Test-oversigt: De bedste Bosch tørretumbler ifølge eksperter

Ifølge vores research & analyse Vi har udvalgt produkter, der scorer højt på de parametre, vi vurderer dem på, men ikke en udtømmende liste over alle produkter på markedet

SENESTE ÆNDRING: april 12, 2024.
ANNONCER
Anonns

Artiklen er baseret på research, men indeholder sponsorerede elementer herunder annoncelinks, hvorfor artiklen skal betragtes som en annonce.

Test-oversigt: De bedste Bosch tørretumbler ifølge eksperter

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund af analyser og research..., men artiklen inkluderer kun produkter, der udbydes af vores kommercielle partnere. Artiklen er derfor en annonce. Læs her hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker rækkefølgen af vores produkter. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Læs mere

Her har eksperterne vurderet modellerne ud fra deres forskellige funktioner og specifikationer. Vi har også taget flere brugeranmeldelser i betragtning for at finde ud af, hvilke modeller brugerne selv foretrækker.

I denne artikel skal der yderligere lægges mærke til, at der er tale om kondenstørretumblere.

Efter gennemgangen af de forskellige tørretumblere kan du finde gode råd til at vælge den rette model samt flere guides.

Denne artikel indeholder:
Overblik over tørretumblere fra Bosch
Alternativer til tørretumblere fra Bosch
Information om kondens- og aftrækstørretumblere
Gode råd ved køb af en kondenstørretumbler
Sådan bruger du din tørretumbler optimalt
Guide til hvad du kan komme i tørretumbleren
Guide til vedligeholdelse af din tørretumbler
Gennemgang af testkilder

Bemærk venligst, at Forbrugsguiden ikke selv tester produkter, men derimod indsamler resultaterne af uvildige tests. På den måde kan du nemmere få et overblik over de bedste produkter på markedet.

Bosch tørretumbler test-guide – Her er de 3 bedste modeller

I nedenstående sektion finder du en gennemgang af de bedste Bosch tørretumblere på markedet, baseret på ekspert og brugeranmeldelser. Efter gennemgangen af Bosch tørretumblerne, finder du en række alternativer modeller fra andre producenter, som alle også har fået positiv kritik af eksperterne.

Seneste ændring:

I dag har vi overført denne artikel til vores nye design for at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside. I tråd med ændringen har vi dertil revideret, optimeret og suppleret vores produktanmeldelser for yderligere at forbedre din oplevelse, så du lettere kan finde lige præcis det, du har brug for.

test-guiden

En test-guide, som denne, er en artikel, der analyserer produkter via en gennemgang af bl.a. anmeldelser og tests.

De 3 bedste tørretumblere i test-guiden 2024:

Sådan vurderer og udvælger vi produkter

Vi sammenligner en række anerkendte produkter og brands. Vi har partnerskaber med mange store forhandlere, og selvom det kan have indflydelse på udvalget af produkter til artiklen, beror vores anbefalinger på redaktionens professionelle vurdering af de bedste produkter.

Vores research-team vurderer produkterne på parametre som:

  1
 • Produkttests fra ekspertkilder og forbrugermagasiner
 • 2
 • Kundeanmeldelser af produktet
 • 3
 • Produktets egenskaber og specifikationer
 • 4
 • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
 • 5
 • Viden og data på, hvad vores læsere foretrækker

Ovenstående bliver holdt op imod pris og kvalitet. Det er vigtigt at nævne, at rækkefølgen ikke repræsenterer en rangering af produkter, men nærmere en gennemgang af nogle af de bedste produkter til forskellige behov.

Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Bemærk, vi har ikke kunne finde uvildige tests i dette emne og har derfor primært analyseret på kundens egen "test" af produktet i form af alle de kundeanmeldelser, vi har kunne finde om de pågældende produkter, som efterfølgende er blevet sammenlignet med produktdata og pris.

Dagens bedste priser og tilbud på Bosch WTX8HKL9SN:

Fordele

 • AntiVibrationDesign
 • Selvrensende kondensator
 • Sensorstyring
 • Sensitive Drying System
 • Timer-funktion

Bosch WTX8HKL9SN er ikke medtaget i nogle officielle eksperttests, men er til gengæld en populær tørretumbler hos forbrugerne. Tørretumbleren har nemlig fået 5 ud af 5 stjerner af brugerne hos den danske forhandler Skousen.dk.

Her skriver brugerne, at tørretumbleren tørrer tøjet perfekt til hele familien. Ingen af brugerne nævner nogle deciderede ulemper ved modellen.

Ved køb af Bosch WTX8HKL9SN skal man være opmærksom på målene, hvis man ønsker at placere den ovenpå en vaskemaskine.

Anmeldelse: Produktanalyse af Bosch WTX8HKL9SN

Stor tørretumbler med sensorstyring

Bosch WTX8HKL9SN er en rummelig tørretumbler, der har en kapacitet på 9 kilo tøj. Det gør, at den passer ind i en husstand med omkring fem personer eller mere. Samtidigt er modellen placeret i energiklasse B, hvilket er i den gode ende af skalaen. Det betyder nemlig, at tørretumbleren ikke forbruger meget energi på et år.

Derudover er Bosch WTX8HKL9SN forsynet med sensorstyring. Det vil sige, at en sensor måler mængden af fugt i vasketøjet, hvorefter den indstiller tørretiden automatisk. Man undgår herved at bruge unødigt med strøm, da maskinen selv stopper, når vasketøjet er helt tørt.

Når tørretumbleren er i gang, er dens lydniveau på 62 dB. Den støjer ikke meget, da en normal samtale til sammenligning har et lydniveau på omkring 60 dB.

Betjen tørretumbleren via en app

Med Bosch WTX8HKL9SN er der mulighed for at betjene den via HomeConnect-appen med ens smartphone eller tablet. Her kan man vælge et program, overvåge maskinen m.m. både, når man er derhjemme eller på farten.

Derudover kommer Bosch WTX8HKL9SN med et Sensitive Drying System samt en selvrensende kondensator. Mens Sensitive Drying System sørger for, at tøjet tørres blidt og skånsomt med en varm luft, der strømmer ind fra alle sider, renser kondensatoren pr. automatik sig selv efter brug. Man skal derfor ikke selv manuelt gøre dette.

Tørretumbleren har ydermere en timer-funktion, hvor man kan forprogrammere den til at starte på et bestemt tidspunkt alt efter, hvad der passer bedst ind i ens dag.

Mange tørreprogrammer

Bosch WTX8HKL9SN er forsynet med flere forskellige tørreprogrammer, så man kan vælge det program, der bedst passer til ens vasketøj. Disse programmer inkluderer UldFinish 6′, Mix, Håndklæder, Tidsprogram varmt, Allergi+, Super hurtig 40, Skjorter/Business og Finvask/Silke.

Sidst men ikke mindst kommer Bosch WTX8HKL9SN med et AntiVibrationDesign. Dette giver ikke blot tørretumbleren et stilrent design, men det skaber også mere stabilitet og færre vibrationer, så maskinen larmer mindre under brug.

Bosch WTH85VB8SN

God værdi for pengene

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

test-guiden

Dagens bedste priser og tilbud på Bosch WTH85VB8SN:

Fordele

 • Stille
 • Energieffektiv
 • Sensorstyret tørring
 • Brugervenligt display

Ulemper

 • Bruger mere tid end lignende modeller

.

Anmeldelse: Produktanalyse af Bosch WTH85VB8SN

Om Bosch WTH85VB8SN

Med Bosch WTH85VB8SN får du en tørretumbler, der har et godt touch-display. Det er brugervenligt, hvilket er en stor fordel i praksis. 

På den måde skal du ikke spilde unødig tid og energi på at finde ud af, hvordan modellen virker. 

Bosch WTH85VB8SN er en kondenstørretumbler, som er mere klimavenlig end mange andre modeller. Det skyldes blandt andet, at modellens energiklasse er B. 

Det vidner om, at du får en tørretumbler med god energieffektivitet. Det er et plus for din elregning, mens det er mere klimavenligt end andre alternativer.

Lydsvag og stabil tørretumbler

Tørretumbleren fra Bosch er fremstillet med AntiVibration-vægge. Det er innovative vægge, som gør modellen meget lydsvag og stabil.

Begge dele er guld værd i praksis. Fordi den er stille, kan du nemt koncentrere dig, selvom den er i gang. Det er smart, hvis maskinen står midt i hjemmet, og du skal arbejde hjemmefra. 

Bosch WTH85VB8SN kommer med sensorstyret tørring. Det vil sige, at fugtighed og temperatur bliver målt med sensorer, så tørringen kan blive tilpasset. 

På den måde får du en effektiv tørring, som bliver tilpasset fra gang til gang. Tørringen er desuden skånsom, så dit tøj ikke bliver belastet eller slidt unødvendigt. 

Nem rengøring og god kvalitet

Bosch WTH85VB8SN er en kondenstørretumbler, som tørrer godt. Det er ikke bare en effektiv maskine, men også en praktisk model, når det kommer til rengøring. Du kan nemt gøre kondensfilteret rent med EasyClean.

Bosch er generelt kendetegnet ved at levere energibesparende produkter i høj kvalitet, og Bosch WTH85VB8SN er ingen undtagelse. Modellen kommer med en række forskellige programmer, som har hver deres formål. 

Der er blandt andet et program til håndklæder, et sportsprogram og ét til finvask og silke.

Bosch WTH85VB8SN vs. markedet

Bosch tørretumbleren skiller sig ud på markedet ved at være stille, mens den har en rigtig god værdi for pengene. Modellen er ikke blandt de billigste på markedet, men du får en høj kvalitet og flere fordele. 

Bosch WTH85VB8SN er stille, og den har et smart touch-display, som er nemt for dig at bruge. Tørretumbleren er energieffektiv, hvilket gør den mere klimavenlig end flere andre modeller – og sparer penge på elregningen.

Maskinen er derfor særligt velegnet til dig, der går op i kvalitet, og som tænker på klimaet. 

En ulempe ved tørretumbleren er dog, at den bruger mere tid end andre modeller i samme prisklasse. Til gengæld får du en sensorstyret tørring, som bliver tilpasset fra gang til gang. 

Dagens bedste priser og tilbud på Asko T408HD.S:

Fordele

 • 14 tørreprogrammer
 • Sensorstyring
 • Energiklasse A
 • Timer-funktion
 • LCD-display

Asko T408HD.S er blevet testet og anmeldt af den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön og det britiske testmagasin Kagoo.co.uk. Alle to eksperter er begejstrede for tørretumbleren, som de har givet en god bedømmelse.

Dette har de blandt andet gjort på grund af dens lave energiforbrug samt effektive tørreprogrammer. Til gengæld er eksperterne mindre vilde med støjniveauet og tidsforbruget ved nogle af programmerne.

Ved køb af Asko T408HD.S skal man huske at være opmærksom på målene, hvis man ønsker at placere modellen ovenpå en vaskemaskine.

Anmeldelse: Produktanalyse af Asko T408HD.S

Tørretumbler med sensorstyring

Asko T408HD.S har en kapacitet på 8 kilo tøj, hvorfor den er velegnet til en husstand med omkring fire til fem medlemmer. Samtidigt er tørretumbleren placeret i energiklasse A, hvorfor den ikke forbruger meget energi på et år.

Derudover er Asko T408HD.S en sensorstyret tørretumbler, der sikrer, at vasketøjet undgår overtørring. Sensoren måler tøjets fugtighed, hvorefter den tilpasser tørretiden efter dette. Der bliver herved heller ikke brugt unødigt med strøm.

Intelligent tørretumbler

Asko T408HD.S er en intelligent tørretumbler med Butterfly Drying. Denne funktion sørger for, at krøller i vasketøjet bliver minimeret, da luften jævnt cirkulerer gennem tøjet. Man skal derfor ikke bruge meget tid på at stryge tøjet efter tørringsprocessen.

Tørretumbleren kommer ydermere med en timer-funktion, så man kan forprogrammere maskinen til at starte på et bestemt tidspunkt. Når tørretumbleren tørrer vasketøjet, er dens lydniveau på 64 dB. Til sammenligning har en normal samtale et lydniveau på omkring 60 dB, så den støjer ikke meget under brug.

Mange tørreprogrammer

Asko T408HD.S er forsynet med 14 tørreprogrammer, så der er mange programmer at vælge mellem. Man kan eksempelvis vælge både almindelige programmer og specialprogrammer, så man kan finde det program, der passer optimalt til vasketøjet og de specifikke tekstiler.

Ved betjening af Asko T408HD.S skal man gøre brug af LCD-displayet. På selve displayet finder man alle tørreprogrammerne og de forskellige funktioner, så man let kan starte maskinen med at tørre tøjet.

Skal jeg vælge en kondenstørretumbler eller en aftrækstørretumbler?

I denne artikel kan du finde flere gode bud på Bosch tørretumblere samt alternativer til tørretumblere fra Bosch. Disse modeller er kondenstørretumblere, hvilket er en af de to typer, der ofte bliver snakket om, når det kommer til tørretumblere.

Helt overordnet kan du vælge mellem en aftrækstørretumbler og en kondenstørretumbler. Her skriver WhiteAway, at en kondenstørretumbler er den mest almindelige og populære form for tørretumbler i dag. Dette er blandt andet på grund af, at installationen er nem, samt at man ikke skal have en aftrækskanal.

En kondenstørretumbler leder nemlig i stedet luften udenfor, så man kan placere den lige, hvor man har lyst til. Kondenstørretumblere samler selve fugten i en beholder, som man skal huske at tømme løbende. Dog er der nogle modeller på markedet, hvor man ikke behøver at tømme beholderen, da der i stedet kan tilkobles en afløbsslange.

En af de største fordele, ved en kondenstørretumbler, er, at den er nem at installere, samt at den er energivenlig. Derudover er der et stort udvalg af forskellige modeller på markedet samt mulighed for at genbruge vandet. Man skal dog være opmærksom på, at den afgiver fugt til omgivelserne, hvorfor man skal huske at lufte ud. Derudover så tørrer kondenstørretumblere heller ikke tøjet lige så hurtigt, som man ofte vil opleve det med en aftræksmodel.

Selvom aftrækstørretumblere ikke er lige så populære, som de var engang, kan du stadig finde en del modeller på markedet. Med en aftrækstørretumbler kræver det, at du har en aftrækskanal ud til det fri. Det vil sige, at du skal have et hul i muren. Dette medfører typisk et højere energiforbrug sammenlignet med en kondenstørretumbler, da du vil opleve et større varmetab.

Det er især en fordel for husstande med mindre rum at gøre brug af en aftrækstørretumbler. Dette sørger nemlig for, at luften bliver ledt direkte udenfor, hvorfor der ikke bliver afgivet fugt til det specifikke rum. Som vi allerede har nævnt, så tørrer aftrækstørretumblere også tøjet hurtigere end kondenstørretumblere.

Du skal derfor opveje med dig selv om, hvad der vil være bedst i forhold til, hvor tørretumbleren skal placeres henne. Dette kommer vi dog mere ind på i næste afsnit.

Gode råd til at købe en ny kondenstørretumbler

En tørretumbler er ikke et must-have, men den kan være behjælpelig, hvis I er mange i husstanden, der vasker en del hver eneste uge, eller hvis i ikke har meget plads til at hænge tøjet til tørre. Læs med videre her for at finde gode råd til, når du skal købe en ny tørretumbler.

Start med dette   

Tænk over, hvor din tørretumbler skal placeres henne. Det behøver ikke at være i køkkenet eller bryggerset, da den også kan stå i garagen eller i et vaskerum helt for sig selv sammen med vaskemaskinen. Det kan også være, at du ikke har så meget plads, så du mangler en tørretumbler, der kan stå ovenpå din vaskemaskine. Der er helt overordnet tre typer tørretumblere, som du kan vælge imellem:

• En fritstående tørretumbler giver dig mere fleksibilitet, hvis du med tiden vil have mulighed for at flytte den fra et sted til et andet. Du skal dog være opmærksom på målene, selvom de fleste har en standardstørrelse, der passer under en køkkenbordsplade.

• Integrerede tørretumbler er designet til at blive installeret sammen med en køkkenenhed. Disse er ofte en smule dyrere end andre modeller. Man skal også her være opmærksom på tørretumblerens mål, da disse skal passe ind i ens køkken.

• Semiintegrerede maskiner kommer med et synligt betjeningspanel, mens tørretumbleren er skjult bag en dør eller en låge. Du skal bruge et dørpanel fra din køkkenleverandør, der matcher til dine andre køkkenaggregater.

Ting du skal overveje  

Når du har fundet ud af, hvilken model du ønsker at have derhjemme, er der andre ting, som du skal i gang med at overveje. I dag kan du nemlig finde et hav af tørretumblere på markedet, hvorfor du blot gør det nemmere for dig selv, hvis du har en klar idé om, hvad du ønsker, og hvad du ikke ønsker.

Sensorteknologi

Tørretumblere er ikke altid blevet betragtet som værende det mest energieffektive apparat på markedet. Producenter har forsøgt at løse dette problem med sensorer, som overvåger tørringen for herefter at stoppe programmet, så snart dit vasketøj er tørt, hvilket i sidste ende både sparer tid og penge.

Det er dog ikke altid, at disse sensorer fungerer helt optimalt, da tøjet sommetider ikke er helt tørt. Der er også nogle maskiner, hvor sensorerne fungerer optimalt, hvorfor det kan være en fordel at læse om andres anmeldelser eller oplevelser med de forskellige tørretumblere for at finde den rette for dig. Du kan også finde manuelle tørretumblere, hvor du helt selv skal programmere tiden m.m. Dette kan være en fordel for dig, hvis du selv ønsker at bestemme programmet og tiden.

Tromlens størrelse

En tørretumbler med en stor kapacitet er den mest energieffektive måde at tørre dit tøj på. Dette er tilfældet, da tøj har en tendens til at tørre hurtigere i store tromler end i mindre tromler. Generelt er kapaciteten for almindelige tørretumblere varierende fra 7 kilo til 9 kilo. Hvis du bor i en stor husstand med omkring 4 til 5 personer, er det passende med en tørretumbler med en kapacitet på op til 8 kilo. Hvis I er 5+ personer i husstanden, kan det være en fordel med en tørretumbler med en kapacitet på op til 9 kilo.

Hvad skal jeg være opmærksom på

Udover at overveje de ovenstående faktorer, er der også andre ting, du skal være opmærksom på ved køb af en ny tørretumbler. Nedenstående faktorer er alle ting, som du ikke decideret behøver. Men de kan til gengæld være en fordel.

Børnesikring – kan være nyttigt, hvis du har børn, der ikke skal rode med tørretumbleren.

Timer-funktion – nogle tørretumblere kommer med en timer-funktion – også kaldt udskudt start – hvor du har mulighed for at forprogrammere maskinen til at gå i gang på et senere tidspunkt. På den måde kan du nemmere planlægge, hvornår du ønsker, at tørretumbleren skal gå i gang.

Dør der kan åbnes i begge retninger – ligesom køleskabsdøre, giver nogle tørretumblere dig mulighed for at ændre den retning, som døren åbner i. Dette giver dig mere fleksibilitet, når det kommer til placeringen af din tørretumbler.

Advarselslampe – en advarselslampe, der tændes, når du skal tømme vandbeholderen eller rense fnugfilteret kan være nyttig.

Belysning i tromlen – Et lys der tændes, når du åbner tørretumbleren, gør det lettere at se, hvad du laver, eller om du mangler at tage noget tøj ud af maskinen.

Sensorteknologi – smart teknologi, der bruger sensorer i tromlen til at måle vasketøjets restfugtighed. Når tøjet er tørt, afsluttes programmet automatisk.

Tromle – Tromlen kan dreje i begge retninger, med uret og mod uret, hvilket hjælper med tørreprocessen samt at undgå krølning.

Anti-krøl  – tromlen fortsætter med at dreje i slutningen af ​​en cyklus for at forhindre, at tøjet krøller sig sammen, hvilket gør strygning lettere.

Energieffektivitet

Alle maskiner er placeret i en energiklasse fra D – G, hvor A er den mest økonomiske. Og mens de nyeste modeller er betydeligt bedre end de ældre og mere traditionelle maskiner, afhænger de løbende omkostninger ofte af, hvor meget tid maskinen bruger på at tørre tøjet, samt hvor hårdt den skal arbejde.

Hvis du gør brug af højere omdrejninger på din vaskemaskine vil det for eksempel betyde, at tørretumbleren skal arbejde mindre, da tøjet højst sandsynligt vil indeholde mindre vand.

Du kan også holde omkostningerne nede ved ikke at overbelaste maskinen med alt for meget tøj ved at gøre brug af timer-funktionen, så du kan bruge din maskine natten over, hvis dette er billigere for dig.

Det er dog i det hele taget vigtigt, at du sørger for at holde øje med, hvilken energiklasse tørretumbleren er placeret i, da det kan have en stor betydning for dig og din elregning. Jo højere energiklasse, jo bedre er det. Det anbefales derfor, at du går efter en tørretumbler i en energiklasse, der er A eller højere, hvis du ønsker en strømbesparende model.

Sådan bruger du din tørretumbler optimalt 

At tørre sit tøj i tørretumbleren er en nem og hurtig måde til at få nyvasket og tørt tøj på. Dog skal du være opmærksom på, at tørretumblere kan suge en del energi, hvilket kan ende med at komme til syne på din elregning. Derfor skal du huske at bruge din tørretumbler med omtanke, så du får det mest optimale ud af den. Her kan du finde nogle gode råd, der hjælper dig med at få mest muligt ud af din tørretumbler:

Sørg altid for at centrifugere tøjet i vaskemaskinen

Først og fremmest skal du sørge for, at du altid centrifugerer dit tøj i vaskemaskinen, inden du putter det i tørretumbleren. Efter centrifugering vil tøjet nemlig indeholde mindre vand, når du tager det ud af vaskemaskinen, hvorfor tørretumbleren ikke skal bruge lige så meget tid eller energi på at tørre det. Dette kan ende med at blive til en stor besparelse for dig, da tørretumbleren herved kan arbejde mere effektivt.

Husk at sortere dit vasketøj

En anden ting, som du skal huske på, er, at du altid skal sortere dit vasketøj. Det er ikke alle former for stoffer og materialer, der kan tåle den samme varme, hvorfor det skal sorteres, inden du vælger at putte det i tørretumbleren. Derudover skal du også være opmærksom på, at du ikke kan putte alle former for materialer i tørretumbleren. Hvis du ikke er helt sikker på, om en bestemt trøje tåler at komme i tørretumbleren, kan du tjekke det på tøjets mærkning.

Fyld ikke tørretumbleren for meget

Hvis du putter alt for meget tøj i din tørretumbler, vil det også tage længere tid at tørre. Det siges nemlig, at jo mere du fylder i tørretumbleren, jo mere tid vil tørretumbleren bruge på at tørre tøjet på den mest optimale måde. Hvis du eksempelvis overfylder tørretumbleren, så tøjet næsten ikke kan være der, vil det ikke have mulighed for at blive ført rundt i tromlen, hvilket forlænger tørringsprocessen. Sørg derfor altid for, at du overholder tromlens kapacitet og aldrig fylder mere i tørretumbleren, end hvad der er plads til.

Tørrebold kan hjælpe tørringsprocessen  

Hvis du vil optimere tørringsprocessen, kan det være en fordel at anvende en tørrebold. Med en tørrebold vil luften i tørretumbleren få hjælp til at cirkulere en del bedre rundt, hvilket sørger for en hurtigere tørringsproces.

Tøm altid fnugfilteret

Den sidste ting, som du skal huske på, er, at du skal tømme tørretumblerens fnugfilter. Fnugfilteret bliver nemlig brugt til at sende varm luft igennem, hvorfor det bliver sværere for varmen at komme gennem filteret, hvis du ikke tømmer det. Det vil sige, at hvis fnugfilteret er fyldt, skal tørretumbleren lave endnu mere varme for at tørre tøjet. Det anbefales, at du tømmer fnugfilteret hver gang, du har brugt tørretumbleren. På den måde undgår du, at det bliver helt fyldt, hvilket forlænger tørretiden og kan ende med at gå udover dit elforbrug.

Hvad kan jeg tørre i min tørretumbler?  

Hvis du har en tendens til at putte alle former for materialer og tekstiler ind i din tørretumbler, kan det være en god idé, at tjekke tøjets mærkninger. Det er nemlig ikke alle former for tøj og tekstiler, du kan tørre i din tørretumbler.

Måske har du prøvet, at en af dine yndlingstrøjer krympede i tørretumbleren? Dette er tilfældet, da materialet ikke har kunne holde til varmen. Læs med videre her og find ud af, hvad du kan, og hvad du ikke kan putte i din tørretumbler.

Acetat: Dette er en af de mere sarte former for tekstiler, der nemt og hurtigt bliver krøllet. Acetat bruges ofte i skjorter og kjoler, da det som regel kan findes i tøj, der minder om silke. Acetat har ikke godt af at komme i tørretumbleren, hvorfor du så vidt muligt skal undgå det.

Akryl: Akryl minder meget om uld, men vejer blot en smule mindre. Det er en form for fibermateriale, der er syntetisk, hvorfor det ikke har godt af varme. Du skal heller ikke putte tøj med akryl i tørretumbleren.

Bomuld: De fleste af os har massere af tøj eller sengetøj, der er lavet af bomuld. Heldigvis – for bomuld tåler rent faktisk varmen fra tørretumbleren, så det kan du sagtens putte i maskinen uden at være bekymret for, om din nye trøje kommer ud i en alt for lille størrelse. Der er dog stadig en lille risiko for, at tøjet krymper en smule, hvorfor det helst skal tørres ved en lavere varme.

Hør: Hør kan også sagtens komme i tørretumbleren, hvis du har brug for det. Det er dog en fordel, at du er opmærksom på, at hør kan miste glansen en smule, hvis det bliver tørret for tit i tørretumbleren.

Syntetiske tekstiler: Alle former for tøj, der er lavet af syntetiske tekstiler, kan sagtens tåle at komme i tørretumbleren. Det er muligt, at der bliver opbygget statisk elektricitet i tøjet, da det bliver bevæget en del rundt i tørretumbleren. Hvis du ikke ønsker dette, så sørg for, at tøjet bliver vasket med skyllemiddel i vaskemaskinen.

Uld: Uld er et materiale, der ikke tåler at blive puttet i tørretumbleren. Hvis du har tøj, der er lavet af uld, er det en fordel, at du vasker det blidt i hånden. Hvis du putter uld i tørretumbleren, vil det som regel krympe så meget, at du ikke længere kan passe det.

Hvis du sørger for kun at putte de materialer og tekstiler i tørretumbleren, der rent faktisk kan holde til varmen, vil du aldrig igen være ude for, at du tumbler noget af det tøj, der ikke kan tåle det. Hvis du ønsker at læse mere om, hvilke former for tekstiler og tøj, der kan tørres i tørretumbleren, kan du klikke ind her og læse denne artikel fra JyllandsPosten.

Sådan vedligeholder du din tørretumbler  

Hvis du sørger for at vedligeholde din tørretumbler – hvad enten det er en aftræks- eller kondenstørretumbler –har du mulighed for både at spare energi samt forkorte tørretiden. På den måde undgår du også unødige udgifter, når du gør brug af din tørretumbler.

Vedligeholdelse af din tørretumbler

Inden du går i gang med at rense eller rengøre din tørretumbler, anbefales det, at du altid afbryder strømtilførslen. Derudover er det en fordel, hvis du fjerner alle de aftagelige dele, som du herefter kan vaske i sæbevand. Det er dog vigtigt, at du finder ud af, hvilke produkter din tørretumbler kan tåle, så du ikke anvender et rengøringsmiddel, der ødelægger overfladen eller de aftagelige dele.

Aftrækstørretumbler

Hvis du har en aftrækstørretumbler, skal du huske at rense aftræksslangen for fnug regelmæssigt. Derudover skal du holde øje med, at slangen ikke har masser af buk og bøjninger. Hvis slangen ikke har buk eller bøjninger er det nemmere for den fugtige luft at kondensere undervejs og herefter blive til vand.

Kondenstørretumbler

Hvis du har en kondenstørretumbler, anbefales det, at du tømmer kondensvandbeholderen hver gang, du har brugt din tørretumbler. På den måde undgår du, at tørreprocessen bliver afbrudt på grund af, at beholderen er fyldt op. Du skal også huske at rense beholderens filter. Selve filteret er placeret i den bagerste del af beholderen, så du kan som regel se den, når du har fjernet beholderen. Filteret skal blot renses under vandhanen.

Det skal du huske på

Fælles for både kondens- og aftrækstørretumblere er, at de har et fnugfilter, som du altid skal rense. Det kan have forskellige former, men det er altid placeret i tørretumblerens låge. Det er vigtigt at rense filteret, da det både kan være tids- og energibesparende med et helt rent filter. I nogle modeller vil der også kunne findes et filter, der er placeret nederst i lågeåbningen. Hvis din model har dette, skal du også huske at rengøre det regelmæssigt.

Derudover er det en fordel, hvis du sørger for at rense tørretumblerens blæsersystem engang imellem. Blæsesystemet er placeret i forbindelse med fnugfilteret og kan også stoppe sommetider, hvis det ikke bliver renset. For at du kan få fat i blæsesystemet, skal din tørretumbler skilles helt af. Det anbefales derfor ikke, at du selv gør dette, medmindre du har erfaring eller viden nok til, at samle tørretumbleren korrekt igen. Hvis du ikke har det, skal du have fat i en fagmand.

Husk at gør brug af din tørretumbler   

Selvom der ikke er nogen grund til at bruge din tørretumbler for meget, skal du stadig huske at bruge den. Når det er varmt, har vi en tendens til at tørre tøjet på et tørrestativ udenfor, hvilket er en fordel for din pengepung samt for miljøet. Men hvis tørretumbleren står for længe uden at blive brugt, kan selve remmen tage form efter motorakslen, hvilket gør, at den får en form for knæk. Dette kan medføre, at motoren ikke trækker remmen rundt på den mest optimale måde, samt at den i stedet bliver ved med at køre det samme sted på remmen. Hvis det sker, bliver remmen typisk så varm, at tørretumblerens gummibelægning tager skade, hvorfor remmen til sidst ender med at knække. Ved at anvende din tørretumbler regelmæssigt, undgår du dette. Du kan også vælge at dreje tromlen rundt jævnligt, hvis du ikke har brugt din tørretumbler i en længere periode.

Find flere gode råd til rengøring og vedligeholdelse af din tørretumbler her i en artikel fra Elgiganten.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme