Kondenstørretumbler test 2020 – Find de bedste kondenstørretumblere

0

I denne artikel finder du en gennemgang af nogle af de bedste og mest testvindende kondenstørretumblere på markedet.

Kort sagt så fungerer en kondenstørretumbler ved, at den varme og fugtige luft, som bliver skabt under tørringen, ledes ud gennem et kondenseringssystem, hvor luften køles ned, og fugten opsamles som kondensvand i en beholder. En kondenstørretumbler behøver således intet aftræk som de mere traditionelle aftrækstørretumblerne.

Ud fra eksperternes vurdering i forskellige tests gennemgår vi de forskellige kondenstørretumblerne en for en for at finde frem til, hvad der gør hver enkel maskine til et godt køb. Vi har blandt andet set nærmere på tests fra det danske forbrugerråd Tænk og den svenske pendant Råd & Rön.

Ønsker du at læse mere, bringer vi en liste over links til de undersøgelser, vi henviser til, nederst i artiklen.

Denne artikel indeholder:
🔸 Overblik over de bedste kondenstørretumblere
🔸 Information om forskellene mellem en tørretumbler med kondens og aftræk
🔸 Gode råd ved køb af kondenstørretumbler
🔸 Guide til at genbruge vandet fra en kondenstørretumbler
🔸 Sådan får du mest ud af din tørretumbler
🔸 Guide til hvilket tøj du kan komme i tørretumbleren
🔸 Hvordan du kan reducére energi-omkostningerne på din tørretumbler
🔸 Sådan sikrer du, at tørretumbleren forbliver sikker
🔸 Gennemgang af de tests, som vi har undersøgt og analyseret

Bemærk venligst, at Forbrugsguiden ikke selv tester produkter, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.

Kondenstørretumbler test 2020 – Her er de 7 bedste ifølge eksperterne

I nedenstående sektion får du et overblik over de bedste kondenstørretumblere på markedet. Hos Forbrugsguiden har vi gennemgået ekspert tests fra ind og udland, og samlet de bedste modeller lige her.

Du finder også en prissammenligning under de forskellige modeller, så du nemt og hurtigt kan danne dig et overblik over, hvor du finder den billigste forhandler.


Electrolux EW2H328R2

God bedømmelse hos det danske Forbrugerrådet Tænk
God bedømmelse hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön

Electrolux EW2H328R2

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
4.598,00 Kr. 0,00 Kr. 4.598,00 Kr. Læs mere
4.598,00 Kr. 0,00 Kr. 4.598,00 Kr. Læs mere
4.998,00 Kr. 0,00 Kr. 4.998,00 Kr. Læs mere

Det danske Forbrugerrådet Tænk og den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön har testet og anmeldt Electrolux EW2H328R2. Både de danske og svenske eksperter er glade for denne kondenstørretumbler, som de har givet en god bedømmelse.

Eksperterne er især vilde med tørretumblerens gode tørreevne og lave energiforbrug, mens de er mindre imponerede over dens kondenseringseffektivitet.

Tørretumbler med energibesparende varmepumpeteknologi

Med Electrolux EW2H328R2 får man en energibesparende kondenstørretumbler, da den er placeret i energiklasse A+. Desuden kommer tørretumbleren med besparende teknologier såsom en energibesparende varmepumpeteknologi.

På grund af denne varmepumpeteknologi anvendes der lavere temperaturer i sammenligning med andre almindelige modeller. Dog er teknologien ikke kun besparende, den gør også, at tøjets form holder i længere tid.

Derudover er Electrolux EW2H328R2 velegnet til en husstand med cirka fire til fem personer, da dens kapacitet er på 8 kilo vasketøj.

Tørretumbler med flere funktioner

Electrolux EW2H328R2 er forsynet med flere funktioner som for eksempel en vendbar luge. Man kan derfor placere maskinen netop der, hvor der er plads til den. Håndtaget kan placeres to steder afhængig af, hvad der sikrer den nemmeste lukning og åbning.

Udover en vendbar luge har Electrolux EW2H328R2 en udskudt start-funktion. Ønsker man at programmere tørretumbleren til at starte på et bestemt tidspunkt, er dette muligt med denne funktion.

Når tørretumbleren er sat i gang, vil dens lydniveau være på 67 dB. Til sammenligning har en normal samtale et lydniveau på 60 dB, hvorfor den ikke vil støje meget, når den er sat til at tørre tøjet.

Almindelige tørreprogrammer og specialprogrammer

Electrolux EW2H328R2 kommer med både almindelige tørreprogrammer og specialprogrammer. Man kan derfor vælge det program, der passer bedst til ens tøj uanset, om man skal tørre uld, sportstøj, bomuld/syntetisk, sengetøj, jeans eller lignende.

Da Electrolux EW2H328R2 er en sensorstyret tørretumbler, vil den ikke blive ved med at køre, efter tøjet er tørt. Den måler nemlig tøjets fugtighed, så den pr. automatik stopper, når al tøjet er tørt.

Ønsker man selv manuelt at bestemme, hvor længe tørretumbleren skal tørre tøjet, kan man anvende den manuelle tidsstyring.

Specifikationer ved Electrolux EW2H328R2 – mål:
🌀 Højde: 85 centimeter
🌀 Bredde: 59,6 centimeter
🌀 Dybde: 63,8 centimeter
🌀 Nettovægt: 47,5 kilo
🌀 Bruttovægt: 50 kilo

Specifikationer ved Electrolux EW2H328R2 – nøgleoplysninger: 
🔴 Type: Kondenstørretumbler
🔴 Mærke: Electrolux
🔴 Kapacitet: 8 kilo
🔴 Energiklasse: A+
🔴 Årligt energiforbrug: 309 kWh/år
🔴 Støjniveau: 67 dB
🔴 Antal programmer: 10+

Udvalgte fordele ved Electrolux EW2H328R2:
🔵 Sensorstyret tørretumbler
🔵 Vendbar luge
🔵 Udskudt start-funktion
🔵 Flere tørreprogrammer
🔵 Energibesparende varmepumpeteknologi


💡 Guide: Se vores video med 4 gode råd til valg af ny tørretumbler 💡

https://www.youtube.com/watch?v=sc9cP18yuTw

LG RC80U2AV0W

God bedømmelse hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön

LG RC80U2AV0W

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
4.999,00 Kr. 0,00 Kr. 4.999,00 Kr. Læs mere
4.999,00 Kr. 0,00 Kr. 4.999,00 Kr. Læs mere
5.999,00 Kr. 0,00 Kr. 5.999,00 Kr. Læs mere

LG RC80U2AV0W er blevet testet og anmeldt af den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön, som har givet modellen en god bedømmelse. De svenske eksperter er nemlig vilde med tørretumblerens lave energiforbrug og kondenseringseffektivitet. 

Selvom Råd & Rön generelt er begejstrede for LG RC80U2AV0W, er de mindre vilde med dens tørretid ved nogle af programmerne.

Energieffektiv tørretumbler med udskudt start-funktion 

Med LG RC80U2AV0W får man en energieffektiv kondenstørretumbler, der er placeret i energiklasse A+++. Samtidigt har tørretumbleren en kapacitet på 8 kilo tøj, så den passer til en husstand med fem eller flere personer.

Derudover kommer LG RC80U2AV0W med en udskudt start-funktion, så man kan programmere maskinen til at starte på et bestemt tidspunkt. Efter tørretumbleren er gået i gang, vil dens støjniveau være på 62 dB.

Til sammenligning har en normal samtale et lydniveau på 60 dB, hvorfor den ikke støjer meget ved brug.

Nem betjening

LG RC80U2AV0W er en tørretumbler, der er nem at betjene. Tørretumbleren kan tilkobles til Wi-Fi, så man kan betjene den via en app fra ens smartphone eller tablet. Ønsker man ikke at gøre brug af dette, kan man manuelt betjene maskinen på fronten med hjælp fra en drejeknap.

Tørretumbleren er ydermere forsynet med flere besparende funktioner såsom Inverter-teknologi. Teknologien sørger for, at maskinen arbejder på en mere effektiv og energivenlig måde, mens tørretiden er kortere. Takket være tørretumblerens ECO Hybrid tørrer maskinen ligeledes ved lavere temperaturer, så tørreprocessen er mere skånsom for tøjet samt bruger mindre energi.

Tørretumbler med Allergy Care og Smart Diagnosis

LG RC80U2AV0W kommer med et Allergy Care-program, som sikrer, at 99,9% af allergener reduceres. Samtidigt sørger tørretumblerens dobbelte filter for, at der bliver opretholdt et optimalt tørreresultat, da al fnug bliver filtreret væk fra tøjet.

Opstår der et problem med tørretumbleren, hjælper funktionen Smart Diagnosis med at løse det. Her skal man blot placere sin smartphone ved maskinen, hvorefter den sammen med en computer i tørretumbleren udfører en fejlsøgning. Herefter skulle der gerne komme en løsning på problemet.

Specifikationer ved LG RC80U2AV0W – mål:
🌀 Højde: 85 centimeter
🌀 Bredde: 60 centimeter
🌀 Dybde: 69 centimeter
🌀 Nettovægt: 56 kilo
🌀 Bruttovægt: 61 kilo

Specifikationer ved LG RC80U2AV0W – nøgleoplysninger: 
🔴 Type: Kondenstørretumbler
🔴 Mærke: LG
🔴 Kapacitet: 8 kilo
🔴 Energiklasse: A+++
🔴 Årligt energiforbrug: 159 kWh/år
🔴 Støjniveau: 62 dB
🔴 Antal programmer: 10+

Udvalgte fordele ved LG RC80U2AV0W:
🔵 Inverter-teknologi
🔵 Nem betjening
🔵 Smart Diagnosis
🔵 Allergy Care-program
🔵 ECO Hybrid


Blomberg BTGS483WR0

God bedømmelse hos det danske Forbrugerrådet Tænk
God bedømmelse hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön

Blomberg BTGS483WR0

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
7.499,00 Kr. 0,00 Kr. 7.499,00 Kr. Læs mere
7.599,00 Kr. 0,00 Kr. 7.599,00 Kr. Læs mere
7.899,00 Kr. 0,00 Kr. 7.899,00 Kr. Læs mere

Både det danske Forbrugerrådet Tænk og den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön har testet og anmeldt Blomberg BTGS483WR0, som de har givet en god bedømmelse.

Dette har de blandt andet gjort på grund af maskinens kondensering og lave energiforbrug. Til gengæld er eksperterne mindre begejstrede for tørretumblerens tørretid.

Sensorstyret tørretumbler 

Med Blomberg BTGS483WR0 får man en tørretumbler med en kapacitet på 8 kilo tøj. Det betyder, at maskinen er velegnet til en familie på fire til fem personer. Samtidigt er tørretumbleren forholdsvis energivenlig, da den er placeret i energiklasse A++.

Derudover kommer tørretumbleren med en sensorstyring. Det vil sige, at maskinens sensor måler mængden af fugt i tøjet, hvorefter tørretumbleren indstiller tørretiden pr. automatik. På den måde stopper den af sig selv, når al vasketøjet er tørt.

Mange tørreprogrammer 

Blomberg BTGS483WR0 er forsynet med en lang række forskellige tørreprogrammer, hvor der i alt er 16 at vælge mellem. Man kan derfor finde det program, der passer til det tøj, man gerne vil tørre. Der kan findes programmer såsom bomuld, syntetisk, skjorter, jeans, delikat, sport og meget mere.

Selve tromlen er lavet af rustfrit stål og er derfor mere skånsom overfor vasketøjet. Desuden bliver et lys tændt, når man åbner lugen, så man bedre kan se om, man har fået fat i al tøjet. Belysningen er med LED-pærer, så den holder i mange år frem.

Tørretumbler med timer-funktion

Blomberg BTGS483WR0 er udstyret med en timer-funktion. Det betyder, at man har mulighed for at programmere tørringsprocessen til at starte, når det passer ind i ens dag. Man kan herved sætte maskinen til at have al tøjet tørt til, når man kommer hjem fra skole eller arbejde.

Når Blomberg BTGS483WR0 er i gang med at tørre tøjet, er dens lydniveau på 65 dB. Til sammenligning har en normal samtale et lydniveau på 60 dB.

Specifikationer ved Blomberg BTGS483WR0 – mål:
🌀 Højde: 84,6 centimeter
🌀 Bredde: 59,5 centimeter
🌀 Dybde: 60,9 centimeter
🌀 Nettovægt: 51 kilo
🌀 Bruttovægt: 53 kilo

Specifikationer ved Blomberg BTGS483WR0 – nøgleoplysninger: 
🔴 Type: Kondenstørretumbler
🔴 Mærke: Blomberg
🔴 Kapacitet: 8 kilo
🔴 Energiklasse: A++
🔴 Årligt energiforbrug: 235 kWh/år
🔴 Støjniveau: 65 dB
🔴 Antal programmer: 16

Udvalgte fordele ved Blomberg BTGS483WR0:
🔵 Timer-funktion
🔵 Energivenlig
🔵 Tromle af rustfri stål
🔵 LED-belysning
🔵 Mange tørreprogrammer


Bosch WTW85L48SN

Middel bedømmelse hos det danske Forbrugerrådet Tænk
Middel bedømmelse hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön

Bosch WTW85L48SN

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
4.268,00 Kr. 0,00 Kr. 4.268,00 Kr. Læs mere
4.268,00 Kr. 0,00 Kr. 4.268,00 Kr. Læs mere
4.668,00 Kr. 0,00 Kr. 4.668,00 Kr. Læs mere

Både det danske Forbrugerrådet Tænk og den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön har testet og anmeldt Bosch WTW85L48SN. Begge ekspertkilder har lavet en stor test af forskellige kondenstørretumblere, hvor de her har givet denne model en middel bedømmelse.

De har testet den ud fra forskellige parametre, hvor de har fundet frem til, at de især er begejstrede for dens selvrensende kondensator og lave energiforbrug. Til gengæld er de mindre vilde med, at tørretumblerne ikke er helt god, når det kommer til at tørre tunge tekstiler.

Tørretumbler med udskudt start-funktion 

Med Bosch WTW85L48SN får man en tørretumbler, der både er rummelig og energivenlig. Den har nemlig en kapacitet på 8 kilo tøj og er placeret i energiklasse A++. Den er derfor velegnet til en husstand med fire til fem medlemmer.

Endvidere er Bosch WTW85L48SN forsynet med en udskudt start-funktion. Med denne funktion er der mulighed for at forprogrammere maskinen til at starte på et bestemt tidspunkt alt efter ønske og behov.

Når tørretumbleren er sat i gang, er dens lydniveau på 64 dB. Til sammenligning har en normal samtale et lydniveau på 60 dB.

Praktisk design og selvrensende kondensator 

Bosch WTW85L48SN er udstyret med et praktisk AntiVibrationDesign, hvilket betyder, at den er mere stabil, mens den samtidigt sørger for færre vibrationer. Dette hjælper med at holde lydniveauet nede.

Derudover kommer Bosch WTW85L48SN med en selvrensende kondensator, så kondensatoren automatisk renser sig selv regelmæssigt. Man skal derfor ikke selv sørge for dette.

På grund af maskinens elektroniske børnesikring skal man ikke være bekymret for, om børn kommer i nærheden af den. Hvis man aktiverer børnesikringen, vil det nemlig ikke være muligt for børn at åbne lugen, når den er sat i gang.

Nem betjening 

Ved køb af Bosch WTW85L48SN får man en tørretumbler med en nem betjening. Betjeningen foregår via et LED-display, hvor man har mulighed for at indstille diverse programmer og funktioner.

På displayet finder man de forskellige tørreprogrammer og specialprogrammer, så man kan vælge det program, der passer bedst til ens tøj. Der kan blandt andet findes programmer såsom uld, mix, håndklæder, tidsprogram varmt, tidsprogram koldt, sport, dunprogram, super hurtig 40 og skjorter.

Specifikationer ved Bosch WTW85L48SN – mål:
🌀 Højde: 84,2 centimeter
🌀 Bredde: 59,8 centimeter
🌀 Dybde: 59,9 centimeter
🌀 Nettovægt: 49,71 kilo
🌀 Bruttovægt: 50,9 kilo

Specifikationer ved Bosch WTW85L48SN – nøgleoplysninger: 
🔴 Type: Kondenstørretumbler
🔴 Mærke: Bosch
🔴 Kapacitet: 8 kilo
🔴 Energiklasse: A++
🔴 Årligt energiforbrug: 236 kWh/år
🔴 Støjniveau: 64 dB
🔴 Antal programmer: 10+

Udvalgte fordele ved Bosch WTW85L48SN:
🔵 Flere tørreprogrammer
🔵 Selvrensende kondensator
🔵 AntiVibrationDesign
🔵 Børnesikring
🔵 LED-display


Samsung DV80M5010KW 

God bedømmelse hos det danske forbrugerråd Tænk 
God bedømmelse hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön

Samsung DV80M5010KW

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere

Kondenstørretumbleren Samsung DV80M5010KW har været inkluderet i to store tests af tørretumblere. Disse er udført af henholdsvis det danske forbrugerråd Tænk samt den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön.

Her er alle modellerne, inklusiv Samsung DV80M5010KW, blevet testet på parametre såsom tørreevner, funktioner og miljø, hvorefter der er blevet givet en endelig bedømmelse.

Eksperterne vurderer her, at denne tørretumbler er meget velfungerende, og derfor modtager modellen to gode bedømmelser.

Stor model til god pris

Samsung DV80M5010KW vil være et godt valg for den forbruger, der er på udkig efter en tørretumbler til en overkommelig pris og med en god rummelighed.

Denne model har nemlig en fornuftig pris, som ligger mod den lave ende, men samtidig findes der også en stor kapacitet – nemlig på otte kilo tøj. Det er en del og passer til en større familie på 4-5+ medlemmer.

Modellen er let at betjene, og dette foregår på fronten, hvor der både findes et display og en drejeknap med tydelige angivelser for type af tørring.

Energivenlig tørretumbler

En anden af Samsung DV80M5010KWs nøgle-specifikationer er energivenlighed. Denne model kommer nemlig i energiklassen A++ på en skala, der går fra D i bunden til A+++ i toppen.

Dermed er her tale om markedets næstbedste energiklasse, og det svarer til et årligt energiforbrug på 235 kWh.

Samsung DV80M5010KW kommer desuden med den smarte udskudt start-funktion, som gør, at man kan indstille maskinen til at køre, når det bedst passer ind i ens skema.

For eksempel kan man programmere modellen til lige at være færdig, når man kommer hjem – så slipper man for eventuelle støjgener, og for at tøjet kan begynde at krølle, hvis det efterlades i tromlen for længe.

Robust model med god teknologi

En af grundene til Samsung DV80M5010KWs lave energiforbrug findes i motorteknologien. Modellen arbejder ud fra den såkaldte Heatpump-teknologi, som kan genanvende varmen, hvilket sparer på strømmen.

Denne teknologi giver også en skånsom behandling af tøjet, og så hjælper den med til at holde maskinen effektiv over lang tid.

Samsung DV80M5010KW er også udstyret med andre teknologier – nemlig Optimal Dry. Optimal Dry-teknologien er et sensor-baseret tørresystem, der både kan måle fugt og temperatur.

Sensorerne justerer hele tiden tørringen til de mest optimale vilkår, og det giver både en kortere tørretid og mindre slitage på tøjet.

Specifikationer ved Samsung DV80M5010KW – mål:
🌀 Højde: 85 centimeter
🌀 Bredde: 60 centimeter
🌀 Dybde: 64 centimeter
🌀 Nettovægt: 48 kilo
🌀 Bruttovægt: 50 kilo 

Specifikationer ved Samsung DV80M5010KW: 
🔴 Type: Kondenstørretumbler
🔴 Mærke: Samsung
🔴 Kapacitet: 8 kilo
🔴 Energiklasse: A++
🔴 Årligt energiforbrug: 235 kWh/år
🔴 Støjniveau: 65 dB
🔴 Mulighed for montering af afløbsslange: Ja 

Udvalgte fordele ved Samsung DV80M5010KW: 
🔵 God pris
🔵 Rummelig model på 8 kilo
🔵 Markedets næstbedste energiklasse A++
🔵 Mulighed for udskudt start
🔵 Heatpump-teknologi


AEG T8DEM842E 

Gode brugeranmeldelser 
4,6 ud af 5 stjerner hos Whiteaway.com 
4,6 ud af 5 stjerner hos Skousen.dk

AEG T8DEM842E

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
6.099,00 Kr. 0,00 Kr. 6.099,00 Kr. Læs mere
6.099,00 Kr. 0,00 Kr. 6.099,00 Kr. Læs mere
6.499,00 Kr. 0,00 Kr. 6.499,00 Kr. Læs mere

 

Ikke alle gode kondenstørretumblere er blevet inddraget i officielle eksperttests, hvor eksperterne har testet udvalgte modeller på specifikke parametre.

Modellen AEG T8DEM842E er en af de gode kondenstørretumblere, som endnu ikke er blevet testet officielt, men til gengæld er her tale om en klar brugerfavorit, som får rigtig gode anmeldelser af brugerne selv.

Stor model

AEG T8DEM842E vil være et godt valg, hvis man i forvejen har en stor vaskemaskine, for denne model kan rumme 8 kilo tøj, hvilket er en del.

Denne model vil også være fordelagtig for den miljøbevidste forbruger, for denne model er i energiklasse A++, som er markedets næstbedste og dermed en rigtig god klasse.

For at være ekstra miljøvenlig så har AEG T8DEM842E Øko Flow Filter System, som gør tørringen ekstra effektiv, og modellen holder hele tiden øje med både fugtighed, rotationer og temperatur med Absolute Care System, hvilket er forbrugerens garanti for en effektiv men skånsom tørring af tøjet.

Hvis man ønsker det, kan man også justere tørretiden med funktionen Pro Sense, som via sensorer måler fugtigheden i tøjet.

Mange specialprogrammer

Denne kodenstørretumbler fra AEG er skabt til at kunne tørre mange forskellige tekstiler – også de sarte – så man er sikker på, at tøjet ikke tager skade af tørretumblingen. Derfor har AEG T8DEM842E blandt andet specialprogrammerne bomuld, sengetøj, strygelet, blandet bomuld/syntetisk, outdoor, silke, syntetisk, uld, dyner/puder og sportstøj.

Hertil kommer forskellige programmer inden for tørring af både bomuld og syntetiske materialer, hvor man kan vælge, om tekstilerne skal være skabstørre, ekstra tørre eller strygelet, samt udskudt start og Anti Krøl.

AEG T8DEM842E styres via et overskueligt LCD-display, og netop for at højne overskueligheden så findes der en indvendig belysning i tromlen via LED-lys.

Denne model er udstyret med en afløbsslange, som kan monteres, hvis man ønsker, at kondensvandet skal løbe direkte ned i afløbet.

God model til prisen, ifølge brugerne

Brugerne er rigtig begejstrede for AEG T8DEM842E, og det kommer til udtryk i deres anmeldelser af modellen.

Her er en bred enighed om, at denne kondenstørretumbler fra AEG tørrer tøjet rigtig godt, og så bemærkes det flere steder, at modellen holder alt, hvad den lover, og det er et stort plus.

Også prisen nævnes, og her fortæller forbrugerne, at denne model også har en god pris og dermed leverer virkelig høj kvalitet til pengene.

Brugerne kommer desuden ind på, at AEG T8DEM842E ikke larmer særlig meget, og så er modellen let at betjene, og programmerne er gode og brugbare.

Specifikationer ved AEG T8DEM842E – mål: 
🌀 Højde: 85 cm
🌀 Bredde: 60 cm
🌀 Dybde: 60 cm
🌀 Bruttovægt: 50,8 kilo

Specifikationer ved AEG T8DEM842E – nøgleoplysninger: 
🔴 Type: Kondenstørretumbler
🔴 Kapacitet: 8 kilo
🔴 Energiklasse: A++
🔴 Kondenseringsevne: B
🔴 Årligt energiforbrug: 235 kWh/år
🔴 Støjniveau: 66 dB
🔴 Antal programmer: 10 plus ekstrafunktioner
🔴 Mulighed for montering af afløbsslange: Ja

Fordele ved AEG T8DEM842E: 
🔵 Høj kapacitet på 8 kilo
🔵 Miljøvenlig model med energiklasse A++ og Øko Flow Filter System
🔵 Absolute Care System tager skånsom hånd om tøjet
🔵 Justering af tørretid med Pro Sense
🔵 10 specialprogrammer plus ekstrafunktioner


Miele TDA 140 C NDS

Topscorer hos det danske forbrugerråd Tænk
✅ Topscorer hos det svenske forbrugerråd Råd & Rön

miele-tda-140-c-nds

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
7.099,00 Kr. 0,00 Kr. 7.099,00 Kr. Læs mere
7.099,00 Kr. 0,00 Kr. 7.099,00 Kr. Læs mere

Miele TDA 140 C NDS har en rigtig god tørreevne og er velegnet til både syntetiske materialer og bomuld. Der kan også vælges programmer til særligt sarte tekstiler såsom uld.

Tørretumblerens særlige skånsomme tromle sørger desuden for minimalt slid på tøjet ligesom den gør det nemmere at stryge tøjet efterfølgende. Tromlen sørger nemlig for, at både fugtigt og tørt vasketøj bliver betydeligt glattere.

Hurtig model

Miele TDA 140 C NDS er også en af de hurtigere modeller af tørretumblere på markedet. Programmerne er også rigtig gode og nøjagtige, og man kan regne med, at de tørrer til den grad, de lover, og at man opnår god ensartetheden i tørringen af tøjet.

Maskinen har en kapacitet på 7 kilo og ud fra mængden af fugt, fastsætter tørretumbleren selv den nødvendige tørretid og du undgår derved overtørring af dit tøj. Mieles særlige SoftCare-tromle sørger desuden for den bedste beskyttelse og minimal slitage på dit tøj.

Let at anvende

Miele TDA 140 C NDS har en rigtig god brugervenlighed og er god til at hjælpe en eventuel ny bruger. Maskinen er nem at håndtere, og selve programvalget fungerer let og overskueligt. Har man ikke den store erfaring med en kondenstørretumbler og er usikker på, hvordan den fungerer, så er der hjælp at hente i den veludførte, medfølgende manual.

Maskinen fortæller selv på displayet, hvornår den 4,2 liter store vandbeholder skal tømmes. Lydniveauet er også i den lave ende, og der er fine tilvalg som antikrøl-fase, kold luft, nedsat temperatur og tilvalg af ekstra tid.

Miele TDA 140 C NDS måler 85 cm (H), 59,5 cm (B), 59 cm (D) og vejer 51 kilo.

Udvalgte fordele ved Miele TDA 140 C NDS:
🔵 God til at få tøjet tilpas tørt
🔵 Effektiv opsamling af kondensvandet
🔵 Hurtig model, der tørrer tøjet hurtigt
🔵 Gode programmer
🔵 Let at håndtere


Hvad er en kondenstørretumbler?

kondenstørretumblerDer skelnes mellem to typer af tørretumblere: Kondenstørretumblere og aftrækstørretumblere. Skousen skriver, at en kondenstørretumbler fungerer ved, at maskinen leder den varme og fugt, der skabes under tørringen, gennem et kondenseringssystem, hvor luften køles ned og fugten samles op i en beholder som kondensvand. Luften sendes tilbage ud i rummet, hvor tørretumbleren befinder sig, hvilket godt kan føre til en stor temperaturstigning.

På nogle maskiner er det muligt at tilkoble en slange til afløbet, så man ikke behøver at bøvle med at skifte vandbeholderen. Slangen medfølger ved køb af nogle kondenstørretumblere, men medfølger slange ikke, så kan man selv købe en som tilbehør.

En vandbeholder til kondensvand bør skiftes efter hver til hver anden tumbling.

En af de klare fordele ved at anskaffe sig en kondenstørretumbler er, at den er let at installere. En kondenstørretumbler kræver ikke aftræk ud til det fri, så den er lettere at få placeret i det valgte rum uden at skulle bore store huller i væggen til aftrækket. En kondenstørretumbler bruger også mindre energi end en traditionel aftrækstørretumbler.

Desuden er det dermed meget lettere at finde en plads til kondenstørretumbleren, da man ikke er bundet af aftrækket. Man kan placere den, hvor man har lyst, og selv mindre lejligheder kan have plads til en kondenstørretumbler. Dog skal man være opmærksom på, at en kondenstørretumbler afgiver høj varme og fugt. Er rummet lille, skal man overveje ventileringsmulighederne, for ved temperaturer på over 35 grader vil tørretumbleren have svært ved at afkøle luften.

For at undgå for meget fugt i rummet ved brug af en kondenstørretumbler skriver Sparenergi, at man bør vælge en model med bedst mulig kondenseringseffektivitet. Man kan se denne effektivitet på EU’s energimærke, som er angivet på en skala fra A til G, hvor A er bedst. En kondenstørretumbler med høj kondenseringseffektivitet vil kunne kondensere omkring 90 procent af det vand og fugt, tøjet afgiver, men Bolius skriver, at de dårligste modeller på området kun opsamler omkring de 70 procent.

Hvis man anskaffer sig en kondenstørretumbler, skal man være opmærksom på, at de ofte er lidt dyrere end aftrækstørretumblere, og desuden er de også lidt dyrere i brug. Man kan dog minimere brugsprisen ved blandt andet at centrifugere tøjet lidt ekstra i vaskemaskinen, således at tøjet er mindre vådt, når det lægges over i tørretumbleren – jo mere tørt tøjet er, jo kortere tid skal tørreprogrammet køre, og det sparer både på energiforbruget og regningen.

Husk også at undgå at overfylde tørretumbleren ved at lægge for meget tøj ind i tromlen. Således udnyttes energien bedst muligt, og tøjet vil krølle mindre. Der skal gerne være godt med luft over det øverste lag tøj i tromlen. Tømmer man fnugfilteret efter hver tumbling, vil tørringsprocessen også forblive optimal.


Kondens eller aftræk?

strygetoejWhiteaway skriver, at aftrækstørretumblerne traditionelt set har været den mest udbredte tørretumblertype, men populariteten er faldende. Det største problem ved en aftrækstørretumbler er, at den kræver en aftrækskanal ud til det fri, og det kan ikke ske uden at lave et hul i muren.

På grund af varmetabet medfører det et højere energiforbrug end kondenstørretumbleren. Da aftrækstørretumbleren længe har været foretrukket, er manges primære grund til at anskaffe sig en aftrækstørretumbler, at der i forvejen er et hul i muren, når man kasserer den gamle. Det hul kan være dyrt at få lukket og isoleret.

Har man kun et lille rum til rådighed til tørretumbleren, så kan det være en fordel at anskaffe en aftrækstørretumbler, da en aftrækstørretumbler ikke varmer rummet op med fugtig luft. Den luft ledes nemlig ud gennem aftrækket modsat kondenstørretumbleren, der sender resterne af fugten ud i rummet. En anden fordel ved en aftrækstørretumbler er, at den faktisk tørrer tøjet en smule hurtigere end en kondenstørretumbler.

På den måde er der fordele og ulemper ved begge typer af tørretumblere.

Ligegyldig hvilken type tørretumbler man vælger, så er det vigtigt at se på energimærket. De bedste tørretumblere på markedet har mærket A++, og kun meget, meget få har A+++ endnu på grund af de meget skrappe krav. Whiteaway skriver, at man kan spare op til 6.400 kroner i løbet af tørretumblerens levetid, hvis man vælger en tørretumbler i energiklasse A++ frem for en model fra energiklasse B.

Husk at have disse tal i mente, når det bliver tid til at købe ny tørretumbler. En model i de bedre energiklasser vil ofte være flere tusinde kroner dyrere end modeller i de laveste klasser, men når man ser på ovenstående tal, vil disse penge hurtigt være tjent ind igen.

Læg også mærke til…

I det ovenstående har vi opvejet fordele og ulemper ved henholdsvis kondenstørretumblere og aftrækstørretumblere, og vi opsummerer kort her er par gode råd, når du køber ny tørretumbler:

– Fordele ved kondenstørretumbler: Den er let at installere, kan placeres stort set overalt og der skal ikke laves et hul i muren til aftræk. Den bruger også mindre energi end en aftrækstørretumbler. Desuden kan kondensvandet genbruges.

– Ulemper ved kondenstørretumbler: Den afgiver meget varme og fugt til omgivelserne, så der skal være god ventilation i rummet. Det tager lidt længere tid at tørre tøj i en kondenstørretumbler end i en aftræksmodel.

– Fordele ved aftrækstørretumbler: Luften ledes ud i det fri via aftrækket, så der kommer ingen fugt i rummet, og tørringsprocessen af tøjet går hurtigt.

– Ulemper ved en aftrækstørretumbler: Den kræver meget energi, og det er nødvendigt at lave et hul i væg og mur.

– Energimærket: Gå altid efter de høje energimærker, og vælg gerne en tørretumbler der er i energiklasse A+, A++ eller derover hvis muligt.

Når du skal til at investere i en ny tørretumbler, så er der yderligere et par ting, du bør holde øje med. Forbrugerrådet Tænk skriver, at du bør være opmærksom på disse parametre:

– Varmepumpe: Mange kondenstørretumblere har en indbygget varmepumpe, og varmepumpen gør, at maskinen bruger mindre energi på at tørre tøjet. Disse modeller er ofte i de højere energiklasser som A og A+, A++ og A+++. Bruger du tørretumbleren ofte, kan det være en god ide at anskaffe sig en model med varmepumpe.

– Tromlen: Tørretumblernes kapacitet er oftest mellem 5 og 9 kilo, og det er vigtigt at kunne udnytte kapaciteten hver gang for at undgå energispild. Kan man derfor fylde tromlen op hver gang, så er det mest energibesparende med en stor tromle. Som tommelfingerregel så gå efter en model der har samme kapacitet som din vaskemaskine. Kan din vaskemaskine rumme maksimum 6 kilo, så er der ingen grund til at vælge en tørretumbler, der for eksempel kan rumme 8 kilo eller derover.

– Brugervenlighed: Vær opmærksom på at købe en model, der passer til dine egne, individuelle behov. Er displayet let at forstå? Er det let at finde rundt i programmerne?

– Fnugfilter: Fnugfilteret skal renses efter hvert brug, så tjek gerne at det er let at rengøre.

– Vandbeholderen: Kondenstørretumblere opsamler kondensvandet i en vandbeholder. Læg mærke til om den er let at skifte, inden du køber modellen. Overvej også om du har brug for en model, der kan tilkoble en slange til et afløb i stedet for at bruge vandbeholderen.


Genbrug vandet fra kondenstørretumbler

Anskaffer man sig en kondenstørretumbler, står man tilbage med en stor mængde kondensvand efter hver tørretumbling. Ofte er der tale om flere liter vand – gerne op til omkring 4 liter. Dette vand er fri for kalk og mineraler, som ikke tages med fra det fordampede vasketøjsvand, men vær opmærksom på at der dog kan være små tøjfibre i, som man bør si fra.

Disse mange liter vand kan man sagtens bruge til andre formål. Whiteaway foreslår følgende:

Rengøring: Det kalkfrie vand er oplagt at bruge til rengøring på for eksempel badeværelset, hvor kalk ofte er et problem. Kondensvandet er kalkfrit, og badeværelset har meget bedre af at blive rengjort i dette vand modsat det kalkholdige vand fra hanen.

kondens vandStrygejernet: Også dampstrygejernet vil have bedre af at undgå kalk i det påfyldte vand, for som andre vanddrevne maskiner bliver strygejernet påvirket af kalken. Ved at bruge kondensvand til dit strygejern slipper du også for den besværlige afkalkningsproces.

Vinduesvask: Kalkrester i vand fra hanen sætter sig ofte som kedelige striber, når man vasker vinduer. Bruger man i stedet kondensvandet, så slipper man for problemet.

Blomster:
Mange sarte blomster som orkideer kan ikke lide for meget kalk i vandingsvandet, så derfor er det oplagt at bruge kondensvandet til at vande blomsterne. Husk dog at få fjernet eventuelle tøjfibre først – brug gerne et almindeligt kaffefilter til at rense vandet med.

Sprinklervæske: Man kan lave sin egen sprinklervæske og erstatte det destillerede vand med kondensvandet. Husk dog også her at filtrere eventuelle tøjfibre fra, for ellers kan de skabe problemer for sprinkleren. 


Sådan får du mest ud af din tørretumbler

Man hører ofte, at tørretumbleren kan være meget hård ved tekstilerne, tørretumbling tager lang tid, tørreresultatet bliver ujævnt, og at man skal være påpasselig med at lægge yndlingstøjet i tørretumbleren. Men hvis man tager nogle forholdsregler, så kan man lettere få det optimale ud af tørretumbleren:

Sådan får du mest ud af din tørretumblerLæs manualen: Det lyder som et råd, der giver sig selv, men ikke alle læser manualen, inden de tager tørretumbleren i brug. Læs den grundigt igennem for at finde ud af alt, hvad modellen kan.

Pas på varmen: Variér temperaturen alt efter hvilket materiale, der tørres i tørretumbleren. Ikke alle tekstiler kan tåle at blive tørret ved høj varme. Varm luft giver det hurtigste tørringsresultat, men varmen kan forårsage, at tøjet krymper eller bliver beskadiget.

Overfyld ikke tørretumbleren: Der skal være plads til, at tøjet kan bevæge sig inde i tromlen, så lad der være plads over tøjet – gerne hvad der svarer til størrelsen på en hånd. Det tager længere tid at få tøjet tørt med en overfyldt tromle, og så bliver det mere krøllet.

Opdel tørringen: Tøj, der ikke vejer det samme, bør tørres i tørretumbleren ad forskellige omgange – for eksempel tunge bomuldshåndklæder og let nattøj hver for sig.

Mindre krøl: Hvis man tager tøjet ud af tørretumbleren, når det stadig er en smule fugtigt og hænger det til tørre og stryger det let med hånden, så bliver tøjet mindre krøllet.

Kend dine tekstiler: De fleste tørretumblere har specialprogrammer til de forskellige typer af materialer, og man kan i dag ofte tørretumble det meste tøj. Læs med nedenfor for en guide til tørretumbling og forskellige tekstiler.


Kan jeg putte alt tøj i tørretumbleren?

Kan jeg putte alt tøj i tørretumbleren?Som nævnt kan langt det meste tøj i dag tåle en tur i tørretumbleren – ikke mindst på grund af, at de moderne maskiner har programmer til langt de fleste tekstil-typer. Men her gennemgår vi alligevel, hvordan de forskellige materialer reagerer på tørretumbleren:

Bomuld: Bomuld er hårdfør og kan derfor tåle meget. Bomuld har også den fordel i forhold til tørretumbleren, at det faktisk bliver dejligt blødt af den høje varme. Dog kan bomuld krympe en smule – derfor kan man med fordel tørre bomuldstøjet ved lidt lavere varme.

Uld: Uld har som regel bedst af også at blive håndvasket (ikke maskinvasket), for det er meget delikat. Mange tørretumblere har et uld-program, men vil man være sikker på, at tøjets fibre ikke tager skade, så tøjets form bliver uformelig eller krymper (uld kan nemlig krympe virkelig meget), så vask det i hånden og tør det derefter liggende fladt på tørrestativet.

Akryl: Tøj, der er fremstillet i akryl, minder en del om tøj, der er fremstillet af uld. Derfor bør man som udgangspunkt ikke lægge akryl i tørretumbleren.

Silke: Silke er endnu et delikat materiale, som kræver en høj grad af påpasselighed. Mange tørretumblere har i dag deciderede silkeprogrammer, men hvis man er meget øm over for silke-blusen, så vask den først i hånden og undgå tørring i tørretumbleren.

Hør: Hør er også et stærkt materiale, og ligesom bomuld kan det godt tåle at komme i tørretumbleren.

Syntetiske materialer: Tøj, der er fremstillet af syntetiske materialer, kan også godt tåle tørring i tørretumbleren. Syntetiske tekstiler kan dog godt få en smule statisk elektricitet under tørringen i tørretumbleren, men det kan for det meste forhindres ved at anvende skyllemiddel under vasken i vaskemaskinen.


Reducér energi-omkostningerne på din tørretumbler

energimaerkningenDe fleste ved godt, at tørretumbling ikke er helt billigt, men man kan selv gøre meget for at reducere omkostningerne. Her guider vi til de væsentligste punkter:

Energiklasse: Gå efter en model, der har en god energiklasse – gerne A+ eller bedre.

Opdel tørringen: Tør tunge og lette materialer for sig – det gør tørringen hurtigere og mere jævn.

Fyld maskinen op: Fyld tørretumbleren helt op, når der skal tørres tøj (dog skal der stadig være luft øverst i tromlen), og lad være med at tørre kun et par stykker tøj ad gangen.

Anvend modellen flere gange i træk: Har man meget vasketøj, så kan det betale sig at vaske og tørre det lige efter hinanden. Anvender man nemlig tørretumbleren flere gange i træk, så er den allerede varm og skal derfor ikke bruge energi på at varme op.

Fyld ikke på undervejs: Læg ikke vådt tøj i maskinen midt under tørretumblingen. Det vil forvirre maskinen og sensorerne og overtørre noget af det i forvejen halvtørre tøj.

Åbn ikke lågen under brug: Hver gang lågen åbnes under brug, slipper der varme ud, og der lægges mere tid til tørringen.

Hold sensoren ren: Rengør fugtsensoren mindst en gang om måneden, for det kan ikke undgås, at der kommer en slags film over sensoren efter længere tids brug.

Fjern lommeuld og fnug: Lommeuld, fnug og støv sløver tørretumbleren ned, så fjern det efter hvert brug.

Placér tørretumbleren et varmt sted: Sæt tørretumbleren i lune omgivelser, hvis det er muligt, for kolde omgivelser forlænger tørringstiden. Sørg dog altid for at ventileringen i rummet er god, for hvis der er fugtigt i rummet, så stiger luftfugtigheden, og så tager tørringsprocessen længere tid.

Effektiv tørring starter i vaskemaskinen: Vådt tøj tager længere tid at tørre i tørretumbleren end fugtigt tøj. Sørg derfor for at centrifugere tøjet meget i vaskemaskinen, så det er så tørt som muligt, inden det kommer i tørretumbleren.

Modeller med sensorer: Moderne tørretumblere har ofte fugtigheds-sensorer, der løbende under tørringen måler tøjets restfugtighed. Invester gerne i en tørretumbler, der har en sensor. Det gør tørringen mere effektiv. Hvis din model ikke har en sensor, så se til tørretumbleren undervejs, så tøjet ikke bliver overtørret, og maskinen bruger mere energi end nødvendigt.

Tør med et tørt håndklæde: Hvis man lægger et i forvejen tørt håndklæde ind til det fugtige tøj under tørringen, så tørrer tøjet hurtigere. Det tørre håndklæde absorberer nemlig en del af fugten under den første del af tørringen, og når varmen kommer, så er alt tøjet allerede en smule mere tørt.

Tør tøjet sammen med bolde: Der findes såkaldte tørre-bolde, som decideret er fremstillet til at fremme tørring af tøj i en tørretumbler. Læg dem ind sammen med det våde tøj, og når tromlen begynder at dreje rundt, så holder boldene tøjet adskilt, hvilket tillader, at luften kan komme ind mellem tøjet. Det giver en bedre luftcirkulation, som igen giver en hurtigere tørring.


Sådan sikrer du, at tørretumbleren forbliver sikker

En tørretumbler er meget praktisk, hvis vejret er dårligt, så tøjet ikke kan blive tørt udendørs, eller hvis man bor i en lejlighed, hvor der ikke er mulighed for at tørre tøjet udendørs.

Men som med alle andre elektroniske apparater bør man tage sig nogle forholdsregler, så man kan være sikker på, at den smarte tørretumbler ikke udgør en fare.  Læg især mærke til følgende:

Lommeuld og støvLommeuld og støv: Lommeuld og støv skal fjernes fra maskinen efter brug, for i værste tilfælde kan de sætte ild til det varme tøj og dermed maskinen. De fleste fjerner støvet fra fronten, hvor det kan ses, men det kan også samle sig bagest i maskinen, så tjek maskinen godt igennem et par gange om måneden. En ren tørretumbler er nemlig en sikker tørretumbler.  

Nedkøling: Tøjet bliver rigtig varmt inde i tørretumbleren, så derfor er det vigtigt, at tørretumbleren er god til at køle sig selv ned igen. Tjek regelmæssigt hvor varm tørretumbleren er – man kan eventuel anskaffe sig en model med en decideret nedkølingsfunktion.

Hold øje med maskinen: Man bør ikke efterlade tørretumbleren alene, når den kører, for der skal ikke mange øjeblikke til for at starte en brand. Selvfølgelig skal man ikke sidde og se på maskinen arbejde, men man bør ikke forlade hjemmet, imens tørringen er i gang. Når man ikke anvender tørretumbleren, kan man med fordel slå den fra på kontakten – så sparer man også energi.

Luft omkring modellen: Forsøg ikke at klemme tørretumbleren ind i et lille rum, hvor der ikke er luft omkring den. En tørretumbler kræver både ventilation og plads for at kunne arbejde optimalt og for ikke at overophede.  

pletter-på-tøjetPas på med pletter: Der kan hurtigt komme pletter på tøjet såsom benzin eller madlavningsolie, og disse væsker er ikke en god kombination med den høje varme i tørretumbleren – de kan nemlig starte ild. Er tøjet kommet i kontakt med antændelige materialer, så bør det vaskes meget grundigt først. 

Ikke alt kan komme i tørretumbleren: Pas også på med hvad du putter i tørretumbleren, for ikke alle ting kan for det første tåle tørretumbling, og så vil nogle ting kunne udgøre en fare. Pas særligt på med våde tæpper og sko.


Må jeg selv installere en kondenstørretumbler

Det kan være meget lettere at anskaffe sig en tørretumbler, som man selv kan installere. Hvis du ønsker selv at installere en kondenstørretumbler, så se med nedenfor:

https://www.youtube.com/watch?v=Fx5p6LWToxs

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

🏆 Hvilke kondenstørretumblere har fået de bedste bedømmelser i test?

Electrolux EW2H328R2, LG RC80U2AV0W, Blomberg BTGS483WR0 og Miele TDA 140 C NDS

🔍 Hvordan testes tørretumblerne?

Maskinerne vurderes på deres tørreevne, ensartetheden af tørringen og evnen til at efterlade den ønskede mængde restfugt (alt efter valg af program). Derudover ses der også på støjniveau, energiforbrug og brugervenlighed.

⚡ Hvilken energiklasse bør jeg gå efter?

Skalaen for tørretumblere går fra A+++ som det bedste, til D som det værste. Det anbefales, at man går efter en maskine med A+ som minimum.


Kondenstørretumbler test – Disse kilder har vi anvendt:

Abcnyheter.no 🇳🇴
Denne Olso-baserede netavis beskæftiger sig på dagsbasis med nyhedsstof, men har også en fast sektion om forbrugerstof, inklusiv tests af og til. Her er testet 11 forskellige tørretumblere. Læs mere her.

Det danske forbrugerråd Tænk 🇩🇰
Det danske forbrugerråd udfører grundige tests og sammenligninger af dagligdags- og forbrugerprodukter. Her er der tale om en test af 48 tørretumblere i alle prisklasser og fra både kendte og mindre kendte mærker. Eksperterne har især fokuseret på evner inden for tørringsevner, tørretid, energiforbrug, brugervenlighed og funktioner. Du kan læse mere om testen her, men fuld adgang kræver dog abonnement. Det er også muligt at købe sig adgang til enkelte tests alene.

Det svenske forbrugerråd Råd & Rön 🇸🇪
Det svenske forbrugerråd Råd & Rön udfører også tests af forskellige produkter, som forbrugerne anvender i hverdagen. Til denne artikel har vi set nærmere på en test, hvor 70 tørretumblere er blevet gennemtestet med henblik på at vurdere modellernes tørreevner, tidsforbrug, energiforbrug og brugervenlighed. Du kan læse mere om testen her, men fuld adgang kræver dog abonnement. Det er også muligt at købe sig adgang til enkelte tests alene.


Øvrige relevante tests

Hos Forbrugsguiden har vi også udarbejdet en traditionel tørretumbler test, hvor vi ser nærmere på en lang række af de bedst bedømte tørretumblere på markedet i Danmark.

I denne test finder du også prissammenligning af produkterne, så du nemt kan få et overblik over hvilke forhandlere der er billigst på markedet.

En af de producenter som er meget populære i Danmark, når det kommer til valg af tørretumbler er tyske Miele. Derfor har vi også udarbejdet en Miele tørretumbler test, hvor vi går i dybden med de Miele tørretumblere der har vundet forskellige tests rundt om i Europa.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Her kan du skrive en kommentar til artiklen

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse