Guide til bagning i en airfryer - Her er, hvad du kan bage i en airfryer
Airfryere har ændret den måde, vi laver mad på og tilbyder samtidig et sundere alternativ til de mere traditionelle stegemetoder. Men vidste du egentlig, at de populære køkkenmaskiner ikke kun er gode til at stege mad? Du kan rent faktisk også bruge en airfryer bagning. Uanset om du har lyst til at bage brød, kager, tærter eller lave dine egne snacks, så kan en airfryer klare det hele. I vores guide kan du derfor udforske de mange forskellige typer af mad, du kan bage i en airfryer, og vi giver dig samtidig nogle nyttige tips samt en række enkle opskrifter, så du kan komme godt i gang.
Hvad kan man bage i en Airfryer?
Bag brød i en Airfryer
Du kan faktisk bage et både blødt og luftigt brød i din airfryer. Den cirkulerende varme luft sørger for, at brødet bliver dejligt sprødt på ydersiden og blødt på indersiden – og så går det endda hurtigere end at bruge en almindelig ovn.
Tips:
- Forvarm din airfryer i ca. 3 minutter, før du tilsætter dejen.
- Brug en rund kageform eller en specialfremstillet airfryer-bageform, der passer godt ind i apparatet.
- For at undgå, at toppen bliver for brun, bør du dække dejen med aluminiumsfolie midtvejs i bagningen.
Opskrift: Grundlæggende Airfryer-brød
Ingredienser: 375 g mel, 1¼ tsk. salt, ¾ tsk. gær, 315 ml lunkent vand.
Instruktioner:
- Bland mel, salt og gær i en skål. Tilsæt gradvist vand, og bland, indtil der dannes en dej.
- Dæk skålen med plastfolie, og lad den hæve i 2 timer.
- Læg dejen i en smurt bageform, der passer til din airfryer.
- Bag ved 180°C i ca. 25-30 minutter.
- Lad den køle af, før den skæres i skiver.
Bag en kage i en Airfryer
Du bliver måske overrasket over at høre, at du kan bage en både saftig og lækker kage i din airfryer. Den er perfekt til små portioner.
Tips:
- Brug en bageform, der passer godt ind i din airfryer-kurv.
- For at undgå, at kagen tørrer ud, skal du tjekke den med jævne mellemrum og ikke overbage den.
- Lad kagen køle af i formen, før du forsøger at tage den ud.
Opskrift: Hurtig Airfryer-chokoladekage
Ingredienser: 125 g hvedemel, 100 g sukker, 50 g kakaopulver, ½ tsk natron, 1 tsk vaniljeekstrakt, 1 æg, 120 ml mælk, 60 ml vegetabilsk olie.
Instruktioner:
- Bland alle tørre ingredienser i en skål og våde ingredienser i en anden. Bland begge dele, og rør, til det er glat.
- Hæld dejen i en smurt bageform.
- Bag ved 150 °C i ca. 25 minutter.
- Tjek med en tandstik – hvis den kommer ren ud, er kagen færdig.
Bag en paté
Det er faktisk ganske ligetil at tilberede paté i en airfryer. Resultatet er et fyldigt og glat smørepålæg, der er perfekt til rugbrød.
Tips:
- Brug en lille brødform eller et fad, der kan tåle airfryer.
- Sørg for, at patéen er dækket af folie for at forhindre, at toppen brænder på, mens den koger jævnt.
Opskrift: Airfryer leverpostej
Ingredienser: 450 g kyllingelever, 1 hakket løg, 2 fed hvidløg, 120 g smør, 2 spsk brandy, salt og peber.
Instruktioner:
- Sautér løg og hvidløg i 30 g smør, indtil de er bløde. Tilsæt kyllingelever, og lad den stege, til den er brunet.
- Overfør til en blender, tilsæt resten af smørret (90 g), brandy, salt og peber. Blend, indtil det er glat.
- Hæld det i et smurt fad, dæk det med folie, og bag det ved 175 °C i ca. 25-30 minutter.
Snacks og forretter
Med en airfryer kan du nemt og hurtigt tilberede en lang række forskellige snacks og forretter – lige fra sprøde kikærter til fyldte svampe. Fordi maskinen har en hurtig tilberedningstid og bruger minimalt med olie, er det også en meget sundere løsning end f.eks. en friture.
Tips:
- Ryst kurven halvvejs gennem tilberedningstiden for at få en jævn tilberedning.
- Eksperimenter med forskellige krydderier for at få sjove smagsvarianter.
Opskrift: Airfryer-fyldte svampe
Ingredienser: 12 store champignoner, 240 g flødeost, 60 g revet parmesan, 1 hakket hvidløgsfed, salt, peber og hakket persille.
Instruktioner:
- Fjern stilkene fra svampene, og hak dem fint.
- Bland de hakkede champignonstængler, flødeost, parmesan, hvidløg, en knivspids salt og peber i en skål. Bland, indtil det er godt blandet.
- Fyld hver champignonhætte generøst med blandingen.
- Forvarm din airfryer til 180 °C i ca. 3 minutter.
- Læg de fyldte svampe i airfryerens kurv. Sørg for, at de ikke rører hinanden, så luften kan cirkulere frit.
- Tilbered i ca. 8-10 minutter, eller indtil svampene er møre, og toppen er gyldenbrun.
- Pynt med hakket persille inden servering.
Med en airfryer kan du bage en masse forskellige ting – og langt mere end du tror. Faktisk er bagning i en airfryer ikke bare muligt, men også utrolig effektivt, da det resulterer i lækre sager med mindre fedt sammenlignet med traditionel stegning. Uanset om du skal lave brød, kager, leverpostej eller andre snacks, så er airfryeren en hurtig, nem og sundere måde at bage på.
Når du bager i en airfryer er det vigtigste, at du justerer tider og temperaturer efter behov, da det kan variere fra model til model. Men ellers er det bare med at prøve dig frem – der er nemlig et hav af muligheder, når det kommer til bagning i en airfryer, og der findes et utal af lækre opskrifter. Så frem med din airfryer, og god fornøjelse!