Affugter test – find de bedste affugtere her

0

Har du problemer med høj fugtighed i dit hjem eller decideret fugt, så kan en affugter være en god løsning til at afhjælpe problemet. Markedet for affugtere er dog stort og det er nemt at blive vildlet af teknisk information.

Nedenfor har vi samlet de bedste og mest testvindende modeller på markedet netop nu, så du kan skabe dig et overblik over, hvilke muligheder der er.

Når du skal vælge din affugter er det et godt udgangspunkt at se på, hvor stort et område affugteren skal kunne dække, da det ofte er her, at man ser de største forskelle blandt affugtere til privatbrug. Det er også vigtigt at vide, hvilke temperaturer at affugteren skal arbejde i, da dette er afgørende for, hvilken type af affugter du skal vælge.

Denne affugter test indeholder:

🔸 En grundig gennemgang af de bedste og mest testvindende affugtere på markedet lige nu
🔸 Gode råd til dit valg af affugter
🔸 Få det meste ud af din affugter
🔸 Gør din bolig mindre fugtig
🔸 En gennemgang af de kilder og tests vi har brugt til at udarbejde artiklen

Bemærk venligst, Forbrugsguiden tester ikke selv produkterne, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.


Woods ED50F

Testvinder hos svenske Villalivet.se

Woods ED50F

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
4.358,00 Kr. 0,00 Kr. 4.358,00 Kr. Læs mere
4.358,00 Kr. 0,00 Kr. 4.358,00 Kr. Læs mere
4.358,00 Kr. 0,00 Kr. 4.358,00 Kr. Læs mere
4.599,00 Kr. 0,00 Kr. 4.599,00 Kr. Læs mere
6.599,00 Kr. 0,00 Kr. 6.599,00 Kr. Læs mere

 

Denne affugter fra Woods er i en liga for sig. Den har næsten dobbelt så stor affugtningskapacitet som mange andre modeller på markedet, den har et meget stort arbejdsområde og så er den blevet kåret som den mest energieffektive affugter på markedet.

Woods ED50F er designet til at affugte ekstra store arealer og har et arbejdsområde på hele 230kvm. Modellen fungerer i temperaturer fra +10 °C til +35 °C og er designet således, at den giver et større varmeudbytte, end hvad den forbruger i strøm. Det betyder i praksis, at samtidig med at affugteren fjerner fugt og renser luften, så afgiver den mere varme og luftcirkulation end en 500W el-radiator. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har endda kåret Woods ED50F som den mest energieffektive affugter på markedet.

Modellen har en indbygget hygrostat som gør det nemt at indstille den ønskede fugtighed. Når maskinen har affugtet et lokale til den ønskede luftfugtighed, så slukker den automatisk. Skulle luftfugtigheden stige, så vil affugteren automatisk starte igen.  Affugteren har ved 18 °C og 70% relativ luftfugtighed en kapacitet på 22,7 liter i døgnet og et energiforbrug på 11,4 kWh i døgnet. Til sammen, så giver det modellen en affugtningseffektivitet på to liter pr. kWh.

Affugteren har en vandtank med en kapacitet på 10,4 liter og når tanken er ved at være fuld, så stopper affugteren automatisk med at køre. Det er også muligt at koble den direkte til et afløb ved hjælp af slange. Modellen kan køre med to forskellige hastigheder, så du nemt kan tilpasse affugtningen til det behov du har. Affugteren har et støjniveau på mellem 38-58 dB, alt afhængig af hvilken indstilling du vælger at køre med. I forhold til hvor effektiv maskinen er, så er dette meget lavt.

Affugteren leveres med et effektivt anti-mug filter, også kaldet et SMF-filter, som sørger for at opfange støv, svampesporer og andre partikler som er skadelige for dit indeklima, ligesom filtret også beskytter selve affugteren mod støv. Hvis du blot sørger for at registrere dit køb af affugter hos Woods Danmark og husker at udskifte filtret mindst én gang om året, så får du seks års garanti på maskinen. Du kan læse mere om garantiordningen og registrere din affugter her.

Derfor er Woods ED50F et godt valg
Som svenske Villaliv påpeger, så er dette en af de mest effektive og bedste affugtere på markedet. Modellen udmærker sig særligt på sin affugtningskapacitet og energieffektivitet og ifølge Villalivet.se, så får du med denne model så effektiv en affugtning som muligt, for så lave omkostninger som muligt. Maskinen er udstyret med en særlig kraftig kompressor som giver hurtig affugtning i selv store arealer og som nævnt ovenfor, så skaber affugteren mere varme end den forbruger i strøm. Modellen er udstyret med hjul, så den er nem at flytte efter behov, og i test får den også ros for sin nemme betjening og brugervenlighed. Den indbyggede vandtank betyder også, at du ikke er afhængig af et afløb for at bruge affugteren. Alt i alt får du med denne model fra Wood’s en meget effektiv og meget brugervenlig affugter, som er særlig velegnet til store arealer.

Udvalgte fordele ved Woods ED50F:

🔵 Meget energieffektiv
🔵 Mulighed for seks års garanti
🔵 Arbejdsområde på 230kvm
🔵 Anti-mug filter som fjerner skadelige partikler
🔵 Automatisk afrimning
🔵 Indbygget hygrostat


Woods DS28F

Anbefalet hos Dinside.no
✅ Testvinder hos de Svenske Energimyndigheder
✅ Anbefalet af Klikk.no
✅ Brugerfavorit

Woods DS28F

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
3.375,00 Kr. 0,00 Kr. 3.375,00 Kr. Læs mere
3.375,00 Kr. 0,00 Kr. 3.375,00 Kr. Læs mere
3.376,00 Kr. 0,00 Kr. 3.376,00 Kr. Læs mere
4.999,00 Kr. 0,00 Kr. 4.999,00 Kr. Læs mere
6.821,00 Kr. 0,00 Kr. 6.821,00 Kr. Læs mere

 

Denne model fra Woods er særligt populær blandt brugerne og er endda Sveriges mest solgte model. Affugteren er ifølge producenten selv at finde i mere end 100.000 svenske husstande. Affugteren udmærker sig i test på at være meget driftssikker og robust og på at have en meget enkel betjening og effektiv affugtning.

Woods DS28F er en yderst robust, effektiv og meget holdbar affugter, som egner sig til både kældre, garager og andre fugtige områder på op til 140m2. Modellen har en indbygget hygrostat som gør det nemt at indstille den ønskede fugtighed. Når maskinen har affugtet et lokale til den ønskede luftfugtighed, så slukker den automatisk. Skulle luftfugtigheden stige, så vil affugteren automatisk starte igen. Modellen fungerer i temperaturer fra +5 °C til +35 °C og har ved 20 °C og 70% relativ luftfugtighed en kapacitet på 10,4 liter i døgnet. Effekten ved samme temperatur og luftfugtighed er 270W i timen, svarende til 6,5kWh.

Affugteren har en vandtank med en kapacitet på 10,4 liter og når tanken er ved at være fuld, så stopper affugteren automatisk med at køre. En vandtank er særligt praktisk, hvis ikke der er et afløb i nærheden af det lokale, hvor du ønsker at bruge affugteren. Det er også muligt at koble den direkte til et afløb ved hjælp af slange, hvis du har adgang til et afløb. Modellen kan køre med to forskellige hastigheder, så du nemt kan tilpasse affugtningen til det behov du har. Affugteren har et støjniveau på mellem 38-58 dB, alt afhængig af hvilken indstilling du vælger at køre med. I forhold til hvor effektiv maskinen er, så er dette meget lavt.

Affugteren leveres med et effektivt anti-mug filter, også kaldet et SMF-filter, som sørger for at opfange støv, svampesporer og andre partikler som er skadelige for dit indeklima, ligesom filtret også beskytter selve affugteren mod støv. Hvis du blot sørger for at registrere dit køb af affugter hos Woods Danmark og husker at udskifte filtret mindst én gang om året, så får du seks års garanti på maskinen. Du kan læse mere om garantiordningen og registrere din affugter her.

Derfor er Woods DS28F et godt valg
Denne model fra Woods udmærker sig især på at være utrolig robust og driftssikker i brug. I udviklingen af modellen har der været særligt fokus på at opnå en ekstra lang levetid og alle dele på affugteren er derfor grundigt udvalgt til formålet og digitale elementer er bevidst fravalgt. Affugteren er derfor udelukkende mekanisk, hvilket giver en meget høj driftssikkerhed – som modellen netop udmærker sig på, både i test og blandt forbrugerne. Modellen har bevist, at den kan levere en effektiv affugtning samtidig med, at der ikke bliver gået på kompromis med brugervenlighed eller pålidelighed. Affugteren er forsynet med hjul, som gør den nem at flytte efter behov og du kan derfor nemt flytte den fra et lokale til et andet, hvis det er nødvendigt. Modellen er et godt valg hvis du har brug for en god og driftssikker affugter, som passer til stort set alle hjem.

Udvalgte fordele ved Woods DS28F:

🔵 Meget driftssikker
🔵 Udviklet med henblik på lang produktlevetid
🔵 Automatisk afrimning
🔵 Indbygget hygrostat
🔵 Arbejdsområde på 140kvm
🔵 Mulighed for seks års garanti

Nedenfor kan du se en kort præsentationsvideo af Woods DS28F:


Woods MRD-10

 Prisvenlig brugerfavorit

Woods MRD-10

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
1.333,00 Kr. 0,00 Kr. 1.333,00 Kr. Læs mere
1.333,00 Kr. 0,00 Kr. 1.333,00 Kr. Læs mere
1.454,00 Kr. 0,00 Kr. 1.454,00 Kr. Læs mere
1.999,00 Kr. 0,00 Kr. 1.999,00 Kr. Læs mere
2.875,00 Kr. 0,00 Kr. 2.875,00 Kr. Læs mere

 

Affugteren MRD-10 er endnu en topmodel fra Woods. Til forskel fra mange af de andre modeller fra Woods, så er denne lille og kompakt og velegnet til mindre arealer, som eksempelvis små kælderrum og badeværelser. Modellen har endnu ikke indgået i nogle officielle tests, men ser man nærmere på brugeranmeldelserne, så er det tydeligt, at denne model er meget populær. Den har udelukkende modtaget gode anmeldelser og roses i positive vendinger, blandt andet for at være meget effektiv og nem at betjene.

Affugteren har et maksimalt arbejdsområde på 40kvm og en indbygget vandtank på 2,7 liter, så du ikke er afhængig af et afløb. Når tanken den er fuld, så stopper affugteren automatisk med at køre. Har du adgang til et afløb, så er det også muligt at tilslutte en slange, så der er direkte vandudledning fra affugteren.

MRD-10 er særdeles populær blandt brugerne og flere påpeger, at maskinen er meget effektiv og brugervenlig i brug. Flere brugerne fremhæver også, at på grund af maskinens kompakte bygning og relativt lave støjniveau, så er den nem at placere hjemmet. Den er både nem at flytte rundt op og nem at gemme væk og den er endda så kompakt, at du med fordel også kan have den med i campingvognen eller på båden.

Affugteren har et topmonteret håndtag, som nemt kan vippes op, og som giver dig en praktisk måde at flytte maskinen rundt på. Desuden, så vejer den ikke mere end ni kilo – hvilket i forhold til mange andre affugtere er ganske lidt. MRD-10 har udblæsning i toppen og det betyder, at den varme luft cirkuleres rundt i rummet, mens et vaskbart luftfilter sørger for, at generende luftpartikler fanges i maskinen. Ifølge producenten selv, så har affugteren også en ”varmepumpe” effekt, da den afgiver mere varme i drift end den bruger af energi.

Modellen har en indbygget hygrostat hvor du nemt angiver, hvad den ønskede luftfugtighed skal være. Når niveauet er nået, så slukker affugteren automatisk og stiger luftfugtigheden igen, så starter den igen. Dette er en rigtig god funktion til både at sørge for, at man når et bestemt niveau af luftfugtighed, men også til at holde strømforbruget nede. Det er også muligt at angive, at man blot ønsker kontinuerlig affugtning i stedet for et bestemt niveau. Modellen fungerer i temperaturer på +5°C til +35°C og kommer temperaturen under +5°C, så stopper affugteren automatisk. Stiger temperaturen igen til mere end +5°C, så starter affugteren automatisk igen.

Affugteren arbejder ved et lavt støjniveau på kun 46 dB og har ved 20 °C og 70% relativ luftfugtighed en kapacitet på 5,1 liter i døgnet. Maskinen har én hastighedsindstilling.

Derfor er Woods MRD-10 et godt valg
Denne affugter er særligt velegnet til mindre arealer eller til et behov hvor det er vigtigt, at affugteren nemt kan transporteres og flyttes rundt. Modellen er både meget lille og kompakt i sit design og så gør det praktiske håndtag i toppen affugterren ekstra håndterbar og nem at flytte rundt. Både, hvis du skal have den op og ned af trapper eller fra hjemmet og til eksempelvis sommerhuset. Normalvis er affugtere kun udstyret med hjul samtidig med, at de ofte er meget tunge. Til trods for den lille og kompakte størrelse, så er affugteren stadig særdeles effektiv, så blot fordi du vælger en lille affugter, så behøver du ikke gå på kompromis med effektiviteten.

Udvalgte fordele ved Woods MRD-10:
🔵 Praktisk håndtag i toppen
🔵 Kompakt design
🔵 Effektiv affugtning til små områder
🔵 Arbejdsområde på 40kvm
🔵 Nem at transportere

Nedenfor kan du se en kort præsentationsvideo af Woods MRD-10:


Woods DS15F

 Populær brugerfavorit

Woods DS15F

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
2.990,00 Kr. 0,00 Kr. 2.990,00 Kr. Læs mere
3.063,00 Kr. 0,00 Kr. 3.063,00 Kr. Læs mere
3.119,00 Kr. 0,00 Kr. 3.119,00 Kr. Læs mere
3.231,00 Kr. 0,00 Kr. 3.231,00 Kr. Læs mere
4.595,00 Kr. 0,00 Kr. 4.595,00 Kr. Læs mere

 

Det canadiske mærke Woods er kendt for at levere nogle af de bedste affugtere på markedet. Mærket er nærmest blevet synonymt med stor effektivitet og driftssikkerhed og denne model er ingen undtagelse.

Med modellen DS15F får du effektiv affugtning fra en kompakt maskine. Modellen er en fin mellemstørrelse, både hvad angår dens fysiske størrelse, men også dens kapacitet. Affugteren har et arbejdsområde på op til 100kvm og fungerer i temperaturer på +5°C til +35°C.

Affugteren har en indbygget vandtank med en kapacitet på 10,4 liter og har man adgang til et afløb, så er det også muligt at tilslutte en slange. Bemærk venligst, at slangen ikke medfølger. Anvender du tanken, så vil maskinen automatisk stoppe når den er fuld. En lille lampe giver dig besked om dette.

Modellen har to forskellige hastighedstrin til affugtning, så du kan nemt indstille dette efter behov. Ved 20 °C og 70% relativ luftfugtighed har affugteren en kapacitet på 6,7 liter i døgnet og effekten ved samme temperatur og luftfugtighed er 180W i timen, svarende til 4,3kWh. Affugteren har et støjniveau på mellem 38-58 dB, alt afhængig af hvilken indstilling du vælger at køre med. I forhold til hvor effektiv maskinen er, så er dette meget lavt.

Affugteren leveres med et effektivt anti-mug filter, også kaldet et SMF-filter, som sørger for at opfange støv, svampesporer og andre partikler som er skadelige for dit indeklima, ligesom filtret også beskytter selve affugteren mod støv. Hvis du blot sørger for at registrere dit køb af affugter hos Woods Danmark og husker at udskifte filtret mindst én gang om året, så får du seks års garanti på maskinen. Du kan læse mere om garantiordningen og registrere din affugter her.

Derfor er Woods DS15F et godt valg
Med DS15F får en effektiv og energivenlig affugter, i forhold til mængden af fugt som den fjerner i timen. Maskinens relativt lave kompressorkraft er også dens styrke og den kan cirkulere luften i selv lave frihøjder, såsom i krybekældre, og affugte luften jævnt og effektivt. Affugteren fjerner overflødig fugt samtidig med, at den også har en ”varmepumpe” effekt, hvor den afgiver mere varme i drift end den bruger af energi. Alt i alt får du med Woods DS15F en effektiv og driftssikker mellemklasse affugter, både hvad angår størrelse, effektivitet og pris.

Udvalgte fordele ved Woods DS15F:

🔵 Automatisk afrimning
🔵 Varmepumpe-effekt
🔵 Arbejdsområde på 100kvm
🔵 Mulighed for 6 års garanti
🔵 To hastighedsindstillinger

Nedenfor kan du se en kort præsentationsvideo af Woods DS15F:


Gode råd til dit valg af affugter

Når du skal vælge din affugter så er det vigtigt, at afgøre hvilket behov du har. Oftest, så er det faktorer som arbejdsområdes størrelse, der er afgørende for det endelige valg af affugter. Dog er det også vigtigt at vide, hvilken temperatur affugteren skal arbejde i.

Som standard, der fungerer langt de fleste affugtere til privatbrug i temperaturer mellem +5°C til +35°C. Affugtere der kan arbejde i denne temperatur er kondensaffugtere. De fungerer på den måde, at fugt adskilles og fjernes fra luften, ved at vanddamp afkøles til flydende form.

I praksis bliver luften trukket igennem affugteren og henover kompressoren afkølede kobberspoler og herved frigives vandet i luften. Vandet løber fra spolerne til enten affugterens vandtank eller ud gennem en slange og i afløbet. Herefter blæses der affugtet og tør luft ud i rummet.

Har du brug for en affugter der fungerer i temperaturer under +5°C, så er det vigtigt, at du vejledes af en fagmand, da dette kræver en særlig type affugter. De fleste typer af affugtere til privatbrug er nemlig kondensaffugtere, men disse kan ikke køre ved lave temperaturer.

Har du eksempelvis brug for at affugte en uopvarmet garage eller stald, hvor der er frostfrit, men hvor temperaturen periodisk kan falde til under nul, så kan en adsorptionsaffugter være det rette valg. Adsorptionsteknikken adskiller sig fra kondensaffugtere ved, at de kan køre ved lave temperaturer og derved er de særligt velegnede til affugtning ved eksempelvis byggeri. En adsorptionsaffugter fungerer ved, at den trækker fugten ud af luften via en kombination af en særlig rotor og et varmelegeme.

Du kan se her, hvordan adsorptionsaffugtere fungerer:


Sådan får du mest ud af din affugter

 Har du et område i dit hjem med et alvorligt fugtproblem, så er en affugter uden tvivl den bedste og mest effektive løsning. Det er vigtigt, at du bruger affugter alene og ikke varmer lokalet op samtidigt, da opvarmning kan betyde, at der gram for gram kan være mere vanddamp i luften, hvilket vil holde den relative luftfugtighed høj.

Det er ikke kun valget af den rette affugter der er vigtig, også placeringen i arbejdsområdet har noget at sige. Det er vigtigt, at din affugter står på et stabil underlag og helst i midten af det lokale, som du ønsker affugtet. Dernæst er det også vigtigt, at der er lukket for al ventilation samt vinduer. Ellers risikerer du, at fugtig luft trænger ind ude fra og at affugtningsprocessen bliver endnu længere end nødvendigt.

Er det muligt, så er det også en god idé at stille din affugter så højt som muligt, da fugtig luft stiger til vejrs. Det er også vigtigt, at luften i arbejdsområdet cirkulerer, ellers risikerer du, at det kun er luften omkring selve affugteren, som bliver affugtet.

Et andet punkt som også er meget vigtigt, især ved vandskade, at du ikke må lade affugteren køre for længe. Som tommelfingerregel skal en affugter køre, indtil der er 12-15 procent fugt tilbage i byggematerialer og herefter skal der slukkes for affugtere.

Bliver fugtniveauet lavere end de 12.15 procent, så kan det give problemer i især trækonstruktioner, som kan revne hvis de bliver for tørre. Boligejernes Videncenter Bolius har udarbejdet en 10-trins guide til hvad du bør gøre, hvis du oplever en fugt og/eller vandskade. Du kan finde guiden her.


Sådan kan du gøre din bolig mindre fugtig

Udover at investere i en affugter, så er der flere små ting du med fordel kan gøre, for at sænke fugtigheden i dit hjem.

Tør dit vasketøj udendørs

Vasketøj er en af de mest hyppige årsager til et fugtigt indeklima i dagligdagen. En tøjvask på et almindeligt stativ på omkring 4-6 kilo tøj, afgiver normalt op imod 2½ liter vand, som bliver hængende i luften i hjemmet. Forskning på området har endda vist, at indendørs tørring af vasketøj i gennem længere tid kan udgøre en helbredsfare og kan være direkte farligt for allergikere og folk med astma.

De omkring to liter fugt der bliver frigivet fra vådt vasketøj giver nemlig husstøvmider rigtigt gode vilkår, så antallet af dem vil vokse betragteligt, ligesom det også øger risikoen for mug og skimmelsvamp i hjemmet. Skal tøjet tørres indendørs så er det vigtigt, at det sker i et rum med både varme og ventilation. Hold også døren til rummet, hvor tøjet tørrer, lukket, så du undgår, at fugten spredes i hele huset.

Når det regner, så er det selvsagt ikke praktisk at tørre tøj i det fri, medmindre at tørrestativet er overdækket. En varm og blæsende solskinsdag skaber de helt optimale tørreforhold, men det behøver ikke være sommer, for at du kan tørre dit tøj ude, du kan også sagtens gøre det om vinteren.

Temperaturen påvirker naturligvis tiden på tøjtørringen, men det er ikke afgørende for, om vasketøjet bliver tørt. Når tøjet tørrer i frostvejr, så sker det i flere trin. Lige når det våde tøj hænges ud, så vil noget af vandet i tøjet fordampe, mens det resterende fryser til is – og tøjet bliver helt stift. Dernæst sker tørringen ved, at iskrystallerne i tøjet fordamper og når tøjet er helt tørt, så forsvinder stivheden igen.

Et problem ved at tørre tøj om vinteren kan være, at dagene ikke er lange nok til, at tøjet kan nå at blive helt tørt og så er du naturligvis nødt til at tage det ind. Den tørretid som tøjet har fået udenfor, forkorter eller fjerner dog stadig tørretiden i tørretumbleren eller på tørrestativet. Hvilket gavner både dit hjem, din pengepung og miljøet. Det vigtigste at være opmærksom på når du tørrer tøj ude er derfor ikke temperaturen, men snarere dugpunktstemperaturen.

Ligger luftens temperatur meget tæt på dugpunktstemperaturen, så vil luften nemlig være mættet med fugt og dit tøj vil kun tørre meget langsomt eller slet ikke. Bolius har udarbejdet en lille guide til det mest optimale tøj-tørrevejr, du kan læse mere her.

Det bedste for både miljø og elregning er naturligvis at tørre tøjet udendørs. Derved sparer du nemlig både på strømmen, CO2’en og du undgår fugt i hjemmet. Energiselskabet NRGi har udarbejdet en lille guide til at opnå gode tøj-tørre vaner til dig og dit hjem, du kan læse mere her.

Luft ud

Det bedste du overhovedet kan gøre for at opretholde et godt indeklima, det er at lufte ud. Ifølge det svenske forbrugerråd Råd & Rön, så tilbringer vi op imod 90% af vores tid indendørs og ofte i et dårligt indeklima. Især bidrager stearinlys, madlavning, rygning, lange brusebade og partikler fra plast og elektronik alle til at reducere kvaliteten af luften i vores hjem.

I dag er er nye huse ofte meget energieffektive og godt isolerede, hvilket yderligere bidrager til et dårligt indeklima. Der opstår ganske enkelt en konflikt mellem det at spare energi og det at have en godt indeklima. Sørger man ikke selv for at lufte ud, så kommer der ingen ny luft ind i hjemmet og fugt kommer ikke ud af hjemmet

Hold øje med fugtigheden i din bolig

Helt enkelt, så er luftfugtighed et mål for, hvor meget vanddamp luften indeholder. Det er vanskeligt at sige præcist hvilket niveau af luftfugtighed som er det bedste, men ligesom for lav luftfugtighed kan medføre store gener, så kan for høj en luftfugtighed i hjemmet også være et problem. Høj luftfugtighed kan nemlig medføre flere alvorlige ting såsom skimmelsvamp og fugtskader, ligesom det også kan give hovedpine og allergi.

Det danske Astma og Allergiforbund pointerer også vigtigheden af, at din boligs luftfugtighed ikke bliver hverken for høj eller for lav. Hvis du oplever en eller flere af nedenstående ting, så bør du være opmærksom fugtigheden i din bolig:

1) Der er mere end 2 cm dug på indersiden af termoruder
2) Vinduernes bundlister er fugtige eller misfarvede
3) Tapetet sidder løst og maling skaller af
4) Der lugter af mug eller indelukket

For at få fugten ud af din bolig er det i størstedelen af alle tilfælde tilstrækkeligt at lufte ud minimum tre gange dagligt. I nogle hjem kan det dog være nødvendigt at installere et ventilationssystem, som automatisk skifter hjemmets luft flere gange dagligt. Har du haft en vandskade i boligen er der naturligvis større risiko for fugt og her anbefales det at bruge en affugter, indtil man igen har opnået en normal luftfugtighed.

Bolius har lavet en guide til, hvordan du minimerer dug og kondens på vinduet:

For at få et så godt indeklima som muligt, så gælder det naturligvis om at lufte ud, både grundigt og ofte, ligesom det også er vigtigt at gøre ordenligt rent. Er rengøring og udluftning ikke tilstrækkeligt, så kan det for mange være en god løsning at supplere med en luftrenser. Overvejer du at investere i en luftrenser eller er du nysgerrig på hvad de kan, så kan du med fordel læse Forbrugsguidens store luftrenser guide.


Affugter test – Disse kilder har vi gennemgået:

Villalivet.se 🇸🇪
Det svenske boligmagasin Villalivet.se gennemgår i alt seks forskellige modeller af affugtere. Alle modeller er testet på deres affugtningskapacitet, deres effektivitet, energiforbrug, brugervenlighed og støjniveau. Du kan gratis læse hele testen her.

Dinside.no 🇳🇴
Den uafhængige norske avis har foretaget en test, hvor de vurderede 11 forskellige affugtere. De forskellige modeller blev testet på kapacitet, effektivitet og brugervenlighed. Testen afslørede især en stor forskel mellem de forskellige modellers sammenhæng mellem effektivitet og energiforbrug. Du kan gratis læse hele testen her.

De Svenske Energimyndigheder 🇸🇪
Den svenske organisation Energimyndigheten har testet flere modeller af affugtere på deres effektivitet og kapacitet samt vurderet modellernes brugervenlighed. Brugervenligheden blev set i forhold til hvor nemt det var at komme i gang med at bruge og betjene maskinen, tømme kondensbeholdere og skifte filter. Du kan læse hele teksten gratis her.

Klikk.no 🇳🇴
Den norske forbrugerside klikk.no foretager hundredvis af forbrugertests hvert år. De har blandt andet foretaget en test af affugtere, hvor modellerne er blevet bedømte på kapacitet, brugervenlighed og strømforbrug. Du kan gratis læse hele testen her.

Forbrugeranmeldelser ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
I vurderingen af affugtere har Forbrugsguiden også kigget lidt på forbrugernes egne anmeldelser, blandt andet på www.whiteaway.com. Fordelen ved disse anmeldelser er, at de typisk vil være baseret på en længere brugsperiode, og også tager udgangspunkt i en helt konkret hverdag eller fugtproblem hos en “rigtig” familie. Ulempen ved de officielle test er ofte, at de som regel er foretaget over en kort tidsperiode, og at der også typisk kun testes på betjening og funktioner og ikke nødvendigvis affugterens drift over længere tid.