Om Ankarsrum
Ankarsrum Assistent røremaskinen er en svensk opfindelse, som kan spores helt tilbage til 1937. Dengang var Ankarsrum Assistent en røremaskine, som blev anvendt af professionelle og anset som værende for stor til private husholdninger.
Ankarsrum Assistent blev produceret af en svensk virksomhed, men i 1937 blev rettighederne til Ankarsrum Assistent købt af virksomheden Electrolux. Efter købet blev ingeniørerne nødt til at re-designe modellen, så den kunne anvendes i private hjem også.
En køkkenassistent
Efter den nødvendige proces med re-design, hvor der især var fokus på at gøre Ankarsrum Assistent flot og let at holde ren, blev modellen relanceret i 1940, og det var faktisk først her, at modellen fik sit endelige navn, Ankarsrum Assistent.
Navnet blev givet, da det var producenternes tanke at give den private forbruger en assistent i køkkenet, og modellen var skabt til både at kunne piske, mikse, blande, ælte, mose og kværne. Den anden årsag til navnet er, at virksomheden har haft sin produktion i byen Ankarsrum.
Løbende forbedringer
Ankarsrum Assistent blev igennem 1940’erne og 1950’erne løbende forbedret, og i 1950’erne var de komponenter, der oprindeligt var skabt i træ, blevet udskiftet med plastic, og centrifugalkraften blev nu udnyttet i maskinen. Der kom også en beskyttelsesfunktion imod overbelastning, således at modellen selv ikke ville komme til skade, hvis forbrugeren overbelastede modellen.
Modellen fik også et nyt slogan, ”enklere, bedre, lettere og hurtigere”, og nyt tilbehør blev introduceret, og det gjorde husholdningen meget lettere for husmoderen.
Populariteten steg hurtigt, og det betød, at der i 1957 fandtes en Ankarsrum Assistent i 100.000 hjem. Ankarsrum Assistents popularitet er steget stødt gennem årene, og i 1974 blev model nummer 250.000 solgt.
Fokus på både design og motor-teknologi
Ankarsrum Assistent er blevet re-designet flere gange op mod nutiden for hele tiden at være så flot, brugervenlig og let at gøre ren som muligt. Det strømlinede design er i fokus, således at modellen, ud over at kunne være en assistent i køkkenet, også vil se flot ud på køkkenbordet. Der er ligeledes fokus på hele tiden at holde sig ajour med teknologien, så Ankarsrum Assistent kan udnytte den til at blive bedre og bedre.
Gode råd når du skal bruge din Ankarsrum Assistent
Pris
Der findes store prisforskelle på røremaskiner, og her skal man gøre op med sig selv, hvad man har brug for – avancerede modeller koster en del mere end mere simple modeller. Via ekspertvurderinger i diverse tests af røremaskiner tyder det på, at man ikke bør vælge de helt billige modeller, da kvalitet og pris lader til at gå hånd i hånd. Ankarsrum Assistent kommer også i forskellige versioner, og det betyder, at der vil være en prisklasse til alle.
Ekstraudstyr
Nogle røremaskiner kommer med et piskeris og en dejkrog, mens andre kommer med et væld af tilbehør som blender, kødhakker og citruspresser. Nogle modeller kommer også ”kun” med standardudstyr men vil have mulighed for at købe ekstra tilbehør.
Overvej her hvad du har brug for, for jo mere udstyr en maskine har, jo mere vil den ofte også koste. Hvis man kun ønsker at anvende modellen til at piske, ælte og mikse, så vil en model med piskeris, dejrulle og dejkrog ofte være nok, men hvis man ønsker en model, som kan anvendes som en hel køkkenmaskine med mange opgaver i én model, så kan man med fordel anskaffe sig en røremaskine med meget tilbehør – den vil koste mere, men til gengæld slipper man også for at skulle ud individuelt at købe blender, hakker, rivejern, citruspresser med videre. Økonomisk vil det endda måske også kunne betale sig.
Ankarsrum Assistent kommer som nævnt også i forskellige versioner, og her er der også forskel på, hvor meget tilbehør der følger med. Hvis man ønsker en model med meget tilbehør, så vil modellen Ankarsrum AKM 6290 være et oplagt valg. Modellerne Ankarsrum AKM 6230 og Ankarsrum AKM 6220 kommer med standardudstyr, nemlig piskeris, dejrulle og dejkrog.
Vægt og størrelse
Ligesom med de andre faktorer så vil nogle modeller være mindre, lettere og nemmere at opbevare, men de store modeller kan være en smule klodsede, tunge og fylde meget. Hvis man har pladsen til det, så vil en lidt større og tungere maskine ofte være en fordel, for så vil man både kunne lave større portioner samtidig med, at den højere vægt gør, at modellen vil stå mere stabilt på bordet. Den bedre stabilitet vil især være en fordel ved æltning af tunge deje, da lettere modeller kan begynde at hoppe og flytte på sig.
Ankarsrum Assistent kommer også i forskellige vægtklasser, men generelt set er Ankarsrum Assistent lidt til den tunge side, og mange af modellerne vejer otte kilo eller derover.
Det kan du bruge din Ankarsrum Assistent til
Brød
røddeje kan være rigtig tunge, og så skal de æltes godt. Det kan være meget anstrengende for armene og musklerne, og så kan det være svært at få dejen lige så elastisk og luftig, som man ønsker.
Ankarsrum Assistent kan i stedet klare denne opgave, og dejkrogen er skræddersyet til opgaven.
Ankarsrum Assistent kan arbejde så længe, man foretrækker, og da den har mange kræfter, så vil den sagtens kunne klare selv tunge deje – dette har eksperterne også selv afprøvet og vurderet, at modellen let er i stand til.
Skum
Ankarsrum Assistent kommer med et piskeris, som er godt til at piske for eksempel æggehvider eller flødeskum. Disse skal typisk piskes hurtigt og hårdt for at få den lette konsistens, og dette klares hurtigt med røremaskinen. Vælg endda med fordel de hurtige hastigheder her.
Kage
Ankarsrum Assistent vil også let kunne blande ingredienser sammen til kagedej. Man skal blot tilsætte ingredienserne, og så blander modellen dem sammen, så dejen bliver ensartet og uden klumper.
Opskrifter til Ankarsrum Assistent
Ankarsrum Assistent vil kunne anvendes til mange forskellige formål, og Kitchenone.dk har listet en række forskellige opskrifter, som involverer en røremaskine.
Vi har udvalgt nogle af de bedste for at vise, hvor alsidig en røremaskine er, og vi har valgt de opskrifter, som kan laves med alle versioner af Ankarsrum Assistent – det vil sige modeller, der kommer med dejkrog, dejrulle og piskeris og dermed ikke med meget ekstraudstyr.
Rugbrød
Ingredienser til dag 1:
4,5 dl vand
400 gram grov rugmel
115 gram rugsurdej
120 gram ristede solsikkefrø
30 gram hørfrø
1 teske salt
Ingredienser til dag 2:
Dejen fra dagen før
2 dl vand
10 gram gær
225 gram grov rugmel
150 gram hvedemel
115 gram rugbrødsdej
Sådan gør du:
Første dag skal alle ingredienser fra listen ”Ingredienser til dag 1” hældes ned i røremaskinens skål. Bland dem sammen med dejkrogen, og lad blandingen stå natten over (eller mindst 12 timer) ved stuetemperatur. Dæk gerne skålen med plastfilm.
Efter de 12 timer (eller næste dag) tages skålen frem igen, hvorefter ”Ingredienser til dag 2” tilsættes. Anvend igen dejkrogen og lad den arbejde i 20 minutter ved lav hastighed. Dæk herefter dejen til og lad den stå i to timer.
Efter hævetiden, smør da en rugbrødsform med olie og hæld dejen herned. Dæk igen til og lad hæve til dejen hæver op over kanten.
Bag rugbrødet ved 210 grader i 45 minutter.
Kartoffelmos
Ingredienser:
1 kilo kartofter
2,5 dl mælk
1 teske salt
1 spiseske smør
Sådan gør du:
Skræl kartoflerne og kog dem i en gryde, indtil de bliver bløde.
Varm mælken op.
Hæld de bløde kartofler i røremaskinen og lad maskinen mose dem med dejrullen.
Tilsæt smør og mælk.
Man kan eventuelt krydre kartoffelmosen med hakkede, ristede mandler eller friskhakket persille, hvis man ønsker en mos med lidt mere spark.
Hjemmelavet smør
Ingredienser:
1 liter fløde
Flere gange 1,5-2 dl iskoldt vand (på to-fire grader)
Salt (10-25 gram salt til et kilo færdiglavet smør)
Sådan gør du:
Sæt dejrullen på maskinen og hæld fløden i skålen. Fløden må ikke overstige 40 grader, da den så vil begynde at smelte.
Sæt røremaskinen på en af de lidt lavere hastigheder og lad den arbejde, indtil man kan se dannelse af små smørkorn.
Hæld det kolde vand ned til fløden, hvorved kærnemælken vaskes ud.
Lad maskinen fortsætte sit arbejde, indtil smørkornene separeres fra kærnemælken.
Si kærnemælken fra og kom smørret tilbage i skålen.
Kom nyt koldt vand ned i skålen, mens maskinen arbejder ved lav fart i omkring fem minutter.
Tøm herefter vandet ud og gentag denne skylleproces. Kærnemælken skal helst skylles ud så meget som muligt, da den kan påvirke holdbarheden negativt.
Kom salt i smørret og tænd igen for røremaskinen.
Når alt overflødigt vand er kommet ud af smørret, så skal det pakkes i en lufttæt beholder og opbevares i køleskab. Smørret kan også fryses.
Marengs
Ingredienser:
2 store æggehvider med stuetemperatur
1 knivspids salt
Eventuelt et par stænk presset citron
150 gram sukker
Sådan gør du:
Kom æggehviderne i en skål. Pisk dem med piskeriset til skummet bliver hårdt. Start langsomt ud de første tre-fire minutter og øg derefter hastigheden.
Tilsæt sukker lidt ad gangen, når hviderne begynder at blive til skum.
Pisk i otte-ti minutter.
Hæld dejen ud på en bageplade beklædt med bagepapir i form af mellemstore klatter.
Bag marengsene ved 80-110 grader i halvanden til to timer.