SSD harddisk test-guide: De bedste SSD harddiske i test

Ifølge vores research & analyse Vi har udvalgt produkter, der scorer højt på de parametre, vi vurderer dem på, men ikke en udtømmende liste over alle produkter på markedet

SENESTE ÆNDRING: februar 26, 2024.
ANNONCER
Anonns

Artiklen er baseret på research, men indeholder sponsorerede elementer herunder annoncelinks, hvorfor artiklen skal betragtes som en annonce.

SSD harddisk test-guide: De bedste SSD harddiske i test

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund af analyser og research..., men artiklen inkluderer kun produkter, der udbydes af vores kommercielle partnere. Artiklen er derfor en annonce. Læs her hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker rækkefølgen af vores produkter. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Læs mere

De nye lynhurtige SSD-harddiske er nu for alvor ved at være nede i en pris, hvor alle kan være med. Derfor kan det ikke overraske, at flere og flere vælger at opgradere computeren med en SSD-harddisk, der opererer langt hurtigere end traditionelle mekaniske diske.

I denne artikel har vi fundet frem til de modeller, der i øjeblikket klarer sig bedst i test. Læs med her, hvis du overvejer at anskaffe en SSD-disk, eller bare gerne vil vide lidt mere om fænomenet.

SSD-harddiske er ikke meget anderledes end de fleste andre computer-produkter. De fås både i forskellige prisklasser og til forskellige interfaces. Vi har plukket et bredt udvalg ud, så der helt sikkert også er en model, som passer til dit behov.

SSD harddiske test-oversigt – De 6 bedste SSD harddiske ifølge tests

Her følger en gennemgang af de SSD harddiske på markedet, der har fået de bedste karakterer i forskellige anerkendte tests. Vi har undersøgt mere end 15 forskellige tests, og samlet de bedste resultater her på siden. Lige under produktnavnet i de grønne bokse, kan du se hvilke tests de forskellige harddiske er blevet bedømt i.

Seneste ændring:

I dag har vi overført denne artikel til vores nye design for at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside. I tråd med ændringen har vi dertil revideret, optimeret og suppleret vores produktanmeldelser for yderligere at forbedre din oplevelse, så du lettere kan finde lige præcis det, du har brug for.

test-guiden

En test-guide, som denne, er en artikel, der analyserer produkter via en gennemgang af bl.a. anmeldelser og tests.

De 9 bedste ssd harddiske i test-guiden 2024:

Se resten nedenfor

Sådan vurderer og udvælger vi produkter

Vi sammenligner en række anerkendte produkter og brands. Vi har partnerskaber med mange store forhandlere, og selvom det kan have indflydelse på udvalget af produkter til artiklen, beror vores anbefalinger på redaktionens professionelle vurdering af de bedste produkter.

Vores research-team vurderer produkterne på parametre som:

    1
  • Produkttests fra ekspertkilder og forbrugermagasiner
  • 2
  • Kundeanmeldelser af produktet
  • 3
  • Produktets egenskaber og specifikationer
  • 4
  • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
  • 5
  • Viden og data på, hvad vores læsere foretrækker

Ovenstående bliver holdt op imod pris og kvalitet. Det er vigtigt at nævne, at rækkefølgen ikke repræsenterer en rangering af produkter, men nærmere en gennemgang af nogle af de bedste produkter til forskellige behov.

Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Bemærk, vi har ikke kunne finde uvildige tests i dette emne og har derfor primært analyseret på kundens egen "test" af produktet i form af alle de kundeanmeldelser, vi har kunne finde om de pågældende produkter, som efterfølgende er blevet sammenlignet med produktdata og pris.

Dagens bedste priser og tilbud på Samsung Portable SSD T7:

Fordele

  • Kapacitet på 1 TB
  • Imponerende dataoverførselshastighed på 1050 MB/s
  • Avanceret varmestyring, så overfladetemperaturen er under 45 ºC
  • Designet i en elegant og kompakt stil
  • Kompatibel med flere enheder

Denne Samsung Portable SSD T7 klarer sig imponerende godt hos anmelderne. Den er kåret som Editor’s Choice hos flere tech-magasiner. Heriblandt det britiske magasin PCmag.com, som skriver følgende om produktet: ”Samsungs kreditkortstørrelse, fingeraftrykslæsende Portable SSD Tt er en alsidig og ekstern solid state drive” Her ligger magasinet også fokus på, at den har en fremragende ydeevne og er brugervenlig.

Danske Mobil.nu, der specialisere sig i at tester og anmelder en lang række af elektronik og produkter inden for mobiltelefoner, elektronik, gadgets, tablets, mobiltelefoni og bredbånd, har også testet Samsungs Portable SSD T7 harddisken. Blandt eksperternes positive bemærkning er, at T7 harddisken er dobbelt så hurtig som dens forgænger T5, samt den er kompatible med Windows, Mac og Android.

Desuden får denne SSD gode anmeldelser blandt forbrugerne. Den får f.eks. 8/10 stjerner hos det amerikanske magasin Theverge.com.

Anmeldelse: Produktanalyse af Samsung Portable SSD T7

Om produktet Samsung Portable SSD T7

Denne Samsung Portable SSD T7 er meget let og lige til lommen. Den leverer en hurtig hastighed og adgangskodebeskyttelse. Derfor kan du hver dag opleve en stor ydeevne med denne Samsung Portable SSD T7. Det er en nem måde at opbevare og overføre store filer.

Den bygger på den nye norm for ekstern lagring. Dette giver en lynhurtig overførsel. Med dette produkt kan du overføre store filer på få sekunder med den imponerende hastighed hos USB 3.2 Gen 2. Den har den indbyggede PCIe-NVMe-teknik til at opnå sekventielle læse-/skrivehastigheder på helt op til 1050/1000 MB/s. Dette gør, at denne T7 næsten har den dobbelte hastighed som T5.

SSD betyder Solid State Drive. Det betyder også, at den er konstrueret uden nogen bevægelige delen. Harwaren kan du sikre med en AES 256-bit krypteret adgangskode. Desuden er denne SSD omsluttet af et hylster i metal, som kan beskytte dine data mod et fald på næsten 2 meter.

Samsung Portable SSD T7 vs. markedet

Denne Samsung Portable SSD T7 kan fås til en lidt højere pris den T5 udgaven. Den er dog næsten dobbelt så hurtig som Samsung Portable SSD T5, der også er nævnt på denne liste. Den får også gode ord med på vejen fra britiske Techradar: ”Hvis du leder efter en portable SSD med mange features, så bør du tage et kig på Samsung T7 SSD. Dens eksterne lagring er ikke kun hurtig – men den kan også prale af en del smarte funktioner”.

Desuden får den gode anmeldelser af forbrugerne, og bliver anbefalet hos flere forskellige tech-magasiner. Derfor anbefaler vi denne Samsung Portable SSD T7.

Dagens bedste priser og tilbud på SanDisk Ultra 3D:

Fordele

  • Giver hurtig opstart
  • Op til dobbelt så hurtig som almindelig harddisk
  • Kan både gøre spil, apps, videoer og programmer hurtigere
  • Stødsikret
  • NAND-teknologi

SanDisk Ultra 3D er blevet testet af 4 ekspertpaneler, der inkluderer teknologimagasinerne T3.com, Pcworld.com og Pcmag.com samt testmagasinet Expertreviews.co.uk.

Eksperterne herfra har set nærmere på forskellige aspekter såsom hastighed, sikkerhed, pris og generel kvalitet, og ud fra disse er der blevet givet en endelig score. Denne score ligger højt hos alle 4 ekspertkilder.

Anmeldelse: Produktanalyse af SanDisk Ultra 3D

Øger computerens hastighed

SanDisk Ultra 3D er blandt andet designet til den forbruger, der ønsker en hurtigere computer. Den leverer nemlig en intern datahastighed på op til 560 Mbps (for læsning), hvilket muliggør en hurtigere opstart og bedre generel system-operation.

Man kan hente og køre apps, programmer, spil og videoer uden forsinkelse, så man tilbringer mindre tid på at vente.

Dette produkt er dermed hurtigere end en traditionel harddisk (op til dobbelt så hurtig), og ud over læsnings-hastigheden, findes der en høj skrivnings-hastighed på 520 Mpbs.

Yderligere er modellen designet til at blive udsat for lidt af hvert, idet den fysisk ikke kommer med flytbare elementer, og dertil er den sikret mod stød og slag.

Strømforbruget er desuden lavt, og den indbyggede 3D NAND-teknologi giver længere levetid og større pålidelighed.

Læg mærke til at denne SSD harddisk kommer i flere versioner med forskellig kapacitet.

Hurtig, pålidelig og stød-resistent, ifølge eksperterne

SanDisk Ultra 3D har været inkluderet i en større test af harddiske, som teknologimagasinet T3.com har udført. Her får den en god anmeldelse. Denne gives, idet det kommenteres, at den er fremtrædende via sin hurtige hastighed, gode pålidelighed og evne til at kunne tåle stød.

Magasinet T3.com anbefaler især dette produkt til den forbruger, der spiller meget, idet grafik og handling har let ved at følge med.

Også Pcworld.com har testet modellen, og her hersker der ligeledes en positiv stemning. Eksperterne forklarer, at den kommer med muligheden for en høj kapacitet samt en god ydeevne inden for MLC-grenen.

Også hastigheden er Pcworld.com meget imponerede over, da denne er hurtigere end mange af konkurrenterne.

Den generelle ydeevne er god, og selv versionerne med den højeste kapacitet er til at betale. Der nævnes ikke mange minusser, men dog påpeges det, at den er lidt langsom, når der skal læses små filer.

Generelt rigtig god, ifølge eksperterne

Det internationale teknologimagasin Pcmag.com er enige med de øvrige eksperter i, at SanDisk Ultra 3D er en meget velfungerende harddisk. De hæfter sig især ved, at den præsterer godt over hele linjen og er god generelt.

Den kan klart konkurrere med de andre modeller på markedet, og prisen er også fornuftig. Det noteres dog, at andre mærker er hurtigere.

Testmagasinet Expertreviews.co.uk er lidt mere moderate i deres entusiasme, men de kalder dog modellen for et godt mellemklasse-produkt, men ikke det bedste på markedet. Som hverdagsbruger må man forvente en ydeevne, der ikke er helt konsistent.

Det nævnes dog, at hastigheden er fin, så længe man ikke forventer en, der er den bedste i klassen. Dog er skrivehastigheden anstændig, og selve apparatet er meget holdbart og solidt. Den kan holde i mange år.

Samsung 970 Evo Plus - SSD harddisk til stationær

Dagens bedste priser og tilbud på Samsung 970 Evo Plus:

Fordele

  • Meget høj datahastighed
  • Moderne TLC-teknologi
  • Pålidelig
  • Indbygget varmefordeler
  • Høj kryptering 

Samsung 970 Evo Plus er blevet testet af 4 ekspertkilder, der alle har teknologi som omdrejningspunkt. Det drejer sig om henholdsvis Techradar.com, Tomshardware.com, Pcworld.com og Pcmag.com.

Eksperterne herfra har set nærmere på specifikke elementer og aspekter, som de har baseret deres anmeldelse og endelige bedømmelse på. Vurderingen fra alle kilder lyder, at her er tale om en imponerende god model.

Anmeldelse: Produktanalyse af Samsung 970 Evo Plus

Højteknologisk TLC-harddisk

Samsung 970 Evo Plus vil være et godt valg for den forbruger, der ønsker sig det ypperste, som SSD harddiske kan levere – især inden for ydeevne og hastighed.

Denne har nemlig en intern datahastighed på 3500 Mbps for læsning og på 3200 Mbps for skrivning. Det er meget hurtigt og tillades via den højteknologiske TLC-teknologi. Denne står for ”tredobbelt celleniveau” og er stærkere end den teknologi, som flere af konkurrenterne har.

Ydermere er her tale om en pålidelig SSD harddisk med 5 års garanti. Modellen kommer med indbygget varmefordeler, der forhindrer skader ved en eventuel overophedning, og der stræbes efter konstant at holde den mest optimale temperatur.

Herudover er dette apparat krypteret efter de mest moderne standarder, hvilket holder ens data i sikre hænder.

Læg mærke til at denne kommer i flere versioner med forskellig kapacitet.

Tager Samsung til det næste niveau, ifølge eksperterne

Techradar.com har foretaget en større test af harddiske, og Samsung 970 Evo Plus er inkluderet i denne test.

Den klarer sig så godt, at den udnævnes til testvinder, idet den ifølge eksperterne simpelthen sørger for at flytte Samsung op til næste niveau.

Techradar.com forklarer yderligere, at dette produkt leverer højere hastighed og stærkere pålidelighed end set før hos Samsung, og det gør denne til en af de hurtigste på markedet.

I sig selv er det grund nok til en høj score, men eksperterne forklarer, at den virkelige top af kransekagen er prisen. Den er nemlig overraskende lav, og kombinationen af lav pris og høj ydeevne giver dette apparat den endelige sejr i testen.

Tomshardware.com har også testet Samsung 970 Evo Plus, som de kalder bedre end forgængeren stort set over hele linjen, og det i sig selv er imponerende. Det noteres, at både ydeevne og effektivitet er blevet forhøjet, hvilket gør den til et godt køb.

Bedre end forgængeren, ifølge eksperterne

Også Pcworld.com nævner, at denne model er bedre end forgængeren – den er nemlig både hurtigere og billigere, kommenteres det.

Dens ydeevne er klart en af de bedste på markedet – især når det gælder de mere prisvenlige apparater. Dog er det et irritationsmoment, at den er lidt langsom, når den har lange skrivninger, bemærkes det.

Pcmag.com sammenligner også denne version med sin forgænger og erfarer ligeledes, at den er mere prisvenlig og mindst lige så god, når det kommer til ydeevnen.

Den er især ideel til den forbruger, der spiller mange spil, men det nævnes også, at den brillerer, når det gælder skrivning af data. Det noteres dog, at der findes lidt forsinkelser hist og her.

Dagens bedste priser og tilbud på Samsung Portable SSD T5 500GB USB 3.1:

Fordele

  • God størrelse
  • Lynhurtig overførsel med SSD-teknologi
  • Krypteringssoftware er inkluderet
  • Tilslutningen er nem
  • Metallisk chassismateriale

En SSD-harddisk med en lynhurtig hastighed er fordelagtigt, hvis man har brug for at overføre store filer eller gemme en masse vigtige data. Med USB 3.0 er det muligt for SSD-harddiske at overføre og gemme filer på ingen tid. Dette er ingen undtagelse, når det kommer til Portable SSD T5 500GB USB 3.1 fra mærket Samsung.

Samsung er kendt for at lave SSD-harddiske med lynhurtige overførselshastigheder – og dette er skam også tilfældet med denne model.

Udover at være lynhurtig, så er Samsung Portable SSD T5 500GB USB 3.1 også stødsikker, hvorfor man kan tabe dette produkt uden at gøre skade på det. SSD-harddisken bruger også mindre strøm, hvilket altid er en fordel. Eksperterne fra Techadvisor.co.uk siger, at denne model er ’perfekt’, da den leverer alt det, der skal til, når det kommer til en SSD-harddisk.

Anmeldelse: Produktanalyse af Samsung Portable SSD T5 500GB USB 3.1

Mindre SSD-harddisk 

Eksperterne fra Techradar.com beskriver denne model som værende lille nok til at passe i en stram bukselomme. Samsung Portable SSD T5 500GB USB 3.1 er 74 x 57 x 10.5 mm.

Den vejer kun 51 gram, så når det kommer til vægten, vil man ikke være plaget af at have produktet i bukselommen eller tasken. Produktet er produceret i metal, og ligner ret meget den tidligere model fra Samsung, altså T3-modellen.

Eksperterne fra Techradar.com og Techadvisor.co.uk er enige om, at valget af metallisk chassismateriale er godt, da det afkøler enheden indvendigt samt gør den mere robust. Kablernes velcrostop er ifølge Techadvisor.co.uk en rigtig ’god detalje’.

Sørger for at ingen kan få adgang til dine dat 

Med en SSD-harddisk er krypteringssoftware nærmest et must. Denne model indeholder en krypteringssoftware, hvorfor man ikke selv skal ud og finde noget, der kan beskytte og sikre ens data. Softwaren installeres blot på en computer, hvor den sikrer, at det ikke vil være muligt for andre mennesker at se, læse eller få adgang til dine data.

Tilslutningen af denne enhed er utrolig nem, da den kan tilsluttes til både almindelige computere, smartphones og Mac-computere. Der medfølger et USB-kabel, når du køber SSD-harddisken, hvorfor du ikke vil mangle noget tilbehør.

Dagens bedste priser og tilbud på Western Digital Blue 3D Nand:

Fordele

  • Kommer med forskellige kapaciteter
  • Fin pris
  • Hurtig harddisk
  • Stabil ved længere tids brug

SSD harddisken Western Digital Blue 3D Nand er blevet testet af den britiske teknologiside Techadvisor.co.uk på parametre såsom ydeevne, pris, funktioner og design, og eksperterne kommer frem til, at her er tale om en velfungerende model, der er klart anbefalelsesværdig.

Anmeldelse: Produktanalyse af Western Digital Blue 3D Nand

Fra erhverv til privat

Western Digital Blue 3D Nand er fabrikeret af Western Digital, der oprindeligt havde erhvervslivet som kunder inden for hukommelse og opbevaring af data. Med Western Digital Blue-udgivelserne har mærket nu også fokus på de private kunder, og modellen Western Digital Blue 3D Nand er således designet til dem.

Her er tale om en harddisk, hvor man kan vælge kapacitet på, således at man både kan få modellen med 250 GB, 500 GB, 1000 GB eller 2000 GB.

Eksperterne: Fornuftig pris

Det første, som Techadvisor.co.uk noterer sig omkring Western Digital Blue 3D Nand, er prisen. Denne model kommer nemlig med forskellige versioner, og her skriver eksperterne, at man får mest for pengene ved at købe 500 GB-modellen – denne version giver nemlig mere for pengene end 250 GB-versionen – og sammenlignet med andre modeller, så er prisen fin og konkurrencedygtig.

Eksperterne noterer sig også, at her er tale om en simpel og enkel harddisk, hvor det er det indre, der tæller, frem for det ydre.

Eksperterne: Hurtig model

Forskellige SSD harddiske kommer med forskellige hastigheder, og eksperterne bemærker, at Western Digital Blue 3D Nand er særdeles hurtig – faktisk hurtigere end det burde være muligt.

Og herefter imponerer det også eksperterne, hvordan modellens ydeevne heller ikke svigter på lang sigt, og den fungerer i det hele taget meget stabilt og ordentligt.

Dagens bedste priser og tilbud på Crucial MX500:

Fordele

  • Stærk SSD harddisk
  • Findes med flere typer af kapacitet
  • God pris
  • Stabil model

SSD harddisken Crucial MX500 er blevet testet af den britiske teknologiside Techadvisor.co.uk i en alene-test, hvor der kun har været fokus på denne model.

De britiske eksperter har set nærmere på modellens pris, design, hastighed og stabilitet, og efter endt test vurderes det, at denne model præsterer virkelig godt. Derfor modtager modellen en topkarakter med 4,5 stjerner ud af 5.

Anmeldelse: Produktanalyse af Crucial MX500

Kraftig model til god pris

Crucial MX500 er skabt til at være både hurtig og stabil og samtidig komme i en fornuftig prisklasse. Derfor vil denne model være fordelagtig for den mere krævende forbruger, der ønsker sig en stærk SSD harddisk.

Denne model kommer desuden i forskellige versioner, der hver især har forskellige kapaciteter – kapaciteten på modellen rangerer dermed fra 250 GB – 2000 GB.

Eksperterne: Rigtig god pris

Crucial MX500 er blevet anmeldt af den britiske teknologiside Techadvisor.co.uk, som er meget imponerede over modellen.

Eksperterne skriver, at denne model først og fremmest er adresseret mod de traditionelle forbrugere, der har et lidt ældre produkt, og som ønsker noget større og bedre.

Prisen på modellen noteres også som positiv af eksperterne, der skriver, at sammenlignet med andre modeller får man meget for pengene med Crucial MX500.

Eksperterne: Bedre end forgængeren

Eksperterne skriver, at hvis man leder efter den allerhurtigste SSD harddisk på markedet, så skal man vælge en anden model, men dermed ikke sagt at Crucial MX500 er langsom. Modellen er klart forbedret i forhold til forgængeren, og her er endda tale om en klar forbedring.

Den generelle ydeevne er også blevet testet af eksperterne, og her noteres det, at denne generelt er god, dog med nogle begrænsninger. Eksperterne kommenterer til sidst i anmeldelsen af Crucial MX500, at denne model har mange gode egenskaber, men det mest attraktive aspekt vil dog være den gode pris.

Dagens bedste priser og tilbud på SanDisk Extreme PRO V2:

Fordele

  • Kapacitet på hele 2 TB
  • Hurtig dataoverførselshastighed med 1050 MB/s
  • Innovativ og pålidelig nCache Pro teknologi
  • Leverer 550 MB/s sekventielle read speeds
  • Kommer med to kabler

Dette produkt klarer dig meget godt i tests. Det er blevet kåret som bedst i test af flere amerikanske tech-magasiner. Det amerikanske magasin Thomashardware skriver følgende om produktet: ”Resultatet kan forsinke flowet i en arbejdsplan betydeligt. Derfor er SanDisk’s Extreme Pro V2 vores favorit valg: Det sætter ikke farten ned”. 

Produktet får desuden gode anmeldelser af forbrugerne. Her får det 4,5/5 stjerner hos følgende to britiske tech-magasiner: Techradar.com og Techadvisor.co.uk. Derfor anbefaler vi denne SanDisk Extreme PRO. 

Anmeldelse: Produktanalyse af SanDisk Extreme PRO

Om produktet SanDisk Extreme PRO V2:

Med denne SanDisk Extreme PRO V2 er der ingen stallen og ingen stammen. Den er designet med en innovativ nCache Pro teknologi, som leverer en ekstrem ydeevne, du kan stole på hver dag, hver uge og hvert eneste år. SanDisk Extreme PRO V2 SSD leverer superhurtigt 550 MB/sekundet sekventielle læsehastigheder. Derfor kan du både arbejde og spille uden nogle forsinkelser.

Produktet har mange vigtige egenskaber. Først og fremmest er det både stødsikkert, vandtæt og støv sikkert. Herudover har det vibrations dampning og er meget robust. Det har en maksimumdataoverførselshastighed på 1050 MB/sekund. 

Dette produkt kræver, at du har Microsoft Windows 7, Microsoft Windows Vista, Windows 8, Windows 10 eller Apple MacOS X 10,9. Nyere OS kan også klare arbejdet. Den har en kapacitet på 2 TB. Dimensionerne er 5,7 x 11 x 1 cm. Vægten er små 77 gram. 

Denne DanDisk Extreme Pro er god til dig, der er fotograf eller videograf, og leder efter noget, der er hurtigere til din PC eller MAC. Den har en USB-C interface og inkluderer ét USB-C 3.2. kabel samt ét USB 3.2 Gen 2 kabel.

SanDisk Extreme PRO V2 vs. markedet:

Denne SanDisk Extreme PRO kan fås til en relativt god pris. Den koster ikke meget mere end en standard Extreme Portable SSD. Samtidig leverer den næsten den dobbelte hastighed med 1.050 MB per. Sekund. 

Cnet.com skriver følgende om dette produkt: ”Jeg kopierede en 4,2GB video fil til denne SSD på 8,1 sekunder fra en 2019 Mac Mini med en Core i5 processor med 16GB RAM”. Hermed får du dobbelt hastighed til en god pris med denne SanDisk Extreme PRO V2 SSD.

Toshiba Q300 - prisbillig ssd-harddisk med høj allround-performance

Dagens bedste priser og tilbud på Toshiba Q300:

Fordele

  • SATA interface
  • 3 års garanti
  • Velegnet til budget-opgraderinger
  • Attraktivt prisniveau

.

Anmeldelse: Produktanalyse af Toshiba Q300

Prisbillig løsning med god allround-performance

Toshiba Q300 er en rigtig god allround SSD-harddisk. PC Advisor gav den flotte karakterer med på vejen i en større test fra 2016 og vurderede, at den til trods for lav pris leverer ”en fantastisk performance” over hele spekteret. Modellen fås i en række størrelser fra 1 TB og helt ned til 120 GB.

Vælger du en af de mindre modeller, er prisen særdeles overkommelig, og ”et oplagt valg, hvis du har brug for at bygge eller opgradere et budget-system”, vurderer PC Advisor. Det kunne for eksempel være den gamle computer, som egentlig skulle skiftes ud, fordi den er blevet for langsom. Med en billig SSD-opgradering vil computerens performance ofte kunne forbedres markant, så den måske kan bruges et år eller to mere.

Dagens bedste priser og tilbud på Kingston UV500:

Fordele

  • Høj overførselshastighed
  • Høj indlæsningshastighed
  • Op til 10 gange hurtigere end traditionel harddisk
  • Stød- og bumpsikret
  • Høj sikkerhed med stærk krypterings-teknologi 

Kingston UV500 er blevet testet af 3 hold eksperter, der inkluderer teknologimagasinerne T3.com, Techadvisor.co.uk og Pcmag.com.

Eksperterne har set nærmere på blandt andet modellens ydeevner, hastighed, pris og generelle kvalitet, og alle kommer de frem til, at den klarer sig rigtig fint. Det belønnes med høje scorer.

Anmeldelse: Produktanalyse af Kingston UV500

Gør computeren hurtigere

Kingston UV500 er en del af den Kingston-serie, der har til formål at forbedre hjemmecomputerens reaktionsevne markant med hensyn til både overførselshastigheder, indlæsningshastigheder og starthastigheder. Disse bliver markant bedre end hos de mekaniske versioner.

Denne model er op til 10 gange hurtigere end en traditionel harddisk og skabt til den forbruger, der har krævende elektroniske ønsker. Produktet sikrer en hurtig filoverførsel og kommer med en intern datahastighed på 520 Mbps for læsning og på 500 Mbps for skrivning.

Dertil er harddisken krypteret, hvilket giver en bedre sikkerhed. Selve ”kroppen” er designet til at kunne klare lidt af hvert i forhold til stød og bump – dermed sker der ikke noget med ens data, hvis man er hårdhændet eller ude for uheld.

Læg mærke til at denne SSD harddisk kommer i flere versioner med forskellig kapacitet.

God på flere parametre, ifølge eksperterne

Kingston UV500 har blandt andet været med i T3.com’s store test af harddiske, hvor den får en høj placering.

Eksperterne er meget glade for dette produkt, som de roser for at være god på mange fronter. Dette inkluderer både en flot ydeevne, god kryptering og lang garanti. Hastigheden er også rigtig fin, noteres det – dog uden at slå nogen rekorder.

T3.com forklarer yderligere, at Kingston generelt har et godt ry for at producere kvalitetsprodukter, og her er der ikke tale om en undtagelse.

Modellen fås i forskellige kapaciteter, hvilket er en fordel, idet man som forbruger så er sikker på at kunne få den størrelse, man har brug for.

En rigtig arbejdshest, ifølge eksperterne

Kingston UV500 er også blevet testet af teknologimagasinet Techadvisor.co.uk, der skriver, at denne harddisk er markedsført til både at kunne blive brugt til hjemmet og kontoret.

Dog mener de, at den passer bedst til kontoret. Her vil den for alvor komme til sin ret, kommenteres det, idet her er tale om en rigtig arbejdshest med en teknologi, der leverer en lang levetid.

Dertil nævnes det, at denne er fordelagtig til det kontor, der arbejder med databeskyttelse – krypteringen er nemlig høj. Den er dog ikke hverken den hurtigste eller billigste på markedet, bemærkes det.

Pcmag.com har også testet Kingston UV500 og kalder den en solid harddisk, der som en bonus kommer i mange størrelser/kapaciteter.

Den er dog ikke hverken den hurtigste eller mest prisvenlige på markedet, så konkurrencen vil være hård.

Test og anmeldelser af ssd harddiske anvendt i artiklen

OBS: Selvom følgende kilder har været anvendt i forbindelse med artiklen siden publicering, kan der som følge af udgåede/slettede produkter være kilder, der ikke længere anvendes. Det skyldes tekniske problemer, og vi arbejder lige nu på at forbinde alle henvisninger til kilder med reference, samt slette gamle kilder (April 2024).

Kundeanmeldelser

Cnet.com

Magasinet Cnet.com er en del af amerikanske CBS Interactive, og beskæftiger sig primært med alt nyt indenfor forbrugerelektronik. Magasinet er ret anerkendt, og har millioner af læsere. Derfor er det fornuftigt at tillægge deres test af SSD-harddiske en vis værdi. Testen kan du gratis læse her, hvor flere af drevene i vores gennemgang får rigtig pæne ord med på vejen.

PC Advisor

PC Advisor er en del af Tech Adviser, som med mere end 400.000 registrerede medlemmer er en af sværvægterne i computerbranchen. Magasinet fokuserer på computere, tablets og mobiltelefoner, og bragte i juni 2017 en stor test af de bedste SSD-harddiske på markedet. Testen har vi selvfølgelig læst med interesse, da de fleste af vores udvalgte SSD-diske også er omtalt her.

Pcgamer.com

Som navnet mere end antyder, beskæftiger engelske Pcgamer.com sig først og fremme med spilrelateret stof, som både omfatter software og hardware. En hurtig SSD-harddisk kan være helt afgørende for spiloplevelsen, så magasinet har selvfølgelig også en test af denne type diske, set med spillebriller på. I deres test løb Samsung af med sejren, men det kan du læse mere om her.

Thewirecutter.com

The Wirecutter ejes af New York Times, og er et magasin med speciale i at udpege de bedste deals for forbrugerne. Magasinet har blandt andet udgivet en meget omfattende artikel om SSD-harddiske, som både indbefatter grundige tests og masser af teknisk information. Du kan selv læse hele artiklen her.

Altomdata.dk

Magasinet Alt om Data behøver nok ikke den store præsentation, da bladet har kunnet købes i landets kiosker gennem de seneste næsten 40 år. En del af indholdet publiceres dog også gratis på bladets hjemmeside, og det gælder blandt andet deres test af SSD-diske. Her fik Samsung 850 Evo eksempelvis rigtig fine karakterer.

Computerbild.de

Tyske Computer Bild er et onlinemagasin med fokus på computere og forbrugerelektronik i mere bred forstand. Mere end 120.000 produkter er i tidens løb omtalt i magasinets spalter. Selvfølgelig er der også blevet plads til tests af en række SSD-harddiske. Du kan se mere her.

M3

Det svenske magasin PC För Alla, der er en del af M3, har fokus på ”det digitale hjem”, og her bringes jævnligt let tilgængelige artikler og tests med digitalt fokus. Her fandt vi en god test af eksterne SSD-harddiske. Læs selv med, og se, hvordan de vurderede Samsung T3.

Tek.no

Norske Tek.no er med 750.000 ugentlige læsere Norges største forum for forbrugerteknologi. Her finder du masser af teknologirelaterede nyheder, guides og ikke mindst tests. Ofte er det enkeltprodukter, der testes, og det gælder også for den artikel vi fandt om Samsung 960 Pro.

PcMag.com

Det britiske computermagasin PcMag.com skriver nyheder og artikler om alt, hvad der har med teknologi, IT og computerprodukter at gøre. Hvis du er interesseret i at vide mere om disse verdener, så er PcMag.com den rette online side for dig. Hos PcMag.com bliver der leveret nyheder, artikler, guides, tests og anmeldelser hver eneste dag til deres læsere. De har blandt andet testet og anmeldt forskellige SSD-harddiske såsom WD Black NVMe SSD (1TB) og Intel 545s Series 512GB. Du kan læse de fulde anmeldelser her og her.

For testen af Kingston UV500 kan du klikke på dette link.

For testen af SanDisk Ultra 3D kan du klikke på dette link.

For testen af Samsung 970 Evo Plus kan du klikke på dette link.

PcWorld.com

Det amerikanske PC-magasin PcWorld.com skriver om alt, hvad der har med hardware og software at gøre. De skriver nyheder og guides, der informerer om alt det, forbrugere har brug for at vide om hardware og software. Derudover anmelder PcWorld.com også en masse forskellige produkter, som de tester og afprøver. De har blandt andet testet og anmeldt forskellige SSD-harddiske såsom WD Black NVMe SSD (1TB) og Intel 545s Series 512GB. Du kan læse de fulde anmeldelser her og her.

Her kan du læse mere om testen af Samsung 860 Evo 1TB.

Her kan du læse mere om testen af SanDisk Ultra 3D.

Her kan du læse mere om testen af Samsung 970 Evo Plus.

Techadvisor.co.uk 

Det britiske teknikmagasin Techadvisor.co.uk er en af de største sider, når det kommer til computer- og teknikbranchen. De har flere hundredetusinde medlemmer, der hver dag læser nyheder, artikler og guides om disse emner. Derudover anmelder Techadvisor.co.uk også en masse forskellige produkter, som de tester og afprøver. De har blandt andet testet og anmeldt forskellige SSD-harddiske såsom Samsung Portable SSD T5 500GB USB 3.1 og Intel 760p Series. Du kan læse de fulde anmeldelser her og her.

Techadvisor.co.uk har yderligere testet to SSD harddiske:

Læs mere om testen af Western Digital Blue 3D Nand her.

Læs mere om testen af Crucial MX500 her.

Klik her for resultatet af testen af Samsung 860 Evo 1TB.

Klik her for resultatet af testen af Kingston UV500.

Techradar.com 

Det britiske teknikmagasin Techradar.com skriver om alt vigtig viden, når det kommer til teknik og teknologi. Hvis du er interesseret i teknologiens verden, så er denne side et kig værd. Her bliver der skrevet om de seneste nyheder, guides og artikler indenfor teknologi. Udover dette så anmelder og tester Techradar.com også forskellige produkter. De har blandt andet testet og anmeldt forskellige SSD-harddiske såsom WD Black NVMe SSD (1TB), Samsung Portable SSD T5 500GB USB 3.1 og Intel 760p Series. Du kan læse de fulde anmeldelser her, her og her.

Klik på dette link for solotesten af Samsung 860 Evo 1TB.

Klik på dette link for en generel test af harddiske. Her indgår modellen Samsung 970 Evo Plus.

Expertreviews.co.uk

Expertreviews.co.uk er et britisk testmagasin, der hovedsagelig tester elektroniske produkter, som den almindelige forbruger har brug for i hjemmet. Her har Expertreviews.co.uk foretaget tests af flere forskellige harddiske:

Læs mere om testen af Samsung 860 Evo 1TB hos Expertreviews.co.uk.

Læs mere om testen af SanDisk Ultra 3D hos Expertreviews.co.uk.

Tomshardware.com

Tomshardware.com er et amerikansk teknologimagasin med fokus på hardware i forbindelse med elektronik. Her skrives om nyheder og trends inden for branchen, og der foretages regelmæssigt tests af forskelligt hardware – her drejer det sig om en test af modellen Samsung 970 Evo Plus. Læs hele testen hos Tomshardware.com.

Trustedreviews.com

Trustedreviews.com er et internationalt testmagasin, der foretager en række ekspertundersøgelser og -tests af de nyeste elektroniske forbrugerprodukter. Her har eksperterne testet modellen Samsung 860 Evo 1TB. Testen kan læses i sin helhed hos Trustedreviews.com.

T3.com

T3.com er et internationalt teknologimagasin, som skriver artikler om nyheder og trends inden for den teknologiske verden. Det inkluderer også tests af forskellige elektroniske produkter – her gælder det en større test af harddiske, hvor modellerne Samsung 860 Evo 1TB, Kingston UV500 og SanDisk Ultra 3D indgår. Du kan læse hele testen hos T3.com.

Øvrige relevante tests

Udover gennemgangen af SSD harddiske, så har vi også udarbejdet en artikel hvor vi gennemgår de bedste traditionelle eksterne harddiske. I denne artikel har vi gennemgået en lang række tests fra mange forskellige internationale magasiner, hvor forskellige eksperter har gennemgået de modeller som de mener er de bedste på markedet.

I vores ekstern harddisk test finder du også prissammenligning på alle produkterne, så du nemt og overskueligt kan få et overblik over hvilke forhandlere der har produkterne billigst.

FAQ

Hvilken SSD er bedst?
Du tror det måske ikke, men der findes et hav af forskellige SSD-harddiske på markedet. En af de bedste, og mest effektive er SanDisk Extreme PRO harddisken. SSD-harddisken er anbefalet af mange forskellige magasiner overalt i verden. Den er især populær blandt de kritiske amerikanere.
Hvordan vælger jeg en SSD -harddisk?
Når du skal vælge en SSD-harddisk, er det vigtigt, at du overvejer hvor meget hukommelse, du har brug for. Bruger du eksempelvis SSD-harddisken til at opbevare videoer, billeder og spil, skal den have relativt meget hukommelse. Derudover skal du vide, hvor mange gigabytes SSD-harddisken skal indeholde.
Er SSD bedre end HDD?
Du tror det måske ikke, men der er relativt stor forskel på SSD-harddiske og HDD-harddiske. Ifølge forskellige eksperter er en SSD-harddisk langt bedre end HDD-harddisken. Grunden til det er, at SSD-harddisken har en meget hurtig reaktionstid. En af de bedste SSD-harddiske har en svare-og reaktionstid på kun 30 sekunder.
Er det det værd at få SSD HDD?
En SSD vil med sikkerhed altid være et grundlæggende bedre valg end en almindelig harddisk. Grunden til det er, at SSD´en kan bearbejde data langt hurtigere end en almindelig harddisk. Derudover er den langt mere robust og pålidelig, end så mange andre former for harddiske.

SSD eller HDD harddisk - hvad er forskellen?

Forskellen mellem de nye SSD-harddiske og de traditionelle HHD-diske er først og fremmest hastigheden og dernæst opbygningen af lagerenheden. Har du eksempelvis en ældre computer, der skal bruge evigheder på at starte op, kan udskiftning til en SSD-harddisk sagtens reducere opstartstiden til det halve. Også selve arbejdet på computeren i mere generel forstand bliver speedet gevaldigt op.

Traditionelle harddiske er bestykket med nogle roterende faste diske (heraf navnet hard-disk), som ved hjælp af et bevægeligt skrivehoved kan skrives og læses med magnetiske impulser. Det fungerer lidt som en gammeldags pladespillerm en foregår fabelagtigt hurtigt. For diskene roterer med omkring 100 omgange i sekundet, og skrivehovedet bevæger sig også frem og tilbage med høj hastighed. Men kravene til datamængde og hastighed stiger hele tiden, og den mekaniske konstruktion har med tiden udviklet sig til at blive en flaskehals.

De nye SSD-diske har til gengæld ingen bevægelige dele. Alt foregår 100 % elektronisk, og derfor er det faktisk kun elektronikken, der begrænser hastigheden. Så reelt er det lidt misvisende at kalde en SSD for en harddisk, når der ikke er ”diske” involveret. Når de fleste af os gør det alligevel, hænger det naturligvis sammen med, at det er et ord vi forbinder med det lagermedie, vi har på vores computer.

Her kan du se en video hvor værten forklare om forskellen på SSD og HDD harddiske: 

Hvad er en SSD harddisk?

Forkortelsen SSD står for Solid State Drive, hvilke vel bedst kan oversættes til et ”fast ubevægeligt drev”. Det består udelukkende af lager- og styrechips på en printplade. Det betyder i praksis, at et SSD-drev også er både lettere og mindre end en tilsvarende traditionel harddisk. Et SSD-drev bruger også mindre strøm og udvikler dermed også mindre varme. Fraværet af bevægelige dele medfører også, at SSD’en er langt mere fysisk robust end traditionelle harddiske, og så er den naturligvis dermed også helt lydløs under drift.

SSD-drevet har dog også et par ulemper. Den helt primære ulempe er nok prisen, som ligger noget højere end for den traditionelle harddisk – endnu da. For blot få år siden var prisniveauet for SSD-drev så højt, at det kun var relevant for virkelig professionelle hardcore brugere, men priserne falder i øjeblikket drastisk måned for måned.

Selv om SSD-drev stadig er dyrere end traditionelle drev, og prisforskellen dog efterhånden acceptabel, når de mange fordele tages i betragtning. SSD-komponenter hører også til blandt de computerdele, der rykker mest på markedet i øjeblikket. Alle de store producenter kæmper om markedsandele, og om få år vil SSD helt sikkert overtage pladsen efter den gamle HDD de fleste steder.

SSD eller HDD – hvad er mest stabilt?

SSD-drev var tidligere en smule ustabile, og derfor ikke helt så velegnede som HHD til vigtige backup-opgaver og lignende. Det er dog vigtigt at huske, at en HDD ikke er ufejlbarlig heller, og i dag er teknologien ved at være nået dertil, hvor de to typer af lagermedier langt hen ad vejen er sammenlignelige rent stabilitetsmæssigt. Men uanset hvad du bruger, bør backup altid indgå som en ekstra sikkerhed, hvis der er tale om vitale data.

Hvis du vil mere i dybden med forskellene på de to typer drev, er der i øvrigt også meget spændende information at hente i denne artikel fra PCMAG, hvor du på en fin og pædagogisk måde ledes igennem det lidt mere teknisk tunge stof. Der er også et par gode input i denne artikel fra Computerworld, hvor der blandt andet er lidt gode råd til, hvad du børe overveje, før du vælger drev-type.

Lidt historie omkring HDD og SSD

Den teknologiske udvikling går ekstremt hurtigt i øjeblikket. Faktisk uden sammenligning, hvis man ser på verdenshistorien. Og der er intet, der tyder på, at udviklingen ikke vil fortsætte med eksponentiel fart. Vi skal ikke længere tilbage end 1956, hvor den første IBM-harddisk så dagens lys. Apparatet fyldte lige så meget som adskillige køleskabe tilsammen, men lagerkapaciteten var blot sølle 4 MB, eller hvad der i dag svarer til et enkelt foto med mobiltelefonen.

I dag er kapaciteten for en almindelig harddisk op mod 4 TB eller en million gange mere, men samtidig er størrelsen reduceret med noget, der ligner en faktor 100.000. Det er så ekstremt, at det kan være svært at fatte.

Selve SSD’ens historie er ikke mere end cirka 10 år gammel. Men det er først nu, teknologien for alvor er kommet inden for forbrugernes rækkevidde.

Grænsefladen er en flaskehals

Det er ikke kun udviklingen inden for lagermedier, der går stærkt. Også selve grænsefladen til computeren udvikler sig hele tiden. I de tidlige år foregik datatransmissionen fra harddisk til motherboard via serielle forbindelser. Fordelen var få ledninger/forbindelser, men efterhånden som mængden af data steg, kunne datatransmissionen ikke foregå med tilstrækkelig hastighed.

Man skiftede derfor over til IDE, senere igen til SCSI og de senere år har seriel ATA (SATA) været mest fremherskende. Hvert skifte har øget datahastigheden markant, og SATA giver så høje transmissionshastigheder, at en almindelig HDD normalt ikke møder nogen begrænsninger, men snarere selv er begrænsningen for hastigheden.

I dag er SATA interfacet også det mest udbredte for SSD-drevene. En SATA SSD er typisk udformet som et lille drev med omtrentlige dimensioner på 10 x 7 x 1 centimeter. Størrelsen hænger dog mest sammen med kompatibiliteten med SATA, for selve elektronikken fylder langt mindre.

De fleste mener dog, at SATA er på vej til at uddø med SSD’ens indtog. En SSD-disk er som nævnt markant hurtigere end den traditionelle HDD, og derfor er SATA interfacet nu igen blevet en flaskehals for hastigheden, idet den maksimale overførselshastighed ligger omkring 600 MB per sekund.

Derfor går udviklingen nu mod M.2 interfaces, der igen åbner op for et kæmpe spring opad rent hastighedsmæssigt, så SSD-teknologien for alvor kan udnyttes. En SSD til M.2 har også langt mindre dimensioner, og det er også en faktor, der til stadighed får større og større betydning, når der eksempelvis skal udformes slanke lette laptops.

M.2 interfacet er dog kun delvist implementeret i standarderne på nuværende tidspunkt. Den optimale implementering kræver nemlig, at selve motherboardet har en M.2-port, og det er indtil videre kun tilfældet på de allernyeste produkter. Alternativt er det muligt at anskaffe en M.2 adapter og montere den i et ledigt slot, men adapteren er en ekstraudgift, og så opnår du heller ikke den eftertragtede pladsbesparelse.

Udviklingen går dog uden tvivl mod M.2 SSD’ere, der er kompatible med de nye og endnu hurtigere NVMe protokoller. Går du i tanker om at anskaffe en SSD-harddisk, kan du eventuelt også læse med hos Alt om Data, der har besvaret nogle af de mest gængse spørgsmål omkring interface og udformning.

Hvordan virker et SSD-drev?

Når du læser med her, er det sikkert fordi du allerede har en vis viden om computere og deres virkemåde, så du kender sikkert allerede til begrebet RAM – Random Access Memory. Ligesom HDD og SSD er RAM en hukommelse, hvor data kan opbevares. Problemet med RAM-hukommelse er dog, at data kun bevares, så længde der er strøm på. Og det kræver faktisk en del strøm. Så snart du slukker computeren, er alle dataene væk – hvis du da ikke forinden har gemt dem på et drev.

Når der alligevel bruges RAM-hukommelse, skyldes det, at det er et lynhurtigt medie. Her gemmer computeren midlertidige de data, der bruges til at afvikle programmer og styre computeren med. De skal hele tiden kunne tilgås og ændres – heraf navnet Random Access Memory.

Er der ikke nok RAM-hukommelse i computeren, er den nødt til at benytte harddisken til de hastighedskrævende operationer også, og så begynder alt at gå meget langsomt. Til visse opgaver kan det derfor være nødvendigt at forsyne computeren med mere RAM-hukommelse og eventuelt benytte et grafikkort med selvstændig hukommelse på.

Det smarte ved en SSD er, at den kombinerer det bedste fra de to verdener. Dens hukommelse består af lynhurtige chips, som kan sammenlignes med den RAM-hukommelse som sidder i computeren. Men hukommelseschipsene på SDD-disken husker data, selv om strømmen afbrydes.

Princippet kender du sikkert allerede fra USB-sticks og lignende, men hukommelseschipsene i en SSD er langt mere pålidelige og sikre, da de skal være et reelt alternativ til den traditionelle HDD. Og det er netop forskellen i pålidelighed, der gør SSD-hukommelse noget dyrere per MB, end det kendes fra almindelige USB-sticks og hukommelseskort.

Her er en meget pædagogisk video der forklarer mere om hvordan en ssd harddisk fungerer: 

Er der ingen slitage på SSD-harddiske?

Eftersom en SSD er konstrueret uden bevægelige dele, kunne man måske fristes til at tro, at den nærmest er uopslidelig, som det er tilfældet for almindelig RAM-hukommelse. Sådan er det imidlertid ikke. Den særlige teknologi, som gør SSD’en i stand til at huske data i slukket tilstand, medfører en vis slitage, når data skrives ned i cellerne.

En enkelt celle kan bruges fra 1000-5000 gange, alt afhængigt af den anvendte teknologi, før den er udtjent. Derfor opgiver de enkelte producenter som regel en garantiperiode, som dækker over et standardiseret forbrug gennem hele perioden.

Ofte oplyses garantien som et antal år og den dertil hørende mængde data, og det er den grænse, der overskrides først, som er gældende. Bruger du eksempelvis drevet i en server, som kører i døgndrift med tung belastning, rammer du den maksimale datamængde længe før drevet aldersmæssigt udløber. Bruger du din SSD intensivt, bør du derfor måske gå efter modeller med længere garanti, som så også vil være dyrere – men altså holde længere til dit brug.

I praksis er det dog ikke noget, du behøver at bekymre dig om ved normalt brug. For det første er SSD-drevet så intelligent, at det langsomt udfaser de celler, der er ved at være for gamle, og i stedet tager nye i brug. Det er ikke meget anderledes end en HDD, der også med tiden får defekte områder, som mærkes af, så de springes over, når der skal gemmes noget på den del af harddisken. For det andet viser praksis, at der ikke er nævneværdige problemer med stabiliteten af SSD-diskene.

Vil du være på den sikre side, betaler det sig selvfølgelig at gå efter de mest kendte brands, som ikke har råd til dårlig omtale på den konto. Vælger du eksempelvis et af drevene i denne test, er du sikkerhedsmæssigt på niveau med den almindelige HDD, og kan sove helt trygt.

Sådan får du mest SSD-harddisk for pengene

SSD-drevet har både styrker og svagheder, og du får mest ud af drevet, hvis du tager lidt hensyn til dem. Dens største styrke er hastigheden, og det betyder, at det først og fremmest er de vigtige programmer og de programmer du bruger intensivt, der skal køres fra dette drev.

Det handler eksempelvis helt primært om operativsystemet og bootsektorerne – den del af harddisken, som indeholder den kode, der starter computeren op. Lægger du dem på SSD’en, vil computeren for det første starte meget hurtigt op, men ikke nok med det: Operativsystemet varetager også en lang række løbende hjælpeopgaver for de øvrige programmer, så både opstart og brug vil få et gevaldigt løft alene med den disposition.

Samtidig er der ingen nævneværdig forskel på hastigheden af RAM-hukommelsen og SSD-disken. Så hvis der ikke er plads nok til at afvikle alle kørende programmer i hukommelsen, oplever du ikke nær det samme performancedyk, som når computeren tvinges til at lægge en del af arbejdshukommelsen over på en gammeldags HHD-disk. SSD’en er også oplagt til at opbevare de programmer du bruger mest, samt andre emner, hvor du oplever irritation over ventetider.

Hvad skal jeg gemme på SSD og hvad på HDD?

Har du en computer med både en SSD- og en gammeldags HDD-disk, kan du med fordel fordele dine programmer, filer og data efter hvor det bedst kan betale sig at lagre dem. For har du begge disktyper i maskinen, er der ingen ide i at bruge SSD-disken som ”dum” lagerplads til f.eks. billeder, dokumenter, musik og den slags. Hertil er lagerpladsen for dyr – endnu da.

En god gammeldags harddisk koster trods alt stadig kun en brøkdel af prisen per MB. Hastigheden vil ikke have den store betydning, da filerne typisk ikke skal hentes ret ofte. Sidder du med noget billedbehandling eller andre tunge opgaver med store filer, kan du altid tage netop disse filer over på SSD’en under arbejdet.

Pointen er, at SSD-lagerplads er dyr, og derfor gælder det om at økonomisere lidt med den. Den tankegang er du ikke vant til med en almindelig HDD, så det skal man lige vænne sig til. Hvis økonomien er underordnet, kan du selvfølgelig bare købe en stor SSD, men de fleste vil nok lidt endnu vælge en af de lidt mindre SSD-modeller, og så skal pladsen udnyttes med omtanke.

I øvrigt er det med SSD’er som med HDD’er: De fungerer bedst, hvis der er lidt ”luft” at arbejde på. Et drev, der er pakket til bristepunktet, bruger mange ressourcer på at flytte rundt og omorganisere data, og ikke alene tager det tid – det slider også ekstra på drevet. En god tommelfingerregel er, at der mindst skal være 25 % ledig plads tilbage på SSD’en, hvis systemet skal køre optimalt.

Skal en SSD-disk ikke defragmenteres?

De fleste ved, at en HDD kører bedst, hvis den jævnligt defragmenteres. Sådan er det ikke med SSD, der fungerer helt anderledes. Her hjælper en defragmentering ikke nævneværdigt på ydelsen, men slider til gengæld unødigt på cellerne. I stedet bruges en feature, der kaldes TRIM – udviklet specielt til SSD-drev.

Har du en nyere computer, sker det automatisk. Bruger du en gammel computer med Windows Vista eller Windows XP, er funktionen ikke automatisk understøttet. Så her kan du med fordel undersøge mulighederne for installation af et program, der kan stå for den slags. Ellers anbefales det generelt at undgå enhver form for ”optimering”, som tilbydes fra mere eller mindre lødige udbydere, der gerne vil skabe mersalg. SSD’en har indbygget optimering i sin firmware, og har ikke brug for hjælp til den del.

Du kan læse mere om mulighederne for optimering hos eksempelvis Computerworld, der har en glimrende artikel om emnet til fri afbenyttelse.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme