Køleskab med fryser test – find de bedste modeller ifølge eksperterne (Testvinder guide 2018)

0

Denne artikel handler om tests af forskellige, testvindende køleskabe med fryser, således at man som forbruger kan få det bedst mulige overblik over udvalget på markedet.

Her er tale om en række forskellige køleskabe med fryser, som er blevet testet i officielle eksperttests. Ekspertpanelerne består af det danske forbrugerråd Tænk samt den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön.

Efter gennemgangen af hvert køleskab med fryser bringer vi forskellige afsnit omkring gode råd i forbindelse med mad, holdbarhed og nedfrysning.

Hvis man ønsker at læse mere om testene og testkilderne, så findes der til sidst i denne artikel en liste over links til de undersøgelser, som vi henviser til.

I denne test af køleskabe med frysere finder du:

🔶 Overblik over anmelderroste forskellige køleskabe med fryser
🔶 Guide til korrekt opbevaring af madvarer
🔶 Information om hvor længe madvarerne kan holde sig
🔶 Gode råd til nedfrysning af madvarer
🔶 Viden om hvordan man indstiller fryser og køleskab ordentligt
🔶 Information om hvor længe fryseren kan klare sig ved strømsvigt
🔶 Guide til at forstå energimærket
🔶 Gennemgang af de tests, vi har undersøgt samt links til eventuel videre læsning

Bemærk venligst at Forbrugsguiden ikke selv tester produkterne, men vi samler derimod resultaterne af uvildige tests, så forbrugeren nemt kan få et overblik over de bedste produkter på markedet.


Smeg FC370X2PE

✅ Topscorer hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön
✅ Topscorer hos det danske forbrugerråd Tænk

Smeg FC370X2PE

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
7.196,00 Kr. 0,00 Kr. 7.196,00 Kr. Læs mere
7.595,00 Kr. 0,00 Kr. 7.595,00 Kr. Læs mere
7.995,00 Kr. 0,00 Kr. 7.995,00 Kr. Læs mere

 

Modellen Smeg FC370X2PE har været inkluderet i 2 forskellige tests af køleskabe med fryser. Her er tale om både den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön og det danske forbrugerråd Tænk, og begge instanser har testet køleskabene inden for parametre såsom design, brugervenlighed, miljø og nedkøling. Smeg FC370X2PE klarer sig godt i begge tests og får fine bemærkninger.

Køleskab med god størrelse

Smeg FC370X2PE har et køleskab med en rummelighed på 219 liter. Det vil derfor være fordelagtigt til den mellemstore familie på 2-3 personer. Modellen vil også være et godt valg for den forbruger, som går op i miljøet, for Smeg FC370X2PE er i energiklasse A++, hvilket er den næstbedste energiklasse på markedet. På den måde sparer man både på elregningen og miljøet.

Smeg FC370X2PE kommer desuden med en pæn overflade i rustfrit stål, som giver modellen et flot design i en grå farve.

Køleskab med gode funktioner

Smeg FC370X2PE hører til blandt de moderne og intelligente køleskabe. Modellen har blandt andet en ventileret køl-funktion, som gør, at modellen sørger for at holde en jævn og stabil, kold temperatur i alle dele af køleskabet. Hertil kommer en elektronisk temperaturstyring, som gør, at man lettere kan regulere temperaturen.

Det elektroniske display samt LED-belysningen bidrager til en bedre overskuelighed og større brugervenlighed. Smeg FC370X2PE er desuden fleksibelt indrettet med 2 justerbare glashylder, samt en grøntsags-skuffe og en flaskehylde. I døren findes ligeledes en justerbar hylde og en hylde til flaske og æggebakker.

Stor fryser

Smeg FC370X2PEs fryser har en stor kapacitet på 99 liter, hvilket gør, at man kan opbevare mange fødevarer her. Fryseren på Smeg FC370X2PE har en indfrysningskapacitet på 18 kilo om dagen, og for at sikre at ferske madvarer ikke ødelægger det kolde klima i fryseren, har Smeg FC370X2PE også en hurtigindfrysnings-funktion. Smeg FC370X2PEs fryser består desuden af ét rum med hylde samt 3 opbevaringsskuffer.

Udvalgte fordele ved Smeg FC370X2PE:
🔵 
Model med god kapacitet
🔵 Energiklasse A++
🔵 Ventileret køl i køleskabet
🔵 God overskuelighed med LED-lys og elektronisk temperaturstyring
🔵 Fryser med hurtigindfrysnings-funktion 


Siemens KG39EBI40

✅ Testvinder hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön
✅ Testvinder hos det danske forbrugerråd Tænk

Siemens KG39EBI40

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
5.608,00 Kr. 0,00 Kr. 5.608,00 Kr. Læs mere

 

Siemens KG39EBI40 er blevet testet af både den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön samt det danske forbrugerråd Tænk, og begge ekspertpaneler er meget begejstrede for modellen. Siemens KG39EBI40 klarer sig nemlig virkelig godt i begge tests, og derfor får den 2 absolutte topplaceringer, idet modellen kåres som testvinder begge steder.

Køleskab med kapacitet på 250 liter

Siemens KG39EBI40 er et nydeligt køleskab med fryser, der med sit materiale i rustfrit stål vil se pænt ud i ethvert køkken med sin flotte, grå farve. Siemens KG39EBI40 er desuden en model, som har en stor rummelighed med 250 liter – det vil passe til den mellemstore familie på omkring 3-4 personer.

På trods af den rummelige størrelse er her ikke tale om en model, der trækker meget strøm, for Siemens KG39EBI40 er designet miljøvenligt, idet modellen er i markedets bedste energiklasse A+++.

Specialiserede funktioner

Siemens KG39EBI40 i electrolux koeleskab testenSiemens KG39EBI40 er designet til at være en intelligent hjælper i hverdagen. Derfor har modellen ventileret køl, som sikrer, at temperaturen i hele køleskabet holdes jævn og kold, så man undgår steder, hvor temperaturen er uhensigtsmæssig høj.

Dertil kommer, at køleskabet er udstyret med 2 bokse, som sikrer de bedst mulige forhold for henholdsvis kød og fisk samt frugt og grønt. Her er tale om modellens CoolBox, som giver en nødvendig lav opbevaringstemperatur til kød og fisk, og CrispBoxen, der med sin fugtighedsregulering holder både frugt og grønt godt og sprødt længere end normalt.

Fryser med SuperFrys

Siemens KG39EBI40 kommer med en fryser, som også har en god størrelse. Her er tale om en fryser med en kapacitet på 89 liter, og hertil kommer en indfrysningskapacitet på 14 kilo om dagen. Det er måske ikke den største på markedet, men til gengæld sørger modellens SuperFrys-funktion for, at maden indfryses hurtigere, således at det heller ikke påvirker andre madvarer.

Herudover har fryseren på Siemens KG39EBI40 en høj grad af brugervenlighed med LowFrost-funktionen, som giver en lettere afrimning samt et godt hyldesystem. Her findes nemlig flytbare hylder, som kan give ekstra plads. Herudover har fryseren 3 transparente skuffer samt en stor boks. 

Udvalgte fordele ved Siemens KG39EBI40:
🔵 
Flot og stor model i rustfrit stål
🔵 Markedets bedste energiklasse A+++
🔵 Køleskab med ventileret køl
🔵 Specialbokse til kød/fisk og frugt/grønt
🔵 Fryser med SuperFrys og LowFrost 


Bosch KGE39BI40

✅ Testvinder hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön
✅ Testvinder hos det danske forbrugerråd Tænk

Bosch KGE39BI40

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
5.674,00 Kr. 0,00 Kr. 5.674,00 Kr. Læs mere
10.199,00 Kr. 0,00 Kr. 10.199,00 Kr. Læs mere

 

Både den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön og det danske forbrugerråd Tænk har foretaget to store tests af køleskabe med frysere, og modellen Bosch KGE39BI40 har været inkluderet i begge tests. Bosch KGE39BI40 klarer sig generelt set virkelig godt på alle testede parametre, og det belønnes med 2 kåringer som testvinder.

Flot og stort, miljøvenligt køleskab

Bosch KGE39BI40 har en flot front i rustfrit stål, som giver et moderne men tidløst udseende, som vil kunne passe ind i alle køkkener. Stålfronten er desuden med EasyClean, således at det pæne udseende ikke spoleres af skidt og snavs.

Indvendigt er Bosch KGE39BI40 designet til den mellemstore familie med en kapacitet på 250 liter. Det vil sige en størrelsesorden på omkring 3-4 personer i familien.

Bosch KGE39BI40 vil også passe godt til den forbruger, som har omtanke for miljøet – nok er Bosch KGE39BI40 rummeligt, men modellen har markedets bedste energiklasse A+++, som sikrer et lavt energiforbrug.

Let at udnytte pladsen

Den store rummelighed i køleskabet på Bosch KGE39BI40 kan desuden udnyttes fuldt ud, idet modellen er udstyret med flere justerbare glashylder, som tillader, at man organiserer køleskabet efter egne behov. Der findes i alt 5 hylder, som alle er af sikkerhedsglas, og 4 af disse er udtrækkelige.

Bosch KGE39BI40 er også designet med henblik på temperaturstabilitet, og derfor er denne model udstyret med blandt andet en dynamisk nedkøling via en ventilator. Dermed holdes hele køleskabet koldt. Har man madvarer, som man vil være ekstra påpasselig med, så findes der blandt andet en ChillBox, der er ideel til kød og fisk.

Køleskabets laveste temperatur vil nemlig findes i denne boks. På Bosch KGE39BI40 findes også en CrispBox med fugtighedsregulering – denne er ideel til opbevaring af frugt og grønt, som forbliver sprødere længere.

Fryser også i god størrelse

Fryseren på Bosch KGE39BI40 har ligesom køleskabet en god rummelighed. For fryserens vedkommende er her tale om en kapacitet på 89 liter. Ligesom i køleskabet er fryseren designet således, at man kan udnytte pladsen bedst muligt, og derfor har fryseren 3 rummelige og gennemsigtige skuffer samt en BigBox. Disse skaber også en god overskuelighed.

Bosch KGE39BI40s fryser har desuden en indfrysningskapacitet på 14 kilo om dagen, og SuperFrys-funktionen sikrer, at den ferske mad hurtigt bliver frossen. Skulle uheldet være ude, og strømmen går, så kan fryseren holde maden frossen i 35 timer. Ved en eventuel strømafbrydelse giver Bosch KGE39BI40 selv information til forbrugeren omkring temperaturen.

Udvalgte fordele ved Bosch KGE39BI40:
🔵 
Flot køleskab i rustfrit stål med EasyClean
🔵 Passer til 3-4 personer med en køleskabskapacitet på 250 liter
🔵 Fleksibelt indrettet for bedre udnyttelse af pladsen
🔵 Avancerede nedkølingssystemer
🔵 SuperFrys-funktion i fryser


Bosch KGE36BW40

✅ Topscorer hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön
✅ Testvinder hos det danske forbrugerråd Tænk

Bosch KGE36BW40

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
4.922,00 Kr. 0,00 Kr. 4.922,00 Kr. Læs mere
5.280,00 Kr. 0,00 Kr. 5.280,00 Kr. Læs mere
8.499,00 Kr. 0,00 Kr. 8.499,00 Kr. Læs mere

 

Bosch KGE36BW40 er et af de køleskabe med fryser, som har været medtaget i en test fra både den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön samt hos det danske forbrugerråd Tænk. Bosch KGE36BW40 er blevet testet på parametre såsom design, funktionalitet, miljø og funktioner og demonstrerer et højt niveau igennem begge tests. Derfor får Bosch KGE36BW40 flotte topplaceringer i testene.

God størrelse til god pris

Bosch KGE36BW40 er et enkelt og velfungerende køleskab med fryser, som oven i købet kommer til en fornuftig pris. Derfor er her også tale om et lidt mindre køleskab, men med en kapacitet på 215 liter vil det stadig være ideelt til en familie på 2-3 personer.

Denne model vil desuden passe godt ind i et køkken, der er holdt i lyse nuancer, idet fronten er i en flot hvid nuance. Bosch har yderligere tænkt meget over et bæredygtigt miljø med denne model, for den er klassificeret i den bedste miljøklasse på markedet – nemlig A+++.

Fokus på temperatur

Et godt køleskab er omhyggelig angående temperaturen, og producenten har da også haft et stort fokus på netop temperatur med Bosch KGE36BW40. Først og fremmest har denne model den funktion, der hedder ventileret køl, og det betyder, at man kan være sikker på, at der holdes en jævn og kold temperatur i alle hjørner af modellen og højt som lavt.

Man indstiller selv den ønskede temperatur via den elektroniske temperaturstyring, hvilket også gør, at det bliver lettere at finde den helt præcise temperatur. Nogle fødevarer skal opbevares koldere end andre, og derfor er Bosch KGE36BW40 udstyret med forskellige bokse, som sikrer dette – blandt andet en CoolBox til kød og fisk og en CrispBox, der forlænger frugt og grønts levetid ved hjælp af fugtighedsregulering.

For overskuelighedens skyld er Bosch KGE36BW40 udstyret med LED-belysning i køleskabet samt et solidt hyldesystem, som sikrer høj fleksibilitet.

Fryser, der er let at afrime

Bosch KGE36BW40 kommer med en fryser med en fin kapacitet. Her er tale om en rummelighed på 89 liter, som er meget standard, når det kommer til køleskabe med fryser. Det er muligt at indfryse 14 kilo fødevarer per døgn, og SuperFrys-funktionen kan skrue op for kulden, når den ferske mad kommer ind. Det sikrer en hurtigere nedfrysning, hvorefter temperaturen går tilbage til den normale.

Bosch KGE36BW40 har også fokus på lethed og overskuelighed, og derfor er Bosch KGE36BW40s fryser let at afrime. Fryseren har nemlig en LowFrost-funktion, som sikrer, at afrimningen både går hurtigt og let.

Udvalgte fordele ved Bosch KGE36BW40:
🔵 
God pris
🔵 Model til 2-3 personer
🔵 Energiklasse A+++
🔵 Fokus på en stabil temperatur med blandt andet ventileret køl og specialbokse
🔵 Fleksibelt indrettet model


Siemens KG49EBI40

✅ Testvinder hos den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön

Siemens KG49EBI40 test

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
6.000,00 Kr. 0,00 Kr. 6.000,00 Kr. Læs mere
11.899,00 Kr. 0,00 Kr. 11.899,00 Kr. Læs mere
11.899,00 Kr. 0,00 Kr. 11.899,00 Kr. Læs mere

 

Siemens KG49EBI40 er blevet testet af den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön i en test af forskellige køleskabe med frysere. Siemens KG49EBI40 klarer sig godt over hele linjen. Det bider eksperterne fra Råd & Rön mærke i, som derfor også giver topkarakterer til denne model.

Stort køleskab

Noget af det første, man lægger mærke til ved Siemens KG49EBI40, er modellens kapacitet. Hvor andre gode køleskabe med fryser har en rummelighed på omkring måske maksimum 250 liter, så er kapaciteten på Siemens KG49EBI40 hele 301 liter. Det betyder, at her er tale om et rigtig rummeligt køleskab, som passer til den lidt større familie. Gerne på omkring 4-6 personer. Siemens KG49EBI40 vil også være et rigtig godt valg til den forbruger, som er miljøbevidst, for denne model har energiklassen A+++, som er markedet bedste.

Herudover er her tale om en flot model i rustfrit stål, som af både rengøringsmæssige og designmæssige grunde har Anti-Fingerprint-funktion.

Holder maden jævn koldSiemens KG49EBI40

Et køleskabs primære funktion er at holde maden kold og sikker at spise. Derfor er Siemens KG49EBI40 designet med temperaturen som omdrejningspunkt. Det kommer blandt andet til udtryk ved den ventilerede køl, som holder hele arealet i køleskabet jævnt koldt, så der ikke er områder, hvor fødevarerne kan blive opbevaret ved en for høj temperatur.

Hertil kommer AirFresh-filter, som holder luften ren samt en SuperKølings-funktion, som gør, at temperaturen sænkes, når man lægger nye madvarer ind i køleskabet – på den måde køles de hurtigere ned, plus den oprindelige temperatur forbliver som den var. Herefter vendes der automatisk tilbage til den normale temperaturindstilling. Siemens KG49EBI40 har herudover en elektronisk temperaturstyring samt to bokse, som er specialdesignede til henholdsvis kød/fisk og grønt.

Fryser på 112 liter

Ligesom køleskabet hos Siemens KG49EBI40 er større end normalt, så er det også tilfældet ved fryseren. Fryseren har nemlig en kapacitet på 112 liter, som er en del, og det betyder også, at denne model kan indfryse 15 kilo fødevarer om dagen.

Ligesom køleskabet har SuperKøl, så har fryseren SuperFrys, der fungerer efter samme principper for at sikre en så jævn og sikker temperatur som muligt. Fryseren har dertil også et advarselssystem, som slår til, hvis døren efterlades åben. Der er også tænkt på brugervenlighed i fryse-delen, for her findes 3 transparente fryseskuffer, hvoraf den ene er til særligt store fødevarer plus det unikke afrimningssystem LowFrost, som gør det lettere og hurtigere end normalt at afrime fryseren ved behov.

Udvalgte fordele ved Siemens KG49EBI40:
🔵 
Stor model med en større kapacitet end normalt
🔵 Energiklasse A+++
🔵 Ventilerende køl samt SuperKøl i køleskabet
🔵 Specialdesignede bokse
🔵 Fryser med advarselssystem 


Smeg FAB28RNE1

✅ Populært design

smeg FAB28RNE1

Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
7.961,00 Kr. 0,00 Kr. 7.961,00 Kr. Læs mere
8.199,00 Kr. 0,00 Kr. 8.199,00 Kr. Læs mere
8.784,00 Kr. 0,00 Kr. 8.784,00 Kr. Læs mere

 

Smeg er måske ikke et så kendt mærke som andre køleskabsmærker, men ikke desto mindre er Smeg en stor fabrikant af køleskabe. Smeg FAB28RNE1 er en af mærkets kvalitetsmodeller, men den er ikke blevet testet af eksperter. Til gengæld er her tale om en model, som er meget populær blandt brugerne for sin gode stabilitet og funktionalitet – og ikke mindst unikke udseende.

Unikt design

Smeg FAB28RNE1 ligner ikke helt de andre køleskabe på markedet. Modellen er designet i en dyb, sort farve, og modellen minder lidt om de køleskabe, man har set i ældre amerikanske film med en snert af retro over sig. Derfor er denne model især anbefalelsesværdig for den forbruger, som foretrækker et anderledes design, som tiltrækker sig opmærksomhed.

På indersiden minder Smeg FAB28RNE1 dog om gængse køleskabe med en kapacitet på 222 liter – det svarer til en familie med 2-4 medlemmer. Modellen kommer i energiklasse A++, som yderligere er en af de bedste på markedet – kun overgået af A+++.

Ventileret køl

Smeg FAB28RNE1 er måske ikke helt så avanceret som andre køleskabe med fryser på markedet, men modellen er alligevel udstyret med essentielle nedkølingsfunktioner. Det inkluderer blandt andet ventileret køl, som sørger for en jævn og stabil temperatur i hele køleskabet, så der ikke er områder, hvor der er for varmt. De øverste og nederste hylder har derfor samme temperatur.

Her findes ikke en elektronisk temperaturstyring, men i stedet en præcis justerbar termostat. Smeg FAB28RNE1s indre er designet til at være meget fleksibelt, og derfor finder der 3 justerbare glashylder samt hylder i døren. Her findes også specialplads til æggebakken samt grøntsags-skuffer.

Mindre fryser

Smeg FAB28RNE1 har ikke den største fryser på markedet. Her er tale om en kapacitet på 26 liter, så man får ikke den store fryseplads med denne model. Indfrysningskapaciteten er derfor også tilsvarende mindre, og man kan indfryse 2 kilo fødevarer om dagen på Smeg FAB28RNE1. Når man lægger de ferske varer ind i fryseren, så er det muligt at trykke på hurtig-indfrysningsknappen, som sikrer, at de nye varer hurtigt bliver frosne.

Udvalgte fordele ved Smeg FAB28RNE1:
🔵 
Unikt og spændende design
🔵 Køleskab med kapacitet på 222 liter
🔵 God energiklasse A++
🔵 Ventileret køl
🔵 Mindre fryser med hurtig-indfrysningsknap


Opbevaring af madvarer i køleskabetmadvarer i køleskabet

Når man kommer træt hjem efter en lang dag, tænker man næppe over, hvordan man lægger madvarerne ind i køleskabet. Men Whiteaway.com forklarer, at der faktisk er store temperaturmæssige forskelle på de forskellige hylder i køleskabet.

Hvis man ønsker at være sikker på, at alle madvarer opbevares ved samme temperatur, så kan man med fordel investere i et køleskab med ventilering, som via et ventilationssystem sikrer samme jævne temperatur over det hele. Har man ikke et køleskab med ventilering, så kan man som en tommelfingerregel huske på, at varmen stiger op i køleskabet, hvilket betyder, at de øverste hylder er de mindst kolde.

Har man køleskab uden ventilering, så bør man gøre følgende:

Øverste hylder: Placér frugt og grønt øverst i køleskabet, selv om mange er vant til at gøre det modsatte. Så gemmes de ikke væk i en skuffe, hvor de let kan blive glemt. Det samme gælder for ost og smør, som har det bedst, hvor det ikke er allerkoldest.

Nederste hylder: Der er som regel koldest nederst i køleskabet. De madvarer, som hurtigt bliver fordærvede, skal derfor placeres her. Her er tale om mælk, kød og fisk men også rester fra aftensmaden. Også æg kan med fordel placeres her. Mange bruger køleskabsdøren til både mælk og æg, men der findes ofte store temperatursvingninger her.

Man skal også lægge mærke til, at der er forskel på grøntsager og frugt – nogle har bedst af køleskabet og andre af køkkenbordet:

Frugt og grønt, som ikke skal på køl: Æbler, pærer, bananer, meloner, avocado, tomat, agurk, frisk ingefær, squash og aubergine.

Frugt og grønt, som skal på køl: Stenfrugter, bær og andet grønt, som ikke er nævnt ovenfor.

Herudover skal man også være opmærksom på luftfugtigheden. De fleste frugter og grønt kan bedst lide en høj luftfugtighed på 90-95 procent, og her kan grøntsags-skuffen være en god ide – den holder nemlig på fugten. Der findes dog også undtagelser som for eksempel gulerødder, som foretrækker en lavere luftfugtighed.

Hvis man gerne vil komme for meget fugt i grøntsags-skuffen til livs, så kan man lægge et stykke køkkenrulle i bunden af skuffen, som suger det overflødelige fugt plus også eventuelt kondensvand.


Oversigt over fødevarer og opbevaring

Det danske forbrugerråd Tænk har dertil også udarbejdet en oversigt over, hvordan hver type fødevare bør håndteres. Her findes de vigtigste punkter:

Mælk og ost: Skal opbevares på køl og kan faktisk også nedfryses i små portioner. Yoghurt bør dog ikke fryses. Opbevar helst disse fødevarer så lys og ilt holdes ude – derfor i den originale emballage. Mælk og fløde kan holde sig 2-3 dage efter åbning, produkter af surmælk 4-5 dage og faste oste i op til en måned. Lugter mælkeprodukter dårligt, så smid dem ud.

Frugt og grønt: Se med fordel listen ovenfor om, hvilke frugter og grøntsager som skal på køl. Ompak gerne grønt på køl, og vær opmærksom på at flere typer frugt og grønt skal opbevares separat. Her er tale om blandt andet æbler, pærer, tomater, rød peber, melon, ferskener, nektariner, vindruer, kiwier og citrusfrugter – de udskiller nemlig stoffet ethylen, som kan forringe kvaliteten af andre frugter og grønt plus modne dem.

Kød, æg og pålæg: Disse fødevarer skal altid opbevares på køl og i tæt emballage. Æg kan holde i mange uger og kødpålæg i et par dage. Kød bør som regel fryses ned eller anvendes i løbet af et par dage afhængig af type. Sørg for at ompakke kød, hvis det skal i fryseren. Ved håndtering af kød skal man være særlig påpasselig med bakterier, som hurtigt udvikler sig.

Fisk: Fisk bliver hurtigt fordærvet og skal opbevares koldt. Fisk bør enten spises eller fryses ned samme dag. Vær særligt opmærksom på at fisk gerne skal opbevares ved 2 grader i køleskab, hvis man ikke spiser den samme dag, den er købt.

Brød: Man kan opbevare sit brød i køleskabet, da det så kan holde sig længere. På den anden side bliver det så meget hurtigt tørt og kedeligt. Derfor kan man også blot opbevare det ved stuetemperatur. Hvis brød er for gammelt, så begynder det at mugne. Brød kan nedfryses.

Rester: Hvis man har rester til overs fra aftensmaden, som man ønsker at spise senere, så skal det afkøles meget hurtigt. Umiddelbart efter måltidet bør man pakke det i mindre portioner og stille det i køleskabet eller i fryseren med det samme. En sammenkogt ret kan holde 2-3 dage i køleskabet og 3 måneder i fryseren. Husk altid at gennemvarme madrester, inden de skal spises.

Husk datomærkningen

Tv2.dk forklarer, at man som udgangspunkt altid bør følge datomærkningen for at sikre, at man ikke spiser fordærvede fødevarer. Men den sunde fornuft bør altid råde først og fremmest, så hvis maden lugter eller smager dårligt eller har en forkert konsistens, så bør den kasseres – også hvis der står en dato på, som endnu ikke er nået.

Husk de essentielle hygiejne-råd:

Herudover bør man altid være påpasselig, når man har med mad at gøre, forklarer Tv2.dk. Man bør altid overholde de få, men vigtige hygiejne-regler i køkkenet, som især inkluderer:

Vask hænder: Vask hænder før, under og efter madlavningen. Når man har rørt ved råt kød eller beskidte grøntsager, så bør man vaske hænder for ikke at overføre sygdomsfremkaldende bakterier.

Pas på viskestykket: Viskestykket og karkluden kan være en sand legeplads for bakterier. Skift dem ofte og tør helst hænder af i køkkenrulle efter håndvask.

Rengøringen: Husk at holde både komfur, bestik og køkkenredskaber rene og vask dem grundigt af efter brug.

Ingen kontakt: Hold råt kød og ikke vasket grønt væk fra andre fødevarer – og hold dem også væk fra hinanden. Brug forskellige spækbrætter til forskellige fødevarer.

Hurtigt på køl: Fødevarer har ikke godt af at være ude i varmen. Kom dem i køleskab eller fryser med det samme efter indkøb og madlavning.


Så længe kan dine madvarer holde sig i fryseren

mad i fryseren

Ud over de ovenstående råd for god køkkenhygiejne skriver Idenyt.dk, at man også skal huske at se termostaten på køleskabet efter i sømmene. Den optimale temperatur i køleskabet er 3-5 grader, og hvis man ønsker at foretage en manuel måling, så kan man sætte et termometer i et glas vand og tjekke det jævnligt.

Nedfrossen mad

Også fryseren bør få et temperaturtjek, og her bør den ideelle temperatur være på minus 18 grader eller koldere. Som en tommelfingerregel så kan federe fødevarer holde sig i kortere tid end magre, da fedtet bliver harskt under nedfrysning.

Her har Idenyt.dk og det danske forbrugerråd Tænk samlet en liste over, hvor længe fødevarer kan holde sig i fryseren. Den skal anvendes som en rettesnor, men husk altid at bruge den sunde fornuft også:

Bagværk, magert: 4-5 måneder

Bagværk, fedt: 2-3 måneder

Frugt: 10-12 måneder

Grøntsager: 6-12 måneder

Kalvekød: 6-8 måneder

Svinekød, magert: 6 måneder

Svinekød, fedt: 3 måneder

Hakket kød: 4 måneder

Røget kød: 4-6 måneder

Pølser: 2-3 måneder

Fisk, mager: 3-6 måneder

Fisk, fed: 2-3 måneder

Fiskefars: 1-2 måneder

Gravet og røget fisk: 3-4 uger

Fjerkræ, magert: 8-10 måneder

Fjerkræ, fedt: 5 måneder

Mælkeprodukter: 3 måneder

Ost: 3-4 måneder

Hvis man har med nedfrosne fødevarer at gøre, så skal man også optø dem korrekt. Det gælder især for kød, som bør optøs i køleskab, selv om det tager længere tid end køkkenbordet. Bakterierne begynder nemlig lynhurtigt at formere sig, når kødet udsættes for varme stuetemperaturer.

Sådan tjekker du, om dine madvarer er ok at spise🍗🔍 

Fødevarestyrelsen.dk forklarer, at der er forskel på mærker, der hedder ”Sidste anvendelsesdato” og ”Bedst før”.

Fødevarer med ”Sidste anvendelsesdato” betyder, at man under ingen omstændigheder må indtage varen efter den angivne dato. Dette gør sig især gældende ved kødprodukter.

Fødevarer med ”Bedst før” kan eventuelt godt spises efter den angivne dato. Her bør man lugte, se og smage på varen og selv vurdere, om varen virker frisk og spiselig. Fordærvede bakterier gør ikke nødvendigvis en syg, men man bør undgå dem.

Bedøm selv maden

Hvis fødevaren har overskrevet ”Bedst før” mærket, behøver du dermed ikke nødvendigvis smide varen ud. Du kan med fordel lade sanserne bedømme:

Start med at lugte til varen: er den for gammel, vil lugten ofte være sur eller harsk. Er den det, bør den smides væk.

Smag på varen: Hvis maden ikke lugter forkert, så kan man fortsætte undersøgelsen og smage på en lille del af den. Hvis smagen er fin og som normalt, så kan man godt anvende den. Er smagen ikke god, bør varen i stedet kasseres.

Gode råd om nedfrysning af madvarer💡

Når man fryser en madvare ned, stopper udviklingen af bakterier, som fordærver maden. Dermed holdes bakterierne i skak, indtil man tager varen op igen.

Dr.dk, KU.dk samt Tænk.dk guider i artikler til, hvordan man bedst fryser sin mad ned – nedfrysning kan nemlig både give maden en bedre kvalitet, og der er både penge og plads at spare ved korrekt nedfrysning. Her er de mest centrale råd:

Tjek emballagen: Man bør altid ompakke kød inden nedfrysning. Nogle emballager fra supermarkedet kan nemlig ikke tåle frost – de er mærket med betegnelsen HO-PP. Andre er så isolerende, at det er svært for fødevaren at blive frossen. Eksperten fra Dr.dk anbefaler, at man ompakker alt kød for at være på den sikre side.

Vælg fryseposer: Nogle har for vane at fryse madvarer ned i plastikbokse. Eksperter forklarer, at jo større emballager, jo mere energi skal fryseren bruge. Vælg derfor fryseposer til nedfrysning. Bokse fylder også rigtig meget. Husk at anvendes deciderede fryseposer til nedfrysning. Se efter om posen har et mærke med en kniv og gaffel – så er den beregnet til madvarer. Der kan være skadelige kemikalier i andre typer plastikposer.

Frys ikke maden ned igen: Hvis man én gang har haft nedfrosset fødevaren, så må den ikke fryses ned igen.

Frys hurtigt maden ned: Både af kvalitetsmæssige og sikkerhedsmæssige årsager bør man fryse maden ned hurtigt. Det stopper bakteriernes vækst, plus en hurtig nedfrysning sikrer, at maden ikke bliver kedelig og smagløs, når man skal spise den på et senere tidspunkt.

Husk fordelingen: Hvis man fryser flere fødevarer ned samtidig, så bør man lægge dem forskellige steder i fryseren. Hvis der er tale om store portioner, så bør man ompakke dem til flere, for jo større portioner, jo længere tid tager det også at få maden nedfrosset. 

Pak i poser uden luft: Sørg for at der er mindst muligt luft i posen, når maden fryses ned. Mindre luft giver mindre iltning af varen plus færre rimfrostskader på madens overflade.

Afrim fryseren: Fryseren er mest effektiv, hvis den er afrimet, og der dermed ikke sidder store isklumper på siderne.

Brug indfrysningsfunktion hvis muligt: Har man en fryser med en indfrysningsfunktion, så anvend den hvis der skal fryses store mængder ned.


Sådan indstiller du din fryser og dit køleskab til den rigtige temperatur

temperatur i køleskabet

Elforbundet.dk skriver i en artikel omkring at spare penge angående både køleskabe og frysere, at man som udgangspunkt bør indstille køleskabet til 5 grader og fryseren til minus 18.

Hvis man går efter et energibesparende køleskab med energimærkning A++ eller A+++, så er der mange penge at spare, men hvis man vælger at indstille køleskabet for koldt, så kan besparelsen gå tabt – jo lavere en indstilling, jo mere energi kræver det af apparatet. Og herudover så forlænger den lavere temperatur ikke fødevarernes levetid.

Af både miljømæssige og sundhedsmæssige grunde bør man så derfor jævnligt holde øje med temperaturen i både køleskab og fryser. Nogle har en elektronisk temperaturkontrol, som digitalt viser temperaturen, hvor andre har en gammeldags drejeknap.

Hvis man vil være helt sikker på, at køleskab eller fryser har den korrekte temperatur, så kan man med fordel lægge et termometer ind og måle temperaturen – gerne på forskellige steder, idet for eksempel køleskabe uden ventilering ikke altid har samme temperatur overalt.

 

Strømsvigt – så længe kan fryseren klare sig

De fleste frysere er meget stabile, men selv en stabil fryser kan komme ud for et strømsvigt. Det danske forbrugerråd Tænk skriver, at hvis strømmen går, så kan frysere alligevel holde længe på kulden.

Der er dog stor forskel på, hvor længe forskellige frysere kan holde på kulden. Tænk har nemlig afprøvet dette på udvalgte modeller. De dårligste frysere kan holde fødevarerne kolde nok i 7,5 time, hvor de bedste kan klare opgaven i mere end 30 timer. Mange modeller har desuden et advarselssystem, som informerer forbrugeren, såfremt at fryseren får en for høj temperatur.

Hvis man er ude for et strømsvigt, så er det desuden meget vigtigt at holde døren til fryseren lukket – dette forlænger tiden, hvor fryseren kan holde på kulden, markant.


Guide om energimærket

energimaerkningenNår man skal vælge et nyt køleskab eller en ny fryser, så er det en rigtig god ide at kigge efter energimærket, som obligatorisk er placeret på alle apparaterne. Men energimærket kan være noget besværligt at aflæse, så baseret på en artikel fra Sparenergi.dk guider vi her til at kunne forstå mærket lidt bedre:

Med energimærket er her tale om et firkantet mærkat, hvor der øverst vil stå information omkring producent og model. Herunder er der forskellige klasser fra A+++ til D med farveangivelser, når det gælder køleskabe eller frysere. D er den dårligste energiklasse, og A+++ er den absolut bedste. Disse klasser angives efter farve (rød, gul, grøn), og jo grønnere modellen er, jo mere miljøvenlig er den. Sparenergi.dk anbefaler, at man går efter en model, som har A++ eller A+++.

Whiteaway.com tilføjer, at det er forskelligt fra produkttype til produkttype, hvordan skalaen ser ud. Hele skalaen går fra A+++ til G, og for eksempel løber skalaen fra A til G, når det gælder støvsugere.

Herunder er det årlige energiforbrug i kWh angivet på mærket.

Nederst på energimærket står kapaciteten i liter – altså hvor rummelig køleskabet eller fryseren er flankeret af støjniveauet i decibel.

Der er store forskelle på et køleskab eller en fryser i for eksempel energiklasse A og A+++. Hvor A koster 330 kroner om året i strøm, så koster A+++ kun 130 kroner.

Dr.dk tilføjer desuden, at når modellerne er afprøvede i test, så testes de under de mest optimale forhold. Det indebærer, at for eksempel døren til køleskabet eller fryseren holdes lukket under hele testperioden, og det kan man næppe gøre i dagligdagen. Derfor kan energimærket også være en smule misvisende af og til, da det reelle forbrug højst sandsynligt vil være lidt højere.


Køleskab med fryser test – anvendte kilder samt links

Den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön 🇸🇪testkilder

Råd & Rön er en svensk forbrugerorganisation, og rådets virke er at sikre et godt forbrugerliv i Sverige. Råd & Rön beskæftiger sig med adskillige sider af svenskernes forbrugerliv, og det inkluderer også tests af forskellige forbrugerprodukter. Råd & Rön har her testet 45 forskellige køleskabe med fryser.

Ønsker du at læse mere, kan du klikke på dette link. Læg dog mærke til at fuld adgang til testens specifikke resultater kræver abonnement. Hvis man kun ønsker at se resultatet af en enkelt test, kan man købe sig adgang til testene enkeltvis.

Det danske forbrugerråd Tænk 🇩🇰

Tænk er det danske forbrugerråd, som fungerer som danskernes vagthund i samfundet. Forbrugerrådet Tænk beskæftiger sig med alle tænkelige aspekter af det danske forbrugerliv, og det inkluderer grundige tests af forskellige forbrugerprodukter fra en bred vifte. I denne omgang er der tale om en test af 29 forskellige køleskabe med fryser.

Ønsker du at læse mere, kan du klikke på dette link. Læg dog mærke til at fuld adgang til testens specifikke resultater kræver abonnement. Hvis man kun ønsker at se resultatet af en enkelt test, kan man købe sig adgang til testene enkeltvis.