Tips til valg af elkedel
En elkedel bør være fast inventar i ethvert køkken, da det altid er en fordel at bruge til opvarmning af vand til f.eks. stempelkaffe, te eller lignende. Den bruger nemlig mindre energi, end hvis du skulle tænde komfuret og opvarme en gryde til formålet, og så er det som regel også hurtigere. Generelt hører elkedlen også til de lidt billigere apparater i husholdningen, så der er ingen grund til at spare den væk.
I vores artikel har vi fokus på elkedler i god kvalitet, og de koster naturligvis lidt mere end de helt billige modeller fra supermarkedet. Til gengæld kan du med de nævnte modeller være sikker på, at kvaliteten er i orden, både når det handler om sikkerhed og brugervenlighed. Hører du til dem, der bruger elkedlen på daglig basis, bør du se bort fra de relativt små prisforskelle, der adskiller de helt billige fra mellemområdet. Her bør den daglige komfort og sikkerhed vægtes højest.
Som gennemgangen også viser, er det muligt at få en udmærket elkedel til en særdeles rimelig pris. Er prisen afgørende for dig, er der i artiklen flere gode bud på særdeles velfungerende kogekedler til moderate priser.
Mange producenter fokuserer meget på opvarmningstid og elforbrug, men disse parametre bør ikke være afgørende for dit endelige valg. Som alt andet følger elkedler fysikkens love, og forskellen på energiforbrug og opvarmningstid er minimale i praksis. Dog kan der være en fordel ved at vælge elkedler med isolering eller dobbeltsidet konstruktion. Dels spares det en lille smule på energien, men det væsentligste er dog, at vandet holder temperaturen længere tid i kedlen. Det kan være meget praktisk i det daglige.
Har du brug for temperaturkontrol på vandet, er der flere muligheder. I nyere elkedler er muligheden for temperaturindstilling således mere eller mindre standard, og denne funktion behøver ikke koste ret meget ekstra. Det samme gælder muligheden for at bibeholde den indstillede temperatur i længere tid. Har du behovet, eller tænker du, at det måske kan opstå i fremtiden, kan du lige så godt vælge en model, der har temperaturindstilling.
Hvis du ønsker en støjsvag elkedel, så er dette selvfølgelig noget du skal være OBS på i dit valg.
Hvordan virker elkedlen?
Har du nogensinde spekuleret på, hvordan din elkedel virker? Her giver vi dig forklaringen på, hvordan elkedlen kan slå fra, når vandet koger.
Løsningen hedder en termostat, og faktisk sidder der hele to termostater i de fleste elkedler – en der slår kedlen fra, når vandet har den rette temperatur, og en der slår kedlen fra, hvis du får tændt den uden vand i.
Når der er vand i elkedlen og du sætter den over, ledes dampen fra det kogende vand via en kanal ned i bunden af kanden. Her sidder der en bimetal termostat, der slår strømmen fra, når dampen bliver 99,9 grader varm.
Tilsvarende sidder der en bimetal termostat på varmelegemet, der konstant måler temperaturen på dette. Bliver temperaturen for høj – f.eks. fordi du er kommet til at tænde elkedlen uden vand i – slår termostaten fra.
Oftest sidder der yderligere en overophedningssikring, der afbryder strømmen, hvis temperaturen bliver for høj. På den måde skulle du gerne undgå, at elkedlen smelter ned, hvis du ikke opdager, du har fået den tændt uden vand i.
Forskellige måder at afkalke elkedlen på:
Skal du have størst muligt gavn af din elkedel i mange år fremefter, skal du sørge for at holde elkedlen afkalket. Derved bruger du væsentligt mindre strøm til at opvarme vandet med, da du ikke først skal opvarme kalklaget, når elkedlen er afkalket. Samtidig får du en meget mere hygiejnisk elkedel, da et eventuelt kalklag gør det nemmere for bakterier, mug og skimmel at få fodfæste i kedlen.
Bakterier, mug og skimmel bliver godt nok slået ihjel ved hver kogning af vand. Men oftest vil det frigive urenheder til det kogte vand. De er ikke så lækre at opdage, når du skal til at nyde din te, eller hvad det varme vand fra kedlen nu er blevet brugt til.
Tøm elkedlen helt for vand efter hver kogning:
Glemmer du ligesom mange andre at tømme elkedlen helt for vand, når du har brugt den, øger det tilkalkningen af elkedlen. Samtidig kan vandet samle en masse bakterier, som i værste fald kan sprede sig til det omkringværende miljø, hvis der går længe mellem, hver gang du bruger elkedlen.
Derfor er det vigtigt, at du tømmer elkedlen for restvand efter hver kogning. Det er fint nok, at lade vandet stå, hvis du ved, du skal bruge mere varmt vand lige om lidt. Men er du sikker på, at du er færdig med at bruge varmt vand for denne gang, så tøm elkedlen helt og tør den eventuelt af indvendig og udvendig.
Muligheder for at afkalke din elkedel effektivt:
I denne sektion kigger vi nærmere på forskellige måder at afkalke elkedlen på:
Brug afkalkningsmiddel til at afkalke elkedlen med:
Du kan sagtens afkalke din elkedel med det afkalkningsmiddel, du bruger til din kaffemaskine. Du skal blot hælde afkalkningsmidlet i elkedlen, og derefter tænde for den.
Efter endt kogning lader du vand og afkalkningsmiddel stå i kedlen et kvarter til en halv times tid. Hæld det så ud og kog kedlen efter med 3 hold rent, koldt vand, så du er sikker på, at der ikke er mere afkalkningsmiddel eller smagen efter det tilbage.
Afkalk elkedlen med husholdningseddike og vand:
Du kan opnå helt det samme resultat ved at afkalke både elkedel og kaffemaskine med en blanding af almindelig husholdningseddike og vand.
Kom 2 dl eddike og 8 dl vand i elkedlen – eller et tilsvarende blandingsforhold, hvis din elkedel ikke kan rumme en hel liter vand. Kog blandingen og lad den stå og virke i et kvarter.
Når blandingen har stået, hældes den af. Er tilkalkningen meget voldsom, kan du eventuelt blive nødt til at gentage behandlingen. Efter endt afkalkning behøver du sådan set ikke koge elkedlen efter. Men gør det alligevel med en til tre gange rent vand, så du slipper for smagen af eddike i det kogte vand.
Afkalk elkedlen med eddikesyre:
Er elkedlen meget tilkalket, kan du i stedet for husholdningseddike bruge 32 % eddikesyre i samme blandingsforhold. Det er en meget kraftigere blanding, og du bør sørge for god udluftning i hjemmet, når du hælder eddikesyren i elkedlen. Start med at hælde de 8 dl vand i elkedlen. Flyt den så hen under emhætten og tænd den, inden du hælder de 2 dl eddikesyre i.
Sæt blandingen til at koge ved at tænde for elkedlen, mens den fortsat står under den tændte emhætte. Lad blandingen stå et kvarters tid og hæld den så ud. Pas på ikke at indånde den varme damp fra blandingen.
Kog derefter elkedlen efter 3-4 gange med rent vand. Hæld det kogte vand ud og rent vand på ved hver opkogning. Derefter er den klar til brug igen.
VIGTIGT: Det er ekstremt vigtigt, at du får kogt elkedlen ordentligt af efter at have afkalket den med eddikesyre – det er nemlig ætsende.
Brug citron og maskinopvask til afkalkning af elkedlen:
Et helt andet alternativ er, at fylde elkedlen med vand og smide en helt citron i skiver i elkedlen. Tilsæt derudover 1 dl presset citronsaft og en brusetablet C-vitamin. Har du ikke sidstnævnte, kan du også bruge en opvasketablet eller et mål maskinopvask.
Lad det stå i elkedlen i nogle timer, inden du skylder det ud. Det skal ikke koge. Børst kanden efter med en opvaskebørste og kog den efter med 2-3 hold rent vand, inden du tager elkedlen i brug igen.
Brug natron eller bagepulver til at afkalke elkedlen med:
Du kan også afkalke elkedlen med natron eller bagepulver. De indeholder begge stoffet natriumhydrogencarbonat, også kaldet tvekulsurt natron. Det er et salt af kulsyre, der kan fjerne kalken fra elkedlen på samme måde som eddike og andre produkter.
Fyld elkedlen med vand til max-mærket og kom så to-tre teskefulde natron eller bagepulver i elkedlen. Tænd elkedlen og kog op til den slukker. Lad derefter blandingen stå i et par timer og hæld den så ud. Skyl efter med vand fra hanen. Fyld kanden en to-tre gange og hæld det ud. Kog eventuelt også efter med rent vand den sidste gang.
Afkalk elkedlen med citron- og askorbinsyre:
Et sidste alternativ er at fylde elkedlen med vand og hælde 2-3 teskefulde citronsyre eller askorbinsyre i. Lad det koge op en til tre gange, til elkedlen er fri for kalk. Vil kalken ikke slippe, så skru op for dosseringen og kog det op flere gange.
Tøm derefter elkedlen og skyld den efter med rent vand fra hanen. Fyld kanden tre gange og hæld ud. Du behøver ikke koge kanden efter.
Hvad siger brugere og eksperterne om Cuisinart CPK17?
Med en elkedel fra Cuisinart er du sikret et topprodukt. Anerkendte hjemmesider som Edition.cnn.com roser Cuisinart CPK17 for at have “den bedste kombination af funktioner og ydeevne blandt alle testede elkedler.” Derudover fremhæver TheSpruceEats elkedlens brugervenlige design og skriver, at “alle knapperne er meget tydelige og lette at anvende, og så er de endda placeret lige i håndtaget.” Der er altså tale om en yderst praktisk elkedel, der ikke går på kompromis med noget som helst – elkedlen har simpelthen alt.
Der er generelt en rigtig god stemning blandt brugerne, når det kommer til elkedlen. Mange fremhæver især kedlens flotte design og kommenterer, hvor godt den “ser ud på køkkenbordet”. Derudover kan elkedlen med sin store kapacitet varme “masser af vand hurtigt”, hvilket gør det nemt og hurtigt at tilberede drikkevarer til flere personer – helt uden lang ventetid.