SSD Harddisk Test 2020 – Her er de bedste SSD harddiske

1

De nye lynhurtige SSD-harddiske er nu for alvor ved at være nede i en pris, hvor alle kan være med. Derfor kan det ikke overraske, at flere og flere vælger at opgradere computeren med en SSD-harddisk, der opererer langt hurtigere end traditionelle mekaniske diske.

I denne artikel har vi fundet frem til de modeller, der i øjeblikket klarer sig bedst i test. Læs med her, hvis du overvejer at anskaffe en SSD-disk, eller bare gerne vil vide lidt mere om fænomenet.

SSD-harddiske er ikke meget anderledes end de fleste andre computer-produkter. De fås både i forskellige prisklasser og til forskellige interfaces. Vi har plukket et bredt udvalg ud, så der helt sikkert også er en model, som passer til dit behov.

SSD harddiske test – De 6 bedste SSD harddiske ifølge tests

Her følger en gennemgang af de SSD harddiske på markedet, der har fået de bedste karakterer i forskellige anerkendte tests. Vi har undersøgt mere end 15 forskellige tests, og samlet de bedste resultater her på siden. Lige under produktnavnet i de grønne bokse, kan du se hvilke tests de forskellige harddiske er blevet bedømt i.


Samsung Portable SSD T5 500GB USB 3.1

✅ 4,5 ud af 5 stjerner hos det britiske teknikmagasin Techadvisor.co.uk 
✅ 4,5 ud af 5 stjerner hos britiske teknikmagasin Techradar.com

Samsung Portable SSD T5 500GB USB 3.1

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
747,00 Kr. 0,00 Kr. 747,00 Kr. Læs mere
749,00 Kr. 0,00 Kr. 749,00 Kr. Læs mere
1.830,00 Kr. 0,00 Kr. 1.830,00 Kr. Læs mere

En SSD-harddisk med en lynhurtig hastighed er fordelagtigt, hvis man har brug for at overføre store filer eller gemme en masse vigtige data. Med USB 3.0 er det muligt for SSD-harddiske at overføre og gemme filer på ingen tid. Dette er ingen undtagelse, når det kommer til Portable SSD T5 500GB USB 3.1 fra mærket Samsung.

Samsung er kendt for at lave SSD-harddiske med lynhurtige overførselshastigheder – og dette er skam også tilfældet med denne model.

Udover at være lynhurtig, så er Samsung Portable SSD T5 500GB USB 3.1 også stødsikker, hvorfor man kan tabe dette produkt uden at gøre skade på det. SSD-harddisken bruger også mindre strøm, hvilket altid er en fordel. Eksperterne fra Techadvisor.co.uk siger, at denne model er ’perfekt’, da den leverer alt det, der skal til, når det kommer til en SSD-harddisk.

Mindre SSD-harddisk 

Eksperterne fra Techradar.com beskriver denne model som værende lille nok til at passe i en stram bukselomme. Samsung Portable SSD T5 500GB USB 3.1 er 74 x 57 x 10.5 mm.

Den vejer kun 51 gram, så når det kommer til vægten, vil man ikke være plaget af at have produktet i bukselommen eller tasken. Produktet er produceret i metal, og ligner ret meget den tidligere model fra Samsung, altså T3-modellen.

Eksperterne fra Techradar.com og Techadvisor.co.uk er enige om, at valget af metallisk chassismateriale er godt, da det afkøler enheden indvendigt samt gør den mere robust. Kablernes velcrostop er ifølge Techadvisor.co.uk en rigtig ’god detalje’.

Sørger for at ingen kan få adgang til dine dat 

Med en SSD-harddisk er krypteringssoftware nærmest et must. Denne model indeholder en krypteringssoftware, hvorfor man ikke selv skal ud og finde noget, der kan beskytte og sikre ens data. Softwaren installeres blot på en computer, hvor den sikrer, at det ikke vil være muligt for andre mennesker at se, læse eller få adgang til dine data.

Tilslutningen af denne enhed er utrolig nem, da den kan tilsluttes til både almindelige computere, smartphones og Mac-computere. Der medfølger et USB-kabel, når du køber SSD-harddisken, hvorfor du ikke vil mangle noget tilbehør.

Vigtige parametre for Samsung Portable SSD T5 500GB USB 3.1:

🔵 God størrelse
🔵 Lynhurtig overførsel med SSD-teknologi
🔵 Krypteringssoftware er inkluderet
🔵 Tilslutningen er nem
🔵 Metallisk chassismateriale


Intel 760p Series 512GB 

✅ 5 ud af 5 stjerner hos det britiske teknikmagasin Techradar.com 
✅ 4,5 ud af 5 stjerner hos det britiske teknikmagasin Techadvisor.co.uk

Intel 760p Series 512GB 

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
1.032,00 Kr. 0,00 Kr. 1.032,00 Kr. Læs mere
1.189,20 Kr. 0,00 Kr. 1.189,20 Kr. Læs mere

 

Intel 760p Series kombinerer PCIe-ydelse, alsidig kapacitet og høj kvalitets Intel 3D NAND-teknologi, der leverer to gange ydeevne og op til 50% bedre strømforbrug end den tidligere udgave Intel SSD 600p Series. Denne model har en kapacitet på 512 GB.

Intel 760p Series har en M.2 tynd profil med PCIe Gen3 x4, NVMe interface og er ideel til en bred vifte af enheder fra desktops til bærbare computere. Techradar.com beskriver Intel 760p Series som værende ’et af de bedste tilbud’, som du kan få, når det kommer til et NVMe-kompatibelt drev.

Denne SSD er prissat så lavt, at eksperterne fra Techradar.com kalder det for en ’no-brainer til alle moderne computere’.

Både Techadvisor.co.uk og Techradar.com er enige om, at denne model har en rigtig god pris, da den er billigere end mange andre SSD-harddiske med samme høje hastigheder.

Høj ydeevne og lavt strømforbrug 

Ifølge de to anmeldere Techradar.com og Techadvisor.co.uk har Intel 760p Series en fantastisk ydeevne – især når det kommer til den budgetvenlige pris.

Med Intel 760p Series er det muligt at accelere sin computer med PCIe båndbredde, 64-lags Intel 3D NAND-teknologi, to gange kapacitet og to gange ydeevne i forhold til den tidligere generation – Intel SSD 600p-serien.

Denne model har også et lavt strømforbrug, da Intel 760p-serien reducerer sin aktive effekt helt op til 50 % sammenlignet med forgængeren.

Derudover tilbyder Intel 760p Series mere end nok hastighed, så den er solid nok som lagringsenhed til spil. Techradar.com afprøvede denne model med spillet Assassins Creed Origins, som de skriver ”læses som en drøm og giver utroligt hurtige opstartstider”. Eksperterne fra Techradar.com anbefaler derfor, at man sagtens kan bruge denne enhed til spil.

5 års garanti, selvkryptering og nem installation 

Intel er kendt for pålidelighed, hvilket de også viser med deres garanti. Intel 760p Series har 5 års garanti, når man vælger at investere i dette produkt. Derudover understøtter Intel 760p Series selvkryptering. Installationen er utrolig hurtig og nem, hvorfor det ikke er noget, som man skal bruge en masse tid på.

Denne model skal bare tilsluttes M.2 – M key slots på større bundkort. Begge anmeldere har ikke rigtig nogen kritikpunkter af Intel 760 Series.

Både Techadvisor.co.uk og Techradar.com gør dog forbrugerne opmærksomme på, at drevet har lidt svage skrivehastigheder. Ifølge Techradar.com vil dette drev derfor muligvis ikke ’fungere godt for utålmodige videoredigerere”, hvorfor de foreslår en endnu hurtigere enhed.

Vigtige parametre forIntel 760p Series:

🔵 Høj ydeevne
🔵 Lavt strømforbrug
🔵 5 års garanti
🔵 Nem installation
🔵 God pris


Intel 545s Series 512GB 

✅ 4 ud af 5 stjerner hos det britiske computermagasin PcMag.com 
✅ 4,5 ud af 5 stjerner hos det amerikanske PC-magasin PcWorld.com

Intel 545s Series 512GB

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
896,00 Kr. 0,00 Kr. 896,00 Kr. Læs mere
1.178,00 Kr. 0,00 Kr. 1.178,00 Kr. Læs mere
1.221,10 Kr. 0,00 Kr. 1.221,10 Kr. Læs mere

Intel 545s Series 512GB bliver ofte beskrevet som en SSD-harddisk med en fremragende værdi og ydeevne, hvorfor denne model er det rigtige valg til nye computere eller udskiftninger af harddiske. Med denne SSD-harddisk får du en ydeevne, der er hurtigere end en harddisk (HDD).

Derudover får du også en hurtigere opstart samt hurtigere applikationsbelastningstider. Intel 545s Series 512GB kan nemt tilsluttes dit nye eller eksisterende computersystem. Begge anmeldere er begejstrede for denne model.

Det britiske computermagasin PcMag.com beskriver produktet som værende ’en overall god performer’, hvor det amerikanske PC-magasin PcWorld.com rent faktisk bruger præcis de samme ord om denne model.

En pålidelig SSD-harddisk der booster din computers performance 

Hvis du har en HDD derhjemme, så er det værd at udskifte den med en Intel 545s Series, da denne kan accelere din computers ydeevne med det samme. Med en hurtigere ydeevne end en harddisk vil du opleve en hurtigere opstart, mere lydhøre applikationer og hurtigere filoverførsler, hvilket giver dig mindre ventetid.

Sammenlignet med en typisk HDD, reducerer Intel 545s Series drænet på batteriet, hvilket reducerer tomgangsstrømforbruget. Mærket Intel er kendt for at være førende indenfor kvalitet og pålidelighed, da Intel har strenge testkrav og standarder.

Intel 545s Series understøtter AES 256-bit selvkryptering for at beskytte dine data. Derudover har Intel 545s Series en 5 års garanti.

Ifølge eksperterne fra PcWorld.com er dette produkt en model, som du skal eje, da prisen er ’superlav’ og garantien er ’enestående’.

Nem opgradering og installation 

Denne model passer godt til de fleste computere. Med Intel Data Migration Software er det nemt at kopiere data fra dit gamle drev til den nye SSD-harddisk. Denne model er derfor både nem at opgradere samt installere, hvorfor eksperterne ikke har en finger at sætte på dette.

Ingen af eksperterne fra hverken PcMag.com eller PcWorld.com er utilfredse med Intel 545s Series, da ydeevnen er god.

Dog nævner PcMag.com, at de mener, at QD32 læseydelsen er lidt ’træg’. PcWorld.com afslutter deres anmeldelse med at sige, at denne model ’er den første TLC SSD, som de kan anbefale til forbrugerne’. Selvom der findes andre hurtigere enheder på markedet – såsom MLC-drev – så mener PcWorld.com, at Intel 545s Series’ ydeevne kommer tæt nok på andre hurtigere enheder.

Vigtige parametre forIntel 545s Series 512GB:

🔵 Booster din computers ydeevne
🔵 Pålidelig og god kvalitet
🔵 Nem opgradering eller installation
🔵 Selvkryptering
🔵 Intel Data Migration Software


Toshiba Q300 – oplagt til mindre opgraderinger

✅ 4,5 ud af 5 stjerner hos PC Advisor

Toshiba Q300 ssd harddisk

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
3.109,80 Kr. 0,00 Kr. 3.109,80 Kr. Læs mere
3.110,00 Kr. 0,00 Kr. 3.110,00 Kr. Læs mere

Prisbillig løsning med god allround-performance

Toshiba Q300 er en rigtig god allround SSD-harddisk. PC Advisor gav den flotte karakterer med på vejen i en større test fra 2016 og vurderede, at den til trods for lav pris leverer ”en fantastisk performance” over hele spekteret. Modellen fås i en række størrelser fra 1 TB og helt ned til 120 GB.

Vælger du en af de mindre modeller, er prisen særdeles overkommelig, og ”et oplagt valg, hvis du har brug for at bygge eller opgradere et budget-system”, vurderer PC Advisor. Det kunne for eksempel være den gamle computer, som egentlig skulle skiftes ud, fordi den er blevet for langsom. Med en billig SSD-opgradering vil computerens performance ofte kunne forbedres markant, så den måske kan bruges et år eller to mere.

Vigtige parametre for Toshiba Q300:

🔵 SATA interface
🔵 3 års garanti
🔵 Velegnet til budget-opgraderinger
🔵 Attraktivt prisniveau

Her er en lille forklaringsvideo omkring Toshiba Q300: 

https://www.youtube.com/watch?v=Lq2pKo8b9wA

Western Digital Blue 3D Nand

4,5 stjerner ud af 5 hos teknologisiden Techadvisor.co.uk

Western Digital Blue 3D Nand

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
859,00 Kr. 0,00 Kr. 859,00 Kr. Læs mere
888,00 Kr. 0,00 Kr. 888,00 Kr. Læs mere
1.111,00 Kr. 0,00 Kr. 1.111,00 Kr. Læs mere

SSD harddisken Western Digital Blue 3D Nand er blevet testet af den britiske teknologiside Techadvisor.co.uk på parametre såsom ydeevne, pris, funktioner og design, og eksperterne kommer frem til, at her er tale om en velfungerende model, der er klart anbefalelsesværdig.

Fra erhverv til privat

Western Digital Blue 3D Nand er fabrikeret af Western Digital, der oprindeligt havde erhvervslivet som kunder inden for hukommelse og opbevaring af data. Med Western Digital Blue-udgivelserne har mærket nu også fokus på de private kunder, og modellen Western Digital Blue 3D Nand er således designet til dem.

Her er tale om en harddisk, hvor man kan vælge kapacitet på, således at man både kan få modellen med 250 GB, 500 GB, 1000 GB eller 2000 GB.

Eksperterne: Fornuftig pris

Det første, som Techadvisor.co.uk noterer sig omkring Western Digital Blue 3D Nand, er prisen. Denne model kommer nemlig med forskellige versioner, og her skriver eksperterne, at man får mest for pengene ved at købe 500 GB-modellen – denne version giver nemlig mere for pengene end 250 GB-versionen – og sammenlignet med andre modeller, så er prisen fin og konkurrencedygtig.

Eksperterne noterer sig også, at her er tale om en simpel og enkel harddisk, hvor det er det indre, der tæller, frem for det ydre.

Eksperterne: Hurtig model

Forskellige SSD harddiske kommer med forskellige hastigheder, og eksperterne bemærker, at Western Digital Blue 3D Nand er særdeles hurtig – faktisk hurtigere end det burde være muligt.

Og herefter imponerer det også eksperterne, hvordan modellens ydeevne heller ikke svigter på lang sigt, og den fungerer i det hele taget meget stabilt og ordentligt.

Specifikationer ved Western Digital Blue 3D Nand:

🔴 Kapacitet: 250-2000 GB
🔴 Form, kort: 2,5 tommer
🔴 Højde: 7 millimeter
🔴 Bredde: 70 millimeter
🔴 Dybde: 100 millimeter
🔴 Vægt: 37,4 gram

Udvalgte fordele ved Western Digital Blue 3D Nand:

🔵 Kommer med forskellige kapaciteter
🔵 Fin pris
🔵 Hurtig harddisk
🔵 Stabil ved længere tids brug


Crucial MX500

4,5 stjerner ud af 5 hos teknologisiden Techadvisor.co.uk

Crucial MX500

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
890,00 Kr. 0,00 Kr. 890,00 Kr. Læs mere
942,00 Kr. 0,00 Kr. 942,00 Kr. Læs mere
1.192,00 Kr. 0,00 Kr. 1.192,00 Kr. Læs mere

SSD harddisken Crucial MX500 er blevet testet af den britiske teknologiside Techadvisor.co.uk i en alene-test, hvor der kun har været fokus på denne model.

De britiske eksperter har set nærmere på modellens pris, design, hastighed og stabilitet, og efter endt test vurderes det, at denne model præsterer virkelig godt. Derfor modtager modellen en topkarakter med 4,5 stjerner ud af 5.

Kraftig model til god pris

Crucial MX500 er skabt til at være både hurtig og stabil og samtidig komme i en fornuftig prisklasse. Derfor vil denne model være fordelagtig for den mere krævende forbruger, der ønsker sig en stærk SSD harddisk.

Denne model kommer desuden i forskellige versioner, der hver især har forskellige kapaciteter – kapaciteten på modellen rangerer dermed fra 250 GB – 2000 GB.

Eksperterne: Rigtig god pris

Crucial MX500 er blevet anmeldt af den britiske teknologiside Techadvisor.co.uk, som er meget imponerede over modellen.

Eksperterne skriver, at denne model først og fremmest er adresseret mod de traditionelle forbrugere, der har et lidt ældre produkt, og som ønsker noget større og bedre.

Prisen på modellen noteres også som positiv af eksperterne, der skriver, at sammenlignet med andre modeller får man meget for pengene med Crucial MX500.

Eksperterne: Bedre end forgængeren

Eksperterne skriver, at hvis man leder efter den allerhurtigste SSD harddisk på markedet, så skal man vælge en anden model, men dermed ikke sagt at Crucial MX500 er langsom. Modellen er klart forbedret i forhold til forgængeren, og her er endda tale om en klar forbedring.

Den generelle ydeevne er også blevet testet af eksperterne, og her noteres det, at denne generelt er god, dog med nogle begrænsninger. Eksperterne kommenterer til sidst i anmeldelsen af Crucial MX500, at denne model har mange gode egenskaber, men det mest attraktive aspekt vil dog være den gode pris.

Specifikationer ved Crucial MX500:

🔴 Kapacitet: 250-2000 GB
🔴 Form, kort: 2,5 tommer
🔴 Højde: 7 millimeter
🔴 Bredde: 104 millimeter
🔴 Dybde: 71 millimeter
🔴 Vægt: 100 gram

Udvalgte fordele ved Crucial MX500:

🔵 Stærk SSD harddisk
🔵 Findes med flere typer af kapacitet
🔵 God pris
🔵 Stabil model


SSD eller HDD harddisk – hvad er forskellen?

Forskellen mellem de nye SSD-harddiske og de traditionelle HHD-diske er først og fremmest hastigheden og dernæst opbygningen af lagerenheden. Har du eksempelvis en ældre computer, der skal bruge evigheder på at starte op, kan udskiftning til en SSD-harddisk sagtens reducere opstartstiden til det halve. Også selve arbejdet på computeren i mere generel forstand bliver speedet gevaldigt op.

Traditionelle harddiske er bestykket med nogle roterende faste diske (heraf navnet hard-disk), som ved hjælp af et bevægeligt skrivehoved kan skrives og læses med magnetiske impulser. Det fungerer lidt som en gammeldags pladespillerm en foregår fabelagtigt hurtigt. For diskene roterer med omkring 100 omgange i sekundet, og skrivehovedet bevæger sig også frem og tilbage med høj hastighed. Men kravene til datamængde og hastighed stiger hele tiden, og den mekaniske konstruktion har med tiden udviklet sig til at blive en flaskehals.

De nye SSD-diske har til gengæld ingen bevægelige dele. Alt foregår 100 % elektronisk, og derfor er det faktisk kun elektronikken, der begrænser hastigheden. Så reelt er det lidt misvisende at kalde en SSD for en harddisk, når der ikke er ”diske” involveret. Når de fleste af os gør det alligevel, hænger det naturligvis sammen med, at det er et ord vi forbinder med det lagermedie, vi har på vores computer.

Her kan du se en video hvor værten forklare om forskellen på SSD og HDD harddiske: 

https://www.youtube.com/watch?v=YQEjGKYXjw8

Hvad er en SSD harddisk?

Forkortelsen SSD står for Solid State Drive, hvilke vel bedst kan oversættes til et ”fast ubevægeligt drev”. Det består udelukkende af lager- og styrechips på en printplade. Det betyder i praksis, at et SSD-drev også er både lettere og mindre end en tilsvarende traditionel harddisk. Et SSD-drev bruger også mindre strøm og udvikler dermed også mindre varme. Fraværet af bevægelige dele medfører også, at SSD’en er langt mere fysisk robust end traditionelle harddiske, og så er den naturligvis dermed også helt lydløs under drift.

SSD-drevet har dog også et par ulemper. Den helt primære ulempe er nok prisen, som ligger noget højere end for den traditionelle harddisk – endnu da. For blot få år siden var prisniveauet for SSD-drev så højt, at det kun var relevant for virkelig professionelle hardcore brugere, men priserne falder i øjeblikket drastisk måned for måned.

Selv om SSD-drev stadig er dyrere end traditionelle drev, og prisforskellen dog efterhånden acceptabel, når de mange fordele tages i betragtning. SSD-komponenter hører også til blandt de computerdele, der rykker mest på markedet i øjeblikket. Alle de store producenter kæmper om markedsandele, og om få år vil SSD helt sikkert overtage pladsen efter den gamle HDD de fleste steder.


SSD eller HDD – hvad er mest stabilt?

SSD-drev var tidligere en smule ustabile, og derfor ikke helt så velegnede som HHD til vigtige backup-opgaver og lignende. Det er dog vigtigt at huske, at en HDD ikke er ufejlbarlig heller, og i dag er teknologien ved at være nået dertil, hvor de to typer af lagermedier langt hen ad vejen er sammenlignelige rent stabilitetsmæssigt. Men uanset hvad du bruger, bør backup altid indgå som en ekstra sikkerhed, hvis der er tale om vitale data.

Hvis du vil mere i dybden med forskellene på de to typer drev, er der i øvrigt også meget spændende information at hente i denne artikel fra PCMAG, hvor du på en fin og pædagogisk måde ledes igennem det lidt mere teknisk tunge stof. Der er også et par gode input i denne artikel fra Computerworld, hvor der blandt andet er lidt gode råd til, hvad du børe overveje, før du vælger drev-type.


Lidt historie omkring HDD og SSD

Den teknologiske udvikling går ekstremt hurtigt i øjeblikket. Faktisk uden sammenligning, hvis man ser på verdenshistorien. Og der er intet, der tyder på, at udviklingen ikke vil fortsætte med eksponentiel fart. Vi skal ikke længere tilbage end 1956, hvor den første IBM-harddisk så dagens lys. Apparatet fyldte lige så meget som adskillige køleskabe tilsammen, men lagerkapaciteten var blot sølle 4 MB, eller hvad der i dag svarer til et enkelt foto med mobiltelefonen.

I dag er kapaciteten for en almindelig harddisk op mod 4 TB eller en million gange mere, men samtidig er størrelsen reduceret med noget, der ligner en faktor 100.000. Det er så ekstremt, at det kan være svært at fatte.

Selve SSD’ens historie er ikke mere end cirka 10 år gammel. Men det er først nu, teknologien for alvor er kommet inden for forbrugernes rækkevidde.


Grænsefladen er en flaskehals

Det er ikke kun udviklingen inden for lagermedier, der går stærkt. Også selve grænsefladen til computeren udvikler sig hele tiden. I de tidlige år foregik datatransmissionen fra harddisk til motherboard via serielle forbindelser. Fordelen var få ledninger/forbindelser, men efterhånden som mængden af data steg, kunne datatransmissionen ikke foregå med tilstrækkelig hastighed.

Man skiftede derfor over til IDE, senere igen til SCSI og de senere år har seriel ATA (SATA) været mest fremherskende. Hvert skifte har øget datahastigheden markant, og SATA giver så høje transmissionshastigheder, at en almindelig HDD normalt ikke møder nogen begrænsninger, men snarere selv er begrænsningen for hastigheden.

I dag er SATA interfacet også det mest udbredte for SSD-drevene. En SATA SSD er typisk udformet som et lille drev med omtrentlige dimensioner på 10 x 7 x 1 centimeter. Størrelsen hænger dog mest sammen med kompatibiliteten med SATA, for selve elektronikken fylder langt mindre.

De fleste mener dog, at SATA er på vej til at uddø med SSD’ens indtog. En SSD-disk er som nævnt markant hurtigere end den traditionelle HDD, og derfor er SATA interfacet nu igen blevet en flaskehals for hastigheden, idet den maksimale overførselshastighed ligger omkring 600 MB per sekund.

Derfor går udviklingen nu mod M.2 interfaces, der igen åbner op for et kæmpe spring opad rent hastighedsmæssigt, så SSD-teknologien for alvor kan udnyttes. En SSD til M.2 har også langt mindre dimensioner, og det er også en faktor, der til stadighed får større og større betydning, når der eksempelvis skal udformes slanke lette laptops.

M.2 interfacet er dog kun delvist implementeret i standarderne på nuværende tidspunkt. Den optimale implementering kræver nemlig, at selve motherboardet har en M.2-port, og det er indtil videre kun tilfældet på de allernyeste produkter. Alternativt er det muligt at anskaffe en M.2 adapter og montere den i et ledigt slot, men adapteren er en ekstraudgift, og så opnår du heller ikke den eftertragtede pladsbesparelse.

Udviklingen går dog uden tvivl mod M.2 SSD’ere, der er kompatible med de nye og endnu hurtigere NVMe protokoller. Går du i tanker om at anskaffe en SSD-harddisk, kan du eventuelt også læse med hos Alt om Data, der har besvaret nogle af de mest gængse spørgsmål omkring interface og udformning.


Hvordan virker et SSD-drev?

Når du læser med her, er det sikkert fordi du allerede har en vis viden om computere og deres virkemåde, så du kender sikkert allerede til begrebet RAM – Random Access Memory. Ligesom HDD og SSD er RAM en hukommelse, hvor data kan opbevares. Problemet med RAM-hukommelse er dog, at data kun bevares, så længde der er strøm på. Og det kræver faktisk en del strøm. Så snart du slukker computeren, er alle dataene væk – hvis du da ikke forinden har gemt dem på et drev.

Når der alligevel bruges RAM-hukommelse, skyldes det, at det er et lynhurtigt medie. Her gemmer computeren midlertidige de data, der bruges til at afvikle programmer og styre computeren med. De skal hele tiden kunne tilgås og ændres – heraf navnet Random Access Memory.

Er der ikke nok RAM-hukommelse i computeren, er den nødt til at benytte harddisken til de hastighedskrævende operationer også, og så begynder alt at gå meget langsomt. Til visse opgaver kan det derfor være nødvendigt at forsyne computeren med mere RAM-hukommelse og eventuelt benytte et grafikkort med selvstændig hukommelse på.

Det smarte ved en SSD er, at den kombinerer det bedste fra de to verdener. Dens hukommelse består af lynhurtige chips, som kan sammenlignes med den RAM-hukommelse som sidder i computeren. Men hukommelseschipsene på SDD-disken husker data, selv om strømmen afbrydes.

Princippet kender du sikkert allerede fra USB-sticks og lignende, men hukommelseschipsene i en SSD er langt mere pålidelige og sikre, da de skal være et reelt alternativ til den traditionelle HDD. Og det er netop forskellen i pålidelighed, der gør SSD-hukommelse noget dyrere per MB, end det kendes fra almindelige USB-sticks og hukommelseskort.

Her er en meget pædagogisk video der forklarer mere om hvordan en ssd harddisk fungerer: 

https://www.youtube.com/watch?v=TFoOyPXYJ-E

Er der ingen slitage på SSD-harddiske?

Eftersom en SSD er konstrueret uden bevægelige dele, kunne man måske fristes til at tro, at den nærmest er uopslidelig, som det er tilfældet for almindelig RAM-hukommelse. Sådan er det imidlertid ikke. Den særlige teknologi, som gør SSD’en i stand til at huske data i slukket tilstand, medfører en vis slitage, når data skrives ned i cellerne.

En enkelt celle kan bruges fra 1000-5000 gange, alt afhængigt af den anvendte teknologi, før den er udtjent. Derfor opgiver de enkelte producenter som regel en garantiperiode, som dækker over et standardiseret forbrug gennem hele perioden.

Ofte oplyses garantien som et antal år og den dertil hørende mængde data, og det er den grænse, der overskrides først, som er gældende. Bruger du eksempelvis drevet i en server, som kører i døgndrift med tung belastning, rammer du den maksimale datamængde længe før drevet aldersmæssigt udløber. Bruger du din SSD intensivt, bør du derfor måske gå efter modeller med længere garanti, som så også vil være dyrere – men altså holde længere til dit brug.

I praksis er det dog ikke noget, du behøver at bekymre dig om ved normalt brug. For det første er SSD-drevet så intelligent, at det langsomt udfaser de celler, der er ved at være for gamle, og i stedet tager nye i brug. Det er ikke meget anderledes end en HDD, der også med tiden får defekte områder, som mærkes af, så de springes over, når der skal gemmes noget på den del af harddisken. For det andet viser praksis, at der ikke er nævneværdige problemer med stabiliteten af SSD-diskene.

Vil du være på den sikre side, betaler det sig selvfølgelig at gå efter de mest kendte brands, som ikke har råd til dårlig omtale på den konto. Vælger du eksempelvis et af drevene i denne test, er du sikkerhedsmæssigt på niveau med den almindelige HDD, og kan sove helt trygt.

Du kan her se en video der forklarer mere om hvor længe du kan forvente at en SSD disk holder:

https://www.youtube.com/watch?v=-XZNr7mS0iw

Sådan får du mest SSD-harddisk for pengene

SSD-drevet har både styrker og svagheder, og du får mest ud af drevet, hvis du tager lidt hensyn til dem. Dens største styrke er hastigheden, og det betyder, at det først og fremmest er de vigtige programmer og de programmer du bruger intensivt, der skal køres fra dette drev.

Det handler eksempelvis helt primært om operativsystemet og bootsektorerne – den del af harddisken, som indeholder den kode, der starter computeren op. Lægger du dem på SSD’en, vil computeren for det første starte meget hurtigt op, men ikke nok med det: Operativsystemet varetager også en lang række løbende hjælpeopgaver for de øvrige programmer, så både opstart og brug vil få et gevaldigt løft alene med den disposition.

Samtidig er der ingen nævneværdig forskel på hastigheden af RAM-hukommelsen og SSD-disken. Så hvis der ikke er plads nok til at afvikle alle kørende programmer i hukommelsen, oplever du ikke nær det samme performancedyk, som når computeren tvinges til at lægge en del af arbejdshukommelsen over på en gammeldags HHD-disk. SSD’en er også oplagt til at opbevare de programmer du bruger mest, samt andre emner, hvor du oplever irritation over ventetider.


Hvad skal jeg gemme på SSD og hvad på HDD?

Har du en computer med både en SSD- og en gammeldags HDD-disk, kan du med fordel fordele dine programmer, filer og data efter hvor det bedst kan betale sig at lagre dem. For har du begge disktyper i maskinen, er der ingen ide i at bruge SSD-disken som ”dum” lagerplads til f.eks. billeder, dokumenter, musik og den slags. Hertil er lagerpladsen for dyr – endnu da.

En god gammeldags harddisk koster trods alt stadig kun en brøkdel af prisen per MB. Hastigheden vil ikke have den store betydning, da filerne typisk ikke skal hentes ret ofte. Sidder du med noget billedbehandling eller andre tunge opgaver med store filer, kan du altid tage netop disse filer over på SSD’en under arbejdet.

Pointen er, at SSD-lagerplads er dyr, og derfor gælder det om at økonomisere lidt med den. Den tankegang er du ikke vant til med en almindelig HDD, så det skal man lige vænne sig til. Hvis økonomien er underordnet, kan du selvfølgelig bare købe en stor SSD, men de fleste vil nok lidt endnu vælge en af de lidt mindre SSD-modeller, og så skal pladsen udnyttes med omtanke.

I øvrigt er det med SSD’er som med HDD’er: De fungerer bedst, hvis der er lidt ”luft” at arbejde på. Et drev, der er pakket til bristepunktet, bruger mange ressourcer på at flytte rundt og omorganisere data, og ikke alene tager det tid – det slider også ekstra på drevet. En god tommelfingerregel er, at der mindst skal være 25 % ledig plads tilbage på SSD’en, hvis systemet skal køre optimalt.


Skal en SSD-disk ikke defragmenteres?

De fleste ved, at en HDD kører bedst, hvis den jævnligt defragmenteres. Sådan er det ikke med SSD, der fungerer helt anderledes. Her hjælper en defragmentering ikke nævneværdigt på ydelsen, men slider til gengæld unødigt på cellerne. I stedet bruges en feature, der kaldes TRIM – udviklet specielt til SSD-drev.

Har du en nyere computer, sker det automatisk. Bruger du en gammel computer med Windows Vista eller Windows XP, er funktionen ikke automatisk understøttet. Så her kan du med fordel undersøge mulighederne for installation af et program, der kan stå for den slags. Ellers anbefales det generelt at undgå enhver form for ”optimering”, som tilbydes fra mere eller mindre lødige udbydere, der gerne vil skabe mersalg. SSD’en har indbygget optimering i sin firmware, og har ikke brug for hjælp til den del.

Du kan læse mere om mulighederne for optimering hos eksempelvis Computerworld, der har en glimrende artikel om emnet til fri afbenyttelse.


FAQ – Ofte stillede spørgsmål

🏆 Hvilke SSD harddiske er bedst i tests?

Intel 760p Series 512GB og Toshiba Q300

🔍 Hvordan er SSD harddiskene blevet testet?

SSD harddiskene er blevet vurderet ud fra deres specifikationer, brugervenlighed, sikkerhed og byggekvalitet. Ligeledes har eksperterne testet harddiskenes hastighed i praksis, samt vurderet dem ud fra prisen, da dette ofte er en afgørende faktor.

⚡ Hvor meget plads skal jeg bruge på min SSD harddisk?

Som oftest varierer størrelserne på SSD harddiske fra 120GB til 2TB. Til trods for at harddiskene på 120GB er den billigste løsning, har de ikke plads nok til at holde store mængder software, og du kan opleve, de ikke preformer lige så godt som de større modeller. Tech eksperterne fra Tom’s Hardware anbefaler, at man går efter en model med minimum 250GB til 500GB.


SSD Harddisk test – Disse kilder har vi anvendt: 

Produktanbefalingerne i denne artikel er baseret på data fra en lang række uvildige tests og kilder. Produkterne er kun omtalt meget summarisk her. Men har du interesse i at gå mere i dybden med en eller flere af kilderne, har vi listet dem herunder. Vi har gjort det ekstra let for dig, og inkluderet de direkte links.

Cnet.com 🇺🇸

Magasinet Cnet.com er en del af amerikanske CBS Interactive, og beskæftiger sig primært med alt nyt indenfor forbrugerelektronik. Magasinet er ret anerkendt, og har millioner af læsere. Derfor er det fornuftigt at tillægge deres test af SSD-harddiske en vis værdi. Testen kan du gratis læse her, hvor flere af drevene i vores gennemgang får rigtig pæne ord med på vejen.


PC Advisor 🇺🇸

PC Advisor er en del af Tech Adviser, som med mere end 400.000 registrerede medlemmer er en af sværvægterne i computerbranchen. Magasinet fokuserer på computere, tablets og mobiltelefoner, og bragte i juni 2017 en stor test af de bedste SSD-harddiske på markedet. Testen har vi selvfølgelig læst med interesse, da de fleste af vores udvalgte SSD-diske også er omtalt her.


Pcgamer.com 🇺🇸

Som navnet mere end antyder, beskæftiger engelske Pcgamer.com sig først og fremme med spilrelateret stof, som både omfatter software og hardware. En hurtig SSD-harddisk kan være helt afgørende for spiloplevelsen, så magasinet har selvfølgelig også en test af denne type diske, set med spillebriller på. I deres test løb Samsung af med sejren, men det kan du læse mere om her.


Thewirecutter.com 🇺🇸

The Wirecutter ejes af New York Times, og er et magasin med speciale i at udpege de bedste deals for forbrugerne. Magasinet har blandt andet udgivet en meget omfattende artikel om SSD-harddiske, som både indbefatter grundige tests og masser af teknisk information. Du kan selv læse hele artiklen her.


Altomdata.dk 🇩🇰

Magasinet Alt om Data behøver nok ikke den store præsentation, da bladet har kunnet købes i landets kiosker gennem de seneste næsten 40 år. En del af indholdet publiceres dog også gratis på bladets hjemmeside, og det gælder blandt andet deres test af SSD-diske. Her fik Samsung 850 Evo eksempelvis rigtig fine karakterer.


Computerbild.de 🇩🇪

Tyske Computer Bild er et onlinemagasin med fokus på computere og forbrugerelektronik i mere bred forstand. Mere end 120.000 produkter er i tidens løb omtalt i magasinets spalter. Selvfølgelig er der også blevet plads til tests af en række SSD-harddiske. Du kan se mere her.


M3 🇸🇪

Det svenske magasin PC För Alla, der er en del af M3, har fokus på ”det digitale hjem”, og her bringes jævnligt let tilgængelige artikler og tests med digitalt fokus. Her fandt vi en god test af eksterne SSD-harddiske. Læs selv med, og se, hvordan de vurderede Samsung T3.


Tek.no 🇳🇴

Norske Tek.no er med 750.000 ugentlige læsere Norges største forum for forbrugerteknologi. Her finder du masser af teknologirelaterede nyheder, guides og ikke mindst tests. Ofte er det enkeltprodukter, der testes, og det gælder også for den artikel vi fandt om Samsung 960 Pro.


PcMag.com 🇬🇧

Det britiske computermagasin PcMag.com skriver nyheder og artikler om alt, hvad der har med teknologi, IT og computerprodukter at gøre. Hvis du er interesseret i at vide mere om disse verdener, så er PcMag.com den rette online side for dig. Hos PcMag.com bliver der leveret nyheder, artikler, guides, tests og anmeldelser hver eneste dag til deres læsere. De har blandt andet testet og anmeldt forskellige SSD-harddiske såsom WD Black NVMe SSD (1TB) og Intel 545s Series 512GB. Du kan læse de fulde anmeldelser her og her.


PcWorld.com 🇺🇸

Det amerikanske PC-magasin PcWorld.com skriver om alt, hvad der har med hardware og software at gøre. De skriver nyheder og guides, der informerer om alt det, forbrugere har brug for at vide om hardware og software. Derudover anmelder PcWorld.com også en masse forskellige produkter, som de tester og afprøver. De har blandt andet testet og anmeldt forskellige SSD-harddiske såsom WD Black NVMe SSD (1TB) og Intel 545s Series 512GB. Du kan læse de fulde anmeldelser her og her.


Techadvisor.co.uk 🇬🇧

Det britiske teknikmagasin Techadvisor.co.uk er en af de største sider, når det kommer til computer- og teknikbranchen. De har flere hundredetusinde medlemmer, der hver dag læser nyheder, artikler og guides om disse emner. Derudover anmelder Techadvisor.co.uk også en masse forskellige produkter, som de tester og afprøver. De har blandt andet testet og anmeldt forskellige SSD-harddiske såsom Samsung Portable SSD T5 500GB USB 3.1 og Intel 760p Series. Du kan læse de fulde anmeldelser her og her.

Techadvisor.co.uk har yderligere testet to SSD harddiske:

Læs mere om testen af Western Digital Blue 3D Nand her.

Læs mere om testen af Crucial MX500 her.


Techradar.com 🇬🇧

Det britiske teknikmagasin Techradar.com skriver om alt vigtig viden, når det kommer til teknik og teknologi. Hvis du er interesseret i teknologiens verden, så er denne side et kig værd. Her bliver der skrevet om de seneste nyheder, guides og artikler indenfor teknologi. Udover dette så anmelder og tester Techradar.com også forskellige produkter. De har blandt andet testet og anmeldt forskellige SSD-harddiske såsom WD Black NVMe SSD (1TB), Samsung Portable SSD T5 500GB USB 3.1 og Intel 760p Series. Du kan læse de fulde anmeldelser her, her og her.


Øvrige relevante tests

Udover gennemgangen af SSD harddiske, så har vi også udarbejdet en artikel hvor vi gennemgår de bedste traditionelle eksterne harddiske. I denne artikel har vi gennemgået en lang række tests fra mange forskellige internationale magasiner, hvor forskellige eksperter har gennemgået de modeller som de mener er de bedste på markedet.

I vores ekstern harddisk test finder du også prissammenligning på alle produkterne, så du nemt og overskueligt kan få et overblik over hvilke forhandlere der har produkterne billigst.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Her kan du skrive en kommentar til artiklen

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse