Kondenstørretumbler test 2019 – Find de bedste kondenstørretumblere

0

I denne artikel finder du en gennemgang af nogle af de bedste og mest testvindende kondenstørretumblere på markedet.

Kort sagt så fungerer en kondenstørretumbler ved, at den varme og fugtige luft, som bliver skabt under tørringen, ledes ud gennem et kondenseringssystem, hvor luften køles ned, og fugten opsamles som kondensvand i en beholder. En kondenstørretumbler behøver således intet aftræk som de mere traditionelle aftrækstørretumblerne.

Ud fra eksperternes vurdering i forskellige tests gennemgår vi de forskellige kondenstørretumblerne en for en for at finde frem til, hvad der gør hver enkel maskine til et godt køb. Vi har blandt andet set nærmere på tests fra det danske forbrugerråd Tænk og den svenske pendant Råd & Rön.

Ønsker du at læse mere, bringer vi en liste over links til de undersøgelser, vi henviser til, nederst i artiklen.

Denne artikel indeholder:
🔸 Overblik over de bedste kondenstørretumblere
🔸 Information om forskellene mellem en tørretumbler med kondens og aftræk
🔸 Gode råd ved køb af kondenstørretumbler
🔸 Guide til at genbruge vandet fra en kondenstørretumbler
🔸 Sådan får du mest ud af din tørretumbler
🔸 Guide til hvilket tøj du kan komme i tørretumbleren
🔸 Hvordan du kan reducére energi-omkostningerne på din tørretumbler
🔸 Sådan sikrer du, at tørretumbleren forbliver sikker
🔸 Gennemgang af de tests, som vi har undersøgt og analyseret

Bemærk venligst, at Forbrugsguiden ikke selv tester produkter, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.

Kondenstørretumbler test 2019 – Her er de 9 bedste ifølge eksperterne

I nedenstående sektion får du et overblik over de bedste kondenstørretumblere på markedet. Hos Forbrugsguiden har vi gennemgået ekspert tests fra ind og udland, og samlet de bedste modeller lige her.

Du finder også en prissammenligning under de forskellige modeller, så du nemt og hurtigt kan danne dig et overblik over, hvor du finder den billigste forhandler.


Miele TCE530WP 

Testvinder hos det danske forbrugerråd Tænk 
Testvinder hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön

Miele TCE530WP

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
6.999,00 Kr. 0,00 Kr. 6.999,00 Kr. Læs mere
6.999,00 Kr. 0,00 Kr. 6.999,00 Kr. Læs mere

 

Kondenstørretumbleren Miele TCE530WP er blevet testet af to forskellige hold eksperter, nemlig det danske forbrugerråd Tænk og den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön.

Både de danske og svenske eksperter har testet en lang række tørretumblere på aspekter såsom tørreevner, miljø, funktioner og håndterbarhed, og Miele TCE530WP imponerer eksperterne. Derfor kåres modellen til testvinder begge steder.

Stor model i markedets bedste energiklasse

Miele TCE530WP hører til de rummelige kondenstørretumblere på markedet, som har en høj kapacitet – denne ligger på otte kilo tøj, hvilket er en del for en kondenstørretumbler. Denne model vil således passe til den større familie på 4-5+ medlemmer.

Tørretumbleren vil også være et godt valg for den forbruger, der går meget op i miljøet, for modellen kommer i markedets absolut bedste energiklasse, som hedder A+++.

Dermed spares både miljøet og forbrugerens egen økonomi, når der tørres tøj. Det betyder også et lavt årligt energiforbrug, der for Miele TCE530WPs vedkommende ligger på kun 171 kWh. Det er meget lavt.

Fokus på skånsomhed ved tørring

Det kan slide en del på tøjet, når det tørres i en tørretumbler, og det er der tænkt på med Miele TCE530WP. Derfor findes der en Soft Care-tromle på modellen, som sikrer en blid tørring af tøjet.

Soft Care-tromlen fungerer ved at have en unik overfladestruktur, som giver tøjet en bedre bevægelse med en mere jævn luftstrømning. Der skabes derved luftlommer, som slider mindre på tøjet.

Denne tørretumbler har også en anti-krøl-funktion, som tages i brug, hvis man ikke tager tøjet ud med det samme – det betyder, at tøjet ikke kommer til at ligge og blive krøllet.

Miele TCE530WP er desuden udstyret med Eco Dry-teknologien, som både varetager energiforbrug og tørretid. Teknologien sikrer, at modellen ikke mister ydeevne med tiden, og det betyder både kortere tørretider og et lavere energiforbrug.

Gode funktioner og programmer

Miele TCE530WP er som nævnt en kondenstørretumbler, og det betyder, at der skabes kondensvand under tørringen, som skal fjernes. Dette foregår let på modellen, idet der findes en mulighed for at tilkoble en slange, således at vandet både kan ledes ud i håndvasken eller direkte ned i afløbet.

Miele TCE530WP er desuden skabt med et antal smarte funktioner og programmer, som gør anvendelsen af produktet lettere for brugeren.

Disse tæller blandt andet udskudt start, således at man selv kan planlægge, hvornår maskinen skal køre, samt en række specialprogrammer til specifikke typer af tekstiler – herunder bomuld, finvask, strygelet, uld, skjorter, ekspres, outdoor, jeans, imprægnering og udglatning.

Uanset tørreprogram findes der en grundig tørring af tøjet via Perfect Dry-teknologien, som kan vurdere tørringsprocessen i forhold til niveauet af kalk i vandet.

Specifikationer ved Miele TCE530WP – mål  
🌀 Højde: 85 centimeter
🌀 Bredde: 59,6 centimeter
🌀 Dybde: 63,6 centimeter
🌀 Nettovægt: 56,5 kilo
🌀 Bruttovægt: 61 kilo 

Specifikationer ved Miele TCE530WP 
🔴 Type: Kondenstørretumbler
🔴 Mærke: Miele
🔴 Kapacitet: 8 kilo
🔴 Energiklasse: A+++
🔴 Årligt energiforbrug: 171 kWh/år
🔴 Støjniveau: 66 dB
🔴 Antal programmer: 10
🔴 Mulighed for montering af afløbsslange: Ja 

Udvalgte fordele ved Miele TCE530WP: 
🔵 Høj kapacitet på otte kilo tøj
🔵 Markedets bedste energiklasse A+++
🔵 Med blid Soft Care-tromle
🔵 Eco Dry-teknologi
🔵 Perfect Dry sikrer perfekt tørring


💡 Guide: Se vores video med 4 gode råd til valg af ny tørretumbler 💡


Bosch WTW8758LSN 

Topscorer hos det danske forbrugerråd Tænk 
Kåret til ”Bra Köb” hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön

Bosch WTW8758LSN

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
4.449,00 Kr. 0,00 Kr. 4.449,00 Kr. Læs mere
4.449,00 Kr. 0,00 Kr. 4.449,00 Kr. Læs mere
4.599,00 Kr. 0,00 Kr. 4.599,00 Kr. Læs mere

 

Kondenstørretumbleren Bosch WTW8758LSN har været inkluderet i to forskellige tests udført af ekspertkilder inden for forbruger-branchen, nemlig det danske forbrugerråd Tænk og den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön.

Her er modellen sammen med en række øvrige tørretumblere blevet testet ud fra specifikke parametre, hvorefter der er blevet givet en endelig bedømmelse.

Bosch WTW8758LSN klarer sig rigtig fint i begge tests, og det resulterer i høje placeringer og fine kommentarer.

Maskine med god plads og god energiklasse

Bosch WTW8758LSN vil være et godt valg for den forbruger, der både ønsker en tørretumbler med en høj rummelighed, samt en model der værner om miljøet.

Denne tørretumbler har nemlig en kapacitet på otte kilo tøj, hvilket er en del – det passer til en større familie på 4-5+ medlemmer.

Når det kommer til energiforbrug, så ligger denne model også lavt, og det hjælper både miljø og forbrugerens egen økonomi.

Bosch WTW8758LSN kommer nemlig i en god energiklasse, som hedder A++. Det er markedets næstbedste, og det resulterer i et lavt årligt energiforbrug på 233 kWh.

Mange specialprogrammer – også til allergikeren

Bosch WTW8758LSN kommer med en lang række tørringsprogrammer, som passer til bestemte former for tekstiler. Dermed behandles hver type efter individuelle behov, som giver den mest effektive og skånsomme tørring af tøjet.

Ud over de gængse programmer, som bomuld, finvask og strygelet, findes der blandt andet også specialprogrammer til uld, mix, håndklæder, tæpper, varmt/koldt tidsprogram, sport, dun, silke og skjorter.

Herudover findes der desuden et særligt allergiprogram, som sørger for at fjerne allergi-forurenende partikler, samt et hurtig-program, hvis det skal gå stærkt.

Denne tørretumbler kommer også med funktionen udskudt start, så man kan planlægge sin tørring efter personlige præferencer.

Effektiv og blid tørretumbler

Bosch WTW8758LSN er designet til både at være effektiv og samtidig skånsom mod tøjet. Tørringen foregår ved den såkaldte Active Air-teknologi, som sørger for en jævn varme/lufttilstrømning, der både tørrer tøjet jævnt og passer på det.

Teknologien arbejder også for at holde energiforbruget nede, og Anti Vibrations-teknologien giver en så stille tørring som muligt samt en høj stabilitet.

Også soft-tromlen med Sensitive Dry bidrager til at give en skånsom tørring af tøjet, idet unikke tørringsmønstre og luftforbindelser passer på tøjet.

Bosch WTW8758LSN er som nævnt en kondenstørretumler, og det er muligt at tilkoble en afløbsslange, hvis man ønsker at kunne lede kondensvandet direkte ud i afløbet.

Modellen styres via et moderne touch-display, hvor der findes en god overskuelighed over tørring og muligheder.

Specifikationer ved Bosch WTW8758LSN – mål  
🌀 Højde: 84,2 centimeter
🌀 Bredde: 59,8 centimeter
🌀 Dybde: 63,9 centimeter
🌀 Nettovægt: 56,6 kilo
🌀 Bruttovægt: 57,4 kilo 

Specifikationer ved Bosch WTW8758LSN
🔴 Type: Kondenstørretumbler
🔴 Mærke: Bosch
🔴 Kapacitet: 8 kilo
🔴 Energiklasse: A++
🔴 Årligt energiforbrug: 233 kWh/år
🔴 Støjniveau: 64 dB
🔴 Antal programmer: 15
🔴 Mulighed for montering af afløbsslange: Ja 

Udvalgte fordele ved Bosch WTW8758LSN: 
🔵 8 kilos kapacitet
🔵 Lavt energiforbrug
🔵 Flere specialprogrammer – også allergi-program
🔵 Active Air-teknologi
🔵 Skånsom tørring med Sensitive Dry


Miele TDB220WP 

Topscorer hos det danske forbrugerråd Tænk 
God bedømmelse hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön

Miele TDB220WP Active

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
5.495,00 Kr. 0,00 Kr. 5.495,00 Kr. Læs mere
5.795,00 Kr. 0,00 Kr. 5.795,00 Kr. Læs mere
6.241,00 Kr. 0,00 Kr. 6.241,00 Kr. Læs mere

 

Kondenstørretumbleren Miele TDB220WP er blevet testet af to forskellige ekspertkilder. Her er udelukkende tale om eksperter inden for forbruger-branchen, nemlig det danske forbrugerråd Tænk og den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön.

Begge hold eksperter har testet denne model sammen med en række andre tørretumblere på specifikke parametre, som udgør bedømmelsesgrundlaget.

Eksperterne vurderer, at Miele TDB220WP klarer sig rigtig godt, og derfor modtager modellen høje karakterer.

Energivenligt valg

Miele TDB220WP kommer med en lang række fordele, men en af de mest væsentlige er den høje energivenlighed. Her er nemlig tale om en kondenstørretumbler, der er at finde i energiklassen A++, hvilket er den næsthøjeste på markedet.

Selv om denne model måske koster lidt mere end flere af de konkurrerende modeller, så vil denne med tiden tjene sig selv ind igen, da dens stykpris per tørring er lavere. Energiforbruget ligger nemlig på kun 211 kWh/år, så brugsomkostningerne er lave.

Miele TDB220WP hører desuden til de forholdsvist rummelige tørretumblere på markedet, og det betyder, at denne model kan rumme syv kilo tøj per tørring.

Model med moderne teknologi

Miele TDB220WP er udstyret med moderne teknologi for at gøre tørringen så effektiv som muligt. Det tæller blandt andet Eco Dry-teknologien, som sikrer både kortere tørretid samt et lavt energiforbrug.

Dette gøres, idet Mieles filtersystem arbejder sammen med varmelegemet om at holde sig fri for fnug, som ellers kan sløve effektiviteten ned over tid.

Varmelegemet er desuden vedligeholdelsesfri, hvilket betyder, at dette ikke skal rengøres, og så er det energieffektivt.

Angående fnug, så kommer modellen netop med et intelligent fnug-filter, som selv signalerer til maskinen, hvis det skal renses.

Sien er meget glat i materialet, hvilket fremmer rengøringen, og så sørger maskinen også selv for at rense systemet – separat fra tørringen af vasketøjet, så fnug ikke ender her i stedet.

Model med Soft Care-tromle

En anden af de helt store fordele ved Miele TDB220WP er den skånsomme tørring af vasketøjet. Denne model er nemlig designet med en såkaldt Soft Care-tromle, der passer på tøjet under tørring.

Dette gøres, idet tromlen har en unik overfladestruktur, som fører tøjet længere opad end normalt – det giver en længere ”svæve-tid”, hvor tøjet udsættes mere effektivt for luftstrømmen. Det giver også en mere jævn tørring af tøjet.

Hertil kommer, at tøjet bevæger sig ind i beskyttende luftpuder, som både giver en skånsom behandling af tøjet, og sikrer at tøjet ikke krøller.

Angående tørringen, så kommer Miele TDB220WP med en lang række forskellige tørreprogrammer, som passer til de enkelte tekstiler.

Disse tæller blandt andet bomuld, finvask, skjorter, uld, strygelet, jeans, imprægnering og outdoor. Herudover findes der også et antikrøl-program og et ekstra skåneprogram.

Specifikationer ved Miele TDB220WP – mål 
🌀 Højde: 85 centimeter
🌀 Bredde: 59,6 centimeter
🌀 Dybde: 63,6 centimeter
🌀 Nettovægt: 57,5 kilo
🌀 Bruttovægt: 62 kilo 

Specifikationer ved Miele TDB220WP 
🔴 Type: Kondenstørretumbler
🔴 Mærke: Miele
🔴 Kapacitet: 7 kilo
🔴 Energiklasse: A++
🔴 Årligt energiforbrug: 211 kWh/år
🔴 Støjniveau: 66 dB
🔴 Antal programmer: 10
🔴 Mulighed for montering af afløbsslange: Ja 

Udvalgte fordele ved Miele TDB220WP: 
🔵 Energivenligt valg – model i energiklasse A++
🔵 Fin kapacitet på 7 kilo
🔵 Eco Dry-teknologi
🔵 Specialbehandling af fnug
🔵 Soft Care-tromle


Samsung DV80M5010KW 

God bedømmelse hos det danske forbrugerråd Tænk 
God bedømmelse hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön

Samsung DV80M5010KW

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
5.495,00 Kr. 0,00 Kr. 5.495,00 Kr. Læs mere
5.795,00 Kr. 0,00 Kr. 5.795,00 Kr. Læs mere
6.241,00 Kr. 0,00 Kr. 6.241,00 Kr. Læs mere

 

Kondenstørretumbleren Samsung DV80M5010KW har været inkluderet i to store tests af tørretumblere. Disse er udført af henholdsvis det danske forbrugerråd Tænk samt den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön.

Her er alle modellerne, inklusiv Samsung DV80M5010KW, blevet testet på parametre såsom tørreevner, funktioner og miljø, hvorefter der er blevet givet en endelig bedømmelse.

Eksperterne vurderer her, at denne tørretumbler er meget velfungerende, og derfor modtager modellen to gode bedømmelser.

Stor model til god pris

Samsung DV80M5010KW vil være et godt valg for den forbruger, der er på udkig efter en tørretumbler til en overkommelig pris og med en god rummelighed.

Denne model har nemlig en fornuftig pris, som ligger mod den lave ende, men samtidig findes der også en stor kapacitet – nemlig på otte kilo tøj. Det er en del og passer til en større familie på 4-5+ medlemmer.

Modellen er let at betjene, og dette foregår på fronten, hvor der både findes et display og en drejeknap med tydelige angivelser for type af tørring.

Energivenlig tørretumbler

En anden af Samsung DV80M5010KWs nøgle-specifikationer er energivenlighed. Denne model kommer nemlig i energiklassen A++ på en skala, der går fra D i bunden til A+++ i toppen.

Dermed er her tale om markedets næstbedste energiklasse, og det svarer til et årligt energiforbrug på 235 kWh.

Samsung DV80M5010KW kommer desuden med den smarte udskudt start-funktion, som gør, at man kan indstille maskinen til at køre, når det bedst passer ind i ens skema.

For eksempel kan man programmere modellen til lige at være færdig, når man kommer hjem – så slipper man for eventuelle støjgener, og for at tøjet kan begynde at krølle, hvis det efterlades i tromlen for længe.

Robust model med god teknologi

En af grundene til Samsung DV80M5010KWs lave energiforbrug findes i motorteknologien. Modellen arbejder ud fra den såkaldte Heatpump-teknologi, som kan genanvende varmen, hvilket sparer på strømmen.

Denne teknologi giver også en skånsom behandling af tøjet, og så hjælper den med til at holde maskinen effektiv over lang tid.

Samsung DV80M5010KW er også udstyret med andre teknologier – nemlig Optimal Dry. Optimal Dry-teknologien er et sensor-baseret tørresystem, der både kan måle fugt og temperatur.

Sensorerne justerer hele tiden tørringen til de mest optimale vilkår, og det giver både en kortere tørretid og mindre slitage på tøjet.

Specifikationer ved Samsung DV80M5010KW – mål
🌀 Højde: 85 centimeter
🌀 Bredde: 60 centimeter
🌀 Dybde: 64 centimeter
🌀 Nettovægt: 48 kilo
🌀 Bruttovægt: 50 kilo 

Specifikationer ved Samsung DV80M5010KW 
🔴 Type: Kondenstørretumbler
🔴 Mærke: Samsung
🔴 Kapacitet: 8 kilo
🔴 Energiklasse: A++
🔴 Årligt energiforbrug: 235 kWh/år
🔴 Støjniveau: 65 dB
🔴 Mulighed for montering af afløbsslange: Ja 

Udvalgte fordele ved Samsung DV80M5010KW: 
🔵 God pris
🔵 Rummelig model på 8 kilo
🔵 Markedets næstbedste energiklasse A++
🔵 Mulighed for udskudt start
🔵 Heatpump-teknologi


Gorenje D7564 

God bedømmelse hos det danske forbrugerråd Tænk 
God bedømmelse hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön

Gorenje D7564

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
4.699,00 Kr. 0,00 Kr. 4.699,00 Kr. Læs mere
4.699,00 Kr. 0,00 Kr. 4.699,00 Kr. Læs mere
5.255,00 Kr. 0,00 Kr. 5.255,00 Kr. Læs mere

 

Modellen Gorenje D7564 er blevet testet af 2 forskellige ekspertkilder – her er tale om det danske forbrugerråd Tænk samt den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön.

I disse tests er modellen blevet testet på parametre såsom tørreevner, funktioner, brugervenlighed, energi og håndterbarhed sammen med en række andre modeller for at finde frem til, hvilke der er de bedste.

Gorenje D7564 klarer sig godt i begge tests, og det belønnes med en god bedømmelse fra både Tænk og Råd & Rön.

God størrelse og miljøklasse

Gorenje D7564 har en kapacitet på 7 kilo tøj, hvilket er meget standard for normale tørretumblere, så her er tale om en model, som gør, at man ikke skal tørretumble så ofte for at få alt sit tøj tørt. Gorenje D7564 kommer også i en god energiklasse – nemlig A+ – så selv når man anvender modellen, så slider det ikke meget på miljøet.

For kun at bruge den nødvendige mængde energi er Gorenje D7564 udstyret med sensorstyring, som er sensorer, der hele tiden vurderer, hvor tørt tøjet er blevet, og så justeres tørretiden herefter. På den måde får man både et så lavt energiforbrug som muligt samt en så hurtig tørring som muligt.

Mange programmer

Denne kondenstørretumber vil være et godt valg, hvis man ønsker en kondenstørretumbler, som tilbyder mange forskellige muligheder. Gorenje D7564 har nemlig hele 15 programmer samt personlig indstilling for programmerne, og blandt programmerne findes bomuld, delikat, mix, syntetisk og uld.

Herudover har Gorenje D7564 en Anti-Krøl funktion, som gør, at tøjet ikke bliver krøllet – det er især godt til kjoler og skjorter.

Twin Air

For at sikre mindre krøllet tøj, så er denne model også udstyret med Twin Air, som er en blæser, der går 2 veje, og blæseretningen tilpasses automatisk efter tromlens bevægelser.

Herudover har Gorenje D7564 også udskudt start, så man kan planlægge sin tørretumbling samt mulighed for montering af afløbsslange, så man kan lede kondensvandet direkte ned i afløbet, hvis man ønsker det.

Hvis man anvender kondensbeholderen, så advarer Gorenje D7564 selv om, hvis beholderen er ved at være fuld. Kondensbeholderen kan rumme 4,95 liter.

Specifikationer ved Gorenje D7564 – mål 
🌀 Højde: 85 cm
🌀 Bredde: 60 cm
🌀 Dybde: 60 cm
🌀 Bruttovægt: 54 kilo 

Specifikationer ved Gorenje D7564 – nøgleoplysninger
🔴 Type: Kondenstørretumbler
🔴 Kapacitet: 7 kilo
🔴 Energiklasse: A+
🔴 Kondenseringsevne: A
🔴 Årligt energiforbrug: 229 kWh/år
🔴 Støjniveau: 65 dB
🔴 Antal programmer: 15
🔴 Mulighed for montering af afløbsslange: Ja

Fordele ved Gorenje D7564: 
🔵 God størrelse med kapacitet på 7 kilo
🔵 Miljøvenlig model med energiklasse A+
🔵 Sensorstyring
🔵 15 programmer
🔵 Twin Air og Anti Krøl sikrer mindre krøllet tøj


AEG T8DEM842E 

Gode brugeranmeldelser 
4,6 ud af 5 stjerner hos Whiteaway.com 
4,6 ud af 5 stjerner hos Skousen.dk

AEG T8DEM842E

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
6.099,00 Kr. 0,00 Kr. 6.099,00 Kr. Læs mere
6.099,00 Kr. 0,00 Kr. 6.099,00 Kr. Læs mere
6.499,00 Kr. 0,00 Kr. 6.499,00 Kr. Læs mere

 

Ikke alle gode kondenstørretumblere er blevet inddraget i officielle eksperttests, hvor eksperterne har testet udvalgte modeller på specifikke parametre.

Modellen AEG T8DEM842E er en af de gode kondenstørretumblere, som endnu ikke er blevet testet officielt, men til gengæld er her tale om en klar brugerfavorit, som får rigtig gode anmeldelser af brugerne selv.

Stor model

AEG T8DEM842E vil være et godt valg, hvis man i forvejen har en stor vaskemaskine, for denne model kan rumme 8 kilo tøj, hvilket er en del.

Denne model vil også være fordelagtig for den miljøbevidste forbruger, for denne model er i energiklasse A++, som er markedets næstbedste og dermed en rigtig god klasse.

For at være ekstra miljøvenlig så har AEG T8DEM842E Øko Flow Filter System, som gør tørringen ekstra effektiv, og modellen holder hele tiden øje med både fugtighed, rotationer og temperatur med Absolute Care System, hvilket er forbrugerens garanti for en effektiv men skånsom tørring af tøjet.

Hvis man ønsker det, kan man også justere tørretiden med funktionen Pro Sense, som via sensorer måler fugtigheden i tøjet.

Mange specialprogrammer

Denne kodenstørretumbler fra AEG er skabt til at kunne tørre mange forskellige tekstiler – også de sarte – så man er sikker på, at tøjet ikke tager skade af tørretumblingen. Derfor har AEG T8DEM842E blandt andet specialprogrammerne bomuld, sengetøj, strygelet, blandet bomuld/syntetisk, outdoor, silke, syntetisk, uld, dyner/puder og sportstøj.

Hertil kommer forskellige programmer inden for tørring af både bomuld og syntetiske materialer, hvor man kan vælge, om tekstilerne skal være skabstørre, ekstra tørre eller strygelet, samt udskudt start og Anti Krøl.

AEG T8DEM842E styres via et overskueligt LCD-display, og netop for at højne overskueligheden så findes der en indvendig belysning i tromlen via LED-lys.

Denne model er udstyret med en afløbsslange, som kan monteres, hvis man ønsker, at kondensvandet skal løbe direkte ned i afløbet.

God model til prisen, ifølge brugerne

Brugerne er rigtig begejstrede for AEG T8DEM842E, og det kommer til udtryk i deres anmeldelser af modellen.

Her er en bred enighed om, at denne kondenstørretumbler fra AEG tørrer tøjet rigtig godt, og så bemærkes det flere steder, at modellen holder alt, hvad den lover, og det er et stort plus.

Også prisen nævnes, og her fortæller forbrugerne, at denne model også har en god pris og dermed leverer virkelig høj kvalitet til pengene.

Brugerne kommer desuden ind på, at AEG T8DEM842E ikke larmer særlig meget, og så er modellen let at betjene, og programmerne er gode og brugbare.

Specifikationer ved AEG T8DEM842E – mål 
🌀 Højde: 85 cm
🌀 Bredde: 60 cm
🌀 Dybde: 60 cm
🌀 Bruttovægt: 50,8 kilo

Specifikationer ved AEG T8DEM842E – nøgleoplysninger
🔴 Type: Kondenstørretumbler
🔴 Kapacitet: 8 kilo
🔴 Energiklasse: A++
🔴 Kondenseringsevne: B
🔴 Årligt energiforbrug: 235 kWh/år
🔴 Støjniveau: 66 dB
🔴 Antal programmer: 10 plus ekstrafunktioner
🔴 Mulighed for montering af afløbsslange: Ja

Fordele ved AEG T8DEM842E: 
🔵 Høj kapacitet på 8 kilo
🔵 Miljøvenlig model med energiklasse A++ og Øko Flow Filter System
🔵 Absolute Care System tager skånsom hånd om tøjet
🔵 Justering af tørretid med Pro Sense
🔵 10 specialprogrammer plus ekstrafunktioner


Zanussi ZDH7332PZ

Topscorer hos det danske forbrugerråd Tænk
✅ Topscorer hos det svenske forbrugerråd Råd & Rön

Zanussi ZDH7332PZ

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
3.499,00 Kr. 0,00 Kr. 3.499,00 Kr. Læs mere
3.499,00 Kr. 0,00 Kr. 3.499,00 Kr. Læs mere
3.969,00 Kr. 0,00 Kr. 3.969,00 Kr. Læs mere

 

Det er vigtigt, at en tørretumbler både kan tørre bomuld og syntetiske tekstiler uden at efterlade dem hverken for fugtige eller så varme, at de tager skade af behandlingen. Zanussi ZDH7332PZ er en skånsom og effektiv tørretumbler, som sørger for hurtig tørring af dit tøj.

Maskinen har endda programmet EasyIron+, som gør det nemmere for dig at stryge, da det reducerer krøl og rynker. Tromlen har en kapacitet på 7 kilo, hvilket er nok til, at man også kan tørre større ting som eksempelvis dyner og jakker.

Lavt energiforbrug

Det er ikke til at komme udenom, at en tørretumbler er dyr i drift, men hvis man anskaffer sig en tørretumbler, der har et lavt energiforbrug, kan man spare både miljøet og pengepungen. En tørretumbling koster selv i klasse A omkring 5-6 kroner, hver gang der tumbles, og det anbefales at gå efter en model i klasse A+ eller A++. De skrappe krav til tørretumblerne gør, at der endnu ikke findes ret mange modeller i klasse A+++. Zanussi ZDH7332PZ er at finde i energiklasse A+, og modellen har derfor et relativt lavt energiforbrug.

Tør med kondens

Zanussi ZDH7332PZ er en kondenstørretumbler, som fungerer ved, at en vandbeholder opsamler den kondens, som fugtigheden inde i maskinen skaber ved tørringen af tøjet. Så slipper man for aftræk ud i det fri med hul i muren til at lede fugten væk. Zanussi ZDH7332PZ har en stor vandbeholder på 5,1 liter, og maskinen fortæller selv via displayet, hvornår beholderen er ved at være fuld.

På Zanussi ZDH7332PZ er det også muligt at etablere et afløb via en medfølgende slange. Vælger man at benytte vandbeholderen, så fungerer den også rigtig godt, og det er let at rengøre kondensatoren. Som en smart ekstrafunktion er det muligt at hængsle lågen i begge sider, så man kan udnytte pladsen bedst muligt. Modellen er også at finde i den lavere ende af prisskalaen.

Zanussi ZDH7332PZ måler 85 cm (H), 60 cm (B), 67 cm (D) og vejer 50 kilo.

Udvalgte fordele ved Zanussi ZDH7332PZ:
🔵 God til at tørre alle materialer
🔵 Kun lille fugtighed tilbage i tøjet ved indstillingen ”skabstørt”
🔵 Model i energiklasse A+
🔵 Stor vandbeholder til kondens på 5,1 liter
🔵 Mulighed for tilkobling af slange til afløb


Electrolux EDP2074PDW

”Meget for pengene” hos forbrugerrådet Tænk

Electrolux EDP2074PDW

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
3.399,00 Kr. 0,00 Kr. 3.399,00 Kr. Læs mere
3.399,00 Kr. 0,00 Kr. 3.399,00 Kr. Læs mere
3.399,00 Kr. 0,00 Kr. 3.399,00 Kr. Læs mere

 

Electrolux EDP2074PDW hører til den lidt billigere ende af prisskalaen, og hvis man tager med i betragtning, at denne model koster under det halve af de meget avancerede modeller, så får man meget tørretumbler for pengene. Til trods for, at modellen ikke er blandt de mest avancerede, så har den stadig flere gode funktioner og programmer og der mangler bestemt ikke noget.

Eksempelvis sørger modellen selv for at tilpasse tørretid og energiforbrug til tøjet i maskinen. Den overtørrer derved aldrig dit tøj, men beskytter det.

Mange modeller har svært ved ikke at krølle tøjet under de lange processer inde i tromlen, men Electrolux EDP2074PDW har en antikrøl-fase, som man kan tilvælge for at undgå netop at tøjet krøller.

Hurtig og nem

Kondenssystemet fungerer rigtig fint og sørger for, at langt den meste fugt i tromlen under tørretumblingen ledes ned i vandbeholderen som kondens.

Det er muligt at hængsle lågen i begge sider, og åbningen ind til tromlen er sådan, at det er let at tømme og fylde maskinen. En af Electrolux EDP2074PDWs helt store fordele er dens hurtighed.

Med en hurtig tørretumbler bliver tøjet hurtigere tørt, og på Electrolux EDP2074PDW gælder det både bomuld og syntetiske tekstiler. Både en helt og halvt fyldt tromle klarer hurtigt programmerne, og modellen har en kapacitet på de velkendte 7 kilo bomuld og 3 kilo syntetiske materialer.

Let på alle fronter

Det er let at betjene Electrolux EDP2074PDW med et velfungerende display, der løbende informerer om, hvornår der skal skiftes vandbeholder og rengøre både fnugfilter og mikrofilter. Man kan også følge med i tørringsprocessen på displayet undervejs, hvor der er information om programstatus og resttid. Det er desuden muligt at børnesikre betjeningspanelet samt anvende en memory-funktion, der gemmer det sidste programvalg for hurtigere igangsættelse.

Electrolux EDP2074PDW er også let at håndtere, og modelen vejer kun 37 kilo – det er 15 kilo lettere end mange modeller.

Electrolux EDP2074PDW måler 85,5 cm (H), 59,5 cm (B), 58 cm (D).

Udvalgte fordele ved Electrolux EDP2074PDW:
🔵 Prisvenlig model
🔵 Rigtig god tørretumbler til prisen
🔵 Hurtig til alle tørreprogrammer
🔵 Let at anvende
🔵 Let model


Miele TDA 140 C NDS

Topscorer hos det danske forbrugerråd Tænk
✅ Topscorer hos det svenske forbrugerråd Råd & Rön

miele-tda-140-c-nds

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
6.359,00 Kr. 0,00 Kr. 6.359,00 Kr. Læs mere
6.899,00 Kr. 0,00 Kr. 6.899,00 Kr. Læs mere
7.175,00 Kr. 0,00 Kr. 7.175,00 Kr. Læs mere

 

Miele TDA 140 C NDS har en rigtig god tørreevne og er velegnet til både syntetiske materialer og bomuld. Der kan også vælges programmer til særligt sarte tekstiler såsom uld.

Tørretumblerens særlige skånsomme tromle sørger desuden for minimalt slid på tøjet ligesom den gør det nemmere at stryge tøjet efterfølgende. Tromlen sørger nemlig for, at både fugtigt og tørt vasketøj bliver betydeligt glattere.

Hurtig model

Miele TDA 140 C NDS er også en af de hurtigere modeller af tørretumblere på markedet. Programmerne er også rigtig gode og nøjagtige, og man kan regne med, at de tørrer til den grad, de lover, og at man opnår god ensartetheden i tørringen af tøjet.

Maskinen har en kapacitet på 7 kilo og ud fra mængden af fugt, fastsætter tørretumbleren selv den nødvendige tørretid og du undgår derved overtørring af dit tøj. Mieles særlige SoftCare-tromle sørger desuden for den bedste beskyttelse og minimal slitage på dit tøj.

Let at anvende

Miele TDA 140 C NDS har en rigtig god brugervenlighed og er god til at hjælpe en eventuel ny bruger. Maskinen er nem at håndtere, og selve programvalget fungerer let og overskueligt. Har man ikke den store erfaring med en kondenstørretumbler og er usikker på, hvordan den fungerer, så er der hjælp at hente i den veludførte, medfølgende manual.

Maskinen fortæller selv på displayet, hvornår den 4,2 liter store vandbeholder skal tømmes. Lydniveauet er også i den lave ende, og der er fine tilvalg som antikrøl-fase, kold luft, nedsat temperatur og tilvalg af ekstra tid.

Miele TDA 140 C NDS måler 85 cm (H), 59,5 cm (B), 59 cm (D) og vejer 51 kilo.

Udvalgte fordele ved Miele TDA 140 C NDS:
🔵 God til at få tøjet tilpas tørt
🔵 Effektiv opsamling af kondensvandet
🔵 Hurtig model, der tørrer tøjet hurtigt
🔵 Gode programmer
🔵 Let at håndtere


Hvad er en kondenstørretumbler?

kondenstørretumblerDer skelnes mellem to typer af tørretumblere: Kondenstørretumblere og aftrækstørretumblere. Skousen skriver, at en kondenstørretumbler fungerer ved, at maskinen leder den varme og fugt, der skabes under tørringen, gennem et kondenseringssystem, hvor luften køles ned og fugten samles op i en beholder som kondensvand. Luften sendes tilbage ud i rummet, hvor tørretumbleren befinder sig, hvilket godt kan føre til en stor temperaturstigning.

På nogle maskiner er det muligt at tilkoble en slange til afløbet, så man ikke behøver at bøvle med at skifte vandbeholderen. Slangen medfølger ved køb af nogle kondenstørretumblere, men medfølger slange ikke, så kan man selv købe en som tilbehør.

En vandbeholder til kondensvand bør skiftes efter hver til hver anden tumbling.

En af de klare fordele ved at anskaffe sig en kondenstørretumbler er, at den er let at installere. En kondenstørretumbler kræver ikke aftræk ud til det fri, så den er lettere at få placeret i det valgte rum uden at skulle bore store huller i væggen til aftrækket. En kondenstørretumbler bruger også mindre energi end en traditionel aftrækstørretumbler.

Desuden er det dermed meget lettere at finde en plads til kondenstørretumbleren, da man ikke er bundet af aftrækket. Man kan placere den, hvor man har lyst, og selv mindre lejligheder kan have plads til en kondenstørretumbler. Dog skal man være opmærksom på, at en kondenstørretumbler afgiver høj varme og fugt. Er rummet lille, skal man overveje ventileringsmulighederne, for ved temperaturer på over 35 grader vil tørretumbleren have svært ved at afkøle luften.

For at undgå for meget fugt i rummet ved brug af en kondenstørretumbler skriver Sparenergi, at man bør vælge en model med bedst mulig kondenseringseffektivitet. Man kan se denne effektivitet på EU’s energimærke, som er angivet på en skala fra A til G, hvor A er bedst. En kondenstørretumbler med høj kondenseringseffektivitet vil kunne kondensere omkring 90 procent af det vand og fugt, tøjet afgiver, men Bolius skriver, at de dårligste modeller på området kun opsamler omkring de 70 procent.

Hvis man anskaffer sig en kondenstørretumbler, skal man være opmærksom på, at de ofte er lidt dyrere end aftrækstørretumblere, og desuden er de også lidt dyrere i brug. Man kan dog minimere brugsprisen ved blandt andet at centrifugere tøjet lidt ekstra i vaskemaskinen, således at tøjet er mindre vådt, når det lægges over i tørretumbleren – jo mere tørt tøjet er, jo kortere tid skal tørreprogrammet køre, og det sparer både på energiforbruget og regningen.

Husk også at undgå at overfylde tørretumbleren ved at lægge for meget tøj ind i tromlen. Således udnyttes energien bedst muligt, og tøjet vil krølle mindre. Der skal gerne være godt med luft over det øverste lag tøj i tromlen. Tømmer man fnugfilteret efter hver tumbling, vil tørringsprocessen også forblive optimal.


Kondens eller aftræk?

strygetoejWhiteaway skriver, at aftrækstørretumblerne traditionelt set har været den mest udbredte tørretumblertype, men populariteten er faldende. Det største problem ved en aftrækstørretumbler er, at den kræver en aftrækskanal ud til det fri, og det kan ikke ske uden at lave et hul i muren.

På grund af varmetabet medfører det et højere energiforbrug end kondenstørretumbleren. Da aftrækstørretumbleren længe har været foretrukket, er manges primære grund til at anskaffe sig en aftrækstørretumbler, at der i forvejen er et hul i muren, når man kasserer den gamle. Det hul kan være dyrt at få lukket og isoleret.

Har man kun et lille rum til rådighed til tørretumbleren, så kan det være en fordel at anskaffe en aftrækstørretumbler, da en aftrækstørretumbler ikke varmer rummet op med fugtig luft. Den luft ledes nemlig ud gennem aftrækket modsat kondenstørretumbleren, der sender resterne af fugten ud i rummet. En anden fordel ved en aftrækstørretumbler er, at den faktisk tørrer tøjet en smule hurtigere end en kondenstørretumbler.

På den måde er der fordele og ulemper ved begge typer af tørretumblere.

Ligegyldig hvilken type tørretumbler man vælger, så er det vigtigt at se på energimærket. De bedste tørretumblere på markedet har mærket A++, og kun meget, meget få har A+++ endnu på grund af de meget skrappe krav. Whiteaway skriver, at man kan spare op til 6.400 kroner i løbet af tørretumblerens levetid, hvis man vælger en tørretumbler i energiklasse A++ frem for en model fra energiklasse B.

Husk at have disse tal i mente, når det bliver tid til at købe ny tørretumbler. En model i de bedre energiklasser vil ofte være flere tusinde kroner dyrere end modeller i de laveste klasser, men når man ser på ovenstående tal, vil disse penge hurtigt være tjent ind igen.

Læg også mærke til…

I det ovenstående har vi opvejet fordele og ulemper ved henholdsvis kondenstørretumblere og aftrækstørretumblere, og vi opsummerer kort her er par gode råd, når du køber ny tørretumbler:

– Fordele ved kondenstørretumbler: Den er let at installere, kan placeres stort set overalt og der skal ikke laves et hul i muren til aftræk. Den bruger også mindre energi end en aftrækstørretumbler. Desuden kan kondensvandet genbruges.

– Ulemper ved kondenstørretumbler: Den afgiver meget varme og fugt til omgivelserne, så der skal være god ventilation i rummet. Det tager lidt længere tid at tørre tøj i en kondenstørretumbler end i en aftræksmodel.

– Fordele ved aftrækstørretumbler: Luften ledes ud i det fri via aftrækket, så der kommer ingen fugt i rummet, og tørringsprocessen af tøjet går hurtigt.

– Ulemper ved en aftrækstørretumbler: Den kræver meget energi, og det er nødvendigt at lave et hul i væg og mur.

– Energimærket: Gå altid efter de høje energimærker, og vælg gerne en tørretumbler der er i energiklasse A+, A++ eller derover hvis muligt.

Når du skal til at investere i en ny tørretumbler, så er der yderligere et par ting, du bør holde øje med. Forbrugerrådet Tænk skriver, at du bør være opmærksom på disse parametre:

– Varmepumpe: Mange kondenstørretumblere har en indbygget varmepumpe, og varmepumpen gør, at maskinen bruger mindre energi på at tørre tøjet. Disse modeller er ofte i de højere energiklasser som A og A+, A++ og A+++. Bruger du tørretumbleren ofte, kan det være en god ide at anskaffe sig en model med varmepumpe.

– Tromlen: Tørretumblernes kapacitet er oftest mellem 5 og 9 kilo, og det er vigtigt at kunne udnytte kapaciteten hver gang for at undgå energispild. Kan man derfor fylde tromlen op hver gang, så er det mest energibesparende med en stor tromle. Som tommelfingerregel så gå efter en model der har samme kapacitet som din vaskemaskine. Kan din vaskemaskine rumme maksimum 6 kilo, så er der ingen grund til at vælge en tørretumbler, der for eksempel kan rumme 8 kilo eller derover.

– Brugervenlighed: Vær opmærksom på at købe en model, der passer til dine egne, individuelle behov. Er displayet let at forstå? Er det let at finde rundt i programmerne?

– Fnugfilter: Fnugfilteret skal renses efter hvert brug, så tjek gerne at det er let at rengøre.

– Vandbeholderen: Kondenstørretumblere opsamler kondensvandet i en vandbeholder. Læg mærke til om den er let at skifte, inden du køber modellen. Overvej også om du har brug for en model, der kan tilkoble en slange til et afløb i stedet for at bruge vandbeholderen.


Genbrug vandet fra kondenstørretumbler

Anskaffer man sig en kondenstørretumbler, står man tilbage med en stor mængde kondensvand efter hver tørretumbling. Ofte er der tale om flere liter vand – gerne op til omkring 4 liter. Dette vand er fri for kalk og mineraler, som ikke tages med fra det fordampede vasketøjsvand, men vær opmærksom på at der dog kan være små tøjfibre i, som man bør si fra.

Disse mange liter vand kan man sagtens bruge til andre formål. Whiteaway foreslår følgende:

Rengøring: Det kalkfrie vand er oplagt at bruge til rengøring på for eksempel badeværelset, hvor kalk ofte er et problem. Kondensvandet er kalkfrit, og badeværelset har meget bedre af at blive rengjort i dette vand modsat det kalkholdige vand fra hanen.

kondens vandStrygejernet: Også dampstrygejernet vil have bedre af at undgå kalk i det påfyldte vand, for som andre vanddrevne maskiner bliver strygejernet påvirket af kalken. Ved at bruge kondensvand til dit strygejern slipper du også for den besværlige afkalkningsproces.

Vinduesvask: Kalkrester i vand fra hanen sætter sig ofte som kedelige striber, når man vasker vinduer. Bruger man i stedet kondensvandet, så slipper man for problemet.

Blomster:
Mange sarte blomster som orkideer kan ikke lide for meget kalk i vandingsvandet, så derfor er det oplagt at bruge kondensvandet til at vande blomsterne. Husk dog at få fjernet eventuelle tøjfibre først – brug gerne et almindeligt kaffefilter til at rense vandet med.

Sprinklervæske: Man kan lave sin egen sprinklervæske og erstatte det destillerede vand med kondensvandet. Husk dog også her at filtrere eventuelle tøjfibre fra, for ellers kan de skabe problemer for sprinkleren. 


Sådan får du mest ud af din tørretumbler

Man hører ofte, at tørretumbleren kan være meget hård ved tekstilerne, tørretumbling tager lang tid, tørreresultatet bliver ujævnt, og at man skal være påpasselig med at lægge yndlingstøjet i tørretumbleren. Men hvis man tager nogle forholdsregler, så kan man lettere få det optimale ud af tørretumbleren:

Sådan får du mest ud af din tørretumblerLæs manualen: Det lyder som et råd, der giver sig selv, men ikke alle læser manualen, inden de tager tørretumbleren i brug. Læs den grundigt igennem for at finde ud af alt, hvad modellen kan.

Pas på varmen: Variér temperaturen alt efter hvilket materiale, der tørres i tørretumbleren. Ikke alle tekstiler kan tåle at blive tørret ved høj varme. Varm luft giver det hurtigste tørringsresultat, men varmen kan forårsage, at tøjet krymper eller bliver beskadiget.

Overfyld ikke tørretumbleren: Der skal være plads til, at tøjet kan bevæge sig inde i tromlen, så lad der være plads over tøjet – gerne hvad der svarer til størrelsen på en hånd. Det tager længere tid at få tøjet tørt med en overfyldt tromle, og så bliver det mere krøllet.

Opdel tørringen: Tøj, der ikke vejer det samme, bør tørres i tørretumbleren ad forskellige omgange – for eksempel tunge bomuldshåndklæder og let nattøj hver for sig.

Mindre krøl: Hvis man tager tøjet ud af tørretumbleren, når det stadig er en smule fugtigt og hænger det til tørre og stryger det let med hånden, så bliver tøjet mindre krøllet.

Kend dine tekstiler: De fleste tørretumblere har specialprogrammer til de forskellige typer af materialer, og man kan i dag ofte tørretumble det meste tøj. Læs med nedenfor for en guide til tørretumbling og forskellige tekstiler.


Kan jeg putte alt tøj i tørretumbleren?

Kan jeg putte alt tøj i tørretumbleren?Som nævnt kan langt det meste tøj i dag tåle en tur i tørretumbleren – ikke mindst på grund af, at de moderne maskiner har programmer til langt de fleste tekstil-typer. Men her gennemgår vi alligevel, hvordan de forskellige materialer reagerer på tørretumbleren:

Bomuld: Bomuld er hårdfør og kan derfor tåle meget. Bomuld har også den fordel i forhold til tørretumbleren, at det faktisk bliver dejligt blødt af den høje varme. Dog kan bomuld krympe en smule – derfor kan man med fordel tørre bomuldstøjet ved lidt lavere varme.

Uld: Uld har som regel bedst af også at blive håndvasket (ikke maskinvasket), for det er meget delikat. Mange tørretumblere har et uld-program, men vil man være sikker på, at tøjets fibre ikke tager skade, så tøjets form bliver uformelig eller krymper (uld kan nemlig krympe virkelig meget), så vask det i hånden og tør det derefter liggende fladt på tørrestativet.

Akryl: Tøj, der er fremstillet i akryl, minder en del om tøj, der er fremstillet af uld. Derfor bør man som udgangspunkt ikke lægge akryl i tørretumbleren.

Silke: Silke er endnu et delikat materiale, som kræver en høj grad af påpasselighed. Mange tørretumblere har i dag deciderede silkeprogrammer, men hvis man er meget øm over for silke-blusen, så vask den først i hånden og undgå tørring i tørretumbleren.

Hør: Hør er også et stærkt materiale, og ligesom bomuld kan det godt tåle at komme i tørretumbleren.

Syntetiske materialer: Tøj, der er fremstillet af syntetiske materialer, kan også godt tåle tørring i tørretumbleren. Syntetiske tekstiler kan dog godt få en smule statisk elektricitet under tørringen i tørretumbleren, men det kan for det meste forhindres ved at anvende skyllemiddel under vasken i vaskemaskinen.


Reducér energi-omkostningerne på din tørretumbler

energimaerkningenDe fleste ved godt, at tørretumbling ikke er helt billigt, men man kan selv gøre meget for at reducere omkostningerne. Her guider vi til de væsentligste punkter:

Energiklasse: Gå efter en model, der har en god energiklasse – gerne A+ eller bedre.

Opdel tørringen: Tør tunge og lette materialer for sig – det gør tørringen hurtigere og mere jævn.

Fyld maskinen op: Fyld tørretumbleren helt op, når der skal tørres tøj (dog skal der stadig være luft øverst i tromlen), og lad være med at tørre kun et par stykker tøj ad gangen.

Anvend modellen flere gange i træk: Har man meget vasketøj, så kan det betale sig at vaske og tørre det lige efter hinanden. Anvender man nemlig tørretumbleren flere gange i træk, så er den allerede varm og skal derfor ikke bruge energi på at varme op.

Fyld ikke på undervejs: Læg ikke vådt tøj i maskinen midt under tørretumblingen. Det vil forvirre maskinen og sensorerne og overtørre noget af det i forvejen halvtørre tøj.

Åbn ikke lågen under brug: Hver gang lågen åbnes under brug, slipper der varme ud, og der lægges mere tid til tørringen.

Hold sensoren ren: Rengør fugtsensoren mindst en gang om måneden, for det kan ikke undgås, at der kommer en slags film over sensoren efter længere tids brug.

Fjern lommeuld og fnug: Lommeuld, fnug og støv sløver tørretumbleren ned, så fjern det efter hvert brug.

Placér tørretumbleren et varmt sted: Sæt tørretumbleren i lune omgivelser, hvis det er muligt, for kolde omgivelser forlænger tørringstiden. Sørg dog altid for at ventileringen i rummet er god, for hvis der er fugtigt i rummet, så stiger luftfugtigheden, og så tager tørringsprocessen længere tid.

Effektiv tørring starter i vaskemaskinen: Vådt tøj tager længere tid at tørre i tørretumbleren end fugtigt tøj. Sørg derfor for at centrifugere tøjet meget i vaskemaskinen, så det er så tørt som muligt, inden det kommer i tørretumbleren.

Modeller med sensorer: Moderne tørretumblere har ofte fugtigheds-sensorer, der løbende under tørringen måler tøjets restfugtighed. Invester gerne i en tørretumbler, der har en sensor. Det gør tørringen mere effektiv. Hvis din model ikke har en sensor, så se til tørretumbleren undervejs, så tøjet ikke bliver overtørret, og maskinen bruger mere energi end nødvendigt.

Tør med et tørt håndklæde: Hvis man lægger et i forvejen tørt håndklæde ind til det fugtige tøj under tørringen, så tørrer tøjet hurtigere. Det tørre håndklæde absorberer nemlig en del af fugten under den første del af tørringen, og når varmen kommer, så er alt tøjet allerede en smule mere tørt.

Tør tøjet sammen med bolde: Der findes såkaldte tørre-bolde, som decideret er fremstillet til at fremme tørring af tøj i en tørretumbler. Læg dem ind sammen med det våde tøj, og når tromlen begynder at dreje rundt, så holder boldene tøjet adskilt, hvilket tillader, at luften kan komme ind mellem tøjet. Det giver en bedre luftcirkulation, som igen giver en hurtigere tørring.


Sådan sikrer du, at tørretumbleren forbliver sikker

En tørretumbler er meget praktisk, hvis vejret er dårligt, så tøjet ikke kan blive tørt udendørs, eller hvis man bor i en lejlighed, hvor der ikke er mulighed for at tørre tøjet udendørs.

Men som med alle andre elektroniske apparater bør man tage sig nogle forholdsregler, så man kan være sikker på, at den smarte tørretumbler ikke udgør en fare.  Læg især mærke til følgende:

Lommeuld og støvLommeuld og støv: Lommeuld og støv skal fjernes fra maskinen efter brug, for i værste tilfælde kan de sætte ild til det varme tøj og dermed maskinen. De fleste fjerner støvet fra fronten, hvor det kan ses, men det kan også samle sig bagest i maskinen, så tjek maskinen godt igennem et par gange om måneden. En ren tørretumbler er nemlig en sikker tørretumbler.  

Nedkøling: Tøjet bliver rigtig varmt inde i tørretumbleren, så derfor er det vigtigt, at tørretumbleren er god til at køle sig selv ned igen. Tjek regelmæssigt hvor varm tørretumbleren er – man kan eventuel anskaffe sig en model med en decideret nedkølingsfunktion.

Hold øje med maskinen: Man bør ikke efterlade tørretumbleren alene, når den kører, for der skal ikke mange øjeblikke til for at starte en brand. Selvfølgelig skal man ikke sidde og se på maskinen arbejde, men man bør ikke forlade hjemmet, imens tørringen er i gang. Når man ikke anvender tørretumbleren, kan man med fordel slå den fra på kontakten – så sparer man også energi.

Luft omkring modellen: Forsøg ikke at klemme tørretumbleren ind i et lille rum, hvor der ikke er luft omkring den. En tørretumbler kræver både ventilation og plads for at kunne arbejde optimalt og for ikke at overophede.  

pletter-på-tøjetPas på med pletter: Der kan hurtigt komme pletter på tøjet såsom benzin eller madlavningsolie, og disse væsker er ikke en god kombination med den høje varme i tørretumbleren – de kan nemlig starte ild. Er tøjet kommet i kontakt med antændelige materialer, så bør det vaskes meget grundigt først. 

Ikke alt kan komme i tørretumbleren: Pas også på med hvad du putter i tørretumbleren, for ikke alle ting kan for det første tåle tørretumbling, og så vil nogle ting kunne udgøre en fare. Pas særligt på med våde tæpper og sko.


Må jeg selv installere en kondenstørretumbler

Det kan være meget lettere at anskaffe sig en tørretumbler, som man selv kan installere. Hvis du ønsker selv at installere en kondenstørretumbler, så se med nedenfor:

https://www.youtube.com/watch?v=Fx5p6LWToxs

Kondenstørretumbler test – Disse kilder har vi anvendt:

Abcnyheter.no 🇳🇴
Denne Olso-baserede netavis beskæftiger sig på dagsbasis med nyhedsstof, men har også en fast sektion om forbrugerstof, inklusiv tests af og til. Her er testet 11 forskellige tørretumblere. Læs mere her.

Det danske forbrugerråd Tænk 🇩🇰
Det danske forbrugerråd udfører grundige tests og sammenligninger af dagligdags- og forbrugerprodukter. Her er der tale om en test af 48 tørretumblere i alle prisklasser og fra både kendte og mindre kendte mærker. Eksperterne har især fokuseret på evner inden for tørringsevner, tørretid, energiforbrug, brugervenlighed og funktioner. Du kan læse mere om testen her, men fuld adgang kræver dog abonnement. Det er også muligt at købe sig adgang til enkelte tests alene.

Det svenske forbrugerråd Råd & Rön 🇸🇪
Det svenske forbrugerråd Råd & Rön udfører også tests af forskellige produkter, som forbrugerne anvender i hverdagen. Til denne artikel har vi set nærmere på en test, hvor 70 tørretumblere er blevet gennemtestet med henblik på at vurdere modellernes tørreevner, tidsforbrug, energiforbrug og brugervenlighed. Du kan læse mere om testen her, men fuld adgang kræver dog abonnement. Det er også muligt at købe sig adgang til enkelte tests alene.


Øvrige relevante tests

Hos Forbrugsguiden har vi også udarbejdet en traditionel tørretumbler test, hvor vi ser nærmere på en lang række af de bedst bedømte tørretumblere på markedet i Danmark.

I denne test finder du også prissammenligning af produkterne, så du nemt kan få et overblik over hvilke forhandlere der er billigst på markedet.

En af de producenter som er meget populære i Danmark, når det kommer til valg af tørretumbler er tyske Miele. Derfor har vi også udarbejdet en Miele tørretumbler test, hvor vi går i dybden med de Miele tørretumblere der har vundet forskellige tests rundt om i Europa.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Her kan du skrive en kommentar til artiklen

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse