret funktion til tørring af tøj
 • Mulighed for kontinuerlig afløbstilslutning

Ulemper

 • Lille vandbeholderkapacitet kræver hyppigere tømning

Eeese Emil affugterens enkle kontrolpanel med brugervenlige knapper og en timerfunktion giver præcis kontrol, hvilket gør den velegnet til dig, der sætter pris på bekvemmelighed og ønsker tilpassede indstillinger til dine specifikke behov, når det kommer til affugtning. Derudover giver affugteren mulighed for kontinuerlig dræning, samt intelligent styring med autotilstand og et smart LED-display.

Anmeldelse: Produktanalyse af Eeese Emil

Specifikationer

 • Anbefalet areal: 50 m²
 • Maks. driftstemperatur: 35 ° C
 • Min. driftstemperatur: 5 ° C
 • Effekt: 10/24 l/h
 • Vandtankens kapacitet: 2,6 L
 • Blæserhastigheder: 2
 • Lydniveau: 40 dB
 • Dimensioner: 30 x 46,3 x 25 cm
 • Vægt: 10,5 kg

Effektiv og alsidig
Eeese Emil affugter er et godt valg til dig, der ønsker effektiv køling og affugtning i et mellemstort hus. Med et arbejdsområde på op til 40 kvadratmeter er den velegnet til loftsrum, kældre, soveværelser, kontorer, stuer og køkkener. Det universelle apparat fungerer problemfrit inden for et temperaturområde på 5 til 35 grader, hvilket sikrer optimal ydeevne i hele dit hjem.
En af de mest fremtrædende egenskaber ved Eeese Emil er desuden det diskrete og kompakte design, som gør, at den passer perfekt ind i ethvert rum.

På trods af sin mindre størrelse kan den levere den ønskede funktionalitet uden at gå på kompromis med ydeevnen. Med et strømforbrug på 160 watt er affugteren et eksempel på enestående effektivitet, som sikrer optimal drift og samtidig effektiv kontrol over elomkostningerne.

Intuitiv betjening og praktiske funktioner
Modellen er udstyret med to justerbare hastigheder, så du kan styre køleintensiteten og fugtreguleringen efter dine ønsker. Med en lydstyrke på kun 36 dB sikrer Eeese Emil en stille og diskret ydeevne, som skaber et roligt miljø til dine daglige aktiviteter.

Den har også en specialiseret tøjtørringsfunktion, der gør den velegnet til tørring af vasketøj indendørs. Som en ekstra praktisk funktion har affugteren en kontinuerlig afløbsmulighed, så du kan tilslutte den direkte til et afløb via en slange, og dermed slipper for at skulle tømme tanken så ofte.

Pro tip: Udnyt den specialiserede tøjtørringsfunktion, når det er nødvendigt for at reducere behovet for en traditionel tørretumbler, spare energi og forhindre unødvendigt slid på tøjet.

Bemærk: Når du bruger den kontinuerlige afløbsmulighed, skal du sikre, at slangen er korrekt tilsluttet og anbragt for at forhindre lækager eller vandskader.

Hvad siger brugere om Eeese Emil?

Brugernes anmeldelser af Eeese Emil affugteren har generelt været positive. Kunderne sætter især pris på det enkle design og den bemærkelsesværdige funktionalitet, især muligheden for at indstille tøjtørring og det lave elforbrug.

Brugerne mener, at affugteren er velegnet til at opretholde et sundt indeklima, forhindre dannelse af skimmelsvamp og effektivt tørre forskellige rum. Affugterens støjsvage drift og muligheden for at forbedre luftkvalitet i vaskerum har også fået stor ros. Mange er desuden blevet positivt overraskede over dens evne til at reducere den generelle luftfugtighed i lejligheder og kollegieværelser.

En bruger sagde: “Jeg har haft affugtere før og er positivt overrasket over, at denne ikke larmer i forhold til de andre, jeg har haft. Det er så dejligt. Jeg kan tydeligt mærke en stor forskel på luftfugtigheden i mit bryggers”.

Mere om Eeese Emil

Specifikationer

 • Anbefalet areal: 50 m²
 • Maks. driftstemperatur: 35 ° C
 • Min. driftstemperatur: 5 ° C
 • Effekt: 10/24 l/h
 • Vandtankens kapacitet: 2,6 L
 • Blæserhastigheder: 2
 • Lydniveau: 40 dB
 • Dimensioner: 30 x 46,3 x 25 cm
 • Vægt: 10,5 kg

Meaco Dry ABC - super lydsvag affugter

Bedst til rum på op til 50 m²

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

test-guiden

Dagens bedste priser og tilbud på Meaco Dry ABC:

 • Automatisk temperaturregulering
 • Meacos mest støjsvage affugter
 • 24 timers timer

Forbrugsguidens vurdering

Vi mener, at Meaco Dry ABC-affugteren skiller sig ud som en robust mulighed for effektiv fugthåndtering til dit hjem. Et vigtigt højdepunkt er dens evne til at dække overraskende store områder på trods af dens diskrete design. Derudover giver enhedens digitale display og automatiske temperaturregulering en intuitiv brugeroplevelse, som yderligere beriges af praktiske funktioner som en indbygget timer og børnesikring. Det eneste område, der kunne drage fordel af forbedring, er i vores øjne muligheden for indbyggede hjul, så den ville være lettere at flytte rundt på.

Alt taget i betragtning synes vi, at Meaco Dry ABC-affugteren er et overbevisende valg for dig, der ønsker at kontrollere fugten i rum på helt op til 50 m².

Fordele

 • Utrolig støjsvag (40 dB)
 • Meget energibesparende
 • Velegnet til normal eller høj temperatur
 • Fint digitalt display
 • Automatisk afbryder
 • Elegant design

Ulemper

 • Kunne være mere praktisk med transporthjul

Affugteren fra Meaco minder på mange punkter om den, vi lige har set på fra Eeese, blandt andet på størrelse, lyd og evner. Affugteren roses som en utrolig effektiv, elegant og næsten lydløs affugter, som tilmed har et virkelig lavt strømforbrug.

Anmeldelse: Produktanalyse af MEACO Dry ABC

Specifikationer

 • Anbefalet areal: 50 m²
 • Maks. driftstemperatur: 35 ° C
 • Min. driftstemperatur: 5 ° C
 • Effekt: 10/24 l/h
 • Vandtankens kapacitet: 2,6 L
 • Lydniveau: 40 dB
 • Vægt: 10,5 kg
 • Dimensioner: 30 x 46,3 x 25 cm
 • Blæserhastigheder: 2

Affugteren er til dig, som ønsker en lille og elegant maskine, som ikke larmer eller på anden måde forstyrrer i dit hjem. Den er helt perfekt til lejligheden, det lille hus eller det evigt fugtige badeværelse, som har brug for en hjælpende hånd, men hvor en stor og larmende affugter ville genere for meget.

MEACO Dry ABC affugteren er meget energivenlig og derfor helt perfekt til den bevidste forbruger, som ønsker at spare på strømmen. Ved almindelig stuetemperatur er strømforbruget imponerende lavt, selv om effekten på ingen måde er til at klage over. Faktisk er eksperterne meget imponerede over effektiviteten af den lille maskine, hvilket blot er endnu et plus ved affugteren.

Skulle affugteren have topkarakter skulle den have virket bedre ved lave temperaturer, vurderes der hos ekspertmagasinet Which. Har du en kold kælder eller et værksted, er det altså ikke den optimale affugter for dig, da den er designet til at virke bedst under højere temperaturer. Dens maksimale effekt får du ved en temperatur på 30 grader, og det er der alligevel ikke mange der har indenfor, ikke engang på badeværelset.

Forbrugerne har heller ikke meget at klage over. De fleste roser den til skyerne og efterspørger intet andet end hjul på bunden, så affugteren ville være nemmere at flytte rundt. De kan dog nemt tilkøbes uden at det koster en formue og er værd at overveje, hvis du ved, at du ofte får brug for at flytte affugteren fra rum til rum.

Designet på MEACO Dry ABC er meget elegant og stilrent, og kan derfor sagtens stå indenfor uden at vække for meget opmærksomhed. Den lille affugter har desuden en digital skærm på toppen, der viser rummets luftfugtighed og maskinen styres ved hjælp af elektroniske knapper. Maskinen har indbygget børnelås og timer, så du kan indstille den til at køre, når du ikke er hjemme eller befinder dig i rummet. Vandtanken er på små 2,6 liter og skal tømmes jævnligt ved hyppigt brug i et fugtigt lokale.

I sammenligning med andre affugtere klarer Meaco Dry ABC sig umiddelbart virkelig godt, forudsat at den står i det miljø, den er designet til. Har du en mindre lejlighed eller et fugtigt badeværelse er affugteren virkelig effektiv og samtidig er den både mindre i størrelsen, elegant og mere lydsvag end de fleste sammenlignelige produkter. Den vil altså ikke genere dig i dagligdagen og er således perfekt, hvis du ved, at den kommer til at stå fremme, hvor man måske ikke normalt ville have lyst til at se på en stor, klodset affugter.

Hvad siger brugere og eksperterne om MEACO Dry ABC?

Meaco er kendt for sine affugtere i førsteklasse, og deres håndværk skinner især igennem med Dry ABC, som T3.com har fremhævet. De roser affugteren som en lille perle på markedet, der præsterer rigtig flot, samtidig med at den er støjsvag. Støjniveauet er imponerende lavt og holder sig under 40 dB, hvilket sikrer, at den arbejder effektivt – uden du opelever forstyrrelser.

Mange brugere sætter pris på kontrolpanelets enkelhed, som gør den let at forstå og betjene. Det kompakte og diskrete design er et andet plus, som gør, at affugteren kan passe ind i forskellige rum uden at være påtrængende. Derudover synes brugerne, at vandbeholderen er nem at tømme, og de sætter pris på, at Dry ABC bipper, når den er fuld.

Mere om Meaco Dry ABC

Specifikationer

 • Anbefalet areal: 50 m²
 • Maks. driftstemperatur: 35 ° C
 • Min. driftstemperatur: 5 ° C
 • Effekt: 10/24 l/h
 • Vandtankens kapacitet: 2,6 L
 • Lydniveau: 40 dB
 • Vægt: 10,5 kg
 • Dimensioner: 30 x 46,3 x 25 cm
 • Blæserhastigheder: 2

Pingi Vida 2 - affugter til rum på maksimalt 30 m2

Bedst designet valg

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

test-guiden

Dagens bedste priser og tilbud på Pingi Vida 2:

avXperten.dk
På lager
485 kr.
savier

Find og test rabatkoder ved checkout

Savier har +9.000 rabatkoder og tilføjer den bedste ved checkout
 • Imponerer med smagfuld illumineret beholder
 • Permanent drænings-funktion
 • Belysningen kan dæmpes til natbelysning

Forbrugsguidens vurdering

Pingi Vida 2 Dehumidifier er ideel til dig, der leder efter en enkel og prisvenlig løsning på fugt i hjemmet. Derfor har vi kåret den til ”Højeste værdi for pengene”. Vi anbefaler varianten, fordi den giver dig meget for pengene og gør det, den skal. Den fjerner fugten fra rum på op til 30 m2 på en effektiv måde.

Vi er særligt glade for, at der er en smart LED-belysning, som dog kan dæmpes til nattilstand i de mørke timer. Det skal også fremhæves, at Pingi Vida 2 Dehumidifier slukker automatisk, når beholderen er 90 procent fuld. Smart, da du så forhindrer overophedning eller over-opfyldning. Det er dog værd at nævne, at maskinen ikke hører til de mest støjsvage affugtere på markedet, så du kan opleve støjgener, hvis du placerer den i soveværelset.

Fordele

 • Natte-tilstand
 • Funktionel LED-belysning
 • Slukker automatisk, når beholderen er 90 procent fuld

Ulemper

 • Kan være for støjende til placering i soveværelse

Pingi Vida 2 Dehumidifier er det perfekte valg til dig, som leder efter en flot og moderne affugter, der ligger i den prisvenlige ende af spektret. Modellen kommer med et flot design med en smukt oplyst beholder, og så er der en funktionel permanent drænings-funktion, der trækker fugten ud af rummet. Belysningen kan dæmpes om natten, hvis du ønsker at placere produktet i dit soveværelse.

Anmeldelse: Produktanalyse af Pingi Vida 2

Specifikationer

 • Anbefalet areal: 30 m²
 • Maks. driftstemperatur: 45 ° C
 • Min. driftstemperatur: 0 ° C
 • Effekt: ?
 • Vandtankens kapacitet: 1 L
 • Blæserhastigheder: 3
 • Lydniveau: ?
 • Dimensioner: 18 x 22,5 x 10,8 cm
 • Vægt: 1 kg

Til dig der foretrækker simple løsninger
Pingi Vida 2 Dehumidifier er det bedste valg for dig, som ønsker en prisvenlig og let måde at fjerne fugt fra mellemstore rum på.

Lav pris i forhold til konkurrenterne
Prismæssigt ligger enheden i den klart lave ende sammenlignet med konkurrenterne, så apparatet vil være et godt valg til dig med det lave budget.

Passende for et rum på 30 m2
Pingi Vida 2 Dehumidifier er født med en beholder, der kan rumme 1 liter i tanken, og det er pænt uden at være prangende. Med en affugtningseffekt på 0,3/24 L/H får du et fint udtræk af fugt fra luften, som er passende for rum på maksimalt 30 m2.

Mere om Pingi Vida 2

Specifikationer

 • Anbefalet areal: 30 m²
 • Maks. driftstemperatur: 45 ° C
 • Min. driftstemperatur: 0 ° C
 • Effekt: ?
 • Vandtankens kapacitet: 1 L
 • Blæserhastigheder: 3
 • Lydniveau: ?
 • Dimensioner: 18 x 22,5 x 10,8 cm
 • Vægt: 1 kg

Evapolar EvaLight - mini affugter med timer-funktion

Bedste 3-i-1 affugter

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

test-guiden

Dagens bedste priser og tilbud på Evapolar EvaLight:

 • 3 funktioner i 1: køler, befugter, renser
 • Designet til forskellige rum - kontorer og soveværelser
 • Farverige LED-lys

Forbrugsguidens vurdering

Evapolar EvaLight er et praktisk tre-i-en-apparat, der kan køle, fugte og rense luften i mindre områder på op til 3 kvadratmeter. Den brugervenlige grænseflade giver mulighed for enkel opsætning og tilpasning, herunder trinløs hastighedskontrol og en timerfunktion. Desuden giver det justerbare LED-lys en alsidighed i omgivelserne, som passer til både kontor- og soveværelsesindstillinger. På den anden side betyder den mindre kapacitet i vandtanken, at du måske skal fylde den op oftere. Men den lille ulempe overskygges af den effektive brug af vand gennem det avancerede EvaBreeze-filter, som kan opsuge sin egen vægt op til 700 gange.

Alt i alt synes vi, at Evapolar EvaLight er et solidt valg for dig, der søger en multifunktionel løsning til indendørs klimakontrol.

Fordele

 • Kan køle op til 10 grader ned
 • Trinløs hastighed
 • Timer
 • Lysniveau kan ændres

Ulemper

 • Mindre vandkapacitet

Affugteren Evapolar EvaLight er blevet testet hos 4 forskellige hold eksperter – det drejer sig om henholdsvis de 2 teknologimagasiner Tek.no og Pcmag.com, testmagasinet Trustedreviews.com og business-avisen Businessinsider.com. Her har eksperterne set nærmere på modellens evner inden for affugtning og afkøling, brugervenlighed, funktioner og anvendelighed.

Anmeldelse: Produktanalyse af Evapolar EvaLight

Specifikationer

 • Anbefalet areal: 3 m²
 • Maks. driftstemperatur: 15 ° C
 • Effekt: ? l/h
 • Vandtankens kapacitet: 1 L
 • Blæserhastigheder: 4
 • Lydniveau: 45 dB
 • Dimensioner: 18 x 18 x 18,2 cm
 • Vægt: 1,2 kg
 • Min. driftstemperatur: 0 ° C

Køler let rummet ned
Evapolar EvaLight vil være et godt valg for dig, der ønsker en maskine, der kan sænke temperaturen og gøre indeklimaet bedre i et enkelt rum. Den kan nemlig afkøle et område på op til 3 kvadratmeter, og kølingen kan blive på op til 10 grader Celsius. Det er desuden superlet at anvende modellen, idet du blot skal fylde vand på tanken, sætte strøm til og derefter tænde for den.

Når affugteren er tændt, kan man finde forskellige indstillinger i forbindelse med afkølingen, og her er blandt andet en trinløs hastigheds-styring, som øger eller mindsker, hvor meget temperaturen og klimaet påvirkes. Hertil findes der en timer-funktion, som du kan anvende til at indstille, hvornår og hvor længe du ønsker, at den arbejder. Timeren kan indstilles til at arbejde i op til 2 timer – herefter slukker den blot.

Til alle rum
Evapolar EvaLight er designet til at kunne anvendes i alle rum – den er fordelagtig i især soveværelset eller kontoret, hvor temperaturen er meget afgørende. Men du kan anvende den over alt – så længe temperaturen i rummet er mellem 15 og 40 grader Celsius. Det er det arbejdsinterval i temperatur, som maskinen kan arbejde under.

Den er yderligere udstyret med et smart LED-lys, som du kan regulere i forhold til individuelle ønsker. For eksempel kan det dæmpes, så du ikke lægger så meget mærke til apparatet – om natten kan du også anvende Night Mode, hvor lyset er helt slukket, således at det ikke forstyrrer nattesøvnen.

For at give en sund nedkøling og temperaturregulering er Evapolar EvaLight udstyret med den mest moderne filterteknologi – her er tale om det patenterede EvaBreeze-filter. Det kan opsuge sin egen vægt i vand op til 700 gange, og det er det vand, der producerer det bedre klima.

Filteret er skabt af et ikke-organisk og helt sterilt materiale, som både forhindrer vækst af svamp og bakterier. Når tanken er fyldt med koldt vand fra hanen, kan den arbejde i op til 8 timer – arbejdstiden afhænger dog af den valgte hastighed.

Hvad siger brugere og eksperterne om Evapolar EvaLight?

Evapolar EvaLight er blandt andet blevet testet af Tek.no, som er meget begejstrede. De kalder den ”din bedste ven i varmen” og fremhæver især, at den er morsom at anvende, og så er den god til at køle ned og regulere temperaturer og klima. Hertil er den energieffektiv, og LED-belysningens justerbarhed kan være med til at bestemme stemningen i rummet. Tek.no nævner dog også et par ulemper, som blandt andet går på, at prisen er lidt høj, og så larmer den en smule. Der savnes dertil en egentlig temperaturregulator, og så afhænger effektiviteten af luftfugtighed og temperatur.

Også Pcmag.com er godt tilfredse – de skriver, at den er meget effektiv i brug, og så er det smart, at man både kan anvende den som nedkøler og affugter. Hertil roses den for at have et lille og kompakt design, således at den ikke fylder særlig meget, og så fremhæves det farverige LED-lys. Pcmag.com har dog et par minusser, og her synes de, at man for ofte skal fylde nyt vand på, og i deres test oplevede de, at maskinen lækkede en smule, og at flere LED-lamper hurtigt gik ud.

Blandt andre har businessavisen Businessinsider.com også anmeldt Evapolar EvaLight, og de fremhæver, at apparatet er overraskende effektivt, og samtidig holder det strømregningen nede. Prisen er dog noget høj, noteres det, men til gengæld udgør den et velfungerende middel mod svedige nætter og varme kontorer.

Mere om Evapolar EvaLight

Specifikationer

 • Anbefalet areal: 3 m²
 • Maks. driftstemperatur: 15 ° C
 • Effekt: ? l/h
 • Vandtankens kapacitet: 1 L
 • Blæserhastigheder: 4
 • Lydniveau: 45 dB
 • Dimensioner: 18 x 18 x 18,2 cm
 • Vægt: 1,2 kg
 • Min. driftstemperatur: 0 ° C

MEACO DD8L - god affugter til kælder

Kundernes favorit

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

test-guiden

Dagens bedste priser og tilbud på MEACO DD8L:

Billigvvs.dk
På lager
2.444 kr.
Wattoo.dk
På lager
3.415 kr.
savier

Find og test rabatkoder ved checkout

Savier har +9.000 rabatkoder og tilføjer den bedste ved checkout
 • Effektiv teknologi til større områder på op til 100 m2
 • Velegnet til alle temperaturer (0 - 30 ° C)
 • Bakteriedræbende luftfilter

Forbrugsguidens vurdering

MEACO DD8L er en velanset affugter, der pakker en masse funktionalitet ind i en kompakt form. Den er designet til rum på op til 100 m2 og har fået høje karakterer fra både eksperter og forbrugere for sin effektivitet under forskellige forhold – hvad enten det er en fugtig kælder eller et fugtigt badeværelse. For det første sætter vi stor pris på dens lette og bærbare design, som kun vejer 6,2 kg. For det andet betyder det lave lydniveau på under 40 dB, at den arbejder diskret. En ulempe er dog, at den ikke har et digitalt display, men i stedet analoge knapper. På den anden side giver enheden stadig mulighed for at vælge mellem fire forskellige fugtighedsindstillinger, der er skræddersyet til optimale forhold, ud over en vaskeindstilling. Endelig forlænger den energieffektive ventilatormekanisme ikke kun maskinens levetid, men holder også strømforbruget i skak.

Alt i alt mener vi, at MEACO DD8L er en solid mulighed for dig, der søger en alsidig og effektiv affugter.

Fordele

 • Ekstra transportabel med vægt på kun 6,2 kilo
 • Inklusiv lille håndtag
 • Utroligt støjsvag (40 dB)
 • Effektiv i både høje og lave temperaturer
 • Mange praktiske indstillinger

Ulemper

 • Kunne være mere praktisk, hvis den havde display
 • Ret lille tankkapacitet

Den smarte lille affugter får rigtig fine anmeldelser hos både testmagasiner og forbrugerne selv. Den roses især for at være lille og nem at transportere rundt, men stadig meget effektiv både i kolde og varme rum. Altså en fin all-round affugter, hvad end det er til badeværelset, gangen med tørrestativet, den fugtige kælder eller det kolde værksted. Helt klart et kig værd for dig, der har brug for en affugter, der kan lidt af det hele.

Anmeldelse: Produktanalyse af MEACO DD8L

Specifikationer

 • Anbefalet areal: 100 m²
 • Maks. driftstemperatur: 37 ° C
 • Min. driftstemperatur: 1 ° C
 • Effekt: 8/24 l/h
 • Vandtankens kapacitet: 2 L
 • Blæserhastigheder: 3
 • Lydniveau: 40 dB
 • Dimensioner: 18,8 x 50 x 35,1 cm
 • Vægt: 6,4 kg

Den allerstørste fordel ved MEACO DD8L er dens lille størrelse og imponerende vægt på kun 6,2 kilo. Det er omtrent halvdelen af, hvad en sammenlignelig affugter hurtigt kan komme til at veje. Derfor er affugteren noget mere transportabel end mange af sine konkurrenter. Lydniveauet er også imponerende lavt på kun små 40 dB og den vil derfor ikke genere dig eller på anden måde gøre opmærksom på sig selv.

Effektiviteten kan der ikke klages over, da MEACO DD8L kan trække op til 8 liter vand fra luften på et døgn, og det er uanset om den bliver placeret i et koldt eller varmt rum. Mange affugtere virker kun godt i enten det ene eller det andet, hvorfor eksperterne virkelig roser den lille model for dens effektivitet. Energiforbruget er hverken synderlig højt, eller specielt imponerende, vurderer testmagasinet Which.

Generelt er både eksperter og forbrugere meget positivt indstillede overfor den lille maskine. Det lille design gør selvfølgelig, at vandtanken også er forholdsvis lille med sine små 2 liter og derfor skal tømmes jævnligt, især hvis maskinen virkelig kommer på arbejde i et fugtigt rum. Affugteren har ingen skærm, men analoge knapper og stadig mulighed for at indstille maskinen.

Hos det engelske magasin dehumidifier-reviews roses MEACO DD8L især for at have 4 forskellige indstillinger, der er tilpasset de forhold der anses for optimale. Luftfugtigheden kan indstilles til enten 60%, som er det mest økonomiske, 50% som anses for det mest optimale, eller 40% som er bedst, når temperaturen udenfor er under 5 °C. Endelig findes der også en vasketøjsindstilling på 35%, som er perfekt, når du tørrer tøj indenfor.

MEACO DD8L skiller sig også positivt ud fra andre affugtere, idet den selv tænder og slukker for den lille ventilator, når der er brug for det. Det sparer både strøm og giver maskinen længere levetid.

Den lille affugter skiller sig meget positivt ud på markedet med sit lille og let transportable design. Støjniveauet er heller ikke til at klage over og designet er ganske simpelt og elegant. De mange uligheder for at indstille maskinen samt den praktiske vasketøjsindstilling gør den til en rigtig fin maskine. Endeligt finder du ikke mange små maskiner som denne, som håndterer så stort et temperaturområde lige så effektivt, og MEACO DD8L er virkelig fin for dig, der har brug for en alsidig affugter, der skal med lidt rundt omkring.

Hvad siger brugere om MEACO DD8L?

Brugerne har skrevet om en betydelig forbedring af deres hjemmemiljø, efter at de har taget affugteren i brug. En af de mest fremtrædende egenskaber er de mange forskellige funktionelle tilstande, DD8L tilbyder. Desuden har MEACO DD8L’s effektivitet i bekæmpelsen af mug og skimmel været bemærkelsesværdig, hvor brugerne har bemærket en drastisk reduktion inden for den første uges brug.

Affugterens evne til at reducere kondens, især på soveværelsesvinduer i koldt vejr, har været et andet meget værdsat aspekt.

Med hensyn til design er MEACO DD8L’s slanke profil et stort plus, som gør, at den passer ind i små rum uden at optage meget plads. Nogle brugerne har dog bemærket, at tankkapaciteten på MEACO DD8L er til den mindre side. Det er dog en mindre ulempe, når man tænker på dens overordnede effektivitet og pladsbesparende design.

Mere om MEACO DD8L

Specifikationer

 • Anbefalet areal: 100 m²
 • Maks. driftstemperatur: 37 ° C
 • Min. driftstemperatur: 1 ° C
 • Effekt: 8/24 l/h
 • Vandtankens kapacitet: 2 L
 • Blæserhastigheder: 3
 • Lydniveau: 40 dB
 • Dimensioner: 18,8 x 50 x 35,1 cm
 • Vægt: 6,4 kg

Eeese Adam - affugter med gode brugeranmeldelser

Bedste affugter med app-styring

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

test-guiden

Dagens bedste priser og tilbud på Eeese Adam:

 • WiFi Smart teknologi med gratis app Tuyasmart
 • Stor arbejdsradius på 100 m2
 • Funktion til tørring af vasketøj

Forbrugsguidens vurdering

Efter vores mening er Eeese Adam affugteren et godt valg for dig, der leder efter en effektiv, men diskret måde at håndtere fugt- og klimaproblemer i større rum. For det første gør dens evne til at dække op til 100 kvadratmeter den særligt fordelagtig til større hjem og problematiske områder som kældre. Derudover giver det brugervenlige kontrolpanel og indstillingen med to hastigheder mulighed for tilpasning uden kompleksitet. Selvom den ikke er eksperttestet, har den vundet brugernes gunst for sin høje effektivitet og gode brugervenlighed. En anden funktion, vi sætter pris på, er dens diskrete støjniveau på 42 dB, som giver mulighed for komfortabel brug natten over. Endelig bidrager den store 5-liters tank og det moderne filter til den overordnede effektivitet.

På trods af manglen på ekspertvalidering mener vi, at Eeese Adam giver høj værdi for pengene, som gentaget af tilfredse brugere.

Fordele

 • Stort arbejdsområde
 • Fjernbetjening
 • Simpel
 • Ideel til store huse – også lofter og kældre
 • 2 hastighedstrin
 • Støjsvag

Ulemper

 • Højere prisklasse

Affugteren Eeese Adam har ikke været inkluderet i eksperttests, men vi har alligevel valgt at tage modellen med, idet her er tale om en brugerfavorit i stedet. Adam affugteren minder meget om Emil også fra Eeese, den er blot større, så den kan tage et større areal end Emil modellen kan.

Anmeldelse: Produktanalyse af Eeese Adam

Specifikationer

 • Anbefalet areal: 100 m²
 • Maks. driftstemperatur: 25 ° C
 • Min. driftstemperatur: 5 ° C
 • Effekt: 20/24 l/h
 • Vandtankens kapacitet: 5 L
 • Blæserhastigheder: 2
 • Lydniveau: 44 dB
 • Dimensioner: 33,5 x 54 x 28,5 cm
 • Vægt: 14,5 kg

Høj arbejdsradius
Eeese Adam vil være et godt valg for den forbruger, der ønsker en affugter eller luftafkøler, der kan påvirke et stort område – denne har nemlig et arbejdsområde på op til 100 kvadratmeter. Det gør, at den kan anvendes i alle typer af hjem, men især er den ideel til de større hjem – gerne dem, der har en stor kælder, hvor der er problemer med fugten, indeklimaet og temperaturen. Modellen er dertil enkel og simpel både i brug og af udseende, og den er skabt i en aflang men slank form, som ikke gør meget væsen af sig.

Brugen er som nævnt også let, og man betjener den direkte på kroppen, hvor der øverst findes et kontrolpanel. Det udgøres af letforståelige knapper med tydelige angivelser af funktioner. Her kan man blandt andet styre hastigheden, som bestemmer, hvor meget der arbejdes og dermed nedkøles. Der findes 2 forskellige hastighedstrin til formålet. Yderligere findes der en smart timer, som man kan anvende til at bestemme, hvornår den skal arbejde.

Diskret
Ud over det enkle og simple udseende er Eeese Adam generelt skabt til at være diskret og usynlig. Det betyder, at den ikke larmer særlig meget – kun omkring 42 dB, og dermed hører man den ikke arbejde. Det er især fordelagtigt om natten, hvis man ønsker at bruge apparatet til at køle/affugte soveværelset.

Modellen har dertil en tank, der kan rumme 5 liter, og der kan trækkes op til omkring 20 liter vand ud af luften per dag. Der findes yderligere et moderne filter, som sikrer det mest optimale klima, og så kan apparatet arbejde i rum, hvor temperaturen ligger på mellem 5 og 35 grader. Dette temperaturinterval sikrer dermed, at affugteren også kan anvendes i netop kældre og på lofter.

Hvad siger brugere og eksperterne om Eeese Adam?

Eeese Adam er som nævnt ikke blevet testet af ekspertkilder, men til gengæld er her tale om en favorit blandt brugerne. Brugerne er derfor meget begejstrede og fremhæver mange forskellige aspekter såsom høj værdi for pengene, høj effektivitet og god brugervenlighed.

En af brugerne skriver blandt andet: ”Vi har den i vores kælder, hvor vi hænger vores vasketøj. Ikke alene sørger den for, at vores vasketøj bliver tørt hurtigere end før, men vigtigst af alt holder den vores kælder tør og behagelig uden at larme”.

Mere om Eeese Adam

Specifikationer

 • Anbefalet areal: 100 m²
 • Maks. driftstemperatur: 25 ° C
 • Min. driftstemperatur: 5 ° C
 • Effekt: 20/24 l/h
 • Vandtankens kapacitet: 5 L
 • Blæserhastigheder: 2
 • Lydniveau: 44 dB
 • Dimensioner: 33,5 x 54 x 28,5 cm
 • Vægt: 14,5 kg

Woods AD20 Hybrid affugter - affugter og luftrenser i én

Bedste affugter med HEPA-filter

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

test-guiden

Dagens bedste priser og tilbud på Woods AD20 Hybrid affugter:

avXperten.dk
På lager
2.489 kr.
savier

Find og test rabatkoder ved checkout

Savier har +9.000 rabatkoder og tilføjer den bedste ved checkout
 • Allergivenlig Aktivt ION HEPA-filter
 • Affugter og luftrenser i ét
 • Praktisk 4-liters vandbeholder

Forbrugsguidens vurdering

Efter vores vurdering fremstår Woods AD20 Hybrid som en god mulighed for dig, der gerne vil forbedre deres indendørs luftkvalitet. For det første er dens fremtrædende funktion uden tvivl Active ION HEPA-filteret, som ikke kun er rettet mod fugt, men også skadelige luftbårne partikler som støv og allergener. Ved at fusionere ionisering med HEPA-filtrering lover det et miljø, der er både tørt og rent. Derudover betyder dens omfattende dækning på op til 80 kvadratmeter, at selv rummelige områder, hvad enten det er kældre eller lofter, kan drage betydelig fordel. Mens nogle brugere har nævnt en mindre end tilfredsstillende brugermanual, mener vi, at de intuitive kontroller og den indbyggede luftkvalitetsindikator i høj grad opvejer denne bekymring. En anden prisværdig egenskab er dens støjsvage drift på 48 dB, som sikrer, at din fred forbliver uforstyrret. Endelig viser den fire liter store vandtank, der er udstyret med en intelligent sensor, dens gennemtænkte design.

Alt i alt mener vi, at Woods AD20 Hybrid med sit Active ION HEPA-filter er en overvejelse værd, hvis du vil have et bedre indeklima.

Fordele

 • Indbygget indikator for luftkvalitet
 • Rumdækning på 80 m2
 • To-i-en model
 • Indbygget måler for både luftkvalitet og fugt
 • Fire hastighedstrin
 • Lavt støjniveau på 46 dB

Ulemper

 • Brugervejledningen kunne have været bedre

Modellen Woods AD20 Hybrid er en lidt anderledes model end de andre i denne artikel. Hvor de andre modeller er regulære affugtere, så er Woods AD20 Hybrid en hybrid, som fungerer ved, at den kombinerer både affugtnings- og luftrenser-elementet. Woods AD20 Hybrid måler 61,7 cm (h), 30 cm (b) og 34,3 cm (d) og vejer 11 kilo. Læg mærke til at Woods AD20 Hybrid er en af de højere modeller, som dog ikke vejer ret meget.

Anmeldelse: Produktanalyse af Woods AD20

Specifikationer

 • Anbefalet areal: 80 m²
 • Maks. driftstemperatur: 35 ° C
 • Min. driftstemperatur: 5 ° C
 • Effekt: 20/24 l/h
 • Vandtankens kapacitet: 4 L
 • Blæserhastigheder: 4
 • Lydniveau: 46 dB
 • Dimensioner: 34,3 x 30 x 61,7 cm
 • Vægt: 15 kg

To-i-en model
Woods AD20 Hybrid har et neutralt design i en slank form og hvid farve. Brugsmæssigt er her tale om en slags to-i-en model, idet Woods AD20 Hybrid både fungerer som affugter og luftrenser. Modellen har fokus på at komme både støv og fugt til livs, idet det her er tale om to faktorer, som kan have en skadelig effekt på helbredet. Det betyder i praksis, at Woods AD20 Hybrid er en hybridmodel, som sikrer det bedst mulige indeklima. Derfor har modellen også en indbygget luftkvalitets-indikator, som både måler niveauet for partikler og fugt i rummet.

Til rimelig store rum
Woods AD20 Hybrid er designet til at kunne affugte og rense luften i rum på op til 80 kvadratmeter, hvilket er en del. Det betyder, at denne model vil kunne holde en lav luftfugtighed og ren luft i stort set hele kælderen, men Woods AD20 Hybrid vil også være fordelagtig på loftet.

Woods AD20 Hybrid kan nemlig operere i rumtemperaturer mellem 10 og 32 grader, så her er tale om et godt spænd. Her er desuden tale om en effektiv model, der har fire hastighedstrin, som man selv kan justere i forhold til rummets tilstand. Man kan også selv bestemme, om modellen både skal affugte og rense luften eller kun rense luften.

Støjsvag model
Woods AD20 Hybrid er skabt til ikke at larme ret meget, og derfor har modellen et støjniveau på 48 dB, hvilket ikke er så meget. Det betyder for forbrugeren, at man ikke kommer til at opleve støjgener hverken om dagen eller om natten.

Woods AD20 Hybrid kommer med en fire liters vandtank, som opsamler vand, der er fremstillet af fugten fra luften, og tanken er udstyret med sensorer, der selv kan bedømme, når tanken er ved at være fuld. Når den er det, så holder modellen op med at affugte, indtil tanken er blevet tømt.

Hvad siger brugere om Woods AD20?

Et tilbagevendende tema blandt anmeldelserne er, at Woods AD20 er sin pris værd og giver rigtig god værdi for pengene.

Et af de mest imponerende aspekter, som brugerne har bemærket, er affugterens kraftfulde ydeevne – især i de mere udfordrende miljøer. For eksempel har flere brugere skrevet om imponerende resultater i store områder som 130 m³ kældre, hvor luftfugtigheden til start var så høj som 95%. Dog formåede Woods AD20 at reducere luftfugtigheden til 40 % på bare seks timer.

Derudover er Woods AD20 også blevet rost for sin evne til at absorbere typiske og trælse kælderlugte, hvilket bare er et ekstra plus.

Desuden har brugerne fremhævet praktiske funktioner såsom en god indikator for luftkvalitet og det tydelige display, der viser de aktuelle fugtighedsniveauer.

Mere om Woods AD20 Hybrid affugter

Specifikationer

 • Anbefalet areal: 80 m²
 • Maks. driftstemperatur: 35 ° C
 • Min. driftstemperatur: 5 ° C
 • Effekt: 20/24 l/h
 • Vandtankens kapacitet: 4 L
 • Blæserhastigheder: 4
 • Lydniveau: 46 dB
 • Dimensioner: 34,3 x 30 x 61,7 cm
 • Vægt: 15 kg

Woods MRD-10 - lille affugter til mindre rum

Godt valg til mindre værelser

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

test-guiden

Dagens bedste priser og tilbud på Woods MRD-10:

 • Kompakt design til rum på op til 40 m²
 • Automatisk frost- og mugbeskyttelse
 • Indbygget hygrostat

Forbrugsguidens vurdering

Denne affugter er særligt velegnet til mindre arealer eller til et behov hvor det er vigtigt, at affugteren nemt kan transporteres og flyttes rundt. Modellen er både meget lille og kompakt i sit design og så gør det praktiske håndtag i toppen affugterren ekstra håndterbar og nem at flytte rundt.

Både, hvis du skal have den op og ned af trapper eller fra hjemmet og til eksempelvis sommerhuset. Normalvis er affugtere kun udstyret med hjul samtidig med, at de ofte er meget tunge. Til trods for den lille og kompakte størrelse, så er affugteren stadig særdeles effektiv, så blot fordi du vælger en lille affugter, så behøver du ikke gå på kompromis med effektiviteten.

Fordele

 • Praktisk håndtag øverst
 • Effektiv affugtning til små områder
 • Slukker automatisk
 • Nem at transportere

Ulemper

 • En smule støjende ved højeste hastighed

Affugteren MRD-10 er endnu en topmodel fra Woods. Til forskel fra mange af de andre modeller fra Woods, så er denne lille og kompakt og velegnet til mindre arealer, som eksempelvis små kælderrum og badeværelser. Modellen har endnu ikke indgået i nogle officielle tests, men ser man nærmere på brugeranmeldelserne, så er det tydeligt, at modellen er meget populær. Den har udelukkende modtaget gode anmeldelser og roses i positive vendinger, blandt andet for at være meget effektiv og nem at betjene.

Anmeldelse: Produktanalyse af Woods MRD-10

Specifikationer

 • Anbefalet areal: 40 m²
 • Maks. driftstemperatur: 35 ° C
 • Min. driftstemperatur: 5 ° C
 • Effekt: 14/24 l/h
 • Vandtankens kapacitet: 2.,7 L
 • Blæserhastigheder: 4
 • Lydniveau: 48 dB
 • Dimensioner: 30,5 x 48,3 x 19 cm
 • Vægt: 9 kg

Affugteren har et maksimalt arbejdsområde på 40kvm og en indbygget vandtank på 2,7 liter, så du ikke er afhængig af et afløb. Når tanken den er fuld, så stopper affugteren automatisk med at køre. Har du adgang til et afløb, så er det også muligt at tilslutte en slange, så der er direkte vandudledning fra affugteren.

MRD-10 er særdeles populær blandt brugerne og flere påpeger, at maskinen er meget effektiv og brugervenlig i brug. Flere brugerne fremhæver også, at på grund af maskinens kompakte bygning og relativt lave støjniveau, så er den nem at placere hjemmet. Den er både nem at flytte rundt op og nem at gemme væk og den er endda så kompakt, at du med fordel også kan have den med i campingvognen eller på båden.

Affugteren har et topmonteret håndtag, som nemt kan vippes op, og som giver dig en praktisk måde at flytte maskinen rundt på. Desuden, så vejer den ikke mere end ni kilo – hvilket i forhold til mange andre affugtere er ganske lidt. MRD-10 har udblæsning i toppen og det betyder, at den varme luft cirkuleres rundt i rummet, mens et vaskbart luftfilter sørger for, at generende luftpartikler fanges i maskinen. Ifølge producenten selv, så har affugteren også en ”varmepumpe” effekt, da den afgiver mere varme i drift end den bruger af energi.

Modellen har en indbygget hygrostat hvor du nemt angiver, hvad den ønskede luftfugtighed skal være. Når niveauet er nået, så slukker affugteren automatisk og stiger luftfugtigheden igen, så starter den igen. Dette er en rigtig god funktion til både at sørge for, at man når et bestemt niveau af luftfugtighed, men også til at holde strømforbruget nede.

Det er også muligt at angive, at man blot ønsker kontinuerlig affugtning i stedet for et bestemt niveau. Modellen fungerer i temperaturer på +5°C til +35°C og kommer temperaturen under +5°C, så stopper affugteren automatisk. Stiger temperaturen igen til mere end +5°C, så starter affugteren automatisk igen. Affugteren arbejder ved et lavt støjniveau på kun 46 dB og har ved 20 °C og 70% relativ luftfugtighed en kapacitet på 5,1 liter i døgnet. Maskinen har én hastighedsindstilling.

Hvad siger brugere om Woods MRD-10?

Et vigtigt aspekt, der ofte nævnes hos forbrugerne, er affugterens evne til at håndtere luftfugtighed – især i udfordrende miljøer.

En bruger har opsat Woods MRD-10 i en kælder på ca. 60 m² med en loftshøjde på 2,1 meter. Området havde typisk en konstant luftfugtighed på omkring 65 %, hvor Woods MRD-10 formåede i løbet af blot en uge at stabilisere luftfugtigheden ned til ca. 48 %, hvor det stadig går nedad.

Derudover har vandtankens praktiske design også fået meget ros.

 

Mere om Woods MRD-10

Specifikationer

 • Anbefalet areal: 40 m²
 • Maks. driftstemperatur: 35 ° C
 • Min. driftstemperatur: 5 ° C
 • Effekt: 14/24 l/h
 • Vandtankens kapacitet: 2.,7 L
 • Blæserhastigheder: 4
 • Lydniveau: 48 dB
 • Dimensioner: 30,5 x 48,3 x 19 cm
 • Vægt: 9 kg

Test og anmeldelser af affugtere anvendt i artiklen

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.

I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

Ekspert- og testkilder

Villalivet.se

Det svenske boligmagasin Villalivet.se gennemgår i alt seks forskellige modeller af affugtere. Alle modeller er testet på deres affugtningskapacitet, deres effektivitet, energiforbrug, brugervenlighed og støjniveau.  Du kan gratis læse hele testen her.

Dinside.no

Den uafhængige norske avis har foretaget en test, hvor de vurderede 11 forskellige affugtere. De forskellige modeller blev testet på kapacitet, effektivitet og brugervenlighed. Testen afslørede især en stor forskel mellem de forskellige modellers sammenhæng mellem effektivitet og energiforbrug. Du kan gratis læse hele testen her.

Klikk.no

Den norske forbrugerside klikk.no foretager hundredvis af forbrugertests hvert år. De har blandt andet foretaget en test af affugtere, hvor modellerne er blevet bedømte på kapacitet, brugervenlighed og strømforbrug. Du kan gratis læse hele testen her.

Businessinsider.com

Businessinsider.com er en business-avis med fokus på finans, medier og teknologi. Businessinsider.com har også fokus på forbrugerliv i forbindelse med de ovenstående emner, og det inkluderer tests fra tid til anden. Her har Businessinsider.com derfor testet affugteren Evapolar EvaLight. Læs hele testen hos Businessinsider.com.

PCmag.com

Pcmag.com er et internationalt teknologi- og computermagasin, som skriver om alt, hvad der rører sig inden for branchen. Det gælder både nyheder, udviklinger, konsoller, teknik og spil, og hertil udføres blandt andet guides og tests. Her har den britiske version af Pcmag.com testet Evapolar EvaLight. Du kan læse testen i sin fulde længde hos Pcmag.com.

Tek.no

Tek.no er et norsk teknologimagasin, der skriver om nyheder, artikler, guides og tests, der har med teknologi at gøre. Her har Tek.no foretaget en test af affugteren Evapolar EvaLight. Hvis du ønsker at læse mere om testen, kan dette gøres hos Tek.no.

Trustedreviews.com

Trustedreviews.com er et internationalt testmagasin, der foretager en række ekspertundersøgelser og tests af de nyeste elektroniske forbrugerprodukter. Her har eksperterne set nærmere på affugteren Evapolar EvaLight. Hele testen kan læses hos Trustedreviews.com.

Du kan også se MEACO DD8L-anmeldelsen her.

T3

T3-hjemmesiden er en digital platform, der har specialiseret sig i at levere omfattende anmeldelser, anbefalinger og købsvejledninger om en bred vifte af forbrugerteknologiske produkter, fra smartphones til husholdningsapparater. Når det handler om at anmelde affugtere, anvender T3 en grundig evalueringsproces, der omfatter praktisk test, analyse af funktioner og vurdering af ydeevne. Deres anmeldelser går ofte i dybden med vigtige aspekter som effektivitet, design, støjniveau og yderligere funktioner, og formålet er at give forbrugerne en dybdegående forståelse, så de kan træffe informerede købsbeslutninger.

Se anmeldelsen af Meaco Dry ABC her.

ExpertReviews

ExpertReviews er en onlineplatform, der har specialiseret sig i at tilbyde dybdegående, objektive anmeldelser og købsvejledninger til en lang række forbrugerprodukter, fra teknologi og apparater til livsstilsprodukter. Når det gælder affugtere, udfører hjemmesiden grundige tests og vurderer faktorer som effektivitet, brugervenlighed og yderligere funktioner for at give omfattende indsigt. Deres anmeldelser omfatter ofte tests og sammenligninger fra den virkelige verden, hvilket hjælper forbrugerne med at træffe informerede beslutninger baseret på ydeevne og værdi.

Se anmeldelsen af Meaco Dry ABC her.

Kundeanmeldelser

Google

Google Shopping er en online platform fra Google, som giver brugerne mulighed for at søge efter og sammenligne produkter fra forskellige forhandlere. Det er en bekvem måde for brugerne at browse gennem produktoversigter, se priser, læse anmeldelser og foretage køb direkte fra deltagende forhandlere, hvilket forbedrer den samlede shoppingoplevelse. Forhandlere kan også bruge Google Shopping til at fremvise deres produkter og nå ud til et bredere publikum af potentielle kunder.

Du kan se brugeranmeldelser på Eeese Emil her.

Google er en af verdens største søgemaskiner med et tilhørende brugerunivers. En af tjenesterne er produktanmeldelser, som Google samler. Her gælder det for Pingi Vida 2 Dehumidifier 30m2 (0-45 degrees) Affugter.

Anmeldelserne blev fundet: Marts 2022

Du kan læse anmeldelserne her

Se Pingi Vida 2’s brugerbedømmelser her.

Se MEACO DD8L brugerbedømmelser her.

Se Eeese Adams brugerbedømmelser her.

Se Woods AD20-brugerbedømmelser her.

Amazon

Amazon er en global e-handelsplatform, der tilbyder en bred vifte af produkter, fra elektronik og bøger til husholdningsartikler og tøj. Ud over at være en markedsplads fungerer den også som en platform for brugergenereret indhold i form af produktanmeldelser og ratings. Disse brugerbedømmelser, som regel på en skala fra én til fem stjerner, giver potentielle købere indsigt i produkternes kvalitet og ydeevne baseret på tidligere køberes erfaringer.

Se MEACO DD8L brugerbedømmelser her.

FAQ

Må jeg sove i et rum med en affugter?
Ja, du må gerne sove i et rum med en affugter i, og det kan endda få dig til at sove bedre, da affugteren hjælper med at forbedre indeklimaet i værelset. Dog kan det være en fordel at købe en model, som er relativ støjsvag, hvis du skal sove med maskinen tændt.
Hvornår skal jeg bruge en affugter?
Det er oplagt at bruge en affugter, hvis du døjer med dårligt indeklima i et værelse eller i hele dit hjem. Hvis luften er fyldt af fugt, så kan det føre til skader i dit hjem såsom for eksempel svamp, men det kan også genere dine luftveje.
Hvad er fordelene ved at have en affugter?
Fordelene ved at have en affugter er, at du nemt og hurtigt kan forbedre indeklimaet i et specifikt værelse eller i dit hjem generelt. Det kan være meget generende og endda skadeligt, hvis luften i dit hjem er for fugtigt, men det problem kan en affugter hurtigt afhjælpe.
Skal jeg lukke døren, når min affugter er tændt?
Ja, for at få det bedste resultat muligt, bør du lukke døre og vinduer, når din affugter er tændt. Åbne døre og vinduer skaber cirkulation med friskt, fugtfyldt luft, hvormed din affugter konstant skal affugte den nye luft. Dermed vil affugterens arbejde aldrig blive færdigt.

Gode råd til dit valg af affugter

Når du skal vælge din affugter så er det vigtigt, at afgøre hvilket behov du har. Oftest, så er det faktorer som arbejdsområdes størrelse, der er afgørende for det endelige valg af affugter. Dog er det også vigtigt at vide, hvilken temperatur affugteren skal arbejde i.

Som standard, der fungerer langt de fleste affugtere til privatbrug i temperaturer mellem +5°C til +35°C. Affugtere der kan arbejde i denne temperatur er kondensaffugtere. De fungerer på den måde, at fugt adskilles og fjernes fra luften, ved at vanddamp afkøles til flydende form.

I praksis bliver luften trukket igennem affugteren og henover kompressoren afkølede kobberspoler og herved frigives vandet i luften. Vandet løber fra spolerne til enten affugterens vandtank eller ud gennem en slange og i afløbet. Herefter blæses der affugtet og tør luft ud i rummet.

Har du brug for en fugtsuger der fungerer i temperaturer under +5°C, er det vigtigt, at du vejledes af en fagmand, da det kræver en særlig type affugter. De fleste typer af affugtere til privatbrug er nemlig kondensaffugtere, men disse kan ikke køre ved lave temperaturer.

Har du eksempelvis brug for at affugte en uopvarmet garage eller stald, hvor der er frostfrit, men hvor temperaturen periodisk kan falde til under nul, så kan en adsorptionsaffugter være det rette valg. Adsorptionsteknikken adskiller sig fra kondensaffugtere ved, at de kan køre ved lave temperaturer og derved er de særligt velegnede til affugtning ved eksempelvis byggeri. En adsorptionsaffugter fungerer ved, at den trækker fugten ud af luften via en kombination af en særlig rotor og et varmelegeme.

Sådan virker en affugter

En affugter er en maskine, som kan skabe et bedre klima indendørs ved at trække fugten ud af luften.

Et indeklima med en høj luftfugtighed kan give generelle helbredsproblemer men er også et godt fundament for at skabe skimmelsvamp og forbedre levevilkår for mikroorganismer som husstøvmider.

Hvis du har problemer med for høj luftfugtighed i hjemmet, kan du med fordel anskaffe dig en affugter. En affugter ligner bare en firkantet eller let afrundet kasse, som fungerer ved, at man først sætter den til strøm. Når maskinen tændes, så analyserer den luften og trækker fugten ud af rummet. Fugten trækkes ind i maskinen, hvor den afledes som vand ned i afløbet eller i en vandtank, så den fungere som en slags fugtsuger som affugter og luftrenser.

Ofte er det især badeværelser, kældre eller sommerhuse, som kan have problemer med fugten – især om vinteren.

Her kan du se en youtube-video produceret af Falck Danmark, hvor man visuelt kan se, hvordan en affugter ser ud og hører eksperten fortælle om, hvordan maskinen fungerer:

Sådan får du mest ud af din affugter

Har du et område i dit hjem med et alvorligt fugtproblem, så er en affugter uden tvivl den bedste og mest effektive løsning. Det er vigtigt, at du bruger affugter alene og ikke varmer lokalet op samtidigt, da opvarmning kan betyde, at der gram for gram kan være mere vanddamp i luften, hvilket vil holde den relative luftfugtighed høj.

Det er ikke kun valget af den rette affugter der er vigtig, også placeringen i arbejdsområdet har noget at sige. Det er vigtigt, at din affugter står på et stabil underlag og helst i midten af det lokale, som du ønsker affugtet. Dernæst er det også vigtigt, at der er lukket for al ventilation samt vinduer. Ellers risikerer du, at fugtig luft trænger ind ude fra og at affugtningsprocessen bliver endnu længere end nødvendigt.

Hvis det er muligt, er det også en god idé at stille din affugter så højt som muligt, da fugtig luft stiger til vejrs. Det er også vigtigt, at luften i arbejdsområdet cirkulerer, ellers risikerer du, at det kun er luften omkring selve affugteren, som bliver affugtet.

Et andet punkt som også er meget vigtigt, især ved vandskade, at du ikke må lade affugteren køre for længe. Som tommelfingerregel skal en affugter køre, indtil der er 12-15 procent fugt tilbage i byggematerialer og herefter skal der slukkes for affugtere.

Bliver fugtniveauet lavere end de 12.15 procent, så kan det give problemer i især trækonstruktioner, som kan revne hvis de bliver for tørre. Boligejernes Videncenter Bolius har udarbejdet en 10-trins guide til hvad du bør gøre, hvis du oplever en fugt og/eller vandskade. Du kan finde guiden her.

Kan jeg selv affugte efter skybrud?

Efterhånden sker der skybrud af og til, som resulterer i oversvømmede kældre og under-etager. Bolius.dk skriver, at hvis man har været så uheldig at have fået en oversvømmelse, så vil det være en god ide at anskaffe en affugter – og starte affugtningsarbejdet selv.

Affugt selv kælderen

Bolius.dk skriver, at man ikke bør vente på hjælp fra forsikrings- eller skadeservicefirmaet, hvis man har fået en vandskade. Man bør selv komme i gang med at udbedre skaden og skaffe en kælder affugter – det er især til egen fordel.

Eksperterne uddyber dette og noterer sig, at en våd kælder faktisk kan få skimmelsvamp på bare en uge, hvis man ikke gør noget.

Bolius.dk guider her til, hvad man skal gøre, hvis man står med en oversvømmet kælder:

Trin 1: Fjern alt, hvad der er gennemblødt – både isolering, inventar og tæpper.
Trin 2: Anskaf en eller flere affugtere for at få en hurtig tørring. Luftfugtigheden skal helst ned på 35-40 procent, for det er ved disse procenter, at bygningsmaterialerne kan tørre.
Trin 3: Hold vinduerne til kælderen lukket, for luftfugtigheden er ofte højere udenfor end indenfor, og det gælder om at få en så lav luftfugtighed i kælderen som muligt.
Trin 4: Sluk for varmen. Varme vil godt nok får tørringsprocessen til at gå hurtigere, men jo højere varme, jo hurtigere udvikler bakterievæksten sig. Denne bakterievækst tæller alle mikrobiologiske processer – også vækst af svamp og skimmelsvamp.
Trin 5: Lad affugteren arbejde, indtil der kun er 12-15 procent fugt tilbage i byggematerialerne. Dog skal fugtniveauet ikke længere ned, da en for stærk tørring kan medføre revner.
Trin 6: Vær tålmodig. Det kan let tage 3-4 uger at få bugt med fugten. Tal gerne med skadeservice om, hvor mange og hvor store affugtere du har brug for.

Man kan både leje og købe affugtere, og selv om det kan virke som en stor udgift, så skriver Bolius.dk, at man roligt kan regne med, at forsikringsselskabet betaler for udgifterne – også de forøgede el-omkostninger, som måtte komme til driften af affugteren eller affugterne.

Læg i den forbindelse mærke til at affugtere bruger rigtig meget strøm, og derfor kan det godt hurtigt løbe op, hvis man har flere affugtere.

Der findes mange typer af affugtere

Bolius.dk skriver, at affugtere kommer i alle størrelser, og de mindste har en effekt på 150-500 watt. Disse modeller vil være tilstrækkelige i mellemstore kældre, der i forvejen har en naturlig fugtighed. Du kan også få helt små mini affugtere som fungere godt til et fugtigt badeværelse.

Man kan også få helt store modeller, som har en effekt på op til 8 kW – disse anvendes professionelt til at affugte store rum, hvor der har været alvorlige vandskader.

Et fugtigt indeklima kan forbedre levevilkår for husstøvmider

Husstøvmider er en af de mest almindelige kilder til allergi i nordiske hjem, og husstøvmider har ofte gode levevilkår i boliger, hvor der er nok celler fra mennesker og dyr at leve af.

Især sengen er et attraktivt levested for disse mikroorganismer, hvor der både er varmt og fugtigt samt masser af celler, som vi afgiver, når vi sover.

Husstøvmiderne trives i et fugtigt klima

Bolius.dk skriver, at man selv kan gøre meget for at mindske antallet af husstøvmiderne, og at netop fugt – sammen med rengøring – er en afgørende faktor for, om husstøvmiderne trives i din bolig. Man kan nemlig i de fleste hjem komme en for høj luftfugtighed til livs ved at lufte ud regelmæssigt – gerne et par gange om dagen og med gennemtræk samt holde en god varme.

Man bør stræbe efter at holde luftfugtigheden på under 45 procent, for det gør, at husstøvmiderne tørrer ud og dør, og man bør gerne holde en varme i alle rum på minimum 20 grader.

Man skal særligt være opmærksom på, at luftfugtigheden stiger i boligen, når man laver mad, tager bad eller vasker gulv, og her bør man lufte ekstra godt ud.

Hvis man har problemer med luftfugtigheden og måske bor i et gammelt hus, hvor klimaet kan blive dårligt, så kan man også anskaffe sig en affugter, som selv klarer at trække vandet ud af luften, så luftfugtigheden holdes lav.

Hvad er husstøvmider?

En husstøvmide er et meget lille dyr på mellem 0,1 og 0,6 mm, så derfor vil man ikke kunne se dem med det blotte øje.

De er at finde i de fleste hjem og trives især i varme og fugtige omgivelser. Deres foretrukne kost er hudskæl fra mennesker, og alle disse gode vilkår for trivsel findes netop i sengen – det er derfor, at eksperterne råder til, at man skifter sengetøj hver fjortende dag og vasker det på 60 grader, hvorved husstøvmiderne dør.

En husstøvmide har også brug for fugt til at leve, og derfor vil den dø, hvis luftfugtigheden er under 45 procent. Husstøvmider lever tre-fem måneder, og en hun kan lægge mellem 40-80 æg i løbet af levetiden.

Det, der giver allergien, er ikke husstøvmiderne i sig selv, for de kan hverken bide eller overføre sygdomme. Det er derimod enzymer i husstøvmidernes afføring, som er allergifremkaldende. Symptomerne på husstøvmide-allergi er ofte problemer med luftvejene, alment ubehag, løbende næse og røde eller kløende øjne.

Luftfugtigheden svinger fra årstid til årstid, og den indendørs luftfugtighed er ofte højest om vinteren, hvor de største problemer med husstøvmide-allergi findes.

Fugt i hjemmet kan give skimmelsvamp

Ud over den ubehagelige husstøvmide-allergi, så er der flere ulemper ved at have en for høj luftfugtighed i hjemmet – skimmelsvamp er en af dem, og skimmelsvamp får gode levebetingelser i et hjem, hvor luftfugtigheden er høj.

Man kan gøre mange ting for selv at undgå en høj luftfugtighed, og ligesom med husstøvmide-bekæmpelsen så kan man sørge for ofte at lufte ud, holde en jævn temperatur og gøre rent regelmæssigt, hvilket vil holde luftfugtigheden nede. Især når man laver mad eller tager bad, stiger luftfugtigheden indendørs, og her er det meget vigtigt med god udluftning.

Man bør stræbe efter en luftfugtighed på maksimum 45 procent i hele boligen. Hvis man har problemer med en for høj luftfugtighed i hjemmet, kan det være en god ide at anskaffe en affugter, som selv sørger for at få vandet ud af luften.

Bolius.dk skriver, at det ikke er alle mennesker, der reagerer på de sundhedsskadelige stoffer, som findes i skimmelsvamp, men dem, der gør, vil få de velkendte allergi-symptomer som hovedpine, alment ubehag, træthed, svimmelhed, tilstoppet næse og irriterede øjne, men skimmelsvamp kan også føre til udvikling af astma.

Hvad er skimmelsvamp?

Skimmelsvamp er farligt for helbredet, idet den frigiver stoffer, som nogle mennesker reagerer negativt på. Disse stoffer tæller mikropartikler, glukaner, mykotoksiner og mugtlugt-fremkaldende stoffer.

Mikropartikler er allergener og de stoffer, som man som allergiker reagerer på. Her er tale om proteiner i skimmelsvampen, som kommer fra sporerne.

Glukaner findes i skimmelsvampens cellevæg, og man behøver ikke være decideret allergiker for at reagere på disse. Symptomerne vil være irritation i luftveje, næse og øjne samt hoste og træthed.

Mykotoksiner er de giftstoffer, som udskilles af skimmelsvampen, når den vokser. Mykotoksinerne er en form for overlevelsesmekanisme fra skimmelsvampens side, idet disse stoffer stopper væksten af andre mulige bakterier og svampe, som måtte findes i nærheden.

Mugtlugt er den lugt, man ofte vil kunne lægge mærke til med lugtesansen, hvis der er skimmelsvamp i ens bolig. Den kommer fra organiske stoffer i skimmelsvampen og lugter, som navnet antyder, muggent eller jordslået.

Lugten er ikke farlig i sig selv, men den er god til at finde frem til, hvor skimmelsvampen er i boligen.

Hvordan ser skimmelsvamp ud?

Astma-allergi.dk skriver, at det ofte kan være svært at se, om ens bolig har skimmelsvamp. Som grundregel vil det dog enten lugte mugagtigt eller kunne ses som misfarvninger eller skjolder. Disse skjolder kan både være i nuancer af sort, grå, hvid eller rød.

Lad gerne andre personer lugte eller se efter, for især lugte kan man hurtigt vænne sig selv til, hvis man bor der. Skimmelsvamp kan også være usynlig, hvis den vokser for eksempel under tapet eller på loftet.

Skimmelsvamp vokser ofte på fugtige materialer som møbler, tekstiler, tapet, gipsplader eller malerier og billeder og findes ofte i enten kælder, badeværelse eller køkken (altså i rum hvor luftfugtigheden ofte bliver høj).

Hvis man opdager, at ens hjem er angrebet af skimmelsvamp, så kan man enten forsøge at komme den til livs selv med Rodalon, eller man kan få professionel hjælp.

Sådan kan du gøre din bolig mindre fugtig

Udover at investere i en affugter, så er der flere små ting du med fordel kan gøre, for at sænke fugtigheden i dit hjem.

Tør dit vasketøj udendørs

Vasketøj er en af de mest hyppige årsager til et fugtigt indeklima i dagligdagen. En tøjvask på et almindeligt stativ på omkring 4-6 kilo tøj, afgiver normalt op imod 2½ liter vand, som bliver hængende i luften i hjemmet. Forskning på området har endda vist, at indendørs tørring af vasketøj i gennem længere tid kan udgøre en helbredsfare og kan være direkte farligt for allergikere og folk med astma.

De omkring to liter fugt der bliver frigivet fra vådt vasketøj giver nemlig husstøvmider rigtigt gode vilkår, så antallet af dem vil vokse betragteligt, ligesom det også øger risikoen for mug og skimmelsvamp i hjemmet. Skal tøjet tørres indendørs, er det vigtigt, at det sker i et rum med både varme og ventilation. Hold også døren til rummet, hvor tøjet tørrer, lukket, så du undgår, at fugten spredes i hele huset.

Når det regner, så er det selvsagt ikke praktisk at tørre tøj i det fri, medmindre at tørrestativet er overdækket. En varm og blæsende solskinsdag skaber de helt optimale tørreforhold, men det behøver ikke være sommer, for at du kan tørre dit tøj ude, du kan også sagtens gøre det om vinteren.

Temperaturen påvirker naturligvis tiden på tøjtørringen, men det er ikke afgørende for, om vasketøjet bliver tørt. Når tøjet tørrer i frostvejr, så sker det i flere trin. Lige når det våde tøj hænges ud, så vil noget af vandet i tøjet fordampe, mens det resterende fryser til is – og tøjet bliver helt stift. Dernæst sker tørringen ved, at iskrystallerne i tøjet fordamper og når tøjet er helt tørt, så forsvinder stivheden igen.

Et problem ved at tørre tøj om vinteren kan være, at dagene ikke er lange nok til, at tøjet kan nå at blive helt tørt og så er du naturligvis nødt til at tage det ind. Den tørretid som tøjet har fået udenfor, forkorter eller fjerner dog stadig tørretiden i tørretumbleren eller på tørrestativet. Hvilket gavner både dit hjem og din pengepung. Det vigtigste at være opmærksom på når du tørrer tøj ude er derfor ikke temperaturen, men snarere dugpunktstemperaturen.

Ligger luftens temperatur meget tæt på dugpunktstemperaturen, så vil luften nemlig være mættet med fugt og dit tøj vil kun tørre meget langsomt eller slet ikke. Bolius har udarbejdet en lille guide til det mest optimale tøj-tørrevejr, du kan læse mere her.

Det bedste er naturligvis at tørre tøjet udendørs. Derved sparer du nemlig både på strømmen og undgår fugt i hjemmet.

Luft ud

Det bedste du overhovedet kan gøre for at opretholde et godt indeklima, det er at lufte ud. Ifølge det svenske forbrugerråd Råd & Rön, så tilbringer vi op imod 90% af vores tid indendørs og ofte i et dårligt indeklima. Især bidrager stearinlys, madlavning, rygning, lange brusebade og partikler fra plast og elektronik alle til at reducere kvaliteten af luften i vores hjem.

I dag er er nye huse ofte meget energieffektive og godt isolerede, hvilket yderligere bidrager til et dårligt indeklima. Der opstår ganske enkelt en konflikt mellem det at spare energi og det at have en godt indeklima. Sørger man ikke selv for at lufte ud, så kommer der ingen ny luft ind i hjemmet og fugt kommer ikke ud af hjemmet

Hold øje med fugtigheden i din bolig

Helt enkelt, så er luftfugtighed et mål for, hvor meget vanddamp luften indeholder. Det er vanskeligt at sige præcist hvilket niveau af luftfugtighed som er det bedste, men ligesom for lav luftfugtighed kan medføre store gener, så kan for høj en luftfugtighed i hjemmet også være et problem. Høj luftfugtighed kan nemlig medføre flere alvorlige ting såsom skimmelsvamp og fugtskader, ligesom det også kan give hovedpine og allergi.

Det danske Astma og Allergiforbund pointerer også vigtigheden af, at din boligs luftfugtighed ikke bliver hverken for høj eller for lav. Hvis du oplever en eller flere af nedenstående ting, så bør du være opmærksom fugtigheden i din bolig:

 • Der er mere end 2 cm dug på indersiden af termoruder
 • Vinduernes bundlister er fugtige eller misfarvede
 • Tapetet sidder løst og maling skaller af
 • Der lugter af mug eller indelukket

For at få fugten ud af din bolig er det i størstedelen af alle tilfælde tilstrækkeligt at lufte ud minimum tre gange dagligt. I nogle hjem kan det dog være nødvendigt at installere et ventilationssystem, som automatisk skifter hjemmets luft flere gange dagligt. Har du haft en vandskade i boligen er der naturligvis større risiko for fugt og her anbefales det at bruge en affugter, indtil man igen har opnået en normal luftfugtighed.

Bolius har lavet en guide til, hvordan du minimerer dug og kondens på vinduet:

For at få et så godt indeklima som muligt, så gælder det naturligvis om at lufte ud, både grundigt og ofte, ligesom det også er vigtigt at gøre ordenligt rent. Er rengøring og udluftning ikke tilstrækkeligt, så kan det for mange være en god løsning at supplere med en luftrenser. Overvejer du at investere i en luftrenser eller er du nysgerrig på hvad de kan, så kan du med fordel læse vores store luftrenser guide. Du kan også tage et kig på vores aircondition testguide, og se, om disse kan gøre det du søger bedre.

Tidligere anmeldte produkter som nu er udgået

Nedenfor er en liste over produkter, som vi tidligere har fremhævet, men som ikke længere er at finde hos forhandlere. Vi har dog valgt at beholde dem i artiklen, idet oplysningerne stadig kan være til gavn for dig som læser.

Electrolux Ambiflex - populær hos de danske forbrugere

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme