El Plæneklipper test-guide: De bedste 6 græsslåmaskiner ifølge tests og eksperter

Ifølge vores research & analyse Vi har udvalgt produkter, der scorer højt på de parametre, vi vurderer dem på, men ikke en udtømmende liste over alle produkter på markedet

SENESTE ÆNDRING: november 22, 2023.
Annoncer
Anonns

Artiklen er baseret på research, men indeholder sponsorerede elementer herunder annoncelinks, hvorfor artiklen skal betragtes som en annonce.

El Plæneklipper test-guide: De bedste 6 græsslåmaskiner ifølge tests og eksperter

Udvælgelsen af produkter sker på baggrund af analyser og research..., men artiklen inkluderer kun produkter, der udbydes af vores kommercielle partnere. Artiklen er derfor en annonce. Læs her hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker rækkefølgen af vores produkter. Som udgangspunkt indeholder vores artikler eksterne tests og anmeldelser frem for egne tests. Læs mere

En grøn og veltrimmet græsplæne er skøn at se på, men bagsiden af medaljen er naturligvis, at den løbende skal slås. Med en god græsslåmaskine er arbejdet dog til at overskue. I vores artikel ser vi nærmere på de bedste plæneklippere på markedet i øjeblikket, med fokus på behovene hos en almindelig dansk haveejer. Læs med, og bliv klædt på at købe den rigtig plæneklipper for dig.

Vi lægger ud med en kort gennemgang af markedets bedste plæneklippere. Modellerne er valgt ud fra, hvor godt de klarer sig i forskellige officielle tests og sammenligninger.

Efter gennemgangen af modellerne og deres specifikationer, kommer vi nærmere ind på, hvordan du vælger den plæneklipper, der bedst stemmer overens med dine behov. Vi giver dig også tips til, hvordan du vedligeholder din græsslåmaskine, og hvad du skal gøre for at få den flotteste græsplæne.

Sådan vurderer og udvælger vi produkter

Vi sammenligner en række anerkendte produkter og brands. Vi har partnerskaber med mange store forhandlere, og selvom det kan have indflydelse på udvalget af produkter til artiklen, beror vores anbefalinger på redaktionens professionelle vurdering af de bedste produkter.

Vores research-team vurderer produkterne på parametre som:

  1
 • Produkttests fra ekspertkilder og forbrugermagasiner
 • 2
 • Kundeanmeldelser af produktet
 • 3
 • Produktets egenskaber og specifikationer
 • 4
 • Produktforhandlerens garantier, service og omdømme
 • 5
 • Viden og data på, hvad vores læsere foretrækker

Ovenstående bliver holdt op imod pris og kvalitet. Det er vigtigt at nævne, at rækkefølgen ikke repræsenterer en rangering af produkter, men nærmere en gennemgang af nogle af de bedste produkter til forskellige behov.

Vores labels såsom “Bedst i budgetklassen”, “Bedste trådløse model” ,“Høj værdi for pengene” osv. - er en individuel, uafhængig vurdering af den research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

5 ting du skal overveje, før du køber el plæneklipper

 • Type af plæneklipper

  Elektriske plæneklippere findes i to hovedtyper: med ledning og uden ledning.

  Plæneklippere med ledning kræver tilslutning til en stikkontakt via en forlængerledning og giver konstant strøm til ubegrænset driftstid. De er lettere, men til gengæld selvfølgelig begrænset af ledningens længde, hvilket gør dem bedst til mindre eller mellemstore plæner. I modsætning hertil drives batteridrevne græsslåmaskiner af genopladelige batterier, hvilket giver bevægelsesfrihed uden ledninger. De er mere støjsvage og mere manøvredygtige, hvilket er ideelt til støjfølsomme miljøer og større haver. Deres driftstid er dog begrænset af batteritiden og kræver regelmæssig genopladning eller udskiftning af batteriet. Plæneklippere med ledning passer til dig med en mindre græsplæne, som prioriterer kontinuerlig drift og har en strømkilde i nærheden. Omvendt er batteridrevne plæneklippere velegnede til dig med små til mellemstore plæner, som sætter pris på mobilitet og bekvemmelighed.

  For at vælge mellem de to skal du overveje dine plænes størrelse, din adgang til strømkilder, mobilitetspræferencer og vilje til vedligeholdelse. I sidste ende giver plæneklippere med ledning konstant strøm med nogle ledningsrelaterede begrænsninger, mens plæneklippere uden ledning giver mere fleksibilitet, men er begrænset af batteritid. Dit valg skal stemme overens med din plænes karakteristika og dine prioriteter for nem og effektiv klipning.

 • Klippestørrelse

  At vælge den korrekte klippebredde og klippehøjde til din elektriske plæneklipper er afgørende for at opretholde en sund og velplejet plæne. For at træffe de rigtige valg skal du overveje din haves specifikke karakteristika.

  • Valg af klippebredde -Tag din haves størrelse i betragtning, når du bestemmer klippebredden. Mindre haver har gavn af smallere bredder (omkring 30 cm), mens mellemstore haver trives med bredder på 35 til 40 cm. Større plæner kræver en bredere klippebredde på over 40 cm. En bredere klippebredde øger effektiviteten og dækker mere jord i én arbejdsgang. På den anden side giver smallere bredder bedre manøvredygtighed, hvilket gør dem velegnede til haver med forhindringer.
  • Valg af klippehøjde: Vælg klippehøjde baseret på græsart og årstidens skiften. Undersøg de anbefalede højder for din græsart for at fremme en sund vækst. I vækstsæsonen skal du opretholde en højere klippehøjde, mens køligere måneder giver mulighed for lavere indstillinger. Skræddersy klippehøjden til dit ønskede vedligeholdelsesniveau, hvor længere græs skal klippes sjældnere, og kortere græs kræver mere vedligeholdelse.
  • Bedst egnet til forskellige haver: Til små haver skal du vælge en smal klippebredde (op til 30 cm) for at navigere på trange steder. Mellemstore haver drager fordel af klippebredder på 35 til 40 cm, der balancerer effektivitet og manøvredygtighed. Større græsplæner kræver bredere klippebredder (over 40 cm) for at fremskynde klipningen. Juster klippehøjden til specifikke mål – højere indstillinger passer til frodige græsplæner og haver med lav vedligeholdelse, mens lavere indstillinger giver et velplejet udseende i landskaber med høj vedligeholdelse.

  Afslutningsvis skal du vælge den rigtige klippebredde og -højde afhængigt af din haves størrelse, græsart, ønskede udseende og vedligeholdelsesforpligtelse. Det er alt sammen vigtige faktorer, når du skal bestemme de optimale plæneklipperindstillinger og sikre en smuk, vedligeholdt have.

 • Ekstra funktioner

  Elektriske plæneklippere har en række funktioner, der har til formål at øge din bekvemmelighed og brugerkomfort. Et bemærkelsesværdigt eksempel er “to-funktions”-instillingen, hvor plæneklipperen ikke kun samler afklippet i poser, men også findeler det. For dig, der er engageret i omfattende have- eller landskabsarbejde, er dobbeltfunktionen uvurderlig. Derudover tilbyder visse modeller en “tre-funktions”-instilling, der omfatter opsamling, bioklip og evnen til at tackle grove ukrudtspletter. Hvis effektivitet er en prioritet for dig, sørger multifunktionelle plæneklippere for at spare dig både tid og kræfter.

  Derudover har mange græsslåmaskiner et brugercentreret design med lettilgængelige betjeningselementer. Justerbare håndtagshøjder forhindrer overanstrengelse under arbejdet og fremmer ergonomisk brug. Desuden går udvalgte modeller endnu længere med ekstra bekvemmeligheder som polstrede sæder eller fartpilot. Bonusfunktionerne forbedrer brugerkomforten betydeligt, hvilket gør dem særligt attraktive for dig, der prioriterer en særlig behagelig klippeoplevelse. Uanset om du er på udkig efter multifunktionelle plæneklippere, ergonomisk design eller forbedret komfort, kan de mange funktioner i moderne plæneklippere imødekomme en række forskellige præferencer og behov.

 • Pris

  Plæneklippere i den øvre ende af spektret koster 7.000 kr. eller mere og har avancerede funktioner, der effektiviserer græsslåningen. De har ofte bredere knivområder, der er skræddersyet til større og mere udfordrende klippeprojekter. I modsætning hertil har de mere budgetvenlige varianter til omkring 1.000 kr. ikke de avancerede ekstrafunktioner, som findes i deres high-end konkurrenter. Ikke desto mindre fungerer de fint som standardplæneklippere til rutinemæssig vedligeholdelse af haven. For eksempel har en kompakt have måske ikke brug for en kraftig motor eller selvkørende mekanismer.

  Omvendt kan en rummelig have eller et sted med ujævnt terræn retfærdiggøre udgifterne til en dyrere plæneklipper. Begrundelsen ligger i de potentielle effektivitetsgevinster og den forbedrede ydeevne. I sidste ende bør dit valg være styret af en forsigtig evaluering af dine krav og økonomiske overvejelser. Når du skal vælge den rigtige plæneklipper, handler det om at finde en god balance mellem dine behov og dit budget.

 • Bruger- og ekspertanmeldelser

  Bruger- og ekspertanmeldelser spiller en afgørende rolle i dit valg af den ideelle plæneklipper. Ved at læse en bred vifte af anmeldelser kan du få en omfattende forståelse af plæneklipperens effektivitet i forhold til opgaver som effektiv græsslåning, vedligeholdelsesbehov, driftstid og meget mere. Når de vejes op mod konkurrerende modeller, giver ekspertanmeldelser et nuanceret indblik i specifikke funktioner og omfattende testresultater. Nedenfor præsenteres både bruger- og ekspertanmeldelser, der giver værdifuld indsigt til at hjælpe dig med at træffe en velinformeret købsbeslutning.

arrow-more

Kärcher LMO 18-36 - bedste trådløse el plæneklipper til flade plæner

Bedst til plæneklipning uden ledning

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

test-guiden
 • check T3 platinum pris på T3 - med 5/5 stjerners bedømmelse
 • check Anbefalet af det store britiske testmagasin Expertreviews.co.uk
 • check 4,3/5 stjerner hos GardenersWorld.com
 • check Anbefalet af det tyske testmagasin Trustedreviews.com

Dagens bedste priser og tilbud på Kärcher LMO 18-36:

 • Ledningsfri bekvemmelighed med 25 minutters driftstid
 • Afbalanceret og komfortabel betjening
 • Præcis højdejustering

Forbrugsguidens vurdering

I vores evaluering af Kärchers elektriske plæneklipper LMO 18-36 skiller dens præstation i anerkendte testmagasiner sig ud, ledsaget af anmeldelser og anbefalinger fra pålidelige kilder. Den udmærker sig især ved græsslåning på flade græsplæner.

Det er dog værd at bemærke, at plæneklipperen har sine begrænsninger på skrånende og udfordrende terræn. De fire justerbare klippehøjder, som højdejusteringshåndtaget letter, giver et prisværdigt tilpasningsområde. Ledningsfri drift, drevet af et 18V litiumbatteri, øger bekvemmeligheden. Mens dens lave ydeevne er en ulempe, gør dens batteridrift og skræddersyede funktioner den til et godt valg for dig, der ønsker kvalitet i din plænevedligeholdelse.

Fordele

 • Elektrisk plæneklipper uden ledning
 • Ubesværet håndtering
 • Støjsvag
 • 4 klippehøjder
 • Ubesværet manøvredygtighed

Ulemper

 • Ikke optimal ydeevne på skrånende terræn

Den elektriske plæneklipper fra Kärcher har været igennem flere store og anerkendte udenlandske testmagasiner. Eksperterne fra alle magasinerne er fælles om at give plæneklipperen en super god anmeldelse og en flot karakter. Hos både britiske Expertreviews og tyske Trustedreviews endte den endda med at blive den anbefalede plæneklipper.

Eksperterne hos Expertreviews bed under testen særligt mærke i kvaliteten af klipningen på flade stykker græs. Her skriver de blandt andet ”it delivers an outstanding cut on flat lawns. “ De er altså meget begejstrede for den fine kvalitet, som plæneklipperen leverer, især på flade dele af græsplænen. Til gengæld oplevede de lidt problemer med den eldrevne plæneklipper på skråninger og andre sværere dele af græsplænen.

Derudover sætter eksperterne hos Expertreviews stor pris på højdejusteringshåndtaget, der gør det nemt og hurtigt at skifte mellem 4 forskellige klippehøjder. Alt i alt synes de, at det er en solid og brugervenlig plæneklipper, der er nem at bruge, og som især udmærker sig på den flade del af plænen.

4 skærehøjder
Som eksperterne hos expertreviews nævner ovenfor kan Kärcher el plæneklipper LMO 18-36 indstilles til 4 forskellige skærehøjder. Det betyder, at du kan klippe din plæne imellem 30 mm og 70 mm. Det giver gode muligheder for selv at vælge, hvordan din græsplæne skal være. Der kan nemt og hurtigt skiftes imellem de forskellige klippehøjder ved at bruge håndtaget, der effektivt løfter eller sænker selve rotoren i forhold til underlaget.

Ledningsfri og eldreven
Plæneklipperen kører på ren elektricitet. Den er monteret med et Litium 18 V batteri, der har en opladningstid på 143 minutter. På en fuld opladning kører den cirka i 25 minutter, hvilket er mere end rigeligt til de fleste græsplæner. Du får dermed en både støjsvag og elektrisk plæneklipper uden at du skal tænke på nogen irriterende ledning, hvilket gør den samlede oplevelse helt i top.

El plæneklipper fra Kärcher placerer sig i den lidt dyrere ende af markedet for el plæneklippere. Det er en kvalitetsmaskine fra et kvalitetsmærke, og du får derfor en bundsolid plæneklipper for pengene. Vægtmæssigt ligger den meget gennemsnitligt, men til gengæld skiller den sig på sin effektivitet og brugervenlighed.

Bosch AdvancedRotak 750 - blandt de allerbedste el plæneklippere på markedet

Bedst til større græsplæner

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

test-guiden
 • check Anbefalet af det store britiske testmagasin Mirror.co.uk
 • check Kåret til ”Bedste køb” hos det engelske testmagasin Which.co.uk
 • check 4,2/5 hos Amazon.co.uk

Dagens bedste priser og tilbud på Bosch AdvancedRotak 750:

 • ErgoSlide-håndtag og letløbende hjul
 • LeafCollect Blade klipper græsset perfekt
 • ProSilence-motorer reducerer lydeffektniveauet med 75%

Forbrugsguidens vurdering

Bosch AdvancedRotak 750 er en enestående elektrisk plæneklipper, der er skræddersyet til større græsplæner takket være dens kraftige 1700-watt motor. I modsætning til batteridrevne modstykker sikrer dens ledningsdesign kontinuerlig strøm, hvilket gør det lettere at klippe i længere tid uden afbrydelser. Nogle ville måske ønske sig et længere kabel, men plæneklipperens funktioner, især ProSilence-teknologien, der reducerer støjen med 75 %, kompenserer for dette. De justerbare klippehøjder, der spænder fra 25 mm til 80 mm, giver fleksibilitet, uanset om du foretrækker en tæt barbering eller lidt højere græs.

I betragtning af dens ydeevne, tilpasningsevne og støjreduktion mener vi, at Bosch AdvancedRotak 750 tilbyder en overlegen klippeoplevelse for dig med en stor græsplæne, hvilket gør den til et godt valg i kategorien elektriske plæneklippere.

Fordele

 • Integreret græskam
 • Klippebredde på hele 45 cm
 • 7 forskellige klippehøjder

Ulemper

 • Kablet kunne være længere

Med den elektriske plæneklipper fra tyske Bosch får du en elektrisk plæneklipper af absolut bedste kvalitet. Den er gennemtestet hos flere af de største og mest anerkendte teststeder i udlandet og er blevet kåret som bedst i test flere steder. Hos blandt andet engelske Which ryger den direkte ind som ”bedste køb” og hos tyske Testberichte er den også bedst i test. Plæneklipperen er altså en vaske ægte testvinder og ligger endda ikke engang blandt de dyreste el plæneklippere på markedet.

Hos eksperterne fra Mirror er der udpræget begejstring. De er især imponeret af den nye ProSilence teknologi, der reducerer det samlede støjniveau med hele 75 %, hvilket er noget, der virkelig kan mærkes. Derudover bider de mærke i den kraftige 1700 watts motor, der giver en kompromisløs og ekstraordinær flot græsplæne.

Hos Mirror opsummerer de anmeldelsen af den elektriske plæneklipper fra Bosch ved at udpege den til en af de absolut bedste elektriske plæneklippere på markedet lige nu. Et ægte bevis på, at du her har at gøre med ægte tysk kvalitet.

Anmeldelse: Produktanalyse af Bosch AdvancedRotak 750

Massere af forskellige funktioner
Udover den fantastiske ProSilence teknologi, der reducerer det samlede støjniveau med utrolige 75 %, så har plæneklipperen fra Bosch en masse andre fede funktioner. Med det såkaldte ErgoSlide håndtag og de let kørende hjul kan du være sikker på en behagelig oplevelse, når du fører plæneklipperen rundt på din græsplæne.

Den føles næsten som om, at den er selvkørende og giver dermed en oplevelse af lethed og overskud. Med en samlet effekt på hele 1700 watt får du desuden en kraftig motor, der lader dig klippe hele din græsplæne med et jævnt og flot resultat til følge.

7 forskellige klippehøjder
AdvancedRotak 750 kan indstilles til hele 7 forskellige klippehøjder. Det giver dig mulighed for at vælge lige præcis den højde på din græsplæne, som du ønsker.

Du kan klippe den helt ned til cirka 25 mm og helt op til omkring 80 mm. Det gør den brugbar på alle slags græsplæne, om du ønsker en lille tætklippet græsplæne eller en lidt højere græsplæne.

Den kraftfulde elektriske plæneklipper fra Bosch giver dig et af markedets bedste resultater for din græsplæne, når det kommer til elektriske plæneklippere. Med sine 1700 watt er det en af de mest kraftfulde el plæneklippere på markedet.

Det skal dog bemærkes, at modellen er med ledning, og det er derfor nemmere at få en høj effekt end andre elektriske plæneklippere, der er monteret med batteri. Til gengæld behøver du ikke at frygte, at du løber tør for strøm halvvejs, når du bruger en elektrisk plæneklipper med ledning. Den er derfor perfekt til dig, der har en lidt større græsplæne.

Makita DLM432Z Batteri - batteridrevet plæneklipper med 13 højdeindstillinger

Bedst til prisen

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

test-guiden
 • check 4,7/5 stjerner hos Google Shopping
 • check 4,6/5 stjerner hos Amazon

Dagens bedste priser og tilbud på Makita DLM432Z Batteri:

 • 13 højdejusteringer
 • Blød-start funktion
 • 3-i-1 for slåning, samling og bioklipning

Forbrugsguidens vurdering

Hos Forbrugsguiden synes vi, Makita DLM432Z er en maskine til dig, der har behov for at klippe op til 950 kvadratmeter græs, og som vil have en maskine med stor rækkevidde, når den er fuldt opladet.

Makita DLM432Z er en god maskine fra et anerkendt mærke, som de fleste vil kunne få glæde af – især hvis du allerede ejer andre Makita-produkter.

Fordele

 • Nem at samle
 • Letvægts
 • Hårdfør
 • Lavt batteriforbrug
 • Stor rækkevidde når fuldt opladet

Ulemper

 • Præstering på fugtigt græs kunne være bedre

Makita DLM432Z er en græsslåmaskine med 13 højdejusteringer og en blød-start funktion, som gør den nem at arbejde med. Du får en maskine, der er 3-i-1 og både kan slå, samle og bioklippe, så du skal bruge færre maskiner på samme mængde arbejde.

Anmeldelse: Produktanalyse af Makita DLM432Z

Støjniveau
Makita DLM432Z har et støjniveau på 92 dB, hvilket er lavere end en kædesav, men ofte sammenlignes med støjen fra boldspil i en idrætshal.

90’erne er et meget normalt niveau for græsslåmaskiner, men idet du er tæt på støjkilden i længere tid, anbefales det altid at have høreværn på under arbejdet.

Ydeevne
Uden en god ydeevne er en græsslåmaskine ubrugelig – og heldigvis har Makita DLM432Z en fremragende ydeevne, når den er fuldt opladet! Græsslåmaskinen er velegnet til plæner op til 950 m2, og du kan tilpasse den, som du ønsker.

Plæneklipperen har en maksimal klippebredde på 4,3 cm og en maksimal klippehøjde på 7,5 cm, så din plæne kan blive lige den højde, du ønsker.

Størrelse og vægt
Med en vægt på 17,5 kg, er Makita DLM432Z en fin maskine. Du kan indstille græsslåmaskinen i 13 forskellige højdejusteringer, så arbejdet bliver nemmere og mere behageligt for dig. Så er det pludselig en leg at slå græsset.

Gardena PowerMax Li-18/32 - elektrisk plæneklipper med Ergo-teknologi

Bedst til små områder

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

test-guiden
 • check 4,5/5 stjerner hos Amazon

Dagens bedste priser og tilbud på Gardena PowerMax Li-18/32:

Homeshop.dk
På lager
2.849 kr.
savier 1 Rabatkode fundet party

Vi har fundet 1 Rabatkode. Download Savier og få tilføjet den bedste ved check out finger

Indløs rabat, installér Savier 🔓
 • Overlegen komfort med ErgoTec-håndtaget
 • Alsidige skærehøjder i 10 intervaller
 • Let, sammenklappeligt design til nem transport

Forbrugsguidens vurdering

Efter en grundig gennemgang afGardena PowerMax Li-18/32 mener vi, at den batteridrevne plæneklipper skiller sig ud – især for dig med et mindre plæneareal. For det første giver dens moderne design dig mulighed for at undgå besværet med ledninger og benzin. Inkluderingen af Power Max Lithium-batteriet er bemærkelsesværdig og sikrer en pålidelig klipning. For det andet sætter vi pris på, at maskinen kan foldes sammen, så den er nem at transportere og opbevare.

Desuden sikrer ErgoTec-håndtagets design et fast og behageligt greb. Den er måske ikke det bedste valg til at klippe meget højt græs. Men vi mener, at dens ti intervaller for højdejustering og dens evne til at levere et lige finish langs kanterne, vejer op for det, og at det derfor stadig er en overbevisende mulighed for dig, der prioriterer præcision og symmetri i din græsslåning.

Fordele

 • Kører på batteri
 • Med Ergo-teknologi
 • God klippebredde for en batteridreven model
 • 10 intervaller for klippehøjde
 • God til kanter

Ulemper

 • Ikke ideel til meget højt græs

Gardena PowerMax Li-18/32 er en batteridreven plæneklipper, der er særligt velegnet til en minde græsplæne.

Plæneklipperen har været inkluderet i en større test af græsslåmaskiner. Testen er udført af det svenske forbrugerorganisation Råd & Rön. Alle modellerne er blevet testet ud fra specifikke aspekter, og er blevet givet en endelig score. De svenske eksperter vurderer, at Gardena PowerMax Li-18/32 er en god og velfungerende græsslåmaskine.

Anmeldelse: Produktanalyse af Gardena PowerMax Li-18/32

Specifikationer

 • Skærebredde: 32 cm
 • Skærehøjde *: 60 mm
 • Vægt: 9.3 kg
 • Støjniveau: 77 dB
 • opsamler *: Yes
 • opsamlervolumen *: 30 L
 • skæreområde *: 230 m2

Maskine på batteri
Med Gardena PowerMax Li-18/32 slipper du både for ledning og benzin, idet her er tale om en moderne græsslåmaskine, der i stedet kører på batteri. For at kunne levere et stærkt resultat er den udstyret med et Power Max Lithium-batteri, der giver en god kraft. Modellen er særlig fordelagtig til en mindre plæne. Herudover er her tale om en foldbar maskine, som er let at transportere rundt – ved opbevaring er der fokus på pladsbesparelse.

Håndtag med Ergo-teknologi
Gardena PowerMax Li-18/32 er designet til at være behagelig at arbejde med, og derfor findes der ErgoTec i håndtaget. Det giver et ergonomisk godt greb, der er både fast og solidt. Grebet er også designet til at gøre det lettere og mere behageligt at skubbe maskinen. Græsslåmaskinen kommer med en klippebredde på 32 centimeter, hvilket ikke er så højt sammenlignet med flere af de benzindrevne maskiner. Men som batteridreven model er 32 centimeter rigtig godt, idet de ofte har en mindre klippebredde end de benzindrevne.

10 intervaller
Gardena PowerMax Li-18/32 kan indstilles forskelligt, alt efter hvor højt du ønsker at efterlade græsset efter klipning. Det er muligt at klippe plænen på mellem 20 og 60 millimeter i højden, og inden for den afstand findes der 10 forskellige intervaller at vælge imellem. Græsslåmaskinen er desuden specialdesignet til at være ekstra effektiv ved kanter og langs mure, således at klipperesultatet her bliver helt lige og ensartet – det efterlader den nyklippede plæne flottere og mere symmetrisk.

Mere om Gardena PowerMax Li-18/32

Specifikationer

 • Skærebredde: 32 cm
 • Skærehøjde *: 60 mm
 • Vægt: 9.3 kg
 • Støjniveau: 77 dB
 • opsamler *: Yes
 • opsamlervolumen *: 30 L
 • skæreområde *: 230 m2

WORX WG779E.1 - nem og hurtig batteridrevet græsslåmaskine med opsamler

Blandt de bedste brugervenlige plæneklippere

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

test-guiden
 • check "Bedste køb"-pris med høj vurdering på 4,8/5 stjerner hos GardenersWorld.com
 • check ExpertReviews anbefaler - med 5/5 stjerner
 • check GardeningETC anmeldt og bedømt til Guld

Dagens bedste priser og tilbud på WORX WG779E.1:

 • Udskifteligt batteri med andre Worx-værktøjer
 • Designet til at reducere uklippet græs omkring kanter
 • Intellicut-teknologi med konstant skærekraft

Forbrugsguidens vurdering

Worx WG779E.1 batteridrevet elektrisk plæneklipper er en overbevisende løsning til dig, der ønsker effektiv og problemfri plænepleje. Dens lave vægt på kun 12,6 kg betyder, at den er nem at manøvrere og håndtere, så du hurtigt kan slå din græsplæne. Det bekvemme batteridrevne design eliminerer besværet med ledninger og benzin. Selv om prisen ligger i middelklassen, skinner dens værdi igennem dens brugervenlige egenskaber og effektive klippeegenskaber.

Eksperterne fra forskellige testpaneler anerkender dens begrænsninger og har bemærket, at plæneklipperen udmærker sig på almindelige, flade græsplæner, men kan have udfordringer på stejle skråninger og med tykt græs. Det bør dog ikke afskrække potentielle købere, da Worx WG779E.1 har en fremragende ydeevne i forhold til sin prisklasse. Dens begrænsninger i bestemte terræner opvejes af dens styrke på flade overflader, hvilket garanterer et resultat af høj kvalitet. I sidste ende mener vi, at denne Worx-model er en værdifuld investering for brugere, der søger pålidelig batteridrevet plæneklipperkomfort, selv på mindre komplekse terræner.

Fordele

 • Lav vægt på bare 12,6 kg
 • Nem og brugervenlig
 • Drevet af holdbare batterier
 • Opladningstid på bare cirka 2 timer
 • Klippebredde på 34 cm
 • Maksimal græsareal på hele 450 m2
 • Justerbar klippehøjde på mellem 2 cm og 7 cm

Ulemper

 • Kan møde begrænsninger på stejle skråninger, tæt græs

Den elektriske plæneklipper fra Worx giver en helt ny frihed med sit holdbare batteri, der lader dig klippe hele din græsplæne uden at tænke på hverken benzin eller ledning. Den er testet hos det engelske testmagasin Which, som særligt bider mærke i, hvor nem plæneklipperen er at bruge. Den får nemlig hele 5 stjerner i brugervenlighed, og er altså perfekt til dig, der ikke ønsker en alt for avanceret plæneklipper, der dog stadig kan klippe din græsplæne til perfektion. Dens lave vægt gør den let og handy og derfor nem at håndtere og flytte rundt på din græsplæne.

Eksperterne hos Which mener, at det er en glimrende plæneklipper til prisen, der sagtens kan klare en standard og ikke alt for kuperet græsplæne. De bemærker dog, at den har sine begrænsninger på skråninger og steder, hvor græsset er enten meget tykt eller højt. Derudover bemærker de, at den larmer en anelse mere end de fleste lignende el plæneklippere. Det er dog ikke så slemt, at det bør afholde nogen fra at vælge denne Worx WG779E.1 elektriske plæneklipper.

Anmeldelse: Produktanalyse af WORX WG779E.1

Let og handy eldreven plæneklipper
Denne elektriske plæneklipper lader dig klippe din græsplæne let og hurtigt. Dens lave vægt på bare 12,6 kg gør den nem at håndtere og flytte rundt på græsplænen. Den batteridrevne maskine lader dig slippe for irriterende ledninger, så du kan føle dig mere fri, når du bevæger dig rundt på plænen. Selvom den kører på batteri, så har den stadigvæk en maks. kapacitet på hele 450 m2, hvilket er mere end rigeligt for de fleste græsplæner.

Denne Worx WG779E.1 plæneklipper ligger i den brede middelklasse, når det kommer til prisen. Der findes både elektriske plæneklippere, der er langt dyrere og nogen, der kan fås for færre penge. Vægtmæssigt ligger den til gengæld i den lette ende, hvilket gør den meget nem at håndtere og meget brugervenlig.

Som mange andre eldrevne plæneklippere på markedet, så har denne model fra Worx sine problemer, når det kommer til stejle skråninger og ekstraordinært langt eller tykt græs. Den har derfor sine forcer på mindre græsplæner, der hovedsageligt er flade og jævne. Her kan du til gengæld være garanteret et meget fint resultat med denne el plæneklipper fra Worx.

Bosch UniversalRotak 36-550 Batteri - støjdæmpet græsslåmaskine

Bedste all-round ledningsfri græsslåmaskine

Disse labels er en individuel, uafhængig vurdering af research-ansvarlige baseret på den førnævnte metode på det pågældende tidspunkt.

test-guiden
 • check 'Bedst til funktioner'-pris hos ExpertReviews
 • check 4,4/5 stjerner hos Google Shopping

Dagens bedste priser og tilbud på Bosch UniversalRotak 36-550 Batteri:

 • One-touch højdekontrol
 • ProSilence lydreduceringssystem
 • Motor med decibelreducering

Forbrugsguidens vurdering

Vi mener, Bosch UniversalRotak 36-550 er en græsslåmaskine velegnet til dig, der skal slå græs på områder op til 550 m2.

Hos Forbrugsguiden anbefaler vi den til større grunde og er ikke i tvivl om, at du vil få glæde af græsslåmaskinen, hvis du døjer med hørevanskeligheder eller støj. Her har Bosch UniversalRotak 36-550 nemlig mange praktiske funktioner, der kan hjælpe.

Fordele

 • Høj komfort takket være ErgoFlex-håndtag
 • Meget nem at manøvrere
 • Holdbare klinger
 • Kan håndtere højt græs
 • Powerdrive-feature for effektiv energistyring

Ulemper

 • Klingerne har indimellem behov for slibning

Bosch UniversalRotak 36-550 er en smart plæneklipper, som kan hjælpe dig med at ordne din have, og skåner dig for unødvendig støj og larm. Du kan forme din have, som du ønsker det, og spare nogle af de gener, der ellers kan opstå i forbindelse med græsklipning.

Anmeldelse: Produktanalyse af Bosch UniversalRotak 36-550

Slut med støj
Bosch UniversalRotak 36-550 er bygget med et ProSilence lydreduceringssystem, og der har i hele processen være fokus på at dæmpe den støj, græsslåmaskiner ofte kan komme med. Det har resulteret i, at Bosch UniversalRotak 36-550 måler 88 dB, når den er i gang, hvilket er lavere end den almindelige græsslåmaskine, som gerne ligger på 90 dB og derover. Sådan skåner du dig selv lidt bedre.

Skær højt græs
Højt græs kan være en hovedpine, men Bosch UniversalRotak 36-550 kan klare det! Maskinen har en maksimal skærehøjde på 7 cm, hvilket bl.a. vil sige, at du ikke skal bekymre dig om, om græsset bliver for højt, hvis du tager væk hjemmefra over længere tid.

Slip for besværet med Bosch UniversalRotak 36-550, der kan hjælpe dig med at klare arbejdet.

Håndtering af klinger
Bosch UniversalRotak 36-550 har stærke klinger, men indimellem er det nødvendigt at tage dem af og slibe dem. Det kan være en besværlig proces, hvis du ikke ved, hvad du foretager dig, så sørg altid for at læse godt op på emnet, inden du begynder. Alternativt kan du hyre nogen til at gøre det for dig.

Test og anmeldelser af plæneklippere anvendt i artiklen

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder. I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

Ekspert- og testkilder

Råd & Rön

Råd & Rön er den svenske pendant til danske Tænk.dk, og agerer ligeledes på forbrugernes vegne med henblik på at hjælpe med at teste, vurdere og klassificere diverse produkter på markedet.

Hos Råd & Rön har vi hentet informationer fra en omfattende test og sammenligning af hele 57 plæneklippere. Du kan også kigge med, men også her skal du være opmærksom på, at det kræver abonnement.

Med et abonnement får du til gengæld adgang til organisationens fulde database, hvor hvert enkelt produkt er bedømt på en lang række parametre. Der er også mulighed for at se alle produkterne i rangorden, hvor der kan sorteres på pris, mærke eller andre ønskede parametre.

T3

T3-websitet er en anerkendt platform, der fokuserer på at levere indsigtsfulde og omfattende anmeldelser af forskellige forbrugerprodukter, lige fra teknologi til livsstilsartikler. Med en forpligtelse til at levere pålidelig information til forbrugerne tilbyder T3 dybdegående evalueringer, der hjælper enkeltpersoner med at træffe informerede købsbeslutninger. Når det gælder elektriske plæneklippere, har T3 grundigt gennemgået en række modeller og vurderet faktorer som ydeevne, funktioner, brugervenlighed og værdi for pengene for at give læserne en præcis og værdifuld indsigt.

Se anmeldelsen af Kärcher LMO 18-36 her.

Gjør Det Selv

Det norske magasin Gjør Det Selv ligner naturligvis det danske Gør Det Selv, og henvender sig først og fremmest til handymanden M/K.

Her kan du blandt andet læse en spændende test af batteri-plæneklippere, som blandt andet omhandler de to Bosh Rotak batteriplæneklippere, vi har med i denne artikel. Onlinemagasinet er dog kun for abonnementer, men et abonnement er forholdsvis billigt, hvis du har lyst til at se nærmere på testen.

ExpertReviews

Expertreviews.co.uk er en velrenommeret online platform, der er kendt for at levere dybdegående, upartiske anmeldelser og ekspertanalyser på tværs af en lang række forbrugerprodukter. Med fokus på at informere købsbeslutninger evaluerer hjemmesiden omhyggeligt produkter, herunder elektriske plæneklippere, og tilbyder omfattende indsigt i deres ydeevne, funktioner og brugeroplevelse. Deres detaljerede anmeldelser hjælper enkeltpersoner med at træffe informerede valg, når de overvejer elektriske plæneklippere, idet de overvejer faktorer som klippeeffektivitet, brugervenlighed, batterilevetid og samlet værdi.

Se anmeldelsen af Kärcher LMO 18-36 her.

Se WORX WG779E.1 anmeldelse her.

Se anmeldelsen af Bosch UniversalRotak 36-550 her.

GardenersWorld.com

GardenersWorld.com er en fremtrædende hjemmeside dedikeret til haveentusiaster, der tilbyder et væld af information, tips og råd om alt, hvad der har med havearbejde at gøre. Hjemmesiden dækker en bred vifte af emner, herunder plantepleje, landskabspleje og havedesign. GardenersWorld.com har foretaget omfattende anmeldelser af elektriske plæneklippere og giver værdifuld indsigt i deres ydeevne, funktioner og egnethed til forskellige typer haver.

Se anmeldelsen af Kärcher LMO 18-36 her.

Se WORX WG779E.1 anmeldelse her.

TrustedReviews

TrustedReviews.com er en velrenommeret onlineplatform, der leverer omfattende anmeldelser og analyser af forskellige forbrugerprodukter, herunder elektronik, apparater og gadgets. Hjemmesiden tilbyder detaljeret indsigt og ekspertudtalelser for at hjælpe forbrugerne med at træffe informerede købsbeslutninger. I forbindelse med elektriske plæneklippere har TrustedReviews.com grundigt gennemgået og vurderet forskellige modeller og fremhævet deres funktioner, ydeevne, brugervenlighed og egnethed til specifikke plænestørrelser og -typer.

Se anmeldelsen af Kärcher LMO 18-36 her.

Mirror.co.uk

Mirror.co.uk er en fremtrædende nyheds- og livsstilshjemmeside, der dækker en bred vifte af emner, herunder produktanmeldelser. Hjemmesiden leverer nyheder, underholdning, livsstil og produktanmeldelser til sine læsere. I deres anmeldelser af elektriske plæneklippere vurderer Mirror.co.uk forskellige modeller baseret på faktorer som klippeevne, brugervenlighed, funktioner og værdi for pengene og tilbyder indsigt, der hjælper læserne med at træffe informerede beslutninger.

Se anmeldelsen af Bosch AdvancedRotak 750 her.

GardeningETC

GardeningETC er en fremtrædende online platform, der er dedikeret til at give haveentusiaster ekspertrådgivning, tips og indsigt i forskellige haveemner. Hjemmesiden indeholder en bred vifte af artikler, guides og anmeldelser, der hjælper læserne med at dyrke deres udendørsarealer effektivt. I deres grundige anmeldelser af elektriske plæneklippere evaluerer GardeningETC omhyggeligt faktorer som ydeevne, klippeegenskaber, brugervenlighed, batterilevetid og innovative funktioner, hvilket giver læserne værdifuld indsigt til at træffe informerede beslutninger, når de vælger den rigtige elektriske plæneklipper til deres behov.

Se WORX WG779E.1 anmeldelse her.

Kundeanmeldelser

Amazon

Amazon er den største handelsplatform i verden, og har eksisteret siden slutningen af 1990’erne. Hos Amazon køber, modtager og anmelder millioner af kunder verden over sidens produkter hver dag.

På Amazon har Makita DLM432Z fået 439 anmeldelser.
Du kan se alle anmeldelserne her
Bosch UniversalRotak 36-550 har fået 97 anmeldelser.
Du kan se alle anmeldelserne her

Se Gardena Power Max Li 40/32 brugerbedømmelser her.

Se brugerbedømmelser af Bosch AdvancedRotak 750 her.

Google Shopping

Google Shopping er samlingsstedet for et væld af anmeldelser, både indsendt til siden direkte og samlet fra forskellige salgssider på platformen.

På Google Shopping har Makita DLM432Z fået 465 anmeldelser.
Du kan se alle anmeldelserne her
Bosch UniversalRotak 36-550 har fået 118 anmeldelser.
Du kan se alle anmeldelserne her

FAQ

Hvilken er den bedste plæneklipper på markedet?
En af de bedste og mest funktionelle græsslåsmaskiner er Gardena Power Max Li 40/32 maskinen. Græsslåsmaskinen er ledningsfri, hvilket gør det lettere for dig at klippe dit græs. Græsslåmaskinen har også et flot og brugervenligt design, du vil blive glad for.
Hvad skal jeg kigge efter, når jeg køber en plæneklipper?
Når du skal købe en ny plæneklipper, er det en god ide at tage stilling til, om plæneklipperen skal køre på benzin, el eller batteri. Det er er en smagssag, og beslutningen er op til dig som forbruger. Derudover skal du fokusere på design og størrelse.
Er det ok at vippe en plæneklipper om på siden?
Sidder der skidt og græsrester fast i din plæneklipper, skal du vippe den forover eller om på siden. Du skal dog passe på, når du gør det, da der kan løbe olie og andet ud af maskinen, som kan være skadeligt for luftfilteret.
Hvor ofte skal en græsplæne slås?
Der er ikke noget bestemt antal dage eller en smart tommelfingerregel om, hvor ofte du skal slå din græsplæne. Under vækstsæsonen anbefales det, at græsset slås en gang om ugen, så græsset holdes nede, og plænen ikke vokser sig for vild.

Hvad er en batteri plæneklipper?

En batteri plæneklipper er en type plæneklipper, der drives af et batteri i stedet for en benzinmotor eller ledning, hvilket gør det mere støjsvagt og praktisk.

Pro Tip fra ekspert Samuel Davey

Har du i forvejen en batteriværktøj til eks. boremaskine eller lign. kan det være en fordel at vælge en plæneklipper af samme mærke da batterierne i nogle tilfælde er de samme. Derved kan du spare på antallet af batterier du skal købe. Eksempelvis laver Makita ud over håndværktøj, også en lang række haveredskaber og ens for dem alle er, at de bruger samme batteri.

Værd at vide, før du køber græsslåmaskine:

Før du begynder at kigge nærmere på de mange forskellige former for græsslåmaskiner, der findes på markedet, er det en god ide at beslutte, hvilken type du ønsker. Grundlæggende er der seks hovedkategorier af græsslåmaskiner til normalt havebrug:

De to sidstnævnte typer er kun taget med i oversigten for fuldstændighedens skyld, for de falder begge uden for rammerne af artiklen. Håndskubberne er normalt kun velegnede til de helt små græsplæner i frimærkestørrelse, mens havetraktoren omvendt sigter på de usædvanligt store parklignende plæner.

I vores artikel har vi valgt at fokusere på den traditionelle græsplæne i mellemstørrelsen. Robotplæneklipperen kan sagtens være det rigtige valg her, men vi henviser til vores særskilte test af netop denne maskintype.

Batterimodellerne yder optimal komfort

Den optimale komfort får du naturligvis med en batteri-drevet plæneklipper. Her slipper du for besværet med ledninger, og lydniveauet er til at have med at gøre, både for dig selv og for naboerne. Den primære ulempe ved de batteridrevne modeller er nok prisen, som ligger i den høje ende.

Der er naturligvis også grænser for, hvor længe maskinen kan køre på en opladning, så batteridrevne modeller egner sig bedst til mindre græsplæner på op til 400 kvadratmeter. Køber du ekstra batterier, bliver kapaciteten selvfølgelig større. Det tager ikke mange sekunder at skifte et batteri, hvorefter klipningen kan fortsætte.

El-drevne modeller giver meget plæneklipper for pengene

Går du efter mest mulig komfort til lavest mulig pris, er den eldrevne plæneklipper det oplagte valg. Prisen er i bund, driftssikkerheden er høj og støjniveauet er lavt. Den eldrevne plæneklipper udmærker sig også ved minimale krav til vedligeholdelse. Du skal blot sørge for at holde maskinen ren og kniven skarp.

Selve motoren er vedligeholdelsesfri, og starter med det samme hver gang. De eldrevne modeller har typisk også en meget lav vægt, og det er en stor fordel, både når du slår græs, og når maskinen skal flyttes rundt og pakkes væk.

Ulempen er naturligvis ledningen, som i starten kan være lidt i vejen. Her handler det om at finde den rigtige teknik, hvor klipningen starter tæt på stikkontakten og bevæger sig udefter. Med lidt øvelse kan du sagtens vende sig til situationen. Fordelen er naturligvis, at motoren aldrig løber tør for energi. Den eneste begrænsning er ledningslængden, og en ekstra forlængerledning koster ikke meget nu om dage.

Benzin-modellerne er det klassiske valg

Der er ingen tvivl om, at de benzin-drevne modeller er det klassiske valg, eftersom batteri- og elmodellerne er relativt nye på markedet. Typisk byder benzinmotoren på lidt flere kræfter, og det kan for eksempel være en fordel, hvis din græsplæne har en tendens til at blive for lang, før du får den klippet. En kraftig motor kan også lettere have overskud til en stor klippebredde, så benzin-plæneklipperen er ofte et godt valg, hvis plænen er ekstra stor.

Benzinmotorerne har dog en række ulemper, som for alvor er blevet synlige, efter at de elektriske alternativer er kommet på markedet. Først og fremmest er støjniveauet ret højt, og det er også en kendsgerning, at en benzindrevet plæneklippermotor forurener en del mere en de batteri- og eldrevne.

Selve motoren har også et højere servicebehov, idet der blandt andet skal skiftes olie og filtre med jævne mellemrum. En anden ulempe er vægten, der let kan være det tredobbelte af en tilsvarende eldrevet model.

Hvilken modeltype skal jeg så vælge?

Til den mindre have på op til 400 kvadratmeter kan vi helt klart anbefale enten batterimodellerne eller de elektriske modeller. De batteridrevne plæneklippere giver høj komfort, men er lidt dyrere i indkøb. Dertil kommer, at batteriet ikke holder evigt, hvorfor indkøb af nyt batteri også skal med i budgettet efter nogle år. Omvendt slipper du for besværet med ledninger.

Til den lidt større have op til 1000 kvadratmeter, anbefaler vi, at batterimodellen i de fleste situationer fravælges. Her står valget først og fremmest mellem de elektriske- og de benzindrevne modeller, og begge løsninger er udmærkede. Om du vælger det ene eller det andet, afhænger af personlige præferencer.

Til den store græsplæne på over 1000 kvadratmeter vil du som regel være bedst tjent med en benzin-græsslåmaskine. Her kan du typisk få maskiner med en stor klippebredde, som gør arbejdet mere effektivt. Det er også typisk benzin-modellerne, der kan tilbyde egen fremdrift, og det kan være en fordel, når plænen er ekstra stor. Alternativt kan du vælge en robotplæneklipper eller en havetraktor.

Hav også fokus på klippebredden, før du vælger

Græsslåmaskinens klippebredde er en lidt overset faktor, når der skal vælges græsslåmaskine. Men faktisk er det en af de vigtigste egenskaber ved den enkelte maskine. Det kan du læse mere om i denne artikel, hvor det nærmere forklares, hvorfor klippebredden er så afgørende.

Essensen er, at du normalt vil gå med en nogenlunde konstant fart, når plænen klippes. Klipper græsslåmaskinen kun i 30 centimeters bredde, tager klipningen typisk dobbelt så lang tid, som hvis du havde en stor klippebredde på 60 centimeter.

En stor klippebredde er med andre ord altid en fordel, men den kommer dog med visse omkostninger. Eksempelvis bliver græsslåmaskinen dyrere, og den vil typisk også veje mere. Det gælder med andre ord om at finde et passende kompromis. Til små græsplæner kan du sagtens nøjes med relativt små klippebredder, mens effektiv klipning af den store græsplæne normalt kræver lidt ekstra klippebredde.

Vær opmærksom på græsopsamler

Hvis du er typen der ikke lige får slået græsset flere gange om ugen, kan det være en fordel at vælge en plæneklipper med mulighed for græsopsamling, mener ekspert Samuel Davey. Gå efter en med plads til meget græs, så du ikke skal tømme den hele tiden, mens du slår græs.

Hvilken plæneklipper skal jeg vælge?

Som for alle andre varer er plæneklipper-mærket ikke nødvendigvis afgørende. Det enkelte mærke kan have både gode og mindre gode modeller i udvalget. Typisk overlever de gode modeller, mens de mindre gode hurtigt skiftes ud igen. Holder du dig til de mærker og modeller, der er medtaget i denne artikel, kan du dog være ret sikker på at få en plæneklipper, du bliver glad for, og som holder i mange år.

I Danmark har det svenske Stiga-mærke gennem mange år været kendt indenfor ”have-kredse”, og der er heller ingen tvivl om, at de producerer gode produkter. Du finder flere eksempler i gennemgangen ovenfor.

Ifølge vores ekspertkilde Samuel Davey, så vælg altid en selvkørende plæneklipper. Selvkørende betyder, at du ikke skal skubbe plæneklipperen fremad, men at plæneklipperens hjul selv trækker den fremad, når du holder et håndtag nede. På den måde er du fri for at skubbe plæneklipperens vægt og du er også sikker på at du ikke går for hurtigt frem og nedsætter klippe kvaliteten.

Har du en meget lille have, så mener Samuel Davey dog, at det i nogle tilfælde godt kan svare sig at købe en god håndskubber i stedet for. En god håndskubber med skarpe knive kan klare græsslåningen lige så hurtigt som andre typer og så får du tilmed motion imens og du kan høre fuglene kvidre.

Vedligehold din plæneklipper, så den holder længere

Plæneklipperen er som regel ikke helt billig, og derfor skal den helst kunne holde en årrække. Helt afgørende for holdbarhed og performance er dog en korrekt vedligeholdelse.  Selve vedligeholdelsen kan også alternativt ske i foråret ved sæsonens start. Det er indgangsvinklen hos eksempelvis Samvirke og Bolius, som også har mange gode råd til vedligeholdelse.

Benzin-plæneklippere kræver mest vedligehold

Det er først og fremmest benzin-motoren, der kræver vedligeholdelse. Så vælger du en batteri-eller elmodel, slipper du væsentligt nemmere.

For alle modeller gælder det dog, at det ikke er godt, hvis græsrester sætter sig fast på indersiden af skjoldet. Det blokerer blandt andet for optimalt luft-flow og dermed ydeevnen. Det betyder øget belastning på motoren, og selv om den måske klarer sig på trods, medfører det under alle omstændigheder øget energiforbrug og slitage på motoren ved både benzin- og eldrevne modeller. Løbende rensning sommeren igennem er bedst, men i alle fald bør du enten ved sæsonstart eller -afslutning foretage en grundig rengøring.

Sørg for skarpe knive

Også skarpe knive er en forudsætning for effektiv ydelse uanset plæneklippertype. Du kan sagtens selv afmontere skæret og skærpe/slibe med en fil, elektrisk slibesten eller vinkelsliber. Alternativt er det også noget du kan få gjort hos eksempelvis en butik med speciale i græsslåmaskiner. Om du sliber ved sæsonafslutning eller til foråret er ligegyldigt, blot du sørger for, at kniven altid er skarp.

Har du mange sten eller lignende på græsplænen, kan det desuden være nødvendigt med flere slibninger undervejs i sæsonen. Oplever du, at klipningen går mere trægt end normalt, kan det være tegn på, at en slibning vil være gavnlig.

Er klingen blevet meget beskadiget og fået hakker efter f.eks. påkørte sten, bør du i stedet for at slibe dem, købe en ny klinge til plæneklipperen. De fås hos de fleste have- og plæneklipperforretninger, ligesom du kan købe dem på nettet.

Jævnlig vedligehold og overvintring af benzin-plæneklipperen

Ud over rengøring og slibning, kræver hverken batteri- eller el plæneklippere yderligere vedligehold. Har du derimod en benzindreven plæneklipper, skal motoren vedligeholdes jævnligt. Filtre til benzin og luft skal renses eller udskiftes med jævne mellemrum, og der skal også skiftes olie. Fremgangsmåden er forskellig fra model til model, så find brugsanvisningen frem, eller send maskinen til service hos en fagmand.

Et klassisk problem er vand i benzinen. Fænomenet kan let opstå vinteren over, hvor frost og skiftende temperaturer kan danne kondensvand i benzintanken. En blanding af benzin og vand fungerer rigtig dårligt for de fleste motorer. Gør det derfor til en vane at tappe benzinen af tanken, før plæneklipperen kommer i garagen om efteråret. Alternativt fås specielle benzintyper, der kan modstå dannelsen af kondensvand, og der fås også forskellige additiver med tilsvarende virkning.

Kan du klare dig på norsk, er der også gode tips og råd at hente hos Dinside.no, som også kommer ind på, hvordan du bedst lader batterierne overvintre, hvis du er så heldig at have en batteri-plæneklipper.

Korrekt pleje af græsplænen

Selv den bedste og mest effektive plæneklipper kan ikke give dig en flot og grøn græsplæne, hvis plænen ikke har det godt. Den skal blandt andet gødes og vandes, og det kan du læse meget mere om hos Bolius. En af de vigtigste tommelfingerregler er i øvrigt, at du ikke bør klippe plænen helt i bund. Græsset er jo trods alt levende planter, og hvis de ikke får lov til at skyde og gro, bliver de stressede. Så klip aldrig græsset kortere end 3 centimeter.

Er du for hård ved plænen, får mosvækst også bedre betingelser, og det er noget, mange haveejere døjer med. Et godt eksempel er dette brevkasseindlæg fra Havenyt, hvor en haveejer får masser af gode tips til både mosbekæmpelse og korrekt pasning af plænen. Der er også masser af tips at hente til både forebyggelse og bekæmpelse af mos i græsplænen hos blandt andre Gartneriet.dk og Bolius.

Tidligere anmeldte produkter som nu er udgået

Nedenfor er en liste over produkter, som vi tidligere har fremhævet, men som ikke længere er at finde hos forhandlere. Vi har dog valgt at beholde dem i artiklen, idet oplysningerne stadig kan være til gavn for dig som læser.

Makita PLM5600N2 - plæneklipper med opsamler

MTD Optima 46 SPH HW

Bosch Rotak 43 Li - batteridrevet model til mellemstore græsplæner

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme