Det skal du se efter, når du køber en kokkekniv
Er du på udkig efter en ny kokkekniv? Så er der flere ting, du skal se efter samt være opmærksom på, så du ender med den bedste kniv til dine behov.
Derfor finder du her et overblik over hvilke to ting, du altid bør kigge på inden køb af en ny kniv.
Hvilke materialer er kniven fremstillet af?
Noget af det første, du bør tage et kig på, er selve materialerne.
Hvis knivbladet er hårdt og af høj kvalitet, kan du være sikker på, at du får en kniv, der holder i mange år frem og som holder sig skarp.
Desuden skal du også tage et kig på, hvad skæftet er fremstillet af. Her skal du helst finde en kniv med et vandafvisende, ergonomisk og skridsikkert håndtag.
Hvad er knivens pris?
I mange tilfælde hænger pris og kvalitet sammen. Og det gælder også, når det kommer til kokkeknive. Vælger du en kniv af høj kvalitet, reflekteres det i også i prisen.
Vil du at læse mere om, hvad du skal se efter, når du køber en kokkekniv, kan du klikke ind her og læse følgende artikel fra Bonappetit.com eller denne fra BBCgoodfood.com.
Hvad kendetegner en kokkekniv?
En kokkekniv er et af de vigtigste redskaber i et køkken. De fleste foreslår, at du blot skal købe den bedste kniv, du har råd til – men det er ikke til megen hjælp, medmindre du ved, hvad der gør en kniv bedre end en anden samt, hvad der overhovedet kendetegner en kokke kniv. I denne artikel fra Thespruceeats.com kan du læse mere om de forskellige kendetegn.
Knivbladet
De bedste køkkenknive er lavet af rustfrit stål med et højt kulstofindhold. Dette er meget hårdt stål, som sikrer, at kniven forbliver skarp i lang tid samt, at den ikke ruster hurtigt.
Knivbladet måles i centimeter og er typisk 18-20 cm langt, men der findes også andre længder.
Håndtaget
Håndtaget er den del på kniven, som du har mest kontakt med. Derfor skal du sørge for, at håndtaget er behageligt og ligger godt i din hånd.
Mange kokkeknive har i dag et håndtag, som er lavet af træ. Dog er det også muligt at finde kokke knive med håndtag, som er produceret af enten plast eller gummi. Der er fordele og ulemper ved alle former for materialer, hvorfor du skal vælge det materiale, du foretrækker.
Tangen
Som tidligere nævnt er de bedste kokkeknive smedet af højkvalitetsstål, der løber gennem hele knivens længde. Det betyder, at stålet strækker sig helt ind i håndtaget.
Den del af stål, som er inde i håndtaget, kaldes tangen. Hvis stålet går hele vejen til slutningen af håndtaget, kaldes det en fuldtange-kniv. Det sikrer, at kniven er mere balanceret, hvilket gør, at kokkekniven er nemmere at bruge. En god kokkekniv er fremstillet på denne måde.
Kniv-guide: Har du styr på de forskellige køkkenknive?
Mangler du nye knive i dit køkken, men er du usikker på hvilken kniv, du skal vælge? Der findes et utal af knive på markedet, der er velegnede til forskellige formål. Derfor kan det være svært at overskue, om du skal vælge den ene eller den anden kniv. Her får du et overblik over de forskellige knivtyper på markedet baseret på en artikel fra Samvirke.dk og en fra Gastrofun.dk.
Kokkeknive
Hvis du kun skal bruge en enkelt kniv, er det en fordel at vælge en kokkekniv. Sådan en kniv er nemlig funktionel og alsidig, da den kan bruges til et hav af råvarer. Den kan anvendes til alt lige fra kød til grøntsager, frugter m.m.
Kokkeknive kommer i mange forskellige størrelser, men er især kendetegnet ved deres skarpe og hårde knivblad. Sommetider kommer kokkeknive også med et luftskær på bladet.
Urteknive
En urtekniv er en mindre og kort kniv med et yderst spidst knivblad. Selve skæftet er forholdsvis småt, så det er nemt at bruge kniven.
En urtekniv er ideel til mindre skæreopgaver, hvor du ikke behøver at bruge et skærebræt. Det kan eksempelvis være oplagt at bruge en urtekniv, hvis du skal fjerne kernehuset i en frugt eller skære en champignon.
Brødknive
Brødknive er – som navnet antyder – gode til at skære i brød. Dette er en kniv, som de fleste husstande i dag gør brug af, da mange af os spiser brød hver eneste dag.
En brødkniv er forsynet med et langt blad, så du nemmere kan ”save” brødet, når du skærer det over. Herved behøver du ikke at bevæge din hånd meget frem og tilbage, da det i stedet sker med lange og glidende bevægelser.
Dog kan du også bruge en brødkniv til andet end brød. En brødkniv er blandt andet også god til at hakke chokolade eller nødder.
Grøntsagsknive
Grøntsagsknive er velegnede til at skære frugter og grøntsager. Denne kniv kan både benyttes til de bløde grøntsager samt de mere hårde grøntsager.
Knivbladet er forholdsvis bredt samt let buet, så du opnår en mere vuggende bevægelse, når du skærer.
Filetknive
En filetkniv er perfekt, når du skal filetere en fisk. Denne type kniv er forholdsvis lang og smal og kommer med et fleksibelt blad, der nemt glider henover fiskeben uden, at de bliver skåret over.
Det er ikke nemt at filetere en fisk med andre former for knive. Derfor er det en god idé, at du har denne kniv i dit køkken, hvis du er vild med at tilberede fisk derhjemme.
Forskærerknive
En forskærerkniv – også kendt som en trancherkniv – er oplagt til at skære en steg med. Kniven har et langt og spidst blad. Den buer en smule indad mod spidsen i både ryggen og i skæret. Længden på knivbladet er som regel mellem 20-25 centimeter.
Universalknive
En universalkniv er en forholdsvis slank kniv med en ryg, der er let buet ved spidsen. Sådan en kniv kan bruges til et hav af opgaver i et køkken, da den ikke er velegnet til kun en bestemt opgave.
Den kan derfor bruges til både at hakke, snitte, skære, skrælle m.m. Det vil sige, at en universalkniv er en god allround kniv, du kan have i dit køkken.
Lakseknive
En laksekniv er forsynet med et fleksibelt og langt knivblad, hvor spidsen er en smule afrundet. Det gør, at den er særdeles velegnet til at skære laks, hvis du vil have tynde og pæne skiver. Dog kan kniven også sagtens bruges til andre typer fisk såsom torsk eller ørred.
Slagterknive
Slagterknive benyttes til at udskære og partere råt kød. I dag er der ikke mange, som har sådan en kniv derhjemme, da de fleste ikke laver deres egne udskæringer. Kødet er typisk allerede skåret på forhånd, når du køber det i et supermarked.
Sådan vedligeholder du dine knive
Vedligeholder du dine knive på den bedst mulige måde, er du sikret, at de forbliver skarpe og fungerer optimalt i lang tid. Der er ingen grund til hele tiden at udskifte knivene, så længe du vedligeholder dem korrekt.
Men hvordan vedligeholder du så dine knive? Det skal du gøre på følgende måde ifølge Scanpan.dk og Gastrotools.dk.
Håndvask altid dine knive
Efter du har brugt en kniv, er det vigtigt, at du vasker og tørrer den lige med det samme. Er kniven eksempelvis fremstillet af kulstofstål, vil den være tilbøjelig til at ruste. Derfor er det vigtigt, at du altid vasker og tørrer kniven lige efter brug.
Du bør altså aldrig vaske dine knive i opvaskemaskinen.
Beskyt dine knive i køkkenskuffen
Er dine knive placeret i en køkkenskuffe, bliver de hurtigere beskadiget, fordi de f.eks. kommer i kontakt med andre skarpe genstande eller stålgenstande.
Dette kan have en effekt på knivenes skarphed. For at skåne dine knive mest muligt bør du altid have noget, som beskytter knivene. Du kan også vælge at placere dem i en knivblok eller hænge dem op på en magnet.
Tips til vedligeholdelse af dine knive
Nu er du bekendt med, hvordan du skal vaske og opbevare dine knive på den bedst mulige måde for at holde dem skarpe og brugbare i mange år. Dog er dette ikke nok. Du skal nemlig også sørge for at vedligeholde dem på andre måder.
Sørg for at slibe dine knive
Dine knive vil på et eller andet tidspunkt blive sløve. Et sløvt knivblad er ikke kun irriterende at skære med, det øger også risikoen for ulykker. Derfor er det en fordel, at du regelmæssigt sliber dine knive, når du ikke føler, at de er lige så skarpe, som de tidligere var.
Pas godt på håndtaget
Det er ikke kun knivbladet, du skal vedligeholde. Knivens håndtag er ligeledes noget, du bør vedligeholde. Har dine knive et træhåndtag, kan du behandle det med en smule olie, når der et gået et par måneder. Er håndtaget fremstillet af noget andet, skal vedligeholdelsen tilpasses efter dette.
Hvad er Rockwell-skalaen?
Når du køber en kniv, vil du ofte se betegnelsen HRC og så et tal. Ifølge en artikel fra Knifeart.com måles et knivblads hårdhed på Rockwell-skalaen. Skalaen blev opfundet af Stanley og Hugh Rockwell i starten af 1900-tallet, da de ville teste forskellige materialers hårdhed.
Der findes flere skalaer, som materialers hårdhed måles på. Er der tale om et knivblad, vil det blive målt på C-skalaen. HRC er derfor betegnelsen for hårdhed på Rockwell-skala C.
Det vil altså sige, at HRC fortæller dig noget om knivens hårdhed. Hvis HRC-tallet er lavt, betyder det, at stålet er blødere, mens et højere tal betyder, at stålet er hårdere. Alle former for stål har hver deres optimale hårdhedsniveau – og derfor er det ikke nødvendigvis et højere tal, som er det bedste.
Japanske eller tyske knive – Hvad er bedst?
I mange år har både Japan og Tyskland været kendt for deres knive. Begge lande er i dag også hjemsted for nogle af de mest populære og bedste mærker inden for knive.
Når det kommer til tyske og japanske knive, er der rent faktisk ikke den største forskel. Du kan i hvert fald være sikker på, at du ender med en kniv i høj kvalitet.
Skal jeg vælge japansk eller tysk?
Japanske producenter anvender typisk kulstofstål til fremstillingen af deres knive. Dette er et ultimativt materiale til knivblade, da det sørger for, at kniven forbliver skarp i lang tid. Samtidigt har de typisk en hårdhed på cirka 60 eller 61 på Rockwell-skalaen.
Tyske knive produceres normalt af rustfrit stål og har en hårdhed, der som regel er på mellem 56 og 58 på Rockwell-skalaen. Da rustfrit stål indeholder krom, er hårdheden typisk lavere hos tyske knive sammenlignet med japanske knive.
Den største forskel mellem disse to typer af knive er derfor, hvad de er produceret af. Om tyske knive eller japanske knive er bedst er ikke sådan lige at svare på. I bund og grund kommer det an på dine egne præferencer.
Vil du vide mere om tyske og japanske knive, kan du klikke ind her og læse denne artikel fra Tastingtable.com eller denne fra Gearpatrol.com.
Kokkekniv test – Find den bedste kokkekniv til dit køkken
En god kokkekniv er uundværlig for enhver, der elsker at lave mad. Den rette kniv gør arbejdet lettere og mere præcist, men for at opretholde dens skarphed og levetid kræver den korrekt pleje. Rengøring af en kokkekniv handler ikke kun om at skylle den under vandhanen – der er specifikke teknikker, som kan forhindre skader og rust. Hvis du vil sikre dig, at din kniv holder længere, kan du læse vores detaljerede guide til rengøring af knive og lære de bedste metoder.
Hvad siger brugere og eksperter om ONYX Kokkekniv 20cm?
ONYX COOKWARE modtager 4,6/5 stjerner på Trustpilot, hvor brugerne primært fremhæver den hurtige levering og produkternes generelle høje kvalitet.