Hvad er en mælkeskummer?
En mælkeskummer er et køkkenredskab, der bruges til at skumme mælk til at lave lattes og cappuccinos. Mælkeskummere er normalt elektriske og kan være enten manuelle eller automatiske. De bruger luft eller gas til at skumme mælken og gør det muligt at skabe en tæt og stabilt skum, der er nødvendigt for at lave professionelle kaffe drikke som cappuccino og latte. Der er mange forskellige typer af mælkeskummere på markedet, fra billige manuelle modeller til dyrere automatiske modeller, der kan indstilles til at skumme mælken til den ønskede konsistens.
Hvordan bliver mælkeskummet bedst?
Har det virkelig noget at gøre med køerne, hvor godt dit mælkeskum bliver? Det lyder som en søforklaring, men faktisk er der noget om snakken. Videnskab.dk har undersøgt problemstillingen, som starter med en kort men teknisk definition af, hvordan mælkeskum egentlig dannes:
Højt skum bliver stående
Videnskab.dk fortæller, at mælken skummes ved, at man puster damp ind i mælken. Det skaber meget små luftbobler, som er omkranset af tynde skaller af protein, og der løber små kanaler imellem luftboblerne. Det er på grund af disse kanaler, at skummet ikke falder sammen igen, for her sætter fedtdråberne fra mælken sig fast og fungerer som propper. Der sker også en overfladespænding i processen, når skummets proteinmolekyler tiltrækker hinanden og skaber en sammenhængskraft og holder hinanden fast, og det bidrager også til, at skummet bliver stående og ikke falder sammen.
Små luftbobler er vejen til stabilt skum, og de små luftbobler bestemmes af indholdet af protein i mælken. De små bobler er gode, da de gør skummet mere elastisk og lettere at styre. Boblernes størrelse påvirker dermed også, hvor let det er for baristaerne at lave mønstre i kaffen, og jo mindre bobler, jo lettere er det at lave mønstrene.
Mælkens fedtindhold er afgørende
Tilbage til koen ude på marken og dens mælk, for om mælkeskummen bliver god og stabil afhænger faktisk af mælkens sammensætning. Fedtindholdet i mælken har nemlig en vigtig betydning for skummets konsistens, og jo federe mælken er, jo mere stabilt bliver skummet, da det bløde fedt i fedtdråberne presses ud og klistrer fedtdråberne sammen som en slags lim, så de danner en fin og robust kæde.
Man får det bedste resultat, når man bruger homogeniseret mælk, da uhomogeniseret mælk har store fedtdråber, som gør skummet ustabilt og får det til at falde hurtigere sammen. Derfor er det bedst ikke at bruge økologisk mælk til at lave mælkeskum, for økologisk mælk er netop ikke homogeniseret.
Transport og sæbe ødelægger mulighederne for skum
En anden forklaring på, at det nogle gange kan være svært at få flot, oprejst mælkeskum, skal findes i transporten af mælken. Transporten af den ubehandlede mælk fra gården til mejeriet kan godt ryste mælken meget, og for mange rystelser kan ødelægge fedtdråberne i mælken. Det medfører, at bestemte enzymer kan påvirke fedtet og frigive fedtsyrer. Kommer der for mange fedtsyrer i mælken, bliver overfladespændingerne omkring proteinerne ødelagt, og det vil medføre, at skummet falder sammen.
Nogle gange er det helt små ting, der påvirker effekten, og det gælder også for mælkeskummet. En anden faktor, der kan ødelægge mulighederne for flot og fast skum, er sæbe og opvaskemiddel. Det er svært at undgå, at der sidder rester af opvaskemiddel i kanden, og al sæbe ødelægger også overfladespændingerne, ligesom fedtsyrer gør.
Sådan laver du selv det bedste mælkeskum i helt korte træk:
- Mælketype: Vælg sødmælk, som er den mælketype, der har det højeste fedtindhold
- Homogenisering: Undgå at bruge økologisk mælk, da det er uhomogeniseret
- Varme: Varm maksimalt mælken op til omkring 65 grader, da højere temperaturer giver en træls bismag
Hvad betyder mælken for kvaliteten af mælkeskummet?
Arla.dk skriver, at man får det bedste mælkeskum ved at bruge en halv deciliter varm mælk til hver 1 deciliter stærk kaffe. Mælken skal piskes omkring et minut i mælkeskummeren, når den varme mælk har nået en temperatur på omkring 60 grader. Som tommelfingerregel bliver skummet mere luftigt, hvis der piskes mindre mængder ad gangen.
Arla.dk nævner også, at alle typer af mælk kan bruges til at fremstille mælkeskum. Det er blot resultatet, der bliver forskelligt. Herunder følger nærmere forklaring af, hvordan de forskellige mælketyper påvirker mælkeskummet:
- Skummetmælk og minimælk: Mager mælk giver et stabilt skum, som mest af alt minder om meget stiftpiskede æggehvider. Mager mælk giver dog en begrænset afrunding i kaffen, men hvis man gerne vil spare på kalorierne, er skummetmælk eller minimælk gode valg.
- Letmælk: Letmælk fungerer ikke så godt, som hverken sødmælk eller de magre mælketyper, da skummet bliver meget blødt og ikke helt så stabilt.
- Sødmælk: Sødmælk giver et både blødt og cremet mælkeskum, som også er stabilt. Den fede sødmælk tilfører en god afrunding til kaffen på grund af det højere fedtindhold.
Find din favorit kaffedrik
Café latte, cappuccino, espresso, macchiato…. Mange af typerne ligner hinanden meget, så derfor guider vi her til, hvad de enkelte og populære kaffetyper indeholder baseret på artikler fra Euroman og Latte Art Guide:
- Espresso: Espressoen udgør fundamentet for de fleste andre kaffevarianter. Den brygges ikke på en bestemt bønnetype men er kaffe, der er brygget under tryk. Dette tryk presser smagsstoffer og olier ud af bønnerne og giver en meget koncentreret smag.
- Dobbelt-espresso: Som navnet antyder, så er der tale om to skud espresso i en kop. Dobbelt-espresso er derfor en meget stærk kaffe.
- Espresso macchiato: Denne variant er espresso med mælkeskum ovenpå. Skummet holder både på varmen men også på aromaen og smagen.
- Americano: En stærkere type som består af et dobbeltshot espresso toppet med varmt vand. Kan godt være lidt bitter i smagen, så derfor kan man med fordel fjerne skummet fra espressoen. Bryg også gerne espressoen direkte oven på vandet i stedet for at hælde det kogende vand oven på espressoen.
- Café latte: Latte er en af de mildere kaffevarianter, og på mange måder er latte en blid og sød udgave af espressoen med sit høje mælkeindhold. Latte består gerne af et eller to skud espresso toppet med en god portion mælk. Øverst lægges et lag mælkeskum, som både holder på varmen og gør drikken rar at nippe til. Smagen af kaffen kan let udvandes ved at komme for meget mælk i. Nogle tilsætter mælken kold, mens andre tilsætter den varm.
- Cappuccino: Cappuccinoen har fået et ry for at være meget sød med lige dele espresso, mælk og skum. Det mener eksperterne dog er synd. I stedet bør en cappuccino bestå af mere mælk og mindre skum, således at kun en femtedel af kaffen er skum. Tilsæt gerne en deciliter mælk til cappuccinoen. Traditionelt set bruges dog meget skum til en cappuccino og gerne med et drys chokolade på toppen.
- Cortado: En mindre kendt variant, der kaldes den maskuline latte. Cortado består af to skud espresso, som toppes med sødmælk uden skum. Smager af mere end latten.
- Mocha: Mochaen er en blanding mellem cappuccino og varm chokolade. Mochaen fremstilles ved, at et espresso-shot mikses med kakaopulver, og derefter tilsættes mælk og mælkeskum.
Sådan skaber du den perfekte latte derhjemme
Drømmer du om at lave café-kvalitetskaffe i dit eget køkken? Med den rette mælkeskummer kan du nemt lave en cremet og fyldig mælkeskum, der er perfekt til latte art. Konsistensen af skummet spiller en afgørende rolle i, hvordan din latte kommer til at se ud – for luftig skum gør det svært at lave præcise mønstre, mens for tynd skum ikke giver den nødvendige struktur. Hvis du vil tage dine kaffeskills til næste niveau, kan du følge vores guide: Guide til latte art: Sådan bruger du en mælkeskummer korrekt, hvor vi gennemgår de bedste metoder til at skumme mælk og lave flotte mønstre som hjerter og rosetter.
Hvad siger brugere og eksperterne om Sage SMF600?
Sage SMF600 er et oplagt valgt til dig, der sætter pris på en god kop kaffe, samtidig med at du ønsker muligheden for at lave flot og velsmagende skum. Uanset om du foretrækker en latte eller en cappuccino, så sørger kaffemaskinen for en imponerende skumstruktur, mens den justerbare temperatur sikrer, at din drik serveres præcis, som du bedst kan lide det – nemlig skoldhed. Sage SMF600 er med sin evne til at skabe det perfekte skum den oplagte kaffemaskine til dig, der kan lide at eksperimentere og sætte dit helt eget præg på din kaffe.
Brugere og eksperter er generelt enige – de er vilde med hvor hurtigt og let maskinen laver varm, glat og skummende mælk. På bare lidt over et minut kan du nemt lave en lækker kaffe, der er helt café-værdig. Hvis du elsker god kaffe, så vil du ikke kunne undvære en mælkeskummer.