Ekstern harddisk test 2019 – De bedste eksterne harddiske ifølge eksperterne

1

Backup kan foretages ved brænding af DVD’er eller uploading af data til ”skyen”, men mange foretrækker i dag fortsat den eksterne harddisk, som også kan bruges som midlertidigt lager. I denne artikel sætter vi fokus på de eksterne harddiske, som fås i flere typer og størrelser.

Læs med her, hvis du overvejer indkøb af ekstra lagerkapacitet.

Denne artikel indeholder:
🔸 En oversigt over de bedste og mest testvindende eksterne harddiske på markedet
🔸 Guide: hvad bør du være opmærksom på, når du vælger din eksterne harddisk
🔸 Guide: Din digitale arv – hvad er det og hvad bør du være opmærksom på
🔸 Læs hvordan, du kan sikre dig mod ransomware med en ekstern harddisk
🔸 En oversigt over de kilder, som vi har anvendt til artiklen

Bemærk venligst, at Forbrugsguiden ikke selv tester produkter, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet

Eksterne harddisk test – De 8 bedste modeller ifølge eksperterne

Her følger en gennemgang af de eksterne harddiske, der har fået de bedste karakterer i forskellige anerkendte tests. Lige under produktnavnene i de grønne bokse, finder du en oversigt over hvilke tests de forskellige modeller er blevet bedømt i.

Vi viser dig både testvindere og topscorere fra de forskellige tests, så du får et varieret overblik over de modeller der klarer sig bedst i test.


Verbatim Store ‘n’ Go – lækkert design til lavpris

4,5 ud af 5 stjerner hos Techradar.com
 3,5 ud af 5 stjerner hos Pcmag.com
5 ud af 5 stjerner hos Expertreviews.com

Verbatim Store 'n' Go

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
403,00 Kr. 0,00 Kr. 403,00 Kr. Læs mere
435,00 Kr. 0,00 Kr. 435,00 Kr. Læs mere
516,00 Kr. 0,00 Kr. 516,00 Kr. Læs mere
849,00 Kr. 0,00 Kr. 849,00 Kr. Læs mere

 

Verbatim Store ‘n’ Go er lille og praktisk

Med beskedne dimensioner på blot 15 x 80 x 121 millimeter og en vægt på bare 150 gram er Verbatim Store ‘n’ Go ”et fantastisk transportabelt lager” vurderer Ekspert Reviews, og giver den lille eksterne harddisk 5 stjerner ud af 5 mulige.

Kapaciteten er på 1 TB og modellen udmærker sig ved at kunne fås i mange forskellige farver. Det er forfriskende i et marked, hvor de fleste eksterne harddiske er ret kedelige at se på.

Klassiske komponenter holder prisen i bund

Indmaden i Verbatim Store ‘n’ Go baserer sig på er en standarddisk fra Samsung (HN-M500MBB). Det er en velgennemprøvet mærkevare, som har været på markedet et stykke tid, og derfor giver et rigtig godt forhold mellem pris, kvalitet og ydelse.

Omdrejningstallet på 5400/minut giver en moderat datahastighed, som dog er uden flaskehalse takket være USB3-interfacet. Alt i alt rigtig god ydelse til prisen.

Bundlet med Nero Essentials

Verbatim Store ‘n’ Go er bundlet med Nero BackItUp & Burn Essentials, som er et stykke software med mange anvendelsesmuligheder. Her kan du blandt andet foretage backup, både som totalbackup eller automatisk løbende backup, hvor du selv bestemmer frekvensen og hvilke filer, der skal sikres.

Softwaren kan også assistere med brænding af DVD’er, hvis du foretrækker mere permanente kopier af dine vigtigste data.

Vigtige parametre for Verbatim Store ‘n’ Go:
🔵 Dimensioner: 15 x 80 x 121 millimeter; Vægt: 150 gram
🔵 Fås i forskellige farver
🔵 Bestykket med originalt Samsung-drev, 5400 RPM
🔵 Bundlet med Nero BackItUp & Burn Essentials


Buffalo DriveStation – lynhurtig med RAM-cache

 4,5 ud af 5 stjerner hos Techradar.com
4,5 ud af 5 stjerner hos Laptopmag.com
4 ud af 5 stjerner hos Macworld.com
✅ 4 ud af 5 stjerner hos Pcmag.com

Buffalo DriveStation

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
1.156,00 Kr. 0,00 Kr. 1.156,00 Kr. Læs mere
1.349,00 Kr. 0,00 Kr. 1.349,00 Kr. Læs mere
1.385,00 Kr. 0,00 Kr. 1.385,00 Kr. Læs mere

 

Masser af plads til selv krævende brugere

Buffalo DriveStation scorer højt i alle de test, vi har fundet, og Laptop Mag vurderer ligefrem, at der er tale om et reelt ”røverkøb for multimedie-hamstrere og grafiske kunstnere”. Med en diskplads på enten 2 TB eller 3 TB kan der lagres uanede mængder af billeder, grafik, video og data i det hele taget, uden at det behøver koste alverden.

Drevet er kompatibelt med både pc og MAC, og installerer sig selv på sekunder, når du tilslutter det til computeren.

RAM-cache øger hastigheden betragteligt

Buffalo DriveStation er baseret på traditionelle mekaniske diske, men er konstrueret som en form for hybrid med 1 GB DDR3-RAM cache, som sikrer hurtige opstartstider og lynhurtig læsning og skrivning. På den måde får du mulighed for at komme i nærheden af SSD-hastighederne, men til almindelig diskpris.

Masser af funktionalitet med Buffalo DriveStation

Ud over at være almindeligt lagermedie byder Buffalo DriveStation også på en lang række indbyggede funktioner. Eksempelvis kan den sættes op, så en del af computerens hukommelse også bruges til diskfunktionaliteten med yderligere hastighedsforøgelser til følge.

Der er også indbyggede back up-faciliteter, krypteringsmuligheder og mulighed for at justere på ydeevne kontra strømforbrug.

Vigtige parametre for Buffalo DriveStation:
🔵 Fuldt kompatibel med både pc og MAC
🔵 2 TB og 3 TB diskplads med ekstra RAM-cache
🔵 Høj datahastighed til prisen
🔵 Mulighed for bl.a. back up og kryptering


Seagate Backup Plus – meget lagerplads til prisen

4 ud af 5 stjerner hos Pcmag.com
8.4 ud af 10 point hos Cnet.com
82 ud af 100 point hos Pcstats.com
✅ 5 ud af 5 stjerner hos Expertreviews.com

Seagate Backup Plus

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
566,00 Kr. 0,00 Kr. 566,00 Kr. Læs mere
642,00 Kr. 0,00 Kr. 642,00 Kr. Læs mere

 

Meget lagerplads for pengene

Ekspert Reviews vurderer, at du med Seagate Backup Plus gør ”et fantastisk køb”, og giver uden tøven topkarakter til denne model. En af årsagerne er den meget lave pris pr. MB. Den testede model er udstyret med hele 3 TB datakapacitet, hvilket er mere end rigeligt til langt de fleste almindelige brugere.

Seagate Backup Plus er udstyret med traditionelle mekaniske diske, og det er en af hemmelighederne bag den lave pris. Derfor vejer denne eksterne harddisk også lidt over et kilo. Så den egner sig bedst til en permanent placering på skrivebordet.

Høje omdrejningshastigheder øger transmissionshastigheden

Seagate Backup Plus placerer sig hastighedsmæssigt i den bedste ende af skalaen for traditionelle lagermedier, fordi lagerdiskene roterer med 7200 omdrejninger pr. minut i modsætning til standarden på 5400.

Ekspert Reviews vurderer da også, at datahastigheden er ”blandt de hurtigste, vi har set fra mekaniske harddiske”. Hastigheden har dog ikke den store indflydelse på strømforbruget, som blot er på 9 Watt ved fuld aktivitet. Driftsstrømmen hentes fra en ekstern strømforsyning, som naturligvis følger med.

Bundled Software suite øger værdien

Seagate Backup Plus er et godt køb i sig selv, men anmelderne er også begejstrede for den bundlede software, som blandt andet er designet til at fungere optimalt med de sociale medier som eksempelvis Facebook, Flickr og Youtube. Det er eksempelvis legende let at uploade billeder og videoer direkte fra Windows.

Også på interface-siden er Seagate Backup Plus fleksibel, idet den både understøtter USB3, Thunderbolt og FireWire 800, og desuden er forberedt for eventuelle nye interfacetyper, der måtte dukke op i fremtiden.

Vigtige parametres for Seagate Backup Plus:
🔵 Stor lagerkapacitet til attraktiv pris
🔵 Hurtige diske med 7200 RPM
🔵 Bundlet med smart software
🔵 Fleksibel og fremtidssikret interface


Samsung Portable SSD T5 500GB USB 3.1 

4.5 ud af 5 stjerner hos Techadvisor.co.uk
4.5 ud af 5 stjerner hos Techradar.com

Samsung Portable SSD T5 500GB USB 3.1

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
707,00 Kr. 0,00 Kr. 707,00 Kr. Læs mere
752,00 Kr. 0,00 Kr. 752,00 Kr. Læs mere
881,00 Kr. 0,00 Kr. 881,00 Kr. Læs mere
1.790,00 Kr. 0,00 Kr. 1.790,00 Kr. Læs mere

 

Lynhurtig overførselshastighed og stødsikker 

At have et mobilt lager, der fungerer ved en høj hastighed er altafgørende for alle, der har brug for at gemme data eller store filer nemt og hurtigt.

Ankomsten af USB 3,0 teknologi har gjort det muligt for eksterne enheder at operere med hurtige hastigheder. Samsung Portable SSD T5 500GB USB 3.1 er hurtigere end konventionelle harddiske, mindre modtagelig for stødskader og bruger mindre strøm.

Techadvisor.co.uk beskriver derfor Samsung T5 som værende et perfekt bevis for dette, da den leverer alle disse ting i en enkelt enhed.

Lille og kompakt med flot og elegant design 

Denne model måler 74 x 57 x 10.5 mm og vejer 51 g. Ifølge Techradar.com er den derfor lille nok til at blive puttet i en bukselomme uden problemer. Modellen er udelukkende fremstillet af metal.

Den er ikke meget forskellig fra T3-modellen bortset fra, at denne ikke har to forskellige farver. At vælge et metallisk chassismateriale sikrer, at enheden indeni forbliver afkølet og øger den samlede robusthed af enheden på samme tid, mener Techradar.com, hvilket bakkes op af Techadvisor.co.uk.

Techadvisor.co.uk bemærker især den lille velcrostop ved kablerne, som en detalje de er særligt begejstrede for.

Med krypteringssoftware og nem tilslutning 

Der er mulighed for at tilslutte T5 til forskellige enheder fra din Mac, computer, smartphone eller noget helt fjerde. Du skal ikke investere i andre adaptere, da det medfølgende USB Type-C til C kabel og USB Type-C til A kabel sørger for en nem og hurtig tilslutning.

Som standard indeholder denne model en krypteringssoftware, som følger med i prisen. Denne software kan nemt installeres på en computer. Krypteringssoftwaren sikrer, at andre ikke kan få adgang til dine data, hvis de får fat i din eksterne harddisk.

Vigtige parametre forSamsung Portable SSD T5 500GB USB 3.1:
🔵 Kompakt, let og lille
🔵 Lynhurtig overførsel med SSD-teknologi
🔵 Inkluderet krypteringssoftware
🔵 Flot og elegant design
🔵 Nem og hurtig tilslutning


Seagate Backup Plus Ultra Slim 2TB USB 3.0

4 ud af 5 stjerner Techadvisor.co.uk 
4 ud af 5 stjerner hos PCmag.com

Seagate Backup Plus Ultra Slim 2TB USB 3.0

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
655,00 Kr. 0,00 Kr. 655,00 Kr. Læs mere
878,00 Kr. 0,00 Kr. 878,00 Kr. Læs mere

 

Seagate Backup Plus Ultra Slim lever op til sit navn 

Bærbare harddiske tilbyder en stor opbevaringskapacitet til en lav pris, men er ofte store at bære rundt på, hvorfor de ikke er særligt fleksible. Seagate Backup Plus Ultra Slim er dog tro mod sit navn med en tykkelse på kun 9,6 mm, hvorfor den nemt kan tages med rundt i lommen eller tasken.

Denne eksterne harddisk har 2 terabite, altså 2000 GB. Som Techadvisor.co.uk beskriver det, er denne model lige så lille som de fleste smartphones på markedet. Drevet kan købes til en overkommelig pris med 4p pr. GB og tilbyder rigeligt med lagerplads. Modellen kan købes i farverne: guld og platin.

Især PCmag.com er vilde med enhedens “skarpe og super kompakte” design.

Simpel backupsoftware 

Den medfølgende software, Seagate Dashboard, gør dig i stand til at lave en almindelig computerbackup. Dog giver denne software dig også mulighed for at lave en direkte backup til din mobil samt dele dit indhold direkte på sociale medier. Der er også mulighed for at tilføje Cloud Storage med drevet.

Ifølge Techadvisor.co.uk er det også muligt at benytte sig af Dropbox eller Google Drev til sikkerhedskopiering af sine filer. Alle dine filer, billeder og videoer kan derfor nemt sikkerhedskopieres fra computeren ved hjælp af den medfølgende software.

USB 3.0-interface og masser af lagerplads 

Seagate Backup Plus Ultra Slim 2TB USB 3.0 er et godt køb, men anmelderne er også begejstrede for den rigelige mængde af lagerplads, der blandt andet kan opbevare alle dine filer, videoer og billeder.

I forhold til dens størrelse er anmelderne enige om, at dens overførselshastighed er hurtig, men den kunne, ifølge Techadvisor.co.uk godt være en smule hurtigere. På plussiden er anmelderne enige om, at enheden er tilsluttet en USB 3.0 interface. 

Vigtige parametre for Seagate Backup Plus Ultra Slim 2TB USB 3.0:
🔵 Kompakt, let og lille
🔵 Overkommelig pris
🔵 Inkluderet backupsoftware
🔵 Masser af lagerplads
🔵 USB 3.0 interface


LaCie Porsche Design Mobile Drive 4TB USB 3.1

4 ud af 5 stjerner hos PCmag.com 
4 ud af 5 stjerner hos PCWorld.com 

LaCie Porsche Design Mobile Drive 4TB USB 3.1

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
1.225,00 Kr. 0,00 Kr. 1.225,00 Kr. Læs mere

 

Medfølgende sikkerhedssoftware og NTFS-formateret 

Det mobile drev er formateret til NTFS og er kompatibel med computere, der bruger Windows 7, Windows 8 eller Windows 10. Den kan også omformateres til brug på Mac-computere, der kører OS X 10,5 eller nyere, hvis der er behov for dette.

Når det kommer til sikkerhed, kommer denne model med en software kaldet LaCie Private-Public, der aktiverer 256-bit AES kryptering. Der medfølger også en LaCie Backup Assistant software samt en Eco-mode, der hjælper med energibesparelse.

Denne eksterne harddisk har rigtig meget plads. Nemlig 4 terabite, altså 4000 GB.

Hurtige overførselshastigheder 

Når det kommer til overførselshastighederne, så er begge anmeldere begejstrede. De er enige om, at denne enhed leverer med hensyn til hastigheden.

Eksperterne fra PCmag.com afprøvede enheden, der viste, at enheden kunne kopiere en 1,22 GB mappe på mindre end et sekund via USB-C samt i 11 sekunder via USB 3.0. PCWorld.com er enige i denne betragtning, da de siger, at enheden ”levede op til forventningerne, når det kom til hastigheden af store filoverførsler”.

Elegant design med Porsche Design 

LaCie Porsche Design Mobile Drive 4TB USB 3.1 er ensmukt udformet ekstern harddisk. Denne model har et design i aluminium med hvad anmelderne kalder for et ”sandblæst finish”. Selve toppen af enheden har Porsche Designs’ branding i midten.

Siderne på drevet har afrundede hjørner med facetkanter. LaCies branding kan også ses i et af hjørnerne, hvor en af siderne har USB-C interface samt et lys, der angiver, når enheden er i brug.

Bunden indeholder produktoplysninger såsom serie- og modelnummer. Begge anmeldere er enige om, at dette er en model, som du skal have fingrene i, hvis du ønsker en ekstern harddisk i et smukt og elegant design. De ser ikke særligt mange eksterne harddiske med sådan et elegant udseende, hvor anmelderne mener, at det er et oplagt valg til dig, der fokuserer meget på udseendet af din eksterne harddisk.

Vigtige parametre for LaCie Porsche Design Mobile Drive 4TB USB 3.1:
🔵 Smukt og elegant design
🔵 Hurtige overførselshastigheder
🔵 Inkluderet sikkerhedssoftware
🔵 NTFS-formateret
🔵 USB-C interface


SanDisk Extreme 500 Portable SSD – unik udformning

4 ud af 5 stjerner hos Pcmag.com
4 ud af 5 stjerner hos Techadvisor.co.uk

SanDisk Extreme 500 Portable SSD

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
1.280,00 Kr. 0,00 Kr. 1.280,00 Kr. Læs mere

 

Letvægtsdisk med spændende og praktisk design

Der er tænkt nyt i alle detaljer, når det kommer til SanDisk Extreme 500 Portable SSD. Det første man bemærker, er nok den fjerlette vægt og det meget tynde design. ”Så let, at man skulle tro det var et stykke legetøj”, vurderer Techadvisor.

Også udformningen er utraditionel, idet disken er udformet som et kvadrat med tilslutning i det ene hjørne. SanDisk Extreme 500 Portable SSD er desuden udført med et lille øje, så du kan fastgøre den til eksempelvis en nøglesnor.

SanDisk Extreme 500 Portable SSD er lynhurtig

SanDisk Extreme 500 Portable SSD - ledningSom produktnavnet også indikerer, er der anvendt SSD-teknologi eller flashmemory i stedet for traditionelle roterende diske, og det er naturligvis hemmeligheden bag den lave vægt. SSD-teknologi er også lynhurtig og meget stød-resistent.

De mange fordele smitter naturligvis af på prisen, men vælger du en model med moderat kapacitet, kan du med SanDisk Extreme 500 Portable SSD få en overlegen ekstern harddisk til rimelig pris. ”Et solidt valg”, vurderer Techadvisor, der uden tøven giver disken 4 stjerner ud af 5 mulige.

Leveres med kabel og krypteringssoftware

Sandisk har valgt at bundle Extreme 500 Portable SSD med krypteringssoftware, som kan installeres på computeren, og dermed forhindre, at andre har adgang til de data, du gemmer på disken.

Der medfølger også et USB-kabel. Bemærk dog, at kablet er med standard USB-stik, som passer til almindelige computere. Hvis du vil koble harddisken op til en smartphone eller en nyere computer med USB-C stik, får du brug for et kabel med micro-USB, som dog i dag kan købes billigt overalt. Harddisken fås med 120GB, 240GB, 250GB, 480GB, 500GB og 1TB.

Vigtige parametres for SanDisk Extreme 500 Portable SSD:
🔵 Spændende kvadratisk design
🔵 Letvægtsdisk i meget tynd udformning
🔵 Hurtig flash-teknologi (SSD)
🔵 Bundlet med krypteringssoftware og kabel

Nedenfor kan du se en kort præsentation af SanDisk Extreme 500 Portable SSD: 

https://www.youtube.com/watch?v=0_c-mreYqdk

Buffalo MiniStation Extreme 2TB USB 3.0

7.8 ud af 10 stjerner hos Cnet.com 
4 ud af 5 stjerner Hos PCmag.com

Buffalo MiniStation Extreme 2TB USB 3.0

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
1.151,00 Kr. 0,00 Kr. 1.151,00 Kr. Læs mere
1.390,00 Kr. 0,00 Kr. 1.390,00 Kr. Læs mere

 

Robust og stødsikker ekstern harddisk der er vand- og støvafvisende 

MiniStation Extreme er en robust og sikker lager og backup-enhed med 2 terabit, altså 2000 GB. Den er udstyret med et unikt USB-kabel, hardwarekryptering og NFC-teknologi. Denne model er større end andre modeller på markedet, men til gengæld er eksperterne enige om, at den er godt beskyttet, hvorfor størrelsen ikke er af betydning. Den er nemlig stødbeskyttende og kan derfor klare fald fra op til 1,2 meter uden at blive ødelagt.

Derudover forklarer eksperterne fra Cnet.com i deres test, at den også kan klare dråber fra op til 1,2 meters højde. Dette er i overensstemmelse med IPX3-standarder for vandtæthed, hvilket betyder at denne eksterne harddisk kan klare en smule vand.

MiniStation Extreme har et integrereret USB-kabel, der er permanent knyttet til drevet. Dette er PCmag.com begejstrede for, da kablet blot rulles rundt omkring drevkanten i en rille, der gemmer det pænt væk, når enheden ikke er i brug.

NFC-teknologi og hardwarekryptering 

Automatisk 256-bit AES Full Data Encryption (FDE) beskytter dine data mod uautoriseret adgang. Hvis du nogensinde taber eller mister din MiniStation Extreme, vil alle data være utilgængelige for alle udover ejeren.

Ved brug af denne funktion skal du vælge en adgangskode, som du skal bruge hver gang, du tilslutter drevet til din computer.

Dog giver drevets NFC-teknologi brugere mulighed for nemt at oplåse filerne på deres MiniStation Extreme ved hjælp af det medfølgende smart card uden at skulle huske en adgangskode. Det beskytter også værdifulde data fra at blive åbnet i tilfælde af tyveri eller tab af harddisken.

Hvad bliver beskrevet som en ofte ”kedelig proces”, bliver ifølge eksperterne fra Cnet.com gjort nemt og behageligt i dette tilfælde.

Nem og hurtig sikkerhedskopiering

Hvis du investerer i MiniStation Extreme, har du mulighed for at planlægge regelmæssige sikkerhedskopier til din computer med Buffalo Backup Utility eller med Time Machine, hvis du ejer en Mac. Med denne funktion er der mulighed for at beskytte alle dine data helt ned til den sidste byte.  

Vigtige parametre forBuffalo MiniStation Extreme 2TB USB 3.0:
🔵 Stødbeskyttende
🔵 Støv- og vandtæt
🔵 NFC-teknologi der beskytter data
🔵 Integreret USB-kabel til nem og bekvem tilslutning
🔵 Hurtig sikkerhedskopiering


Gode råd, når du skal vælge ekstern harddisk

Mulighederne er mange, når der skal vælges ekstern harddisk, og det kan måske være en smule uoverskueligt. Hvis du tager udgangspunkt i de produkter, vi har listet her i artiklen, går du ikke helt galt i byen, men der er stadig en del forskellige eksterne harddiske at vælge mellem. Hvis du er i tvivl, kan du læse med her.

harddisk-Data-BackupFørst og fremmest skal du have afdækket dit behov og din brugssituationen. Hvis du forventer at bruge den eksterne harddisk i det daglige som arbejdsdisk, er det klart, at hastigheden bliver en vigtig parameter. Her kan du med fordel se nærmere på eksterne harddiske af SSD-typen. De er markant hurtigere end traditionelle diske, og skal du flytte store filer ofte, kan det virkelig spare tid.

Desværre er SSD-teknologien stadig væsentlig dyrere end traditionelle diske, så her må du overveje behovet kontra budgettet. Du kan eventuelt vælge en SSD-disk med lidt mindre kapacitet end du ellers ville have valgt. Det gør nemlig prisen mere overkommelig.

Fordelen ved SSD-diske er desuden, at de er meget lette, da indmaden kun består af computerchips. Det gør også denne type diske mere resistente overfor stød og slag. Så er din hverdag ”turbulent” og eget omkringfarende, kan det også være et argument for SSD-disken.

Billigere med traditionelle diske til ren backup

Skal du på den anden side kun bruge den eksterne harddisk til backup af vigtige data fra tid til anden, får du mest kapacitet for pengene ved at vælge en traditionel disktype. De fås i både bærbare og stationære modeller. Så valget afhænger lidt af dine behov. Du får mest opbevaringskapacitet ved køb af store stationære eksterne harddiske, men de egner sig ikke til at have med i tasken.

De fleste tilslutter den eksterne harddisk via almindelig USB-forbindelse, og det er standard for alle eksterne diske. Men hvis hastigheden er vigtig, skal du være opmærksom på alternative protokoller som eksempelvis FireWire, Thunderbolt eller eSATA, som understøttes af nogle computere. Har du mulighed for at udnytte disse protokoller, kan du overveje køb af en ekstern harddisk, som understøtter dette.

Hvor stor en disk skal du købe?

Det kan være fristende at købe en meget større ekstern harddisk, end der aktuelt er behov for ud fra devisen om, at behovet måske kan opstå i fremtiden. Det er som udgangspunkt et fornuftigt ræsonnement, men netop computerhardware er konstant i rivende udvikling. Så her er det sjældent en god ide at se alt for langt ud i fremtiden.

Priserne falder konstant, mens standardkapaciteten stiger år for år. Hvis du et par år ude i fremtiden får større lagringsbehov, vil det sandsynligvis være billigere at købe nyt til den tid. På den anden side bør du naturligvis sørge for, at det aktuelle behov er dækket ind så godt og vel. Som med så meget andet, er der ”mængderabat” på lagerkapacitet, hvis du køber større ind. Så det koster sjældent alverden at være fornuftigt dækket ind i forhold til dit nuværende behov.

Der er en del andre overvejelser, du også kan gøre dig før indkøb, men pladsen er ikke til at dække det hele her. Læs eventuelt denne udmærkede artikel fra Alt om Data, som giver flere tips og tricks til valg af harddisk-type og -størrelse.

Slet dataSlet dine data, før du kasserer harddisken

Teknologien er som allerede nævnt konstant i rivende udvikling. Så levetiden for computerhardware er som regel kun ganske få år. Nye, bedre og billigere produkter kommer på markedet hele tiden, og kravene til ydelse stiger år for år. Ofte kan det ikke betale sig at reparere og opgradere eksisterende hardware, og hvert år kasseres der derfor store mængder computere og harddiske.

Står du i en situation, hvor du skal skifte din gamle hardware ud, skal du være opmærksom på, at dine data følger med på lossepladsen, hvis du ikke aktivt garderer dig. Data fra både indbyggede og eksterne harddiske kan ofte genskabes, selv om du måske har slettet alle filerne og smidt dem i den elektroniske ”papirkurv”.

Det er selvfølgelig ikke et problem i praksis, hvis der udelukkende er tale om computerspil og ufølsomme data. Men har du personlige filer, kan det være en god ide at sikre, at de ikke falder i de forkerte hænder. Problemstillingen kan også opstå, hvis du vælger at returnere et købt produkt til butikken, eller sælger din brugte hardware til tredjemand.

Den bedste løsning er ikke en fuldstændig formatering af harddisken, heller ikke selv om du gentager formateringen en eller flere gange. For selv om det reducerer muligheden for at genskabe data markant, er de først slettet fuldstændigt og helt endegyldigt, hvis du bruger et program, der skriver noget i samtlige lagerenheder på harddisken.

Det er dog kun, hvis du påtænker at smide disken på lossepladsen eller skal levere den tilbage til forhandleren, at du behøver gå så drastisk til værks. Skal disken bruges af et andet familiemedlem eller gives væk til nogen du kender, vil det som regel være nok at formatere den igen en eller flere gangen. Det er forholdsvis ukompliceret at formatere en ekstern harddisk, og det kan gøres direkte fra operativsystemet på computeren. Det tager dog lidt tid, men du kan eventuelt lade computeren arbejde om natten, så det ikke går ud over din egen tid og effektivitet.

Forbrugermagasinet Tænk har i øvrigt skrevet en artikel om sletning af følsomme data, og den kan du eventuelt også tage et kig på, hvis du er usikker på fremgangsmåden.


Har du overvejet din ”digitale arv”?

Før eller siden skal vi alle forlade den fysiske verden. I ”gamle dage” efterlod vi os måske en fysisk arv af en vis værdi, samt måske nogle papirfotos og andre minder af affektionsværdi. I den digitale tidsalder er tingene imidlertid lidt mere komplicerede. Vi efterlader nemlig langt flere aftryk i form af digitale data, og det kan være en overvejelse værd. Der kan måske være ting, du ønsker at holde for dig selv, og der kan også være digitale data i form af billeder, videoer og dokumenter, som du ønsker skal tilfalde dine efterladte.

Ofte vil dine data være passwordbeskyttede, og har du ikke efterladt et ”testamente” med passwords og andre vitale instruktioner, vil dine data være tabt for de efterladte. I denne situation kan den eksterne harddisk være en god og nem løsning på problematikken. Her kan du lagre alle de digitale værdier, som du gerne vil give videre. Sørg for, at disse data ikke er passwordbeskyttede, så de problemfrit kan tilgås af de efterladte.

Også i cyberspace kan der ligge mange data, som enten skal slettes eller håndteres af de efterladte. De fleste online-tjenester giver mulighed for, at man kan give pårørende adgang til data, men det er selvsagt noget, der skal ske på forhånd. Læs eventuelt mere om håndtering af den digitale arv i denne artikel hos Kristeligt Dagblad.

Digital arv


Husk den løbende backup

De fleste af os har før eller siden oplevet tab af vigtige data, og det er en fare, som gradvist vokser i takt med, at en stadig større del af vores data lagres elektronisk. Det er ikke mange år siden, at cd’en eller dvd’en var det foretrukne lagermedie til backup af data, men sådan er det ikke i dag.

Dels har disse lagermedier slet ikke kapacitet nok til nutidens filstørrelser og behov, og dels har det også vist sig, at sådanne diske er fysisk skrøbelige og ikke sikre til lagring ud over ganske få år. I dag vælger en del at lagre vigtige informationer i ”skyen”, dvs. på eksterne servere via internettet, og det er for så vidt også en udmærket og sikker løsning. Problemet er dog, at dataoverførsel som regel går meget langsom, og ikke mindst, at et sådant lager koster penge – løbende.

Her er den eksterne harddisk et godt bud på en både sikker, nem, hurtig og billig oplagringsplads. Uanset hvilken løsning du vælger, at nøgleordet ”redundans” – eller oplagring af de samme data flere steder. Der findes nemlig intet lagermedie, der er 100 % sikkert, men hvis du har dine data flere steder, er det altid muligt at genskabe dem, hvis den ene lagerplads skulle svigte.

Heldigvis er computerens styresystem forberedt for backup, og det er forholdsvis let at sikre sig. Det kan du læse meget mere om i denne artikel fra Alt om Data, hvor de forskellige muligheder er behandlet mere detaljeret. Samme magasin har også en glimrende guide om sikkerhedskopiering fra pc, hvor fremgangsmåden er beskrevet trin for trin.


Eksterne harddiske sikrer dig effektivt mod ransomware

ransomware dataEn af tidens værste trusler mod dine data, er den såkaldte ransomware. Det er et ondsindet program, som installerer sig på samme måde som en computervirus. Efter installationen krypterer programmet alle dine data på computeren og afkræver dig en løsesum, før du får dem igen.

Her kan det være en god ide at gemme en sikkerhedskopi af alle dine data på en ekstern harddisk med jævne mellemrum og så tage disken ud af USB-stikket igen og lægge den væk.

Derved er der ikke fysisk forbindelse mellem disken og din computer. Så hvis du får computeren krypteret af ransomware og bliver afkrævet en løsesum, bliver din sikkerhedskopi på den eksterne harddisk ikke ramt. Det sker til gengæld oftest med den sikkerhedskop, du måske har liggende på OneDrive eller Dropbox i skyen, fordi disse tjenester synkroniserer data automatisk.

Så hvis du har foretaget en komplet sikkerhedskopiering af alle vigtige data, billeder og dokumenter til din eksterne harddisk for nylig, kan du bare geninstallere computeren og slippe af med ransomwaren uden at betale. Efter geninstallationen kan du tilslutte den eksterne harddisk og genindlæse din sikkerhedskopi, mens du gælder dig over de penge, du sparede dig selv for at betale i løsesum.


Ekstern harddisk test – Disse kilder har vi gennemgåettestkilder

I artiklen har vi taget udgangspunkt i uvildige kilder og tests og har fundet de produkter, som klarer sig bedst. Vi går ikke i dybden med de enkelte produkter her i artiklen, men hvis du vil have alle detaljerne med, kan du benytte kildelisten herunder, hvor vi også linker til de enkelte tests og omtaler.

Altomdata.dk 🇩🇰
Magasinet Alt om Data har kunnet købes i landets kiosker i over 30 år. Så det behøver nok ikke nærmere præsentation. En del af indholdet publiceres også gratis på hjemmesiden, og her fandt vi blandt andet en test af Samsung Portable SSD T3. Læs hele testen her.

PC World 🇺🇸
PC World er en del af IDG-koncernen, som driver en række magasiner med fokus på teknologi og elektronik. Magasinet PC World beskæftiger sig primært med soft- og hardware-relaterede emner, og i den amerikanske onlineversion af bladet fandt vi en ret dybdegående test af Samsung T3. En glimrende kilde, hvis du gerne vil se nogle konkrete performance-målinger.

Cnet.com 🇺🇸
Magasinet Cnet.com er en gren af amerikanske CBS Interactive, og her beskæftiger de sig med alt nyt inden for forbrugerelektronik. Magasinet har millioner af læsere verden over, og er generelt ret anerkendt for sine dybdegående tests. I bladets online-spalter fandt vi blandt andet tests af Samsung T3 og Seagate Backup Plus.

PC Advisor/Tech Advisor 🇬🇧
PC Advisor er en del af Tech Advisor, som med sine mere end 400.000 medlemmer er en af mastodonterne i computerbranchen. Magasinet, der primært fokuserer på mobiltelefoner, tablets og computere, har bragt flere tests af eksterne harddiske, og her finder vi blandt andet også tests af Samsung Portable SSD T3 og SanDisk Extreme 500 Portable SSD.

PC Magazine 🇬🇧
PC Magazine er måske bedst kendt i sin amerikanske udgave, men det findes også i en britisk version med mere fokus på relevante nyheder og tests i forhold til det europæiske marked. Her kan du blandt andet finde en vurdering af SanDisk Extreme 500 med både fordele, ulemper og konklusion. Der er også en række lidt mere dybdegående test af blandt andet Seagate Backup Plus DesktopVerbatim Store ‘n’ GoBuffalo DriveStation og Seagate Backup Plus Portable.

Thewirecutter.com 🇺🇸
Magasinet ”The Wirecutter” er en del af New York Times, hvor redaktører og skribenter arbejder med at finde og udpege de bedste deals inden for forbrugselektronik for dig som forbruger. Magasinet har også haft flere af de listede produkter til test. Hvordan det gik, kan du læse mere om her.

Expertreviews 🇺🇸
Som navnet antyder, beskæftiger dette magasin sig med ekspertbaserede tests og analyser. Fokusområdet er software og forbrugerelektronik, så selvfølgelig har også eksterne harddiske været i kikkerten hos magasinet. Her kan du blandt andet læse tests af Verbatim Store ‘n’ Go og Seagate Backup Plus Desktop.

TechRadar 🇺🇸
Magasinet TechRadar har primært fokus på artikler, anmeldelser og tests af avanceret forbrugerelektronik. De britiske anmeldere har blandt andet haft radaren indstillet på Verbatim Store ‘n’ Go og Buffalo DriveStation, og begge fik ganske fine bedømmelser med sig.

Laptopmag 🇺🇸
Et britisk magasin, der, som navnet mere end antyder, udelukkende beskæftiger sig med laptop-relaterede emner (samt dog også en smule tablet-relateret stof). Eksterne harddiske er naturligvis relevant tilbehør, og magasinet har blandt andet testet Buffalo Drivestation. Testen er ret dybdegående, og du kan læse den her.

MacWorld 🇺🇸
IDG-koncernen driver en række online-magasiner, og et af dem er MacWorld, som udelukkende fokuserer på Apple-relaterede emner. Buffalo DriveStation fungerer godt sammen med Apple-produkter, så den har været i test hos MacWorld. Du kan se den flotte bedømmelse i denne artikel.

PCStats 🇺🇸
Det canadisk ejede magasin PCStats beskæftiger sig udelukkende med hardware, herunder naturligvis også eksterne harddiske. I 2016 var det Seagate Backup Plus, der var på testbænken, og resultaterne kan du læse mere om her.

Andre relevante tests
Hvis du i stedet er på udkig efter de lynhurtige SSD harddiske, så kan du med fordel læse vores SSD harddisk test, hvor vi gennemgår de SSD diske der får bedst bedømmelse af eksperter rundt omkring i verden.

I artiklen sammenligner vi også priser på produkterne, så du nemt kan få et overblik over hvem der forhandler dem billigst.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Her kan du skrive en kommentar til artiklen

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse