Græsslåmaskine Test – Find den bedste græsslåmaskine her

Senest opdateret den 3

En grøn og veltrimmet græsplæne er skøn at se på, men bagsiden af medaljen er naturligvis, at den løbende skal klippes. Med en god græsslåmaskine er arbejdet dog bestemt til at overskue. I denne artikel ser vi nærmere på de bedste plæneklippere på markedet i øjeblikket, med fokus på behovene hos en almindelig dansk haveejer. Læs med, og bliv klædt på til det vigtige valg.

Vi lægger ud med en kort gennemgang af markedets topmodeller. Modellerne er udvalgt ud fra, hvor godt de klarer sig i forskellige officielle tests og sammenligninger. Ved hver enkelt model nævner vi de steder, modellen er testet, og sidst i artiklen finder du en oversigt over kilder og links, så du eventuelt selv kan gå i dybden med den enkelte test.

Efter gennemgangen af modellerne og deres specifikationer, kommer vi nærmere ind på, hvordan du vælger den plæneklipper, der bedst stemmer overens med dine behov. Vi giver dig også tips til, hvordan du bedst vedligeholder plæneklipperen, og hvad du skal gøre for at få den flotteste græsplæne.

I denne græsslåmaskine test får du:
🔸 Gennemgang af de bedste og testvindende græsslåmaskiner på markedet
🔸 Guide til hvad du skal være opmærksom på når du køber ny græsslåmaskine
🔸 Komplet gennemgang af alle de kilder vi har anvendt til denne græsslåmaskine test

Bemærk venligst, Forbrugsguiden tester ikke selv produkter, men samler derimod resultaterne af uvildige tests, så du nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.

Græsslåmaskine Test 2020 – Her er de 7 bedste

I nedenstående sektion får du et overblik over de 7 bedste græsslåmaskiner på markedet. Hos Forbrugsguiden har vi gennemgået ekspert tests fra ind og udland, og samlet de bedste modeller lige her. Du finder også en prissammenligning under de forskellige modeller, så du nemt og hurtigt kan danne dig et overblik over, hvor du får din nye græsslåmaskine til den bedste pris. 


Gardena Power Max Li 40/32 

God bedømmelse hos det danske forbrugerråd Tænk 
God bedømmelse hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön

Gardena Power Max Li 40-32

Forhandler Pris

Annoncer

1.965,00 Læs mere
2.120,00 Læs mere

Gardena Power Max Li 40/32 har været inkluderet i to større tests af græsslåmaskiner. Disse er udført af det danske forbrugerråd Tænk og den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön.

Her er alle modellerne blevet testet ud fra specifikke aspekter, og baseret på disse er der blevet givet en endelig score.

Både de danske og svenske eksperter vurderer, at Gardena Power Max Li 40/32 er en god og velfungerende græsslåmaskine.

Maskine på batteri

Med Gardena Power Max Li 40/32 slipper man både for ledning og benzin, idet her er tale om en moderne græsslåmaskine, der i stedet kører på batteri.

For at kunne levere et stærkt resultat og kørsel er den udstyret med et Power Max Lithium-batteri, der giver en god kraft.

Denne model er særlig fordelagtig til den mindre plæne. Herudover er her tale om en foldbar maskine, som er let at transportere rundt – ved opbevaring er der fokus på pladsbesparelse.

Håndtag med Ergo-teknologi

Gardena Power Max Li 40/32 er designet til at være behagelig at arbejde med, og derfor findes der ErgoTec i håndtaget.

Dette giver et ergonomisk godt greb samtidig med, at grebet bliver fast og solidt. Grebet er også designet til at gøre det lettere og mere behageligt at skubbe maskinen.

Dette produkt kommer yderligere med en klippebredde på 32 centimeter, hvilket ikke er så højt sammenlignet med flere af de benzindrevne maskiner.

Men som batteridreven model er 32 centimeter rigtig godt, idet disse typer ofte har en mindre klippebredde end de benzindrevne.

10 intervaller

Gardena Power Max Li 40/32 kan indstilles forskelligt, alt efter hvor højt man ønsker at efterlade græsset efter klipning.

Det er muligt at klippe plænen på mellem 20 og 60 millimeter i højden, og inden for denne afstand findes der 10 forskellige intervaller at vælge imellem.

Denne græsslåmaskine er desuden specialdesignet til at være ekstra effektiv ved kanter og langs mure, således at klipperesultatet her bliver helt lige og ensartet – det efterlader den nyklippede plæne flottere og mere symmetrisk.

Mål – Gardena Power Max Li 40/32 
🌀 Højde: 50 centimeter
🌀 Bredde: 32 centimeter
🌀 Længde: 50 centimeter
🌀 Vægt: 9 kilo 

Specifikationer ved Gardena Power Max Li 40/32
🔴 Motor: Batteridreven
🔴 Areal: Op til 280 m2
🔴 Ladetid: 90 minutter
🔴 Klippehøjde: 20-60 millimeter
🔴 Klippebredde: 32 centimeter
🔴 Lydniveau: 96 dB
🔴 Mulighed for bioklip: Nej 

Udvalgte fordele ved Gardena Power Max Li 40/32 
Kører på batteri
Med Ergo-teknologi
God klippebredde for en batteridreven model
10 intervaller for klippehøjde
God til kanter


Kärcher LMO 18-36 – bedste trådløse elplæneklipper til flade plæner

Anbefalet af det store britiske testmagasin Expertreviews.co.uk
Anbefalet af det tyske testmagasin Trustedreviews.com
4,5/5 stjerner hos Amazon.co.uk

Kärcher LMO 18-36 – bedste trådløse elplæneklipper til flade plæner

Forhandler Pris

Annoncer

2.705,00 Læs mere
.
Denne elektriske plæneklipper fra Kärcher har været igennem flere store og anerkendte udenlandske testmagasiner. Eksperterne fra alle magasinerne er fælles om at give denne Kärcher Elplæneklipper LMO 18-36 en super god anmeldelse og en flot karakter. Hos både britiske Expertreviews og tyske Trustedreviews endte den endda med at blive den anbefalede plæneklipper.

Eksperterne hos Expertreviews bed under testen særligt mærke i kvaliteten af klipningen på flade stykker græs. Her skriver de blandt andet ”it delivers an outstanding cut on flat lawns. “ De er altså meget begejstrede for den fine kvalitet, som plæneklipperen levere, især på flade dele af græsplænen. Det fører naturligvis til, at de oplevede lidt problemer med den eldrevne plæneklipper på skråninger og andre sværere dele af græsplænen. 

Derudover sætter eksperterne hos Expertreviews stor pris på højdejusteringshåndtaget, der gør det nemt og hurtigt at skifte mellem 4 forskellige klippehøjde. Alt i alt synes de, at det er en solid og brugervenlig plæneklipper, der er nem at bruge, og som især udmærker sig på den flade del af plænen.

4 skærehøjder

Som eksperterne hos expertreviews nævner ovenfor kan denne Kärcher elplæneklipper LMO 18-36 indstilles til 4 forskellige skærehøjder. Det betyder, at du kan klippe din plæne imellem 30 mm og 70 mm. Det giver gode muligheder for selv at vælge, hvordan din græsplæne skal være. Der kan nemt og hurtigt skiftes imellem de forskellige klippehøjder ved at bruge håndtaget, der effektivt løfter eller sænker selve rotoren i forhold til underlaget.

Ledningsfri og eldreven

Denne elplæneklipper kører på ren elektricitet. Den er monteret med et Litium 18 V batteri, der har en opladningstid på 143 minutter. På en fuld opladning køre den cirka i 25 minutter, hvilket er mere end rigeligt til de fleste græsplæner. Du får dermed en både støjsvag og elektrisk plæneklipper uden at du skal tænke på nogen irriterende ledning, hvilket gør den samlede oplevelse helt i top. 

Kärcher LMO 18-36 vs markedet

Denne elplæneklipper fra Kärcher placerer sig i den lidt dyrere ende af markedet for elplæneklippere. Det er en kvalitetsmaskine fra et kvalitetsmærke, og du får derfor en bundsolid plæneklipper. Vægtmæssigt ligger den meget gennemsnitligt og det kan derfor mærkes, at de udskiller sig på sin nemme og brugervenlige håndtering af maskinen. 

Gode ting ved Kärcher LMO 18-36
Elektrisk plæneklipper uden ledning
Litium 18 V batteri
Cirka 25 minutter på en fuld opladning
Støjsvag
4 klippehøjder
Vægt på 14,2 kg
En opsamlingsbeholder med en kapacitet på 45 liter
Skærebredde på 36 cm


Bosch AdvancedRotak 750 – blandt de allerbedste elplæneklippere på markedet

Anbefalet af det store britiske testmagasin Mirror.co.uk
Kåret til ”Bedste køb” hos det engelske testmagasin Which.co.uk
Bedst i test hos tyske Testberichte.de
4,2 stjerner ud af 5 hos Amazon.co.uk

Bosch AdvancedRotak 750 – blandt de allerbedste elplæneklippere på markedet

Forhandler Pris

Annoncer

2.088,00 Læs mere
2.128,00 Læs mere
.
Med denne elektriske plæneklipper fra tyske Bosch får du en elektrisk plæneklippere fra absolut øverste hylde. Den er gennemtestet hos flere af de største og mest anerkendte test steder i udlandet og er blevet kåret som bedst i test flere steder. Hos blandt andet engelske Which ryger den direkte ind som ”bedste køb” og hos tyske Testberichte bliver den bedst i test. Plæneklipperen er altså en vaske ægte testvinder og ligger endda ikke engang blandt de dyreste elplæneklippere på markedet.

Hos eksperterne fra Mirror er der udpræget begejstring. De er især imponeret af den nye ProSilence teknologi, der reducerer det samlede støjniveau med hele 75 %, hvilket er noget, der virkelig kan mærkes. Derudover bider de mærke i den kraftige 1700 watts motor, der giver en kompromisløs og ekstraordinær flot græsplæne, der ikke efterlader noget tilbage at ønske. Hos Mirror opsummerer de anmeldelsen af denne elektriske plæneklipper fra Bosch med at udpege til en af de absolut bedste elektriske plæneklippere på markedet lige nu. Et ægte bevis på, at du med denne maskine får ægte tysk kvalitet. 

Massere af forskellige funktioner

Udover den fantastiske ProSilence teknologi, der reducerer det samlede støjniveau med utrolige 75 %, så har denne plæneklipper fra Bosch en masse andre fede funktioner. Med det såkaldte ErgoSlide håndtag og de let kørende hjul får den en behagelig oplevelse, når du fører denne plæneklipper rundt på din græsplæne. Den føles næsten som om, at den er selvkørende og giver dermed en oplevelse af lethed og overskud. Med en samlet effekt på hele 1700 watt får du en kraftig motor, der lader dig klippe hele din græsplæne med et utrolig jævnt og flot resultat til følge. 

7 forskellige klippehøjder

Denne Bosch AdvancedRotak 750 plæneklipper 1700W plæneklipper kan indstilles til hele 7 forskellige klippehøjder. Det giver dig mulighed for at vælge lige præcis den højde på din græsplæne, som du ønsker. Du kan klippe den helt ned til cirka 25 mm og helt op til omkring 80 mm. Det gør den brugbar på alle slags græsplæne, om du ønsker en lille tætklippet græsplæne eller en lidt højere græsplæne. 

Bosch AdvancedRotak 750 vs markedet

Denne kraftfulde elektriske plæneklipper fra Bosch giver dig et af markedets bedste resultater for din græsplæne, når det kommer til elektriske plæneklippere. Den er kraftfuld med sine hele 1700 watt, og er derfor en af de mest kraftfulde på markedet. Det skal dog bemærkes, at denne model er med ledning, og det er derfor nemmere at få en høj effekt end andre elektriske plæneklippere, der er monteret med batteri. Til gengæld behøver du ikke at frygte, at du løber tør for strøm halvvejs, når du bruger en elektrisk plæneklipper med ledning. Den er derfor perfekt til dig, der har en lidt større græsplæne.

Fordele ved Bosch AdvancedRotak 1700W
Klippehøjde mellem 25mm og 80 mm
Klippebredde på hele 45 cm
Effekt på hele 1700 watt
Vægt på 16 kg
7 forskellige klippehøjder
ProSilence teknologi, der reducerer støjen med 75%


WORX WG779E.1 – nem og hurtig til den mindre græsplæne

Flotte 67% hos det engelske testmagasin Which.co.uk

WORX WG779E.1 – nem og hurtig til den mindre græsplæne

Forhandler Pris

Annoncer

.
Denne elektriske plæneklipper fra Worx giver en helt ny frihed med sit holdbare batteri, der lader dig klippe hele din græsplæne uden at tænke på hverken benzin eller ledning. Den er gennemtestet hos det engelske testmagasin Which, som særligt bider mærke i, hvor nem plæneklipperen er at bruge. Den får nemlig hele 5 stjerner i brugervenlighed, og er altså perfekt til dig, der ikke ønsker en alt for avanceret plæneklipper, der dog stadig kan klippe din græsplæne til perfektion. Dens lave vægt gør den let og handy og derfor nem at håndtere og flytte rundt på din græsplæne. 

Eksperterne hos Which mener, at det er en glimrende plæneklipper til prisen, der sagtens kan klare en standard og ikke alt for kuperet græsplæne. De bemærker dog, at den har sine begrænsninger på skråninger og steder, hvor græsset er enten meget tykt eller højt. Derudover bemærker de, at den larmer en anelse mere end de fleste lignende elplæneklippere. Det er dog ikke så slemt, at det bør afholde nogen fra at vælge denne Worx WG779E.1 elektriske plæneklipper.

Let og handy eldreven plæneklipper

Denne elektriske plæneklipper lader dig klippe din græsplæne let og hurtigt. Dens lave vægt på bare 12,6 kg gør den nem at håndtere og flytte rundt på græsplænen. Den batteridrevne maskine lader dig slippe for irriterende ledninger, så du kan føle dig mere fri, når du bevæger dig rundt på plænen. Selvom den kører på batteri, så har den stadigvæk en maks. kapacitet på hele 450 m2, hvilket er mere end rigeligt for de fleste græsplæner. 

Worx WG779E.1 vs markedet

Denne Worx WG779E.1 plæneklipper ligger i den brede middelklasse, når det kommer til prisen. Der findes både elektriske plæneklippere, der er langt dyrere og nogen, der kan fås for færre penge. Vægtmæssigt ligger den til gengæld i den lette ende, hvilket gør den meget nem at håndtere og meget brugervenlig. Som mange andre eldrevne plæneklippere på markedet, så har denne model fra Worx sine problemer, når det kommer til stejle skråninger og ekstraordinært langt eller tykt græs. Den har derfor sine forcer på mindre græsplæner, der hovedsageligt er flade og jævne. Her kan du til gengæld være garanteret et meget fint resultat med denne elplæneklipper fra Worx. 

Gode ting ved Worx WG779E.1
Lav vægt på bare 12,6 kg
Nem og brugervenlig
Litium ion batteri med en spænding på 40 V
Opladningstid på bare cirka 2 timer
Klippebredde på 34 cm
Maksimal græsareal på hele 450 m2
Justerbar klippehøjde på mellem 2 cm og 7 cm.


MTD Optima 46 SPH HW 

God bedømmelse hos det danske forbrugerråd Tænk 
God bedømmelse hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön

MTD Optima 46 SPH HW

.
MTD Optima 46 SPH HW har været inkluderet i to større tests af græsslåmaskiner – én udført af det danske forbrugerråd Tænk og én udført af den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön.

Her er et udvalg af maskiner blevet testet på specifikke aspekter, hvorefter der er givet en endelig score.

Begge hold eksperter er glade for denne maskine, og derfor modtager den en god bedømmelse hvert sted.

Til den mediumstore plæne

MTD Optima 46 SPH HW vil være et godt valg, hvis man har en mediumstor græsplæne. Denne model hører også til de traditionelle og benzindrevne maskiner, der er meget lette at anvende.

Maskinen er designet til at kunne slå græsplæner på op til 1000 m2, hvis her er tale om en lige og jævn plæne.

Er plænen mere ujævn og med skråninger, så er arealet dog lidt mindre. Der findes et kraftigt baghjulstræk samt store baghjul, der gør kørsel på ujævnt terræn lettere.

Klippebredde på 46 centimeter

MTD Optima 46 SPH HW kommer med en god klippebredde på 46 centimeter, hvilket sikrer, at klingen når bredt ud ved hver kørsel. Det er blandt andet også derfor, at arealet kan komme op på 1000 m2.

Herudover er her tale om et selvkørende produkt, som man går bagved og skubber, og for den bedst mulige komfort er styret designet således, at man både får et solidt og blødt greb.

Bioklip

MTD Optima 46 SPH HW kommer desuden med muligheden for at behandle det afklippede græs på to måder:

Enten kan man anvende bioklip, hvor det afskårne græs klippes så fint, at det kan spredes ud over den netop klippede plæne og anvendes som gødning.

Ellers er der også mulighed for at opsamle græsset i opsamleren, der kommer med en kapacitet på 60 liter. Dette er en del, og det betyder, at den ikke så tit skal tømmes.

Mål – MTD Optima 46 SPH HW 
🌀 Højde: 55 centimeter
🌀 Bredde: 50 centimeter
🌀 Længde: 86 centimeter
🌀 Vægt: 33 kilo 

Specifikationer ved MTD Optima 46 SPH HW 
🔴 Motor: Benzindreven
🔴 Type: Selvkørende
🔴 Areal: Op til 1000 m2
🔴 Klippehøjde: 92 millimeter
🔴 Klippebredde: 46 centimeter
🔴 Lydniveau: 96 dB
🔴 Mulighed for bioklip: Ja 

Udvalgte fordele ved MTD Optima 46 SPH HW 
Benzindreven
Stærkt baghjulstræk
Til den mellemstore plæne
Selvkørende maskine med klippebredde på 46 centimeter
Mulighed for bioklip


Makita PLM5600N2 

Testvinder hos det danske forbrugerråd Tænk

Makita PLM5600N2 

Forhandler Pris

Annoncer

4.193,00 Læs mere

.
Det danske forbrugerråd Tænk har foretaget en stor test af græsslåmaskiner, hvor modellen Makita PLM5600N2 indgår. Her er alle maskinerne blevet testet på udvalgte parametre, hvorefter der er blevet givet en endelig score til hver model. Makita PLM5600N2 imponerer de danske eksperter, og det resulterer i en flot kåring til testvinder.

Klassisk, benzindreven græsslåmaskine

Makita PLM5600N2 vil være et godt valg, hvis man leder efter en traditionel græsslåmaskine, der kører på benzin. En benzindreven græsslåmaskine giver den frihed, at der ikke findes et begrænset klippeareal på samme måde som med en batteridreven.

Modellen er endvidere selvkørende, hvilket vil sige, at den selv bevæger sig fremad, mens man skubber på håndtaget. Håndtaget er desuden udformet med hændernes komfort for øje, sådan at man får et godt greb på både styr, bremse og styring.

Tre hastigheder

Makita PLM5600N2 bevæger sig således selv fremad, og den kan køre med op til 4,5 kilometer i timen. På den måde går det hurtigt at få klippet plænen. Yderligere findes der tre hastigheder, så man selv kan vælge tempoet efter behov, underlag og type af græsplæne.

Dette produkt kommer desuden med muligheden for at anvende bioklip, således at det klippede græs kan benyttes som gødning og spredes, så det styrker den netop klippede plæne. Det kan også samles op i den medfølgende opsamler.

Justerbar klippehøjde

Makita PLM5600N2 kan anvendes på græsplæner, der både er veltrimmede og mere vildvoksende. Det er dertil muligt selv at justere klippehøjden mellem 25 og 70 millimeter, så man får den højde, man foretrækker. Dette justeres let på modellen efter behov.

Yderligere medfølger der et stålskjold til arbejdet, som øger komforten, og opsamlingskapaciteten ligger på 70 liter. Klippebredden er høj og ligger på hele 56 centimeter.

Mål – Makita PLM5600N2 
🌀 Højde: 43 centimeter
🌀 Bredde: 59,5 centimeter
🌀 Længde: 98,5 centimeter
🌀 Vægt: 39,8 kilo 

Specifikationer ved Makita PLM5600N2 
🔴 Motor: Benzindreven
🔴 Type: Selvkørende
🔴 Antal hastigheder: 3
🔴 Bevægelseshastighed: Op til 4,5 km/t
🔴 Klippehøjde: 25-70 millimeter
🔴 Klippebredde: 56 centimeter
🔴 Lydniveau: 95,9 dB
🔴 Mulighed for bioklip: Ja 

Udvalgte fordele ved Makita PLM5600N2 
Benzindreven model
Selvkørende
Justerbar hastighed
Bioklip
Regulerbar klippehøjde


Bosch Rotak 43 Li – batteridrevet model til mellemstore græsplæner

Testvinder hos Forbrugerrådet Tænk.dk
Testvinder hos svenske Råd & Rön
Testvinder hos norske Gjør Det Selv
Anbefalet af norske Dinside.no
Anbefalet af engelske Goodhousekeeping.co.uk

Bosch Rotak 43 Li

i samarbejde med PriceRunner

Ekstra klippebredde gør arbejdet mere effektivt

Bosch Rotak 43 Li er den store batteridrevne udgave i Rotak-serien fra Bosch, og denne model kan du med fordel vælge til den mellemstore græsplæne på 3-500 kvadratmeter.

Den ekstra store klippebredde på 43 centimeter gør arbejdet lidt mere effektivt, og modellen vejer med sine 13,9 kilo faktisk ikke meget mere end de mindre batteri-modeller. Dermed er den fortsat nem at manøvrere rundt.

Manøvredygtigheden hjælpes på vej af store letkørende gummihjul, samt indstillelige Egoflex-greb, der aflaster kroppen under arbejdet med en ergonomisk optimal arbejdsstilling. Under arbejdet kan du også glæde dig over den særlige ”plænekam”, der sikrer god græsklipning helt ud til kanten.

Topkarakterer for både brugervenlighed og performance

Det danske forbrugermagasin Tænk.dk lægger ikke skjul på, at de generelt er ret begejstrede for Boschs Rotak-serie af plæneklippere, og det gælder også for Rotak 43 Li, der scorer absolutte topkarakterer for både brugervenlighed og performance.

Tænk.dk har da også netop denne model blandt testvinderne i et felt på 46 forskellige plæneklippere. Den vurdering falder godt i tråd med mange andre uvildige kilder: Også det svenske forbrugerråd Råd & Rön samt norske Gjør Det Selv har Rotak 43 Li som testvinder i deres respektive tests, og flere andre kilder giver også uforbeholdne anbefalinger til modellen.

Stor kapacitet og ekstra batteri med i prisen

Bosch Rotak 43 er ikke blandt de billigste græsslåmaskiner. Men du får faktisk forholdsvis meget for pengene. De kraftige 36 Volt batterier, der skal brugs til disse plæneklippere, er ikke helt billige, men investerer du i Rotak 43 Li, får du et ekstra batteri med i prisen.

Det giver dig dobbelt klippekapacitet, som yderligere effektiviseres af Boschs nye Powerdrive LI-system, som trækker et ekstra højt drejningsmoment ud af batterierne.

Også med græsopsamleren er kapaciteten øget, idet du med denne model får hele 50-liters opsamlerboks. På den måde kan du slå græs længere tid, før opsamleren skal tømmes. Tømning kommer du dog ikke udenom, ikke mindst fordi det særlige LeafCollect-system ved hjælp af en snedig luftstrømsteknologi også sørger for at opsamle blade og løv fra plænen. Mængden af afklippet græs styrer du selv, idet Rotak 43 Li kan indstilles til 6 klippehøjder fra 20-70 mm.

Udpluk af fordelene med Bosch Rotak 43 Li
Ekstra batteri er inkluderet i prisen
Anmelderrost visuelt design
Letløbende gummihjul og ekstra stor klippebredde
50 liters græsopsamling
Effektiv opsamling af blade og løv


Værd at vide, før du køber græsslåmaskine:

Før du begynder at kigge nærmere på de mange forskellige former for græsslåmaskiner, der findes på markedet, er det en god ide at beslutte, hvilken type du ønsker. Grundlæggende er der seks hovedkategorier af græsslåmaskiner til normalt havebrug:

Batteri-modeller
El-drevne modeller (til stikkontakt)
Benzindrevne modeller
Robotplæneklippere
Håndskubbere
Havetraktorer

De to sidstnævnte typer er kun taget med i oversigten for fuldstændighedens skyld, for de falder begge uden for rammerne af denne artikel. Håndskubberne er normalt kun velegnede til de helt små græsplæner i frimærkestørrelse, mens havetraktoren omvendt sigter på de usædvanligt store parklignende plæner.

I denne artikel har vi valgt at fokusere på den traditionelle græsplæne i mellemstørrelsen. Robotplæneklipperen kan sagtens være det rigtige valg her, men vi henviser til vores særskilte test af netop denne maskintype.

Batterimodellerne yder optimal komfort:

Den optimale komfort får du naturligvis med en batteri-drevet plæneklipper. Her slipper du for besværet med ledninger, og lydniveauet er til at have med at gøre, både for dig selv og for naboerne. Den primære ulempe ved de batteridrevne modeller er nok prisen, som ligger i den høje ende.

Der er naturligvis også grænser for, hvor længe maskinen kan køre på en opladning, så batteridrevne modeller egner sig bedst til mindre græsplæner på op til 400 kvadratmeter. Køber du ekstra batterier, bliver kapaciteten selvfølgelig større. Det tager ikke mange sekunder at skifte et batteri, hvorefter klipningen kan fortsætte.

El-drevne modeller giver meget plæneklipper for pengene:

Går du efter mest mulig komfort til lavest mulig pris, er den eldrevne plæneklipper det oplagte valg. Prisen er i bund, driftssikkerheden er høj og støjniveauet er lavt. Den eldrevne plæneklipper udmærker sig også ved minimale krav til vedligeholdelse. Du skal blot sørge for at holde maskinen ren og kniven skarp.

Selve motoren er vedligeholdelsesfri, og starter med det samme hver gang. De eldrevne modeller har typisk også en meget lav vægt, og det er en stor fordel, både når du slår græs, og når maskinen skal flyttes rundt og pakkes væk.

Ulempen er naturligvis ledningen, som i starten kan være lidt i vejen. Her handler det om at finde den rigtige teknik, hvor klipningen starter tæt på stikkontakten og bevæger sig udefter. Med lidt øvelse kan du sagtens vende sig til situationen. Fordelen er naturligvis, at motoren aldrig løber tør for energi. Den eneste begrænsning er ledningslængden, og en ekstra forlængerledning koster ikke meget nu om dage.

Benzin-modellerne er det klassiske valg:

Der er ingen tvivl om, at de benzin-drevne modeller er det klassiske valg, eftersom batteri- og elmodellerne er relativt nye på markedet. Typisk byder benzinmotoren på lidt flere kræfter, og det kan for eksempel være en fordel, hvis din græsplæne har en tendens til at blive for lang, før du får den klippet. En kraftig motor kan også lettere have overskud til en stor klippebredde, så benzin-plæneklipperen er ofte et godt valg, hvis plænen er ekstra stor.

Benzinmotorerne har dog en række ulemper, som for alvor er blevet synlige, efter at de elektriske alternativer er kommet på markedet. Først og fremmest er støjniveauet ret højt, og det er også en kendsgerning, at en benzindrevet plæneklippermotor forurener en del mere en de batteri- og eldrevne.

Selve motoren har også et højere servicebehov, idet der blandt andet skal skiftes olie og filtre med jævne mellemrum. En anden ulempe er vægten, der let kan være det tredobbelte af en tilsvarende eldrevet model.

Hvilken modeltype skal jeg så vælge?

Til den mindre have på op til 400 kvadratmeter kan vi helt klart anbefale enten batterimodellerne eller de elektriske modeller. De batteridrevne plæneklippere giver høj komfort, men er lidt dyrere i indkøb. Dertil kommer, at batteriet ikke holder evigt, hvorfor indkøb af nyt batteri også skal med i budgettet efter nogle år. Omvendt slipper du for besværet med ledninger.

Til den lidt større have op til 1000 kvadratmeter, anbefaler vi, at batterimodellen i de fleste situationer fravælges. Her står valget først og fremmest mellem de elektriske- og de benzindrevne modeller, og begge løsninger er udmærkede. Om du vælger det ene eller det andet, afhænger af personlige præferencer.

Til den store græsplæne på over 1000 kvadratmeter vil du som regel være bedst tjent med en benzin-græsslåmaskine. Her kan du typisk få maskiner med en stor klippebredde, som gør arbejdet mere effektivt. Det er også typisk benzin-modellerne, der kan tilbyde egen fremdrift, og det kan være en fordel, når plænen er ekstra stor. Alternativt kan du vælge en robotplæneklipper eller en havetraktor.

Tænk.dk har også en udmærket artikel med tips til, hvad du skal være opmærksom på, før du vælger. Læs eventuelt artiklen her.

Hav også fokus på klippebredden, før du vælger:

Græsslåmaskinens klippebredde er en lidt overset faktor, når der skal vælges græsslåmaskine. Men faktisk er det en af de vigtigste egenskaber ved den enkelte maskine. Det kan du læse mere om i denne artikel, hvor det nærmere forklares, hvorfor klippebredden er så afgørende.

Essensen er, at du normalt vil gå med en nogenlunde konstant fart, når plænen klippes. Klipper græsslåmaskinen kun i 30 centimeters bredde, tager klipningen typisk dobbelt så lang tid, som hvis du havde en stor klippebredde på 60 centimeter.

En stor klippebredde er med andre ord altid en fordel, men den kommer dog med visse omkostninger. Eksempelvis bliver græsslåmaskinen dyrere, og den vil typisk også veje mere. Det gælder med andre ord om at finde et passende kompromis. Til små græsplæner kan du sagtens nøjes med relativt små klippebredder, mens effektiv klipning af den store græsplæne normalt kræver lidt ekstra klippebredde.

Hvilket mærke skal man vælge?

Som for alle andre varer er plæneklipper-mærket ikke nødvendigvis afgørende. Det enkelte mærke kan have både gode og mindre gode modeller i udvalget. Typisk overlever de gode modeller, mens de mindre gode hurtigt skiftes ud igen. Holder du dig til de mærker og modeller, der er medtaget i denne artikel, kan du dog være ret sikker på at få en plæneklipper, du bliver glad for, og som holder i mange år.

I Danmark har det svenske Stiga-mærke gennem mange år været kendt indenfor ”have-kredse”, og der er heller ingen tvivl om, at de producerer gode produkter. Du finder flere eksempler i gennemgangen ovenfor.

Det svenske Forbrukerrådet foretog dog i 2014 en grundig statistisk undersøgelse af testresultaterne fra det svenske forbrugermagasin Råd & Rön (en pendant til danske Tænk.dk), og her viser det sig, at plæneklipperne fra Bosch faktisk gennemsnitligt hører til blandt de allerbedste mærker. Du kan læse mere om undersøgelsen her.

Resultatet stemmer i øvrigt ganske godt overens med vurderingen fra danske Tænk.dk, der ikke lægger skjul på, at Bosch-plæneklipperne hører til blandt deres favoritter.

Vedligehold din plæneklipper, så den holder længere

Plæneklipperen er som regel ikke helt billig, og derfor skal den helst kunne holde en årrække. Helt afgørende for holdbarhed og performance er dog en korrekt vedligeholdelse. Læs eventuelt mere hos Tænk.dk, der har en god guide til, hvordan plæneklipperen serviceres efter endt sæson. Selve vedligeholdelsen kan også alternativt ske i foråret ved sæsonens start. Det er indgangsvinklen hos eksempelvis Samvirke og Bolius, som også har mange gode råd til vedligeholdelse.

Benzin-plæneklippere kræver mest vedligehold

Det er først og fremmest benzin-motoren, der kræver vedligeholdelse. Så vælger du en batteri-eller elmodel, slipper du væsentligt nemmere.

For alle modeller gælder det dog, at det ikke er godt, hvis græsrester sætter sig fast på indersiden af skjoldet. Det blokerer blandt andet for optimalt luft-flow og dermed ydeevnen. Det betyder øget belastning på motoren, og selv om den måske klarer sig på trods, medfører det under alle omstændigheder øget energiforbrug og slitage på motoren ved både benzin- og eldrevne modeller. Løbende rensning sommeren igennem er bedst, men i alle fald bør du enten ved sæsonstart eller -afslutning foretage en grundig rengøring.

Sørg for skarpe knive

Også skarpe knive er en forudsætning for effektiv ydelse uanset plæneklippertype. Du kan sagtens selv afmontere skæret og skærpe/slibe med en fil, elektrisk slibesten eller vinkelsliber. Alternativt er det også noget du kan få gjort hos eksempelvis en butik med speciale i græsslåmaskiner. Om du sliber ved sæsonafslutning eller til foråret er ligegyldigt, blot du sørger for, at kniven altid er skarp.

Har du mange sten eller lignende på græsplænen, kan det desuden være nødvendigt med flere slibninger undervejs i sæsonen. Oplever du, at klipningen går mere trægt end normalt, kan det være tegn på, at en slibning vil være gavnlig.

Er klingen blevet meget beskadiget og fået hakker efter f.eks. påkørte sten, bør du i stedet for at slibe dem, købe en ny klinge til plæneklipperen. De fås hos de fleste have- og plæneklipperforretninger, ligesom du kan købe dem på nettet.

Jævnlig vedligehold og overvintring af benzin-plæneklipperen

Ud over rengøring og slibning, kræver hverken batteri- eller elplæneklippere yderligere vedligehold. Har du derimod en benzindreven plæneklipper, skal motoren vedligeholdes jævnligt. Filtre til benzin og luft skal renses eller udskiftes med jævne mellemrum, og der skal også skiftes olie. Fremgangsmåden er forskellig fra model til model, så find brugsanvisningen frem, eller send maskinen til service hos en fagmand.

Et klassisk problem er vand i benzinen. Fænomenet kan let opstå vinteren over, hvor frost og skiftende temperaturer kan danne kondensvand i benzintanken. En blanding af benzin og vand fungerer rigtig dårligt for de fleste motorer. Gør det derfor til en vane at tappe benzinen af tanken, før plæneklipperen kommer i garagen om efteråret. Alternativt fås specielle benzintyper, der kan modstå dannelsen af kondensvand, og der fås også forskellige additiver med tilsvarende virkning.

Kan du klare dig på norsk, er der også gode tips og råd at hente hos Dinside.no, som også kommer ind på, hvordan du bedst lader batterierne overvintre, hvis du er så heldig at have en batteri-plæneklipper.

Korrekt pleje af græsplænen

Selv den bedste og mest effektive plæneklipper kan ikke give dig en flot og grøn græsplæne, hvis plænen ikke har det godt. Den skal blandt andet gødes og vandes, og det kan du læse meget mere om hos eksempelvis Tænk.dk og Bolius. En af de vigtigste tommelfingerregler er i øvrigt, at du ikke bør klippe plænen helt i bund. Græsset er jo trods alt levende planter, og hvis de ikke får lov til at skyde og gro, bliver de stressede. Så klip aldrig græsset kortere end 3 centimeter.

Er du for hård ved plænen, får mosvækst også bedre betingelser, og det er noget, mange haveejere døjer med. Et godt eksempel er dette brevkasseindlæg fra Havenyt, hvor en haveejer får masser af gode tips til både mosbekæmpelse og korrekt pasning af plænen. Der er også masser af tips at hente til både forebyggelse og bekæmpelse af mos i græsplænen hos blandt andre Gartneriet.dk og Bolius.

Hvis du har overvejet en robotplæneklipper i stedet, så anbefaler vi at du læser vores robotplæneklipper test. I denne artikel har vi samlet de bedste robotplæneklippere på markedet. Du kan se hvilke modeller eksperterne anbefaler, samt du kan læse hvad du bør opmærksom på når du køber en ny robotplæneklipper


FAQ

Hvilken er den bedste plæneklipper på markedet?
En af de bedste og mest funktionelle græsslåsmaskiner er Gardene Power Max Li 40/32 maskinen. Græsslåsmaskinen er ledningsfri, hvilket gør det lettere for dig som brugere at klippe dit græs. Græsslåmaskinen har også et flot og brugervenligt design, du vil blive glad for.
Hvad skal jeg kigge efter, når jeg køber en plæneklipper?
Når du skal købe en ny plæneklipper, er det en god ide at tage stilling til, om plæneklipperen skal køre på benzin, el eller batteri. Det er er en smagssag, og beslutningen er op til dig som forbruger. Derudover skal du fokusere på design og størrelse.
Er det ok at vippe en plæneklipper om på siden?
Sidder der skidt og græsrester fast i din plæneklipper, skal du vippe den forover eller om på siden. Du skal dog passe på, når du gør det, da der kan løbe olie og andet ud af maskinen, som kan være skadeligt for luftfilteret.
Hvor ofte skal en græsplæne slås?
Der er ikke noget bestemt antal dage eller en smart tommelfingerregel om, hvor ofte du skal slå din græsplæne. Under vækstsæsonen anbefales det, at græsset slås en gang om ugen, så græsset holdes nede, og plænen ikke vokser sig for vild.


Beskrivelse af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os op ad både officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af både danske og internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder. I vores arbejde har vi anvendt følgende ekspertkilder og tests:

Tænk.dk

Det danske forbrugerråd Tænk.dk er med årene blevet kendt og respekteret som en af Danmarks mest saglige forbrugerorganisationer. Tænk.dk har i øvrigt tætte relationer til Forbrugerstyrelsen, og det er naturligvis med til at styrke tilliden.

Tænk.dk har gennem de senere år testet og sammenlignet en lang række græsslåmaskiner – 45 modeller er det efterhånden blevet til – og du kan se hele testen her. Vær opmærksom på, at fuld adgang kræver abonnement, eller specifikt tilkøb af adgang til plæneklippertesten.

Så får du til gengæld også fuld adgang til en interaktiv oversigt, hvor du kan sortere på typer, mærker og flere andre parametre. Der er også mulighed for at klikke ind på den enkelte model og se, hvordan Tænk.dk har bedømt de forskellige specifikke detaljer for hver enkelt model.

Råd & Rön

Råd & Rön er den svenske pendant til danske Tænk.dk, og agerer ligeledes på forbrugernes vegne med henblik på at hjælpe med at teste, vurdere og klassificere diverse produkter på markedet.

Hos Råd & Rön har vi hentet informationer fra en omfattende test og sammenligning af hele 57 plæneklippere. Du kan også kigge med, men også her skal du være opmærksom på, at det kræver abonnement.

Med et abonnement får du til gengæld adgang til organisationens fulde database, hvor hvert enkelt produkt er bedømt på en lang række parametre. Der er også mulighed for at se alle produkterne i rangorden, hvor der kan sorteres på pris, mærke eller andre ønskede parametre.

Which.co.uk

Det engelske testmagasin Which har specialiseret sig i forbrugerrådgivning i forhold til det bedste valg af produkter, og det ligger næsten også i navnet. Magasinet tester og vurderer alt fra bleer til biler, og benytter både laboratorietests, professionelle vurderingsmænd med branchekendskab, almindelige forbrugere og testpaneler med lægfolk.

Hos Which.co.uk kan du blandt andet læse om både Bosch Rotak 37 og Bosch Rotak 37 Li. Der er lagt mange ressourcer i de enkelte tests, så det kan nok ikke overraske, at magasinet kræver et symbolsk gebyr for fuld adgang til materialet.

Which har også testet græsslåmaskinen Wolf Garten 72V Li-ION Power 37. Her kan du læse mere overordnet, men fuld adgang til testen kræver dog abonnement.

Good Housekeeping Institute

Hos engelske Good Housekeeping Institute er der ingen restriktioner. Så her kan du frit tilgå alle tests og anmeldelser.

Her fandt vi blandt andet en test af Bosch Rotak 37 Li, og karakteren er ikke til at tage fejl af: 89 ud af 100 mulige point. Instituttet har da heller ikke noget negativt at sige om modellen, som i testen høster lutter roser.

Gjør Det Selv

Det norske magasin Gjør Det Selv ligner naturligvis det danske Gør Det Selv, og henvender sig først og fremmest til handymanden M/K.

Her kan du blandt andet læse en spændende test af batteri-plæneklippere, som blandt andet omhandler de to Bosh Rotak batteriplæneklippere, vi har med i denne artikel. Onlinemagasinet er dog kun for abonnementer, men et abonnement er forholdsvis billigt, hvis du har lyst til at se nærmere på testen.

Denne side er anmeldt af: Philip D. Toft Rating 5/5