Artiklen indeholder annoncelinks, og er dermed sponsoreret. Læs mere

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund research..., men vi afgrænser os primært til produkter tilgængelige på prisportaler eller annonceplatforme. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Oplistningen er ikke et udtryk for en rangering af produkter, og annonceaftaler kan påvirke placeringen og udvælgelsen af vores produkter – læs mere her. Læs mere

Elektrisk tandbørste bedst i test? Se vores bud på de bedste el tandbørster

Oral B iO Series 8S IO8BK er udvalgt som bedst i test hos dansk uafhængigt testpanel.

Elektriske tandbørster er blevet en uundværlig del af manges daglige rutine. Den avancerede teknologi og effektive børstning har ændret måden vi opretholder vores mundhygiejne på, bl.a. fordi flere tandlægestudier peger på, at elektriske tandbørster fjerner bakteriebelægninger og plak mere effektivt end traditionelle tandbørster.

Vi gennemgår en række testvindende modeller og belyser deres egenskaber, fordele og ulemper – dermed hjælper vi dig med at finde den elektriske tandbørste, der passer bedst til dine behov. Læs videre for at blive klogere på, hvordan du kan forbedre din mundhygiejne med det rette valg af elektrisk tandbørste.

Vores fremgangsmåde

icon

Sådan vurderer og udvælger vi produkter

Vi sammenligner en række anerkendte produkter og brands. Vi har partnerskaber med mange store forhandlere, og selvom det kan have indflydelse på udvalget af produkter til artiklen, beror vores anbefalinger på redaktionens professionelle vurdering af de bedste produkter.

Vores research-team vurderer produkterne på parametre som:

  1
 • Produkttests fra ekspertkilder og forbrugermagasiner
 • 2
 • Kundeanmeldelser af produktet
 • 3
 • Produktets egenskaber og specifikationer
 • 4
 • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
 • 5
 • Viden og data på, hvad vores læsere foretrækker

Ovenstående bliver holdt op imod pris og kvalitet. Det er vigtigt at nævne, at rækkefølgen ikke repræsenterer en rangering af produkter, men nærmere en gennemgang af nogle af de bedste produkter til forskellige behov.

Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

Læs om vores tilgang

Anmeldelser

award

BeconfiDent Sonic Whitening

elektrisk tandbørste med slankt børstehoved og ergonomisk greb

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Forbrugsguidens vurdering

Sonic Whitening fra BeconfiDent er en god løsning til prisen – især hvis du vil sikre din mundhygiejne. Tandbørsten udmærker sig ved sin lange batteritid, høje brugervenlighed, enkle børstehoved og tre børstetilstande. Desuden adskiller børstens soniske vibrationer, der kan lave 38.000 bevægelser i minuttet, sig betydeligt fra mængden. Og det faktum, at den angiveligt fjerner op til 62 % mere plak og tandsten end manuelle børster, understreger dens effektivitet.

Selvom børstens timer automatisk slukker efter 2 minutter, hvilket kan være en lille ulempe for nogle, opvejer batteritiden og de gode børsteresultater ulempen, hvorfor Sonic Whitening for os at se er et rigtig godt valg til enhver, der ikke vil bruge en masse penge på en ny el tandbørste.

Fordele

 • pros Lang batteritid
 • pros Nem at holde
 • pros Simpelt børstehoved
 • pros LED lys
 • pros Lydsvag motor

Ulemper

 • cons Slukker automatisk efter 2 minutter
 • cons Uden avancerede funktioner sammenlignet med andre modeller

Specifikationer

 • Børste teknologi: Sonisk
 • Antal funktioner: 5
 • Batteritid: 90 dage
 • Antal rotationer/min.: 38.000
 • Børstehoveder: 2
 • Indbygget timer
 • Opladningstid: ?

BeconfiDent er langt fra lige så kendt et brand som Oral-B, men med Sonic Whitening kan det måske snart ændre sig. El tandbørsten er nemlig et godt valg, hvis du prioriterer kvalitet til pengene. I test har det endda vist sig, at modellen fjerner op mod 62% mere plak og tandsten end manuelle tandbørster. Det skyldes de soniske vibrationer, der adskiller tandbørsten fra mange andre modeller i vores oversigt.


Anmeldelse: Produktanalyse af BeconfiDent Sonic Whitening

Soniske vibrationer gør det hårde arbejde
38.000 bevægelser i minuttet. Så mange vibrationer har Sonic Whitening, hvilket vil sige, at du på de gennemsnitlige 2 minutter med garanti får poleret hver enkel tand – så længe du selv får kørt tandbørsten rundt i munden. Er du vandt til en oscillerende tandbørste, kræver den soniske følelse en smule tilvænning, men når du først har brugt den et par gange, er det svært at gå tilbage igen.

Tandpasta til enhver smag
Selvom du selvfølgelig kan bruge alle typer tandpasta, vil du opleve endnu bedre resultater, hvis du bruger producentens egen tandpasta sammen. Tandpastaen er nemlig skabt til at fungere sammen med de soniske vibrationer – dog kræver det, at du selv lægger nogle kræfter i at massere tandpastaen ind mellem tænderne.

Kom ind i hjørnerne med det slanke og aflange børstehoved
Sonic Whitening Selve har et ganske enkelt, men alligevel elegant, design. Du får fornemmelsen af kvalitet, og fordi børstehovedet ikke er rundt, men derimod aflagt og slankt, får du noget nemmere ved at komme ind til de bagerste tænder. Håndtaget er desuden behageligt at holde om med sit glatte og slanke ydre, og der er ingen knapper at forholde sig til.

Den eneste teknologi, tandbørsten harm er den indbyggede timer, der hjælper dig med at holde styr på antallet af minutter. En ulempe ved timeren er dog, at den slukker af sig selv efter to minutter, hvilket for nogle kan være irriterende, hvis du ikke føler, at du er færdig med at børste tænder.

Læs mere om BeconfiDent Sonic Whitening
award

Oral-B Vitality 100 CrossAction » 125 Kr. hos Bilka lige nu (samarbejde med Pricerunner)

billig elektrisk tandbørste for børn

Oral-B Vitality 100 CrossAction
Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

star4.6 /5

close

Forbrugsguidens vurdering

Oral-B Vitality 100 CrossAction er nem at bruge, og dine tænder føles rene, når du har brugt den. Vi synes også, at designet er pænt, hvilket er vigtigt for de yngre generationer, der er vant til højteknologiske gadgets.

Den eneste ulempe er, at der ikke er nogen indikatorer på håndtaget, der viser, hvor meget batteritid, der er tilbage.

Fordele

 • pros Simpel at anvende
 • pros Med timer
 • pros Lille rundt børstehoved
 • pros Håndtag der er nemt at holde om

Ulemper

 • cons Ingen indikatorer viser batteritid
 • cons Begrænset antal funktioner

Specifikationer

 • Børste teknologi: Oscillerende
 • Antal funktioner: 1
 • Batteritid: 8 days
 • Antal rotationer/min.: 45000
 • Børstehoveder: 1
 • Indbygget timer

Oral-B Vitality 100 CrossAction er til personer, der ønsker en enkel og brugervenlig elektrisk tandbørste. 2D-rengøringsaktionen hjælper med at fjerne plak på svært tilgængelige områder, men ellers er der ikke meget teknologi.


Anmeldelse: Produktanalyse af Oral-B Vitality 100 CrossAction

Timer og pacer gør det nemmere
Selvom Oral-B Vitality 100 CrossAction er relative simpelt bygget op, bliver du ikke snydt for en smart timer og pacer. Disse to mekanismer hjælper dig med at holde styr på din tid og hastighed under tandbørstningen, og på den måde er du altid sikker på at børste tænder i tilstrækkelig grad.

Når den elektriske tandbørste tændes, begynder timeren at tælle ned fra to minutter. På samme tid holder paceren dig opdateret på, hvornår der er gået 30 sekunder. Du vil derfor høre en anderledes lyd fra tandbørsten, når det er tid til at skifte vinkel og bevægelser.

Vandafvisende og nem at holde ved
Vitality 100 CrossAction er vandafvisende, og den tætte forsegling sikrer, at der ikke slipper vand ind i mekanikken. På den anden side er håndtaget belagt med knoppet gummi, så tandbørsten ikke glider ved en fejl. Selve børstehovedet er også meget behageligt med sit runde ydre.

Enkel kontrol med lang batteritid
Mange elektriske tandbørster er propfyldte med forskellige funktioner, og nogle gange kræver det nærmest en manual at komme igennem tandbørstningen. Sådan er det ikke med Oral-B Vitality 100 CrossAction, der byder dig på et simpelt design med én enkel mulighed for at børste tænder; du skal med andre ord bare trykke på knappen for at komme i gang.

Med en højde på 22 centimeter – når den påsat sit børstehoved – og en vægt på lidt over 100 gram vil den ikke fylde for meget ude på badeværelset. Vitality 100 CrossAction har til gengæld lang batteritid og kan give dig op til 8 dages rene tænder.

Læs mere om Oral-B Vitality 100 CrossAction
award

Niceboy ION Sonic » 267 Kr. hos Proshop.dk lige nu (samarbejde med Pricerunner)

sonisk el tandbørste med lang batteritid

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Forbrugsguidens vurdering

Efter at have undersøgt samt testet Niceboys ION Sonic elektriske tandbørste, kan vi vurdere, du her fåren prisvenlig el tandbørste med flere af de funktioner du finder i dyrere modeller. 43.000 svingninger i minuttet og den lange batteritid er gode elementer at have i din elektriske tandbørste – og særligt ind i denne prisklasse. Dertil får du også en indbygget intervaltimer, som sikrer, at du børste din tandoverflade i den korrekte tid.

Ikke kun synes vi, at du får meget for pengene, dette gør forbrugerne på Google Shopping også med deres 4,8/5 stjerner. Man skal dog stadig tage forbehold for at datagrundlaget på Google Shopping er forholdsvist småt. Samlet set anbefaler vi tandbørsten på grund af dens meget favorable pris og dertil dets funktioner og tekniske egenskaber. Det eneste vi savnede i vores test var flere af de mere avancerede features som f.eks. tryksensor og hurtigere opladning – men for en tandbørste til denne pris, er det til at acceptere.

Fordele

 • pros 40.000 svingninger i minuttet som sikrer at tandbørsten kommer dybt ned i tandkødet og mellem tænderne
 • pros 3 forskellige børstehoveder med forskellige hårdheder afhængigt af dine ønsker
 • pros Lang batteritid
 • pros Indbygget timer som sørger for du børster længe nok

Ulemper

 • cons Tager længere tid at oplade end andre modeller på markedet
 • cons Kun én knap, så man skal igennem alle modes, for at stoppe den "før tid"

Specifikationer

 • Børste teknologi: Oscillerende
 • Antal funktioner: 5
 • Batteritid: 40 dage
 • Opladningstid: 600 min
 • Antal rotationer/min.: 43000
 • Børstehoveder: 3
 • App styring
 • Indbygget timer

Med den elektriske tandbørste fra Niceboy får du en lavpris, sonisk tandbørste med mange af de samme funktioner, som du finder i dyrere modeller. Du får blandt andet en lang batteritid og en indbygget timer, samt flere forskellige hoveder og modes.


Anmeldelse: Produktanalyse af Niceboy ION Sonic

Svingninger
Som nævnt ovenfor, så får du en elektrisk tandbørste med mellem 40.000 og 43.000 svingninger i minuttet. Det betyder, at du får en god og fejlfri tandrensning. Svingningerne sørger også for, at du når at komme godt i bund med tandbørstningen i løbet af de 2 minutter du har pr. interval. Når det er tid til at skifte tandrække, så vibrerer tandbørsten, hvilket gør det nemt for dig at holde styr på, hvornår du skal skifte.

Batteri
Niceboys ION Sonic tandbørste har en lang batteritid. Batteriet holder i op til 40 dage, såfremt du bruger deres anbefalede 2 gange 2 minutter om dagen. Den lange batteritid sikrer dig en behagelig oplevelse, hvor du ikke altid skal sætte den til opladning. Dertil har den elektriske tandbørste trådløs docking, som tilsluttes med USB-C, hvilket kun få producenter tilbyder. Når batteriet er brugt op, tager det mellem 8 og 10 timer at genoplade det.

Tilbehør
Som standard følger der 3 børstehoveder med, et blødt, et medium og et hårdt. Såfremt du ønsker flere børstehoveder, kan det også tilkøbes.

Læs mere om Niceboy ION Sonic
award

Brush Buddy

Effektiv elektrisk tandbørste til en lav pris

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

Forbrugsguidens vurdering

Brush Buddy er, efter vores vurdering, velegnet til enhver tandplejerutine, og vores egen test af modellen bekræfter, at den leverer en effektiv rengøring. Vi er særligt tilfredse med den lange batteritid og designet, der gør, at du kan nå selv de svært tilgængelige områder i munden.

På den anden side bemærkede vi, at det kan være lidt udfordrende at holde den helt ren, da tandpastapletter let bliver synlige på den sorte farve. Desuden er lydniveauet en smule højere sammenlignet med andre modeller. Det er dog ikke generende højt.

Til trods for det vurderer vi stadig, at Brush Buddy er et godt valg, hvis du ønsker en brugervenlig eltandbørste med god værdi for pengene – den udfører nemlig præcis, hvad den skal, og så til en rimelig pris.

Fordele

 • pros Dybdegående rengøring
 • pros Solid batteritid
 • pros Når også de inderste områder af munden
 • pros Pænt design

Ulemper

 • cons Får nemt pletter
 • cons Lydniveauet er ikke det laveste

Specifikationer

 • Børste teknologi: Sonisk
 • Antal funktioner: 5
 • Batteritid: Op til 30 dage
 • Opladningstid: ?
 • Antal rotationer/min.: 37000
 • Indbygget timer
 • indbygget tryksensor
 • app-styring: ?
 • Børstehoveder: 2

Den elektriske tandbørste, Brush Buddy, hævdes at have en batteritid på hele 30 dage og oplader desuden trådløst, hvilket er meget praktisk – og noget vi desuden efter egen test kan bekræfte. Baseret på vores erfaring mener vi på den baggrund, at el-tandbørsten er ideel for dig, der gerne vil undgå hyppige opladninger og samtidig ønsker en bekvem løsning, når det endelig er tid til opladning.


Anmeldelse: Produktanalyse af Brush Buddy

Effektive rengøringsfunktioner
Brush Buddy arbejder med 37.000 soniske vibrationer i minuttet, hvilket sikrer en dybdegående og omhyggelig rengøring, hver gang du børster tænder.  Den elektriske tandbørste fjerner angiveligt op til 10 gange mere plak sammenlignet med manuelle tandbørster.

Alsidige indstillinger og brugervenlighed
Når det kommer til tilpasning, skuffer Brush Buddy ikke. Gentle Mode er specielt designet til nybegyndere inden for elektrisk tandbørstning og er også velegnet til personer over 8 år. Hvis du har sarte tænder eller tandkød, tilbyder Sensitive Mode en blid, men effektiv rengøring. Derudover er Cleaning Mode ideel til den daglige standardrengøring, hvilket sikrer, at dine tænder forbliver pletfrie dag ud og dag ind.

Hvis fokus primært er på tandkødets sundhed, giver Gum Protection Mode en kombination af rengøring og tandkødsmassage. Endelig er Whitening Mode specielt udviklet til dem, der har gennemgået tandblegning. Alle tilstandene er nemme at skifte mellem via tandbørstens eneste knap – og kombineret med en 2-minutters timer er du sikker på at børste tænder i den anbefalede tid.

Læs mere om Brush Buddy
award

Oral B iO Series 8S IO8BK » 1.898 Kr. hos ComputerSalg lige nu (samarbejde med Pricerunner)

elektrisk tandbørste med AI-teknologi

Oral B iO Series 8S IO8BK
Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

review4.3 /5

close
review Redaktørens valg
reviewAnmeldt 4 ud af 5 hos Electric Teeth

star4.6 /5

close

Forbrugsguidens vurdering

Oral B iO Series 8S, som har vundet bedst i test elektrisk tandbørste hos dansk uafhængigt testpanel, er et ideelt valg for dig, der leder efter en tandbørste, som guider dig og sørger for du ikke misser ét eneste område af munden. Tandbørsten giver derudover en grundig rengøring af alle tænder og har dertil lang batteritid. Derudover har den gode, afbalancerede vibrationer på grund af dens tryksensor, der gør tandbørstningen nemmere og mere behagelig – hver gang. Tandbørsten ligger dog i den dyrere ende af prisskalaen, og børstehovederne kan føles en smule tykke.

Fordele

 • pros Grundig rensning af tænderne
 • pros Nem at bruge
 • pros Lang batteritid
 • pros Balancerede vibrationer ved hjælp af tryksensor

Ulemper

 • cons Ligger i den dyrere ende af prisskalaen
 • cons Børstehovederne er en smule tykke

Specifikationer

 • Børste teknologi: Oscillerende
 • Antal funktioner: 6
 • Batteritid: 14 dage
 • Opladningstid: 180 min
 • Børstehoveder: 1
 • App styring
 • Indbygget timer
 • Tryksensor
 • Antal rotationer/min.: ?

Oral B iO Series 8S er en premium tandbørste med alle de nyeste funktioner. Udover at den har 6 børsteindstillinger, tryksensor og benytter et roterende børstehoved, så har den også kunstig intelligens, som gør, at du aldrig kommer til at misse et område af munden igen.


Anmeldelse: Produktanalyse af Oral B iO Series 8S

Bliv guidet via kunstig intelligens
Oral B iO IO8BK bidrager først og fremmest til en renere og mere frisk mund grundet de 6 forskellige børstetilstande, men i særdeleshed også pga. dens kunstige intelligens, der guider din tandbørstning via LED-skærmen. Du kommer altså ikke til at misse et område af munden igen, hvorfor din generelle mundhygiejne øges markant på sigt. De 6 forskellige børstetilstande inkluderer daglig rensning, sensitiv rensning, intens rensning, tandkødspleje, whitening, tungerens og super sensitiv rensning.

Skånsom rensning og tryksensor
Skånsom rensning er altid en del af din tandbørstning med IO8BK fra Oral B, da den indbyggede tryksensor sikrer, at du ikke presser for hårdt mod dine tænder og dit tandkød. Tandbørsten vejleder dig med tydelige farvekoder, hvor rød betyder, at du presser for hårdt, og grøn betyder, at du bruger det rette tryk.

Skånsom tandplejning er yderligere sikret via LED-skærmen, der gør din tandbørstning interaktiv. Den indbyggede timer sikrer desuden, at du børster de anbefalede 2 minutter – og endda med en påmindelse hvert 30 sekunder, så du når alle 4 ”dele” af munden.

Læs mere om Oral B iO Series 8S IO8BK
award

Oral-B Pro 3000 » 431 Kr. hos ComputerSalg lige nu (samarbejde med Pricerunner)

el-tandbørste med effektive cirkulære bevægelser

Oral-B Pro 3000
Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

review4.7 /5

close
review Bedste køb
review Bedste værdi
reviewAnmeldt 5 ud af 5 hos Electric Teeth

star4.6 /5

close

Forbrugsguidens vurdering

Oral-B Pro 3000 CrossAction er nem at håndtere og behagelig at bruge. Tryksensoren er en fin detalje, og vi er glade for, at tandbørsten fås i forskellige farver. Ulemper inkluderer, at der kun er betjening med én knap, men overordnet set er dette et godt valg for en simpel elektrisk tandbørste.

Fordele

 • pros Rengør tænderne fint
 • pros Børstehovedet er nemt at udskifte
 • pros Er mere komfortabel at bruge og larmer mindre end andre tandbørster
 • pros Indbygget timer

Ulemper

 • cons Tager lang tid at oplade helt

Specifikationer

 • Børste teknologi: Oscillerende
 • Antal funktioner: 3
 • Batteritid: 10 days
 • Opladningstid: 15 min
 • Antal rotationer/min.: 48000
 • Børstehoveder: 2
 • Indbygget timer
 • Tryksensor

Oral-B Pro 3000 CrossAction er en elektrisk tandbørste med 360° kontrol af hvor meget pres du anvender. Dette er en fordel for folk, der ønsker en elektrisk tandbørste med en høj pulsfrekvens, da det hjælper med at rense tænder og tandkød mere effektivt.


Anmeldelse: Produktanalyse af Oral-B Pro 3000

3D teknologi
Oral-B Pro 3000 har en pulsfrekvens på 40.000, der ifølge producenten fjerner plak effektivt og sikrer rene, hvide tænder. El-tandbørsten har derudover 3 forskellige indstillinger: daglig rengøring, en indstilling til følsomme tænder samt en indstilling, der polerer tænderne og gør dem ekstra hvide.

Oral-B Pro 3000 er udstyret med en integreret timer, der bipper når der er gået 2 minutter, så du børster dine tænder i den anbefalede tid. Ud over dette, så bipper den hver 30 sekund, så du husker at børste alle steder i munden lige længe.

Tryksensor og 3 forskellige børstehoveder
Denne elektriske tandbørste er indstillet med en tryksensor, der sikrer, at du ikke trykker for hårdt mod tænder og tandkød. Den bipper nemlig hvis du kommer til at trykke for hårdt. Derudover kommer el-tandbørsten med 3 forskellige børstehoveder:

 • Precision Clean, til den daglige rengøring
 •  FlossAction, der går ekstra dybt ind mellem tænderne
 • 3D White, der skulle polere ekstra godt for hvidere tænder

Ud over dette, så medfølger der er rejseetui, en oplader med børsteopbevaring samt et ekstra håndtag.

Læs mere om Oral-B Pro 3000
award

Philips Sonicare Protective Clean 4300 HX6800 » 460 Kr. hos Proshop.dk lige nu (samarbejde med Pricerunner)

elektrisk tandbørste med timer

Philips Sonicare Protective Clean 4300 HX6800
Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

review4.5 /5

close
reviewAnmeldt 4.5 ud af 5 hos ToothbrushAdvisor
reviewAnmeldt 4.4 ud af 5 hos TestHut

star4.6 /5

close

Forbrugsguidens vurdering

Philips Sonicare Protective Clean 4300 HX6800 fjerner 7 gange mere plak end en almindelig tandbørste, har tryksensor-teknologi, der forhindrer, at tænderne beskadiges, og er udstyret med Brush Sync-teknologi, der hjælper den med at holde op til 10 timer mellem opladningerne.

Vi vil helt klart anbefale modellen til dig, der leder efter en elektrisk tandbørste, der har vist sit værd i test. De gode kundeanmeldelser viser også hvor vellidt tandbørsten er, hvilket understreger tandbørstens kvalitet. Den eneste ulempe er, at den larmer en smule under brug.

Fordele

 • pros Fjerner 7 gange mere plak end normal tandbørste
 • pros Med tryksensor
 • pros Bush Sync-teknologi
 • pros Med timer
 • pros Velegnet til dig med tandproblemer

Ulemper

 • cons Få funktioner og tilstande
 • cons Lidt støjende

Specifikationer

 • Børste teknologi: Sonisk
 • Antal funktioner: 1
 • Batteritid: 14 days
 • Opladningstid: 780 min
 • Antal rotationer/min.: 62000
 • Børstehoveder: 1
 • Indbygget timer
 • Tryksensor

4300 HX6800 fra Philips er designet til at børste dine tænder skånsomt, samtidig med at den fjerner op til 7 gange så meget plak som en manuel tandbørste, hvilket giver dig hvidere tænder og friskere ånde.


Anmeldelse: Produktanalyse af Philips Sonicare Protective Clean 4300 HX6800

Moderne elektrisk tandbørste med tryksensor
Philips Sonicare Protective Clean 4300 HX6800 er skabt til at holde tænder og tandkød sundt, og derfor kan modellen fjerne op til 7 gange mere plak end en manuel tandbørste. Selv svært tilgængeligt plak fjernes af det unikke børstehoved, hvilket resulterer i færre tandproblemer. Især er der fokus på at fjerne plak mellem tænderne. Ydermere kommer den med en smart tryksensor, som registrerer, hvis man presser børsten for hårdt mod tænder og tandkød.

Brush Sync-teknologi
For hele tiden at give dig det bedste børsteresultat er Philips’ tandbørste også udstyret med Brush Sync-teknologi, som beregner og fortæller, når det er tid til at skifte børstehovedet.

Dertil er der fokus på tændernes sundhed, hvorfor modellen også er god til dig med tandproblemer, herunder blødninger og betændelse i tænderne, bøjle, fyldninger, kroner og facadebehandlinger. Modellen kommer endvidere med en smart timer, der giver besked om, hvornår du skal skifte til den næste sektion, samt hvornår du er færdig med børstningen.

Læs mere om Philips Sonicare Protective Clean 4300 HX6800
award

Oral-B Smart 6 6000N

oral b elektrisk tandbørste rost af både eksperter og forbrugere

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

review4.0 /5

close
reviewAnmeldt 4 ud af 5 hos Electric Teeth

star4.7 /5

close

Forbrugsguidens vurdering

Oral-B Smart 6 6000N har et væld af fantastiske funktioner, som f.eks. den indbyggede timer og tryksensor, og den er til en meget rimelig pris. Vores eneste klager er, at det tager lang tid at oplade den, og at der ikke er nogen måde at se de indstillinger, du vælger. Samlet set er tandbørsten en god mulighed for alle, der leder efter en elektrisk tandbørste med 3D-teknologi.

Fordele

 • pros Batteriet holder i mere end 2 uger
 • pros Indbygget timer
 • pros Bluetooth-forbindelse
 • pros Rejsetaske medfølger
 • pros Tryksensor

Ulemper

 • cons Er relativ lang tid om at oplade
 • cons Viser ikke indstillingerne

Specifikationer

 • Børste teknologi: Oscillerende, roterende og pulserende
 • Antal funktioner: 5
 • Batteritid: 14 days
 • Opladningstid: 72 timer
 • Antal rotationer/min.: 10500
 • Børstehoveder: 3
 • Indbygget timer
 • Tryksensor

Oral-B Smart 6 6000N er en god elektrisk tandbørste til folk, der ønsker en rejsevenlig løsning. CrossAction-børstehovedet hjælper med at fjerne plak og bakterier fra tænderne, og app-funktionen giver dig mulighed for at spore dine børstevaner.


Anmeldelse: Produktanalyse af Oral-B Smart 6 6000N

Effektiv 3D
3D er ikke kun noget, man finder i biografen. Denne Oral-B tandbørste er nemlig udstyret med en smart 3D teknik, som fjerner op til 100% mere plak fra dine tænder. Den har fem indstillinger, så du kan få renset dine tænder, præcist som du ønsker.

Herudover kan du downloade Oral-B appen og få feedback på din børstning, så du er sikker på at opnå den bedst mulige mundhygiejne.

Skånsom børstning med tryksensor
Oral-B Smart 6 6000N er en kraftfuld, men skånsom tandbørste, med tryksensor, der hjælper dig med at undgå overbørstning. Med 10.500 rotationer i minuttet hjælper børsten derudover med at fjerne plak og bakterier fra dine tænder hurtigt og nemt.

Bluetooth giver dig dertil mulighed for at tilpasse din børsterutine og spore dine fremskridt – og hvor godt du gør det. Tandbørsten vejer 499 g, hvilket er fornuftigt for de fleste brugere. Den middelhøje prisklasse giver el-tandbørsten god værdi i forhold til kvaliteten.

Læs mere om Oral-B Smart 6 6000N
award

Oral-B Genius 8000 » 2.571 Kr. hos ComputerSalg lige nu (samarbejde med Pricerunner)

elektrisk tandbørste med rejsetaske og app

Oral-B Genius 8000
Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

review4.0 /5

close
reviewAnmeldt 4 ud af 5 hos Electric Teeth

star4.7 /5

close

Forbrugsguidens vurdering

Tandbørsten er effektiv til at fjerne plak fra dine tænder, og så er den er nem at bruge. Vi kan godt lide, at den leveres med en række forskellige indstillinger og børstehoveder samt et rejseetui. Den eneste ulempe er, at position-teknologien kan være vanskelig at bruge. Generelt synes vi dog, at tandbørsten er værd at kigge nærmere på.

Fordele

 • pros Effektiv fjernelse af plak
 • pros Nem at bruge
 • pros Indeholder en række forskellige indstillinger og børstehoveder
 • pros Rejsetaske medfølger

Ulemper

 • cons Ligger i den dyrere ende af prisskalaen
 • cons Position-teknologien kan være svær at bruge

Specifikationer

 • Børste teknologi: Oscillerende, roterende, pulserende
 • Antal funktioner: 6
 • Batteritid: 14 days
 • Opladningstid: 180 min
 • Børstehoveder: 3
 • App styring
 • Indbygget timer
 • Tryksensor
 • Antal rotationer/min.: ?

Oral-B Genius 8000 roses for at give en god tandbørstning, fjerne plak effektivt samt det, at den har en smartphone app, som kan give dig feedback på din tandbørstning.


Anmeldelse: Produktanalyse af Oral-B Genius 8000

Et tandlægeinspireret, rundt hoved
El-tandbørste har et tandlægeinspireret rundt hoved, som omslutter hver enkelt tand med en oscillerende, roterende og pulserende teknologi. Ifølge Braun, kan teknologien fjerne op til dobbelt så meget plak, som en almindelig manuel tandbørste.

Smartphone-funktion, der gør det sjovt at børste længere
En speciel detalje ved denne elektriske tandbørste er, at den kan tilsluttes til en app på din telefon, der holder øje med, hvor længe og hvor grundigt du børster dine tænder. Den indbyggede timer fortæller dig hvornår du har børstet de forskellige områder i munden længe nok.

Oral-B Genius 8000 har også en trykkontrol, der sikrer at dit tandkød er beskyttet mod overbørstning. Tandbørsten afgiver et bip og kan også indstilles til at lyse op i 12 forskellige farver, så du ikke børster hvert område længere end de anbefalede 30 sekunder.

Der var forskellige reaktioner til appen i de tests, vi har gennemgået. Mange af anmelderne elskede appen og mente, at det hjalp dem med at børste tænder længere og grundigere. Andre mente dog, at funktionen var spild af tid og ikke noget, de ville bruge til daglig, da de ikke ønskede at medbringe deres telefon, hver gang de skulle børste tænder.

5 forskellige indstillinger og 3 børstehoveder
Oral-B Genius 8000 har 5 forskellige indstillinger, afhængig af hvad du vil prioritere. Der er eksempelvis et program, der beskytter tandkødet og et whitening-program, for ekstra hvide tænder. Tandbørsten kommer desuden med 3 forskellige børstehoveder, blandt andet 3D White-børstehovedet, som hjælper med at polere tænderne og fjerne misfarvninger.

Derudover følger der er praktisk rejseetui med, en oplader og en Smartphone-holder til badeværelset, så du nemt kan anvende Oral-B’s app, uden at skulle børste tænder med den ene hånd og holde telefonen med den anden.

Læs mere om Oral-B Genius 8000

Overblik: Stor sammenligning af de udvalgte 9 bedste elektriske tandbørster

BeconfiDent Sonic Whitening
Oral-B Vitality 100 CrossAction
Niceboy ION Sonic
Brush Buddy
Oral B iO Series 8S IO8BK
Oral-B Pro 3000
Philips Sonicare Protective Clean 4300 HX6800
Oral-B Smart 6 6000N
Oral-B Genius 8000

Kundeanmeldelser

Børste teknologi

Antal funktioner

Batteritid

Opladningstid

question-specif
no-specif
question-specif

Antal rotationer/min.

question-specif
question-specif

Indbygget timer

check-specif
check-specif
check-specif
check-specif
check-specif
check-specif
check-specif
check-specif
check-specif

Tryksensor

no-specif
no-specif
no-specif
no-specif
check-specif
check-specif
check-specif
check-specif
check-specif

App styring

no-specif
no-specif
check-specif
no-specif
check-specif
no-specif
no-specif
no-specif
check-specif

Børstehoveder

Hvad du skal overveje, før du køber elektrisk tandbørste

Sonisk vs. roterende

Ved hjælp af højfrekvent vibrationsteknologi skaber soniske tandbørster en væskestrøm, der er med til at fjerne plak – selvom det er uden for rækkevidde af selve børstehårene. Teknologien er særlig effektiv, når det kommer til at rengøre mellem tænderne og langs med tandkødet, hvilket gør de soniske tandbørster ideelle, hvis du ønsker en yderst grundig rengøring, mens du får en behagelig børstning.

Faktisk har en undersøgelse vist, at sammenlignet med elektriske tandbørster med en roterende og oscillerende bevægelse, er soniske tandbørster mere effektive til at reducere parametre for parodontal inflammation. Der er dog nogle, der kan opleve en kildren eller ubehag på grund af de højfrekvente vibrationer – det er dog en mindre bivirkning, som typisk vil aftage, når du først har vænnet dig til det.

Rotationelle tandbørster anvender en mekanisk bevægelse, hvor børstehovedet roterer for at fjerne plak. Nogle modeller har en oscillerende-roterende teknologi, som sørger for en mere omfattende rengøring ved at bevæge sig i den ene retning og derefter i den anden. Roterende tandbørster er derfor også kendt for at være meget effektive, når det kommer til at fjerne plak og overfladepletter – samtidig med at de efterlader tænderne med en poleret og ren følelse. Dog kan de mekaniske roterende bevægelser også betyde, at tandbørsten ikke er ideel, hvis du har følsomme tænder eller tandkød, da de kan føles for aggressive, og derfor resultere i ubehag, hvis ikke de bruges korrekt.

Tommelfingerregel: Begge typer tandbørster giver fordele i forhold til manuel tandbørstning, og det kan faktisk godt betale sig at skifte til en el-tandbørste. Når du skal vælge den helt rigtige, bør du derfor tænke over din personlige komfort, dit behov for mundhygiejne og eventuelle bivirkninger.

Selvom soniske tandbørster kan medføre lidt ubehag i starten på grund af deres kraftige vibrationer, så tilbyder de faktisk en langt bedre og mere skånsom rengøring af dine tænder – især hvis du generelt har problemer med dit tandkød. Her er de nemlig et oplagt valg, da de er gode til at forbedre tandkødssundheden og mindske inflammation i munden. Så hvis det er noget, du går op i, egner en sonisk tandbørste sig derfor bedre til den langsigtede mundhygiejne.

Bemærk: Udover de soniske tandbørster, findes der også elektriske tandbørster på markedet, eksempelvis fra Megasonex og Emmi-Dent, der i stedet for soniske vibrationer benytter højfrekvente vibrationer til at afbryde bakteriekæder – uden at børstehovedet rent faktisk bevæger sig. Det betyder altså, at de ultrasoniske tandbørster ikke har nogen fysiske bevægelser i børstehårene. Dog er de ultrasoniske modeller noget dyrere og koster typisk mellem to og fire gange så meget som de soniske tandbørster.

Rengøringsfunktioner

Inden du køber en elektrisk tandbørste, skal du overveje, hvilke rengøringsfunktioner, du har brug for. De mest gængse funktioner er bl.a. “daglig rengøringsfunktion”, som er oplagt til daglig fjernelse af plak, “Polish”, der hjælper med at polere og gøre tænderne hvidere, og “Sensitive”, som er ideelt til dig med følsomme tænder og tandkød. Derudover er “Massage” en nyttig funktion, idet tandkødet nænsomt masseres, og endelig giver “Deep clean” dybdegående rengøring af hele munden.

Nogle elektriske tandbørster giver dig endda mulighed for at kombinere forskellige funktioner og intensiteter, så du kan skræddersy din børste-rutine til mindste detalje. En anden ting, der har indflydelse på, hvor effektiv din tandbørstning er antal rotationer pr. minut. Gennemsnittet ligger på omkring 30.000, så alt over er klassificeret som højt, mens alt under er lavt.

Batteritid

Med nye elektriske tandbørster er det efterhånden blevet normalt at kunne bruge dem i alt mellem 5-14 dage uden at oplade – men det afhænger af batteriet. De dyreste og bedste modeller kan dog holde batteri i op mod 30 dage. I gennemsnit tager det mellem 8-15 timer at oplade en elektrisk tandbørste fuldt op, men det varierer ligeledes fra model til model.

Funktioner

Nogle el-tandbørster har en indbygget timer, så du er sikker på, at du børster dine tænder i de anbefalede to minutter. Andre har tryksensorer, der fortæller dig, hvis du børster for hårdt, så du undgår at skade dit tandkød. Visse elektriske tandbørster kan endda forbindes til din smartphone via Bluetooth, for at hjælpe dig med at spore og forbedre dine vaner og give dig besked om udskiftning af børstehovedet, så du ikke overbruger den. Overvej dine behov, og hvad der er vigtigt for dig – på den måde ender du ikke med at betale for noget, du ikke skal bruge.

Pris

Dyrere modeller koster omkring 1.500 kr. eller mere, men har som regel længere batteritid, Bluetooth, 30 sekunders zoneskift timer og meget mere. Billigere modeller koster omkring 100 kr. og opefter, og selvom batteritiden typisk er kortere og funktionerne færre, så findes der faktisk rigtig solide budgetvenlige el-tandbørster. Fastlæg på forhånd hvilke egenskaber eller funktioner, der er de vigtigste for dig, hvorefter det bliver noget lettere at finde den rette elektriske tandbørste – ved du f.eks., at du vil have en masse high-tech features, er det en dyrere model, du skal investere i.

Kunde- og ekspertanmeldelser

Vi anbefaler altid, at du læser kunde- og ekspertanmeldelser (hvis muligt) om et produkt, inden du køber det. I forbindelse med elektriske tandbørster kan kundeanmeldelser fortælle dig om, hvor godt en given model fungerer i praksis og til hverdag, hvor længe batteriet faktisk holder og om den er brugervenlig. Ekspertanmeldelser kan derimod mere dybdegående fortælle dig om funktionerne, hvordan du udnytter dem bedst muligt og hvordan tandbørsten klarer sig sammenlignet med konkurrenter.

Sådan børster du dine tænder korrekt

Ifølge en undersøgelse lavet af Dansk Sundhedsinstitut, er danskernes mundhygiejne desværre ikke så god, som man kunne håbe. Selv om 8 ud af 10 danskere børster tænder to gange daglig, har kun hver trejde dansker god mundhygiejne. Ifølge tandlægerne, der står bag undersøgelsen, skyldes det, at vi simpelthen ikke børster grundigt nok.

Tandlægerne anbefaler, at man børster tænderne to gange dagligt, om morgenen og om aftenen – mindst 2 minutter.

Del munden op i 4 området når du børster tænder

Tandlæger anbefaler, at man deler munden op i områder, så man får børstet alle tænderne lige grundigt. I rapporten fra Dansk Sundhedsinstitut foreslår de, at man deler tandbørstningsområdet op i følgende områder:

 • Overkæbe og underkæbe
 • Højre og venstre side
 • Ydersiden, indersiden og tyggerfladerne på tænderne
 • Området bag de bagerste tænder samt imellem tænderne

Det er en god ide at skabe sin egen rutine, så man ikke glemmer nogle af områderne. Endvidere anbefales det at børste med cirklende bevægelser i stedet for frem og tilbage, da det skåner tandkødet meget mere. Sørg for, at du ikke trykker for hårdt og hold samtidig øje med, at tandkødet ikke trækker sig tilbage eller begynder at bløde. Hvis det sker, er det sandsynligvis fordi du trykker for hårdt eller fordi tandbørstehovedet er for hårdt.

Almindelig tandbørste eller el-tandbørste

Ifølge en rapport fra Dansk Sundhedsinstitut, så virker begge dele fint, så længe du børster rigtigt – og længe nok. Vælger du en almindelig tandbørste, skal du sørge for at udskifte den med jævne mellemrum. Tandbørsten skal være rimelig blød, så den ikke skader tandkødet, og så skal børstehårene sidde tæt sammen.
Mange mennesker foretrækker i dag en el-tandbørste, netop fordi du ikke selv skal bevæge tandbørsten ret meget. Mange el-tandbørster er endvidere udstyret med diverse programmer, der holder øje med hvor længe og grundigt du børster, hvilket er en stor hjælp for mange.

Vil du læse mere om rapporten fra Dansk Sundhedsinstitut, kan du gøre det her.

Vil du have inspiration til en bedre tandbørstning, så har tandportalen.dk lavet en video, hvor de viser, hvordan man børster tænderne korrekt med både en almindelig og en elektrisk tandbørste.

Er en el-tandbørste bedre end en almindelig tandbørste?

Ifølge en professor ved Institut for Klinisk Odontologi ved Universitetet i Bergen er der undersøgelser der tyder på, at en elektronisk tandbørste fjerner bakteriebelægninger bedre end en manuel tandbørste. Forskellen er dog ikke særlig stor, vel at mærke hvis man bruger den manuelle tandbørste korrekt og børster de anbefalede 2 minutter to gange dagligt.

Hvem har især fordel af at børste tænder med en elektrisk tandbørste

Ifølge den samme undersøgelse er det især ældre, der kan have stor glæde af en el-tandbørste. Dette skyldes, at el-tandbørster er nemmere at holde og at hånden ikke skal bevæges så meget, som med en manuel tandbørste.

En elektrisk tandbørste kan dog være god for alle – og især børn, fordi det kan føles noget sjovere at få tænderne børstet – specielt nu hvor der findes mange modeller specielt til børn med sjove farver, lyde og design.

Dansk Sundhedsinstitut konkluderer i deres rapport, at for de fleste vil det være en smagssag, hvorvidt man vil bruge en elektrisk tandbørste eller en almindelig. Igen er det blot vigtigt, at du børster i mindst 2 minutter hver gang, og at du gør det med de rigtige bevægelser. Fordelen ved en el-tandbørste er, at den laver de anbefalede roterende bevægelser, som mange har svært ved med en manuel tandbørste.

Kan du skade dine tænder med en tandbørste?

Ifølge undersøgelser lavet af tandlæger, bør man undgå hårde børster, ligegyldigt om det er en manuel tandbørste eller en elektrisk tandbørste. En hård tandbørste kan nemlig skade både tandemaljen og tandkødet. De fleste tandbørster og børstehoveder til elektriske tandbørster, har deres hårdhed angivet på deres emballage.

Kan man spare tid ved at bruge en elektrisk tandbørste?

Svaret er nej. Grunden til dette er, at de fleste manuelle tandbørster har et større børstehoved end de elektriske tandbørster, så selv om en el-tandbørste har langt flere omdrejninger end du kan klare med hånden, når du et mindre område ad gangen.

Tandlæger anbefaler, at man bruger en tandpasta med fluor hver morgen og hver aften, gerne i to minutter eller længere. Tandtråd er også en god ide, især hvis dine tænder sidder tæt sammen, da hverken en elektrisk eller almindelig tandbørste kan trænge helt ind.

Alt i alt viser undersøgelserne derfor, at begge dele fungerer fint, hvis man børster længe og grundigt nok. En elektronisk tandbørste er dog en smule bedre til at fjerne plak og bakteriebelægninger og en god idé for folk, der ikke har en god tandbørstningteknik, eller som på grund af alder har svært ved at børste i den anbefalede tid.

Det bedste er at prøve sig frem og finde ud af hvilken løsning, der passer bedst til dig, gerne i samråd med din tandlæge. Du kan læse mere om emnet ved at klikke på linket her.

Sådan sørger du for en god tandbørste-hygiejne

De færreste tænker til daglig over, hvor mange bakterier vi er omgivet af – og at især badeværelset er et bakterie-paradis. En undersøgelse foretaget af American Microbiology Society viser nemlig, at der på langt de fleste badeværelser er uanede mængder bakterier, såsom stafylokokker og bakterier fra afføring. Og det gælder ikke kun gulvet og selve toilettet, men også alt hvad vi har stående på badeværelset. Det betyder altså også, at vores tandbørster er bakteriebomber, der i værste fald kan gøre os rigtig syge.

Hjælper det at gemme tandbørsten væk i et skab?

Mange tror fejlagtigt, at ved at gemme tandbørsten væk i skabet sammen med barbermaskinen og glattejernet, at de dermed beskytter tandbørsten fra de farlige bakterier. Desværre viser undersøgelser at det ikke hjælper, snarere tværtimod. Ved at lukke tandbørsten inde, skaber du et fugtigt miljø, der blot øger bakterievæksten.

Det er dog heller ikke en god ide, at have tandbørsten stående ved vasken, da man så sprøjter ud over tandbørsten hver gang man vasker hænder. Den bedste løsning er at sætte en hylde op, så langt væk fra toiletkummen som muligt, hvis det kan lade sig gøre rent pladsmæssigt.

Forskernes råd til at holde din tandbørste bakteriefri

Den værste bakteriespreder på badeværelset er selvfølgelig selve toiletkummen. Undersøgelser viser, at bakterier kan flyve helt op til 25 centimeter over toilettet ved skyl, så husk at lukke toiletbrættet ned, hver eneste gang du skyller.

Derudover er det vigtigt, at tandbørsten altid står op, så den har mulighed for at tørre imellem brug. Hvis den ligger ned, er lukket i en skuffe med IPL hårfjerneren, eller er lukket inde i en beholder, kan den ikke tørre ordentligt og bliver dermed et sandt paradis for svamp og diverse skadelige bakterier.

Det er en god ide at købe en tandbørste hver trejde måned eller i hvert fald at skolde den i kogende vand med jævne mellemrum.

Det er også vigtigt at bruge en god tandpasta, der slår bakterier ihjel, og at man sørger for at vaske hænder inden man rører ved tandpastatuben, så man ikke overfører unødvendige bakterier til tuben.

Du kan læse mere om tandbørstehygiejne ved at klikke på dette link.

Pas på tandkødet når du børster tænder

Flere undersøgelser viser, at mange af os lider af vigende tandkød eller andre gener, der skyldes at vi børster tænderne for hårdt, forkert og med børster, der er for hårde.

Ifølge en lang række danske tandlæger, er det helt op til 80% af befolkningen, der børster deres tænder forkert og dermed risikerer at skade deres tandkød.

Hvis man børster tandkødet for hårdt, risikerer man at komme til at lide af tandkødsretraktioner, hvilket betyder, at tandkødet trækker sig tilbage. Dette blotter tandhalsene og gør tænderne mere sensitive, hvilket man især kan mærke når man spiser en is eller drikker varm kaffe eller te.

I værste fald kan man risikere at tænderne blive løse.

Hvis tandkødet først har trukket sig tilbage er det som regel for sent at rette op på det og den eneste løsning er ofte at dække tandhalsen med en plastikfyldning. Dette hjælper som regel på smerterne og isningen og beskytter tandkødet mod yderligere skader.

Hvordan beskytter man bedst sit tandkød?

Modsat hvad mange tror, skal tandkødet ikke børstes andet end hvad man nu rammer under tandbørstningen. Bakterierne sidder på og mellem tænderne og ikke på tandkødet.

Derudover er det vigtigt at din tandbørste ikke er for hård, da dette slider for meget på både tandemaljen og tandkødet.

Mange tandlæger anbefaler, at man bruger en elektrisk tandbørste, især hvis man har problemer med tandkødet, da børstehovedet som regel er meget mindre og bevægelserne mere skånsomme.

Mange el-tandbørster har også tryksensorer, der fortæller hvis man trykker for hårdt, så man på den måde kan lære en bedre teknik.

Er dit tandkød allerede blevet skadet, er det bedst at søge tandlæge så hurtigt som muligt. Derudover er det også en god ide at benytte en mild tandpasta, der skåner både tandemaljen og tandkødet. Der findes mange forskellige mærker på markedet fremstillet specielt til folk med tandkødsproblemer.

Du kan få flere gode råd om hvordan du bedst beskytter dit tandkød ved at læse denne artikel fra Politikken eller denne artikel skrevet i samarbejde med Zendium.

Gode råd til brug af tandtråd

Mange mennesker synes at tandtråd er unødvendig hvis de blot børster deres tænder to gange daglig. Undersøgelser viser dog tydeligt, at ligegyldigt hvor grundigt du børster, vil der altid være områder du ikke kan nå med en tandbørste. Dette gælder især mellem tænderne og ved tandkødsranden, og her kan tandtråd hjælpe. Ved at følge de nedenstående forslag får du størst udbytte af at bruge tandtråd:

 • Start med omkring 40-45 centimeter tandtråd viklet rundt om dine pegefingre, med ca. 3-5 cm imellem.
 • Hold tandtråden udspændt mellem din pegefinger og din tommelfinger og før den forsigtig ind mellem dine tænder.
 • Prøv forsigtigt at komme ind under tandkødsranden, men sørg for ikke at beskadige tandkødet, da dette kan medføre blottede tandhalse.
 • Skift til ren tandtråd når du bevæger dig fra tand til tand.

Der findes mange forskellige slags tandtråde, både med og uden voks og med diverse smage, så prøv dig frem og find den, du bedst kan lide.

Sådan holder du en god mundhygiejne

En række undersøgelser verden over har påvist, at der er sammenhæng mellem mundhygiejne og vores helbred generelt. Blandt andet er det blevet påvist, at der er en sammenhæng mellem tandkødsbetændelse og en lang række alvorlige sygdomme som hjerte-kar-sygdomme, sukkersyge, luftvejsinfektioner og svangerskabskomplikationer.

God mundhygiejne er dermed langt vigtigere end man før troede. Vi har alle en masse bakterier i munden mange af dem gavnlige, men også mange skadelige.

Dårlig mundhygiejne kan også føre til udvikling af tandkødsbetændelse, huller i tænderne samt løse tænder. Derudover kan dårlig mundhygiejne også føre til at man lugter dårligt ud af munden, hvilket kan påvirke både selvtilliden og det sociale liv.

En god mundhygiejne betyder ikke at din mund skal være helt bakteriefri. Tværtimod er der mange gavnlige bakterier i vores mund, vi ikke kan undvære. Det gælder i stedet om at skabe det rigtige miljø i munden, så man undgår de uhensigtsmæssige bakterier. Kosten har her en stor indflydelse – f.eks. kan en kost, der indeholder meget sukker, skabe ubalance i hele kroppen og også i munden.

Hvordan er din mundhygiejne?

Er du i tvivl om hvordan din mundhygiejne er, er det altid en god ide at besøge tandlægen. Men der er også nogle ting, du selv kan undersøge.

 • Har du plak eller tandsten i munden?
 • Hvordan ser dit tandkød ud? Hvis det er mørkerødt er dette et tegn på at noget er galt
 • Er dit tandkød ømt eller bløder du når du børster tænder?
 • Har du en dårlig smag i munden og dårlig ånde?

Hvis du har et eller flere af disse symptomer, er det et tegn på at den er gal med din mundhygiejne. Måske skal du børste dine tænder bedre, skifte tandpastamærke eller købe en ny tandbørste. Er du i tvivl så kontakt din tandlæge.

Tandbørsten, dit vigtigste redskab

Dit vigtigste redskab er en god tandbørste. Tandbørsten må ikke være for hård og du må prøve dig frem og se, hvorvidt du foretrækker en elektrisk tandbørste eller en almindelig tandbørste.

Børst tænderne to gange dagligt, morgen og aften, i mindst to minutter hver gang. Brug en tandpasta, der indeholder fluor og gerne en bakteriedræbende en af slagsen.

Tandtråd

Tandtråd er vigtigt for at komme ind imellem tænderne for at fjerne plak. Dette gælder især for folk, der har tætsiddende tænder, da en tandbørste ikke kan komme ind i alle mellemrum.

Spis sundt

Vores kost påvirker hele vores krop, også munden, og det er derfor vigtigt at spise sundt for at opnå den rette bakteriebalance. Prøv at spise mindre sukker, masser af grønsager og godt med fibre. Det frarådes også at drikke syreholdige drikke kort inden sengetid, da det kan skade tandemaljen.

Ønsker du flere råd om hvordan du passer bedre på din mund, kan du læse mere i denne artikel.

Helbred og mundhygiejne

Mundhygiejne handler om så meget mere end blot munden, tænderne og tandkødet. Fordi munden er en primær indgang i kroppen, kan dårlig mundhygiejne have negative konsekvenser for hele kroppen. Tænder, der gør ondt, tandkød, der bløder og en dårlig ånde, er alle indikatorer på en dårlig mundhygiejne.

Bakterier fra munden kan let komme ind i blodbanen og forårsage infektion og inflammation. Derfor er det vigtigt at have god mundhygiejne samt regelmæssigt at gå til tandlægen. Her er almindelige og alvorlige helbredsproblemer, som dårlig mundhygiejne kan forårsage:

Kardiovaskulær sygdom

At have dårlig mundhygiejne kan øge risikoen for hjertesygdomme. Hvis tandkødet er betændt på grund af de bakterier, der forårsager periodontal sygdom, kan de samme bakterier faktisk komme ind i blodbanen, hvilket får arterierne til at opbygge plak. Denne hærdning af arterierne hedder aterosklerose og er meget alvorlig. Den kan nemlig føre til blokering af arterierne, hvilket øger sandsynligheden for at få et hjerteanfald.

Demens

En dårlig mundhygiejne kan også påvirke hjernen. Stoffer, der frigives fra et betændt tandkød, kan faktisk dræbe hjerneceller og føre til hukommelsestab. Demens og muligvis endda Alzheimers sygdom kan skyldes tandkødsbetændelse, når bakterierne i munden spredes til nervekanalerne eller kommer ind i blodbanen.

Diabetes

Ikke alene er diabetikere mere modtagelige for infektion, såsom infektion i tandkødet og periodontal sygdom, men periodontal sygdom kan også gøre det sværere at kontrollere diabetes. Det er især vigtigt for diabetikere at tage sig godt af deres mundhygiejne for at forhindre komplikationer. Fordi tyggesygdomme kan føre til højere blodsukkerniveauer, har en person med dårlig mundhygiejne en øget risiko for at udvikle diabetes.

Nyresygdom

Kroniske nyresygdomme er et alvorligt helbredsproblem, der påvirker nyrerne, hjertet, knoglerne og blodtrykket. Infektioner i kroppen såsom periodontal sygdom kan føre til nyresygdomme.

Ledgigt

Personer med dårlig mundhygiejne er fire gange mere tilbøjelige til at lide af ledgigt, end personer uden.

Hvis du ønsker at læse mere om mundhygiejne og dit helbred, kan du klikke ind her eller her.

Valg af tandpasta

At vælge den rette tandpasta kan være svært, hvis du ikke er helt sikker på, hvad du skal kigge efter. Hos Tandlægeforeningen giver de gode råd, når det kommer til tandpasta og mundskyllemidler.

Gode råd om tandpasta

 • Brug fluortandpasta, da dette hæmmer udviklingen af karies
 • Sørg for at bruge 1 centimeter tandpasta ved hver tandbørstning
 • Brug ikke tandpasta med triclosan, da det kan være hormonforstyrrende
 • Undgå tandpasta med Natrium Lauryl Sulfat, hvis du har en sart mund

Gode råd om mundskyllemidler

 • Brug ikke mundskyllemidler, hvis din mundhygiejne er god
 • Erstat ikke tandbørstning med mundskyllemidler
 • Mundskyllemidler med zink kan være gavnlige for dårlig ånde
 • Mundskyllemidler med klorhexidin kan være gavnlige, hvis du har fået fjernet en tand

Hvor ofte bør jeg gå til tandlægen?

Er du i tvivl om, hvor meget du skal gå til tandlægen? Så er svaret ifølge Tandlægeforeningen, at det kommer an på dine individuelle behov. Hvor du førhen skulle gå til tandlægen cirka hvert halve år, så skal du i dag gå til tandlægen, når du har behov for det.

Det er derfor en fordel, hvis du aftaler med din tandlæge, hvor ofte du skal komme. Her tager tandlægen hensyn til din risikoprofil (hvor stor risiko er der for, at du udvikler en mundsygdom), din tidligere sygdomshistorie samt, hvordan dine tænder og din mund har det lige nu. Hvis du har en mundsygdom, så skal du naturligvis gå mere til tandlæge, end hvis din mund og dine tænder ikke fejler noget.

Derudover kan det være, at du i enkelte perioder skal besøge tandlægen noget mere. Eksempelvis når du er barn, så går du typisk mere til tandlægen, fordi du taber dine mælketænder og får dine voksentænder. Hvis du har andre former for implantater eller lignende i munden, så kræver det typisk også en hyppigere kontrol fra tandlægen.

Selvfølgelig kan du altid selv vælge at gå mere eller mindre til tandlægen uafhængig af din tandlæges anbefalinger. Det anbefales dog altid, at du følger, hvad din tandlæge siger.

Værd at vide om tandbørstning

Hvis dine tænder ikke fejler noget, så er en tandbørstning om aftenen samt om morgenen typisk nok til at holde eventuelle problemer væk. Dog er tandbørstning ikke bare tandbørstning, da det er en fordel, at du vælger den rette tandbørste samt børster tænder på den mest optimale måde i forhold til dine behov. Tandlægeforeningen forklarer, hvordan du vælger den rette tandbørste samt børster dine tænder.

Vælg den rette tandbørste

Alle personer skal ikke vælge den samme tandbørste, da dette kommer an på ens individuelle behov. Om du skal anvende en almindelig tandbørste eller en elektrisk tandbørste, er derfor afhængig af dine egne behov. Nedenfor kan du finde punkter, der kan hjælpe dig med at finde den rette tandbørste.

 • Find en tandbørste med mange tætsiddende børstehår.
 • Find en blød tandbørste. Det kan skade dit tandkød, hvis tandbørsten er for hård.
 • Find en med et mindre hoved, så tandbørsten kan nå ind til de bagerste tænder.
 • Tandbørsten skal ligge godt i hånden.

Derudover er det vigtigt, at du sørger for at skylle tandbørsten ordentligt for at undgå bakterier. Tandbørsten skal desuden tørre med hovedet opad og skal udskiftes, når tandbørstens hår spreder sig. Som tommelfingerregel er det en fordel at udskifte din tandbørste cirka hver tredje måned.

Sørg for at børste dine tænder grundigt

De fleste har hørt, at man skal børste tænder to gange dagligt i to minutter. Dette er stadig tilfældet. Derudover skal du sørge for at kigge dig i spejlet, når du børster tænder for at sikre dig, at du kommer rundt over det hele. Sørg for at alle tænder bliver børstet og børst helt op til tandkødet, da der også kan sidde bakterier der. Det er vigtigt, at tandpastaens fluor bliver fordelt i hele munden.

Du kan børste tænder på flere måder. Hvis du er i tvivl om, hvordan du børster dine tænder ordentligt, så er det en god idé at spørge din tandlæge. Det er vigtigt, at du sørger for at børste dine tænder roligt, samt at du laver en form for system, så alle tandflader og tænder bliver børstet. Husk på, at du ikke skal børste alt for hårdt, da dette i sidste ende kan skade dine tænder og dit tandkød. Når du er færdig med at børste tænder, skal du spytte tandpastaen ud. Du behøver ikke at skylle munden, men hvis du ønsker at skylle munden, skal det være med blot en smule vand.

Sådan bekæmper du dårlig ånde

Det kan være ubehageligt at døje med dårlig ånde, men der er rent faktisk flere ting, du kan gøre, for at bekæmpe det. I dette afsnit kan du læse lidt mere om, hvorfor du får dårlig ånde samt, hvad du kan gøre ved det.

Derfor får du dårlig ånde

Der er flere grunde til, hvorfor du eventuelt døjer med dårlig ånde. Disse grunde kan eksempelvis være:

Mundhygiejnen er dårlig

I de fleste tilfælde skyldes dårlig ånde, at mundhygiejnen ikke er særlig god. Dette kan for eksempel være på grund af manglende tandbørstning. Når du ikke børster tænder, så vil bakterierne ofte sætte sig på tandkødet, i tændernes dybe huller m.m., hvilket kan forårsage en dårlig lugt.

Tandkødsbetændelse

Tandkødsbetændelse kan også være en faktor, der fører til dårlig ånde. Derfor er det en god idé at sørge for at få en tandrensning regelmæssigt.

Madvarer og spisevaner

De fleste af os har prøvet at spise mad, der er kendt for at give dårlig ånde. Her er der eksempelvis tale om hvidløg, der er en stor synder. Endvidere kan dine spisevaner også føre til dårlig ånde. Jo længere tid siden det er, at du har spist, jo større er risikoen for, at du får dårlig ånde. Dette er på grund af, at der ikke dannes lige så meget spyt, hvorfor der vil komme flere bakterier i munden.

Hvad kan jeg gøre ved dårlig ånde?

Hvis du oplever, at du har dårlig ånde, så er der flere ting du kan gøre. Du kan eksempelvis gøre følgende:

 • Sørg for at have en god mundhygiejne ved at børste tænder
 • Brug tandtråd og tandstikkere, hvis det er nødvendigt
 • Sørg for at holde din tunge ren ved at børste den med en tandbørste eller rense den med en tungeskraber
 • Tyg sukkerfrit tyggegummi
 • Anvend mundskyllemidler (ikke alt for ofte)

Dog er det altid bedre at finde roden af problemet i stedet for blot at gøre brug af eksempelvis tyggegummi og mundskyllemiddel. Hvis du ikke ved, hvad problemer er, så sørg for at gå til tandlægen.

Dette bør du overveje, når du køber en elektrisk tandbørste

Den store tandbørste-producent Oral-B forklarer, at man i dag har mange valgmuligheder, når det kommer til valg af tandbørste.

De forklarer, at tandlæger over hele verden efterhånden har fået fortalt befolkningen, at en elektrisk tandbørste grundlæggende er mere effektiv end en manuel, men når det kommer til elektriske tandbørster, så finder der mange varianter til både høje og lave priser, som kommer med forskellige funktioner.

Oral-B og Wupti.com fortæller her, hvad man som forbruger især bør overveje, når man skal købe en ny elektrisk tandbørste:

Børstehovedet

Elektriske tandbørster kan have forskellige typer af børstehoveder – nogle er roterende, mens andre er oscillerende (bevæger sig fra side til side). Nogle børstehoveder kan også pulsere og bevæge sig ind og ud mellem tænderne.

Funktioner/indstillinger

Nogle elektriske tandbørster er simple og har kun én indstilling. Andre har mange flere, således at man også kan vælge for eksempel en sensitiv tandbørstning, en dybde-rengøring eller en funktion, der er ”hvidgørende”, hvilket betyder, at den polerer bedre og efterlader tænderne hvidere.

Timer

Mange elektriske tandbørster kommer med en timer, der fortæller, når de anbefalede 2 minutter et gået. Nogle fortæller også, når det er tid til at skifte sektion og børste videre i andre dele af munden.

Sensor

En del elektriske tandbørster har også en tryksensor, som aktiveres, hvis man børster for hårdt på tænder og tandkød.

App

De mest teknologiske elektriske tandbørster kan også kommunikere med telefonen via Bluetooth og en app, som kan downloades til telefonen. Her kan man se historik samt få feedback omkring sine børstevaner og -rutiner, således at ens tandbørstning kan blive så optimal som muligt.

Pris

Der er stor forskel på priserne på elektriske tandbørster. Mange af de billige modeller har ikke så mange funktioner, men til gengæld kan de stadig sagtens have gode rengøringsevner.

Særlige modeller til børn

Der findes elektriske tandbørster, som er specialdesignede til børnene, og disse modellers ydre bærer præg af dette. Ofte er de elektriske tandbørster til børn fyldt med motiver fra kendte tegneserier og tegnefilm, og deres børstehoveder er ofte mindre og blødere end dem til voksne – men stadig effektive.

Kan børn tage skade af at bruge en elektrisk tandbørste?

Selv om der findes elektriske tandbørster, som er specialdesignede til børn, er mange forældre nervøse ved ideen om at benytte en elektrisk model til børnenes små tænder og sarte tandkød.

Den norske avis Dinside.no har undersøgt sagen og talt med en ekspert inden for tandplejning, og eksperten forklarer, at der ingen fare på færde er.

Sjovere tandbørstning

Eksperten fortæller derimod, at en elektrisk tandbørste kan give barnet en sjovere oplevelse end med en manuel model, hvor barnet ikke vil åbne munden, og med lidt kreativitet så vil tandbørstningen ofte gå lettere.

Forældrene har ansvaret

Eksperten understreger dog, at en elektrisk tandbørste ikke må anses som en genvej, så forældrene ikke behøver at tænke på tandbørstningen, for det er stadig dem, der har ansvaret og dem, der styrer børsten. Børn indtil omkring 10 år bør ikke få til opgave selv at stå for tandbørstningen – ej heller hvis de har en elektrisk tandbørste.

Som barnet bliver ældre, så kan forældrene begynde selv at lade børnene børste og så kontrollere tænderne bagefter og holde øje med selve børste-processen.

Eksperten anbefaler, at børnene får børstet tænderne 2 gange dagligt, og at man altid anvender tandpasta med flour, idet flour styrker tænderne og modvirker huller. Derfor er det også vigtigt, at al plakken bliver børstet væk – også det, der gemmer sig ved tandkødet og mellem tænderne.

Sådan testes elektriske tandbørster

Det store britiske testmagasin Which.co.uk foretager en lang række af tests af forbrugerprodukter. Her har de britiske eksperter testet elektriske tandbørster, og herunder forklarer de, hvad de specielt lægger vægt på i deres bedømmelse:

Rengøringsevner

De elektriske tandbørsters evner til at gøre tænderne rene er det vigtigste parameter for eksperterne fra Which.co.uk. Hver tandbørste skal igennem 200 tandbørstninger, hvor niveauet af plak måles før og efter.

Batteri

Hver tandbørste bliver testet for, hvor mange tandbørstninger á 2 minutter, den kan klare på én opladning. For at kunne få det mest nøjagtige resultat for, hvad forbrugerne kan regne med, så gik der i Which.co.uk’s test 12 timer mellem hver børstning – det svarer nogenlunde til, når man børster 2 gange om dagen.

Opladning af batteri

Der måles for, hvor lang tid det tager at lade batteriet helt op. Which.co.uk forklarer, at her findes store forskelle, for nogle modeller lader fuldt op på mindre end 10 timer, hvor andre tager flere dage.

Brugervenlighed

Det vurderes, hvor komfortabel hver tandbørste er at anvende, holde på og børste med. Der testes også for, hvor let det er at skifte børstehoved.

Støj

Endelig tester eksperterne for støjniveauet.

FAQ

Hvilken elektrisk tandbørste er bedst?

Den "bedste" elektriske tandbørste er den, der passer bedst til dig hvad angår børstehoved, funktioner, kvalitet og pris. Elektriske tandbørster behøver ikke at koste en formue for at være af god kvalitet. Et godt valg kunne f.eks. være Tony fra GoBrush, da den er populær hos kunderne, vandtæt og effektiv.

Hvordan renser man en elektrisk tandbørste?

Sørg for at skylle din tandbørste med vand efter brug, så du fjerner tandpasta og andre rester. Lad den lufttørre i opretstående position. Sørg for at udskifte hovedet cirka hver 3. måned. Undlad også at børste for hårdt - så holder børstehovedet længere tid. Et godt tip er også at skylle børstehovedet med kogende vand en gang imellem.

Hvordan børster man tænder med en elektrisk tandbørste?

Når du skal børste tænder med en elektrisk tandbørste, skal du tage tandpasta på børste hovedet. Hold den derefter 45 graders vinkel, ligesom du ville med en manuel tandbørste. Tænd el tandbørsten og bevæg den fra tand til tand. Før tandbørsten langs forsiden, bagsiden og tyggefladen på hver tand. Brug gerne to minutter på at børste tænder, så du er sikker på at få rengjort hver tand.

Test og anmeldelser af elektriske tandbørster anvendt i artiklen

OBS: Selvom følgende kilder har været anvendt i forbindelse med artiklen siden publicering, kan der som følge af udgåede/slettede produkter være kilder, der ikke længere anvendes. Det skyldes tekniske problemer, og vi arbejder lige nu på at forbinde alle henvisninger til kilder med reference, samt slette gamle kilder (April 2024).

Ekspert- og testkilder

TestHut.com

TestHut.com er en platform, der tilbyder detaljerede produktanmeldelser og sammenligninger. Den hjælper forbrugerne med at træffe informerede købsbeslutninger ved at give uvildige ekspertvurderinger og -rangeringer af forskellige produkter, hvilket sikrer, at de vælger de bedste muligheder til deres behov.

Philips Sonicare Protective Clean 4300 HX6800 – Du kan se anmeldelsen her.
Gennemgangen er sidst opdateret den 21/08/2023.

Telegraph.co.uk

Telegraph.co.uk er onlineversionen af den britiske avis The Daily Telegraph. Den indeholder nyheder, artikler og indslag om forskellige emner som politik, sport og underholdning, som hjælper læserne med at holde sig informeret og træffe kvalificerede beslutninger baseret på aktuelle begivenheder.

Oral-B Pro 3000 – Du kan se anmeldelsen her.
Gennemgangen er sidst opdateret den 20/03/2024

TechAdvisor.co.uk

Techadvisor.co.uk er en britisk teknologi-webside, som har fokus på at rådgive forbrugerne inden for den teknologiske verden. Hovedfokus ligger på computer-verdenen, men Techadvisor.co.uk skriver også generelt om nyheder inden for branchen, plus der laves også tests og guides, så forbrugerne kan blive klogere.

Oral B iO Series 8S IO8BK – Du kan se anmeldelsen her.
Gennemgangen er sidst opdateret den 25/01/2023.

ElectricTeeth.co.uk

Electricteeth.co.uk er et britisk magasin, der tester elektriske tandbørster.

Oral B iO Series 8S IO8BK – Du kan se anmeldelsen her.
Gennemgangen er sidst opdateret den 03/01/2024.

Oral-B Pro 3000 – Du kan se anmeldelsen her.
Gennemgangen er sidst opdateret den 23/12/2023.

Oral-B Smart 6 6000N – Du kan se anmeldelsen her.
Gennemgangen er sidst opdateret den 04/01/2024.

Oral-B Genius 8000 – Du kan se anmeldelsen her.
Gennemgangen er sidst opdateret den 28/05/2023

Toothbrushadvisor.co.uk

Toothbrushadvisor.co.uk er et britisk magasin, der beskæftiger sig med tandbørster. Magasinet giver gode råd til tandbørstning samt foretager tests af forskellige tandbørster.

Philips Sonicare Protective Clean 4300 HX6800 – Du kan se anmeldelsen her.

Expert Reviews

Siden 1987 har Expert Reviews testet og anmeldt produkter inden for et bredt udvalg af kategorier, og målet for hjemmesiden er at give deres læsere et så retvisende billede af et produkt som muligt.

Oral-B Pro 3000 – Du kan se anmeldelsen her.
Gennemgangen er sidst opdateret den 28/11/2023.

Kundeanmeldelser

Google Shopping

Google Shopping er på vej til at blive én af de førende platforme, hvor brugere kan finde, læse om og anmelde bestemte produkter fra webshops.

Se Oral-B Vitality 100 CrossAction brugerbedømmelser her.

Se Oral B iO Series 8S IO8BK brugerbedømmelser her.

Se Oral-B Pro 3000 brugerbedømmelser her.

Se Philips Sonicare Protective Clean 4300 HX6800 brugerbedømmelser her.

Se Oral-B Smart 6 6000N brugerbedømmelser her.

Se Oral-B Genius 8000 brugerbedømmelser her.

Amazon

Amazon er en amerikansk multinational teknologivirksomhed, der primært er kendt for sin e-handelsplatform, som giver brugerne mulighed for at købe et stort udvalg af varer lige fra bøger til elektronik til tøj og meget mere. Den indeholder et brugervurderingssystem, der giver kunderne mulighed for at bedømme produkter på en skala fra 1 til 5 stjerner, hvor 5 er det bedste.

Derudover kan brugerne skrive anmeldelser, der forklarer deres erfaringer med produktet, hvilket giver mere detaljeret indsigt i dets kvalitet og ydeevne. Dette system hjælper potentielle købere med at træffe informerede beslutninger ved at afsløre tidligere køberes erfaringer og derved hjælpe med at bestemme et produkts troværdighed og pålidelighed, før de køber det.

Se Oral-B Vitality 100 CrossAction brugerbedømmelser her.

Se Oral B iO Series 8S IO8BK brugerbedømmelser her.

Se Oral-B Pro 3000 brugerbedømmelser her.

Se Philips Sonicare Protective Clean 4300 HX6800 brugerbedømmelser her.

Se Oral-B Smart 6 6000N brugerbedømmelser her.

Se Oral-B Genius 8000 brugerbedømmelser her.

 

Trustpilot

Trustpilot er en online platform, hvor kunder kan skrive anmeldelser og give virksomheder en bedømmelse ud fra deres egne oplevelser. Det fungerer som et fællesskab, hvor kundernes vurderinger er med til at forme virksomheders omdømme, samtidig med at de hjælper andre potentielle kunder med at træffe de bedst mulige beslutninger. Gennem både positiv og negativ feedback skaber Trustpilot en større gennemsigtighed og tillid, og med deres værktøjer giver de samtidig virksomhederne mulighed for at engagere sig i dialogen med deres kunder.

Du kan læse Fine Smile brugeranmeldelser her

Brush Buddy – Du kan se anmeldelsen her.

question

Har du spørgsmål?

Står du og har spørgsmål til noget i vores artikel er du meget velkommen til at skrive til os på kontakt@obsidianmedia.dk

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme