Luftfugter guide – find de bedste luftfugtere her

2

En luftfuger kan være et glimrende værktøj til at forbedre dit indeklima og komme tør luft til livs. Mange oplever især i vinterhalvåret flere gener, som en luftfugter nemt kan reducere.

Et tørt indeklima kan medføre gener såsom tørre øjne, slimhinder og luftveje. Mens nogle mennesker knapt nok mærker generne, så kan det for andre betyde stort ubehag. Lider du endvidere af astma eller allergi, så er et godt indeklima særligt vigtigt og ifølge eksperter på området, så kan luftfugtere være et yderst effektivt værktøj til at overkomme åndedrætsgener og tørre slimhinder, forårsaget at netop tør luft.

Nedenfor finder du en gennemgang af nogle af de bedste luftfugtere på markedet netop nu. Ingen af modellerne har indgået i officielle tests, da der simpelthen ikke er lavet nogen for luftfugtere. I stedet har Forbrugsguiden kigget nærmere på, hvad forskellige allergiorganisationer og eksperter anbefaler og hvad de mener, at man bør opmærksom på, når man investerer i en luftfugter.

I denne artikel får du: 
– Gennemgang af de bedste luftfugtere på markedet netop nu
– En guide der viser dig, hvad du børe overveje inden du investerer i en luftfugter
– En guide til at opnå et godt indeklima


Beurer LB88 Luftbefugter

Beurer LB88 luftbefugter

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
746,00 Kr. 0,00 Kr. 746,00 Kr. Læs mere
746,00 Kr. 0,00 Kr. 746,00 Kr. Læs mere
999,00 Kr. 0,00 Kr. 999,00 Kr. Læs mere

 

Denne stilfulde luftfugter fra Beurer er både kompakt, kraftfuld og særdeles stille under brug. Den benytter sig af en helt ny ultralyds befugtningsteknologi, som giver både hygiejnisk og bakteriefri vandfordampning. Den er desuden særdeles effektiv og har en dampafgang på hele 550 ml. i timen. Modellen er velegnet til værelser på op til 48kvm og så har den en aftagelig vandtank på 6 liter, så du nemt kan fylde tanken når den er tom. Vandtanken er desuden gennemsigtig så det er nemt at se, hvornår der skal fyldes nyt vand på. Skulle du glemme at fylde tanken, så slukker Beurer LB88 af sig selv, så du skal ikke være bekymret for hvorvidt luftfugteren tager skade af at køre med tom tank eller for unødvendigt strømforbrug.

Beurer LB88 benytter sig af en særlig fordampningsteknologi, der via ultralyd producerer en vanddamp der er både en ren, duftfri og bakteriefri. Ønsker du at tilføje vanddampen duft, så er dette muligt med en af Beurers aromapuder. Der medfølger 15 puder med maskinen og de er alle duftfri.

Beurer LB88 aroma puderDette giver dig mulighed for at tilsætte lige præcis den duft du selv ønsker til puden. Aromapuden vædes nemt med den duft du ønsker og derefter indsættes den i et lille kabinet i luftfugteren. Bemærk venligst, at vandopløselige olier egner sig bedst til puderne. Ønsker du netop at fylde dit hjem med duften af æteriske olier, så er det også langt mere sikkert at anvende Beurer LB88 end en oliebrænder.

Lydsvag drift og effektiv antikalk beskyttelse
Som standard medfølger der 15 antikalk-puder, som beskytter din luftfugter mod forkalkning, samt en rengøringsbørste.  Bor du i et område med meget kalkholdigt vand, så kan der tilkøbes yderligere et filter til maskinen. Brug af meget kalkholdigt vand i en luftfugter kan være usundt, da vandet har et forhøjet mineralindhold og når vandet bliver frigivet som damp, så kan mineralerne blive forvandlet til en slags støv, som også bliver frigivet i luften. Dette undgås dog nemt ved at tilkøbe et filter. Udover at komme din sundhed til gode, så er et filter også med til at vedligeholde luftfugteren, da de reducerer forekomsten af kalkaflejringer der hvor dampen blæses ud.

Traditionelt set har luftfugtere været både store og støjende, men med denne model fra Beurer, der får du en lille og kompakt model som er så lydsvag, at du også kan anvende den om natten. Beurer GmbH har stået for innovative produkter af høj kvalitet inden for sundhed og velvære i mere end 96 år og denne luftbefugter er bestemt ingen undtagelse. Der ydes 3 års garanti på modellen og den fås både i en sort og hvid variant.

Udvalgte fordele ved Beurer LB88:

🔵 Ren, duftfri og bakteriefri damp
🔵 6 liters aftagelig vandtank
🔵 Mulighed for brug af aromapuder
🔵 Automatisk sluk når vandtanken er tom
🔵 Nem og trinløs regulering af dampen

Nedenfor kan du se en kort præsentationsvideo af Beurer LB88:


Philips AC4080/10 Air Combi 

Philips AC4080:10 Air Combi

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
2.345,00 Kr. 0,00 Kr. 2.345,00 Kr. Læs mere
2.345,00 Kr. 0,00 Kr. 2.345,00 Kr. Læs mere
2.345,00 Kr. 0,00 Kr. 2.345,00 Kr. Læs mere
2.345,00 Kr. 0,00 Kr. 2.345,00 Kr. Læs mere

 

Denne model fra Philips er en kombineret luftfugter og luftrenser. Den både renser luften og fjerner luftbårne allergener samtidigt med, at den sørger for at bevare den ideelle luftfugtighed i rummet. På grund af sine kombinerede funktioner med både rens og fugt, så er denne model særligt velegnede til hjem med allergikere.

Modellen er velegnet til rum på op til 45kvm og er udstyret med et kombineret HEPA og aktivt karbonfilter, som sørger for fjernelse af støv, pollen, gasser og bakterier i det rum hvor den befinder sig. Modellen har desuden en 3-trins indikator, som via en lille lampe tydeligt viser luftkvalitetsniveauet.

Philips AC4080-10 Air Combi - lamperEt blåt lys indikerer god luftkvalitet, lilla indikerer moderat kvalitet og en rød lampe indikerer dårlig luftkvalitet. En indbygger sensor måler luftkvaliteten og vælger automatisk den relevante farve til luftkvaliteten. Modellen giver dig også mulighed for selv at indstille, hvor følsom sensoren skal være. Dette kan især være nyttigt, hvis du lider af overfølsomhed overfør luftbårne partikler såsom pollen. Luftkvalitetsføleren har tre indstillinger; ekstrafølsom, følsom og standard. Alle indstillinger og knapper er nemt tilgængelige øverst på apparatet.

Effektiv filtreringsteknologi og timerfunktion
En 3-trins blæserhastighed gør det muligt at justere luftstrømmen efter eget valg og modellens effektive filtreringsteknologi stopper bakterier, calcium og andre partikler fra vandet, så du ikke behøver at bekymre dig om skadelige partikler i luften. Luftfugteren er også udstyret med en timer, hvor du med intervaller på 1, 4 og 8 timer kan lade apparatet køre. Når den forudbestemte tid er gået, slukker apparatet automatisk. Generelt, der kører luftfugteren med en god og høj hastighed, så du får en konstant damp og opretholdelse af den indendørs luftfugtighed, så du undgår tør hud og tørre øjne.

Med Philips AC4080/10 Air Combi får du en effektiv luftrenser og luftfugter, som mindsker forekomsten af bakterier i luften og samtidigt sørger for at opretholde et godt indeklima og et sundt niveau af luftfugtighed.

Selvom modellen er en kombineret luftfugter og luftrenser, så er det også muligt kun at anvende den som luftrenser. Dette gøres nemt ved at tømme vandtanken og derefter deaktivere luftfugterfunktionen direkte på apparatet.

Udvalgte fordele ved Philips AC4080/10 Air Combi:

🔵 Kombineret luftrenser og luftfugter
🔵 Særligt egnet til hjem med allergikere
🔵 Sensor som måler luftkvaliteten
🔵 Mulighed for timer-funktion


DYSON AM10

 DYSON AM10

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
3.332,00 Kr. 0,00 Kr. 3.332,00 Kr. Læs mere
3.375,00 Kr. 0,00 Kr. 3.375,00 Kr. Læs mere
3.947,00 Kr. 0,00 Kr. 3.947,00 Kr. Læs mere
3.990,00 Kr. 0,00 Kr. 3.990,00 Kr. Læs mere
4.299,00 Kr. 0,00 Kr. 4.299,00 Kr. Læs mere

 

Med denne model fra Dyson får du en intelligent klimakontrol, som sørger for at skabe et behageligt indeklima i dit hjem. Alt efter hvor kraftigt en luftstrøm du ønsker, så kan du med denne model få helt op til 18 timers uafbrudt anvendelse. Vandtanken har en kapacitet på 3 liter og luftfugteren er indrettet således, at den kan bruges effektivt både sommer og vinter. Om vinteren kan den indstilles til at udsende en hygiejnisk dis til fugtning af luften, mens den om sommeren kan indstilles til at udsende en kraftig luftstrøm til køling af rummet. Med denne model får du altså en alsidig luftfugter der kan bruges hele året.

Dyson AM 10 remoteTil forskel fra mange andre modeller af luftfugtere, så betjenes Dyson modellen nemt med en fjernbetjening. Med fjernbetjeningen kan du både styre hvor kraftig luftstrømmen skal være og hvor højt fugtningsniveauet skal være. Modellen er velegnet til rum på op til 16kvm og så har den desuden en timer, som kan indstilles til mellem 15 minutter eller 9 timer.

Patenteret renseteknologi og indbygget klimakontrol
Vandet i luftfugteren bliver udsat for ultraviolet lys via en særlig patenteret renseteknologi. Rensecyklussen er på hele tre minutter og den sørger ifølge producenten for, at 99,9% af alle bakterier i vandet bliver dræbt, herunder også E.coli bakterier. Du kan derfor trygt indånde dampen fra luftfugteren.

Modellens særlige klimakontrol måler både temperaturen og luftfugtigheden og regulerer begge, så der skabes et så optimalt og behageligt indeklima som muligt. Hele processen sker på den måde, at luftfugteren trækker luft ind og herefter måler temperatur og luftfugtighed og dernæst blæses der renset luft ud, som projekteres ud i hele rummet ved hjælp af Dysons særlige Air Multiplier teknologi. Modellen skaber samtidigt også en kraftig luftstrøm, så den rensede og fugtede og en hygiejnisk dis jævnt fordeler sig i hele rummet.

Dyson AM10 er særligt egnede til hjem med astmatikere og allergikere og modellen er en af de eneste luftfugtere på markedet, som er godkendt af britiske Skin Health Alliance.

Udvalgte fordele ved Dyson AM10:

🔵 Dobbelt funktion hele året rundt
🔵 Op til 18 timers uafbrudt anvendelse
🔵 Særligt egnet til hjem med astmatikere og allergikere
🔵 Effektiv renseteknologi der dræber 99.9% af bakterier i vandet
🔵 Indbygget temperatur- og luftfugtighedsmåler

Nedenfor kan du se en kort præsentationsvideo af Dyson AM10:


AquaticMist luftfugter

 AquaticMist Luftfugter

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
799,00 Kr. 0,00 Kr. 799,00 Kr. Læs mere

 

Denne luftfugter er uden tvivl en af de kønnere modeller på markedet. Modellen er elegant formet som en vase og den tilbyder derfor både et stilrent udtryk og godt indeklima. Udover et elegant design, så har luftfugteren også en ekstra stor rækkevidde og den er derfor velegnet i lokaler på helt op til 65kvm. Der følger tre separate mundstykker med til modellen, så du nemt kan tilpasse, hvordan luften spredes i rummet.

Luftfugteren betjenes nemt via en fjernbetjening, hvilket også giver dig en større frihed til at placere luftfugteren der hvor du ønsker. Via fjernbetjeningen kan du nemt tænde og slukke for luftfugteren, samt tilpasse hvordan luften spredes i rummet og hvor kraftig styrke den skal blæse med. Det specielle design på mundstykkerne betyder, at uanset størrelsen på lokalet, så er det nemt at opnå en effektiv spredning af luften, ligesom du nemt kan flytte luftfugteren fra et lille lokale til et stort – du skal blot huske at skifte mundstykket.

AquaticMist Luftfugter lille mundstykkeElegant design og lydløs drift
AquaticMist har en vandtank på 4,5 liter og den er i stand til at producere op til 400 ml. damp pr. time, alt efter hvor kraftig du ønsker dampen skal være. Luftfugteren har et støjniveau på 40dB, hvilket svarer til lyden fra et støjsvagt køleskab.

Med AquaticMist er det nemt at få et bedre indeklima samtidig med, at dit hjem stadig ser godt ud. Luftfugteren er relativt simpel i sine funktioner, men hvad du ikke får i ekstrafunktioner, det er der opvejet for i design. Bemærk venligst, at luftfugteren skal placeres 20 centimeter fra vægge og møbler og stå på et vandtæt underlag. På grund af sin store rækkevidde, så er modellen særligt velegnet til større lokaler eller kontorlandskabet.

Udvalgte fordele ved AquaticMist:

🔵 Elegant og stilrent design
🔵 Stor rækkevidde på op til 65kvm
🔵 Fugtningskapacitet på op til 400 ml. damp i timen
🔵 3 forskellige mundstykker for optimal spredning af damp
🔵 Meget lavt støjniveau under drift


Stadler Form Oskar luftfugter

Stadler Form Oskar

 

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
1.199,00 Kr. 0,00 Kr. 1.199,00 Kr. Læs mere

 

Denne luftfugter er en af de mest energivenlige på markedet. Den sørger effektivt for et bedre indeklima samtidigt med, at den holder sit energiforbrug på et absolut minimum.

Oskar kan anvendes i rum på op til 40kvm og har en vandtank med en kapacitet på 3,5 liter. Modellen har integreret hygrostat, som anvendes til overvågning og styring af luftfugtigheden, og derved sikrer det mest optimale indeklima. Luftfugteren er meget stille under brug og kan derfor nemt anvendes både om dagen og om natten. Modellen har endda en decideret nattefunktion, hvor lyset i luftfugteren dæmpes, så det ikke forstyrrer din nattesøvn. Skulle vandtanken løbe tør for vand under brug, så slukker luftfugteren automatisk. Så du behøver ikke bekymre dig om, at motoren tager skader ved at køre på tom tank eller at elregningen løber løbsk, hvis du ønsker at bruge luftfugteren om natten.

Stadler form oskar opfyldningAntibakterielt vandfilter og damp med duft
Modellen har desuden et antibakterielt vandfilter som sørger for, at alle bakterier bliver absorberet og derved ikke spredes i dit hjem. Når tanken er løbet tør for vand, så fyldes den nemt via en lille låge i siden på luftfugteren. Hvis du ønsker det, så er det også muligt at tilsætte duft til den vanddamp som spredes fra luftfugteren. Den ønskede duft tilsættes nemt i et lille duftkabinet, se eventuelt videoen herunder for en demonstration.

Med Stadler Form Oskar luftfugter får du en elegant, kompakt og effektiv luftfugter, som sørger for at skabe det bedste indeklima til dit hjem.

Udvalgte fordele ved Stadler Form Oskar luftfugter:

🔵 Rækkevidde på op til 40kvm
🔵 Mulighed for tilsætning af duft
🔵 Meget energivenlig
🔵 Nattefunktion
🔵 Indbygget hygrostat

Nedenfor kan du se en kort præsentationsvideo af Stadler Form Oskar:


Har du brug for en luftfugter?

Når du varmer dit hjem op, så bliver luften automatisk mere tør, hvilket kan føre til et generende indeklima. Også klimaanlæg, som mange nok kender fra deres arbejdspladser, kan skabe et indemiljø med en særdeles tør luft. Det er ikke kun os mennesker som plages af den tørre luft, også møbler og planter trives langt bedre i høj luftfugtighed. Det gør ingen forskel, hvilken kilde du anvender til varmen, da både radiatorer, varmepumper og brændeovne har den samme effekt. Et tørt indeklima kan medføre gener såsom tørre øjne og hud samt tørre slimhinder og mens nogle mennesker knapt nok mærker generne, så kan det for andre betyde stort ubehag.

Især om vinteren er luften i vores hjem og på vores arbejdsplads ekstra tør, hvilket for nogle kan lede til ubehag i næse og svælg. Tør luft kan derfor være til stor irritation for dit åndedrætssystem og forværre eksisterende problemer – også selvom du ikke har nogle medicinske problemer. En måde hvorpå man kan komme både den tørre luft og tilhørende gener til livs, er naturligvis ved at gøre luften mindre tør. Ifølge lungespecialister, så kan en luftfugter være et yderst effektivt værktøj til at overkomme åndedrætsgener, forårsaget at netop tør luft. Brug af luftfugter kan især lindre kronisk løbende næse, symptomer på høfeber, udbrud af astma og allergi, tør hals og problemer med tilstoppet næse. En luftfugter gør helt enkelt luften mere fugtig og derved bliver det lettere for en person med astma, allergi eller en luftvejsinfektion at trække vejret, ligesom mange vil opleve, at deres slimhinder er mindre tørre.

Lider du af astma eller allergi, så er et godt indeklima særligt vigtigt. Når man taler om luftforurening og dårlig luft, så tænker man ofte på vores udendørs miljø og på os fra biler, fabrikker og skorstene. Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund, så er det dog ofte i vores eget hjem, at den dårlige luft er værst. Dårlig ventilation i hjemmet betyder at eksempelvis pollen, støv, røg, støvmider, kemikalier, pels allergener og andre irriterende stoffer ikke luftes ud, men derimod forbliver i huset. Er du udsat for dårligt indeklima i en længere periode, så kan dette både forårsage astma og allergi samt forværre eksisterende symptomer. Det er derfor vigtigt altid at lufte godt ud og derved sørge for at opretholde et godt indeklima.

Er det ikke nok blot at lufte ud, så kan en luftrenser der filtrerer partikler og urenheder i luften, ifølge den svenske organisation Astma- & Allergilinjen, gøre livet lidt mere behageligt for nogle astmatikere og allergikere, når sygdommen er på sit værste. I kombination med luftrenseren kan man så anvende en luftfugter, som yderligere sørger for at optimere indeklimaet. En luftfugter frembringer nemlig damp som absorberes ind i luften i det rum hvor den bliver spredt og derved tilføres der fugt til både hud, næse, åndedrætssystem, planter og møbler.

Hvis du vælger at gøre brug af en luftfugter, så kan det være en god idé at holde øje med luftfugtigheden på et hygrometer – som netop måler luftfugtigheden. Ligesom luften ikke må blive for tør, så er det heller ikke godt, hvis den bliver for fugtig. For høj luftfugtighed kan føre til gunstige forhold for mider, bakterier og mug i hjemmet, hvilket kan forårsage eller forværre allergiske symptomer.

Vælger man at investere i en luftfugter, så er det vigtigt at skifte vand ofte og sørge for, at alle filtre og selve apparatet er rent, så du undgår bakterier og mug. Vanddamp fra en beskidt luftfugter kan nemlig føre til astma og allergisymptomer hos selv raske mennesker og i værste tilfælde kan det medføre lungeinfektioner.

En luftfugter kan altså være en særlig god ide, hvis du oplever gener, såsom tørre øjne og hud eller tørre slimhinder og luftveje, som følge af et tørt indeklima.


Hvor høj bør luftfugtigheden være i hjemmet?

Helt enkelt, så er luftfugtighed et mål for, hvor meget vanddamp luften indeholder. Det er vanskeligt at sige præcist hvilket niveau af luftfugtighed som er det bedste, men ligesom for lav luftfugtighed kan medføre store gener, så kan for høj en luftfugtighed i hjemmet også være et problem. Høj luftfugtighed kan nemlig medføre flere alvorlige ting såsom skimmelsvamp og fugtskader, ligesom det også kan give hovedpine og allergi. Så vælger du at investere i en luftfugter, så bør du være opmærksom på, hvad fugtniveauet i dit hjem er.

Ifølge Bolius, så bør fugtigheden i hjemmet ligge under 40-45 procent om vinteren, mens den om sommeren bør ligge under 60-65 procent. Med et hygrometer kan du nemt måle fugtigheden i luften og justere den herefter. Det er helt afgørende for din trivsel i hjemmet, at luftfugtigheden ligger på et optimalt niveau. Bliver niveauet for højt, så kan det give grobund for både husstøvmider og i værste tilfælde skimmelsvamp.

Bolius har fem gode råd til hvordan du bedst opretholder en god luftfugtighed i hjemme:

1) Luft ud med gennemtræk flere gange dagligt – Udluftning er noget af det bedste du kan gøre, for at holde fugt ude af din bolig.

2) Luft ekstra godt ud, når fyringssæsonen begynder – Møbler, tæpper og gulve optager i løbet af sommeren fugt fra luften. Når det bliver vinter og luftfugtigheden falder, så afgiver møblerne fugt, for igen at komme i balance med luften.

3) Luft godt ud i vaskerummet – Både tørretumblere og vaskemaskiner afgiver rigtigt meget fugt.

4) Undgå uopvarmede rum – Når varm luft kommer ind i et uopvarmet rum, så stiger luftfugtigheden og der kan dannes kondens.

5) Giv luften fri passage i aftræk og ventiler – Sørg for at dine udluftningskanaler er rene og velfungerende

Du kan læse mere om ovenstående punkter og flere gode råd til et godt indeklima på Bolius’ egen hjemmeside.

Det danske Astma og Allergiforbund pointerer også vigtigheden af, at din boligs luftfugtighed ikke bliver hverken for høj eller for lav. Det kan nemlig være en helt afgørende faktor for din trivsel, at der er den rette mængde fugt i luften. Årsagen til, at tør luft er så dårlig for dine allergier er, at det irriterer dine næsepassager og potentielt kan føre til en sinus infektion. Tør luft kan desuden få din krop til at producere mere slim end nødvendigt, hvilket kan være særligt generende, hvis du har astma. Som nævnt ovenfor, så kan meget fugt give gunstige vilkår for husstøvmider og i værste tilfælde skimmelsvamp. Så det gælder det om at ramme den helt rette balance, hvorfor det anbefales også at investere i et hygrometer, hvis du investerer i en luftfugter.

Gode råd til brug af luftfugter

Ligesom meget tør luft kan medføre et dårligt indeklima, så kan for høj luftfugtighed også medføre et dårligt indeklima. Hvis du anvender en luftfugter bør du holde øje med selve luftfugtigheden i rummet, så den ikke bliver for høj. Flere modeller af luftfugtere har indbyggede hygrostater, som måler luftfugtighed, og hvis ikke det er tilfældet, så kan de erhverves for relativt få penge i diverse byggemarkeder.

Rengøring af din luftfugter er et andet vigtigt punkt. Alt afhængig hvilke filtre og rengøringssystemer din luftfugter har, så bør den rengøres ofte, da der kan vokse bakterier i stillestående vand. Sørg for at skifte vand hyppigt og for at alle filtre er rene. Damp fra en beskidt luftfugter kan føre til astma og allergi lidelser og i værste tilfælde luftvejsinfektioner. Du kan læse flere gode råd til anvendelse af en luftfugter i hjemmet her.

En anden fordel for astmatikere og allergikere kan være at undersøge om man kan få gavn af en luftrenser i hjemmet. Hvis du vil vide mere om luftrensere, så kan du læse vores luftrenser guide der giver dig svar på hvor disse spørgsmål.